Αποχρώσεις «Εξιλέωση»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αποχρώσεις «Εξιλέωση»"

Transcript

1 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμΕΑ (με οποιαδήποτε αναπηρία) & Μεικτών Ομάδων ΟΜΑΔΕΣ (ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ «ΕΡΓΟ») Αποχρώσεις «Εξιλέωση» Η ομάδα Αποχρώσεις αποτελεί μια τάξη της σχολής χορού Μ. Καραπαναγιώτη, η οποία αποτελείται από μαθήτριες που σπουδάζουν χορό από τα 5 τους χρόνια, έως τώρα που είναι έφηβες πλέον. Η Μαρία Κοζιού με αφορμή της οποίας γεννήθηκε το όραμα να υλοποιηθεί αυτό το Φεστιβάλ Χορού Ατόμων με Αναπηρία και Μεικτών Ομάδων, ανήκει στην ομάδα αυτή. Οι χορεύτριες με δυναμισμό και συνοχή, αποκτούν δυνατές συναισθηματικές βάσεις και για την υπόλοιπη ζωή τους. Στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση παρουσιάζουν ένα έργο συμβολικό και ανοίγουν την αγκαλιά τους στην διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα όλων που θέλουν να εκφράζονται χορευτικά.

2 Εκτός Δρόμου - Το Πανηγύρι Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκπροσώπησης παραπληγικών τετραπληγικών και βαριά κινητικά αναπήρων, με έτος ίδρυσης το 1977 και παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός του Συλλόγου είναι η πληρέστερη ενσωμάτωση των κινητικά αναπήρων στον κοινωνικό ιστό και η ισότιμη αποδοχή τους ως ενεργοί πολίτες. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς, κοινωνικής πρόνοιας, διεκδίκησης, αθλητισμού. Η τέχνη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις δράσεις, ως όχημα ενσωμάτωσης και γέφυρα πολιτισμού. Με γνώμονα αυτό δημιουργήσαμε πριν 5 χρόνια τη θεατρική ομάδα «Εκτός Δρόμου», αποτελούμενη από καλλιτέχνες με αναπηρία μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών - αλλά και καλλιτέχνες χωρίς αναπηρία, σκοπός της μεικτής σύνθεσης είναι η εξομάλυνση των στερεοτύπων και η ανάδειξη νέων δυνατοτήτων, ταλέντων και ευκαιριών. Στη εξαετή πορεία μας στο χρόνο δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, με αναγνώριση και υποστήριξη της προσπάθειας μας από φορείς όπως η περιφέρεια Αττικής Δήμους και άλλους δημόσιους φορείς. Παράλληλα μέσα από συνεχείς δράσεις, διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ακυρώσαμε στη πράξη την αναχρονιστική διάταξη που επιτρέπει μόνο σε καλλιτέχνες με αρτιμέλεια να ασχολούνται με τη τέχνη του θεάτρου.

3 One Fist - Η δύναμη της Αγάπης η Ομάδα ONe Fist δημιουργηθηκε με πρωτοβουλία των μαθητών και γονιών με οδηγό την αγάπη τους για τον χορό, την έκφραση μεσω της κίνησης και της μουσικής. Συναντιέται σταθερά κάθε εβδομάδα και εκπαιδεύεται στις έννοιες της κίνησης στον χώρο, στον χρόνο, με εναλλαγή στην ποιότητα και ενέργεια, σ ενα περιβάλλον αλληλοαποδοχής και σεβασμού στην διαφορετικότητα του καθενός. Αξιοποιώντας το σώμα, τα συναισθήματα, τις σχέσεις, τα καθημερινά βιώματα με δημιουργικό τρόπο, η ομάδα Οne Fist δηλώνει την υπόσταση της μέσα απο την μαγεία του χορού.

4 FAI DA TE «Broken Heart» Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δομή μας, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Συκεών. Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών πιστεύει ακράδαντα στο δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και στηρίζει σε όλους αυτούς τους τομείς τους πολίτες που έχουν ανάγκες. Στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Συκεών το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009, απασχολούνται 85 νέοι από 5 έως 55 χρονών με διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές που κυρίως εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, τη νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down κ.α. Οι νέοι βρίσκονται στο χώρο του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ανά ομάδες από τις 8:00 έως τις 20:30. Το καθημερινό πρόγραμμα είναι δομημένο βάσει των εργαστηρίων που λειτουργούν. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο πρότυπος επαγγελματικός χώρος πλυντηρίου, η ανακύκλωση χαρτιού, ομάδα κοσμήματος και διάφορων εποχιακών κατασκευών στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης των νέων. Επίσης, οι νέοι απασχολούνται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στους δύο λαχανόκηπους που έχει παραχωρήσει ο Δήμος. Παράλληλα, υπάρχουν τμήματα εξατομικευμένων παρεμβάσεων που αφορούν στην λογοθεραπεία, τη μουσική αγωγή, την προετοιμασία σχολικών μαθημάτων και την ψυχοκοινωνική στήριξη. Ιδιαίτερα σημαντική δράση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ αποτελεί η ειδική φυσική αγωγή η οποία πραγματοποιείται τόσο σε εξατομικευμένο επίπεδο όσο και σε ομαδικό (ομάδες παραδοσιακού χορού, badminton, bocce, bowling, κ.α.).

5 "ΟΜΑΔΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ" - Νησιώτικο Μετερίζι Η Μονάδα Πρασίνου είναι ένα οργανωμένο επανενταξιακό πρόγραμμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί από το 1997 και απασχολεί σε καθημερινή βάση 30 ψυχικά ασθενείς, επί συνόλου 385 ασθενών. Αντικείμενο ενασχόλησής τους είναι η διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος του Ψ.Ν.Θ & των εξωνοσοκομειακών δομών του, του Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου, καθώς και διάφορων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Σκοπός της λειτουργίας της είναι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών στον τομέα της εργασίας. Στόχοι της είναι : η εκμάθηση δεξιοτήτων, η καλλιέργεια και ανάπτυξη αυτών, η υγιή ενασχόληση και επικοινωνία τους με άλλα άτομα, η εγκαθίδρυση και η προαγωγή της ταυτότητάς τους ως εργαζόμενοι, η κινητοποίηση και κοινωνικοποίησή τους, η απεξάρτησή τους από τον χώρο του Ψ.Ν.Θ., η προαγωγή της ψυχικής τους υγείας και κατ επέκταση ο έλεγχος των υποτροπών, η μείωση του κόστους νοσηλείας και η δημιουργία ευκαιριών.

6 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ - Από τον Ζορμπά στον Πόντο Το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ φιλοξενεί 62 εφήβους και ενήλικες από την Ημαθία και εδρεύει στην Αλεξάνδρεια. Στο Κέντρο υπάρχουν εργαστήρια, αίθουσεςδιδασκαλίας και γυμναστήριο. Οι εκπαιδευόμενη προσέρχονται με λεωφορεία του Κέντρου. Ειδικότερα, στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής δημιουργήσαμε ομάδες έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη στον ψυχοκινητικό γνωστικό και στον κοινωνικό συναισθηματικό τομέα. Μία από τις ομάδες είναι και η ομάδα χορού που θα γνωρίσετε. Σκοπός μας είναι να συμμετέχουν όλοι οι εκπαιδευόμενοι στους χορούς και γι αυτόν τον λόγο έχει καθιερωθεί μια μέρα την εβδομάδα να γίνονται μόνο χοροί στο γυμναστήριο, ώστε όλοι με όποιο τρόπο μπορούν να εκφράζονται, να αυτενεργούν, χωρίς αποκλεισμούς και με ισότιμη συμμετοχή. Πιστεύουμε πως ο χορός και το τραγούδι είναι έκφραση, χαρά, διασκέδαση, δημιουργία!!! Τέλος, υλοποιούνται ευκολότερα οι στόχοι μας, που είναι: - Κατανόηση ρυθμού - Καλλιέργεια ομαδικότητας / επικοινωνίας - Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και εκφραστικών / δημιουργικών ικανοτήτων.

7 Dance And The Mind - I Have A Dream (Έχω ένα Όνειρο) Η ομάδα «Dance And The Mind» ( Χορός Και ο Νους ) δημιουργήθηκε το 2009 με χαρακτήρα φιλανθρωπικό και εθελοντικό. Ο τίτλος της ομάδας έμεινε από την πρώτη μας παράστασης με τον ομώνυμο τίτλο. Το κομμάτι που θα παρουσιάσουμε ονομάζεται «I Have A Dream» ( Έχω ένα όνειρο ), είναι ένα κοινό διαχρονικό όνειρο για ελευθερία, αγάπη, ειρήνη, ισότητα επηρεασμένο από μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Mahatma Gandhi, ο Martin Luther King, ο Nelson Mandela, η Μητέρα Τερέζα κ.α. που είχαν τα ίδια όνειρα που έχουμε σήμερα. «Αυτό που σκοπεύεις να κάμεις, έλεγε στην καρδιά μου, είναι μάταιο. Ο κόσμος όπως τον λαχταρίζεις, να μην πεινάει, να μην κρυώνει, να μην αδικιέται κανένας, δεν υπάρχει, δεν θα υπάρξει ποτέ.» Μα η καρδιά, τη άκουγα βαθιά μου να αποκρίνεται: «Δεν υπάρχει, μα θα υπάρξει, γιατί το θέλω. Σε κάθε χτυποκάρδι μου το πεθυμώ και το θέλω. Πιστεύω σ έναν κόσμο που δεν υπάρχει, μα πιστεύοντάς τον, τον δημιουργώ, ανύπαρχτο λέμε ό,τι δεν πεθυμήσαμε αρκετά.» Ν. Καζατζάκης.

8 Κ.Α.Α.Α.μεΑ Σερρών - Χοροί της Θράκης Ερχόμαστε από τις Σέρρες και είμαστε η χορευτική ομάδα του γνωστού σε όλη την πόλη ΚΑΑΑμεΑ Σερρών. Το όνομά μας είναι ΣΙΡΡΙΣ, όπως λεγόταν η πόλη μας στην αρχαιότητα.με τη βοήθεια, αλλά κυρίως την υπομονή και τον ενθουσιασμό του εθελοντή χοροδιδασκάλου μας Κώστα Παλάζη, ξεκινήσαμε να λειτουργούμε σαν ομάδα τον Οκτώβρη του Από τότε έχουμε πάρει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το Κέντρο μας και η επιτυχία της κάθε παρουσίας μας, δίνει κουράγιο σε όλους να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ένα καλύτερο κάθε φορά αποτέλεσμα. Στις 6 Ιουνίου του 2014 συμμετείχαμε στο 4ο Αντάμωμα Χορευτικών Ομάδων ΑμεΑ που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στον Άγιο Παντελεήμονα Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα βρεθήκαμε στην όμορφη Καρδίτσα, όπου με Μικρασιάτικους χορούς εκπροσωπήσαμε τον φορέα μας στην 1η Πανελλήνια συνάντηση ομάδων χορού ΑμεΑ με διοργανωτή την Καλλιτεχνική Εταιρεία Δρυάδες εν Πλω. Η τελευταία επίσημη εμφάνισή μας πραγματοποιήθηκε στη γιορτή Εθελοντισμού, τον Φεβρουάριο του 2015, μια γιορτή ελπίδας και χαράς πουδιοργάνωσε επίσης το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

9 Δαγίπολη - Vortex / Δίνη Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα. Ο Γιώργος Χρηστάκης εμπνευστής και δημιουργός αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο ίδιος άτομο με κινητική αναπηρία. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποια αναπηρια. Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν εστιάζει στην συνθήκη της αναπηρίας, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου: Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία. Η δουλειά της ομάδας, στο σύνολο της, είναι απολύτως διακριτικά αδιάκριτη: Είναι μια συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την σωματική ικανότητα αλλά με όρους πραγματικούς ενός πραγματικού γήινου χώρου, που εάν τεχνικά μπορούσε να απουσιάσει η βαρύτητα θα συνέβαινε η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική απουσία τόσο της σωματικής ικανότητας όσο και της σωματικής ανικανότητας. Ο σχεδιασμός και η προοπτική της ομάδας εστιάζει στην διασφάλιση της επιτυχίας των στόχων μας και στην απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παραγωγή έργου σε βάθος χρόνου, που θα αξιοποιηθεί και από τις επόμενες γενιές.

10 Από το Κέντρο ΑΜΕΑ Η ΖΩΗ Θεσ/νίκης - Ρούμπα / Τάνγκο Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Διημέρευσης Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες Η ΖΩΗ, ιδρύθηκε το 2008 από γονείς και φίλους παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Είναι Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που στεγάζεται σε ισόγειο χώρο 320τμ επί της οδού Φλέμιγκ αρ. 8 και παρέχει ημερήσια φροντίδα σε τριάντα (30) παιδιά με Νοητική υστέρηση. Βρίσκεται σκοπίμως στην καρδιά της πόλης για να συμμετέχουν οι περιθαλπτόμενοι σε πλήθος δραστηριοτήτων κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης. Εποπτεύεται από την Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

11 Χαρτ Αετοί 1 - Disco Party Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «Άγιος Παντελέημων», αποτελεί παράρτημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και σκοπός του κέντρου είναι να παρέχει υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης σε Άτομα με Αναπηρία και ηλικιωμένους καθώς και η παροχή υπηρεσιών λειτουργικής, κοινωνικής, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης, η λειτουργία δομών ημιαυτόνομης διαβίωσης και γενικότερα η στήριξη των ευπαθών ομάδων. Μέσα από τους συμμετέχοντες περιθαλπόμενους δημιουργήθηκε και ομάδα χορού, με την ονομασία Χαρτ Αετοί 1, που συνεργάστηκε με την επαγγελματική ομάδα χορού Δρυάδες εν Πλώ σε παραστάσεις όπως το Δι Αγωνίως στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, το έργο Γκρι στο θέατρο Κάππα, το έργο Παρ Αλληλα στο Φεστιβάλ Ανάκατα στη Θεσσαλονίκη καθώς και στη χορευτική παράσταση με τίτλο «Η αυλή των Χρωμάτων» στο θέατρο Χ. Τσακίρης στη Σταυρούπολη.

12 Κέντρο Αποκατάστασης Σωτήρ - Το Άκουσμα Το ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ «Ο ΣΩΤΗΡ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας που δημιουργήθηκε από ορισμένους εξειδικευμένους επιστήμονες και το Σωματείο γονέων παιδιών με αναπηρία «Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ο ΣΩΤΗΡ». Συστήθηκε από αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στο δικαίωμα της συνέχισης της επιμόρφωσης και κατάρτισης των παιδιών Α.με.Α, καθώς επίσης και στην αυτόνομη διαβίωσή τους, αφού άλλη εναλλακτική λύση δεν υπήρχε στη Θεσσαλονίκη, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερη ελλειμματική σε τέτοιου είδους δομές παροχής κοινωνικής φροντίδας. Σκοπός του Κέντρου σύμφωνα με το καταστατικό είναι η ειδική και κοινωνική αγωγή, επαγγελματική κατάρτιση, κοινωνική ενσωμάτωση, προστατευμένη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες.η ομάδα Δημιουργικού Χορού του Κέντρου ΑΜΕΑ ΣΩΤΗΡ δημιουργήθηκε το 2013 και εκπαιδεύεται σε εβδομαδιαία βάση στις βασικές έννοιες της κίνησης, στην σωματογνωσία αξιοποιώντας τον χορό ως μέσο σωματικής έκφρασης, έκφρασης συναισθημάτων και εκπαιδευσης με στόχο την βελτίωση επικοινωνιακών, γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

13 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ Δ. Πατρέων -Παραδοσιακοί / Λαϊκοί Χοροί Το Πολυδύναμο Κέντρο Πολτιών με Αναπηρία Κ.ΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ, αποτελεί μια υπηρεσία του ΚΟΔΗΠ (Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων) στοχεύει στη δημιουργική απασχόληση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με αναπηρίες (Νοητική στέρηση, σύνδρομο Down, αυτισμός, κινητικά προβλήματα κ.α.), καθώς και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Η χορευτική ομάδα του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ, δημιουργήθηκε το 2010 από ωφελούμενους και εκπαιδευτικούς του κέντρου μας. Αρχικά, με βάση τους παραδοσιακούς χορούς, πραγματοποιήσαμε εμφανίσεις σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια. Αφήνοντας το ρυθμό να μας συντονίσει και τη μελωδία να μας ενώσει, πειραματιστήκαμε και σε πιο σύγχρονους ρυθμούς. Επιστευτήκαμε το σώμα μας και την κίνησή μας, που κάθε φορά ξεδίπλωνε διαφορετικές ικανότητες. Η ομάδας μας εξελίσσεται διαρκώς με σταθερότητα και κατακτά καινούργια βήματα. Χορεύουμε και εκφραζόμαστε μέσα από το χορό, ανακαλύπτοντας πάντα καινούργιες πτυχές του εαυτού μας.

14 Άγγιγμα Ψυχής - Beautiful Planet Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Η δομή εντάσσεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Η χορευτική ομάδα «Άγγιγμα Ψυχής» δημιουργήθηκε τον Μάϊο του 2014 με πρωτοβουλία της Δημοτικής Σχολής Χορού. Μέσα από το χορό άρχισε ένα «παραμύθι» με πολλούς ρόλους διάφορα συναισθήματα, άγνωστα σε όλους όμως με κοινό ορίζοντα «Κάθε άνθρωπός είναι διαφορετικός από τη φύση του και προσπαθεί να αγγίξει το όνειρό του». Η δική μας ιστορία συνεχίζεται.με άγνωστο προορισμό όμως με τα φτερά των ονείρων μας πάντα ανοιχτά.

15 Η Μέριμνα - Ας αρχίσουν οι Χοροί Το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών ατόμων με νοητική υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», ιδρύθηκε το 1969, αποτελώντας έναν από τους πρώτους επιστημονικούς χώρους στην Ελλάδα για άτομα με νοητική υστέρηση. Σκοπός του κέντρου είναι η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων που παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομο Down και σύνοδες αναπηρίες από ηλικίας πέντε ετών μέχρι και το πέρας της ζωής τους. Παράλληλα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, λειτουργεί Οικοτροφείο δυναμικότητας 40 ατόμων, το οποίο προσφέρει δυνατότητα διαμονής σε νέους από το νομό Αχαΐας καθώς κι από άλλες περιοχές της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

16 ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΦΙΛΟΙ - Ο Γλάρος Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μαϊο του Εδρεύει στην περιοχή του νομού Λάρισας και φέτος συμπληρώνει 8 χρόνια λειτουργίας. To έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του το οποίο απαρτίζεται από επαγγελματίες υγείας, πλήρως καταρτισμένο επιστημονικά, φροντίζει για τη βέλτιστη φυσική, συναισθηματική και κοινωνική αποκατάσταση ασθενών, οι οποίοι μετά από ατυχήματα ή νοσήματα, έχουν ανάγκη ανοικτής ή κλειστής νοσηλείας με σκοπό την αποκατάσταση και αποθεραπεία. Το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης του κέντρου με τη συμμετοχή ασθενών του λαμβάνει μέρος στην Β Πανελλήνια συνάντηση ομάδων χορού ΑΜΕΑ με σκοπό να αναδειχθούν οι δυνατότητες της αναπηρίας και η ενεργή δράση ατόμων με κινητικές δυσκολίες σε πολιτιστικά δρώμενα. Η χοροθεραπεία ως μάθημα εντάσσεται στα θεραπευτικά προγράμματα του κέντρου.

17 Χορευτική Ομάδα Φ.Τ.Ε. - Παραδοσιακά Τραγούδια της Μικράς Ασίας Ο Φάρος αποτελεί σωματείο ειδικά αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο ως προς το αντικείμενο από το Υπουργείο Εργασίας και μερικώς επιχορηγούμενο από το Κράτος. Ιδρύθηκε το 1946, με στόχο την υποστήριξη των τυφλών ατόμων, την μείωση των συνεπειών από την απώλεια της όρασης και την ευαισθητοποίηση του κοινού και της Πολιτείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Χορευτική Ομάδα του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος ξεκίνησε το 2001 λόγω της ανάγκης που είχε προκύψει από τους εξυπηρετούμενους του φορέα για μια τέτοια δραστηριότητα. Το 2004, λόγω οικονομικών και άλλων δυσκολιών που προέκυψαν στο φορέα, διακόπηκε η τακτική λειτουργία της ομάδας και το Νοέμβριο του 2013 μετά από παρότρυνση των μελών του φορέα ξεκίνησε εκ νέου και πλέον λειτουργούν 2 τμήματα με 24 χορευτές στο σύνολο. Ο χορός είναι ένα δυνατό εργαλείο ενίσχυσης τόσο της κοινωνικοποίησης και της ένταξης, όσο και της αντίληψης της σωματικής έκφρασης και της στάσης του σώματος των ολικά τυφλών και μερικώς βλεπόντων ατόμων.

18 Έξις Dance Company - Circular Routes Το έργο με τίτλο Circular Routes που παρουσιάζεται από την ομάδα Έξις, μελετά τις προσπάθειές μας να ξεφύγουμε από προκαθορισμένες διαδρομές, οι οποίες μας οδηγούν ξανά και ξανά στο αρχικό σημείο. Ξεκινάς μια διαδρομή για να φτάσεις ή για να ξεφύγεις από κάπου. Τι συμβαίνει όταν συνειδητοποιείς ότι ο προορισμός σου είναι τελικά ίδιος με την αφετηρία σου; Η Έξις είναι μεικτή ομάδα σύγχρονου χορού που δημιουργήθηκε το 2015 από τις Βεκιάρη Άννα, Γιαννοπούλου Εβίτα, Μητροπούλου Αγγελική και Τάσσου Έλενα. Έχει στόχο να ενσωματώσει άτομα με αναπηρία δημιουργώντας project άρτια κινητικά και καλλιτεχνικά, καθώς και να λειτουργήσει ως άξονας κοινωνικής επίγνωσης, ευαισθητοποίησης και εξοικείωσης με ευπαθείς ομάδες. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε επίσης στο φεστιβάλ δρόμου Παλινωδίαι στην Αθήνα, καθώς και αποσπάσματά του ενσωματώθηκαν στη δράση της ομάδας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου εθελοντών Glovo.con 3, στην Αθήνα.

19 Χαρτ Αετοί 2 - Grand Valse Το Πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας απασχολεί καθημερινά 80 Άτομα με Αναπηρίες, τα οποία συμμετέχουν σε δράσεις θεατρικής αγωγής, αθλητισμού, αναψυχής, κατασκηνωτικού προγράμματος και εκπαιδεύονται στα τμήματα του προγράμματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: 1. Εργοθεραπείας, 2. Κεραμικής, 3. Βενετσιάνικης Τέχνης, 4 Καλλωπισμού Περιβάλλοντος Χώρου, 5. Φυσικοθεραπείας, 6. Χοροθεραπείας, 7. Αθλητικών Δραστηριοτήτων. Συμμετείχαν επίσης στο χορευτικό έργο «Η Αυλή των Χρωμάτων» του Ιωάννη Τρούκη στο Θέατρο «Ανετο» στη θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της ομάδας χορού Δρυάδες εν Πλω, στο πλαίσιο Διημερίδας με τίτλο «θεραπείες μέσω Τέχνης», υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, ΥΠΕ Μακεδονίας, Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της Ουνέσκο. Επίσης συμμετείχαν στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μεικτών ομάδων Χορού ΑμεΑ που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα το Κατά συνέπεια, επιτυγχάνεται άμεση ένταξη και συμμετοχή στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ γίγνεσθαι.

20 Κασταλία - Συνεργασία Οι νοσηλευόμενοι και το προσωπικό της νευροψυχιατρικής κλινικής «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» παρουσιάζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση και υπερηφάνεια τη δική τους χορογραφία, υπό την εποπτεία της Κας Καραπαναγιώτη Μαρίας,στα πλαίσια της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ομάδων Χορού ΑμΕΑ. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από μία πολυμελή ομάδα χοροθεραπείας που συγκροτείται τακτικά στην κλινική τα τελευταία 3 έτη, υπό την καθοδήγηση της Κας Καραπαναγιώτη, αλλά και υπό την εποπτεία και στήριξη της επιστημονικής ομάδας της κλινικής (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές). Στην ομάδα χοροθεραπείας συμμετέχουν τόσο ψυχιατρικοί όσο και ανοϊκοί νοσηλευόμενοι καταθέτοντας - δεδομένων των ικανοτήτων τους - το προσωπικό τους στίγμα σ αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο, εναλλακτικό, αυθόρμητο και - κυρίως - μη φαρμακευτικό τρόπο παρέμβασης. Στόχος της ομάδας είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού μέσα από μία δημιουργική διαδικασία προώθησης της γνωστικής, συναισθηματικής, σωματικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης των συμμετεχόντων. Σημαντικός, επίσης, είναι ο στόχος του αναπροσανατολισμού των διαφόρων μηχανισμών που αφορούν στην εξέλιξη και στην καλύτερη οργάνωση του ψυχισμού τους. Μέσα από την όλη διαδικασία οι συμμετέχοντες εξέφρασαν μη λεκτικά,με το σώμα τους και μόνο, χωρίς δισταγμούς και συστολή όσα ένιωθαν... χαρά... θυμό... θλίψη..αγωνία... αγάπη. Επομένως,αναμφίβολα πια,δε θα μπορούσαμε να μην εντάξουμε τη χοροθεραπεία στη μεγάλη και πολυδιάστατη ομάδα των παρεμβάσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας... Πιο συγκεκριμένα, είδαμε να βελτιώνεται η αυτογνωσία, η αυτοεκτίμηση και η προσωπική αυτονομία, όπως και η προσαρμοστικότητα των νοσηλευομένων. Ενθαρρύνθηκε η έκφραση και η διαχείρηση επίπονων σκέψεων και συναισθημάτων, αλλά και η συσχέτιση της εσωτερικής με την εξωτερική πραγματικότητα. Αναδύθηκαν συναισθήματα,μνήμες,εμπειρίες,προσδοκίες και κομμάτια του εαυτού τους που είχαν κρυφτεί κάτω από το τόσο παρεξηγημένο, διφορούμενο και - τελικά - πολύ βαρύ σεντόνι της έννοιας της αναπηρίας... αναπηρίας κάθε μορφής και βαθμού.

21 Εκπλαγήκαμε, χαρήκαμε, συγκινηθήκαμε πολλές φορές μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία και θα ήταν μεγάλη παράλειψη από πλευράς μας να μην τονίσουμε τα ανυπολόγιστης αξίας ψυχικά οφέλη που καρπωθήκαμε κι εμείς ως θεραπευτές. Έτσι, καταλήξαμε στο ότι με τα σωστά μέσα και τους σωστούς ανθρώπους, συχνά το σώμα ΜΠΟΡΕΙ να θεραπεύσει την ψυχή και να επέλθει η πολυπόθητη ΙΑΣΗ

22 Οι Τρεις Χάριτες - Χορευτικές Εικόνες από την ταινία Η Αθήνα την νύχτα Η Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας-Περίθαλψης-Αποκατάστασης (Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α.) είναι ένας επιστημονικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το Επιχορηγείται εξ ολοκλήρου από το ελληνικό δημόσιο και εποπτεύεται από αυτό. Ο φορέας είναι πιστοποιημένος με συνεχή διασφάλιση ποιότητας ζωής ISO 9001:2008. Η Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α. λειτουργεί ενδιάμεσες δομές προστατευόμενης στέγασης ( ξενώνα, οικοτροφεία, διαμερίσματα) στη Λάρισα, και οικοτροφεία στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στα Φάρσαλα και στον Τύρναβο, και σκοπός της είναι η φροντίδα ατόμων με ψυχικές διαταραχές ή νοητική υστέρηση και η υποστήριξή τους στην προσπάθειά τους να επανενταχθούν στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Στην πόλη της Λάρισας ακόμη βρίσκεται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, που απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα ή ελαφρά νοητική υστέρηση. Τα άτομα αυτά, που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Κέντρου Ημέρας, δέχονται ψυχοθεραπευτική βοήθεια και υποστήριξη από ψυχολόγο, κοινωνιολόγο και εκπαιδευτές. Ως φορέας συμμετέχει σε εκδηλώσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας (αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις ζωγραφικής, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά bazaar), και προωθεί τη συνεχή διαφώτιση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας μέσω ημερίδων και άρθρων σε εφημερίδες.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ"

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΚΥΟΝΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

«Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» Σύντομο ενημερωτικό

«Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» Σύντομο ενημερωτικό ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής 1. «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» Άνω Καλέσσα

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑμΕΑ Ημερομηνία :30/06/2017 Ταχ. Δ/νση : Β. Μελά 1

Φορέας: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑμΕΑ Ημερομηνία :30/06/2017 Ταχ. Δ/νση : Β. Μελά 1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ-Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Φορέας: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Πόλη: Αθήνα ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑμΕΑ Ημερομηνία :30/06/2017 Ταχ. Δ/νση : Β. Μελά 1 Αρ. Πρωτ.:471 Ταχ. Κώδικας : 15562- Χολαργός Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» Λάρισα, 27/5/2016

«ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» Λάρισα, 27/5/2016 «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» Λάρισα, 27/5/2016 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ: ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες. του Δωδεκανησιακού Συλλόγου. Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων. με Αναπηρία. Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ»

Δραστηριότητες. του Δωδεκανησιακού Συλλόγου. Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων. με Αναπηρία. Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ» Δραστηριότητες του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ» ΠΛ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ 44, ΤΗΛ./ΦΑΞ: 2241034442, Email: elpida1999@hotmail.com 1 Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.); Εργαζόμενοι στα Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.

Τι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.); Εργαζόμενοι στα Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α. Τι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α.); - Θεσμός κοινωνικής πρόνοιας συχρηματοδοτούμενος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 01 Απρίλιος :17 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 10 Απρίλιος :13

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Παρασκευή, 01 Απρίλιος :17 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 10 Απρίλιος :13 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό Επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμένης πολιτικής για τον αυτισμό enet.gr Ενα προς ένα τα βασικά συστατικά μιάς τέτοιας πολιτικής από

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Ειδική Αγωγή Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή: Εκπαίδευση, Απασχόληση και Φροντίδα Ατόμων με Αναπηρία Διάρκεια: 1 Έτος (αναλογία σε ώρες 550), Ημέρες & ώρες μαθημάτων: Σάββατo και Κυριακή 1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 1η: Εισαγωγή, Έννοιες, Ορισμοί Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Διάρκεια: 1 Έτος (αναλογία σε ώρες 550), Ημέρες & ώρες μαθημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο ενημερωτικό του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή»

Σύντομο ενημερωτικό του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή» ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής 1. «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» Άνω Καλέσσα Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Ο Παγκύπριος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ανακοινώνει τη διοργάνωση σεμιναρίου στη μέθοδο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Sherborne Developmental Movement στις 10 και 11 Ιουνίου 2017 Εκπαιδευτές: Καγκιλέρης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Προοίμιο

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Προοίμιο ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υ5β/Γ.Ποικ.35724/2002 (ΦΕΚ Β 485 2002) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ορισμός του κατά το άρθρο 13 του Ν. 2716/99 ειδικού

Διαβάστε περισσότερα

«Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

«Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ «Η προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Απασχόλησης των Ατόμων με Αναπηρίες» ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Άτομο με ΣΠΑΝΙΟ ΝΟΣΗΜΑ= Άτομο με ΑΝΑΠΗΡΙΑ; Νόσημα= πάθηση, αρρώστια, ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Επαγγελματιών Παράλληλης Στήριξης & Συνοδών-φροντιστών ΑμΕΑ

Εκπαίδευση Επαγγελματιών Παράλληλης Στήριξης & Συνοδών-φροντιστών ΑμΕΑ Εκπαίδευση Επαγγελματιών Παράλληλης Στήριξης & Συνοδών-φροντιστών ΑμΕΑ 1 Βιωματικό Σεμινάριο: Εκπαίδευση Επαγγελματιών Παράλληλης Στήριξης & Συνοδών-φροντιστών ΑμΕΑ Διάρκεια: 6 μήνες (αναλογία σε ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο ενημερωτικό του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή»

Σύντομο ενημερωτικό του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή» ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής 1. «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» Άνω Καλέσσα Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων:

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων: ΧΑΝΙΑ Μάρτιος 2018 Το Ψυχιατρείο έκλεισε αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο χώρος της ψυχιατρικής φροντίδας έχει αλλάξει. Ένα δίκτυο κοινοτικών δομών αντικατέστησε το παλαιό άσυλο Το καλοκαίρι του 2012 λίγους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ A/A ΔΡΑΣΗ/ΠΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ Π/Y 1 Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΗΦ (Π/Υ 2.241.000 ) Η πράξη αφορά στη χρηματοδότηση των δικαιούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ A/A ΔΡΑΣΗ/ΠΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ Π/Y 1 Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΗΦ (Π/Υ 2.241.000 ) Η πράξη αφορά στη χρηματοδότηση των δικαιούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER Σκοπός Κέντρου Alzheimer Έναρξη λειτουργίας: Απρίλιος 2005 Σκοπός του Κέντρου είναι: η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας η θεραπεία (φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Σεμιναρίου. «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών»

Ανακοίνωση Σεμιναρίου. «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΤΕΡΜΑ ΠΑΤΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ,153

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΤΤΙΚΗ ΚΩΔ. 16

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΤΤΙΚΗ ΚΩΔ. 16 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Λ. Συγγρού 98-100 Ταχ. Κώδικας: 117 41 Πληροφορίες: Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Κοινωνικής Υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα

Δομές Κοινωνικής Υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα Δομές Κοινωνικής Υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ελλάδα Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Συκεών Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση της κοινωνικής

Προώθηση της κοινωνικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Λ. Συγγρού 98-100 Ταχ. Κώδικας: 117 41 Πληροφορίες: Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία ΑΔΙΑΦΟΡΊΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ; Η ΕΠΙΛΟΓΉ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΉ ΣΟΥ! 10% του πληθυσμού είναι άνθρωποι με αναπηρία κι όμως σπάνια τους συναντάμε. Γιατί; Ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη των Εθνικών Δικτύων,συμπληρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Βασικές πληροφορίες ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Δήμος: Δράμας Όνομα: Αποστολίδου Ελένη Θέση: Υπάλληλος στο Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας. Ηλ. Δ/νση:eapost@dimosdramas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με επιτυχία και αξιοσημείωτη συμμετοχή διεξήχθη η Ημερίδα για τη Διαγενεακή Μάθηση με τίτλο «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για το ΙΕΚ (1/2)

Λίγα λόγια για το ΙΕΚ (1/2) Λίγα λόγια για το ΙΕΚ (1/2) Το ΙΕΚ μας λειτούργησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014. Η διοίκηση του ΔΙΕΚ στεγάζεται στο κτίριο του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β Βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Γεωργικής

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου 2014 Ας παραδειγματιστούμε από έναν κινέζικο μύθο: «Μια γριά κάθε πρωί κουβαλούσε νερό στο σπίτι της από το κοντινό πηγάδι με δύο δοχεία δεμένα στις δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» των Αξόνων

ΠΡΑΞΗ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» των Αξόνων ΠΡΑΞΗ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» των Αξόνων Προτεραιότητας 1,2 & 3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος«Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014. Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014. Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014 Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΟΛΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενος οδηγός χρήσης του Ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες»

Προτεινόμενος οδηγός χρήσης του Ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες» Προτεινόμενος οδηγός χρήσης του Ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες» Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος του ΕΟΧ «Είμαστε όλοι Πολίτες, θέτει στη διάθεση των εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Π.Ε.Θ.Ε.Α Ψ.Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΑΡΓΩ» - Κ.Ε.Π.Α.Δήμου Βέροιας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πέμπτη, 31 Ιανουάριος :26

Π.Ε.Θ.Ε.Α Ψ.Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΑΡΓΩ» - Κ.Ε.Π.Α.Δήμου Βέροιας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πέμπτη, 31 Ιανουάριος :26 Θέατρο και Κοινωνική Ένταξη Σάββατο 2/2, ώρα 8.00 μ.μ Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Βέροια Η ομάδα μαύρου θεάτρου «Άσπροι Γλάροι» και η Ομάδα Κρουστών του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ημερίδα για τις Κοινωνικές Δομές Δήμων στο πλαίσιο του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 Ενεργοποίηση των Κοινωνικών Δομών του ΘΣ 9 Λαμία 31.05.2016 Οι Πόροι του ΕΠ Το ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

«Στη θέση του άλλου Μαθητές με ή χωρίς αναπηρία αλληλεπιδρούν» Σάββατο 12 και Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

«Στη θέση του άλλου Μαθητές με ή χωρίς αναπηρία αλληλεπιδρούν» Σάββατο 12 και Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 «Στη θέση του άλλου Μαθητές με ή χωρίς αναπηρία αλληλεπιδρούν» Σάββατο 12 και Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 από το Δίκτυο Μαθητικού Εθελοντισμού Χανίων «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ» Στο πλαίσιο δράσεων που διοργανώνει το Δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Σκοποί του Κέντρου Αποθεραπείας Αποκατάστασης & Κοινωνικής Υποστήριξης Α. με. Α είναι :

Σκοποί του Κέντρου Αποθεραπείας Αποκατάστασης & Κοινωνικής Υποστήριξης Α. με. Α είναι : Το Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης & Κοινωνικής Υποστήριξης Α.με Α. Καστοριάς (έδρα Άργος Ορεστικό) συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) το έτος 1985 και λειτούργησε ως Θεραπευτήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Ο /Η υπογεγραμμένος-η...

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Ο /Η υπογεγραμμένος-η... ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο /Η υπογεγραμμένος-η..... (όνομα εκπροσώπου βάσει

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία

Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία Ελένη Δημητρίου Ψυχολόγος Λειτουργός Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία Επιτροπή Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Ορισμός Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα Τηλ: 210 3626445 www.kemepse.com e-mail: special.education.program.2013@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Η παρούσα εργασία αποτελεί την Πτυχιακή Εργασία και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ I I ΘΕΜΑ: ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α. Μ. Ε. Α) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κα. ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Αναστασοπούλου Γιώτα Λεπιδά Αναστασία Γούργου Εριφύλη Μαυροπούλου Μαρία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο εθελοντισμός σήμερα αποτελείται από έναν κόσμο ολόκληρο,

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η.

Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΠΗ Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η αύξηση του πληθυσμού των μεγαλύτερων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Δημιουργία και λειτουργία δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Σεπτέμβριος 2013 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα Τηλ: 210 3626445 www.kemepse.com e-mail: special.education.program.2013@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΜΕΑ Μέλη της ομάδας: ΕΛΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης

ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης Η σύγχρονη εκπαίδευση στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του µαθητή τόσο σε ατοµικό όσο και σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Δημοτικό Σχολείο Καλλιμασιάς Σχολικό έτος 2016-2017 Συντελεστές: Καραολάνης Σίμος, Αγγελική Μακρή, Νίκη Κριτάκη, Γκώγκος Θεόδωρος, Λουκάκη Στυλιανή,

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης της παλιάς πόλης Ρεθύμνου. Δράσεις Συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης της παλιάς πόλης Ρεθύμνου. Δράσεις Συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης της παλιάς πόλης Ρεθύμνου Δράσεις Συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ Δράσεις Συγχρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Μαρούσι, 11/04/2016 Αρ.πρωτ.: 980

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Μαρούσι, 11/04/2016 Αρ.πρωτ.: 980 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Ιστοσελίδα: Πληροφορίες : Emai: Τηλέφωνο: Fax: ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ Β3 www.eye.minedu.gov.gr Kασβίκη Θεώνη thkasviki@minedu.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιχορηγήσεις δράσεων Αγωγής Υγείας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει στην επιχορήγηση δράσεων Αγωγής Υγείας που αναπτύσσουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ο ρόλος του χορού στην εκπαίδευση Ο χορός είναι κίνηση φυσική δραστηριότητα. Συνεπώς είναι θεματικό

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα ωφελεί το σώμα, για παράδειγμα διατηρεί την καρδιά υγιή, βελτιώνει την αντοχή των οστών και την λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ εαυτή, όσο η αρνητική

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία, δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ εαυτή, όσο η αρνητική ...Σου Διαφορετικά! Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ για ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ Η Καταπολέμηση του Στίγματος και του Κοινωνικού Αποκλεισμού των Νέων με Αναπηρίες μέσω της Ευαισθητοποίησης και Κοινωνικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Άτομα με αναπηρία και άσκηση Ι ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. N546 6 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

«Η ειδική αγωγή απαιτεί ειδικές γνώσεις»

«Η ειδική αγωγή απαιτεί ειδικές γνώσεις» «Η ειδική αγωγή απαιτεί ειδικές γνώσεις» Διεξαγωγή σεμιναρίου εκπαίδευσης και εποπτείας για θεραπευτές, εκπαιδευτές και συνοδούς ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές στο σχολικό πλαίσιο και την κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

σκοπός Κατανόηση Όρος κατάλληλος; Άτομο με ειδικές ανάγκες Άτομο με αναπηρία Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

σκοπός Κατανόηση Όρος κατάλληλος; Άτομο με ειδικές ανάγκες Άτομο με αναπηρία Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Σοφία Μπάτσιου Φεβρουάριος 2012 σκοπός Κατανόηση της φύσης και της έννοιας της αναπηρίας της έκτασης και κατηγοριοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία

Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία Κοινωνική Αλληλεγγύη Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Δήμος Solna Σουηδία ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος Solna, Σουηδία Κοινωνική Αλληλεγγύη ΗπόληSolna

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών,

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΙΛΙΟΝ,16/09/2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις δράσεις στη τοπική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Γ. Σούτσου 4, 12243 Αιγάλεω Τηλ: 210 5911851, Fax:210 5319409 Ιστο σελίδα: www.kek cmh.gr, e mail: info@kek cmh.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικές Θεραπευτικές Παρεμβάσεις Σε Άτομα με Αναπηρία

Εικαστικές Θεραπευτικές Παρεμβάσεις Σε Άτομα με Αναπηρία Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εικαστικές Θεραπευτικές Παρεμβάσεις Σε Άτομα με Αναπηρία Προσκεκλημένη Ομιλήτρια Λαμπρινού Κωνσταντίνα Εικαστικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Πιστοποιημένο Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ; ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

2 ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΞΙΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ 3 ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 5 ΑΘΗΝΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 7 ΑΘΗΝΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

2 ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΞΙΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ 3 ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 5 ΑΘΗΝΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 7 ΑΘΗΝΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ Α/Α Πόλη Πλαίσιο ΠΑ 1 ΑΘΗΝΑ ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ 2 ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΞΙΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ 3 ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 4 ΑΘΗΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 5 ΑΘΗΝΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 6 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning. ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 info@v-learning.gr www.v-learning.gr Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Θεμάτων Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΙΝ.Α.Α. ΠΕΥΚΩΝ 2016-2017 Υπεύθυνοι καθηγητές: Παπαδοπούλου Λία, Φράγκου Ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δ/νση: Κανάρη 3, τ.κ. 14569 Άνοιξη Πληροφορίες: Όλγα Καψούρου e-mail: kapsourou@dionysos.gr τηλ.: 2132139807/fax:

Διαβάστε περισσότερα

Συλλήψεις για Ναρκωτικά ανά 1000 κατ.

Συλλήψεις για Ναρκωτικά ανά 1000 κατ. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ: 3 (ΣΥΝΟΛΟ 7) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ ΖΩΗ» ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ, ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ 1 ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 Για δεύτερη χρονιά, διοργανώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Φορέων Πρακτικής Άσκησης κατά τα προηγούμενα έτη. Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πίνακας Φορέων Πρακτικής Άσκησης κατά τα προηγούμενα έτη. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πίνακας Φορέων Πρακτικής Άσκησης κατά τα προηγούμενα έτη Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Εργασίας και Επαγγελμάτων σχετικών με τις Νέες Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 19 Τ.Κ. : 104 33 Τηλέφωνο : 2132161782, -1771 FAX

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Παρέχονται συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικές με τις υπηρεσίες παραπομπής ασθενών στα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

ΘΕΜΑ: Παρέχονται συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικές με τις υπηρεσίες παραπομπής ασθενών στα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Αθήνα, 10 / 8 / 2015 Α4β/Γ.Π./οικ.61211 Προς : Όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

3. Προγράμματα & παρεχόμενες Υπηρεσίες

3. Προγράμματα & παρεχόμενες Υπηρεσίες 1. Λίγα λόγια για εμάς 2. Με μια ματιά 3. Προγράμματα & παρεχόμενες Υπηρεσίες 4. Στελέχωση 5. Εκδηλώσεις Εκπαιδευομένων 6. Αθλητικές δραστηριότητες 7. Bazaar 8. Κοινωνία 9. Περιβάλλον 10.Άλλες δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Α εκδήλωση κοινωνικοποίησης πληροφόρησης Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2013 ΔΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ H αντίληψή μας για τον εθελοντισμό Τι προσφέρουν οι εθελοντές Δούναι και λαβείν Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, λειτουργεί το «Οικοτροφείο 15 χρόνιων Ψυχικά Ασθενών στην Αττική», το οποίο εντάχθηκε στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα