ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ

2 Α. Εισαγωγή Ο σκοπός µιας επένδυσης είναι ανεξάρτητος από το είδος της επένδυσης. Ο σκοπός αυτός είναι η µεγιστοποίηση της αξίας της επένδυσης. Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της µελέτης της χρηµατοοικονοµικής επιστήµης, µελετούµε τις αγορές και τα χρηµατοοικονοµικά εργαλεία τα οποία σχετίζονται µε τις χρηµατορροές που δηµιουργεί µια επιχείρηση. Θα εξετάσουµε τις σπουδαιότερες έννοιες της χρηµατοοικονοµικής, όπως της καθαρής παρούσας αξίας (ΚΠΑ), του εσωτερικού συντελεστή απόδοσης (ΕΣΑ), της περιόδου είσπραξης κεφαλαίου (ΠΕΚ) και της προεξοφληµένης περιόδου είσπραξης κεφαλαίου (ΠΠΕΚ), της µέσης λογιστικής απόδοσης (ΜΛΑ) και του δείκτη κερδοφορίας ( Κ).

3 Β. Μορφές επενδύσεων Οι επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε ανάλυση των µειονεκτηµάτων και πλεονεκτηµάτων που ενέχουν και να προσαρµόζονται ανάλογα µε τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης, αλλά και τον κίνδυνο της. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να κρίνουν την αξία κάθε επένδυσης και να µπορούν να επιβιώνουν σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο ανταγωνισµός είναι έντονος. Τα δύο βασικά είδη επενδύσεων είναι οι επενδύσεις που γίνονται σε χρηµατοοικονοµικά προϊόντα (Financial Instruments) και τίτλους και οι επενδύσεις οι οποίες γίνονται σε πραγµατικά περιουσιακά στοιχεία (Real Assets).

4 Β1. Επενδύσεις σε χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία Επενδύσεις σε χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία γίνονται σε µετοχικούς τίτλους εταιρειών, οµολογίες εταιρειών ή δηµοσίου, καθώς και τραπεζικές καταθέσεις. Οι βραχυχρόνιες τραπεζικές καταθέσεις είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος επένδυσης, ο οποίος δεν ενέχει κάποιο ιδιαίτερο κόστος. Τα χρηµατοοικονοµικά προϊόντα που γίνονται αντικείµενο διαπραγµάτευσης σε ανταγωνιστικές αγορές προσφέρουν αποδόσεις τις οποίες οι επενδυτές αναµένουν να κερδίσουν από αναλόγου κινδύνου επενδύσεις.

5 Β2. Επενδύσεις σε πραγµατικά περιουσιακά στοιχεία Η επένδυση σε πραγµατικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρεται συνήθως ως επενδυτικό σχέδιο, ενώ η ανάλυση των επενδυτικών σχεδίων µέσα στην επιχείρηση είναι γνωστή ως ανάλυση κεφαλαιακής χρηµατοδότησης. Μία διαφορά ανάµεσα στις επενδύσεις σε πραγµατικά περιουσιακά στοιχεία και σε εκείνες σε χρηµατοοικονοµικά προϊόντα είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία γίνονται αντικείµενο διαπραγµάτευσης. Οι επενδύσεις σε πραγµατικά περιουσιακά στοιχεία δίνουν στην επιχείρηση τη δυνατότητα απόκτησης σηµαντικών πλεονεκτηµάτων και εκµετάλλευσης επενδυτικών σχεδίων των οποίων τα οφέλη ξεπερνούν τα κόστη, αυξάνοντας τον µετοχικό πλούτο.

6 Β3. Κατηγορίες αποφάσεων κεφαλαιακής χρηµατοδότησης Α) Μέγεθος του επενδυτικού σχεδίου Έχει ιδιαίτερη σηµασία και υπολογίζεται από τα χρηµατοδοτικά κεφάλαια και τους πόρους που απαιτούνται για την αξιοποίηση του σχεδίου. Πολλές επιχειρήσεις προκαθορίζουν ένα ποσό, το οποίο όµως ενδέχεται να αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το µέγεθος του επενδυτικού σχεδίου. Β) Κίνδυνος του επενδυτικού σχεδίου Γίνεται διάκριση µεταξύ "εσωτερικών" και "εξωτερικών" επενδύσεων. Οι "εσωτερικές" επενδύσεις αντιπροσωπεύουν επενδυτικές επιλογές µε τις οποίες η επιχείρηση έχει εξοικείωση, ενώ οι "εξωτερικές" επενδύσεις αφορούν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές άλλων εταιρειών.

7 Κατηγορίες αποφάσεων κεφαλαιακής χρηµατοδότησης (συνέχεια) Γ) Μείωση κόστους και αύξηση εσόδων Οι επενδύσεις διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Αυτές που γίνονται για αντικατάσταση. Σε αυτήν τη περίπτωση η εταιρεία έχει εικόνα του κόστους αντικατάστασης ενός εξοπλισµού καθώς και το κόστος σε περίπτωση µη αντικατάστασής του. Αυτές που γίνονται για επέκταση. Η αύξηση της δυναµικής στις υπάρχουσες γραµµές παραγωγής είναι γνωστή ως επέκταση. Όπως η αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού ή καταστηµάτων (branches). Tέλος, σε αυτές που γίνονται για τη µεγέθυνση της επιχείρησης. Νέες γραµµές παραγωγής ή η επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές, όπως οι ξένες επενδύσεις, είναι παραδείγµατα επενδύσεων µεγέθυνσης.

8 Κατηγορίες αποφάσεων κεφαλαιακής χρηµατοδότησης (συνέχεια) ) Υποχρεωτικές και άυλες επενδύσεις Υπάρχουν είδη επενδύσεων τα οποία επιβάλλονται στην επιχείρηση από κυβερνητικούς κανονισµούς, όπως είναι για παράδειγµα ο εξοπλισµός µε συσκευές ελέγχου ρυπογόνων ουσιών από ένα εργοστάσιο. Ε) Βαθµός εξάρτησης των επενδυτικών σχεδίων Ένας τρόπος διαχωρισµού των επενδύσεων είναι ανάλογα µε το βαθµό εξάρτησης των επενδυτικών αποφάσεων. ύο επενδυτικές επιλογές µπορεί να είναι τελείως ανεξάρτητες ή αµοιβαίως αποκλειόµενες. Tέλος, τα επενδυτικά σχέδια θα µπορούσαν να είναι συµπληρωµατικά ή και υποκατάστατα.

9 Γ. Κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων Επειδή στις περισσότερες επιχειρήσεις υπάρχουν συνήθως περισσότερα επενδυτικά σχέδια από αυτά που η επιχείρηση µπορεί να αναλάβει, οι προτάσεις θα πρέπει να ιεραρχηθούν και να αξιολογηθούν. Υπάρχουν πέντε εναλλακτικές µέθοδοι αξιολόγησης: Η περίοδος είσπραξης κεφαλαίου, η προεξοφληµένη περίοδος είσπραξης κεφαλαίου, η µέση λογιστική απόδοση, η καθαρή παρούσα αξία, ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης, και ο δείκτης κερδοφορίας.

10 Γ1. Ιδιότητες µιας καλής επενδυτικής απόφασης Η άριστη επιλογή της επιχείρησης σχετικά µε τα επενδυτικά της σχέδια θα πρέπει έχει τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά: Θα πρέπει να λαµβάνει υπόψη όλες τις χρηµατορροές Θα πρέπει να προεξοφλεί τις µελλοντικές χρηµατορροές µε το κατάλληλο κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου Θα πρέπει να επιλέγει επενδύσεις οι οποίες µεγιστοποιούν τον πλούτο των µετόχων Θα πρέπει να επιτρέπει στους διαχειριστές να εξετάζουν κάθε επενδυτικό σχέδιο ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα. Αυτό είναι γνωστό ως η Αρχή Προστιθέµενης Αξίας. ηλαδή, αν είναι η αξία του σχεδίου j και υπάρχουν συνολικά Ν σχέδια τότε η συνολική αξία της: V = N j = 1 V j j=1,,n

11 . Μέθοδος περιόδου είσπραξης κεφαλαίου (ΠΕΚ) Η µέθοδος της περιόδου είσπραξης κεφαλαίου αποτελεί ένα κριτήριο αξιολόγησης. Η µέθοδος αυτή συνίσταται στον υπολογισµό του χρόνου που απαιτείται προκειµένου η επιχείρηση να ανακτήσει τουλάχιστον τη δαπάνη του αρχικού κεφαλαίου του επενδυτικού σχεδίου. Χρησιµοποιείται κυρίως όταν: Η επιχείρηση πρέπει να αξιολογήσει ένα µόνο σχέδιο και η αποδοχή ή η απόρριψή του εξαρτάται από τον περιορισµό της είσπραξης της αρχικής δαπάνης. Η επιχείρηση πρέπει να επιλέξει ανάµεσα σε δύο ή περισσότερα εναλλακτικά αµοιβαίως αποκλειόµενα σχέδια.

12 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ Επιχείρηση πρέπει να αποφασίσει αν θα αναλάβει ή όχι ένα επενδυτικό σχέδιο µε τον περιορισµό ότι θα πρέπει να αποπληρώσει το αρχικό του κεφάλαιο µέσα σε τρία χρόνια το πολύ. Οι χρηµατορροές του επενδυτικού σχεδίου φαίνονται στον Πίνακα: Επενδυτικό Σχέδιο Έτος Χρηµατορροή

13 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Παρατηρούµε ότι το σχέδιο εξοφλεί το αρχικό του κεφάλαιο µέσα στα τρία πρώτα χρόνια από τη στιγµή της ανάληψής του. ηλαδή προσθέτουµε τις εισροές του πρώτου έτους, 1.500, συν την εισροή του δεύτερου έτους, 2.500, συν του τρίτου, 2.500, οι οποίες συνολικά ισούνται µε 6.500, δηλαδή µε 500 περισσότερα από την αρχική επένδυση. Εποµένως, καταλαβαίνουµε ότι για να αποπληρώσει η επιχείρηση το κεφάλαιό της θέλει κάτι λιγότερο από τρία έτη. Συνεπώς, η επιχείρηση θα αναλάβει το συγκεκριµένο σχέδιο.

