ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ-ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Έναρξη μαθημάτων: Νοέμβριος 2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ-ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Έναρξη μαθημάτων: Νοέμβριος 2015"

Transcript

1 ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ-ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Έναρξη μαθημάτων: Νοέμβριος 2015 Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ολοκληρώνεται σε τέσσερα έτη (700 ώρες συνολικά). Συμπεριλαμβάνουν 9 Σαββατοκύριακα των 12 ωρών ανά έτος, καθώς και μία δίωρη συνεδρία διδακτικής εμπειρίας ομαδικής ψυχοθεραπείας κάθε βδομάδα για 10 μήνες. Δίνεται έμφαση στην θεραπεία ζεύγους και στο συστημικό ψυχόδραμα (βλέπε παρακάτω). Συνυπολογίζονται οι ώρες εκπαίδευσης ή ψυχοθεραπείας που οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν ή παρακολουθούν σε άλλα αναγνωρισμένα κέντρα. Οι συνολικές ώρες συμπληρώνονται με παρακολούθηση θεραπειών και εποπτείας.. Στους αποφοίτους του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στην European Family Therapy Association (EFTA), στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής, στην Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος και στις Ελληνικές Εταιρίες Συστημικής Ψυχοθεραπείας. Προϋποθέσεις εγγραφής: Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας, όπως Ψυχολόγους, Ψυχίατρους, Ειδικεύομενους Ψυχιάτρους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές με ειδική εκπαίδευση, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ., καθώς και φοιτητές του κλάδου. Θεωρία: 1. Εισαγωγή στις αρχές του συστημικού σκέπτεσθαι. 2. Κύκλος ζωής- αναπτυξιακά στάδια οικογένειας 3. Πολιτισμικές διαφορές στην οικογενειακή οργάνωση ποικιλία μοντέλων 4. Μοντέλα αλλαγής και ψυχολογικές προσεγγίσεις. 5. Σχολές οικογενειακής θεραπείας(βίντεο, προσομοιώσεις)με έμφαση στις βιωματικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις. 6. Θεραπεία ζεύγους. 7. Συστημικό Ψυχόδραμα. 8. Εφαρμογές σε ποικιλία ψυχοπαθολογικών καταστάσεων 9. Εφαρμογές σε ομάδες αυτογνωσίας 10. Εφαρμογές στην έρευνα

2 11. Βιβλιογραφία Προσωπική θεραπευτική εμπειρία του εκπαιδευόμενου 1. Γενεόγραμμα εκπαιδευόμενο. 2. Αυτοαναφορά σε βιωματικές ασκήσεις και ομάδες εποπτείας. 3. Διδακτική ψυχοθεραπεία ομάδας Κλινική εμπειρία 1. Συμμετοχή ως μέλος ομάδων θεραπευτών 2. Συμμετοχή ως συνθεραπευτής 3. Εποπτεία (ομαδική και ατομική) Κόστος συμμετοχής: Σαββατοκύριακα: 1200 το έτος, συν 10 ανά δίωρη συνεδρία διδακτικής ομαδικής ψυχοθεραπείας (συχνότητα μία κάθε βδομάδα για 10 μήνες - 80 ώρες ανά έτος). Σε όσους δηλώσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου γίνεται έκπτωση 10%. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, επικοινωνήστε ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ Το συστημικό ψυχόδραμα αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης σε μια μορφή βιωματικής αφηγηματικής συστημικής ψυχοθεραπείας. Εφαρμόζεται με διάφορες παραλλαγές στην θεραπεία όλου σχεδόν του φάσματος των ψυχικών διαταραχών, αλλά και σε ανθρώπους που επιδιώκουν αυτογνωσία και ενημερότητα στην ανθρώπινη επικοινωνία. Χρησιμοποιείται όχι μόνο στα πλαίσια θεραπευτικής ομάδας, αλλά και στην θεραπεία οικογένειας, ζεύγους, δικτύου και ατομικά. Οι πρώτες εφαρμογές συστημικού ψυχοδράματος στο πλαίσιο των συστημικών ψυχοθεραπειών, έγιναν από την V. Satir (παίξιμο ρόλων, προσομοιώσεις, γλυπτό, «πάρτυ των μερών του εαυτού», οικογενειακή ανακατασκευή,) και συνεχίστηκε από πολυάριθμους θεραπευτές (όπως Chasin, Roth, Bograd, Williams, Farmer, ο Pluymaekers με το«γενεόγραμμα τοπίου» κ.α.)

3 Όταν το συστημικό σκέπτεσθαι εφαρμόζεται στο κλασσικό ψυχόδραμα του Moreno χρειάζεται να τροποποιηθούν κάποιες τεχνικές, να επαναπροσανατολιστούν οι στόχοι και να αλλάξει ριζικά ο τρόπος κατανόησης των τεκταινομένων. Από το να αναζητούνται ατομικά χαρακτηριστικά, η έμφαση δίνεται στο σχετίζεσθαι σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Ενώ ξεκαθαρίζονται τρόπoι επικοινωνίας (Bateson) και δομής των σχέσεων (Minuchin, Bowen), συνκατασκευάζονται νέες πλατύτερες αφηγήσεις που συμπεριλαμβάνουν ότι παραλείπεται και κυρίως εξαιρέσεις υγείας και δύναμης (White). Αυτό όμως που προέχει είναι ότι η αλλαγή αναμένεται από το άνοιγμα των διαλόγων (Seikkula), μια και είμαστε οι διάλογοί μας κατά τον Bakhtin. Δημιουργούνται έτσι νέα βιώματα που συν-κινούν τους συμμετέχοντες ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι τις κατευθύνσεις που προτιμούν (ηθική αρχή του Fon Foerster). Το επιστημολογικό υπόβαθρο συμπεριλαμβάνει, εκτός των συστημικών και βασικές αρχές από τον πραγματισμό, τον κονστρουκτιβισμό, τον κοινωνικό κονστρουξιονισμό. Χρησιμοποιούμε ένα ιδιαίτερο είδος θεραπευτικής συνομιλίας, το οποίο έχουμε ονομάσει «συνθετικό διάλογο αναγνώρισης» που αναδεικνύει ευκολότερα τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων ως στοιχεία αμοιβαίου εμπλουτισμού. Η στάση του θεραπευτή είναι ανοιχτά συνεργατική, (Επικοινωνείται ο θαυμασμός και δημιουργική περιέργεια για τα τεκταινόμενα (Cecchin), θεωρώντας ότι ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί σύμφωνα με τις εμπειρίες του. Κατά την διαδικασία ακολουθούνται συνεχώς τα αιτήματα των πελατών για το τι θα διερευνηθεί, αποφεύγοντας όρους παθολογίας, αμυνών και αντιστάσεων. Η μέθοδος δίδει έμφαση στο βίωμα όλων όσων συμμετέχουν στην συνεδρία.το σώμα χρησιμοποιείται πρωταρχικά για ενημερότητα, παρατηρώντας αισθήσεις και κινήσεις που συνήθως διαλάθουν της προσοχής. Ακολουθείται ενεργά η ροή σωματικών αισθήσεων και συναισθημάτων, για την ευόδωση νέων εμπειριών συγκίνησης που προηγούνται της αλλαγής. Δίδεται έμφαση στην σωματική έκφραση, αλλά και στη εικαστική, όπως και σε βίωση διαφορετικών συνειδησιακών καταστάσεων (όνειρα, ύπνωση κ.α.). Παρακάμπτοντας έτσι την ψηφιακή γλώσσα με τις συνακόλουθες εκλογικεύσεις, ευοδώνουμε την προγλωσσική «συναισθηματική εναρμόνιση» (D. Stern). Θεωρούμε όμως ότι το βίωμα αν αφεθεί χωρίς συζήτηση θα οργανωθεί έτσι κι αλλιώς αυτόματα από τα υπάρχοντα σχήματα σκέπτεσθαι που ενδεχομένως οδηγούν σε δυσλειτουργίες. Γι αυτό μετά τις βιωματικές τεχνικές δίδουμε έμφαση στην συζήτηση για ότι φαίνεται αδιέξοδο, κενό ή αντίφαση, αποφεύγοντας ερμηνείες αλλά παρέχοντας ιδέες (όταν ζητηθεί και με κάθε επιφύλαξη). Επιδιώκουμε να «διαλύουμε» προβλήματα, αντί απλά να τα επιλύουμε (Goolishian), ανοίγοντας αμοιβαία προκαταλήψεις, μοιραζόμενοι τις σκέψεις των θεραπευτών και των γραπτών σημειώσεων τους (White Epston), ώστε να ανακατασκευάζονται λειτουργικότερα οι αφηγήσεις για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Έχουμε αναπτύξει για αυτό το σκοπό ένα ιδιαίτερο τρόπο θεραπευτικής συζήτησης, τους 'συνθετκούς διαλόγους αναγνώρισης (μετάλογος Νο 19).

