Θέρμανση Νερού - Τεχνικό Εγχειρίδιο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέρμανση Νερού - Τεχνικό Εγχειρίδιο"

Transcript

1 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING Θέρμανση Νερού - Τεχνικό Εγχειρίδιο Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... Error! Bookmark not defined. 2. Σχέδιο Δράσης Έκθεση... 8 Παράρτημα:... 10

2 1 Συγγραφείς: Benke, Georg Austrian Energy Agency Ιστοσελίδα GreenBuilding website: Το έργο GreenBuilding υποστηρίζεται από το: Όμάδα έργου: Disclaimer EU Commission: The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not represent the opinion of the Community. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

3 2 1. Εισαγωγή Το πρόγραμμα GreenBuilding είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες και χρήστες κτιρίων του τριτογενή τομέα, ιδιωτικοί ή δημόσιοι οργανισμοί, δέχονται υποστήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και για την ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίριά τους. Οποιαδήποτε επιχείρηση, εταιρία η οργανισμός που προγραμματίζει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος, μπορεί να συμμετάσχει. Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα GreenBuilding, η επιχείρηση δηλώνει τη δέσμευσή της να μειώσει σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση στα κτίρια της που συμμετέχουν σ αυτή την προσπάθεια. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε βοήθεια για την διαδικασία εκτίμησης και επίτευξης της μέγιστης δυνατής ενεργειακής απόδοσης στον τομέα της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού και θέρμανση. Αυτό το Τεχνικό Εγχειρίδιο είναι ένα από τα Εγχειρίδια που δημοσιεύονται στο πλαίσιο του προγράμματος GreenBuilding και είναι συμπληρωματικό των Οδηγιών για τη συμμετοχή ως Μέλος. Σ αυτό το έγγραφο παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για την ένταξη ηλιακών θερμικών συστημάτων στα κτίρια. Η βασική αρχή της ηλιακής ενέργειας Η βασική αρχή, κοινή για όλα τα ηλιακά θερμικά συστήματα, είναι απλή: η ηλιακή ακτινοβολία συλλέγεται και η θερμότητα μεταφέρεται σε ένα θερμοχωρητικό υλικό, συνήθως ένα ρευστό (ή μερικές φορές αέρας). Το θερμό ρευστό χρησιμοποιείται είτε άμεσα, (π.χ. παραγωγή ζεστού νερού) είτε έμμεσα με την χρήση ενός εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος μεταφέρει την παραγόμενη θερμότητα στην τελική της χρήση (π.χ. θέρμανση χώρου) Μερικές φορές, το παραγόμενο ζεστό νερό αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση. Αυτή είναι η περίπτωση κατά την οποία η παραγωγή δεν συμπίπτει με την χρήση. Είναι επίσης πιθανόν, το ζεστό νερό απλά να προθερμαίνεται από το ηλιακό σύστημα πριν μεταφερθεί σε συμβατικές τεχνολογίες (βενζίνη / πετρέλαιο / ηλεκτρισμός) για να παράσχει την απαιτούμενη θερμοκρασία. Η επιφάνεια απορρόφησης Το βασικό στοιχείο ενός ηλιακού συλλέκτη είναι η επιφάνεια απορρόφησης. Οι επιφάνειες απορρόφησης είναι συνήθως μαύρες, καθώς οι σκούρες επιφάνειες παρουσιάζουν πολύ υψηλό βαθμό απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας. Καθώς η επιφάνεια θερμαίνεται σε μια θερμοκρασία υψηλότερη από την θερμοκρασία περιβάλλοντος, εκπέμπει ένα μεγάλο μέρος από την συσσωρευμένη ηλιακή ενέργεια σε μορφή θερμικής ακτινοβολίας μεγάλου κύματος. Ο λόγος της απορροφούμενης ενέργειας ως προς την εκπεμπόμενη εξαρτάται από τον βαθμό εκπομπής.

4 3 Προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες ενέργειας μέσο την θερμικής εκπομπής, οι περισσότερο αποδοτικές απορροφητικές επιφάνειες φέρουν μια επιλεκτική επικάλυψη. Η επικάλυψη επιτρέπει την μετατροπή ενός μεγάλου ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας σε θερμότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα την εκπομπή θερμότητας. Η επιλεκτική επικάλυψη παρέχει ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 90%. Στην αγορά διατίθενται διάφοροι τύποι ηλιακών συλλεκτών: Συλλέκτες χωρίς γυάλινη κάλυψη/ προστασία Επίπεδοι συλλέκτες με γυάλινη κάλυψη Σωληνωτή απορροφητική επιφάνεια κενού Συλλέκτης χωρίς γυάλινη κάλυψη/ προστασία Ένας συλλέκτης χωρίς γυάλινη κάλυψη είναι ιδανική εφαρμογή για την χρήση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση κολυμβητηρίων κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Η μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία της καλοκαιρινής περιόδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχετικά απλές τεχνολογίες. Προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη θέρμανση για τα κολυμβητήρια, θερμοκρασίες χαμηλότερες από 30 C είναι αρκετά ικανοποιητικές. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας επιπλέον δεξαμενής νερού καθώς το νερό των κολυμβητηρίων έχει την ικανότητα να διατηρήσει την απαιτούμενη θερμοκρασία και μια αντλία εξασφαλίζει την ανακύκλωση του νερού μέσω της επιφάνειας απορρόφησης. Το ηλιακό σύστημα ελέγχου, με αισθητήρες θερμοκρασίας στην είσοδο του νερού και στις επιφάνειες απορρόφησης, ρυθμίζει αυτόματα και οικονομικά την λειτουργία του θερμικού συστήματος. Οι επιφάνειες απορρόφησης των κολυμβητηρίων είναι συνήθως μαύρα πλαστικά ματ υλικά ή σωλήνες. Οι θερμοκρασίες που απαιτούνται για την συγκεκριμένη χρήση είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με τις θερμοκρασίες που απαιτούνται από άλλα ηλιακά θερμικά συστήματα για θέρμανση νερού και θέρμανση χώρων. Η επιφάνεια απορρόφησης μπορεί να τοποθετηθεί με απλό τρόπο στην οροφή και η έναρξη λειτουργίας του να είναι άμεση. Επίπεδος συλλέκτης με γυάλινη κάλυψη Ο επίπεδος συλλέκτης αποτελείται από την επιφάνεια απορρόφησης, μια διαφανή κάλυψη, ένα πλαίσιο και ένα μονωτικό υλικό. Συνήθως χρησιμοποιείται ένας υαλοπίνακας ασφαλείας (με μικρή περιεκτικότητα σιδήρου) ως διαφανής κάλυψη, καθώς μεταδίδει μεγάλο ποσοστό του φωτεινού φάσματος μικρού-κύματος. Ταυτόχρονα, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος από την εκπεμπόμενη θερμότητα διαφεύγει από την κάλυψη ( φαινόμενο του θερμοκηπίου). Επιπρόσθετα, η διαφανής κάλυψη εμποδίζει τον αέρα και τις αύρες να απομακρύνουν τη θερμότητα και επίσης εμποδίζουν την συσσώρευση ακαθαρσίας στην επιφάνεια απορρόφησης. Μαζί με τη πλαίσιο, η κάλυψη προστατεύει την επιφάνεια από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

5 4 Η μόνωση στο πίσω μέρος της επιφάνειας απορρόφησης και στα πλαϊνά τοιχώματα ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας λόγω αγωγιμότητας. Η μόνωση είναι συνήθως από αφρό πολυουραιθάνης ή ορυκτοβάμβακα, πετροβάμβακα, ή fiberglass. Οι επίπεδοι συλλέκτες μπορούν να έχουν καλό βαθμό οικονομικής απόδοσης, καθώς επίσης και ένα ευρύ φάσμα επιλογών σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησής τους (επάνω από την οροφή, μέσα στην οροφή κλπ.). Πρόκειται για πολύ κοινούς συλλέκτες και η κύρια χρήση τους είναι η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Σωληνωτή απορροφητική επιφάνεια κενού Πρόκειται για μια απορροφητική επιφάνεια που τοποθετείται σε έναν άδειο και υπό πίεση γυάλινο σωλήνα. Το θερμαγωγικό ρευστό ( συνήθως αέριο) ρέει άμεσα μέσω της επιφάνειας σε σωλήνα-u ή με αντίστροφη ροή μέσω συστήματος αγωγών. Πολλοί απλοί σωλήνες, σειριακά συνδεδεμένοι, ή σωλήνες που συνδέονται μεταξύ τους, απαρτίζουν τον ηλιακό συλλέκτη. Ένας σωληνωτός συλλέκτης εμπεριέχει ένα ειδικό ρευστό, που εξατμίζεται ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο ατμός ανέρχεται στους σωλήνες και προθερμαίνει το ρευστό μεταφοράς θερμότητας στον κύριο σωλήνα, σαν εναλλάκτης θερμότητας. Τότε, το συμπυκνωμένο υγρό, επιστρέφει στην βάση του σωλήνα. Οι σωλήνες κενού έχουν το πλεονέκτημα ότι δουλεύουν αποδοτικά ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες επιφάνειας απορρόφησης (> 120 ο C) και με χαμηλή ακτινοβολία. Υψηλότερες θερμοκρασίες είναι επίσης δυνατόν να επιτευχθούν για χρήσεις όπως θέρμανση ζεστού νερού, η παραγωγή ατμού και κλιματισμό. Δεξαμενή Αποθήκευσης Ζεστού Νερού και Εναλλάκτης Θερμότητας Ο λειτουργία της δεξαμενής αποθήκευσης ζεστού νερού είναι να εξασφαλίζει απόθεμα ενέργειας για τις μέρες με περιορισμένη ηλιακή ακτινοβολία. Η χωρητικότητά της θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ημερήσια κατανάλωση ζεστού νερού, για να αποφευχθεί η έλλειψη του, σε ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια. Κυρίως χρησιμοποιούνται χαλύβδινες δεξαμενές με επισμάλτωση. Για την προστασία από τη διάβρωση απαιτούν μαγνήσιο. Οι δεξαμενές αποθήκευσης από ανοξείδωτο χάλυβα έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής αλλά είναι ακριβότεροι. Οι καλές δεξαμενές αποθήκευσης έχουν ένα λεπτό, κυλινδρικό σχήμα προκειμένου να επιτύχουν διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας μέσα στην δεξαμενή. Αυτό επιτρέπει την βέλτιστη χρήση του θερμού πόσιμου νερού στην ανώτερη περιοχή της δεξαμενής και έτσι δεν είναι υποχρεωτικό να έχει την απαιτούμενη θερμοκρασία όλο το περιεχόμενο της δεξαμενής. Η ανεπιθύμητη ανάμιξη του περιεχομένου της δεξαμενής με εισερχόμενο κρύο νερό μπορεί να αποφευχθεί μέσω ενός ειδικού αυλού ή με ένα διαχωριστικό δίσκο. Η τοποθέτηση του εναλλάκτη θερμότητας στον πυθμένα της δεξαμενής επιτρέπει την αποδοτικότερη λειτουργία του ηλιακού συστήματος λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας εισόδου του νερού.

6 5 Ο εναλλάκτης θερμότητας του συμβατικού θερμοσίφωνα τοποθετείται στο ανώτερο σημείο της δεξαμενής για να τον προστατέψει από την θέρμανση ποσότητας νερού μεγαλύτερης από την απαιτούμενη. Διαστασιολόγηση του συστήματος Όταν η διαστασιολόγηση γίνεται από κάποιον ειδικό, που χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό και διαγράμματα για τον υπολογισμό της επιφάνειας του συλλέκτη και του μεγέθους της δεξαμενής αποθήκευσης, το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό. Ο σχεδιασμός και η διαστασιολόγηση των συστημάτων ηλιακών συλλεκτών και των δεξαμενών αποθήκευσης, θα πρέπει να γίνει από κατάλληλα εκπαιδευμένο τεχνικό, με την χρήση προσαρμοσμένων λογισμικών και διαγραμμάτων. Για μια πρώτη προσέγγιση ή για έναν απλό υπολογισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες τιμές: Η αποδιδόμενη θερμότητα του ηλιακού συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η τοπική ακτινοβολία, ο προσανατολισμός και η κλίση του συλλέκτη, η σχέση μεταξύ του μεγέθους του συλλέκτη και της δεξαμενής νερού. Στην Αυστρία υπολογίζεται ότι η αποδιδόμενη θερμότητα είναι γύρω στις 350 kwh/m2a για έναν επίπεδο συλλέκτη με γυάλινη κάλυψη και αποθηκευτική ικανότητα 50 L νερού ανά m2 συλλέκτη (60% των απαιτήσεων σε ζεστό νερό καλύπτεται από την ηλιακή ενέργεια). Το βέλτιστο οικονομικό όφελος προκύπτει όταν η ηλιακή ενέργεια καλύπτει ποσοστό της τάξης του 40-50% της ετήσιας ενέργειας για ζεστό νερό. Για μικρότερα συστήματα (<50 m2) θα πρέπει να είναι περισσότερο από 50%, για μέσου μεγέθους συστήματα ( m2) μπορεί να είναι περίπου 45% (οι αριθμοί που παρουσιάζονται αφορούν στην Αυστρία). Ένα σύστημα που απαιτεί γύρω στα 1000L ζεστού νερού την ημέρα (> 55 0 C) η επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη θα πρέπει να είναι μεταξύ 77 και 100 m2 και η δεξαμενή αποθήκευσης θα πρέπει να είναι μεταξύ 4250 και 5500L. Η δεξαμενή αποθήκευσης θα πρέπει να έχει αρκετή θερμοχωρητικότητα προκειμένου να ικανοποιεί της ανάγκες της τελικής χρήσης κατά την διάρκεια περιόδων χαμηλής ή μηδαμινής ηλιακής ακτινοβολίας. Οι διαστάσεις της δεξαμενής αποθήκευσης εξαρτώνται από τρεις κύριους παράγοντες: περιοχή εγκατάστασης του ηλιακού συλλέκτη, θερμοκρασία χρήσης και απόσταση μεταξύ της περιοχής παραγωγής ενέργειας στον συλλέκτη, αποθήκευσης και κατανάλωσης. Όταν η κατανάλωση δεν συμπίπτει με τη χρήση, όπως στην περίπτωση κατοικιών και ξενοδοχείων, συνίσταται η αποθήκευση να είναι μεταξύ 60 και 90 L/m2 της επιφάνειαςτου ηλιακού συλλέκτη. Στις περιπτώσεις όπου η απόσταση είναι καταγεγραμμένη, π.χ. στις βιομηχανικές εφαρμογές, συνίσταται η προθέρμανση του νερού με την χρήση συσσωρευτή μεγέθους L/m2 επιφάνειας συλλογής. Για ένα σύστημα που απαιτεί περίπου 500 λίτρα ζεστού νερού την ημέρα, η επιφάνεια συλλογής θα πρέπει είναι περίπου 35m2 και η δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού περίπου 2000 λίτρα. Για μικρά συστήματα είναι δυνατόν να

7 6 χρησιμοποιηθούν έτοιμες διατάξεις που είναι διαθέσιμες στην αγορά για τον οικιακό τομέα. Για μικρότερα συστήματα υπάρχει ένα υπολογιστικό εργαλείο στην ιστοσελίδα: (στη Γερμανική γλώσσα) Διαστασιολόγηση θερμικών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού, μερικής λειτουργίας. Σε πολλές περιπτώσεις είναι επίσης δυνατόν η ηλιακή ενέργεια να συμπληρώνει τη θέρμανση του κτιρίου. Αυτό είναι συνήθως εφικτό όταν οι απαιτήσεις θέρμανσης είναι πολύ μικρές. Συγκρινόμενο με ένα σύστημα ζεστού νερού, ο λόγος του μεγέθους της επιφάνειας συλλογής προς το μέγεθος της δεξαμενής είναι πολύ μεγαλύτερος από τον απαιτούμενο μόνο για ζεστό νερό. Ρύθμιση Συχνά, ένας διαφορικός ρυθμιστής είναι αρκετός για ένα μικρό ηλιακό σύστημα για θέρμανση νερού. Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει με δύο αισθητήρες θερμοκρασίας- έναν στον συλλέκτη και έναν στην δεξαμενή. Αν η θερμοκρασία στον συλλέκτη είναι υψηλότερη από την θερμοκρασία της δεξαμενής, ένας κυκλοφορητής ξεκινά να λειτουργεί μέχρι να επιτευχθεί μια συγκεκριμένη θερμοκρασία στην δεξαμενή ή μέχρι η θερμοκρασία στον συλλέκτη να εξισωθεί με την θερμοκρασία της δεξαμενής. Αν το σύστημα είναι συνδεδεμένο με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης, με την χρήση τεσσάρων αισθητήρων θερμοκρασίας το σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί πολύ αποδοτικά. Η τοποθέτηση των τεσσάρων αισθητήρων μπορεί να γίνει ως εξής: 1. Στον εναλλάκτη ανακύκλωσης, που βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο της δεξαμενής 2. Στο έξοδο του ηλιακού συλλέκτη 3. Στον συμβατικό λέβητα, που θα θερμάνει το νερό αν δεν επαρκεί η ηλιακή ενέργεια 4. Στον εναλλάκτη θερμότητας συμβατικού καυσίμου που βρίσκεται στο μέσο της δεξαμενής αποθήκευσης. Το σύστημα ρύθμισης ξεκινά την αντλία ανακύκλωσης, αν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του συλλέκτη και της δεξαμενής είναι μεταξύ 5 0 C C. Αν αυτή η θερμοκρασιακή διαφορά πέσει στους 2 0 C C, τότε ο ηλιακός ρυθμιστής θα κλείσει την αντλία ανακύκλωσης. Ο εναλλάκτης συμβατικού καυσίμου λειτουργεί μόνο αν η θερμοκρασία στο μέσο της δεξαμενής είναι χαμηλότερη από μια προκαθορισμένη θερμοκρασία. Αυτό παρέχει εγγύηση για την συνεχή διαθεσιμότητα ζεστού νερού.

8 7 Μέτρηση του συστήματος Η μέτρηση της παραγόμενης ηλιακής θερμικής ενέργειας δεν είναι τόσο εύκολη όσο η μέτρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, όλα τα θερμικά ηλιακά συστήματα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα τουλάχιστον με μια απλή συσκευή μέτρησης. Για τον χρήστη είναι συχνά η μόνη πιθανότητα να ελέγξει ότι το σύστημά του λειτουργεί αποδοτικά. Οι μετρήσεις της ηλιακής απόδοσης είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για εγγυημένο αποτέλεσμα. Σε μερικές περιοχές, όπως στο Bundesland του Salzburg / Αυστρία, οι δημόσιες επιδοτήσεις για μεγάλα ηλιακά θερμικά συστήματα, μπορούν να εγκριθούν μόνο αν περιλαμβάνεται μετρητής σε αυτά και η μέση απόδοση του συστήματος είναι υψηλότερη από 350 kwh/ m2. Αυτή η απαίτηση εφαρμόζεται σε μικρότερα συστήματα στην Γερμανία. Στοιχεία Κόστους Στην ηλιακή εγκατάσταση θα πρέπει να προσδιορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία: Η επιφάνεια του συλλέκτη συμπεριλαμβανομένου του συστήματος σωληνώσεων Σύστημα σωληνώσεων απο το ηλιακού κύκλωμα έως την δεξαμενή ή έως τον εξωτερικό εναλλάκτη θερμότητας, περιλαμβανομένων των αντλιών, μετρητή πίεσης και υγρού. Απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας (π.χ, βαλβίδες εκτόνωωσης) και εξοπλισμός συντήρησης (π.χ. έλασμα ροής, βαλβίδες εκτόνωσης με βαλβίδα διακοπής) Συσκευή ελέγχου αντλιών, κατάλληλος βοηθητικός εξοπλισμός και κάποιες επιπλέον μετρητικές συσκευές. Μέσο θερμικής μεταφοράς του ηλιακού κυκλώματος, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού για τη μέτρηση θερμοκρασίας τοιχωμάτων κλπ. Η επιτυχής απόδοση της εγκατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, που δεν περιορίζονται μόνο στην επιλογή της επιφάνειας της εγκατάστασης στην οροφή. Η καταναλωτική συμπεριφορά των χρηστών παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ τόσο ο τύπος του συστήματος κατανομής της ενέργειας όσο και ο τρόπος της θέρμανσης του νερού, παίζουν αποφασιστικό ρόλο. Η κατανομή της ενέργειας και η θέρμανση του νερού θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε η συμπεριφορά των καταναλωτών να μην επηρεάζει την αποδοτικότητα του συνολικού συστήματος. Η εμπειρία στην Αυστρία έχει δείξει ότι για τα μεγάλα ηλιακά συστήματα, το κόστος ανά m2 είναι περίπου 350 και η αποδιδόμενη ενέργεια είναι περίπου 350 kwh ανά m2 επιφάνειας συλλογής. Για την ανακύκλωση του μέσου μεταφοράς της θερμότητας χρησιμοποιείται μια αντλία ανακύκλωσης. Η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση θα είναι της τάξης των 100 kwh. Η ποιότητα του μέσου μεταφοράς θερμότητας θα πρέπει να ελέγχεται περιοδικά από ένα ειδικό. Πιθανώς να απαιτείται η αντικατάσταση του μετά από κάποια χρόνια.

9 8 Οικονομική Απόδοση Ο βαθμός επιτυχίας του συστήματος ποικίλει αναλόγως της ζήτησης, της θέσης και της μορφής της ενέργειας που αντικαθίσταται από ηλιακή ενέργεια, π.χ. στην Αυστρία για μεγάλα ηλιακά συστήματα (> 50m2) η βέλτιστη απόδοση επιτυγχάνεται εάν η ηλιακή ενέργεια καλύπτει περίπου 40-50% της ζήτησης ζεστού νερού. Ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (IRR) για επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στην ηλιακή ενέργεια τυπικά κυμαίνεται μεταξύ 4-7% (με επιδότηση), αναλόγως του συστήματος και της τιμολόγησης της ενέργειας. Η οικονομική αποδοτικότητα μπορεί να αυξηθεί, αν πραγματοποιηθούν κάποιες ευρύτερες επεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης. Σ αυτή την περίπτωση το πρόσθετο κόστος για κάποια στοιχεία του εξοπλισμού (π.χ. οι δεξαμενές αποθήκευσης) και οι δαπάνες εγκατάστασης, μπορούν να είναι πολύ μικρότερο, γιατί μέρος αυτού συμπεριλαμβάνεται στις εργασίες ανακαίνισης. Σε πολλές χώρες υπάρχουν επιδοτήσεις για τα ηλιακά συστήματα. Ο εθνικός οργανισμός για την ηλιακή ενέργεια μπορεί να σας ενημερώσει για αυτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις το IRR θα είναι μεγαλύτερο από 10%. 2. Σχέδιο Δράσης Σ αυτή την ενότητα δίνονται οδηγίες για τη διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να μελετηθούν προσεκτικά οι προτεινόμενες ενέργειες, να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επεμβάσεων και να εκτιμηθεί η αναμενόμενη εξοικονόμηση. Ένα πλαίσιο για το Σχέδιο Δράσης παρατίθεται στο Παράρτημα. Το Σχέδιο Δράσης χρησιμοποιείται ως βάση για την μελέτη της τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας ενός θερμικού ηλιακού συστήματος ή για τη βελτίωση της απόδοσης και της χρήσης του ζεστού νερού στα κτίρια σήμερα. Το πρώτο βήμα για το Σχέδιο Δράσης είναι η ενεργειακή καταγραφή (Παράρτημα). Το πρώτο βήμα του Σχεδίου Δράσης είναι η ανάλυση του είδους και της ποσότητας του ζεστού νερού που απαιτείται. Σε αυτή την ανάλυση θα πρέπει να ελεγχθεί αν είναι πιθανή η μείωση των απαιτήσεων για ζεστό νερό. Ο εξοπλισμός για την εξοικονόμηση νερού μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην αύξηση της αποδοτικότητας. 3. Έκθεση Αυτή η ενότητα παρέχει βοήθεια για τη σύνταξη της Έκθεσης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις βελτιώσεις που έχουν δρομολογηθεί και το βαθμό ολοκλήρωσής τους, και πιθανώς με το τι σχεδιάζεται να γίνει στο μέλλον. Είναι σημαντικό να είναι γνωστό το αποτέλεσμα των επεμβάσεων στην ενεργειακή κατανάλωση/ δείκτες, καθώς και στο λειτουργικό κόστος.

10 9 Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 1. Περιγραφή των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την καταγραφή του ηλιακού συστήματος 2. Αναφορά για το αν η καταγραφή για την κατανάλωση έχει επαναληφθεί 3. Αναφορά για το τι έχει αλλάξει από την προηγούμενη αναφορά 4. Την ενεργειακή και οικονομική απόδοση του καινούργιου θερμικού ηλιακού συστήματος μετά την υλοποίηση ή την προσθήκη νέου εξοπλισμού.

11 10 Παράρτημα: Ενεργειακή καταγραφή (για νέα και υφιστάμενα θερμικά ηλιακά συστήματα) Η ενεργειακή καταγραφή είναι μια συστηματική συγκέντρωση στοιχείων και ανάλυση της ενεργειακής χρήσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των ενεργειακά αποδοτικών βελτιώσεων όσο αφορά στην κατανάλωση του ζεστού νερού. Η ενεργειακή καταγραφή μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέρη: Συλλογή βασικών πληροφοριών και περιγραφή του υπάρχοντος συστήματος παροχής ενέργειας και απαιτήσεων. Οι πηγές πληροφόρησης μπορεί να είναι τεχνικά εγχειρίδια της εγκατάστασης, επίσκεψη στον χώρο και άμεση καταγραφή, πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό, εκτιμήσεις κτλ. Έλεγχος για το αν υπάρχει αρκετός χώρος για να γίνει τοποθέτηση και σύνδεση της δεξαμενής του ηλιακού συστήματος. Συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας, όπως θερμοκρασίες, λειτουργικό ωράριο, τύπος και χαρακτηριστικά του θερμικού συστήματος. Πόσο παλιός είναι ο λέβητας και πότε θα αντικατασταθεί; Ποιο είναι το μέγεθος της υπάρχουσας δεξαμενής αποθήκευσης; Είναι δυνατή η καλύτερη μόνωση της δεξαμενής; Συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο κατανάλωσης του ζεστού νερού κατά την διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας και του χρόνου. Καταγραφή του προφίλ φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας, θερμικού και ψυκτικού φορτίου, όσο το δυνατόν ποιο ακριβή, με την χρήση μετρητών, λογαριασμών ηλεκτρισμού και καυσίμου. Υπολογισμός της πραγματικής τιμής της ενέργειας και άλλες σχετικές ενεργειακές δαπάνες. Καταγραφή του συστήματος ζεστού νερού στο κτίριο Ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων είναι η κατάσταση του συστήματος ζεστού νερού και οι απαιτήσεις για ζεστό νερό. Πόσο ζεστό νερό χρησιμοποιείται στο κτίριο; - Υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ζεστού νερού; - Είναι πιθανή η χρήση της κατανάλωσης πετρελαίου η καυσίμου κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου για τον υπολογισμό των απαιτήσεων σε ζεστό νερό; - Υπάρχει κάποιος πρόσφατος λογαριασμός κατανάλωσης ενέργειας, που μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ζεστού νερού; - Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται πόσο νερό; - Θα αλλάξει η κατανάλωση ζεστού νερού τα επόμενα χρόνια; - Υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές / αργίες - Η κατανάλωση ζεστού νερού είναι η ίδια κατά την διάρκεια του χρόνου;

12 11 Μέση απαίτηση για ζεστό νερό Μείωση κατανάλωσης κατά την διάρκεια του θέρους Είδος κτιρίου Λίτρα/ άτομο (νερό στους -% από τον ετήσιο μέσο όρο 60 0 C) Κτίρια Κατοικίας % Νοσοκομεία % Ξενοδοχεία /- 0% Πανσιόν 30 +/- 0% Κτίρια Γραφείων /- 0% Σχολεία (με ντουσιέρες) % Είναι απαραίτητος ένας καινούργιος λέβητας; - Οι λέβητες χαμηλών θερμοκρασιών και συμπύκνωσης (νεώτεροι των 10 ετών) μπορούν συνήθως να επαναχρησιμοποιηθούν. Η διαθέσιμη ισχύς του λέβητα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της απαραίτητης ισχύος επαναθέρμανσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλιά δεξαμενή αποθήκευσης - Αν υπάρχει ένα σύστημα λέβητα στο οποίο η αποθήκευση του ζεστού νερό γίνεται στο εσωτερικό του λέβητα, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αγοραστεί ένα καινούργιο σύστημα αποθήκευσης. Πόσο μεγάλη (kw) είναι η απώλεια ενέργειας; - Πολλά συστήματα ζεστού νερού χρησιμοποιούν συστήματα ανακύκλωσης με αντλίες ανακύκλωσης για να αυξήσουν την άνεση (το ζεστό νερό είναι άμεσα διαθέσιμο). Με το κλείσιμο των αντλιών ανακύκλωσης κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου και κατά την διάρκεια της νύχτας, είναι δυνατή η εξοικονόμηση μεγάλου μέρους ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτίμηση των απωλειών ή υπολογισμός μπορεί να γίνει από έναν ειδικό. Συνήθως ποικίλει μεταξύ 8 W/m2 (στα νέα συστήματα) και 12 W/m2 Καταγραφή του κτιρίου Θα πρέπει να συλλεχθούν και να είναι σαφείς οι ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το κτίριο και την κατάσταση της οροφής: 1. Η μέγιστη δυνατή περιοχή όπου μπορούν να τοποθετηθούν οι ηλιακοί συλλέκτες: Υπάρχουν νομικά εμπόδια (προστασία μνημείων, συμβάσεις μεταφοράς με κεντρικό θερμικό σύστημα της περιοχής); Επιτρέπει η στατική κατάσταση της οροφής το αντίστοιχο φορτίο; Ένας υπολογισμός θα πρέπει να περιέχει τα δυνατά επιτρεπόμενα φορτία ανέμου από την επιφάνεια συλλογής 2. Είναι η οροφή κάλυψης καινούργια ή θα πρέπει να επιδιορθωθεί πριν την εγκατάσταση των συλλεκτών;

13 12 Η αναδιοργάνωση μετά την εγκατάσταση των συλλεκτών είναι πιθανή μόνο κάτω από λιγότερο ευνοϊκούς όρους και με αυξημένες δαπάνες. 3. Υπάρχει κάποιο είδος σκιάς (από κτίρια, δέντρα, κτλ,..) κατά την διάρκεια της ημέρας; Οι επίπεδες οροφές θα πρέπει να έχουν μέγεθος περίπου τριπλάσιο από το μέγεθος του συλλέκτη για να αποφευχθεί η δημιουργία σκιάς μεταξύ των συλλεκτών. Η αποδιδόμενη ενέργεια είναι περίπου η ίδια (95% της βέλτιστης) αν οι συλλέκτες ευθυγραμμιστούν γύρο στις 45 0 προς την δύση και 30 0 προς την ανατολή από τον νότο. 4. Είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν οι συλλέκτες για το σκιασμό των χώρων στάθμευσης; 5. Μπορούν οι ηλιακοί συλλέκτες να τοποθετηθούν σε ένα χώρο μπροστά από το κτίριο προκειμένου να προβληθεί η ιδέα της αειοφόρου ανάπτυξης; 6. Πως είναι δυνατή η σύνδεση των ηλιακών συλλεκτών με την δεξαμενή αποθήκευσης ή το κεντρικό σύστημα θέρμανσης; Υπάρχει κάποια καμινάδα που δεν χρησιμοποιείται πλέον; Σε αυτή την περίπτωση, ο αγωγός σύνδεσης μεταξύ των συλλεκτών και της δεξαμενής αποθήκευσης μπορεί να τοποθετηθεί σ αυτή την καμινάδα. Είναι δυνατόν να ανοιχτεί τρύπα στην οροφή και να γίνει η σύνδεση στο εσωτερικό του κτιρίου. Είναι δυνατόν να γίνει η σύνδεση από την πρόσοψη; Σε αυτή την περίπτωση μια καλή προστασία από τον αέρα και τις χαμηλές θερμοκρασίες θα ήταν αρκετά χρήσιμη. 7. Είναι δυνατόν να τοποθετηθεί η δεξαμενή αποθήκευσης στην οροφή, δίπλα στον συλλέκτη ή πολύ κοντά σε αυτόν; Αυτό μπορεί να γίνει κυρίως στις θερμές περιοχές της νότιας Ευρώπης, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού Όταν η δεξαμενή αποθήκευσης αναθερμαίνεται από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, είναι καλύτερο να τοποθετηθεί κοντά στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης. 8. Είναι δυνατόν να τοποθετηθεί η δεξαμενή αποθήκευσης σε σημείο υψηλότερο από τον συλλέκτη; Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί θερμοσιφωνικό σύστημα. Τα θερμοσιφωνικά συστήματα χρησιμοποιούν την βαρύτητα για να ανακυκλώσουν το θερμαγωγικό ρευστό (π.χ. νερό) από τον συλλέκτη και δεν χρειάζονται αντλία ανακύκλωσης, επομένως δεν καταναλώνουν ηλεκτρισμό. Αυτά τα συστήματα είναι πολύ κοινά στη νότια Ευρώπη. Όταν οι συλλέκτες είναι τοποθετημένοι στις προσόψεις ή σε μια επιφάνεια μπροστά από κτίριο, οι δεξαμενές αποθήκευσης μπορούν να τοποθετηθούν από πάνω τους. 9. Πόση είναι η κλίση της οροφής; Η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση επιτυγχάνεται όταν η κλίση της οροφής είναι 50 0 ( για τις συνθήκες της Αυστρίας).

14 13 Αν η οροφή είναι επίπεδη θα χρειαστεί πρόσθετη κατασκευή προκειμένου η κλίση του συλλέκτη να είναι η επιθυμητή. Αν το ηλιακό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να προθερμάνει το νερό, η κλίση μπορεί να μικρότερη και από Σωληνώσεις, χωροθέτηση της αποθήκης ζεστού νερού Η απόσταση μεταξύ της επιφάνειας συλλογής και την αποθήκευση του ζεστού νερού θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή. Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η διεξαγωγή κάποιων εργασιών. 1. Είναι οι διάδρομοι και οι πόρτες αρκετού πλάτους ώστε να επιτρέπουν την μεταφορά των δεξαμενών στον επιθυμητό χώρο; Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ενοποίηση των δωματίων Σε μερικά συστήματα τα υλικά μόνωσης μπορούν να απομακρυνθούν 2. Είναι το ύψος του δωματίου αρκετό ώστε να επιτρέπει την τοποθέτηση της δεξαμενής στο δωμάτιο; Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει μια τρύπα στο πάτωμα. 3. Υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για τις δεξαμενές; Ονομαστική τιμή Ύψος Διάμετρος Ύψος κλίσης Καθαρό βάρος (l) (m) (m) (m) (kg) ,25 1,2 2, ,25 1,3 2, ,85 1,5 3, ,00 1,6 3, ,00 1,8 3, ,00 1,8 3, Επιλογή των μέτρων που θα υλοποιηθούν Η επιλογή του ηλιακού συστήματος θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια: απόδοση, χωρητικότητα και απαιτήσεις του χώρου, αρχικό κόστος, λειτουργικό κόστος, αξιοπιστία, ευελιξία και δυνατότητα συντήρησης. Εκτίμηση εναλλακτικών επιλογών. Υπολογισμός του ενεργειακού ισοζυγίου για άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως μείωση των απαιτήσεων για ζεστό νερό κατά 50%. Έλεγχος των δυνατοτήτων μείωσης της κατανάλωσης του ζεστού νερού ή χρήση του νερού για τη μείωση της χρήσης κάποιας άλλης μορφής ενέργειας (π.χ. σύνδεση νερού για το πλύσιμο πιάτων με το ζεστό νερό). Έλεγχος της ηλεκτρικής κατανάλωσης των αντλιών ανακύκλωσης (ισχύς και ώρες λειτουργίας)

15 14 Υλοποίηση Δίνεται μια απάντηση σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της συγκεκριμένης επέμβασης και προσδιορίζεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επόμενου ή όλων των άλλων βημάτων. Περισσότερες πληροφορίες:

Συστήματα Ηλιοθερμίας Ημερίδα ΠΣΔΜ-Η 4 Ιουλίου 2014

Συστήματα Ηλιοθερμίας Ημερίδα ΠΣΔΜ-Η 4 Ιουλίου 2014 Συστήματα Ηλιοθερμίας Ημερίδα ΠΣΔΜ-Η 4 Ιουλίου 2014 Βασίλης Φούρλας Διπλ. Μηχ/γος Μηχ/κος ΕΜΠ Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΝ.E.ΕΠΙ.Θ.Ε Η αναγκαιότητα των Α.Π.Ε.. Δαπάνη Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ

Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Ηλιακή Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Ζ.Ν.Χ Τα θερμικά ηλιακά συστήματα υποβοήθησης θέρμανσης χώρων και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (Ηλιοθερμικά Συστήματα) είναι ιδιαίτερα γνωστά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση μιας έτσι κι αλλιώς ενδεδειγμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΣ) με υψηλό δυναμικό επαναληψιμότητας» 6 Ιουνίου Δυναμικό Αγοράς Οδηγός ΕΠΕΥ-ΘΗΣ

ΘΗΣ) με υψηλό δυναμικό επαναληψιμότητας» 6 Ιουνίου Δυναμικό Αγοράς Οδηγός ΕΠΕΥ-ΘΗΣ ST-ESCOs ΗΜΕΡΙΔΑ «Δημιουργία πιλοτικών Εταιριών Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών- Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων (ΕΠΕΥ- ΘΗΣ) με υψηλό δυναμικό επαναληψιμότητας» 6 Ιουνίου 2007 Δυναμικό Αγοράς Οδηγός ΕΠΕΥ-ΘΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή ΘΗΣ για θέρμανση κολυμβητικής δεξαμενής

Εφαρμογή ΘΗΣ για θέρμανση κολυμβητικής δεξαμενής Εφαρμογή ΘΗΣ για θέρμανση κολυμβητικής δεξαμενής ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ 50m 3 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Η πλειονότητα των κολυμβητικών δεξαμενών στην Ελλάδα αποτελείται από εξωτερικές, μη

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού

Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού Νίκος Νταβλιάκος - Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2004, Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακά υποβοηθούμενη θέρμανση και ψύξη στις βιομηχανίες αγροτικών τροφίμων. ACROTICA 2010 Θεσσαλονίκη

Ηλιακά υποβοηθούμενη θέρμανση και ψύξη στις βιομηχανίες αγροτικών τροφίμων. ACROTICA 2010 Θεσσαλονίκη Ηλιακά υποβοηθούμενη θέρμανση και ψύξη στις βιομηχανίες αγροτικών τροφίμων ACROTICA 2010 Θεσσαλονίκη Χασάπης Δημήτριος Μηχ. Τεχνολογίας ΑΠΕ Τμήμα Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων - Κ.Α.Π.Ε Ενεργειακή κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας GRV Energy Solutions S.A Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Σκοπός της GRV Ενεργειακές Εφαρμογές Α.Ε. είναι η κατασκευή ενεργειακών συστημάτων που σέβονται το περιβάλλον με εκμετάλλευση

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Εξοικονόμηση χρημάτων σε υφιστάμενα και νέα κτίρια Ένα υφιστάμενο κτίριο παλαιάς κατασκευής διαθέτει εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων. Τεχνολογίες Θέρμανσης Εξωτερικών Κολυμβητικών Δεξαμενών με χρήση ΘΗΣ. Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα. Επίπεδοι Συλλέκτες

Χρήση Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων. Τεχνολογίες Θέρμανσης Εξωτερικών Κολυμβητικών Δεξαμενών με χρήση ΘΗΣ. Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα. Επίπεδοι Συλλέκτες Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Χρήση Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Πλεονεκτήματα Τεχνολογίες Θέρμανσης Εξωτερικών Κολυμβητικών Δεξαμενών με χρήση ΘΗΣ Επέκταση κολυμβητικής περιόδου από τον Απρίλιο μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: ΘΕΡΜΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ. 4.1 Φορτίο παραγωγής ζεστού νερού. 4.2 Φορτίο θέρμανσης χώρων κατοικίας. 4.3 Φορτίο κολυμβητικών δεξαμενών

Κεφάλαιο 4: ΘΕΡΜΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ. 4.1 Φορτίο παραγωγής ζεστού νερού. 4.2 Φορτίο θέρμανσης χώρων κατοικίας. 4.3 Φορτίο κολυμβητικών δεξαμενών Κεφάλαιο 4: ΘΕΡΜΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ 4.1 Φορτίο παραγωγής ζεστού νερού 4.2 Φορτίο θέρμανσης χώρων κατοικίας 4.3 Φορτίο κολυμβητικών δεξαμενών 4.4 Βιομηχανικά ενεργειακά φορτία Αναφορές: 1. J. A. Duffie, W. A. Beckmn,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Θέρμανσης Εξωτερικών Κολυμβητικών Δεξαμενών με χρήση ΘΗΣ

Τεχνολογίες Θέρμανσης Εξωτερικών Κολυμβητικών Δεξαμενών με χρήση ΘΗΣ Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Τεχνολογίες Θέρμανσης Εξωτερικών Κολυμβητικών Δεξαμενών με χρήση ΘΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΡΟΖΗ MSc ENVIRONMENTAL DESIGN & ENGINEERING BSc PHYSICS ΚΑΠΕ - ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας με χρήση Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων. Δρ. Γεώργιος Μαρτινόπουλος Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Εξοικονόμηση Ενέργειας με χρήση Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων. Δρ. Γεώργιος Μαρτινόπουλος Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Εξοικονόμηση Ενέργειας με χρήση Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων Δρ. Γεώργιος Μαρτινόπουλος Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Χρήση Ενέργειας στον Κτιριακό Τομέα Ο κτιριακός τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Συλλεκτών. 1.1 Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα

Είδη Συλλεκτών. 1.1 Συλλέκτες χωρίς κάλυμμα ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Είδη Συλλεκτών ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΡΟΖA υπ. Διδ. Μηχ. Μηχ. ΕΜΠ MSc Environmental Design & Engineering Φυσικός Παν. Αθηνών ΚΑΠΕ - ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Explorer.

Explorer. Explorer www.atlantic-comfort.com Explorer Αντλία θερμότητας για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης Εφαρμογή αντλιών Explorer σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και σύγκριση με άλλα συστήματα Παράδειγμα 1:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. 1 ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για ζεστό νερό χρήσης, ήταν η αρχική αιτία της επινόησης των εναλλακτών θερμότητας. Στους εναλλάκτες ένα θερμαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο

Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...2 2. Καταγραφή συστημάτων... 2 3. Εκτίμηση τεχνικών μέτρωνεξοικονόμησης ενέργειας... 4 4. Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιεχόμενα Σελίδα Εισαγωγή 1 Τεχνικές προδιαγραφές θερμαντήρα νερού 2 Κύρια στοιχεία του θερμαντήρα νερού 3 Εξαρτήματα συστήματος 4 Τοποθέτηση συσκευής και οδηγίες εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα ηλιακής ενέργειας Άμεση μετατροπή σε θερμότητα.

Συστήματα ηλιακής ενέργειας Άμεση μετατροπή σε θερμότητα. Συστήματα ηλιακής ενέργειας Άμεση μετατροπή σε θερμότητα http://en.wikipedia.org/wiki/solar_thermal_collector Τμήματα επίπεδου ηλιακού συλλέκτη Τομή ηλιακού συλλέκτη Ι Τομή ηλιακού συλλέκτη ΙΙ Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Θερμικά Ηλιακά Συστήματα

Θερμικά Ηλιακά Συστήματα Θερμικά Ηλιακά Συστήματα Εξοικονόμηση Ενέργειας Ενεργειακή Απόδοση Εξοικονόμηση ενέργειας Τα θερμικά ηλιακά συστήματα της ΤΙΕΜΜΕ, καλύπτουν πάνω από το 90% των αναγκών για ΖΝΧ* και μέχρι το 40% των αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές

Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές Καραμάνη Φωτεινή 14.3.2019 Λάρισα This project receives funding from the European Union s

Διαβάστε περισσότερα

to edit Master title style

to edit Master title style ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Θέρμανση κολυμβητικών δεξαμενών ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΡΟΖΗ MSc ENVIRONMENTAL DESIGN & ENGINEERING BSc PHYSICS ΚΑΠΕ - ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμικά ηλιακά συστήματα σχεδιασμός και προσδιορισμός απόδοσης

Θερμοδυναμικά ηλιακά συστήματα σχεδιασμός και προσδιορισμός απόδοσης Θερμοδυναμικά ηλιακά συστήματα σχεδιασμός και προσδιορισμός απόδοσης Δρ Αικατερίνη Μπαξεβάνου Μηχ/γος Μηχ/κος, MSc, PhD Επιστημονική Συνεργάτης ΚΕΤΕΑΘ Λάρισα 20-22 Οκτωβρίου 2011 TEE Κεντρικής & Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια απόδοση συστημάτων θέρμανσης

Ετήσια απόδοση συστημάτων θέρμανσης Ετήσια απόδοση συστημάτων θέρμανσης Παρουσίαση ASHRAE, 09.04.2013 Σωτήρης Κατσιμίχας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθύνων Σύμβουλος Θερμογκάζ Α.Ε. Μελέτη θερμικών απωλειών 1 kw 3 kw 3 kw θερμαντικά σώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 12. Μελέτη Περίπτωσης: Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Γιώργος Κούρρης 18 η Φεβρουαρίου

Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Γιώργος Κούρρης 18 η Φεβρουαρίου Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας Γιώργος Κούρρης 18 η Φεβρουαρίου 2015 1 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΞΗΣ/ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Διαχείριση Ζήτησης Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Συμπιεσμένου Αέρα 1.

Διαβάστε περισσότερα

1. Χωρητικότητα Δεξαμενής

1. Χωρητικότητα Δεξαμενής 1. Χωρητικότητα Δεξαμενής Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο. Προσοχή: σε μη πιστοποιημένα προϊόντα η ονομαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΚΤΙΡΙΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.» ΛΑΡΙΣΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ M.Sc. Φυσικός Περιβάλλοντος, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Sun power Καπλάνη

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Sun power Καπλάνη ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Sun power Καπλάνη Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιμπούκης Το πρόγραμμα με τίτλο Sun power εξομοιώνει τα ενεργητικά και παθητικά ηλιακά συστήματα. Είναι γραμμένο σε FORTAN-77 και περιλαμβάνεται στο cd

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Η θερμοκρασία του εδάφους είναι ψηλότερη από την ατμοσφαιρική κατά τη χειμερινή περίοδο, χαμηλότερη κατά την καλοκαιρινή

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές

Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές Μυρτώ Θεοφιλίδη Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Θερμικά Ηλιακά Συστήματα Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ) & Θέρμανση Χώρου & Ψύξη Χώρου ZNX

Διαβάστε περισσότερα

Heating 61AF Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν

Heating 61AF Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν Heating αντλία θερμότητας 61AF Αέρα/νερού Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν Τεχνολογία και βιωσιμότητα SINCE 1902 Μια αξιόπιστη μάρκα Όταν ο Willis Carrier το 1902 έφηυρε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ευέλικτα ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση και ζεστό νερό. Σύστημα ηλιοθερμίας allstor

Ευέλικτα ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση και ζεστό νερό. Σύστημα ηλιοθερμίας allstor Ευέλικτα ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση και ζεστό νερό Σύστημα ηλιοθερμίας allstor Ο ταμιευτήρας για κάθε εγκατάσταση θέρμανσης και για κάθε πηγή θερμότητας Πραγματικά πολύπλευρα πλεονεκτήματα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Παρούσα κατάσταση και Προοπτικές

Παρούσα κατάσταση και Προοπτικές Ημερίδα: Εφαρμογές Ηλιακών Συστημάτων: Κολυμβητικές Δεξαμενές και Ηλιακός Κλιματισμός Ηράκλειο 4 Νοεμβρίου 2008 Εφαρμογές των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων (ΘΗΣ) στην Περιφέρεια Κρήτης: Παρούσα κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδοι Ηλιακοί Συλλέκτες. Γ. Λευθεριώτης Αναπλ. Καθηγητής Γ. Συρροκώστας Μεταδιδακτορικός Ερευνητής

Επίπεδοι Ηλιακοί Συλλέκτες. Γ. Λευθεριώτης Αναπλ. Καθηγητής Γ. Συρροκώστας Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Επίπεδοι Ηλιακοί Συλλέκτες Γ. Λευθεριώτης Αναπλ. Καθηγητής Γ. Συρροκώστας Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματα επίπεδου ηλιακού συλλέκτη Τομή ηλιακού συλλέκτη Ι Τομή ηλιακού συλλέκτη ΙΙ Στοιχεία ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

SOLAR ENERGY SOLUTIONS. Εξοικονόµηση ενέργειας Ανανεώσιµες πηγές

SOLAR ENERGY SOLUTIONS. Εξοικονόµηση ενέργειας Ανανεώσιµες πηγές Εξοικονόµηση ενέργειας Ανανεώσιµες πηγές Πιστοποιητικά των προϊόντων SOLAR ENERGY SOLUTIONS Ηλιακοί θερµοσίφωνες σειράς GL IN ιπλής και τριπλής ενέργειας Σε χρώµα κεραµοσκεπής Ηλιακοί θερµοσίφωνες σειράς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥΘΕΡΜΑΝΤΗΡΕΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΑΧΥΘΕΡΜΑΝΤΗΡΕΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑΧΥΘΕΡΜΑΝΤΗΡΕΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Συνοπτική περιγραφή Οι ταχυθερμαντήρες έχουν αποδειχθεί σαν μία ιδιαίτερα οικονομική λύση για να θερμανθεί μόνο η ποσότητα του νερού που πραγματικά απαιτείται καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΕΡΑ Χρήσεις: Ξήρανση γεωργικών προϊόντων Θέρµανση χώρων dm Ωφέλιµη ροή θερµότητας: Q = c Τ= ρ qc( T2 T1) dt ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ ΗΛΙΑΚΗ ΨΥΧΡΟΣ ΑΕΡΑΣ ΘΕΡΜΟΣ ΑΕΡΑΣ Τ 1 Τ 2 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

*Τρόποι αντιμετώπισης ακραίων καιρικών συνθηκών.

*Τρόποι αντιμετώπισης ακραίων καιρικών συνθηκών. *Εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού στις κατοικίες. *Τρόποι αντιμετώπισης ακραίων καιρικών συνθηκών. ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΟΥΔΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ Άριστα μονωμένο θερμική ανάγκη 50W/m2 Μη

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ΚΑΠΕ, 21 Ιουνίου 2016 Κωνσταντίνος Αλβανός, ΜΒΑ Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας Ανακαίνιση υφιστάμενης οικοδομής

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες προϊόντος όπως απαιτείται από τους κανονισμούς της ΕΕ αριθ 811/2013 και αριθ 813/2013

Πληροφορίες προϊόντος όπως απαιτείται από τους κανονισμούς της ΕΕ αριθ 811/2013 και αριθ 813/2013 Πληροφορίες προϊόντος όπως απαιτείται από τους κανονισμούς της ΕΕ αριθ 811/2013 και αριθ 813/2013 Δελτίο προϊόντος (σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ αριθ 811/2013) (c) Θέρμανση : εφαρμογή μέσων θερμοκρασιών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό φυλλάδιο Αντλίες θερμότητας Yutaki S80

Τεχνικό φυλλάδιο Αντλίες θερμότητας Yutaki S80 Τεχνικό φυλλάδιο Αντλίες θερμότητας Yutaki S80 Yutaki S80 Τεχνικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα Θερμοκρασία εξόδου ζεστού νερού έως 80 o C ακόμα και με εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος -20 o C. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

GCV9S (L) B11 TSRP

GCV9S (L) B11 TSRP Ρυθμιστής θερμότητας Αδιάβροχος διακόπτης Μόνωση υψηλής απόδοσης 1/5 tesy.com Описание Σερπαντίνα: Οικονομικό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα θέρμανσης νερού σχεδιασμένό για σύνδεση με την κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα GreenBuilding

Το πρόγραμμα GreenBuilding EUROPEAN COMMISSION Το πρόγραμμα GreenBuilding Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτίρια του Τριτογενούς Τομέα, Φωτεινή Καραμάνη Χημικός Μηχ/κος MSc, ΚΑΠΕ ΑΘΗΝΑ, 2 Ιουλίου 2009 Κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός Συλλέκτη EasySolar

Παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός Συλλέκτη EasySolar Ηλιακός Συλλέκτης EasySolar. ΓΕΝΙΚΑ: Ο συλλέκτης EasySolar ή ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή που απορροφά τη θερμική ενέργεια του ήλιου και το μετατρέπει σε αξιοποιήσιμη θερμότητα. Η θερμότητα συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Θερμαντήρες νερού χρήσης. Τι είναι πιο πολύτιμο από το νερό; Tο ζεστό νερό! Logalux SU Logalux ST Logalux LT Logalux SM Logalux PL

Θερμαντήρες νερού χρήσης. Τι είναι πιο πολύτιμο από το νερό; Tο ζεστό νερό! Logalux SU Logalux ST Logalux LT Logalux SM Logalux PL Τι είναι πιο πολύτιμο από το νερό; Tο ζεστό νερό! SU ST LT SM PL 1 Buderus Ανόδιο μαγνησίου Το πρώτο πράγμα με το οποίο ερχόμαστε στη ζωή μας σε επαφή είναι το ζεστό νερό. Ίσως γι αυτό νιώθουμε ένα ζεστό

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματοποιημένο δοχείο

Στρωματοποιημένο δοχείο Στρωματοποιημένο δοχείο Stratus Combi δοχείο για ΖΝΧ και θέρμανση Visual_Stratified solar tank_stratus_1.1 Δοχείο Stratus Πεδία εφαρμογών: Ζεστό νερό χρήσης Θέρμανση Χρήσεις: Ενσωμάτωση σε θέρμανση Ζεστό

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή των οδηγιών για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας, για προϊόντα σχετικά με την θερμική ηλιακή ενέργεια.

Η εφαρμογή των οδηγιών για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας, για προϊόντα σχετικά με την θερμική ηλιακή ενέργεια. Η εφαρμογή των οδηγιών για τον οικολογικό σχεδιασμό και την ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας, για προϊόντα σχετικά με την θερμική ηλιακή ενέργεια. Κώστας Τραβασάρος Ορισμοί «ηλιακή συσκευή»: σύστημα αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Κ. Μιχόπουλος. Ομάδα Ενεργειακής & Περιβαλλοντικής Οικονομίας & Πολιτικής (3ΕΡ)

Δρ. Απόστολος Κ. Μιχόπουλος. Ομάδα Ενεργειακής & Περιβαλλοντικής Οικονομίας & Πολιτικής (3ΕΡ) Παρουσίαση αποτελεσμάτων ενεργειακού ελέγχου και προτεινόμενων ενεργειακών λύσεων για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας και το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αγλαντζιάς Δρ. Απόστολος Κ. Μιχόπουλος Ομάδα Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ 50m 3 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Εφαρμογή ΘΗΣ για θέρμανση κολυμβητικής δεξαμενής στην Κέρκυρα

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ 50m 3 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Εφαρμογή ΘΗΣ για θέρμανση κολυμβητικής δεξαμενής στην Κέρκυρα ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ 50m 3 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Εφαρμογή ΘΗΣ για θέρμανση κολυμβητικής δεξαμενής στην Κέρκυρα & Άλλα παραδείγματα εφαρμογών ΘΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΡΓΟΥ Η πλειονότητα των

Διαβάστε περισσότερα

Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της ηλιοθερμίας. με το ολοκληρωμένο σύστημα allstor της Vaillant

Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της ηλιοθερμίας. με το ολοκληρωμένο σύστημα allstor της Vaillant Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της ηλιοθερμίας με το ολοκληρωμένο σύστημα allstor της Vaillant Ευελικτα ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης. Η Vaillant παρουσιάζει το νέο πρωτοποριακό της

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση ΘΗΣ για θέρμανση εξωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών

Χρήση ΘΗΣ για θέρμανση εξωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών EIE-06-085 SOLPOOL Χρήση ΘΗΣ για θέρμανση εξωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών Έντυπο ελέγχου σκοπιμότητας Πληροφορίες ΚΑΠΕ Έφη Κορμά Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς - Marketing @: ekorma@cres.gr t: 2106603319, f:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνο-οικονομικά Τ ά συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνο-οικονομικά Τ ά συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνο-οικονομικά Τ ά συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 2.3.. Μεθοδολογία Ενεργειακής Επιθεώρησης ης Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Δρ. Αλέξανδρος Φλάμος e-mail: aflamos@epu.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 5. Μεθοδολογία Ενεργειακής Επιθεώρησης

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 5. Μεθοδολογία Ενεργειακής Επιθεώρησης ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 5. Μεθοδολογία Ενεργειακής Επιθεώρησης Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης - Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιλεγμένερ ευαπμογέρ Γεωθεπμικών Αντλιών Θεπμότηταρ

Επιλεγμένερ ευαπμογέρ Γεωθεπμικών Αντλιών Θεπμότηταρ Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ΓΑΘ) στην Ελλάδα: οφέλη, υποστηρικτικές δράσεις, εφαρμογές και μετρήσεις Ξενοδοχείο Αθηναΐς, Αθήνα - 16 Ιανουαρίου 2012 Επιλεγμένερ ευαπμογέρ Γεωθεπμικών Αντλιών Θεπμότηταρ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση κτιρίων κατοικίας

Ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση κτιρίων κατοικίας Ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση κτιρίων κατοικίας Εκδήλωση ASHRAE, 07.04.2015 Κόνιας Γιάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 1 Ετήσια ηλιακή ακτινοβολία σε οριζόντια επιφάνεια Μέση ετήσια ηλιακή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος Αν. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής Παν/μίου Πατρών Παγκόσμια εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Βασικότερα τμήματα ενός Φ/Β συστήματος Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ST-ESCOs Newsletter. Intelligent Energy - Europe Τεύχος 1 Ιούνιος 2005

ST-ESCOs Newsletter. Intelligent Energy - Europe Τεύχος 1 Ιούνιος 2005 Intelligent Energy - Europe Τεύχος 1 Ιούνιος 2005 ST - ESCOs ST-ESCOs Newsletter Πρόγραμμα ST-ESCOs - Γενικά Σκοπός του προγράμματος ST-ESCOs είναι να προωθήσει τη δημιουργία και ανάπτυξη Εταιρειών Παροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 5o Μάθημα Διδάσκων: Επ. Καθηγητής Ε. Αμανατίδης ΤΡΙΤΗ 2/5/2017 Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών Περίληψη Ηλιακά θερμικά συστήματα: Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Δεξαμενή αποθήκευσης νερού Περιμετρικός εναλλάκτης θερμότητας Θερμική μόνωση Εξωτερικό περίβλημα Καθοδική προστασία

Δεξαμενή αποθήκευσης νερού Περιμετρικός εναλλάκτης θερμότητας Θερμική μόνωση Εξωτερικό περίβλημα Καθοδική προστασία Δεξαμενή αποθήκευσης νερού από χάλυβα ψυχρής εξέλασης, με εσωτερική διπλή επίστρωση σμάλτου, ψημένου στους 860 C κατά DIN 4753. H επισμάλτωση πραγματοποιείται σε ιδιόκτητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST SPLIT - VACUUM 160 & 200

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST SPLIT - VACUUM 160 & 200 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST SPLIT - VACUUM 160 & 200 Πίνακας περιεχομένων 1. Περιεχόμενα συσκευασίας... 2 2. Περιγραφή... 2 3. Εγκατάσταση συστήματος COMPACT... 2 4. Υδραυλική σύνδεση του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Greenbuilding Τεχνική Ενότητα για την Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ισχύος

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Greenbuilding Τεχνική Ενότητα για την Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ισχύος Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Greenbuilding Τεχνική Ενότητα για την Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ισχύος Περιεχόμενα Ανασκόπηση...2 1. Εισαγωγή...3 2. Καταγραφή της μονάδας συμπαραγωγής...4 3. Αποτίμηση των τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογοι με ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής

Κατάλογοι με ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Κατάλογοι με ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Ημερομηνία: 01/06/2017 Έκδοση: 2017_v1 1 Ενδεικτικά μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης οικιακού

Διαβάστε περισσότερα

Το smart cascade και η λειτουργία του

Το smart cascade και η λειτουργία του Καινοτομία HITACHI Έξυπνος διαδοχικός ψυκτικός κύκλος (Smart Cascade) Από τον Γιάννη Κονίδη, Μηχανολόγο Μηχανικό Τομέας Συστημάτων Κλιματισμού ΑΒΒ Ελλάδος Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος θέρμανσης, με τη

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας 2013 2013 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη Διαχείριση Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Αντλιών 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΤΕΧΝ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Φ.Α. Τ.Ε. & ΜΗΧ/ΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ Τ.Ε. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΑΞΗΣ Καθηγήτρια, Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ 2017-2018 Άσκηση 1

Διαβάστε περισσότερα

Siemens SET, Ασύρματο σύστημα αυτονομίας θέρμανσης-κατανομής δαπανών

Siemens SET, Ασύρματο σύστημα αυτονομίας θέρμανσης-κατανομής δαπανών Το Siemens SET προσφέρει: Άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%. Δίκαιη κατανομή δαπανών βάση της πραγματικής καταναλισκόμενης ενέργειας. Ο κάθε ένοικος ενεργοποιεί την θέρμανση στο χώρο του όποτε

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Θερμικά Ηλιακά Συστήματα: Τεχνολογικές Παράμετροι και Καλές Πρακτικές

Θερμικά Ηλιακά Συστήματα: Τεχνολογικές Παράμετροι και Καλές Πρακτικές Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίων Καλές Πρακτικές Αθήνα, 29 Απριλίου 2018 Θερμικά Ηλιακά Συστήματα: Τεχνολογικές Παράμετροι και Καλές Πρακτικές Δρ. Βασιλική Δρόσου Προϊσταμ. τμ. Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ROTEX Sanicube Το µπόιλερ υγιεινού ζεστού νερού

ROTEX Sanicube Το µπόιλερ υγιεινού ζεστού νερού ROTEX Sanicube Το µπόιλερ υγιεινού ζεστού νερού Όσο υγιεινό ζεστό νερό θέλετε Μια µεγάλη συµβολή στην ποιότητα της ζωής σας Το ζεστό νερό έχει γίνει απαραίτητο στοιχείο άνεσης σε κάθε σπίτι είτε για ένα

Διαβάστε περισσότερα

Siemens SET, Ασύρματο σύστημα αυτονομίας θέρμανσης-κατανομής δαπανών

Siemens SET, Ασύρματο σύστημα αυτονομίας θέρμανσης-κατανομής δαπανών Το Siemens SET προσφέρει: Άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%. Δίκαιη κατανομή δαπανών βάση της πραγματικής καταναλισκόμενης ενέργειας. Ο κάθε ένοικος ενεργοποιεί την θέρμανση στο χώρο του όποτε

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας Inverter ACTEA SI

Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας Inverter ACTEA SI Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας Inverter ACTEA SI Actea SI Πεδίο εφαρμογής: Θέρμανση Ψύξη Ζεστό νερό χρήσης Χρήσεις: Διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα Συνδυασμός με ακτινοβόλα συστήματα Συνδυασμός με

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδοχεία ROTEX Αριστη ποιότητα ζεστού νερού χρήσης.

Θερμοδοχεία ROTEX Αριστη ποιότητα ζεστού νερού χρήσης. Θερμοδοχεία ROTEX Αριστη ποιότητα ζεστού νερού χρήσης. Τα boilers της Rotex σας εξασφαλίζουν υγιεινό νερό χρήσης, κορυφαία απόδοση και μέγιστη οικονομία! Γνωρίζατε ότι: Η γερμανική εταιρεία Rotex,ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Κηφισιά 08/09/2017 Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατο Σύστηµα Αυτονοµίας Θέρµανσης. Siemens SET. Εγκατάσταση και Λειτουργία - Τιµές και Υπηρεσίες. τεχνικό γραφείο

Ασύρµατο Σύστηµα Αυτονοµίας Θέρµανσης. Siemens SET. Εγκατάσταση και Λειτουργία - Τιµές και Υπηρεσίες. τεχνικό γραφείο Εγκατάσταση και Λειτουργία - Τιµές και Υπηρεσίες Αυτονοµία, άνεση και οικονοµία (έως και 40%) ίκαιη κατανοµή δαπανών θέρµανσης µε ασύρµατη συλλογή των µετρήσεων. Το (Siemens Energy Tool) αποτελεί την απόλυτα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια Εσπερίδα «Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια» Συστήματα διαχείρισης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια Χρήστος Κώνστας Μηχανολόγος Μηχανικός Μετρολόγος TU Ilmenau Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

WOLF ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΠΟΙΛΕΡ

WOLF ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΠΟΙΛΕΡ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ WOLF ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΠΟΙΛΕΡ 30m 3 /h Η ΠΟΙΚΙΛΊΑ ΣΤΗ ΓΚΆΜΑ ΣΥΣΚΕΥΏΝ του παρόχου συστημάτων Wolf προσφέρει την ιδανική λύση για την επαγγελματική και βιομηχανική κατασκευή, για τα νεόδμητα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ AP

ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ AP ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ AP Oι σωλήνες κενού AP της APRICUS, είναι κατάλληλοι για κατοικίες, αλλά και για επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός αυτών των σωλήνων, είναι αποτέλεσμα 10ετούς μελέτης, εφαρμογής και πειραματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Αστείρευτη ενέργεια από τον ήλιο! Η ηλιακή ενέργεια είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας στη διάθεση μας.τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία και το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα διαχείρισης ενέργειας με ηλιακή υποβοήθηση για θέρμανση & ζεστό νερό χρήσης, με τη χρήση δοχείων διαστρωμάτωσης

Συστήματα διαχείρισης ενέργειας με ηλιακή υποβοήθηση για θέρμανση & ζεστό νερό χρήσης, με τη χρήση δοχείων διαστρωμάτωσης Συστήματα διαχείρισης ενέργειας με ηλιακή υποβοήθηση για θέρμανση & ζεστό νερό χρήσης, με τη χρήση δοχείων διαστρωμάτωσης Εκδήλωση ASHRAE, 25.02.2014 Κόνιας Γιάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 1 Οι εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα θερμοσίφωνα Απλή και αποδοτική παραγωγή ζεστού νερού

Σύστημα θερμοσίφωνα Απλή και αποδοτική παραγωγή ζεστού νερού Σύστημα θερμοσίφωνα Απλή και αποδοτική παραγωγή ζεστού νερού Solar Keymark Σύστημα θερμοσίφωνα Απλή και αποδοτική παραγωγή ζεστού νερού Ένα ηλιακό σύστημα ζεστού νερού, το οποίο χαρακτηρίζεται από την

Διαβάστε περισσότερα

4. ΕΠΙΠΕ ΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ.

4. ΕΠΙΠΕ ΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ. 4. ΕΠΙΠΕ ΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ. 4.1 Εισαγωγή. Η πλέον διαδεδοµένη συσκευή εκµετάλλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι ο επίπεδος ηλιακός συλλέκτης. Στην ουσία είναι ένας εναλλάκτης θερµότητας ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 4. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 4. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 4. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης - Σχολή Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση Τεχνικά δεδομένα EKHWP-B > EKHWP300B > EKHWP500B

Θέρμανση Τεχνικά δεδομένα EKHWP-B > EKHWP300B > EKHWP500B Θέρμανση Τεχνικά δεδομένα EKHWP-B > EKHWP300B > EKHWP500B ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ EKHWP-B 1 Χαρακτηριστικά.................................................... 2 2 Τεχνικά χαρακτηριστικά...........................................

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση. Ζεστό Νερό Χρήσης. Δροσισμός

Θέρμανση. Ζεστό Νερό Χρήσης. Δροσισμός Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Δροσισμός Τι είναι το σύστημα TriAqua? Εξαρτήματα συστήματος TriAqua Τεχνικές προδιαγραφές Εύρος Λειτουργίας Λειτουργία Ζεστού Νερού Χρήσης Οφέλη του συστήματος TriAqua Αντλία

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02.

Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02. Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02.2012 Μητσάκης Ευάγγελος, Μηχανολόγος Μηχανικός Υπεύθυνος πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επιλεγμένες εφαρμογές Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας

Επιλεγμένες εφαρμογές Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας 1 Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ΓΑΘ) στην Ελλάδα: οφέλη, υποστηρικτικές δράσεις, εφαρμογές και μετρήσεις Ξενοδοχείο Αθηναΐς, Αθήνα -16 Ιανουαρίου 2012 Επιλεγμένες εφαρμογές Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Ηλιακών Συστημάτων στη Βιομηχανία Γαλακτοκομικών Προϊόντων

Εφαρμογές Ηλιακών Συστημάτων στη Βιομηχανία Γαλακτοκομικών Προϊόντων Εφαρμογές Ηλιακών Συστημάτων στη Βιομηχανία Γαλακτοκομικών Προϊόντων ENERGIE ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Βιομηχανικές Εφαρμογές των Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες Μορφές Ενέργειας

Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ενότητα 7: Ηλιακοί Συλλέκτες Καββαδίας Κ.Α. Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα