Απώτερες αντιδράσεις μετά μετάγγιση. Αλέπη Χρυσούλα,Αιματολόγος ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ,ΤΖΑΝΕΙΟ Γ.Ν.Π.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Απώτερες αντιδράσεις μετά μετάγγιση. Αλέπη Χρυσούλα,Αιματολόγος ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ,ΤΖΑΝΕΙΟ Γ.Ν.Π."

Transcript

1 Απώτερες αντιδράσεις μετά μετάγγιση. Αλέπη Χρυσούλα,Αιματολόγος ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ,ΤΖΑΝΕΙΟ Γ.Ν.Π.

2 Κάθε ανεπιθύμητο σημείο ή σύμπτωμα που συνδέεται αιτιολογικά με την μετάγγιση και εμφανίζεται 24 ώρες και πλέον μετά το πέρας της θεωρείται απώτερη αντίδραση στην μετάγγιση. Στην εμφάνισή της μπορεί να εμπλέκεται άνοσος ή μη άνοσος μηχανισμός. Η κλινική εικόνα ποικίλει από ήπια έως θανατηφόρα. Πολλές από τις αντιδράσεις στην μετάγγιση μπορούν να προληφθούν με την προσεκτική εφαρμογή των κανόνων ποιότητας, σε όλα τα στάδια, από την συλλογή του αίματος έως την εφαρμογή της μετάγγισης

3 Απώτερες αντιδράσεις μπορεί να εμφανισθούν από ημέρες έως μήνες μετά την μετάγγιση. Αυτές είναι: 1. Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση (DHTR). 2. Μετά μετάγγιση πορφύρα (PTP). 3. Συνδεόμενη με μετάγγιση νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστή (TA- GvHD). 4. Αλλοανοσοποίηση. 5. Υπερφόρτωση με Fe. 6. Μεταδιδόμενες με το αίμα λοιμώξεις.

4

5 Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση (DHTR) Αφορά την καταστροφή των μεταγγισμένων ερυθρών (RBCs) μετά την παρέλευση ενός διαστήματος, συνήθως 3-21 ημερών με ποιο συχνό διάστημα εκείνο των 7 ημερών μετά την μετάγγιση. Η αντίδραση συμβαίνει, όταν ασθενή αλλοαντισώματα που είναι μη ανιχνεύσιμα στον προ της μετάγγισης έλεγχο (screening test), ενισχύονται λόγω δευτεροπαθούς (αναμνηστικής) απάντησης στα μεταγγισμένα ερυθρά του δότη που φέρουν το αντίστοιχο αντιγόνο.

6 Πρωτογενής και δευτερογενής αντισωματική απάντηση.

7 Πρωτογενής και δευτερογενής αντισωματική απάντηση.

8 HTR: Number of days between transfusion and reaction

9 Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση (DHTR) Αλλοαντισώματα υπάρχουν σε ασθενείς που έχουν εκτεθεί σε αλλογενή ερυθρά μέσω προηγούμενης μετάγγισης και/ή κύησης, μεταμόσχευσης, χρήσης κοινών συριγγών που μεταφέρουν ανοσογενετικό υλικό. Αντίσωματα έναντι διαφόρων ομάδων αίματος μπορούν να προκαλέσουν DHTR,με τα αντισώματα έναντι των ομάδων Rh (anti-c, -E), Kidd (anti-jka), Kell (anti-k) και Duffy (anti-fya) να είναι τα πλέον συχνά εμπλεκόμενα.

10 Πολλές αντιδράσεις μετά μετάγγιση που δεν περιλαμβάνουν καταστροφή ερυθρών, αλλά μόνο ορολογικά ευρήματα, όπως παραγωγή αντισώματος και ανάπτυξη της άμεσης Coombs ορίζονται ως επιβραδυνόμενες ορολογικές αντιδράσεις στην μετάγγιση (Delayed Serologic Transfusion Reaction DSTR).

11 Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση- Συχνότης Η αναφερόμενη συχνότης της επιβραδυνόμενης αιμολυτικής αντίδρασης διαφέρει σύμφωνα με: 1. τον τύπο των ασθενών. 2. τον βαθμό της επιτήρησης. 3. το διάστημα του χρόνου παρακολούθησης μετά την μετάγγιση 4. τα κριτήρια ορισμού της αντίδρασης και 5. την ευαισθησία της μεθόδου ανίχνευσης του αντισώματος. 6. Σε μελέτες μετά το 1980 η συχνότης της DHTR κυμαίνεται από 1 : 5405 μέχρι 1 : 9094 για κάθε μεταγγιζόμενη μονάδα ερυθρών.

12 Μηχανισμός της DHTR Τα μεταγγισμένα ερυθρά που είναι θετικά για το αντιγόνο, το υπεύθυνο για το χαμηλού τίτλου, μη ανιχνεύσιμο αλλοαντίσωμα του ασθενή διεγειρούν αναμνηστικά Β- κύτταρα και τα διαφοροποιούν σε πλασματοκύτταρα. Αυτά παράγουν νέο IgG αντίσωμα που ευαισθητοποιούν τα ερυθρά του δότη που φέρουν το αντίστοιχο αντιγόνο. Τα IgG επενδυμένα ερυθρά απομακρύνονται με εξωαγγειακή αιμόλυση μέσω του σπλήνα.

13 ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΙΜΟΛΥΣΗ

14 Διερεύνηση της HTDR Η καθυστερημένη αιμολυτική αντίδραση γίνεται εμφανής ημέρες έως εβδομάδες μετά την μετάγγιση και συνήθως αποκαλύπτεται ορολογικά όταν η άμεση Coombs (DAT) δίνει θετικό αποτέλεσμα. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα σε μία HTDR είναι η παρουσία ενός «νέου» αντισώματος και η ανάπτυξη θετικής άμεσης Coombs, εάν και αυτή μπορεί να μην είναι ακόμα ανιχνεύσιμη το χρόνο διενέργειας των tests. Ευρήματα: σφαιροκυττάρωση, ΔΕΚ, άμεσης χολερυθρίνης, τηςldh, των απτοσφαιρινών

15 Η διάγνωση της DHTR βασίζεται στα εξής κριτήρια: Συμβατή διασταύρωση του ασκού με προ της μετάγγισης ορό του ασθενή. Ασυμβατότητα στην διασταύρωση του ασκού με ορό του ασθενή μετά την μετάγγιση. Ιστορικό προηγούμενης μετάγγισης ή κύησης. Ευρήματα (κλινικά και εργαστηριακά) αιμόλυσης.

16 Διάγνωση DHTR Στο δεύτερο δείγμα συνήθως ανιχνεύεται το αλλοαντίσωμα. Ο έλεγχος του ασκού αποδεικνύει ότι τα ερυθρά φέρουν το υπεύθυνο για την αιμολυτική αντίδραση αντιγόνο δηλ. ερυθρά Jka (+) μεταγγίσθηκαν σε ασθενή με αντι-jka αντίσωμα. ΗάμεσηCoombs είναι θετική για διάστημα ~ 2 εβδομάδων όσο τα επενδυμένα με το αντίσωμα ερυθρά κυκλοφορούν και μέχρι να απομακρυνθούν μέσω του ήπατος ή του σπλήνα. Εάν το σύνολο των αντισωμάτων έχουν προσροφηθεί από τα μεταγγισμένα ερυθρά τότε το αντίσωμα δεν ανιχνεύεται στον ορό. Απαιτείται διαδικασία έκλουσης του αντισώματος και στην συνέχεια ταυτοποίησή του με panel ερυθρών.

17 Το αντιγόνο D είναι το πλέον ανοσογόνο, αλλά η συχνότης τον anti-d αντισωμάτων μειώνεται λόγω της προφυλακτικής χορήγησης anti-d ανοσοσφαιρίνης. Υπάρχει αύξηση της ανάπτυξης anti-k και anti-jka επειδή αυξάνονται οι πολυμεταγγιζόμενοι και δεν υπάρχει προφύλαξη με ειδική ανοσοσφαιρίνη. Συχνότητα ανεύρεσης αντιερυθροκυτταρικών αντιγόνων σε τυχαίο προμεταγγισιακό έλεγχο υπολογίζεται σε 0,5-1,12 % όπου anti-rh=54%, anti-k και anti-fy=40% και λοιπά αντισώματα 5%

18 Πρόληψη της DHTR (1) Μπορεί να είναι αδύνατη, εάν το αντίσωμα του ασθενή είναι τόσο αδύναμο για να ανιχνευθεί με τις μεθόδους ρουτίνας. Παρ όλα αυτά υπάρχουν μερικές διαδικασίες που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ελαχιστοποιήσουν αυτή την επιπλοκή, όπως: 1. Πραγματοποιούν έλεγχο του ιστορικού με σκοπό να εντοπίσουν ασθενείς με προϋπάρχοντα αντισώματα ο τίτλος των οποίων έχει πέσει. 2. Χρησιμοποιούν ευαίσθητες μεθόδους ανίχνευσης αντισωμάτων.

19 Πρόληψη της DHTR (2) 1. Χρησιμοποιούν ερυθρά δοτών που είναι ομόζυγοι για τα συχνά αντιγόνα («αποτέλεσμα δόσης»). Τέτοιες αντιγονικές ομάδες είναι: Rh (CΕce), Kidd (Jka, Jkb), Duffy (Fya, Fyb), MNSs. 2. Χρήση δείγματος όχι μεγαλύτερoυ των τριών ημερών (όπου η ημερομηνία συλλογής είναι η ημέρα 1) για την διαδικασία της διασταύρωσης. 3. Για ασθενείς με κλινικά σημαντικά αντισώματα, απαιτείται φαινότυπος των ερυθρών και στη συνέχεια διαδικασία διασταύρωσης αντιγόνων-αρνητικών δοτών και ασθενή, ακόμα και αν το αντίσωμα είναι μη ανιχνεύσιμο. 4. Για ασθενείς με γνωστό κλινικά σημαντικό αντίσωμα πρέπει πριν από κάθε νέα μετάγγιση να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο νέο κλινικά σημαντικό αντίσωμα. 5. Κάρτα ασθενή.

20 Θεραπεία της επιβραδυνόμενης αιμολυτικής αντίδρασης στην μετάγγιση. 1. Η DHTR συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία εκτός αν η αναιμία είναι σοβαρή και χρειάζεται αντιμετώπιση. 2. Ασθενείς που ανέπτυξαν DHTR καταγράφονται και δεν μεταγγίζονται με αίμα που φέρει τα υπεύθυνα αντιγόνα. 3. Εναλλακτικά της μετάγγισης μέτρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν (ερυθροποιητίνη). 4. Χρήση ανασυνδιασμένων ανασταλτών του συμπληρώματος (σε χρονίως πασχόντες).

21 Μετά μετάγγιση πορφύρα (Post Transfusion Purpura-PTP) Σπάνια επιπλοκή που καταλήγει σε αιφνίδια ανάπτυξη θρομβοπενίας περίπου την 9η ημέρα (εύρος 1-24) μετά την μετάγγιση. Το σύνδρομο συνδέεται με αντίσωμα του δέκτη έναντι ειδικού αντιγόνου αιμοπεταλίων του δότη (συνήθως αντι HPA-1α που αναπτύσσεται σε δέκτη-ασθενή που είναι ΗΡΑ-1α αρνητικός. Οι γυναίκες προσβάλλονται με 5πλάσια συχνότητα λόγω της συχνότερης έκθεσης σε ειδικά των αιμοπεταλίων αντιγόνα, λόγω προηγουμένων κυήσεων. Η θρομβοπενία είναι αυτοπεριοριζόμενη και υφίεται συνήθως εντός 2 εβδομάδων. Τα εμπλεκόμενα παράγωγα περιλαμβάνουν ερυθρά, αιμοπετάλια και φρέσκο (μη κατεψυγμένο) πλάσμα.

22 Ειδικά αιμοπεταλιακά αντιγόνα.

23

24 Κλινική εικόνα της μετά μετάγγιση πορφύρας Σημεία, συμπτώματα και επιπλοκές : 1. Σοβαρή θρομβοπενία (AML< 10X10⁹ ανά λίτρο στο 80% των περιπτώσεων) 2. Επίσταξις. 3. Μέλαινα. 4. Κολπική αιμορραγία. 5. Ενδοκράνιος αιμορραγία. 6. Περιστασιακά συνοδεύεται από πυρετό, ρίγος και βρογχόσπασμo.

25 Ο μηχανισμός της μετά μετάγγιση πορφύρας δεν είναι ξεκάθαρος αλλά φαίνεται να συνδέεται με αλλοαντίσωμα έναντι αιμοπεταλιακού αντιγόνου που σχηματίσθηκε λόγω προηγούμενης κύησης ή μετάγγισης και πυροδοτείται με κάποιο τρόπο από την παρούσα μετάγγιση. Από τις πολλές υποθέσεις που έχουν προταθεί για να εξηγηθεί το σύνδρομο, μία είναι ότι αυτοαντίσωμα σχηματίζεται σε σύνδεση με το αλλοαντίσωμα και έτσι καταστρέφονται και τα μεταγγιζόμενα αλλογενή και τα αυτόλογα αιμοπετάλια του δότη.

26 Μηχανισμός πρόκλησης PTP. Figure Copyright 2005 Elsevier Inc. (USA) All rights reserved.

27 Εργαστηριακή διερεύνηση PTP Στην PTP το εργαστήριο συνήθως αποκαλύπτει: Σοβαρή θρομβοπενία. Φυσιολογική μορφολογία ερυθρών. Αντίσωμα με ειδικότητα για το ΗΡΑ-1α (συνήθως) ή άλλο ειδικό αιμοπεταλιακό αντιγόνο. ΗΡΑ 1α αρνητικό φαινότυπο του ασθενή. Κλινικά η PTP πρέπει να δ.δ. από 1. αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα (ITP). 2. θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (ΤΤΡ). 3. διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη και 4. έκπτωση μυελού των οστών.

28 PTT: Θεραπεία 1. Μετάγγιση αντιγόνο-αρνητικά ΑΜΤ 2. IVIg (αυτοάνοση γ-σφαιρίνη) 3. Πλασμαφαίρεση 4. Κορτικοστεροειδή Πρόληψη: Άτομα που έχουν εμφανίσει το σύνδρομο ή αναφέρουν στο ιστορικό τους νεογνική αλλοάνοση θρομβοπενία πρέπει να μεταγγίζονται από δότες με γνωστό φαινότυπο. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει αρχείο εθελοντών φαινοτυπημένων ως προς τα ΗΡΑ αντιγόνα.

29 Συνδεόμενη με την μετάγγιση νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστή (Transfusion Associated Graft-vs Host Disease) Η TAGvHD προκύπτει όταν τα μεταγγιζόμενα Τ-λεμφοκύτταρα που βρίσκονται στο κυτταρικό παράγωγο αίματος εμφυτεύονται, πολλαπλασιάζονται και δρουν ενάντια στους ιστούς του δέκτη.

30 Συνδεόμενη με την μετάγγιση νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστή (Transfusion Associated Graft-vs Host Disease) Η TA-GvHD είναι μία επιπλοκή που μπορεί να απειλήσει την ζωή, η οποία συμβαίνει σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς μετά μετάγγιση κυτταρικών προϊόντων αίματος (συμπυκνωμένα ερυθρά, αιμοπετάλια ή κοκκιοκύτταρα). Σπάνια, TA-GvHD μπορεί να συμβεί σε ασθενείς χωρίς ανοσοκαταστολή που λαμβάνουν HLA-συμβατά παράγωγα ή μετάγγιση από πρώτου βαθμού συγγενείς (συγκεκριμένα γονείς, τέκνα, αδέλφια) λόγω των κοινών αντιγόνων στο μείζον σύστημα ιστοσυμβατότητας. Π.χ. εάν ο ασθενής είναι ετερόζυγος για μία θέση HLA και ο δότης ομόζυγος για έναν από τους υπεύθυνους τόπους ο ανοσοϊκανός ασθενής θα αναγνωρίσει τον δότη ως ξένο ιστό.

31 HLA απλότυποι ασθενούς και 4 HLA φαινοτυπικά όμοιων δοτών.

32 Μηxανισμός πρόκλησης GVHD.

33

34 Κλινική εικόνα TA-GvHD Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται ένα μήνα μετά την μετάγγιση και είναι σε υψηλό ποσοστό θανατηφόρο με αιμορραγία και λοίμωξη τις πιο συχνές αιτίες θανάτου. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει ερύθημα δέρματος, υψηλό πυρετό, σοβαρά γαστρεντερολογικά συμπτώματα (διάρροια), ηπατική δυσλειτουργία, απλασία του μυελού των οστών. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Περιστασιακά χρόνια μορφή TA-GvHD μπορεί να εμφανισθεί 100 ημέρες μετά την μετάγγιση προκαλώντας ένα σκληρόδερμα-like σύνδρομο. Η θνητότης περίπου 90%

35 Διάχυτο ερυθηματώδες εξάνθημα τυπικό της TA- GvHD.

36 Κλινική εμφάνιση TA-GvHD που προσβάλει το δέρμα και το βλενογόνο του πεπτικού.

37 Διάγνωση της TA-GvHD Η διάγνωση προϋποθέτει ότι ο θεράπων ιατρός είναι γνώστης της πιθανότητας ότι ευπαθής ασθενής με την ανωτέρω κλινική εικόνα μπορεί να εμφανίσει GvHD. Πρόκειτα για παθολογοανατομική διάγνωση που απαιτεί βιοψία δέρματος ή εντέρου. Περαιτέρω μελέτη μπορεί να επιβεβαιώσει την εμφύτευση των λεμφοκυττάρων του δότη (μοριακή μέθοδος)

38 Πρόληψη TA-GvHD Μέχρι στιγμής η μόνη μέθοδος πρόληψης της TA-GvHD είναι η γ-ακτινοβόληση των κυτταρικών παραγώγων που πρόκειται να μεταγγισθούν σε ευρισκόμενους σε κίνδυνο ασθενείς. Οι υπάρχουσες τεχνικές λευκαφαίρεσης δεν είναι ικανές να προλάβουν το TA-GvHD. Ακτινοβολημένο αίμα παράγεται με έκθεση των παραγώγων σε μία πηγή γ-ακτινοβολίας. Αντινοβόληση με cgy δεν έχει βρεθεί να επηρρεάζει την διάρκεια ζωής ή την λειτουργικότητα των αιμοπεταλίων και των πολυμορφοπυρήνων. Η ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την βιωσιμότητα των ερυθρών ηοποίαορίζεταισε28 ημέρες από την ακτινοβόληση. Οι ακτινοβολημένες μονάδες δεν είναι ακτινοενεργές και δεν χρειάζονται ειδική σήμανση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλο ασθενή.

39 Αντινοβολία των προϊόντων αίματος πριν την μετάγγιση απαιτείται στις εξής περιπτώσεις: 1. Ασθενείς που πήραν ή πρόκειται να πάρουν μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αλλογενή ή αυτόλογη. 2. Ασθενείς με συγγενή σύνδρομα ανοσοανεπάρκειας. 3. Σε έμβρυα που λαμβάνουν ενδομήτρια μετάγγιση. 4. Σε πρόωρα νεογνά < gr βάρους γέννησης. 5. Ασθενείς με νόσο Hodgkin s. 6. Ασθενείς με λευχαιμία ή non-hodgkin s λέμφωμα. 7. Ασθενείς που λαμβάνουν αίμα ή παράγωγα από συγγενείς εξ αίματος. 8. Οι μονάδες πολυμορφοπυρήνων. 9. Ενδεχόμενα δε δέκτη μεταμόσχευσης συμπαγούς οργάνου

40 Αλλοανοσοποίηση Όταν αντισώματα σχηματίζονται έναντι ξένου αντιγόνου (του ιδίου είδους), η διαδικασία καλείται αλλοανοσοποίηση και τα αντισώματα αλλοαντισώματα (σε αντιδιαστολή με τα αυτοαντισώματα που σχηματίζονται κατά των ιδίων αντιγόνων του ατόμου). Αλλοανοσοποίηση έναντι ερυθρών είναι ο σχηματισμός αντισώματος (ή αντισωμάτων) από τον δέκτη (ασθενή) έναντι ερυθροκυτταρικών αντιγόνων από προηγούμενη μετάγγιση ή κύηση. Ενίοτε, αντιερυθροκυτταρικά αντισώματα σχηματίζονται χωρίς προηγούμενη έκθεση σε ξένα ερυθρά. Σ αυτή την περίπτωση πιθανώς η διέγερση έγινε από αντιγόνα που δεν βρίσκονται στην ερυθροκυτταρική μεμβράνη αλλά σε άλλες ουσίες όπως τα βακτηρίδια. Κατάποση ή εισπνοή τέτοιων βακτηριδίων ή ουσιών του περιβάλλοντος που είναι αντιγονικά παρόμοια με τα αντιγόνα των ερυθρών μπορούν αν οδηγήσουν στο σχηματισμό των λεγόμενων «φυσικών αντισωμάτων» που είναι συνήθως IgM αντισώματα.

41

42 Συχνότης αλλοανοσοποίησης Η συχνότης των αλλοαντισωμάτων ποικίλει ευρέως σύμφωνα με το νόσημα του ασθενή, το προηγούμενο ιστορικό μεταγγίσεων, κυήσεων και την συχνότητα των αντιγόνων του ασθενή έναντι της συχνότητας στους δότες της συγκεκριμένης περιοχής. Η συχνότης των αντισωμάτων υπολογίζεται: 1-2% στο γενικό νοσηλευόμενο πληθυσμό. 5% σε μεταγγιζόμενους ή πολύτοκες γυναίκες. 20 % σε ασθενείς με νοσήματα εξαρτώμενα από τις μεταγγίσεις.

43 Αλλοανοσοποίηση-κλινική εικόνα Ενίοτε η αλλοανοσοποίηση έναντι ερυθρών παρουσιάζεται ως άμεση ή επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση στην μετάγγιση. Συχνά όμως είναι κλινικά σιωπηλή και αποκαλύπτεται μόνο κατά την διάρκεια μεταγενέστερου ελέγχου πριν από μετάγγιση ή σε εξέταση ρουτίνας κατά την διάρκεια κύησης. Αν ο έλεγχος για αντισώματα γίνει τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες που ακολουθούν την μετάγγιση μπορεί να ανιχνευθούν πρόσφατα σχηματισμένα αντισώματα ή σε περίπτωση αναμνηστικής απάντησης να ανιχνευθεί θετική άμεση Coombs. Στις έγκυες που δεν γίνει έλεγχος αντισωμάτων όπως πρέπει, είναι πιθανόν η πρώτη εκδήλωση να είναι αιμολυτική νόσος του εμβρύου ή του βρέφους.

44 Θεραπεία-Red cells αλλοανοσοποίησηs Όλες οι μελλοντικές μεταγγίσεις πρέπει να γίνουν με ερυθρά αντιγόνο- αρνητικά στο κλινικά σημαντικό αντίσωμα που ο ασθενής έχει αναπτύξει. Ανάλογα με τον αριθμό και τον τύπο των αντισωμάτων μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανεύρεση συμβατού αίματος. Γι αυτό στο βαθμό που είναι εφικτό η μετάγγιση πρέπει να προγραμματίζεται έγκαιρα. Ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόλογο αίμα ή κατεψυγμένο αλλογενές. Σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο και νοσήματα που εξαρτώνται από τις μεταγγίσεις (θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική νόσος) χορηγούνται φαινοτυπικά όμοια ερυθρά ακόμα και αν δεν έχουν αναπτυχθεί αλλοαντισώματα (με σκοπό την πρόληψή τους). ΑυτόαφοράτααντιγόνατουRh και του Kell, αλλά υπάρχουν απόψεις και υπέρ πιο εκτεταμένου συμβατού φαινοτύπου.

45 Κύηση και αλλοανοσοποίηση Όλες οι έγκυες με αντιερυθροκυτταρικά αλλοαντισώματα που μπορούν να προκαλέσουν αιμολυτική νόσο του εμβρύου και/ή του νεογνού πρέπει να παρακολουθούνται από μαιευτήρα έμπειρο σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου. RBC αντισώματα που συνδέονται με σοβαρή ή μέτρια HDFN Rhesus D, C, c, E Kell K, k Duffy Fya Kidd Jka, Jkb

46 RBC αντισώματα που συνδέονται με ήπια HDFN ABO A, B Rhesus e Ii i Duffy Fyb Lutheran Lua, Lyb RBC αντισώματα που δεν συνδέονται με HDFN Lewis Lua, Lub Ii I P Pi

47 Πρόληψη Red Cell αλλοανοσοποίηση Η αλλοανοσοποίηση δεν είναι δυνατόν αν προληφθεί εντελώς παρά μόνο με την μετάγγιση αίματος από όμοιο δίδυμο ή με την αυτόλογη μετάγγιση. Η λευκαφαίρεση των κυτταρικών παραγόντων μειώνει την συχνότητα αλλοανοσοποίησης σε αντιγόνα των λευκών αλλά δεν δρά στην ανάπτυξη RBC αλλοανοσοποίησης. Η πρόληψη του σχηματισμού αντισωμάτων δεν είναι εύκολη για πολλούς ασθενείς αλλά για πολλούς η ανάπτυξη αντισωμάτων δεν έχει συνέπειες. Η πρόληψη όμως είναι σημαντική σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία και σε ασθενείς σε χρόνια ανάγκη σε μεταγγίσεις (όπως οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο).

48 Η χορήγηση Rh ανόσου σφαιρίνης (RhIg) σε D- αρνητικές μητέρες που κυοφορούν D-θετικό έμβρυο έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική στην ελάττωση της συχνότητας της αιμολυτικής νόσου του εμβρύου λόγω anti-d. Εάν χορηγήσουμε RhIg μεσά σε 72 ώρες από την γέννηση τελειόμηνου νεογνού D-θετικού από D-αρνητική μητέρα η συχνότης της αλλοανοσοποίησης μειώνεται από 12-13% στο 1-2%. Εάν χορηγήσουμε RhIg και την 28η εβδομάδα της κύησης η συχνότης μειώνεται περαιτέρω στο 0,1%. Εάν Rh-αρνητική γυναίκα ασθενής στην αναπαραγωγική ηλικία μεταγγισθεί με αιμοπετάλια D-θετικού δότη τότε μία ανάλογη δόση RhIg πρέπει να χορηγηθεί (10-12 μgr ανά ml μεταγγισμένων ερυθρών).

49 Υπερφόρτωση με Fe λόγω μετάγγισης Κάθε μονάδα ερυθρών περιέχει περίπου 250 mg Fe. Επειδή ο πλεονάζων σίδηρος δεν αποβάλλεται φυσιολογικά από τους ασθενείς που χρειάζονται μεταγγίσεις χρονίως, συσσωρεύεται στα όργανα του σώματος και κυρίως στο ήπαρ, την καρδιά και τους ενδοκρινείς αδένες.

50 Ομοιόσταση Fe Fe Fe Fe Fe Σε κυτταρικό επίπεδο Fe Σε συστηματικό επίπεδο

51 Ομοιόσταση Fe Eντερικό επιθήλιο Fe 3+ Ερυθροποιητικός μυελός Fe 2+ 1 mg/day Fe 3+ Τρανσφερρίνη Fe 3+ Fe 3+ 5 mg/day 30 mg/day Fe 2+ Μακροφάγα ΔΕΣ Απώλειες Fe 2+ Ήπαρ 1 mg/day Finch C. Blood. 1994;84: Andrews NC. Blood. 2008;112:

52 Συσσώρευση Σιδήρου σε άτομα με αναιμία εξαρτώμενα από μεταγγίσεις. Μεταγγίσεις Αίματος mg Σιδήρου/kg/ημέρα Σε άτομο που είναι 50kg mg/ημέρα Αποβολή σιδήρου (Ούρα και Κόπρανα) 1-2mg/ημέρα Συσσώρευση Σιδήρου mg/ημ.

53 Η συχνότης της υπερφόρτωσης με Fe λόγω μεταγγίσεων είναι πολύ μικρή, αφορά μόνο χρονίως μεταγγιζόμενους δέκτες που λαμβάνουν μεταγγίσεις επί πολλά χρόνια. Ασθενείς με χρόνιες αναιμίες σε κίνδυνο για υπερφόρτωση με σίδηρο είναι εκείνοι με: 1. Ομόζυγη μεσογειακή αναιμία. 2. Δρεπανοκυτταρική νόσο. 3. Μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο. 4. Απλαστική αναιμία. 5. Diamond-Blackfan αναιμία.

54 Υπερφόρτωση με σίδηρο-κλινική εικόνα Χωρίς αντιμετώπιση οι συνέπειες είναι: Συμφορητική μυοκαρδιοπάθεια με ή χωρίς αρρυθμία. Βλάβη του ήπατος που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Δυσλειτουργία των ενδοκρινών αδένων. 1. Παγκρέατος (οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη). 2. Υπόφυση (οδηγεί σε χαμηλό ύψος και υπογοναδισμό). 3. Παραθυρεοειδείς (προκαλεί υποκαλιαιμία).

55 Υπερφόρτωση με σίδηρο. Θυροειδής Υπόφυση Επινεφρίδια Πάγκρεας Όρχεις Ωοθήκες

56 Αιμοσιδήρωση σε ιστούς από μεταγγίσεις σε άτομα με Μεσογειακή Αναιμία ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ Fe = % d wt ΚΑΡΔΙΑ Fe = % d wt ΗΠΑΡ Fe = % d wt ΠΑΓΚΡΕΑΣ Fe = % d wt Adapted from Modell & Berdoukas, 1984

57 Η εκτίμηση της ποσότητας στον οργανισμό γίνεται με: 1. Τον σίδηρο ορού (ΦΤ ng/ml) 2. Η φερριτίνη ορού (ΦΤ ng/ml) Συνεκτίμηση με ΤΚΕ σε CRP, ινωδογόνο. Φερρ: ng/ml βλάβη στο ήπαρ και τους ενδοκρινείς Φερρ: > ng/ml καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία Φερρ: > ng/ml ίνωση στο ήπαρ και κιρρωση Τον κορεσμό της τρανσφαιρίνης Το NTBI ορού Τον μυελό των οστών Την βιοψία ήπατος Το SQUID Την μαγνητική τομογραφία (MRI) Το Ferriscan (θα αντικαταστήσει την βιοψία ήπατος) Το υπερηχοκαρδιογράφημα και το Holter ρυθμού Το αποβαλλόμενο με τα ούρα σίδηρο

58 ΕΙΚΟΝΑ ΙΣΤΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΥΠΕΡΣΙΔΗΡΩΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΥΠΕΡΣΙΔΗΡΩΣΗ

59 Correlation of cardiac iron to hepatic iron RV LV RV LV Liver Liver Ασυμφωνία μεταξύ καρδιακής και ηπατικής υπερφόρτωσης με σίδηρο. LV = left ventricle; RV = right ventricle. Anderson LJ. Eur Heart J. 2001;22:

60 Αίτια θανάτου σε ασθενείς με ομόζυγη μεσογειακή αναιμία έως το % Λοίμωξη 8% άλλα αίτια 1.5% κακοήθεια n = 206 deaths 10% BMT επιπλοκές 1% ηπατίτις C 54% καρδιακή νόσος λόγω υπερφόρτωσης με Fe. 16% αναιμία H συχνότερη αιτία θανάτου στη μεσογειακή αναιμία είναι καρδιακή σίδηρο. υπερφόρτωση με BMT = bone marrow transplantation. Modell B, et al. J Cardiovasc Magn Reson. 2008;10:42.

61 Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΙΔΗΡΩΣΗ ΗΠΑΡ ηπατοκύτταρο ΑΙΜΑ ΔΕΣ ΧΟΛΗ ΝΕΦΡΟΣ DFO DFP Iron Ospedale Microcitemie Cagliari, 2004

62 Θεραπεία αποσιδήρωσης Οι χηλικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται είναι: 1. ΗΔεφεριοξαμίνη(Desferal) mg/χσβ/d σε 8-12 ώρες ΥΔ έκχυση 2. Δεφεριπρόνη (Ferriprox/Kefler) mg/χσβ/d σε 3 δόσεις 3. Δεφερασιρόξη (Exjade) mg/χσβ/d σε 1 δόση

63 Παρουσίαση περιστατικού. Ιστορικό Άντρας 45 ετών διακομίσθηκε στο νοσοκομείο λόγω υποτροπιάζοντος γαστρικού έλκους. Ο ασθενής είχε πάρει μετάγγιση 4 μήνες νωρίτερα γιατοίδιοπρόβλημα.

64 Κλινική πορεία Η Hb του ασθενή ήταν 7 gr/dl κατά την εισαγωγή του. Ζητήθηκαν 4 μονάδες ερυθρά, διασταυρώθηκαν, βρέθηκαν συμβατές και μεταγγίσθηκαν. Πέντε ημέρες μετά την μετάγγιση ο ασθενής παρουσίασε ωχρότητα, ήπιο ίκτερο και πυρετό 39º C. Ζητήθηκε γενική αίματος, κ/α αίματος και βιοχημικός έλεγχος. Εργαστηριακά ευρήματα: Hb = 5 gr/dl, αυξημένη χολερυθρίνη, σφαιροκύτταρα στο αίμα. Λόγω της χαμηλής αιμοσφαιρίνης, ζητήθηκαν 2 μονάδες ερυθρά.

65 Ευρήματα από την τράπεζα αίματος Οι δύο μονάδες αίματος που διασταυρώθηκαν βρέθηκαν ασύμβατες. Η έμμεσος Coombs βρέθηκε θετική. (σημ: 5 ημέρες πριν η έμμεση Coombs ήταν αρνητική και οι μονάδες ερυθρών συμβατές)

66 Έλεγχος αντίδρασης στην μετάγγιση Δεν βρέθηκε «γραφικό» λάθος. Επανάληψη ελέγχου για ΑΒΟ και Rh με δείγματα προ και μετά την μετάγγιση επιβεβαίωσαν τα αρχικά ευρήματα. Η δοκιμασία διασταύρωσης με δείγμα προ της μετάγγισης έδειξε συμβατότητα. Η DAT (άμεση Coombs) προ της μετάγγισης ήταν αρνητική ενώ μετά την μετάγγιση θετική λόγω IgG ευαισθητοποίησης. Ορός: αντι-jka. Κ/α, κατά Gram χρώση: αρνητική

67 Ερμηνεία των αποτελεσμάτων Το περιστατικό περιγράφει τα εργαστηριακά ευρήματα της επιβραδυνόμενης αιμολυτικής αντίδρασης. Το αντι-jka είναι γνωστό για την παροδική-περιοδική του εμφάνιση. Η μετάγγιση προκαλεί δευτεροπαθή άνοση απάντηση που οδηγεί σε αύξηση του τίτλου του αντισώματος. Στην DHTR η καταστροφή των ερυθρών του δότη είναι σταδιακή. Ο ασθενής εμφανίζει αναιμία, πυρετό και ήπιο ίκτερο 3-7 ημέρες μετά την μετάγγιση. Εάν ο ασθενής χρειασθεί μετάγγιση στο μέλλον πρέπει να μεταγγισθεί με Jka αρνητικά ερυθρά. Συμπέρασμα Ο ασθενής πάσχει από DHTR λόγω anti-jka αντισώματος.

68

Επίλυση προβλημάτων ασυμβατότητας. Νίκη Βγόντζα

Επίλυση προβλημάτων ασυμβατότητας. Νίκη Βγόντζα Επίλυση προβλημάτων ασυμβατότητας Νίκη Βγόντζα Βασικά στάδια ελέγχου συμβατότητας του αίματος μεταξύ δότη και λήπτη 1.Αίτηση αίματος (παραπεμπτικό) και δείγμα ασθενή 2.Ομάδα ABO,RhD στο δείγμα του ασθενή

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις. Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις. Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Μεταγγίσεις σε νεογνά και παιδιά Μεταγγίσεις στον νεογνικό πληθυσμό Μεταγγίσεις στον

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Ακαδημία Αιμοδοσίας, Ιούνιος 2014 Μεταγγίσεις σε νεογνά και παιδιά Μεταγγίσεις στον νεογνικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτα Κουτσογιάννη Αιµατολόγος ΝΥ Αιµοδοσίας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισµός»

Παναγιώτα Κουτσογιάννη Αιµατολόγος ΝΥ Αιµοδοσίας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισµός» ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΜΑΚ ΜΕ ΜΙΚΤΗ ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΑΒΟ Παναγιώτα Κουτσογιάννη Αιµατολόγος ΝΥ Αιµοδοσίας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισµός» ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΜΑΚ) Αποδεκτή θεραπεία για ασθενείς µε: συγγενείς

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικές και Παιδιατρικές μεταγγίσεις. ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΜΗ Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. «Παπαγεωργίου»

Νεογνικές και Παιδιατρικές μεταγγίσεις. ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΜΗ Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. «Παπαγεωργίου» Νεογνικές και Παιδιατρικές μεταγγίσεις ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΜΗ Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. «Παπαγεωργίου» Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιατρικών μεταγγισμένων ασθενών έλαβαν ΜΙΑ μόνο μετάγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Ανοσοαιματολογικός Έλεγχος Αιμοδοσίας

Ανοσοαιματολογικός Έλεγχος Αιμοδοσίας Ανοσοαιματολογικός Έλεγχος Αιμοδοσίας ( Βασικές Αρχές Εξετάσεις Ανοσοαιματολογίας ) ΑΡΕΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ Ν.Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΤΖΑΝΕΙΟ 1 Ανοσοαιματολογία Βασικές Αρχές Η μελέτη των αντιγόνων που εκφράζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΝΑ ΠΑΜΦΙΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΛΕΝΑ ΠΑΜΦΙΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΛΕΝΑ ΠΑΜΦΙΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Η ικανοποιητική διαδικασία ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ πρέπει να περιλαμβάνει: 1.Επιβεβαίωση ομάδας & Rhesus του ασθενούς 2. Screening αντισωμάτων του ορού του ασθενούς για την ανίχνευση

Διαβάστε περισσότερα

1. Για αύξηση του όγκου αίματος. 3. Για αναπλήρωση παραγόντων πήξης 4. Για αναπλήρωση λευκωματίνης

1. Για αύξηση του όγκου αίματος. 3. Για αναπλήρωση παραγόντων πήξης 4. Για αναπλήρωση λευκωματίνης Διαδραστική Συνεδρία εφ όλης της ύλης Ελισάβετ Γρουζή, Μαρία Γκανίδου Γιατί μεταγγίζουμε συμπυκνωμένα ερυθρά; 1. Για αύξηση του όγκου αίματος 2. Για μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς 3. Για αναπλήρωση παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία. Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης

Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία. Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Περιστατικό Άνδρας 70 ετών Αρτηριακή Υπέρταση Β-ΧΛΛ διαγνωσθείσα από 6 μήνου Εισάγεται για

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστική συνεδρία. Αιματολόγος Συντ. Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Διαδραστική συνεδρία. Αιματολόγος Συντ. Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» Διαδραστική συνεδρία ανοσοαιματολογίας Δρ Ελισάβετ Ι Γρουζή Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος Συντ. Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1 η Ερώτηση Η δοκιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα σχετιζόμενα με την τυποποίηση αντιγόνων Ι

Προβλήματα σχετιζόμενα με την τυποποίηση αντιγόνων Ι Β Προβλήματα Φαινότυπος Β(Α): ασθενής αντίδραση με αντι-α, έντονη αντίδραση με αντι-β, και ο ορός αντιδρά με ερυθρά Α₁. Ο αντιορός Α περιέχει τον κλώνο ΜΗΟ4? Επίκτητος Β φαινότυπος: έντονη αντίδραση με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ. Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ. Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία (ΑΑΑ) 1.Αυξημένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ-ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ-ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΙΜΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ-ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΝΑΙΜΙΑΣ ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Αλ. Κουράκλη-Συμεωνίδου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΙΜΙΑ Βαρύτητα αναιμίας Μικρή (Ηb >10 gr/dl)

Διαβάστε περισσότερα

ΑλγΟριθμοΣ ΕρμηνεΙαΣ του Panel ΤαυτοποΙησηΣ ΑλλοαντισωμΑτων Π.ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΑλγΟριθμοΣ ΕρμηνεΙαΣ του Panel ΤαυτοποΙησηΣ ΑλλοαντισωμΑτων Π.ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑλγΟριθμοΣ ΕρμηνεΙαΣ του Panel ΤαυτοποΙησηΣ ΑλλοαντισωμΑτων Π.ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ Τα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων είναι κληρονομούμενες παραλλαγές των πρωτεϊνών της μεμβράνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ»

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση οφειλόμενη σε αντι-jka Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση οφειλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΜΑΚ) ΜΕ ΜΕΙΖΟΝΑ

ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΜΑΚ) ΜΕ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΜΑΚ) ΜΕ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΑΒΟ Εισαγωγή ABO-histo blood group incompatibility in hematopoietic stem cell and solid organ transplantation

Διαβάστε περισσότερα

Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας. Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Α.Ο.Ν.Α.

Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας. Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Α.Ο.Ν.Α. Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1 Προμεταγγισιακός έλεγχος RBCs Σκοπός Η διασφάλιση ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγγίζοντας τον αλλοανοσοποιηµένο ασθενή

Μεταγγίζοντας τον αλλοανοσοποιηµένο ασθενή Μεταγγίζοντας τον αλλοανοσοποιηµένο ασθενή 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταγγισιοθεραπείας Καβάλα, 2016 Όταν ο χρόνος πιέζει ü Γυναίκα 52 ετών ü Α (+) ccee K(-) ü HCV-κίρρωση ü 1 προηγηθείσες µεταγγίσεις ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοβόληση-Πλύσιμο Συμπυκνωμένων Ερυθρών. Ντουραμάνη Παναγιώτα Διευθύντρια ΕΣΥ Αιματολογικό Εργαστήριο-Μονάδα Αιμοδοσίας ΠΓΝΑ «Αττικόν» 26/04/2018

Ακτινοβόληση-Πλύσιμο Συμπυκνωμένων Ερυθρών. Ντουραμάνη Παναγιώτα Διευθύντρια ΕΣΥ Αιματολογικό Εργαστήριο-Μονάδα Αιμοδοσίας ΠΓΝΑ «Αττικόν» 26/04/2018 Ακτινοβόληση-Πλύσιμο Συμπυκνωμένων Ερυθρών Ντουραμάνη Παναγιώτα Διευθύντρια ΕΣΥ Αιματολογικό Εργαστήριο-Μονάδα Αιμοδοσίας ΠΓΝΑ «Αττικόν» 26/04/2018 Ακτινοβόληση Τα κυτταρικά συστατικά του αίματος ακτινοβολούνται

Διαβάστε περισσότερα

αίματος κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης ενήργησε μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο. αίματος με το σύστημα ΑΒΟ της συμβατότητας

αίματος κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης ενήργησε μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο. αίματος με το σύστημα ΑΒΟ της συμβατότητας Αίμα Παράγωγα αίματος και νοσηλευτικές ευθύνες κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης αίματος Μυθικά χρόνια το αίμα προκαλούσε δέος και φόβο Σταθμοί στην ιστορία της αιμοδοσίας ήταν 1790 ο James Blundell

Διαβάστε περισσότερα

Περιστατικό επείγουσας διασταύρωσης με θετική άμεση Coombs λόγω πρόσφατης μετάγγισης (πολλαπλά αλλοαντισώματα).

Περιστατικό επείγουσας διασταύρωσης με θετική άμεση Coombs λόγω πρόσφατης μετάγγισης (πολλαπλά αλλοαντισώματα). Περιστατικό επείγουσας διασταύρωσης με θετική άμεση Coombs λόγω πρόσφατης μετάγγισης (πολλαπλά αλλοαντισώματα). Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ θετικότητας αμέσου Coombs λόγω αυτοαντισώματος και θετικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ανοσοαιματολογία ΙΙΙ. Παρουσίαση Περιστατικών

Ανοσοαιματολογία ΙΙΙ. Παρουσίαση Περιστατικών Ανοσοαιματολογία ΙΙΙ Παρουσίαση Περιστατικών ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ», Πειραιάς Περίπτωση 1 Άνδρας ετών 83, κάταγμα, ορθοπεδική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΛΕΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ, ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ Γ.Ν.Π.

ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΛΕΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ, ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ Γ.Ν.Π. ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΛΕΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ, ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ Γ.Ν.Π. ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ. Τα νεογνά είναι η πιο πολυμεταγγιζόμενη ομάδα νοσηλευομένων ασθενών. Έχουν ανώριμο ανοσολογικό

Διαβάστε περισσότερα

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ Η Rh ανοσοποίηση οφείλεται σε εμβρυο-μητρική μετάγγιση (ΕΜΜ), όπου ποσότητα Rh θετικού εμβρυϊκού αίματος εισέρχεται στη μητρική κυκλοφορία Rh αρνητικής εγκύου και δημιουργούνται αντισώματα κατά του παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ζερβού Αιμοδοσία Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Ε.Ζερβού Αιμοδοσία Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΓΝΙ) Ε.Ζερβού Αιμοδοσία Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Εισαγωγή Δότες σπανίων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ) ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ) Αλεξάνδρα Κουράκλη-Συμεωνίδου Απαρτιωμένη διδασκαλία Φεβρουάριος-Μάρτιος 2015 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (Θαλασσαιμία) Πρόκειται για μία ετερογενή ομάδα κληρονομικών αναιμιών (αυτοσωματικών-υπολοιπόμενων)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη μετάγγιση αίματος και παραγώγων. Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ

Εισαγωγή στη μετάγγιση αίματος και παραγώγων. Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ Εισαγωγή στη μετάγγιση αίματος και παραγώγων Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 24-02-2016 Σκοπός των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας: Η επάρκεια και ασφάλεια του αίματος Προσέλκυση εθελοντών, με αλτρουιστικά κίνητρα Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αιμοθεραπεία στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων. Μαρία Γκανίδου ΓΝΘ"Γ.Παπανικολάου"

Αιμοθεραπεία στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων. Μαρία Γκανίδου ΓΝΘΓ.Παπανικολάου Αιμοθεραπεία στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων Μαρία Γκανίδου ΓΝΘ"Γ.Παπανικολάου" Ιδιαιτερότητες αιμοθεραπείας στις μεταμοσχεύσεις Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες παραγώγων αίματος Ανθεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ) ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ) Αλεξάνδρα Κουράκλη-Συμεωνίδου Διευθύντρια ΕΣΥ Υπεύθυνη Μον. Μεσογ. Αναιμίας ΠΓΝ Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία Αιματολογίας Μάρτιος 2017 Εκπαιδευτικοί στόχοι Κλινική ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ. 4. αιματολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα και πολλά άλλα

ΓΕΝΙΚΑ. 4. αιματολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα και πολλά άλλα ΓΕΝΙΚΑ Η μετάγγιση του αίματος και παραγώγων του αποτελεί ανθρωποσωτήρια αντιμετώπιση πολλών κλινικών καταστάσεων, όπως: 1. καρδιοχειρουργικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις 2. τραύμα 3. μαιευτικές και νεογνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS ΑΜΕΣΗ COOMBS Θεμελιώδες γνώρισμα του κάθε οργανισμού είναι ότι αναγνωρίζει τα κύτταρα των άλλων οργανισμών ως ξένα Αντιδρά με σκοπό την καταστροφή ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΘΟ Ο ΓΕΛΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΘΟ Ο ΓΕΛΗΣ Κωδικός Αριθμός Περιγραφή Είδους CPV είδους CPV 33696100-6 «Προμήθεια αντιδραστηρίων για την εξακρίβωση της ομάδας αίματος (αντιδραστήρια τμήματος αιμοδοσίας) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ,ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ Π.Ν.Π. ΝΕΟΓΝΙΚΉ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΉ

ΑΛΕΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ,ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ Π.Ν.Π. ΝΕΟΓΝΙΚΉ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΉ ΑΛΕΠΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ,ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΖΑΝΕΙΟ Π.Ν.Π. ΝΕΟΓΝΙΚΉ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΉ ΜΕΤΆΓΓΙΣΗ. Νεογνική και παιδιατρική μετάγγιση. Η μεταγγισιοθεραπεία των νεογνών απαιτεί ειδικές γνώσεις θεμάτων που δεν αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΥΜΒΑΤΗ Ή ΜΗ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ ΜΑΚ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΕΡΥΘΡΩΝ

ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΥΜΒΑΤΗ Ή ΜΗ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ ΜΑΚ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΥΜΒΑΤΗ Ή ΜΗ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ ΜΑΚ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΕΡΥΘΡΩΝ ρ Αναστασία Πουλή Αιµατολόγος- ιευθύντρια Αιµατολογική Κλινική και ΜΜΜΟ Γ.Α.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» Κατανοώντας την Ανοσοαιµατολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ Οξείες και Επιβραδυνόμενες

ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ Οξείες και Επιβραδυνόμενες ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ Οξείες και Επιβραδυνόμενες Θεώνη Κανελλοπούλου Υπότροφος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας ΝΥ Αιμοδοσίας και Κέντρο Αιμορροφιλικών ΓΝΑ Ιπποκράτειο Αθήνα, 02-10-2015 Εφημερία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ Αικατερίνη Σφυριδάκη, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Bασιλική Δανηλάτου, Επιμ. Α Αιματολόγος Κέντρο Αιμοδοσίας Βενιζελείου-Γενικού Νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

Μ ε τ α μ ό σ χ ε υ σ η α ι μ ο π ο ι η τ ι κ ώ ν κ υ τ τ ά ρ ω ν

Μ ε τ α μ ό σ χ ε υ σ η α ι μ ο π ο ι η τ ι κ ώ ν κ υ τ τ ά ρ ω ν Μ ε τ α μ ό σ χ ε υ σ η α ι μ ο π ο ι η τ ι κ ώ ν κ υ τ τ ά ρ ω ν Αιματολογική Κλινική και Λεμφωμάτων, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών Δημήτρης Καρακάσης Σχεδιάγραμμα της ομιλίας Εισαγωγή Ασθενής - ενδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ. Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας

ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ. Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ Κύτταρα του εντέρου 1000 mg Fe Κύτταρα του εντέρου ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ Πριν από την πρόσληψη από τα κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 2 Ο ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 2 Ο ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 2 Ο ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Οι μεταγγίσεις ολικού αίματος εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις είναι παρελθόν στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της προσέγγισης ασθενούς με πανκυτταροπενία. Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία Αργύρης Συμεωνίδης

Σύνοψη της προσέγγισης ασθενούς με πανκυτταροπενία. Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία Αργύρης Συμεωνίδης Σύνοψη της προσέγγισης ασθενούς με πανκυτταροπενία Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία Αργύρης Συμεωνίδης Αρχική κλινική προσέγγιση Συμπτωματικός ή μη συμπτωματικός

Διαβάστε περισσότερα

στα θέματα αιμοδοσίας μεταγγισιοθεραπείας δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας καθώςκαιστουςτομείςτηςεπικοινωνίας συμβουλευτικής, στατιστικής ανάλυσης

στα θέματα αιμοδοσίας μεταγγισιοθεραπείας δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας καθώςκαιστουςτομείςτηςεπικοινωνίας συμβουλευτικής, στατιστικής ανάλυσης Γεώργιος Μαρτίνης στα θέματα αιμοδοσίας μεταγγισιοθεραπείας δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας καθώςκαιστουςτομείςτηςεπικοινωνίας συμβουλευτικής, στατιστικής ανάλυσης εκπαίδευσης και οργάνωσης Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Προβλημάτων Ασυμβατότητας κατά την Διασταύρωση

Επίλυση Προβλημάτων Ασυμβατότητας κατά την Διασταύρωση Δρ. ΤΣΕΛΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ Κ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» τ. ΕΠΙΣΤΗΜ ΥΠΕΥΘ. ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ HIV/AIDS ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Επίλυση Προβλημάτων Ασυμβατότητας κατά την Διασταύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας. Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α.

Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας. Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1 Προμεταγγισιακός έλεγχος RBCs Σκοπός Η διασφάλιση ότι

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ανοσοαιματολογικής εικόνας εγκύου και εμβρύου νεογνού με αιμολυτική νόσο από anti-d

Παρουσίαση ανοσοαιματολογικής εικόνας εγκύου και εμβρύου νεογνού με αιμολυτική νόσο από anti-d Παρουσίαση ανοσοαιματολογικής εικόνας εγκύου και εμβρύου νεογνού με αιμολυτική νόσο από anti-d Ε. Λυδάκη, Αιματολόγος, επιμ Α Υπηρεσία αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ Γυναίκα, έγκυος, 37 ετών, Α (-), Kell (-) (σύζυγος

Διαβάστε περισσότερα

Μορφολογία κυττάρων αίματος-ομάδες αίματος Παναγούλιας Ιωάννης, MSc,PhD

Μορφολογία κυττάρων αίματος-ομάδες αίματος Παναγούλιας Ιωάννης, MSc,PhD Άσκηση «Μορφολογία κυττάρων αίματος-ομάδες αίματος» Eρωτήσεις Αυτοαξιολόγησης 1. Το σύμπλοκο πρωτεΐνης-σιδήρου που παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια με το Ο 2 και το CO 2 ονομάζεται: A) Αιματίνη B) Αιμοσιδερίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ άμεσες και απώτερες (πλην αιμολυτικών και λοιμώξεων) Νίκη Βγόντζα Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν. Νέας Ιωνίας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ άμεσες και απώτερες (πλην αιμολυτικών και λοιμώξεων) Νίκη Βγόντζα Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν. Νέας Ιωνίας ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ άμεσες και απώτερες (πλην αιμολυτικών και λοιμώξεων) Νίκη Βγόντζα Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν. Νέας Ιωνίας S.O.S Οι μεταγγίσεις αίματος μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλογενής Μεταµόσχευση Αρχέγονων Αιµοποιητικών Κυττάρων:βασικές αρχές, ενδείξεις και διαδικασία. Επιλεγόµενο Μάθηµα Αιµατολογίας

Αλλογενής Μεταµόσχευση Αρχέγονων Αιµοποιητικών Κυττάρων:βασικές αρχές, ενδείξεις και διαδικασία. Επιλεγόµενο Μάθηµα Αιµατολογίας Αλλογενής Μεταµόσχευση Αρχέγονων Αιµοποιητικών Κυττάρων:βασικές αρχές, ενδείξεις και διαδικασία Επιλεγόµενο Μάθηµα Αιµατολογίας Βασικές αρχές Η µεταµόσχευση αρχέγονων αιµοποιητικών κυττάρων αποτελεί σηµαντική

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή περιπτώσεων εργαστηριακής διερεύνησης αιμολυτικής νόσου του νεογνού

Περιγραφή περιπτώσεων εργαστηριακής διερεύνησης αιμολυτικής νόσου του νεογνού Περιγραφή περιπτώσεων εργαστηριακής διερεύνησης αιμολυτικής νόσου του νεογνού Σερένα Βαλσάμη Αιματολόγος Επιμελήτρια Β Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Ν. Νίκαιας «ΟΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» Περίπτωση 1 ABO ασυμβατότητα Μητέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με Λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ AΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ AΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ AΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Παθησεις ερυθρων αιμοσφαιρίων 2 ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ 5.000.000/mm3 αιματος Συγκεντρωση αιμοσφαιρίνης 14-16g/dl

Διαβάστε περισσότερα

AΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016

AΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 AΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 ΓΕΝΙΚΑ Η μετάγγιση του αίματος και παραγώγων του αποτελεί ανθρωποσωτήρια αντιμετώπιση πολλών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΨΥΧΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤIΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΨΥΧΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤIΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΨΥΧΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤIΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2013-2017 Σπαθαράκη Παρασκευή επιμ. Α Αιματολογικό Εργαστήριο ΠΑΓΝΗ Απρίλιος 2018 1 Εισαγωγή Η νόσος των ψυχροσυγκολλητινών

Διαβάστε περισσότερα

«β-μεσογειακή αναιμία: το πιο συχνό μονογονιδιακό νόσημα στη χώρα μας»

«β-μεσογειακή αναιμία: το πιο συχνό μονογονιδιακό νόσημα στη χώρα μας» Εργαστήριο Κυτταρογενετικής ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» «β-μεσογειακή αναιμία: το πιο συχνό μονογονιδιακό νόσημα στη χώρα μας» Ζαχάκη Σοφία - Ουρανία Βιολόγος, MSc, PhD β μεσογειακή αναιμία Η θαλασσαιμία ή νόσος

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΑΦΑΙΡΕΣΗ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ, ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΛΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΛΕΥΚΑΦΑΙΡΕΣΗ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ, ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΛΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΥΚΑΦΑΙΡΕΣΗ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ, ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΛΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-PETERSEN ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ (ΕΚΠΠΑ) «ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (Ε.ΚΕ.Α.) ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ»

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» Αλλοαντίσωμα αντι-c και άμεση Coombs θετική μη εμπλεκόμενη στην ασυμβατότητα Αλλοαντίσωμα αντι-c και άμεση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1. Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος. αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ)

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1. Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος. αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ) ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1 Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ) Άννα Κιουμή Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. Παπαγεωργίου Ανοσοαιματολογία Η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ. Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ το 2012

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ. Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ το 2012 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ το 2012 ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Μορφές παραγώγων-διαδικασίες παρασκευής και συντήρησης - Έλεγχος ποιότητας Δημήτριος Μαλτέζας Επιλογή ασκού To αίμα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία με επείγουσα ανάγκη μετάγγισης

Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία με επείγουσα ανάγκη μετάγγισης Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία με επείγουσα ανάγκη μετάγγισης Κατανόηση ανοσοαιματολογικών προβλημάτων λόγω θετικής αμέσου Cooms από αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία ιαφορική διάγνωση Επιλογή μονάδων για επείγουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 26-28/04/2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 26-28/04/2018 10 0 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 26-28/04/2018 ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ 0 ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΙΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ Για την σωστή διαχείριση της μετάγγισης αίματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1. Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ)

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1. Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ) ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1 Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ) Άννα Κιουμή Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. Παπαγεωργίου Ανοσοαιματολογία -Η μελέτη των αντιγόνων που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΘΟ Ο ΓΕΛΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΘΟ Ο ΓΕΛΗΣ Κωδικός Αριθμός είδους CPV33696200-7 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 13.03.01 Περιγραφή Είδους CPV «Αντιδραστήρια αιματολογικών τεστ» (Αντιδραστήρια Αιμοδοσίας) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ (ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR)

Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι είστε προστατευμένοι από την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ MMR

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑ Ε. Λυδάκη, Αιµατολόγος, /ν / τ ν ρια Α ι Α µο µ δοσί σ ας ς Π ΑΓ Α ΝΗ, 27/3 & 3/4/2015

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑ Ε. Λυδάκη, Αιµατολόγος, /ν / τ ν ρια Α ι Α µο µ δοσί σ ας ς Π ΑΓ Α ΝΗ, 27/3 & 3/4/2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑ Ε. Λυδάκη,Αιµατολόγος, /ντρια Αιµοδοσίας ΠΑΓΝΗ, 27/3 & 3/4/2015 Τι θα πούµε σήµερα Α. Αντιγόνα-αντισώµατα επιφανείας ερυθροκυττάρων, αιµοπεταλίων και λευκοκυττάρων

Διαβάστε περισσότερα

Transfusion confusion: Είναι η γονοτύπηση η πανάκεια? Μαριάννα Πολίτου Αναστασία Χαϊκάλη

Transfusion confusion: Είναι η γονοτύπηση η πανάκεια? Μαριάννα Πολίτου Αναστασία Χαϊκάλη Transfusion confusion: Είναι η γονοτύπηση η πανάκεια? Μαριάννα Πολίτου Αναστασία Χαϊκάλη Συστήματα ομάδων αίματος Περισσότερα από 300 κληρονομούμενα αντιγόνα ομάδων αίματος έχουν περιγραφεί στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΣΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ν.Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

ΚΑΤΣΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ν.Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» ΚΑΤΣΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ν.Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» 1 η ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΒΟ ΟΜΑΔΑΣ Επίτοκος 36 ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Στόχος της μετάγγισης Η επιβίωση Η γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς Γραπτή συγκατάθεση του ασθενούς Να τεκμηριώνεται η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ»

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» Πρόβλημα προσδιορισμού ΑΒΟ ομάδος (Υποομάδα Β3) Πρόβλημα προσδιορισμού ΑΒΟ ομάδος (Υποομάδα Β3) Αιμοδότης

Διαβάστε περισσότερα

ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ)

ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) {Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR)} η ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια μέσα στον εξεταστικό σωλήνα του μεγαλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΆΔΝΗ ΟΜΆΔΑ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΏΝ ΜΕ ΧΛΛ. Εισαγωγή στην αιματολογία

ΑΡΙΆΔΝΗ ΟΜΆΔΑ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΏΝ ΜΕ ΧΛΛ. Εισαγωγή στην αιματολογία ΑΡΙΆΔΝΗ ΟΜΆΔΑ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΏΝ ΜΕ ΧΛΛ Εισαγωγή στην αιματολογία Αιματολογία Κλινική και εργαστηριακή Διαγνωστική και θεραπευτική Αυτόνομη και συνεργατική Αίμα-Λειτουργίες Μεταφορά οξυγόνου Απομάκρυνση

Διαβάστε περισσότερα

Μετάγγιση αίματος και παραγώγων. Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ

Μετάγγιση αίματος και παραγώγων. Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ Μετάγγιση αίματος και παραγώγων Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ Ανάγκες σε μονάδες ερυθρών Το 60% του πληθυσμού θα χρειασθεί μετάγγιση αίματος ή παραγώγων σε κάποια στιγμή της ζωής του Παγκοσμίως συλλέγονται

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας

Θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας Θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας Ομότ. Καθηγητής Παιδιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Χρήστος Καπάμης Αθηνών 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας βασίζεται κυρίως στην παθογένεια της και

Διαβάστε περισσότερα

6 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

6 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 6 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Θεμελιώδες γνώρισμα του κάθε οργανισμού είναι ότι αναγνωρίζει τα κύτταρα των άλλων οργανισμών ως ξένα Αντιδρά με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 2. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2.1 Πως μπαίνει η διάγνωση; Γενικά ακολουθείται η παρακάτω προσέγγιση: Κλινική υποψία:

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνό ομάδας ΑΒ(+) με ασθενή έκφραση στο Β γεννήθηκε από μητέρα που με το συνήθη έλεγχο είχε ταυτοποιηθεί ως Ο( ).

Νεογνό ομάδας ΑΒ(+) με ασθενή έκφραση στο Β γεννήθηκε από μητέρα που με το συνήθη έλεγχο είχε ταυτοποιηθεί ως Ο( ). Νεογνό ομάδας ΑΒ(+) με ασθενή έκφραση στο Β γεννήθηκε από μητέρα που με το συνήθη έλεγχο είχε ταυτοποιηθεί ως Ο( ). Ζ.Μπεζιργιαννίδου Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης ΑΒΟ Rhesus Νεογνού Γονέων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΓΟΝΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΓΟΝΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΓΟΝΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ Καλτσούνης Γ. 1, Χαϊκάλη Α. 2, Παντελίδου Δ. 3, Παπαδοπούλου Δ. 3, Χαλκιά Π. 4, Παπέ Μ. 1, Μπακαλούδη Β. 1, Γκιρτοβίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο

ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο ΕΜΜΕΣΗ COOMBS Η αντίδραση αυτή χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ανιχνεύσουμε αντι-d αντισώματα στον ορό του αίματος. Βρίσκονται στον ορό του αίματος μητέρων που έχουν Rhesus (-)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙ- HCV(+) ΣΕ ΠΟΛΥΜΕΤΑΓΓΙΖΟΜΕΝΟΥΣ β-θαλασσαιμικουσ ΤΗΝ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ

ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙ- HCV(+) ΣΕ ΠΟΛΥΜΕΤΑΓΓΙΖΟΜΕΝΟΥΣ β-θαλασσαιμικουσ ΤΗΝ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙ- HCV(+) ΣΕ ΠΟΛΥΜΕΤΑΓΓΙΖΟΜΕΝΟΥΣ β-θαλασσαιμικουσ ΤΗΝ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ 1998-2017 Γατοπούλου Αικατερίνη 1,2, Γιορμέζης Νικόλαος 1, Μιχαήλ Παρασκευή 1, Παρατήρας Σωτήριος 1, Διαμαντή Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Το αίμα Έχει όγκο περίπου 5 λίτρα Αποτελείται από Πλάσμα (55%) Είναι νερό και διαλυμένες ουσίες Πρωτεΐνες Ορμόνες Άλατα Άλλες θρεπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Οξεία μυελογενής λευχαιμία

Οξεία μυελογενής λευχαιμία Οξεία μυελογενής λευχαιμία Γενικά στοιχεία Ταξινόμηση και τύποι Ενδείξεις και συμπτώματα Αίτια πρόκλησης Διάγνωση Παρουσίαση και επαναστόχευση από Βικιπαίδεια Οξεία μυελογενής λευχαιμία : Ζήσου Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - Αντιδραστήρια για την εξακρίβωση ομάδας αίματος με συνοδό εξοπλισμό

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - Αντιδραστήρια για την εξακρίβωση ομάδας αίματος με συνοδό εξοπλισμό Κωδικός Αριθμός Περιγραφή Είδους CPV είδους CPV 33696100-6 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - Αντιδραστήρια για την εξακρίβωση ομάδας αίματος με συνοδό εξοπλισμό ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΧΡΩΜΕΣΟΡΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΑΝΑΙΜΙΕΣ. ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Διευθυντής Αιματολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»

ΟΡΘΟΧΡΩΜΕΣΟΡΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΑΝΑΙΜΙΕΣ. ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Διευθυντής Αιματολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» ΟΡΘΟΧΡΩΜΕΣΟΡΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΑΝΑΙΜΙΕΣ ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Διευθυντής Αιματολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΑΙΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ασθενής άρρεν 67 ετών προσήλθε λόγω ρινορραγίας από 4ημέρου, ενός επεισοδίου μέλαινας κένωσης προ 8ώρου, με συνοδό αδυναμία και καταβολή.

Ασθενής άρρεν 67 ετών προσήλθε λόγω ρινορραγίας από 4ημέρου, ενός επεισοδίου μέλαινας κένωσης προ 8ώρου, με συνοδό αδυναμία και καταβολή. Ασθενής άρρεν 67 ετών προσήλθε λόγω ρινορραγίας από 4ημέρου, ενός επεισοδίου μέλαινας κένωσης προ 8ώρου, με συνοδό αδυναμία και καταβολή. ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ Μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα από έτους(λόγω

Διαβάστε περισσότερα

Αιμολυτικές Αναιμίες- Κληρονομικές και Επίκτητες. Ελενα Σολωμού Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπ.

Αιμολυτικές Αναιμίες- Κληρονομικές και Επίκτητες. Ελενα Σολωμού Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπ. Αιμολυτικές Αναιμίες- Κληρονομικές και Επίκτητες Ελενα Σολωμού Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπ. Πατρών Aίτια Αιμόλυσης Εξωαγγειακή Αιμόλυση Ενδογενή Αίτια: Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ. Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ-Εαρινό εξάμηνο

ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ. Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ-Εαρινό εξάμηνο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ-Εαρινό εξάμηνο 2016-17 Α Έτος Δρ. Χρύσα Μεταλλινού Τι είναι το Αίμα; Το αίμα είναι ένας εξειδικευμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φυσιολογία Ι. Ανοσία - Αναιμία Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φυσιολογία Ι. Ανοσία - Αναιμία Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φυσιολογία Ι Ανοσία - Αναιμία Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΙΜΙΕΣ. Αθ. ΖΩΜΑΣ Δ ΠΑΝ.ΠΑΘ.ΚΛΙΝΙΚΗ

ΑΝΑΙΜΙΕΣ. Αθ. ΖΩΜΑΣ Δ ΠΑΝ.ΠΑΘ.ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΕΣ Αθ. ΖΩΜΑΣ Δ ΠΑΝ.ΠΑΘ.ΚΛΙΝΙΚΗ Ορισμός Aναιμίας Αναιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία η τιμή της Αιμοσφαιρίνης (και ίσως των Ερυθρών αιμοσφαιρίων) βρίσκονται κατά μονάδα όγκου αίματος, κάτω από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4ο Αίµα. στην άµυνα του οργανισµού (µε τα λευκά αιµοσφαίρια και τα αντισώµατα) και. Τεχνητή. Φυσική

Κεφάλαιο 4ο Αίµα. στην άµυνα του οργανισµού (µε τα λευκά αιµοσφαίρια και τα αντισώµατα) και. Τεχνητή. Φυσική Κεφάλαιο 4ο Αίµα 4.1 Γενικά Το αίµα έχει όγκο περίπου 5 λίτρα. Αποτελείται από το πλάσµα (55%), το οποίο είναι νερό και µέσα του βίσκονται διαλυµένες πρωτεϊνες, ορµόνες, άλατα και άλλες θρεπτικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Ανοσοαιματολογία κύησης και νεογνού.

Ανοσοαιματολογία κύησης και νεογνού. Ανοσοαιματολογία κύησης και νεογνού. Λεοντίνη Φουντουλάκη-Παπαρίζου Παθολόγος Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» Οκτώβριος 2011 ΑΝΤΙΓΟΝΟ: κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΔΕΙΚΤΕΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Λ.Β. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Π.Θ. ΔΕΙΚΤΕΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δείκτες βλάβης ηπατοκυττάρων Δείκτες χολόστασης Δείκτες ηπατικής δυσλειτουργίας ΔΕΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση περιστατικού : Σοβαρού βαθμού αναιμία σε ασθενή 18 ετών

Παρουσίαση περιστατικού : Σοβαρού βαθμού αναιμία σε ασθενή 18 ετών Παρουσίαση περιστατικού : Σοβαρού βαθμού αναιμία σε ασθενή 18 ετών Αιματολογική Κλινική Λεμφωμάτων Μ.Μ.Μ.Ο. Γ.Ν.Α Ευαγγελισμός Απρίλιος 2018 Κουνατίδης ημήτρης Αιτία προσέλευσης Νεαρή ενήλικας 18 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Άμεση και Έμμεση Coombs. Παπέ Μαγδαληνή Βιοπαθολόγος-Επιμελήτρια A Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ

Άμεση και Έμμεση Coombs. Παπέ Μαγδαληνή Βιοπαθολόγος-Επιμελήτρια A Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ Άμεση και Έμμεση Coombs Παπέ Μαγδαληνή Βιοπαθολόγος-Επιμελήτρια A Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ Βασική Ανοσοαιματολογία Η Ανοσοαιματολογία μελετά τα ερυθροκυτταρικά αντιγόνα και τα αντιερυθροκυτταρικά αντισώματα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις μετά μετάγγιση Άμεσες και απώτερες

Αντιδράσεις μετά μετάγγιση Άμεσες και απώτερες Αντιδράσεις μετά μετάγγιση Άμεσες και απώτερες Dr. Φώτης Γκιρτοβίτης Αιματολόγος Επιμελητής ΕΣΥ - Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ Σεμινάριο Αιμοδοσίας, 20-22 Σεπτεμβρίου 2012 Θεσσαλονίκη Η Μετάγγιση είναι θεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Μετάγγιση Αίματος και Παραγώγων. Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ

Μετάγγιση Αίματος και Παραγώγων. Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ Μετάγγιση Αίματος και Παραγώγων Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 19-03-2018 Ορισμός μετάγγισης Θεραπευτική παρέμβαση, που εξελίσσεται σε πολλά διαδοχικά στάδια και τα οποία εφόσον διεκπεραιωθούν σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα;

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος;...... 2. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από: i 3.

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες RhD - Σύγχρονη προσέγγιση κατά τις μεταγγίσεις. M. Ξημέρη, ειδικ. Αιματολογίας

Ποικιλίες RhD - Σύγχρονη προσέγγιση κατά τις μεταγγίσεις. M. Ξημέρη, ειδικ. Αιματολογίας Ποικιλίες RhD - Σύγχρονη προσέγγιση κατά τις μεταγγίσεις M. Ξημέρη, ειδικ. Αιματολογίας Εισαγωγή Σύστημα RhD : - αναγνωρίστηκε το 1939 - το πιο σημαντικό κλινικά σύστημα μετά το ΑΒΟ - προκαλεί αιμολυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ Επιστημονική Υπεύθυνη: Ομότιμη Καθηγήτρια Ωρ. Σ. Τραυλού Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ «Γ.Παπανικολάου»

Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ «Γ.Παπανικολάου» Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ «Γ.Παπανικολάου» Δημιουργία νέου φαρμάκου Κλινικές μελέτες Άδεια κυκλοφορίας Σύστημα ποιότητας στη διαδικασία παραγωγής Αναφορά επιπλοκών κατά τη θεραπευτική

Διαβάστε περισσότερα