4 ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ Απόφοιτος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έλαβε και τον τίτλο του διδάκτορος, εργάστηκε ως ψυχίατρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ενώ με την δεύτερη ειδικότητα ως παιδοψυχίατρος διηύθυνε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων από το 1996 έως το Έκτοτε διευθύνει μαζί με την ψυχίατρο Μαρία Ντιγριντάκη το Ινστιτούτο Οικογένειας Συστημικής Συμβουλευτικής και Θεραπείας, στα Χανιά., μέλος των εκπαιδευτικών Ινστιτούτων της European Family Therapy Association (EFTA-TIC). Εκτός από τις θεραπείες (οικογένειας, ζεύγους, ατομιή συστημική, ομάδας, δικτύου), προγράμματα παρέμβασης στην κοινότητα, από το 1994 (στα πλαίσια του δημοσίου στην αρχή έως και σήμερα ως ιδιώτης) οργανώνει κάθε χρόνο πρόγραμμα πλήρους εκπαίδευσης στην συστημική ψυχοθεραπεία. Κάτοχος του European Certification of Psychotherapy, μέλος της (EFTA) και ιδρυτικό μέλος των εταιρειών: Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), Ελληνική Εταιρεία Συστημικού Σκέπτεσθαι και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας (ΕΕΣΚΕΨΟ), Συστημική Εταιρεία Κρήτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΚΜΑ (όπου και η κύρια εκπαίδευση του στην ψυχοθεραπεία). Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης (τμήμα Ειδικής Προσχολικής Εκπαίδευσης). Επιστημονικά Υπεύθυνος τμήματος Συστημικού Ψυχοδράματος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, στην Αθήνα. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΟΚΟΠΙΟΥ 1 & ΜΑΡΙΑ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗ 2 Συνθετικοί Διάλογοι Αναγνώρισης Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε αδρά ορισμένα στοιχεία ενός συνθετικού τρόπου ψυχοθεραπευτικής εργασίας που αποτελεί μόνο μία αφετηρία για την απαρτίωση προσωπικών προσεγγίσεων (αφαιρώντας, προσθέτοντας, τροποποιώντας). Μήτρα αυτού του τρόπου αποτελούν «ομάδες συνεργασίας» στην Κρήτη, από το 1994 μέχρι σήμερα. 1.Πλαίσιο Ξεκινώντας το 1994 να εργαζόμαστε στην Κρήτη, κληθήκαμε αμέσως να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των περιπτώσεων, μια και για χρόνια λειτουργούσαμε το μοναδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και τη μοναδική 1 Παιδοψυχίατρος,, Ινστιτούτο Οικογένειας, Συστημικής Συμβουλευτικής και Θεραπείας, Χανιά. 2 Ψυχίατρος, Ινστιτούτο Οικογένειας, Συστημικής Συμβουλευτικής και Θεραπείας, Χανιά.

5 παιδοψυχιατρική υπηρεσία του δημοσίου στο νησί. Έπρεπε να ασεβήσουμε (Cecchin, Lane & Ray 1992) στην εκπαίδευσή μας για να αντεπεξέλθουμε σε όλη την ποικιλία των περιστατικών. Χρειαζόταν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία και με τρόπο που να συντομεύει τις παρεμβάσεις μας, για να τα καταφέρουμε όσο γίνεται επαρκέστερα με τον μεγάλο όγκο εργασίας. Όμως ο κίνδυνος της σύγχυσης, του πρόχειρου εκλεκτικισμού μας ήταν πρόδηλος. Έχει νόημα να ασεβούμε στις θεωρίες και τις τεχνικές μόνο αν με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι υπηρετούμε ένα ανώτερο σκοπό, την βοήθεια στον άνθρωπο. Ο Γ. Βασιλείου επαναλάμβανε συχνά την παραίνεση να υπηρετούμε τον άνθρωπο κι όχι τις ερμηνείες μας γι αυτόν. Αλλά πάλι, ποιος και πώς θα ορίσει τι αποτελεί σωστή βοήθεια; 2. Ομάδες συνεργασίας Καθώς ξεκινήσαμε με πολλές βάσιμες αμφιβολίες για την επάρκεια μας μπροστά σε ένα τέτοιο έργο, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο αλληλοσύνδεσης σε όλη την Κρήτη. Ανταποκρίθηκαν αρκετοί ειδικοί ψυχικοί υγείας, με ποικίλους θεωρητικούς προσανατολισμούς (στην πλειοψηφία ψυχοδυναμικούς, γνωσιακούς, Ροτζεριανούς) και διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας που ζητούσαν εδώ και τώρα κατευθύνσεις χωρίς να έχουν χρόνο αυτοί, οι υπηρεσίες τους και τα περιστατικά τους να ολοκληρώσουν κάποια εκπαίδευση, Συνκατασκευάσαμε λοιπόν ένα καταστατικό χάρτη αλληλοεποπτείας για τις «ομάδες συνεργασίας» όπως τις ονομάσαμε. Συμφωνήσαμε ότι ο στόχος είναι ο καθένας να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες κι όχι μια αλήθεια, σύμφωνα με την ηθική αρχή να πολλαπλασιάζεις τις επιλογές (Fon Foerster H. 1992). Αυτές οι ομάδες συνεχίζουν μέχρι σήμερα, αλλά ανέδειξαν γρήγορα την ανάγκη για την οικοδόμηση κοινής γλώσσας που θα αξιοποιούσε συνθέτοντας την ποικιλία οπτικών ώστε να μειώνουμε την σύγχυση. 3. Προσωπικές θεωρίες Γι αυτό οργανώσαμε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με πολλά στοιχεία αλληλοδιδακτικής ώστε να μάθουμε να μαθαίνουμε. Εμπνευστήκαμε από τον φιλόσοφο Ranciere (Ranciere 1987) και τον πανεπιστημιακό δάσκαλο των αρχών του 19 ου αιώνα Ζακοντό, που διέδωσε τα πλεονεκτήματα του «αδαή δασκάλου». Ισχυρίζοντε ότι να μαθαίνεις κάτι αρχίζοντας από τα στοιχεία, πχ της άλφα-βήτα, της γραμματικής και ο διδάσκων να σου εξηγεί τις διασυνδέσεις, δηλαδή τον δικό του τρόπο κατανόησης, ναρκώνει τη φυσική δημιουργικότητα των μαθητών. Ο ρόλος του δασκάλου είναι να ενθαρρύνει την εγγενή εφευρετικότητα του καθένα, μη αναφερόμενος από την αρχή στις δικές του εξηγήσεις, ακριβώς όπως μαθαίνει τη γλώσσα ένα παιδί. Χωρίς να του εξηγήσουμε τη γραμματική βρίσκει το καθένα τον δικό του τρόπο να την αφομοιώσει. Βασιζόμαστε λοιπόν στις γνώσεις που έχει ήδη ο καθένας, θεωρητικές και βιωματικές από όλη του τη ζωή, την ασυνείδητη σύνθεση που έχει κάνει, και τον καλούμε να την κάνει συνειδητή κι έτσι να μπορεί να την απαρτιώσει πληρέστερα. Αναπτύσσει τη δική του ρευστή προσωπική θεωρία, την οποία πλέον μπορεί να την τροποποιεί κατά το δοκούν. Προσωπική θεωρία αποτελεί η απαρτίωση των γνώσεων που σου ταιριάζουν και ακολουθούν την

6 προσωπική σου εξέλιξη. Η προσωπική θεωρία ενδεχομένως μπορεί να εμπνεύσει άλλους, αλλά αποτελεί αναλώσιμο ρούχο που ράβεται για συγκεκριμένο άνθρωπο σε συγκεκριμένο πολιτισμικό, ανθρώπινο και χωροχρονικό πλαίσιο. Οι κύριοι εκπαιδευτές μας, ο Γιώργος και η Βάσω Βασιλείου, αν δεν έβλεπαν ως εμπόδιο για τη δημιουργικότητα την έμφαση στην θεωρία, όπως ισχυριζόταν ο Carl Whitaker (Whitaker 1976), την έβλεπαν ως ένα δευτερεύον εργαλείο, επιμένοντας ότι κύριο εργαλείο του θεραπευτή είναι ο εαυτός του όπως συνεξελίσσεται με τον πελάτη. Έτσι, αντί οι Βασιλείου να διδάσκουν τις θεωρίες και τις τεχνικές των διαφόρων σχολών της συστημικής και οικογενειακής θεραπείας, επέμεναν στη βιωματική μάθηση (που ακολουθεί τις ανάγκες της ομάδας όπως αυτές αναδύονται κάθε φορά) και στην προσωπική θεραπευτική εμπειρία. 4. Αναγνώριση ως ταξινομητής.από τις συζητήσεις μας προέκυπτε ξανά και ξανά ότι οι εκδηλώσεις των συστημάτων γίνονται συνεπέστερα κατανοητές χρησιμοποιώντας την έννοια της «αναγνώρισης» ως ελκυστή που οδηγεί τα συστήματα από το χάος στην τάξη (Briggs, Peat 1989). Επίσης μπορούμε να τη θεωρήσουμε «ταξινομητική». Με αυτόν τον όρο του Haken (Schlippe, Schweitzer 2008) εννοούμε ότι η χρήση της έννοιας της αναγνώρισης ταξινομεί όλα τα δρώμενα σε μια γραμμή συνεννόησης. (πχ. Όταν αίτημα των πελατών είναι η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους, θεωρούν ότι την πέτυχαν μόνο όταν νιώσουν ότι αναγνωρίστηκε αυτό που θεωρούν εαυτό τους ή προσφορά τους). Ο Axel Honneth (Honneth 2000) στο βιβλίο του «Από την επικοινωνία στην αναγνώριση» δείχνει την κεντρική σημασία αυτής της έννοιας για την κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων και του ανθρώπου γενικότερα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στη χρήση του ίδιου όρου από αρκετούς διανοητές, με έμφαση στον Hegel και τον Αριστοτέλη. Ως πρωταρχικά κοινωνικά όντα αναζητούμε πάντα αναγνώριση, διαδραστική έννοια που προϋποθέτει τον άλλο, με το να είναι πάντα αλληλοαναγνώριση. Ο Cecchin αναφέρει πως «αν δεν έχεις κάποιον να σε βλέπει δεν υπάρχεις! Αυτή είναι μια από τις πιο δυνατές προκαταλήψεις μας..όλοι οι άνθρωποι ζουν αυτήν την ιστορία σε όλη τους τη ζωή, προσπαθώντας να αναγνωριστούν, να τους δούνε όλοι οι άλλοι άνθρωποι» (Cecchin 2004 σελ. 102 και 103). Σε αντίθεση με την έννοια της αναζήτησης δύναμης του Jay Haley (Haley J. 1961) και την επιδίωξη αυτοεκτίμησης της Virginia Satir (Satir V. 1964), που αναφέρονται και σε μια εσωτερική ποιότητα, η αναγνώριση όπως την χρησιμοποιούμε δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ταυτόχρονη αναγνώριση του άλλου (όσο πιο πολύ αναγνωρίζεις τον άλλο, τόσο πιο σημαντική είναι η αναγνώριση που σου παρέχει, ενώ από ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουμε δεν μας ενδιαφέρει να την εισπράξουμε). 5. Συμπτώματα Επομένως, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα συμπτώματα συντηρούνται και από το ότι η αφήγηση για αυτά συμβάλλει σε διαλόγους αναγνώρισης, οι οποίοι γίνονται σύμφωνα με τους κώδικες (γλώσσα, λοιπά σύμβολα) που κατανοεί ο φέρων τα συμπτώματα, τις αξίες που πρεσβεύει και αφορούν τους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν (φίλους και εχθρούς, ζωντανούς ή

7 νεκρούς). Το ψυχοθεραπευτικό εγχείρημα θα αποσκοπεί να διερευνήσουμε μαζί με τους πελάτες εναλλακτικούς διαλόγους που να υποστηρίζουν την αλληλοεκτίμηση χωρίς τη συνδρομή των συμπτωμάτων. Η έκφραση «συντηρούνται και» οδηγεί σε μια μετριοπαθή στάση για τις δυνατότητες της πρότασής μας, αφήνοντας ευρύτατο πεδίο για συνεργασία με άλλες προσεγγίσεις, αιτιολογικές ή μη, βιολογικές, ψυχολογικές ή κοινωνικές. 6. Περιοχές αναγνώρισης Ως αναγνώριση ορίζουμε τη «χρησιμότητα της διαφοροποίησης μου» (γιατί θεωρώ ότι τόσο περισσότερο αναγνωρίζομαι όσο παρέχω κάτι διαφορετικό, όχι κάτι που εύκολα ο καθένας θα το προσέφερε, αλλά και ότι αυτό είναι χρήσιμο για αυτούς που ενδιαφέρομαι (ο Γ. Βασιλείου το διατύπωνε ως συστημική αρχή: «αυτονομείσθαι εν αλληλεξαρτήσει»). Η αναγνώριση συγκροτείται όταν αναδεικνύεται και λεκτικά και εξωλεκτικά και σε πράξεις με συνέχεια. Η αναγνώριση κατά τη συνεδρία δίνεται σε τρεις χρόνους: στιγμή προς στιγμή, όπως στον ανοιχτό διάλογο (Seikkula 2009), σε μικρές ενότητες συνόψισης και στο τέλος όπου επαναπροσδιορίζουμε θετικά την όλη αφήγηση. Για πρακτικούς λόγους δομής των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών, ορίζουμε εννέα περιοχές όπου επιδιώκουμε αναγνώριση, τρεις ως πρόσωπο (σωματικές ανάγκες, συναισθηματικές, γνωστικές), αντίστοιχα τρεις ως μέλος ομάδων (ανάγκες για σαφή και ευέλικτη δομή, ξεκάθαρη επικοινωνία, ιεράρχηση αξιών και στόχων) και τρεις ευρύτερα, ως ύπαρξη μέσα στον κόσμο (ανάγκες αποδόμησης και επαναδόμησης σχέσεων/εαυτού σε περιόδους μετάβασης, ανάγκες για αναστοχασμό και μεταεπικοινωνία, ανάγκη συγκρότησης νοήματος). Ταξινομούμε όλες τις διαθέσιμες μεθόδους και τεχνικές από διάφορες σχολές ψυχοθεραπείας βάσει του πόσο συμβάλλουν στην αναγνώριση, στις προαναφερόμενες περιοχές, και τις τροποποιούμε κατάλληλα όπου χρειάζεται. 7. Γλώσσα, ροή, στάση αναγνώρισης. Χρησιμοποιούμε δε, μία «γλώσσα αναγνώρισης» που αποτελεί συνόψιση ήδη πολλών γνωστών τρόπων συνομιλίας, από την ιστορία της συστημικής (πχ. όχι απόλυτες εκφράσεις, στη θέση του «είναι» νομίζω ή φαίνεται), αναφορά σε σχέσεις και ρόλους, όχι σε άτομα και χαρακτήρες, δεν υπάρχουν αντιστάσεις στη θεραπεία αλλά προσωπικές πορείες, εξωτερίκευση (Friedman, Combs 1996), αναζήτηση δυνάμεων, εξαιρέσεων από το πρόβλημα, αναπλαισιώσεις, θετική επανιστόρηση κα. Χαρακτηριστικό αυτής της μεθόδου είναι ο τρόπος που ακολουθείται η ροή της ενσώματης συζήτησης, ώστε στιγμή προς στιγμή να αναδεικνύεται η αναγνώριση. Χωρίς προετοιμασία σχεδίου ή υπόθεσης (όπως σε μεθόδους δομικές, εστιασμού στη λύση, αφηγηματικές κα), για να παραμείνουμε διαλογικοί (Lowe 2005) ακολουθούμε ενεργά τη διεργασία της συνεδρίας. Το «ενεργά» σημαίνει ότι αποφεύγονται ατέρμονες συζητήσεις (όπως σε κάποιες μορφές συζητησιακής θεραπείας) εστιάζοντας οι θεραπευτές τις ερωτήσεις τους στο σημείο που τους φαίνεται ότι ενέχει το πιο έντονο συναίσθημα. Θεωρούμε ότι κάθε τι που παρουσιάζεται είναι το καλύτερο που μπορούσε να γίνει, συνηγορώντας με αυτό το πνεύμα με τον Cecchin ότι «κάθε σύστημα είναι τέλειο» (Cecchin 2004, σελ. 108), υιοθετώντας τη στάση

8 «θαυμασμού» του τελευταίου ως την βασική ατμόσφαιρα της προσέγγισής μας 8. Ερωτήσεις αναγνώρισης Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως η τόσο διαδεδομένη επιδοκιμασία των πελατών με γενικό τρόπο όπως «είστε μια καταπληκτική οικογένεια» κλπ, έστω κι αν αποτελεί πρόλογο πιο συγκεκριμένων επισημάνσεων, νομίζουμε ότι συχνά δεν συμβάλει στην αναγνώριση. Ενίοτε αυξάνει την επιφυλακτικότητα των πελατών διότι μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις ότι οι θεραπευτές τους καλοπιάνουν προσπαθώντας ίσως να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο την ανεπάρκειά τους. Επίσης «καλές» εκφράσεις που δεν αποτελούν μέρος του συνηθισμένου κώδικά τους μπορεί να ξενίζουν και να εγείρουν φόβους χειρισμού τους, ότι οι θεραπευτές επιδιώκουν να τους κατευθύνουν σε απόψεις που ενδεχομένως δεν τους ταιριάζουν. Γι αυτό είναι προτιμότερο να επιδιώκουμε την αναγνώριση μέσω της στάσης μας και των «ερωτήσεων αναγνώρισης». Αυτές είναι συστηματικές ερωτήσεις που (ενώ στη μορφή τους είναι κυρίως κυκλικές και αναστοχαστικές, συχνά όμως και γραμμικές ή στρατηγικές σύμφωνα με την κατάταξη του Tomm (Tomm 1987) έχουν ως αφετηρία μία θεώρηση θετικής αναπλαισίωσης. Μερικά παραδείγματα: Όταν κάποιος δηλώνει πως δεν ήθελε να έρθει στη συνάντηση, ερωτάται συνήθως αμέσως: «Το να θέλατε να έρθετε θα ήταν ίσως καλό, αλλά το να μη θέλετε και να έρχεστε δεν το κάνει σημαντικότερο; Σε ποιόν κάνετε το χατίρι; Του κάνετε πάντα το χατίρι; Τι σας οδήγησε να του το κάνετε αυτή τη φορά;». Σε δηλώσεις απελπισίας προηγούνται ερωτήσεις αναγνώρισης, όπως: «Τι σας δίνει, λοιπόν, την δύναμη να συνεχίζετε, ή να έρθετε εδώ;» Σε διαμάχες, προτού στραφούμε σε ερωτήσεις για τις συνθήκες ή τα συναισθήματα, προηγούνται ερωτήσεις αναγνώρισης του τύπου: «Ώστε δεν βρίσκετε πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο τρόπο να νοιάζεστε;» Όταν επανοριστεί η αφήγησή τους από «είμαστε λάθος εμείς ή αυτός ή όλοι» στο ότι το θέμα είναι το ότι όλοι νοιάζονται χωρίς όμως να γνωρίζουν αποτελεσματικό τρόπο, συνεχίζουμε ευκολότερα. Όπως βλέπουμε, όλες οι ερωτήσεις αναγνώρισης είναι γνωστές από την παράδοση της ψυχοθεραπείας, αλλά αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη διαδικασία είναι η έμφαση που τους δίνουμε, η προτεραιότητα και η συστηματικότητα με την οποία δουλεύουμε με αυτές. Συγκεκριμένο παράδειγμα: Μια οικογένεια προσέρχεται για τους πονοκεφάλους του δεκάχρονου αγοριού (μοναχοπαίδι) και με τις πρώτες συστάσεις, όπου απλά είχαν προλάβει να πουν τα ονόματα τους, το γιος αναφέρει ότι ο μπαμπάς τον δέρνει. Ο θεραπευτής αρχίζει λοιπόν με ένα επείγον δίλημμα. Ανοίγονται διάφορες προοπτικές. Πρώτον, θα μπορούσε να ξεκινήσει διερευνώντας αυτό που λέει το παιδί, για παράδειγμα παροτρύνοντάς τον: «πες μου λοιπόν» ή «τι εννοείς;» Αλλά βέβαια τότε ενδέχεται να δυναμιτιστεί μια συζήτηση προτού ακόμη μπουν τα στοιχειώδη θεμέλια για μια γνωριμία με την οικογένεια, πόσο μάλλον για μια σύνδεση μαζί της. Αν όμως το παραβλέψει προσωρινά επιλέγοντας να πει πχ.: «θα συζητήσουμε ότι θες σε λίγο, πρώτα να γνωριστούμε, ας δούμε τι θέλουν

9 όλοι» ενδεχομένως δίνει αμέσως-αμέσως μια πρώτη εντύπωση ότι υπάρχει δυσκολία να συζητιούνται επώδυνες καταστάσεις, ο θεραπευτής μπαίνει γρήγορα σε εμφανή ρόλο τροχονόμου της συζήτησης και η γνωριμία θα επιβαρυνόταν με κλίμα επιφυλακτικότητας. Ίσως κάποιοι θεραπευτές, εμπνεόμενοι από την βιωματική σχολή κυρίως, να επιλέγανε μία παραλλαγή του πρώτου τρόπου, δεχόμενοι την πρόκληση να ανταποκριθούν άμεσα ευοδώνοντας τη αποσταθεροποίηση του συστήματος από την αρχή. Άλλοι, πιο δομικά προσανατολισμένοι ίσως επιλέγανε τον δεύτερο τρόπο, καλοδεχόμενοι την ευκαιρία να θέσουν σαφή όρια εξ αρχής, προσπαθώντας να κερδίσουν «τη μάχη με την οικογένεια». Σύμφωνα με τον κοινωνικό κονστρουξιονισμό, έργο του θεραπευτή γίνεται όχι τόσο η επίλυση των διλημμάτων, αλλά κυρίως η ανάδειξή τους και η συζήτηση των σημασιών που δίνουν αυτοί που ενέχονται σε αυτά. Έτσι ο θεραπευτής με αυτόν τον προσανατολισμό μπορεί να έλεγε στην οικογένεια: «Να ένα πρόβλημα. Προτού καν γνωριστούμε μεταξύ μας, ένας από μας βάζει ένα σημαντικό θέμα, επιθυμώντας προφανώς να συζητηθεί επειγόντως. Τι λέτε να κάνουμε;» Αν διαπιστώσει δυσφορία ή διστακτικότητα μπορεί να συνεχίσει προτείνοντας χωρίς να πιέζει: «Μια ιδέα θα ήταν πρώτα να γνωριστούμε κι έπειτα να το συζητήσουμε, αν θέλετε σε προτεραιότητα». Λαμβάνει υπ όψη όλους όσους ενέχονται, παρέχοντας χώρο και χρόνο για την ανάπτυξη όλων των αφηγήσεων. Όμως με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να υποβιβαστεί η συναισθηματική φόρτιση της συγκεκριμένης στιγμής, καθώς απαιτείται πιο μακρόχρονη και αναγκαστικά πιο εγκεφαλική συζήτηση, συχνά και με τη συμμετοχή των υπολοίπων μελών της ομάδας. Βέβαια, στα πλαίσια οποιασδήποτε σχολής, πολλοί άλλοι τρόποι ανταπόκρισης του θεραπευτή είναι διαθέσιμοι. Όπως πχ. στη δήλωση «με δέρνει ο πατέρας μου» ο θεραπευτής θα μπορούσε να εστιάσει προσωρινά μόνο στο δεύτερο σκέλος ρωτώντας: «και ποιος είναι αλήθεια ο πατέρας σου;» ή «τι άλλο κάνει ο πατέρας σου;». Παρακάμπτοντας την άμεση απάντηση, αφήνει έτσι να αιωρείται η απειλή/ευκαιρία που έθεσε η πρωτοβουλία του παιδιού, ώστε να δώσει χρόνο στο να εκδηλωθούν ευκρινέστερα οι προθέσεις των μελών της οικογένειας. Αυτός ο τρόπος θα μπορούσε να υιοθετηθεί από θεραπευτές που υιοθετούν ποικίλες θεωρητικές κατευθύνσεις. Επίσης πολλοί διαφορετικοί τρόποι απάντησης θα μπορούσαν να αποδοθούν στη μεγάλη ποικιλία συνθετικών θεωρητικών μοντέλων που υπάρχουν. Το ερώτημα των θεραπευτών θα μπορούσε να διατυπωθεί έτσι: Πώς να αξιοποιήσουμε τη συναισθηματική ένταση άμεσα, στρέφοντάς την κατάλληλα ώστε να δώσει ο θεραπευτής το μήνυμα ότι και επιτρέπεται να μιλήσουμε για τον πόνο και αυτό θα γίνει σε μη ενοχοποιητική ατμόσφαιρα, εστιάζοντας στις σχέσεις και όχι σε ατομικούς χαρακτηρισμούς; Ο θεραπευτής εδώ διάλεξε την ακόλουθη παρέμβαση: Χαμογελώντας στο αγόρι συγκρατημένα λέει: «πως και είσαι τόσο γενναίος;» και εκμεταλλευόμενος τη μικρή σιωπή αμηχανίας που φέρνει αυτή η ερώτησή, προσθέτει σκύβοντας ελαφρά και μιλώντας πιο αργά: «τι ή ποιος σε κάνει τόσο θαρραλέο, να μιλάς πρώτος ενώ άλλα παιδιά διστάζουν και να αναφέρεις κάτι που πονάει, με τόση εμπιστοσύνη;» Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως αυτή η απάντηση είναι σύμφωνη με τη συστημική, μια και αναφέρεται σε συνδέσεις σε συγκεκριμένο πλαίσιο σχέσεων, με τη βιωματική σχολή μια και ακολουθεί το πιο έντονο συναίσθημα

10 που εμφανίζεται, και συνάδει με την αφηγηματική γιατί δίνει χώρο στην εκδίπλωση των αφηγήσεων όλων σε κλίμα σεβασμού και δημιουργικής περιέργειας, επιλέγοντας ένα θέμα που επιτρέπει να αναδειχθεί η δύναμη και η συνοχή των μελών της οικογένειας. Στη συνέχεια, αναρωτηθήκαμε πώς αντέχει ο πατέρας την αποξένωση από το γιο του επιμένοντας να νοιάζεται με ένα τόσο επώδυνο για όλους και εν τέλει αναποτελεσματικό τρόπο. Διακρίνει ο ίδιος και οι άλλοι την αυτοτιμωρία του; Απάντησε ότι είναι το μόνο που ξέρει κι ότι ο πατέρας του ήταν χειρότερος. Έτσι σιγά σιγά ξεδιπλώθηκε μια συζήτηση που άλλαξε την οικογένεια αλλάζοντας τους διαλόγους της, από το ποιος φταίει, στο ότι όλοι είναι θύματα της βίας, που είναι ο κοινός εχθρός. Στην αντοχή αυτής της κατάστασης διακρίναμε δύναμη και φιλότιμο. (Βέβαια τον όρο ότι, για να συνεχίζονται οι συνεδρίες πρέπει να σταματήσει η βία, τον θεωρούμε απαράβατο). Επομένως η αναγνώριση συνίσταται όχι στην συμφωνία με τους τρόπους τους (αυτοί αποτελούσαν το καλύτερο δυνατό που μπορούσαν να κάνουν για να αναγνωρίζονται σύμφωνα με όσα ήδη ήξεραν από τα βιώματά τους), αλλά με τα κίνητρα και τις δυνάμεις τους. 9. Διάλογοι αναγνώρισης - «σύνθεση αλληλουχίας νοημάτων» Παρά την ελπιδοφόρα χρησιμοποίηση από τη θεραπευτική ομάδα μας αυτών οι ερωτήσεων, σε κλίμα θαυμασμού, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που προαναφέραμε, και εστιάζοντας στις περιοχές αναγνώρισης, καταγράφαμε και απογοητεύσεις όταν δεν συνθέταμε τις πολλές ιδέες που προσφερόντουσαν κατά τη διαδικασία. Επιθυμώντας λοιπόν, να εκτιμήσουμε ακριβέστερα τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, ακολουθήσαμε τη σύσταση του Mahrer (1982) να μελετήσουμε στη διαδικασία αυτά που ονόμασε intherapy outcomes, τι ευοδώνει την έκφραση των συναισθημάτων, τι βοηθά το άνοιγμα της επικοινωνίας κλπ. Επίσης εξετάσαμε τις απαντήσεις των πελατών μας στο τι τους βοηθάει και τι τους δυσκολεύει κατά τις συναντήσεις μας. Συμπεράναμε ότι οι παρεμβάσεις που οι πελάτες βρίσκουν πιο βοηθητικές είναι αυτές που συνδέουν παρά αυτές που προκαλούν. Φτάσαμε έτσι σε ανάλογο συμπέρασμα με αυτό της μελέτης των Fraggeri & Matteini (Fraggeri, Matteini 1991), όπου κατέληξαν πως οι πιο σημαντικές αλλαγές στις συζητήσεις κατά τις συνεδρίες συμβαίνουν σε απάντηση μιας παρέμβασης του θεραπευτή που συνδέει τις πολλαπλές περιγραφές, εξηγήσεις, συνεισφορές που προσφέρουν οι πελάτες κατά τη συζήτηση. Δεν αρκεί να προσφέρεις πολλές εναλλακτικές θεωρήσεις της κατάστασης, αλλά να βοηθάς την οικογένεια να τις συνδέσει. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στην απαίτηση για σύνθεση, αναπτύξαμε μία μέθοδο συνομιλίας που την αποκαλούμε «συνκατασκευή αλληλουχίας νοημάτων». Βασίζεται στην «ανάλυση της θεματικής ακολουθίας» (Πολέμη-Τοδούλου Μ, Βασιλείου Β., Βασιλείου Γ. 2003) που αναπτύχθηκε από την Βάσω Βασιλείου και τους συνεργάτες της στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.). Ανάλογη είναι και η «λογική ακολουθία απόψεων» που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της διεργασίας ομάδων (Heron 1989). Υπακούει στη συστημική επιταγή του «και και» (το και της σύνθεσης όχι της πρόσθεσης) αντί του γραμμικού «ή ή» (το πρώτο προσιδιάζει καλύτερα σε ανθρώπινες σχέσεις, το δεύτερο σε διαχείριση πραγμάτων, ενώ το «ούτε ούτε» σε

11 προσωπικές αισθητικές επιλογές ζωής). Μπορεί να θεωρηθεί ως εφαρμογή της «απαγωγής» (abduction - Bateson 1972)., όπου αναζητείται «το πρότυπο που συνδέει», περιγραφές φαινομενικά άσχετων κατά τα άλλα γεγονότων ή πραγμάτων. Την απαγωγή μαζί με την μεταφορά θεωρούσε ο Bateson βασικά συστατικά της αναλογικής γλώσσας, που προσιδιάζει καλύτερα στην περιγραφή της λειτουργίας του έμβιου κόσμου από ότι οι γραμμικές αναλυτικές μορφές της γλώσσας. 10. Χαρακτηριστικά της συνκατασκευής αλληλουχίας νοημάτων Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «συνκατασκευής αλληλουχίας νοημάτων» είναι: α) Αποτελεί μία μορφή διαλόγου στο εδώ και τώρα της συνάντησης και όχι εκ των υστέρων ανάλυση. β) Ο θεραπευτής αναφέρεται στις εντυπώσεις του για το νόημα των διαδραματιζόμενων και δεν αναζητά κάποια αλήθεια είτε βάσει κάποιας ερμηνευτικής θεωρίας, είτε κάποιας φαινομενολογικής παραδοχής. γ) Προτείνονται διάφορες συνθέσεις και υιοθετούνται μόνον όσες αποδέχονται οι πελάτες ως βοηθητικές (παράβαλε το: «να έχεις στο νου σου 24 υποθέσεις, 50 ιστορίες και χρησιμοποίησε τη μία που θα σου έρθει στο μυαλό όταν μιλάς με την οικογένεια» (Cecchin 1992, σελ. 94). Ο θεραπευτής επισημαίνοντας την αλληλουχία με τρόπο που να εκδηλώνει εκτίμηση για τον καθένα, αποσκοπεί τόσο στο σύνδεσμο με όλους, όσο και στην μύηση σε ένα τρόπο αντίληψης, όπου κάθε σκέψη, συναίσθημα, συμπεριφορά, αντί να καταχωρείται σε κατηγορίες σωστού λάθους, να προσεγγίζεται με σεβασμό, αναγνωρίζοντας τη διαφορά του καθένα ως εμπλουτισμό όλων. Αποτελεί μία μορφή άσκησης στη συμπληρωματικότητα (Minuchin & Fishman 1981). H «συνκατασκευή αλληλουχίας νοημάτων» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, παρέχοντας έτσι μια γενική εικόνα της συνάντησης. Όταν ολοκληρώνεται μια φάση της συζήτησης ή ένα θέμα, στη σύνθεση των λεγομένων της αναστοχαστικής ομάδας των θεραπευτών, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη αποβαίνει όταν «κολλήσει» η συζήτηση. Συχνά είναι χρήσιμη και στην αρχή, με τα πρώτα λόγια της συνάντησης, για να εισαγάγει το κλίμα του συνθετικού τρόπου εργασίας. Παράδειγμα από μία περίπτωση με έφηβη που παρουσίαζε συμπτώματα νευρογενούς ανορεξίας: Όταν ο θεραπευτής ρώτησε «πώς θα ήθελε ο καθένας να αξιοποιήσει αυτήν την συνάντηση», τα λεγόμενα της μητέρας συνοψίστηκαν στο «να τρώει για να μην πάθει κακό», του πατέρα «να μας ακούει και να καταλάβει ότι θέλουμε το καλό της», και της κόρης «να μην με πιέζουν». Ο θεραπευτής συνόψισε ρωτώντας «θα ήσασταν λοιπόν όλοι ικανοποιημένοι αν χωρίς πίεση υπήρχε αλληλοκατανόηση και υγιής συμπεριφορά;» Συγκατένευσαν, θέτοντας τη βάση για μία πρώτη αλλαγή του τρόπου που βλέπουν το πρόβλημα, από το «να πάρει βάρος» στο «να μην φοβούνται μήπως χαθεί ο έλεγχος (του βάρους, της αλληλοκατανόησης, της υγείας, των συναισθημάτων, των όποιων αλλαγών)». 11. Διαδικασία Οι θεραπευτές, με την συνδρομή αναστοχαστικής ομάδας (Andersen 1995), ακολουθούν την ροή των «εντυπώσεών» τους Δεν χρησιμοποιούμε τον όρο «υπόθεση» (Cecchin G. 1987), που παραπέμπει σε μια επιστημονική αντικειμενική θέση και εξυπακούει μια επιστημολογία που

12 ξεχωρίζει τον παρατηρητή από το παρατηρούμενο, οδηγεί σε «μονολογικό διάλογο». O ίδιος ο Cecchin είχε αντικαταστήσει την υπόθεση με τον όρο «φαντασία» (Cecchin G. 2004). Οι εντυπώσεις μπορεί να αφορούν τη σωματική έκφραση (σωματική διάπλαση, ντύσιμο, ύφος, χειρονομίες) όλων των μελών του θεραπευτικού συστήματος, τη θέση του καθένα σε σχέση με τους άλλους, τις ιδιοδεκτικές αισθήσεις του θεραπευτή. Αφορούν κατά προτεραιότητα τα συναισθήματα και ιδιαίτερα τις αλλαγές του συναισθηματικού κλίματος κατά τη διαδικασία. Ο Bruner (Bruner 1997) υποστηρίζει τη θέση του Bartllet ότι ο συναίσθημα προηγείται της ανάμνησης, και προσδιορίζει το γνωστικό σχήμα που η ανάμνηση παίρνει. Βρήκαμε πολύ βοηθητική την αντίληψη ότι τα συναισθήματα δεν αντιπαρατίθενται στη λογική, όπως θέλει το κύριο ρεύμα της Δυτικής φιλοσοφικής παράδοσης, και για παράδειγμα διαποτίζει έντονα το έργο του Muray Bowen (Bowen 1978), αλλά λογίζονται ως αδιαίρετη ενότητα. Ο Bateson αναφέρει σχετικά: «Είναι αυτή η απόπειρα να διαχωρίσουμε τη νόηση από το συναίσθημα που είναι τερατώδης» (Bateson 1972, σελ. 464). Τα συναισθήματα λογίζονται ως η αξία που δίνουμε στα πράγματα, ενώ η λογική αποτελεί τον τρόπο αξιοποίησής τους. Επομένως ο θεραπευτής σταματά κάθε φορά που νιώθει μια αλλαγή στο συναισθηματικό κλίμα της συνάντησης, και καλεί σε σχολιασμό. 12. Στάδια Εφ όσον ορίζουμε την αναγνώριση ως τη χρησιμότητα της διαφοροποίησης, έπεται ότι σε κάθε τι που λέγεται, στόχος είναι πρώτα η ανάδειξη της διαφοροποίησης του καθένα και μόνο κατόπιν η αναζήτηση της αλληλοσυμπλήρωσης. Ι. Διαφοροποίηση Ια. Ανάδειξη διαφορών: Ο θεραπευτής και η αναστοχαστική ομάδα βοηθούν στην ανάδειξη οποιασδήποτε διαφοροποίησης, δημιουργώντας συχνά έτσι μια προσωρινή αποσταθεροποίηση που αυξάνει το άγχος για λίγο, αλλά είναι απαραίτητη για να προκύψουν νέες πληροφορίες που αλλάζουν τις αφηγήσεις (εφ όσον σύμφωνα με τον Bateson η πληροφορία ορίζεται ως διαφορά που προκαλεί διαφορά). Ακολουθώντας τοv Andersen (Andersen 1993), ο πελάτης δεν ρωτάται μόνο για ότι προηγείται ή έπεται από αυτό που διηγείται, αλλά, κατά προτεραιότητα, τι είναι μέσα στο εκφραζόμενο, μέσα στη λέξη, μέσα στα συναισθήματα, μέσα στις κινήσεις του ηθελημένες ή αθέλητες, με ερωτήσεις όπως: «τι βλέπεις μέσα σε αυτήν τη λέξη;», «ποιες άλλες λέξεις θα ήταν κατάλληλες;», «αν αυτός ο θυμός είχε φωνή τι θα έλεγε;», «με τι θα παρομοίαζες αυτήν την κατάσταση» κλπ. Ιβ. Συνοψίσεις διαφοροποιημένων θέσεων: Ο θεραπευτής βοηθά τον αφηγητή να συνοψίσει το νόημα της διήγησής του, ακολουθώντας τα 4 αξιώματα του Grice (Grice 1989): ειλικρίνεια, σχετικότητα, σαφήνεια και συντομία. Οι θεραπευτές προτείνουν ρωτώντας αναστοχαστικά, κάποιες σύντομες θετικές επαναδιατυπώσεις και αναπλαισιώσεις. Μόνο όμως ο πελάτης μπορεί να αποφασίσει για το τι τον εκφράζει. ΙΙ. Σύνθεση ΙΙα. Αλληλουχία συνοψίσεων: Στη συνέχεια όλες οι συνοψίσεις τίθενται στη σειρά με την οποία μίλησαν οι αφηγούμενοι, σχηματίζοντας έτσι μια ενιαία αφήγηση που ανήκει στο όλο σύστημα. Η Jean Mandler (Mandler 1984) έδειξε πως μόνον ότι εντάσσεται σε μια συνολική αφήγηση αντέχει στο χρόνο.

13 Και η κατανόηση μιας πρότασης, κατά το Luria (1963), ευοδώνεται από την ένταξή της σε μια συνολικότερη ιστορία. Εξ άλλου, όπως έχει δειχθεί πλέον και πειραματικά (Western & Gabbard 2002), οι μνήμες δεν καταχωρούνται ξεχωριστά στον εγκέφαλο αλλά σε διαδικαστικά και συνειρμικά δίκτυα νευρώνων που λειτουργούν παράλληλα, ώστε η ενεργοποίηση οποιουδήποτε κρίκου του δικτύου, ενεργοποιεί και ολόκληρη αλληλουχία συνειρμού από αισθήσεις, συναισθήματα, εικόνες, ιδέες, κίνητρα, νοήματα. Η ένωση των φράσεων γίνεται με τρόπο που να αλλάζει κατά το δυνατόν λιγότερο τις συνοψίσεις που προηγήθηκαν, χρησιμοποιώντας απλές συνδετικές λέξεις ανάμεσά τους, όπως «και», «ενώ», «οπότε». Το αποτέλεσμα υιοθετείται μόνον αν συμφωνούν όλα τα μέλη και πάλι με επιφύλαξη, απλώς ως μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να λέει το σύστημα που απαρτίζουν «αν είχε φωνή ως ένας άνθρωπος». Επιμένουμε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί μια κατασκευή, μια επινόηση, και όχι την ανακάλυψη κάποιας κρυμμένης αλήθειας (Checchin, Lane & Ray 1994) ΙΙβ. Σύνθεση συνοψίσεων: Ακολούθως προτείνονται από την αναστοχαστική ομάδα συνθέσεις που σκοπό έχουν να κατασκευάσουν ένα κεντρικό νόημα της αλληλουχίας των συνοψίσεων, ώστε να συμφωνούν όλοι. Συνήθως προτείνεται μία σύνθεση για μία αλληλουχία, αλλά μπορεί να προταθούν και παραπάνω, αν κάποιοι (είτε πελάτες είτε μέλη της θεραπευτικής ομάδας) δεν συμφωνούν. (Αναπόφευκτα η όποια αφήγηση και μετα-αφήγηση αποτελεί μια ερμηνεία, αποσκοπεί στη δικαιολόγηση, είναι κανονιστική και υπονοεί μία ηθική - Bruner 1997). 13. Ολοκλήρωση συνεδριών Τέλος, βοηθείται ο καθένας να διερευνήσει στην πράξη τις συνθέσεις, για τις επιπτώσεις που έχουν στην αυτοεικόνα του και στους ρόλους που αναλαμβάνει. Η αυτοεικόνα εξαρτάται από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα χρήσεων του «Εαυτού» (Bruner 1997). Έτσι, μπορεί να προταθούν δοκιμές μέσα στη συνεδρία, πχ με αλλαγή στάσης κάτω από το φως της σύνθεσης των συνοψίσεων, κατά το enactment (Minuchin & Fishman 1981), ή προτείνονται βιωματικές τεχνικές όπως εικαστική δημιουργία, γλυπτό κ.α., που ευοδώνουν την συν-κίνηση του συστήματος (Satir & Baldwin 1984). Εφαρμόζουμε ιδιαίτερα μία μέθοδο συστημικού ψυχοδράματος που αξιοποιεί την «προλεκτική επικοινωνία» (Stern 1985) όπως αναδεικνύεται στη ροή της στιγμής προς στιγμή ενσώματης εμπειρίας (Seikkula 2009 σελ. 64) των διαλόγων αναγνώρισης. Επίσης, μπορεί να προταθούν δοκιμές στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών, αξιοποιώντας διάφορες τεχνικές από την ιστορία της συστημικής θεραπείας, πάντα όμως σε ατμόσφαιρα ανοικτής, ειλικρινούς συνεργασίας όπου συζητούνται και εξηγούνται τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης. 14. Αντενδείξεις της συνκατασκευής αλληλουχίας νοημάτων Καθίσταται απαραίτητο να αναφέρουμε και ορισμένες αντενδείξεις για τη χρησιμοποίηση της «συνκατασκευής αλληλουχίας νοημάτων», όπως η διακοπή ροής συζήτησης. Γι αυτό ο θεραπευτής πρέπει να χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο μόνο όταν «κολλήσει» η συζήτηση ή όταν ολοκληρώνεται ένα θέμα. Άλλος κίνδυνος είναι να δημιουργηθεί ένα πρόωρα θετικό κλίμα, που να εμποδίσει τα άτομα να εκφράσουν τις διαφορές τους. Από συνεργατική η

14 θεραπεία γίνεται τότε κατευθυντική, μονολογική. Αυτό έχουν επισημάνει αρκετοί ερευνητές αναφερόμενοι σε θεραπείες που εστιάζουν γρήγορα στα θετικά του πελάτη (Lipchik 1997). Γι αυτό χρειάζεται να δοθεί επαρκής χρόνος για να εκφράσει ο καθένας αυτά που τον πονάνε ή τον θυμώνουν (Butler & Powers 1996). Επιπλέον, ακόμη και όταν συμφωνούν όλοι, ο θεραπευτής παραμένει επιφυλακτικός, όχι ως μία τεχνική down position (Waszlawick 1974) αλλά ως πεποίθηση. Αφήνει έτσι ανοικτή την πιθανότητα να επαναδιατυπωθεί αργότερα η κατάσταση με καταλληλότερο τρόπο. 15. Αποτελέσματα Όπως έδειξε η εμπειρία μας με αυτή τη μέθοδο, η «συνκατασκευή αλληλουχίας νοημάτων» ακόμη και όταν δεν εφαρμόζεται ολοκληρωμένα, δημιουργεί ένα κλίμα σεβασμού για ότι αναδύεται, αναπτύσσοντας την συνεργατικότητα και μόνο με την πρόθεση εφαρμογής της. Συμφωνώντας με τον Cecchin (Cecchin 2004 σελ. 106) θεωρούμε ότι στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι το να εμπλέξουμε τους ανθρώπους σε μια συζήτηση που δεν έχουν ξανακάνει. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της εργασίας θα γινόταν περισσότερο σαφή εάν είχαμε χώρο σε αυτό το άρθρο να παραθέσουμε πιο εκτεταμένα παραδείγματα από διαλόγους σε συνεδρίες. Ποσοτικά, μπορούμε να αναφέρουμε πως αυτή η μέθοδος μείωσε τη διάρκεια της θεραπείας και έτσι έγινε αποδεκτή με ενθαρρυντικά αποτελέσματα από χιλιάδες περιστατικά από το 1994 έως σήμερα (σε περιπτώσεις από όλο το φάσμα των ψυχικών διαταραχών, σε συνεδρίες οικογενειακές, ζεύγους, ατομικές, ομάδας και δικτύων στην κοινότητα). Πιο σημαντικό μάλλον είναι ότι παρόλο που επί σειρά ετών είχαμε τη μοναδική παιδοψυχιατρική υπηρεσία του δημοσίου στο νησί, κι επομένως με ελάχιστη δυνατότητα παραπομπών, αντιμετωπίζοντας όλο το φάσμα των διαταραχών, τα ποσοστά αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής έπεσαν στο 2 3% των περιπτώσεων. Χαρακτηριστικά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαγνωσμένης Διαταραχής Προσοχής με Υπερκινητικότητα, γρήγορα γινόταν φανερό το αγχωτικό υπόβαθρο που σχετιζόταν άμεσα με τη διαταραχή στις σχέσεις της οικογένειας και όχι με βιολογικά χαρακτηριστικά των παιδιών. 16. Συμπέρασμα Συγκριτική έρευνα με άλλες μορφές θεραπείας δεν έχει γίνει, αλλά το πιθανότερο είναι αυτή η μέθοδος ψυχοθεραπείας να έχει περίπου ίδια ποσοστά επιτυχίας με άλλες, μια και οι έρευνες δείχνουν πως η επιτυχία εξαρτάται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από την προσωπικότητα του θεραπευτή και στοιχεία του πλαισίου. Άλλωστε, κανένα επιμέρους στοιχείο της βιωματικής-διαλογικής μεθόδου που αναφέραμε δεν είναι πρωτότυπο, η σύνθεση τους όμως δεν μπορεί παρά να ενέχει την προσωπική σφραγίδα κι ευθύνη του συνθέτη τους. Παραμένει δε, ευτυχώς, ανολοκλήρωτη, με αρκετά σημεία που χρειάζονται εκτεταμένη διευκρίνιση και ελπίζουμε να εγείρει διαφωνίες ώστε να αποφεύγουμε την αναζήτηση μιας μοναδικής και απρόσωπης αλήθειας, όπως συμβαίνει στον μονολογικό κόσμο (Bakhtin 1980). Η αξία της λοιπόν έγκειται μόνο στο κατά πόσο μπορεί να εμπνεύσει θεραπευτές να αναπτύξουν τις διαφορετικές προσωπικές τους προσεγγίσεις, μια και όλοι συνθέτουμε, ακόμη και όταν δεν το παραδεχόμαστε. Βιβλιογραφία

15 Andersen, T. (1993). See and hear, and be seen and heard. In S. Friedman (ed.) The new language of change: Constructive collaboration in psychotherapy. New York: Guilford Press. Andersen. T. (1995). Reflecting Processes; Acts of informing and forming. Ιn The reflecting team in action Friedman S. New York: Guilford Press. Bakhtin, M (1980). Προβλήματα λογοτεχνίας και αισθητικής. Αθήνα, Πλέθρον. Baldwin M. & Satir V. (1987). Use of self in therapy. New York: Haworth. Bateson G. (1972). Steps to an ecology of mind. New York: Ballantine. Bowen M. (1978). Family therapy in clinical practice. New York: Jason Aronson. Briggs J., Peat F. D. (1989). Turbulent Mirror. Harper & Row. Bruner J. (1997). Πράξεις νοήματος. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Butler W. & Powers K. (1996). Solution focused grief therapy. In: Handbook of Solution focused brief therapy. S. Miller, M. Hubble and B. Dunkan, eds. San Francisco: Jossey-Bass. Cecchin G. (1987). Hypothesizing, circulating, and neutrality revisited: an invitation to curiosity. Family Process, 26. Cecchin G. (1992). Constructing Therapeutic Possibilities. in: Therapy as social construction. McNamee S. & Gergen J. K. London: SAGE pub.,. Cecchin G., Lane G. & Ray A. W. (1992). Irreverrence. A Strategy for Therapists Syrvival. London: Karnac. Cecchin G., Lane G. & Ray A. W. (1994). The cybernetics of prejudices in the practice of psychotherapy. London: Karnac. Cecchin G (2004). Η Τελευταία Ομιλία του Gianfranco Cecchin στη Θεσσαλονίκη. Μετάλογος, τ. 5. σ Grice P. (1989). Studies in the way of Words. Massachusetts: Harvard University Press. Fon Foerster H. (1992) Ethics and Second-order Cybernetics. Cybernetics and Human Knowing, Vol. 1, no. 1. Friedman J. & Combs G. (1996). Narrative Therapy. New York: Norton. Fruggeri L. (1991). Servizi siciali e famiglie: dalla risposta al bisogno alla construzione delle competenze. Oikos, 4: Fruggeri L. & Matteini M. (1991). La struttura della narrazione terapeutica. In V. Ugazio (ed), Soggeto, emozioni, sistema. Milan: Vita e Pensiero. Pp Haley J. (1961). Control in brief psychotherapy. Archives of General Psychiatry. 4: Heron J. (1989). The Facilitator s Handbook. London: Kogan Page. Honneth A. (2000). Από την επικοινωνία στην αναγνώριση. Αθήνα: Πόλις. Lipchik E. (1997). My story about solution focused brief therapist/client relationships. Journal o Systemic Therapies. 16: Lowe R. (2005). Structured methods and striking moments: using question sequences in living ways. Family Process, 44: Luria A. R. (1961). The Role of Speech in the Regulation of Normal and Abnormal Behavior. New York: Liveright,. Mahrer A. R. (1982). Experiential psychotherapy: Basic practices. New York: Bruner/Mazel. Mandler J. (1984). Stories, Scripts and Scenes: Aspects of Schema Theory. Hillsdale,. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates,.

16 Minuchin S. & Fishman H. C. (1981). Family Therapy Techniques. Massachusetts: Harvard University Press,. Πολέμη-Τοδούλου Μ, Βασιλείου Β., Βασιλείου Γ. (2003). Η Διεργασία της Ομάδας δια μέσου της Πολιτισμικής Αλλαγής. Μετάλογος, τ. 4. σ Ranciere J. (1987). Le maitre ighorant. Paris: Librairie Artheme Fayard. Satir V. (1964). Conjoint Family Therapy. Palo Alto. CA: Science and Behavior Books. Satir V. & Baldwin M. (1984). Satir step by step: a guide to creating change in families. Palo Alto: Science and Behavior Books. Schlippe v A., Schweitzer J. (2008). Εγχειρίδιο της Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής. Θεσσαλονίκη: University Studio Press. Seikkula J. (2009). Εσωτερικές και Εξωτερικές Φωνές στην Παρούσα Στιγμή στη Θεραπεία Οικογένειας και Δικτύου. Μετάλογος, τ. 16, σ , Θεσσαλονίκη Stern D. N. (1985). The interpersonal world of the infant. London: Karnac. Tomm K. (1987). Interventive interviewing. Family Process 26: part I: 3-13 & part II: Watzlawick P., Weakland J. and Fish R. (1974). Change: Principles of problem formation and problem resolution. New York: Norton. Western D. & Gabbard GO. (2002). Developments in Cognitive Neuroscience. J. Am. Psychoanal. Assoc., 50: Whitacker C. A. (1976). The hindrance of theory in clinical work. In: Family Therapy: Theory and practice. P. J. Guerin, ed. New York: Gardner Press

ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ-ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Έναρξη μαθημάτων: Νοέμβριος 2016

ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ-ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Έναρξη μαθημάτων: Νοέμβριος 2016 ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ-ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Έναρξη μαθημάτων: Νοέμβριος 2016 Το πρόγραμμα εκπαίδευσης ολοκληρώνεται σε τέσσερα έτη (700 ώρες συνολικά). Συμπεριλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα)

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κε.Συ.Θε.Σ. είναι το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Βορειοδυτική Ελλάδα που οργανώνει τετραετές επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ»

ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΙΙ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ (PhD, MSc, MA) Κλινικός & Συμβουλευτικός Ψυχολόγος 1 ΔΟΜΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Ορισμοί, οφέλη,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία

Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία Μεταμοντέρνες Προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Bienestar Το Κέντρο Bienestar προσφέρει συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων

Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Η δραματοθεραπεία στην εκπαίδευση ενηλίκων Στη δραματοθεραπεία εκδραματίζονται σκηνές και γεγονότα της ζωής στην προσωπική παράσταση του καθενός, με την ασφάλεια που προσφέρουν οι μορφές τέχνης που χρησιμοποιούνται,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Νέος Κύκλος Εκπαίδευσης στη Συνεργατική Συμβουλευτική και Διαλογική Θεραπεία συνολικής διάρκειας 60 ωρών

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Νέος Κύκλος Εκπαίδευσης στη Συνεργατική Συμβουλευτική και Διαλογική Θεραπεία συνολικής διάρκειας 60 ωρών ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Νέος Κύκλος Εκπαίδευσης στη Συνεργατική Συμβουλευτική και Διαλογική Θεραπεία συνολικής διάρκειας 60 ωρών Οργανωτική Υποστήριξη Η οργάνωση και παροχή της εκπαίδευσης θα προσφερθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ψυχοθεραπεία;

Τι είναι ψυχοθεραπεία; (M. HERSEN και W. SLEDGE, Encyclopedia of Psychotherapy Academic Press, 2002) 1 Τι είναι ψυχοθεραπεία; Ψυχοθεραπεία είναι η λεκτική επικοινωνία μεταξύ θεραπευόμενου και ψυχοθεραπευτή με σκοπό : Την διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο. Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ

Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο. Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Μια εισαγωγή στην έννοια της βιωματικής μάθησης Θεωρητικό πλαίσιο Κασιμάτη Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ Τι εννοούμε με τον όρο «βιωματική μάθηση»; Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο μάθησης,

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη. Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη. Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας Ο διετής κύκλος εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας, παρέχει ολοκληρωμένη, επαγγελματική εκπαίδευση στις θεωρίες και τις πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής 3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Γιάννης Αναστασιάδης: Κοινωνικός Λειτουργός, Παιδικά Χωριά SOS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αίαντος 3, 15235 Βριλήσσια Τηλ. 210-8063665, 6129290, Fax 210-8062113, e-mail: info@ergastirio.eu Site: www.ergastirio.eu Εισαγωγικό Πρόγραμμα σε Βασικές Έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας

Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (ΕΑΙP) (www.eaip.eu), η συνθετική ψυχοθεραπεία εφαρμόζει, πρωταρχικά,

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση. Δρ Μαρία Ηρακλέους

Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση. Δρ Μαρία Ηρακλέους Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση Δρ Μαρία Ηρακλέους Μια φορά και ένα καιρό μια καμηλοπάρδαλη!!! Το ταξίδι στο Αναλυτικό μπορεί είναι να είναι προκλητικό, δύσκολο,

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπειας Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Η ομαδικο-αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας

Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η Φιλοσοφία της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συνθετικής Ψυχοθεραπείας (ΕΑΙP) (www.eaip.eu), η συνθετική ψυχοθεραπεία εφαρμόζει, πρωταρχικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Ματίνα Στάππα Αναστασία Μιχαηλίδου Γιώργος Μενεγάκης Η προαγωγή της στοματικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Η Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨwww.gacbp.com) ιδρύθηκε το 1994 ως ένας επιστημονικός φορέας με σκοπό την προαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Δραματοθεραπεία. Ρίτσα Μαντζαβέλα, Ψυχολόγος- Φιλόλογος Ε.Α.Ε.

Δραματοθεραπεία. Ρίτσα Μαντζαβέλα, Ψυχολόγος- Φιλόλογος Ε.Α.Ε. Δραματοθεραπεία Στόχος της δραματοθεραπείας είναι να βιώσουν τα άτομα, που συμμετέχουν, νέες ενοράσεις, εμπειρίες και διεξόδους, διευρύνοντας τον ορίζοντα έκφρασης των σχέσεών τους. Η επικοινωνία των μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στην Υπαρξιακή προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική

Εκπαίδευση στην Υπαρξιακή προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαίδευση στην Υπαρξιακή προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-18 Α ΚΥΚΛΟΣ: Φθινόπωρο 2017 Τεχνικές κλινικής συνέντευξης Ι: Κλινικές δεξιότητες, λήψη ιστορικού, θεραπευτικός σχεδιασµός ( Α Έτος) Η λήψη ενός καλού

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριμένα, στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να έχουν επιτύχει τα εξής:

Συγκεκριμένα, στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να έχουν επιτύχει τα εξής: ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥ» ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΩΤΣΙΔΗ ΑΡΧΕΣ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ & ΕΠΟΠΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ & ΕΠΟΠΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ & ΕΠΟΠΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ. Ημερομηνία έναρξης: Οκτώβριος 2018 Γενικά Στόχος του προγράμματος είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση επαγγελματιών συστημικών ψυχοθεραπευτών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ To Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής είναι ένα Κέντρο δια Βίου Μάθησης, πιστοποιημένο από τον Εθνικό Οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Υποέργο 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία

Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία Διδακτική Εννοιών τη Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία Ενότητα 1η: Η Διδακτική στα πλαίσια της παραδοσιακής Παιδαγωγικής Κώστας Ραβάνης Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ Λογικοθυμική προσέγγιση (Rational-Emotive Therapy) Αναπτύχθηκε από τον Albert Ellis τη δεκαετία του 1950. Πεποίθηση πως οι συναισθηματικές δυσκολίες οφείλονται σε λανθασμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας»

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» «Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» Ματίνα Στάππα, Οδοντίατρος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η εφαρμογή των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική

Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου Διδάσκουν: Πολύκαρπος Καραμούζης, (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 1 ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το πρόγραμμα ειδίκευσης στη συστημική διάγνωση που προσφέρει το Λόγω Ψυχής Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ, ΟΠΩΣ

ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΕΦAΛΑΙΟ 3 Ερωτήσεις: εργαλείο, μέθοδος ή στρατηγική; Το να ζει κανείς σημαίνει να συμμετέχει σε διάλογο: να κάνει ερωτήσεις, να λαμβάνει υπόψη του σοβαρά αυτά που γίνονται γύρω του, να απαντά, να συμφωνεί...

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29 Γράφει: Νικόλαος Βακόνδιος, Ψυχολόγος Η λέξη «ψύχωση» είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά από τον κόσμο με λάθος νόημα και περιεχόμενο. Στο κείμενο αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία / MSc in Integrative Counselling and Psychotherapy

Μεταπτυχιακό στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία / MSc in Integrative Counselling and Psychotherapy Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Μεταπτυχιακό στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία / Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Α/ Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Απλή Αν κάνετε αναζήτηση µιας λέξης σε ένα αρχαιοελληνικό σώµα κειµένων, αυτό που θα λάβετε ως αποτέλεσµα θα είναι: Μια καταγραφή όλων των εµφανίσεων της λέξης στο συγκεκριµένο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (Π.Ε.Σ.Θ.) Τετραετές Βασικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (Π.Ε.Σ.Θ.) Τετραετές Βασικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αθήνα: Κονίτσης 33, 15125 Μαρούσι Τηλ. 210-8063665, 6129290, Fax 210-8062113, e-mail: info@ergastirio.eu Site: www.ergastirio.eu ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΕ.Π.Σ.ΣΥ.) Βασικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΕ.Π.Σ.ΣΥ.) Βασικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Αθήνα: Κονίτσης 33, 15125 Μαρούσι Τηλ. 210-8063665, 6129290, Fax 210-8062113, e-mail: info@ergastirio.eu Site: www.ergastirio.eu ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Το βίωμα της ομαδικής λήψης απόφασης Πλεονεκτήματα ομαδικής λήψης απόφασης Ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ To Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής είναι ένα Κέντρο δια Βίου Μάθησης, πιστοποιημένο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εποικοδομητική διδασκαλία μέσω γνωστικής σύγκρουσης. Εννοιολογική αλλαγή

Εποικοδομητική διδασκαλία μέσω γνωστικής σύγκρουσης. Εννοιολογική αλλαγή Εποικοδομητική διδασκαλία μέσω γνωστικής σύγκρουσης. Εννοιολογική αλλαγή 1. Εισαγωγή. Βασική υπόθεση του Εποικοδομισμού Άννα Κουκά Βασική υπόθεση του Εποικοδομισμού Η γνώση συγκροτείται μέσα σε καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκπαίδευση Ομαδικών Αναλυτών

Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκπαίδευση Ομαδικών Αναλυτών Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 Εκπαίδευση Ομαδικών Αναλυτών Επωνυμία και Βασική Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εισαγωγή στην Ομαδική Αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων,

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, αντιπαράθεσης απόψεων. Εννοιολογική χαρτογράφηση -Ο χάρτης εννοιών (concept

Διαβάστε περισσότερα

Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας

Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας Παιδεία Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - HOPEinGA Hellenic Organisation of Psychotherapy and Education

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σπουδών Ψυχοδράματος

Οδηγός Σπουδών Ψυχοδράματος Οδηγός Σπουδών Ψυχοδράματος Ψυχοκίνηση σε συνεργασία με το ΨΥΚΑΠ Η εκπαίδευση στο Ψυχόδραμα, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της βιωματική, που σημαίνει ότι διδασκόμαστε επί της πραγματικής διαδικασίας της

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία

Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία δεν έχει περιορισμούς. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Δεν απαιτεί ταλέντο στην ζωγραφική. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική

Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Κλινική Πρακτική Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ψυχοδυναμική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - HOPEinGA Hellenic Organisation of Psychotherapy and Education

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία από ασθενείς με καρκίνο Χριστιάνα Μήτση Ψυχολόγος Μsc-Ψυχοθεραπεύτρια Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Η Ε.Ψ.Υ.ΘΕ είναι επιστημονική ψυχολογική εταιρεία που βασικό σκοπό έχει την πρόληψη, την εκπαίδευση, αλλά και την παροχή υψηλών υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc-PhD www.psychology.org.gr Επικοινωνία Λεκτική: ό,τι λέμε χρησιμοποιώντας το λόγο Μη λεκτική: ό,τι λέμε χωρίς να το εκφράζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές

Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΛΑΙΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. Ηθική Φορτισμένος και πολυσήμαντος όρος Εικόνα μιας «βαθύτερης εσωστρεφούς πραγματικότητας»

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης.

Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης. Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης. - 2 - Συσσωρευµένη γνώση και ικανότητες Ευαισθητοποίηση και αξιολόγηση της ατοµικής ικανότητας ανάληψης δράσης. Κοινωνική δεξιότητα Ικανότητα εκµάθησης Μεθοδικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη. Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη. Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, παρέχει ολοκληρωμένη, εξειδικευμένη επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα #6: ΕΤΟΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Φορέας. Οργανωτικός Φορέας. Εκπαιδευτικά προγράµµατα

Εκπαιδευτικός Φορέας. Οργανωτικός Φορέας. Εκπαιδευτικά προγράµµατα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΡΑΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Εκπαιδευτικός Φορέας Το Ινστιτούτο Ατοµικής και Οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος Περιεχομένα Ενότητες δραστηριοτήτων Μικρή ιστορία για τη δημιουργικότητα Ποιος θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

MSc Cognitive Behavioural Psychotherapy (Adult) / Μεταπτυχιακό στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικες)

MSc Cognitive Behavioural Psychotherapy (Adult) / Μεταπτυχιακό στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικες) Oδηγός Σπουδών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2016-17 MSc Cognitive Behavioural Psychotherapy (Adult) / Μεταπτυχιακό στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση Συνθετικής Ψυχοθεραπείας

Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση Συνθετικής Ψυχοθεραπείας Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση Συνθετικής Ψυχοθεραπείας Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 ATHENS SYNTHESIS προσφέρει σε βάθος εκπαίδευση στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία βασισμένη στην ανθρωπιστική

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η δημιουργική γραφή στο δημοτικό σχολείο είναι μια προσπάθεια να ξυπνήσουμε στο παιδί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του,

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης και η σημασία τους για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών, τη. Συναισθηματική Νοημοσύνη. και τη Δημιουργικότητα.

Πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης και η σημασία τους για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών, τη. Συναισθηματική Νοημοσύνη. και τη Δημιουργικότητα. Πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης και η σημασία τους για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών, τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και τη Δημιουργικότητα. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Μονάδα Εφηβικής Υγείας Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Εστιάζει σε δυο σημεία του ρόλου του ΣΕΠ στο ΑΠΚΥ: 1) ως εκπαιδευτή ενηλίκων, δεδομένου ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται αποτελείται κατά αποκλειστικότητα από ενήλικους εκπαιδευόμενους. 2) ως συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

Τετραετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία

Τετραετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία Τετραετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2009 στο Ηράκλειο Κρήτης από τον ψυχίατρο Παναγιώτη Χρυσό μετά από πολυετή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία

Εκπαίδευση στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία Εκπαίδευση στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (Ι.Α.Ψ.)

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα της Τεχνολογία ευκαιρία μεταγνωστικής ανάπτυξης

Το μάθημα της Τεχνολογία ευκαιρία μεταγνωστικής ανάπτυξης Το μάθημα της Τεχνολογία ευκαιρία μεταγνωστικής ανάπτυξης Χρυσούλα Λαλαζήση Σχολική Σύμβουλος Δ/μιας Eκπ/σης Αρχιτεκτόνων-Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών chrlalazisi@gmail.com Πως μαθαίνουμε;

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

PSYCHOLOGY. Δηλώσεις συμμετοχής: seminars@bca.edu.gr. Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

PSYCHOLOGY. Δηλώσεις συμμετοχής: seminars@bca.edu.gr. Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Σεμινάρια του τμήματος Ψυχολογίας του BCA για το Ακαδημαϊκό έτος 2012/2013 Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Το Τμήμα Ψυχολογίας του BCA σε συνεργασία με το Κέντρο Γνωσιακής και Συστημικής Ψυχοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ. Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Φιλία Ίσαρη Επίκουρη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝ-ΒΟΥΛΕΥΟΜΑΙ=συνεξετάζω με κάποιον το πρόβλημα του και

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα