1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης"

Transcript

1 1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης Το Telc έχει µία από τις πιο όµορφες πλατείες στην Τσεχία, ενώ µία σειρά διατηρητέων κτιρίων δηµιουργούν µία στοά µε αψίδες. Το ιστορικό χαρακτηριστικό κτίριο υψηλής σηµασίας της πόλης είναι ο πύργος του. Αυτός ανήκε στην εξέχουσα οικογένεια ευγενών, των Αρχόντων του Hradec, που µετέτρεψαν το παραλίµνιο οχυρό σε ένα καλαίσθητο παλάτι του 16 ου αιώνα. Οι τέχνες και η µουσική παίζουν ακόµα και σήµερα σηµαντικό ρόλο στην ζωή του Telc. Κάθε χρόνο διοργανώνονται ένα διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής µουσικής και χορού και µία εκδήλωση από την Γαλλο-Τσεχική Μουσική Ακαδηµία. Στο συγκρότηµα του πύργου λειτουργεί µία έκθεση µε έργα του διάσηµου Τσέχου ζωγράφου Jan Zrzavy ( ). Αν και το µεγαλύτερο µέρος της διακόσµησης του πύργου είναι έργο Ιταλών καλλιτεχνών, δεν αποτελεί απλά µία µεταφορά Ιταλικών στοιχείων στη Τσεχία. Ενδιαφέρον προκαλεί η διαφοροποίηση της Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής βόρεια των Άλπεων. Το παρεκκλήσι και ο Χρυσός Λόφος µε την άριστα διακοσµηµένη κοίλη οροφή είναι οι πιο αξιόλογοι χώροι του πύργου από καλλιτεχνικής απόψεως. Όσον αφορά τα κτίρια της πλατείας, η διακόσµηση του σπιτιού στον Αρ.61 µε σκηνές από την Παλαιά ιαθήκη χαίρει ιδιαίτερης προσοχής. Jihlava µία ιστορική πόλη και κέντρο της περιφέρειας. Η πόλη έχει σηµαντικά κτίρια Γοτθικού και Μπαρόκ ρυθµού. Οι κατακόµβες της Jihlava, που σχηµατίστηκαν κατά την σύνδεση των τοπικών κελαριών, είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγµα Γοτθικής µηχανικής. Rostejn ένα µεσαιωνικό κάστρο και µέρος, όπου φιλοξενείται το φεστιβάλ µουσικής «Τζαζ στο Κάστρο». Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους του κάστρου είναι ο διάδροµος των εµβληµάτων µε σχεδόν επτακόσια εµβλήµατα ευγενών της Βοηµίας και της Μοραβίας. Javorice στα 837µ. Βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή των Υψίπεδων της Βοηµίας- Μοραβίας. Τον χειµώνα είναι ιδανικό χιονοδροµικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει ελκυστικά µονοπάτια για περίπατο. Slavonice µία ιστορική πόλη στα σύνορα της Αυστρίας. Τα πιο γνωστά µνηµεία της είναι τα Αναγεννησιακά σπίτια µεταξύ των δύο πλατειών.

2 2. Πολιτιστικό τοπίο LEDNICE VALTICE Ο κόσµος είναι ένα πάρκο Το συγκρότηµα Lednice-Valtice είναι ένα µοναδικό τοπίο όχι µόνο για την Τσεχία αλλά για όλο τον κόσµο. Ένα καταπληκτικό πάρκο µε ενδιαφέροντα φυσικά κάλλη και εντυπωσιακά κτίρια του Ροµαντισµού του 18 ου και 19 ου αιώνα βρίσκονται σε µία έκταση άνω των 180τ.χλµ. Ο πύργος παρατήρησης µε µορφή Τούρκικου µιναρέ κτίστηκε την περίοδο Το κυλινδρικό κτίσµα έχει 60 ύψος και το ελικοειδές κλιµακοστάσιο έχει 304 σκαλιά. Από την κορυφή του φαίνονται σχεδόν όλα τα κτίρια του συγκροτήµατος, ενώ από το ίδιο σηµείο έχετε καταπληκτική θέα των λόφων Palava προς τα δυτικά και των Χαµηλών Καρπαθίων στα αριστερά. Το Valtice βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής της Μοραβίας και επιβάλλεται µία επίσκεψη στα πολυάριθµα κελάρια της περιοχής µε συνδυασµό µε µία δοκιµή κρασιών κατά την παραµονή σας στην Νότια Μοραβία. Το θερµοκήπιο του κάστρου Lednice κτίστηκε τη δεκαετία του 1830 και αποτελεί ένα πρώτο δείγµα της χρήσης του πλαισίου χυτοσιδήρου. Στην εποχή του, επρόκειτο για µία πλέον σύγχρονη και προοδευτική κατασκευή. Ο καλύτερος τρόπος για την επίσκεψη όλου του συγκροτήµατος είναι µε άλογο ή ποδήλατο. ιππασία και εκδροµές στη φύση. Στον χώρο υπάρχουν επίσης τα ερείπια ενός Μεσαιωνικού κάστρου, ένα Ρωµαϊκό υδραγωγείο, ένα Τούρκικός µιναρές και µία µνηµειακή αψίδα θριάµβου στο κέντρο του δάσους. Το πάρκο εκτείνεται µεταξύ των δύο κατοικιών της οικογένειας των Λιχτενστάιν ένα Νεογοτθικό κάστρο στο Lednice και ένα Μπαρόκ παλάτι στο Valtice. Αποτελεί καθρέπτης µιας περιόδου µε λατρεία για τη φύση, την ιστορία και το εξωτερικό στοιχείο. Οι διάφορες σκόρπιες πινελιές του Ροµαντισµού διαµορφώνουν ένα ευχάριστο τοπίο για Το συγκρότηµα του Lednice-Valtice βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας µε την Αυστρία και όχι µακριά από την εθνική οδό Πράγας- Μπρατισλάβας. Palava ένα προστατευµένο τοπίο µε πολιτιστικά και ιστορικά µνηµεία. Τα κάστρα εδώ εναλλάσσονται µε τους λευκούς βράχους και την πλούσια βλάστηση. ιάφορα σηµεία προσφέρουν θέα στα οµιχλώδη µέρη της Νότιας Μοραβίας, Κάτω Αυστρίας και Χαµηλών Καρπαθίων στη Σλοβακία. Devicky (Divci hrad) το όνοµα του κάστρου ( το Κάστρο των Παρθένων ) προέρχεται από τον θρύλο που ισχυρίζεται ότι οι τρεις βράχοι µπροστά από το κάστρο είναι τρεις πετρωµένες κοπέλες. Το κάστρο έχει µία ακανόνιστα ορθογώνια δοµή και βρίσκεται στην κορυφή ενός µη προσβάσιµου βράχου που ατενίζει το δυτικό τµήµα της κορυφογραµµής Palava. Mikulov µία ιστορική πόλη µε Μπαρόκ παλάτι, µία Εβραϊκή συνοικία σε καλή κατάσταση και αρκετά εκκλησιαστικά µνηµεία. Το Svaty Kopecek (Ιερός Λόφος) είναι ένα µέρος προσκυνήµατος που βρίσκεται έξω από την πόλη. Τα Σηµεία του Σταυρού οδηγούν τους επισκέπτες στο µοναστήρι στην κορυφή του λόφου. Dolni Vestonice πρόκειται για το πιο σηµαντικό αρχαιολογικό µέρος στην Τσεχία. Το προϊστορικό αγαλµατίδιο των 11εκ., η Αφροδίτη της Vestonice, ανακαλύφθηκε το 1925.

3 3. Εκκλησία Προσκύνησης του Αγ.Ιωάννη του Nepomuk στην Zelena Hora ZELENA HORA Ένα αστέρι στη γη Η εκκλησία προσκύνησης του Αγ.Ιωάννη του Nepomuk στη Zelena Hora, κοντά στο Zd ar nad Sazavou, είναι ίσως το πιο σηµαντικό κτίσµα σε ρυθµό Μπαρόκ στη Τσεχία. Η εκκλησία είναι έργο του ιδιοφυή αρχιτέκτονα από την Πράγα, Johann Blasius Santini- Aichel, του οποίου η µέθοδος για συνδυασµό της Γοτθικής και Μπαρόκ αρχιτεκτονικής ήταν ασυναγώνιστη. Ο Johann Blasius Santini-Aichel ( ) γεννήθηκε στην Πράγα και ήταν η τρίτη γενιά Ιταλών αρχιτεκτόνων που εγκαταστάθηκε στην Βοηµία. Σχεδίασε αρκετά κτίρια που άσκησαν επιρροή σε µετέπειτα τάσεις, όπως τον πύργο Karlova Koruna στο Chlumec nad Cidlinou, την εκκλησία στο µοναστήρι του Kladbury στα δυτικά της Βοηµίας και την εκκλησία προσκύνησης στο Krtiny u Brna. Ο Αγ.Ιωάννης του Nepomuk εορτάζεται ως ο άγιος της εξοµολόγησης. Σύµφωνα µε τον θρύλο, πνίγηκε στον ποταµό Μολδάβα το 1393 επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει στον βασιλιά την εξοµολόγηση της συζύγου του. Το µέρος, όπου το ποτάµι ακούµπησε το σώµα του Αγ.Ιωάννη, υποδείχθηκε από πέντε αστέρια που εµφανίστηκαν σαν από θαύµα στον ουρανό. Σύµφωνα µε την παράδοση, όταν µετά από εκατοντάδες χρόνια ανοίχτηκε ο τάφος του, ένας µαυρισµένος ιστός έπεσε από το κρανίο του. Οι ειδήµονες απεφάνθησαν ότι επρόκειτο για την γλώσσα του. Η διατήρηση της γλώσσας αποτέλεσε σηµάδι της αγιότητάς του. Το 1729, ο Ιωάννης του Nepomuk ανακηρύχθηκε άγιος. Η εκκλησία είναι αφιερωµένη στον Αγ.Ιωάννη του Nepomuk, τον πιο δηµοφιλή Άγιο στην Κεντρική Ευρώπη την περίοδο του Μπαρόκ. Η ακτινοειδής διάταξη της εκκλησίας και οι ξεχωριστές λεπτοµέρειες των παραθύρων καθώς και ο εσωτερικός διάκοσµος αποτελούν χαρακτηριστικά σηµεία του Άγιου ένα πεντάγωνο αστέρι ή αστέρια και µία γλώσσα που συµβολίζουν την λακωνικότητα. Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε από τον Vaclav Vejmluva, τον ηγούµενο του Σιστερσιανού µοναστηριού στο Z dar. Η συνεργασία µεταξύ του πρωτεργάτη και του αρχιτέκτονα ήταν εξαιρετική. Ο Santini δεσµεύτηκε να ανακατασκευάσει το µοναστήρι και διάφορες άλλες εκκλησίες και µοναστήρια στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Nove mesto na Morave χιονοδροµικό κέντρο Lipnice nad Sazavou ερείπια ενός Γοτθικού κάστρου. Αυτό το κάστρο ευγενών των µέσων του 14 ου αιώνα είναι τώρα µόνο ερείπια εξαιτίας µιας καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε στα τέλη του 19 ου αιώνα. Pernstejn το αριστοκρατικό κάστρο στο Pernstejn είναι το πιο όµορφο στην Μοραβία. Πρόκειται για ένα δείγµα µετατροπής ενός Μεσαιωνικού οχυρού σε µία πολυτελή Αναγεννησιακή κατοικία. Το κάστρο κτίστηκε στα µέσα του 13 ου αιώνα και σταδιακά επεκτάθηκε και ανακατασκευάστηκε στους επόµενους τρεις αιώνες.

4 4. Παλάτι και Κήποι της Αρχιεπισκοπής KROMERIZ Ο ανθισµένος κήπος της Μοραβίας Το 1848 και 1849 η σύνοδος η πρώτη κοινοβουλευτική µάζωξη στην ιστορία της µοναρχίας των Αψβούργων- συγκαλέστηκε σ αυτό το κάστρο. Η συγκεκριµένη αίθουσα της συνόδου αποτελεί και στάση κατά την επίσκεψή σας στο Kromeriz. Στο κάστρο ο πιο ανεκτίµητος πίνακας σε κοινή θέα είναι το τελευταίο έργο του Tizian µε τίτλο Απόλλων και Μάρσια. Αποτέλεσε για µεγάλο χρονικό διάστηµα αντικείµενο διαφωνίας µεταξύ των ιστορικών τέχνης. Ωστόσο, τώρα εκτιµάται ότι πρόκειται για ένα πιο τα πιο αξιόλογα έργα του καλλιτέχνη. Τα κελάρια κρασιού της Αρχιεπισκοπής στο Kromeriz είναι οι µόνες εγκαταστάσεις στην Τσεχία που παράγουν νάµα σύµφωνα µε τους κανονισµούς του Βατικανού. Η επίσκεψη στα κελάρια συνοδεύεται από δοκιµασία κρασιών και την ευκαιρία αγοράς τοπικού οίνου. Το Kromeriz βρίσκεται 50χλµ. βορειοανατολικά του Μπρνο, της µεγαλύτερης πόλης στην Μοραβία. Μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη µε αυτοκίνητο ή τρένο. Κυρίαρχη µορφή στην πόλη του Kromeriz είναι το κάστρο Μπαρόκ µε τον µεγάλο πάρκο και τον µοναδικό ανθισµένο κήπο. Το αυστηρά συµµετρικός κήπος, µε το γεωµετρικό κλάδεµα των λουλουδιών, το καλαίσθητο οκταγωνικό κιόσκι στο κέντρο καθώς και η αψιδωτή στοά µε κολώνες (µεγαλύτερη των 200µ.) αποτελούν το καλύτερο δείγµα Μπαρόκ ανθοκοµικής στην Τσεχία. Μέχρι σήµερα, το Kromeriz βρίσκεται υπό την διαχείριση της Εκκλησίας, ενώ το κάστρο χρησιµοποιείται ως θερινή κατοικία των Αρχιεπισκόπων του Olomouc. Όταν αυτό αποτέλεσε συνώνυµο της µεγαλοπρέπειας και της πολυτέλειας, οι άρχοντες της Εκκλησίας δεν θα διώχθηκαν από την εξωεκκλησιαστική αριστοκρατία. Την Μπαρόκ εποχή, ένα σηµαντικό τµήµα της κατοικίας µετατράπηκε σε πινακοθήκη, που περιλαµβάνει έργα εξεχόντων καλλιτεχνών όπως ο Tizian (Tiziano Vecelli), Cranach, Breughel και van Dyck. Chropyne οίκηµα κυνηγών που χρονολογείται στα τέλη της Αναγέννησης. Το ζωγράφος Emil Filla, ο πιο σηµαντικός εκπρόσωπος της Τσέχικης Avant-Garde, γεννήθηκε στο γειτονικό χωριό. Svaty Hostyn ένα µέρος προσκύνησης της Παναγίας µε την µεγαλύτερη επισκεψιµότητα στην Μοραβία και µε παραδόσεις, που παραµένουν ζωντανές. Σύµφωνα µε τον θρύλο, η Παναγιά του Svaty Hostyn προστάτευσε τον τοπικό πληθυσµό από την επιδροµή των Μογγόλων το Velke Tesany ο ανεµόµυλος στο Velke Tesany είναι ένα σηµαντικό µνηµείο της τεχνολογίας. Strilky ένα εξαιρετικό κοιµητήριο Μπαρόκ µε εκπληκτικά γλυπτά. Το κοιµητήριο Strilky είναι µία ενδιαφέρουσα µαρτυρία της πνευµατικότητας του Μπαρόκ.

5 5. Βίλα Tugendhat ΜΠΡΝΟ Αιώνια κλασικό Η βίλα Tugendhat στο Μπρνο ήταν το πρώτο δείγµα σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Τσεχία και το τέταρτο σε όλο τον κόσµο που προστατεύεται από την UNESCO. Αναµφίβολα, αξίζει αυτή την τιµή, µια και πρόκειται για ένα κλασικό έργο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παγκοσµίως. Γνωρίζετε ότι... ; Ο Ludwig van der Rohe ( ) ήταν διευθυντής της γνωστής πρωτοποριακής σχολής αρχιτεκτονικής Bauhaus στις αρχές της δεκαετίας του Όταν οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία, έφυγε στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου άσκησε επιρροή στην δηµιουργία της µεταπολεµικής αρχιτεκτονικής της χώρας. Πολλοί πρωτοποριακοί αρχιτέκτονες άσκησαν κριτική στο σπίτι κατά την δεκαετία του 1930 ισχυριζόµενοι ότι το κόστος ήταν εξαιρετικά υψηλό και η πολυτέλεια πλεονάζουσα. Επιχειρηµατολογούσαν ότι εύκολα µπορούν να χτιστούν σπίτια µε αυτό το χρηµατικό τίµηµα. Η βίλα χρησιµοποιήθηκε ως κατοικία για λίγα χρόνια. Στις αρχές του Β Παγκοσµίου Πολέµου, η οικογένεια των Tugendhat αναγκάστηκε από τους Ναζί να εγκαταλείψει το σπίτι. Κατά την διάρκεια του πολέµου, η βίλα καταστράφηκε και αργότερα χρησιµοποιήθηκε για άλλους σκοπούς. Η συµφωνία διαίρεσης της Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητα κράτη, τη Τσεχία και την Σλοβακία, υπογράφηκε στον κήπο της βίλας το Η γυάλινη βίλα, που πήρε το όνοµά της από την οικογένεια Tugendhat, το ζεύγος όπου ανήκε το σπίτι, είναι έργο του γνωστού Γερµανού αρχιτέκτονα, Ludwig van der Rohe. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγµα της αντίληψης του συνεχούς σαλονιού που δεν χωρίζεται σε µεµονωµένες, περιοριστικές ζώνες και χώρους καθώς και ενός χώρου, όπου οι διαφορές µεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού είναι ανεπαίσθητες. Το κτίριο που κτίστηκε το και στέκεται σε µία οµαλή πλαγιά µε θέα την πόλη είναι ασυνήθιστα ενδιαφέρον από δοµικής και τεχνολογικής πλευράς. Πέρα από τις καλαίσθητες πολυθρόνες του Mies, η χρήση του εξωτικού ξύλου και του µαρµάρου στο διακριτικό και σοβαρό εσωτερικό του ελκύουν το µάτι. Μπρνο: Κάστρο Spilberk το µεσαιωνικό κάστρο που µετατράπηκε τον 18 ο αιώνα σε ένα ισχυρό Μπαρόκ οχυρό µε τροµακτικές φυλακές. Οι έγκλειστοι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Γάλλοι επαναστάτες, Ιταλοί Καρµπονάροι και πολιτικοί ακτιβιστές από όλες τις γωνιές της µοναρχίας των Αψβούργων υπόκεινταν σε βασανιστήρια σ αυτό το κάστρο. Μπρνο: Παλιό ηµαρχείο Ένα Γοτθικό δηµαρχείο µε εξαιρετικό διάκοσµο στην πύλη του. Πρόκειται για ένα έργο του αξιόλογου Anton Pilgram, ενός τεχνίτη από το Kamenice και ενός από τους αρχιτέκτονες του Καθεδρικού του Αγ.Στεφάνου στην Βιέννη. Slavkov u Brna (Austerlitz) ένα γνωστό Μπαρόκ παλάτι κοντά στο τόπο διεξαγωγής της Μάχης των Τριών Αυτοκρατόρων τον εκέµβριο του 1805, όπου ο Ναπολέοντας υπερίσχυσε των ενωµένων δυνάµεων του Ρώσου Τσάρου και του Αυστριακού Αυτοκράτορα. Σπηλιές της Μοραβίας ένα παγκοσµίως γνωστό µέρος απίστευτης οµορφιάς µε µαγευτικές σπηλιές σταλακτιτών και την Χαράδρα Macocha. Κάποιες σπηλιές είναι ανοικτές στο κοινό. Velehrad ένα σηµαντικό µέρος προσκύνησης. Η παράδοση του Velehrad χρονολογείται στον 9 ο αιώνα, όταν οι αδερφοί και Χριστιανοί ιεραπόστολοι, Κύριλλος και Μεθόδιος, δραστηριοποιήθηκαν στην Μοραβία. Το 1990, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β τέλεσε την Θεία Λειτουργία µπροστά στην Βασιλική του Velehrad υπό την παρουσία πεντακοσίων χιλιάδων πιστών.

6 6. Στήλη της Αγ.Τριάδας OLOMOUC Η Μπαρόκ πρωτεύουσα της Μοραβίας Γνωρίζετε ότι... ; Ο Wenceslas II, ο τελευταίος της οικογένειας των Premyslide και Τσέχων Βασιλέων, δολοφονήθηκε στο Olomouc το Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Το Olomouc, η έδρα των Επισκόπων τώρα Αρχιεπισκόπων- της Μοραβίας, αποτέλεσε σηµαντικό πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο από τον Μεσαίωνα. Το γεγονός, ότι το Olomouc είναι η δεύτερη µεγαλύτερη προστατευµένη αστική περιοχή στην χώρα (µετά την Πράγα), µαρτυρεί την σηµασία της πόλης. Αξιόλογα κτίρια είναι το Ροµανικό παλάτι των Premyslide, το Μπαρόκ Hradisko το µεγαλύτερο µοναστήρι των Πρεµονστρατενσιανών στην Ευρώπη- και η οχυρωµένη Γοτθική εκκλησία των Αγ.Μαυρίκιου. Ωστόσο, ο κύριος λόγος, για τον οποίο το Olomouc χαίρει της προστασίας της UNESCO, ήταν η Στήλη της Αγίας Τριάδας, που µε ύψος άνω των 30µ. αποτελεί ένα αξιόλογο δείγµα ευσέβειας και ευλάβειας την εποχή του Μπαρόκ. Ένα µνηµειώδες Γοτθικό γλυπτό στο Όρος των Ελαίων βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ.Μαυρίκιου. Οι φιγούρες του Χριστού σε στάση προσευχής και των κοιµώµενων µαθητών είναι αξιοσηµείωτες για τον εξαιρετικό ρεαλισµό των κινήσεων. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, υπάρχουν έξι Μπαρόκ σιντριβάνια µε εξαιρετικά γλυπτά. Πρόκειται για τα Σιντριβάνια του Καίσαρα, Ηρακλή, ία, Ερµή, Ποσειδώνα και των Γιγάντων. Το Olomouc βρίσκεται στον δρόµο Μπρνο- Vyskov-Οστράβα, περίπου 300χλµ. ανατολικά της Πράγας. Το καλύτερο µέσο για το Olomouc είναι το τρένο, επειδή η πόλη είναι ένας από τους σταθµούς στο δροµολόγιο Πράγα- Οστράβα. Η στήλη σχεδιάστηκε ως ένα µνηµείο θριάµβου της Χριστιανικής πίστης. Είναι τόσο µεγαλοπρεπής, ώστε η βάση της είναι αρκετά µεγάλη για να φιλοξενήσει ένα µοναστήρι. Η κατασκευή και ανέγερση της στήλης διήρκησε σχεδόν σαράντα χρόνια. Η Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα, αυτοπροσώπως, είχε παρακολουθήσει την καθαγίαση του γλυπτού το υστυχώς, ο πρωτεργάτης του έργου και γλύπτης του Olomouc, Vaclav Rendera, δεν πρόλαβε να ζήσει αυτή την στιγµή. Bouzov Νεογοτθικό κάστρο της εποχής του Ροµαντισµού. Το αρχικό κάστρο απέκτησε την τωρινή του πρόσοψη στα τέλη του 19 ου αιώνα σε µία προσπάθεια µετατροπής του σε ιδεολογικό µουσείο του παρηκµάζοντα φεουδαρχικού καθεστώτος. Skalicka ένας Γερµανικός ανεµόµυλος, που βρισκόταν σε λειτουργία µέχρι τα τέλη του Στο εσωτερικό του διαθέτει ολοκληρωµένο εξοπλισµό για άλεση του αλευριού, κεχριού και κριθαριού. Ο µύλος µπορεί να λειτουργήσει ακόµα και σήµερα. Jeseniky-Rejviz το φυσικό τοπίο στο Rejviz κοντά στο Jeseniky έχει τον µεγαλύτερο τυρφώνα στην Μοραβία. Το µέρος γύρω από την γεµάτη µε βρύα λίµνη είναι παράξενα παγερή και µυστηριωδώς γοητευτική. Svaty Kopecek (Ιερός Λόφος) ένα σηµαντικό µέρος προσκύνησης κοντά στο Olomouc. Κυρίαρχη µορφή στην ευρύτερη περιοχή είναι η Μπαρόκ εκκλησία της Υπαπαντής µε την γραφική µορφή των τρούλων. Τον Μάιο του 1995, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β επισκέφθηκε το Svaty Kopecek (Ιερό Λόφο) και απέδωσε στην εκκλησία τον τιµητικό τίτλο της Μικρής Βασιλικής.

7 7. Πρώην Εβραϊκή Συνοικία, Εβραϊκό Κοιµητήριο και η Βασιλική του Αγ.Προκοπίου σε Ροµανικό και Γοτθικό ρυθµό TREBIC Το συναπάντηµα των πολιτισµών Το Trebic προσφέρει µία σπάνια απόδειξη συνύπαρξης του Χριστιανικού και Εβραϊκού πολιτισµού σε Ευρωπαϊκή πόλη. Η Εβραϊκή συνοικία της πόλης, το Zamosti, µε τα περισσότερα από 120 κτίρια, έχει διατηρηθεί ανέπαφο. Στο Trebic βρίσκεται η πρώτη Εβραϊκή συνοικία, εκτός των συνόρων του Ισραήλ, που προστατεύεται από την UNESCO. Υπάρχει ένας χώρος τελετουργιών στο Εβραϊκό κοιµητήριο, που το εσωτερικό του βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Εκεί λάµβανε χώρα η νεκρική τελετουργία σύµφωνα µε τις παλιές παραδόσεις που παραµένουν ακόµα ζωντανές. Η αίθουσα χρονολογείται στο Το πρώην µοναστήρι των Βενεδικτίνων φιλοξενεί το Μουσείο της υτικής Μοραβίας µε αρκετές σκηνές από την Γέννηση και την µεγαλύτερη συλλογή µε πίπες και στοιχεία του πολιτισµού της Μοραβίας. Το Trebic βρίσκεται στο γραφικό τοπίο στους πρόποδες των Υψίπεδων της Βοηµίας και Μοραβίας, 60χλµ. δυτικά του Μπρνο, την µεγαλύτερη πόλη της Μοραβίας, και 40χλµ. νοτιοανατολικά της Jihlava, του κέντρου της περιφέρειας. Από την Πράγα το Trebic απέχει 180χλµ. ενώ από την Βιέννη µόλις 140χλµ. Η ακατάλληλη θέση της συνοικίας και η βαθµιαία αύξηση του πληθυσµού οδήγησαν στην δηµιουργία µιας µοναδικής και εξαιρετικά πυκνοκατοικηµένης περιοχής µε µαιάνδρους, σκοτεινά σοκάκια, αψίδες και ροµαντικές µικρές πλατείες. Οι δύο παλιές συναγωγές αποτελούν πραγµατικά στολίδια για την συνοικία. Το Εβραϊκό κοιµητήριο στο Trebic προκαλεί µία αίσθηση µαγείας µε τάφους και περίπου ταφόπλακες, η παλαιότερη των οποίων χρονολογείται στα Η Βασιλική του Αγ.Προκοπίου του 13 ου αιώνα είναι ένα από τα πιο σηµαντικά µέρη της πόλης. Πρόκειται για το πιο αξιόλογο κτίριο Ροµανικού ρυθµού στην Μοραβία. Η κρύπτη και η βόρεια είσοδος της εκκλησίας µε τον εξαιρετικό διάκοσµο είναι τα πιο σηµαντικά τµήµατα του µοναστηριού από καλλιτεχνικής απόψεως. Pribyslav ένας πύργος που ανακαινίστηκε για την χρήση του ως µουσείο. Φιλοξενούνται εκθέσεις για µηχανές ανάφλεξης όλων των εποχών και για το κίνηµα των Ιησουιτών. Ο ηγέτης των Ιησουιτών, Jan Zizka του Trocnov, πέθανε στην πολιορκία του κάστρου στο Pribyslav το Vranov nad Dyji το πιο όµορφο Μπαρόκ παλάτι στην Μοραβία. Ο διάσηµος αρχιτέκτονας της Βιέννης, Johan Bernard Fischer von Erlach, ανακατασκεύασε το αρχικό µεσαιωνικό κάστρο. Jaromerice nad Rokytnou µία µνηµειακή κατοικία σε ρυθµό Μπαρόκ, µία από τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη. Το κάστρο περιτριγυρίζεται από οργανωµένους και µη κήπους µε πέτρινους πάγκους και γλυπτά. Mohelno Hradcova step (Οφιοειδής στέππα) ένας βιότοπος µε θερµοφιλική χλωρίδα και πανίδα που ζει σε οφιοειδής βραχώδη περιοχή µε υψηλές τιµές µαγνησίου. Περίπου εξήντα είδη βλάστησης και ζώων ανακαλύφθηκαν στην Στέππα του Mohelno. ύο µονοπάτια διασχίζουν τον βιότοπο Το Μονοπάτι της Άνοιξης (3,5χλµ.) και το Μονοπάτι του Φθινοπώρου (4χλµ.) Dukovany πυρηνικός σταθµός. Οι επισκέπτες µπορούν να µάθουν στοιχεία για τον πυρηνικό σταθµό καθώς και για τις χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας και για την ενέργεια, γενικότερα.

8 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO 1. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΟΡΥΧΕΙΩΝ HLUBINA ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ VITKOVICE Εις µνήµη της ατµοµηχανής Πρόκειται για το ορυχείο της Hlubina, το εργοστάσιο κοκ και ο φούρνος της Σιδηρουργίας Vitkovice. Αυτό το συγκρότηµα κτιρίων και τεχνολογικών εγκαταστάσεων ανακηρύχθηκαν Εθνικό Πολιτιστικό Μνηµείο εξαιτίας της µεγάλης ιστορικής αξίας του. Οι περιβάλλοντες χώροι και οι βαθµίδες αποτελούν επίσης προστατευόµενη περιοχή. 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ SLAVONICE Μία συνοριακή πόλη Η αστική διατηρητέα περιοχή της Slavonice, του Αναγεννησιακού µαργαριταριού της Βορειοδυτικής Μοραβίας, βρίσκεται στο ροµαντικό τοπίο των Υψίπεδων της Βοηµίας και Μοραβίας, στο σηµείο όπου τέµνονται η Βοηµία, η Μοραβία και η Αυστρία. Ο αρχικός οικισµός εµφανίστηκε στα τέλη του 12 ου αιώνα, ενώ η παλαιότερη αναφορά στην πόλη χρονολογείται στο ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ MIKULCICE Αποµεινάρια µιας Αυτοκρατορίας που έσβησε εδώ και χρόνια Βρίσκεται στον Κατάλογο Πολιτιστικών Μνηµείων της Τσεχίας από το ΜΥΛΟΣ ΧΑΡΤΙΟΥ VELKE LOSINY Αιώνες σε ένα κοµµάτι χαρτιού Ο µύλος χαρτιού στο Velke Losiny, ένα µοναδικό µνηµείο µε παράδοση άνω των 400 ετών, κατασκευάστηκε από την οικογένεια Zerotin το Από τότε είναι σε συνεχή λειτουργία και αποτελεί την πιο παλιά χαρτοποιία στη Τσεχία και στην Κεντρική Ευρώπη. Το χαρτί κατασκευάζεται χωρίς την εµπλοκή κάποιου µηχανικού εξοπλισµού, γεγονός που αυξάνει το κόστος αλλά εγγυάται πολύ υψηλή ποιότητα. Η τεχνολογία παραγωγής χαρτιού υιοθετήθηκε τον 13 ο αιώνα και παρέµεινε αµετάβλητη µέχρι τον 19 ο αι. 5. ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ LUHACOVICE Ένα κέντρο υγείας σε ρυθµό Art Nouveau στην σκιά των Ορέων Τα κτίρια του Jurkovic στο Luhacovice Η γραφική πόλη των ιαµατικών πηγών βρίσκεται στην Βόρεια Μοραβία, περίπου 20χλµ. βορειοανατολικά του Zlin. Το Luhacovice είναι γνωστό όχι µόνο εξαιτίας της παράδοσης 300 ετών στα ιαµατικά λουτρά αλλά και εξαιτίας της αρχιτεκτονικής των κτιρίων, των οργανωµένων πάρκων και της οµορφιάς της φύσης.

Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους

Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ η Πράγα ήταν το σηµείο συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

Από Πόλη σε Πόλη. Εξώφυλλο: Η Εκκλησία της Αγ.Βαρβάρας στην Kutna Hora 1. Trebon - αεροφωτογραφία

Από Πόλη σε Πόλη. Εξώφυλλο: Η Εκκλησία της Αγ.Βαρβάρας στην Kutna Hora 1. Trebon - αεροφωτογραφία Από Πόλη σε Πόλη Η Τσεχική Δημοκρατία είναι περήφανη για μία ιστορία χιλιάδων ετών και η Βοημία, Μοραβία και η Σιλεσία, τα τρία ιστορικά κρατίδια που αποτελούν σήμερα την Τσεχική Δημοκρατία, καυχιούνται

Διαβάστε περισσότερα

: 26 2013 ΠΡΑΓΑ-ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ

: 26 2013 ΠΡΑΓΑ-ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ 1η μέρα: 25 Αυγούστου 2013 ΑΘΗΝΑ- ΠΡΑΓΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Χρυσή Πόλη των 100 Πύργων, την Πράγα. Ακολουθεί πεζή ξενάγηση στην παλιά πόλη. Θα δούμε το συγκρότημα κτιρίων που απαρτίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

Τσέσκι Κρούμλοφ. Λίμνη Λίπνο

Τσέσκι Κρούμλοφ. Λίμνη Λίπνο Τσέσκι Κρούμλοφ Πρόκειται για μία μαγευτική μεσαιωνική πόλη 160 χλμ. Νότια της Πράγας χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα. Η παλιά πόλη χαρακτηρίζεται από πολλά λιθόστρωτα καλντερίμια και όμορφα καλοδιατηρημένα

Διαβάστε περισσότερα

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η Μονή Γουβερνέτου Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ

Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ 1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Καζαμπλάνκα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη, συνάντηση με τον αρχηγό σας και ξεκινάμε για την ξενάγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Τιµή: 390 Αναχώρηση: 05/01 Περιγραφή Ταξιδιού 1η µέρα: Aθήνα - Βουκουρέστι - Παλάτι Πέλες- Μοναστήρι Σινάια Συγκέντρωση στο αεροδρόµιο «Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΝΑΥΛΩΜΕΝΗ ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ / ΠΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5 νύχτες /6 ημέρες 1η Μέρα: Ηράκλειο - Πράγα/ Ξενάγηση Παλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr

EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr Ρώμη, κάθε Παρασκευή 4 ή 5 μέρες Ρώμη και Βασιλική Αγίου Πέτρου. Διαμονή σε ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες Η Πράγα πρωτεύουσα της Τσεχίας, «Χρυσή Πόλη» ή «Πόλη των εκατό πύργων» όπως έχει χαρακτηριστεί, μοναδική & πολύ καλά διατηρημένη ως σήμερα. Η γεωγραφική της θέση, την

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 & 6 ημέρες

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 & 6 ημέρες ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 6 ημέρες Η Πράγα πρωτεύουσα της Τσεχίας, «Χρυσή Πόλη» ή «Πόλη των εκατό πύργων» όπως έχει χαρακτηριστεί, μοναδική πολύ καλά διατηρημένη ως σήμερα. Η γεωγραφική της θέση, την κατέταξε

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα)

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) ΔΑΛΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΥ ΥΑΚΙΝΘΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΚΟΥΦΟΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΓΑ ΕΛΕΝΑ Πολυκατοικίες σε μεγάλες πόλεις από

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.gr Τηλ.-Φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.gr Τηλ.-Φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.gr Τηλ.-Φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 18 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ, ΤΟ ΜΕΛΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΕΝΤΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΑΚΑ ΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2010 ΙΤΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ - ΠΡΑΓΑ ΜΟΝΑΧΟ ΒΕΝΕΤΙΑ) 12 ΗΜΕΡΕΣ 23/03/2010 ΕΩΣ 03/04/2010 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

Bled, Σλοβενία Η ρομαντική λίμνη είναι το σύμβολο της χώρας. Από πάνω της δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο ενώ στο νησάκι της υπάρχει ο ναός της

Bled, Σλοβενία Η ρομαντική λίμνη είναι το σύμβολο της χώρας. Από πάνω της δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο ενώ στο νησάκι της υπάρχει ο ναός της Bled, Σλοβενία Η ρομαντική λίμνη είναι το σύμβολο της χώρας. Από πάνω της δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο ενώ στο νησάκι της υπάρχει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, το οποίο πολλά ζευγάρια

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Υπεύθυνοι μαθητές Τζούρι Άρτεμις Σίμος Νίκος Πέτσιος Αναστάσης Σακελλίων Γρηγόρης Υπεύθυνοι καθηγητές: Αδαμάρα Ζούλας

Διαβάστε περισσότερα

συνείδηση που χρειαζόταν ένα σύµβολο. 3. Η αγαλλίαση και η τάση για ευχαριστία επειδή η χιλιετία (1000 µ.χ.) δεν έφερε το τέλος του

συνείδηση που χρειαζόταν ένα σύµβολο. 3. Η αγαλλίαση και η τάση για ευχαριστία επειδή η χιλιετία (1000 µ.χ.) δεν έφερε το τέλος του ΡΟΜΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 1000-1150 µ.χ. Ιστορία: Στα µέσα του 11 ου αιώνα οι κάτοικοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ανεξαρτητοποιούνται από το κλασικό και ρωµαϊκό παρελθόν. Παίρνονται ως εκ τούτου νέες κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βιέννη & Βιέννη Σάλτσμπουργκ. Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια

Βιέννη & Βιέννη Σάλτσμπουργκ. Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια Βιέννη & Βιέννη Σάλτσμπουργκ ΒΙΕΝΝΗ 5 ημέρες Σάλτσμπουργκ Ι Mπάντεν Ι Mάγιερλινγκ Ι (Μπρατισλάβα) /Γκρατς ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 24,29/12/2014 1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΕΩΣ) ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΣΕΝΜΠΡΟΥΝ (30 ΧΛΜ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΣΤΡΙΑ- ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

ΑΥΣΤΡΙΑ- ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑ- ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ Η κρατική όπερα της Βιέννης είναι η αξιολογότερη όπερα της Βιέννης, και μια από τις αξιολογότερες όπερες του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1868 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η πρεμιέρα

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 2 η μέρα 5/3/12: ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άφιξη το πρωί στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

BELLA ITALIA. 8 µέρες / 7 νύχτες. * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ

BELLA ITALIA. 8 µέρες / 7 νύχτες. * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ BELLA ITALIA 8 µέρες / 7 νύχτες * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ Συγκέντρωση και αναχώρηση για το λιµάνι της Πάτρας / Ηγουµενίτσας. Επιβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ,,^ -^,;-,..:..,, : χ λ κ«:! «e.«?s"'h. ΗΗΗΜΗΗΒ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΜΑΡΑ Τα καινούρια προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

8 ΗΜΕΡΕΣ / 7 ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΟΛΕΔΟ ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

8 ΗΜΕΡΕΣ / 7 ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΟΛΕΔΟ ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Γύρος Ισπανίας 8 ΗΜΕΡΕΣ / 7 ΝΥΧΤΕΣ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την εντυπωσιακή πρωτεύουσα της Ισπανίας. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος. Σε συνεννόηση με τον

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ: ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΕΜΑ: ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014

Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 Α.Δ.Σ. ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ Αγαπητοίγονείςκαιμαθητές, ΤοΑνοιχτόΔημιουργικόΣχολείο(ΑΔΣ),ξεκινάτιςεξορμήσειςτου για τη σχολική χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Presentation of Trikala

Presentation of Trikala Presentation of Trikala Τρίκαλα Τα Τρίκαλα είναι πόλη της Θεσσαλίας και πρωτεύουσα του Ν. Τρικάλων. Είναι κτισµένα στο δυτικό άκρο του θεσσαλικού κάµπου και έτσι συνδυάζουν κάµπο και βουνό. Όµορφη, ήσυχη

Διαβάστε περισσότερα

3 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΑΣΙΖΗ ΓΚΟΥΜΠΙΟ. 4 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΣΙΕΝΑ ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ. 5η µέρα: ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ ΛΟΥΚΑ ΠΙΖΑ

3 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΑΣΙΖΗ ΓΚΟΥΜΠΙΟ. 4 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΣΙΕΝΑ ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ. 5η µέρα: ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ ΛΟΥΚΑ ΠΙΖΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΟΥΜΒΡΙΑ 8 µέρες / 7 νύχτες Περούτζια * Ασίζη * Γκούµπιο * Σιένα * Σαν Τζιµινιάνο * Μοντεκατίνι * Λούκα * Πίζα * Φλωρεντία * 1η µέρα: ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΡΑ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 1000-1150 μ.χ. Στα μέσα του 11 ου αιώνα οι κάτοικοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ανεξαρτητοποιούνται από το κλασικό και ρωμαϊκό

ΡΟΜΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 1000-1150 μ.χ. Στα μέσα του 11 ου αιώνα οι κάτοικοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ανεξαρτητοποιούνται από το κλασικό και ρωμαϊκό ΡΟΜΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 1000-1150 μ.χ. Στα μέσα του 11 ου αιώνα οι κάτοικοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ανεξαρτητοποιούνται από το κλασικό και ρωμαϊκό παρελθόν. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό

Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διδάσκουσα: Δρ Βικτώρια Φερεντίνου 1. Εισαγωγή στην τέχνη του Μπαρόκ και του Ροκοκό Τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΜΑ ΧΑΝΤΖΗ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

ΚΤΗΜΑ ΧΑΝΤΖΗ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΟΝΕΙΡΟ ΑΓΑΠΗ ΚΤΗΜΑ ΧΑΝΤΖΗ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ Επιλέξαμε την πιο όμορφη περιοχή της Χαλκιδικής για να κτίσουμε τα όνειρά σας. Στη χερσόνησο του Άθωνος μόλις 2 χλμ. από το τείχος

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείου του χωριού Πήδημα είναι οι πηγές. Από εκεί ξεκινάει ο ποταμός Άρης και τα νερά των πηγών υδροδοτούν σχεδόν ολόκληρη

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείου του χωριού Πήδημα είναι οι πηγές. Από εκεί ξεκινάει ο ποταμός Άρης και τα νερά των πηγών υδροδοτούν σχεδόν ολόκληρη Ωραίο το Πήδημα! Το Πήδημα είναι ένα γραφικό χωριό της Μεσσηνίας λίγο έξω από Καλαμάτα! Είναι ένα χωριό διαφορετικό από τα Κλασσικά και τουριστικά σημεία της Μεσσηνίας. Ένα μέρος απέρνατης φυσικής ομορφιάς

Διαβάστε περισσότερα

να προσεγγίσετε μέσω της γέφυρας Ponte Vecchio.Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Lepanto linea A.

να προσεγγίσετε μέσω της γέφυρας Ponte Vecchio.Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Lepanto linea A. Το κέντρο της Ρώμης είναι ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο γεμάτο με καλά κρυμένα μυστικά αλλά και σημαντικά ιστορικά μνημεία. Το Κολοσσαίο Αυτό το επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας ήταν χωρητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα 10005334, Λέξεις:958 Συντάκτης:Γιούλτση Π. Επείγον:5 Κατηγορία:Εσωτερικό Είδος:Ειδικό θέμα-ανάλυση Θέματα:Περιβάλλον, Ταξίδια και διαδρομές Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), 31/05/2011 10:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους

Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ η Πράγα ήταν το σηµείο συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Τ Α Κ Η Σ Κ Α Ν Ε Λ Λ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο Αγιογράφος Ραλλού Λιόλιου Κούση Βυζαντινές Εικόνες Οι βυζαντινές εικόνες είναι ιεροί πνευματικοί θησαυροί του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1 Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ Γιώργος Ε 1 ΣΩΤΗΡΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η Σωτήρα έχει Αγιολογική ονομασία: φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου στις 6 Αυγούστου τελείται μεγάλο πανηγύρι κατά τη γιορτή της Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6

5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6 5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο μια μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

Ουγγαρία. Βουδαπέστη. Αναχώρηση κάθε Δευτέρα,Παρασκευή,Κυριακή. Δεν περιλαμβάνονται. Περιλαμβάνονται

Ουγγαρία. Βουδαπέστη. Αναχώρηση κάθε Δευτέρα,Παρασκευή,Κυριακή. Δεν περιλαμβάνονται. Περιλαμβάνονται Ουγγαρία Στη χώρα όπου η Ευρώπη παραδίδεται στα θέλγητρα της Ασίας και αναμειγνύεται με την πιπεράτη νοστιμιά της πάπρικας την τσιγγάνικη μουσική το μεθυστικό κρασί της και το τρελό κέφι που εκπέμπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΙΝΑΣ (10 μέρες) ΣΑΓΚΑΗ ΣΙΤΑΝΓΚ ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ - ΣΙΑΝ - ΠΕΚΙΝΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΙΝΑΣ (10 μέρες) ΣΑΓΚΑΗ ΣΙΤΑΝΓΚ ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ - ΣΙΑΝ - ΠΕΚΙΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΙΝΑΣ (10 μέρες) ΣΑΓΚΑΗ ΣΙΤΑΝΓΚ ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ - ΣΙΑΝ - ΠΕΚΙΝΟ Λίμνη Ξιχού - Πήλινος Στρατός- Σινικό Τείχος- Απαγορευμένη Πόλη - Tιέν Aν Mεν Θερινά Ανάκτορα - Ναός του Ουρανού Αναχωρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ

Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ Η Τεγέα ήταν πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, 6 χλμ νότια της Τρίπολης. Ιδρύθηκε από τον Τεγέα, και ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας. Αποτελούνταν από πολλούς δήμους.

Διαβάστε περισσότερα

22. Destne v Orlickych horach 44. Klinovec 23. Ricky v Orlickych horach 45. Bournak Mikulov 24. Cenkovice Vysocina

22. Destne v Orlickych horach 44. Klinovec 23. Ricky v Orlickych horach 45. Bournak Mikulov 24. Cenkovice Vysocina Jizerske hory 26. Hyncice pod Susinou 1. Jested 2. Bedrichov Jeseniky 3. Severak 27. Mala Moravka Praded Karlova Studanka 4. Tanvaldsky Spicak 28. Mala Moravka Karlov 5. Zasada 29. Ostruzna Petrikov Ramzova

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Ι Τ Σ Α. Εικόνες της πόλης στον χρόν ο. σχεδιασμός: ΛΒ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων

Ημερολόγιο Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Ι Τ Σ Α. Εικόνες της πόλης στον χρόν ο. σχεδιασμός: ΛΒ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ημερολόγιο Εικόνες της πόλης στον χρόν ο 2014 Υποδοχή επισήμων κατά τον κατάπλου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αρχές 60 - αρχείο Πιτούλη σχεδιασμός: ΛΒ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο κατακόρυφος διαμελισμός;

Τι είναι ο κατακόρυφος διαμελισμός; ΟΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Τι είναι ο κατακόρυφος διαμελισμός; Διαμελισμός Κατακόρυφος είναι: Τα βουνά, οι πεδιάδες, οι λόφοι, οι κοιλάδες, τα φαράγγια και γενικά το ανάγλυφο μιας περιοχής. Άλπεις Οι Άλπεις είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΘΗΚΗ 1 - ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε και αποτελεί «σταυροδρόμι» πολιτισμών Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της αποτελούνταν από τους Εβραίους: ΕΤΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΒΡΑΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σελίδα 1 Κωνσταντινούπολη Η ξακουστή και δοξασµένη πολιτεία, µε τη λαµπρή, χιλιόχρονη ιστορία, που για δέκα αιώνες δέσποζε πρωτεύουσα της

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ένα µοναδικό σταυροδρόµι πολιτισµών και ηπείρων. Βυζαντινά µνηµεία, παλάτια σουλτάνων, γραφικά παζάρια µε µεθυστικά αρώµατα Ανατολής, θαλασσινές µυρωδιές στις όχθες του Βόσπορου & της θάλασσας του Μαρµαρά.

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Προσκυνηματική Εκδρομή

Προσκυνηματική Εκδρομή Προσκυνηματική Εκδρομή στους Αγίους Τόπους ραγματοποιήθηκε από τις 23 μέχρι και τις 27 Αυγούστου πενθήμερη προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους των μελών και των φίλων των Χριστιανικών Συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που με τη πολυσήμαντη ιστορία της, την καταπράσινη ύπαιθρο, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και κυρίως με

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιστορικό Κέντρο της πόλης CESKY KRUMLOV Η πόλη, όπου ο χρόνος δεν κυλάει πια

1. Ιστορικό Κέντρο της πόλης CESKY KRUMLOV Η πόλη, όπου ο χρόνος δεν κυλάει πια 1. Ιστορικό Κέντρο της πόλης CESKY KRUMLOV Η πόλη, όπου ο χρόνος δεν κυλάει πια Γνωρίζετε ότι... ; Στις αρχές του 20 ου αιώνα, η πόλη ήταν το σπίτι του ζωγράφου Egon Schiele (1890-1918), η προσωποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ Διεύθυνση: 25007 Κλειτορία Αχαΐας Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα