Κτηνιατρική Εξωτικών & Άγριων Ζώων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κτηνιατρική Εξωτικών & Άγριων Ζώων"

Transcript

1 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κτηνιατρική Σχολή Κτηνιατρική Εξωτικών & Άγριων Ζώων Πανεπιστημιακές Παραδόσεις Αναστασία Θ. Κομνηνού Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ.

2 1 I Περιεχόμενα I.ΕΡΠΕΤΑ Σελ 2 Εισαγωγή σελ 2 Στοιχεία ανατομίας, φυσιολογίας, διαχείρισης και διατροφής σελ 2 Συγκράτηση σελ. 11 Βασικές αρχές κλινικής εξέτασης σελ 13 Αιμοληψία-Λήψη παθολογικών υλικών σελ 15 Απεικονιστική εξέταση σελ 17 Θεραπευτικοί χειρισμοί σελ 18 Αναισθησία σελ 21. Σαύρες σελ 23 Φίδια σελ 40 Χελώνες σελ 53 II. ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ Α. ΤΡΩΚΤΙΚΑ σελ Μικρά τρωκτικά σελ 66 Κρικητός σελ 66 Σκίουρος σελ Ινδικό Χοιρίδιο σελ 88 Β. ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ σελ 101 III.ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ BΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ σελ 119 σελ 120

3 2 Ι. ΕΡΠΕΤΑ Εισαγωγή Κατά τη διάρκεια της Μεσοζωικής Περιόδου την «Εποχή των Ερπετών» κυριαρχούσαν 17 τάξεις ερπετών. Κατά την Ιουρασική Εποχή ( εκατομ. χρόνια) και Κρητιδική Εποχή ( εκατομ. χρόνια) ζούσαν γιγάντιοι δεινόσαυροι (10-24 m) και άλλα μικρότερα ερπετά που επικρατούσαν στην ξηρά, στο νερό και στον αέρα. Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν στο τέλος της Κρητιδικής Εποχής και επέζησαν μόνο οι πιο προσαρμοσμένες μορφές από τις οποίες προήλθαν οι εξελικτικοί απόγονοι τους, τα σημερινά ερπετά. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης απέκτησαν ποικίλα χαρακτηριστικά και ιδιότητες ανάλογα με το περιβάλλον διαβίωσής τους (χερσαία, υδρόβια, ημι-υδρόβια). Στα ερπετά ανήκουν οι Τάξεις Squamata/Φολιδωτά (σαύρες, φίδια), Crocodylia /Κροκοδείλια (αλιγάτορες, κροκόδειλοι, κάιμαν), Chelonia/Χελώνια (χελώνες χερσαίες, υδρόβιες γλυκού και θαλάσσιου νερού) και Rhynchocephalia/ Ρυγχοκέφαλα (τουατάρα). 1. Στοιχεία ανατομίας, φυσιολογίας, διαχείρισης και διατροφής. Εικόνα 1.Δέρμα σαλαμάνδρας, σαύρας και φιδιού (O Shea & Halliday, Reptiles and Amphibians, 2001). Το δέρμα των ερπετών είναι σκληρό και δεν φέρει γενικά αδένες (υπάρχουν μόνο μοσχοφόροι αδένες). Είναι σκεπασμένο με επιδερμικά λέπια, τις φολίδες, που καλύπτουν η κάθε μία μέρος της επόμενης (εικ. 1) και εκδύονται περιοδικά. Στα φίδια και τις σαύρες εκδύεται περιοδικά ολόκληρο το δέρμα ή τμήμα του. Αντίθετα οι φολίδες των χελωνών δεν εκδύονται (όπως και των κροκοδείλων), αλλά καλύπτουν τις οστέινες πλάκες του κελύφους (χέλυο και πλάστρον).

4 3 Ο σκελετός αποτελείται από ποικίλο αριθμό σπονδύλων οι οποίοι είναι σαφώς διαφοροποιημένοι (εικ.2) σε κάποια είδη ερπετών (σαύρες και κροκόδειλοι) ενώ στα είδη που δεν έχουν άκρα (φίδια και μερικές σαύρες) δεν είναι διαφοροποιημένοι. Εικόνα 2. Σκελετός σαύρας Το πεπτικό σύστημα είναι καλά ανεπτυγμένο. Τα φίδια και οι σαύρες έχουν εύθραυστα και καλά σχηματισμένα δόντια, ενώ οι χελώνες αντί για δόντια έχουν ένα κεράτινο και καλά ανεπτυγμένο ράμφος όμοιο με αυτό των πτηνών. Η άνω και κάτω γνάθος είναι ιδιαίτερα κινητές στα φίδια και ακίνητες στις χελώνες. Η γλώσσα έχει διάφορα σχήματα και κινητικότητα ανάλογα με τις ανάγκες της διατροφής του κάθε είδους. Ο οισοφάγος είναι ιδιαίτερα μυώδης και το στομάχι καλά ανεπτυγμένο. Σε μερικά είδη υπάρχει πρόλοβος (κροκόδειλος). Επιπλέον υπάρχει πάγκρεας, χοληδόχος κύστη, λεπτό και παχύ έντερο. Η κλοάκη αποτελεί την κοινή κοιλότητα κατάληξης του γαστρεντερικού (κόλον), ουροποιητικού (ουρητήρες) και γεννητικού (ωαγωγού) συστήματος και φέρει κοπροδαίο και ουροδαίο. Η μάσηση είναι ελάχιστη και η τροφή στα περισσότερα ερπετά καταπίνεται αμέσως. Η πρωτεολυτική δράση του σιέλου και του δηλητηρίου που παράγεται από τους τροποποιημένους σιελογόνους αδένες βοηθάει στη λειτουργία της πέψης. Η καρδιά σε όλα τα είδη των ερπετών πλην των κροκοδείλων, φέρει δύο κόλπους και μία κοιλία η οποία δεν έχει ολοκληρωμένο διάφραγμα αλλά χωρίζεται με ένα σύστημα διαφραγμάτων σε τρεις επιμέρους θαλάμους (αρτηριακό, πνευμονικό, φλεβικό). Έτσι το οξυγονωμένο και μη οξυγονωμένο αίμα στα είδη αυτά δεν αναμιγνύεται. Αυτό γίνεται μόνο όταν η πνευμονική πίεση ανέρχεται π.χ. κατά την κατάδυση των υδρόβιων χελωνών για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στους κροκόδειλους υπάρχει σαφής διαχωρισμός 2 κοιλιών (δύο θάλαμοι), από ένα τέλεια διαμορφωμένο διάφραγμα, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους με το τρήμα του Panizza. Παρόλα αυτά η ανάμειξη του αίματος είναι ελάχιστη. Ο καρδιακή συχνότητα δεν είναι σταθερή και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως θερμοκρασία, πέψη, κ.α.

5 4 Εικόνα 3. Ανατομία σαύρας (Ultimate Visual Dictionary 1994). Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από φάρυγγα, λάρυγγα, γλωττίδα, τραχεία, βρόγχους και πνεύμονες. Η δομή των πνευμόνων εξελικτικά είναι ενδιάμεση μεταξύ των αμφιβίων και θηλαστικών. Σε μερικές σαύρες συναντώνται και αεροφόροι σάκοι όπως στα πτηνά. Οι κροκόδειλοι έχουν πιο ανεπτυγμένη δομή πνευμόνων, ενώ σε μερικά φίδια ή σαύρες είναι περιορισμένος ή λείπει εντελώς ο ένας πνεύμονας (ο δεξιός είναι λειτουργικός και ο αριστερός είναι αεροφόρος σάκος που λειτουργεί σαν αποθήκη αέρα). Υπάρχει ένα ατελές μη λειτουργικό διάφραγμα. Όλα τα ερπετά αναπνέουν με πνεύμονες. Η αναπνοή είναι ενεργητική και επιτυγχάνεται με την έκπτυξη του θωρακικού τοιχώματος από τους μεσοπλεύριους μυς, με την κίνηση των πρόσθιων άκρων και τη σύσπαση των λείων μυικών ινών των πνευμόνων. Μερικά ερπετά, όπως οι υδρόβιες χελώνες (Trionychidae) και μερικά είδη υδρόβιων φιδιών αναπνέουν και με τον φάρυγγα ή το δέρμα (φαρυγγικοεπιδερμική αναπνοή). Σε μερικές χερσαίες ή υδρόβιες χελώνες γίνεται και ανταλλαγή αερίων μέσα από μια βοηθητική κύστη της κλοάκης (κλοακική αναπνοή) ή η αναπνοή είναι ακόμη και αναερόβια. Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από δύο νεφρούς και δύο ουρητήρες, οι οποίοι εκβάλλουν στην κλοάκη. Μερικά είδη ερπετών (εκτός από τα φίδια, τους κροκόδειλους και μερικές σαύρες) έχουν και ουροδόχο κύστη στο ενήλικο στάδιο. Τα περισσότερα υδρόβια ερπετά απεκκρίνουν με το ούρο τους αμμωνία, ουρία και ουρικό οξύ. Τα χερσαία ερπετά απεκκρίνουν κυρίως ουρικό οξύ. Οι θαλάσσιες χελώνες απεκκρίνουν σχεδόν αποκλειστικά αμμωνία ή ουρία, ενώ οι ημι-υδρόβιες χελώνες αμμωνία, ουρία και ουρικό οξύ. Οι κροκόδειλοι απεκκρίνουν αμμωνία και ουρία. Το ούρο δεν αποτελεί δείκτη λειτουργίας του νεφρού, όπως συμβαίνει στα θηλαστικά. Τα ερπετά διαθέτουν ένα νεφρικό πυλαίο σύστημα, το οποίο επιτρέπει

