ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Οι δικές μας ιστορίες. Τμήμα: Ε 3 Υπεύθυνος δάσκαλος: Νίκος Νικολάου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Οι δικές μας ιστορίες. Τμήμα: Ε 3 Υπεύθυνος δάσκαλος: Νίκος Νικολάου"

Transcript

1 ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Οι δικές μας ιστορίες Τμήμα: Ε 3 Υπεύθυνος δάσκαλος: Νίκος Νικολάου

2 Περιεχόμενα: Τα ροζ κορίτσια, Έλλη Τσιακκούρη Τα χαμένα δάχτυλα, Αβραάμ Κοντός Ντάνιελ, ο Παριζιάνος, Μάρθα Παπαμιλτιάδου Ζαμπού, Φίλιππος Γιαπάνης Λαρίσα, Μαρία Παπαριστοδήμου Ο «Τυφλοπόντικας», Ηλέκτρα Κόκου Οι «Μάγκες» και ο Γιάννης, Χρήστος Κόκου Στο καινούργιο σχολείο, Έλλη Παφίτη Καινούργιος μαθητής, Λουκάς Παπαγεωργίου Με λένε Μίχα, Νικολέτα Τσιακκούρη Εικόνα περιεχομένων: Ανδρέας Χαλκίδης

3 ΤΑ ΡΟΖ ΚΟΡΙΤΣΙΑ Συγγραφή: Έλλη Τσιακκούρη Εικονογράφηση: Αντώνης Γιούσσεφ - Έλλη Τσιακκούρη

4 Τα ροζ κορίτσια Σε ένα μεγάλο σχολείο με πολλά παιδιά υπήρχε μια ομάδα από κορίτσια που κορόιδευαν τα άλλα παιδιά. Την ομάδα τους την έλεγαν «ροζ κορίτσια». Μια μέρα, ήρθε καινούρια μαθήτρια στο σχολείο με το όνομα Μαργαρίτα. Η Μαργαρίτα ήταν πολύ όμορφη με ολόισια χτενισμένα μακριά μαλλιά και κατακόκκινα μάγουλα. Τα «ροζ κορίτσια» ζήλεψαν πάρα πολύ. Όταν χτύπησε κουδούνι για διάλειμμα τα «ροζ κορίτσια» είπαν στην Μαργαρίτα διάφορα πικρά λόγια και ότι ένα τόσο ανόητο και χαζό κορίτσι δεν ανήκει σε αυτό το σχολείο. Η Μαργαρίτα, τότε, ένιωσε λύπη. Στο μάθημα είχε απαντήσει όλες τις ερωτήσεις σωστά και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί της το έλεγαν αυτό. Το μεσημέρι, όταν πήγε σπίτι της, έφαγε το μεσημεριανό της, έκανε όλα τα μαθήματα της, έβαλε την αγαπημένη της τουτού με μια όμορφη ροζ μπλούζα, τα αστραφτερά της πατίνια και πήγε μια βόλτα στο πάρκο. Εκεί συνάντησε τα «ροζ κορίτσια» είχαν ζηλέψει τόσο με την φοβερή εμφάνιση της Μαργαρίτας.

5 Τότε πέρασαν με τα ποδήλατά τους από μια λακκούβα με λάσπη μπροστά από την Μαργαρίτα και μεμιάς η λάσπη κάλυψε ολόκληρη τη Μαργαρίτα. Έτσι αναγκαστικά επέστρεψε στο σπίτι της και αφού έκανε ένα ζεστό μπάνιο, για να χαλαρώσει, έπλυνε και καθάρισε τα ρούχα της. Τα πατίνια όμως δεν καθάριζαν εύκολα. Ευτυχώς η μαμά της την είδε που μπήκε σπίτι σε τόσο άσχημη κατάσταση και την βοήθησε. Σε λίγο τα πατίνια της Μαργαρίτας άστραφταν και πάλι! Η Μαργαρίτα εξήγησε στην μητέρα της τι είχε γίνει. Τότε η μητέρα την επόμενη κιόλας μέρα πήγε στο σχολείο όπου συζήτησε αρκετά τόσο με τους δασκάλους όσο και με τη διευθύντρια του σχολείου. Μετά από λίγες μέρες τα πράγματα ηρέμησαν αφού το σχολείο ανέλαβε δράση ενημερώνοντας τα παιδιά για το σχολικό εκφοβισμό και τις συνέπειες του. Έτσι η Μαργαρίτα κατάφερε να συμφιλιωθεί με τα «ροζ κορίτσια». Δεν πέρασε πολύς καιρός και τελικά τα «ροζ κορίτσια» αποδέχτηκαν στην παρέα τους τη Μαργαρίτα και αφού ζήτησαν συγγνώμη από όσους μίλησαν άσχημα δεν ξανά πείραξαν ποτέ κανέναν.

6 ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΔΑΧΤΥΛΑ Συγγραφή: Αβραάμ Κοντός Εικονογράφηση: Φοίβος Εθελοντής - Αβραάμ Κοντός

7 Τα χαμένα δάχτυλα Κάποτε στην Ισπεπονία ζούσε ένα μικρό παιδί ο Βαριόκ. Του άρεσε πολύ να παίζει με τα εργαλεία, στο γκαράζ του πατέρα του, γιατί ήθελε να γίνει μηχανικός. Έπαιρνε το τσεκούρι, το μικρό μαχαιράκι και προσπαθούσε να επιδιορθώσει τα παλιά του παιχνίδια. Σε κάθε του προσπάθεια βρισκόταν πάντα δίπλα του ο πατέρας του για να τον προσέχει και να τον καμαρώνει. Μια μέρα όμως ο μπαμπάς του έφυγε για μια επείγουσα δουλειά και ο μικρός Βαριόκ ήξερε ότι καθημερινά στις 5 και 30 ήταν η ώρα για να μαστορέψει τα παιχνίδια του. Έτσι μπήκε κρυφά στο εργαστήρι του πατέρα του και είδε ένα ολοκαινούριο εργαλείο, που μέχρι τότε δεν είχε ξαναδεί. Ένα ηλεκτρικό πριόνι! Γεμάτος χαρά άρχισε να το περιεργάζεται, δυστυχώς όμως, το πριόνι ήταν πάνω στην πρίζα. Καθώς λοιπόν το παρατηρούσε πάτησε ένα κουμπί και χωρίς καλά καλά να το καταλάβει έχασε μεμιάς τα τρία δάκτυλα του χεριού του. Όταν μεγάλωσε και πήγε για πρώτη φορά σχολείο τα παιδιά τον αντιμετώπισαν με πολύ άσχημο τρόπο. Στην αρχή, ο Μάρτιν Ρίτβερκ, ένα παιδί που έπαιζε τον έξυπνο σε όλο το σχολείο, τον πλησίασε και του είπε: «Πού έχουν πάει τα δάκτυλά σου; Βόλτα;» Όλοι μα όλοι άρχισαν να γελούν και ο μικρός Βαριόκ κλείστηκε στην τουαλέτα και άρχισε να κλαίει.

8 Όταν βγήκε έξω απ την τουαλέτα βρήκε ένα μήνυμα στο πάτωμα από τον Μάρτιν Ρίτβερκ που έγραφε ότι ήθελε να του ζητήσει συγγνώμη. Του ζητούσε να βρεθούν στην ταράτσα του σχολείου. Όταν πήγε ο Βαριόκ όχι μόνο δε βρήκε κανένα αλλά πίσω του ξαφνικά έκλεισε η πόρτα. Την είχε κλειδώσει ο Μάρτιν Ρίτβερκ και η παρέα του. Την άλλη μέρα, ο Βαριόκ αγόρασε ένα καινούριο υπολογιστή και ανακοίνωσε το γεγονός στους φίλους του μέσω διαδικτύου. Δυστυχώς το πληροφορήθηκε και ο Μάρτιν Ριτβερκ και άρχισε να του στέλνει απειλητικά μηνύματα μέσω facebook ότι αν δεν του φέρει τον υπολογιστή θα τον δείρει άγρια. Την επόμενη μέρα ο Μάρτιν Ρίτβερκ έδειρε τον Βαριόκ επειδή δεν του έφερε τον υπολογιστή του. Μετά από λίγες μέρες η δασκάλα τους, τους έβαλε να διηγηθούν μια ιστορία και ο Βαριόκ διηγήθηκε πως έχασε τα δάκτυλά του. Όταν τελείωσε την ιστορία του ο Μάρτιν τον πλησίασε και τον αγκάλιασε. Ο Μάρτιν ήταν αλαφιασμένος, γιατί θυμήθηκε τον αγαπημένο του παππού ο οποίος έχασε με παρόμοιο τρόπο το χέρι του. Άρχισε να κλαίει γοερά και από τότε τα δυο παιδιά έγιναν αχώριστοι φίλοι!

9 ΝΤΑΝΙΕΛ, Ο ΠΑΡΙΖΙΑΝΟΣ Συγγραφή: Μάρθα Παπαμιλτιάδου Εικονογράφηση: Μάρθα Παπαμιλτιάδου

10 Ντάνιελ, ο Παριζιάνος Πριν από λίγους μήνες στη γειτονιά μας μετακόμισε με την οικογένειά του ένα παιδάκι που το λένε Ντάνιελ και κατάγεται από το Παρίσι, όμως δεν πηγαίνει στο ίδιο σχολείο με εμάς. Την πρώτη μέρα του καινούριου του σχολείου την πέρασε πολύ ωραία και την δεύτερη μέρα ήταν έτοιμος να κάνει φίλους. Πήγε σε μια συμμορία αγοριών και τους ρώτησε: «Μπορώ να παίξω μαζί σας;», «Όχι, φύγε από δω» του απάντησαν και ο μικρός έφυγε στενοχωρημένος προς την τάξη. Την επόμενη μέρα η συμμορία των αγοριών και συγκεκριμένα ο Πάτροκλος ο αρχηγός της συμμορίας, του είπε ότι τελικά τον ήθελαν στην ομάδα τους. Για να ενταχθεί όμως στην ομάδα θα έπρεπε να περάσει κάποιες δοκιμασίες όπως: να κλέψει χρήματα και να χτυπήσει κάποιο συμμαθητή του. Ο Ντάνιελ φυσικά αρνήθηκε όμως ο Πάτροκλος και τα υπόλοιπα παιδιά τον χτύπησαν πολύ άσχημα. Όταν πήγε στο σπίτι του οι γονείς του τον ρώτησαν τι είχε πάθει αλλά ο μικρός δεν τους είπε την αλήθεια, αντίθετα τους ανέφερε πως χτύπησε μόνος του στην αυλή του σχολείου.

11 Όταν ο Ντάνιελ πήγε στο σχολείο την επόμενη μέρα η συμμορία τον είδε και νιώθοντας τύψεις τον πλησίασαν και με κοροϊδευτικό ύφος του είπαν: «Ε, σπασίκλα, συγγνώμη. Ντάνιελ, νιώθουμε πολλές τύψεις και ελπίζουμε να μη μας μαρτυρήσεις». Τότε ο Ντάνιελ απάντησε πως θα το σκεφτόταν και με απορία ρώτησε γιατί τον χτύπησαν την προηγούμενη μέρα. Με έμμεσο τρόπο τα παιδιά αποκρίθηκαν ότι είχαν ζηλέψει γιατί από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε κερδίσει τις συμπάθειες των δασκάλων και των υπόλοιπων παιδιών της τάξης. Την ίδια κιόλας μέρα οι γονείς του Ντάνιελ επισκέφθηκαν το δάσκαλο του παιδιού τους για να δουν τι είχε συμβεί επειδή προφανώς δεν τον πίστεψαν. Μόλις τα παιδιά της συμμορίας αντίκρισαν τους γονείς του Ντάνιελ τρόμαξαν και παραδέχτηκαν τις πράξεις τους. Η μητέρα και ο πατέρας του Ντάνιελ ήταν θυμωμένοι και απογοητευμένοι όχι μόνο για τα αγόρια που χτύπησαν το παιδί τους αλλά και με τον Ντάνιελ που δεν τους είπε την αλήθεια. Τότε ο Ντάνιελ αφού κατάλαβε το λάθος του υποσχέθηκε να είναι πάντα ειλικρινής και πολύ προσεχτικός με τους φίλους που επιλέγει. Ο δάσκαλος εξήγησε στα παιδιά κάποια πράγματα για τη συμπεριφορά και τη στάση τους και αφιέρωσαν τις επόμενες μέρες μιλώντας για το σχολικό εκφοβισμό στο σχολείο. Τελικά η συμμορία έπαψε να τρομοκρατεί το σχολείο και μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης συμμετείχαν σε παιχνίδια και δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου. Μάλιστα ο Ντάνιελ και τα υπόλοιπα παιδιά έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Από εκείνη τη μέρα δεν ξαναχώρισαν ποτέ.

12 ΖΑΜΠΟΥ Συγγραφή: Φίλιππος Γιαπάνης Εικονογράφηση: Φίλιππος Γιαπάνης - Χαράλαμπος Χαραλάμπους

13 Ζαμπού Μια μέρα, κάπου μακριά από εδώ, σε ένα λύκειο του Καναδά, έφτασε καινούριος μαθητής. Ο Ζαμπού ήταν από την Κένυα και πιο συγκεκριμένα από το Ναιρόμπι. Ο Ζαμπού ήταν ένας σπουδαίος μαθητής, φορούσε γυαλιά, είχε μεγάλα σγουρά μαλλιά και σιδεράκια. Επίσης, ήταν και πολύ μελαχρινός. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε στην τάξη του προσπάθησε να κάνει καινούριους φίλους. Όμως όλοι μόλις τον είδαν σκέφτηκαν από μέσα τους τι να κάνουν να για να τον πειράξουν. Όταν έμαθαν ότι ήταν άριστος μαθητής φούντωσαν ακόμη περισσότερο. Έτσι ο αρχηγός τους, ο Tim Anderson, πήγε και μίλησε στην παρέα του Mike Swarowski για να βρουν τον Ζαμπού το μεσημέρι καθώς θα πήγαινε στο σπίτι του και να «του σπάσουν τα κόκαλα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Tim. Στο δεύτερο διάλειμμα ο Ζαμπού ζήτησε από τον Tim και τους φίλους του να παίξουνε κρυφτό. Η απάντηση όμως ήταν ένα αποφασιστικό «Όχι, και φύγε από εδώ!». Μόνο ο Bastian Yein τον λυπήθηκε και αποφάσισε να παίξει μαζί του. Στο τέλος του σχολείου ο Mike Swarowski και οι φίλοι του βρήκαν τον Ζαμπού στο δρόμο για το σπίτι του και τον έδειραν πολύ. Επίσης τον εκφόβισαν ότι αν το πει και μαθευτεί θα τον δείρουν μέχρι να φτύσει αίμα ή μέχρι να πάει στο νοσοκομείο. Όταν ο Ζαμπού έφτασε σπίτι η μαμά του τον ρώτησε τι έπαθε και εκείνος απάντησε ότι έπεσε και χτύπησε.

14 Δυστυχώς για το Ζαμπού το θέμα δεν είχε λήξει. Δεν πέρασαν λίγες μέρες και σε μια στροφή του δρόμου, εκεί που ο Ζαμπού ετοιμαζόταν να μπει στο σχολείο τον πλησίασε ο Mike Swarowski με την ομάδα του και αφού του επιτέθηκαν τον χτύπησαν με τόση μανία ώστε του έσπασαν τα χείλη και άρχισε να αιμορραγεί, άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός τους. Ο Ζαμπού θύμωσε πολύ μαζί με τον Μike, γιατί ήταν πολύ νευρικός και ενοχλητικός όχι μόνο με το Ζαμπού αλλά και με πολλά άλλα παιδιά του σχολείου του. Έτσι αποφάσισε να τον καταγγείλει για να του δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Ο Tim όμως δεν τον άφησε και άρχισε ένας νέος καυγάς ανάμεσα στον Tim και τον Ζαμπού. Ο Ζαμπού όμως επειδή κατάλαβε ότι ο Tim ήθελε απλά να του σπάσει περισσότερο το ηθικό, ως πιο ώριμος που ήταν, απλά του γύρισε την πλάτη και έφυγε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Στο τέλος του σχολείου, ο Ζαμπού πήγε στη μαμά του και της είπε όλη την αλήθεια παρακαλώντας την να τον συγχωρέσει που δεν ήταν ειλικρινής μαζί της απ την αρχή. Την επόμενη κιόλας μέρα η μητέρα του επισκέφθηκε το σχολείο και μίλησε με τους δασκάλους του Ζαμπού. Το σχολείο ανέλαβε αμέσως δράση και σε λίγες μέρες όλα έλαβαν αίσιο τέλος μιας και το θέμα του σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ σοβαρό. Ο Mike και τα υπόλοιπα παιδιά κατάλαβαν πόσο άσχημο ήταν αυτό που έκαναν και αφού ο Ζαμπού τους συγχώρεσε αποφάσισαν να γίνουν όλοι μαζί φίλοι. Άλλωστε οι διαφορές στο χρώμα και στο χαρακτήρα είναι αυτές που κάνουν τους ανθρώπους ξεχωριστούς.

15 ΛΑΡΙΣΑ Συγγραφή: Μαρία Παπαριστοδήμου Εικονογράφηση: Μαρία Κωνσταντή - Μαρία Παπαριστοδήμου

16 Λαρίσα Σε όλο το κόσμο, πολλά παιδιά εκφοβίζουν συμμαθητές τους ή καινούργια παιδιά από άλλες χώρες. Ο σχολικός εκφοβισμός επαναλαμβάνεται και συνήθως δεν σταματά εύκολα. Όταν συνεχίζεται στο τέλος δημιουργεί πολύ άσχημες καταστάσεις που ξεφεύγουν από τα όρια. Αυτή η ιστορία έχει σκοπό να μας δείξει τι νιώθει ένα παιδί όταν πέφτει θύμα εκφοβισμού. Κάποτε υπήρχε ένα μικρό κορίτσι το οποίο ήταν πολύ άριστο και πολύ ευγενικό, δεν ήταν αρκετά ψηλή όμως για την ηλικία των δέκα ετών. Μια μέρα, όταν η Λαρίσα κοιμόταν, η μητέρα της την ξύπνησε και της είπε να ετοιμάσει τη βαλίτσα της και να ντυθεί. Η Λαρίσα χωρίς να χάσει χρόνο ετοίμασε την βαλίτσα με τα ρούχα της και ντύθηκε. Μετά προχώρησε αργά προς την μητέρα της και την ρώτησε αν θα πάνε κάποιο ταξίδι. Η μητέρα της, της απάντησε πως θα φύγουν από το σπίτι τους και θα ταξιδέψουν μακριά για πολύ καιρό, επειδή η μητέρα της θα δούλευε σε μια άλλη χώρα. Η Λαρίσα μόλις το άκουσε αυτό από την μαμά της λυπήθηκε πολύ. Όταν μπήκαν στο αεροπλάνο, η Λαρίσα άρχισε να σκέφτεται τον πατέρα της, τους φίλους της και το σχολείο της. Έπειτα σκέφτηκε πως όταν θα πήγαινε σε άλλη χώρα θα έπρεπε να άλλαζε αναγκαστικά και σχολείο. Όπως και έγινε.

17 Την πρώτη μέρα στο καινούργιο σχολείο της Λαρίσας οι μαθητές του σχολείου την συμπάθησαν εκτός όμως από τα παιδιά της τάξης της. Οι συμμαθητές της δεν την συμπάθησαν, γιατί η Λαρίσα ήταν πολύ έξυπνη και πολύ ευγενική με τους δασκάλους της. Μια μέρα εκεί που οι συμμαθήτριες της έπαιζαν στην αυλή, η Λαρίσα της ρώτησε αν μπορεί να παίξει μαζί τους. Τότε εκείνες απάντησαν πως θα την άφηναν να παίξει μαζί τους αλλά με έναν όρο: έπρεπε να κάνει μια εβδομάδα τα μαθήματά τους αλλιώς θα την χτυπούσαν πολύ άσχημα. Η Λαρίσα είπε στα κορίτσια με αποφασιστικότητα: «Δεν θα κάνω ό,τι θέλετε επειδή δεν είμαι ο σκλάβος σας αλλά είμαι και εγώ ένα κορίτσι». Όταν τα κορίτσια είδαν την αντίδραση της Λαρίσας εξοργίστηκαν. Την έπιασαν και την πήγαν στις τουαλέτες και άρχισαν να την χτυπούν στα πόδια, στην κοιλία και στο πρόσωπο. Τότε το κουδούνι του σχολείου χτύπησε και τα κορίτσια άφησαν την Λαρίσα αβοήθητη στις τουαλέτες. Μετά από κάποια λεπτά μία καθαρίστρια βρήκε τη Λαρίσα με αίματα στο πρόσωπο και την βοήθησε να πάει στο γραφείο όπου την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Η Λαρίσα ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Η μητέρα της έμαθε για τα γεγονότα και λυπήθηκε πολύ. Τα κορίτσια το έμαθαν και αυτά και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγαν στο νοσοκομείο για να την επισκεφθούν. Είδαν σε τι κατάσταση ήταν και πολύ μετανιωμένες της ζήτησαν συγγνώμη. Η Λαρίσα συγχώρεσε τα κορίτσια και μετά από λίγες μέρες που επέστρεψε και πάλι στο σχολείο έπαιζε με τα κορίτσια συνέχεια.

18 Ο «ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ» Συγγραφή: Ηλέκτρα Κόκου Εικονογράφηση: Χριστόδουλος Μακρής - Ηλέκτρα Κόκου

19 Ο «τυφλοπόντικας» Η μικρή Άννα μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι στην πόλη. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται στενοχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές. Είναι τόσο μακριά τους και τους είχε ήδη επιθυμήσει. Σήμερα είναι η πρώτη της μέρα στο καινούριο της σχολείο. Η Άννα έχει τόση αγωνία πως θα είναι η πρώτη της μέρα στο σχολείο. Η μητέρα της την αγκάλιασε και την αποχαιρέτησε με ένα φιλί. Η Άννα ξεκίνησε και πήγε στο σχολείο με τα πόδια. Όταν έφτασε στο σχολείο είχε ήδη χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα. Μπήκε στην τάξη και όλοι οι συμμαθητές της, την έβλεπαν περίεργα γιατί φορούσε καφέ στρογγυλά γυαλιά. Η Άννα άρχισε να νιώθει ντροπή για την εμφάνισή της. Τον τελευταίο καιρό δύο συμμαθητές της, την κορόιδευαν άσχημα για τα γυαλιά της και της κόλλησαν το παρατσούκλι «Τυφλοπόντικας».

20 Στο μάθημα της γυμναστικής ο δάσκαλος, τους χώρισε σε δύο ομάδες για να παίξουν μπάσκετ. Ο Μάριος έριξε την μπάλα στα γυαλιά της Άννας. Ο Μάριος και οι υπόλοιποι συμμαθητές της άρχισαν να γελούν. Η Άννα άρχισε να κλαίει και με γρήγορο τρέξιμο έφυγε από το μάθημα και πήγε στην τάξη. Η Άννα ένιωθε πολύ άσχημα και δεν ήθελε να ξαναπάει ποτέ στο σχολείο, δεν περίμενε ότι η πρώτη της μέρα θα ήταν τόσο άσχημη και ότι θα ένιωθε τόση ντροπή. Κάθε φορά που έφευγε από το σπίτι για το σχολείο έκρυβε τα γυαλιά της στην τσάντα της και σταμάτησε να συμμετέχει στο μάθημα γιατί δεν έβλεπε καλά στον πίνακα. Ο δάσκαλος κατάλαβε τι είχε γίνει και γι αυτό εξήγησε στα παιδιά ότι όλοι είναι διαφορετικοί και δεν έχει σημασία αν κάποιοι είναι ψηλοί ή κοντοί, δυνατοί ή αδύνατοι με γυαλιά ή χωρίς. Τα παιδιά κατάλαβαν το λάθος τους και ο «Τυφλοπόντικας» από εκείνη τη μέρα μπήκε στην παρέα τους.

21 ΟΙ «ΜΑΓΚΕΣ» ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Συγγραφή: Χρήστος Κόκου Εικονογράφηση: Φοίβος Εθελοντής - Χρήστος Κόκου

22 Οι «Μάγκες» και ο Γιάννης Σε μια μικρή γωνιά της γης, στην Γερμανία, ζούσε ο Γιάννης. Ήταν μαθητής της έκτης Δημοτικού και πήγαινε κάθε πρωί στο σχολείο της γειτονιάς του. Ο Γιάννης ήταν ένα πολύ καλό παιδί, άριστος μαθητής, ήσυχος, ευγενικός, αλλά και λίγο ντροπαλός. Ο Σπύρος, ο Γιώργος, ο Χάρης και ο Κωνσταντίνος ήταν οι «Μάγκες» του σχολείου. Αυτοί οι τέσσερις ζήλευαν πολύ το Γιάννη, έτσι τον κορόιδευαν συνέχεια. Όταν χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμα όλοι έκαναν μια τεράστια ουρά στο κυλικείο για να αγοράσουν φαγητό. Τον τελευταίο καιρό ο Γιάννης ζητούσε όλο και περισσότερα χρήματα από τους γονείς του για να αγοράσει κάτι να φάει. Όμως όσα χρήματα κι αν του έδιναν πήγαινε στο σπίτι του πεινασμένος και έδειχνε ότι είχε χάσει πολύ βάρος. Τότε η μητέρα του άρχισε να υποψιάζεται τι γίνεται. Οι «Μάγκες» κάθε μέρα απειλούσαν το Γιάννη πως θα τον χτυπούσαν αν δεν τους έδινε όλα του τα χρήματα. Αυτός πάντα λύγιζε μπροστά τους και φοβόταν να το πει σε κάποιο μεγάλο.

23 Ένα πρωί όταν ο Γιάννης πήγε στην τουαλέτα τον ακολούθησαν οι συμμαθητές του οι «Μάγκες» και τον κλείδωσαν εκεί μέχρι να τους δώσει όλα του τα χρήματα. Αυτός χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι, τους έδωσε όσα χρήματα κρατούσε. Όταν ο Γιάννης επέστρεφε στο σπίτι του και άνοιγε τον υπολογιστή του συνήθως έβρισκε ένα μήνυμα στο λογαριασμό του, από τους «Μάγκες», που έλεγε ότι ήθελαν περισσότερα χρήματα. Μια μέρα ο Γιάννης άφησε κατά λάθος τον υπολογιστή του ανοιχτό. Η μητέρα του καθώς περνούσε από εκεί είδε ένα απ αυτά τα μηνύματα και άρχισε να ανησυχεί για το γιο της. Τότε κατάλαβε γιατί της ζητούσε περισσότερα χρήματα και γιατί ερχόταν πάντα πεινασμένος στο σπίτι. Την επόμενη μέρα η μητέρα του Γιάννη πήγε στο δάσκαλο του συζήτησαν για το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί. Ο δάσκαλος τότε αποφάσισε πως θα μιλήσει στους μαθητές του για τον εκφοβισμό. Έτσι και έγινε. Τους εξήγησε πως δεν πρέπει να πειράζει ο ένας τον άλλο γιατί όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα αν και είμαστε διαφορετικοί ο ένας με τον άλλο. Έτσι οι «Μάγκες» κατάλαβαν και από τότε δεν ξανά κορόιδεψαν το Γιάννη, αλλά έγιναν αχώριστοι φίλοι για πάντα!

24 ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Συγγραφή: Έλλη Παφίτη Εικονογράφηση: Δέσποινα Ανδρέου - Έλλη Παφίτη

25 Στο καινούργιο σχολείο Κάποτε σε ένα μικρό σπίτι στο χωριό ζούσε ένα κορίτσι, η Μελίνα, με τη μαμά της. Ήταν από την Αγγλία. Είχε ξανθές μπούκλες και μάτια γαλανά. Όμως ήταν πολύ φτωχή και γι αυτό πήγαν να μείνουν, για λίγο καιρό, στο θείο της Μελίνας, τον Κώστα, όπου ζούσε στην πόλη. Εκεί θα ήταν πιο εύκολο για να βρει δουλειά η μαμά της. Όμως θα έπρεπε και η Μελίνα να αλλάξει σχολείο. Την πρώτη μέρα ήταν λίγο αγχωμένη, αλλά και ενθουσιασμένη. Ανυπομονούσε να γνωρίσει τις καινούριες της φίλες. Μόλις μπήκε στο αυτοκίνητο του θείου της άρχισε να ακούει τραγούδια για να ηρεμίσει. Μόλις έφτασε στο σχολείο όλοι άρχισαν να την βλέπουν παράξενα. Σαν να ήταν εξωγήινος. Εκείνη τη στιγμή βρέθηκε μπροστά από το πιο δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο. Εκείνη και η παρέα της άρχισαν να την κοροϊδεύουν και να τη φωνάζουν «Εγγλέζα».

26 Όταν γύρισε στο σπίτι ήταν πολύ στεναχωρημένη. Δεν κοιμήθηκε εύκολα. Την δεύτερη μέρα στο σχολείο προσπαθούσε να μην την βλέπει κανένας, αλλά σε μια στιγμή το διάλειμμα, την πλησίασε ένα κορίτσι με καστανά ίσια μαλλιά και καφέ μάτια. Φοβήθηκε ότι θα την κορόιδευε, αλλά για την ακρίβεια τη χαιρέτησε. Την έλεγαν Ναταλία. Έτσι σιγά σιγά έγιναν πολύ καλές φίλες. Η Μελίνα για πρώτη φορά ήταν ευτυχισμένη. Μόλις γύρισε στο σπίτι της τραγουδούσε ένα τραγούδι που έγραψαν όλα τα παιδιά στο μάθημα της Μουσικής. Το τραγούδι μιλούσε για τη δύναμη της φιλίας. Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε χαμογελώντας. Την τρίτη μέρα σιγά σιγά όλοι την έβλεπαν και πήγαιναν μαζί της. Ακόμη και η παρέα των κοριτσιών, που την πείραζαν στην αρχή, έγιναν φίλες της. Έτσι πέρασε μία πολύ ωραία σχολική χρονιά με διασκέδαση, κέφι, χαρά και πολλούς φίλους. Η Μελίνα ήταν πολύ ευτυχισμένη.

27 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ Συγγραφή: Λουκάς Παπαγεωργίου Εικονογράφηση: Λουκάς Παπαγεωργίου

28 Καινούργιος μαθητής Μία φορά και έναν καιρό ήταν ένα σχολείο με πολλούς μαθητές. Στο σχολείο αυτό ζούσε και η παρέα του Κώστα. Ήταν αυτοί που πείραζαν όλα τα παιδιά του σχολείου. Μία μέρα λοιπόν ήρθε στο σχολείο ένας καινούργιος μαθητής που το όνομα του ήταν Μάρκος. Ο Μάρκος ήταν ένα όμορφο παιδί που πάντοτε φορούσε καθαρά και μοντέρνα ρούχα. Την επόμενη μέρα το πρωί, το λεωφορείο έφθασε έξω από το σπίτι του Μάρκου. Μόλις όμως ο Μάρκος μπήκε μέσα, είδε μπροστά του τον Κώστα, που τον κοίταζε παράξενα. Ο Κώστας ζήλεψε και νευρίασε πολύ για τα ωραία ρούχα που φορούσε ο Μάρκος. Χωρίς να του πει οτιδήποτε, τον άφησε να προχωρήσει. Ενώ ο Μάρκος πλησίαζε τις δύο τελευταίες θέσεις, που είχαν απομείνει κενές, ο Κώστας του έδωσε μία δυνατή σπρωξιά και αυτός έπεσε με τα μούτρα κάτω. Την στιγμή εκείνη όλα τα άλλα παιδιά ξεκίνησαν να γελούν και να τον κοροϊδεύουν.

29 Ο Μάρκος στεναχωρήθηκε πολύ, δεν είπε όμως τίποτε σε κανένα. Έφθασαν στο σχολείο και ο Μάρκος πήγε κατευθείαν στην τάξη του, έκατσε στο θρανίο του και παρακολούθησε στεναχωρημένος το μάθημα. Όταν κτύπησε το κουδούνι για διάλειμμα, ο Μάρκος ξεκίνησε να πάει στην τουαλέτα. Ο πονηρός Κώστας τον είδε και έβαλε στο μυαλό του ένα νέο σχέδιο για να τον πληγώσει και πάλι. Τον άφησε να μπει μέσα και αμέσως μετά του κλείδωσε την πόρτα, με αποτέλεσμα να μείνει εκεί μέχρι το μεσημέρι. Ο Μάρκος έκλαιγε και καλούσε συνεχώς σε βοήθεια, μέχρι που η καθαρίστρια που έτυχε να περνά από εκεί, εκείνη την ώρα τον άκουσε και του άνοιξε. Ο Κώστας συνάντησε τον Μάρκο λίγο αργότερα, μέσα στην αυλή του σχολείου και του είπε: «Αν τολμήσεις να με καταγγείλεις στον δάσκαλο θα έχεις να κάνεις μαζί μου και με την παρέα μου». Ο Μάρκος φοβήθηκε πολύ αλλά και πάλι δεν είπε τίποτε σε κανένα. Μόλις ο Μάρκος σχόλασε, κλείστηκε στο δωμάτιό του και άρχισε να κλαίει. Κανείς δεν ήθελε να τον κάνει παρέα και ο Κώστας με την παρέα του τον βασάνιζαν. Την επόμενη μέρα που πήγε σχολείο, ο Κώστας και η παρέα του είχαν ξεκινήσει τα ίδια. Ο Μάρκος δεν τους έδωσε καμιά σημασία. Ο Κώστας όμως του κατάφερε μία δυνατή γροθιά στο πρόσωπο. Από το κτύπημα, ο Μάρκος έπεσε κάτω λιπόθυμος. Αμέσως ο δάσκαλος που είδε τι συνέβηκε ειδοποίησε το ασθενοφόρο, που έφθασε αμέσως στην αυλή του σχολείου και μετέφερε τον Μάρκο στο νοσοκομείο. Εκεί ειδοποιήθηκαν και έφθασαν οι γονείς του Μάρκου. Αφού τον ρώτησε ο πατέρας του, τι συνέβηκε του είπε όλη την αλήθεια. Αμέσως ενημερώθηκε ο διευθυντής του σχολείου, που όταν έμαθε τι έγινε θύμωσε πολύ. Ο Κώστας και η παρέα του τιμωρήθηκαν αυστηρά, για την συμπεριφορά και τις πράξεις τους. Ο διευθυντής του σχολείου τους ανάγκασε μάλιστα, μπροστά από όλο το σχολείο να απολογηθούν σε όλους τους συμμαθητές τους. Επίσης τους έβαλε να υποσχεθούν πως στο μέλλον θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Από τότε κανείς δεν τόλμησε να εκφοβίσει ή να κοροϊδέψει κανένα παιδί και έτσι όλοι ζούσαν αρμονικά και αγαπημένα.

30 ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΙΧΑ Συγγραφή: Νικολέτα Τσιακκούρη Εικονογράφηση: Δημήτρης Χατζηδημητριάδης - Νικολέτα Τσιακκούρη

31 Με λένε Μίχα Κάποτε σε ένα σχολείο ήταν μια παρέα από πέντε άτομα. Πέντε αγόρια. Ήταν ο Παναγιώτης, ο Γιώργος, ο Μάριος, ο Ρένος και ο Θανάσης. Κι αυτοί θεωρούνταν τα πιο δημοφιλή παιδιά του σχολείου. Μια μέρα ήρθε ένα καινούριο παιδί στο σχολείο. Είχε ένα κιτρινωπό χρώμα και δύο σκιστά μάτια. Από ότι καταλαβαίνετε ήταν ένα παιδί από την Κίνα. Αυτό το παιδί ήταν υιοθετημένο. Μόλις τον είδε η παρέα, που αρχηγός ήταν ο Παναγιώτης, άρχισαν να τον κοροϊδεύουν. Εκείνος όμως φάνηκε πως δεν πειράχτηκε καθόλου. Τότε ο Παναγιώτης έγινε έξαλλος και κοκκίνισε σαν παντζάρι. Όταν μπήκανε στην τάξη, η δασκάλα ρώτησε το καινούριο παιδί πώς το λέγανε και εκείνο απάντησε: «Μίχα, με λένε Μίχα». Τότε όλοι άρχισαν να γελούν, ειδικά η παρέα του Παναγιώτη. Το διάλειμμα, ο Παναγιώτης και η παρέα του πήγαν και είπαν σε όλο το σχολείο να μην κάνει παρέα με τον Μίχα. Κι έτσι έγινε, ο Μίχα ήταν μόνος του όλη την υπόλοιπη ημέρα κι ένιωθε πολύ άσχημα.

32 Την άλλη ημέρα συνέβη κάτι πιο απαίσιο. Η παρέα του Παναγιώτη στρίμωξε τον Μίχα σε μια γωνιά, κι άρχισαν να τον χτυπούν. Ο Μίχα δεν δίστασε και χτυπημένος καθώς ήταν πήγε και το είπε στον διευθυντή του σχολείου, τον κύριο Μιχάλη. Ο κύριος Μιχάλης του είπε πως θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το θέμα. Του είπε επίσης να πάρει τηλέφωνο την μαμά του, για να τον πάρει στον γιατρό. Κι έτσι έκανε. Όταν ο διευθυντής πήγε και βρήκε την παρέα του Παναγιώτη τους είπε ότι θα καθαρίζουνε όλο το σχολείο μέχρι τη στιγμή που θα καταλάβουνε το λάθος τους και θα τους συγχωρέσει ο Μίχα. Και σοβαρομιλούσε γιατί την επόμενη κιόλας μέρα ανέλαβαν να καθαρίζουν την αυλή του σχολείου σε κάθε διάλειμμα. Εντωμεταξύ, ο Μίχα είχε σπάσει και τα δύο του πόδια γι αυτό απουσίαζε για αρκετές βδομάδες καθώς βρισκόταν πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Μετά από δύο μήνες, ο Μίχα είχε γίνει πλέον καλά και όλο το σχολείο ήταν κοντά του ενώ είχε αποκτήσει πάρα πολλούς φίλους. Η παρέα του Παναγιώτη είχε μετανιώσει γι αυτά που είχε κάνει και με τη βοήθεια του Μίχα, όταν αυτός επέστρεψε και πάλι στο σχολείο, επέστρεψαν τα πράγματα στους κανονικούς τους ρυθμούς. Έτσι όλοι στο σχολείο απολάμβαναν πλέον την πραγματική ειρήνη και φιλία. Άλλωστε τι σημασία έχει το χρώμα ή η καταγωγή;

33 Εικόνα σελίδας: Νικόλας Κλάδης

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Αναστασία Τζαβάρα Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Μέσα σε μια πολιτεία δεινοσαύρων μπορείς να βρεις μεγαλόσωμους δεινόσαυρους με ουρές μακριές σαν σωλήνες, αστραφτερά

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2

1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2 1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2 Ένα παραµύθι για το σχολικό εκφοβισµό γραµµένο και εικονογραφηµένο από τους µαθητές του τµήµατος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Μια σειρά 10 Μαθημάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης που στοχεύουν στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ενδυνάμωση των κοινωνικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS +

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS + Εγχειρίδιο 2016-2017 ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ΙΑΚΟ Ε Ρ Ε Φ Ι Ρ Ε B Π Σ ΥΚΩΣΙΑ Ε Λ Ο Ι Σ Α ΜΝ ΓΥ ERASMUS + Bullying and Cyber bullying: How to Prevent and Fight the violence

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο του μέλλοντος

Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος θα έχει κυλιόμενους δρόμους. Τα δέντρα δεν θα είναι ακίνητα αλλά θα περπατούν. Η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται από τροχονομορομπότ. Στο δρόμο για το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Από τους μαθητές/τριές Μπεγκέγιαγ γ Χριστιάνα Παπαδάκης Χριστόφορος Παπαδάκης Π Κωνσταντίνος Ροδουσάκης Μάνος Ραφτοπούλου Πόπη

Από τους μαθητές/τριές Μπεγκέγιαγ γ Χριστιάνα Παπαδάκης Χριστόφορος Παπαδάκης Π Κωνσταντίνος Ροδουσάκης Μάνος Ραφτοπούλου Πόπη BULLING Από τους μαθητές/τριές έ Μπεγκέγιαγ γ Χριστιάνα Παπαδάκης Χριστόφορος Παπαδάκης Π Κωνσταντίνος Ροδουσάκης Μάνος Ραφτοπούλου Πόπη Δεν έχουν όλες οι πόλεις του κόσμου ειρήνη! Κάποιες έχουν πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή)

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή) Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου (Δημιουργική γραφή) Ο γάμος σε μια κλειστή κοινωνία όπως το χωριό που βρισκόταν η παρέα των αγοριών ήταν ένα γεγονός που αφορούσε όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν http://hallofpeople.com/gr/bio/andersen.php Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας γκρινιάρης βασιλιάς. Κάθε μέρα ζητούσε από

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Μητσιάλη ΜΠΑΛΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ. Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού

Αλεξάνδρα Μητσιάλη ΜΠΑΛΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ. Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού Ι σ τ ο ρ ί ε ς π ο υ ζ ε ι ς δ υ ν α τ ά Αλεξάνδρα Μητσιάλη ΜΠΑΛΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού Ο σχεδόν πρώτος Τον παρακολουθούσε να μιλάει όρθιος μπροστά στον πίνακα εξηγώντας στη δασκάλα τους

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια έκδοσης: Καρακώττα Τάνια. 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Έτος έκδοσης: 2017 ISBN:

Επιμέλεια έκδοσης: Καρακώττα Τάνια. 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Έτος έκδοσης: 2017 ISBN: Η συγγραφή-εικονογράφηση του παραμυθιού έγινε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ2 τμήματος του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο:

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε το νησάκι αυτό βρίσκεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά 2014-2015 Το σχολείο πρέπει να δείχνει στα παιδιά ποιου είδους συμπεριφορά αναμένεται από αυτά. Ο κώδικας συμπεριφοράς καταρτίζεται από το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελένη Κουννή Ε 2 Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μαθαίνω περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

σχολείο, και να πάει στο κάστρο στην άλλη άκρη της πόλης για να γίνει μάγισσα. Από τότε καταράστηκε το σχολείο. Τα παιδιά έγιναν μελαγχολικά και

σχολείο, και να πάει στο κάστρο στην άλλη άκρη της πόλης για να γίνει μάγισσα. Από τότε καταράστηκε το σχολείο. Τα παιδιά έγιναν μελαγχολικά και 0 Μια φορά κι έναν καιρό σε μια χώρα συννεφιασμένη, με ανθρώπους στενοχωρημένους, ζούσε ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Ηλιαχτίδα. Η χώρα αυτή δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε ήταν ένας τόπος όπου όλα κυλούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ Η μέρα που γεννιέμαι! Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια σκυλίτσα, από βασιλική οικογένεια. Η μαμά της ήταν μοντέλο και η γιαγιά της,τι να σας πω είχε ολόκληρο οίκο

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα