13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου"

Transcript

1 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου Τάξη Α Σχολ. Έτος: Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη- Άννα Νίκα ( Δασκάλα Α1) Στο πρόγραμμα συμμετείχαν: Θεοδώρα Κιόση ( Δασκάλα Α2) Κωνσταντίνα Αραπάκη ( Εικαστικός) Αθανασία Aντωνακοπούλου ( Θεατρολόγος) Γεώργιος Μπαρμπαλιάς (Ολοήμερο και Μελ.Περιβάλλοντος στην Α Τάξη)

2 1.ΣΚΟΠΟΣ: Αναγνώριση και διεκδίκηση των Ατομικών Δικαιωμάτων. 2. ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να γνωρίσουν τη διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Να διακρίνουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τον τρόπο ζωής και τις αξίες των αλλόφωνων μαθητών. Να μάθουν να αγαπήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους όπως είναι. Να καταλάβουν ότι ο καθένας είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Να καλλιεργήσουν τη θετική στάση ως προς την τροποποίηση μιας λανθασμένης συμπεριφοράς ή άποψης σχετικά με τα δικαιώματα τους στην Οικογένεια, στο Σχολείο και την Κοινωνία. Να βρουν τρόπους επικοινωνίας και να διαχειρίζονται συγκρούσεις μέσω της αποδοχής, της συνεργασίας,του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της ειλικρίνειας και της αλληλεγγύης. Να προτείνουν λύσεις. Να ενημερωθούν για τις αρμοδιότητες, τις δράσεις οργανισμών: του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, της Unicef, για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, για την και την Unesco.

3 3.ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Τα δημοκρατικά δικαιώματα του παιδιού ως πολίτες Φιλία Διαφορετικότητα Ισότητα ευκαιριών- Κοινωνικός αποκλεισμός Ρατσισμός- Ξενοφοβία Τα παιδιά του τρίτου κόσμου Σχολικός εκφοβισμός 4.ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το εγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τα τέλη Μαΐου. Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου. Την Παγκόσμια μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στις 3 Δεκεμβρίου. Στις 6 Μαρτίου ημέρα αφιερωμένη σε δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού.

4 Άξονας 1 ος : Τα δημοκρατικά δικαιώματα του παιδιού ως πολίτες Δραστηριότητα 1 η : «Παρουσιάζω τον Χάρτη!» Τα παιδιά με τη βοήθειά μου διάβασαν τον Χάρτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα παιδιά μίλησαν για τα συναισθήματά τους ( θετικά- αρνητικά) συμφώνησαν ή διαφώνησαν και είπαν τη γνώμη τους. Γράψαμε τα Δικαιώματα του Παιδιού σε ένα μεγάλο χρωματιστό χαρτόνι και το κολλήσαμε στον τοίχο της τάξης μας. Οι μαθητές του Α1 Οι μαθητές του Α2

5 Δραστηριότητα 2 η : «Παίζω με την αλφαβήτα» Τα παιδιά είπαν ένα-ένα τα γράμματα και σκέφτηκαν λέξεις για τα δικαιώματά τους, που ξεκινούν ή περιέχουν το κάθε γράμμα ξεχωριστά. Τα παιδιά ζωγράφισαν για κάθε έννοια που γράφει η κάρτα ή παρουσίασαν για κάθε δικαίωμα που άκουσαν από εμένα ή από τους συμμαθητές τους την κατάλληλη κάρτα. Παράδειγμα: Το γράμμα Π: Παιχνίδι( έφτιαξαν μια ζωγραφιά που να έχει σχέση με το παιχνίδι). Σήκωσαν ψηλά την καρτέλα που γράφει: Παιχνίδι Έπαιξαν ένα παιχνίδι με τις κάρτες: Ανακάτεψα τις κάρτες και κάθε μαθητής παρουσίασε τη δικιά του καρτέλα και είπε λίγα λόγια για το δικαίωμα που ζωγράφισε και τι συναισθήματα ένιωσε.

6 Καρτέλες με τα δικαιώματα του παιδιού

7 Δραστηριότητα 3 η : «Μιλώ για τα δικαιώματά μου» Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου. 20 Νοεμβρίου: Ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

8 Κ Ρ Υ Π Τ Ο Λ Ε Ξ Ο Μερικές από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών είναι το ΣΠΙΤΙ, το ΦΑΓΗΤΟ, το ΝΕΡΟ, τα ΡΟΥΧΑ, η ΥΓΕΙΑ και η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. Α Ν Ε Ρ Ο Σ Β Η Λ Ε Σ Χ Ι Ω Τ Ψ Π Ρ Ο Υ Χ Α Κ Α Θ Α Ρ Ι Ο Τ Η Τ Α Μ Φ Α Γ Η Τ Ο Π Ρ Ι Θ Ο Ρ Υ Γ Ε Ι Α Ξ Ζ Δ Ο

9 20 Νοεμβρίου: Ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

10 Μπορείς να βρεις τις κρυμμένες λέξεις; ( ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΞΥΛΟΜΠΟΓΙΑ) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΠΕΙΝΑ ΥΤΡΑΤΣΙΣΜΟΣΟΙΤΠΟΓΦΤΕΔΗΒΦΡΘ ΙΟΞΓΡΤΕΑΠΛΕΔΣΙΟΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΝΗΥΤΜΗΔΙΙΗΙΣΟΤΗΤΑ ΡΔΠΑΛΜΟΜΞΠΟΞΝΒΣΕΒΑΣΜΟΣΓΘ ΡΕΚΟΤΣΙΙΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΔΩΙΩΦΑΧΚΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΠΑΙΔΙΟΥΙΜΑΤΑΓΤΗΒΩΦΡΤΞΞ ΘΥΓΩΒΘΙΡΑΜΕΟΥΤΓΙΝΩΔΨ ΠΕΙΝΑΡΟΔΘΩΜΥΚΡΥΦΑΒΡΟΕΤΓΒΠΟΡΙ

11 Αν θέλεις ζωγράφισε κι εσύ ένα ένα δικαίωμα που έχει ένα παιδί

12 Βάλε δίπλα από κάθε πρόταση αυτό που νομίζεις ότι είναι το σωστό για σένα. ( Σωστό ή Λάθος) Τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δικαίωμα... Τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα... -Να κοροϊδεύουν τα παιδιά που μιλούν άλλη γλώσσα. Λάθος -Να κτυπούν τ άλλα παιδιά. Λάθος -Να μη σέβονται τους ηλικιωμένους.. -Να έχουν φάρμακα και ιατρική περίθαλψη.. -Να πηγαίνουν στρατιώτες. -Να βοηθούν στο σπίτι σε εργασίες που τα αφορούν... -Να κάθονται διαρκώς στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή... -Να κοροϊδεύουν τα παιδιά που μιλούν άλλη γλώσσα. -Να κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ.. -Να έχουν χρόνο για να παίζουν και να διασκεδάζουν.. -Να μορφωθούν.. -Να τρώνε πολλή και καλή τροφή.. -Να μπορούν να βγαίνουν έξω όποτε θέλουν και να επιστρέφουν στο σπίτι αργά -Να λένε την άποψή τους μ ευγενικό τρόπο.. -Να εργάζονται... -Να μην τα κτυπούν ή τα κακοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο οι άλλοι..

13 Δ Ε Ρ Ν Ε Ι. 1. Γ 5. Ι 9. Μ Τ 8. Ο Ν Τ Ε Σ Σ Ο Ρ Ι Τ Ε Ρ 1. Το είναι απαραίτητο για τα παιδιά! 2. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από... και φροντίδα. 3. Όλα τα παιδιά έχουν ίσα...! 4. Κανείς δεν πρέπει να...τα παιδιά!. 5. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν...περίθαλψη! 6. Η...έλεγε ότι το παιχνίδι είναι η δουλειά του παιδιού. 7. Τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε...για να ζήσουν! 8. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πηγαίνει...! 9. Δεν κοροϊδεύουμε ποτέ ένα παιδί επειδή έχει διαφορετικό χρώμα ή μιλά άλλη...! 10. Τα παιδιά με...ανάγκες είναι ίσα με όλα τα υπόλοιπα! 11. Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο...! 12. Κανένα παιδί δεν πρέπει να...!

14 ΑΞΟΝΑΣ 2 ος : Φιλία Ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού στο δημοτικό είναι η σχέση του με τα άλλα παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά της τάξης του. Μέσα από τη συζήτηση, την ενεργή ακρόαση, την παρατήρηση,τη θέσπιση κανόνων για την τάξη και με τη ενασχόληση των παιδιών ενεργά σε παιγνιώδεις δραστηριότητες, σε παιχνίδια ρόλων, σε ανάγνωση σχετικών βιβλίων,σε δραματοποιήσεις ενισχύθηκε σημαντικά η έννοια της φιλίας αλλά και του σεβασμού στις ιδιαιτερότητες και στις επιθυμίες του άλλου. Δραστηριότητα 1 η : «Θέσπιση Κανόνων» Τα παιδιά συζήτησαν για τους κανόνες της τάξης τους, γιατί πρέπει να υπάρχουν και τι θα συμβεί κάθε φορά που κάποιος δεν τηρεί τους κανόνες για τους οποίους έχουν όλοι συμφωνήσει να εφαρμόζουν. Κατασκευή καρτελών με τους Κανόνες της Σχολικής Συμπεριφοράς που όλοι συμφωνούν και θα τηρήσουν. Παράδειγμα: Είμαι ο Κωνσταντίνος και δεν χτυπώ ούτε θέλω να με χτυπάνε! Δραστηριότητα 2 η : «Μιλώ όμορφα για σένα» Τα παιδιά μπήκαν όλα σε ένα κύκλο,είπαν το όνομά τους, διάλεξαν ένα φίλο/η και είπαν κάτι που τους αρέσει ή θαυμάζουν σε αυτό το πρόσωπο ακόμα και εάν τους θυμώνει καμιά φορά. Το κάθε παιδί διάλεξε διαφορετικό φίλο έτσι ώστε όλοι να ακούσουν το όνομά τους. Δραστηριότητα 3 η : «Ζωγραφίζουμε το δέντρο της φιλίας» Οι μαθητές ζωγράφισαν το Δέντρο της Φιλίας και κόλλησαν την κάθε καρτέλα που έχει σχήμα καρδιάς με τα δικαιώματα του παιδιού στα κλαδιά του δέντρου. Το δέντρο του Α1 Το δέντρο του Α2

15 Τα παιδιά παρουσιάζουν τις καρτέλες-φιλίας και αγάπης σε σχήμα καρδιάς ( Α1 )

16 Η τάξη μας στολισμένη ( Α 1 )

17 Η τάξη μας στολισμένη ( Α 2 )

18 Δραστηριότητα 4 η «Φτιάχνουμε τα βραχιολάκια της φιλίας» ( Α 1 )

19 Τα βραχιολάκια της φιλίας

20 ΑΞΟΝΑΣ 3 ος : Διαφορετικότητα Στην καθημερινή παρατήρηση των παιδιών διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν παιδιά με έλλειψη αυτοπεποίθησης, παιδιά με ηγετικές τάσεις και παιδιά που περίμεναν από τους άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες και για τα ίδια. Για αυτούς τους λόγους προέκυψε η ανάγκη όλα τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους, στις δυνατότητές τους και να καταλάβουν ότι ο καθένας είναι ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Και είναι τόσο σπουδαίος και σημαντικός όσο και όλοι οι άλλοι. Την αφορμή για συζήτηση μέσα στην τάξη την έδωσε ο αγαπημένος μας Έλμερ. Τον συναντήσαμε πρώτη φορά στο Βιβλίο της Γλώσσας( Τετράδιο Ασκήσεων) Α Τεύχος στην 2 η ενότητα «Η παρέα» και για πολύ καιρό μας κράτησε συντροφιά. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα κοπάδι ελέφαντες.. Κάποιοι μεγάλοι, κάποιοι μικροί, κάποιοι νέοι, κάποιοι γέροι, μα όλοι πάντα χαρωποί και όλοι τους είχαν ίδιο χρώμα :γκρι Ο Έλμερ ήταν διαφορετικός. Ο Έλμερ ήταν παρδαλός. Ό Έλμερ ήταν κίτρινος και πορτοκαλής και τριανταφυλλής και γαλάζιος και μαβής και πράσινος και μαύρος και λευκός. Ό Έλμερ δεν είχε διόλου χρώμα ελεφαντένιο. Βλέπετε η διαφορετικότητα του Έλμερ δεν ήταν το χρώμα του.. ήταν η προσωπικότητα του! Ήταν αυτό που χάριζε απλόχερα στους γύρω του.

21 Δραστηριότητα 1 η : Τα παιδιά διάβασαν το βιβλίο τις περιπέτειες του Έλμερ «Ο Παρδαλός Ελέφαντας» του Ντέιβιντ Μακ Κι. Επίσης το είδαν και σε ηλεκτρονική μορφή από το διαδίκτυο στο διαδραστικό πίνακα του σχολείου μας. Δραστηριότητα 2 η : Δραματοποίησαν το παραμύθι «Έλμερ, ο Παρδαλός Ελέφαντας» Δραστηριότητα 3 η : Τα παιδιά ζωγράφισαν τον Έλμερ και τους φίλους του. Δραστηριότητα 4 η : Έφτιαξαν σε ένα χαρτόνι μια ομαδική δημιουργία για τη διαφορετικότητα βασισμένη στο παραμύθι «Έλμερ ο παρδαλός Ελέφαντας».

22 Επίσης ένας ακόμα φίλος από τα παλιά ο Καραγκιόζης ο ήρωας της λαϊκής μας παράδοσης ήταν ακόμη μια αφορμή για να συζητήσουμε μέσα στην τάξη για τη διαφορετικότητα. Έγινε αναφορά στο βιβλίο της Γλώσσας στην 3 η Θεματική Ενότητα του Α τεύχους «Μια παράσταση στην Πλατεία». Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σε σχέση με την ειδική αγωγή και τη διαφορετικότητα. Τους δόθηκε η ευκαιρία μέσα από τη συμμετοχή τους με διάφορες δραστηριότητες (θέατρο Σκιών, γνωριμία με τους ήρωες, ζωγραφική φιγούρων των ηρώων του Θεάτρου σκιών, επίσκεψη στο Σπαθάρειο Μουσείο) να γνωρίσουν ότι μπορούν να συνυπάρχουν, να κάνουν κοινές δραστηριότητες και να διαπιστώσουν ότι τα άτομα με αναπηρία είναι άνθρωποι σαν και αυτούς με συναισθήματα που έχουν ανάγκη για επικοινωνία. ΚΑΙ ότι ο καθένας είναι ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Και είναι τόσο σπουδαίος και σημαντικός όσο και όλοι οι άλλοι.

23 Δραστηριότητα 5 η : Γνωριμία με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, ζωγραφική φιγούρων των ηρώων του Θεάτρου Σκιών, κατασκευή αφίσας, προσκλήσεις από παιδικές θεατρικές παραστάσεις, επίσκεψη στο Σπαθάρειο Μουσείο. Φωτογραφίες από την επίσκεψή μας ( 25/2/2015) στο «Μουσείο Θεάτρου Σκιών» Eυγένιος Σπαθάρης

24 Στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με την αποδοχή του διαφορετικού και της ενδυνάμωσης της φιλίας μεταξύ των μαθητών της τάξης διαβάσαμε ένα πολύ όμορφο παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη φιλία με πρωταγωνιστές λουλούδια. «Το χαρούμενο λιβάδι» της Φιλλιώς Νικολούδη (Εκδ. Ελληνικά Γράμματα) Δραστηριότητα 6η :«Διαβάσαμε το βιβλίο Το χαρούμενο λιβάδι» Κάναμε μια συζήτηση με τα παιδιά για το βιβλίο και μέσα από ερωτήσεις κατανόησης όλα μαζί συμφώνησαν ότι είναι πολύ όμορφο να αποδεχόμαστε το διαφορετικό. Τα παιδιά μίλησαν για τις εντυπώσεις τους αλλά και τα συναισθήματα που τους δημιούργησε. Δραστηριότητα 7 η : Τα παιδιά ζωγράφισαν το «λιβάδι» την ώρα των Εικαστικών. Επίσης τα παιδιά παρακολούθησαν σε βιντεάκι (youtube) την ιστορία του παραμυθιού από το διαδίκτυο. Δραστηριότητα 8η: Τα παιδιά δραματοποίησαν το παραμύθι. Τους άρεσε πολύ και συμφωνήσαμε να το παρουσιάσουμε στη γιορτή των λουλουδιών : Την Πρωτομαγιά

25 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ- ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ H διαφορετικότητα υπάρχει και στη φύση η οποία δημιουργεί με αρμονία τα δικά της λουλουδιασμένα αριστουργήματα. Τα λουλούδια είναι οι πρωταγωνιστές στη φύση, αλλά και στα παραμύθια. ( Παραμύθι : Το Χαρούμενο Λιβάδι) «Κάποτε υπήρχε ένα όμορφο λιβάδι! Ήταν γεμάτο άσπρες μαργαρίτες! Ήταν πολύ αγαπημένες, έπαιζαν όμορφα και ήταν φίλες μεταξύ τους. Η γιαγιά Μαργαριταρένια και ο παππούς Μαργαριταρένιος ήταν πολύ περήφανοι Ώσπου μια μέρα φύτρωσε ανάμεσά τους μία κόκκινη παπαρούνα! Κάποιες μαργαρίτες την κοίταζαν με περιέργεια! Άλλες της γύριζαν την πλάτη και άλλες την κορόιδευαν. Κοιτάξτε! Είναι διαφορετική από εμάς! Το κοτσάνι της είναι γεμάτο αγκάθια! Είναι κόκκινη! Όλες μαζί οι μαργαρίτες Δε θέλουμε τέτοιο λουλούδι στο λιβάδι μας! Παπαρούνα Μην είστε άδικες! Και εσείς είστε διαφορετικές, άλλες είστε κοντές, άλλες είστε πιο ψηλές, άλλες έχετε πολλά πέταλα, άλλες λιγότερα. Και όμως ταιριάξατε! Να την κάνουμε φίλη μας και να τη δεχτούμε στο λιβάδι μας. Όλες μαζί οι μαργαρίτες Πόσο ωραίο θα γίνει το λιβάδι μας τώρα!

26 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ- ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ Από τους μαθητές της Α τάξης και το ολοήμερο Φωτογραφίες από τη δραματοποίηση του παραμυθιού «Το χαρούμενο λιβάδι»

27 Τα παιδιά της Α τάξης τραγουδούν στη γιορτή των λουλουδιών το τραγούδι: «Ο Λουλουδόκοσμος» που μιλάει για την ειρήνη και την αγάπη στην πλάση χωρίς πολέμους και μίση. Τα λουλούδια είναι ειρηνικά, δεν πολεμούν και δε σκοτώνονται μεταξύ τους. Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο με όλα τα πλάσματα της φύσης!

28 ΑΞΟΝΑΣ 4 ος : Κοινωνικός αποκλεισμός- Ίσες ευκαιρίες Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου τα παιδιά απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο της δασκάλας της Ειδικής Αγωγής Μαρίας Μαυρίδου που αφορούσε την εκπαίδευση, των παιδιών με αναπηρία στο Δημοτικό Σχολείο. Οι μαθητές έδειξαν ανοιχτή διάθεση και κατανόηση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κατάλαβαν ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Κατανόησαν ότι η μοναδικότητα του καθενός είναι αυτή που τον ξεχωρίζει. ΚΑΙ ότι ο καθένας είναι ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Και είναι τόσο σπουδαίος και σημαντικός όσο και όλοι οι άλλοι.

29 Μπράβο! που βοηθάς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες Παρακολουθήσαμε το βιντεάκι (youtube) από το διαδίκτυο «Τα γυαλιά της διαφορετικότητας» Πρόκειται για «Τα γυαλιά της διαφορετικότητας», μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων του Προγράμματος Επιχορήγησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για την Ελλάδα, που έχει τίτλο»είμαστε όλοι Πολίτες». Στόχοι του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και η μεγιστοποίηση της συνεισφοράς των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στους τομείς της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

30 Δραστηριότητα 1 η : Τα παιδιά έβαλαν κι αυτά τα δικά τους «γυαλιά της διαφορετικότητας» και είδαν καθαρά. Κατανόησαν ότι τα παιδιά με αναπηρία μπορούν να κάνουν ότι κάνουν και τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους : να πηγαίνουν σχολείο, να παίζουν, να χορεύουν, να πηγαίνουν εκδρομές. Διαβάσαμε και συζητήσαμε το βιβλίο: «Η Αργυρώ γελάει», ένα διαφορετικό παραμύθι: Η μικρή Αργυρώ είναι σε θέση να κάνει ότι και ένα οποιοδήποτε άλλο παιδί της ηλικίας της: να χορεύει, να παίζει, να επισκέπτεται μουσεία, να πηγαίνει στο σχολείο και γενικά να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μόνο η τελευταία σελίδα του βιβλίου αποκαλύπτει αυτό που πραγματικά συμβαίνει και γνωρίζουν όλα τα πρόσωπα της ιστορίας, αλλά αγνοεί ο αναγνώστης: η Αργυρώ είναι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα που αναγκάζεται να μένει καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Παρακολουθήσαμε το βιντεάκι της ιστορίας της «Μικρής Αργυρώς» βασισμένο στο παραμύθι και με τίτλο «Υποδεχθείτε την μικρή Αργυρώ.

31 Επίσης με αφορμή με αφορμή τη συζήτηση που κάναμε για το δικαίωμα των παιδιών να έχουν ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώνουν και θα τρέφονται σωστά είδαμε κάποιες εικόνες από περιοδικά,αλλά και βιντεάκια που σχετίζονται με τη φτώχεια, την πείνα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπάρχουν παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν φαγητό, σπίτι, ρούχα! Πες το σε όλους! Δραστηριότητα 2 η : «Χάρτης της πείνας» Τα παιδιά είδαν τον χάρτη της πείνας και όλοι μαζί συζητήσαμε τι συμβαίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα παιδιά μίλησαν για τα συναισθήματα που νιώθουν όταν βλέπουν, ακούν και διαβάζουν για τα παιδιά που δεν έχουν εξασφαλίσει έστω και τις βασικές ανάγκες. ( υγεία, τροφή, σπίτι, σχολείο, ασφάλεια ) Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο της Φρίντας Κριτσωτάκη: «Είμαι παιδί. έχω κι εγώ δικαιώματα» Εκδόσεις Σαΐτα Το βιβλίο κυκλοφορεί ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο. Οι μαθητές παρακολούθησαν κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο.

32 ΑΞΟΝΑΣ 5 ος : Ρατσισμός- Ξενοφοβία Με αφορμή το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή «Το γαϊτανάκι» όπου το διαβάσαμε στην τάξη συζητήσαμε την ανάγκη να έχουν όλα τα παιδιά της Γης ίσα δικαιώματα (να μην υπάρχει καμία διάκριση ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την εθνική τους καταγωγή και την οικονομική τους κατάσταση) Απόσπασμα του βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο Μάθημα της Γλώσσας «Να σας διαβάσω;» ( 9η ενότητα) Δραστηριότητα 1 η : «Αν όλα τα παιδιά της γης» Τα παιδιά έμαθαν και τραγούδησαν με τη βοήθεια της δασκάλας της Μουσικής Λουκίας Πολυχρονοπούλου το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης» του Γιάννη Ρίτσου. Τα παιδιά πιάστηκαν σε κύκλο και τραγούδησαν «Αν όλα τα παιδιά της γης»

33 Δραστηριότητα 2 η : «Είμαστε τόσο διαφορετικοί αλλά ίσοι» Τα παιδιά συζήτησαν,είδαν και ζωγράφισαν εικόνες από παιδιά όλου του κόσμου. Συνάντησαν παιδιά από όλες τις ηπείρους στο βιβλίο της Φυσικής Αγωγής ( Γυμναστικής)και στο βιβλίο της Μελέτης Περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια του γυμναστή εξήγησαν τα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων και τι μπορεί να συμβολίζει το κάθε χρώμα. Ο μπλε κύκλος συμβολίζει την Ευρώπη, ο κίτρινος την Ασία, ο μαύρος την Αφρική ο πράσινος την Ωκεανία και ο κόκκινος κύκλος συμβολίζει την Αμερική. Είδαμε τις σημαίες κάποιων χωρών και μιλήσαμε για ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα παιδιά ( εθνικότητα, φύλο, χρώμα του δέρματος, γλώσσα που μιλούν) Τα παιδιά μπήκαν σε κύκλο και χαιρέτησαν σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Μερικά παιδιά αλλόφωνα( Αλβανία) μας είπαν κάποιες λέξεις στη μητρική τους γλώσσα. Είπαν τη λέξη παιδί σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Από το βιβλίο της Φρίντας Κριτσωτάκη: «Είμαι παιδί. έχω κι εγώ δικαιώματα» Εκδόσεις Σαΐτα child Αγγλικά Femije Αλβανικά Νino Ισπανικά Παιδί Ελληνικά Εnfant Γαλλικά Seme-alaba Βασκικά Kind Γερμανικά Cocuk Tούρκικα Ragazzo Ιταλικά Barn Δανέζικα

34 Δραστηριότητα 3 η : «Ένα σχολείο για όλους» Με τα παιδιά μιλήσαμε και συμφωνήσαμε ότι το σχολείο είναι για όλους. Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου. Φτιάξαμε μια ομαδική δημιουργία για «το σχολείο είναι για όλους». Αφού ο καθένας από μας είναι μοναδικός, διαφορετικός, άρα και το σχολείο μας είναι μοναδικό... Φτιάξαμε λοιπόν το σχολείο μας με τόσα παραθυράκια όσοι είμαστε εμείς και ο καθένας σε ένα πλαίσιο ζωγράφισε ένα παιδάκι από μια χώρα..και βέβαια στο σχολείο μας είμαστε όλοι φίλοι. Οι μαθητές του Α1 Οι μαθητές του Α2 Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε από τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας! Παλιά αφρικανική παροιμία

35 Δραστηριότητα 4 η : «Λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη» Τα παιδιά είδαν σε βιντεάκι την «Ειρήνη» την ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα. Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος. Με αφορμή την ιστορία της μικρής Ειρήνης συζητήσαμε γιατί τα παιδιά αναγκάζονται να μεταναστεύουν ( φτώχεια, πόλεμοι πολιτικοί πρόσφυγες) Οι μαθητές μίλησαν για το πώς αισθάνονται όταν τα παιδιά βιώνουν άσχημες και δύσκολες καταστάσεις. (λύπη,φόβο,θυμό...) Σε έναν πόλεμο τα παιδιά σκοτώνονται και τραυματίζονται! Γρήγορα πες το γρήγορα πες το στους μεγάλους Φωτογραφίες από το βιβλίο της Φρίντας Κριτσωτάκη «Είμαι παιδί.έχω κι εγώ δικαίωμα» Τα παιδιά που έχουν ζήσει βομβαρδισμούς ή έχουν δει άλλους ανθρώπους να σκοτώνονται ή να βασανίζονται νιώθουν αβάσταχτη θλίψη, φόβο, αγωνία κι έχουν τρομερούς εφιάλτες; Σ έναν πόλεμο πολλά παιδιά μένουν μόνα τους, είτε γιατί έχουν χάσει, είτε γιατί έχουν σκοτωθεί οι γονείς τους; Σ έναν πόλεμο οι άνθρωποι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να πεθαίνουν; Σ έναν πόλεμο τα σχολεία δεν λειτουργούν κι έτσι τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο; Σ έναν πόλεμο επειδή τα τρόφιμα είναι λιγοστά, πολλά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα;

36 ΑΞΟΝΑΣ 6 ος : «Τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου» Mε αφορμή και πάλι της ιστορίας της «Ειρήνης» ενός παιδιού πρόσφυγα που αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι της και την πατρίδα της τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη δράση παγκόσμιων οργανώσεων όπως είναι «UNICEF», οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», η «ActionAid Eλλάς» και ο «Συνήγορος του Πολίτη». Συζητήσαμε για τη βοήθεια που δίνουν οι οργανώσεις αυτές σε αυτούς που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα τα παιδιά. Είδαμε το βιντεάκι για τα δικαιώματα του παιδιού( Συνήγορος του παιδιού) σε κινούμενα σχέδια.( you tube) Τα παιδιά έδειξαν κάποια σχολικά πράγματα( βιβλία, τσάντες, τετράδια) που είχαν αγοράσει από τo περίπτερο της unicef. Δραστηριότητα 1η: «Μαθαίνουμε την ιστορία της «Unicef»

37

38 Δραστηριότητα 2 η : «Λέμε ΟΧΙ στην παιδική εργασία, ΝΑΙ στο Παιχνίδι, ΝΑΙ στο Σχολείο» Τα παιδιά δεν πρέπει να δουλεύουν, αλλά να πηγαίνουν στο σχολείο.

39 ΑΞΟΝΑΣ 7 Ος : «Σχολικός εκφοβισμός» Με αφορμή την 6 η Μαρτίου ημέρα αφιερωμένη σε δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού συζητήσαμε στην τάξη έννοιες όπως: βία, σχολικός εκφοβισμός,θύτης, θύμα, παρατηρητής, ασφάλεια, σεβασμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, κοινωνικός αποκλεισμός, που ήδη οι μαθητές είχαν διδαχθεί στη διάρκεια του προγράμματος που εκπονούν. Δραστηριότητα 1 η : «Τα Αγάλματα» Οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι τα αγάλματα. Ζήτησα από τα παιδιά να κινηθούν και να χορέψουν στο χώρο της τάξης ( διαμορφωμένος χωρίς θρανία) όσο χτυπούσα το τύμπανο. Μόλις σταματούσα να χτυπάω το τύμπανο τα παιδιά έμεναν ακίνητα σαν αγάλματα και απεικόνιζαν με την έκφραση του προσώπου τους και τη στάση του σώματός τους ένα συναίσθημα. Με αυτόν τον τρόπο μιλήσαμε για τα συναισθήματά μας και κατάλαβαν ότι ακόμη και χωρίς να μιλάμε τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την έκφρασή μας και το σώμα μας. Δραστηριότητα 2 η : «Συμπληρώνω την πρόταση» Τα παιδιά μπήκαν σε κύκλο και κάθε παιδί συμπλήρωσε την πρόταση: Ένιωσα χαρούμενος Ένιωσα λυπημένος Ένιωσα φοβισμένος Ένιωσα θυμωμένος όταν. όταν όταν όταν. Δραστηριότητα 3η: «Ζωγραφίζω τα συναισθήματα» Τα παιδιά ζωγράφισαν και χρωμάτισαν διαφορετικά συναισθήματα.( προσωπάκια,φατσούλες) Δραστηριότητα 4η: «Λέω τη δικιά μου ιστορία» Χώρισα τα παιδιά σε 5 ομάδες και κάθε ομάδα πήρε από ένα έντονο συναίσθημα π.χ. Θυμός, Ζήλια, Φόβος, Αγάπη, Χαρά,Λύπη Τα παιδιά ετοίμασαν παρουσίαση ρόλων για να δείξουν τα συναισθήματά τους. Είπαν ιστορίες που είχαν σχέση με τους φίλους τους, με το παιχνίδι τους στο σχολείο ή στην παιδική χαρά,ιστορίες με τα αδέρφια τους,με τους γονείς τους. Συζητήσαμε και με προτροπή δικιά μου τα παιδιά προσπάθησαν να σκεφτούν και να βρουν μη-βίαιους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων. ( δίνουν τα χέρια, λένε συγγνώμη, ζητούν βοήθεια από τους μεγαλύτερους)

40 Δραστηριότητα 5η: «Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι» Σε ένα μεγάλο χρωματιστό κανσόν φτιάξαμε τα συναισθήματα σε σπιτάκια και κολλήσαμε τα αντίστοιχα προσωπάκια φατσούλες στο αντίστοιχο συναίσθημα κάθε φορά που τα παιδιά έλεγαν τη δική τους ιστορία.

41 Δραστηριότητα 6η: «Το κρυπτόλεξο των συναισθημάτων» Α Γ Α Π Η Ε Ο Α Θ Ζ Φ Κ Ξ Φ Λ Ν Θ Γ Υ Η Θ Τ Ε Θ Χ Θ Π Υ Χ Μ Λ Υ Υ Ζ Κ Ι Η Τ Ο Α Ε Μ Ο Ν Ο Σ Ω Η Σ Ω Ι Ο Β Π Β Ι Α Σ Μ Ν Α Σ Ρ Α Χ Α Ρ Α Υ Φ Ψ Ε Γ Ω Ι Σ Μ Ο Σ Ο Ε ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: ( αγάπη, μόνος, θύτης.) Συζητήσαμε με τα παιδιά ποιες από αυτές τις λέξεις θυμίζουν φιλία μεταξύ συμμαθητών και ποιες ευνοούν την άσκηση σχολικής βίας σε βάρος άλλων παιδιών. Συμφωνήσαμε πως πρέπει να αποφεύγονται άσχημες συμπεριφορές εις βάρος άλλων συμμαθητών μας ή άλλων παιδιών,πως πρέπει όλα τα παιδιά να ενεργούν με γνώμονα την αλήθεια, τη συνεργασία και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Επίσης τα παιδιά κατανόησαν πως είναι αναγκαίο και καλό να ζητούν βοήθεια από τον/τη δασκάλα τους,τους γονείς τους όταν συμβεί κάποια άσχημη συμπεριφορά προς αυτούς ή ακόμη και αν παρατηρήσουν περιστατικά εκφοβισμού. Διαβάσαμε και συζητήσαμε τα βιβλία: «Ο Ορφέας και τα κίτρινα ποδήλατα» «Οι νταήδες του σχολικού» «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε» «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε» Επίσης παρακολουθήσαμε από το διαδίκτυο( την αφήγηση 2 ιστοριών για τη βία στο σχολείo από παιδιά σε παιδιά. «Τα μπαλόνια της φιλίας και η Μόνα σε καινούριο σχολείο»

42 Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά έκαναν μια ομαδική εργασία που την ονομάσαμε: «Ο ήλιος των δικαιωμάτων» Ο ήλιος είναι ένας για όλα τα παιδιά της γης. Όλα τα παιδιά θέλουμε ΕΙΡΗΝΗ Ο καθένας πήρε από μια ακτίνα του ήλιου και έγραψε πάνω όποιο δικαίωμα ήθελε και το κόλλησε στον ήλιο. Οι μαθητές του Α1 Με τα παιδιά ξαναθυμηθήκαμε τους στίχους από το τραγούδι: «Ο ήλιος ο Ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη που ακούστηκε στη γιορτή της Πρωτομαγιάς ( Α Τάξη και ολοήμερο) όταν ο ήλιος έριχνε τις ακτίνες του στα λουλούδια και τα ξαναζωντάνευε.

43 «Ο ήλιος των δικαιωμάτων» Ο ήλιος είναι ένας για όλα τα παιδιά της γης. Όλα τα παιδιά θέλουμε ΕΙΡΗΝΗ Ο καθένας πήρε από μια ακτίνα του ήλιου και έγραψε πάνω όποιο δικαίωμα ήθελε και το κόλλησε στον ήλιο. Οι μαθητές του Α2 Με τα παιδιά ξαναθυμηθήκαμε τους στίχους από το τραγούδι: «Ο ήλιος ο Ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη που ακούστηκε στη γιορτή της Πρωτομαγιάς ( Α Τάξη και ολοήμερο) όταν ο ήλιος έριχνε τις ακτίνες του στα λουλούδια και τα ξαναζωντάνευε.

44 Χρήσιμα τηλέφωνα και διευθύνσεις για τα δικαιώματα του παιδιού : 1. Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά, τηλ Αστυνομία Ανηλίκων, τηλ. πρωτεύουσας Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας, Γραμμή SOS Χαμόγελο του Παιδιού, Στουρνάρη 16 Αθήνα 10683, Γραμμή SOS 1056, τηλ , Ηλ/κή Δ/νση: info@hamogelo.gr 5. Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλ UNICEF Αθήνα: Ξενίας 3, Πλ. Μαβίλη 11527, τηλ , Θεσσαλονίκη: Ι. Δέλλιου 2, Πλ. Συντριβανίου τηλ Ηράκλειο Κρήτης: Μιχελιδάκη 19 τηλ Χανιά: Μπονιαλή 25 τηλ Ηλ. Δ/νση: 7.Συνήγορος του Πολίτη, Κύκλος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τηλ , , e- mail:cr@synigoros.gr Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα Γραμμή Σύνδεσμος για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιού και εφήβου, τηλ Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Αθήνα τηλ , Μη κερδοσκοπικό σωματείο για την Παιδική Προστασία και Ευημερία, Αθήνα τηλ , Ηλ. Δ/νση: 11.Γραφείο Ισότητας, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών, Αθήνα τηλ Γραφεία Υποδοχής Γενικής Γραμματείας Νεότητας, Αθήνα τηλ Ο «Ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί» ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ, στο Ηράκλειο Κρήτης, τηλ , Η Παιδόπολη Νεάπολης Κρήτης, τηλ , ACTIONAID ΕΛΛΑΣ, Αμύντα 1 Παγκράτι 11635, τηλ , Fax: , Ηλ. Δ/νση: mail@actionaid.gr 16.Γιατροί του κόσμου, mail:info@mdmgreece.gr Από το βιβλίο της Φρίντας Κριτσωτάκη «Είμαι παιδί. έχω κι εγώ δικαιώματα» Εκδόσεις Σαΐτα

45 Στο πρόγραμμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού» με προσέγγιση μέσα από τις τέχνες και τη λογοτεχνία πήραν μέρος οι μαθητές της Α Τάξης: Ονοματεπώνυμα μαθητών του Α 1 τμήματος 1. Αθανασιάδης Θεοφάνης 2. Βιτωράτος Αλέξανδρος 3. Γεωργιάδου Νικολέτα 4. Διονέλλης Άγγελος 5. Ζαντικάι Κριστίνα 6. Ζάφτης Αλέξανδρος 7 Ηλιάδη Μαρία 8 Θεοφιλοπούλου Μάρου Αικατερίνη 9 Ιμπριξής Κωνσταντίνος- Αλέξανδρος 10. Καργάκου Μηλάνθη 11. Κοτσιράι Κρίσταλ 12. Μάρδας Παναγιώτης 13. Μαρούλη Αικατερίνη 14. Ματσέλης Ιωάννης 15. Μπαμπότσι Ματία 16. Μπατσή Ανθούλα 17. Νασιάκος Νικηφόρος 18. Νταλ Ίρις Μακ Λάρεν 19. Παπαλάνης Ταξιάρχης 20. Πολυκρέτης Εμμανουήλ 21. Τσαρούχας Χαράλαμπος 22. Τυπάλδου Δανάη 23. Χιτίρογλου Νικόλαος Η τάξη μου: Α1

46 Ονοματεπώνυμα μαθητών του Α 2 τμήματος 1. Βρούβα Αικατερίνη 2. Γεωργιάδης Αναστάσιος 3. Γιαννάκη Μυρτώ 4. Γκέκα Γκεράλντο 5. Εμμανουηλίδης Ιωάννης 6. Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος 7 Θεοδωροπούλου Κωνσταντίνα 8 Ιμπριξή Δέσποινα 9 Κορλιές Μιχαήλ 10. Κορόμηλου Ευγενία 11. Λετσίνι Κέισι 12. Μαρή Παναγιώτης 13. Μαυραειδή Ιωάννα 14. Μπεζαϊτη Ελένη 15. Μπούλης Παναγιώτης 16. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος 17. Παππάς Θεόδωρος 18. Σαλαμάς Νικόλαος 19. Σπυρίδου Μελίνα 20. Τσιρογιάννης Χρήστος 21. Χάιδος Παναγιώτης 22. Χρηστίδη Αγάπη Η τάξη μου: Α2

Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Β

Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Β Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Β 2015-2016 2 ος Στόχος υπό έμφαση του Υ.Π.Π. : «Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος:

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: 2015-2016 Διάρκεια υλοποίησης: 5 μήνες ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Να

Διαβάστε περισσότερα

Διαφέρω αλλά... σε ενδιαφέρω!

Διαφέρω αλλά... σε ενδιαφέρω! Διαφέρω αλλά... σε ενδιαφέρω! Στόχοι: Αυτογνωσία Διαχείριση συναισθημάτων Αποδοχή διαφορετικότητας Σεβασμός των δικαιωμάτων Να μάθουν να συνεργάζονται Μέθοδος Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη σύσταση ομάδας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων»

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος 2012-13 Εκπαιδευτικός: Αντωνογιάννη Βασιλική Τάξη: Β Εισαγωγή Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1/54 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1. Εισαγωγή Φέτος ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το φαινόμενο,να μάθουμε να διακρίνουμε πότε μια πράξη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

8 ο Δημοτικό Σχολεiο Πτολεμαΐδαs. Σχολ. Έτος: Teachers4europe. Μια Ευρώπη φίλοι!!! Για μια ανοιχτή και ασφαλή Ευρώπη

8 ο Δημοτικό Σχολεiο Πτολεμαΐδαs. Σχολ. Έτος: Teachers4europe. Μια Ευρώπη φίλοι!!! Για μια ανοιχτή και ασφαλή Ευρώπη 8 ο Δημοτικό Σχολεiο Πτολεμαΐδαs Σχολ. Έτος: 2015-2016 Teachers4europe Μια Ευρώπη φίλοι!!! Για μια ανοιχτή και ασφαλή Ευρώπη Τμήμα Αι 20 Μαθητές Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καρατόσιου Γεωργία Χατζηστεφάνου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 5 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Περιεχόμενα Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 5 και μπορώ!!!...10 Aς γνωριστούμε...12 H οικογένειά μου...13

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Β Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 20 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος:

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Β Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 20 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Β Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 20 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: 2014-2015 Διάρκεια υλοποίησης: 5 μήνες ΣΤΟΧΟΙ Γενικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα - - Ενδυναμώνω Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του 4 ου Δημοτικού Σχοελίου Αγίων Αναργύρων «Αδαμάντιος Κοραής» Σχ.έτος 2015 16 Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί Δακτυλίδης Σταμάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΙ ΙΣΟΙ!»

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΙ ΙΣΟΙ!» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 «ΦΙΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΙ ΙΣΟΙ!» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ Γ & Δ ΤΑΞΕΙΣ Ως εκπαιδευτικός από το Τμήμα Ένταξης του 11ου Δημοτικού συμμετείχα κινητοποιητικά - οργανωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Λίγα λόγια για τις εκπαιδευτικές δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, εδώ

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο πολύ αγαπημένες φίλες η Χαρά και η Γαλήνη. Όπου πήγαιναν ήταν συνέχεια μαζί.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο πολύ αγαπημένες φίλες η Χαρά και η Γαλήνη. Όπου πήγαιναν ήταν συνέχεια μαζί. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο πολύ αγαπημένες φίλες η Χαρά και η Γαλήνη. Όπου πήγαιναν ήταν συνέχεια μαζί. Μία μέρα, στο σχολείο, η δασκάλα τους, τους μίλησε για τα δικαιώματα του παιδιού. Αυτά έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Διδασκαλία γλώσσας στα Eλληνικά Παροικιακά Σχολεία Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Θεοδώρα Μικκίδου Μαρία Χαραλάμπους Τι μέρα είναι σήμερα; Σήμερα είναι Τετάρτη. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:...

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:... ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γραπτή Έκφραση Όνομα:...................... Επώνυμο:................................................. Γραπτή

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Ομάδα: Καψαλάκη Ειρήνη Κουρουθιανάκη Μελανθία Μαρακομηχελάκη Μαρία Τζαγκαράκη Αγγελική Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Νάιμ. Μόνο η αγάπη. Λίγα λόγια για την ιστορία

Νάιμ. Μόνο η αγάπη. Λίγα λόγια για την ιστορία Νάιμ Μόνο η αγάπη ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού Σειρά: Φραουλίτσα Έτος έκδοσης: 2018 Λίγα λόγια για την ιστορία Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΣΙΑ Τίτλος Εργασίας Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Σχολείο του πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Αποδοχή διαφορετικότητας και πρόληψη επιθετικότητας»

«Αποδοχή διαφορετικότητας και πρόληψη επιθετικότητας» «Αποδοχή διαφορετικότητας και πρόληψη επιθετικότητας» Εντάσσεται στη θεματολογία: «Αγωγή υγείας και συνεκπαίδευση» Συμμετείχαν μαθητές/τριες του τμήματος της Στ1 Τάξης και μαθητές του Τμήματος Ένταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe 2015-16 Δικαίωμα στο όνειρο Εκπαιδευτικός: Φωτοπούλου Ιωάννα Σχολείο: 33ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τμήμα: Α2 Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4Europe 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

<<Μεγαλώνω και αλλάζω>> Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα

<<Μεγαλώνω και αλλάζω>> Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν: Α. να διαμορφώσει στους μαθητές ορθές στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης 2015-2016 Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ 71 10 ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Παράλληλη Στήριξη σε μαθητή με ΔΕΠ-Υ Συνδιδασκαλία σε 3 επίπεδα Συνεκπαίδευση με μαθητή της Α δημοτικού,

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους.

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής ΣΤ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου ήταν αποτελεσματική και πολύ ευχάριστη

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι Μην αρχίζεις την μουρμούρα και λογικά τώρα θα σκέφτεστε ότι το όνομα το πήραμε από το σήριαλ και έχετε δίκιο. Όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ είναι η γνώμη που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα όπως : εθνικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά κ.ά. προκειμένου να δημιουργεί μια ομάδα ως ανώτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΘΡΟ ΟΝΤΑ 2007-2008 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΘΡΟ ΟΝΤΑ 2007-2008 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1) Γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου ( ιαστάσεις της Αυτοαντίληψης, Αυτοεκτίμηση *) ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΘΡΟ ΟΝΤΑ 2007-2008 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ (α)

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία;

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Πρόταση προσέγγισης του θέματος στο Νηπιαγωγείο, χρησιμοποιώντας τις ηρωίδες του παραμυθιού της Κων/νας Αρμενιάκου Η

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Δράσεις Α τάξης Τμήμα Α1 Στις 4/3 θα συζητήσουμε για τη σαρακοστή τα ήθη και τα έθιμα. Θα κατασκευάσουμε την Κυρά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Νηπιαγωγοί που συμμετέχουν: Αργυροπούλου Βασιλική Μαντζιρίδου Φεβρωνία Συμμετέχων δάσκαλος: Μαργωμένος

Διαβάστε περισσότερα

Σε μικρές ομάδες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και χαλάρωσαν στα λούτρινα ζωάκια.

Σε μικρές ομάδες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και χαλάρωσαν στα λούτρινα ζωάκια. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Οι μικροί μας φίλοι έχουν προσαρμοστεί στο χώρο του σχολείου, αρχίζουν να γίνονται ομάδα, εμπιστεύονται σιγάσιγά τους φίλους τους και τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά τους. Σε μικρές ομάδες έπαιξαν,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Στις 6 Νοεμβρίου 2012 πήγαμε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης της Βέροιας, στις Βαρβάρες. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους» «Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας» «Τριγωνοψαρούλης» «Το όνειρο του σκιάχτρου» «Ειρήνη»

ΠΡΟΛΟΓΟΣ «Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους» «Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας» «Τριγωνοψαρούλης» «Το όνειρο του σκιάχτρου» «Ειρήνη» Ιανουάριος 2015 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Κατά τη διάρκεια του Β και Γ τριμήνου στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης, αλλά και της Γλώσσας και Μελέτης Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιήσουμε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Η χώρα με τους

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Γ2. Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Ερατώ Παλαιολόγου, Κωνσταντίνα Ζηκούλη, Παναγιώτα Καπροΐτη

Τμήμα Γ2. Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Ερατώ Παλαιολόγου, Κωνσταντίνα Ζηκούλη, Παναγιώτα Καπροΐτη Πρόγραμμα «Καλλιπάτειρα» Τμήμα Γ2 Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Ερατώ Παλαιολόγου, Κωνσταντίνα Ζηκούλη, Παναγιώτα Καπροΐτη Οι μαθητές του τμήματος Γ2 με αφορμή τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Καλλιπάτειρα,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 4.1: Ζωγραφική και Εικονογραφημένο Βιβλίο Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) Διδακτική Πρακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου 42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου Σχολικό έτος 2015 2016 Νηπιαγωγοί: Μπέλεχα Βασιλική Μπίλη Ανδριανή Παρασκευά Ανθή ΣΤΟΧΟΙ Διεύρυνση των γνώσεων τους για το Φυσικό Περιβάλλον Κατανόηση σπουδαιότητας της επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ομαλή μετάβαση μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ19 ΣΕΛ. 1 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ: 12/11/2013 7 η ώρα Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής. Αρχικά δόθηκαν πληροφορίες σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! Μαθητές: Βαγγελιώ Χατζάκη Ρένα Νικολούδη Άρης Ζαχαριουδάκης Νίκος Φραγκιουδάκης Υπεύθυνος καθηγητής: Στέφανος Παναγιωτόπουλος Λύκειο Μοιρών Σχολ. έτος: 2014-2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος 2012-2013 Παιδαγωγική Διαδικασία Α. Θέματα που προσεγγίσαμε Πρόληψη ατυχημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος

Ξένου Ηρώ. Μωραΐτης Αλέξανδρος Γ4 «Έτσι λέει το Σύνταγμα. Και δε βρίσκω ποιο είναι αυτό που κερδίζω όταν ο καθηγητής σταματάει το μάθημα για να μου κάνει ένα σωρό παρατηρήσεις. Τι κερδίζουμε όταν απλά περνάμε μια διδακτική ώρα με γέλια

Διαβάστε περισσότερα

Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Αποδοχή Διαφορετικότητας

Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Αποδοχή Διαφορετικότητας Διαβαθμιακό Πρόγραμμα 2017-18 Στάση Ζωής Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Απευθύνεται: Στο σύνολο των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Δούκα Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, IB Το πρόγραμμα υποστηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όνομα: Τάξη: χολείο: εικαστικό ημερολόγιό Το μου Για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ΥΥΓ Δ ΛΤΜΥ ΔΥΘΥΝΗ ΔΗΜΤΗ ΔΥΗ ήλιος πατέρας µητέρα αδερφός εγώ αλωσόρισες φίλε μου στη 2η έκδοση του εικαστικού ημερολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Άντρη Τοφαρίδου (Ειδική Δασκάλα) Προγραμματισμός Ιανουαρίου 2016 Ομάδα Β Στόχοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. μάθουν πληροφορίες για τον χειμώνα. προετοιμαστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΠΛΟΥΧΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 Θέμα- Φωτοσύνθεση Συγκρίνοντας τις δύο εποχές παρατηρήσαμε ότι το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης MΟΥΣΕΙΟ Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Tάξη:Ε2 Σχολική χρονιά: 2014-2015 Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2

1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2 1 ο.σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 2012 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 2 Ένα παραµύθι για το σχολικό εκφοβισµό γραµµένο και εικονογραφηµένο από τους µαθητές του τµήµατος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα