1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης"

Transcript

1 1. Ιστορικό κέντρο της πόλης TELC Η µεταµόρφωση της Ιταλικής Αναγέννησης Το Telc έχει µία από τις πιο όµορφες πλατείες στην Τσεχία, ενώ µία σειρά διατηρητέων κτιρίων δηµιουργούν µία στοά µε αψίδες. Το ιστορικό χαρακτηριστικό κτίριο υψηλής σηµασίας της πόλης είναι ο πύργος του. Αυτός ανήκε στην εξέχουσα οικογένεια ευγενών, των Αρχόντων του Hradec, που µετέτρεψαν το παραλίµνιο οχυρό σε ένα καλαίσθητο παλάτι του 16 ου αιώνα. Οι τέχνες και η µουσική παίζουν ακόµα και σήµερα σηµαντικό ρόλο στην ζωή του Telc. Κάθε χρόνο διοργανώνονται ένα διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής µουσικής και χορού και µία εκδήλωση από την Γαλλο-Τσεχική Μουσική Ακαδηµία. Στο συγκρότηµα του πύργου λειτουργεί µία έκθεση µε έργα του διάσηµου Τσέχου ζωγράφου Jan Zrzavy ( ). Αν και το µεγαλύτερο µέρος της διακόσµησης του πύργου είναι έργο Ιταλών καλλιτεχνών, δεν αποτελεί απλά µία µεταφορά Ιταλικών στοιχείων στη Τσεχία. Ενδιαφέρον προκαλεί η διαφοροποίηση της Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής βόρεια των Άλπεων. Το παρεκκλήσι και ο Χρυσός Λόφος µε την άριστα διακοσµηµένη κοίλη οροφή είναι οι πιο αξιόλογοι χώροι του πύργου από καλλιτεχνικής απόψεως. Όσον αφορά τα κτίρια της πλατείας, η διακόσµηση του σπιτιού στον Αρ.61 µε σκηνές από την Παλαιά ιαθήκη χαίρει ιδιαίτερης προσοχής. Jihlava µία ιστορική πόλη και κέντρο της περιφέρειας. Η πόλη έχει σηµαντικά κτίρια Γοτθικού και Μπαρόκ ρυθµού. Οι κατακόµβες της Jihlava, που σχηµατίστηκαν κατά την σύνδεση των τοπικών κελαριών, είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγµα Γοτθικής µηχανικής. Rostejn ένα µεσαιωνικό κάστρο και µέρος, όπου φιλοξενείται το φεστιβάλ µουσικής «Τζαζ στο Κάστρο». Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους του κάστρου είναι ο διάδροµος των εµβληµάτων µε σχεδόν επτακόσια εµβλήµατα ευγενών της Βοηµίας και της Μοραβίας. Javorice στα 837µ. Βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή των Υψίπεδων της Βοηµίας- Μοραβίας. Τον χειµώνα είναι ιδανικό χιονοδροµικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι προσφέρει ελκυστικά µονοπάτια για περίπατο. Slavonice µία ιστορική πόλη στα σύνορα της Αυστρίας. Τα πιο γνωστά µνηµεία της είναι τα Αναγεννησιακά σπίτια µεταξύ των δύο πλατειών.

2 2. Πολιτιστικό τοπίο LEDNICE VALTICE Ο κόσµος είναι ένα πάρκο Το συγκρότηµα Lednice-Valtice είναι ένα µοναδικό τοπίο όχι µόνο για την Τσεχία αλλά για όλο τον κόσµο. Ένα καταπληκτικό πάρκο µε ενδιαφέροντα φυσικά κάλλη και εντυπωσιακά κτίρια του Ροµαντισµού του 18 ου και 19 ου αιώνα βρίσκονται σε µία έκταση άνω των 180τ.χλµ. Ο πύργος παρατήρησης µε µορφή Τούρκικου µιναρέ κτίστηκε την περίοδο Το κυλινδρικό κτίσµα έχει 60 ύψος και το ελικοειδές κλιµακοστάσιο έχει 304 σκαλιά. Από την κορυφή του φαίνονται σχεδόν όλα τα κτίρια του συγκροτήµατος, ενώ από το ίδιο σηµείο έχετε καταπληκτική θέα των λόφων Palava προς τα δυτικά και των Χαµηλών Καρπαθίων στα αριστερά. Το Valtice βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής της Μοραβίας και επιβάλλεται µία επίσκεψη στα πολυάριθµα κελάρια της περιοχής µε συνδυασµό µε µία δοκιµή κρασιών κατά την παραµονή σας στην Νότια Μοραβία. Το θερµοκήπιο του κάστρου Lednice κτίστηκε τη δεκαετία του 1830 και αποτελεί ένα πρώτο δείγµα της χρήσης του πλαισίου χυτοσιδήρου. Στην εποχή του, επρόκειτο για µία πλέον σύγχρονη και προοδευτική κατασκευή. Ο καλύτερος τρόπος για την επίσκεψη όλου του συγκροτήµατος είναι µε άλογο ή ποδήλατο. ιππασία και εκδροµές στη φύση. Στον χώρο υπάρχουν επίσης τα ερείπια ενός Μεσαιωνικού κάστρου, ένα Ρωµαϊκό υδραγωγείο, ένα Τούρκικός µιναρές και µία µνηµειακή αψίδα θριάµβου στο κέντρο του δάσους. Το πάρκο εκτείνεται µεταξύ των δύο κατοικιών της οικογένειας των Λιχτενστάιν ένα Νεογοτθικό κάστρο στο Lednice και ένα Μπαρόκ παλάτι στο Valtice. Αποτελεί καθρέπτης µιας περιόδου µε λατρεία για τη φύση, την ιστορία και το εξωτερικό στοιχείο. Οι διάφορες σκόρπιες πινελιές του Ροµαντισµού διαµορφώνουν ένα ευχάριστο τοπίο για Το συγκρότηµα του Lednice-Valtice βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας µε την Αυστρία και όχι µακριά από την εθνική οδό Πράγας- Μπρατισλάβας. Palava ένα προστατευµένο τοπίο µε πολιτιστικά και ιστορικά µνηµεία. Τα κάστρα εδώ εναλλάσσονται µε τους λευκούς βράχους και την πλούσια βλάστηση. ιάφορα σηµεία προσφέρουν θέα στα οµιχλώδη µέρη της Νότιας Μοραβίας, Κάτω Αυστρίας και Χαµηλών Καρπαθίων στη Σλοβακία. Devicky (Divci hrad) το όνοµα του κάστρου ( το Κάστρο των Παρθένων ) προέρχεται από τον θρύλο που ισχυρίζεται ότι οι τρεις βράχοι µπροστά από το κάστρο είναι τρεις πετρωµένες κοπέλες. Το κάστρο έχει µία ακανόνιστα ορθογώνια δοµή και βρίσκεται στην κορυφή ενός µη προσβάσιµου βράχου που ατενίζει το δυτικό τµήµα της κορυφογραµµής Palava. Mikulov µία ιστορική πόλη µε Μπαρόκ παλάτι, µία Εβραϊκή συνοικία σε καλή κατάσταση και αρκετά εκκλησιαστικά µνηµεία. Το Svaty Kopecek (Ιερός Λόφος) είναι ένα µέρος προσκυνήµατος που βρίσκεται έξω από την πόλη. Τα Σηµεία του Σταυρού οδηγούν τους επισκέπτες στο µοναστήρι στην κορυφή του λόφου. Dolni Vestonice πρόκειται για το πιο σηµαντικό αρχαιολογικό µέρος στην Τσεχία. Το προϊστορικό αγαλµατίδιο των 11εκ., η Αφροδίτη της Vestonice, ανακαλύφθηκε το 1925.

