DVD Audio, η επανάσταση ενός φίλου από τα παλιά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "DVD Audio, η επανάσταση ενός φίλου από τα παλιά"

Transcript

1 DVD Audio, η επανάσταση ενός φίλου από τα παλιά Πέραν των δικαιολογημένων ή όχι ηχητικών προτιμήσεων του καθενός, όλοι πρέπει να δεχτούμε πως η μακρόχρονη αναζήτηση της υψηλής πιστότητας θα ήταν τουλάχιστον πιο... ανιαρή, χωρίς την έλευση ψηφιακών format. Βέβαια το ερώτημα έχει νόημα μόνο μεταξύ ανθρώπων που ασχολούνται με τον ήχο ως χόμπι γιατί οι επαγγελματίες φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό... Η ψηφιακή εποχή (για τους καταναλωτές), ξεκίνησε πριν από 20+ χρόνια με την εμφάνιση του γνωστού μας CD, το To red book έδειξε τον δρόμο, για το πως πρέπει να «κονσερβοποιηθεί» η μουσική, στο γνωστό μας γυαλιστερό δισκάκι. - Όλα λοιπόν ξεκίνησαν και συνέχισαν να καθορίζονται με βάση αυτό το... δισκάκι. Κάπου στο 1990, μόλις 8 χρόνια μετά την παρουσίαση στην αγορά του CD, οι εταιρίες είχαν ήδη αποφασίσει ότι το δισκάκι για το οποίο έγινε μια παγκόσμια ανακατάταξη στο hi fi δεν τους έκανε πια. Έτσι ήδη αναπτυσσόταν όχι ένας, αλλά δύο νέοι τρόποι αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων. Ο πρώτος ήταν το λεγόμενο MMCD (Multimedia Compact Disc) και ήταν προϊόν της φαντασίας δύο γνωστών στις μέρες μας από το SACD υπόπτων, της SONY και της Philips. Ο δεύτερος ήταν το δισκάκι με την αρχική ονομασία SD (Super Density) και είχε την υποστήριξη των Toshiba, Time-Warner, Matsushita Electric, Hitachi, Mitsubishi Electric, Pioneer, Thomson, and JVC. Ο πόλεμος πιθανώς να μην είχε καταλήξει πουθενά αν δεν είχε βάλει το χέρι του ένας κομπιουτεράς, η μεγάλη κυρία της πληροφορικής, η ΙΒΜ. Η ΙΒΜ λοιπόν με δικές της προσπάθειες κατάφερε στο τέλος να φέρει τις δύο πλευρές σε συμφωνία, με αποτέλεσμα την δημιουργία του πολύ γνωστού μας σήμερα DVD. Έτσι ένα νέο δισκάκι το οποίο είχε στοιχεία από τις τεχνολογίες και των δύο πλευρών παρουσιάστηκε το 1995 και τελειοποιήθηκε το Από το 1997 υπάρχει και το DVD Forum το οποίο μέχρι και σήμερα καθορίζει την τύχη των format που στηρίζονται στους νέους ασημένιους δίσκους.

2 Εφαρμογές - βασικά χαρακτηριστικά Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή το νέο μέσο προοριζόταν μόνον για την αποθήκευση ψηφιακών αρχείων κινούμενης εικόνας. Με τον καιρό όμως οι εφαρμογές του DVD έγιναν πάρα πολλές: - DVD-Video - DVD-Audio - SACD - DVD-R - DVD+R - DVD-ROM - PlayStation 2, Xbox, Xbox 360 Πέραν από τα φυσικά χαρακτηριστικά του DVD η μεγαλύτερη διαφορά του σε σχέση με το CD δεν ήταν άλλη από την χωρητικότητά του. Ένα single layer DVD μπορεί να αποθηκεύσει έως και 4,7GB δηλαδή 7 φορές περισσότερη πληροφορία από ότι ένα CD. Ένα επίσης πολύ σημαντικό σημείο είναι οι βελτιωμένοι αλγόριθμοι διόρθωσης σφαλμάτων. Έτσι αντί των γνωστών CIRC κωδικών, εφαρμόστηκε ένας νέος, πάλι Reed-Solomon κωδικός, πολύ πιο αποτελεσματικός από τον παλιό. Ένα νέο format ήχου γεννιέται Το καινούριο δισκάκι έδωσε την ευκαιρία για την δημιουργία ενός format που όλοι ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν να έχουν με το CD. Οι στόχοι ήταν οι εξής: - Ήχος υψηλής πιστότητας. Το νέο format θα έπρεπε να υποστηρίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου που θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε από ένα studio ηχογράφησης. - Πολυκάναλος ήχος. Οι μηχανικοί ζητούσαν περισσότερα του ενός κανάλια. Θέλανε να παίξουν με την πληροφορία χώρου, με τρόπο όμως που δεν θα εμπεριείχε την ψεύτικη προσομοίωση μέσω κάποιων DSP, αλλά με απ ευθείας ηχογράφηση. - Επιπλέον data εκτός των ηχητικών. Το νέο format έπρεπε να συνοδεύεται από κινούμενη ή ακίνητη εικόνα και extra πληροφορίες που θα πλαισιώνουν την μουσική. - Εύκολο interface. Ο κόσμος του ψηφιακού ήχου είχε μάθει καλά τα play, pause, stop κλπ. Δεν υπήρχε κανένας λόγος γι αυτά να αλλάξουν. - Συμβατότητα. Από πολύ νωρίς οι εμπνευστές της ιδέας κατάλαβαν ότι το DVD Audio μόνον ένα τρόπο είχε για να μπει στην αγορά. Να είναι συμβατό με το μέσο που έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία, το DVD Video. - Copyright. Καλά όλα τα παραπάνω αλλά οι εταιρίες θα έπρεπε να διασφαλίζουν και τα πνευματικά τους δικαιώματα με τον καλύτερο τρόπο.

3 Τι περιέχει ένα DVD Audio Με βάση του παραπάνω στόχους, ένα DVD Audio μπορεί να περιέχει: - Μουσική υψηλής δειγματοληψίας σε πολυκάναλο πρόγραμμα - Εικόνες - Video - Μουσική σε πολυκάναλη AC3/DTS κωδικοποίηση - Μουσική υψηλής δειγματοληψίας σε δικάναλο πρόγραμμα Τοιουτοτρόπως, κάθε DVD Audio έχει ένα DVD Video section και μπορεί να διαβαστεί από οποιοδήποτε DVD Player σαν ένα κοινό DVD. Εδώ πρέπει να προσέξουμε το εξής. Ο πολυκάναλος ήχος του DVD Audio δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον πολυκάναλο ήχο των DVD Video, τα γνωστά AC3 και DTS. Πέραν από το οφθαλμοφανές της δειγματοληψίας και του μεγέθους της χρησιμοποιούμενης ψηφιακής λέξης, τα τελευταία αποτελούν απωλεστικούς αλγόριθμους συμπίεσης ψηφιακών δεδομένων, ενώ είναι γνωστό ότι όλη η φιλοσοφία τους κινείται γύρω από την ψευδαίσθηση του περιβάλλοντα χώρου, στην λογική των εφφέ μέσω DSP. Αυτό δεν υπάρχει στο DVD Audio και ακριβώς όπως ο ηχολήπτης γράφει τα δύο κανάλια του CD έτσι γράφει και τα 4 ή 6 του DVD Audio. Στην περίπτωσή μας, το σήμα των πολλών διαφορετικών καναλιών πρέπει να μείνει αναλλοίωτο. Ούτε καν bass management δεν είχε προβλεφθεί κατά την δημιουργία του προτύπου και το σωστό playback σαφώς και δεν το προϋποθέτει. Για να παίξει κάποιος σωστά πολυκάναλο DVD Audio στο σπίτι του, χρειάζεται 2, 4 ή 5 ηχεία full range δυνατοτήτων, ενδεχομένως κατά περίπτωση και ένα subwoofer. Ο ψηφιακός γέρος, το PCM Το γνωστό μας PCM (Pulse Code Modulation) είναι ο γέρος της παρέας, αφού πρόκειται για μια εφεύρεση του Η ψηφιοποίηση ενός αναλογικού σήματος είχε έναν ο προφανή λόγο ύπαρξης και αυτός ήταν η μετάδοση φωνής, ήτοι οι τηλεπικοινωνίες. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται ακόμη τόσο στην τηλεφωνία όσο και σε ψηφιακές εφαρμογές ήχου. Κατά την PCM κωδικοποίηση ενός αναλογικού σήματος, λαμβάνονται δείγματα με συγκεκριμένο μήκος λέξης. Όταν λοιπόν λέμε 16bit/44,1KHz δεν εννοούμε τίποτε άλλο από τον αριθμό των bit ανά δείγμα (16bit) και την συχνότητα ανά δευτερόλεπτο με την οποία λαμβάνονται τα δείγματα (44,1KHz). Όπως είναι λογικό, όσο περισσότερα ψηφία έχει το κάθε δείγμα και όσο περισσότερα είναι αυτά τα δείγματα, τόσο περισσότερη πληροφορία λαμβάνουμε σε σχέση με το αρχικό μας, προς ψηφιοποίηση, σήμα.

4 Υψηλότερη δειγματοληψία = Περισσότερη πληροφορία Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η διαφορά από τα 16bit στα 24bit, σημαίνει 256 φορές πυκνότερη πληροφορία. Σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση της συχνότητας με την οποία λαμβάνονται τα 24μπιτα ψηφιακά δείγματα, γίνεται φανερό πως στις δειγματοληψίες του DVD Audio, η αρχική πληροφορία παρουσιάζεται με πολύ υψηλή πιστότητα.

5 Ψηφιακός ήχος και κανάλια στο DVD Audio To DVD Audio σχεδιάστηκε για να είναι συμβατό με οποιαδήποτε μορφή ήχου υψηλής ανάλυσης υπάρχει. Αυτό αποτέλεσε απαίτηση των μηχανικών ήχου, οι οποίοι ήθελαν την δυνατότητα να γράφουν σε πολλούς διαφορετικούς ρυθμούς δειγματοληψίας χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις. Έτσι το DVD Audio υποστηρίζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που μπορείτε να σκεφτείτε: - Να σημειώσουμε ότι ο ρυθμός δειγματοληψίας δεν είναι δεσμευτικός, όταν μιλάμε για δικάναλο πρόγραμμα. Έτσι μπορεί να συναντήσουμε και δικάναλο πρόγραμμα γραμμένο σε ανάλυση μικρότερη των 192KHz.

6 Meridian Lossless Packing (MLP) Σε κάθε περίπτωση που σε ένα DVD Audio έχουμε πάνω από 2 κανάλια ήχου υψηλής ανάλυσης, video, ήχο AC3 κλπ, τα 4,7GB δεν αρκούν. Επιπλέον, ο περιορισμός των 9,6Mbps μας ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους τρόπους συμπίεσης. Φυσικά τα δεδομένα ήχου σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να συμπιεστούν με σύστημα απωλεστικής συμπίεσης, όπως το AC3 ή το DTS, αφού εδώ το ζητούμενο είναι η υψηλή πιστότητα. Έτσι έβαλε το χεράκι της η Meridian, για πολλούς ο μάγος των ψηφιακών παγκοσμίως. Ο μάγος λοιπόν, δημιούργησε ένα σύστημα μη απωλεστικής συμπίεσης, βασισμένο σε εντελώς κομπιουτεράδικα πρότυπα, δηλαδή χωρίς να «πετιέται» καθόλου πληροφορία από το αρχικό δείγμα, αφού διαφορετικά κατά την αποσυμπίεση το αρχείο δεν θα αναγνωρίζεται από κανένα s/w. Αυτό λοιπόν είναι το MLP lossless compression system. Επειδή το s/w της Meridian είναι αρκετά πολύπλοκο και δεν μας ενδιαφέρει, δεν θα επεκταθώ καθόλου. Για να σας δώσω μόνον ένα δείγμα του τι μπορεί να περιμένουμε στο μέλλον, θα σας πω ότι το εν λόγω s/w είναι φτιαγμένο για να επεξεργάζεται συμπιέζει μέχρι και 63 κανάλια ήχου σε ποιότητα 24bit/192KHz. Και μην νομίζετε ότι 63 κανάλια είναι πολλά... Γεγονός είναι ότι το σύστημα συμπίεσης της meridian έχει κυριαρχήσει και συνεργάζεται σχεδόν με όλα τα s/w ηχογράφησης σήμερα, όπου αυτά χρησιμοποιούν PCM. Copy Protection Όλοι ξέρουμε πως με κάθε ευκαιρία, οι εταιρίες θέλουν να επιβάλλουν νέους τρόπους κλειδώματος του υλικού που γράφεται στα μέσα διανομής. Το αντίστοιχο σύστημα προστασίας των DVD Video, το CSS, έσπασε πάρα πολύ γρήγορα. Έτσι στο DVD Audio εφαρμόστηκε το Content Protection for Pre Recorded Media (CPPM), το οποίο εν ολίγοις εμποδίζει (εμπόδιζε για να είμαι ακριβής), τους χρήστες να εξάγουν τα ψηφιακά δεδομένα σε PC, ενώ ταυτόχρονα εισήγαγε και το CPRM (Content Protection for Recordable Media), μηχανισμό προστασίας για το DVD+RW με τις ευλογίες των IBM, Intel, Matsushita και Toshiba. Με χαρά σας ανακοινώνω ότι το CPPM «έσπασε» μέσα στην χρονιά που μας πέρασε, δηλαδή στο 2005 και συνεπώς τα αντίγραφα «ασφαλείας» των DVD Audio είναι πλέον γεγονός, κάτι που τα κάνει ακόμη πιο compatible με το CD.

7 Τι ακριβώς συμβαίνει στις εξόδους ενός DVD Audio Player? Παρόλο που στο γνωστό μας DVD Video έχουμε πλήρη απόδοση των ψηφιακών δεδομένων πολυκάναλου ήχου (AC3/DTS) από τις ψηφιακές εξόδους, στο DVD Audio τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι φόβοι για αντιγραφή του σήματος της ψηφιακής εξόδου, έθεσαν όρια στον σχεδιασμό του format. Έτσι το πολυκάναλο σήμα ενός DVD Audio, μπορεί να βγει από την συσκευή με τους εξής τρόπους: - 6 κανάλια από 6 αναλογικές εξόδους. - 6 κανάλια από ψηφιακή έξοδο με πρότυπο ΙΕΕΕ-1394 (την γνωστή σε όλους firewire), αλλά σε κρυπτογράφηση με κλειδί που βρίσκεται στο player και στον ενισχυτή που θα ακολουθήσει την πορεία του σήματος. Τι γίνεται με την γνωστή μας ψηφιακή έξοδο? Από την έξοδο SPDIF (ή Toslink ή AES/EBU), κανονικά και βάσει προδιαγραφών του format, επιτρέπεται να βγει μόνον down mixed δικάναλο πρόγραμμα PCM, επιπέδου CD. Στην πράξη τα Players χειρίζονται την κανονική ψηφιακή έξοδο με τρεις τρόπους: - Το σύνηθες είναι να την έχουν απενεργοποιημένη. - Επιτρέπουν μεταφορά δικάναλου σήματος με down conversion 16bit/48KHz, κάτι καλύτερο δηλαδή από CD (αυτό παρεμπιπτόντως ισχύει και στα DVD Video που περιέχουν δικάναλο PCM πρόγραμμα). - Επιτρέπουν μεταφορά δικάναλου σήματος, αλλά στις αρχικές υψηλές συχνότητες δειγματοληψίας, ήτοι έως 24bit/192KHz. Η τελευταία επιλογή βεβαίως, υποτίθεται ότι στηρίζεται σε flags που μπαίνουν στα δισκάκια αλλά και στους ενισχυτές για να αναγνωρίζεται το σήμα. Η πράξη λέει ότι προκειμένου το format να μην είναι τόσο κλειστό όσο το SACD, ανάλογα με τον κατασκευαστή του hardware κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, μην ανακοινώνοντας από την μία την δυνατότητα, υιοθετώντας την από την άλλη στις συσκευές τους. Αυτή η δυνατότητα είναι βούτυρο στο ψωμί όσων είχαν και έχουν τους ανάλογους ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς για να διαχειριστούν τέτοιου είδους ψηφιακό σήμα υψηλής ανάλυσης (αφού βρούνε φυσικά το αντίστοιχο player και το αντίστοιχο software). Με αυτήν ως βασική προϋπόθεση, μπορείτε να δείτε στην ψηφιακή είσοδο ενός κατάλληλου DAC μέχρι και δικάναλο σήμα 192KHz.

8 Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει μια απαραίτητη διευκρίνιση. Όταν ξεκίνησε το format, τα περισσότερα DVD Audio ΔΕΝ είχαν αμιγώς δικάναλη πληροφορία. Κατά βάσην το format είναι πολυκάναλο. Βέβαια για να προσεγγιστεί ο χώρος του hi fi, γρήγορα τα πράγματα άλλαξαν και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων τίτλων, περιέχει και δικάναλη πληροφορία σε συχνότητες δειγματοληψίας που μπορεί να διαφέρουν. Για λόγους συμβατότητας με όλες τις consumer συσκευές DVD αλλά και με βάση το γεγονός ότι δεν έχει όλος ο κόσμος πολυκάναλα συστήματα, πέραν της αρχικής εγγραφής δικάναλου προγράμματος υψηλής ανάλυσης στα δισκάκια, γρήγορα υιοθετήθηκε και η λειτουργία SMART. Η λειτουργία SMART (System Managed Audio Resource Technique), αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο κάνει down mix κάθε DVD Player ένα πολυκάλανο σήμα DVD Audio. Άρα καμία σχέση με DVD Audio σε ότι έχει να κάνει με το παραγόμενο αποτέλεσμα, αφού μιλάμε για ένα απλό σοφτγουερικό δημιούργημα, καθαρά για λόγους ευκολίας και φιλικότητας προς τον χρήστη. Η διαδικασία αυτή έγινε απλά για να έχουν λόγο οι μηχανικοί ήχου κατά την διαδικασία του down mix των 6 καναλιών σε 2, που μπορεί ούτως ή άλλως να κάνει κάθε player. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι κυρίως μας (όσους ενδιαφέρονται για υψηλή πιστότητα), ενδιαφέρει η audio πληροφορία που είναι γραμμένη στο δισκάκι, είτε δικάναλη, είτε η πολυκάναλη, αρκεί να μην υποβάλλεται σε software μεταβολές. Τα υπόλοιπα στοιχεία αφορούν απλά στην φιλικότητα του format και όχι στην αναζήτηση της υψηλής πιστότητας.

9 Η επόμενη μέρα Γεγονός είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα του audio παραμένει μέχρι και σήμερα διχασμένη σε ότι έχει να κάνει με τα ψηφιακά format υψηλής ανάλυσης. Οι εταιρίες παραγωγής έχουν διαλέξει το ένα ή το άλλο στρατόπεδο ενώ υπάρχουν και μερικές που ακολουθούν και τους δύο δρόμους όπως πχ η Telarc. To DVD Audio, τυπικά και ουσιαστικά δεν χρειάστηκε ποτέ να αποδείξει ότι είναι καλύτερο από το CD. Βάσει χαρακτηριστικών και μόνο, μιλάμε για τεράστιες διαφορές σε συχνοτικό εύρος και δυναμικής περιοχής. Φυσικά ακόμη και οι πιο δύσπιστοι, στην ακρόαση μιας προσεγμένης ηχογράφησης μέσω ενός καλού συστήματος DVD Audio, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Πέραν αυτών. Το DVD Audio κατά την ταπεινή μου άποψη, έκανε μια επανάσταση ανάλογη ή και μεγαλύτερη αυτής του CD. Το βασικό του γνώρισμα είναι ότι έφερε σε απλές consumer συσκευές του κιλού (πηγές με κόστος κάτω των 200 ), ψηφιακό περιεχόμενο, επιπέδου master από studio ηχογραφήσεων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς, ότι αν με το CD έχουμε στο ράφι μας μιας μορφής ψηφιακή πληροφορία, με το DVD Audio έχουμε πολλές φορές περισσότερη πληροφορία για το ίδιο ακριβώς μουσικό γεγονός. Αυτό και μόνο κάνει το format πιο αληθοφανές, πιο σωστό από το CD, συγκρινόμενο πάντα με την live εκτέλεση. Στην πραγματικότητα τα master στα περισσότερα studio, δεν είναι τίποτε άλλο από ψηφιακά δεδομένα σε αναλύσεις παρόμοιες με αυτές του DVD Audio. Σκεφτείτε δηλαδή ότι με βάση αυτήν περίπου την πληροφορία που πλέον μπορείτε να έχετε στο ράφι της δισκοθήκης σας, παράγονται CD ή βινύλια. Το DVD Audio είναι ένα ανοιχτό format και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, έναντι του άλλου format που διεκδικεί την κορυφή της υψηλής πιστότητας, του SACD. Κατ επέκταση το συγκεκριμένο format είναι ευκολότερο στην χρήση του για τους μηχανικούς ηχογραφήσεων από το SACD, αφού στην πραγματικότητα δεν άλλαξε και τίποτα στον τρόπο δουλειάς τους. Τo DVD Audio δεν επέβαλε αλλαγή του τρόπου ηχογράφησης όπως το SACD και τελικά αυτό ήταν το μεγάλο κόλπο... Επιπλέον, η έξυπνη κίνηση της συμβατότητας του νέου format με το DVD Video το κάνει πιο εύκολο στην χρήση από το SACD. Κάτι που δεν ανέφερα είναι ότι στις προδιαγραφές του DVD Audio εκ του DVD Forum, προβλέπεται και υβριδική σχεδίαση με στρώση κανονικού CD, όπως ακριβώς και στο SACD. Προσωπικά νομίζω ότι αν είχε εφαρμοστεί αυτό στην πράξη, το SACD δεν θα είχε κάνει ούτε ενός χρόνου γενέθλια. Με βάση αυτά, μπορούμε να έχουμε και μια μικρή ένδειξη του τι προβλέπεται για το μέλλον. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι πέραν του ποιού format θα επικρατήσει, ο κόσμος του consumer ψηφιακού ήχου, θα στηριχθεί σε δεδομένα υψηλής ανάλυσης, τουλάχιστον στο επίπεδο των λατρών της υψηλής πιστότητας, (ακόμη κι αν αυτά είναι προϊόντα download). Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δηλαδή, θα πρέπει στις

10 δισκοθήκες μας να καταλήγει υλικό πολύ κοντά στα master των studio. Μιας και όλα εξαρτώνται από την χωρητικότητα των μέσων που κυκλοφορούν στην αγορά, το DVD δείχνει από τώρα ότι θα είναι νικητής. Η χρήση απλού σήματος PCM είναι επίσης ένας λόγος υπέρ του συγκεκριμένου format γιατί με αυτόν τον τρόπο οι τεχνολογίες εγγραφής δεν χρειάζονται αναβάθμιση. Φυσικά όμως η τεχνολογία ποτέ δεν σταματά. Τα ψηφιακά πάντα θα έχουν δρόμο μπροστά τους. Αυτό βέβαια για εμάς είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί όσο περνούν τα χρόνια θα ερχόμαστε πιο κοντά στο αυθεντικό, κακό γιατί όπως πάμε, δεν μας βλέπω να γλιτώνουμε το τρελάδικο... Καλές αναζητήσεις και καλές ακροάσεις...

Super Audio CD. 5. Διάρκεια Ζωής Το νέο μέσο θα έπρεπε να είναι πιο ανθεκτικό από ότι το CD, σε γρατζουνιές και κακή χρήση.

Super Audio CD. 5. Διάρκεια Ζωής Το νέο μέσο θα έπρεπε να είναι πιο ανθεκτικό από ότι το CD, σε γρατζουνιές και κακή χρήση. Super Audio CD Παρά την επανάσταση που έφερε το πρώτο ψηφιακό μέσο, το αγαπημένο μας σιντάκι, οι audiophiles όλου του πλανήτη εξακολούθησαν να ψάχνουν για καλύτερο ήχο, αναγνωρίζοντας εξ αρχής τις αδυναμίες

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Αφήγηση Μαρτυρία Εκφώνηση Μουσική ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Διαβάστε περισσότερα

sur so ro un un d d 5.1

sur so ro un un d d 5.1 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΥ Γ ΤΠ 61 2012 ? ?surround ?Ο πολυκάναλος (surround) ήχος και πίσω από τη θέση ακρόασης. κάνοντας χρήση διάφορων τεχνικών, εμπλουτίζει την ηχητική εμπειρία του ακροατή, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 01-1

Εισαγωγή. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 01-1 Εισαγωγή Τι είναι τα πολυμέσα; Χαρακτηριστικά των μέσων Ιδιότητες συστημάτων πολυμέσων Δομή συστημάτων πολυμέσων Δικτυακά συστήματα πολυμέσων Μετάδοση πολυμέσων Απαιτήσεις πολυμέσων Ποιοι εμπλέκονται στα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Εύχρηστο σύστημα οικιακού κινηματογράφου DVD με δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής/βίντεο μέσω σύνδεσης USB

Εύχρηστο σύστημα οικιακού κινηματογράφου DVD με δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής/βίντεο μέσω σύνδεσης USB Εύχρηστο σύστημα οικιακού κινηματογράφου DVD με δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής/βίντεο μέσω σύνδεσης USB www.sony-europe.com 1 Χαρακτηριστικά Αφεθείτε στη μαγεία του ήχου surround 5,1 καναλιών που σας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 1: Εισαγωγή Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ουσία και το Δώρο του Ανθρώπινου Σχεδιασμού. Συντάχθηκε απο τον/την Spyraggelos Marketos Vlaikoudis Τρίτη, 11 Οκτωβρίου :27

Η Ουσία και το Δώρο του Ανθρώπινου Σχεδιασμού. Συντάχθηκε απο τον/την Spyraggelos Marketos Vlaikoudis Τρίτη, 11 Οκτωβρίου :27 Μου κάνουν συχνά ερωτήσεις σχετικά με το Ανθρώπινο Σχέδιο. Και μια από τις πιο βασικές ερωτήσεις που κάνει κάποιος που πρωτακούει για το Ανθρώπινο Σχέδιο, είναι το τι κάνει πραγματικά, τι μπορεί να κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΟΥ Αναλογικό και Ψηφιακό σήμα Τα αναλογικά μεγέθη μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε ηλεκτρικά ή ψηφιακά σήματα. Μετατροπή Αναλογικού

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Κωδικοποίηση εντροπίας Διαφορική κωδικοποίηση Κωδικοποίηση μετασχηματισμών Στρωματοποιημένη κωδικοποίηση Κβαντοποίηση διανυσμάτων Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Δρ. Στέλιος Τιμοθέου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Αναλογικά και ψηφιακά συστήματα Μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 3: Συστήματα πολυμέσων Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ.

Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ. Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ. 1 Εισαγωγή Αναλογικό σήμα (analog signal): συνεχής συνάρτηση στην οποία η ανεξάρτητη μεταβλητή και η εξαρτημένη μεταβλητή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Αντίστοιχα σημαντικό ήταν το Mp3, όσον αφορά την ταχύτητα των συνδέσεων στο Internet.

Αντίστοιχα σημαντικό ήταν το Mp3, όσον αφορά την ταχύτητα των συνδέσεων στο Internet. Τι είναι το Mp3 To Mp3 είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος κωδικοποίησης ψηφιακού ήχου. Μειώνει σημαντικά τον όγκο σε Megabyte των αρχείων μουσικής και ήχου, με μικρή έως καθόλου ακουστή απώλεια στην ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα πολυμέσων. Εισαγωγή Υλικό συστημάτων πολυμέσων Λογισμικό συστημάτων πολυμέσων Συστήματα πραγματικού χρόνου Χρονοπρογραμματισμός

Συστήματα πολυμέσων. Εισαγωγή Υλικό συστημάτων πολυμέσων Λογισμικό συστημάτων πολυμέσων Συστήματα πραγματικού χρόνου Χρονοπρογραμματισμός Συστήματα πολυμέσων Εισαγωγή Υλικό συστημάτων πολυμέσων Λογισμικό συστημάτων πολυμέσων Συστήματα πραγματικού χρόνου Χρονοπρογραμματισμός Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 03-1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΨΗΦΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΨΗΦΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ http://www.nashtucky.com/photoscanning.html ΒΑΘΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΘΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΘΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ http://www.unlvweb.com/we/week2.html ΒΑΘΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΘΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΒΑΘΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Διάλεξη 10: Παλμοκωδική Διαμόρφωση, Διαμόρφωση Δέλτα και Πολύπλεξη Διαίρεσης Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Παλμοκωδική Διαμόρφωση (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 5: Ψηφιοποίηση και συμπίεση σημάτων ήχου

Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 5: Ψηφιοποίηση και συμπίεση σημάτων ήχου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ραδιοτηλεοπτικά Συστήματα Ενότητα 5: Ψηφιοποίηση και συμπίεση σημάτων ήχου Δρ. Νικόλαος- Αλέξανδρος Τάτλας Τμήμα Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΔ 200: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΙΙ. Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

ΕΣΔ 200: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΙΙ. Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΣΔ 200: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΙΙ Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Audio Mastering.... και η αισθητική του ήχου 9-1-2012

Audio Mastering.... και η αισθητική του ήχου 9-1-2012 Audio Mastering... και η αισθητική του ήχου 9-1-2012 1 γιατί κάνουμε mastering? Να είναι ο ήχος καθαρός? Να είναι ο ήχος δυνατός? Να είναι ο ήχος εμπορικός? να έχει μπάσα? να έχει πρίμα? να είναι ανταγωνιστικός?

Διαβάστε περισσότερα

Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο

Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο ΣΥΜΠΙΕΣΗ Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο Παράδειγμα: CD-ROM έχει χωρητικότητα 650MB, χωρά 75 λεπτά ασυμπίεστου στερεοφωνικού ήχου, αλλά 30 sec ασυμπίεστου βίντεο. Μαγνητικοί δίσκοι χωρητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση της Unity

Εγκατάσταση της Unity Εγκατάσταση της Unity Όπως έχουμε πει, θα χρησιμοποιήσουμε την Unity για να φτιάξουμε τα παιχνίδια μας. Η Unity είναι μια μηχανή παιχνιδιών (game engine). Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει απλά ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ Analog vs Digital Δούρβας Ιωάννης Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ψηφιακή μηχανή Ο υπολογιστής αποτελείται από ένα σύνολο (εκατομμύρια) ηλεκτρικά κυκλώματα. Για τα ηλεκτρικά κυκλώματα υπάρχουν μόνο 2 καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

υπολογιστικών συστημάτων. Παρουσίαση με τίτλο "Περιεχόμενο, διαδικασία μαθήματος και εισαγωγή"

υπολογιστικών συστημάτων. Παρουσίαση με τίτλο Περιεχόμενο, διαδικασία μαθήματος και εισαγωγή 2. Α/Α Διάλεξης : 1 3. Τίτλος : Περιεχόμενο, διαδικασία μαθήματος και εισαγωγή 4. Μαθησιακοί Στόχοι : 1.Επεξήγηση της διαδικασίας του μαθήματος 2.Σύντομη περιγραφή της ύλης του μαθήματος 3.Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Από τις τριγωνομετρικές συναρτήσεις στο Mp3

Από τις τριγωνομετρικές συναρτήσεις στο Mp3 Από τις τριγωνομετρικές συναρτήσεις στο Mp3 Εισαγωγή Οι περισσότεροι μαθητές δεν γνωρίζουν πως μία από τις περισσότερο αγαπημένες τους συνήθειες που είναι η ανταλλαγή τραγουδιών στο διαδίκτυο (ή και στο

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Τι είναι ΠΟΛΥΜΈΣΑ (Multimedia) : Τεχνολογία Πολυμέσων: είναι κλάδος της Πληροφοριακής τεχνολογίας και ασχολείται με παραγωγή και παρουσίαση του

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 10: Κωδικοποίηση ήχου Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 10: Κωδικοποίηση ήχου Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 10: Κωδικοποίηση ήχου Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ.

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ. Οι διαφάνειες έχουν βασιστεί στο βιβλίο «Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών» του B. Forouzanκαι Firoyz Mosharraf(2 η έκδοση-2010) Εκδόσεις Κλειδάριθμος Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

2. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

2. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 2. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Περιγραφή πληροφορίας. Η πληροφορία περιγράφεται σαν μία ή περισσότερες χρονικές ή χωρικές μεταβλητές. Μετατρέπει την φυσική ποσότητα σε ηλεκτρικό σήμα To σήμα αναπαριστά το

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική και Ψηφιακή Τεχνολογία

Μουσική και Ψηφιακή Τεχνολογία Μουσική και Ψηφιακή Τεχνολογία ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Φωνογράφος-γραμμόφωνο-πικαπ Κατασκευάστηκε από τον Αμερικανό Τόμας Έντισον το 1877. Χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε

Διαβάστε περισσότερα

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1 Ήχος Χαρακτηριστικά του ήχου Ψηφιοποίηση με μετασχηματισμό Ψηφιοποίηση με δειγματοληψία Κβαντοποίηση δειγμάτων Παλμοκωδική διαμόρφωση Συμβολική αναπαράσταση μουσικής Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες. Αναλογικό Βίντεο. Ψηφιακό Βίντεο. Κινούμενα γραφικά (animation)( Πλαίσιο (frame, καρέ) Ρυθμός πλαισίων (frame rate)

Βασικές έννοιες. Αναλογικό Βίντεο. Ψηφιακό Βίντεο. Κινούμενα γραφικά (animation)( Πλαίσιο (frame, καρέ) Ρυθμός πλαισίων (frame rate) 8. Video & ΠΟΛΥΜΕΣΑ Βασικές έννοιες Πλαίσιο (frame, καρέ) Ρυθμός πλαισίων (frame rate) Αναλογικό Βίντεο Τύποι αναλογικού σήματος Κωδικοποίηση αναλογικού βίντεο Ψηφιακό Βίντεο Σύλληψη, ψηφιοποίηση, δειγματοληψία

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Επικοινωνίας Δεδομένων. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 6 ο

Μοντέλο Επικοινωνίας Δεδομένων. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 6 ο Μοντέλο Επικοινωνίας Δεδομένων Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 6 ο Εισαγωγή Με τη βοήθεια επικοινωνιακού σήματος, κάθε μορφή πληροφορίας (κείμενο, μορφή, εικόνα) είναι δυνατόν να μεταδοθεί σε απόσταση. Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Τι συσχετίζεται με τον ήχο

Τι συσχετίζεται με τον ήχο ΗΧΟΣ Τι συσχετίζεται με τον ήχο Υλικό Κάρτα ήχου Προενυσχιτής Equalizer Ενισχυτής Ηχεία Χώρος Ανθρώπινη ακοή Ψυχοακουστικά φαινόμενα Ηχητική πληροφορία Σημείο αναφοράς 20 μpa Εύρος συχνοτήτων Δειγματοληψία

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος 2006-2007

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Ακαδημαϊκό Έτος 2006-2007 Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ακαδημαϊκό Έτος 2006-2007 ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: Έκθεση Προόδου Υλοποίησης του Μαθήματος Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Περιεχόμενα 1 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A & A/D

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A & A/D ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ D/A & A/D Μετατροπή αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά & αντιστρόφως ADC (Analog to Digital Converter) Μετατρέπει τα αναλογικά σήματα σε ψηφιακά για να μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά.

Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. 1 Λίγα για το Πριν, το Τώρα και το Μετά. Ψάχνοντας από το εσωτερικό κάποιων εφημερίδων μέχρι σε πιο εξειδικευμένα περιοδικά και βιβλία σίγουρα θα έχουμε διαβάσει ή θα έχουμε τέλος πάντων πληροφορηθεί,

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα ψηφιακά προϊόντα;

Ποια είναι τα ψηφιακά προϊόντα; Ποια είναι τα ψηφιακά προϊόντα; 1. «Πληροφορία», ήτοι λογισµικό και άλλα ψηφιοποιηµένα προϊόντα βασισµένα στη γνώση και τη διαχείρισή της. 2. Έξυπνες διεπαφές σε υλικά αγαθά, π.χ. σε «έξυπνα αυτοκίνητα»,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑVIDEO ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΠΑΣΜΑΤΖΙ ΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΗΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑVIDEO ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΠΑΣΜΑΤΖΙ ΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑVIDEO ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΠΑΣΜΑΤΖΙ ΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να αποκτηθεί εµπειρία στη παραγωγή video. Στα πλαίσια της εργασίας παράχθηκε οπτικοαουστικό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Τα αυτιά του ανθρώπου έχουν εξελιχθεί να ακούν και να ερμηνεύουν ηχητικά κύματα ως φωνή ή ως ήχους. Κάποια ζώα, όπως το είδος αλεπούς με τα αυτιά νυχτερίδας, έχουν αυτιά που

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι

Συστήματα Πολυμέσων. Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι Συστήματα Πολυμέσων Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι Ορισμός των Πολυμέσων / Multimedia Η ταυτόχρονη ενσωμάτωση μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον πληροφορίας, των: Κειμένου Ήχου Κάθε τύπου εικόνας (στατική,

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20

Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Top???????????? μ?????????????

Διαβάστε περισσότερα

Το καθημερινό μου VAIO

Το καθημερινό μου VAIO Το καθημερινό μου VAIO www.sony-europe.com 1 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Λειτουργικό σύστημα Λειτουργικό σύστημα Αυθεντικά Windows 7 Home Premium με Service Pack 1 64bit Αρχιτεκτονική Σετ ολοκληρωμένων Intel

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ελληνογαλλική σχολή Πειραιά Άγιος-Παύλος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια:σταυρούλα Μαυροματάκη Σχολικό έτος 2011-12 Ονοματεπώνυμο:Σπύρος Γεωργακόπουλος Τεχνολογικό επίτευγμα i-pod

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 11: Χαρακτηριστικά Ψηφιακού Ήχου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 11: Χαρακτηριστικά Ψηφιακού Ήχου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 11: Χαρακτηριστικά Ψηφιακού Ήχου Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

«Από 5 Σεπτεμβρίου μόνο ψηφιακό σήμα στον Έβρο» Όλοι οι τηλεθεατές πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους στις 5 Σεπτεμβρίου

«Από 5 Σεπτεμβρίου μόνο ψηφιακό σήμα στον Έβρο» Όλοι οι τηλεθεατές πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους στις 5 Σεπτεμβρίου ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 6, 68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. ΤΗΛ: 2551350055 ΗΛΕΚΤΡ Δ/ΝΣΗ: epkevrou@hotmail.com Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ «Από 5 Σεπτεμβρίου μόνο ψηφιακό σήμα στον Έβρο» Όλοι οι τηλεθεατές πρέπει να επανασυντονίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Το καθημερινό μου VAIO

Το καθημερινό μου VAIO Το καθημερινό μου VAIO www.sony-europe.com 1 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Λειτουργικό σύστημα Λειτουργικό σύστημα Αυθεντικά Windows 7 Home Premium με Service Pack 1 64bit Αρχιτεκτονική Σετ ολοκληρωμένων Intel

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Να αναφέρετε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις και εφευρέσεις στην ιστορία των συστημάτων επικοινωνίας. Η ανακάλυψη του κινητού τυπογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων

Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων Ενότητα 2: Ψηφιοποίηση και Συμπίεση Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 4: Μετατροπή Αναλογικών Σημάτων σε Ψηφιακά Μαθιόπουλος Παναγιώτης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Περιγραφή ενότητας Δειγματοληψία: Ιδανική

Διαβάστε περισσότερα

(Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο)

(Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο) (Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο) Ζ. ΜΑΥΡΟΥΚΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ήταν όντως μια σημαντική πρόκληση για μένα και για τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και για τους συνεργάτες μου.

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 2 2.0 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρικό σήμα ονομάζεται η τάση ή το ρεύμα που μεταβάλλεται ως συνάρτηση του χρόνου. Στα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας, οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 12: Συστήματα RAID Οι Καθυστερήσεις των Δίσκων Χρόνος αναζήτησης Μάζα της κεφαλής / βραχίονα Καθυστέρηση για την σταθεροποίηση / τοποθέτηση με ακρίβεια Δύσκολο να

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18 14 Νοεµβρίου, 2006 Γεώργιος Έλληνας Επίκουρος Καθηγητής ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1

Διαβάστε περισσότερα

C6T ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΊΟ, ΤΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΆ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΆ ΣΑΣ.

C6T ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΊΟ, ΤΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΆ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΆ ΣΑΣ. C6T ΣΥΝΔΕΘΕΊΤΕ ΆΨΟΓΑ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΊΟ, ΤΟ ΚΑΤΆΣΤΗΜΆ ΣΑΣ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΆ ΣΑΣ. Με την C6T θα έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο. Η C6T είναι μια Wi-Fi

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1 Βασικές έννοιες 11.1.1 Γραμμική και μη

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη χρήση του υπολογιστή

Εύκολη χρήση του υπολογιστή Εύκολη χρήση του υπολογιστή www.sony-europe.com 1 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Λειτουργικό σύστημα Λειτουργικό σύστημα Αυθεντικά Windows 7 Home Premium (64-bit) Αρχιτεκτονική Σετ ολοκληρωμένων Σετ ολοκληρωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή υποσυστηµάτων αίθουσας τηλεδιάσκεψης. Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Πληροφορικής

Περιγραφή υποσυστηµάτων αίθουσας τηλεδιάσκεψης. Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Πληροφορικής Περιγραφή υποσυστηµάτων αίθουσας τηλεδιάσκεψης Πανεπιστήµιο Κύπρου Τµήµα Πληροφορικής Περιεχόµενα (1) Εικόνα Κάµερες DVD Recorder/Player Οπτικοποιητής Οθόνες Plasma Προβολέας Ήχος Μικρόφωνα επιτραπέζια

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 2: Εισαγωγικά θέματα Ψηφιοποίησης. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 2: Εισαγωγικά θέματα Ψηφιοποίησης. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Εισαγωγικά θέματα Ψηφιοποίησης Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα;

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; του Χρήστου 'ChIossif' Ιωσηφίδη Ο Θανάσης και ο Χρήστος πίνουν χαλαρά τον απογευματινό τους καφέ και κουβεντιάζουν για άλλο ένα πολιτικό κόμμα που μπήκε πρόσφατα στην ζωή

Διαβάστε περισσότερα

High Fidelity, Surround Sound, Home Cinema, 23/04/2012. Δημήτρης Σταματάκος

High Fidelity, Surround Sound, Home Cinema, 23/04/2012. Δημήτρης Σταματάκος High Fidelity Surround Sound Home Cinema Δημήτρης Σταματάκος Σήμερα: High Fidelity (ποιοτικός χαρακτηρισμός) Surround Sound (τεχνολογία-πλαίσιο) Home Cinema (εφαρμογή τεχνολογίας) High Fidelity Τί είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣΟΡ Κεφάλαιο 1 : Εισαγωγή στη Θεωρία ωία Πληροφορίας Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα Ομιλίας Έννοια της πληροφορίας Άλλες βασικές έννοιες Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή. Θα παρουσιαστεί µε τρόπο απλό και κατανοητό,

Α ΤΑΞΗ. 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή. Θα παρουσιαστεί µε τρόπο απλό και κατανοητό, 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον υπολογιστή 1. εδοµένα, Πληροφορίες και Υπολογιστές 2. Πώς φτάσαµε στους σηµερινούς υπολογιστές 3. Το υλικό ενός υπολογιστικού συστήµατος 4. Το λογισµικό ενός υπολογιστικού συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ermis Media. Επικοινωνήσουμε το μήνυμα μας σε λεωφορεία (πίσω μέρος) αλλά και στο αττικό μετρό (panels και ειδικές κατασκευές ).

Ermis Media. Επικοινωνήσουμε το μήνυμα μας σε λεωφορεία (πίσω μέρος) αλλά και στο αττικό μετρό (panels και ειδικές κατασκευές ). Ermis Media Η έκθεση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τις 10 σελίδες (μαζί με τις οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων). Για τις απαντήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέγεθος γραμματοσειράς 10 ή και μεγαλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο Εργαστηριακή Άσκηση 7: Κβάντιση και Κωδικοποίηση Σημάτων Προσομοίωση σε Η/Υ Δρ. Ηρακλής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ FLYNN!!! 1 ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ!!!! Χατζηνικόλας Κώστας www.costaschatzinikolas.gr

Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ FLYNN!!! 1 ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ!!!! Χατζηνικόλας Κώστας www.costaschatzinikolas.gr Η ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ FLYNN 1 ο ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Χατζηνικόλας Κώστας www.costaschatzinikolas.gr Τα 4 Είδη Των Αρχιτεκτονικών Των Σύγχρονων Η/Υ Ο Michael J. Flynn 1 το 1966 πρότεινε τον χωρισμό

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη οικογενειακή χρήση

Εύκολη οικογενειακή χρήση Εύκολη οικογενειακή χρήση www.sony-europe.com 1 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Λειτουργικό Λειτουργικό σύστημα Αυθεντικά Windows 7 Home Premium (64-bit) Αρχιτεκτονική Σετ ολοκληρωμένων Σετ ολοκληρωμένων Intel

Διαβάστε περισσότερα

Το προσωπικό μου στούντιο HD

Το προσωπικό μου στούντιο HD Το προσωπικό μου στούντιο HD www.sony-europe.com 1 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Λειτουργικό σύστημα Λειτουργικό σύστημα Αυθεντικά Windows 7 Home Premium (64-bit) Αρχιτεκτονική Σετ ολοκληρωμένων Σετ ολοκληρωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Ενότητα 4: Κβάντιση και Κωδικοποίηση Σημάτων Όνομα Καθηγητή: Δρ. Ηρακλής Σίμος Τμήμα: Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας ιδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Αρχές συµπίεσης δεδοµένων Ήδη συµπίεσης Συµπίεση εικόνων Αλγόριθµος JPEG Γιατί χρειαζόµαστε συµπίεση; Τα σηµερινά αποθηκευτικά µέσα αδυνατούν

Διαβάστε περισσότερα

3. Χρησιμοποιώντας το CD-ROM Πληροφορικής του εργαστηρίου σας,

3. Χρησιμοποιώντας το CD-ROM Πληροφορικής του εργαστηρίου σας, θητή, το όνομα του πατέρα, το όνομα της μητέρας, ο βαθμός του πρώτου τριμήνου για το κάθε μάθημα που έχει διδαχθεί o μαθητής, ο χαρακτηρισμός της διαγωγής, το σύνολο των απουσιών και το σύνολο των δικαιολογημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Α Λυκείου. Τηλεόραση. Τα μέλη της ομάδας ΚΟΡΜΠΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΙΚΟΥ ΑΤΖΕΛΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Α Λυκείου. Τηλεόραση. Τα μέλη της ομάδας ΚΟΡΜΠΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΙΚΟΥ ΑΤΖΕΛΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α Λυκείου Τηλεόραση Τα μέλη της ομάδας ΚΟΡΜΠΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΙΚΟΥ ΑΤΖΕΛΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Υπεύθυνος καθηγητής Παπαδόπουλος Σπυρίδων ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Πριν 30

Διαβάστε περισσότερα

8 τεχνολογία Πολυμέσων DirectX Open GL Βιντεοπροβολείς 67

8 τεχνολογία Πολυμέσων DirectX Open GL Βιντεοπροβολείς 67 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή 13 1.1 Υπερκείμενα - Υπερμέσα - Πολυμέσα 13 1.2 Εξοπλισμός υπολογιστών πολυμε'σων 18 1.3 Χρωματομετρία 21 1.4 Χρωματικά μοντέλα 26 1.4.1 Μοντέλο HSB ή HSL 26 1.4.2 Χρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή.

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή. Λίστες Τι είναι οι λίστες; Πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε λίστες. Τέτοια παραδείγματα είναι η λίστα του super market η οποία είναι ένας κατάλογος αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης

Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης Εισαγωγή στις τεχνολογίες μετάδοσης Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Copyright

Διαβάστε περισσότερα

SC Surround Sound Card (714DX 7.1 SOUND EXPERT)

SC Surround Sound Card (714DX 7.1 SOUND EXPERT) Πληροφορίες προϊόντος A: Αναλογικές είσοδοι και έξοδοι B: Ψηφιακή είσοδος και έξοδος S/PDIF C: Εσωτερικές αναλογικές είσοδοι C A B Εγκατάσταση Πριν την εγκατάσταση: Αν έχετε κάρτα ήχου στο σύστηµά σας,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυµέσων 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυµέσων 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Βασικές τεχνικές κωδικοποίησης Κωδικοποίηση Huffman Κωδικοποίηση µετασχηµατισµών Κβαντοποίηση διανυσµάτων ιαφορική κωδικοποίηση Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc /DVD

Συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc /DVD 4-442-380-41(2) (EL) Συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc /DVD Οδηγίες χρήσης Σας ευχαριστούμε που μας προτιμήσατε! Πριν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συσκευή αναπαραγωγής, διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες.

Διαβάστε περισσότερα

Φορητός υπολογιστής VAIO με μοναδικό στυλ

Φορητός υπολογιστής VAIO με μοναδικό στυλ Φορητός υπολογιστής VAIO με μοναδικό στυλ www.sony-europe.com 1 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Λειτουργικό σύστημα Λειτουργικό σύστημα Αυθεντικά Windows 7 Home Premium (64-bit) Αρχιτεκτονική Σετ ολοκληρωμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Εγκατάσταση λογισμικού (προγραμμάτων) Ορισμοί Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής χωρίζεται σε δύο μέρη, το υλικό και το λογισμικό. Το υλικό αποτελείται από όλα τα εξαρτήματα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα

Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα O προγραμματισμός αποτελεί ένα τρόπο επίλυσης προβλημάτων κατά τον οποίο συνθέτουμε μια ακολουθία εντολών με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Ας ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μπούκλας παίζει και μουσική όταν στην πράσινη σημαία γί νει κλικ. αίξε ήχο _ χρι τέλους περίμενε για _ χρόνους. περίμενε για δευτερόλεπτα.

Ο Μπούκλας παίζει και μουσική όταν στην πράσινη σημαία γί νει κλικ. αίξε ήχο _ χρι τέλους περίμενε για _ χρόνους. περίμενε για δευτερόλεπτα. Παραδείγματα εφαρμογών μουσικής Ο Μπούκλας παίζει και μουσική Στο παράδειγμα «Δοκιμαστήριο» του κεφαλαίου 7, είχαμε 3 αντικείμενα: δυο χαρακτήρες, τον Μπούκλα και το Σορτσάκια και το Παραβάν πίσω από το

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μαθιός ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.

Γιώργος Μαθιός ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. Γιατί για μια ακόμη φορά είμαστε μια χώρα ιδιαίτερων αναγκών και τι κάνουμε για αυτό Γιώργος Μαθιός ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. Τι είναι η «Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση» Μια ακόμη «ψηφιακή» πλατφόρμα?

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμεσικές Εφαρμογές

Πολυμεσικές Εφαρμογές Πολυμεσικές Εφαρμογές Ενότητα 6: ΗΧΟΣ Γεώργιος Στυλιαράς Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Ψηφιοποίηση ήχου: Δειγματοληψία,

Διαβάστε περισσότερα