14 1. Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα της ΠΕΚ Πλεονεκτήµατα Είναι µια είναι γρήγορη και απλή στην εφαρµογή της µέθοδος αξιολόγησης επενδύσεων. Στην ΠΕΚ δεν χρειάζεται να γίνει πρόβλεψη των χρηµατορροών για όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου, δεδοµένου ότι όσο πιο µακρινός είναι ο χρονικός ορίζοντας εκπνοής του σχεδίου τόσο πιο δύσκολη είναι η πρόβλεψη των µελλοντικών χρηµατορροών για την επιχείρηση. Τέλος, µπορεί να χρησιµοποιηθεί από εταιρείες οι οποίες έχουν περιορισµένα κεφάλαια αλλά καλές επενδυτικές ευκαιρίες, όπως για παράδειγµα µικρές εταιρείες µε καλές προοπτικές ανάπτυξης αλλά περιορισµένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

15 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η ΠΕΚ δεν καταφέρνει να συνυπολογίσει όλες τις µελλοντικές χρηµατορροές που αποφέρει ένα επενδυτικό σχέδιο στην επιχείρηση. Ακόµη, η ΠΕΚ δεν προεξοφλεί κατάλληλα τις χρηµατορροές, µε αποτέλεσµα να µένουν εκτός απόφασης στοιχεία τα οποία είναι καθοριστικά για την καταλληλότητα µιας επιλογής. Επίσης, για δύο διαφορετικά επενδυτικά σχέδια, αν η περίοδος είσπραξης κεφαλαίου είναι η ίδια, τότε ανεξάρτητα και πάλι από τις υπόλοιπες χρηµατορροές µετά την περίοδο είσπραξης του αρχικού κεφαλαίου, η επιχείρηση θα ήταν αδιάφορη µεταξύ των δύο σχεδίων. Tέλος, δεν µπορεί να αποφανθεί για τη σωστή επιλογή της επιχείρησης στην περίπτωση που έχουµε τόσο ανεξάρτητα όσο και αµοιβαίως αποκλειόµενα επενδυτικά σχέδια από τα οποία η επιχείρηση µπορεί να επιλέξει συνδυαστικά.

16 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ίνονται οι εξής χρηµατοροές από 3 επενδυτικά σχέδια εκ των οποίων τα 1 και 3 είναι αποκλειόµενα, αλλά τα υπόλοιπα ανεξάρτητα. Έτσι, σύµφωνα µε την αρχή της Π.Α γνωρίζουµε ότι οι χρηµατοροές των σχεδίων που είναι ανεξάρτητα µπορούν να προστεθούν και εφόσον τα σχέδια 1 και 2, όπως και τα 2 και 3 µπορούν να αναληφθούν σε συνδυασµό. Χρηµατορροές (σε χιλ. ) Έτος Σχέδιο 1 Σχέδιο 2 Σχέδιο 3 Σχέδια 1 και 2 Σχέδια 2 και ΠΕΚ σε έτη

17 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αν εξετάσουµε ξεχωριστά τα σχέδια, τότε το σχέδιο 3 είναι το καλύτερο εφόσον η περίοδος προεξόφλησης είναι 1 έτος. Αλλά σε συνδυασµό, τα σχέδια 1 και 2 είναι καλύτερη επιλογή από τα σχέδια 2 και 3. Αυτό αποτελεί παραβίαση της αρχής προστιθέµενης αξίας καθώς η απόφαση στην οποία φτάνουµε αξιολογώντας τα αµοιβαίως αποκλειόµενα σχέδια είναι διαφορετική από την απόφαση που παίρνουµε όταν εξετάζουµε τα σχέδια σε συνδυασµό. Άρα, στην περίπτωση αυτή η επιλογή της επιχείρησης διαφέρει, ανάλογα µε τις επενδυτικές ευκαιρίες που τις παρουσιάζονται, µερικές εκ των οποίων µπορεί να αναλάβει και σε συνδυασµό.

18 Ε. Μέθοδος Μέσης Λογιστικής Απόδοσης (ΜΛΑ) Συχνά το κριτήριο αυτό αναφέρεται και ως απόδοση του απασχολούµενου κεφαλαίου (Return On Capital employed). MΛΑ είναι ίση µε το λόγο του καθαρού εισοδήµατος (Net Income) προς τη µέση επενδυτική δαπάνη. Μέση λογιστική απόδοση= Μέσο Καθαρό εισόδηµα Μέση επενδυτική δαπάνη Καθαρό εισόδηµα σε χρόνο t = Καθαρά κέρδη µετά φόρων όπου Καθαρά κέρδη µετά φόρων = Κέρδη προ φόρων - φόροι Κέρδη προ φόρων = καθαρή χρηµατορροή προ φόρων αποσβέσεις Μπορούµε να βρούµε καιτο Μέσο καθαρό εισόδηµα Μέσο καθαρό εισόδηµα= Σκαθαρό εισόδηµα χρόνο t / n t=1..n

19 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ Εταιρία αξιολογεί ένα επενδυτικό της σχέδιο χρησιµοποιώντας την ΜΛΑ. Το σχέδιο απαιτεί µιαν αρχική δαπάνη της τάξης των µαζί µε ένα κεφάλαιο κίνησης του ποσού των Το σχέδιο έχει διάρκεια ζωής 5 έτη, στο τέλος των οποίων το κεφάλαιο κίνησης θα ανακτηθεί και το σχέδιο θα έχει υπολειµµατική αξία ίση µε Η επιχείρηση χρησιµοποιεί τη µέθοδο της σταθερής απόσβεσης. Έτος Καθαρή χρηµατορροή

20 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η εταιρία υπολογίζει τις καθαρές χρηµατορροές της προ φόρων για να αξιολογήσει το επενδυτικό της σχέδιο, δηλαδή να µην συνυπολογίζει και τους φόρους για να βρει τα καθαρά κέρδη της. Tο καθαρό κέρδος µπορεί να υπολογιστεί (προ φόρων) ως η καθαρή χρηµατορροή µείον την απόσβεση. Η απόσβεση κάθε έτος= /5=1.100

21 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνέχεια) Άρα, το µέσο ετήσιο κέρδος είναι ίσο µε Η µέση επενδυτική δαπάνη του σχεδίου θα είναι ίση µε: (Κεφαλαιακή δαπάνη- υπολειµµατική αξία)/2 + υπολειµµατική αξία + κεφάλαιο κίνησης=( )/ =6.750 ΜΛΑ=Μέσο ετήσιο κέρδος/µέση επενδυτική δαπάνη =1.400/6.750=0,207=20,7% ηλαδή, αν η επιχείρηση θέτει ως στόχο ένα ποσοστό λογιστικής απόδοσης ίσο µε 20% και η ΜΛΑ του επενδυτικού σχεδίου είναι ίση ή µεγαλύτερη από 20%, τότε το σχέδιο γίνεται δεκτό. Στην περίπτωση που είναι µικρότερο από το στόχο απορρίπτεται.

22 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνέχεια) Ετήσια κέρδη (ή απώλειες) Έτος Καθαρή χρηµατοροή - απόσβεση Σύνολο κερδών Μέσο ετήσιο κέρδος 7.000/5=1.400

23 Ε1. Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα της ΜΛΑ Η αξία της επένδυσης δίνεται µέσα από ένα ποσοστό το οποίο φανερώνει άµεσα αν είναι κατάλληλη η ανάληψη της επένδυσης γιατί είναι άµεσα συγκρίσιµο µε το στόχο που θέτει η επιχείρηση. Η µέθοδος της ΜΛΑ αξιολογεί ένα επενδυτικό σχέδιο µε βάση την κερδοφορία του. Αντιθέτως, επειδή η ΜΛΑ χρησιµοποιεί λογιστικούς δείκτες έχει δεχθεί αρκετή κριτική ως µέσο αξιολόγησης των επενδύσεων. Ένα ακόµη µειονέκτηµα της µεθόδου της ΜΛΑ είναι ότι δεν προεξοφλεί, συνεπώς δεν χρησιµοποιεί καθόλου το χρόνο και τη χρονική αξία της επένδυσης.

24 ΣΤ. Μέθοδος καθαρής παρούσας αξίας (ΚΠΑ) Η µέθοδος της ΚΠΑ έγκειται στην εύρεση της Π.Α των προσδοκώµενων καθαρών χρηµατοπροών µιας επένδυσης, προεξοφληµένων στο κόστος κεφαλαίου και την αφαίρεση από αυτή του κόστους της αρχικής δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου. Αν πρόκειται για ανεξάρτητα επενδυτικά σχέδια, τότε γίνεται δεκτό αν η καθαρά παρούσα αξία είναι θετική. Αν είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να απορριφθεί. Αν πρόκειται για αµοιβαίως αποκλειόµενα επενδυτικά σχέδια, τότε επιλέγεται εκείνο µε τη µεγαλύτερη ΚΠΑ. Όπου ΧΡ t είναι η καθαρή χρηµατορροή στο χρόνο t, r είναι το κόστος ευκαιρίας, Ι 0 είναι το αρχικό κόστος του σχεδίου.

25 = = + = => + = => = n t t t n t t t n n r I r I r r r ) (1 ) (1 ) (1... ) (1 ) (1 ΧΡ ΚΠΑ ΧΡ ΚΠΑ ΧΡ ΧΡ ΧΡ ΚΠΑ

26 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ Μια επιχείρησης αναµένει να δηµιουργήσει καθαρές χρηµατορροές των τον πρώτο χρόνο και κατόπιν κάθε έτος και για πέντε έτη Η επιχείρηση µπορεί να πωληθεί για σε επτά έτη από τώρα. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης θέλουν ένα 10% απόδοση από την επένδυσή τους στην επιχείρηση. Ποια είναι η Π.Α.της επιχείρησης; Αν έπρεπε να πληρώσετε για να αποκτήσετε την επιχείρηση, θα την αγοράζατε; Παρούσα αξία της επιχείρησης Τέλος του έτους Καθαρή χρηµατοροή της επιχείρησης Παράγοντας προεξόφλησης µε ποσοστό απόδοσης 10% Παρούσα αξία των χρηµατοροών Παρούσα αξία της επιχείρησης

27 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Eφόσον έχουµε για πέντε έτη τις ίδιες χρηµατορροές στην επιχείρηση, δηλαδή (3.000 A, ΠΑ= + (1+ 0, 10) (1+ 0, 10) = 7 ) (1+ 0, 10) Η απάντηση τώρα στο δεύτερο ερώτηµα είναι εύκολη. Εφόσον η (ΠΑ) της επιχείρησης είναι ίση µε και το κόστος αγοράς είναι ίσο µε , αρκεί να υπολογίσουµε την ΚΠΑ της επενδυτικής αυτής κίνησης. ΚΠΑ=ΠΑ-Kόστος=>ΚΠΑ= =2.464 Εποµένως, η επένδυση στην συγκεκριµένη επιχείρηση είναι συµφέρουσα εφόσον η ΚΠΑ από την αγορά της είναι θετική και ίση µε Η επιπλέον αξία της επιχείρησης είναι ίση µε

28 ΣΤ1. Πλεονεκτήµατα της ΚΠΑ Οι χρηµατορροές προεξοφλούνται µε το κατάλληλο, καθορισµένο από την αγορά κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου προκειµένου οι Π.Α των χρηµατορροών να προσδιοριστούν µε ακρίβεια. Η µέθοδος της ΚΠΑ ικανοποιεί την αρχή της προστιθέµενης αξίας. Ένα επενδυτικό σχέδιο µε µηδενική ΚΠΑ είναι εκείνο το οποίο αποδίδει εκείνες τις χρηµατορροές που είναι αρκετές ούτως ώστε να αποζηµιωθούν οι δανειστές και οι µέτοχοι της επιχείρησης. Ένας τους βασικούς λόγους που καθιστούν το κριτήριο της ΚΠΑ σηµαντικό για τις επενδυτικές αποφάσεις είναι ακριβώς αυτή η άµεση σύνδεση µεταξύ του πλούτου των µετόχων και της ΚΠΑ

29 Ζ. Μέθοδος προεξοφληµένης περιόδου είσπραξης κεφαλαίου (ΠΠΕΚ) Η ΠΠΕΚ είναι µια ρεαλιστικότερη προέκταση της απλής µεθόδου περιόδου είσπραξης του αρχικού κεφαλαίου, µε τη διαφορά ότι η ΠΠΕΚ καταδεικνύει την περίοδο που χρειάζεται ούτως ώστε το άθροισµα των χρηµατορροών που προεξοφλούνται στο κόστος κεφαλαίου να ισούται µε την παρούσα αξία της αρχικής δαπάνης. Η βασική διαφορά εποµένως µε τον απλό ΠΕΚ είναι ότι χρησιµοποιούµε τον κατάλληλο προεξοφλητικό παράγοντα προκειµένου να βρούµε την Π.Α. και ύστερα βλέπουµε πόσο χρόνο χρειάζεται για τις προεξοφληµένες χρηµατορροές να εξισωθούν µε την αρχική επένδυση.

30 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ Έχουµε δύο αµοιβαίως αποκλειόµενα σχέδια τα σχέδια Α και. Στους Πίνακες έχουµε τις χρηµατορροές των αντίστοιχων επενδυτικών σχεδίων, τους προεξοφλητικούς παράγοντες κάθε έτους µε επιτόκιο προεξόφλησης ίσο µε 10%, την παρούσα αξία κάθε χρηµατορροής και την αθροιστική παρούσα αξία όλων των χρηµατορροών.

31 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Έτος Χρηµατοροές Προεξοφλητικός παράγοντας (κόστος κεφαλαίου 10%) Παρούσα αξία Αθροιστική παρούσα αξία

32 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνέχεια) Το σχέδιο Α, σύµφωνα µε το κριτήριο της ΠΠΕΚ αποπληρώνει το αρχικό επενδεδυµένο κεφάλαιο µεταξύ του δεύτερου και τρίτου έτους Σύµφωνα µε το προηγούµενο όµως παράδειγµα και την απλή µέθοδο περιόδου είσπραξης, η ίδια επένδυση φαινόταν να αποπληρώνει το αρχικό της επενδεδυµένο κεφάλαιο στα δύο έτη. Η αύξηση αυτή του χρόνου είσπραξης στην προεξοφληµένη περίοδο οφείλεται στο γεγονός ότι η προεξόφληση µειώνει τις χρηµατορροές, όπως αυτές φαίνονται όταν υπολογίζονται στην παρούσα αξία τους. Οι αντίστοιχες προεξοφληµένες χρηµατορροές για το σχέδιο φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

33 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνέχεια) Το σχέδιο αποπληρώνει το αρχικό του κεφάλαιο µεταξύ του τρίτου και τέταρτου έτους της επένδυσης. Άρα, το σχέδιο Α είναι προτιµότερο ακόµη και όταν η αξιολόγηση των επενδύσεων γίνει µε την προεξοφληµένη περίοδο είσπραξης του αρχικού κεφαλαίου. Έτος Χρηµατοροές Προεξοφλητικός παράγοντας (επιτόκια 10%) Παρούσα αξία Αθροιστική παρούσα αξία

34 Η. Μέθοδος εσωτερικού συντελεστή απόδοσης (ΕΣΑ) Ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (Internal Rate of Return) είναι η µέθοδος αξιολόγησης επενδύσεων η οποία συνίσταται στην εύρεση του προεξοφλητικού εκείνου επιτοκίου το οποίο εξισώνει την παρούσα αξία των προσδοκώµενων µελλοντικών χρηµατορροών µε το αρχικό κόστος της επένδυσης. ΧΡ1 ΧΡ2 ΧΡ n ΚΠΑ= I n 0= (1+ r) 1( + r) 1( + r) Ονοµάζοντας το ζητούµενο επιτόκιο r ως ΕΣΑ, έχουµε: ΧΡ 1 (1 + ΕΣΑ n t= 1 n t= 0 ΧΡ ) (1 + ΕΣΑ ΧΡ t (1 + ΕΣΑ t 1 ) ) + t t (1 + ΕΣΑ ) I 0 = 0 ΧΡ 2 2 = 0 => ΧΡ n (1 + ΕΣΑ ) n I 0 = 0 =>

35 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ Η επιχείρηση θέλει να αξιολογήσει το επενδυτικό σχέδιο Β µε τη µέθοδο του ΕΣΑ. Ξεκινάει τους υπολογισµούς της χρησιµοποιώντας ένα επιτόκιο ίσο µε 10%. Αναζητούµε εκείνο το επιτόκιο για το οποίο η ΚΠΑ του σχεδίου να είναι ίση µε το µηδέν. Έτος Χρηµατοροέ ς Σχεδίου Β Προεξοφλητικό ς παράγοντας µε επιτόκιο 10% Παρούσα αξία χρηµατορροών (10%) Προεξοφλητικός παράγοντας µε επιτόκιο 20% Παρούσα αξία χρηµατορροών (20%) ΚΠΑ

36 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Από τον πίνακα βλέπουµε ότι το επιτόκιο το οποίο εξισώνει την ΚΠΑ του σχεδίου Β µε το µηδέν πρέπει να βρίσκεται µεταξύ του 10% και 20%. οκιµάζουµε διάφορα επιτόκια έως ότου βρεθούµε σε κάποιο το οποίο να δίνει το ζητούµενο αποτέλεσµα. Για το σχέδιο Β το επιτόκιο το οποίο εξισώνει την ΚΠΑ µε το µηδέν είναι περίπου 19,8%. Εποµένως, ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης για τη συγκεκριµένη επένδυση είναι ίσος µε 19,8%.

37 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνέχεια) Στο διάγραµµα βλέπουµε ότι µεταξύ του 19 και 20%, και συγκεκριµένα στο 19,8% ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης εξισώνει την ΚΠΑ µε το µηδέν, δηλαδή η γραµµή που παριστάνει την ΚΠΑ "κόβει" τον οριζόντιο άξονα στο σηµείο όπου το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι ίσο µε 19,8%. Κ Π Α σ χ ε δ ίο υ Β µ ε δ ια φ ο ρ ε τ ικ ά π ρ ο ε ξ ο φ λ η τ ικ ά ε π ιτ ό κ ια ΚΠΑ % 1 0 % 1 2 % 1 5 % 1 7 % 1 9 % 2 2 % π ρ ο ε ξ ο φ λ η τ ικ ό ε π ιτ ό κ ιο

38 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνέχεια) Όταν χρησιµοποιούµε το κριτήριο του ΕΣΑ για ανεξάρτητα µεταξύ τους επενδυτικά σχέδια, τότε αποδεχόµαστε εκείνο το οποίο έχει ΕΣΑ µεγαλύτερο από το κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου. Εποµένως, εφόσον το σχέδιο Β έχει ΕΣΑ ίσο µε 19,8% που είναι µεγαλύτερο από 10%, γίνεται δεκτό από την επιχείρηση. Στην περίπτωση πάλι που η επιχείρηση έχει να επιλέξει µεταξύ αµοιβαίως αποκλειόµενων σχεδίων, θα αποδεχτεί το σχέδιο το οποίο έχει το µεγαλύτερο ΕΣΑ από όλα τα υπόλοιπα. Στο παράδειγµά µας το σχέδιο αυτό είναι το, εφόσον έχει ΕΣΑ ίσο µε 22,3% περίπου.

39 Η1. Σύγκριση ΕΒΑ και ΚΠΑ Το κριτήριο της ΚΠΑ είναι εκείνο το οποίο αξιολογεί καλύτερα από κάθε άλλο τα επενδυτικά σχέδια της επιχείρησης. Από το παραπάνω διάγραµµα µπορούµε αν δούµε ότι όταν ο ΕΣΑ ξεπερνάει το κόστος κεφαλαίου µε το οποίο προεξοφλεί η επιχείρηση την επένδυση στη µέθοδο της ΚΠΑ, τότε η ΚΠΑ είναι θετική ενώ όταν ο ΕΣΑ είναι µικρότερος από το κόστος κεφαλαίου, η ΚΠΑ είναι αρνητική. Όταν ο ΕΣΑ και το κόστος κεφαλαίου συµπίπτουν, η ΚΠΑ είναι ίση µε το µηδέν. Άρα, όταν συγκρίνουµε το κόστος κεφαλαίου µε τον ΕΣΑ εξάγουµε συµπεράσµατα και σχετικά µε την ΚΠΑ του σχεδίου, δηλαδή αν είναι θετική ή όχι.

40 Η2. Προβλήµατα στη χρήση του ΕΣΑ Α. Επένδυση ή χρηµατοδότηση; Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι ΚΠΑ αξίες τους αυξάνονται καθώς το προεξοφλητικό επιτόκιο αυξάνεται. Ας δούµε για παράδειγµα τα δύο ακόλουθα επενδυτικά σχέδια Α και Β. Έτος Σχέδιο Α Σχέδιο Β ΕΣΑ 50% 50% ΚΠΑ µε προεξοφλητικό επιτόκιο (κόστος κεφαλαίου) 10% Έχουν ΕΣΑ ίσο µε 50%. Ωστόσο, πρόκειται για δύο διαφορετικού τύπου σχέδια. Στο πρώτο πληρώνουµε και δανείζουµε χρήµατα µε επιτόκιο 50%. Άρα, πρόκειται για ένα επενδυτικού τύπου σχέδιο.

41 Προβλήµατα στη χρήση του ΕΣΑ (συνέχεια) Στο σχέδιο Β όµως αρχικά λαµβάνουµε 1.000, εποµένως δανειζόµαστε χρήµατα. Άρα πρόκειται για χρηµατοδοτικού τύπου σχέδιο µε επιτόκιο 50%. Όταν όµως δανείζουµε χρήµατα, επιθυµούµε µεγάλο επιτόκιο, ενώ στην περίπτωση που δανειζόµαστε µικρό. Έτσι, στο σχέδιο Β η ΚΠΑ αυξάνεται καθώς το επιτόκιο αυξάνεται και το κριτήριο του ΕΣΑ εφαρµόζεται αντίστροφα από ότι γνωρίσαµε στην περίπτωση αυτή. ηλαδή, δεχόµαστε το σχέδιο αν ο ΕΣΑ είναι µικρότερος από το κόστος κεφαλαίου

42 Προβλήµατα στη χρήση του ΕΣΑ (συνέχεια) (Β) Πολλαπλά ποσοστάαπόδοσης Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ή και περισσότεροι ΕΣΑ που µηδενίζουν την ΚΠΑ ενός σχεδίου; Έστω ότι η επιχείρηση αποφασίζει για µια επένδυση της οποίας οι καθαρές χρηµατορροές έχουν ως εξής για τα επόµενα Έτος 6 έτη: Χρηµατοροή ,5 184,5 184,5 184,5-184,5 ΕΣΑ -50%και 15,2% ΚΠΑ 92

43 Προβλήµατα στη χρήση του ΕΣΑ (συνέχεια) Βλέπουµε ότι υπάρχουν δύο συντελεστές οι οποίοι εξισώνουν την ΚΠΑ µε το µηδέν και αυτοί είναι το -50% και το 15,2%. ηλαδή ισχύει: ΚΠΑ=0, εποµένως έχουµε δύο ΕΣΑ. Το αποτέλεσµα αυτό µπορούµε να το δούµε και διαγραµµατικά: Π ο λλ απ λά πο σ ο στ ά α πό δ ο ση ς ΚΠΑ % -40% -20% % 20% 40% 60% 80% Π ρ οε ξο φ λη τικ ό ε πιτ όκ ιο

44 Προβλήµατα στη χρήση του ΕΣΑ (συνέχεια) Στην παραπάνω περίπτωση, καθώς το προεξοφλητικό επιτόκιο αυξάνεται, η ΚΠΑ αρχικά αυξάνεται και κατόπιν µειώνεται Η µεταβολή αυτή και τελικά ο διπλός ΕΣΑ οφείλονται στην εναλλαγή των πρόσηµων των καθαρών χρηµατορροών. Η εναλλαγή µπορεί να οφείλεται στον τύπο του σχεδίου, µερικά από τα οποία ενδέχεται να δηµιουργήσουν κατά περιόδους και αρνητικές χρηµατορροές στην επιχείρηση. Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν µπορούµε να υπολογίσουµε έναν ΕΣΑ, δηλαδή δεν υπάρχει επιτόκιο τέτοιο που να εξισώνει την ΚΠΑ ενός σχεδίου µε το µηδέν. Στις περιπτώσεις αυτές είναι προτιµότερο να εφαρµόζουµε το κριτήριο της ΚΠΑ.

45 Προβλήµατα στη χρήση του ΕΣΑ (συνέχεια) (Γ) Αµοιβαίως αποκλειόµενα επενδυτικά σχέδια Σχετικά µε τα αµοιβαίως αποκλειόµενα επενδυτικά σχέδια µπορούν να προκύψουν δύο τύπου προβλήµατα αξιολόγησης. Το ένα είναι το πρόβληµα της κλίµακας (Scale Problem) και το άλλο το πρόβληµα του συγχρονισµού (Timing Problem). Και στα δύο αυτά προβλήµατα τα κριτήρια ΚΠΑ και ΕΣΑ υπάρχει περίπτωση να διαφωνούν ως προς την επιλογή της καταλληλότερης επένδυσης για την επιχείρηση. Στην περίπτωση αυτή, ένα από τα πρώτα βήµατα που κάνουµε για την επίλυση του προβλήµατος είναι να υπολογίσουµε τον προστιθέµενο εσωτερικό συντελεστή απόδοσης (Incremental Internal Rate of Return).

46 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ-Το Πρόβληµα της Κλίµακας Έστω δύο επενδυτικά σχέδια, τα και Ε µε τις εξής χρηµατορροές, ΕΣΑ και ΚΠΑ: Ε Σχέδιο Σχέδιο Έτος 0 Έτος 1 ΕΣΑ ΚΠΑ - 100% % Η ΚΠΑ του σχεδίου Ε είναι µεγαλύτερη από εκείνη του σχεδίου, ωστόσο και τα δύο σχέδια έχουν µεγάλες θετικές ΚΠΑ. Η επιχείρηση όµως, µε γνώµονα το κριτήριο της ΚΠΑ θα επέλεγε το σχέδιο Ε έναντι του. Σύµφωνα µε το κριτήριο του ΕΣΑ, η επιχείρηση θα προτιµούσε το σχέδιο έναντι του Ε, δηλαδή τα δύο κριτήρια δεν συµφωνούν µεταξύ τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή γίνεται συνήθως µε βάση τις προσθετικές (incremental) χρηµατορροές και τον προσθετικό ΕΣΑ.

47 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Yπολογίζουµε τις προσθετικές χρηµατορροές από την ανάληψη του σχεδίου εκείνου που έχει τη µεγαλύτερη αρχική εκροή το σχέδιο Ε, ως εξής: αφαιρούµε τις χρηµατορροές του από εκείνες του Ε και για τη διαφορά τους υπολογίζουµε το νέο ΕΣΑ και τη νέα ΚΠΑ: Σχέδιο Ε- Έτος 0 Έτος (-1.250) = = Προσαυξηµένος ΕΣΑ Προσαυξηµένη ΚΠΑ 50% H προσαυξηµένη επένδυση έχει ΕΣΑ 50%, µεγαλύτερο από το κόστος κεφαλαίου που είναι 10% και έχει και θετική ΚΠΑ. Εποµένως, επιλέγουµε το σχέδιο Ε και µε τα δύο κριτήρια. Άρα το κριτήριο του ΕΣΑ από µόνο του δεν αρκεί για να αξιολογήσει σχέδια διαφορετικής κλίµακας. Γι αυτό υπολογίζουµε και τον προσθετικό ΕΣΑ.

48 ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ-Το Πρόβληµα του Συγχρονισµού Μια εταιρία έχει δύο εναλλακτικές προτάσεις χρήσης µιας αποθήκης: η µια είναι για την αποθήκευση ηλεκτρικών ειδών και η άλλη για προϊόντα µιας τσιµεντοβιοµηχανίας, αντίστοιχα σχέδια Α και Β. Το αρχικό κόστος και για τα δύο επενδυτικά σχέδια είναι το ίδιο και ίσο µε και η διάρκεια ζωής και των δύο επενδύσεων είναι ίση µε τρία έτη. Οι χρηµατορροές των δύο σχεδίων, η ΚΠΑ για διαφορετικά προεξοφλητικά επιτόκια και ο αντίστοιχος ΕΣΑ για τα δύο σχέδια, δίδονται στον παρακάτω πίνακα:

49 ΚΠΑ Έτος Επιτόκιο 0% Επιτόκιο 10% Επιτόκιο 15% Σχέδιο - Α Σχέδιο - Β ΕΣΑ 16,04% 12,94%

50 Σχόλια Παρατηρούµε ότι η ΚΠΑ του σχεδίου Β είναι υψηλότερη από την ΚΠΑ του σχεδίου Α, όταν το επιτκιο είναι χαµηλό. Το αποτέλεσµα αυτό είναι αναµενόµενο, από τη στιγµή που οι υψηλές χρηµατορροές του σχεδίου Α προκύπτουν νωρίτερα από αυτές του Β. Εποµένως, αν υποθέσουµε ένα χαµηλό επιτόκιο, ευνοούµε το σχέδιο Β, ενώ µε ένα υψηλότερο επιτόκιο, το σχέδιο Α, διότι η χρηµατορροή των του πρώτου έτους µπορεί να επανεπενδυθεί στο επιτόκιο αυτό. Για το σχέδιο Β, καθώς οι µεγαλύτερες χρηµατορροές προκύπτουν στον χρόνο 3, η αξία της Β είναι σχετικά υψηλή µε χαµηλά επιτόκια. Άρα, η ΚΠΑ του σχεδίου Β µειώνεται πιο γρήγορα από αυτήν του Α, και έτσι ο ΕΣΑ του σχεδίου Β είναι χαµηλότερος από τον αντίστοιχο του Α. Το πρόβληµα που τίθεται τώρα είναι πώς αντιδρά η επιχείρηση στην περίπτωση αυτή.

51 ιαδικασία Προσέγγισης από επιχείρηση Να υπολογίσει τον προσαυξηµένο ΕΣΑ που προκύπτει από τα δύο σχέδια και την προσαυξηµένη ΚΠΑ, αφαιρώντας το σχέδιο Α από το Β. Αν το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι µικρότερο του προσαυξηµένου ΕΣΑ, τότε θα επιλέξει µε βάση το κριτήριο του ΕΣΑ το σχέδιο Β. Αν όχι, τότε επιλέγει το σχέδιο Α. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο προσαυξηµένος ΕΣΑ είναι εκείνο το επιτόκιο το οποίο από τη µια εξισώνει την προσαυξηµένη ΚΠΑ µε το µηδέν και από την άλλη εξισώνει µεταξύ τους τις ΚΠΑ των δύο αρχικών σχεδίων. Προσαυξηµένη ΚΠΑ Έτος Επιτόκιο Επιτόκιο Επιτόκιο Προσαυξηµένος 0% 10% 15% ΕΣΑ Σχέδιο Β-Α ,55%

52 Εποµένως βλέπουµε ότι: ΚΠΑσχεδίου Α=ΚΠΑσχεδίου Β προεξοφλητικό επιτόκιο=10,55% Αλλά ΚΠΑσχεδίου Β-Α=0 ΕΣΑ=10,55% Άρα, αν η επιχείρηση επιλέγει µε βάση το κριτήριο της ΚΠΑ, τότε αναλαµβάνει το σχέδιο Α, αν το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι µεγαλύτερο από 10,55%, εφόσον στην περίπτωση αυτή η ΚΠΑ του σχεδίου Α είναι µεγαλύτερη από εκείνη του σχεδίου Β. Αντίθετα, αν το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι µικρότερο από 10,55%, τότε η επιχείρηση επιλέγει το σχέδιο Β. Στην περίπτωση που η επιχείρηση επιλέγει µε βάση το κριτήριο του ΕΣΑ, τότε καταλήγει στην ίδια απόφαση, εφόσον ο προσαυξηµένος ΕΣΑ είναι ίσος µε 10,55%.

53 Προβλήµατα στη χρήση του ΕΣΑ (συνέχεια) ( ) Αδυναµία πρόβλεψης επιτοκίων Ένα ωστόσο από τα προβλήµατα µε τη χρήση του ΕΣΑ είναι ότι δεν καταφέρνει να ενσωµατώσει τις µεταβολές αυτές των επιτοκίων, όταν επίκειται τέτοια ανάγκη. Για παράδειγµα όταν τα βραχυχρόνια επιτόκια διαφέρουν από τα µακροχρόνια. Αντίθετα, η µέθοδος της ΚΠΑ ενσωµατώvει τα διάφορα επιτόκια, εφόσον κάθε φορά προεξοφλεί τη χρηµατορροή στο κόστος κεφαλαίου κάθε έτους. κόστη κεφαλαίου µεταξύ βραχυχρόνιας και µακροχρόνιας περιόδου. Έτσι, ο γενικότερος τύπος της ΚΠΑ είναι: ΧΡ1 ΚΠΑ= (1+ r1 ) 1 ΧΡ2 + (1+ r ) 2 2 ΧΡn (1+ r ) n n I 0

54 Προβλήµατα στη χρήση του ΕΣΑ (συνέχεια) Ενσωµατώνει δηλαδή τα διαφορετικά κόστη κεφαλαίου. Έτσι, στην περίπτωση που έχουµε περισσότερα του ενός κόστη κεφαλαίου η µέθοδος του ΕΣΑ δεν µπορεί να εφαρµοστεί γιατί τίθεται το ζήτηµα της κατάλληλης επιλογής του κόστους κεφαλαίου για τη σύγκρισή του µε τον ΕΣΑ που βρίσκουµε. Θα έπρεπε για παράδειγµα να βρούµε το κατάλληλα σταθµισµένο κόστος κεφαλαίου έτσι ώστε να συγκρίνουµε µε αυτό τον ΕΣΑ, πράγµα το οποίο στην εφαρµογή του είναι αρκετά δυσχερές.

55 Η3. Πλεονεκτήµατα στη χρήση του ΕΣΑ Ο ΕΣΑ χρησιµοποιείται ευρέως και, παρά τα όσα ελαττώµατά του, δίνει την ίδια απάντηση µε τη µέθοδος της ΚΠΑ, αν χρησιµοποιηθεί σωστά. Ο ΕΣΑ αποτελεί έναν δείκτη, ακόµη και για τους µη χρηµατοοικονοµικούς διαχειριστές της επιχείρησης, ο οποίος ενσωµατώνει σε ένα ποσοστό απόδοσης όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται κανείς να γνωρίζει για ένα επενδυτικό σχέδιο. Χρησιµοποιείται συχνά και διευκολύνει την επικοινωνία µεταξύ των διαφόρων διαχειριστών της επιχείρησης, εφόσον εκφράζει τους λόγους της απόφασης για την ανάληψη ενός σχεδίου σε µια γλώσσα κοινή και κατανοητή από όλους.

56 Θ. είκτης Κερδοφορίας Ο δείκτης κερδοφορίας είναι ένα ακόµη κριτήριο το οποίο χρησιµοποιείται από τις επιχειρήσεις για την αξιολόγηση επενδύσεων. Είναι ο λόγος της παρούσας αξίας του επενδυτικού σχεδίου προς την αρχική εκροή της επένδυσης. ΠΑ χρηµατοροών Κ = ή ά Αρχικ απ Το κριτήριο αποδοχής για ανεξάρτητα επενδυτικά σχέδια είναι ότι δεχόµαστε την επένδυση αν ο Κ είναι µεγαλύτερος της µονάδας και την απορρίπτουµε στην αντίθετη περίπτωση. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί στην περίπτωση των αµοιβαίως αποκλειόµενων επενδύσεων µε ίδια διάρκεια ζωής, ίδια κλίµακα και ίδιο κίνδυνο. Χρησιµοποιείται όταν η επιχείρηση έχει περιορισµένα αρχικά κεφάλαια (capital rationing) για να κάνει επενδύσεις και µπορεί να επιλέξει µεταξύ συνδυασµών ανεξάρτητων επενδύσεων. νη

Σκοπ επέν έ δ ν υσης

Σκοπ επέν έ δ ν υσης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Αιγαίου 1 Εισαγωγή Ο σκοπός μιας επένδυσης είναι ίδιος για οποιοδήποτε επενδυτή (επιχείρηση ή µεµονωµένα άτοµα) και είναι ανεξάρτητος από το είδος της επένδυσης.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1

Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ 407 2016-2017 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ I

4. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ I Χρηματοοικονομική Διοίκηση I 4. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ I 1 Είδη Επενδύσεων Χρηματιστηριακές και Επενδύσεις Παγίων Είναι κάθε τοποθέτηση διαθεσίμων κεφαλαίων σε ενεργητικά στοιχεία μακράς χρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων:

Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων: TΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑ ΟΣΕΙΣ V. Βασικές Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων. ιδάσκων, Μακρυγιωργάκης Μάριος BSc, ΜΒΑ, MSc, PhD-c. Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων: Οι επενδυτικές αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική της Καθαρής Παρούσας Αξίας ( Net Present Value)

Η τεχνική της Καθαρής Παρούσας Αξίας ( Net Present Value) Η τεχνική της Καθαρής Παρούσας Αξίας ( Net Present Value) Σύμφωνα με αυτή την τεχνική θα πρέπει να επιλέγουμε επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν Καθαρή Παρούσα Αξία μεγαλύτερη του μηδενός. Συγκεκριμένα δίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Κεφάλαιο 1 Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Επιτόκιο: είναι η αμοιβή του κεφαλαίου για κάθε μονάδα χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Όταν μια επιχείρηση εξετάζει την περίπτωση ανάληψης ενός επενδυτικού προγράμματος, θα πρέπει να πάρει δύο ειδών αποφάσεις. Η πρώτη απόφαση αναφέρεται στα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ Α: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Το θεωρητικό υπόβαθρο της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων και η χρονική αξία του χρήµατος Κεφάλαιο 2: Η καθαρή παρούσα αξία ως κριτήριο επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση

Χρηματοοικονομική Διοίκηση Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ενότητα 6: Τεχνικές επενδύσεων IV Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

( p) (1) (2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Α.Α.Δράκος

( p) (1) (2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Α.Α.Δράκος ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Δράκος 4-5 4.) ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 4.. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδύσεων. Διάλεξη 3 Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων Δράκος και Καραθανάσης, Κεφ 3 και Κεφ 4

Αξιολόγηση Επενδύσεων. Διάλεξη 3 Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων Δράκος και Καραθανάσης, Κεφ 3 και Κεφ 4 Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων Δράκος και Καραθανάσης, Κεφ 3 και Κεφ 4 1 Περίγραμμα Διάλεξης Η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) Ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (ΕΒΑ) Ο Χρόνος Επανείσπραξης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ 1 ΚΑΘΑΡΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΡΟΗ Καθαρή Ταμειακή Ροή: Η διαφορά μεταξύ της ταμειακής εισροής και της ταμειακής εκροής που απορρέει από μια επενδυτική πρόταση. Το βασικό χαρακτηριστικό της ΚΤΡ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 31 www.frontistiria-eap.gr ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 31 www.frontistiria-eap.gr ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 01 1 ΤΟΜΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ Η καθαρή Παρούσα Αξία ισούται με το άθροισμα προεξοφλημένων καθαρών ταμειακών

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις - Εφαρμογές. Διάλεξη 1 η. Χρήση Επενδυτικών Κριτηρίων

Ασκήσεις - Εφαρμογές. Διάλεξη 1 η. Χρήση Επενδυτικών Κριτηρίων Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 1 η Χρήση Επενδυτικών Κριτηρίων Καθαρά Παρούσα Αξία Η Καθαρά Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) αποτυπώνει την παρούσα αξία των καθαρών ροών ενός μιας επένδυσης και προκύπτει αν από τα προεξοφλημένα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1 η. Ανάλυση Αναπτυξιακών Έργων Επενδυτικά Κριτήρια

Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1 η. Ανάλυση Αναπτυξιακών Έργων Επενδυτικά Κριτήρια Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1 η Ανάλυση Αναπτυξιακών Έργων Επενδυτικά Κριτήρια Στην παρούσα ενότητα θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν: Η Έννοια και Σκοπός της Κοινονικο-οικονομικής Αξιολόγησης. Τα Επενδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός βαθμός απόδοσης

Εσωτερικός βαθμός απόδοσης Εσωτερικός βαθμός απόδοσης Διεθνώς ονομάζεται internal rate of return, και συμβολίζεται με IRR. Με τη μέθοδο αυτή δεν χρησιμοποιούμε επιτόκιο υπολογισμού της αξίας της επένδυσης, αλλά υπολογίζουμε το επιτόκιο

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η χρηµατοδότηση είναι αναγκαία;

Γιατί η χρηµατοδότηση είναι αναγκαία; Χρηµατοοικονοµική και ο ρόλος των Manager Παρούσα Αξία, ο σκοπός και η κυβερνητική των επιχειρήσεων Υπολογισµός της Παρούσας Αξίας Γιατί η Καθαρή Παρούσα Αξία οδηγεί σε καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδύσεων ιαχρονική Αξία Χρήµατος

Αξιολόγηση Επενδύσεων ιαχρονική Αξία Χρήµατος Αξιολόγηση Επενδύσεων ιαχρονική Αξία Χρήµατος Βασικά Σηµεία ιάλεξης Ορισµός Επένδυσης Μελλοντική Αξία Επένδυσης Παρούσα Αξία Επένδυσης Αξιολόγηση Επενδυτικών Έργων Ορθολογικά Κριτήρια Μέθοδος της Καθαρής

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1

Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ 47 216-217 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ χ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 205 206 ΛΕΥΚΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

11.1.2 Κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων

11.1.2 Κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση

Χρηματοοικονομική Διοίκηση Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ενότητα 4: Τεχνικές επενδύσεων ΙΙ Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Α Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η Ε Ρ Γ Ω Ν. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Α Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η Ε Ρ Γ Ω Ν. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Α Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η Ε Ρ Γ Ω Ν ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Κάθε έργο αποτελεί ένα οικονομικό μηχανισμό, ο οποίος αναλώνει, αλλά και παράγει χρήμα. Οι εμπλεκόμενοι στο έργο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οικονοµικής Ανάλυσης: Οικονοµική Αξιολόγηση των Επιλογών Καθαρότερης Παραγωγής

Οδηγός Οικονοµικής Ανάλυσης: Οικονοµική Αξιολόγηση των Επιλογών Καθαρότερης Παραγωγής Οδηγός Οικονοµικής Ανάλυσης: Οικονοµική Αξιολόγηση των Επιλογών Καθαρότερης Παραγωγής. Τι Προσφέρει ο Οδηγός; Καθοδήγηση σχετικά µε την οικονοµική ανάλυση των επιλογών καθαρότερης παραγωγής o Εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Ενότητα 4: Αξιολόγηση Επενδύσεων (4/5). Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Έτος 1 Έτος 2 Έτος 3 Έτος 4 Έτος 5 Εισπράξεις 270.000 300.000 350.000 500.000 580.000

Έτος 1 Έτος 2 Έτος 3 Έτος 4 Έτος 5 Εισπράξεις 270.000 300.000 350.000 500.000 580.000 Θέμα 1 0 Η εταιρία ΑΒΓ σχεδιάζει να επενδύσει σήμερα (στο έτος 0), σε ένα έργο το οποίο θα έχει αρχικό κόστος 00.000, διάρκεια ζωής 5 έτη και αναμένεται να δώσει τις ακόλουθες εισπράξεις: Έτος 1 Έτος 2

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις - Εφαρμογές. Διάλεξη 2 η. Χρηματοοικονομική Αξιολόγηση Έργων

Ασκήσεις - Εφαρμογές. Διάλεξη 2 η. Χρηματοοικονομική Αξιολόγηση Έργων Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 2 η Χρηματοοικονομική Αξιολόγηση Έργων ΑΣΚΗΣΗ 1 Η επιχείρηση «ΚΘ» αγόρασε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή προς 15.000. Ο Η/Υ θα χρησιμοποιηθεί για 4 έτη και κατόπιν θα πωληθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Ενότητα 3: Αξιολόγηση Επενδύσεων (3/5). Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Case 06: Το πρόβληµα τωνlorie και Savage Εισαγωγή (1)

Case 06: Το πρόβληµα τωνlorie και Savage Εισαγωγή (1) Case 06: Το πρόβληµα τωνlorie και Savage Εισαγωγή (1) Το εσωτερικό ποσοστό απόδοσης (internal rate of return) ως κριτήριο αξιολόγησης επενδύσεων Προβλήµατα προκύπτουν όταν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Α.Α.Δράκος 2014-2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Α.Α.Δράκος 2014-2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 3.) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Α.Α.Δράκος 2014-2015 Α. Εισαγωγικά Oι Καθαρές

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Αποτίμηση Επιχειρήσεων 08.04.2019 Μέθοδος Προεξόφλησης Ταμειακών Ροών Παραδοχές Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι παραγωγικοί συντελεστές Η επιχείρηση αξίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ v.1.0 Ενότητα 6 η : Σύνθετοι Δείκτες Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο "Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση

Χρηματοοικονομική Διοίκηση Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ενότητα 3: Τεχνικές επενδύσεων Ι Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή στην αξιολόγηση επενδύσεων

Εφαρµογή στην αξιολόγηση επενδύσεων Εφαρµογή στην αξιολόγηση επενδύσεων Τα απλούστερα κριτήρια PV IRR Επένδυση: είναι µια χρηµατοροή σε περιοδικά σηµεία του χρόνου t,,,,ν, που εµφανίζονται ποσά Χ,Χ,,Χ Ν, που είναι µη αρνητικά Χ,,, Ν, κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές με Ράντες. 1 Εισαγωγή. 2 Απόσβεση στοιχείων. Σύνοψη Οι βασικές έννοιες αυτού του κεφαλαίου είναι. - Απόσβεση

Εφαρμογές με Ράντες. 1 Εισαγωγή. 2 Απόσβεση στοιχείων. Σύνοψη Οι βασικές έννοιες αυτού του κεφαλαίου είναι. - Απόσβεση Εφαρμογές με Ράντες Σύνοψη Οι βασικές έννοιες αυτού του κεφαλαίου είναι - Απόσβεση - Σύνθετη παραγωγική διάρκεια παγίων - Κεφαλαιοποιημένο κόστος - Καθαρά παρούσα αξία - Εσωτερικός βαθμός απόδοσης - Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Slide 8.1. ΤΕΙ Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Λογιστική και Χρηματοοικονομική. Δευτέρα 27 Ιανουαρίου & Τετάρτη 29 Ιανουαρίου

Slide 8.1. ΤΕΙ Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Λογιστική και Χρηματοοικονομική. Δευτέρα 27 Ιανουαρίου & Τετάρτη 29 Ιανουαρίου Slide 8.1 ΤΕΙ Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Λογιστική και Χρηματοοικονομική Δευτέρα 27 Ιανουαρίου & Τετάρτη 29 Ιανουαρίου Slide 8.2 Η μέθοδος λήψης αποφάσεων για αξιολόγηση επενδυτικών πλάνων Μετά το

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση και Οµόλογα. Κεφάλαιο. 6.1 Εκτίµηση και Κόστος Ευκαιρίας Κεφαλαίου

Εκτίµηση και Οµόλογα. Κεφάλαιο. 6.1 Εκτίµηση και Κόστος Ευκαιρίας Κεφαλαίου 1. Κεφάλαιο 6 Εκτίµηση και Οµόλογα 6.1 Εκτίµηση και Κόστος Ευκαιρίας Κεφαλαίου Είναι καµιά φορά δύσκολο να εξηγήσει κανείς τι σηµαίνει παρούσα αξία σε κάποιον που δεν το έχει µελετήσει. Αλλά, όπως έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Χρηµατοοικονοµικής ιοίκησης

Ασκήσεις Χρηµατοοικονοµικής ιοίκησης Ασκήσεις Χρηµατοοικονοµικής ιοίκησης. Εξετάζετε δύο αµοιβαία αποκλειόµενες επενδύσεις, µε τις ακόλουθες Καθαρές Ταµειακές Ροές. Κάθε επένδυση διαρκεί τρία έτη. Α Β Τ 0 (.000) (2.000) Τ 629,326.79,245 Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 31 1 η γραπτή εργασία Τελική έκδοση με παρατηρήσεις

ΔΕΟ 31 1 η γραπτή εργασία Τελική έκδοση με παρατηρήσεις ΔΕΟ 31 1 η γραπτή εργασία 2013-14 - Τελική έκδοση με παρατηρήσεις ΠΡΟΣΟΧΗ! Αποτελεί υποδειγματική λύση. απάντηση! 1 Μελετήστε τη λύση και δώστε τη δική σας ΘΕΜΑ 1 Ο Επένδυση Α Για την επένδυση Α γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η επιλογή της κατάλληλης εκτιμητικής μεθόδου ακινήτων αποτελεί μία «λεπτή» διαδικασία που εξαρτάται κυρίως από τη φύση και τις προοπτικές του κάθε ακινήτου.

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα αξία της επένδυσης αν αυτή υλοποιηθεί άµεσα είναι 0 K 0 1 K

Η παρούσα αξία της επένδυσης αν αυτή υλοποιηθεί άµεσα είναι 0 K 0 1 K 6. Αβεβαιότητα και µη Αναστρέψιµες Επενδύσεις Στην περίπτωση που µία επένδυση δεν µπορεί να αντιστραφεί χωρίς κόστος, δηλαδή αφού έχει πραγµατοποιηθεί η αγορά κεφαλαιακού εξοπλισµού, κατασκευή κτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Τι ενδιαφέρει τον ιδιώτη

Τι ενδιαφέρει τον ιδιώτη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΜΣ «Επιστήµη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» Οικονοµικά του Περιβάλλοντος και των Υδατικών Πόρων Αξιολόγηση επενδύσεων Τι ενδιαφέρει τον ιδιώτη Πόσα χρήµατα θα επενδύσω; Πότε

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Μαθηματικά

Οικονομικά Μαθηματικά Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 10: Εφαρμογές των Ράντων Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

3. Η παρακάτω συνάρτηση παραγωγής παρουσιάζει φθίνουσες, σταθερές, ή αύξουσες οικονοµίες κλίµακας; παραγωγής παρουσιάζει σταθερές αποδόσεις κλίµακας.

3. Η παρακάτω συνάρτηση παραγωγής παρουσιάζει φθίνουσες, σταθερές, ή αύξουσες οικονοµίες κλίµακας; παραγωγής παρουσιάζει σταθερές αποδόσεις κλίµακας. 1. Μια επιχείρηση έχει συνάρτηση παραγωγής την f(k,l), όπου Κ είναι οι µονάδες κεφαλαίου και L είναι οι µονάδες εργασίας που χρησιµοποιεί. Αν ξέρουµε ότι το οριακό προϊόν της εργασίας είναι θετικό, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΣ ΔΑΝΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Οικονομική Ανάλυση Βιομηχανικών Αποφάσεων

ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Οικονομική Ανάλυση Βιομηχανικών Αποφάσεων 25-9-2012 ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Οικονομική Ανάλυση Βιομηχανικών Αποφάσεων Θέμα 1: Προσδιορίστε ποιές από τις παρακάτω διατυπώσεις είναι σωστές (Σ) ή τεκμηριώνοντας με σαφήνεια την

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικά Μοντέλα Επιλογής Έργων

Αριθμητικά Μοντέλα Επιλογής Έργων Αριθμητικά Μοντέλα Επιλογής Έργων Διακρίνονται σε χρηματοοικονομικά μοντέλα και σε μοντέλα βαθμολόγησης. Τα χρηματοοικονομικά μοντέλα είναι: Περίοδος αποπληρωμής επενδεδυμένων κεφαλαίων (Payback Period)

Διαβάστε περισσότερα

Χρονική Αξία Χρήµατος Στη Χρηµατοοικονοµική, κεφάλαιο ονοµάζουµε εκείνο το χρηµατικό ποσό που µπορούµε να διαθέσουµε σε µια επένδυση για όποιο χρονικό

Χρονική Αξία Χρήµατος Στη Χρηµατοοικονοµική, κεφάλαιο ονοµάζουµε εκείνο το χρηµατικό ποσό που µπορούµε να διαθέσουµε σε µια επένδυση για όποιο χρονικό 2. ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 1 Χρονική Αξία Χρήµατος Στη Χρηµατοοικονοµική, κεφάλαιο ονοµάζουµε εκείνο το χρηµατικό ποσό που µπορούµε να διαθέσουµε σε µια επένδυση για όποιο χρονικό διάστηµα θέλουµε. Εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Έννοια της Επένδυσης... 1.1 Κριτήριο της Περιόδου Επανείσπραξης... 1.2 Κριτήριο του Μέσου Βαθµού Απόδοσης ή Μέση Ετήσια Αποδοτικότητα.

Εισαγωγή - Έννοια της Επένδυσης... 1.1 Κριτήριο της Περιόδου Επανείσπραξης... 1.2 Κριτήριο του Μέσου Βαθµού Απόδοσης ή Μέση Ετήσια Αποδοτικότητα. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περίληψη Εισαγωγή - Έννοια της Επένδυσης... 2 Ενότητα 1 1. Τα συνήθη κριτήρια αξιολόγησης των επενδύσεων 1.1 Κριτήριο της Περιόδου Επανείσπραξης... 1.2 Κριτήριο του Μέσου Βαθµού Απόδοσης ή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft:

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Specisoft ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: NPV & IRR: Αξιολόγηση & Ιεράρχηση Επενδυτικών Αποφάσεων Από Αβραάμ Σεκέρογλου, Οικονομολόγo, Συνεργάτη της Specisoft Επισκεφθείτε το Management

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 11. Μεγιστοποίηση κέρδους. Οικονοµικό κέρδος. Η ανταγωνιστική επιχείρηση

Διάλεξη 11. Μεγιστοποίηση κέρδους. Οικονοµικό κέρδος. Η ανταγωνιστική επιχείρηση Οικονοµικό κέρδος Διάλεξη Μεγιστοποίηση Μια επιχείρηση χρησιµοποιεί εισροές j,m για να παραγάγει n προϊόντα i, n. Τα επίπεδα του προϊόντος είναι,, n. Τα επίπεδα των εισροών είναι,, m. Οι τιµές των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Άρα, ο χρόνος απλής επανείσπραξης της επένδυσης Α, είναι τα 3 έτη.

Άρα, ο χρόνος απλής επανείσπραξης της επένδυσης Α, είναι τα 3 έτη. Άσκηση Έστω δυο επενδυτικές προτάσεις, Α και Β, αρχικού κόστους 200000000 και 236000000 η καθεμία αντίστοιχα. Το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό απόδοσης που θέτεται ως manager είναι 8%. Οι μελλοντικές ταμιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Α. Η χρηµατοοικονοµική επιστήµη εξετάζει: 1. Τον κόσµο των χρηµαταγορών,των κεφαλαιαγορών και των επιχειρήσεων 2. Θέµατα που περιλαµβάνουν τη χρονική αξία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Ενότητα 2: Αξιολόγηση Επενδύσεων (2/5) Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργου. Ενότητα 2: Επιλογή Έργων. Σαμαρά Ελπίδα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Διοίκηση Έργου. Ενότητα 2: Επιλογή Έργων. Σαμαρά Ελπίδα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Διοίκηση Έργου Ενότητα 2: Επιλογή Έργων Σαμαρά Ελπίδα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΝΟΤΗΤΑ. Αξιολόγηση Επενδύσεων

2 η ΕΝΟΤΗΤΑ. Αξιολόγηση Επενδύσεων η ΕΝΟΤΗΤΑ Αξιολόγηση Επενδύσεων Ορισμός Επένδυσης Με τον όρο επένδυση εννοούμε μια σειρά (ακολουθία) καθαρών ταμειακών ροών (ΚΤΡ) παραγωγικές επενδύσεις: διαφορά μεταξύ εισπράξεων από πωλήσεις και πληρωμών

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Παν. Πειραιώς ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Παν. Πειραιώς ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Παν. Πειραιώς ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία Μεταπτυχιακό Μάθημα: Χρηματοδότηση Ενεργειακών Επενδύσεων & Διαχείριση Κινδύνου Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

3. Παίγνια Αλληλουχίας

3. Παίγνια Αλληλουχίας 3. Παίγνια Αλληλουχίας Τα παίγνια αλληλουχίας πραγµατεύονται περιπτώσεις όπου οι κινήσεις των παικτών διαδέχονται η µια την άλλη, σε αντίθεση µε τα παίγνια όπου οι αποφάσεις των παικτών γίνονται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΑΞΕΙΣ Εισαγωγική εισήγηση Νο1

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΑΞΕΙΣ Εισαγωγική εισήγηση Νο1 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ-ΠΡΑΞΕΙΣ Εισαγωγική εισήγηση Νο1 ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Είναι η επένδυση συμφέρουσα; Ποιός είναι ο πραγματικός χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης; Κατά πόσο επηρεάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο Μέσο Σταθµισµένο Κόστος Κεφαλαίου (WACC), Ελεύθερες Ταµειακές Ροές (FCF) και Αποτίµηση (Valuation)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο Μέσο Σταθµισµένο Κόστος Κεφαλαίου (WACC), Ελεύθερες Ταµειακές Ροές (FCF) και Αποτίµηση (Valuation) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο Μέσο Σταθµισµένο Κόστος Κεφαλαίου (WACC), Ελεύθερες Ταµειακές Ροές (FCF) και Αποτίµηση (Valuation) 9.1. Εισαγωγή Μέχρι τώρα αναφερθήκαµε στο κόστος κεφαλαίου µε τη γενικότερη µορφή του και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Μαθηματικά

Οικονομικά Μαθηματικά Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 7: Καθαρή Παρούσα Αξία Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4 η : Αξιολόγηση Επενδυτικών Αποφάσεων Εισαγωγή

Ενότητα 4 η : Αξιολόγηση Επενδυτικών Αποφάσεων Εισαγωγή Ενότητα 4 η : Αξιολόγηση Επενδυτικών Αποφάσεων Εισαγωγή Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο "Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

James Tobin, National Economic Policy

James Tobin, National Economic Policy ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Ο σκοπός της οικονομίας είναι η παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών, σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου)

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου) ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου Ορισμός: είναι το κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων που έχουν όλοι οι επενδυτές της εταιρείας (μέτοχοι και δανειστές) Κόστος ευκαιρίας: είναι η απόδοση της καλύτερης εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Ενότητα 3: Κριτήρια Αξιολόγησης Επενδύσεων Δ. Δαμίγος Μ. Μενεγάκη Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΈΤΡΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΎ ΑΠΌΔΟΣΗΣ ΕΠΈΝΔΥΣΗΣ

ΜΈΤΡΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΎ ΑΠΌΔΟΣΗΣ ΕΠΈΝΔΥΣΗΣ ΜΈΤΡΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΎ ΑΠΌΔΟΣΗΣ ΕΠΈΝΔΥΣΗΣ Η επένδυση μπορεί επίσης να ορισθεί ως η απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου (π.χ. χρηματοδοτικού τίτλου) με την προσδοκία να αποφέρει μια ικανοποιητική απόδοση. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι οικονοµολόγοι ενδιαφέρονται να µετρήσουν ορισµένες µεταβλητές για να µπορέσουν να κάνουν προβλέψεις και για να εκτιµήσουν µε σχετική ακρίβεια τι αποτέλεσµα θα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η H ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ)

ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η H ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ) ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η H ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗΣ) Κάποιες βασικές παραδοχές: Στην πραγματική οικονομία, τόσο τα άτομα, όσο και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ kosmid@econ.auth.gr ΣΗΜΕΙΩςΕΙς ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗςΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση

Χρηματοοικονομική Διοίκηση Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ενότητα 5: Τεχνικές επενδύσεων ΙΙΙ Γιανναράκης Γρηγόρης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Κεφάλαιο 5 Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Περίγραμμα κεφαλαίου Ισοζύγιο Πληρωμών Ισορροπία της αγοράς αγαθών σε μια ανοικτή οικονομία Αποταμίευση και επένδυση σε μια μικρή ανοικτή οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

1 2,55 1.250 3,19 0,870 2,78 2 2,55 1.562 3,98 0,756 3,01 3 2,55 1.953 4,98 0,658 3,28

1 2,55 1.250 3,19 0,870 2,78 2 2,55 1.562 3,98 0,756 3,01 3 2,55 1.953 4,98 0,658 3,28 Άσκηση 1 Η κατασκευαστική εταιρία Κ εξετάζει την περίπτωση αγοράς μετοχών της εταιρίας «Ε» με πληρωμή σε μετρητά. Κατά τη διάρκεια της χρήσης που μόλις ολοκληρώθηκε, η «Ε» είχε κέρδη ανά μετοχή 4,25 και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εξέταση Φεβρουαρίου 2012 / ιάρκεια: 2 ώρες ιδάσκοντες: Μ. Αθανασίου, Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ Όταν εξετάζουµε µία συγκεκριµένη αγορά, πχ. την αστική αγορά εργασίας, η ανάλυση αυτή ονοµάζεται µερικής ισορροπίας. Όταν η ανάλυση µας περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΘΕΜΑ ο 2.5 µονάδες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ Τελικές εξετάσεις 2 Σεπτεµβρίου 2005 5:00-8:00 Σχεδιάστε έναν αισθητήρα ercetro

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. Ιο Εισαγωγή στην Οικονομική της Διοίκησης

Κεφ. Ιο Εισαγωγή στην Οικονομική της Διοίκησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφ. Ιο Εισαγωγή στην Οικονομική της Διοίκησης 1.1. Τι είναι η Οικονομική της Διοίκησης 1.2. Τι παρέχει η οικονομική θεωρία στην Οικονομική της Διοίκησης 1.3. Οι σχέσεις της οικονομικής της

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Ζήτηση για Ασφάλιση. Πλήρη κάλυψη.

4.1 Ζήτηση για Ασφάλιση. Πλήρη κάλυψη. 4. Ζήτηση για Ασφάλιση. Πλήρη κάλυψη. Η αγορά ασφαλιστικών συµφωνιών είναι µία ιδιαίτερη περίπτωση αγοράς δικαιωµάτων. Αντικείµενο της αγοράς αυτής είναι να δώσει την ευκαιρία µεταβίβασης εισοδήµατος από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου. Ακαδημαϊκό έτος:

Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου. Ακαδημαϊκό έτος: Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου Ακαδημαϊκό έτος: 2017 2018 Ασκήσεις 3 ης ΟΣΣ Άσκηση 1 η. Έστω οι προσδοκώμενες αποδόσεις και ο

Διαβάστε περισσότερα

Τιµή, αξία (πρόθεση για πληρωµή) και µέτρα ευηµερίας του καταναλωτή

Τιµή, αξία (πρόθεση για πληρωµή) και µέτρα ευηµερίας του καταναλωτή 3: Μέτρα ευηµερίας του καταναλωτή Τιµή, αξία (πρόθεση για πληρωµή) και µέτρα ευηµερίας του καταναλωτή (Πλεόνασµα καταναλωτή Ισοδύναµη µεταβολή και µεταβολή αποζηµίωσης) Ο ορισµός της κοινωνικής ευηµερίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Κ Α / Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η

Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Κ Α / Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Κ Α / Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ χ ε τ ι κ ά μ ε τ ι ς ε κ τ ι μ ή σ ε ι ς - σ υ ν ο π τ ι κ ά Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α Μ Ε Τ Ι Σ Ε Κ Τ Ι Μ

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των τραπεζών 1. Περιεχόμενα. Ιούλιος 2012

Η λειτουργία των τραπεζών 1. Περιεχόμενα. Ιούλιος 2012 1 του Σαράντη Λώλου Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 1 2. Ο ισολογισμός της τράπεζας... 2 3. Ο Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης... 4 4. Μεγιστοποίηση του κέρδους...

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1 γ Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Γραπτή Εργασία 1 Χρηματοδοτική Διοίκηση. Γενικές οδηγίες

Γραπτή Εργασία 1 Χρηματοδοτική Διοίκηση. Γενικές οδηγίες ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 31 Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ακαδημαϊκό Έτος: 2009-10 Γραπτή Εργασία 1 Χρηματοδοτική Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας click στους αριθμούς μέσα σε κόκκινα ορθογώνια, μεταϕέρεστε απευθείας στη λύση ή την εκϕώνηση αντίστοιχα. Άσκηση 1

Κάνοντας click στους αριθμούς μέσα σε κόκκινα ορθογώνια, μεταϕέρεστε απευθείας στη λύση ή την εκϕώνηση αντίστοιχα. Άσκηση 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Κάνοντας click στους αριθμούς μέσα σε κόκκινα ορθογώνια, μεταϕέρεστε απευθείας στη λύση ή την εκϕώνηση αντίστοιχα. Άσκηση Θεωρείστε ένα αξιόγραϕο το οποίο υπόσχεται τις κάτωθι χρηματικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 1) Οι ετήσιες πωλήσεις μίας επιχείρησης ανέρχονται σε 3000000 δρχ. Αν ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι 8%

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Μαθηματικά

Οικονομικά Μαθηματικά Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 9: Διηνεκείς Ράντες Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή επενδύσεων κάτω από αβεβαιότητα

Επιλογή επενδύσεων κάτω από αβεβαιότητα Επιλογή επενδύσεων κάτω από αβεβαιότητα Στατιστικά κριτήρια επιλογής υποδειγμάτων Παράδειγμα Θεωρήστε τον παρακάτω πίνακα ο οποίος δίνει τις ροές επενδυτικών σχεδίων λήξης μιας περιόδου στο μέλλον, όταν

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 11: Δείκτης Κερδοφορίας

Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 11: Δείκτης Κερδοφορίας Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 11: Δείκτης Κερδοφορίας Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Προεξοφλητικό επιτόκιο Η χρονική αξία του χρήματος είναι το κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου της επιχείρησης. Το προεξοφλητικό επιτόκιο ή επιτόκιο αναγωγής σε παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις - Εφαρμογές. Διάλεξη 4 η. Αξιολόγηση Αμοιβαίων Αποκλειόμενων Έργων και Οικονομική Ανάλυση

Ασκήσεις - Εφαρμογές. Διάλεξη 4 η. Αξιολόγηση Αμοιβαίων Αποκλειόμενων Έργων και Οικονομική Ανάλυση Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 4 η Αξιολόγηση Αμοιβαίων Αποκλειόμενων Έργων και Οικονομική Ανάλυση ΑΣΚΗΣΗ 1 Στην εταιρία «AΙΑΣ Α.Ε.» έχουν κατατεθεί οι επενδυτικές προτάσεις Α, Β, Γ και Δ. Οι προτάσεις Β

Διαβάστε περισσότερα

2.1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Γενικά

2.1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Γενικά 2.1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 2.1.1 Γενικά Η επιλογή ενός επενδυτικού σχεδίου μεταξύ εναλλακτικών επενδύσεων πρέπει να έχει τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση της περιουσίας των μετόχων της επιχείρησης (ιδιωτική

Διαβάστε περισσότερα

Π.Α.Σ.Π. Ο..Ε. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ 2 (ΑΣΚΗΣΕΙΣ) 5ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΙΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο

Π.Α.Σ.Π. Ο..Ε. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ 2 (ΑΣΚΗΣΕΙΣ) 5ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΙΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΙΙ ΑΣΚΗΣΗ 1 / ΣΕΛΙ Α 158 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο Υπολογίσατε τη λογιστική αξία των µετόχων της ανώνυµης εταιρίας Α, η οποία έχει την ακόλουθη καθαρή περιουσία : Κοινές

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση & Διαχείριση Υπόγειων Εργων ΔΠΜΣ Σχεδιασμός & Κατασκευή Υπόγειων Εργων Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., Ph.D Aναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή ΜΜΜ

Οργάνωση & Διαχείριση Υπόγειων Εργων ΔΠΜΣ Σχεδιασμός & Κατασκευή Υπόγειων Εργων Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., Ph.D Aναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή ΜΜΜ Οργάνωση & Διαχείριση Υπόγειων Εργων ΔΠΜΣ Σχεδιασμός & Κατασκευή Υπόγειων Εργων Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., Ph.D Aναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή ΜΜΜ 27/10/2017 Χειμερινό Εξάμηνο, 2017-2018 1 Ανάλυση Κόστους

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5: Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση Επιχειρήσεων

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Αποτίμηση Επιχειρήσεων 01.04.2019 ΚΑΘΑΡΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ισολογισμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα διέπεται από τους κανόνες του φορολογικού νόμου. Τις περισσότερες φορές όμως ο ισολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1. Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΡ. - 2.900 1.250 1.900 1.585 1.280 Π.ΚΤΡ. - 2.900 1.147 1.599 1.224 907 Κ.Π.Α. 1.977

ΚΤΡ. - 2.900 1.250 1.900 1.585 1.280 Π.ΚΤΡ. - 2.900 1.147 1.599 1.224 907 Κ.Π.Α. 1.977 1.Έχετε να επιλέξτε για την κατάθεση ενός ποσού 150 Euro, στην τράπεζα Αλφα µε σταθερό επιτόκιο 10% για 5 έτη και ανατοκισµό στο τέλος κάθε έτους, και την κατάθεση 148 Euro στην τράπεζα Βήτα µε το ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Ηµερών. ikd 360. Kd 360

Πίνακας Ηµερών. ikd 360. Kd 360 Λογαριασµοί Απλού Τόκου (Αλληλόχρεοι Τοκοφόροι Λογαριασµοί) Παραδοχές Ελεύθερες καταθέσεις Αναλήψεις µέχρι το υπόλοιπο, δηλαδή το αλγεβρικό άθροισµα προηγούµενων καταθέσεων, αναλήψεων σε λογαριασµούς υπερανάληψης

Διαβάστε περισσότερα

14 η Μαρτίου Προκειμένου να καταλήξουμε στην άποψή μας μελετήσαμε τα παρακάτω :

14 η Μαρτίου Προκειμένου να καταλήξουμε στην άποψή μας μελετήσαμε τα παρακάτω : Προς τo: 1. Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΙΟΥΝΙΜΠΡΕΪΝ (Unibrain) Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Παραγωγής Λογισμικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πολλαπλών Χρήσεων 2. Διοικητικό Συμβούλιο της Hellas on Line Ανώνυμη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑ ΚΕΦΆΛΑΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΎΜΕ με την αξιολόγηση διάφορων ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. κεφάλαιο 2

ΣΤΑ ΚΕΦΆΛΑΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΎΜΕ με την αξιολόγηση διάφορων ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. κεφάλαιο 2 κεφάλαιο 2 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΕΦΆΛΑΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΎΜΕ με την αξιολόγηση διάφορων επενδυτικών προτάσεων. Πριν από την ανάλυση των προτάσεων αυτών, είναι απαραίτητο να έχετε

Διαβάστε περισσότερα