3 3. Εκκλησία Προσκύνησης του Αγ.Ιωάννη του Nepomuk στην Zelena Hora ZELENA HORA Ένα αστέρι στη γη Η εκκλησία προσκύνησης του Αγ.Ιωάννη του Nepomuk στη Zelena Hora, κοντά στο Zd ar nad Sazavou, είναι ίσως το πιο σηµαντικό κτίσµα σε ρυθµό Μπαρόκ στη Τσεχία. Η εκκλησία είναι έργο του ιδιοφυή αρχιτέκτονα από την Πράγα, Johann Blasius Santini- Aichel, του οποίου η µέθοδος για συνδυασµό της Γοτθικής και Μπαρόκ αρχιτεκτονικής ήταν ασυναγώνιστη. Ο Johann Blasius Santini-Aichel ( ) γεννήθηκε στην Πράγα και ήταν η τρίτη γενιά Ιταλών αρχιτεκτόνων που εγκαταστάθηκε στην Βοηµία. Σχεδίασε αρκετά κτίρια που άσκησαν επιρροή σε µετέπειτα τάσεις, όπως τον πύργο Karlova Koruna στο Chlumec nad Cidlinou, την εκκλησία στο µοναστήρι του Kladbury στα δυτικά της Βοηµίας και την εκκλησία προσκύνησης στο Krtiny u Brna. Ο Αγ.Ιωάννης του Nepomuk εορτάζεται ως ο άγιος της εξοµολόγησης. Σύµφωνα µε τον θρύλο, πνίγηκε στον ποταµό Μολδάβα το 1393 επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει στον βασιλιά την εξοµολόγηση της συζύγου του. Το µέρος, όπου το ποτάµι ακούµπησε το σώµα του Αγ.Ιωάννη, υποδείχθηκε από πέντε αστέρια που εµφανίστηκαν σαν από θαύµα στον ουρανό. Σύµφωνα µε την παράδοση, όταν µετά από εκατοντάδες χρόνια ανοίχτηκε ο τάφος του, ένας µαυρισµένος ιστός έπεσε από το κρανίο του. Οι ειδήµονες απεφάνθησαν ότι επρόκειτο για την γλώσσα του. Η διατήρηση της γλώσσας αποτέλεσε σηµάδι της αγιότητάς του. Το 1729, ο Ιωάννης του Nepomuk ανακηρύχθηκε άγιος. Η εκκλησία είναι αφιερωµένη στον Αγ.Ιωάννη του Nepomuk, τον πιο δηµοφιλή Άγιο στην Κεντρική Ευρώπη την περίοδο του Μπαρόκ. Η ακτινοειδής διάταξη της εκκλησίας και οι ξεχωριστές λεπτοµέρειες των παραθύρων καθώς και ο εσωτερικός διάκοσµος αποτελούν χαρακτηριστικά σηµεία του Άγιου ένα πεντάγωνο αστέρι ή αστέρια και µία γλώσσα που συµβολίζουν την λακωνικότητα. Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε από τον Vaclav Vejmluva, τον ηγούµενο του Σιστερσιανού µοναστηριού στο Z dar. Η συνεργασία µεταξύ του πρωτεργάτη και του αρχιτέκτονα ήταν εξαιρετική. Ο Santini δεσµεύτηκε να ανακατασκευάσει το µοναστήρι και διάφορες άλλες εκκλησίες και µοναστήρια στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Nove mesto na Morave χιονοδροµικό κέντρο Lipnice nad Sazavou ερείπια ενός Γοτθικού κάστρου. Αυτό το κάστρο ευγενών των µέσων του 14 ου αιώνα είναι τώρα µόνο ερείπια εξαιτίας µιας καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε στα τέλη του 19 ου αιώνα. Pernstejn το αριστοκρατικό κάστρο στο Pernstejn είναι το πιο όµορφο στην Μοραβία. Πρόκειται για ένα δείγµα µετατροπής ενός Μεσαιωνικού οχυρού σε µία πολυτελή Αναγεννησιακή κατοικία. Το κάστρο κτίστηκε στα µέσα του 13 ου αιώνα και σταδιακά επεκτάθηκε και ανακατασκευάστηκε στους επόµενους τρεις αιώνες.

4 4. Παλάτι και Κήποι της Αρχιεπισκοπής KROMERIZ Ο ανθισµένος κήπος της Μοραβίας Το 1848 και 1849 η σύνοδος η πρώτη κοινοβουλευτική µάζωξη στην ιστορία της µοναρχίας των Αψβούργων- συγκαλέστηκε σ αυτό το κάστρο. Η συγκεκριµένη αίθουσα της συνόδου αποτελεί και στάση κατά την επίσκεψή σας στο Kromeriz. Στο κάστρο ο πιο ανεκτίµητος πίνακας σε κοινή θέα είναι το τελευταίο έργο του Tizian µε τίτλο Απόλλων και Μάρσια. Αποτέλεσε για µεγάλο χρονικό διάστηµα αντικείµενο διαφωνίας µεταξύ των ιστορικών τέχνης. Ωστόσο, τώρα εκτιµάται ότι πρόκειται για ένα πιο τα πιο αξιόλογα έργα του καλλιτέχνη. Τα κελάρια κρασιού της Αρχιεπισκοπής στο Kromeriz είναι οι µόνες εγκαταστάσεις στην Τσεχία που παράγουν νάµα σύµφωνα µε τους κανονισµούς του Βατικανού. Η επίσκεψη στα κελάρια συνοδεύεται από δοκιµασία κρασιών και την ευκαιρία αγοράς τοπικού οίνου. Το Kromeriz βρίσκεται 50χλµ. βορειοανατολικά του Μπρνο, της µεγαλύτερης πόλης στην Μοραβία. Μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη µε αυτοκίνητο ή τρένο. Κυρίαρχη µορφή στην πόλη του Kromeriz είναι το κάστρο Μπαρόκ µε τον µεγάλο πάρκο και τον µοναδικό ανθισµένο κήπο. Το αυστηρά συµµετρικός κήπος, µε το γεωµετρικό κλάδεµα των λουλουδιών, το καλαίσθητο οκταγωνικό κιόσκι στο κέντρο καθώς και η αψιδωτή στοά µε κολώνες (µεγαλύτερη των 200µ.) αποτελούν το καλύτερο δείγµα Μπαρόκ ανθοκοµικής στην Τσεχία. Μέχρι σήµερα, το Kromeriz βρίσκεται υπό την διαχείριση της Εκκλησίας, ενώ το κάστρο χρησιµοποιείται ως θερινή κατοικία των Αρχιεπισκόπων του Olomouc. Όταν αυτό αποτέλεσε συνώνυµο της µεγαλοπρέπειας και της πολυτέλειας, οι άρχοντες της Εκκλησίας δεν θα διώχθηκαν από την εξωεκκλησιαστική αριστοκρατία. Την Μπαρόκ εποχή, ένα σηµαντικό τµήµα της κατοικίας µετατράπηκε σε πινακοθήκη, που περιλαµβάνει έργα εξεχόντων καλλιτεχνών όπως ο Tizian (Tiziano Vecelli), Cranach, Breughel και van Dyck. Chropyne οίκηµα κυνηγών που χρονολογείται στα τέλη της Αναγέννησης. Το ζωγράφος Emil Filla, ο πιο σηµαντικός εκπρόσωπος της Τσέχικης Avant-Garde, γεννήθηκε στο γειτονικό χωριό. Svaty Hostyn ένα µέρος προσκύνησης της Παναγίας µε την µεγαλύτερη επισκεψιµότητα στην Μοραβία και µε παραδόσεις, που παραµένουν ζωντανές. Σύµφωνα µε τον θρύλο, η Παναγιά του Svaty Hostyn προστάτευσε τον τοπικό πληθυσµό από την επιδροµή των Μογγόλων το Velke Tesany ο ανεµόµυλος στο Velke Tesany είναι ένα σηµαντικό µνηµείο της τεχνολογίας. Strilky ένα εξαιρετικό κοιµητήριο Μπαρόκ µε εκπληκτικά γλυπτά. Το κοιµητήριο Strilky είναι µία ενδιαφέρουσα µαρτυρία της πνευµατικότητας του Μπαρόκ.

5 5. Βίλα Tugendhat ΜΠΡΝΟ Αιώνια κλασικό Η βίλα Tugendhat στο Μπρνο ήταν το πρώτο δείγµα σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Τσεχία και το τέταρτο σε όλο τον κόσµο που προστατεύεται από την UNESCO. Αναµφίβολα, αξίζει αυτή την τιµή, µια και πρόκειται για ένα κλασικό έργο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παγκοσµίως. Γνωρίζετε ότι... ; Ο Ludwig van der Rohe ( ) ήταν διευθυντής της γνωστής πρωτοποριακής σχολής αρχιτεκτονικής Bauhaus στις αρχές της δεκαετίας του Όταν οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία, έφυγε στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου άσκησε επιρροή στην δηµιουργία της µεταπολεµικής αρχιτεκτονικής της χώρας. Πολλοί πρωτοποριακοί αρχιτέκτονες άσκησαν κριτική στο σπίτι κατά την δεκαετία του 1930 ισχυριζόµενοι ότι το κόστος ήταν εξαιρετικά υψηλό και η πολυτέλεια πλεονάζουσα. Επιχειρηµατολογούσαν ότι εύκολα µπορούν να χτιστούν σπίτια µε αυτό το χρηµατικό τίµηµα. Η βίλα χρησιµοποιήθηκε ως κατοικία για λίγα χρόνια. Στις αρχές του Β Παγκοσµίου Πολέµου, η οικογένεια των Tugendhat αναγκάστηκε από τους Ναζί να εγκαταλείψει το σπίτι. Κατά την διάρκεια του πολέµου, η βίλα καταστράφηκε και αργότερα χρησιµοποιήθηκε για άλλους σκοπούς. Η συµφωνία διαίρεσης της Τσεχοσλοβακίας σε δύο ανεξάρτητα κράτη, τη Τσεχία και την Σλοβακία, υπογράφηκε στον κήπο της βίλας το Η γυάλινη βίλα, που πήρε το όνοµά της από την οικογένεια Tugendhat, το ζεύγος όπου ανήκε το σπίτι, είναι έργο του γνωστού Γερµανού αρχιτέκτονα, Ludwig van der Rohe. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγµα της αντίληψης του συνεχούς σαλονιού που δεν χωρίζεται σε µεµονωµένες, περιοριστικές ζώνες και χώρους καθώς και ενός χώρου, όπου οι διαφορές µεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού είναι ανεπαίσθητες. Το κτίριο που κτίστηκε το και στέκεται σε µία οµαλή πλαγιά µε θέα την πόλη είναι ασυνήθιστα ενδιαφέρον από δοµικής και τεχνολογικής πλευράς. Πέρα από τις καλαίσθητες πολυθρόνες του Mies, η χρήση του εξωτικού ξύλου και του µαρµάρου στο διακριτικό και σοβαρό εσωτερικό του ελκύουν το µάτι. Μπρνο: Κάστρο Spilberk το µεσαιωνικό κάστρο που µετατράπηκε τον 18 ο αιώνα σε ένα ισχυρό Μπαρόκ οχυρό µε τροµακτικές φυλακές. Οι έγκλειστοι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Γάλλοι επαναστάτες, Ιταλοί Καρµπονάροι και πολιτικοί ακτιβιστές από όλες τις γωνιές της µοναρχίας των Αψβούργων υπόκεινταν σε βασανιστήρια σ αυτό το κάστρο. Μπρνο: Παλιό ηµαρχείο Ένα Γοτθικό δηµαρχείο µε εξαιρετικό διάκοσµο στην πύλη του. Πρόκειται για ένα έργο του αξιόλογου Anton Pilgram, ενός τεχνίτη από το Kamenice και ενός από τους αρχιτέκτονες του Καθεδρικού του Αγ.Στεφάνου στην Βιέννη. Slavkov u Brna (Austerlitz) ένα γνωστό Μπαρόκ παλάτι κοντά στο τόπο διεξαγωγής της Μάχης των Τριών Αυτοκρατόρων τον εκέµβριο του 1805, όπου ο Ναπολέοντας υπερίσχυσε των ενωµένων δυνάµεων του Ρώσου Τσάρου και του Αυστριακού Αυτοκράτορα. Σπηλιές της Μοραβίας ένα παγκοσµίως γνωστό µέρος απίστευτης οµορφιάς µε µαγευτικές σπηλιές σταλακτιτών και την Χαράδρα Macocha. Κάποιες σπηλιές είναι ανοικτές στο κοινό. Velehrad ένα σηµαντικό µέρος προσκύνησης. Η παράδοση του Velehrad χρονολογείται στον 9 ο αιώνα, όταν οι αδερφοί και Χριστιανοί ιεραπόστολοι, Κύριλλος και Μεθόδιος, δραστηριοποιήθηκαν στην Μοραβία. Το 1990, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β τέλεσε την Θεία Λειτουργία µπροστά στην Βασιλική του Velehrad υπό την παρουσία πεντακοσίων χιλιάδων πιστών.

6 6. Στήλη της Αγ.Τριάδας OLOMOUC Η Μπαρόκ πρωτεύουσα της Μοραβίας Γνωρίζετε ότι... ; Ο Wenceslas II, ο τελευταίος της οικογένειας των Premyslide και Τσέχων Βασιλέων, δολοφονήθηκε στο Olomouc το Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Το Olomouc, η έδρα των Επισκόπων τώρα Αρχιεπισκόπων- της Μοραβίας, αποτέλεσε σηµαντικό πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο από τον Μεσαίωνα. Το γεγονός, ότι το Olomouc είναι η δεύτερη µεγαλύτερη προστατευµένη αστική περιοχή στην χώρα (µετά την Πράγα), µαρτυρεί την σηµασία της πόλης. Αξιόλογα κτίρια είναι το Ροµανικό παλάτι των Premyslide, το Μπαρόκ Hradisko το µεγαλύτερο µοναστήρι των Πρεµονστρατενσιανών στην Ευρώπη- και η οχυρωµένη Γοτθική εκκλησία των Αγ.Μαυρίκιου. Ωστόσο, ο κύριος λόγος, για τον οποίο το Olomouc χαίρει της προστασίας της UNESCO, ήταν η Στήλη της Αγίας Τριάδας, που µε ύψος άνω των 30µ. αποτελεί ένα αξιόλογο δείγµα ευσέβειας και ευλάβειας την εποχή του Μπαρόκ. Ένα µνηµειώδες Γοτθικό γλυπτό στο Όρος των Ελαίων βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ.Μαυρίκιου. Οι φιγούρες του Χριστού σε στάση προσευχής και των κοιµώµενων µαθητών είναι αξιοσηµείωτες για τον εξαιρετικό ρεαλισµό των κινήσεων. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, υπάρχουν έξι Μπαρόκ σιντριβάνια µε εξαιρετικά γλυπτά. Πρόκειται για τα Σιντριβάνια του Καίσαρα, Ηρακλή, ία, Ερµή, Ποσειδώνα και των Γιγάντων. Το Olomouc βρίσκεται στον δρόµο Μπρνο- Vyskov-Οστράβα, περίπου 300χλµ. ανατολικά της Πράγας. Το καλύτερο µέσο για το Olomouc είναι το τρένο, επειδή η πόλη είναι ένας από τους σταθµούς στο δροµολόγιο Πράγα- Οστράβα. Η στήλη σχεδιάστηκε ως ένα µνηµείο θριάµβου της Χριστιανικής πίστης. Είναι τόσο µεγαλοπρεπής, ώστε η βάση της είναι αρκετά µεγάλη για να φιλοξενήσει ένα µοναστήρι. Η κατασκευή και ανέγερση της στήλης διήρκησε σχεδόν σαράντα χρόνια. Η Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα, αυτοπροσώπως, είχε παρακολουθήσει την καθαγίαση του γλυπτού το υστυχώς, ο πρωτεργάτης του έργου και γλύπτης του Olomouc, Vaclav Rendera, δεν πρόλαβε να ζήσει αυτή την στιγµή. Bouzov Νεογοτθικό κάστρο της εποχής του Ροµαντισµού. Το αρχικό κάστρο απέκτησε την τωρινή του πρόσοψη στα τέλη του 19 ου αιώνα σε µία προσπάθεια µετατροπής του σε ιδεολογικό µουσείο του παρηκµάζοντα φεουδαρχικού καθεστώτος. Skalicka ένας Γερµανικός ανεµόµυλος, που βρισκόταν σε λειτουργία µέχρι τα τέλη του Στο εσωτερικό του διαθέτει ολοκληρωµένο εξοπλισµό για άλεση του αλευριού, κεχριού και κριθαριού. Ο µύλος µπορεί να λειτουργήσει ακόµα και σήµερα. Jeseniky-Rejviz το φυσικό τοπίο στο Rejviz κοντά στο Jeseniky έχει τον µεγαλύτερο τυρφώνα στην Μοραβία. Το µέρος γύρω από την γεµάτη µε βρύα λίµνη είναι παράξενα παγερή και µυστηριωδώς γοητευτική. Svaty Kopecek (Ιερός Λόφος) ένα σηµαντικό µέρος προσκύνησης κοντά στο Olomouc. Κυρίαρχη µορφή στην ευρύτερη περιοχή είναι η Μπαρόκ εκκλησία της Υπαπαντής µε την γραφική µορφή των τρούλων. Τον Μάιο του 1995, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β επισκέφθηκε το Svaty Kopecek (Ιερό Λόφο) και απέδωσε στην εκκλησία τον τιµητικό τίτλο της Μικρής Βασιλικής.

7 7. Πρώην Εβραϊκή Συνοικία, Εβραϊκό Κοιµητήριο και η Βασιλική του Αγ.Προκοπίου σε Ροµανικό και Γοτθικό ρυθµό TREBIC Το συναπάντηµα των πολιτισµών Το Trebic προσφέρει µία σπάνια απόδειξη συνύπαρξης του Χριστιανικού και Εβραϊκού πολιτισµού σε Ευρωπαϊκή πόλη. Η Εβραϊκή συνοικία της πόλης, το Zamosti, µε τα περισσότερα από 120 κτίρια, έχει διατηρηθεί ανέπαφο. Στο Trebic βρίσκεται η πρώτη Εβραϊκή συνοικία, εκτός των συνόρων του Ισραήλ, που προστατεύεται από την UNESCO. Υπάρχει ένας χώρος τελετουργιών στο Εβραϊκό κοιµητήριο, που το εσωτερικό του βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Εκεί λάµβανε χώρα η νεκρική τελετουργία σύµφωνα µε τις παλιές παραδόσεις που παραµένουν ακόµα ζωντανές. Η αίθουσα χρονολογείται στο Το πρώην µοναστήρι των Βενεδικτίνων φιλοξενεί το Μουσείο της υτικής Μοραβίας µε αρκετές σκηνές από την Γέννηση και την µεγαλύτερη συλλογή µε πίπες και στοιχεία του πολιτισµού της Μοραβίας. Το Trebic βρίσκεται στο γραφικό τοπίο στους πρόποδες των Υψίπεδων της Βοηµίας και Μοραβίας, 60χλµ. δυτικά του Μπρνο, την µεγαλύτερη πόλη της Μοραβίας, και 40χλµ. νοτιοανατολικά της Jihlava, του κέντρου της περιφέρειας. Από την Πράγα το Trebic απέχει 180χλµ. ενώ από την Βιέννη µόλις 140χλµ. Η ακατάλληλη θέση της συνοικίας και η βαθµιαία αύξηση του πληθυσµού οδήγησαν στην δηµιουργία µιας µοναδικής και εξαιρετικά πυκνοκατοικηµένης περιοχής µε µαιάνδρους, σκοτεινά σοκάκια, αψίδες και ροµαντικές µικρές πλατείες. Οι δύο παλιές συναγωγές αποτελούν πραγµατικά στολίδια για την συνοικία. Το Εβραϊκό κοιµητήριο στο Trebic προκαλεί µία αίσθηση µαγείας µε τάφους και περίπου ταφόπλακες, η παλαιότερη των οποίων χρονολογείται στα Η Βασιλική του Αγ.Προκοπίου του 13 ου αιώνα είναι ένα από τα πιο σηµαντικά µέρη της πόλης. Πρόκειται για το πιο αξιόλογο κτίριο Ροµανικού ρυθµού στην Μοραβία. Η κρύπτη και η βόρεια είσοδος της εκκλησίας µε τον εξαιρετικό διάκοσµο είναι τα πιο σηµαντικά τµήµατα του µοναστηριού από καλλιτεχνικής απόψεως. Pribyslav ένας πύργος που ανακαινίστηκε για την χρήση του ως µουσείο. Φιλοξενούνται εκθέσεις για µηχανές ανάφλεξης όλων των εποχών και για το κίνηµα των Ιησουιτών. Ο ηγέτης των Ιησουιτών, Jan Zizka του Trocnov, πέθανε στην πολιορκία του κάστρου στο Pribyslav το Vranov nad Dyji το πιο όµορφο Μπαρόκ παλάτι στην Μοραβία. Ο διάσηµος αρχιτέκτονας της Βιέννης, Johan Bernard Fischer von Erlach, ανακατασκεύασε το αρχικό µεσαιωνικό κάστρο. Jaromerice nad Rokytnou µία µνηµειακή κατοικία σε ρυθµό Μπαρόκ, µία από τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη. Το κάστρο περιτριγυρίζεται από οργανωµένους και µη κήπους µε πέτρινους πάγκους και γλυπτά. Mohelno Hradcova step (Οφιοειδής στέππα) ένας βιότοπος µε θερµοφιλική χλωρίδα και πανίδα που ζει σε οφιοειδής βραχώδη περιοχή µε υψηλές τιµές µαγνησίου. Περίπου εξήντα είδη βλάστησης και ζώων ανακαλύφθηκαν στην Στέππα του Mohelno. ύο µονοπάτια διασχίζουν τον βιότοπο Το Μονοπάτι της Άνοιξης (3,5χλµ.) και το Μονοπάτι του Φθινοπώρου (4χλµ.) Dukovany πυρηνικός σταθµός. Οι επισκέπτες µπορούν να µάθουν στοιχεία για τον πυρηνικό σταθµό καθώς και για τις χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας και για την ενέργεια, γενικότερα.

8 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO 1. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΟΡΥΧΕΙΩΝ HLUBINA ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ VITKOVICE Εις µνήµη της ατµοµηχανής Πρόκειται για το ορυχείο της Hlubina, το εργοστάσιο κοκ και ο φούρνος της Σιδηρουργίας Vitkovice. Αυτό το συγκρότηµα κτιρίων και τεχνολογικών εγκαταστάσεων ανακηρύχθηκαν Εθνικό Πολιτιστικό Μνηµείο εξαιτίας της µεγάλης ιστορικής αξίας του. Οι περιβάλλοντες χώροι και οι βαθµίδες αποτελούν επίσης προστατευόµενη περιοχή. 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ SLAVONICE Μία συνοριακή πόλη Η αστική διατηρητέα περιοχή της Slavonice, του Αναγεννησιακού µαργαριταριού της Βορειοδυτικής Μοραβίας, βρίσκεται στο ροµαντικό τοπίο των Υψίπεδων της Βοηµίας και Μοραβίας, στο σηµείο όπου τέµνονται η Βοηµία, η Μοραβία και η Αυστρία. Ο αρχικός οικισµός εµφανίστηκε στα τέλη του 12 ου αιώνα, ενώ η παλαιότερη αναφορά στην πόλη χρονολογείται στο ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ MIKULCICE Αποµεινάρια µιας Αυτοκρατορίας που έσβησε εδώ και χρόνια Βρίσκεται στον Κατάλογο Πολιτιστικών Μνηµείων της Τσεχίας από το ΜΥΛΟΣ ΧΑΡΤΙΟΥ VELKE LOSINY Αιώνες σε ένα κοµµάτι χαρτιού Ο µύλος χαρτιού στο Velke Losiny, ένα µοναδικό µνηµείο µε παράδοση άνω των 400 ετών, κατασκευάστηκε από την οικογένεια Zerotin το Από τότε είναι σε συνεχή λειτουργία και αποτελεί την πιο παλιά χαρτοποιία στη Τσεχία και στην Κεντρική Ευρώπη. Το χαρτί κατασκευάζεται χωρίς την εµπλοκή κάποιου µηχανικού εξοπλισµού, γεγονός που αυξάνει το κόστος αλλά εγγυάται πολύ υψηλή ποιότητα. Η τεχνολογία παραγωγής χαρτιού υιοθετήθηκε τον 13 ο αιώνα και παρέµεινε αµετάβλητη µέχρι τον 19 ο αι. 5. ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ LUHACOVICE Ένα κέντρο υγείας σε ρυθµό Art Nouveau στην σκιά των Ορέων Τα κτίρια του Jurkovic στο Luhacovice Η γραφική πόλη των ιαµατικών πηγών βρίσκεται στην Βόρεια Μοραβία, περίπου 20χλµ. βορειοανατολικά του Zlin. Το Luhacovice είναι γνωστό όχι µόνο εξαιτίας της παράδοσης 300 ετών στα ιαµατικά λουτρά αλλά και εξαιτίας της αρχιτεκτονικής των κτιρίων, των οργανωµένων πάρκων και της οµορφιάς της φύσης.

Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους

Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους Συνάντηση µε την ιστορία σε κάθε βήµα Το κράτος της Τσεχίας έχει µία ιστορία χιλίων ετών. Για αιώνες, οι Τσέχοι βασιλείς βρίσκονταν ανάµεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ η Πράγα ήταν το σηµείο συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ 4, 5 μέρες Στρασβούργο - Μπάντεν Μπάντεν - Εγκισέμ - Κολμάρ - Ρίκβιρ - λίμνη Τίτιζε - καταρράκτες Triberg - Φρανκφούρτη. Διαμονή στο ξενοδοχείο HILTON STRASBOURG 4* Sup.

Διαβάστε περισσότερα

Τσέσκι Κρούμλοφ. Λίμνη Λίπνο

Τσέσκι Κρούμλοφ. Λίμνη Λίπνο Τσέσκι Κρούμλοφ Πρόκειται για μία μαγευτική μεσαιωνική πόλη 160 χλμ. Νότια της Πράγας χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα. Η παλιά πόλη χαρακτηρίζεται από πολλά λιθόστρωτα καλντερίμια και όμορφα καλοδιατηρημένα

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

: 26 2013 ΠΡΑΓΑ-ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ

: 26 2013 ΠΡΑΓΑ-ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ 1η μέρα: 25 Αυγούστου 2013 ΑΘΗΝΑ- ΠΡΑΓΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Χρυσή Πόλη των 100 Πύργων, την Πράγα. Ακολουθεί πεζή ξενάγηση στην παλιά πόλη. Θα δούμε το συγκρότημα κτιρίων που απαρτίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Από Πόλη σε Πόλη. Εξώφυλλο: Η Εκκλησία της Αγ.Βαρβάρας στην Kutna Hora 1. Trebon - αεροφωτογραφία

Από Πόλη σε Πόλη. Εξώφυλλο: Η Εκκλησία της Αγ.Βαρβάρας στην Kutna Hora 1. Trebon - αεροφωτογραφία Από Πόλη σε Πόλη Η Τσεχική Δημοκρατία είναι περήφανη για μία ιστορία χιλιάδων ετών και η Βοημία, Μοραβία και η Σιλεσία, τα τρία ιστορικά κρατίδια που αποτελούν σήμερα την Τσεχική Δημοκρατία, καυχιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες από 119 1η ηµέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - Μ. ΡΙΛΛΑ - ΣΟΦΙΑ (330χλµ) Νωρίς το πρωί αναχώρηση για τα σύνορα Προµαχώνα. Κάνοντας µία σύντοµη στάση στα αφορολόγητα

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Τσεχία: Πράγα Κάρλοβυ Βάρυ, 5 ηµέρες

Τσεχία: Πράγα Κάρλοβυ Βάρυ, 5 ηµέρες Τσεχία: Πράγα Κάρλοβυ Βάρυ, 5 ηµέρες ιανυκτερεύσεις: Πράγα (4) Γενικά Από τις οµορφότερες πόλεις της Ευρώπης, πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που όσες φορές και να την επισκεφθεί κανείς, ποτέ δεν την

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η Μονή Γουβερνέτου Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA Μόλις τελείωσα τα προγράµµατα σας Ελπίζω περάσετε ΚΑΛΑ!!! ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ!!! Χρόνια σας Αγαπητοί συνεργάτες, στις Επόμενες σελίδες θα βρείτε τα Day By Day προγράμματα μας

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Σικελία:Δώρο-Αντίδωρο", ομάδα μαθητριών της Γ γυμνασίου πραγματοποίησε ταξίδι στη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, από τις 5 έως τις 9 Απριλίου 2017.

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογράφος - Θέατρο

Κινηματογράφος - Θέατρο Η Πάτρα ως πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας διαθέτει μεγάλο αριθμό θεατρικών σκηνών και κινηματογραφικών αιθουσών, εκ των οποίων κάποιες αριθμούν πολλά χρόνια ιστορίας και πολιτιστικής προσφοράς στους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Τιµή: 390 Αναχώρηση: 05/01 Περιγραφή Ταξιδιού 1η µέρα: Aθήνα - Βουκουρέστι - Παλάτι Πέλες- Μοναστήρι Σινάια Συγκέντρωση στο αεροδρόµιο «Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΝΑΥΛΩΜΕΝΗ ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ / ΠΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5 νύχτες /6 ημέρες 1η Μέρα: Ηράκλειο - Πράγα/ Ξενάγηση Παλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ

Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ 1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Καζαμπλάνκα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη, συνάντηση με τον αρχηγό σας και ξεκινάμε για την ξενάγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΟΦΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

1. ΣΟΦΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 1. ΣΟΦΙΑ Μονοήμερη εκδρομή στην Πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την πολύπολιτισμική Σόφια. Η εκδρομή περιλαμβάνει περιπατητική ξενάγηση στο κέντρο της πόλης καθώς και ελεύθερο χρόνο για ψώνια σε ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

Prague. 16/10/ /10/2017 Approaching Multicultural Issues and Mixed Ability Classes

Prague. 16/10/ /10/2017 Approaching Multicultural Issues and Mixed Ability Classes Prague 16/10/2017-20/10/2017 Approaching Multicultural Issues and Mixed Ability Classes Το Κάστρο της Πράγας Ιδρύθηκε τον 9 ο αιώνα Υπήρξε η έδρα των βασιλιάδων της Βοημίας, πριν γίνει η έδρα των προέδρων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr

EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr Ρώμη, κάθε Παρασκευή 4 ή 5 μέρες Ρώμη και Βασιλική Αγίου Πέτρου. Διαμονή σε ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παύλος Σάμιος στο κάστρο των ιπποτών της Ρόδου

Ο Παύλος Σάμιος στο κάστρο των ιπποτών της Ρόδου Ο Παύλος Σάμιος στο κάστρο των ιπποτών της Ρόδου Ο ζωγράφος (με την ευκαιρία της έκθεσης του στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου) κλείνεται στα μεσαιωνικά τείχη του γοητευτικού νησιού και απελευθερώνει

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια

ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΗ από ΧΑΝΙΑ 7ήμερο πλούσιο πρόγραμμα 11 17 Απριλίου 2017 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΤΡΑΝΣΥΛΒΑΝΙΑ 399!!! 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 1 η ημέρα, 11/04

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης 1ης Διαδρομής Μονή Βαλτάδων Ναός Οσίου Δαυίδ Βυζαντινό Λουτρό Ναός Αγίου Νικολάου (Ορφανού) Ναός Αγίου Παντελεήμονα Ναός Σωτήρως Χριστός Ροτόντα Παλιά Πόλη,Κάστρα 2ης

Διαβάστε περισσότερα

Μνημεία Πολιτισμού UNESCO. (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization)

Μνημεία Πολιτισμού UNESCO. (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) Μνημεία Πολιτισμού UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) Λίγα λόγια για την UNESCO Δημιουργήθηκε 16-11-1945 με στόχο την παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες Η Πράγα πρωτεύουσα της Τσεχίας, «Χρυσή Πόλη» ή «Πόλη των εκατό πύργων» όπως έχει χαρακτηριστεί, μοναδική & πολύ καλά διατηρημένη ως σήμερα. Η γεωγραφική της θέση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 & 6 ημέρες

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 & 6 ημέρες ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 6 ημέρες Η Πράγα πρωτεύουσα της Τσεχίας, «Χρυσή Πόλη» ή «Πόλη των εκατό πύργων» όπως έχει χαρακτηριστεί, μοναδική πολύ καλά διατηρημένη ως σήμερα. Η γεωγραφική της θέση, την κατέταξε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ Πράγα-Καστρούπολη-- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ

ΠΡΑΓΑ Πράγα-Καστρούπολη-- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ Κολοκοτρώνη 7 Κηφισιά Τ.Κ 145 62 Τηλ. 216 7000 420 email: info@planetholidays.gr website: www.planetholidays.gr Η θαυμαστή Μεσαιωνική πόλη ΠΡΑΓΑ Πράγα-Καστρούπολη-- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ 4,5,6 ΗΜΕΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λευκωσίας

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λευκωσίας «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λευκωσίας Διαδρομή ΛΕΥ-Α «Μικροί Αρχαιολόγοι» 08:30-09:45 Επίσκεψη στο Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας** (Τηλ.22585834 κ.άντρη) 10:00-10:30

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα)

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) ΔΑΛΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΥ ΥΑΚΙΝΘΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΚΟΥΦΟΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΓΑ ΕΛΕΝΑ Πολυκατοικίες σε μεγάλες πόλεις από

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική.

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. ΙΤΑΛΙΑ Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: 301.230 τ.χμ Πληθυσμός: 58.057.477 κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. Ανάμεσα στις αλλόγλωσσες ομάδες είναι η γερμανική, η αλβανική, η ελληνική,

Διαβάστε περισσότερα

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη Αγία Αικατερίνη Η Αγία Aικατερίνη βρίσκεται σε ενα απο τα καλυτερα μερη της θεσσαλονικης, στην Βορειοδυτική πλευρά της Άνω Πολης.Κτισμένη το 1320 μχ,η ατμόσφαιρα ειναι πολύ ωραία και προπάντον ειναι ήσυχα

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΕΝΤΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΑΚΑ ΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού Διαδρομή ΛΕΜ - Α: «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Κάστρο Λεμεσού- Περπάτημα στην Παλιά Πόλη- Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο» 8:15-8:30

Διαβάστε περισσότερα

Βερολίνο (Πότσνταμ), 4 ημέρες

Βερολίνο (Πότσνταμ), 4 ημέρες Βερολίνο (Πότσνταμ), 4 ημέρες Διανυκτερεύσεις: Βερολίνο (3) Γενικά Mε την ενοποίηση της Γερμανίας, το 1989, το Βερολίνο πήρε την θέση που του άρμοζε. Πόλη 'αριστοκρατική' με φαρδιές λεωφόρους και μεγαλόπρεπα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη Στέλλα, Τσαρίδου Βασιλεία, Φωτοπούλου Έλενα Ο Δομήνικος

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Υπεύθυνοι μαθητές Τζούρι Άρτεμις Σίμος Νίκος Πέτσιος Αναστάσης Σακελλίων Γρηγόρης Υπεύθυνοι καθηγητές: Αδαμάρα Ζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014

Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 Α.Δ.Σ. ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ Αγαπητοίγονείςκαιμαθητές, ΤοΑνοιχτόΔημιουργικόΣχολείο(ΑΔΣ),ξεκινάτιςεξορμήσειςτου για τη σχολική χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας!

Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Θέλουμε πάντα να βρίσκεστε σε ταξιδιωτική διάθεση και ετοιμότητα και έτσι, λίγες μέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2010 ΙΤΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ - ΠΡΑΓΑ ΜΟΝΑΧΟ ΒΕΝΕΤΙΑ) 12 ΗΜΕΡΕΣ 23/03/2010 ΕΩΣ 03/04/2010 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο 2013-2014 Λίγα λόγια για τον ιόνυσο Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα κάστρα και τα

Διαβάστε περισσότερα

Βιέννη & Βιέννη Σάλτσμπουργκ. Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια

Βιέννη & Βιέννη Σάλτσμπουργκ. Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια Βιέννη & Βιέννη Σάλτσμπουργκ ΒΙΕΝΝΗ 5 ημέρες Σάλτσμπουργκ Ι Mπάντεν Ι Mάγιερλινγκ Ι (Μπρατισλάβα) /Γκρατς ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 24,29/12/2014 1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΕΩΣ) ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΣΕΝΜΠΡΟΥΝ (30 ΧΛΜ)

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ

ΡΩΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ ΡΩΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 Με απευθείας πτήσεις της Alitalia Λάρνακα Ρώμη AZ 743 05:00 07:15 Ρώμη Λάρνακα AZ 742 23:05 03:10+1 1η μέρα: ΛΑΡΝΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.gr Τηλ.-Φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.gr Τηλ.-Φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.gr Τηλ.-Φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 18 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ, ΤΟ ΜΕΛΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Bled, Σλοβενία Η ρομαντική λίμνη είναι το σύμβολο της χώρας. Από πάνω της δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο ενώ στο νησάκι της υπάρχει ο ναός της

Bled, Σλοβενία Η ρομαντική λίμνη είναι το σύμβολο της χώρας. Από πάνω της δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο ενώ στο νησάκι της υπάρχει ο ναός της Bled, Σλοβενία Η ρομαντική λίμνη είναι το σύμβολο της χώρας. Από πάνω της δεσπόζει το μεσαιωνικό φρούριο ενώ στο νησάκι της υπάρχει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, το οποίο πολλά ζευγάρια

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινές ψηφίδες στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη

Βυζαντινές ψηφίδες στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη Βυζαντινές ψηφίδες στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, Τα μυστικά της πόλης 1 ο ΕΠΑΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 Η ομάδα μας Αβραμίδου Αφροδίτη Αγαθονικιάδου Αλεξάνδρα Αθανασιάδης Κωνσταντίνος Αθανασιάδης Μάριος

Διαβάστε περισσότερα

BELLA ITALIA. 8 µέρες / 7 νύχτες. * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ

BELLA ITALIA. 8 µέρες / 7 νύχτες. * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ BELLA ITALIA 8 µέρες / 7 νύχτες * Βενετία * Φλωρεντία * Σιένα * Ρώµη * 1 η µέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΤΡΑ - (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΕΝ ΠΛΩ Συγκέντρωση και αναχώρηση για το λιµάνι της Πάτρας / Ηγουµενίτσας. Επιβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

Βαρσοβία, Κρακοβία, Άουσβιτς, Αλατορυχεία, 5 ημέρες

Βαρσοβία, Κρακοβία, Άουσβιτς, Αλατορυχεία, 5 ημέρες Βαρσοβία, Κρακοβία, Άουσβιτς, Αλατορυχεία, 5 ημέρες Διανυκτερεύσεις: Κρακοβία (2), Βαρσοβία (2) Γενικά Οι δυο πιο αξιόλογες πόλεις της Πολωνίας, Βαρσοβία και Κρακοβία, αποτελούν ένα μοναδικό κράμα αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Στην περιοχή της ευρύτερης Καχετίας (Kakheti)- Μια κατ εξοχήν ιστορική οινοπαραγωγική γωνιά του Καυκάσου.

Στην περιοχή της ευρύτερης Καχετίας (Kakheti)- Μια κατ εξοχήν ιστορική οινοπαραγωγική γωνιά του Καυκάσου. 1 Στην περιοχή της ευρύτερης Καχετίας (Kakheti)- Μια κατ εξοχήν ιστορική οινοπαραγωγική γωνιά του Καυκάσου. ΤουΓεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη Μπαίνουμε στην περιφέρειά της απ τα ανατολικά, ερχόμενοι από το

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείου του χωριού Πήδημα είναι οι πηγές. Από εκεί ξεκινάει ο ποταμός Άρης και τα νερά των πηγών υδροδοτούν σχεδόν ολόκληρη

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείου του χωριού Πήδημα είναι οι πηγές. Από εκεί ξεκινάει ο ποταμός Άρης και τα νερά των πηγών υδροδοτούν σχεδόν ολόκληρη Ωραίο το Πήδημα! Το Πήδημα είναι ένα γραφικό χωριό της Μεσσηνίας λίγο έξω από Καλαμάτα! Είναι ένα χωριό διαφορετικό από τα Κλασσικά και τουριστικά σημεία της Μεσσηνίας. Ένα μέρος απέρνατης φυσικής ομορφιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ,,^ -^,;-,..:..,, : χ λ κ«:! «e.«?s"'h. ΗΗΗΜΗΗΒ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΜΑΡΑ Τα καινούρια προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΣΤΡΙΑ- ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

ΑΥΣΤΡΙΑ- ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑ- ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ Η κρατική όπερα της Βιέννης είναι η αξιολογότερη όπερα της Βιέννης, και μια από τις αξιολογότερες όπερες του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1868 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η πρεμιέρα

Διαβάστε περισσότερα

συνείδηση που χρειαζόταν ένα σύµβολο. 3. Η αγαλλίαση και η τάση για ευχαριστία επειδή η χιλιετία (1000 µ.χ.) δεν έφερε το τέλος του

συνείδηση που χρειαζόταν ένα σύµβολο. 3. Η αγαλλίαση και η τάση για ευχαριστία επειδή η χιλιετία (1000 µ.χ.) δεν έφερε το τέλος του ΡΟΜΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 1000-1150 µ.χ. Ιστορία: Στα µέσα του 11 ου αιώνα οι κάτοικοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης ανεξαρτητοποιούνται από το κλασικό και ρωµαϊκό παρελθόν. Παίρνονται ως εκ τούτου νέες κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ: ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΕΜΑ: ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό

Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διδάσκουσα: Δρ Βικτώρια Φερεντίνου 1. Εισαγωγή στην τέχνη του Μπαρόκ και του Ροκοκό Τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 2 η μέρα 5/3/12: ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άφιξη το πρωί στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα