Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Τμήμα: Τέχνη και Πολιτισμός. Α Τετράμηνο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Τμήμα: Τέχνη και Πολιτισμός. Α Τετράμηνο 2011-2012"

Transcript

1 Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Τμήμα: Τέχνη και Πολιτισμός Α Τετράμηνο Η δύναμη της τέχνης στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας.

2

3 Το θέμα της Ερευνητικής μας εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο των Πεδίων«Τέχνη και Πολιτισμός», «Ανθρωπιστικές Επιστήμες» και «Τεχνολογία». Έχει ακόμη στοιχεία από το Ερευνητικό Πεδίο της «Αειφόρου Ανάπτυξης»λόγω του θέματός του που είναι και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Αειφόρου Σχολείου.

4 Συμμετέχοντες 1 ΚΟΚΚΑΛΙΑ ΜΥΡΤΩ 4Β 2 ΚΟΥΡΗ ΣΤΕΛΛΑ 4Β 3 ΛΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΗ 4Γ 4 ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 4Γ 5 ΜΕΛΕΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 4Γ 6 ΜΟΥΖΑΛΑ ΕΛΕΝΗ 4Δ 7 ΜΠΑΛΗ ΚΑΤΙΑΝΑ 4Γ 8 ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 4Γ 9 ΜΠΑΤΖΙΟΥ ΣΟΦΙΑ 4Γ 10 ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ ΒΙΒΗ 4Γ 11 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ 4Δ 12 ΠΛΕΓΚΑ ΕΥΓΕΝΙΑ 4Δ 13 ΣΑΝΤΡΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ 4Δ 14 ΣΙΔΕΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 4Ε 15 ΦΛΩΡΟΥ ΕΛΕΝA 4Ε 16 ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 4Ε 17 ΧΑΛΙΟΥΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ 4Ε

5 Στόχοι της Ερευνητικής Εργασίας Η ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στην αξία της τέχνης και στα οφέλη της για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. Η ανακάλυψη των διαφόρων μορφών τέχνης καθώς και της θεραπείας μέσω της τέχνης (Art therapy) Η ανάπτυξη της κριτικής και ταυτόχρονα δημιουργικής σχέσης των μαθητών με το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Η ενδυνάμωση του ψυχισμού των μαθητών και μαθητριών, έτσι ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες και παραγωγοί πολιτισμού, που αγωνίζονται για μια ψυχικά υγιή κοινωνία χωρίς φαινόμενα βίας (σωματικής, λεκτικής ή ψυχικής) και προτείνουν την τέχνη ως βασικό μέσο για τον αγώνα αυτό.

6 Μεθοδολογία της Έρευνας Ομαδοσυνεργατική μέθοδος Χωρισμός σε ομάδες και ονομασία τους Προσδιορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων Διερεύνηση της προγενέστερης εμπειρίας μας σχετικά με το αντικείμενο της Έρευνας Σύνδεση της εμπειρίας μας με τους επιδιωκόμενους στόχους Ανάλυση των δεδομένων και των ζητουμένων κατά την πραγμάτωση της έρευνας

7 Εργαλεία της Έρευνας η σχετική βιβλιογραφία, το διαδίκτυο, οι συνεντεύξεις, τα ερωτηματολόγια, τα βιωματικά εργαστήρια, η συνεργασία με σχετικούς φορείς

8 Διαδικασία Καθορισμός Ομάδων Οι ομάδες στις οποίες χωριστήκαμε ήταν τέσσερις (4) και δώσαμε ένα όνομα στην καθεμιά για να αποκτήσουν ένα είδος ταυτότητας κι εύκολης αναγνώρισης. Η κάθε ομάδα δημιούργησε κι ένα εικαστικό λογότυπο (Αφίσα) το οποίο και ανάρτησε στην τάξη.

9 Οι 5 CENT (Βιβή, Κων/να, Αγγελική, Γιώργος και Στέλλα)

10 Οι ART COMPANY (Αριστέα, Κων/να, Στεφανία και Μανώλης)

11 Οι ART is 4 FREE (Εύη, Κατιάννα, Ελένη και Σοφία)

12 Οι K.O.M.Ε.Γ.Ε. (Καλλιτεχνική Ομάδα Μυρτώς, Ελένης Γιάννου κι Ευγενίας)

13 Εξερεύνηση του Θέματος Με τη βοήθεια των καθηγητών μας προχωρήσαμε στην εξερεύνηση του θέματος και στη σύνταξη ερωτημάτων σχετικών με αυτό. Μάλιστα δημιουργήσαμε κι ένα μεγάλο poster που περιλάμβανε τα βασικά ερωτήματα του θέματος. Τα ερωτήματα αυτά που αποτελούσαν και το σκελετό της εργασίας μας διακλαδώθηκαν σε επιμέρους υποερωτήματαπου ανέλαβε η κάθε ομάδα.