6 5 στο αίμα που προέρχεται από την περιφέρεια (οπίσθια άκρα) να διέρχεται απευθείας από τους νεφρούς μέσω αναστόμωσης. Εικόνα 4. Ανατομία φιδιού ( Manual of Reptiles, BSAVA 1992). Το νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο (ημισφαίρια), τους οπτικούς λοβούς, την παρεγκεφαλίδα και τον νωτιαίο σωλήνα ο οποίος είναι διαφορετικός από αυτόν των θηλαστικών και επεκτείνεται μέχρι την ουρά. Ο νωτιαίος σωλήνας διαθέτει μεγάλο βαθμό αυτονομίας από τον εγκέφαλο, διατηρώντας ανεξάρτητα τα κέντρα της κίνησης. Οι οφθαλμοί καλύπτονται από κινητά ή ακίνητα βλέφαρα (φίδια και μερικά είδη σαυρών). Μερικά είδη έχουν και νηκτική μεμβράνη. Η ανατομική δομή του βολβού μοιάζει με αυτή των θηλαστικών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η παρουσία «οσταρίων» στον σκληρό χιτώνα όλων των ερπετών εκτός από τα φίδια. Μερικά είδη (σαύρες) έχουν και «τρίτο μάτι» ή «βρεγματικό μάτι», στην οροφή της κεφαλής, το οποίο θεωρείται ένας πρωτόγονος οφθαλμός πού παίζει θερμορυθμιστικό και ορμονικό ρόλο. Στα φίδια τα βλέφαρα «αντικαθίστανται» από έναν διαφανή υμένα που αποτελεί συνέχεια της επιδερμίδας, την «επικερατοειδική μεμβράνη» (spectacle)..

7 6 Εικόνα 5. Ανατομία χελώνας (Ultimate Visual Dictionary 1994). Στα φίδια απουσιάζουν το μέσο ούς και η τυμπανική μεμβράνη, έτσι δεν ακούν ήχους αλλά είναι ευαίσθητα στις δονήσεις που προέρχονται από το έδαφος. Οι σαύρες και οι κροκόδειλοι έχουν καλά ανεπτυγμένο μέσο ούς και τυμπανική μεμβράνη. Τα οσφρητικά όργανα είναι καλά ανεπτυγμένα στα περισσότερα ερπετά. Στις σαύρες και στα φίδια συναντάται το όργανο του Jacobson (συνδυασμός οσφρητικογευστικού οργάνου) στην οροφή της στοματικής κοιλότητας. Μεταδίδει χημικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Σε μερικά φίδια παρατηρούνται δύο αισθητήρια βοθρία, μεταξύ των οφθαλμών και των ρινικών οπών, τα οποία είναι ευαίσθητα στις υπέρυθρες ακτινοβολίες. Το αναπαραγωγικό σύστημα του αρσενικού αποτελείται από δύο κοιλιακούς όρχεις και όργανο σύζευξης, το πέος, το οποίο είναι απλό (κροκόδειλοι και μερικές χελώνες) ή διπλό (σαύρες, φίδια). Τα θηλυκά ερπετά έχουν δύο ωοθήκες, και δύο ωαγωγούς (2 μοίρες). Κατά τη σύζευξη το πέος εισέρχεται μέσα στην κλοάκη του θηλυκού. Σε μερικά είδη το σπέρμα είναι δυνατόν να διατηρηθεί για χρόνια μέσα στο γεννητικό σύστημα του θηλυκού, πριν από τη γονιμοποίηση των ωαρίων (δριμύτερα κλίματα).

8 7 Συνθήκες διατήρησης σε αιχμαλωσία Τα ερπετά, ακόμη και αυτά του ιδίου γένους, παρουσιάζουν ποικίλη συμπεριφορά και έχουν διαφορετικές διατροφικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση των ζώων αυτών σε αιχμαλωσία, είναι η γνώση των ιδιαιτεροτήτων τους, πράγμα το οποίο δεν είναι πάντοτε εφικτό, λόγω του μεγάλου αριθμού και της ποικιλομορφίας των ειδών. Οι βασικές όμως αρχές διαχείρισης σε γενικές γραμμές είναι οι ίδιες. Εγκατάσταση. Τα ερπετά ζουν κυρίως στις θερμές περιοχές και πολύ λίγα ζουν στις ψυχρότερες περιοχές των εύκρατων ζωνών, ενώ δεν συναντώνται καθόλου στις πολικές ζώνες. Σε αιχμαλωσία διατηρούνται σε ειδικά κλουβιά (ενυδρεία, τεράρια). Οι διαστάσεις του χώρου εγκατάστασής τους είναι ανάλογες πάντα με το μέγεθος και το είδος του κάθε ζώου. Ο εμπλουτισμός των κλουβιών με εξαρτήματα ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε είδους, θεωρείται απαραίτητος. Έτσι, ερπετά που ζουν σε ύψος απαιτούν ξύλα ή φυσικά φυτά ή δένδρα (φίδια ή σαύρες), ενώ τα χερσαία απαιτούν εκτεταμένο δάπεδο (άμμο, ή υπόστρωμα από εφημερίδες ή άμμο υγιεινής, alfalfa pellets). Επιπλέον, η παρουσία περιοχής απομόνωσης (πύθωνες) είναι σημαντική για την καλή φυσική κατάσταση του ζώου. Υδρόβια και ημι-υδρόβια είδη απαιτούν «λίμνες» με νερό διαφόρου βάθους και μια περιοχή χερσαία με χαλίκι (υδρόβιες χελώνες). Θερμοκρασία. Όλα τα ερπετά είναι εξώθερμα και ο μεταβολισμός τους εξαρτάται ή ρυθμίζεται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Πολλά είδη ερπετών αντέχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, αλλά πάντα μέσα στο όρια αυτά υπάρχει ένα ιδανικό εύρος στο οποίο οι φυσιολογικές λειτουργίες τους είναι οι ιδανικές. Το εύρος αυτό ποικίλει ανάμεσα στα διάφορα είδη. H Ιδανική Θερμοκρασία Σώματος/ΙΘΣ (Preferred Body Temperature/PBT) είναι το ιδανικό εύρος της θερμοκρασίας του σώματος ενός ερπετού, στο οποίο ο μεταβολικός του ρυθμός είναι ο ιδανικός (η πέψη και τα πεπτικά ένζυμα λειτουργούν φυσιολογικά). Προτιμώμενη Ιδανική Ζώνη Θερμοκρασίας/ΠΙΘΖ (Preferred Optimum Temperature/POTZ) είναι το εύρος της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στο οποίο ένα ερπετό είναι ικανό να διατηρήσει την θερμοκρασία του σώματος του ιδανική (ιγκουάνα 24 ο -38 ο C, πύθωνες 24 ο -33 ο C, χερσαίες χελώνες 21 ο -33 ο C, ημι-υδρόβιες χελώνες 27 ο -30 ο C). Έτσι, είναι απαραίτητη η παροχή θέρμανσης μέσα στην εγκατάσταση με θερμαινόμενο δάπεδο, ηλεκτρικές πλάκες ή υπέρυθρες λάμπες, ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μέσα στα φυσιολογικά για το είδος όρια. Η θερμοκρασία αυτή δεν

9 8 πρέπει να ξεπερνάει την Ιδανική Θερμοκρασία Σώματος και να πέφτει κάτω από το κατώτατο όριο της Προτιμώμενης Ιδανικής Ζώνης Θερμοκρασίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση θερμοστατών μέσα στην εγκατάσταση. Στη φύση τα ερπετά όταν βρίσκονται σε δυσμενείς συνθήκες θερμοκρασίας πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Η Χειμερία νάρκη είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία ένα ερπετό, μετά από πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κάτω από την ΠΙΘΖ, δεν μπορεί να διατηρήσει την θερμοκρασία του σώματός του ιδανική (ΙΘΣ) και προβαίνει σε φυσιολογικές αλλαγές, δηλαδή ο μεταβολισμός του πέφτει σε τέτοιο σημείο, ώστε να διατηρείται η ζωή του μόνο και η απώλεια ενέργειας να είναι η ελάχιστη δυνατή. Η λειτουργία αυτή συναντάται σε όλα τα ερπετά που ζουν σε εύκρατες ζώνες. Η επιβίωση τους εξαρτάται από τα αποθέματα ενέργειας που είχαν πριν από τη χειμερία νάρκη. Η διάρκεια της χειμερίας νάρκης ποικίλει ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το είδος. Αντίθετα η θερινή νάρκη είναι μια κατάσταση «φυσιολογικού κώματος» στην οποία βρίσκεται ένα ερπετό όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες πάνω από την ΠΙΘΖ και η ΙΘΣ έχει ξεπεραστεί. Εάν η θερμοκρασία του σώματος του ερπετού συνεχίσει να ανεβαίνει τότε κινδυνεύει να πεθάνει. Κατά κανόνα ερπετά τα οποία δεν προορίζονται για γεννήτορες δεν είναι απαραίτητο να πέφτουν σε χειμερία νάρκη (σαύρες και φίδια), ιδιαίτερα μάλιστα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τους παραμένει μέσα στην ΠΙΘΖ. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι χερσαίες χελώνες μπορεί να πέσουν σε χειμερία νάρκη εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο φωτισμός παρέχεται με σωληνοειδείς λάμπες φθορίου για την αποφυγή εγκαυμάτων. Σε μερικά είδη συνιστάται η παρουσία λάμπας υπεριώδους φωτός (UV- B nm), η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D 3. Επιπλέον, η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αποβεί χρήσιμη, λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (κίνδυνος υπερθερμίας και εγκαυμάτων). Πολλά φυτοφάγα και εντομοφάγα ερπετά απαιτούν υπεριώδη ακτινοβολία ( nm) για να συνθέσουν βιταμίνη D 3. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας η παροχή υπεριώδους ακτινοβολίας επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών λαμπών UV για 8-10 ώρες ημερησίως. Η υπερβολική και συνεχής έκθεση όμως είναι δυνατόν να προκαλέσει διαταραχές της λειτουργίας της επίφυσης με συνέπεια την ανορεξία και σχετικές βλάβες.

10 9 Οι απαιτήσεις υγρασίας ποικίλουν ανάλογα με το είδος, και είναι 50%-70% για τα περισσότερα είδη. Η ρύθμιση της υγρασίας επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση συσκευών εφύγρανσης ή με συχνούς ψεκασμούς. Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τα ερπετά που ζουν σε αιχμαλωσία. Τα διατροφικά νοσήματα είναι ιδιαίτερα συχνά και συνήθως οφείλονται σε ακατάλληλη διατροφή. Οι διατροφικές συνήθειες και ανάγκες σχετίζονται με το είδος, την ηλικία, το μέγεθος, τη θρεπτική και αναπαραγωγική κατάσταση του ζώου καθώς επίσης και την εποχή. Σε σχέση με τα ενδόθερμα, τα ερπετά έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό και έτσι απαιτούν για τη διατήρηση του βάρους τους γεύματα χαμηλότερων θερμίδων/kg ΣΒ. Η θερμοκρασία, η υγρασία, η φωτοπεριοδικότητα και η ποιότητα του φωτός, επηρεάζουν τη συχνότητα και την ποσότητα πρόσληψης της τροφής. Η τροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιέχει βιταμίνη D 3 και Ca /P σε αναλογία 1.5/1. Ο τρόπος παρουσίασης της τροφής είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός και σχετίζεται με τις ιδιαίτερες συνήθειες του κάθε ερπετού. Η τροφή πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 30'-40', ενώ πρέπει να δίνεται παραπάνω χρόνος σε ζώα νευρικά, άρρωστα ή σε ζώα που μόλις έχουν αφιχθεί. Τα φίδια είναι σαρκοφάγα και καταπίνουν την τροφή αμάσητη. Οι σαύρες είναι φυτοφάγες ή εντομοφάγες ή σαρκοφάγες ή παμφάγες. Οι χερσαίες χελώνες είναι κυρίως χορτοφάγες, ενώ οι ημιυδρόβιες και οι υδρόβιες είναι παμφάγες ή σαρκοφάγες, ενώ κάποια είδη σε νεαρή ηλικία είναι σαρκοφάγα και όταν ενηλικιωθούν χορτοφάγα. Οι κροκόδειλοι είναι σαρκοφάγοι. Το νερό πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο σαν πόσιμο ή για λουτρό. Διαχωρισμός φύλου και αναπαραγωγή. Στα ερπετά σεξουαλικός διμορφισμός συναντάται μόνο σε λίγα είδη π.χ. στον Chameleo jacksoni. Η εξωτερική μορφολογία μπορεί να είναι χαρακτηριστική του φύλου, για τη διαπίστωση του όμως είναι πολλές φορές απαραίτητη η σύγκριση με άλλα είδη του ίδιου φύλου, η παρατήρηση σύζευξης και η φυσική εξέταση. Η διαπίστωση του φύλου στις χελώνες μπορεί να βασιστεί στην εξέταση της ουράς. Στα αρσενικά η ουρά είναι συνήθως μακρύτερη και φαρδύτερη στη βάση από ότι στα θηλυκά και η κλοάκη του θηλυκού είναι πιο κοντά στη βάση της ουράς από ότι η κλοάκη του αρσενικού. Σε μερικά είδη τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερα νύχια από τα θηλυκά, όπως οι χελώνες Trachemys scripta elegans και μερικές θαλάσσιες χελώνες. Η ίριδα σε μια ενήλικη αρσενική χερσαία χελώνα Terrapina carolina είναι συνήθως κόκκινη ενώ σε μια θηλυκή συνήθως καφέ. Τα αρσενικά είναι κατά κανόνα

11 10 μικρότερα και ελαφρύτερα από τα θηλυκά σε κάποια είδη, ενώ συμβαίνει το αντίθετο σε άλλα. Οι ενήλικες αρσενικές χελώνες έχουν τις περισσότερες φορές μια κοίλανση στο πλάστρο (κοιλιακή επιφάνεια του κελύφους) σε αντίθεση με τις θηλυκές στις οποίες το πλάστρο είναι επίπεδο. Οι αρσενικές σαύρες είναι μεγαλύτερες και δυνατότερες από τις θηλυκές και γίνονται πιο πολύχρωμες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Τα περιπρωκτικά, πρωκτικά και μηριαία φύματα είναι συνήθως πιο ανεπτυγμένα και περισσότερα σε αριθμό στα αρσενικά (εικ.6). Επιπλέον αυτά έχουν διπλό πέος που βρίσκεται ελαφρώς πιο πίσω από την κλοάκη, το οποίο είναι ορατό σαν περιοχή ελαφρώς υπηγερμένη. Ο πιο ασφαλής τρόπος όμως διαπίστωσης του φύλου είναι η αναζήτηση του πέους μετά από εκστροφή του θύλακα της «ακροποσθίας». Εικόνα 6. Μηριαία φύματα αρσενικού Iguana iguana. Στα φίδια, ο πιο αξιόπιστος τρόπος διαπίστωσης του φύλου είναι η εξέταση του πέους ή του κόλπου με τη βοήθεια βύσματος, το οποίο εισέρχεται μέσα στον θύλακα της «ακροποσθίας» και προωθείται προς τα πίσω. Το βύσμα στα αρσενικά εισέρχεται συνήθως μέχρι 8-16 υπουραίες φολίδες ενώ στα θηλυκά μόνο 2-6. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω του κινδύνου πρόκλησης βλάβης του ευπαθούς πέους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί το φύλο και στις σαύρες. Η αναπαραγωγική περίοδος ποικίλει και εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες όπως η θερμοκρασία, η φωτοπεριοδικότητα, η υγρασία και η τροφή. Πολλά αρσενικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο αλλάζουν χρώμα ή κάνουν σεξουαλικές προσαρμογές. Η συνουσία είναι «πραγματική» ενώ λίγα είδη κάνουν παρθενογένεση. Τα ερπετά είναι ωοτόκα, ωοζωοτόκα ή ζωοτόκα (δριμύτερα κλίματα). Μερικά είδη κάνουν φωλιές όπου κλωσούν, θάβουν (χελώνες) ή φυλάσσουν (κροκόδειλοι) τα

12 11 αυγά τους. Η συμπεριφορά τους στα νεογνά ποικίλλει. Μερικά είδη προστατεύουν τα νεαρά (πύθωνες, κροκόδειλοι) ενώ άλλα εγκαταλείπουν τα αυγά μετά τον τοκετό. Τα αυγά των ωοτόκων, όταν γεννούν σε αιχμαλωσία, πρέπει να απομακρύνονται για επώαση, η οποία επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση τους μέσα σε πλαστική σακούλα που περιέχει κατάλληλη ποσότητα υδρόφιλου υποστρώματος. 2. Συγκράτηση Η συγκράτηση του ερπετού έχει σαν στόχο την κλινική εξέταση, την λήψη παθολογικών υλικών, τη διαπίστωση φύλου, τη διατροφή διά της βίας κ.α. Στα ερπετά δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως στα θηλαστικά ενώ καλό είναι να αποφεύγονται οι συχνοί χειρισμοί τους. Η μεταφορά τους πρέπει να γίνεται μέσα σε σκοτεινό και ασφαλές κλουβί ή σάκο. Ακόμη είναι απαραίτητη η λήψη ιδιαίτερων προληπτικών μέτρων τόσο για την προστασία του ζώου όσο και του εξεταστή, ιδιαίτερα μάλιστα όταν χειριζόμαστε ιοβόλα φίδια ή σαύρες. Η παρουσία 2-3 ατόμων κατά τη διάρκεια των χειρισμών είναι αρκετή καθώς επίσης και η παρουσία αντιοφικού ορρού (ιοβόλα φίδια). Επιπλέον τα ερπετά είναι φορείς διαφόρων ζωονόσων (Salmonella spp χελώνες/σαύρες, πεντάστομα/φίδια) και για αυτό η λήψη μέτρων προσωπικής υγιεινής είναι απαραίτητη. Οι χελώνες συγκρατώνται με τα δύο χέρια από το κέλυφος λίγο πίσω από το κεφάλι ή μπροστά από τα πίσω πόδια (εικ.7). Υπάρχουν είδη που είναι ιδιαίτερα επιθετικά και δαγκώνουν (υδρόβιες). Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η είσοδος των άκρων και της κεφαλής μέσα στο κέλυφος. Η σύλληψη της κεφαλής μπορεί να γίνει με μια τολιπολαβίδα και έλξη προς τα έξω. Στη συνέχεια η κεφαλή συγκρατείται με τον αντίχειρα και δάχτυλα, πίσω από το ινιακό οστούν Για τη σύλληψη των άκρων αρκεί να περιμένει κανείς να εξέλθουν μόνα τους από το κέλυφος. Διαφορετικά πιέζοντας τα οπίσθια άκρα προς την είσοδο του κελύφους πετυχαίνουμε την έξοδο των πρόσθιων άκρων και της κεφαλής. Είδη με μαλακό κέλυφος καλό είναι να χειρίζονται με γάντια.

13 12 Εικόνα 7. Συγκράτηση χελώνας Caretta caretta. Οι σαύρες είναι δυνατόν να δαγκώσουν, να τραυματίσουν με τα νύχια τους και να «μαστιγώσουν» με την ουρά τους. Η συγκράτηση γίνεται με τη λαβή του αυχένα από πάνω ή κάτω και των δύο πρόσθιων άκρων με το ένα χέρι έτσι ώστε να ελέγχεται η κίνηση της κεφαλής και των άκρων (εικ. 8), ενώ το άλλο ή το ίδιο χέρι υποστηρίζει το σώμα κοντά στη λεκάνη και σταθεροποιεί ταυτόχρονα τα πίσω άκρα. Οι σαύρες δεν πρέπει ποτέ να συλλαμβάνονται από την ουρά γιατί υπάρχει κίνδυνος αυτοτόμησης. Εικόνα 8. Συγκράτηση σαύρας. Στα φίδια, όπως και στις χελώνες η επιθετικότητα σχετίζεται με το είδος (εικ.9). Η συγκράτηση των ιοβόλων φιδιών διαφέρει από αυτή των σφικτήρων. Τα μη ιοβόλα φίδια μπορούν να συγκρατηθούν εύκολα με τον αντίχειρα και το μέσο δάκτυλο τοποθετημένο πίσω από το κεφάλι και το δείκτη στην κορυφή του κρανίου.

14 13 Το σώμα του φιδιού υποστηρίζεται από το άλλο χέρι, γύρω από το οποίο συνήθως και τυλίγεται (εικόνα 10). Τα δηλητηριώδη φίδια ακινητοποιούνται με ειδική ράβδο που φέρει στη βάση της ένα είδος άγκιστρου που καθηλώνει και ακινητοποιεί το κεφάλι. Στη συνέχεια συγκρατείται με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω. Ειδικά διαμορφωμένοι σωλήνες είναι ιδιαιτέρα χρήσιμοι για την τοποθέτηση των φιδιών, έτσι ώστε το κεφάλι να βρίσκεται μέσα στο σωλήνα και να προεξέχει το υπόλοιπο σώμα. Οι μεγάλοι πύθωνες μερικές φορές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνοι και από τα δηλητηριώδη φίδια. Η προσέγγιση σε αυτά γίνεται με προσοχή και η συγκράτηση απαιτεί μεγάλο αριθμό ατόμων. Εικόνα 9. Συγκράτηση φιδιού. Για την πιο λεπτομερή κλινική εξέταση και λήψη υλικών πολλές φορές κρίνεται απαραίτητα η χορήγηση γενικής αναισθησίας. 3. Βασικές αρχές κλινικής εξέτασης Οι βασικές αρχές της κλινικής εξέτασης και η χρήση των διαγνωστικών τεχνικών είναι οι ίδιες για όλα τα ερπετά. Πριν από τη κλινική εξέταση είναι απαραίτητη η λήψη λεπτομερούς ιστορικού, όπου διερευνάται το περιβάλλον διαβίωσης του ερπετού (θερμοκρασία, υγρασία, φωτοπεριοδικότητα), το είδος της τροφής και η συχνότητα των χειρισμών από τον ιδιοκτήτη. Η εξέταση ξεκινάει από το κεφάλι και καταλήγει στην ουρά.

15 14 Σαύρες. Εκτίμηση της διάθεσης (δραστηριότητα, κατάπτωση). Εκτίμηση του βάρους και μέτρηση του μήκους. Εκτίμηση του φύλου. Εξέταση των μυκτήρων για την παρουσία εκκρίματος (βλεννώδες, πυώδες). Έλεγχος της στοματικής κοιλότητας (έκκριμα, αποχρωματισμός, οίδημα) και των γνάθων (κινητικότητα, δυσμορφία, μαλάκυνση). Ψηλάφηση κολεμικής (κοιλιακής ) κοιλότητας. Εξέταση των άκρων για την παρουσία δυσμορφιών και καταγμάτων καθώς και της κίνησης (τέτανος). Εξέταση δέρματος (ελαστικότητα, αιμορραγίες, φλύκταινες, ουλές, παράσιτα). Εξέταση κλοάκης (οίδημα, ερύθημα, έκκριμα, διογκώσεις). Φίδια Εκτίμηση της διάθεσης (δραστηριότητα, κατάπτωση). Εκτίμηση του βάρους και μέτρηση του μήκους. Εκτίμηση του φύλου. Εξέταση των μυκτήρων για την παρουσία εκκρίματος (βλεννώδες, πυώδες). Εξέταση των οφθαλμών, της επικερατοειδικής μεμβράνης (ανωμαλίες, θολερότητες, παράσιτα). Έλεγχος της στοματικής κοιλότητας (έκκριμα, αποχρωματισμός, οίδημα, πετέχιες, νεκρωτικό υλικό). Εξέταση του σκελετού (ύπαρξη οστέινων προεξοχών). Εξέταση δέρματος (ελαστικότητα, απώλεια φολίδων, αιμορραγίες, φλύκταινες). Ψηλάφηση κολεμικής (κοιλιακής) κοιλότητας. Εξέταση κλοάκης (οίδημα, ερύθημα, έκκριμα, διογκώσεις). Χελώνες. Εκτίμηση του βάρους και μέτρηση του μήκους του κελύφους. Εκτίμηση του φύλου. Εκτίμηση της διάθεσης (δραστηριότητα/κατάπτωση). Εξέταση των μυκτήρων για την παρουσία εκκρίματος (βλεννώδους, πυώδους).

16 15 Εξέταση των βλεφάρων (ανοιχτά και όχι αποχρωματισμένα και οιδηματικά). Εξέταση των οφθαλμών (καθαροί και φωτεινοί). Εξέταση των τυμπανικών μεμβρανών (επιφάνεια επίπεδη ή ελαφρώς κυρτή). Εξέταση του ράμφους για την παρουσία δυσμορφιών και του στόματος για την παρουσία εκκρίματος, αποχρωματισμού, ξένων σωμάτων, νεκρωτικού υλικού. Εξέταση του λαιμού και των άκρων για τη παρουσία οιδημάτων και διογκώσεων (αποστήματα, κοκκιώματα, στεατίτιδα, νεοπλάσματα). Εξέταση των άκρων για την παρουσία δυσμορφιών και καταγμάτων. Εξέταση του δέρματος (χρώμα και κατάσταση). Εξέταση του κελύφους (δυσμορφίες, μαλάκυνση, αιμορραγίες). Εξέταση της κλοάκης (έκκριμα, πρόπτωση, οίδημα,). Εξέταση του αναπνευστικού συστήματος. Η εξέταση του αναπνευστικού συστήματος είναι κατά κανόνα η ίδια με αυτή των θηλαστικών. Η ακρόαση γίνεται με στηθοσκόπιο. Τυλίγουμε όμως το ερπετό με πετσέτα για αποφυγή παρασιτικών θορύβων από την τριβή με την επιφάνεια των φολίδων ή του κελύφους. Λήψη θερμοκρασίας και μέτρηση καρδιακής συχνότητας Η λήψη της θερμοκρασίας και η μέτρηση της καρδιακής συχνότητας είναι απαραίτητες για την εκτίμηση της γενικής κατάστασης του ερπετού, καθώς επίσης και πριν από την χορήγηση φαρμάκων και γενικής αναισθησίας. Η θερμοκρασία λαμβάνεται με κοινό ή ηλεκτρονικό θερμόμετρο που εισέρχεται στην κλοάκη και κυμαίνεται φυσιολογικά από 34 ο -36 ο C. Η φυσιολογική καρδιακή συχνότητα δεν είναι η ίδια σε όλα τα είδη. Υπολογίζεται με την εξίσωση ΚΡ= 34 x (Βάρος Kg) Η καρδιακή συχνότητα μετριέται με Doppler. 4. Αιμοληψία- Λήψη παθολογικών υλικών. Η λήψη αίματος και διαφόρων παθολογικών υλικών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας του ερπετού καθώς επίσης και για τη διάγνωση διαφόρων νοσημάτων. Τα δείγματα τα οποία συλλέγονται είναι:

17 16 α. Αίμα, για αιματολογικές βιοχημικές και ορολογικές εξετάσεις Η συνολική ποσότητα του αίματος που συλλέγεται είναι ανάλογη με το μέγεθος και την κατάσταση της υγείας του ερπετού. Ο όγκος του αίματος σε ένα υγιές ερπετό είναι το 5%-8% του συνολικού βάρους του σώματός του και η ποσότητα του αίματος που μπορεί να ληφθεί είναι 10% του όγκου του αίματος. Η διατήρηση του αίματος γίνεται σε σωληνάκια λιθίου ή ηπαρίνης και είναι προτιμότερο το πλάσμα από τον ορό. Η εκτίμηση των «φυσιολογικών» και «παθολογικών» αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων, δεν είναι πάντα εύκολη. Παρατηρούνται φυσιολογικές διακυμάνσεις τιμών μεταξύ των διαφόρων ειδών ενώ παρατηρούνται και εποχιακές φυσιολογικές διακυμάνσεις. Τα σημεία αιμοληψίας στις σαύρες είναι, o κοιλιακός φλεβώδης κόλπος/ventral venous sinus (στην κοιλιακή μέση γραμμή της ουράς μεταξύ των κοκκυγικών σπονδύλων εικ.10), η κοιλιακή κοίλη φλέβα/ventral vena cava (στη μέση γραμμή του κοιλιακού τοιχώματος) και η καρδιά (παρακέντηση της καρδιάς). Εικόνα 10. Λήψη αίματος από κοιλιακό φλεβώδη κόλπο σε ιγκουάνα (Exotic DVM, 5.4). Στα φίδια, αντίστοιχα σημεία είναι ο κοιλιακός φλεβώδης κόλπος/ventral venous sinus (στην κοιλιακή μέση γραμμή της ουράς), οι υπερώιες και υπογλώσσιες φλέβες (κάτω από γενική αναισθησία), η καρδιά (παρακέντηση της καρδιάς), η σφαγίτιδα (όπου απαιτείται εμπειρία), ενώ στις χελώνες είναι η καρδιά (μετά από διάνοιξη οπής στο κέλυφος), η σφαγίτιδα (όπου απαιτείται εμπειρία), η βραχιόνιος, η μηραία (στην έσω επιφάνεια του μηρού), η άνω κοκκυγική φλέβα/vena coccygea superior (στην ραχιαία επιφάνεια της μέσης γραμμής της ουράς, εικ.11), η πλάγια

18 17 κοκκυγική φλέβα (στις μεγαλόσωμες χελώνες), οφθαλμικός κόγχος, υποχέλιος κόλπος και τα νύχια (ανάμειξη με λέμφο). Εικόνα 11. Λήψη αίματος από την άνω κοκκυγική φλέβα σε χελώνα Caretta caretta. β. Υλικά βιοψίας για κυτταρολογική, ιστοπαθολογική εξέταση, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, τοξικολογική εξέταση, προσδιορισμό ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Η βιοψία του καλυπτήριου συστήματος είναι συχνή, όπου στις χελώνες λαμβάνεται τμήμα κελύφους, οστού ή δέρματος, στα φίδια φολίδες ή δέρμα και στις σαύρες δέρμα. Η βιοψία γαστρεντερικού συστήματος και λήψη δειγμάτων γίνεται μετά από γαστροσκόπηση. γ. Υλικό εκπλύσεων και εξίδρωμα για μικροβιολογική και κυτταρολογική εξέταση. Αναζήτηση ιών, αερόβιων/αναερόβιων βακτηριδίων και ειδικών βακτηριδίων (Mycoplasma spp, Chlamydia spp). δ. Κόπρανα για παρασιτολογική εξέταση. Η λήψη κοπράνων γίνεται με ελεύθερη συλλογή ή με έκπλυμα της κλοάκης. ε. Ούρα και εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η λήψη ούρων από φίδια και κροκόδειλους δεν είναι δυνατή (απουσία ουροδόχου κύστης, ανάμιξη ούρων και κοπράνων στην κλοάκη) ενώ στις χελώνες είναι εύκολη (αυτόματη ούρηση κατά τη διάρκεια των χειρισμών). Εγκεφαλονωτιαίο υγρό συλλέγεται δύσκολα στα φίδια και στις σαύρες ενώ σχετικά εύκολα στις χελώνες και στους κροκόδειλους (μέση γραμμή κεφαλής πίσω από το ινιακό οστούν).

19 18 5. Απεικονιστική εξέταση Η απεικονιστική εξέταση είναι απαραίτητη μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης λόγω της ιδιαιτερότητας των ζώων αυτών και περιλαμβάνει την λήψη ακτινογραφιών, την υπερηχοτομογραφία, την αξονική και μαγνητική τομογραφία και την ενδοσκόπηση. 6. Θεραπευτικοί χειρισμοί Πριν από την ανάληψη οποιουδήποτε θεραπευτικού χειρισμού είναι απαραίτητος ο έλεγχος της θερμοκρασίας, η μέτρηση της καρδιακής συχνότητας και η εκτίμηση του μεγέθους του ζώου (βάρος, μήκος). Η θερμοκρασία του ζώου πρέπει να είναι η ΙΘΣ για την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπευτικής αγωγής, γιατί έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων. Σε περίπτωση υποθερμίας είναι απαραίτητη η θέρμανση του ζώου. Η απόκτηση της ΙΘΣ πολλές φορές χρειάζεται αρκετές ημέρες για να επιτευχθεί. Η καρδιακή συχνότητα συνήθως επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά την επίτευξη της ΙΘΣ. Αναφορικά με το βάρος, τα μικρότερα ζώα τείνουν να έχουν ταχύτερο μεταβολισμό και καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Για τον λόγο αυτό η δόση/kg ΣΒ των φαρμάκων πρέπει να είναι υψηλότερη από εκείνη που χορηγείται σε μεγαλύτερα ζώα. Οι δόσεις αυτές είναι ανάλογες και με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε είδους, πράγμα που είναι σχετικά πολύπλοκο να υπολογιστεί κάθε φορά. Έτσι χρησιμοποιούνται οι «εμπειρικές» κατά προσέγγιση δόσεις. α. Χορήγηση υγρών. Η αφυδάτωση στα ερπετά είναι συνήθως αποτέλεσμα παρατεταμένης ανορεξίας ή αδυναμίας πρόσληψης νερού. Σε περιπτώσεις ήπιας αφυδάτωσης τα λουτρά σε χλιαρό νερό κατάλληλης θερμοκρασίας (27 ο -33 ο C) μπορεί να αποβούν ευεργετικά. Σε περιπτώσεις μεγαλύτερης αφυδάτωσης γίνεται παρεντερική χορήγηση υγρών αφού θερμανθούν (2%-5% του συνολικού βάρους ημερησίως). Υποδόρια χορήγηση υγρών γίνεται στις σαύρες, ενώ στα φίδια και τις χελώνες είναι σπάνια εφικτό (όχι υπέρτονα διαλύματα). Ενδοκολεμική χορήγηση, ανάλογη με την ενδοπεριτοναϊκή των θηλαστικών εφαρμόζεται συχνά. Στα φίδια πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους αεροφόρους σάκους (χορήγηση υγρών στο αριστερό και ουραίο τεταρτημόριο του σώματος). Στις χελώνες γίνεται και επικολεμική χορήγηση υγρών (κάτω από των ώμο και πάνω από το πλάστρο) καθώς επίσης και ενδοοστική στο βραχιόνιο ή το μηριαίο οστούν και στο κέλυφος. Ενδοφλέβια χορήγηση, όταν είναι εφικτή, γίνεται στα αντίστοιχα σημεία αιμοληψίας

20 19 (εικ. 12). Η πιο διαδεδομένη και εναλλακτική μέθοδος χορήγησης υγρών είναι από το στόμα με οισοφαγικό καθετήρα ή από το απευθυσμένο (όγκος χορηγούμενου υγρού 2% του βάρους του σώματος ή 20 ml/kg ΣΒ). Εικόνα 12. Ενδοφλέβια χορήγηση υγρών από την κεφαλική φλέβα σε ιγκουάνα [Mader D., Suppl Comped Contin Educ Pract Vet, Vol 20, 3(A), 1998.] β. Χορήγηση φαρμάκων. Η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα (εικ.13) και μέσα στην τροφή είναι περιορισμένη στα ερπετά (παρατεταμένη ανορεξία), ενώ η από το στόμα και διά της βίας χορήγηση φαρμάκων με οισοφαγικό καθετήρα εφαρμόζεται συχνά. Πολλές φορές η μέθοδος αυτή γίνεται και κάτω από γενική αναισθησία. Η παρεντερική χορήγηση εφαρμόζεται συχνά, αρκεί τα σημεία έγχυσης να περιορίζονται στα πρόσθια τμήματα του σώματος του ζώου (προστασία νεφρών και καλή βιοδιαθεσιμότητα φαρμακευτικής ουσίας). Η ενδομυική ή υποδόρια έγχυση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής. Σε μικρά ζώα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον όγκο του φαρμάκου. Η ενδομυική χορήγηση καλό είναι να αποφεύγεται όταν χρησιμοποιούνται ερεθιστικά φάρμακα ενώ είναι σχετικά εύκολη με κατάλληλη συγκράτηση. Στα φίδια σημείο εκλογής είναι οι επιμήκεις ραχιαίοι μύες, κατά μήκος της άνω επιφάνειας της σπονδυλικής στήλης, ενώ στις χελώνες αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Η ενδοφλέβια έγχυση γίνεται στα αντίστοιχα σημεία αιμοληψίας.

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία και μορφολογία πτηνού

Ανατομία και μορφολογία πτηνού Ανατομία και μορφολογία πτηνού Τα πτηνά είναι ομοιόθερμα σπονδυλωτά που φυλογενετικά σχετίζονται με τους Δεινοσαύρους Τα αρτίγονα πουλιά (Νεόρνιθες) διαιρούνται σε δύο ομάδες: (1) Παλαιόγναθα (κίβι, έμου,

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ. Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ. Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ Ο ωοθηκικός κύκλος και

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή 1 Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης 2019 2 Δομή μαθήματος-ενότητες Μυϊκό -Δομή και λειτουργία ΚΝΣ-Νευρομυϊκός έλεγχος Επίδραση της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΠΥΡΕΤΟΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ Ζωτικά σημεία (TPR) Θερμοκρασία Σφυγμός Αναπνοές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ Κυριακή Σταματέλου Ειδικός Νεφρολόγος, MBA Τι είναι η νεφρολιθίαση; Η νεφρολιθίαση λέγεται κοινά «πέτρες στα νεφρά» και είναι γνωστή στην ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου)

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) 01/35 Το Ερειστικό Σύστημα αποτελείται από: 1. Τα Οστά 2. Τις Αρθρώσεις 3. Τους Συνδέσμους 02/35 ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Σύνολο: 285 οστά

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά

Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά Είναι σπονδυλωτά που φέρουν σωματικά εξαρτήματα χειριδία (και όχι πτερύγια, όπως τα ψάρια) Μερικά έχουν χάσει ένα ή δυο ζεύγη εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ Σ. ΜΠΕΝΑΚΗ Επ. Καθηγητή Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση Έκδοση αναθεωρημένη ISBN 960-90471-0-6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει

Διαβάστε περισσότερα

Δυσκοίλιο, θεωρούμε ένα άτομο όταν εμφανίζει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω προβλήματα για 3 ή περισσότερους μήνες:

Δυσκοίλιο, θεωρούμε ένα άτομο όταν εμφανίζει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω προβλήματα για 3 ή περισσότερους μήνες: Δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του κατώτερου πεπτικού σωλήνα, επηρεάζοντας κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, κυρίως των χωρών του δυτικού κόσμου. Εικόνα 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από την καρδιά και τα αγγεία( αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία). Η καρδιά με τους παλμικούς ρυθμούς στέλνει το αίμα στο σώμα. Οι αρτηρίες παίρνουν το αίμα από την καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση»

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ 1.1 Τι είδους νόσημα είναι; Η νεανική δερματομυοσίτιδα (ΝΔΜ) είναι ένα σπάνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός

Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Στις απορίες μας απαντά ο κος Θεμιστοκλής Σ. Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Όταν μιλάμε για σκωληκοειδίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης του τυφλού που οφείλεται σε απόφραξη του

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Α ΤΑΞΗ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α ΤΑΞΗ Τ... ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΟΓΑΜΜΑ ΠΟΥΔΝ ΚΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΥΤΤΑΟ ΚΦΑΛΑΙΟ 2: ΙΤΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΥΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 4: ΚΥΚΛΟΦΟΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 5: ΑΙΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ 6: ΠΠΤΙΚΟ ΥΤΗΜΑ ΚΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται. είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης

Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται. είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ) είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩ ΑΕΡΟΦΟΡΟΣ ΟΔΟΣ ρίνα φάρυγγας στοματική κοιλότητα ΚΑΤΩ ΑΕΡΟΦΟΡΟΣ ΟΔΟΣ λάρυγγας τραχεία 2 βρόγχοι πνεύμονες ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία)

Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία Δυσλειτουργία στην ένωση του κρανίου με τον κορμό στο νεογέννητο μωρό (Ατλαντό-Ινιακή Δυσλειτουργία) Τα νεογέννητα μωρά διαφέρουν από τους ενήλικες, ή ακόμα από τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Εκλ. Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS)

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS) econteplusproject Organic.Edunet ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS) Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη Φραγκιαδάκη Κτηνίατρος Υγιεινολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής Αγρ. Ζώων, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος φακής που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται παραθορμόνη και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Ορμόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ Ασθένεια που προκαλείται από τα είδη του γένους Salmonella,, Salmonella Προσβάλλει όλα τα ζωικά είδη και Χαρακτηρίζεται από ένα ή συνδυασμό από τα ακόλουθα τρία συμπτώματα: σηψαιμία,, οξεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1 ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Συχνότητα: Σκύλος >> γάτα Συχνότητα: Θηλυκά >> αρσενικά Εντόπιση: ουροδόχος κύστη, ουρήθρα Αιτιολογία: βακτήρια>μυκοπλάσματα, χλαμύδιες,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

5. Στήριξη και κίνηση

5. Στήριξη και κίνηση 5. Στήριξη και κίνηση 5.4 Το µυοσκελετικό σ ύ σ τ η µ α του ανθρώπου κεφαλή ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣYΣΤΗΜΑ (ΣΚΕΛΕΤΟΣ) ΤΟY ΑΝΘΡΩΠΟY άνω άκρα Ο σκελετός των άκρων κάτω άκρα Ο σκελετός του κορµού θώρακας σ π ο ν δ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το πεπτικό σύστημα στον άνθρωπο αποτελείται από: Τον Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα στον οποίο υπάρχουν : Η στοματική κοιλότητα Ο φάρυγγας Ο οισοφάγος Το στομάχι Το λεπτό έντερο

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος της λειτουργίας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος

Έλεγχος της λειτουργίας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος Έλεγχος της λειτουργίας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος Φλεγμονή Ανεπάρκεια ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ Φλεγμονή που συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα στο σκύλο και

Διαβάστε περισσότερα

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3. Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: Α. Η μέλισσα είναι έντομο που: α. έχει σπονδυλική στήλη β. μπορεί να κολυμπάει γ. πετάει με τη βοήθεια μεμβρανωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ζωολογία Αμφίβια Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Λεονάρδος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος. Συστηµατική κατάταξη

Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος. Συστηµατική κατάταξη 2 η ΑΣΚΗΣΗ Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος Συστηµατική κατάταξη Κλάση Τάξη Οστεϊχθύες Perciformes Οικογένεια Cichlidae Γένος Tilapia Γενικά : Η οικογένεια Cichlidae περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Οι ρυθμιστές του οργανισμού Είδη αδένων στον άνθρωπο o Εξωκρινείς αδένες: εκκρίνουν το προϊόν τους μέσω εκφορητικού πόρου είτε στην επιφάνεια του σώματος (π.χ. ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΙ

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΙ ΤΟΜΕΑΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΙΙ 2 ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ 3 4 5 ΒΑΣΗ ΚΡΑΝΙΟΥ 6 ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ 7 ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΟΙ ΚΟΛΠΟΙ 8 9 10 11 ΑΤΛΑΝΤΟΑΞΟΝΙΚΗ ΑΡΘΡΩΣΗ 12 13 14 15 ΑΡΘΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική Μύες Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Νεώτερα δεδομένα στη Νόσο της Κατώτερης Ουροφόρου Οδού της Γάτας (FLUTD)

Νεώτερα δεδομένα στη Νόσο της Κατώτερης Ουροφόρου Οδού της Γάτας (FLUTD) Νεώτερα δεδομένα στη Νόσο της Κατώτερης Ουροφόρου Οδού της Γάτας (FLUTD) Κατερίνα Αδαμαμά Μωραΐτου Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. FLUTD Σύνδρομο με κοινή συμπτωματολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται οξυγόνο και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή. Η αναπνοή έχει δύο φάσεις: την εισπνοή κατά την οποία ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Κλινικής Εξέτασης. Σπύρος Δαμάσκος

Βασικές Αρχές Κλινικής Εξέτασης. Σπύρος Δαμάσκος Βασικές Αρχές Κλινικής Εξέτασης Σκοπός του σεμιναριακού αυτού μαθήματος...... ο φοιτητής να είναι σε θέση να κάνει ενδοστοματική και εξωστοματική κλινική εξέταση, και να αναγνωρίσει τα φυσιολογικά ανατομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Πρόληψη της απώλειας βάρους Ενίσχυση προγράμματος αποκατάστασης ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Τι είναι ο υδροκέφαλος παθολογική αύξηση της ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός της κρανιακής κοιλότητας που αντανακλά σε αύξηση των διαστάσεων των κοιλιών του εγκεφάλου. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ 1 ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΙΑ ΒΊΟΥ ΒΙΟΕΠΙΣΤΉΜΕΣ Ώρα μαθήματος Αντικείμενο Τίτλος μαθήματος 14.00-18.00 Παθολογία (Χ. Κουτίνας, Ν. Σούµπασης) Παθολογία (Χ. Κουτίνας,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 15/9/2014. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 15/9/2014. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων Κύτταρα και ιστοί: Πλήθος κυττάρων ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Ακτινολογική διερεύνηση των καταγμάτων των μακρών οστών Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Πτυχιούχος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. Πτυχιούχος Ιατρικής Α.Π.Θ Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Διπλωματούχος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Βαθμός:.. Ολογράφως: Υπογραφή:... ΧΡΟΝΟΣ: 45 λεπτά ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ.. ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Σκληρόδερμα Έκδοση από 2016 2. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ 2.1 Τοπικό σκληρόδερμα 2.1.1 Πώς διαγιγνώσκεται το τοπικό σκληρόδερμα; Η εμφάνιση του σκληρού

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Ο ανθρώπινος οργανισμός συνίσταται α- πό τρισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά εμφανίζουν σημαντική ποικιλομορφία, που αφορά το μέγεθος,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Τι είναι η Γονόρροια; Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο λοιμώδεςνόσημα (ΣΜΝ). Η γονόρροια προσβάλλει συνήθως τα γεννητικά όργανα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας και να γράψετε με μελάνι μπλε ή μαύρο.

ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας και να γράψετε με μελάνι μπλε ή μαύρο. Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΒΑΘΜΟΣ:.... /100 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ:... ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01.06.2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Επείγοντα προβλήματα στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία: Αιμορραγία πεπτικού. Μαρία Φωτουλάκη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Επείγοντα προβλήματα στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία: Αιμορραγία πεπτικού. Μαρία Φωτουλάκη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Επείγοντα προβλήματα στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία: Αιμορραγία πεπτικού Μαρία Φωτουλάκη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας ορισμοί Με βάση τον σύνδεσμο του Treitz: Αιμορραγία ανώτερου πεπτικού

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

περιβάλλοντος. 6. Εξειδικεύσεις 14. Σε υπόλοιπων ζώων. σύστημα των σπονδυλωτών.

περιβάλλοντος. 6. Εξειδικεύσεις 14. Σε υπόλοιπων ζώων. σύστημα των σπονδυλωτών. Ερωτήσεις Κεφάλαιο 10: Συστήματα Οργάνων Ζωικών Οργανισμών 1. Με ποιους τρόπους η φυσική επιλογή επηρεάζεται από τους φυσικούς νόμους, οι οποίοι καθορίζουν τη μορφή και το μέγεθος των οργανισμών. 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ο ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ 1

Κεφάλαιο 5 ο ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ 1 Κεφάλαιο 5 ο ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΡΙΑ Κ. ΣΗΦΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ 1 Το πεπτικό σύστημα αποτελείται Από όργανα (Γαστρεντερικός σωλήνας) Αρχίζει από το σώμα και καταλήγει στον πρωκτό Χωρίζεται σε: Στοματική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

10/4/2013. Οδοντικός τύπος του κουνελιού

10/4/2013. Οδοντικός τύπος του κουνελιού Οδοντικά προβλήματα των κουνελιών και των τρωκτικών Σεραφείμ Αθ. Παπαδημητρίου επ. καθηγητής Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο τα κουνέλια όσο και

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Α Μέρος Παθογένεια Συμπτώματα - Διάγνωση Λ.Β. Αθανασίου ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Καλοήθης υπερπλασία Οξεία και χρόνια προστατίτιδα Αποστήματα του προστάτη Μεταπλασία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Κωδικός Αριθ.: ΟΕ.002 Έκδοση : 1 Ημερ/νία Ισχύος: 15/12/12 Σελίδα: 1 / 5 Το είδος δείγματος και οι συνθήκες διατήρησής του περιγράφονται στον κατάλογο εξετάσεων. Αιμολυμένα, λιπαιμικά και ικτερικά δείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι Μάθημα 1ο ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΟΙΛΙΑ ΠΥΕΛΟΣ-ΠΕΡΙΝΕΟ ΡΑΧΗ Ροβίθης Μιχαήλ 500 Π.Χ Εισαγωγή στην Ανατομία 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης Ανά----- τομή Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΑΘΜΟΣ: ΤΑΞΗ: Β ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26-05-2017 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΟΝΟΣ: 1ώρα 30

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος

Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος Πάνω από ένα αιώνα πριν, ο J. Hutchinson, ένας χειρουργός-δερματολόγος, αναγνώρισε την πρώτη περίπτωση σαρκοείδωσης, στο Λονδίνο. Στα χρόνια πριν και μετά την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. Συνήθης ηλικία ζώων που εκδηλώνουν τη νόσο. 2-5 εβδομάδων

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ. Συνήθης ηλικία ζώων που εκδηλώνουν τη νόσο. 2-5 εβδομάδων ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Αίτιο Clostridium perfringens τύπος Α Νεκρωτική εντερίτιδα των πτηνών Πτηνά κρεοπαραγωγής 2-5 εβδομάδων Διάρροια των χοιριδίων Χοιρίδια 20-30 ημερών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Κάθε κατάσταση που εμφανίζεται με αιφνίδιο, οξύ κοιλιακό πόνο και άλλοτε άλλα συνοδά συμπτώματα ανήκει στα διαφοροδιαγνωστικά πλαίσια της οξείας κοιλίας. Ο γιατρός

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 2 Ο Τι είναι οι ιστοί και τι τα όργανα σε έναν οργανισμό; Δώστε από ένα παράδειγμα. Θέμα 3 Ο

Θέμα 2 Ο Τι είναι οι ιστοί και τι τα όργανα σε έναν οργανισμό; Δώστε από ένα παράδειγμα. Θέμα 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Θέμα 1 Ο Nα γράψετε τρεις διαφορές μεταξύ των ζωικών και των φυτικών κυττάρων.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΥΔΡΟΚΗΛΗ Είναι η συλλογή υγρού μεταξύ των πετάλων του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Τι είναι οι Αιμορροΐδες; Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ (ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΙΕΡΟ) ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ Μεγαλύτεροι σε μέγεθος και όγκο, με κοντούς και παχείς αυχένες, ευρύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος

Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος του Θήλεος ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Νόσος Crohn ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Πρόληψη και αντιμετώπιση της κακής θρέψης Πρόληψη της απώλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κυκλοφορικό σύστημα Αιμοφόρο 1. 2. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Λεμφοφόρο Αρτηρίες Λεμφικά τριχοειδή Φλέβες

Διαβάστε περισσότερα

ΨΕΥΔΟΠΑΝΩΛΗ (NEWCASTLE DISEASE)

ΨΕΥΔΟΠΑΝΩΛΗ (NEWCASTLE DISEASE) econteplusproject Organic.Edunet ΨΕΥΔΟΠΑΝΩΛΗ (NEWCASTLE DISEASE) Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη Φραγκιαδάκη Κτηνίατρος Υγιεινολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής Αγρ. Ζώων, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών,

Διαβάστε περισσότερα

σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επί τουλάχιστον 3

σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επί τουλάχιστον 3 Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ανήκει σε μια ομάδα λειτουργικών διαταραχών του πεπτικού σωλήνα. Το κοιλιακό άλγος, ο μετεωρισμός και η εναλλαγή των συνηθειών του εντέρου αποτελούν τυπικά συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Πρόληψη/ αντιμετώπιση κακής θρέψης Πρόληψη της απώλειας βάρους Αντιμετώπιση της

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αλεξία Θωμοπούλου MSc, Διατροφολόγος- Κλινική Διαιτολόγος, Ειδική στον καρκίνο

Γράφει: Αλεξία Θωμοπούλου MSc, Διατροφολόγος- Κλινική Διαιτολόγος, Ειδική στον καρκίνο Γράφει: Αλεξία Θωμοπούλου MSc, Διατροφολόγος- Κλινική Διαιτολόγος, Ειδική στον καρκίνο Η αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή είναι μια περίπλοκη υπόθεση διότι εκτός από την κύρια θεραπεία (είτε χημειοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική εξέταση. Πλήρης κλινική εξέταση Πολλά περιστατικά δεν είναι νευρολογικά

Κλινική εξέταση. Πλήρης κλινική εξέταση Πολλά περιστατικά δεν είναι νευρολογικά ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΕΥΡΙΚΟΥ Έκταση και σημασία Στα μικρά μηρυκαστικά πολύ συχνές Για 2005 το 50 % στην κλινική Ιάσιμες και μη ιάσιμες Χρόνιες εγκεφαλoπάθειες - εγκεφαλίτιδες Ζωοανθρωπονόσοι Ιστορικό α) Είδος, ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Bogdan Raitsiou M.D 1 Πνιγμός στο νερό Ξένο σώμα Θερμοπληξία Υποθερμία Bogdan Raitsiou M.D 2 ΠΝIΓΜΟΣ Εμβύθιση ή κατάδυση εντός υγρού, συχνά συνδυάζεται με : *

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Aflen 300 mg καψάκια σκληρά Triflusal Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Πρόταση για την ενσωμάτωση ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. στη διδασκαλία διαφορετικών ενοτήτων

ΒΙΟΛΟΓΙΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Πρόταση για την ενσωμάτωση ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. στη διδασκαλία διαφορετικών ενοτήτων ΒΙΟΛΟΓΙΑ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πρόταση για την ενσωμάτωση ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ στη διδασκαλία διαφορετικών ενοτήτων 1. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Όλοι οι οργανισμοί: Τρέφονται Αναπνέουν Απεκκρίνουν Αναπαράγονται Αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05 /2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ Βαθμός:.. Ολογράφως:.. Υπογραφή:.. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΆΔΥΣΗ

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΆΔΥΣΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΆΔΥΣΗ Όπως θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με την κατάδυση, περισσότερο από 50% των εμφανιζομένων προβλημάτων αφορούν τον Ωτορινολαρυγγολόγο

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες. αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη

Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες. αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη των ζώων τους. Δυστυχώς πολλοί λίγοι δίνουμε την πρέπουσα σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Οι ασθενείς με νευρογενή ανορεξία παρουσιάζουν σημαντική απώλεια βάρους, είναι ανορεκτικοί και υποφέρουν από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝ Α Π Λ Η Ρ Ω Τ Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ϊ Σ ΤΑΜ Ε Ν Η ΟΥ Ρ ΟΛΟ Γ Ι ΚΟΥ- Ο Γ ΚΟΛΟ Γ Ι ΚΟΥ Τ Μ Η Μ ΑΤΟ Σ ΑΝ Θ «Θ Ε ΑΓ Ε Ν Ε Ι Ο» ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ) είναι ένα γενετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 0-0 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 0 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/6/0 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: ώρες Ολογράφως:... Υπ.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Η ραχίτιδα και η οστεομαλακία αποτελούν παρόμοιες μεταβολικές παθήσεις των οστών και χαρακτηρίζονται από την ανεπαρκή αποτιτάνωση (εναπόθεση ασβεστίου),

Διαβάστε περισσότερα