ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες"

Transcript

1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης

2 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου Ενότητες 1 η και 2η ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ Ι. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης

3 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου Ενότητες 1 η και 2 η Αφιερωµένο σε ΣΕΝΑ που έχεις την θέληση και την ικανότητα να σώζεις ανθρώπινες ζωές.

4 1 η ενότητα Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών

5 Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών Τα ατυχήµατα είναι µέρος της καθηµερινής µας ζωής. Ένα ατύχηµα µπορεί να συµ βεί οπουδήποτε, οποτεδήποτε, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τις περισσότερες φορές, τα ατυχήµατα προκαλούνται από ανθρώπινη απροσεξία, ή µη τήρηση κανόνων ασφαλείας (π.χ. εργατικά ατυχήµατα). Σπάνια τα ατυχήµατα οφείλονται σε ανίκητες δυνάµεις της φύσης. Συνεπώς, µεγάλο ποσοστό των ατυχηµάτων της καθηµερινής µας ζωής µπορούν να αποφευχθούν. Όµως, κάποιο ατύχηµα θα συµ βεί. Όταν το ατύχηµα έχει σαν αποτέλεσµα τον τραυµατισµό κάποιου συνανθρώπου, τότε οι ενέργειες των παρευρισκοµένων έχουν πολύ µεγάλη σηµασία. Κατά τα λόγια του Αµερικανού στρατιωτικού χειρουργού Samuel, «η τύχη του τραυµατία είναι στα χέρια του ανθρώπου αυτού που θα βάλει τον πρώτο επίδεσµο». Εικόνα 1: Τροχαίο Ατύχηµα Η εµπειρία του Ερυθρού Σταυρού σε διεθνές επίπεδο έχει δείξει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία όλων των ατυχηµάτων, ο πρώτος επιλαµβανόµενος είναι ο πολίτης.

6 Για το λόγο αυτό η εκπαίδευση των πολιτών στις βασικές Πρώτες Βοήθειες αποτελεί προτεραιότητα του Διεθνούς Κινήµατος του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και όλων των ανεπτυγµένων κρατών του κόσµου. Πρώτες Β οήθειες, είναι το σύνολο των πρώτων ενεργειών που γίνονται στον τόπο του ατυχήµατος, µε ότι πρόχειρα µέσα διαθέτουµε εκείνη τη στιγµή, µε σκοπό: 1. να σωθεί η ζωή του ασθενούς ή του τραυµατία 2. να προληφθεί τυχόν επιδείνωση της κατάστασής του 3. να µειωθεί ο πόνος του Διάσωση, είναι το σύνολο των ενεργειών που γίνονται στον τόπο του ατυχήµατος, µε σκοπό τον άµεσο απεγκλωβισµό του ανθρώπου από τον κίνδυνο που απειλεί άµεσα τη ζωή του. Εικόνα 2: Φαρµακείο Πρώτων Βοηθειών Η Αλυσίδα της Διάσωσης Η αλυσίδα της διάσωσης περιγράφει την αλληλουχία των γεγονότων που θα πρέπει να συµβούν ώστε το θύµα ή τα θύµατα ενός ατυχήµατος να έχουν την µέγιστη πιθανότητα επιβίωσης, χωρίς ταυτόχρονα να τίθεται σε κίνδυνο ο αρωγός.

7 Θα πρέπει να εφαρµόζεται πάντα για την ασφάλεια των θυµάτων αλλά και την αποτελεσµατικότητα των ενεργειών των αρωγών. Νοσοκοµείο Άµεσες Ενέργειες Κλήση Βοήθειας Πρώτες Βοήθειες Υπηρεσία Διάσωσης Εικόνα 3: Η Αλυσίδα της Διάσωσης Άµεσες Ενέργειες Είναι ο ι πρώτες ενέργειες που γίνονται στον τόπο του ατυχήµατος. Αποσκοπούν στη διασφάλιση του θύµατος, του αρωγού, της σκηνής του ατυχήµατος. Πρώτη προτεραιότητα η ατοµική ασφάλεια! Οι άµεσες ενέργειες µπορεί να περιλαµβάνουν διακοπή του ηλεκτρικού ρεύµατος σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας, ασφάλιση του αυτοκινήτου σε περίπτωση τροχαίου ατυχήµατος, κατάσβεση της πυρκαγιάς και άµεσο απεγκλωβισµό του θύµατος από φλεγόµενο χώρο σε περίπτωση πυρκαγιάς (σε αυτοκίνητο, συνεργείο, γραφείο κλπ.). Στη φάση αυτή δεν ενδιαφέρει άµεσα η κατάσταση της υγείας του θύµατος, αλλά η αποµάκρυνσή του από το επικίνδυνο περιβάλλον ή η λήψη δραστικών και επιθετικών µέτρων ώστε το επικίνδυνο περιβάλλον να γίνει ασφαλές.

8 Βασικοί κανόνες για τις άµεσες ενέργειες: Πλησιάζουµε πάντα µε προσοχή! Δεν επιχειρούµε µια διάσωση αν δεν έχουµε κατάλληλη εκπαίδευση: Πολύ σοβαρός κίνδυνος για τον αρωγό. Χρησιµοποιούµε πάντα µέσα ατοµικής προστασίας. Στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, απαγορεύεται να αγγίξουµε οποιονδήποτε τραυµατία ή ασθενή χωρίς να φοράµε γάντια εξέτασης! Η διάσωση από άµεσο κίνδυνο εφαρµόζεται όταν το θύµα πρέπει να αποµακρυνθεί επειγόντως από έναν χώρο ή µια περιοχή όπου υπάρχει άµεσος κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία του. Οι τεχνικές που χρησιµοποιούνται είναι στην ουσία τεχνικές µεταφοράς του θύµατος µε τα χέρια ή µε πολύ απλά µέσα. Εικόνα 4: Τεχνικές Αποµάκρυνσης από Άµεσο Κίνδυνο Πρώτων Βοηθειών Παραδείγµατα καταστάσεων όπου απαιτείται διάσωση από άµεσο κίνδυνο είναι: Πυρκαγιά Δηλητηριώδη αέρια ή ατµοί Παρουσία ηλεκτρικού ρεύµατος Λίαν επικίνδυνη σκηνή ατυχήµατος, για το Διασώστη ή το θύµα

9 Πλήρης απουσία και ανύπαρκτη πιθανότητα έλευσης βοήθειας Κλήση για Βοήθεια Ο κρατικός µηχανισµός εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει ν α κινητοποιηθεί άµεσα και να επέµβει γρήγορα, ώστε να παρασχεθεί εγκαίρως ιατρική βοήθεια στον τραυµατία ή ασθενή. Ο πολίτης πρώτος επιλαµβανόµενος ενός ατυχήµατος θα πρέπει να ενεργοποιήσει το µηχανισµό εκτάκτου ανάγκης, καλώντας τον κατάλληλο αριθµό εκτάκτου ανάγκης. Ο τηλεφωνητής της υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης είναι εκπαιδευµένος να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για την αποστολή των απαραίτητων δυνάµεων στον τόπο του ατυχήµατος, αλλά και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στον πρώτο επιλαµβανόµενο. Τηλέφωνα Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης Ευρωπαϊκός Αριθµός Εκτάκτου Ανάγκης: 112 Άµεση Δράση Αστυνοµίας: 100 Εθνικό Κέντρο Άµεσης Βοήθειας: 166 Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199 Άµεση Δράση Λιµενικού Σώµατος: 108 Κέντρο Δηλητηριάσεων: Με εξαίρεση το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων, όλοι οι υπόλοιποι αριθµοί µπορούν να κληθούν δωρεάν από οποιαδήποτε τηλεφωνική συσκευή (σταθερό, κινητό, καρτοτηλέφωνο)

10 Σε κάθε περίπτωση, η κλήση εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει να περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνει εύκολα και γρήγορα αντιληπτή η κατάσταση από τον αποδέκτη: Τον τύπο του ατυχήµατος (τι έγινε) Τον τόπο του ατυχήµατος (πού έγινε) Τον αριθµό των τραυµατιών Τον τύπο των τραυµατισµών Τον χρόνο που έγινε το ατύχηµα (πότε έγινε) Το όνοµα αυτού που καλεί Το τηλέφωνο από το οποίο γίνεται η κλήση Διάφορες άλλες σηµαντικές λεπτοµέρειες Προσοχή!!! Καθ όλη την διάρκεια της συνοµιλίας µας, προσπαθούµε να είµαστε ψύχραιµοι, σαφείς και κατανοητοί. Δεν κλείνουµε ποτέ πρώτοι το τηλέφωνο, αλλά περιµένουµε πάντα να κλείσει πρώτος ο συνοµιλητής µας. Εικόνα 5: Τηλεφωνικό Κέντρο Υπηρεσίας Εκτάκτου Ανάγκης Αλυσίδα της Διάσωσης Παροχή Πρώτων Βοηθειών Δεν χρειάζονται τεχνικά µέσα για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών, παρά µόνο τα απολύτως απαραίτητα για την προστασία του αρωγού. Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια εξέτασης.

11 Οι Πρώτες Βοήθειες είναι απλές ενέργειες που µπορούν να σώσουν τη ζωή του ασθενούς ή να τον συντηρήσουν στη ζωή µέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου ή της υπηρεσίας διάσωσης. Βασικοί κανόνες στην παροχή Πρώτων Βοηθειών: Ελέγχουµε προσεκτικά τη σκηνή του ατυχήµατος: συχνά µπορεί να µας δώσει στοιχεία για τον τύπο του τραυµατισµού ή τη σοβαρότητα της κατάστασης του τραυµατία ή ασθενούς. Ένα ατύχηµα πάντα προκαλεί συγκέντρωση ανθρώπων στην περιοχή. Οι παρευρισκόµενοι συχνά δηµιουργούν προβλήµατα. Όµως, εάν ο αρωγός τους διαχειριστεί σωστά, µπορούν να τον βοηθήσουν να λύσει πολλά προβλήµατα. Αποφεύγουµε τη µετακίνηση του θύµατος, ειδικά αν είναι τραυµατίας. Η µετακίνηση πάντα επιδεινώνει την κατάσταση του θύµατος, εκτός εάν γίνεται µε κατάλληλο τρόπο και κατάλληλο εξοπλισµό (φορείο). Εικόνα 6: Μεταφορά Φορείου σε δύσβατο σηµείο Προσφέρουµε µόνο τις απαραίτητες Πρώτες Βοήθειες. Δεν επιχειρείτε τεχνικές στις οποίες δεν έχουµε εκπαιδευτεί! Κόβουµε µόνο τα απαραίτητα ρούχα του θύµατος, προκειµένου να αποκαλύψουµε τους πιθανούς τραυµατισµούς που υποπτευόµαστε. Μετά την αφαίρεση των ρούχων, σκεπάζουµε τον τραυµατία µε κουβέρτα (µάλλινη ή αλουµινίου).

12 Σκεπτόµαστε πάντα την ψυχολογική διάσταση των ατυχηµάτων. Παρέχουµε ψυχολογική υποστήριξη στο θύµα. Εικόνα 7: Παροχή Πρώτων Βοηθειών Υπηρεσίες Διάσωσης Το ασθενοφόρο και οι εξειδικευµένοι Διασώστες θα πρέπει να φθάσουν σχετικά σύντοµα για να αναλάβουν την κατάσταση. Ο πολίτης που παρείχε τις Πρώτες Β οήθειες είναι υποχρεωµένος να αναφέρει την πορεία του θύµατος και να τεθεί υπό τις εντολές του επικεφαλής της υπηρεσίας διάσωσης. Οι Διασώστες θα παρέχουν εξειδικευµένη ιατρική φροντίδα στον τραυµατία ή τον ασθενή. Η µαρτυρία του πολίτη που παρείχε τις Πρώτες Βοήθειες είναι πολύ σηµαντική για την έκβαση του περιστατικού που διαχειρίστηκε.

13 Εικόνα 8: Ασθενοφόρο Διάσωσης Νοσοκοµείο Ο ασθενής ή ο τραυµατίας θα µεταφερθεί στο πλησιέστερο και καταλληλότερο νοσοκοµείο µε ασθενοφόρο. Εκεί θα σταθεροποιηθεί, αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη, και έπειτα η πορεία του θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Εικόνα 9: Υπηρεσίες Διαχείρισης Ατυχηµάτων και Διακοµιδής

14 Έξι Προϋποθέσεις για µια Επιτυχηµένη Διάσωση Ψυχραιµία Θάρρος Γνώση της Κατάστασης Γνώση της Επιδείνωσης της Κατάστασης Γνώσεις Διάσωσης Κατάλληλος Εξοπλισµός Εικόνα 10: Υπηρεσίες Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

15 Λαβή Διάσωσης RAUTEK Το θύµα τοποθετείται σε ύπτια θέση, µε τα χέρια κατά µήκος του σώµατος. Ο αρωγός στέκεται όρθιος ακριβώς πάνω από το κεφάλι του θύµατος, µε τα πόδια του ακριβώς εκατέρωθεν από το κεφάλι του θύµατος (πίσω από τους ώµους). Προσοχή στα µακριά µαλλιά! Ο αρωγός τοποθετεί τα χέρια του κάτω από τον αυχένα του θύµατος σαν «φτυάρι», ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν µεγαλύτερο µέρος του αυχένα, αλλά και το πάνω µέρος της πλάτης. Οι αντίχειρες του αρωγού τοποθετούνται πάνω στις κλείδες του θύµατος. Εικόνα 11: Λαβή Rautek Ο αρωγός ανασηκώνει το θύµα µε µια γρήγορη, αλλά όχι απότοµη κίνηση.

16 Ο αρωγός σταθεροποιεί τον κορµό του θύµατος ανάµεσα στα δυο του γόνατα, και φέρνει το ένα χέρι του θύµατος µπροστά στην κοιλιά του τελευταίου. Τα χέρια του αρωγού περνούν κάτω από τις µασχάλες του θύµατος. Με το ένα χέρι του, ο αρωγός πιάνει το χέρι αυτό του θύµατος στο αντιβράχιο ακριβώς δίπλα από τον καρπό και µε το άλλο του χέρι πιάνει το ίδιο χέρι του θύµατος στο αντιβράχιο, ακριβώς δίπλα από τον αγκώνα. Ο αρωγός ανασηκώνει το θύµα και το µεταφέρει πάνω στο στήθος του. Το θύµα µεταφέρεται πιο εύκολα, όσο πιο κοντά είναι στο στήθος του αρωγού. Με τη µέθοδο αυτή µπορεί να µεταφερθεί ένας άνθρωπος αρκετά µέτρα, ώστε να αποµακρυνθεί από τον κίνδυνο. Εικόνα 12: Υπάρχουν περισσότερες από 10 παραλλαγές της Λαβής Rautek

17 2 η ενότητα Αντιµετώπιση Τροχαίου Ατυχήµατος

18 Αντιµετώπιση Τροχαίου Ατυχήµατος Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήµατος θα πρέπει να γίνουν κάποιες βασικές ενέργειες ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια της σκηνής και να γίνει δυνατή η συνέχιση των επιχειρήσεων διάσωσης. Οι ενέργειες αυτές µπορεί να γίνουν από µια οργανωµένη οµάδα διάσωσης µε πλήθος µέσων ή από τον οδηγό ενός διερχόµενου οχήµατος. Ο αρωγός θα πρέπει να γνωρίζει πώς να αντιδράσει στον χώρο ενός τροχαίου ατυχήµατος. Η σειρά των ενεργειών που αναφέρονται παρακάτω δεν είναι πάντα η ίδια αλλά µπορεί να µεταβάλλεται µε γνώµονα την ασφάλεια του αρωγού. Εικόνα 13: Αντιµετώπιση Τροχαίου Ατυχήµατος Η πρώτη προτεραιότητα είναι πάντα η ατοµική ασφάλεια. Μόλις γίνει αντιληπτό ότι έχει συµβεί ένα ατύχηµα, ο αρωγός θα πρέπει να χαµηλώσει αµέσως ταχύτητα, να ανάψει όλα τα φώτα στο όχηµά του (πορείας, προβολείς, οµίχλης, αλάρµ) και να σταθµεύσει το όχη µά του στη δεξιά πλευρά του δρόµου, αφήνοντας λίγο χώρο για την κίνησή του µεταξύ του οχήµατός του και του άκρου της οδού. Το ιδανικό είναι να γίνει η στάθµευση περί τα 10 µέτρα πίσω από το σηµείο του ατυχήµατος. Έπειτα θα πρέπει να διασφαλισθεί ο χώρος του ατυχήµατος. Ο βασικός κίνδυνος προέρχεται αρχικά από την επερχόµενη κυκλοφορία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί

19 προειδοποιητικό τρίγωνο, ώστε οι οδηγοί να γνωρίζουν εγκαίρως την ύπαρξη κάποιου κωλύµατος και να επιβραδύνουν οµαλά, ώστε να περνούν µε µικρή ταχύτητα από τον χώρο του ατυχήµατος. Το τρίγωνο τοποθετείται σε απόσταση 100 τουλάχιστον µέτρων από το σηµ είο του ατυχήµατος. Αν µέσα στην απόσταση αυτή υπάρχει στροφή, το τρίγωνο θα πρέπει να τοποθετηθεί πριν τη στροφή. Αν ο δρόµος είναι διπλής κατευθύνσεως χωρίς νησίδα στη µέση θα πρέπει να τοποθετηθεί και δεύτερο τρίγωνο στο απέναντι ρεύµα κυκλοφορίας, µε τον ίδιο τρόπο. Το τρίγωνο τοποθετείται σε απόσταση 70 εκατοστών περίπου από τ ο άκρο της οδού, ώστε να είναι εµφανές από τους οδηγούς των επερχόµενων οχηµάτων. Εικόνα 14: Προειδοποιητικό Τρίγωνο σε χρήση Αν είναι δυνατό, θα πρέπει να τοποθετηθεί και ένας άνθρωπος µε ρούχα έντονου χρώµατος στο σηµ είο του τριγώνου, ώστε να ειδοποιεί µε σήµατα τους οδηγούς για να µειώσουν ταχύτητα. Μόλις είναι δυνατό, θα πρέπει να ενηµερωθούν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, µε πρώτη την Αστυνοµία. Η ενηµέρωση θα πρέπει να γίνει όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.

20 Για να µπορέσει κανείς να παράσχει αποτελεσµατική βοήθεια θα πρέπει να έχει πυροσβεστήρα, φαρµακείο και (αν το ατύχηµα συµβεί τη νύχτα) φακό. Με τον πυροσβεστήρα σβήνουµε τυχόν µικρές εστίες φωτιάς πριν από κ άθε άλλη ενέργεια. Αν οι εστίες δεν µπορούν να ελεγχθούν µε τον πυροσβεστήρα, προχωρούµε σε επείγοντα απεγκλωβισµό και αντιµετωπίζουµε το θύµα µακριά από το όχηµα. Αν µπορέσουµε και σβήσουµε τις µικρές εστίες, θα πρέπει να µελετήσουµε για λίγο το αυτοκίνητο, ώστε να Εικόνα 15: Μέτρα Ασφαλείας προσπαθήσουµε να πάρουµε πληροφορίας για το συµβάν, µέσω της κινηµατικής του ατυχήµατος. Αν δεν υπάρχει κανένας απολύτως µηχανισµός σοβαρής κάκωσης ή οποιασδήποτε κάκωσης στην Σ.Σ., µπορούµε, αν αυτό είναι απαραίτητο, να χρησιµοποιήσουµε την τεχνική του επείγοντος απεγκλωβισµού για την αποµάκρυνση του θύµατος από το όχηµα. Σε αντίθετη περίπτωση, ένας αρωγός µόνος του δεν µπορεί να απεγκλωβίσει το θύµα από το αυτοκίνητο διατηρώντας ταυτόχρονα ακινητοποίηση της Σ.Σ. Για το λόγο αυτό, ο τραυµατίας θα πρέπει να σταθεροποιηθεί µέσα στο όχηµα και να του παρασχεθούν οι Πρώτες Βοήθειες µέχρι να φθάσει η εξειδικευµένη βοήθεια. Η τεχνική του επείγοντος απεγκλωβισµού ανήκει στην κατηγορία των τεχνικών διάσωσης από άµεσο κίνδυνο. Δεν «σέβεται» την τυχόν τραυµατισµένη σπονδυλική στήλη, εφαρµόζεται εύκολα και ο Διασώστης µπορεί να µεταφέρει το θύµα γρ ήγορα και µε ασφάλεια µακριά από το επικίνδυνο σηµείο. Συνεπώς, ο επείγων απεγκλωβισµός θα πρέπει να χρησιµοποιείται σε περιπτώσεις όπου το θύµα είναι σε άµεσο

21 κίνδυνο εξαιτίας της θέσης ή της κατάστασης του οχήµατος. Για παράδειγµα, ο επείγων απεγκλωβισµός θα εφαρµοστεί στην περίπτωση όπου το αυτοκίνητο έχει πιάσει φωτιά, αλλά δεν θα χρησιµοποιηθεί όταν ο τραυµατίας φέρει άµεσα απειλητικούς για τη ζωή του τραυµατισµούς, και ο χώρος του ατυχήµατος είναι ασφαλής. Ακολουθεί, η περιγραφή του επείγοντος απεγκλωβισµού : Επείγων Απεγκλωβισµός Το αυτοκίνητο θεωρείται ότι είναι σταθεροποιηµένο, έτσι ώστε να µην µπορεί να µετακινηθεί απότοµα, παρασύροντας το Διασώστη. Ο Διασώστης ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου. Λύνει ή κόβει τη ζώνη ασφαλείας και απεγκλωβίζει τα πόδια του θύµατος από τα πεντάλ. Ο Δ ιασώστης πιάνει το θύµα από τη µέση, τοποθετώντας ένα χέρι σε κάθε πλευρά του θύµατος. Έτσι περιστρέφει το θύµα, ώστε η πλάτη του θύµατος να «βλέπει» το άνοιγµα της πόρτας του οχήµατος. Έπειτα ο Δ ιασώστης γέρνει το θύµα προς τα πίσω, ώστε η πλάτη του θύµατος να ακουµπήσει στο θώρακα του Διασώστη. Το κεφάλι του θύµατος στηρίζεται στον ώµο του Διασώστη. Ο Διασώστης τότε πιάνει το θύµα µε τη λαβή Rautek και το αποµακρύνει από το όχηµα. Εικόνα 16: Επείγων Απεγκλωβισµός από Αυτοκίνητο

22 Η Ισχύουσα Νοµοθεσία Η ισχύουσα νοµοθεσία στην Ελλάδα διαθέτει ελάχιστα άρθρα σχετικά µε την παροχή βοήθειας σε πάσχοντα. Άρθρο 288 Ποινικού Κώδικα Παρεµπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψη οφειλόµενης βοήθειας 1. Όποιος µε πρόθεση µαταιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται, τιµωρείται µε φυλάκιση αν δεν συντρέχει περίπτωση αυστηρότερης τιµωρίας σύµφωνα µε άλλη διάταξη. 2. Όποιος σε περίπτωση δυστυχήµατος ή κοινού κινδύνου ή κοινής ανάγκης δεν προσφέρει τη βοήθεια που του ζητήθηκε και που µπορούσε να την προσφέρει, χωρίς ο ίδιος να διατρέξει ουσιώδη κίνδυνο, τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι έξι µηνών. Άρθρο 306 Ποινικού Κώδικα Έκθεση 1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος µε πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το µεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυµάτισε υπαίτια, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον έξι µηνών. 2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη µέχρι δέκα ετών β) το θάνατό του, επιβάλλεται τουλάχιστον έξι ετών. Άρθρο 307 Ποινικού Κώδικα Παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής Όποιος µε πρόθεση παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής αν και µπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι ενός έτους.

23 Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εγκύκλιος Υ4Α/οικ (ΦΕΚ 219/ τεύχος Β) Χρήστης του Αυτόµατου Εξωτερικού Απινιδιστή (ΑΕΑ) Τον ΑΕΑ χειρίζεται οποιοσδήποτε Ανανήπτης έχει εκπαιδευτεί στη Β-ΚΑΑ και τον Αυτόµατο Εξωτερικό Απινιδισµό και εφαρµόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή. Οποιοδήποτε άτοµο που προσφέρει άµεση βοήθεια σε ένδειξη καλής θέλησης στο θύµα ΚΑ, µε ή χωρίς της χρήση του ΑΕΑ, ακόµα και αν δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν θεωρείται ένοχο. Σώµα Εθελοντών Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

24 Το παρόν εκπαιδευτικό εγχειρίδιο µε τίτλο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Ενότητες 1 η και η 2, Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου, αποτελεί συµπληρωµατική εκπαίδευση της θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης, του εκπαιδευτικού προγράµµατος Βασικές Γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, το οποίο υλοποιείται από τον Ιανουάριο του 1998 σε όλη την επικράτεια της χώρας, από το Τµήµα Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση, η αναπαραγωγή, η δηµόσια προβολή, από οποιονδήποτε τρίτο, έντυπα, οπτικοακουστικά ή ψηφιακά, υποχρεωτικά µε την έγγραφη άδεια του Τµήµατος Εκπαίδευσης και των Συγγραφέων του, αποκλειστικά και µόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και µε την αυστηρή προϋπόθεση ότι χρησιµοποιείται εντελώς δωρεάν. Την επιµέλεια της έκδοσης, παραγωγής και διάθεσης του εκπαιδευτικού εγχειριδίου ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Ενότητες 1 η και 2 η, Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου, έχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός / Διεύθυνσης Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών / Τµήµα Εκπαίδευσης ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΟΣ Ι. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ και ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΤΡΑ, Ιούνιος 2009

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Tο παρόν βιβλίο αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα του βιβλίου "SAFETY

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος 1 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος Ο οδηγός ενός λεωφορείου, ως επαγγελματίας οδηγός, ως οδηγός που επί οκτώ (8) ώρες ημερησίως βρίσκεται στο δρόμο οδηγώντας το λεωφορείο ή και το Ι.Χ. αυτοκίνητό

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Sheer Driving Pleasure

Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Sheer Driving Pleasure Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου Sheer Driving Pleasure X3 2.0i X3 2.5si X3 3.0si X3 2.0d X3 3.0d X3 3.0sd Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη Αυτοκινήτου Συγχαρητήρια που διαλέξατε μια BMW. Θα ανακαλύψετε ότι όσο καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΟΥ

1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΟΥ Β. ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΟΥ 1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΟΥ Ο Φακελος ασφαλειας και υγειας του εργου περιλάµβανει το µητρωο του εργου και οδηγιες και χρησιµα στοιχεια σε θεµατα

Διαβάστε περισσότερα

2.Σε ποιές κατηγορίες ταξινομούνται οι επαγγελματικοί κίνδυνοι; Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 ομάδες:

2.Σε ποιές κατηγορίες ταξινομούνται οι επαγγελματικοί κίνδυνοι; Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 ομάδες: 1.Τί ονομάζουμε επαγγελματικό κίνδυνο; Με τον όρο επαγγελματικό κίνδυνο εννοούμε τον κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ο οποίος προέρχεται από την επαγγελματική έκθεση στους βλαπτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ Μαρία Λυρατζή για την Βιβλιοθήκη του Π.Ι Ιούλιος 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9 Σχήµα 1 11 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 12 1.1. Γενικές πληροφορίες 12

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Εισαγωγή 3 Τι είναι η αναπηρία; 4 Ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας. τα νέα της. Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική συνύπαρξη

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας. τα νέα της. Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική συνύπαρξη τα νέα της ΤΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 42 οκτωβριοσ 2014 ΟΔΟΥ Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας 10-11 Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγοντας τον πιο άξιο προµηθευτή- Εγχειρίδιο για οργανισµούς που αναθέτουν συµβάσεις ιδιωτικών υπηρεσιών προστασίας

Επιλέγοντας τον πιο άξιο προµηθευτή- Εγχειρίδιο για οργανισµούς που αναθέτουν συµβάσεις ιδιωτικών υπηρεσιών προστασίας Επιλέγοντας τον πιο άξιο προµηθευτή- Εγχειρίδιο για οργανισµούς που αναθέτουν συµβάσεις ιδιωτικών υπηρεσιών προστασίας with the support of European Commission Directorate General Employment and Social

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ Η διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 3 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ. Αντιμετώπιση Κινδύνων από την Εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ. Αντιμετώπιση Κινδύνων από την Εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών. 2015 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Αντιμετώπιση Κινδύνων από την Εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ζ. ΜΕΚΟΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.. 3 3. ΠΕΖΟΙ.. 5 3.1. Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητας... 6 3.2. Κυκλοφοριακή Αγωγή 7 4. ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΙ 8 4.1. Οι πεζόδροµοι στο

Διαβάστε περισσότερα

(Ένας πίνακας τιµών διάδοσης σε διάφορα υλικά)

(Ένας πίνακας τιµών διάδοσης σε διάφορα υλικά) Ηχορύπανση Οµάδα 2 ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ Μειµάρογλου Ντουρτόγλου Λουβερδής Νίκας Αναστασία Μιχαήλ Μελέτιος Αλέξανδρος Κεφάλαιο 1 1.1 Τι είναι ήχος Ο ήχος είναι η αίσθηση που προκαλείται λόγω της διέγερσης των αισθητηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Εγχειρίδιο Λειτουργού Εργασιακών Σχέσεων ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το Έργο συγχρηµατοδοτείται από την Κυπριακή ηµοκρατία και το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ. Ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων

Π.Δ. Ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων Π.Δ. Ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων Π.Δ. 17/18-1-96 (ΦΕΚ 11 Α'): Μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 91/383/ΕΟΚ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM

Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Τεύχος 1.2 EL Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Περιεχόμενα Ασφάλεια 3 Ξεκινώντας 4 Πλήκτρα και μέρη 4 Τοποθέτηση της κάρτας SIM, της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης 4 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. των μαθητών από διάφορους κινδύνους και συμφορές. Υπουργείο Εσωτερικών - Πολιτική Άμυνα Άμυνα

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. των μαθητών από διάφορους κινδύνους και συμφορές. Υπουργείο Εσωτερικών - Πολιτική Άμυνα Άμυνα ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των μαθητών από διάφορους κινδύνους και συμφορές Υπουργείο Εσωτερικών - Πολιτική Άμυνα Άμυνα Υπουργείο Υπουργείο Παιδείας και Παιδείας Πολιτισμούκαι - Γραφείο Πολιτισμού Πολιτικής Άμυνας

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη , pas de pas d papiers,sažd em sažde? Se Keine Papiere t? Keine Papi, no G.P?Νο I. Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία;, no G. sanida in sanidad? si Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΕΙ ΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΕΡΓΟ: ΕΙ ΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: Α.Μ: ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Κ. ΚΟΡΜΙΣΤΑΣ Ν. ΜΠΑΦΡΑΣ ΑΓΓΙΣΤΑΣ 1 / 2014 ΕΙ ΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 1ο : ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

Ε ι δ ι κ ή Σ υ γ γ ρ α φ ή Υ π ο χ ρ ε ώ σ ε ω ν

Ε ι δ ι κ ή Σ υ γ γ ρ α φ ή Υ π ο χ ρ ε ώ σ ε ω ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Έργο: Συντήρηση δωµάτων και στεγών σχολικών συγκροτηµάτων.η. Ε ι δ ι κ ή Σ υ γ γ ρ α φ ή Υ π ο χ ρ ε ώ σ ε ω ν ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα ενα παιχνιδι ευαισθητοποιησης για τη ζωη των προσφυγων Δημιουργήθηκε από τους Chantal Barthélémy-Ruiz, Benoît Carpier και Nadia

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια και υγεία στις κατασκευές

Ασφάλεια και υγεία στις κατασκευές Ασφάλεια και υγεία στις κατασκευές ιεθνές Γραφείο Εργασίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2001 ιεθνές Γραφείο Εργασίας (.Γ.Ε.) Κώδικας Πρακτικής του.γ.ε Ασφάλεια και υγεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Που µπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες για την εργατική νοµοθεσία για

Διαβάστε περισσότερα

Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων

Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων 2η έκδοση - ριζικά ανανεωμένη και συμπληρωμένη Ι.Στ. Παπαδόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνος του τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του

Διαβάστε περισσότερα