14 Ανάθεση Κεφαλαίων - Υποερωτημάτων Το Κεφάλαιο 1με θέμα τι είναι τέχνη ανατέθηκε στην ομάδα ART is4 FREE Το Κεφάλαιο 2με θέμα την ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβουανατέθηκε στους 5 Cent Το Κεφάλαιο 3 που αναφέρεται στη βία και τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισής της το ανέλαβαν οι ART COMPANY και οι Κ.Ο.Μ.Ε.Γ.Ε.

15 Το Κεφάλαιο 4της εργασίας μας περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιοπου μοιράσαμε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, τα αποτελέσματά του αλλά και τα συμπεράσματαπου προέκυψαν (Με αυτά ασχολήθηκαν όλες οι ομάδες). Στη συνέχεια παρατίθενται οι στατιστικοί πίνακες από την επεξεργασία του ερωτηματολογίου και η βιβλιογραφία μας.

16 Στο Παράρτημαπου ακολουθεί υπάρχουν φωτογραφίες και επί μέρους εργασίες από επισκέψεις σε εικαστικές εκθέσεις και βιωματικά εργαστήρια που παρακολουθήσαμε.

17 Επισκέψεις σε εικαστικές εκθέσεις Κατά τη διάρκεια του τετραμήνου επισκεφτήκαμε: Την έκθεση «Παιδιά και έφηβοι, φωνές και ψίθυροι», που διοργάνωσε τον Οκτώβριο 2011 ο Δήμος Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» στο Θησείο με τη συνεργασία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. και αφορούσε άμεσα το θέμα μας. Στην επίσκεψή μας αυτή είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε με την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Ίρις Κρητικού, να θαυμάσουμε έργα ελλήνων ζωγράφων αλλά και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και τέλος να συζητήσουμε με τους καλλιτέχνες.

18

19

20 Το Μίνι Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Το Μίνι Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους που διοργάνωσε η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. στον ίδιο χώρο στις 23 Οκτωβρίου με τίτλο «Μίλα! Μη φοβάσαι» και συμμετείχε και ο Όμιλος Καινοτόμων Δράσεων του σχολείου μας με την προβολή τριών ταινιών, που είχε δημιουργήσει για την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας.

21

22 Βιωματικά Εργαστήρια ART THERAPY Επιπρόσθετα με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του Art therapy συμμετείχαμε κατά δυο συνεχόμενες Παρασκευές του Δεκεμβρίου σε βιωματικό εργαστήριοτης καθηγήτριας εικαστικών του σχολείου μας κυρίας Μαγδαληνής Δημοπούλου, η οποία έχει ειδικευθεί στην θεραπεία μέσω της τέχνης.

23

24 Η Ερευνητική Εργασία ανά Κεφάλαιο και Ομάδα Ομάδα ART is 4 Free Κεφάλαιο 1 Περί Τέχνης «Όλοι ξέρουμε ότι ο καλός άνθρωπος δεν είναι απαραίτητα και καλός καλλιτέχνης. Κανείς, όμως, δεν θα γίνει γνήσιος καλλιτέχνης, αν δεν είναι σπουδαίος άνθρωπος, και επομένως καλός». Μαρκ Σαγκάλ

25 Τι είναι Τέχνη Στο πρώτο κεφάλαιο της Ερευνητικής μας εργασίας προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την έννοια της τέχνης μέσα από εξειδικευμένα βιβλία αλλά και ιστοσελίδες. Παράλληλα ενημερωθήκαμε από ειδικούς και μελετήσαμε τις σχετικές συνεντεύξεις από τις επισκέψεις στις εικαστικές εκθέσεις.

26 Μορφές της Τέχνης Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε αναλυτικά με τις μορφές της τέχνης. Πιο συγκεκριμένα με εκείνα τα είδη που έχουν απήχηση στους εφήβους αλλά και στους ενήλικες. Η επιλογή αυτή προέκυψε από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων από τους συμμαθητές μας.

27 Τα οφέλη της Τέχνης Βασιζόμενοι στα προηγούμενα προσπαθήσαμε να δώσουμε εκ νέου έναν ορισμό της Τέχνης. Μελετήσαμε τα οφέλη της τέχνης στον άνθρωπο και την κοινωνία. Επισημάναμε κάποια ξεχωριστά οφέλη της τέχνης.

28 Τέχνη κι εφηβεία Θεωρήσαμε πολύ σημαντική την ένταξη ενός υποερωτήματοςστο κεφάλαιο «Περί Τέχνης»σχετικά με τη σχέση Τέχνης και Εφηβείας.

29 Αναπτύσσοντας λοιπόν το Θέμα «Τέχνη κι Εφηβεία» προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε την επιρροή της τέχνης στους εφήβους αναφέροντας τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις τους και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στους νέους. Ερευνήσαμε και αναφέραμε σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από το χώρο της λογοτεχνίας, τον κινηματογράφο και των εικαστικών τεχνών.

30 Ομάδα 5 CENT Κεφάλαιο 2 Περί Ψυχικής Υγείας «Τίποτα δεν εξημερώνει τόσο τα ήθη και δεν απομακρύνει απ' αυτά την αγριότητα, όσο η σταθερή αφοσίωση στη σπουδή των καλών τεχνών.» Οβίδιος

31 Τι ονομάζουμε Ψυχική Υγεία Αρχικά προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν ορισμό της ψυχικής υγείας. Στη συνέχεια καταγράψαμε σε γενικές γραμμές τα αίτια διαταραχών της ψυχικής υγείας. Τέλος αναφέραμε κάποιες από τις μορφές διαταραχών της ψυχικής υγείας (Πάντα σε σχέση με το παιδί και τον έφηβο)

32 Φορείς που ασχολούνται με την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Στο υποερώτημααυτό προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τους βασικότερους φορείς στην Ελλάδα που ασχολούνται με την Ψυχική Υγεία του Παιδιού και του Εφήβου. Έτσι λοιπόν ερευνήσαμε και παραθέσαμε το έργο, την ιστορία και τους στόχους τριών φορέων:

33 Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό εμείς οι έφηβοι να μοιραζόμαστε τις σκέψεις, τα όνειρα και τους φόβους μας με ανθρώπους που μπορούν να μας καταλάβουν αλλά και να μας συμβουλέψουν κατάλληλα!

34 Εφηβεία και Ψυχική Υγεία Μελετήσαμε και καταγράψαμε: Τα προβλήματα των σημερινών εφήβων (κοινωνικά οικογενειακά). Προγράμματα προαγωγής της ψυχικής υγείας των εφήβων. Τη σημασία της ψυχικής υγείας ενός εφήβου όπως φαίνεται μέσα από έρευνες.

35 Μέθοδοι προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Βασιζόμενοι στην προηγούμενη παράγραφο προσπαθήσαμε να καταγράψουμε κάποιες μεθόδους που βοηθούν τους εφήβους σήμερα να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

36 Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό σήμερα οι οικογένειες και η εκπαιδευτικοί: Να ενθαρρύνουν τους εφήβους να ακολουθούν τα ταλέντα τους και τα ενδιαφέροντά τους και να διασκεδάζουν. Να τους βοηθάνε να προχωράνε με ευκολία σε νέες καταστάσεις και να τους επιδοκιμάζουν όταν αντιμετωπίζουν τους φόβους τους. Να τους βοηθάνε να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ρεαλιστικά και να διορθώνουν λάθη τους. Να τους ενισχύουν στην επιλογή της ενασχόλησης με την τέχνη σε κάθε της μορφή.

37 Τέχνη και Ψυχική Υγεία Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην Τέχνη και την Ψυχική Υγεία; Πώς επιδρούν στον ψυχισμό του ανθρώπου Η Μουσική, τα Εικαστικά και ο Χορός; (Οι παραπάνω μορφές τέχνης επιλέχθηκαν βάσει των προτιμήσεων των εφήβων από τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων)

38 Η Τέχνη στην Αρχαιότητα και στην Αναγέννηση Θεωρήσαμε καλό να αναφερθούμε σ αυτές τις δυο σημαντικές περιόδους της ιστορίας της τέχνης που επιλέξαμε ανάμεσα σε τόσες άλλες επίσης σημαντικές. Ο χρόνος όμως και η έκταση του θέματος δεν μας επέτρεψε να αναφερθούμε σε άλλες.

39 Θεραπεία μέσω της Τέχνης ART THERAPY Η τέχνη έχει μεγάλη θεραπευτική επίδραση στο δημιουργό. Οργανωμένες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση και την ψυχολογία. Προσφέρει σημαντική ψυχολογική υποστήριξη και ανακούφιση, κυρίως στα παιδιά. Οι πιο συνηθισμένες μορφές art-therapy είναι η εικαστική ψυχοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία και η χοροθεραπεία κ.τ.λ.

40 Εικαστική Θεραπεία Υπάρχει η χρήση της ζωγραφικής, του πηλού, των κολλάζ, της φωτογραφίας και της άμμου ως μέσωνεπικοινωνίας με εξωλεκτικές οδούς. Ο χρόνος σε μία συνεδρία μοιράζεται στη δημιουργία και την ανάλυση πάνω στο δημιούργημα. Κυριαρχεί η τριαδική σχέση θεραπευτήθεραπευόμενου-εικόνας.

41 Μουσικοθεραπεία Η μουσική έχει θεμελιώδη ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι απαλύνει από την κατάθλιψη, τον πόνο και το άγχος. Η μουσικοθεραπεία είναι κατάλληλη για επαγγελματίες με πολύ στρες, για εγκυμονούσες, για καρκινοπαθείς κ.τ.λ.

42 Χοροθεραπεία Το σώμα καθρεφτίζει την προσωπική ιστορία, την προσωπικότητα και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Η χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική του ολοκλήρωση. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

43 Κεφάλαιο 3 Περί Βίας «Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. «Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει.» Βίκτωρ Ουγκώ

44 Ομάδα Κ.Ο.Μ.Ε.Γ.Ε. «Η τέχνη είναι η πνευματική διαμαρτυρία μας. Είναι μια θαρραλέα απόπειρα να υποδείξει κανείς στη ζωή το συνετό δρόμο.» Όσκαρ Ουάιλντ

45 Η Βία στη ζωή του ανθρώπου Αναφερθήκαμε στις κύριες αιτίες που προκαλούν τη βία στον άνθρωπο. Καταγράψαμετις επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Επισημάναμειδιαίτερα την ενδοοικογενειακή βία, διότι η οικογένεια παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

46 Μορφές της Βίας Καταγράψαμε κι αναλύσαμε τις διάφορες μορφές βίας: Ενδοσχολική βία Λεκτική βία Σωματική βία Βία κατά των γυναικών Βία στα γήπεδα Οικογενειακή βία κ.ά.

47 Βία κι εφηβεία Μετά τη γενική αναφορά μας στην έννοια της βίας και την επίδρασή της στη ζωή του ανθρώπου και της οικογένειας στη συνέχεια επισημάναμε: Τις επιπτώσεις της βίας στη ζωή του παιδιού και του εφήβου Τις διάφορες μορφές βίας που σχετίζονται ιδιαίτερα με το παιδί και τον έφηβο.

48 Η τέχνη ως μέσο αποφυγής φαινομένων βίας Στο σημείο αυτό αναφερθήκαμε: στους τρόπους με τους οποίους η τέχνη συμβάλλει στην ψυχική υγεία του εφήβου, σε παραδείγματα που η τέχνη βοηθάει στην αποφυγή φαινομένων βίας.

49 Ομάδα ART COMPANY Συνέχεια Κεφαλαίου 3 Περί Βίας

50 Τρόποι αντιμετώπισης της βίας Μετά από τη σχετική Έρευνα αναφερθήκαμε στους τρόπους αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών βίας καθώς και στο ρόλο που παίζουν σημαντικοί παράγοντες όπως: Η διαπαιδαγώγηση των νέων Διάφορα προγράμματα κι οργανώσεις που ασχολούνται συστηματικά με το θέμα αυτό Οι Σύμβουλοι και οι Ψυχολόγοι Η πολιτεία

51 Βία και Τέχνη Είδαμε λίγο το θέμα από μια διαφορετική οπτική γωνία και μιλήσαμε για: Τη βία στη μουσική και Τη βία στη σύγχρονη τέχνη Όσον αφορά τη Μουσική υπάρχει παρακάτω και ιδιαίτερη παράγραφος, αφού είναι και η αγαπημένη τέχνη των εφήβων.

52 Βία και Λογοτεχνία Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν αναφερόμασταν στη λογοτεχνία και τη δύναμή της στην ευαισθητοποίηση του αναγνώστη πάνω σε σχετικά θέματα. Έτσι λοιπόν ασχοληθήκαμε με δυο λογοτεχνικά βιβλία της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.: Μίλα Μη φοβάσαι Μου έκλεψαν το όνομά μου

53 Και τα δυο βιβλία ασχολούνται με το πολύ επίκαιρο θέμα της θυματοποίησης και της σχολικής βίας. Στην Ερευνητική μας εργασία αναλύσαμε τα δυο βιβλία και αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στην εικονογράφησή τους που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

54 Βία και Μουσική Τέλος, επειδή από τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου διακρίναμε την ιδιαίτερη επίδραση της Μουσικής στους εφήβους αναφερθήκαμε ιδιαίτερα ως κατακλείδα στη σχέση της βίας και της Μουσικής τόσο με τη θετική όσο και την αρνητική της σημασία.

55 Τα Συμπεράσματά μας από την επεξεργασία του ερωτηματολογίου Στο ερωτηματολόγιό μας απάντησαν συνολικά 500 μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Συγκεκριμένα 260 μαθητές από το Γυμνάσιο και 240 από το Λύκειο ισομερώς χωρισμένοι σε αγόρια και κορίτσια ( από το Γυμνάσιο και από το Λύκειο). Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τα συμπεράσματά μας από τις απαντήσεις των μαθητών που πραγματικά εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

56 Αγόρια Γυμνασίου Η πλειοψηφία των αγοριών του Γυμνασίου πιστεύει στη δύναμη της τέχνης και τη συμβολή της στη ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου καθώς και στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας. Τέλος, τα αγόρια θεωρούν πως σημαντικότερες μορφές τέχνης για τη ζωή των παιδιών και των εφήβων είναι το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός και η λογοτεχνία.

57 Μουσεία Ποίηση Λογοτεχνία Μουσική Σειρά1 Χορός Θέατρο Ζωγραφική Κινηματογράφος

58 Κορίτσια Γυμνασίου Είναι εντυπωσιακή η θετική άποψη των περισσότερων κοριτσιών σχετικά με τη δύναμη της τέχνης και τον αντίκτυπό της στην ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου. Τέλος ως σημαντικότερες τέχνες στη ζωή των κοριτσιών αναφέρονται κατά σειρά προτεραιότητας η λογοτεχνία, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, το θέατρο και ο κινηματογράφος.

59 Φωτογραφία Λογοτεχνία Μουσική Χορός Σειρά1 Θέατρο Ζωγραφική Κινηματογράφος

60 Αγόρια Λυκείου Και τα αγόρια του Λυκείου κατά πλειοψηφία βλέπουν με θετικό μάτι τις προτάσεις στο τέλος του ερωτηματολογίου και συμφωνούν με την κύρια θέση της εργασίας μας για τη συμβολή της τέχνης στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου. Οι τέχνες που αναφέρονται ως πιο σημαντικές στη ζωή τους είναι η μουσική, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, η ζωγραφική, ο χορός, η ποίηση και το θέατρο.

61 Άλλο Ποίηση Λογοτεχνία Μουσική Σειρά1 Χορός Θέατρο Ζωγραφική Κινηματογράφος

62 Κορίτσια Λυκείου Κατά μεγάλη πλειοψηφία τα κορίτσια του Λυκείου συμφωνούν με τις προτάσεις στο ερωτηματολόγιό μας και πιστεύουν στη δύναμη της τέχνης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και του Εφήβου. Ως σημαντικότερες τέχνες για τη ζωή των εφήβων αναφέρονται από τα κορίτσια η μουσική, ο χορός, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η ζωγραφική, η λογοτεχνία και η ποίηση.

63 Ποίηση Λογοτεχνία Μουσική Χορός Σειρά1 Θέατρο Ζωγραφική Κινηματογράφος

64 Το τέχνημά μας Ιστοσελίδα της Ομάδας μας

65 Στο site μας μπορείτε να βρείτε τις ατομικές μας εργασίες, τις πηγές μας, καθώς και κείμενα με τις εμπειρίες μας από την ομάδα Τέχνη και Πολιτισμός και από το βιωματικό εργαστήριο. Θα βρείτε επίσης και φωτογραφίες από όλες τις δραστηριότητές μας.

66 Σας Ευχαριστούμε πολύ!

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ ΠΑΤΡΑ 2007 2 ISBN 978-860-89357-1-6 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΠΑΤΡΑ 2007 3 ΣΚΟΠΟΣ Με το βιβλίο αυτό θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι στην επιστήμη που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κεφάλαιο 2.1. Παραδείγματα θεμάτων ενταγμένων στον κύκλο «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» Σχόλιο: Οι τίτλοι που ακολουθούν είτε υλοποιήθηκαν από σχολεία της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Αλεξίου Βασιλική 1, Κυράνου Ελένη 2, Τζιώγα Αικατερίνη 3, Τσέκα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΣΕΙΟ ΛΤΚΕΙΟ ΝΕΑ ΜΤΡΝΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Α ΛΤΚΕΙΟΤ ΣΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟ CELLULART

ΛΕΟΝΣΕΙΟ ΛΤΚΕΙΟ ΝΕΑ ΜΤΡΝΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Α ΛΤΚΕΙΟΤ ΣΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟ CELLULART ΛΕΟΝΣΕΙΟ ΛΤΚΕΙΟ ΝΕΑ ΜΤΡΝΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Α ΛΤΚΕΙΟΤ ΣΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟ CELLULART Η ΣΕΧΝΗ ΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗ ΣΕΧΝΗ ΠΩ Η ΑΝΑΚΤΚΛΩΗ ΓΙΝΕΣΑΙ ΣΕΧΝΗ; (Δημιουργία εικαςτικών έργων με υλικά από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 18:30 Κεντρική ομιλία ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Πρόεδρος: Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών Η ψυχολογία των διδασκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αναστασία Καλαντζή- Αζίζι, Εθνικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΚΥΝΑ. Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων

ΕΡΚΥΝΑ. Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. ΕΡΚΥΝΑ Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ 6 2015 ISSN: 2241-8393 2 Πανελλήνιο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 18:30 Κεντρική ομιλία ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Πρόεδρος: Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος, Πανεπιστήμιο Πατρών Η ψυχολογία των διδασκόντων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αναστασία Καλαντζή- Αζίζι, Εθνικό και

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης KOKEN 2014

Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης KOKEN 2014 2014 15 Προγράμματα Μη Τυπικής Μάθησης Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας στα πλαίσια των ευκαιριών επιμόρφωσης προσφέρει στα μέλη του σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα που προτείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ «ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert ΤΜΗΜΑ Β1 12/5/2014

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ «ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert ΤΜΗΜΑ Β1 12/5/2014 qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 1 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας Τομέας Ψυχολογίας Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης στην Επαγγελματική Συμβουλευτική (ΚΕΑΕΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011 Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΔΡΑΣΗ 4 : ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΗΣ: ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΗΛΙΓΚΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ:Ε. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

«Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων»

«Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων» Σχολείο: 52 ο ΓΕΛ Αθηνών Σχολικό έτος: 2013-2014 Τετράμηνο: Β Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Τμήμα: Α 4 «Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων» Ομάδα Εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΣΥΜ- ΒΟΥΛΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΗΒΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

ΟΜΑΔΑ ΣΥΜ- ΒΟΥΛΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΗΒΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΗΒΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΣΥΜ- ΒΟΥΛΩΝ by www.designobsession.gr, 2010 ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2009 «Δεν χρειάζεται να είσαι γέρος για να είσαι σοφός» Παροιμία της αφρικανικής φυλής

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών εκπαιδευτικών

Έρευνα. Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών εκπαιδευτικών Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη Αγωγή Υγείας Βασιικέές Αρχέές -- Σχεεδιιασμός Προγγράμματτος Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Ζάρτηλα Στέλλα (Α.Μ. 12052) Κοθρά Γεωργία (Α.Μ. 11985)

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τις Βιωματικές Δράσεις της Α τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου για το σχ. έτος 2013-2014

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τις Βιωματικές Δράσεις της Α τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου για το σχ. έτος 2013-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180

Διαβάστε περισσότερα

1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2 Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Η «Ακαδημία των Πολιτών» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία), ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με διοικητική έδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Αχαρνών Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών Ημερομηνία Υποβολής: 12-11-2012 0 Ζώνη Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ «Μελέτη Αναπαραστάσεων των Νηπίων για την Έννοια του Υπολογιστικού Συστήματος. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

2 Προσωπική Αναφορά Όνομα Επώνυμο

2 Προσωπική Αναφορά Όνομα Επώνυμο 2 Προσωπική Αναφορά Όνομα Επώνυμο Προσωπική Αναφορά Όνομα Επώνυμο 3 4 Προσωπική Αναφορά Όνομα Επώνυμο Αναφορά Προσωπικού Προσανατολισμού Του/ της κ./κας. Προσωπική Αναφορά Όνομα Επώνυμο 5 Το παρόν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα