ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ"

Transcript

1 ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Στη Μονή Ζωγράφου τιμώνται ως θαυματουργές έξι εικόνες, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: ο άγιος Γεώργιος Αχειροποίητος, ο άγιος Γεώργιος εξ Αραβίας, ο άγιος Γεώργιος εκ Μολδαβίας, η Παναγία Προαγγελλομένη, η Παναγία Επακούουσα και η Παναγία Εσφαγμένη. 1. Άγιος Γεώργιος Αχειροποίητος Η εικόνα του αγίου Γεωργίου Αχειροποίητου (εικ. Ι) 1, γνωστή επίσης ως άγιος Γεώργιος του Φανουήλ ή του Ζωγράφου, είναι τοποθετημένη στο καθολικό της Μονής Ζωγράφου, πάνω σε ειδικό προσκυνητάριο που χρονολογείται στο 1794 και βρίσκεται στον νότιο κίονα του χορού (εικ. 2) 2. Σύμφωνα με την παράδοση 3 την οποία κατέγραψε ο Barskij που επισκέφτηκε τη Μονή το 1744, τρεις αδελφοί μοναχοί από την Αχρίδα, θέλοντας να δώσουν ονομασία στο νέο μοναστήρι που έκτισαν στο Αγιον Όρος, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε ποιον άγιο να αφιερώσουν τον ναό. Τότε απεφάσισαν να αφήσουν μια σανίδα στον ναό, την οποία είχαν ετοιμάσει για να ζωγραφίσουν τον εφέστιο άγιο της Μονής και με τη βοήθεια του θεού να μπορέσουν να καταλάβουν σε ποιόν άγιο ή αγία να καθιερώσουν τον ναό. Στη διάρκεια της νύχτας φως ασύνηθες, λαμπρότερον των τον ηλίου 1. Γενικά για την εικόνα του αγίου Γεωργίου Αχειροποίητου βλ. 'Ιωάννου Κομνηνού, Προσκννητάριον τον Αγίον 'Όρους Άθωνος, Snagov 1701 (ανατύπωση, Καρυές Αγίου Όρους 1984), σ. 86 Ανωτέρα Επισκίασις επί τον Αθω, ήτοι διηγήσεις περί των θανματονργών εικόνων της Θεοτόκον, Αγιον Όρος 2000, σσ (στο εξής Επισκίασις) Ν. Kondakov, Pamjatniki hristijanskogo isskustva па Afone, St. Peterburg 1902, σσ , πίν. ΧΧΙΙΓ Γ. Σμυρνάκης, Το Αγιον Όρος,'Αθήναι 1903 (ανατύπωση Καρυές Αγίου Όρους 1988), σ. 559 Μ. Kovacev, Balgarski ktitorì ν Sveta Gora. Istoriceski ocerk, izsledvanija i dokumenti, Sofia 1943, σ. 120 D. Zografski, Sveta Gora-Zograf ν minaloto i dnes, Sofia 1943, σσ , εικ. στη σ. 147 Ρ. Huber, Icônes du Mont-Athos, Lausanne 1965, σ. 37 P. Huber, Athos, Leben Glaube Kunst, Zürich 1969, σ. 173 E. Amand de Mendieta, LArt au Mont-Athos, Thessalonique 1977, σσ A. Boz kov - A. Vasiliev, Hudoz estvenoto nasledstvo па manastıra Zograf, Sofia 1981, σσ. 310, Α. Bozhkov, Bulgarian Icons, Sofia 1987, σ. 37, εικ. 36 M. Enev, Mount Athos, Zograf, Monastery, Sofia 1994, σσ. 382, 384, 386, εικ. 401, 404 L. Prashkov, Icons from Bulgaria 9th-15th Century, Sofia 2000, σ. 42. Οι διαστάσεις της εικόνας είναι 135 χ 95 εκ. 2. Enev, ό.π., εικ Κομνηνού, ό.π., σ. 86 Επισκίασις, ό.π., σσ V. Barskij, Putesestvie svjatim mestam ν Evrope, Azil i Af on nahodjas timsja ν 1723 i okoncannoe ν 1747, St. Petersburg, 1800, σ. 655 Kovacev, ό.π., σσ Zografski, ό.π., σσ Bozkov - Vasiliev, ό.π., σ. 310 Enev, ό.π., σ. 384 Μοναχού Σωφρονίου 'Αγιοπαυλίτου, Θησανροί Αγίον 'Όρονς, 'Αθήνα 1959, σ. 118.

2 120 Ε. Ν. Τσιγαρίδας - Α. Trifonova ακτινών χύθηκε στον ναό. Το πρωί οι μοναχοί είδαν ότι η σανίδα που είχαν αφήσει έφερε τη μορφή του αγίου Γεωργίου. Η εικόνα αυτή θεωρείται από τότε αχειροποίητη, επειδή σύμφωνα με την παράδοση, ο ίδιος ο άγιος Γεώργιος με θαυματουργικό τρόπο ζωγράφισε τον εαυτό του. Έτσι, ο ναός πήρε το όνομα του Αγίου Γεωργίου, ενώ η Μονή του Ζωγράφου 4. Επίσης, από την παράδοση αναφέρεται ότι η εικόνα του αγίου Γεωργίου βρισκόταν αρχικά στο μοναστήρι Φανουήλ, κοντά στην πόλη Λύδδα της Παλαιστίνης 5. Όταν οι Σαρακηνοί πειρατές κατέλαβαν την Παλαιστίνη, η μορφή της εικόνας αποτυπώθηκε κατά θαυματουργικό τρόπο στη σανίδα των αδελφών μοναχών στο Αγιο Όρος 6. Ο άγιος Γεώργιος παριστάνεται σε προτομή, μετωπικός, στον τύπο του στρατιωτικού αγίου. Είναι νέος, αγένειος, με πυκνή βοστρυχωτή κόμη, πάνω από την οποία φέρει στέμμα. Στο αριστερό του χέρι, μπροστά στο στήθος, κρατάει διαγώνια το δόρυ, ενώ στο δεξί το ξίφος. Η εικόνα είναι καλυμμένη με ασημένια επένδυση έτσι ώστε να αφήνει ελεύθερο μόνο το πρόσωπο του αγίου (εικ. 1). Η επένδυση, όπως συνάγεται από την επιγραφή, κατασκευάστηκε στην Πετρούπολη το 1837 με την ευλογία του Μητροπολίτου Νοβγκορόδ Σεραφείμ 7 και τη δαπάνη του αρχιμανδρίτου Ανατολίου. Είναι διακοσμημένη με κόκκινους, πράσινους και ροζ σε χρώμα πολύτιμους λίθους στο φωτοστέφανο, το στέμμα και την ενδυμασία του αγίου, καθώς και με πολλά αφιερώματα. Εκατέρωθεν της κεφαλής του είναι χαραγμένη πάνω στην επένδυση στα σλαβικά 8 η επιγραφή: Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΑΟΜΑΡΤΥΡΑΣ / ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟ- ΠΑΙΟΦΟΡΟΣ. Το πλαίσιο της εικόνας έχει φυτικό διάκοσμο, ενώ στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά, μέσα σε ελλειψοειδή μετάλλια, απεικονίζονται σκηνές από τη ζωή του αγίου. Κάτω από κάθε σκηνή υπάρχει από μια σχετική επιγραφή στα σλαβικά, ενώ στο κάτω μέρος του πλαισίου είναι χαραγμένη 4. Για την ονομασία «Ζωγράφου» βλ. Kovaôev, ό.π., σ Βλ. επίσης, Δ. Παπαχρυσάνθου, Αθωνικός μοναχισμός, Αθήνα 1992, σσ , σύμφωνα με την οποία η μονή πήρε την προσωνυμία της από το επάγγελμα του ιδρυτή και τιμάται στο όνομα του αγίου Γεωργίου, που ήταν ο επώνυμος άγιος του. Ως ιδρυτή η Παπαχρυσάνθου δέχεται κάποιο μοναχό Γεώργιο που ήταν αγιογράφος και ο οποίος υπογράφει μάλιστα το τυπικό του Ιωάννη Τσιμισκή ως «Γεώργιος ο ζωγράφος». 5. Κομνηνού, ό.π., σ. 86 Barskji, ό.π., σ Στην Επισκίασις, ό.π., σσ αναφέρεται ότι η εικόνα προέρχεται από τη Συρία. Σμυρνάκης, ό.π., σ. 559 Zografski, ό.π., σ. 147 Mendieta, ό.π., σ. 23 Boz kov - Vasiliev, ό.π., σ Επισκίασις, ό.π., σσ Kovacev, ό.π., σ. 116 Bozkov - Vasiliev, ό.π., σ. 310 Enev, ό.π., σ Επισκίασις, ό.π., σ. 116 Kovacev, ό.π., σ Ο Βούλγαρος ερευνητής Prashkov αναφέρει λανθασμένα ότι η επένδυση είναι του 18ου αιώνα, βλ. Prashkov, ό.π., σ. 42. Ο Σμυρνάκης αναφέρει επίσης λανθασμένα ότι η επένδυση έγινε με δαπάνη του μητροπολίτου Σεραφείμ, βλ. Σμυρνάκης, ό.π., σ Св(вт)ь1и великол\($)ч(е)н(и)к / Tewpnn / ПОБАДОНОСВЦЬ.

3 OL θαυματουργές εικόνες της Μονής Ζωγράφου 121 στα σλαβικά η ακόλουθη αφιερωματική επιγραφή 9 : ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΝΟΒΓΚΟΡΟΛ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΧΡΗΣΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΑΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΡ- ΧΙΜΑΝΛΡΙΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΓΕΩΡ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΕΛΩ ΣΑΝ ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΗ ΣΤΗΛΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ (ΜΟΝΑΧΟΥΣ) ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΓΕΝΗ ΘΕΟ, ΠΟΥ ΕΛΚΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟΝ ΙΛΙΟ ΤΟΠΟ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 889 ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΛΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΤΙΣΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ, ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΖΩ ΓΡΑΦΟΥ. Α(ΓΙΑ) Π(ΕΤΡΟΥΠΟΛΗ) ΕΤΟΣ ΑΩΛΖ (= 1837). Από εικονογραφική άποψη ο άγιος εικονίζεται στο συνηθισμένο εικονογραφικό τύπο του στρατιωτικού αγίου, γνωστού από τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Η εικόνα χρονολογείται από τον Kondakov στον 11ο- 12ο αιώνα 10, ενώ από τον Prashkov και τον Enev στον 14ο αιώνα 11. Ωστόσο, η εικόνα παρουσιάζει στενή προσωπογραφική και τεχνοτροπική συγγένεια (εικ. 3) με την α πεικόνιση του αγίου Γεωργίου σε εικόνα (1266/7) 12 από τη Struga στην Π.Γ.Δ.Μ., σε εικόνα (δεύτερο μισό 13ου αιώνα) 13 από τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας -και κυρίως σε τοιχογραφία από τον ναό του Πρωτάτου (γύρω στα 1290)- και σε εικόνα της Μονής Βατοπαιδίου (γύρω στα 1300) 14, γεγονός που μάς επιτρέπει να διατυπώσουμε την άποψη ότι η εικόνα της Μονής Ζωγράφου κατατάσσεται ανάμεσα στα εξαίρετα έργα της Παλαιολόγειας εποχής του τέλους του 13ου αιώνα. 9. Бллгословениемъ BhicoKonp(eo)c(Be)ıpeNN, khnarw Серафша митропол1та ИовгородскАго и GANKT- Петерв8рскАгк\г 8серд)'шъ хр(и)столювив т киннихъ вл(л)готвс>рителеии, попечешемъ же БЪШШАГО еттропмъ cerw fl^wncko - ЗшгрАфскАго л\(о)н(л)стъ1рл лрхшлндр(и)та (ÌNATWAÌA, охсстрои СА риза CÌA чоудотвориой HKOwh с(ве)таг\н в(е)л(и)комоученикл rewprìa ПОБ^ДОИОСЦА зде (гл)влъшеи сл, /AKIV СТОЛПЪ ОГМЕММЪШ, ТремЪ 0\{CepANC> МОЛИВ UN ИМ С/А Б(О)Г8 едии0$тр0биъ1л\ъ В Д<у///И/ИЪ родъ СВОЙ WT IOYCTINÌANA великагшг, иже НА сшъ WECTU, ВЪ 898 /иъ годе своимъ иждивеи%ел\ъ первъм ВОЗДВИГИО^ША с(ве)т$к> овителъ cin, И ПО ЖИВОПИСАИИОЛ\О\[ оврлзоу чздотворцл, прозвлииомо^ издревле Зогрлфосъ иарекоша ю Зюгрлфскою овитшю G. π AWA3 ГОДА. То πλήρες κείμενο στα παλαιοσλαβικά βλ. Ι. Ivanov, Balgarski sfarini iz Makedonija, Sofia 1970, σ. 263* Enev, ό.π., σ Kondakov, ό.π., σ Prashkov, ό.π., σ. 42 Enev, ό.π., σ Π. Βοκοτόπουλος, Ελληνική τέχνη. Βυζαντινές εικόνες, Αθήνα 1995, σ. 84, εικ Βοκοτόπουλος, ό.π., σ. 93, εικ Ε. Τσιγαρίδας, «Μανουήλ Πανσέληνος ο κορυφαίος ζωγράφος της εποχής των Παλαιολόγων», Μανονήλ Πανσέληνος εκ του Ιερού ναού Πρωτάτου, Θεσσαλονίκη 2003, σσ , εικ * του ιδίου, «Φορητές εικόνες», Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Παράδοση - Ιστορία - Τέχνη, Άγιον Όρος 1996, εικ. 316.

4 122 Ε. Ν. Τσιγαρίδας - Α. Trifonova Από τις νεώτερες απεικονί,σεις-αντίγραφα του αγίου Γεωργίου του Αχειροποίητου σημειώνουμε τη μορφή του αγίου Γεωργίου Αχειροποιήτου σ' ένα δίπτυχο του 19ου αιώνα της Μονής Ζωγράφου 15 και σε δύο χαλκογραφίες του και του , όπου στο κέντρο εικονίζεται η Μονή Ζωγράφου, πάνω από την οποία παριστάνεται η εικόνα του αγίου Γεωργίου. Αριστερά και δεξιά της εικόνας του αγίου απεικονίζονται δεκατέσσερα μετάλλια με σκηνές από τον βίο του αγίου. Μια άλλη χαλκογραφία του παριστάνει στην κάτω πλατειά ζώνη τη Μονή Ζωγράφου, ενώ πάνω σε στενότερη εικονίζονται ο άγιος Γεώργιος, η Παναγία Βρεφοκρατούσα και ο άγιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης. Επίσης αναφέρουμε τη φορητή εικόνα του αγίου που σώζεται στην Τράπεζα της Μονής. Στην εικόνα αυτή, έργο του ζωγράφου Βενιαμίν Κοντράκη του 1879, εκτός από τον άγιο Γεώργιο, ανάμεσα στις δεκαπέντε σκηνές που τον πλαισιώνουν, υπάρχει και η σκηνή με τη λιτανεία της εικόνας του αγίου με εξαιρετική άποψη της Μονής Ζωγράφου Άγιος Γεώργιος εξ Αραβίας Η εικόνα του αγίου Γεωργίου εξ Αραβίας (εικ. 4) 20 βρίσκεται στο καθολικό της Μονής Ζωγράφου, πάνω σε προσκυνητάριο στον βόρειο κίονα του χορού, μπροστά από το τέμπλο 21. Κατά την παράδοση 22, σύμφωνα με τον Ρώσο περιηγητή Barskij, η εικόνα του αγίου Γεωργίου ήλθε από την Αραβία και διαμέσου της θάλασσας έφθασε στο λιμάνι της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Τότε μοναχοί απ' όλα τα μοναστήρια εξεδήλωσαν την επιθυμία να την αποκτήσουν, αλλά 15. Enev, ό.π., εικ Ντ. Παπαστράτου, Χάρτινες εικόνες. Ορθόδοξα θρησκευτικά χαρακτικά , τ. Π, Αθήνα 1986, σ. 457, εικ Bozkov - Vasiliev, ό.π., εικ. 44 Παπαστράτου, ό.π., σ. 458, εικ. 488* Θ. Προβατάκης, Χαρακτικά Ελλήνων λαϊκών δημιουργών 17ος-19ος αιώνας, Συλλογή Ιεράς Μονής Κυρίας Ακρωτηριανής (Τοπλού) Σητείας, Κρήτης, Αθήνα 1993, σ. 110, εικ Προβατάκης, ό.π., σ. 111, εικ. 153, σ Gergova - Α. Kujumdjiev, «Novootkriti sceni ot zitieto na sv. Kozma Zografski ν glavnata carkva na manastıra Zograf», Problemi na Izkustvoto 3 (2002) 58, καθώς και στο οπισθόφυλλο του ίδιου του περιοδικού. 19. Bozkov - Vasiliev, ό.π., σσ. 91, , εικ. 46 Ι. Παπάγγελος, «Περί των Γαλατσιάνων ζωγράφων του Αγίου Όρους», Πρακτικά Πανελληνίου Συνεδρίου. Από τη Μεταβυζαντινή Τέχνη στη Σύγχρονη 18ος-20ός αι., Θεσσαλονίκη Νοεμβρίου 1997, Θεσσαλονίκη 1998, σ. 265, σημ Διαστάσεις 132 x 95 εκ., βλ. Bozkov - Vasiliev, ό.π., σ. 305, και σύμφωνα με τον Prashkov 135 χ 85, βλ. Prashkov, ό.π., σ Επισκίασις, ό.π., σ. 119 Kovacev, ό.π., σ. 120 Zografski, ό.π., σ. 148 Prashkov, ό.π., σ. 24 Enev, ό.π., εικ Κομνηνού, ό.π., σσ Επισκίασις, ό.π., σσ Σμυρνάκης, ό.π., σ. 559 Kovacev, ό.π., σσ Mendieta, ό.π., σ. 23 Bozkov - Vasiliev, ό.π., σσ Enev, ό.π., σ. 382.

5 OL θαυματουργές εικόνες της Μονής Ζωγράφου 123 δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ποιο μοναστήρι να ανήκει. Τότε για να λύσουν το ζήτημα έβαλαν την εικόνα πάνω σε ένα νέο και άγριο μουλάρι και συμφώνησαν ότι σε όποιο μοναστήρι θα σταματούσε, εκεί θα έμενε η εικόνα. Ύστερα από μακρύ ταξίδι το μουλάρι έφτασε στη Μονή Ζωγράφου, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται η εικόνα. Ο άγιος Γεώργιος χωρίς την επένδυση (εικ. 5) παριστάνεται σε προτομή, μετωπικός, στον τύπο του στρατιωτικού αγίου. Εικονίζεται νέος, αγένειος και σγουροκέφαλος. Φορεί στρατιωτική στολή, χειριδωτό χιτώνα, θώρακα με χρυσοκονδυλιές και κόκκινο μανδύα που τυλίγει το σώμα στη μέση και δένεται με κόμπο στον αριστερό ώμο. Με το δεξί χέρι κρατάει διαγώνια μπροστά στο στήθος το δόρυ του, ενώ με το αριστερό το ξίφος 23. Εκατέρωθεν της κεφαλής του με κόκκινα γράμματα αναγράφεται η νεοτέρων χρόνων επιγραφή: Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡ/ΠΟΣ/Ο ΘΑΥΜΑ/ΤΟΥΡΓΟΣ. Το έξεργο πλαίσιο της εικόνας φέρει γραπτό φυτικό διάκοσμο. Η ζωγραφική επιφάνεια παρουσιάζει απολεπίσεις και είναι μαυρισμένη, με αποτέλεσμα να μη διακρίνονται τα αρχικά χρώματα. Η εικόνα αναφέρεται ως αμφιπρόσωπη, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουμε τί απεικονίζεται στην πίσω πλευρά 24. Τη μορφή του αγίου Γεωργίου χωρίς την επένδυση μπορεί να τη δει κανείς μόνο μια φορά τον χρόνο, όταν στη λιτάνευση της εικόνας δεν φέρει την επένδυση 25. Η ασημένια επένδυση (εικ. 4) 26, η οποία σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή έγινε στην Αγία Πετρούπολη το 1822, καλύπτει όλη την εικόνα, εκτός της κεφαλής του αγίου. Στο κάτω μέρος της επένδυσης αναπτύσσονται οι δυο ακόλουθες επιγραφές στα σλαβικά, οι οποίες αναφέρονται αντίστοιχα στον τρόπο με τον οποίο η εικόνα εμφανίστηκε στη Μονή 27 : ΑΥΤΗ Η ΘΑΥ ΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΑΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΤΡΟΠΑΙΟ- 23. Το στοιχείο αυτό συνάγεται από την επένδυση. Στην ίδια την εικόνα δεν διακρίνεται εάν κρατάει δόρυ, λόγω του ότι η ζωγραφική επιφάνεια είναι στο σημείο αυτό ιδιαίτερα αμαυρά. 24. Prashkov, ό.π., σ Enev, ό.π., σσ , εικ. στη σ Ο Prashkov αναφέρει ότι η επένδυση είναι του 18ου αιώνα, Prashkov, ό.π., σ. 24, ο Enev υποστηρίζει ότι είναι του 17ου αιώνα, βλ. Enev, ό.π., σ. 383, ωστόσο σύμφωνα με την επιγραφή της εικόνας η επένδυση είναι του 19ου αιώνα (1822). Τη χρονολογία αυτή αναφέρει ο Σμυρνάκης, βλ. Σμυρνάκης, ό.π., σ GÏÀ чздотворнаа IKWNA с(ве)тлго СЛАВНАГО великол\(8)еникл, ПОБ^ДОНОСЦА и чздотворца rewpria, неизслъдилльши Б(О)ЖИЛЛИ С8ДБАЛЛИ ИЗЪflpABÏH л\орел\ъ препъ1лл во с(ве)т8к> а&\кгнск8к> rops и ВЪ первъ1%ъ В03С1ЛЛА IAKW Л$ЧИ СОЛНечНЬ/А, ВЪ пристаниц1и ЕлТОпедСКАГУМ МОНАСТИрА, О^ВИД^ШИ ЖВ CÏK> WONACH и ис прочи%ъ л\(о)н(лс)тъ1реи Α&κυΜκΗχΈ стекбшл C/A HA eie чоудо, желл\оше ВСАКЪ W НИ%Ъ nphwbpàcth во свои м(оиас)ть1ръ; но волею Б(о)ж)ею И страстотерпца rewpria плки чо^десиа w тамо преиде и всели С/А ВЪ 3\игрлфскоук> овителъ шже и до ниъ HKWHHA CÏÂ непрестаннла чо\деса точить о\сврдиил\ь. в(о)гол\олцел\ь сь в^рою при%ода1рил\ь во светоую овитель ак> НА поклонете. То πλήρεζ κείμενο σε παλαιοσλαβική γλώσσα βλ. Ivanov, ό.π., σσ Επίσης, μεγάλο απόσπασμα της επιγραφής στον Enev, ό.π., σ. 382.

6 124 Ε. Ν. Τσιγαρίδας - Α. Trifonova ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΑ ΑΙΑΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΑΑΑΣΣΑΣ ΑΙΕΠΑΕΥΣΕ ΤΟ ΑΠΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΑΑΜΨΕ ΣΑΝ ΑΚΤΙΝΕΣ ΗΑΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΑΙΟΥ. ΒΑΕΗΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙ (ΒΑΤΟΠΑΙΑΙΝΟΙ) ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΑΑΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ ΠΟΥ ΗΑΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΝ Ο ΚΑΘΕΝ ΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ. ΑΑΑΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΕ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΤΡΟΠΟ Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Η ΕΙΚΟΝΑ Α ΥΤΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΘΑ ΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΑΚΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΑΩΣ ΕΚΚΑΗΣΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΑΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ, καθώς και στους αφιερωτές της επενδύσεως 28 : ΣΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΑΟΞΟΥ ΜΕΓΑΑΟΜΑΡΤΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΥΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ, ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΟΣΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΑΤΟΑΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΑΩΡΕΑ ΤΩΝ ΦΙΑΟΧΡΙΣΤΩΝ ΑΟΥΑΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΑΗΣΣΟ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΑΑΒΟ- ΒΟΥΑΓΑΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΑΟΝΙΚΕΣ ΑΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ, ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΑΙΚΟ ΒΙΒΑΙΟ ΓΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΜΝΗΜΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥΣ ΚΤΗΤΟΡΕΣ Α ΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΩΚΒ (1822): ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΑΗ Από τεχνική και τεχνοτροπική άποψη η εικόνα έχει χρονολογηθεί στα τέλη του 12ου αιώνα 29 - αρχές 13ου αιώνα 30. Ωστόσο, η κατάσταση στην οποία διατηρείται η εικόνα του αγίου Γεωργίου δεν μάς επιτρέπει την επιβεβαίωση ή την απόρριψη των απόψεων που έχουν διατυπωθεί. 3. Άγιος Γεώργιος εκ Μολδαβίας Στο καθολικό της Μονής Ζωγράφου, πάνω σε προσκυνητάριο του στον βορειοδυτικό κίονα, είναι τοποθετημένη η τρίτη θαυματουργή εικόνα του αγίου Γεωργίου (εικ. 6, 7) 32. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα είναι δώρο 28. Еъ ч(ес)ть и плмлть с(ве)тлг\у СЛАВНАГУУ великом(8)ч(е)н(и)ка rewpria, с/л ризл сревреннаа ScTpÓÉHA СТЛрЛШЕМЪ πρ π(θ)αοενέΐχέ о(те)цевъ ЗюГрЛфСКЛГЮ Л\(о)н(л)сТЬ1рА EHKÉHTIA И АНАТОМА, и подлашемъ хр(и)столк>бйвь1хъ равмавъ Б(О)Ж1ИХЪ одесскихъ кзпцювъ Оллвено-Болглрскихъ Млкедонскихъ сурожденцювъ изъ рлзнъ^ъ Βπάρχι^χΈ, ихже потеннал имена НАПИСАНА сетъ ВЪ СУНОДАЛИ^Ю КНИг8 ради ВЕЧНАГЮ СП0МАнен1А СЪ Д0СТАБЛАженНЪ1Л\И КТИТОрАМИ с(ве)ть1а ОБИТЕЛИ cé/λ AWKB: ВЪ GAHKTneTepEVìfpr-E. То πλήρες κείμενο σε παλαιοσλαβική γλώσσα βλ. Ivanov, ό.π., σ. 262 Enev, ό.π., σσ Prashkov, ό.π., σ. 24 Enev, ό.π., σ Kondakov, ό.π., σσ Για το προσκυνητάριο της εικόνας του αγίου Γεωργίου εκ Μολδαβίας, βλ. Enev, ό.π., εικ Οι διαστάσεις σύμφωνα με τον Kondakov είναι 90x60 εκ., βλ. Kondakov, ό.π., σ. 179, ενώ σύμφωνα με τον Enev είναι 89.5x61 εκ., Enev, ό.π., σ. 386, εικ Γενικά για την εικόνα βλ.

7 OL θαυματουργές εικόνες της Μονής Ζωγράφου 125 στη Μονή Ζωγράφου του ηγεμόνα Στεφάνου της Μολδοβλαχίας ( ) 33. Ο ηγεμόνας Στέφανος, προσευχόμενος στον Θεό για να νικήσει τους Τούρκους σε μια μάχη, είδε ένα όραμα με τον άγιο Γεώργιο. Στο όραμα αυτό ο άγιος του υποσχέθηκε ότι θα νικήσει, αλλά συνέστησε να στείλει την εικόνα του στη Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους και να ανακαινίσει την ερειπωμένη Μονή 34. Ο άγιος Γεώργιος, σύμφωνα με την ασημένια επένδυση που αφήνει ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο, παριστάνεται σε προτομή, μετωπικός, κρατώντας στο αριστερό του χέρι, μπροστά στο στήθος, το δόρυ, ενώ στο δεξιό το ξίφος. Απεικονίζεται νέος, αγένειος, με σγουρά καστανά μαλλιά που επιστέφονται με «στεμματογύριο». Εκατέρωθεν της κεφαλής του, μέσα σε ελλειψοειδή πλαίσια με φυτικό διάκοσμο, αναγράφεται στα σλαβικά 35 η επιγραφή: Ο Α ΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΆΡΤΥΡΑΣ / ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΌΡΟΣ. Το πλαίσιο της εικόνας έχει φυτικό διάκοσμο, στο κάτω τμήμα του οποίου υπάρχει στα σλαβικά 36 η ακόλουθη αφιερωματική επιγραφή: ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑ ΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΟΒΓΚΟΡΟΛ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΟΧΡΙΣΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΛΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΑΩΛΗ (=1838), ΑΡΧΙΜΑΝ- ΑΡΙΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΟΥ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗΣ ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΟΡΟΝΟΥ. ΚΑΤΑ ΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΑ ΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ Α ΥΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ ΑΥΠΑ (= Έπιοηίαοις, ό.π., οο * Kondakov, ό.π., ο. 179, εικ. XXII Σμυρνάκης, ό.π., ο. 559* Kovacev, ό.π., ο. 122 Mendieta, ό.π., ο. 23 Boz kov - Vasiliev, ό.π., σ. 315 Enev, ό.π., ο Σμυρνάκης, ό.π., ο. 559 Kovacev, ό.π., ο. 123 Zografski, ό.π., ο. 148 F. Marinescu - Ν. Mertzimekis, «Stefan eel Mare şi Mänästirea Zografu de la Muntele Athos», Stefan eel Mare şi Sfànt. Atlet al Credin^ei Creş tine, Putna 2004, σ. 190, εικ Επισκίασις, ό.π., σσ Kondakov, ό.π., σο Kovacev, ό.π., σο. 119, Zografski, ό.π., ο Για τον ηγεμόνα Στέφανο της Μολδοβλαχίας και τις σχέσεις του με τη Μονή Ζωγράφου βλ. Ρ. Nasturel, Le Mont Athos et les Roumains, Pont. Institutum Studiorum Orientalium, Roma 1986, σσ και Ν. Μερτζιμέκης, «Περί των κτητόρων του πύργου του αρσανά της αγιορείτικης μονής Ζωγράφου», Βυζαντινά 20 (1999) Marinescu - Mertzimekis, ό.π., οο С(ве)ть1и Ееликом(оу)ч(е)никъ Геигрпи Повидоносець. 36. Ευχαριστούμε τον αρχαιολόγο κ. Ν. Μερτζιμέκη για τη συμβολή του στην επί τόπου ανάγνωση της επιγραφής αυτής. Благословенммъ вь1ськьпр(еь)с(ве)ц1енн'вишаг\м βφαφ'ίμα митро- ΠΟΛ'ΙΎΑ Новгородсклгм^ и GANKT-nerepESprcKArw / есерд'/шъ хр(ис)толк>биве'1ш1)(ъ Бл(л)готворителе'1, попечешемъ же БЪШШАГЮ ВЪ ГОДСЛС епатропиглхъ cerw CTA/vponnr'iAAhNArw a&wnckw - ЗнтгрАфскагиг Л\(о)н(АС)тЬ1рА И ВСелеИСКАГО ПАТрИАрШАГО Пр(ес)тОЛА ΑρχΐΛ\ΑΝΑρΐτ8 άνατολϊα ΟγСТрОИ / С/А риза CIA въ G. ПетервергЪ чсудотвориеи IKWN'L сей с(ве)тлг\х> Е(е)л(и)кол\с^ченикл Ге\ирп<ь ШБ т кд0н0с(в)ца /Авльшеисл / въ, А8ПД ГОДОХС в(е)ликомсл( ΟτβφΑΝογ воеводъ* МОЛДАВСКАМСЛ( ΒΟ%ΟΕΝΟΒΗΒΙΙΙΒΛ\0\{ ПОТОМЪ ак> с(ве)то\[к> ОБителъ С//А Зогрлфскохсю.

8 126 Ε. Ν. Τσιγαρίδας - Α. Trifonova 1484) ΣΤΟΝ ΜΟΑΑΑΒΟ ΒΟΕΒΟΑΑ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΑΥΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Σ' όλη την επιφάνεια της επένδυσης είναι ανηρτημένα πλούσια αφιερώματα, όπως σταυροί, μετάλλια και εγκόλπια. Η επένδυση με βάση την κτητορική επιγραφή που σώζεται στο κάτω πλαίσιο χρονολογείται στο Η εικόνα τοποθετείται από τον Enev στον 16ο αιώνα 38. Ωστόσο, έχουμε τη γνώμη ότι στη σημερινή της κατάσταση, λόγω της υπάρχουσας επιζωγράφησης, η οποία συνετελέσθη πιθανότατα το έτος που τοποθετήθηκε η επένδυση (1838), η εικόνα δεν είναι δυνατόν να χρονολογηθεί με ασφάλεια, καθόσον παρέχει την εντύπωση ενός έργου που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. 4. Παναγία Προαγγελλομένη Η εικόνα της Παναγίας Προαγγελλόμενης (εικ. 8) 39, γνωστής επίσης ως Παναγίας του Ακάθιστου 40 ή Παναγίας Χαιρόβου (Χερόβου) 41, βρίσκεται στο τέμπλο του παρεκκλησίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μονής Ζωγράφου. Σύμφωνα με την παράδοση 42 η Παναγία παρήγγειλε με θαυματουργό τρόπο σ' έναν γέροντα που βρισκόταν στο ζωγραφίτικο κελλί στο Χαίροβο 43, 37. Σμυρνάκης, ό.π., σ Άλλη άποψη για τη χρονολόγηση της επένδυσης έχουν ο Boz kov, ο Vasiliev και ο Enev, καθώς τη χρονολογούν από το 1784, βλ. Boz kov - Vasiliev, ό.π., σ. 315 Enev, ό.π., σ. 390, εικ Enev, ό.π., σ Σύμφωνα με τον Σμυρνάκη οι διαστάσεις είναι 35 x 28 εκ., βλ. Σμυρνάκης, ό.π., σ. 558, ενώ ο Enev δίνει τις διαστάσεις 37.3 χ 30 εκ., βλ. Enev, ό.π., σ Kondakov, ό.π., σσ , εικ. 60* Kovacev, ό.π., σ. 124 Mendietta, ό.π., σ. 23 Αρχιμ. Θ. Μαρινάκης, Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στο Άγιον Όρος, Θεσσαλονίκη 2001, σ Μαρινάκης, ό.π., σ.154. Αυτή η ονομασία της Παναγίας οφείλεται στο ομώνυμο τοπωνύμιο (αργότερα και κελλί), που για πρώτη φορά αναφέρεται σε ένα έγγραφο του 1586, που φυλάσσεται στο Αρχείο της Μονής Ζωγράφου, βλ. W. Regel - E. Kurtz - Β. Korablev, Actes de Zographou, St. Petersbourg 1907, σ Μάλιστα, ο Σμυρνάκης κατατάσσει το «Χέροβον» στα πρώτα μοναστήρια του Αγίου Όρους, Σμυρνάκης, ό.π., σ Επισκίασις, ό.π., σσ Σμυρνάκης, ό.π., σ. 558 Kovaœv, ό.π., σσ Bozkov - Vasiliev, ό.π., σ. 316 Enev, ό.π., σ. 390, εικ. 408 Θ. Τσούλιας, Τα Ιερά Προσκυνήματα της Παναγίας ανά την Ορθοδοξία, Κατερίνη 1996, σσ Μαρινάκης, ό.π., σσ Δ. Αιάκος - Ν. Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία του β μισού του 19ου αι. σε αγιορείτικα καθιδρύματα προϊόν διπλωματικής προπαγάνδας;», Βαλκανικά σύμμεικτα ( ) 90 (στο εξής: Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία του β' μισού του 19ου αι.») Δ. Λιάκος - Ν. Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία σε αθωνικά σλαβικά καθιδρύματα», ΛΧΑΕ, πέρ. Δ ', τόμ. ΚΣΤ ' (2005) , (στο εξής: Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία σε αθωνικά σλαβικά καθιδρύματα»). 43. Ο Μαρινάκης αναφέρει ότι πρόκειται για τον ασκητή Κοσμά, βλ. Μαρινάκης, ό.π., σ. 151.

9 OL θαυματουργές εικόνες της Μονής Ζωγράφου 127 τη στιγμή που ο ίδιος διάβαζε τον Ακάθιστο Ύμνο στο κελλί του, να φύγει γρήγορα στη Μονή Ζωγράφου για να ειδοποιήσει τους Ζωγραφίτες μοναχούς ότι έρχονται οι εχθροί Λατίνοι, οι ενωτικοί του Μιχαήλ Παλαιολόγου, για να επιβάλλουν την ουνία, και όποιος μοναχός είναι ασθενής στο πνεύμα να κρυφτεί, ώσπου να περάσει ο κίνδυνος, ενώ όποιος θέλει στεφάνι μαρτυρίου να παραμείνει με σκοπό να οχυρωθούν στον πύργο και να αμυνθούν 44. Η Παναγία του Ακάθιστου εικονίζεται σε προτομή, στον αυστηρό εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας. Στο ύψος της κεφαλής, σύμφωνα με το σχέδιο της εικόνας που δημοσιεύει ο Kondakov, πλαισιώνεται από τους αρχαγγέλους σε προτομή, οι οποίοι αποδίδονται μικρογραφικά. Με το αριστερό της χέρι κρατάει τον Χριστό, ενώ το δεξί φέρει μπροστά στο στήθος. Ο Χριστός παριστάνεται μετωπικός, κρατώντας στο αριστερό του χέρι ένα ανοικτό Ευαγγέλιο, ενώ με το δεξί ευλογεί. Η εικόνα φέρει ασημένια επένδυση, η οποία σύμφωνα με την επιγραφή στη σλαβική γλώσσα στο κάτω μέρος της επένδυσης, χρονολογείται στο Εκατέρωθεν της κεφαλής της Παναγίας, μέσα σε ανάγλυφα μετάλλια είναι χαραγμένη η επιγραφή: Μ(ΗΤΗ)Ρ / Θ(ΕΟ)Υ, ενώ πιο κάτω αριστερά στα σλαβικά η προσωνυμία της: Η ΠΡΟΑΓΓΕΛ- ΛΟΜΕΝΗ 45. Η επένδυση της εικόνας είναι με πλούσιο baroque διάκοσμο. Στο κάτω τμήμα της επένδυσης, μέσα σε ένα ανάγλυφο πλαίσιο, αναγράφεται στα σλαβικά η αφιερωματική επιγραφή, η οποία έχει ως ακολούθως 46 : ΜΕ ΤΗΝ ΕΥ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Α(ΓΙΑ) Π(ΕΤΡΟΥΠΟΛΗ) ΣΕ- ΜΕΝ ΜΑΚΣΙΜΟΒΙΤΣ ΚΑΜΑΡΟΒ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1846, ΕΝΩ ΤΟ ΟΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ Η εικόνα από την παράδοση κατατάσσεται στον 13ο αιώνα, ενώ από τον Enev και τον Kondakov έχει χρονολογηθεί από τον 14ο αιώνα 47 και τον 17ο 44. Kovacev, d.jr., σ Την «Αφήγηση της θυσίας των Ζωγραφιτών μαρτύρων» δημοσιεύει ο Ivanov, ож, σσ Ακόμα σχετικές πληροφορίες βλ. Ι. Bozilov, «Macenie na zografskite monasi. Legendi i fakti», Svetogorska Obitel Zograf, II, Sofia 1996, σσ P. Angelov, «Obrazat na vraga ν razkaza za zografskite maöenici», Svetogorska Obitel Zograf, II, Sofia 1996, σσ βλ. Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία του β' μισού του 19ου αιώνα», ож., σσ Την ακολουθία για την Παναγία Προαγγελλομένη δημοσιεύει ο Κ. Νιχωρίτης, «Nepublikuvanasluzbazacudotvornata ikona "Predvozvestitelka" i za svetite dvadeset i s est Zografski macenici», βλ. Κ. Nihoritis, Slavisticni i Balgarìsticni Proucvania, Veliko Tamovo 2005, σσ Предвозвксти/телиицА. 46. Еллгословенишъ всшогснраго храмово/го ърудишл αι \ ризл сусердиемъ G. П. Нупца / Оел\епл /Млксимовичл Камарова въ 1846 / году л сътворените Еллдъ1чицок> чудеса въ / 1235 год\[ во вршл ПАПСКЛГО нлплденил. 47. Enev, ож, σ. 390.

10 128 Ε. Ν. Τσιγαρίδας - Α. Trifonova αιώνα 48 αντίστοιχα. Ωστόσο, πιθανότερη φαίνεται, κατά τη γνώμη μας, η τοποθέτηση της στον 16ο αιώνα και η ένταξη της σε εργαστήριο κρητικής σχολής της περιόδου. Μια τοιχογραφία στον βόρειο τοίχο της λιτής στο καθολικό της Μονής Ζωγράφου του , έργο του ζωγράφου Μητροφάνη 50, απεικονίζει το γεγονός της οχύρωσης και άμυνας των ζωγραφιτών μοναχών έναντι των ενωτικών του Μιχαήλ Παλαιολόγου. Επίσης, στη βόρεια πλευρά ενός μνημείουκενοταφίου του της Μονής Ζωγράφου επιγραφή στα παλαιοσλαβικά μάς πληροφορεί για τη θέση όπου βρέθηκε άφθαρτη η εικόνα της Παναγίας μετά την εισβολή και πυρπόληση της Μονής από τους Λατίνους 52. Αντίγραφο της εικόνας σώζεται σε δίπτυχο, μικρών διαστάσεων, της Μονής Ζωγράφου, το οποίο χρονολογείται στον 19ο αιώνα Παναγία Επακούονσα Η εικόνα της Παναγίας Επακουούσης, τοιχογραφία η οποία, σύμφωνα με τον Σμυρνάκη 54, έχει αποσπασθεί το 1818 από το παλαιό καθολικό, βρίσκεται τοποθετημένη μέσα σε μια κόγχη του ανατολικού τοίχου του Ιερού Βήματος του καθολικού της Μονής Ζωγράφου (εικ. 9) 55. Η παράδοση συνδέει την εικόνα της Παναγίας Επακουούσης με τον όσιο 48. Kondakov, ό.π., σ Η παρουσία της επενδύσεως δεν επιτρέπει την περαιτέρω αξιολόγηση της εικόνας. 49. Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία του β' μισού του 19ου αιώνα», ό.π., σ. 102, εικ Για τον ζωγράφο Μητροφάνη και για το έργο του στη Μονή Ζωγράφου βλ. Bozkov- Vasiliev, ό.π., σσ Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία σε αθωνικά σλαβικά καθιδρύματα», ό.π., σ. 404, εικ. 4 Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία του β' μισού του 19ου αιώνα», ό.π., σ. 90. Επίσης, σε τρεις φορητές εικόνες της Μονής του 18ου, του 1849 και του 1874, απεικονίζονται οι Ζωγραφίτες μάρτυρες, βλ. Boz kov- Vasiliev, ό.π., σσ. 352, 356 και Βλ. Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία του β' μισού του 19ου αιώνα», ό.π., σ. 104, εικ. 9* Δ. Λιάκος - Ν. Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία του 19ου αιώνα σε αγιορείτικα καθιδρύματα», Λ ' Συνάντηση Βυζαντινολόγων Ελλάδος και Κύπρου, Εισηγήσεις. Ερευνητικά-μεταπτυχιακά προγράμματα. Περιλήψεις ανακοινώσεων, , Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη 2003, σ Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία σε αθωνικά σλαβικά καθιδρύματα», ό.π., ο. 404, σημ. 14. Βλ. Λιάκος - Μερτζιμέκης, «Ταφικά μνημεία του β' μισού του 19ου αιώνα», ό.π., σ Enev, ό.π., εικ Ο Σμυρνάκης αναφέρει μάλιστα ότι η εικόνα της Παναγίας Επακούουσας είναι τοιχογραφία, η οποία απεκόπη επιμελώς δια πρίονος εκ του παλιού ναοϋ τω 1818 και ενετειχίσθη ένθα ήδη κείται, βλ. Σμυρνάκης, ό.π., σ Σχετικά με την παράδοση της εικόνας βλ. σχετικά Επισκίασις, ό.π., σ. 108 Σμυρνάκης, ό.π., σ. 559 Τιμοθέου Ιεροσολύμων, «Έπωνυμίαι της Παναγίας», Νέα Σιών ΜΗ' (1953) 158 Mendiera, ό.π., σ. 23 Μαρινάκης, ό.π., σσ

11 OL θαυματουργές εικόνες της Μονής Ζωγράφου 129 Κοσμά τον Ζωγραφιτη 56 που έζησε στα τέλη του 12ου - αρχές του 13ου αιώνα. Ο όσιος προσευχόταν στην Παναγία να του δείξει τον δρόμο της σωτηρίας, η οποία με θαυματουργικό τρόπο του παράγγειλε ότι για να σωθεί θα πρέπει να αναχωρήσει από τη Μονή Ζωγράφου και να ασκηθεί μόνος του. Ο όσιος Κοσμάς αναχώρησε σ' ένα σπήλαιο και με την καθαρότητα του βίου του και με τους αγώνες του κατόρθωσε να δει τον Θεό. Η Παναγία εικονίζεται σε προτομή, μετωπική, κρατώντας μπροστά στο στήθος της τον Χριστό, ο οποίος ευλογεί με το δεξί του χέρι. Η εικόνα- τοιχογραφία της Παναγίας είναι καλυμμένη με πολυτελή χρυσοαργυρή επένδυση η οποία, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή στα σλαβικά στο κάτω τμήμα της επένδυσης, χρονολογείται στο Τα φωτοστέφανο τους είναι διακοσμημένα με πολύχρωμα φυτικά μοτίβα με την τεχνική του σμάλτου. Στο κάτω μέρος της επένδυσης, μέσα σε ένα πλαίσιο, αναγράφεται στα σλαβικά η αφιερωματική επιγραφή, η οποία έχει ως ακολούθως: ΕΠΙΜΕΛΗΣ ΑΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΕ ΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΤΟΥ, ΕΝ ΕΤΕΙ 1896, (ΜΗΝΑ) ΟΚΤΩΒΡΙΟ? 7. Η εικόνα της Παναγίας Επακουούσης παρουσιάζει ομοιότητες με την εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας (19ος αιώνας) 58, η οποία βρίσκεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σόφιας. Η εικόνα με βάση τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά χρονολογείται στον 19ο αιώνα. 6. Παναγία Εσφαγμένη Η εικόνα της Παναγίας Εσφαγμένης (εικ. 10) βρίσκεται στο παρεκκλήσιο του Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου και το σκευοφυλάκιο της Μονής. Η παράδοση αναφέρει ότι η ονομασία της Παναγίας «Εσφαγμένη» οφείλεται στο γεγονός ότι ένας Τούρκος, μέλος τουρκικής φρουράς έξω από τη Μονή τη μαχαίρωσε στο πρόσωπο. Ο Τούρκος βγαίνοντας από το μοναστήρι πεθαίνει. Παραδίδεται, μάλιστα, ότι οι Τούρκοι, επειδή βεβήλωσε την εικόνα της Παναγίας, δεν τον έθαψαν. Η Παναγία Εσφαγμένη 59 εικονίζεται στον τύπο της Οδηγήτριας σε προτομή ελαφρά στραμμένη προς τα δεξιά. Με το αριστερό της χέρι κρατάει τον Χριστό στην αγκαλιά της, ενώ με το δεξί αγγίζει το δεξί του πόδι. Φορεί 56. Για τον άγιο Κοσμά τον Ζωγραφιτη βλ. προχείρως Επισκίασις, ό.π., σ. 107 και κυρίως Ι. Dujœv, «La vie de Kozma de Zographou», HilandarskiZbornikl (1971) ScepANoe припишеше ιερομονλχλ Георги / Зографскаго 1896годл ОктлБрл. Της ίδιας περιόδου φαίνεται ότι είναι και η ζωγραφική της εικόνας, εκτός και εάν φέρει επιζωγράφιση. Ο Enev, ό.π., εικ. 449, τη χρονολογεί από τον 17ο αιώνα. 58. V. Pandurski, Pametnicina izkustvoto ν Carkovnia Istoriko - Arheologic eski Muzei Sofia, Sofia 1977, εικ Η εικόνα είναι αδημοσίευτη.

12 130 Ε. Ν. Τσιγαρίδας - Α. Trifonova μελιτζανί χιτώνα και κόκκινο μαφόριο με χρυσοποίκιλτο σιρίτι. Ο Χριστός κάθεται με όρθιο τον κορμό του, καθώς κρατάει με το αριστερό του χέρι κλειστό ειλητάριο, ενώ με το δεξί ευλογεί. Εικονίζεται με χειριδωτό γαλάζιο χιτώνα και ιμάτιο σε χρώμα ώχρας, στολισμένο με γαλάζια άνθη. Οι επιγραφές που αναγράφονται είναι με κόκκινα γράμματα και έχουν ως ακολούθως: εκατέρωθεν της κεφαλής της Παναγίας Μ(ΗΤΗ)Ρ / Θ(ΕΟ)Υ, πάνω από την κεφαλή του Χριστού Ι(ΗΣΟΥ)Σ Χ(ΡΙΣΤΟ)Σ και μέσα στο φωτοστέφανο του Ο/ Ω/Ν. Το βάθος της εικόνας αποδίδεται με χρυσό χρώμα, ενώ το πλαίσιο φέρει πολύχρωμο φυτικό διάκοσμο πάνω σε κυανό βάθος. Η εικόνα της Παναγίας Εσφαγμένης συγγενεύει με εικόνες, όπως η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας της Συλλογής Οικονομοπούλου (μέσα 18ου αιώνα) 60, η εικόνα της Παναγίας Σκοπιώτισσας της Συλλογής Τσακύρογλου (πρώτο μισό 18ου αιώνα) 61, η εικόνα της Παναγίας (19ος αιώνας) 62 από την Κρύπτη της Σόφιας, κ.ά. Με βάση τα τεχνοτροπικά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά έχουμε τη γνώμη ότι η εικόνα χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Ε. Ν. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ Α. TRIFONOVA 60. Χ. Μπαλτογιάννη, Εικόνες. Συλλογή Λ. Οικονομοπούλου, Αθήνα 1985, εικ Α. Καρακατσάνη, Εικόνες. Συλλογή Γ. Τσακύρογλου, Αθήνα 1980, εικ Ε. Popova, «Reinterpretacii na cudotvornata ikona na sv. Bogorodica ot Kikkos ν balgarskata zivopis ot kraia na vek», Poblemi na Izkustvoto 4 (1998) 35, εικ. 5.

13 SUMMARY E. N. Tsigaridas - Α. Trifonova, The Miracle Icons of the Zograf Monastery. In this paper we focus on six icons from the Zograf Monastery of Mount Athos, which, according to the tradition, are considered miraculous. We will discuss three icons of St. George, the icon of St. George Acheiropoiitos, the icon of St. George from Arabia and the icon of St. George from Moldavia, and three icons of the Virgin, the icon of the Virgin Epakoousa, the icon of the Virgin Proagellomeni and the icon of the Virgin Esfagmeni. The icon of St. George Acheiropoiitos or Zograf, as it is also known, is believed to be «αχειροποίητος» (made not by a human hand), because, according to the tradition, St. George miraculously depicted himself. In our opinion, the icon of St. George Acheiropoiitos is considered one of the finest icons of the Paleologian period of the end of 13th century. At a later date a silver revetment was added on the icon, dating from The icon of St. George from Arabia is considered to be miraculous because, according to the tradition, the icon came from Arabia to Mount Athos by miracle and afterwards to the Zograf Monastery. The icon dates from the end of 12th century - beginning of 13th century and the silver revetment dates from The icon of St. George from Moldavia, according to the tradition, is a donation from the ruler Stefan from Moldovlahia. By a miraculous way the Saint appeared in the vision of the ruler and advised him to send the icon to the Zograf Monastery. It bears a silver revetment from The icon is repainted, thus giving the impression of a work of early 19th century. The icon of the Virgin Proagellomeni or Akathist is considered to be miraculous because, by a miraculous way, the icon called upon an old monk to warn the monks of the Zograf Monastery against the coming of the Latin enemies, who wanted to impose the ounia. In our opinion, the icon dates to the 16th century and is part of the works of the Cretan School in this period. The icon bears a silver revetment of The icon - fresco of the Virgin Epakoousa is considered to be miraculous, because, according to the tradition, it instructed Ossios Kosmas Zografitis in a miraculous way, how to manage to see God. The icon dates to the 19th century and bears a silver revetment of 1896.

14 132 Ε. Ν. Τσιγαρίδας - Α. Trifonova Finally, the icon of the Virgin Esfagmeni, which is also considered miraculous, has in the face a trauma from the knife of a Turk, who, after the desecration of the icon of the Virgin, died. According to the technical and technotropical characteristics, the icon dates to the second half of the 18th century.

15 OL θαυματουργές εικόνες της Μονής Ζωγράφου 133 ELK. 1. Άγιος Γεώργιος Αχειροποίητος.

16 134 Ε. Ν. Τσιγαριδας - Α. Trifonova <.'.'. -. ο Шу- &^Ç=^»ff ^^V^^ÄÄ*^ ro ^ > > -> Ο ^T S ö Q; g' S Ο Q,a * - > >? 3 ' - & δ? Ì 3

17 OL θαυματουργές εικόνες της Μονής Ζωγράφου 135 Μ» λ Λ " _ пя L À ELK. 4. Άγιος Γεώργιος εξ Αραβίας.

18 : 136 Ε. Ν. Τσιγαριδας - Α. Trifonova ШШ^-^'^ ^' l ^c^èêèèêitëmêê t. M. ν.; ^ F^^^^Î^y^T^Sw Ί - " '.,, : -,. Йда? SproS Al V 91 ^ΐϋΓίπ^ίΐΓ'^ Υκ. 5. Аушс Γεώργιος εξ Αραβίας χωρίς την επένδυση.

19 OL θαυματουργές εικόνες της Μονής Ζωγράφου 137

20 138 Ε. Ν. Τσιγαριδας - Α. Trifonova Εικ. 8. Παναγία Προαγγελλομένη.

«Έκθεση εικόνων Κρητικής Σχολής στην Ηπειρο» 2014

«Έκθεση εικόνων Κρητικής Σχολής στην Ηπειρο» 2014 Άγιος Νικόλαος με τρεις σκηνές θαυμάτων του Συλλογή Μητροπολιτικού Μεγάρου Ιωαννίνων Προέλευση: Μονή Ελεούσας Νήσου Ιωαννίνων Διαστάσεις 0,92 Χ 0,62μ 1500 Εικόνα με πλαίσιο, που διατηρείται σε καλή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες

Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες Αρσανάδες, Πύργοι, Κιόσκια, Καμπάνες, Σήμαντρα, Φιάλες, Κρήνες Αρσανάς Ζωγράφου Πύργος Χελανδαρίου Πύργος Καρακάλλου Πύργος Σταυρονικήτα Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, Κιόσκι Κιόσκι Αγίου Παύλου Ι.Μ. Διονυσίου,

Διαβάστε περισσότερα

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας.

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 2. Ποια η έννοια της λέξεως είδωλο στο θρησκευτικό τομέα; 3. Ποιο από τα παρακάτω αποτελούν μορφές σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ ένα από τα πλέον σημαντικά και δημοφιλή προσκυνήματα για όλους τους Χριστιανούς από κάθε γωνιά της γης. Μαθητής : Μιχαλόπουλος Πέτρος 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης Τάξη: Α Γυμνασίου-Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ. Υπό του Περικλή Π. Παπαβασιλόπουλου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ. Υπό του Περικλή Π. Παπαβασιλόπουλου ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ Υπό του Περικλή Π. Παπαβασιλόπουλου Η Σίτσοβα (νυν Αλαγονία) είναι ένα από τα έξι χωριά του τέως Δήμου Αλαγονίας Τα έξι αυτά χωριά που είναι κτισμένα στις

Διαβάστε περισσότερα

Το ναϋδριο της Παναγούδας στο Θεολόγο Θάσου

Το ναϋδριο της Παναγούδας στο Θεολόγο Θάσου Το ναϋδριο της Παναγούδας στο Θεολόγο Θάσου Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλα 2 0 1 0 Ο ορεινός οικισμός Θεολόγος είναι κτισμένος στο βάθος μιας ρεματιάς στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

του Αριστείδη Βικέτου, δημοσιογράφου

του Αριστείδη Βικέτου, δημοσιογράφου του Αριστείδη Βικέτου, δημοσιογράφου Λαμπρή, αλλά και συνάμα λιτή ήταν η Ακολουθία στην γυναικεία Μονή Αγίου Νικολάου Ορούντας, που τελέστηκε το Σάββατο της Διακαινησιμού προεξάρχοντος του Μητροπολίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ E. N. Τσιγαρίδας, 'Ερευνες στους ναούς της Καστοριάς 379 ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στη διάρκεια των υπηρεσιακών μεταβάσεών μου στην Καστοριά, την περίοδο κυρίως 1970-1975 και συμπληρωματικά την

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά

Παναγία της Ασίνου Ελληνικά Παναγία της Ασίνου Ελληνικά 1 ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΙΝΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΒΙΩΤΙΣΣΑΣ Η καμαροσκέπαστη, με δεύτερη ξύλινη στέγη εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας

Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας 4 Νοεμβρίου 2011 Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας Αφιερώματα / Μοναστήρια της Μακεδονίας Της Χρυσάνθης Σταυροπούλου-Τσιούμη Καθηγήτριας στο ΑΠΘ Να αναζητήσει κανείς τους ιδιαίτερους λόγους για τους οποίους

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση καθαρισμού της αμφιπρόσωπης εικόνας του Βυζαντινού Μουσείου

Έκθεση καθαρισμού της αμφιπρόσωπης εικόνας του Βυζαντινού Μουσείου Έκθεση καθαρισμού της αμφιπρόσωπης εικόνας του Βυζαντινού Μουσείου Τάσος ΜΑΡΓΑΡΙΤΩΦ Δελτίον XAE 1 (1959), Περίοδος Δ'. Στη μνήμη του Νίκου Βέη (1883-1958) Σελ. 144-148 ΑΘΗΝΑ 1960 ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της. Αυτή θα σε οδηγήσει να ανάψεις ένα κερί και να γιορτάσεις μαζί Της

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΠΕΔΟΥΛΑ Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που χτίστηκε πριν το 1474 είναι μονόκλιτη, ξυλόστεγη με νάρθηκα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο 17/07/2019 Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και τη θαυματουργική εικόνα της αγίας βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα. Ελληνικά

Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα. Ελληνικά 1 Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα Ελληνικά 2 Ο Ναός της Παναγίας Ποδύθου στη Γαλάτα Ο Ναός της Παναγίας Ελεούσας Ποδύθου, ανήκει στη μεταβυζαντινή περίοδο και κτίστηκε στις αρχές του 16 ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ:

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ: ΜΑΘΗΜΑ 18 Ο ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ: 1. Η αποκατάσταση της προσκύνησης των εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στις Παναγιές της Κρήτης

Αφιέρωμα στις Παναγιές της Κρήτης 10/08/2019 Αφιέρωμα στις Παναγιές Κρή / Ιερές Μονές Ολόκληρη η Ελλάδα, από το ένα άκρο στο άλλο, γιορτάζει σε λίγες μέρες την Κοίμηση Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές Ορθοδοξίας. Ας δούμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο Αγιογράφος Ραλλού Λιόλιου Κούση Βυζαντινές Εικόνες Οι βυζαντινές εικόνες είναι ιεροί πνευματικοί θησαυροί του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Από την εποχή του εσποτάτου της Ηπείρου στα Βυζαντινά χρόνια στο νησί των Ιωαννίνων δημιουργήθηκαν Μονές και Ησυχαστήρια, που με την πάροδο του χρόνου η φήμη, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Σύντομο ιστορικό Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου διαδέχθηκε το 19 ο αιώνα ένα παλαιότερο βυζαντινό ναό. Βρίσκεται στο κέντρο του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Παντελεήμονος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Παντελεήμονος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου 28/07/2019 Ο Ιερός Ναός του Αγ. Παντελεήμονος στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου / Ορθόδοξες Προβολές Στη βορειοανατολική ακμή των τειχών της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και σε απόσταση μόλις Παντελεήμονος.

Διαβάστε περισσότερα

Μοναχός Νεόφυτος Λαυριώτης ( Σεπτεμβρίου 1983)

Μοναχός Νεόφυτος Λαυριώτης ( Σεπτεμβρίου 1983) 14 Σεπτεμβρίου 2015 Μοναχός Νεόφυτος Λαυριώτης (1908 14 Σεπτεμβρίου 1983) Θρησκεία / Μορφές Μοναχός Νεόφυτος Λαυριώτης: «Από βλακείες μας θα χάσουμε τον παράδεισο» Γεννήθηκε στη Ζάτουνα Αρκαδίας το 1908.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Στον 11 ο αιώνα χρονολογείται η αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, κοντά στο μνημείο του Λυσικράτους. Έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Η στέγαση του κεντρικού τμήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα Παναγίας Γλυκοφιλούσας του 18ου αιώνα στη Βέροια. Μετάπλαση του θέματος μιας βυζαντινής εικόνας του 14ου αιώνα

Εικόνα Παναγίας Γλυκοφιλούσας του 18ου αιώνα στη Βέροια. Μετάπλαση του θέματος μιας βυζαντινής εικόνας του 14ου αιώνα Εικόνα Παναγίας Γλυκοφιλούσας του 18ου αιώνα στη Βέροια. Μετάπλαση του θέματος μιας βυζαντινής εικόνας του 14ου αιώνα Χρυσάνθη ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΟΥΜΗ Τόμος ΚΣΤ' (2005) Σελ. 381-388 ΑΘΗΝΑ 2005 Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη

Διαβάστε περισσότερα

Οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης.

Οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οι Άγιοι της. Ενότητα 5: Άγιοι Αρχιεπίσκοποι της Συµεών Πασχαλίδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά)

Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά) 28/01/2019 Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά) / Επικαιρότητα Tα ψηφιδωτά αποτελούν είδος της εικονιστικής τέχνης που καλλιεργείται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη

Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη 24/01/2019 Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη / Ιερές Μονές Η Μονή Κουδουμά, βρίσκεται στη νότια Κρήτη, στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου. Από το Ηράκλειο απέχει 2-2,5 ώρες, μια

Διαβάστε περισσότερα

Α. Πα π α γ ε ω ρ γ ι ου, Η μονή του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού στον

Α. Πα π α γ ε ω ρ γ ι ου, Η μονή του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού στον Α. Πα π α γ ε ω ρ γ ι ου, Η μονή του Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστού στον Καλοπαναγιώτη [Οδηγοί Βυζαντινών Μνημείων της Κύπρου], Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, Λευ κωσία 2007,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκχριστιανισμός ισμ τ ν ω σ αβικ αβικ ν λ ώ α ν ώ ινδοευρωπαϊκής καταγωγής

Ο εκχριστιανισμός ισμ τ ν ω σ αβικ αβικ ν λ ώ α ν ώ ινδοευρωπαϊκής καταγωγής Ο εκχριστιανισμός των σλαβικών λαών Σύνολο διαφορετικών λαών ινδοευρωπαϊκής καταγωγής, στους οποίους ανήκουν οι Ρώσοι, οι Πολωνοί, οι Πομεριανοί, οι Σέρβοι, οι Κροάτες, οι Σλοβάκοι, οι Τσέχοι και οι Βούλγαροι.

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Υπεύθυνοι μαθητές Τζούρι Άρτεμις Σίμος Νίκος Πέτσιος Αναστάσης Σακελλίων Γρηγόρης Υπεύθυνοι καθηγητές: Αδαμάρα Ζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου υπήρξε η ανακρίβεια

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου υπήρξε η ανακρίβεια Ηγούμενος Χρυσορρογατίσσης Διονύσιος Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΗΜΑΤΟΥ Διόρθωση ανακρίβειας που προήλθε από παρεξήγηση Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου υπήρξε η ανακρίβεια που αναφέρεται στο βιβλίο της Μαρίνας

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά

- 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά - 1 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ελληνικά - 2 - Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού του Αγιασμάτι (Πλατανιστάσα) Ο ναός κάποτε ήταν μέρος του μοναστηριού, αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό,

Διαβάστε περισσότερα

Η ύδρευση της Θεσσαλονίκης σε ταχυδρομικά δελτάρια του 20 ου αι.

Η ύδρευση της Θεσσαλονίκης σε ταχυδρομικά δελτάρια του 20 ου αι. Η ύδρευση της Θεσσαλονίκης σε ταχυδρομικά δελτάρια του 20 ου αι. Η Θεσσαλονίκη υδρευόταν κυρίως από τις πηγές στο Χορτιάτη, το Ρετζίκι και τη Σταυρούπολη. Μέσα στην πόλη υπήρχαν επίσης πηγάδια, δεξαμενές

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5

Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5 Η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης Ονόματα Ομάδων: 1. Μικροί Πράκτορες 2. LaCta 3. Αλλοδαποί 4. Η Συμμορία των 5 Αρχικές Σκέψεις Πόσο καλά γνωρίζουμε την πόλη μας; Πόσο καλά ξέρουμε την

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης 1ης Διαδρομής Μονή Βαλτάδων Ναός Οσίου Δαυίδ Βυζαντινό Λουτρό Ναός Αγίου Νικολάου (Ορφανού) Ναός Αγίου Παντελεήμονα Ναός Σωτήρως Χριστός Ροτόντα Παλιά Πόλη,Κάστρα 2ης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου.

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. 01/08/2019 Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. Πατριαρχεία / Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής

Διαβάστε περισσότερα

Τα αντικείμενα μικροτεχνίας του μουσείου της βιβλιοθήκης του Βατικανού

Τα αντικείμενα μικροτεχνίας του μουσείου της βιβλιοθήκης του Βατικανού 5 Νοεμβρίου 2017 Τα αντικείμενα μικροτεχνίας μουσείου της βιβλιοθήκης Βατικανού Πολιτισμός / Ζωγραφική & Εικαστικές Τέχνες Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ. Η συλλογή αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Το Αστέρι του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Το Αστέρι του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ 24/12/2018 Το Αστέρι του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ / Επικαιρότητα H Γέννηση του Χριστού καθορίστηκε να εορτάζεται στις 25 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα αντί της 6ης Ιανουαρίου που εορταζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN DAILY TOURS ΑΠΟ ΒΟΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

EUROPEAN DAILY TOURS ΑΠΟ ΒΟΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ EUROPEAN DAILY TOURS ΑΠΟ ΒΟΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ Ιστορικό Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία στην Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία στην Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης 19/02/2019 Το Πρακτορείο Ορθοδοξία στην Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης / Επικαιρότητα Επισκέψιμος είναι για πολλούς, ο τόπος ταφής της Αγίας Φιλοθέης, η κρύπτη της, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον ναό της

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Μανόλης Χατζηδάκης, Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1830), τ. 1, Αθήνα 1987.

Μανόλης Χατζηδάκης, Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1830), τ. 1, Αθήνα 1987. Μανόλης Χατζηδάκης, Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (14501830), τ. 1, Αθήνα 1987. Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος, Εικόνες της Κέρκυρας, Αθήνα 1990. Κερκυραίοι ζωγράφοι: 19ος20ος αι., επιμ. Αθ. Χρήστου, Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΥΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΠΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΦΟΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΡΟΥΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΠΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΦΟΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΟΥΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΠΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ ΝΙΦΟΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ Είναι η τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών Είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ POWER RANGERS Δήμητρα Κίμογλου Μυρτώ Κώστα Θανάσης Πάσσαρης Οδυσσέας Κοντοπούλης 1. Χάρτης τη Πόλης της Θεσσαλονίκης 2. Ο Ναός της Αχειροποίητου

Διαβάστε περισσότερα

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο.

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο. ΜΑΘΗΜΑ 23 ο ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε

Διαβάστε περισσότερα

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους Βενετούς καταλαμβάνουν την Πόλη. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν και να ιδρύσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Αδέλφια στο σχολείο Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μου Οι μαθήτριες του Χριστού Κάποτε, μια γυναίκα, που ονομαζόταν Μάρθα, υποδέχτηκε στο σπίτι της τον Ιησού. Η Μάρθα, ήταν αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια 14/07/2019 Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια / Ορθόδοξες Προβολές Το 1858 στο χωριό Ουτέβκα της Σαμάρας, στη Ρωσία, γεννήθηκε ο Γρηγόριος Ζουράβλεφ, ένα ιδιαίτερο παιδί όμως αφού

Διαβάστε περισσότερα

Προς το Ναϊσκο του Θεού. τη μεγάλη Ιερή Πομπή. ο Άγιος Πατέρας οδηγεί. Πλαισιωμένος. Από Κληρικούς. όλων των βαθμίδων. Από Εκπροσώπους.

Προς το Ναϊσκο του Θεού. τη μεγάλη Ιερή Πομπή. ο Άγιος Πατέρας οδηγεί. Πλαισιωμένος. Από Κληρικούς. όλων των βαθμίδων. Από Εκπροσώπους. Προς το Ναϊσκο του Θεού τη μεγάλη Ιερή Πομπή ο Άγιος Πατέρας οδηγεί Πλαισιωμένος Από Κληρικούς όλων των βαθμίδων Από Εκπροσώπους της Πολιτείας Από Αντιπροσωπείες 1 / 16 Ιδρυμάτων και Φορέων Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΔΥΣΗ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΔΥΣΗ Μοναστήρια του Αγίου Όρους Υπεύθυνες καθηγήτριες προγράμματος: Μαρία Παπαγεωργίου, Πόπη Καραμπελιά Μέλη ομάδας: Νίκος Μπρόζος, Αλέξανδρος Μπρόζος, Παύλος Κολτσιάκης,

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία

Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία 10/08/2019 Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία / Ορθόδοξες Προβολές Μοναδικό γεωλογικό- θρησκευτικό φαινόμενο αποτελεί στην Ελληνική επικράτεια και πιθανότατα και στην Ευρώπη- ένα

Διαβάστε περισσότερα

Δύο εικόνες της πρώιμης κρητικής σχολής στην μονή Βατοπαιδίου

Δύο εικόνες της πρώιμης κρητικής σχολής στην μονή Βατοπαιδίου Δύο εικόνες της πρώιμης κρητικής σχολής στην μονή Βατοπαιδίου Ευθύμιος ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ Τόμος ΚΖ (2006) Σελ. 297-304 ΑΘΗΝΑ 2006 Ε. Ν. Τσιγαρίδας ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης»

«Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης» 14/12/2018 «Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης» / Επικαιρότητα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ: Εκεί που σχίστηκε ο βράχος και ο Θεός μίλησε στον Ιωάννη! Αποστολή του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Πάτμο

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820 Φαναριώτες Ονοµασία που δόθηκε στα µέλη της παλαιάς βυζαντινής αριστοκρατίας (µεταξύ εκείνων που δεν διέφυγαν στη Δύση ή δεν εξισλαµίσθηκαν) και σε εµπόρους από τις περιοχές του Πόντου, της Ανατολίας (:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ναός της Παναγίας του Μουτουλλά Ελληνικά

Ο Ναός της Παναγίας του Μουτουλλά Ελληνικά 1 Ο Ναός της Παναγίας του Μουτουλλά Ελληνικά 2 Ο Ναός της Παναγίας του Μουτουλλά Σύμφωνα με επιγραφή του βόρειου τοίχου του ναού, ο ναός κτίστηκε το 1280 από τον Ιωάννη Μουτουλλά και τη σύζυγο του Ειρήνη.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας

Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας 22/07/2019 Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας / Ιερές Μονές Στο κεφαλοχώρι της Βολισσού σε γραφική ακρογιαλιά βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του ιερού Προσκυνήματος της Χιοπολίτιδας

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Παλαιχώρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ- ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι ένα μικρό παρεκκλήσι που χτίστηκε στις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο

1. Οι Σλάβοι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο Τα όρια του βυζαντινού κράτους από τα μέσα του 7ου ως τον 9ο αιώνα. Επεξεργασία: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. ΙΜΕ http://www.ime.gr/chronos/09/gr/gallery/main/others/o2p 2.html I. Ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης.

Οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οι Άγιοι της. Ενότητα 1: Θεσσαλονίκη: Ιστορικά και Πολιτισµικά Χαρακτηριστικά Συµεών Πασχαλίδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

5 Φεβρουαρίου «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ» Πολιτισμός / Εκθέσεις

5 Φεβρουαρίου «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ» Πολιτισμός / Εκθέσεις 5 Φεβρουαρίου 2017 «Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ» Πολιτισμός / Εκθέσεις «Η ορθόδοξη τέχνη στην Κύπρο πέρασε από πολλές δυσκολίες, κατάφερε όμως να διατηρήσει έναν αυθεντικό χαρακτήρα, κυπριακό. Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Διδακτική αξιοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων

Τίτλος: Διδακτική αξιοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων Τίτλος: Διδακτική αξιοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων Βαθμίδα: Δευτεροβάθμια Θεματική περιοχή δραστηριότητας: Θεολογία Δημιουργός παρουσίασης: Ξανθή Αλμπανάκη Επικοινωνία: xalbanaki@gmail.com Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Δωρεές...δι ἐξόδου καί δαπάνης...χριστιανῶν...ἐκ πόλεων Ρουστσούκ καί Καλόφερ... στην αγιορειτική μονή Ζωγράφου

Δωρεές...δι ἐξόδου καί δαπάνης...χριστιανῶν...ἐκ πόλεων Ρουστσούκ καί Καλόφερ... στην αγιορειτική μονή Ζωγράφου Δωρεές...δι ἐξόδου καί δαπάνης...χριστιανῶν...ἐκ πόλεων Ρουστσούκ καί Καλόφερ... στην αγιορειτική μονή Ζωγράφου Νικόλαος ΜΕΡΤΖΙΜΕΚΗΣ, Δημήτριος ΛΙΑΚΟΣ Περίοδος Δ', Τόμος ΛΑ' (2010) Σελ. 127-138 ΑΘΗΝΑ 2010

Διαβάστε περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου ΚΕΡΚΥΡΑ Μάριος Χειμαριός Μάριος Χειμαριός, Κέρκυρα, Ιερός Ναός Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου (Αρχιτεκτονική/ Ιστορία ) www.24grammata.com1 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Οδοιπορικό Μητρoπολίτου Σύμης στο Άγιον Όρος

Οδοιπορικό Μητρoπολίτου Σύμης στο Άγιον Όρος 15/02/2019 Οδοιπορικό Μητρoπολίτου Σύμης στο Άγιον Όρος Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Έχοντας υπόψη:

ΑΠΟΦΑΣΗ. Έχοντας υπόψη: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 5. 11. 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ & ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα Δ: Υστεροβυζαντινή Τέχνη (1204-1453) Αρχιτεκτονική-Ζωγραφική. Στουφή - Πουλημένου Ιωάννα Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν Τμῆμα Θεολογίας - Θεολογικὴ

Διαβάστε περισσότερα

Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας.

Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Ηγούμενος της νόμιμης

Διαβάστε περισσότερα

Τίμησαν την Αγία Μαρίνα στις Βρυξέλλες

Τίμησαν την Αγία Μαρίνα στις Βρυξέλλες 19/07/2019 Τίμησαν την Αγία Μαρίνα στις Βρυξέλλες Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Πραγματοποιήθηκε η ετήσια πανήγυρη Ενορίας Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Μαρίνης

Διαβάστε περισσότερα

«Εικόνα: Θέση και Λειτουργικότητα. Αποθησαύριση και ηλεκτρονική οργάνωση όρων και στοιχείων», διδακτορική διατριβή, 2 τόμοι, Αθήνα 2009.

«Εικόνα: Θέση και Λειτουργικότητα. Αποθησαύριση και ηλεκτρονική οργάνωση όρων και στοιχείων», διδακτορική διατριβή, 2 τόμοι, Αθήνα 2009. English abstract The Phd thesis, entitled Icon: its placement and functionality, focused on the functionality of the icons in the middle byzantine period. In this framework unpublished icons from the Sinai

Διαβάστε περισσότερα

6 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

6 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 6 ο - ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Οι άγιες εικόνες, έκφραση της πίστης Σχολείο: Περιφερειακό Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους, Έμπα (κεφ.18) Τάξη: Α Λυκείου Καθηγητής:Νικόλαος Καραμπάς Π.Μ.Π.: 16951 Α Σκοπός: Να αντιληφθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ Εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής Νέα Ζωή Μέλη Ομάδας Αναγνώστου Χριστίνα Μπίτζου Φωτεινή Ουγγρίνου Εφροσύνη Τσανακτσίδου Μαρία-Ελένη Ιστορικά Στοιχεία Το εξωκλήσι της

Διαβάστε περισσότερα

Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου

Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια 22 Δεκεμβρίου http://www.google.com.cy/imgres?imgurl=http://www.pigizois.net/sinaxaristis/12/22.jpg&imgrefurl=http://www.saint.gr/3239/saint.aspx&usg= 3Fna2LMd87t9UxeDDztnUV4LuDo=&h=835&w=586&sz=63&hl=en&start=1&zoom=1&tbnid=bpzYaMtyqRnVnM:&t

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Page 2 of 6

Περιεχόµενα. Page 2 of 6 Περιεχόµενα Page 2 of 6 Περιεχόµενα Τεύχος Οκτωβρίου Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου Ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας Ιερά Μονή Προυσού Διώρυγα της Κορίνθου Ιερά Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου 2 3 3 4 4 5 5 Page

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή Ιερουσαλήμ: Από εδώ ο Ιησούς ξεκίνησε την πορεία του για την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ. (δείτε το βίντεο)

Αποστολή Ιερουσαλήμ: Από εδώ ο Ιησούς ξεκίνησε την πορεία του για την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ. (δείτε το βίντεο) 21/04/2019 Αποστολή Ιερουσαλήμ: Από εδώ ο Ιησούς ξεκίνησε την πορεία του για την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ. (δείτε το βίντεο) / Επιρότητα Από την Βηθφαγή ένα χωριό κοντά στο Όρος των Ελαιών ο Χριστός

Διαβάστε περισσότερα

Η Δράμα προσκυνά την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας Δείτε συγκινητικές στιγμές

Η Δράμα προσκυνά την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας Δείτε συγκινητικές στιγμές 20/06/2019 Η Δράμα προσκυνά την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας Δείτε συγκινητικές στιγμές / Αγιορείτικα Την Αγία Ζώνη υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους η πόλη της Δράμας. Το ιερό θησαύρισμα που κόμισε ο

Διαβάστε περισσότερα

Η Παναγία στην Ιεροσολυμιτική λατρευτική παράδοση και στην ορθόδοξη προσκυνηματική θεωρία

Η Παναγία στην Ιεροσολυμιτική λατρευτική παράδοση και στην ορθόδοξη προσκυνηματική θεωρία 9 Νοεμβρίου 2011 Η Παναγία στην Ιεροσολυμιτική λατρευτική παράδοση και στην ορθόδοξη προσκυνηματική θεωρία Πολιτισμός / Λαογραφία-Παράδοση Μ. Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Όσιος Λουκάς λάμπει και μεταδίδει ένα φως από το ανέσπερο φως του Χριστού»

«Ο Όσιος Λουκάς λάμπει και μεταδίδει ένα φως από το ανέσπερο φως του Χριστού» 07/02/2019 «Ο Όσιος Λουκάς λάμπει και μεταδίδει ένα φως από το ανέσπερο φως του Χριστού» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Λουκά του εν

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη. 1. Ο χώρος τέλεσης της χριστιανικής λατρείας ονομάστηκε ναός

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη. 1. Ο χώρος τέλεσης της χριστιανικής λατρείας ονομάστηκε ναός ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. 1. Ο χώρος τέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

>.. - i V. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΠΝ ;ΐ \ i- ψ,. V.. ' ν' . V . > ' > : ' >7' . ίέ ι;κ ί ν.

>.. - i V. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΠΝ ;ΐ \ i- ψ,. V.. ' ν' . V . > ' > : ' >7' . ίέ ι;κ ί ν. . ίέ ι;κ ί ν. f >.. - i V. ;ΐ \ i i ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΠΝ 026000265336 i- ψ,. Ϊ 1». ί 1 ι ] Iτ I V.. ' ν' ;. V! 1 ] * /.. > ' > : ' >7' ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΑΤΣΕΛΑΚΗ JJ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ Υ Μ ΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Μετέωρα

Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Μετέωρα 4 Δεκεμβρίου 2011 Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Μετέωρα Αφιερώματα / Μετέωρα Δημήτριος Ζ. Σοφιανός, Ομότ. Καθηγητής Ιστορικού Τμήματος Ιονίου Πανεπιστημίου ( 2008) Η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, που η ίδρυσή

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση. Εικόνες Μηνά εκ Μυριανθούσης και χειρόγραφα από τον Πεδουλά. (15ος & 17ος αιώνας)

Έκθεση. Εικόνες Μηνά εκ Μυριανθούσης και χειρόγραφα από τον Πεδουλά. (15ος & 17ος αιώνας) Έκθεση Εικόνες Μηνά εκ Μυριανθούσης και χειρόγραφα από τον Πεδουλά (15ος & 17ος αιώνας) Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Ιερά Μητρόπολις Μόρφου Συμμετέχοντες: Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΠΕΛΛΑΣ

Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΠΕΛΛΑΣ Η ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΠΕΛΛΑΣ 9:47 Π.Μ. ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ NO COMMENTS ΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ Το µοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αποτελεί ένα πολύτιµο και ανεκτίµητο στολίδι όλης της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ Γιά τή μονή Διονυσίου, όπως καί γιά άλλες μονές του 'Αγίου Όρους, τα παρεκκλήσια αποτελούν ένα ενδιαφέρον τμήμα, γιατί σ αύτά, μαζί μέ τό καθολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή Όταν λέµε Αγία Παρασκευή εννοούµε τη µικρή Εκκλησία, που είναι δυτικά του χωριού στη θέση Παναγία (Παναΐα), την οποία βλέπουµε στην

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνεία και Θεολογία στην εικόνα της Πεντηκοστής

Ερμηνεία και Θεολογία στην εικόνα της Πεντηκοστής 25 Μαΐου 2018 Ερμηνεία και Θεολογία στην εικόνα της Πεντηκοστής Θρησκεία / Θεολογία της εικόνας Ιεροδιάκονος π. Φιλάρετος, Ι. Μ. Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων Η εκκλησιαστική τέχνη, όπως κάθε άλλη τέχνη, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία

Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα A: Παλαιοχριστιανική Τέχνη (2 ος αι. αρχές 7 ου αι.) - Παλαιοχριστιανική και Προεικονομαχική Εικονογραφία. Στουφή - Πουλημένου Ιωάννα Ἐθνικὸ καὶ Καποδιστριακὸ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ Στην πόλη της Έδεσσας, δίπλα στο μητροπολιτικό μέγαρο, σώζεται, με πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις, που αλλοίωσαν την αρχική του μορφή, ο παλιός

Διαβάστε περισσότερα