ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΒΟΣΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ. Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΤΟΥΣΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ Διδάκτωρ Λιβαδοπονίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΒΟΣΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ. Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΤΟΥΣΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ Διδάκτωρ Λιβαδοπονίας"

Transcript

1 ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΒΟΣΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΤΟΥΣΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ Διδάκτωρ Λιβαδοπονίας

2 ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ ΛΕΙΜΩΝΕΣ Ορισμοί Βοσκή: Η βοσκή (forage) αποτελεί τα εδώδιμα μέρη των φυτών, εκτός από τους σπόρους, η οποία μπορεί να παρέχει τροφή στα βόσκοντα ζώα ή να συγκομιστεί προς σίτισή τους. Βοσκότοπος ή βοσκή ή λιβάδι: είναι μια ποώδης ή ξυλώδης ή μικτή φυτοκοινωνία που αναπτύσσεται φυσικά σε μια εδαφική έκταση και συνήθως βοσκείται από τα ζώα. Ανανεώνεται με φυσική σπορά ή παραβλαστήματα. Λειμώνας: είναι μια ποώδης φυτοκοινωνία βελτιωμένων χορτοδοτικών κτηνοτροφικών φυτών που δημιουργείται με τεχνητή σπορά μετά από κατάλληλη προεργασία του εδάφους με άροση, λίπανση, πότισμα. Η παραγωγή του λειμώνα συγκομίζεται με θέρισμα ή βόσκηση απ ευθείας από τα ζώα

3 Ταξινόμηση Βοσκοτόπων: 1. Με βάση τον τρόπο δημιουργίας τους διακρίνονται σε: (α) Φυσικούς, που δημιουργήθηκαν χωρίς άμεση ανθρώπινη επέμβασης (β) Τεχνητούς, που δημιουργήθηκαν με σπορά κατάλληλων χορτοδοτικών φυτών 2. Με βάση την εποχή χρήσης τους διακρίνονται σε: (α) Χειμερινούς, που βόσκονται κατά τη χειμερινή περίοδο (β) Θερινούς, που βόσκονται κατά τη θερινή περίοδο 3. Με βάση τη διάρκεια χρήσης τους διακρίνονται σε: (α) Μόνιμους, που χρησιμοποιούνται μονίμως για βόσκηση των ζώων (β) Προσωρινούς, που χρησιμοποιούνται κυρίως για άλλο σκοπό (καλλιέργειες) και μόνο ορισμένο διάστημα για τη βόσκηση των ζώων

4

5

6

7

8

9 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ: Είναι τα βοτανικά είδη και οι ποικιλίες τους των οποίων τα φυτικά μέρη ή ορισμένα προϊόντα αυτών χρησιμοποιούνται για διατροφή των αγροτικών ζώων ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ (Α) Χορτοδοτικά: χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για παραγωγή σανού, ξηρού αλεσμένου χόρτου ή κύβων, χλωρού θερισμένου χόρτου για απ ευθείας κατανάλωση ή για ενσίρωση (π.χ. μηδική, τριφύλλια, φεστούκα). (Β) Καρποδοτικά Χορτοδοτικά: χρησιμοποιούνται για παραγωγή καρπού και σανού (π.χ. βίκος, μπιζέλι, λαθούρι). (Γ) Καρποδοτικά: χρησιμοποιούνται για παραγωγή καρπού για τη διατροφή των ζώων (κτηνοτροφικά κουκιά, λούπινα, βρώμη). (Δ) Μεικτής χρήσης: Τα προϊόντα τους ή ορισμένα υποπροϊόντα τους χρησιμοποιούνται για διατροφή των ζώων και του ανθρώπου ή αποτελούν πρώτη ύλη για τη βιομηχανία (κριθάρι, αραβόσιτος, σόγια).

10

11 ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Η οικογένεια περιλαμβάνει κυρίως ποώδη, μονοετή ή πολυετή φυτά, που τα συναντούμε από χαμηλού μέχρι μεγάλου υψομέτρου περιοχές και σε διάφορους τύπους εδαφών. Τα περισσότερα είδη θεωρούνται μεγάλης ζωοτροφικής αξίας. Ανάλογα με την ανάπτυξή τους διακρίνονται σε υψηλά ή χαμηλά αγρωστώδη. Υψηλά αγρωστώδη είναι εκείνα που αναπτύσσουν υψηλό, όρθιο στέλεχος (καλάμι) και σχηματίζουν χλόη κάτω αραιή και κλειστή επάνω. Χαμηλά αγρωστώδη είναι εκείνα που έχουν χαμηλότερο στέλεχος, φέρουν φύλλα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και σχηματίζουν χαμηλή και πυκνή χλόη. Τα χαμηλά αγρωστώδη έχουν συνήθως μεγάλη ικανότητα αναβλάστησης, γι αυτό και προτιμούνται για βοσκότοπους και λειμώνες.

12 ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΡΩΣΤΩΔΩΝ Ο βλαστός των αγρωστωδών είναι κυλινδρικός (καλάμι), κοίλος εσωτερικά ή σπανιότερα συμπαγής (Zea mays -καλαμπόκι) και με ανά διαστήματα, συμπαγείς διογκώσεις, που ονομάζονται γόνατα και φέρουν εγκάρσια διαφράγματα εσωτερικά. Τα φύλλα παρουσιάζουν δίσειρη διάταξη. Κάθε φύλλο αποτελείται από ένα επίμηκες, στενό έλασμα, με παράλληλες νευρώσεις και καταλήγει στη βάση του σε έναν κολεό. Αυτός περιβάλλει το βλαστό και είναι συνήθως κατά μήκος σχισμένος στην αντίθετη πλευρά από αυτή του φύλλου. Πολύ συχνά μεταξύ του κολεού και του ελάσματος του φύλλου βρίσκεται ένα όρθιο, λευκωπό μεμβρανώδες έλασμα, το γλωσσίδιο (Ligula). Τα φύλλα συχνά φέρουν τρίχες που είναι 2 ειδών: μακρότριχες που είναι χοντρές, με παχιά τοιχώματα και μικρότριχες που είναι μικροσκοπικές, λεπτές ή σφαιρικές.

13 Τα άνθη των αγρωστωδών είναι μικρά, χλωροπράσινα, λευκά ή ιόχρωμα, αρρενοθήλεα ή σπανιότερα μονογενή. Τα σταχύδια των ανθέων είναι ενωμένα σε ταξιανθίες: στάχεις, φόβες ή σταχυόμορφες φόβες. Κάθε σταχύδιο αποτελείται συνήθως από περισσότερα άνθη ή πολύ σπάνια από ένα μόνο και φέρει στη βάση του συνήθως δύο άγονα, περιβληματικά, μεμβρανώδη φυλλίδια, σαν βράκτια, που ονομάζονται λέπυρα (glumae). Από αυτά το ένα λέγεται κάτω λέπυρο και το άλλο, που φύεται λίγο πάνω και συνήθως απέναντι από το πρώτο, άνω λέπυρο. Πάνω από αυτά ακολουθούν, σε δίσειρη διάταξη, καλυπτήρια φυλλίδια, που ονομάζονται κάτω λεπίδες (lemma), έχουν συχνά στην κορυφή ή την ράχη τους τριχόμορφη απόφυση, το άγανο ή αθέρα και φέρουν στη μασχάλη τους, πάνω σε πάρα πολύ κοντό άξονα, ένα διγενές συνήθως άνθος. Τα αγρωστώδη εμφανίζονται με τους αντιπροσώπους τους σε όλα τα πλάτη της γης, σε όλους τους εδαφικούς τύπους, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες περιβάλλοντος. Τα μέχρι σήμερα γνωστά είδη ξεπερνούν τις και καθημερινά προστίθενται νέα στην οικογένεια, κυρίως από περιοχές που δεν έχουν μελετηθεί χλωριδικά

14 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η οικογένεια των αγρωστωδών είναι η σημαντικότερη από λιβαδοπονική άποψη εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν τα φυτά που ανήκουν σ' αυτήν και τα οποία είναι: 1.Ο μεγάλος αριθμός ειδών που είναι ικανά να παράγουν μεγάλη ποσότητα βοσκήσιμης ύλης. Σήμερα είναι γνωστά περίπου είδη. 2.Η μεγάλη προσαρμοστικότητα τους σε συνθήκες απ' ευθείας βόσκησης τους από τα ζώα. Αυτά έχουν την ικανότητα μετά από βόσκηση να αναβλαστάνουν ζωηρά προκειμένου να αναπληρώσουν την ποσότητα της βοσκήσιμης ύλης που απομακρύνθηκε με τη βόσκηση εξαιτίας του ότι το αναβλαστητικό τους κέντρο (ριζικός κόμβος) βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. 3.Η ικανότητα τους να κυριαρχούν σε μεγάλες εκτάσεις και να δίνουν θρεπτική και εύγευστη βοσκήσιμη ύλη εξαιτίας του τρόπου ανάπτυξης τους (κατά δέσμες) και της υψηλής ανταγωνιστικής ικανότητας πολλών ειδών της οικογένειας.

15 4. Η υψηλή προσαρμοστικότητα τους στις διάφορες κλιματεδαφικές συνθήκες. Τα είδη της οικογένειας αυτής απαντούν σε όλα τα μέρη της γης όπου είναι δυνατόν να υπάρξει ζωή φυτών, με ανάλογη προσαρμογή της μορφολογίας τους. Έτσι το ύψος των αγρωστωδών ποικίλλει από λίγα εκατοστά του μέτρου, στα βόρεια κλίματα μέχρι τρία και πλέον μέτρα στις τροπικές χώρες. 5. Η προστασία του εδάφους από τις επιζήμιες διαβρώσεις που οφείλεται τόσο στο πυκνότατο θυσανωτό ριζικό τους σύστημα όσο και στην κατά δέσμες ανάπτυξη τους. Σε αντίθεση με τα πλεονεκτήματα αυτά τα αγρωστώδη παρουσιάζουν και ορισμένα μειονεκτήματα τα οποία είναι: 1. Η μειωμένη περιεκτικότητα τους σε Ca και Ρ καθώς και σε βιταμίνες Α και D, κάνει τα φυτά της οικογένειας αυτής να μην αποτελούν πλήρες σιτηρέσιο για τα ζώα. 2. Δεν βελτιώνουν τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους εξαιτίας του θυσανωτού ριζικού τους συστήματος το οποίο δεν αναπτύσσεται σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια του εδάφους.

16 Φεστούκα η καλαμοειδής (Festuca arundinacea Schreb Αγριοκρίθαρο (Hordeum vulgare L) Λόλιο (Lolium multiflorum L.)

17 Ψ Υ Χ Α Ν Θ Η Η οικογένεια περιλαμβάνει φυτά δικοτυλήδονα, ετήσια, διετή ή πολυετή. Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης, δηλαδή έχουν μια κεντρική (κύρια) ρίζα και πολλές πλάγιες (δευτερεύουσες), με μεγάλο βάθος διείσδυσης (50 60 εκ ή και παραπάνω) Τα φύλλα είναι συνήθως σύνθετα, και αποτελούνται από 1,2,3 ή περισσότερα φυλλάρια. Τα περιθώρια μπορεί να είναι ακέραια ή οδοντωτά. Το ακραίο φυλλάριο σε ορισμένα είδη μπορεί να αντικαθίσταται από μια απλή ή διακλαδιζόμενη έλικα ή σε λεπτό και κοντό νήμα. Στη βάση του μίσχου υπάρχουν μεμβρανώδη ελάσματα, τα παράφυλλα. Οι ταξιανθίες είναι μασχαλιαίες ή επάκριες και τα άνθη είναι διατεταγμένα σε βότρεις, κεφάλια ή θυσάνους. Τα άνθη είναι ζυγόμορφα, ο κάλυκας αποτελείται από 5 σέπαλα, η στεφάνη αποτελείται από 5 πέταλα, 10 στήμονες όλοι ή οι 9 ενωμένοι, οι οποίοι σχηματίζουν έναν επιμήκη σωλήνα που περιβάλει την ωοθήκη. Το επάνω πέταλο που είναι πιο μεγάλο ονομάζεται πέτασος, ακολουθεί ένα ζεύγος που λέγονται πτέρυγες και εσωτερικά τα άλλα δύο που αποτελούν την τροπίδα. Η ωοθήκη είναι επιφυής και σχηματίζεται μόνο από ένα καρπόφυλλο.

18 Ο καρπός είναι χέδρωπας, διαρρηκτός ή αδιάρρηκτος διαφόρων μορφών. Οι σπόροι των ψυχανθών ωριμάζουν μέσα σε λοβούς. Οι λοβοί είναι κυλινδρικοί ή πλατυσμένοι και επιμήκεις. Μέσα σε κάθε λοβό συνήθως υπάρχουν πολλοί σπόροι αλλά μπορεί και να είναι μόνο ένας (π.χ. Trifolium subteraneum υπόγειο τριφύλλι).

19 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η οικογένεια των ψυχανθών είναι και αυτή σημαντική από λιβαδοπονική άποψη. Περιλαμβάνει 7000 περίπου είδη ποωδών, θαμνωδών ή δενδρωδών φυτών που έχουν τα εξής πλεονεκτήματα: 1. Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών εξαιρετικής ποιότητας, υψηλό ποσοστό ασβεστίου (Ca) και ικανοποιητικό ποσοστό φωσφόρου (P). 2. Αναγνωρίζονται σαν η καλύτερη πηγή των βιταμινών Α και D, των οποίων ο ζωικός οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την αναπαραγωγή του. 3. Τα ψυχανθή δεσμεύουν το άζωτο (Ν) της ατμόσφαιρας διαμέσου των αζωτοβακτηρίων που συμβιούν στις ρίζες τους και εμπλουτίζουν το έδαφος με Ν, αυξάνοντας την παραγωγικότητα του. 4. Συντελούν στη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους με το πασαλλώδες ριζικό τους σύστημα.

20 Τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα είδη των φυτών αυτών είναι τα εξής: 1. Δεν αντέχουν εξ ίσου καλά όπως συμβαίνει με τα αγρωστώδη στην απ' ευθείας βόσκηση τους από τα ζώα γιατί το αναβλαστητικό τους κέντρο (ριζικός κόμβος) βρίσκεται μερικά εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Έτσι σε συνθήκες έντονης βόσκησης αδυνατούν να αναβλαστήσουν και να αναπληρώσουν την ποσότητα της βοσκήσιμης ύλης που απομακρύνθηκε με τη βόσκηση. 2. Υπάρχουν μερικά είδη των φυτών της οικογένειας αυτής που είναι δηλητηριώδη για τα ζώα, π.χ. είδη του γένους Astragalus. 3. Προσφέρουν μικρότερη προστασία στο έδαφος από τη διάβρωση σε σχέση με τα αγρωστώδη.

21 Μηδική η κοινή (Medicago sativa L.) Τριφύλλι άσπρο ή έρπον (Trifolium repens L.) Μελίλωτος Melilotus officinals (L) Pallas Ονοβρυχίδα (Οnobrychis viciifolia Scop.)

22 ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ Η δυναμική της βλάστησης Η σύνθεση της αυτοφυούς βλαστήσεως μίας περιοχής υφίσταται συνεχείς μεταβολές από εποχή σε εποχή, από χρόνο σε χρόνο, καθώς και κατά τη διάρκεια μακριών περιόδων. Με τον όρο «σύνθεση», εννοούμε την εκατοστιαία αναλογία καλύψεως του εδάφους από τα διάφορα είδη της αυτοφυούς βλαστήσεως μίας περιοχής. Επίσης, η παραγόμενη αυτοφυής βλάστηση υφίσταται διακυμάνσεις από εποχή σε εποχή και από χρόνο σε χρόνο. Επομένως, μπορεί από τις μεταβολές της συνθέσεως της αυτοφυούς βλαστήσεως, οι οποίες ενέχουν μεγάλη σημασία να εξαχθούν συμπεράσματα για τους παράγοντες που εξαρτώνται από αυτές. Μερικές μεταβολές στη σύνθεση της βλαστήσεως έχουν μόνιμο χαρακτήρα, άλλες όμως είναι εντελώς προσωρινές. Ακόμη, μερικές μεταβολές είναι απολύτως φυσικές προκαλούμενες από αίτια, όπως είναι οι διακυμάνσεις των κλιματικών συνθηκών, η βόσκηση των ζώων, οι πυρκαγιές, καθώς και άλλες διαταράξεις. Γενικώς, όπως συμβαίνει στην πράξη, οι μεταβολές της αυτοφυούς βλαστήσεως είναι το αποτέλεσμα της σύγχρονης δράσεως των διαφόρων παραγόντων του περιβάλλοντος.

23 Φυτά Βοσκοτόπων CAMPANULA LATIFOLIA AGROSTEMA GITHAGO MENTHA LONGIFOLIA CROCUS SIEBERI ANTHYLLIS VULNERARIA AJUGA REPTANS

24 Η έννοια της φυτοκοινωνίας Τα περισσότερα φυτά που απαντώνται στη φύση δεν εμφανίζονται τυχαία και μεμονωμένα, αλλά αναπτύσσονται με άλλα φυτά που τα συνδέει μεταξύ τους στενή ή ευρεία κοινωνική σχέση και αποτελούν την καλούμενη φυτοκοινωνία (association). Η φυτοκοινωνία δεν αποτελεί τυχαία συνύπαρξη διαφόρων φυτών, τα οποία συμπτωματικά βρέθηκαν στον ίδιο τόπο, αλλά προκύπτει από την επιλογή μεταξύ διαφόρων ανταγωνιστών ή στις περισσότερες των περιπτώσεων με την αλληλοεπίδραση μεταξύ τους, κυρίως από τις μεταβολές των συνθηκών του περιβάλλοντος και αντικατοπτρίζουν κατά λεπτομερέστατο τρόπο τις ιδιότητες του περιβάλλοντος που αναπτύσσονται. Έτσι, ως φυτοκοινωνία μπορεί να χαρακτηριστεί ένας συνδυασμός φυτών εξαρτώμενος από το περιβάλλον και που τα φυτά αυτά που βρίσκονται σε στενό ανταγωνισμό μεταξύ τους μεταβάλλουν, μέσα σε όρια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος που αναπτύσσονται. Το σύνολο των φυτοκοινωνιών μιας περιοχής αποτελεί τη φυτοκάλυψη ή τη βλάστηση της.

25 Η δημιουργία της χλωριδικής σύνθεσης μίας φυτοκοινωνίας εξαρτάται από τα εξής πιθανά αίτια: 1. Από τη χλωρίδα της περιοχής, δηλαδή από το σύνολο των φυτικών ειδών που απαντώνται στην περιοχή. 2. Από την προσιτότητα του σταθμού για τα είδη της χλωρίδας, που εξαρτάται κυρίως από την εξάπλωση των ειδών κοντά ή μακριά του σταθμού. 3. Από τις ιδιότητες των ειδών αυτών και κυρίως της αυξητικής τους μορφής, των απαιτήσεων τους ως προς το περιβάλλον και από άλλες ιδιότητες. 4. Από το σταθμό, δηλαδή από το σύνολο των παραγόντων του περιβάλλοντος, που ενεργούν σε ένα συγκεκριμένο τόπο. 5. Από το χρόνο, δηλαδή από το χρονικό διάστημα, που πέρασε από την ενέργεια της αποικήσεως ή από της μεταβολής ενός ή περισσοτέρων παραγόντων του περιβάλλοντος

26 Η έννοια της διαδοχής των φυτών Η βλάστηση, ποτέ δεν παραμένει σε κατάσταση στασιμότητας και στατικής σταθερότητας, επειδή συνεχώς αλλάζει η χλωριδική της σύνθεση, που οφείλεται στις μεταβολές των συντελεστών του περιβάλλοντος της. Με την έννοια της διαδοχής (plant succession), εννοούμε το φαινόμενο κατά το οποίο ορισμένα είδη φυτών καθίστανται αφθονότερα σε μία συγκεκριμένη φυτοκοινωνία και αντικαθιστούν άλλα είδη. Κατά επέκταση, διαδοχή φυτοκοινωνιών εννοούμε την αντικατάσταση μίας φυτοκοινωνίας από μία νέα φυτοκοινωνία. Οι αλλαγές γίνονται συνήθως βαθμιαία και είναι αποτέλεσμα σειράς μεταβολών, που ακολουθούν η μία την άλλη με μία καθορισμένη πορεία. Διακυμάνσεις της βλαστήσεως Η βλάστηση των βοσκοτόπων, δεν παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά μεταβάλλεται συνεχώς, αναλόγως των μεταβολών των συνθηκών του περιβάλλοντος. Οι μεταβολές της βλαστήσεως είναι μεγάλης σημασίας, γιατί έχουν επιπτώσεις, τόσο στην ποσότητα και ποιότητα της διαθέσιμης βοσκήσιμης ύλης και στο τρόπο μεταχειρίσεως των ζώων όσο και στον καθορισμό της ενδεδειγμένης φορτίσεως των βοσκοτόπων κατά χρόνο και χώρο. Επίσης, συνιστούν τεράστιο πρόβλημα για το διαχειριστή των βοσκοτόπων, επειδή δεν μπορούν να προβλεφθούν εγκαίρως, ούτε το μέγεθος τους να καθοριστεί εκ των προτέρων. Οι μεταβολές της βλαστήσεως διακρίνονται στις βραχυχρόνιες μεταβολές, όταν είναι σύντομες και οι αλλαγές που επιφέρουν είναι αντιστρεπτές και στις μακροχρόνιες μεταβολές, όταν οι αλλαγές που επιφέρουν τροποποιούν ολοκληρωτικώς την αρχική κατάσταση.

27 Επίδραση οικολογικών παραγόντων στη βλάστηση Οι οικολογικοί παράγοντες που καθορίζουν τη διαθέσιμη στα ζώα βοσκήσιμη ύλη αλλά και την ένταση της βόσκησης είναι: 1. Το Κλίμα 1.1. Ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα 1.2. Θερμοκρασία 1.3. Εξάτμιση και ατμοσφαιρική υγρασία 1.4. Άνεμος 2. Το Έδαφος 2.1. Παραγωγικότητα 2.2. Γονιμότητα 2.3. Διαπερατότητα 2.4. Υδατοχωρητικότητα 2.5. Διαβρωσιμότητα 3. Η Τοπογραφική διαμόρφωση

28

29 Θρεπτική αξία των ποωδών και ξυλωδών φυτών των βοσκοτόπων Όταν λέμε θρεπτική αξία των νομευτικών φυτικών ειδών, εννοούμε την αξία αυτών από απόψεως ικανοποιήσεως των αναγκών των βοσκόντων ζώων σε θρεπτικά στοιχεία. Όλες οι τροφές, εκτός του νερού, των ανόργανων ουσιών (Ca, Mg, Ρ, Na, Κ, CI, Mn, Fe, Cu κ.ά.) και των βιταμινών (A, D, Ε) περιέχουν και χημικά συστατικά, που μπορούννα διακριθούν στις ομάδες των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Η θρεπτική αξία των φυτών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και συνθήκες όπως το στάδιο ανάπτυξης των φυτών, το κλίμα, το έδαφος, τη λίπανση κλπ.

30 Πρόγραμμα συλλογής δειγμάτων βοσκήσιμης ύλης από πειραματικούς κλωβούς.

31 K 9 MAY 05 (900μ) K 9 JUNE 05 (900μ) K 9 JULY 05 (900μ) K 11 JULY 04 (1.200μ)

32

33 Χημικές αναλύσεις επεξεργασία αποτελεσμάτων (Α) ΕΔΑΦΟΣ: Προσδιορισμός μηχανικής σύστασης, ph, ηλεκτρικής αγωγιμότητας (αλατότητας) και οργανικής ουσίας. (Β) Υπέργεια βιομάζα: Προσδιορισμός : (i) Παραγωγή βοσκήσιμης ύλης (ii) Αζωτούχες Ουσίες (iii) Τέφρα και λιπαρές ουσίες (iv) Ινώδεις Ουσίες και NDF, ADF & ADL (λιγνίνη) (v) In vitro πεπτικότητα της βοσκήσιμης ύλης (vi) Ολική και Πεπτή ενέργεια. (vii) Μακροστοιχεία (K, Na, Ca, P, Mg) και Ιχνοστοιχεία (Fe, Zn, Cu, Mn). ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Περιλαμβάνει κυρίως:ανάλυση διακύμανσης (ANOVA), Πολλαπλή βηματική γραμμική παλινδρόμηση (Stepwise multiple Regression) και ανάλυση ελάχιστης σημαντικής διαφοράς (LSD).

34 Διάγραμμα Χ Οικογένειες που εμφανίζονται σε μια περιοχή και περιλαμβάνουν περισσότερα από 20 ΤΑΧΑ (είδη).

35 ΕΔΑΦΟΣ Τα εδάφη της περιοχής διακρίνονται: Χαμηλή ζώνη= Πηλώδη Αμμοπηλώδη. Μεσαία και υψηλή ζώνη= Αμμοπηλώδη Το ph είναι: Χαμηλή ζώνη: 5,33 ±0,28 Μεσαία ζώνη: 5,09 ±0,28 Υψηλή ζώνη: 4,92 ±0,35 Μέτρια ως ισχυρά όξινα Η οργανική ουσία ( %ΞΟ) είναι: Χαμηλή ζώνη: 1,71±0,83% Μεσαία ζώνη: 3,43 ±1,93% Υψηλή ζώνη: 4,75 ±3,46%

36 Παραγωγή βοσκήσιμης ύλης 240,0 Παραγωγή (kg/στρ) 190,0 140,0 90,0 40,0 M Ι Ι Α Σ Ο Μ Ι Ι Α Σ Ο Υψομετρική ζώνη: Χαμηλ ή Μεσαία Υψηλ ή Εποχικές μεταβολές στην παραγωγή βοσκήσιμης ύλης (kg/στρ) σε τρεις υψομετρικές ζώνες.

37 Συστήματα εκτροφής των ζώων Σύστημα εκτροφής (stocking system) εννοείται ο τρόπος κατά τον οποίο συνδυάζονται κάθε φορά στη διατροφή των ζώων μίας κτηνοτροφικής εκμεταλλεύσεως η οικονομικότητα των ζωοτροφών και η εκμετάλλευση του σιτηρέσιου με το ποσό της εργασίας που καταβάλλεται από τον άνθρωπο. Τα συστήματα εκτροφής των ζώων διακρίνονται σε εντατικά, ημιεντατικά και εκτατικά. Ως εντατικό (intensive) χαρακτηρίζεται το σύστημα, όταν για κάθε ζώο που διατρέφεται δαπανάται πολύ κεφάλαιο και εργασία και χρησιμοποιούνται κάθε ημέρα ζωοτροφές που προέρχονται από συγκομιδή ή το εμπόριο.

38 Ως εκτατικό (extensive) χαρακτηρίζεται, όταν η διατροφή κά θε ζώου επιτυγχάνεται με περιορισμό του κεφαλαίου και της εργασίας και χρησιμοποιούνται μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις, από τις οποίες τα ζώα προσλαμβάνουν την τροφή τους, ενώ ως ημιεντατικό χαρακτηρίζεται το σύστημα που αποτελεί ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ του εντατικού και εκτατικού συστήματος. Εκτατικά συστήματα εκτροφής Η πιο εκτατική μορφή του συστήματος αυτού είναι η καλούμενη ελεύθερη βόσκηση, όπου τα ζώα βόσκουν ένα βοσκότοπο για απεριόριστο χρονικό διάστημα κινούμενα σε όλη την έκταση του. Στη χώρα μας, αντιπροσωπευτικές μορφές των εκτατικών συστημάτων εκτροφής αποτελούν η ελεύθερη βόσκηση των βοοειδών, η ποιμνιακή-στατική και η ποιμνιακήμετακινούμενη εκτροφή των αιγοπροβάτων.

39 Ημιεντατικά συστήματα εκτροφής Στα ημιεντατικά συστήματα εκτροφής ανήκουν το σύστημα αυτεπιλογής των συμπυκνωμένων τροφών (cafeteria), το συγκομιζόμενων χονδροειδών ζωοτροφών (νωπών και συντηρημένων) και το σύστημα της βραχεί ας διάρκειας βοσκήσεως Εντατικά συστήματα εκτροφής Κατά τα συστήματα αυτά της ενσταβλισμένης-εντατικής εκτροφής τα ζώα δεν οδηγούνται στις βοσκές, αλλά παραμένουν στους χώρους ενσταβλισμού, όπου τους χορηγούνται εκτός της πρώτης ηλικίας μετά τη γέννηση τους, σιτηρέσια στα οποία οι συμπυκνωμένες είναι σε μεγαλύτερη αναλογία από τις χονδροειδείς ζωοτροφές.

40 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ (Α) Σύστημα συνεχούς βοσκήσεως (continuous grazing, yearlong grazing) Κατά το σύστημα αυτό, τα ζώα βόσκουν ελεύθερα στο βοσκότοπο όλο το χρόνο ή όλη τη διάρκεια της βοσκητικής περιόδου, χωρίς κανένα πε ριορισμό και η βόσκηση ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα κάθε χρόνο. Πλεονεκτήματα: i. Απαιτεί μικρές δαπάνες για περίφραξη, επειδή αυτή γίνεται μόνο γύρω από κάθε βοσκότοπο. ii. Παρουσιάζει μικρό κόστος διαχειρίσεως

41 Μειονεκτήματα: i. Μειώνει τις υψηλές ποσότητες βοσκήσιμης ύλης. ii. Συντελεί στην αύξηση των απωλειών της βοσκήσιμης ύλης. Hi. Περιορίζει την εφαρμογή της αρδεύσεως και λιπάνσεως, εφόσον ο βοσκότοπος βόσκεται συνεχώς. iv. Συντελεί στη μη διατήρηση της επιθυμητής συνθέσεως αγρωστω-δών και ψυχανθών. ν. Περιορίζει την εφαρμογή της διαχειρίσεως της ανεπιθύμητης βλα-στήσεως. vi. Συμβάλλει στη δημιουργία μονοπατιών που ευνοούν τη διάβρωση. vii. Μειώνει την όψιμη θερινή παραγωγή. viii. Καθιστά δύσκολη την επίτευξη μεγάλης παραγωγής

42 Σύστημα αναστολής της βοσκήσεως (deferred grazing) Κατά το σύστημα αυτό, επιβάλλεται να εφαρμοσθεί μία αναστολή της βοσκήσεως για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, που τα σημαντικά λειμώνια φυτά να καρποφορήσουν. Η αναστολή αυτή όχι μόνο επιτρέπει στα επιθυμητά φυτά να παράγουν σπόρους, αλλά συντελεί και στη βελτίωση της ευρωστίας τους. Η αναστολή της βοσκήσεως των βοσκοτόπων δεν εφαρμόζεται κάθε χρόνο, αλλά αναλόγως της εκτάσεως, του αριθμού των ζώων, του ανάγλυφου του εδάφους κλπ. κάθε 2-4 χρόνια

43 Διαίρεση διαφόρων βοσκοτόπων σε ισοδύναμα τμήματα

44 Σύστημα περιφοράς της βοσκήσεως (rotation grazing) Κατά το σύστημα αυτό, διαιρείται ο βοσκότοπος σε ισοδύναμα τμήματα με την κατασκευή περιφράξεων ή την ποίμανση των ζώων, σε τρόπο ώστε κάθε φορά να βόσκεται ένα τμήμα σε ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα κατά ορισμένη τάξη (Εικ. 6-5). Το σύστημα αυτό, γνωστό και οος σύστημα εναλλαγής βοσκήσεως (alternate grazing); βασίζεται στην αρχή ότι η προστασία από τη βόσκηση είναι επωφελής για τα φυτά, ενώ μικρή μόνο σημασία δίνεται στην παραγωγή των σπόρων. Επίσης, όταν τα ζώα αναγκάζονται να βοσκήσουν σε μικρή σχετικώς έκταση για ορισμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούν περισσότερο ομοιόμορφα την ποικίλη βοσκήσιμη ύλη και όχι επιλεκτικά (non-selective grazing), όπως συμβαίνει στην περίπτωση της εκτατικής βοσκήσεως. Έτσι, ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιθυμητών και ανεπιθύμητων φυτών μειώνεται, όπως μειώνονται και οι επιζήμιες επιδράσεις στο έδαφος.

45

46 Σύστημα αναστολής και περιφοράς της βοσκήσεως (deferred rotation grazing) Κατά το σύστημα αυτό, ο βοσκότοπος διαιρείται σε 2 ή περισσότερα ι σοδύναμα τμήματα με την κατασκευή περιφράξεων ή με ποίμανση των ζώων και τα τμήματα βόσκονται κατά την ενδεδειγμένη σειρά και το κα θορισμένο χρονικό διάστημα.

47 Όπως εμφαίνεται στην εικόνα, το ίδιο τμήμα τίθεται σε αναστολή βοσκήσεως για δυο διαδοχικά χρόνια. Ο πρώτος χρόνος αναστολής της βοσκήσεως επιτρέπει την παραγωγή σπόρων, ενώ ο δεύτερος παρέχει το χρόνο και τη δυνατότητα στα νεόφυτα να εγκατασταθούν, Έτσι, όταν ο βοσκότοπος διαιρείται σε τρία τμήματα, η αναστολή εφαρμόζεται στο 1/3 του βοσκοτόπου και η ολοκλήρωση του όλου κύκλου πραγματοποιείται σε έξι χρόνια.

48 Σύστημα περιφοράς της αναπαύσεως (rest-rotation grazing) Κατά το σύστημα αυτό, ένα τμήμα του βοσκοτόπου τίθεται σε ανάπαυση μέχρις ότου αποκατασταθεί η ευρωστία των επιθυμητών φυτών. Τη δεύτερη βλαστική περίοδο το ίδιο τμήμα δεν βόσκεται για να παραχθούν από τα φυτά σπόροι. Μετά την ωρίμαση των σπόρων το τμήμα αυτό βόσκεται εντόνως, ώστε να καταστεί δυνατή η τοποθέτηση των σπόρων μέσα στο έδαφος με τα έντονα πατήματα των ζώων. Κατά την επόμενη βλαστική περίοδο το ίδιο τμήμα τίθεται πάλι σε ανάπαυση όλη τη διάρκεια της βλαστικής δραστηριότητας των φυτών, ώστε να δυνηθούν να αναπτυχτούν, χωρίς διαταραχές τα νεόφυτα. Τέλος, κατά την επόμενη βλαστική περίοδο επιτρέπεται η βαριά βόσκηση, όταν η βοσκήσιμη ύλη είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, για επίτευξη μεγάλης παραγωγής. Έτσι, συμπληρώνεται ένας κύκλος με βόσκηση 0,5 βλαστική περίοδο και ανάπαυση 1,5 βλαστικές περιόδους.

49

50 Χειρισμός Α: Ανάπαυση όλο το χρόνο για την αποκατάσταση της ευρωστίας των λειμωνί.ων φυτών. Χειρισμός Β: Ανάπαυση μέχρις ωριμάσεως των σπόρων και μετά βαριά βόσκηση. Χειρισμός Γ: Ανάπαυση πλήρης όλο το χρόνο για την εξασφάλιση της εγκαταστάσεως των νεοφύτων. Χειρισμός Δ: Βαριά βόσκηση με'χρις ωριμάσεως των σπόρων. Κατόπιν ανάπαυση μέχρι τέλους του χρόνου.

51 Σύστημα εποχιακής βοσκήσεως (seasonal grazing) Κατά το σύστημα αυτό, η βόσκηση του βοσκοτόπου ή ενός τμήματος του επαναλαμβάνεται την ίδια εποχή ή το ίδιο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο. Σύστημα ουδεμίας βοσκήσεως ή βόσκηση μηδέν Κατά το σύστημα αυτό, η διαθέσιμη χορτονομή (available forage) συγκομίζεται και μετά από ξήρανση καταναλίσκεται από τα ζώα στους χώρους ενσταβλισμού. Είναι σύστημα που ενδείκνυται μόνο για μεγάλες αγέλες ή ποίμνια, τεχνητούς λειμώνες μηδικής ή για λειμώνες με αναλογία ψυχανθών άνω του 50 %, που δεν πρέπει να βοσκηθούν, λόγω του κινδύνου του μετεωρισμού. Συμπληρωματικές βοσκές Σε πολλές περιοχές που οι βοσκότοποι είναι ομαλής τοπογραφικής διαμορφώσεως, δύναται ένα τμήμα τους να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προσωρινής ή και μόνιμης βελτιωμένης τεχνητώς βοσκής. Σκοπός είναι η μείωση της πιέσεως βοσκήσεως

52 Προσδιορισμός παραγωγής βοσκοτόπων (Α) Οπτική εκτίμηση της παραγωγής Είναι η παλαιότερη μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους βλαστήσεως και σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν ευρίσκονται. Είναι μέθοδος ταχεία και κατάλληλη για σχετικώς μεγάλες εκτάσεις, όταν δεν είναι απαραίτητη η μεγάλη ακρίβεια. Μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι βασίζεται στην υποκειμενική εκτίμηση του παρατηρητή. (Β) Μέθοδοι προσδιορισμού βάρους Ο προσδιορισμός της κατά βάρος συνολικής παραγωγής διενεργείται με ψαλίδισμα επιφανειών βλαστήσεως. Η εκλογή των επιφανειών αυτών πρέπει να είναι τυχαία, ώστε τα δεδομένα να μπορούν να αναλυθούν στατιστικά. Στην πράξη, ενεργείται καταρχάς στρωμάτωση αναλόγως του ύψους της παραγωγής και ακολουθεί τυχαία δειγματοληψία εντός της κάθε κατηγορίας. Συστηματική δειγματοληψία εφαρμόζεται κυρίως για πειραματικές εργασίες και γενικώς σε μικρές επιφάνειες βοσκοτόπων.

53 Σε βοσκότοπο που βρίσκεται στην αρχή της βλαστικής περιόδου και που δεν έχει βοσκηθεί αρκετά, εκλέγονται τυχαία οι επιφάνειες στις οποίες εκτιμάται το ποσοστό χρησιμοποιήσεως. Σε βοσκότοπο όμως, που βρίσκεται στο μέσο ή στο τέλος της βλαστικής περιόδου και που έχει βοσκηθεί σε σημαντικό βαθμό, βρίσκονται θέσεις που δεν έχουν βοσκηθεί από τα ζώα. στις οποίες εφαρμόζεται, σε πιστή μίμηση της αληθινής βοσκήσεως, ψαλίδισμα της βλαστήσεώς τους (α). Στη συνέχεια ψαλιδίζεται και το υπόλοιπο υπέργειο τμήμα των φυτών (β) και το ποσοστό χρησιμοποιήσεως παρέχεται από τη σχέση: Ποσοστό χρησιμοποιήσεως % = A Χ 100/ Α+ Β (1) όπου Α=το βάρος του α και Β=το βάρος του β. Τα αποτελέσματα των υπολογισμών αυτών συγκρίνονται στη συνέχεια με τις οπτικές εκτιμήσεις.

54 Συντελεστής βοσκησιμότητας Ο όρος συντελεστής βοσκησιμότητας (palatability factor) δηλώνει το ποσοστό χρησιμοποιήσεως ενός φυτικού είδους στο τέλος της περιόδου βοσκήσεως ή το ποσοστό χρησιμοποιήσεως της διαθέσιμης ετήσιας παραγωγής του βοσκοτόπου, όταν αυτός στο σύνολο του χρησιμοποιείται πλή ρως και κανονικώς. Εκείνο που καθορίζει το ποσοστό χρησιμοποιήσεις είναι ο βαθμός α ρεσκείας του συγκεκριμένου φυτικού είδους στα βόσκοντα ζώα. Τούτο είναι γνωστό με τον όρο προτίμηση (preference). Η προτίμηση αυτή των ζώων καθορίζεται από την εκλογή που κάνει το ζώο, όταν έχει τη δυνατό τητα ελεύθερης προσέγγισης διαφόρων φυτικών ειδών και η βοσκήσιμη ύλη είναι άφθονη. Η προτίμηση καθορίζεται με τη σειρά της από τη γευστικότητα. Παράγοντες που επηρεάζουν την προτίμηση είναι οι αισθήσεις των ζώων (γεύση, όσφρηση κλπ.), η διαιτητική τους πείρα και εκπαίδευση και οι ιδιαίτερες επιθυμίες τους ως φυτοφάγα ζώα, ενώ οι παράγοντες που ε πηρεάζουν τη γευστικότητα είναι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία

55 Ο συντελεστής βοσκησιμότητας είναι πολύ χρήσιμος, προκειμένου να συγκριθούν οι χρησιμοποιήσεις δύο φυτικών ειδών, αλλά και για τον προσδιορισμό της βοσκοϊκανότητας ενός βοσκοτόπου. Δεν είναι όμως σταθερός, επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι εξής: α. Το ποσοστό συμμετοχής του φυτικού είδους στη σύνθεση του βοσκοτόπου. Γενικώς, ο συντελεστής βοσκησιμότητας μειώνεται, όταν το ποσοστό συμμετοχής αυξάνεται, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, όταν το ποσοστό συμμετοχής μειώνεται. β. Το είδος των βοσκόντων ζώων. Ορισμένα είδη ζώων προτιμούν περισσότερο ή λιγότερο διάφορα είδη των βοσκοτόπων, όπως τα θαμνώδη είδη που τα προτιμούν περισσότερο οι αίγες παρά τα βοοειδή. γ. Η ένταση βοσκήσεως. Όταν η ένταση βοσκήσεως είναι μικρή τα ζώα εκλέγουν τα πιο εύγευστα φυτά, ενώ όταν η ένταση είναι μεγάλη η επιλογή είναι περιορισμένη. δ. Η εποχή βοσκήσεως. Ο συντελεστής βοσκησιμότητας διαφέρει αναλόγως της εποχής βοσκήσεως, όταν στο βοσκότοπο υπάρχουν είδη, που δεν αλλάζει κατά πολύ η γευστικότητά τους και είδη, που μειώνεται σημαντικά η γευστικότητά μετά την ωρίμασή τους.

56 ε. Η κλίση και η διαβρωσιμότητα. Η βόσκηση στα επικλινή και ευδιάβρωτα εδάφη είναι επιλεκτική, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το μικρότερο ποσοστό χρησιμοποιήσεως για κανονική χρήση. στ. Οι μέθοδοι προσδιορισμού. Ο συντελεστής βοσκησιμότητας ποικίλλει αναλόγως της χρησιμοποιούμενης μεθόδου προσδιορισμού του. Γενικώς, οι συντελεστές βοσκησιμότητας που προσδιορίζονται με τις μεθόδους βάρους είναι ακριβέστεροι. Επίσης, ο συντελεστής βοσκησιμότητας, του οποίου οι τεχνικές προσδιορισμού είναι όμοιες με εκείνες του προσδιορισμού του ποσοστού χρησιμοποιήσεως, δεν υπερβαίνει το % στα διάφορα είδη επιθυμητών πολυετών αγρωστωδών και ψυχανθών, ενώ των ετησίων το %. Αντιθέτως, στα θαμνώδη είδη και ιδιαιτέρως στο πουρνάρι (Quercus coccifera L.) ο συντελεστής βοσκησιμότητας εξικνείται μέχρι το 75 % της ετήσιας παραγωγής.

57 Εκτίμηση βοσκοϊκανότητας Έννοιες και ορισμοί Περίοδος βοσκήσεως (grazing period) είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα ζώα βόσκουν ένα βοσκότοπο. Ζωική μονάδα ή μονάδα-ζώο (animal unit-au) είναι η μονάδα μετρήσεως του αριθμού των ζώων που δύνανται να βόσκουν και να παράγουν το μέγιστο δυνατό σε ένα βοσκότοπο και χρησιμοποιείται στον υπολογισμό της βοσκοϊκανότητας του. Ως μονάδα μετρήσεως στη χώρα μας επινοήθηκε το πρόβατο σε κανονική ανάπτυξη, οπότε τα ανεπτυγμένα βοοειδή, ο ίππος και ο ημίονος αντιστοιχούσαν με 6 ζωικές μονάδες, ο όνος και τα βοοειδή στην ανάπτυξη με 3 ζωικές μονάδες, η αίγα με 1 ζωική μονάδα και οι αμνοί και τα ερίφια αντιστοιχούσαν με 0,5 ζωικές μονάδες. Σήμερα όμως, για τα μικρά μηρυκαστικά που αξιοποιούν καλύτερα τις βοσκές της θαμνώδους βλαστήσεως της χώρας μας, χρησιμοποιούνται οι μικρές μηνιαίες ζωικές μονάδες (μμζμ ή μζμ, saum). Μηνιαία ζωική μονάδα (ΜΖΜ, AUM) είναι η μονάδα που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της βοσκοϊκανότητας των βοσκοτόπων μας και αντιστοιχεί με τριάντα ημερήσιες απαιτήσεις ενός ζώου, οι οποίες προτείνεται να ισοδυναμούν με το 3 % του ζώντος βάρους του.

58 Ημερήσια ζωική μονάδα (animal unit day-aud) είναι η ποσότητα βοσκήσιμης ύλης που καταναλώνεται από μία μονάδα-ζώο (AU) σε διάστημα 24 ωρών. Η χρήση του όρου αυτού δύναται να επεκταθεί και σε άλλα χρονικά διαστήματα, όπως εβδομάδα, μήνα (animal unit month-aum. cow-month) ή χρόνο (animal unit year). Μονάδα προσλήψεως βοσκήσιμης ύλης (forage intake unit) είναι όρος που εκφράζει το ζώο το οποίο καταναλώνει ημερησίως 8 kg ξηρής ουσίας, εφόσον όμως αναφέρονται η σύνθεση του βοσκοτόπου, το στάδιο ανάπτυξης και το βάρος του/των φυτών και η βιομάζα (forage mass). Μονάδα βοσκής είναι η συμβατική έκταση ενός βοσκοτόπου σε εκτά ρια (ha), που απαιτείται για τη συντήρηση μίας μονάδας-ζώου για ορι σμένο χρονικό διάστημα. Βοσκοϊκανότητα (grazing capacity) είναι ο μέγιστος αριθμός ζώων που δύνανται να βόσκουν και να παράγουν το μέγιστο δυνατό σε μία ορισμένη έκταση βοσκοτόπου και για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγή της βοσκήσιμης ύλης και η παραγωγικότητα του εδάφους. Φόρτιση βοσκής ή βοσκοφόρτωση (stocking density) είναι η σχέση μεταξύ του αριθμού των ζώων και της εκτάσεως, στην οποία βόσκουν τα ζώα ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Εκφράζεται σε ζωικές μονάδες (AU) ή σε μονάδες προσλήψεως βοσκήσιμης ύλης.

59 Πίνακας Παραγωγή βοσκήσιμης ύλης (ξηρό χόρτο σε χγρ/στρέμμα) στα λιβάδια του Δήμου ΧΧΧΧΧ Θέση δειγματοληψίας Περιοχή Λιβαδικός τύπος Παραγωγή σε ξηρό χόρτο (χλγ/στρ)) α/α Φαρδιά Λάκκα Ποολίβαδο 93,25 2. Λακκόπετρες Ποολίβαδο 87,59 3. Δενδρόφυτο Ποολίβαδο Θαμνολίβαδο 89,10 4. Πόλη Ποολίβαδο 92,87 5. Πάτωμα Ποολίβαδο 99,15 6. Λυκοράχη Ποολίβαδο Θαμνολίβαδο 92,54 7. Τούμπανος Ποολίβαδο 106,75 8. Ολυμπάκος Ποολίβαδο Θαμνολίβαδο 65,20 9. Λόφοοι Ποολίβαδο 83,47 Μ.Ο. 89,99

60 ΒΟΣΚΟΪΚΑΝΟΤΗΤΑ Βοσκήσιμη ύλη: ( ,00 στρ χ 89,99 χγρ/στρ=) χγρ Οι θρεπτικές ανάγκες μίας μικρής ζωικής μονάδας (μ.ζ.μ.) υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 45 χγρ. ξηρής ουσίας το μήνα (1,5 χγρ. ημερησίως). Άρα, η βοσκοϊκανότητα των λιβαδιών σε μικρές μηνιαίες ζωικές μονάδες (μ.ζ.μ.) είναι : 45 = Η βόσκηση στην περιοχή διαρκεί συνήθως 7 περίπου μήνες το χρόνο. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των προβάτων ή των μικρών ζώων (μ.ζ.μ.) που θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες υπολογίζεται σε : 7 = Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος του υπάρχοντος αριθμού ζωικών μονάδων ( μ.ζ.μ.) στην περιοχή. ΒΟΣΚΟΦΩΡΤΩΣΗ Αριθμός των αιγοπροβάτων: Αριθμός βοοειδών: Έκταση λιβαδιών: Δεχόμαστε ότι 1 αγελάδα = 6-7 μ.ζ.μ. (πρόβατα) (Εδώ 6)

61 ΒΟΣΚΟΦΩΡΤΩΣΗ (συνέχεια) Αριθμός των αιγοπροβάτων: Αριθμός βοοειδών: Έκταση λιβαδιών: στρ.. Δεχόμαστε ότι 1 αγελάδα = 6-7 μ.ζ.μ. (πρόβατα) (Εδώ 6) Λέγοντας βοσκοφόρτωση, εννοούμε τον αριθμό στρεμμάτων που αντιστοιχούν σε κάθε ζωική μονάδα (Ζ.Μ.), ή των αριθμό στρεμμάτων ανά μηνιαία ζωική μονάδα (Μ.Ζ.Μ.) ή τον αριθμό των Μ.Ζ.Μ. ανά στρέμμα. Το σύνολο των μικρών ζωικών μονάδων (μ.ζ.μ.) που βόσκουν στην περιοχή: (αιγοπρόβατα+βοοειδή). Διάρκεια βόσκησης 7 μήνες. Επομένως η βοσκοφόρτωση είναι: ( στρ/ μ.ζ.μ.)/7μήνες =0,31 στρέμματα/μζμ ή 1 μζμ/0,31 στρέμματα.

62 Πίνακας 1. Συνολική παραγωγή και βοσκήσιμη ύλη ανά τύπο λιβαδικής βλάστησης (ξηρό χόρτο σε χγρ). Λιβαδικός τύπος Έκταση (στρέμματα) Παραγωγή (χγρ/στρ) Βοσκήσιμη ύλη (χγρ/στρ) Συνολική Παραγωγή Ποολίβαδα * 89,3 44, Θαμνολίβαδα ,0 66,8** * Στην έκταση των ποολιβαδίων συμπεριλήφθηκε και η έκταση των "μερικώς δασοσκεπών λιβαδιών" και των ορεινών υπαλπικών λιβαδιών ** Μ.Ο. αειθαλών και φυλλοβόλων θαμνολιβαδίων.

63 Πίνακας 2. Παρούσα βοσκοϊκανότητα σε μικρές μηνιαίες ζωικές μονάδες (μζμ). Λιβαδικός τύπος Βοσκήσιμη ύλη (χγρ.) Υπάρχουσες μικρές ζωικές μονάδες Μικρές μηνιαίες ζωικές μονάδες μζμ για βόσκηση 7 μηνών Λιβαδικός τύπος Ποολίβαδα * Πρόβατα * Πρόβατα Ποολίβαδα Θαμνολίβαδα Αίγες Αίγες ** Θαμνολίβαδα * Στον αριθμό των προβάτων συμπεριλαμβάνεται και ο αριθμός των αγελάδων (1 αγελάδα = 6,3 πρόβατα). ** Οι αίγες βόσκουν 10 μήνες.

64 Παραγωγή της βοσκήσιμης: (α) ποολίβαδα χγρ ΞΟ/στρ. (β) θαμνολίβαδα σε χγρ ΞΟ/στρ. Οι θρεπτικές ανάγκες μιας μικρής ζωικής μονάδας (μζμ) υπολογίζονται ότι ανέρχονται σε 45 χγρ. ξηρής ουσίας (ΞΟ) το μήνα (1,5 χγρ. ημερησίως). Άρα η βοσκοϊκανότητα των ποολιβαδίων σε μηνιαίες ζωικές μονάδες (μζμ) είναι /45 = Η βόσκηση εδώ διαρκεί συνήθως 7 περίπου μήνες το χρόνο. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των προβάτων ή των μικρών ζώων που θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες υπολογίζεται σε /7 = Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μικρότερος του υπάρχοντος αριθμού προβάτων (συμπεριλαμβανομένων και των αγελάδων) στην περιοχή της μελέτης, που ανέρχεται σε

65 Στα θαμνολίβαδα, η συνολική παραγόμενη βοσκήσιμη ύλη υπολογίστηκε σε χγρ. ξηρής ουσίας ετησίως. Όπως στα πρόβατα, έτσι και στις αίγες ισχύει ότι, για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών πρέπει να καταναλώσουν ξηρή ουσία χόρτου ίση με το 3% του ΖΒ, δηλαδή 50 x 3%=1,5 χγρ. ημερησίως. Επομένως, η βοσκοϊκανότητα σε μικρές μηνιαίες ζωικές μονάδες (μζμ) είναι / 45 = Επειδή η βόσκηση κι εδώ γίνεται για 10 μήνες, περίπου, μπορούμε να πούμε ότι τα θαμνολίβαδα διαθέτουν τόση φυτομάζα ώστε να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες /10 = αιγών για 10 μήνες.

66 ΒΟΣΚΟΦΟΡΤΩΣΗ Αριθμός προβάτων: Αριθμός βοοειδών: Σύνολο σε μ.ζ.μ (1 αγελάδα=6,3 πρόβατα): Έκταση ποολιβαδίων: στρέμματα. Διάρκεια βόσκησης: 7 μήνες Άρα: η βοσκοφόρτωση είναι: ( / )/7=0,41 στρ/μζμ ή 1 μζμ/0,41 στρέμματα ======================================================= Αριθμός αιγών: Έκταση θαμνολιβαδίων: στρέμματα. Διάρκεια βόσκησης: 10 μήνες. Άρα: η βοσκοφόρτωση είναι: ( /25.802)/10=0,74 στρ/μζμ ή 1 μζμ/0,74 στρέμματα.

67 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ 1. Έργα υποδομής 1.1 Οδικό δίκτυο Βασική προϋπόθεση για την πληρέστερη εκμετάλλευση ενός βοσκοτό που (ή λειμώνα) αποτελεί η καλή προσπέλαση. Οι περισσότεροι βοσκότοποι στερού νται ακόμη και υποτυπώδους οδικού δικτύου, ενώ θα έπρεπε το οδικό δί κτυο να επεκτείνεται και μέσα σε αυτούς, όταν το ανάγλυφο τους δεν επι τρέπει τη διακίνηση ζώων και οχημάτων. 1.2 Ασβέστωση Σε βοσκότοπους με αλόμορφα εδάφη για τη μετάπλαση τους είναι απαραίτητη η ασβέστωση, που επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση ασβέ-στη, γύψου και άλλων υλικών. 1.3 Λοιπά έργα υποδομής Στα έργα υποδομής των βοσκοτόπων, μπορούν να συμπεριληφθούν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η κατασκευή οι κήματος αναπαύσεως του προσωπικού, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αίθουσα συντήρησης του γάλακτος και η διευθέτηση χώρου για άρρωστα ζώα. Επίσης, η κατασκευή αποθηκών χονδροειδών τροφών, καρπών και μιγμάτων, λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων, εργαλείων κ.ά.

68 2. Καθαρισμός βοσκοτόπων Σκοπός του καθαρισμού είναι η απομάκρυνση από την επιφάνεια τον βοσκοτόπων όλων όσων μειώνουν την έκταση τους και κατά συνεπεία την παραγωγή, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της βοσκήσιμης ύλης και παρα κωλύουν τα ζώα κατά τη βόσκηση Συλλογή και απομάκρυνση λίθων 2.2. Αραίωση των θάμνων και δέντρων 2.3 Διαχείριση της βλάστησης Διαχείριση της βλάστησης με ελεγχόμενη καύση Διαχείριση της βλάστησης με μηχανικά μέσα Διαχείριση βλαστήσεως με χημικά μέσα Καταπολέμηση τρωκτικών Λιπάνσεις

69 ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΛΕΙΜΩΝΕΣ Ως τεχνητός λειμώνας (artificial pasture) εννοείται μία ποώδης φυτοκοινότητα που δημιουργείται με τεχνητή σπορά πολυετών βελτιωμένων χορτοδοτικών φυτών σε γεωργικές καλλιεργούμενες εκτάσεις με σκοπό τη διατροφή των ζώων. Οι τεχνητοί λειμώνες μπορούν να είναι αρδευόμενοι ή ξηρικοί και ανάλογα με το χρόνο διάρκειάς τους, που εξαρτάται από τη διάρκεια της ζωής των φυτών, τις οικολογικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται τα φυτά και από τις ανθρωποζωϊκές επεμβάσεις, διακρίνονται σε (Ι) πολυετείς, (ΙΙ) διετείς ή (ΙΙΙ) μονοετείς. Ανάλογα με τον αριθμό των φυτών που συμμετέχουν στη σύνθεση του χλωροτάπητά τους, οι τεχνητοί λειμώνες διακρίνονται σε (Ι) πολυφυτικούς (μίγμα διαφόρων αγρωστωδών και ψυχανθών), (ΙΙ) διφυτικούς (αγρωστώδες και ψυχανθές) και (ΙΙΙ) μονοφυτικούς (μηδικεώνες, τριφυλλεώνες). Προϋποθέσεις για τη δημιουργία τεχνητών λειμώνων αποτελούν: α. το εύκρατο κλίμα, β. η κλίση του εδάφους, γ. η γονιμότητα αυτού και δ. η δυνατότητα άρδευσης.

70 Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τεχνητού λειμώνα αποτελεί και η επιλογή των καταλλήλων λειμώνιων φυτών. Βασικά κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή αυτή είναι: α. η παραγωγικότητα των φυτών, β. η θρεπτική τους αξία, γ. ο βαθμός αξιοποίησής τους από τα ζώα, δ. η παρουσία τους στη φυσική βλάστηση της περιοχής, ε. η διάρκεια της ζωής τους και στ. ο βαθμός του μεταξύ τους ανταγωνισμού Η επιθυμητή αναλογία μεταξύ αγρωστωδών και ψυχανθών στους τεχνητούς λειμώνες με τρία είδη είναι 2:1, ενώ στους τεχνητούς λειμώνες με τέσσερα είδη είναι 2:2. Οι αναλογίες αυτές συνδέονται άμεσα με: α. τη δυναμικότητα της εγκαταστάσεως των φυτών, β. την ταχύτητα ανάπτυξής τους, γ. την προσαρμοστικότητά τους και δ. το χρόνο εγκατάστασής τους.

ΒΟΣΚΟΪΚΑΝΟΤΗΤΑ Πίνακας 1. Παραγωγή βοσκήσιμης ύλης των ποολιβαδίων μιας περιοχής

ΒΟΣΚΟΪΚΑΝΟΤΗΤΑ Πίνακας 1. Παραγωγή βοσκήσιμης ύλης των ποολιβαδίων μιας περιοχής ΒΟΣΚΟΪΚΑΝΟΤΗΤΑ Πίνακας 1. Παραγωγή βοσκήσιμης ύλης των ποολιβαδίων μιας περιοχής Υψομετρική ζώνη ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Πεδινά- Ημιορεινά (500-1000μ) Ορεινά (100-1700μ)*

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η σχέση μεταξύ βλάστησης και των παραγόντων του περιβάλλοντος, δηλαδή του κλίματος (cl), του μητρικού πετρώματος(p), του ανάγλυφου

Διαβάστε περισσότερα

Λιβάδια - Θαµνότοποι

Λιβάδια - Θαµνότοποι ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Λιβάδια - Θαµνότοποι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα.

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα. η καλλιεργεια της μηδικης στo ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το ζητούμενο στην Ελληνική γεωργία είναι η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, η γεωργική παραγωγή είναι απαραίτητο να

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηγεωργίου Ι., Φορτάτος Ε., Ζέρβας Γ. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.

Χατζηγεωργίου Ι., Φορτάτος Ε., Ζέρβας Γ. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α. ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΟΥΚΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗΣ ΧΛΩΡΟΜΑΖΑΣ Χατζηγεωργίου Ι., Φορτάτος Ε., Ζέρβας Γ. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το κοινόχρηστο καθεστώς χρήσης των λιβαδιών αποτελούσε πρόβλημα για την ορθολογική αξιοποίηση τους και στο απώτερο παρελθόν. Ορισμένες κατηγορίες κτηνοτρόφων

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της βοσκοφόρτωσης στη διαχείριση των βοσκοτόπων: Οδηγίες εφαρμογής

Η σημασία της βοσκοφόρτωσης στη διαχείριση των βοσκοτόπων: Οδηγίες εφαρμογής Η σημασία της βοσκοφόρτωσης στη διαχείριση των βοσκοτόπων: Οδηγίες εφαρμογής Δρ Θωμάς Γ. Παπαχρήστου, Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Η ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι πριν λίγα χρόνια καλλιεργούνταν σε αρκετή έκταση βίκος για σποροπαραγωγή, που σήμερα όμως περιορίστηκε πάρα πολύ.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια καλλιεργούνταν σε αρκετή έκταση βίκος για σποροπαραγωγή, που σήμερα όμως περιορίστηκε πάρα πολύ. Του Δημήτρη Λώλη, Γεωπόνου Όπως είναι γνωστό στη ζώνη του σκληρού σταριού, στο Θεσσαλικό κάμπο και ειδικά όπου τα σιτηρά δεν εναλλάσσονται με ποτιστικές καλλιέργειες, είναι απαραίτητη η 4ετης τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ Στη χώρα μας, οι κύριες χρήσεις γης είναι Λιβάδια Γεωργικές εκτάσεις Δάση Ιδιαίτερα στον ορεινό και

Διαβάστε περισσότερα

Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium

Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium angustifolium Trifolium campestre Trifolium repens Vicia

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118Α ). Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Forage 4 Climate 4 ετών

Forage 4 Climate 4 ετών Forage 4 Climate Project διάρκειας 4 ετών (1.9.2016) με κύριο στόχο να δείξει με ποιους τρόπους τα παραγωγικά συστήματα παραγωγής γάλακτος (αγελάδες και αιγοπρόβατα) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση).

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση). Λίπανση της Ελιάς Η ελιά γενικά δεν θεωρείται απαιτητικό είδος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων. Η λίπανση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελαιώνα και στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Cynodon. dactylon Chrysopogon gryllus Dichanthium ischaemum Dactylis glomerata Dasypyrum villosum Cynosurus echinatus

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Cynodon. dactylon Chrysopogon gryllus Dichanthium ischaemum Dactylis glomerata Dasypyrum villosum Cynosurus echinatus ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Cynodon. dactylon Chrysopogon gryllus Dichanthium ischaemum Dactylis glomerata Dasypyrum villosum Cynosurus echinatus Cynodon dactylon (Αγριάδα) Γενική περιγραφή: Πολυετές C4, με καλάμι έρπον

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Επικ.. Καθηγητής Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής Γεωπονικό Παν/μιο

Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Επικ.. Καθηγητής Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής Γεωπονικό Παν/μιο Συγκαλλιέργεια ψυχανθών με σιτηρά για παραγωγή ζωοτροφών Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Επικ.. Καθηγητής Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών Η οικονομική κρίση δημιούργησε χρηματο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων

Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων Γεώργιος I. Αρσένος Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιατί είναι σημαντική η Διατροφή... Καθορίζει την παραγωγικότητα 50

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της συγκαλλιέργειας βίκου-κριθής. κριθής και µπιζελιού- και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγόµενης χλωροµάζας

Μελέτη της συγκαλλιέργειας βίκου-κριθής. κριθής και µπιζελιού- και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγόµενης χλωροµάζας Μελέτη της συγκαλλιέργειας βίκου-κριθής κριθής και µπιζελιού- βρώµης ως προς τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγόµενης χλωροµάζας Χατζηγεωργίου Ι. 1, Φορτάτος Ε. 1, Τσιµπούκας Κ. 2, Ζέρβας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Λιβαδικών Φυτών για τη Παραγωγή Βιοενέργειας

Αξιολόγηση Λιβαδικών Φυτών για τη Παραγωγή Βιοενέργειας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΟΜΕΑΣ ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ- ΙΧΘΥΟΠΟΝΙΑΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ Αξιολόγηση Λιβαδικών Φυτών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ. Με την κλασσική έννοια, ως λίπασμα ορίζεται κάθε ουσία

Διαβάστε περισσότερα

τηςσυγκαλλιέργειαςβίκου κριθήςως χαρακτηριστικάτης τηςχλωροµάζας.

τηςσυγκαλλιέργειαςβίκου κριθήςως χαρακτηριστικάτης τηςχλωροµάζας. Μελέτητης τηςσυγκαλλιέργειαςβίκου κριθήςως ωςπροςταποσοτικάκαιποιοτικά χαρακτηριστικάτης τηςχλωροµάζας. Ι. Χατζηγεωργίου 1, Κ. Τσιµπούκας 2 και Γ. Ζέρβας 1 1 Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και ιατροφής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 23 1.1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ... 23 1.1.1. Γενικά - Εξάπλωση... 23 1.1.2. Πλεονεκτήματα των σιτηρών... 25 1.2. ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ Δεν υπάρχουν Μόνιμες αλλαγές ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ Υπάρχουν Μόνιμες αλλαγές Διαδοχή Μετανάστευση ειδών Ιστορικές αλλαγές,

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Δήμας. Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης

Κ. Δήμας. Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Κ. Δήμας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ΧΟΡΤΟΔΟΤΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ (Leguminose) Ετήσια Trifolium incrntum Trifolium lexndrinum Trifolium resupintum Trifolium hirtum Trifolium

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΒΟΣΚΗΣΙΜΗΣ ΥΛΗΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΒΟΣΚΗΣΙΜΗΣ ΥΛΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΩΣ ΠΗΓΗ ΒΟΣΚΗΣΙΜΗΣ ΥΛΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σύμφωνα με την ισχύουσα δασική νομοθεσία, τα δημόσια και κοινοτικά δάση της χώρας βαρύνονται από τη λεγόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τίτλος ΔΕ_3 (Εργαστήριο Διαχείρισης Λιβαδιών)

Α. Τίτλος ΔΕ_3 (Εργαστήριο Διαχείρισης Λιβαδιών) Α. Τίτλος ΔΕ_3 (Εργαστήριο Διαχείρισης Λιβαδιών) Βοσκοϊκανότητα Grazing capacity Μιχαήλ Βραχνάκης Καρδίτσα, Μάιος2014 Β. Σκοπός ΔΕ Η παραγωγή της λιβαδικής βλάστησης (σύνδεση με την προηγούμενη ΔΕ) αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-15 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη Γ. Ζερβουδάκης ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Συστηματική βοτανική των Λαχανικών Ταξινόμηση με βάση την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική µηδική. Τζουραµάνη Ε., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ.

Βιολογική µηδική. Τζουραµάνη Ε., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ. Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ Βόσκηση είναι η αποκοπή τμημάτων ή ολόκληρων φυτών από τα ζώα, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους σε τροφή. Με τον όρο ένταση νοείται ο βαθμός ή η ποσότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη.

Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη. Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη. Σταχύδια 2-2,5εκ. Που φέρουν 2-3 ανθύλλια. Χιτώνας τριχωτός στο κάτω μισό του με κορυφή βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ ΦΑΚΕΛΟΣ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ: σόγια, φασόλι, αραχίδα κ.ά. (οικογένεια Fabaceae - Papilionaceae, περίπου 14.000 ετήσια και πολυετή είδη) ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ: κουκί, ρεβίθι, λούπινο, μπιζέλι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Επιδράσεις της βόσκησης στη βλάστηση Βόσκηση και σύνθεση φυτικών ειδών Ως κάλυψη της βλάστησης ή φυτοκάλυμμα ορίζεται η εδαφική επιφάνεια που καλύπτει η κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

Δασολιβαδικά Συστήματα. Θ. Παπαχρήστου & Π. Πλατής Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Δασολιβαδικά Συστήματα. Θ. Παπαχρήστου & Π. Πλατής Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Δασολιβαδικά Συστήματα Θ. Παπαχρήστου & Π. Πλατής Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Δασολιβαδικά Συστήματα συστήματα χρήσης γης Βοσκήσιμη ύλη Κτηνοτροφικά προϊόντα Δασικά προϊόντα Μακροπρόθεσμο κέρδος από δένδρα

Διαβάστε περισσότερα

Καρύοψη είναι ο καρπός των μονοκοτυλήδονων ειδών. Χαρακτηρίζεται από τη σύμφυση του

Καρύοψη είναι ο καρπός των μονοκοτυλήδονων ειδών. Χαρακτηρίζεται από τη σύμφυση του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΞΙΑΝΘΙΕΣ κ ΣΠΟΡΟΙ ΣΙΤΗΡΩΝ 1. Μορφολογία του καρπού των

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Η συμπεριφορά βόσκησης αγροτικών ζώων αναπόσπαστο συστατικό τους

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Η συμπεριφορά βόσκησης αγροτικών ζώων αναπόσπαστο συστατικό τους Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Η συμπεριφορά βόσκησης αγροτικών ζώων αναπόσπαστο συστατικό τους Δρ Θωμάς Γ. Παπαχρήστου, Διευθυντής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Μετά την έκδοση του Κανονισμού 1307/2013

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο Καρπενήσι 4-6 Σεπτεµβρίου 2002 Λιβαδοπονία και ανάπτυξη ορεινών περιοχών

3 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο Καρπενήσι 4-6 Σεπτεµβρίου 2002 Λιβαδοπονία και ανάπτυξη ορεινών περιοχών 3 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο Καρπενήσι 4-6 Σεπτεµβρίου 2002 Λιβαδοπονία και ανάπτυξη ορεινών περιοχών Συµπεράσµατα Συµβολή των λιβαδιών στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών Τα λιβάδια της χώρας αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά

5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά 5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά Με το όνομα μπιζέλι είναι γνωστά διάφορα είδη, τα οποία ανήκουν στο γένος Pisum. Ως κέντρα καταγωγής τους θεωρούνται το Αφγανιστάν και η περιοχή της Αιθιοπίας. Αργότερα μεταφέρθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ. Η πιο σημαντική κατηγορία φυτών για την ανθρωπότητα

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ. Η πιο σημαντική κατηγορία φυτών για την ανθρωπότητα ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Η πιο σημαντική κατηγορία φυτών για την ανθρωπότητα Ταξινόμηση Κατηγορία Ονομα Χαρακτηριστικά Βασίλειο Plantae Οργανισμοί με σταθερό κυτταρικό τοίχωμα, χλωροφύλλη κλπ Άθροισμα Spermatophyta Σπερματόφυτα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae)

ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae) 14 ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae) Το δωδεκάνθι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 30 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους και φυτρώνει από το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Πρόκληση για κάθε εκτροφή προβάτων αποτελεί: Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας Πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση; Κατάλληλο ζωϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας Θ.Α. ΓΕΜΤΟΣ ΕΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας Θ.Α. ΓΕΜΤΟΣ ΕΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας Θ.Α. ΓΕΜΤΟΣ ΕΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Όπως είναι γνωστό η χώρα μας πρέπει να συμμορφωθεί με διεθνείς συμβάσεις που την υποχρεώνουν να επιτύχει μέχρι το 2020

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια: SALICACEAE

Οικογένεια: SALICACEAE Οικογένεια: SALICACEAE Αριθμός γενών: 57 (4), (Στην Ελλάδα 2). Αριθμός ειδών: περίπου 650.( 350). Γεωγραφική εξάπλωση: Η οικογένεια είναι κοινή σε ολόκληρο τη Β Εύκρατη ζώνη, ενώ λίγα είδη εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Αικ. Καρυώτη 1.2. & Ν. Γ. Δαναλάτος 1

Αικ. Καρυώτη 1.2. & Ν. Γ. Δαναλάτος 1 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ πηγή ζωής & ανάπτυξης στη Θεσσαλία Βελτιστοποίηση παραγωγής καλαμποκιού στη Θεσσαλία: αποτελέσματα εφαρμογής χλωρής λίπανσης με μπιζέλι σε πλήρη και μειωμένη στάγδην άρδευση

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος

Δασική Εδαφολογία. Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος Δασική Εδαφολογία Γεωχημικός, Βιοχημικός, Υδρολογικός κύκλος Μέρος 1 ο ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η μεταφορά του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης, η κίνησή του σ αυτή και η επιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ Web: http://www.ismc.gr/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 20 Απριλίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2013 Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Αμειψισπορά Αλληλουχία

Αμειψισπορά Αλληλουχία Βιολογική Γεωργία Αμειψισπορά Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 ** Σημειώσεις από το Βιβλίο του Ιωάννη Πολυμεράκη Αμειψισπορά Καλείται η συστηματική και προγραμματισμένη κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Αβάντα, Σε εγχωριεσ ζωοτροφεσ απο ΚΑΠ και εθνικη στρατηγική ΜΕΓΑΛΕΣ

Αβάντα, Σε εγχωριεσ ζωοτροφεσ απο ΚΑΠ και εθνικη στρατηγική ΜΕΓΑΛΕΣ 44 Αβάντα, Σε εγχωριεσ ζωοτροφεσ απο ΚΑΠ και εθνικη στρατηγική > Η συνδεδεμένη ενίσχυση στα ψυχανθή σε συνδυασμό με την εξαίρεσή τους από το «πρασίνισμα» και το σχέδιο στήριξης της κτηνοτροφίας μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση.

Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση. «ΘΑΛΗΣ» Λάρισα, ΓΕΩΤΕΕ, 4.02.14 Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση. Π. Βύρλας Γενικότητες Με τον όρο ενεργειακή καλλιέργεια εννοούμε καλλιέργειες που η παραγωγή τους χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η παραγωγή τροφής Καλύπτει τη βασικότερη ανθρώπινη ανάγκη Ιστορικά, η πρώτη αιτία ανθρώπινης παρέµβασης στο φυσικό περιβάλλον Σχετίζεται άµεσα µε τον υπερπληθυσµό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ. Ιωάννης Μαυρομιχάλης, PhD

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ. Ιωάννης Μαυρομιχάλης, PhD ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ Ιωάννης Μαυρομιχάλης, PhD Οι τιμές του σογιαλεύρου και των κρυσταλλικών αμινοξέων παραμένουν ασταθείς. Κατά καιρούς, υπάρχει ενδιαφέρον για λιγότερο γνωστές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η παραγωγή τροφής Καλύπτει τη βασικότερη ανθρώπινη ανάγκη Ιστορικά, η πρώτη αιτία ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον Σχετίζεται άμεσα με τον υπερπληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης. Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ

Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης. Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ ΕΝΣΙΡΩΣΗ = ΖΥΜΩΣΗ Παραγωγή γαλακτικού και οξικού οξέος Αύξηση της οξύτητας (πτώση του ph) Αναστολή δράσης βακτηρίων και μυκήτων Μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Με τον σύγχρονο (παραδοσιακό) τρόπο

Με τον σύγχρονο (παραδοσιακό) τρόπο Με τον σύγχρονο (παραδοσιακό) τρόπο Σύνθετες Ζωοτροφές «αιτωλία» το Εργοστάσιο Οι ζωοτροφές «αιτωλία» παρασκευάζονται στην υπερσύγχρονη νέα βιομηχανική μονάδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ Tα λιβάδια είναι πολύπλοκα φυσικά οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο καθώς, με το άφθονο οξυγόνο που παράγουν, τις πολύπλοκες αλυσίδες τροφών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Όλα τα έμβια όντα συνυπάρχουν με αβιοτικούς παράγοντες με τους οποίους αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν οργανισμοί: 1. Αυτότροφοι (Δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια και μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2016 Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ Υ ΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ. Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα

Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ. Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα Ερευνώμενος Πληθυσμός και Δειγματοληπτικό Πλαίσιο Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλους τους Νομούς

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 1 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ) 611/2014

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική Γεωργία. Χλωρά Λίπανση Φυτά. Θεωρία Βιολογική Γεωργία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου 12 / 10 / 2015

Βιολογική Γεωργία. Χλωρά Λίπανση Φυτά. Θεωρία Βιολογική Γεωργία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου 12 / 10 / 2015 Βιολογική Γεωργία Χλωρά Λίπανση Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 ** Σημειώσεις από το Βιβλίο του Ιωάννη Πολυμεράκη Χλωρή λίπανση Η καλλιέργεια οποιουδήποτε φυτικού είδους

Διαβάστε περισσότερα

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ)

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-02-2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΠΑΣΤΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΜΑ Α Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση πυρόπληκτων ελαιώνων

Διαχείριση πυρόπληκτων ελαιώνων Διαχείριση πυρόπληκτων ελαιώνων Δρ. Γ. Κουμπούρης Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου Χανίων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ζημιές από πυρκαγιά Στοιχείο Ζημιά Ενέργεια Ελαιόκαρπος Μεγάλη ή ολική στα πυρόπληκτα Μικρή

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή

Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή Τάξη Lamiales Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή Αριθμός γενών: περίπου 251 (στην Ευρώπη 41, στην Μεσογειακή περιοχή 45, στην Ελλάδα 34) Αριθμός ειδών: περίπου 6700 ( στην Ευρώπη 452, στην Ελλάδα.197).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΙΝΩΔΗ ΦΥΤΑ Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.fibrecrops.nl τα ινώδη φυτά ανάλογα από το μέρος του φυτού που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ)

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) εμφανίζεται ως έννοια για πρώτη φορά το 1993 (Baldock et al., 1993). επιβεβαιώνει την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ ορισμένων τύπων γεωργικών δραστηριοτήτων και των "φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ

1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ... 15 1.1. Ταξινόμηση... 16 1.2. Εξάπλωση και οικονομική σημασία... 18 1.2.1. Χειμερινά καρποδοτικά ψυχανθή... 18 1.2.2. Εαρινά καρποδοτικά ψυχανθή... 20 1.2.3.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις

Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Τίτλος: Φυτείες Ξυλωδών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου (SRC)

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Οργανική ουσία είναι όλα τα οργανικά υπολείμματα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2 Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας Κεφάλαιο 2.2 Ο ρόλος της ενέργειας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.2 Τροφικές σχέσεις και ροή ενέργειας Τροφικές Σχέσεις και Ροή Ενέργειας Κάθε οργανωμένο σύστημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 9 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11 Κεφάλαιο Πρώτο: Το μοντέλο του οικοσυστήματος 1.1. Βασικές αρχές και ορισμοί της Οικολογίας των Οικοσυστημάτων 1.2. Η

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί η βιοποικιλότητα να παράξει εισόδημα ;

Μπορεί η βιοποικιλότητα να παράξει εισόδημα ; Μπορεί η βιοποικιλότητα να παράξει εισόδημα ; Καθηγητής Θανάσης Σφουγγάρης Διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Όσπρια στην Ελλάδα Ποικιλίες, Σποροπαραγωγή.

Όσπρια στην Ελλάδα Ποικιλίες, Σποροπαραγωγή. Όσπρια στην Ελλάδα Ποικιλίες, Σποροπαραγωγή. Η καλλιέργεια των οσπρίων στη χώρα μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε περίπου 140.000 στρέμματα. Η παραγόμενη ποσότητα οσπρίων δεν επαρκεί για την κάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Προέλευση Μορφή έργων Χρήση Επιφανειακό νερό Φράγματα (ταμιευτήρες) Λιμνοδεξαμενές (ομβροδεξαμενές) Κύρια για

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Σιτηρά (Χειμερινά, Εαρινά)

Σιτηρά (Χειμερινά, Εαρινά) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1.1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ... 15 1.1.1. Γενικά - Εξάπλωση... 15 1.1.2. Πλεονεκτήματα των σιτηρών... 17 1.2. ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Διαβάστε περισσότερα

8 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προοπτικές εργασίας για νέους

8 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προοπτικές εργασίας για νέους 8 ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Προοπτικές εργασίας για νέους ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Τα λιβάδια είναι οικοσυστήματα με πλούσια χλωριδική και πανιδική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23. Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23. Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23 Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae) Η κοινή πόα είναι ετήσιο, φθινοπωρινό ή εαρινό, µονοκοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και µε µήκος καλαµιού µέχρι 30 cm. Αναπαράγεται µε

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών

Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών συστατικών Απαραίτητο φωτοσύνθεση και διαπνοή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων Επιβίωση οργανισμών Ύλη o Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή

Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή Μιχάλης Βραχνάκης, Γεώργιος Ζαβάκος, Αχιλλέας Τσισρούκης, Περικλής Μπίρτσας, Δημήτριος Ζιάνης, Βασίλειος Αρέτος Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ (Καρδίτσα), ΤΕΙ Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων

Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων Π. Καρανικόλας Πολλαπλή Συμμόρφωση Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων Συνδεδεμένες Ενισχύσεις (8%) Σε αρκετά προϊόντα, εξαιρείται το χοίρειο κρέας και ο καπνός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 6 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 6 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 6 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΙΒΑΔΟΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ενότητα Α - Κτηνοτροφία και Προστατευόμενες Περιοχές Η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική δραστηριότητα στην Ανατολική Πελοπόννησο και ένα μεγάλο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα

Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα ρ. E. Καµπουράκης Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας (.Ε) Τηλ. 281 0 245851, Fax. 281 0 245873, ekab@nagref-her.gr Τι είναι η εδαφοκάλυψη Εδαφοκαλυψη είναι η µέθοδος κάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών. Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών. Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. Σημασία Μέσο συντήρησης, αύξησης, κυοφορίας, γαλακτοπαραγωγής Άμυνα οργανισμού Το σημαντικότερο στοιχείο της εκτροφής

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΕΚΑ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ - ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Νοέμβριος 2014 Δρ Θεόδωρος Β. Κουτσός Αναγνώριση φυτών. Στοιχεία της Ελληνικής Χλωρίδας Η Ελλάδα διακρίνεται από μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος 1 ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο & 3 O

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Συνολικός Προϋπολογισμός: Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα Ισπανία. Ιταλία

Συνολικός Προϋπολογισμός: Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα Ισπανία. Ιταλία 2009 2012 Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.664.986 Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης: 802.936 Ελλάδα Ισπανία Ιταλία Η παρουσίαση Η κατάσταση στην Ελλάδα Τι κάνουν στην Ισπανία Τι κάνουν στην Ιταλία Τι θα μπορούσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΛΙΒΑΛΙΑ - ΘΑΜΝΟΤΟΠΟΙ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΛΙΒΑΛΙΑ - ΘΑΜΝΟΤΟΠΟΙ < ί.; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΛΙΒΑΛΙΑ - ΘΑΜΝΟΤΟΠΟΙ Λιβάδια είναι φυσικά οικοσυστήματα που φέρουν ποώδεις, ξυλώδεις ή και μικτε'ς φυτοκοινωνίες που παράγουν βοσκήσιμη ύλη για τα κτηνοτροφικά και τα άγρια ζώα. Βοσκούνται

Διαβάστε περισσότερα

http://www.eu-water.eu

http://www.eu-water.eu 5ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu "Οικονομικά κίνητρα για την υιοθέτηση πρακτικών εξοικονόμησης νερού και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα