1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης"

Transcript

1 1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης Το Telc έχει µία από τις πιο όµορφες πλατείες στην Τσεχία, ενώ µία σειρά διατηρητέων κτιρίων δηµιουργούν µία στοά µε αψίδες. Το ιστορικό χαρακτηριστικό κτίριο υψηλής σηµασίας της πόλης είναι ο πύργος του. Αυτός ανήκε στην εξέχουσα οικογένεια ευγενών, των Αρχόντων του Hradec, που µετέτρεψαν το παραλίµνιο οχυρό σε ένα καλαίσθητο παλάτι του 16 ου αιώνα. Οι τέχνες και η µουσική παίζουν ακόµα και σήµερα σηµαντικό ρόλο στην ζωή του Telc. Κάθε χρόνο διοργανώνονται ένα διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής µουσικής και χορού και µία εκδήλωση από την Γαλλο-Τσεχική Μουσική Ακαδηµία. Στο συγκρότηµα του πύργου λειτουργεί µία έκθεση µε έργα του διάσηµου Τσέχου ζωγράφου Jan Zrzavy ( ). Αν και το µεγαλύτερο µέρος της διακόσµησης του πύργου είναι έργο Ιταλών καλλιτεχνών, δεν αποτελεί απλά µία µεταφορά Ιταλικών στοιχείων στη Τσεχία. Ενδιαφέρον προκαλεί η διαφοροποίηση της Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής βόρεια των Άλπεων. Το παρεκκλήσι και ο Χρυσός Λόφος µε την άριστα διακοσµηµένη κοίλη οροφή είναι οι πιο αξιόλογοι χώροι του πύργου από καλλιτεχνικής απόψεως. Όσον αφορά τα κτίρια της πλατείας, η διακόσµηση του σπιτιού στον Αρ.61 µε σκηνές από την Παλαιά ιαθήκη χαίρει ιδιαίτερης προσοχής. Jihlava µία ιστορική πόλη και κέντρο της περιφέρειας. Η πόλη έχει σηµαντικά κτίρια Γοτθικού και Μπαρόκ ρυθµού. Οι κατακόµβες της Jihlava, που σχηµατίστηκαν κατά την σύνδεση των τοπικών κελαριών, είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγµα Γοτθικής µηχανικής. Rostejn ένα µεσαιωνικό κάστρο και µέρος, όπου φιλοξενείται το φεστιβάλ µουσικής «Τζαζ στο Κάστρο». Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους του κάστρου είναι ο διάδροµος των εµβληµάτων µε σχεδόν επτακόσια εµβλήµατα ευγενών της Βοηµίας και της Μοραβίας. Javorice στα 837µ. Βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή των Υψίπεδων της Βοηµίας- Μοραβίας. Τον χειµώνα είναι ιδανικό χιονοδροµικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει ελκυστικά µονοπάτια για περίπατο. Slavonice µία ιστορική πόλη στα σύνορα της Αυστρίας. Τα πιο γνωστά µνηµεία της είναι τα Αναγεννησιακά σπίτια µεταξύ των δύο πλατειών.

2 2. Πολιτιστικό τοπίο LEDNICE VALTICE Ο κόσµος είναι ένα πάρκο Το συγκρότηµα Lednice-Valtice είναι ένα µοναδικό τοπίο όχι µόνο για την Τσεχία αλλά για όλο τον κόσµο. Ένα καταπληκτικό πάρκο µε ενδιαφέροντα φυσικά κάλλη και εντυπωσιακά κτίρια του Ροµαντισµού του 18 ου και 19 ου αιώνα βρίσκονται σε µία έκταση άνω των 180τ.χλµ. Ο πύργος παρατήρησης µε µορφή Τούρκικου µιναρέ κτίστηκε την περίοδο Το κυλινδρικό κτίσµα έχει 60 ύψος και το ελικοειδές κλιµακοστάσιο έχει 304 σκαλιά. Από την κορυφή του φαίνονται σχεδόν όλα τα κτίρια του συγκροτήµατος, ενώ από το ίδιο σηµείο έχετε καταπληκτική θέα των λόφων Palava προς τα δυτικά και των Χαµηλών Καρπαθίων στα αριστερά. Το Valtice βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής της Μοραβίας και επιβάλλεται µία επίσκεψη στα πολυάριθµα κελάρια της περιοχής µε συνδυασµό µε µία δοκιµή κρασιών κατά την παραµονή σας στην Νότια Μοραβία. Το θερµοκήπιο του κάστρου Lednice κτίστηκε τη δεκαετία του 1830 και αποτελεί ένα πρώτο δείγµα της χρήσης του πλαισίου χυτοσιδήρου. Στην εποχή του, επρόκειτο για µία πλέον σύγχρονη και προοδευτική κατασκευή. Ο καλύτερος τρόπος για την επίσκεψη όλου του συγκροτήµατος είναι µε άλογο ή ποδήλατο. ιππασία και εκδροµές στη φύση. Στον χώρο υπάρχουν επίσης τα ερείπια ενός Μεσαιωνικού κάστρου, ένα Ρωµαϊκό υδραγωγείο, ένα Τούρκικός µιναρές και µία µνηµειακή αψίδα θριάµβου στο κέντρο του δάσους. Το πάρκο εκτείνεται µεταξύ των δύο κατοικιών της οικογένειας των Λιχτενστάιν ένα Νεογοτθικό κάστρο στο Lednice και ένα Μπαρόκ παλάτι στο Valtice. Αποτελεί καθρέπτης µιας περιόδου µε λατρεία για τη φύση, την ιστορία και το εξωτερικό στοιχείο. Οι διάφορες σκόρπιες πινελιές του Ροµαντισµού διαµορφώνουν ένα ευχάριστο τοπίο για Το συγκρότηµα του Lednice-Valtice βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας µε την Αυστρία και όχι µακριά από την εθνική οδό Πράγας- Μπρατισλάβας. Palava ένα προστατευµένο τοπίο µε πολιτιστικά και ιστορικά µνηµεία. Τα κάστρα εδώ εναλλάσσονται µε τους λευκούς βράχους και την πλούσια βλάστηση. ιάφορα σηµεία προσφέρουν θέα στα οµιχλώδη µέρη της Νότιας Μοραβίας, Κάτω Αυστρίας και Χαµηλών Καρπαθίων στη Σλοβακία. Devicky (Divci hrad) το όνοµα του κάστρου ( το Κάστρο των Παρθένων ) προέρχεται από τον θρύλο που ισχυρίζεται ότι οι τρεις βράχοι µπροστά από το κάστρο είναι τρεις πετρωµένες κοπέλες. Το κάστρο έχει µία ακανόνιστα ορθογώνια δοµή και βρίσκεται στην κορυφή ενός µη προσβάσιµου βράχου που ατενίζει το δυτικό τµήµα της κορυφογραµµής Palava. Mikulov µία ιστορική πόλη µε Μπαρόκ παλάτι, µία Εβραϊκή συνοικία σε καλή κατάσταση και αρκετά εκκλησιαστικά µνηµεία. Το Svaty Kopecek (Ιερός Λόφος) είναι ένα µέρος προσκυνήµατος που βρίσκεται έξω από την πόλη. Τα Σηµεία του Σταυρού οδηγούν τους επισκέπτες στο µοναστήρι στην κορυφή του λόφου. Dolni Vestonice πρόκειται για το πιο σηµαντικό αρχαιολογικό µέρος στην Τσεχία. Το προϊστορικό αγαλµατίδιο των 11εκ., η Αφροδίτη της Vestonice, ανακαλύφθηκε το 1925.

3 3. Εκκλησία Προσκύνησης του Αγ.Ιωάννη του Nepomuk στην Zelena Hora ZELENA HORA Ένα αστέρι στη γη Η εκκλησία προσκύνησης του Αγ.Ιωάννη του Nepomuk στη Zelena Hora, κοντά στο Zd ar nad Sazavou, είναι ίσως το πιο σηµαντικό κτίσµα σε ρυθµό Μπαρόκ στη Τσεχία. Η εκκλησία είναι έργο του ιδιοφυή αρχιτέκτονα από την Πράγα, Johann Blasius Santini- Aichel, του οποίου η µέθοδος για συνδυασµό της Γοτθικής και Μπαρόκ αρχιτεκτονικής ήταν ασυναγώνιστη. Ο Johann Blasius Santini-Aichel ( ) γεννήθηκε στην Πράγα και ήταν η τρίτη γενιά Ιταλών αρχιτεκτόνων που εγκαταστάθηκε στην Βοηµία. Σχεδίασε αρκετά κτίρια που άσκησαν επιρροή σε µετέπειτα τάσεις, όπως τον πύργο Karlova Koruna στο Chlumec nad Cidlinou, την εκκλησία στο µοναστήρι του Kladbury στα δυτικά της Βοηµίας και την εκκλησία προσκύνησης στο Krtiny u Brna. Ο Αγ.Ιωάννης του Nepomuk εορτάζεται ως ο άγιος της εξοµολόγησης. Σύµφωνα µε τον θρύλο, πνίγηκε στον ποταµό Μολδάβα το 1393 επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει στον βασιλιά την εξοµολόγηση της συζύγου του. Το µέρος, όπου το ποτάµι ακούµπησε το σώµα του Αγ.Ιωάννη, υποδείχθηκε από πέντε αστέρια που εµφανίστηκαν σαν από θαύµα στον ουρανό. Σύµφωνα µε την παράδοση, όταν µετά από εκατοντάδες χρόνια ανοίχτηκε ο τάφος του, ένας µαυρισµένος ιστός έπεσε από το κρανίο του. Οι ειδήµονες απεφάνθησαν ότι επρόκειτο για την γλώσσα του. Η διατήρηση της γλώσσας αποτέλεσε σηµάδι της αγιότητάς του. Το 1729, ο Ιωάννης του Nepomuk ανακηρύχθηκε άγιος. Η εκκλησία είναι αφιερωµένη στον Αγ.Ιωάννη του Nepomuk, τον πιο δηµοφιλή Άγιο στην Κεντρική Ευρώπη την περίοδο του Μπαρόκ. Η ακτινοειδής διάταξη της εκκλησίας και οι ξεχωριστές λεπτοµέρειες των παραθύρων καθώς και ο εσωτερικός διάκοσµος αποτελούν χαρακτηριστικά σηµεία του Άγιου ένα πεντάγωνο αστέρι ή αστέρια και µία γλώσσα που συµβολίζουν την λακωνικότητα. Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε από τον Vaclav Vejmluva, τον ηγούµενο του Σιστερσιανού µοναστηριού στο Z dar. Η συνεργασία µεταξύ του πρωτεργάτη και του αρχιτέκτονα ήταν εξαιρετική. Ο Santini δεσµεύτηκε να ανακατασκευάσει το µοναστήρι και διάφορες άλλες εκκλησίες και µοναστήρια στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Nove mesto na Morave χιονοδροµικό κέντρο Lipnice nad Sazavou ερείπια ενός Γοτθικού κάστρου. Αυτό το κάστρο ευγενών των µέσων του 14 ου αιώνα είναι τώρα µόνο ερείπια εξαιτίας µιας καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε στα τέλη του 19 ου αιώνα. Pernstejn το αριστοκρατικό κάστρο στο Pernstejn είναι το πιο όµορφο στην Μοραβία. Πρόκειται για ένα δείγµα µετατροπής ενός Μεσαιωνικού οχυρού σε µία πολυτελή Αναγεννησιακή κατοικία. Το κάστρο κτίστηκε στα µέσα του 13 ου αιώνα και σταδιακά επεκτάθηκε και ανακατασκευάστηκε στους επόµενους τρεις αιώνες.

4 4. Παλάτι και Κήποι της Αρχιεπισκοπής KROMERIZ Ο ανθισµένος κήπος της Μοραβίας Το 1848 και 1849 η σύνοδος η πρώτη κοινοβουλευτική µάζωξη στην ιστορία της µοναρχίας των Αψβούργων- συγκαλέστηκε σ αυτό το κάστρο. Η συγκεκριµένη αίθουσα της συνόδου αποτελεί και στάση κατά την επίσκεψή σας στο Kromeriz. Στο κάστρο ο πιο ανεκτίµητος πίνακας σε κοινή θέα είναι το τελευταίο έργο του Tizian µε τίτλο Απόλλων και Μάρσια. Αποτέλεσε για µεγάλο χρονικό διάστηµα αντικείµενο διαφωνίας µεταξύ των ιστορικών τέχνης. Ωστόσο, τώρα εκτιµάται ότι πρόκειται για ένα πιο τα πιο αξιόλογα έργα του καλλιτέχνη. Τα κελάρια κρασιού της Αρχιεπισκοπής στο Kromeriz είναι οι µόνες εγκαταστάσεις στην Τσεχία που παράγουν νάµα σύµφωνα µε τους κανονισµούς του Βατικανού. Η επίσκεψη στα κελάρια συνοδεύεται από δοκιµασία κρασιών και την ευκαιρία αγοράς τοπικού οίνου. Το Kromeriz βρίσκεται 50χλµ. βορειοανατολικά του Μπρνο, της µεγαλύτερης πόλης στην Μοραβία. Μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη µε αυτοκίνητο ή τρένο. Κυρίαρχη µορφή στην πόλη του Kromeriz είναι το κάστρο Μπαρόκ µε τον µεγάλο πάρκο και τον µοναδικό ανθισµένο κήπο. Το αυστηρά συµµετρικός κήπος, µε το γεωµετρικό κλάδεµα των λουλουδιών, το καλαίσθητο οκταγωνικό κιόσκι στο κέντρο καθώς και η αψιδωτή στοά µε κολώνες (µεγαλύτερη των 200µ.) αποτελούν το καλύτερο δείγµα Μπαρόκ ανθοκοµικής στην Τσεχία. Μέχρι σήµερα, το Kromeriz βρίσκεται υπό την διαχείριση της Εκκλησίας, ενώ το κάστρο χρησιµοποιείται ως θερινή κατοικία των Αρχιεπισκόπων του Olomouc. Όταν αυτό αποτέλεσε συνώνυµο της µεγαλοπρέπειας και της πολυτέλειας, οι άρχοντες της Εκκλησίας δεν θα διώχθηκαν από την εξωεκκλησιαστική αριστοκρατία. Την Μπαρόκ εποχή, ένα σηµαντικό τµήµα της κατοικίας µετατράπηκε σε πινακοθήκη, που περιλαµβάνει έργα εξεχόντων καλλιτεχνών όπως ο Tizian (Tiziano Vecelli), Cranach, Breughel και van Dyck. Chropyne οίκηµα κυνηγών που χρονολογείται στα τέλη της Αναγέννησης. Το ζωγράφος Emil Filla, ο πιο σηµαντικός εκπρόσωπος της Τσέχικης Avant-Garde, γεννήθηκε στο γειτονικό χωριό. Svaty Hostyn ένα µέρος προσκύνησης της Παναγίας µε την µεγαλύτερη επισκεψιµότητα στην Μοραβία και µε παραδόσεις, που παραµένουν ζωντανές. Σύµφωνα µε τον θρύλο, η Παναγιά του Svaty Hostyn προστάτευσε τον τοπικό πληθυσµό από την επιδροµή των Μογγόλων το Velke Tesany ο ανεµόµυλος στο Velke Tesany είναι ένα σηµαντικό µνηµείο της τεχνολογίας. Strilky ένα εξαιρετικό κοιµητήριο Μπαρόκ µε εκπληκτικά γλυπτά. Το κοιµητήριο Strilky είναι µία ενδιαφέρουσα µαρτυρία της πνευµατικότητας του Μπαρόκ.

5 5. Βίλα Tugendhat ΜΠΡΝΟ Αιώνια κλασικό Η βίλα Tugendhat στο Μπρνο ήταν το πρώτο δείγµα σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Τσεχία και το τέταρτο σε όλο τον κόσµο που προστατεύεται από την UNESCO. Αναµφίβολα, αξίζει αυτή την τιµή, µια και πρόκειται για ένα κλασικό έργο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παγκοσµίως. Γνωρίζετε ότι... ; Ο Ludwig van der Rohe ( ) ήταν διευθυντής της γνωστής πρωτοποριακής σχολής αρχιτεκτονικής Bauhaus στις αρχές της δεκαετίας του Όταν οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία, έφυγε στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου άσκησε επιρροή στην δηµιουργία της µεταπολεµικής αρχιτεκτονικής της χώρας. Πολλοί πρωτοποριακοί αρχιτέκτονες άσκησαν κριτική στο σπίτι κατά την δεκαετία του 1930 ισχυριζόµενοι ότι το κόστος ήταν εξαιρετικά υψηλό και η πολυτέλεια πλεονάζουσα. Επιχειρηµατολογούσαν ότι εύκολα µπορούν να χτιστούν σπίτια µε αυτό το χρηµατικό τίµηµα. Η βίλα χρησιµοποιήθηκε ως κατοικία για λίγα χρόνια. Στις αρχές του Β Παγκοσµίου Πολέµου, η οικογένεια των Tugendhat αναγκάστηκε από τους Ναζί να εγκαταλείψει το σπίτι. Κατά την διάρκεια του πολέµου, η βίλα καταστράφηκε και αργότερα χρησιµοποιήθηκε για άλλους σκοπούς. Η συµφωνία διαίρεσης της Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητα κράτη, τη Τσεχία και την Σλοβακία, υπογράφηκε στον κήπο της βίλας το Η γυάλινη βίλα, που πήρε το όνοµά της από την οικογένεια Tugendhat, το ζεύγος όπου ανήκε το σπίτι, είναι έργο του γνωστού Γερµανού αρχιτέκτονα, Ludwig van der Rohe. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγµα της αντίληψης του συνεχούς σαλονιού που δεν χωρίζεται σε µεµονωµένες, περιοριστικές ζώνες και χώρους καθώς και ενός χώρου, όπου οι διαφορές µεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού είναι ανεπαίσθητες. Το κτίριο που κτίστηκε το και στέκεται σε µία οµαλή πλαγιά µε θέα την πόλη είναι ασυνήθιστα ενδιαφέρον από δοµικής και τεχνολογικής πλευράς. Πέρα από τις καλαίσθητες πολυθρόνες του Mies, η χρήση του εξωτικού ξύλου και του µαρµάρου στο διακριτικό και σοβαρό εσωτερικό του ελκύουν το µάτι. Μπρνο: Κάστρο Spilberk το µεσαιωνικό κάστρο που µετατράπηκε τον 18 ο αιώνα σε ένα ισχυρό Μπαρόκ οχυρό µε τροµακτικές φυλακές. Οι έγκλειστοι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Γάλλοι επαναστάτες, Ιταλοί Καρµπονάροι και πολιτικοί ακτιβιστές από όλες τις γωνιές της µοναρχίας των Αψβούργων υπόκεινταν σε βασανιστήρια σ αυτό το κάστρο. Μπρνο: Παλιό ηµαρχείο Ένα Γοτθικό δηµαρχείο µε εξαιρετικό διάκοσµο στην πύλη του. Πρόκειται για ένα έργο του αξιόλογου Anton Pilgram, ενός τεχνίτη από το Kamenice και ενός από τους αρχιτέκτονες του Καθεδρικού του Αγ.Στεφάνου στην Βιέννη. Slavkov u Brna (Austerlitz) ένα γνωστό Μπαρόκ παλάτι κοντά στο τόπο διεξαγωγής της Μάχης των Τριών Αυτοκρατόρων τον εκέµβριο του 1805, όπου ο Ναπολέοντας υπερίσχυσε των ενωµένων δυνάµεων του Ρώσου Τσάρου και του Αυστριακού Αυτοκράτορα. Σπηλιές της Μοραβίας ένα παγκοσµίως γνωστό µέρος απίστευτης οµορφιάς µε µαγευτικές σπηλιές σταλακτιτών και την Χαράδρα Macocha. Κάποιες σπηλιές είναι ανοικτές στο κοινό. Velehrad ένα σηµαντικό µέρος προσκύνησης. Η παράδοση του Velehrad χρονολογείται στον 9 ο αιώνα, όταν οι αδερφοί και Χριστιανοί ιεραπόστολοι, Κύριλλος και Μεθόδιος, δραστηριοποιήθηκαν στην Μοραβία. Το 1990, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β τέλεσε την Θεία Λειτουργία µπροστά στην Βασιλική του Velehrad υπό την παρουσία πεντακοσίων χιλιάδων πιστών.

6 6. Στήλη της Αγ.Τριάδας OLOMOUC Η Μπαρόκ πρωτεύουσα της Μοραβίας Γνωρίζετε ότι... ; Ο Wenceslas II, ο τελευταίος της οικογένειας των Premyslide και Τσέχων Βασιλέων, δολοφονήθηκε στο Olomouc το Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Το Olomouc, η έδρα των Επισκόπων τώρα Αρχιεπισκόπων- της Μοραβίας, αποτέλεσε σηµαντικό πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο από τον Μεσαίωνα. Το γεγονός, ότι το Olomouc είναι η δεύτερη µεγαλύτερη προστατευµένη αστική περιοχή στην χώρα (µετά την Πράγα), µαρτυρεί την σηµασία της πόλης. Αξιόλογα κτίρια είναι το Ροµανικό παλάτι των Premyslide, το Μπαρόκ Hradisko το µεγαλύτερο µοναστήρι των Πρεµονστρατενσιανών στην Ευρώπη- και η οχυρωµένη Γοτθική εκκλησία των Αγ.Μαυρίκιου. Ωστόσο, ο κύριος λόγος, για τον οποίο το Olomouc χαίρει της προστασίας της UNESCO, ήταν η Στήλη της Αγίας Τριάδας, που µε ύψος άνω των 30µ. αποτελεί ένα αξιόλογο δείγµα ευσέβειας και ευλάβειας την εποχή του Μπαρόκ. Ένα µνηµειώδες Γοτθικό γλυπτό στο Όρος των Ελαίων βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ.Μαυρίκιου. Οι φιγούρες του Χριστού σε στάση προσευχής και των κοιµώµενων µαθητών είναι αξιοσηµείωτες για τον εξαιρετικό ρεαλισµό των κινήσεων. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, υπάρχουν έξι Μπαρόκ σιντριβάνια µε εξαιρετικά γλυπτά. Πρόκειται για τα Σιντριβάνια του Καίσαρα, Ηρακλή, ία, Ερµή, Ποσειδώνα και των Γιγάντων. Το Olomouc βρίσκεται στον δρόµο Μπρνο- Vyskov-Οστράβα, περίπου 300χλµ. ανατολικά της Πράγας. Το καλύτερο µέσο για το Olomouc είναι το τρένο, επειδή η πόλη είναι ένας από τους σταθµούς στο δροµολόγιο Πράγα- Οστράβα. Η στήλη σχεδιάστηκε ως ένα µνηµείο θριάµβου της Χριστιανικής πίστης. Είναι τόσο µεγαλοπρεπής, ώστε η βάση της είναι αρκετά µεγάλη για να φιλοξενήσει ένα µοναστήρι. Η κατασκευή και ανέγερση της στήλης διήρκησε σχεδόν σαράντα χρόνια. Η Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα, αυτοπροσώπως, είχε παρακολουθήσει την καθαγίαση του γλυπτού το υστυχώς, ο πρωτεργάτης του έργου και γλύπτης του Olomouc, Vaclav Rendera, δεν πρόλαβε να ζήσει αυτή την στιγµή. Bouzov Νεογοτθικό κάστρο της εποχής του Ροµαντισµού. Το αρχικό κάστρο απέκτησε την τωρινή του πρόσοψη στα τέλη του 19 ου αιώνα σε µία προσπάθεια µετατροπής του σε ιδεολογικό µουσείο του παρηκµάζοντα φεουδαρχικού καθεστώτος. Skalicka ένας Γερµανικός ανεµόµυλος, που βρισκόταν σε λειτουργία µέχρι τα τέλη του Στο εσωτερικό του διαθέτει ολοκληρωµένο εξοπλισµό για άλεση του αλευριού, κεχριού και κριθαριού. Ο µύλος µπορεί να λειτουργήσει ακόµα και σήµερα. Jeseniky-Rejviz το φυσικό τοπίο στο Rejviz κοντά στο Jeseniky έχει τον µεγαλύτερο τυρφώνα στην Μοραβία. Το µέρος γύρω από την γεµάτη µε βρύα λίµνη είναι παράξενα παγερή και µυστηριωδώς γοητευτική. Svaty Kopecek (Ιερός Λόφος) ένα σηµαντικό µέρος προσκύνησης κοντά στο Olomouc. Κυρίαρχη µορφή στην ευρύτερη περιοχή είναι η Μπαρόκ εκκλησία της Υπαπαντής µε την γραφική µορφή των τρούλων. Τον Μάιο του 1995, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β επισκέφθηκε το Svaty Kopecek (Ιερό Λόφο) και απέδωσε στην εκκλησία τον τιµητικό τίτλο της Μικρής Βασιλικής.

7 7. Πρώην Εβραϊκή Συνοικία, Εβραϊκό Κοιµητήριο και η Βασιλική του Αγ.Προκοπίου σε Ροµανικό και Γοτθικό ρυθµό TREBIC Το συναπάντηµα των πολιτισµών Το Trebic προσφέρει µία σπάνια απόδειξη συνύπαρξης του Χριστιανικού και Εβραϊκού πολιτισµού σε Ευρωπαϊκή πόλη. Η Εβραϊκή συνοικία της πόλης, το Zamosti, µε τα περισσότερα από 120 κτίρια, έχει διατηρηθεί ανέπαφο. Στο Trebic βρίσκεται η πρώτη Εβραϊκή συνοικία, εκτός των συνόρων του Ισραήλ, που προστατεύεται από την UNESCO. Υπάρχει ένας χώρος τελετουργιών στο Εβραϊκό κοιµητήριο, που το εσωτερικό του βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Εκεί λάµβανε χώρα η νεκρική τελετουργία σύµφωνα µε τις παλιές παραδόσεις που παραµένουν ακόµα ζωντανές. Η αίθουσα χρονολογείται στο Το πρώην µοναστήρι των Βενεδικτίνων φιλοξενεί το Μουσείο της υτικής Μοραβίας µε αρκετές σκηνές από την Γέννηση και την µεγαλύτερη συλλογή µε πίπες και στοιχεία του πολιτισµού της Μοραβίας. Το Trebic βρίσκεται στο γραφικό τοπίο στους πρόποδες των Υψίπεδων της Βοηµίας και Μοραβίας, 60χλµ. δυτικά του Μπρνο, την µεγαλύτερη πόλη της Μοραβίας, και 40χλµ. νοτιοανατολικά της Jihlava, του κέντρου της περιφέρειας. Από την Πράγα το Trebic απέχει 180χλµ. ενώ από την Βιέννη µόλις 140χλµ. Η ακατάλληλη θέση της συνοικίας και η βαθµιαία αύξηση του πληθυσµού οδήγησαν στην δηµιουργία µιας µοναδικής και εξαιρετικά πυκνοκατοικηµένης περιοχής µε µαιάνδρους, σκοτεινά σοκάκια, αψίδες και ροµαντικές µικρές πλατείες. Οι δύο παλιές συναγωγές αποτελούν πραγµατικά στολίδια για την συνοικία. Το Εβραϊκό κοιµητήριο στο Trebic προκαλεί µία αίσθηση µαγείας µε τάφους και περίπου ταφόπλακες, η παλαιότερη των οποίων χρονολογείται στα Η Βασιλική του Αγ.Προκοπίου του 13 ου αιώνα είναι ένα από τα πιο σηµαντικά µέρη της πόλης. Πρόκειται για το πιο αξιόλογο κτίριο Ροµανικού ρυθµού στην Μοραβία. Η κρύπτη και η βόρεια είσοδος της εκκλησίας µε τον εξαιρετικό διάκοσµο είναι τα πιο σηµαντικά τµήµατα του µοναστηριού από καλλιτεχνικής απόψεως. Pribyslav ένας πύργος που ανακαινίστηκε για την χρήση του ως µουσείο. Φιλοξενούνται εκθέσεις για µηχανές ανάφλεξης όλων των εποχών και για το κίνηµα των Ιησουιτών. Ο ηγέτης των Ιησουιτών, Jan Zizka του Trocnov, πέθανε στην πολιορκία του κάστρου στο Pribyslav το Vranov nad Dyji το πιο όµορφο Μπαρόκ παλάτι στην Μοραβία. Ο διάσηµος αρχιτέκτονας της Βιέννης, Johan Bernard Fischer von Erlach, ανακατασκεύασε το αρχικό µεσαιωνικό κάστρο. Jaromerice nad Rokytnou µία µνηµειακή κατοικία σε ρυθµό Μπαρόκ, µία από τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη. Το κάστρο περιτριγυρίζεται από οργανωµένους και µη κήπους µε πέτρινους πάγκους και γλυπτά. Mohelno Hradcova step (Οφιοειδής στέππα) ένας βιότοπος µε θερµοφιλική χλωρίδα και πανίδα που ζει σε οφιοειδής βραχώδη περιοχή µε υψηλές τιµές µαγνησίου. Περίπου εξήντα είδη βλάστησης και ζώων ανακαλύφθηκαν στην Στέππα του Mohelno. ύο µονοπάτια διασχίζουν τον βιότοπο Το Μονοπάτι της Άνοιξης (3,5χλµ.) και το Μονοπάτι του Φθινοπώρου (4χλµ.) Dukovany πυρηνικός σταθµός. Οι επισκέπτες µπορούν να µάθουν στοιχεία για τον πυρηνικό σταθµό καθώς και για τις χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας και για την ενέργεια, γενικότερα.

8 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO 1. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΟΡΥΧΕΙΩΝ HLUBINA ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ VITKOVICE Εις µνήµη της ατµοµηχανής Πρόκειται για το ορυχείο της Hlubina, το εργοστάσιο κοκ και ο φούρνος της Σιδηρουργίας Vitkovice. Αυτό το συγκρότηµα κτιρίων και τεχνολογικών εγκαταστάσεων ανακηρύχθηκαν Εθνικό Πολιτιστικό Μνηµείο εξαιτίας της µεγάλης ιστορικής αξίας του. Οι περιβάλλοντες χώροι και οι βαθµίδες αποτελούν επίσης προστατευόµενη περιοχή. 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ SLAVONICE Μία συνοριακή πόλη Η αστική διατηρητέα περιοχή της Slavonice, του Αναγεννησιακού µαργαριταριού της Βορειοδυτικής Μοραβίας, βρίσκεται στο ροµαντικό τοπίο των Υψίπεδων της Βοηµίας και Μοραβίας, στο σηµείο όπου τέµνονται η Βοηµία, η Μοραβία και η Αυστρία. Ο αρχικός οικισµός εµφανίστηκε στα τέλη του 12 ου αιώνα, ενώ η παλαιότερη αναφορά στην πόλη χρονολογείται στο ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ MIKULCICE Αποµεινάρια µιας Αυτοκρατορίας που έσβησε εδώ και χρόνια Βρίσκεται στον Κατάλογο Πολιτιστικών Μνηµείων της Τσεχίας από το ΜΥΛΟΣ ΧΑΡΤΙΟΥ VELKE LOSINY Αιώνες σε ένα κοµµάτι χαρτιού Ο µύλος χαρτιού στο Velke Losiny, ένα µοναδικό µνηµείο µε παράδοση άνω των 400 ετών, κατασκευάστηκε από την οικογένεια Zerotin το Από τότε είναι σε συνεχή λειτουργία και αποτελεί την πιο παλιά χαρτοποιία στη Τσεχία και στην Κεντρική Ευρώπη. Το χαρτί κατασκευάζεται χωρίς την εµπλοκή κάποιου µηχανικού εξοπλισµού, γεγονός που αυξάνει το κόστος αλλά εγγυάται πολύ υψηλή ποιότητα. Η τεχνολογία παραγωγής χαρτιού υιοθετήθηκε τον 13 ο αιώνα και παρέµεινε αµετάβλητη µέχρι τον 19 ο αι. 5. ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ LUHACOVICE Ένα κέντρο υγείας σε ρυθµό Art Nouveau στην σκιά των Ορέων Τα κτίρια του Jurkovic στο Luhacovice Η γραφική πόλη των ιαµατικών πηγών βρίσκεται στην Βόρεια Μοραβία, περίπου 20χλµ. βορειοανατολικά του Zlin. Το Luhacovice είναι γνωστό όχι µόνο εξαιτίας της παράδοσης 300 ετών στα ιαµατικά λουτρά αλλά και εξαιτίας της αρχιτεκτονικής των κτιρίων, των οργανωµένων πάρκων και της οµορφιάς της φύσης.

Πράγα: Μία πόλη προς εξερεύνηση κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε µέρα

Πράγα: Μία πόλη προς εξερεύνηση κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε µέρα Πράγα: Μία πόλη προς εξερεύνηση κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε µέρα Η Μητέρα όλων των Πόλεων, η Πράγα. Μία πόλη που δεν σταµατά ποτέ να εκπλήσσει. Ο επισκέπτης, ο τουρίστας του καλοκαιριού ή ακόµα και ο κάτοικος

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

Τοσκάνη. Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της!

Τοσκάνη. Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της! Τοσκάνη Το πιο όμορφο ιταλικό τοπίο «κρύβεται» μέσα της! Αμπελώνες, χαμηλοί λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, ήσυχα χωριά και αγροικίες ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ελιές, στάχυα και ηλιοτρόπια. Αυτή η μαγική εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί Προσκύνημα στους Ναούς και τις Μονές της Λευκάδας ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ email: tourismos@lefkada.gr www.lefkada.gr 1 ΕΥΡΩΠΗ - ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ για Πρίντεζι για Ανκόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕ ΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΝΟΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες Ένας υπέροχος πολιτισμικός και γαστρονομικός γύρος μιας περιοχής πλούσιας σε αρχαία Ελληνικά και Βυζαντινά μνημεία, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Φλωρεντία... Η κυρία των Μεδίκων

Φλωρεντία... Η κυρία των Μεδίκων Φλωρεντία... Η κυρία των Μεδίκων Η Φλωρεντία είναι όλα όσα έχετε φανταστεί ποτέ να είναι... μια όμορφη πόλη γεμάτη από εντυπωσιακή, ιστορική αρχιτεκτονική, πλούσια σε μνημεία και τον πολιτισμό, μουσεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφηµερίδα των νέων µας ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας -Τεύχος 3, εκέµβριος 2008 URL: www.unesco.gr - E-mail: info@unesco.gr - - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ!!! UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

A ΦIEPΩMA 2-31 AΦIEPΩMA K ΣTHΣ ΛIONTHΣ KYPIAKH 30 MAPTIOY 1997

A ΦIEPΩMA 2-31 AΦIEPΩMA K ΣTHΣ ΛIONTHΣ KYPIAKH 30 MAPTIOY 1997 A ΦIEPΩMA KYPIAKH 30 MAPTIOY 1997 2-31 AΦIEPΩMA H αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης. Tου Kωστή Λιόντη Oθωμανικά μνημεία. Aποτελούν τεκμήρια της μεσαιωνικής περιόδου και έ- χουν κηρυχθεί διατηρητέα. Tης E.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ Η Ευρωπαϊκή Εµπειρία & Το Ενεργειακό Λεκανοπέδιο Πτολεµαΐδας, Ν. Κοζάνης ΠΤΟΛΕΜΑΪ Α, ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΑΛΑΪΤΖΙ ΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 1 Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 2 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΦΟΥ Γραπτή ξενάγηση για audio guide Περιεχόμενα -Εισαγωγή -Οικία του Διόνυσου -Οικία του Θησέα -Οικία του Ορφέα -Οικία του Αιώνα 3 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

TRAVEL. Φυσικά σύνορα ενώνουν πολιτισμούς > 6-7 ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ HOTEL «MEΛINA» ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

TRAVEL. Φυσικά σύνορα ενώνουν πολιτισμούς > 6-7 ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ HOTEL «MEΛINA» ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Φυσικά σύνορα ενώνουν πολιτισμούς ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΩΡΑ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑΞΙ ΕΥΕΙ... ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Το «ΤRAVEL» προτείνει 8 ζωολογικά πάρκα με

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 3 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 3 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

το Αναστάσιμο δείπνο και το Πασχαλινό γεύμα. 4 μέρες 5 μέρες

το Αναστάσιμο δείπνο και το Πασχαλινό γεύμα. 4 μέρες 5 μέρες Μεγανήσι Λευκάδας Πασχαλιά σ έναν ανεξερεύνητο παράδεισο Νυδρί - Βαθύ - Κρουαζιέρα στο Σκορπιό ΛΕΥΚΑΔΑ Πολυτελείας η αρχαία ομορφιά του Ιονίου Νυδρί - Ιωάννινα - Πρέβεζα Στο καταπράσινο Μεγανήσι, το ESPERIDES

Διαβάστε περισσότερα

Ην-Ων ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Κοιτίδα ιστορικών θρησκευτικών μνημείων το Ρέθυμνο

Ην-Ων ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Κοιτίδα ιστορικών θρησκευτικών μνημείων το Ρέθυμνο Έτος 5ο, Αρ. 20 Τιμή 5 ευρώ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Ην-Ων ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ειδική Τρίμηνη Κρητική Επιχειρηματική Έκδοση www.e-inon.gr ΚΡΗΤΗΣ Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος 17 1-4019 1791-4019 Κοιτίδα ιστορικών

Διαβάστε περισσότερα

Η οθωµανική Αθήνα µέσα από τις Συλλογές του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Οι Οθωµανοί κατέλαβαν τον οικισµό της Αθήνας το 1456, αλλά το κάστρο της Ακρόπολης παραδόθηκε στους Τούρκους από το Φλωρεντινό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ` Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Σελίδα 1 από 23 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΠΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΠΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΠΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ: Γ. ΠΟΛΥΖΟΣ,. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

GALINI WELLNESS SPA & RESORT H H H H H Deluxe

GALINI WELLNESS SPA & RESORT H H H H H Deluxe ...το μυθικκό Grand Hotel των Σπετσών, ζει νέες δόξες! Poseidonion Grace Το ιστορικό Poseidonion Grace πρόσφατα άνοιξε ξανά τις πόρτες του μετά από ένα επιμελές πρόγραμμα ανακαίνισης πέντε ετών, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Λασιθίου...4 Η πόλη του Αγίου Νικολάου...5 Παραλία Χαβάνια...7 Παραλία Αμμούδι...7 Παραλία Κιτροπλατεία...7 Παραλία Άμμος...7 Δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601. Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρογραφία/Μελέτες #1 Αθήναι, Απρίλιος 2788 Από πρώτης καταγεγραμμένης Ολυμπιάδος, «2012» Τάσος Πετούρης. «Μαρούσι» * Το Αρχαίο Άθμονον*

Αρθρογραφία/Μελέτες #1 Αθήναι, Απρίλιος 2788 Από πρώτης καταγεγραμμένης Ολυμπιάδος, «2012» Τάσος Πετούρης. «Μαρούσι» * Το Αρχαίο Άθμονον* Αρθρογραφία/Μελέτες #1 Αθήναι, Απρίλιος 2788 Από πρώτης καταγεγραμμένης Ολυμπιάδος, «2012» Τάσος Πετούρης «Μαρούσι» * Το Αρχαίο Άθμονον* Εικόνα εξωφύλλου: Επιτύμβια Στήλη των αδελφών Ζωσιμένους και Σωκράτους,

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα Κλασσική, Υδάτινες πόλεις

Κίνα Κλασσική, Υδάτινες πόλεις Αναχώρηση και από Θεσσαλονίκη: 29.07, 03.08, 12.08 Κίνα Κλασσική, Υδάτινες πόλεις Πεκίνο, Χανγκτσόου, Σαγκάη Υδάτινες πόλεις (Ξιτάνγκ, Σουτσόου) Αναχωρήσεις: 07.07, 15.07, 22.07, 29.07, 03.08, 05.08, 12.08,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2011 ΑΙΓΙΝΑ ΜΟΝΑΧΟ: ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΜΟΝΑΧΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΘΗΝΑ: ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2011 ΑΙΓΙΝΑ ΜΟΝΑΧΟ: ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΜΟΝΑΧΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΘΗΝΑ: ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Ιούνιος 2011 ΑΙΓΙΝΑ ΜΟΝΑΧΟ: ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΜΟΝΑΧΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΘΗΝΑ: ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ομιλήτρια: Χρυσή Καραϊωσηφίδου ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο Όθωνας και η περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996

Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996 Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996 Οµάδα µελέτης: Ευθυµία Καραθανάση, ρ. Αρχιτέκτων Χωροτάκτης Πολεοδόµος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΤΕΕ- ΤΜ. ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΕΥΣΤ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Α/Μ ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Α/Μ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΙΛΗ Α/Μ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος αξιοθέατων στην κατεχόμενη εντός των τειχών Λευκωσία Αλεξανδροσ-Μιχαηλ Χατζηλυρασ Λευκωσια ΜαΪοσ 2008

Κατάλογος αξιοθέατων στην κατεχόμενη εντός των τειχών Λευκωσία Αλεξανδροσ-Μιχαηλ Χατζηλυρασ Λευκωσια ΜαΪοσ 2008 Κατάλογος αξιοθέατων στην κατεχόμενη εντός των τειχών Λευκωσία Αλεξανδροσ-Μιχαηλ Χατζηλυρασ Λευκωσια ΜαΪοσ 2008 Αξιοθέατα στην κατεχόμενη εντός των τειχών Λευκωσία 1. Αγία Σοφία (Τέμενος Selimiye): Η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία «ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ»

Πτυχιακή Εργασία «ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ» ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010 2011 Πτυχιακή Εργασία «ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΜΑΝΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Α.Μ. 12312

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 6-7 Εκδρομές 25ης Μαρτίου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 6-7 Εκδρομές 25ης Μαρτίου 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6-7 Εκδρομές 25ης Μαρτίου Manessis Exclusive Familly Easter Club Φέτος η Πασχαλιά γίνεται μοναδικά αξέχαστη στα Manessis Εxclusive Familly Easter holidays 8 Κέρκυρα, Corfu Chandris 4* sup

Διαβάστε περισσότερα