Όλα αυτά τα φαινόμενα δημιούργησαν κλίμα απαξίωσης προς τα κόμματα και τους πολιτικούς και αποχής των πολιτών από τα δημόσια πράματα.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Όλα αυτά τα φαινόμενα δημιούργησαν κλίμα απαξίωσης προς τα κόμματα και τους πολιτικούς και αποχής των πολιτών από τα δημόσια πράματα."

Transcript

1 Η Επιτροπή Θεσμών έχει ολοκληρώσει μια πολύ σημαντική δουλειά, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για την λειτουργία των Θεσμών του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την Νομική Υπηρεσία και τους Ποινικούς Ανακριτές, ώστε να μπορέσουν πολύ σύντομα να ολοκληρώσουν τις έρευνες τους και να οδηγήσουν όσους εμπλέκονται στην καταστροφή της Κυπριακής Οικονομίας ενώπιον της Δικαιοσύνης για την παραδειγματική τους τιμωρία. Θεωρώ πολύ σημαντική την σημερινή συζήτηση γιατί δίνει την ευκαιρία στον πολίτη, ο οποίος είναι το θύμα αυτής της καταστροφής, να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης και των συμπερασμάτων που έχει καταλήξει η επιτροπή, καθώς τις απόψεις και τις θέσεις των κομμάτων, για να μπορέσει να κρίνει. Είναι βασική και διαχρονική αρχή της ΕΔΕΚ η πλήρης διαφάνεια στην δημόσια ζωή και το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει όλη την αλήθεια, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η αλήθεια αυτή αφορά τους υπαίτιους για την καταστροφή της Κυπριακής Οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στο ανακριτικό έργο και την Δικαστική διαδικασία και δηλώνουμε την εμπιστοσύνη μας και την στήριξη μας στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα και των συνεργατών του. Το 2013 ήταν σίγουρα η χειρότερη χρονιά μετά την τραγωδία του Ζήσαμε τον εφιάλτη της καταστροφής, με την Κυπριακή Οικονομία να φτάνει στο χείλος της χρεωκοπίας, με την υπογραφή ενός απαράδεκτου και αντιλαϊκού μνημονίου και την Τρόικα να καθορίζει πλέον την Οικονομική Πολιτική του κράτους, με την χρεωκοπία της δεύτερης μεγαλύτερης Τράπεζας του τόπου, με το κούρεμα των καταθέσεων και την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας, με την μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών, με την τρομακτική αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την επιβολή δεκάδων νέων φορολογιών και την καλπάζουσα ακρίβεια, με την λήψη απόφασης για ξεπούλημα ημικρατικών οργανισμών. Εύλογα λοιπόν η Οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα έντονου προβληματισμού στην κοινωνία σχετικά με τις διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν τον τόπο στην σημερινή άθλια κατάσταση. Στο στόχαστρο όπως ήταν φυσικό βρίσκονται τα κόμματα, οι πολιτικοί, οι θεσμοί και γενικότερα ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό συνέτειναν η διαπλοκή, τα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση, η διαφθορά, η απουσία ελέγχου, η έλλειψη λογοδοσίας και παραδειγματικής τιμωρίας των όσων εμπλέκονται. Δυστυχώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη διαφάνεια, ενώ κυριάρχησε η σιωπή, η ανοχή και η ατιμωρησία. Όλα αυτά τα φαινόμενα δημιούργησαν κλίμα απαξίωσης προς τα κόμματα και τους πολιτικούς και αποχής των πολιτών από τα δημόσια πράματα.

2 Οι πολίτες απαιτούν να χυθεί άπλετο φως στη σήψη που υπήρξε στη δημόσια ζωή, στην οικονομία και στο Τραπεζικό Σύστημα και ζητούν την προσαγωγή όλων των υπαίτιων ενώπιον της Δικαιοσύνης για παραδειγματική τιμωρία. Σήμερα υπάρχει μια τάση ισοπέδωσης ευθυνών και υπευθύνων. Ωστόσο, αυτή η τάση εξυπηρετεί τους ενόχους, αφού η διαφθορά εμφανίζεται να αφορά όλους, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και το σύνολο των πολιτικών. Είναι για αυτό που χρειάζεται επιτέλους η πλήρης διαφάνεια στη Δημόσια ζωή. Οι πολίτες δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο τη συσκότιση και τη συγκάλυψη. Είναι αναγκαίο να αποκαλυφθούν οι πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες και να κατονομαστούν όσοι και όποιοι είναι φορείς αυτών των ευθυνών. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τα μεγάλα αδιέξοδα της Κυπριακής Οικονομίας. Οι ευθύνες αυτές εστιάζονται πρώτα και κύρια στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλήφθηκε δυστυχώς τα προβλήματα και δεν πήρε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπισή τους. Τεράστιες ευθύνες έχει επίσης και για τον τρόπο που χειρίστηκε σημαντικά θέματα, όπως ήταν το κούρεμα του ελληνικού χρέους και άλλα. Μεγάλες Πολιτικές Ευθύνες φέρει, όμως, και η σημερινή κυβέρνηση, που παρουσιάστηκε απροετοίμαστη στο Eurogroup του Μαρτίου 2013, με αποτέλεσμα την λήψη της πρωτοφανούς απόφασης για το Κούρεμα των Καταθέσεων στην Κύπρο. Σοβαρότατες ευθύνες φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη και για τον κακό χειρισμό στην πώληση των Υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα. Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, Με την εξέταση από την Επιτροπή Θεσμών του θέματος, έχει αναδειχθεί ο σκανδαλώδης τρόπος με τον οποίο λειτούργησε το Τραπεζικό και Εποπτικό Σύστημα της Κύπρου. Θα αναφερθώ στα πιο σημαντικά θέματα: Οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή προέβαιναν κατά καιρούς σε εκδόσεις αξιόγραφων κεφαλαίου για ενίσχυση των πρωτοβαθμίων κεφαλαίων τους, με στόχο την συνέχιση της ανάπτυξης των Τραπεζών και την ενδυνάμωση της Κεφαλαιακής τους βάσης. Τα αξιόγραφα είναι πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα και είναι φανερό ότι εκ μέρους των Τραπεζών υπήρξε παραπλάνηση ή και εξαπάτηση πολιτών προκειμένου να επενδύσουν σε αξιόγραφα. Υπήρξε ανεπαρκής ενημέρωση για το προϊόν, για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των Τραπεζών και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια επένδυση, ενώ η προώθηση των αξιόγραφων γινόταν από μη καταρτισμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες, προσωπικό.

3 Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδειξαν αδυναμία, απροθυμία, ανικανότητα ή και σκόπιμη αμέλεια, να προειδοποιήσουν τους πολίτες για τους κινδύνους και να ελέγξουν τον τρόπο προώθησης τους. Εξ αιτίας των εγκληματικών αυτών λαθών και παραλήψεων, χιλιάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι. Έχασαν τις οικονομίες τους απλοί άνθρωποι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνθρωποι που δούλεψαν ολόκληρη τη ζωή τους για να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα προκειμένου να στηρίξουν τις οικογένειες τους και να έχουν μια καλύτερη ζωή. Σήμερα τους βασανίζει ένα τεράστιο γιατί: Γιατί να θυματοποιηθούν από τις Τράπεζες. Γιατί να μη σημειωθεί καμία αντίδραση εκ μέρους των Εποπτικών Αρχών. Γιατί να μην υπάρξει καμιά προειδοποίηση, κανένας έλεγχος, καμιά προστασία και καμία τιμωρία. Η Τράπεζα Κύπρου στην προσπάθεια της να καλύψει τις τεράστιες ζημιές της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προέβαινε μέχρι το 2011 σε επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εκμεταλλευόμενη τις υψηλές αποδόσεις τους και εφαρμόζοντας στρατηγική απόλυτης απόδοσης για αύξηση των εσόδων της από τόκους και από την ευκαιριακή πώληση ομολόγων, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Σειρά λαθών και παραλήψεων από την διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου την οδήγησε στην υπερβολική έκθεση της στην Ελλαδική Αγορά. Είναι αδιανόητο να αγοράζονται ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, ενώ άλλα ξένα τραπεζικά ιδρύματα -κυρίως Γερμανικά- ξεφορτώνονταν τα συγκεκριμένα ομόλογα. Από την έρευνα της η Alvarez & Marsal διαφάνηκε μια αδικαιολόγητη αδράνεια του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου. Και είναι πλήρως εξηγήσιμο αυτό, αφού στο Δ.Σ. της Τράπεζας συμμετείχαν άτομα χωρίς επαρκή κατάρτιση, άτομα που δεν απαιτούσαν και δεν λάμβαναν ικανοποιητική πληροφόρηση από στελέχη της Τράπεζας, άτομα που έπαιρναν τις αποφάσεις για επενδύσεις σε ΟΕΔ των οποίων η συμμετοχή σε όλα τα σημαντικά όργανα στρατηγικής διαχείρισης κινδύνου τόσο σε εκτελεστικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο διοικητικού συμβουλίου δημιούργησε σύγκρουση συμφερόντων που ενδεχομένως να οδήγησε στις ζημιές που υπέστη η Τράπεζα από τις επενδύσεις της στα ΟΕΔ. Στην Ερευνα της Αlvarez & Marsal διαπιστώνεται επίσης η αδράνεια, η αμέλεια και η ανικανότητα της Κ.Τ.Κ. να αναγνωρίσει, να αξιολογήσει και να διερευνήσει την εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από τα εισοδήματα που προέκυπταν από εισπρακτέους τόκους και από τις πωλήσεις ομολόγων για να διατηρήσει την κερδοφορία της. Δυστυχώς η Κ.Τ.Κ. δεν άσκησε αποτελεσματική εποπτεία των επενδυτικών ενεργειών της Τράπεζας Κύπρου, ούτε πήρε οποιαδήποτε μέτρα όταν αντιλήφθηκε ότι η Τράπεζα Κύπρου συνέχισε την αγορά ΟΕΔ. Ευθύνη έχει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αδικαιολόγητα καθυστέρησε να διερευνήσει υποθέσεις εναντίον της Τράπεζας Κύπρου για παράλειψη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και

4 χρήσιμων εμπιστευτικών πληροφοριών. Η διερεύνηση ολοκληρώθηκε και επιβλήθηκαν πρόστιμα με τρία χρόνια καθυστέρηση. Είναι φανερό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη της Τράπεζας έθεσαν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά της, για χάριν της κερδοφορίας, της διατήρησης της αξίας της μετοχής και της καταβολής όσο το δυνατόν υψηλότερου μερίσματος στους μετόχους. Η Λαϊκή Τράπεζα, η δεύτερη μεγαλύτερη Κυπριακή Τράπεζα λειτούργησε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την περίοδο της παρουσίας του κυρίου Βγενόπουλου στην προεδρία του Δ.Σ, με σωρεία λαθών και παραλήψεων. Είναι φανερό ότι τα Διοικητικά Συμβούλια και τα στελέχη της, με μεθοδευμένο, συστηματικό και εγκληματικό τρόπο, οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στην καταστροφή και ταυτόχρονα την Κυπριακή Οικονομία στην κατάρρευση. Σ αυτή την καταστροφική πορεία, υπήρξε αδικαιολόγητη αδράνεια από την Κ.Τ.Κ. η οποία ως εποπτική Αρχή, ενώ διαπίστωνε τις λανθασμένες πρακτικές που εφάρμοζε η Τράπεζα, δεν προέβηκε σε ενέργειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Είναι αδιανόητο η ΜΕΒ να παραχωρεί δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε μοναστήρια και άλλους χωρίς εξασφαλίσεις για αγορά μετοχών ή να προβαίνει σε επενδυτικές δραστηριότητες χωρίς, να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος από τη Κ.Τ.Κ. Το θέμα των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Μονής Βατοπεδίου, μέσω των εταιρειών Rassadel και Madeus, οι οποίες με βάση και το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων δεν είχαν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ούτε υπέβαλαν την ετήσια έκθεση τους στον Έφορο Εταιρειών, δεν προβλημάτισε τις Εποπτικές Αρχές για να προχωρήσουν σε έρευνα και λήψη μέτρων. Όσον αφορά την συγχώνευση της ΜΕΒ με την ΜΡΒ, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι δύο Τράπεζες αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα από το 2009, οι Εποπτικές Αρχές δεν πήραν οποιαδήποτε μέτρα παρόλο που γνώριζαν τους κινδύνους, αλλά και την υποχρέωση της Κ.Δ. που δημιουργείτο με την συγχώνευση για εγγύηση των καταθέσεων των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, καθώς και με την ανάγκη που θα δημιουργείτο για άντληση ELA προς κάλυψη των αναγκών για τις εργασίες στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι η Διοίκηση της Λαïκής, εφάρμοζε μια στρατηγική φορτώματος διατραπεζικού χρέους της Τράπεζας στην Κύπρο και ξεφορτώματος διατραπεζικού χρέους της Τράπεζας από τον Ελλαδικό χώρο. Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με την απώλεια καταθέσεων, υπήρξε ο βασικότερος λόγος της συνεχούς αύξησης του ELA, οι συνέπειες του οποίου ήταν η κατάρρευση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στην Κύπρο. Η άντληση ELA από την Λαϊκή Τράπεζα έγινε ανεξέλεγκτα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι στους οποίους θα εκτίθετο το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Κύπρου. Είναι αδιανόητο και εγκληματικό μια Τράπεζα να αφεθεί να προβεί σε υπερδανεισμό μέσω ELA, υπερμεγέθη σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας ( 17 δισ.), και να φτάσει ο ELA τον Μάρτιο του 2013 στα 9,1 δισ.

5 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για μικρό χρονικό διάστημα μετά την απόφαση για παραχώρηση του 1,8 δισ. ως κρατική εγγύηση στην Λαϊκή Τράπεζα στις 23 Μαΐου 2012, το ποσό του ELA αυξήθηκε κατακόρυφα κατά 6,2 δισ. δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα γιατί αντλήθηκαν τόσο ψηλά ποσά ρευστότητας. Που έχουν διοχετευθεί; Γιατί η Κυβέρνηση και ο Διοικητής της Κ.Τ.Κ. έδειξαν αυτή την εγκληματική ανοχή; Ύποπτη και ανεύθυνη ήταν και η ανοχή της Ε.Κ.Τ. Φυσικά, έχουμε τη δημόσια παραδοχή του κυρίου Δημητριάδη ότι διατηρούσε την Λαϊκή στον αναπνευστήρα μέχρι να τελειώσουν οι Προεδρικές Εκλογές. Μια παραδοχή που φανερώνει την εγκληματική του αμέλεια. Μια παραδοχή που αποκαλύπτει ότι ο κύριος Δημητριάδης αντί να διαδραματίζει το σωστό ρόλο του Κεντρικού Τραπεζίτη προτίμησε να παίζει πολιτικά παιγνίδια που εξυπηρετούσαν τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους σχεδιασμούς του για τις Προεδρικές Εκλογές. Δυστυχώς, σκοπιμότητες από την τότε Κυβέρνηση υπήρξαν και στη λήψη απόφασης για στήριξη της Λαϊκής με κρατική εγγύηση ύψους 1,8δισ. Το Υπουργείο Οικονομικών, η Κ.Τ.Κ. και το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ γνώριζαν την τραγική οικονομική κατάσταση της Τράπεζας, παραπλάνησαν την Βουλή των Αντιπροσώπων, παρουσιάζοντας ανεπαρκή στοιχεία, χωρίς μελέτες και χωρίς την επισήμανση των κινδύνων. Κινδυνολόγησαν και εκβίασαν τα κόμματα, υποχρεώνοντάς τα να εγκρίνουν την κρατική εγγύηση των 1,8δισ. απόφαση που αποδεικνύεται καταστροφική για την Λαϊκή και την οικονομία του τόπου. Όσον αφορά τις επεκτάσεις και επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου στο εξωτερικό, διαπιστώνεται και από την Έκθεση της Alvarez & Marsal και από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών, ότι ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, ενεργώντας με σκοπιμότητες, προχώρησαν σε επενδύσεις και επεκτάσεις στο εξωτερικό, χωρίς να ενημερώνουν επαρκώς το Δ.Σ. και χωρίς να λάβουν υπόψη τα αρνητικά στοιχεία που υπήρχαν ενώπιον τους. Όσον αφορά την εξαγορά της Τράπεζας Uniastrum στη Ρωσία, προχώρησαν στην συμφωνία χωρίς να λάβουν υπόψη την αρνητική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας στις 23 Οκτωβρίου 2008 από τον Οίκο Standard &n Poor s. Αγνόησαν επίσης τη σοβαρή επιδείνωση των Ρωσικών Κεφαλαιαγορών και την επιβράδυνση της Ρωσικής Οικονομίας. Επιπρόσθετα, δεν έλαβαν υπόψη τις αρνητικές επισημάνσεις του Οίκου Ernst & Young στον οποίο είχαν αναθέσει τη διενέργεια ελέγχου δέουσας επιμέλειας. Στις επισημάνσεις αυτές αναφέρονταν ότι το 2007, τα 25 από τα 43 υποκαταστήματα της Uniastrum παρουσίαζαν ζημιές, ότι υπήρχαν σημαντικές αδυναμίες στη διαδικασία χορήγησης δανείων, ότι παρουσιάζονταν σημαντικό κενό στη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα ύψους 42 εκατ. το 2006, το οποίο αυξήθηκε στα 117 εκατ. το Ότι μέχρι το 2007, το 40% των μισθών των υπαλλήλων καταβάλλονταν ανεπίσημα και πολλά άλλα.

6 Για την κακή συμφωνία εξαγοράς της Uniastrum, και την μη έγκαιρη υπαναχώρηση ή τερματισμό της συμφωνίας, φέρουν ευθύνη και οι Νομικοί Σύμβουλοι της Τράπεζας. Απαράδεκτη και εγκληματική ήταν και η απόφαση της Κ.Τ.Κ. να εγκρίνει την εξαγορά προτού ολοκληρωθεί η τελική έκθεση δέουσας επιμέλειας του Οίκου Ernest & Young, και παρόλο που γνώριζε ότι η Uniastrum αντιμετώπιζε θέματα κακής εταιρικής διακυβέρνησης, ότι υπήρχε υπέρμετρο ύψος δανείων, κακή κερδοφορία και κακή εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου που δημιούργησε δυσκολία στην Κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας και πολλά άλλα. Όσον αφορά την επένδυση της Τράπεζας Κύπρου στην Banca Transilvania, είναι φανερό ότι υπήρξε κακοδιαχείριση με λάθη ή και σκόπιμες παραλήψεις από στελέχη της Τράπεζας. Αυτά τα στελέχη παραχώρησαν προνομιακό δάνειο σε έναν εκ των συνιδρυτών της Banca Transilvania με σημαντικές επισφάλειες, με στόχο να μπορέσει η Τράπεζα Κύπρου να αποκτήσει ένα σημαντικό ποσοστό κεφαλαίου της Banca Transilvania. Πλήρωσαν προμήθεια σε ιδρυτικό μέτοχο της Τράπεζας για να μπορέσουν να αποκτήσουν μετοχές της. Οι Ανώτεροι Διευθυντές ολοκλήρωσαν την διαπραγμάτευση για αγορά μεριδίου πέραν του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας προτού ενημερωθεί το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. Φαίνεται ότι ενέκριναν δάνεια σε υπάλληλο και σε αντιπροσώπους της Τράπεζας για αγορά μετοχών της Banca Transilvania με ελλειπή στοιχεία και χωρίς εξασφαλίσεις, παρακάμπτοντας τους εσωτερικούς ελέγχους και άλλους κανονισμούς της Τράπεζας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχόλησε την Επιτροπή Θεσμών ήταν η παραχώρηση Δανείων με ευνοϊκούς όρους, η διαγραφή δανείων, οι αμοιβές και τα ωφελήματα των τραπεζικών στελεχών και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και το θέμα εκροών καταθέσεων σε κρίσιμες περιόδους. Οι Τράπεζες παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς, πολλές φορές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα του δανειολήπτη, με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, με χαμηλά επιτόκια, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους. Η ΜΕΒ, στην Ελλάδα παραχώρησε δάνεια που ξεπερνούσαν το 1,3 δισ. με σκοπό την αγορά μετοχών, κυρίως της MIG του κυρίου Βγενόπουλου. Στην MIG παραχώρησε δάνεια 542 εκατ. για επενδυτικούς σκοπούς, εκ των οποίων 133 εκατ. είναι ανεξασφάλιστα. Ο Όμιλος Ζολώτα εξασφάλισε δάνεια ύψους 600 εκατ. από τα οποία τα 254 εκατ. προς την εταιρεία FOCUS και 238,9 εκατ. για την εταιρεία Terra Stabile. Δάνεια παραχωρήθηκαν ακόμη σε εταιρείες του κυρίου Μιχάλη Σάλλα, Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 150 εκατ. χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, στο Μοναστήρι Βατοπεδίου, ύψους 156

7 εκσυ. χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις για επενδυτικούς σκοπούς από τις εταιρείες Rassadel και Madeus και σε πολλούς άλλους. Το τραγικό ήταν ότι παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την φυγάδευση στο εξωτερικό πολλών καταθέσεων, συνέχιζαν να παραχωρούν ανεξέλεγκτα δάνεια, φτάνοντας το 2010 στα 13,9 δισ. ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 9,7 δισ. δημιουργώντας εύλογα το ερώτημα για το ποιος θα αναλάμβανε να καλύψει το κενό των 4,2 δισ. Στην Κύπρο, η Λαϊκή Τράπεζα παραχώρησε δάνεια με μηδενικό επιτόκιο στην εταιρεία IRVA 10 εκατ. περίπου, και δεκάδες δάνεια μακροπρόθεσμα, χωρίς εξασφαλίσεις σε μέλη του Δ.Σ. και υπαλλήλους της Τράπεζας, σε πολλές εταιρείες ανάπτυξης γης, Ιδιοκτήτες Ξενοδοχείων και Δικηγορικά Γραφεία όπως: Bouloutas Efthimios Χρίστος Στυλιανίδης Ροδούλα Χ Κυριάκου Χρίστος Μαυροκορδάτος Πλάτων Λανίτης 346 εκατ. Chrysses Demetriades Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στην Τράπεζα Κύπρου, όπου εκατοντάδες επιχειρηματίες εμφανίζονται υπερδανεισμένοι με τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων. Στον κατάλογο φιγουράρει η ελίτ των Κυπριακών Επιχειρήσεων Σιακόλας, Λεπτός, Αρίστο, το Συγκρότημα Λαϊκού, ιδιοκτήτριες εταιρείες ξενοδοχείων και πολλοί άλλοι. Στον Συνεργατισμό, όπου τα μέλη των Επιτροπών των διαφόρων ΣΠΕ ήταν συνήθως άτομα χωρίς προσόντα και η επιλογή τους γινόταν με βάση την κομματική τους ταυτότητα, παραχωρούσαν δάνεια με μεγάλη ευκολία, ανεξέλεγκτα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη και πολλές φορές με κομματικά κριτήρια. Είναι φανερό ότι και από πλευράς του Εφόρου και της Σ.Κ.Τ. δεν υπήρχε η σωστή εποπτεία και ούτε λαμβάνονταν δραστικά μέτρα εκεί όπου εντοπίζονταν προβλήματα. Δυστυχώς υπήρξε απροθυμία να δοθούν στην Επιτροπή όλα τα στοιχεία γι αυτό η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για τα κριτήρια και τους όρους με τους οποίους παραχωρούσαν δάνεια για πολλές περιπτώσεις, όπως η παραχώρηση δανείου σε Εκτελεστικό μέλος του Δ.Ι. της Σ.Κ.Τ., ύψους , καθώς και άλλα δάνεια με μικρότερα ποσά. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Ένα θέμα για το οποίο έγινε δικαιολογημένα πολύς λόγος είναι η προνομιακή διαγραφή δανείων από την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα.

8 Οι Τράπεζες για να διαγράψουν δάνειο εφαρμόζουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή, φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαγραφή γινόταν με μεγάλη ευκολία, όταν τα δάνεια αυτά ανήκαν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή εταιρείες συνδεδεμένες μαζί τους, όπως για την εταιρεία Τamasos ποσού 2,7 εκατ. όπου οι εγγυητές ήταν στελέχη της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ , της εταιρείας Atrotos (Εφημερίδα Μάχη) , της εταιρείας ΕΡΕ (Tέως Πρόεδρος Γ. Βασιλείου) USD 5.8 εκ. και άλλα. Το ερώτημα που δικαιολογημένα τίθεται είναι: Γιατί δεν εφαρμόζονταν με την ίδια ευκολία, η διαγραφή δανείων όταν αυτά αφορούσαν απλούς πολίτες; Γι αυτό θα πρέπει να γίνει σε βάθος έρευνα, ώστε να φανούν οι λόγοι της προνομιακής μεταχείρισης που έτυχαν πολιτικά εκτεθειμένα άτομα, καθώς και άτομα και εταιρείες που έχουν σχέση μαζί τους, με την παραχώρηση δανείων με ευνοϊκούς όρους και την διαγραφή δανείων, ώστε να διαφανεί αν υπήρξε -και σε ποιο βαθμό υπήρξε- διαπλοκή για την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, είτε από κυβερνήσεις είτε από την Βουλή των Αντιπροσώπων είτε από την Κ.Τ.Κ., προς όφελος των Τραπεζών. Σε σχέση με τις αμοιβές και τα ωφελήματα των τραπεζικών στελεχών και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, υπήρξε μια εξωπραγματική αύξηση στις αμοιβές των Διοικητικών Συμβουλίων με εκτελεστική ιδιότητα, καθώς και των βασικών στελεχών μετά το Απαράδεκτη και ανεύθυνη ήταν και η παραχώρηση αφειδώλευτα bonuses στους υπαλλήλους Τραπεζών, ιδιαίτερα στην Λαϊκή Τράπεζα. Το 2008 μόνο σε ένα στέλεχος παραχωρήθηκε bonus ύψους Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν συνολικά bonuses ύψους και στην Κύπρο Υπήρξε ανευθυνότητα των αρμοδίων, εφαρμόζοντας και σε αυτό το θέμα μια αδικαιολόγητη και εξωπραγματική πολιτική, με βάση τις χρηματοοικονομικές συνθήκες των Τραπεζών. Αυτή η πολιτική ωθούσε στελέχη, να προβαίνουν σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου, με εικονικά κέρδη τα οποία σχετίζονται με τις αυξήσεις μισθών και την παραχώρηση bonuses. Πιθανόν να αποσκοπούσε επίσης στη συγκάλυψη ή και στην αποσιώπηση γεγονότων. Αξιοσημείωτο είναι ότι και για τα θέματα αυτά δεν υπήρξε κανένας έλεγχος, ούτε λήψη κάποιων μέτρων από τις Εποπτικές Αρχές. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η Επιτροπή ασχολήθηκε και με τα θέματα που προκύπτουν από την κρίσιμη περίοδο του Eurogroup του Μαρτίου του Σημαντικό είναι το θέμα των εκροών κεφαλαίων και κατά πόσον υπήρξε προνομιακή πληροφόρηση κάποιων για την προοπτική λήψης απόφασης για κούρεμα των καταθέσεων.

9 Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξαν σημαντικές εκροές κεφαλαίων και γι αυτό η Επιτροπή ζήτησε όλα τα στοιχεία από την ημερομηνία της έγκρισης του ποσού του 1.8 δις προς την Λαϊκή Τράπεζα μέχρι και την περίοδο που οι Τράπεζες παρέμειναν κλειστές μετά την απόφαση του Eurogroup. Η Κ.Τ.Κ. παρουσίασε στην Επιτροπή καταλόγους συναλλαγών με εκροές κεφαλαίων από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, χωρίς όλα τα αναγκαία στοιχεία. Μελετώντας τους καταλόγους διαπιστώνεται, ότι υπήρξαν εκροές κεφαλαίων από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και από άτομα συνδεδεμένα με αυτά, καθώς και εταιρείες. Επίσης υπήρξαν εκροές κεφαλαίων και από εταιρείες ξένων συμφερόντων, οι οποίες ήταν πελάτες μεγάλο-δικηγόρων και μεγάλο-λογιστών. Σημαντικό είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πραγματοποιούσαν εκροές αφήνοντας υπόλοιπο στον λογαριασμό μικρότερο του Με βάση όλα αυτά είναι φανερό ότι κάποιοι είχαν προνομιακή ενημέρωση για το κούρεμα καταθέσεων. Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν και από την δήλωση του Προέδρου του Eurogroup ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και άλλοι αξιωματούχοι, γνώριζαν για τις προθέσεις του Eurogroup. Για την ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρο ότι και γι αυτό το θέμα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, τόσο από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Διοικητή της Κ.Τ.Κ., οι οποίοι δεν πήραν έγκαιρα μέτρα αποτροπής του φαινομένου των εκροών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον μετά την έγκριση από την Βουλή τον Μάϊο του 2012, του ποσό των 1,8 δισ. για την έκδοση κρατικών ομολόγων, υπήρξαν εκροές και από ποιους. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την λήψη της απόφασης από την Βουλή υπήρξε άντληση ELA από την Λαϊκή γύρω στα 6,2 δισ. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον μετά τις 15 Μαρτίου και κατά την διάρκεια που οι Τράπεζες ήταν κλειστές, ανώτερα στελέχη των Τραπεζών εισήλθαν στις Τράπεζες και πραγματοποιούσαν εκροές κεφαλαίων. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η πώληση των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα. Για το θέμα αυτό έγιναν εντελώς απαράδεκτοι ανεύθυνοι και καταστροφικοί χειρισμοί. Φαίνεται ότι την πώληση την διαπραγματεύτηκε εκπρόσωπος της Alvarez & Marsal, χωρίς την ενημέρωση των Διοικήσεων των Τραπεζών, με θεατή την Κ.Τ.Κ. και με την πολιτική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τιμή πώλησης 450 εκ. καθορίστηκε με βάση τα αποτελέσματα της Pinco που πρόβλεπαν ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους ανέρχονταν στα 3 δις, ενώ με βάση τις παραδοχές της Τράπεζας Πειραιώς τον Μάρτιο του 2014, ότι οι πραγματικές ανάγκες της Τράπεζας ανέρχονται στα 3 δισ. ενώ

10 με βάση τις παραδοχές της Τράπεζας Πειραιώς τον Μάρτιο του 2014, οι πραγματικές ανάγκες της Τράπεζας ανέρχονται στα 425 εκατ. Αυτό καταδεικνύει πόσο βεβιασμένη λανθασμένη και καταστροφική ήταν η απόφαση πώλησης των Υποκαταστημάτων έναντι του ποσού των 450 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία από την αγορά αυτή είχε κέρδη γύρω στα 3 δισ. Επιπλέον με την συμφωνία αυτή ο ELA, που αφορούσε τις εκροές καταθέσεων στα Ελλαδικά Παραρτήματα, φορτώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, γεγονός που καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η συμφωνία εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα. Για την καταστροφική αυτή συμφωνία υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ευθύνη του οποίου λήφθηκε η τελική απόφαση. Ευθύνες έχει και η Κ.Τ.Κ. για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στην διαπραγμάτευση, καθώς και για το ότι δεν πήρε έγκαιρα διορθωτικά μέτρα για επίλυση των προβλημάτων των Υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για τις διαδικασίες επιλογής και αμοιβής των Συμβουλευτικών Οίκων Alvarez & Marsal και Pinco. Ιδιαίτερα για τον οίκο Pinco υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά με τον τρόπο που εργάστηκε για τον διαγνωστικό έλεγχο. Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπήρχε πρόθεση υπερβολής στην εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών, παρά την αντικειμενική εκτίμηση τους. H Pinco λειτούργησε με αντιεπαγγελματικό τρόπο χωρίς να ενημερώνει σωστά ή και να λαμβάνει υπόψη σοβαρά τις απόψεις των εκπροσώπων της Δημοκρατίας στην Επιτροπή. Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τις εταιρείες εκτιμητών για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις ήταν καταστροφικές, με αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των Τραπεζών. Τους τελευταίους μήνες έγινε πολύς θόρυβος για τις πληροφορίες που δόθηκαν στην Επιτροπή από την MOKAS για χρηματισμό πολιτικών προσώπων, κομμάτων και ΜΜΕ από την εταιρεία FOCUS του κυρίου Ζολώτα, στενού συνεργάτη του κ. Βγενόπουλου. Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή ζήτησε όπως υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα τη έρευνας, τα οποία θα έπρεπε να δοθούν στην δημοσιότητα, για να μην υπάρχει συσκότιση και να αιωρείται σκόπιμα η άποψη ότι όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί χρηματίζονται. Παρόλο που καλέσαμε τα κόμματα να δηλώσουν εάν πήραν χρηματοδότηση από την FOCUS, υπήρξε απόλυτη σιωπή. Το δημοσίευμα της Εφημερίδας Πολίτης αποκάλυψε τελικά ότι τα κόμματα που χρηματίστηκαν από την FOCUS ήταν το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ. Ο μεν ΔΗΣΥ να παραδέχεται μετά από προβληματισμό και το δε ΑΚΕΛ να τηρεί επί της ουσίας σιωπή.

11 Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό εμείς καλέσαμε το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ να εξουσιοδοτήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας για να γνωρίζουν οι πολίτες όλη την αλήθεια. Οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν γιατί η FOCUS έδωσε αυτά τα τεράστια ποσά, τι ανταλλάγματα ζήτησε και τι εξυπηρετήσεις πήρε τελικά ο κύριος Βγενόπουλος και οι συνεργάτες του. Τελειώνω με την διαπίστωση ότι για την καταστροφή του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Κύπρου που οδήγησε στην κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση του καθώς και στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους Διοικητές της Κ.Τ.Κ., Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απουσία εποπτικού ελέγχου των Τραπεζών, λήψης μέτρων και την επιβολή κυρώσεων για αντιμετώπιση των προβλημάτων και αποτροπής της καταστροφικής πορείας που ακολουθούσαν οι Τράπεζες. Εγκληματικές ευθύνες υπάρχουν σίγουρα στα Διοικητικά Συμβούλια και τα Ανώτερα στελέχη των Τραπεζών για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τις καταθέσεις των πελατών τους και τις απαράδεκτες και επικίνδυνες πολιτικές που εφάρμοσαν για να αυξήσουν την κερδοφορία των Τραπεζών και να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, οδηγώντας τελικά τις δύο μεγάλες Κυπριακές Τράπεζες στην καταστροφή. Οι πολίτες απαιτούν να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη σ αυτό τον τόπο και τιμωρία των ενόχων. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο τεστ και για το Σύστημα Δικαιοσύνης της Κύπρου. Οι πολίτες θυμούνται την ατιμωρησία για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και ανησυχούν. Καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις ποινικές ανακρίσεις, ώστε το συντομότερο δυνατό να διωχθούν όσοι εμπλέκονται. Η ΕΔΕΚ δεσμεύεται ότι θα πρωτοστατήσει στην ανάγκη για διασφάλιση της Διαφάνειας, της χρηστής Διοίκησης, της σωστής λειτουργίας των θεσμών και την παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται στα σκάνδαλα των Τραπεζών, της διαπλοκής, της κακοδιαχείρισης και της Διασπάθισης Δημοσίου Χρήματος στον Δημόσιο Τομέα. Τέλος ευχαριστώ και συγχαίρω τις υπηρεσίες της Βουλής και ιδιαίτερα την Γραμματεία της Επιτροπής για την μεγάλη, σημαντική και πολύ επαγγελματική δουλειά τους.

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Συνέντευξη του Πανίκου Δημητριάδη, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δόθηκε στις 14 Μαρτίου 2014 στον Μιχάλη Περσιάνη Ερ.: Σήμερα η οικονομία προσβλέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 3/2016 25/10/2016 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ανδρέας Θεοφάνους Νεόφυτος Επαμεινώνδας Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον Βασικός στόχος της μελέτης αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει;

Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει; Το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα: Τι Πρέπει να Αλλάξει; Κωνσταντίνος Στεφάνου Ανώτερος Οικονομολόγος (Χρηματοοικονομικά Θέματα) Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας / Παγκόσμια Τράπεζα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2008

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2008 Αθήνα, 6 Μαΐου 2008 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2008 Αύξηση Καθαρών Κερδών Ομίλου κατά 5,7% σε 215εκ. Ενίσχυση Οργανικών προ φόρων Κερδών κατά 24,2% σε 234εκ. Πενταπλασιασμός Κερδών από τη «Νέα Ευρώπη» σε

Διαβάστε περισσότερα

Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015

Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 Κέρδη 0,5 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015 Οριακή κερδοφορία για τους πρώτους έξι μήνες Στο 61% τα ΜΕΔ Παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων Θετικό το μομέντουμ

Διαβάστε περισσότερα

Υγιής ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 87%

Υγιής ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 87% Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011 A τρίμηνο 2011 Ικανοποιητική κερδοφορία Κέρδη πριν τις προβλέψεις 172 εκατ. Κέρδη μετά τη φορολογία 71 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

A τρίμηνο 2010 στα πλαίσια των στόχων για το έτος

A τρίμηνο 2010 στα πλαίσια των στόχων για το έτος Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010 A τρίμηνο 2010 στα πλαίσια των στόχων για το έτος Κέρδη πριν τις προβλέψεις 165 εκατ. (+46% έναντι α τριμ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ Για το έτος που έληξε στις 31 εκεµβρίου 2010 25 Φεβρουαρίου 2011 1. ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Βασικά oικονοµικά στοιχεία εκ-10 εκ-09 Μεταβολή '000 '000 % Σύνολο καθαρών εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [26.4.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση με δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (CET Ι) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2008

Αποτελέσματα Έτους 2008 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2009 Αποτελέσματα Έτους 2008 Αύξηση Καταθέσεων Πελατών κατά 26,3% σε 45,7δισ. Αύξηση Χορηγήσεων κατά 22,4% σε 57,1δισ. - Ενίσχυση υπολοίπων δανείων προς ελληνικές επιχειρήσεις άνω των

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2009

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2009 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2009 Καθαρά κέρδη 81εκ. έναντι 5εκ. το προηγούμενο τρίμηνο Αύξηση χορηγήσεων κατά 12% και καταθέσεων κατά 17% σε ετήσια βάση Βελτίωση δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 114%

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2012

Αποτελέσματα Έτους 2012 Αποτελέσματα Έτους Αύξηση καταθέσεων κατά 2,7δισ. το Β εξάμηνο του και μείωση εξάρτησης από το Ευρωσύστημα κατά 13δισ. τους τελευταίους 8 μήνες. Το σύνολο καταθέσεων εξωτερικού υπερέβη το σύνολο των δανείων.

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια Προθεσμιακών Καταθέσεων 31/12/12 31/03/13 30/06/13 30/09/13 31/12/13 Ετήσια. μεταβολή σε μονάδες βάσης Τριμηνιαία μεταβολή

Επιτόκια Προθεσμιακών Καταθέσεων 31/12/12 31/03/13 30/06/13 30/09/13 31/12/13 Ετήσια. μεταβολή σε μονάδες βάσης Τριμηνιαία μεταβολή Ετήσια Αποτελέσματα Ομίλου GENIKI Bank Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το και ένα χρόνο μετά την επιτυχή ένταξή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η GENIKI Bank βελτίωσε σταδιακά το λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα α τριμήνου 2011 του Ομίλου Marfin Popular Bank

Αποτελέσματα α τριμήνου 2011 του Ομίλου Marfin Popular Bank Δελτίο τύπου 26 Μαΐου Αποτελέσματα α τριμήνου του Ομίλου Marfin Popular Bank Τα καθαρά κέρδη του α τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 71 εκατ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 181.5 εκατ. το α τρίμηνο, ενισχυμένα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2011

Αποτελέσματα Έτους 2011 Αποτελέσματα Έτους 2011 Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (- 29εκ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους 5,5δισ., εκ των οποίων 4,6δισ. από το PSI

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 1 Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 2016 1 Καθαρά Κέρδη 46εκ. το Β τρίμηνο και 106εκ. το Α εξάμηνο 2016 Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,3% έναντι του Α τριμήνου σε 388εκ. Αύξηση εσόδων από προμήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 1.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 0586/2005, του Ιωάννη Βουτινόπουλου, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με pro-forma δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

100 ημέρες. Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου. Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013

100 ημέρες. Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου. Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013 Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου 100 ημέρες Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013 Σταθεροποίηση, Αναδιάρθρωση και Απορρόφηση πρώην Λαϊκής, Γενική Συνέλευση Μετόχων για εκλογή νέου Διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009 Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009 Καθαρά Κέρδη Ομίλου: 82,4 εκ. (-1,6%, σε επαναλαμβανόμενη βάση +6,4%), Τράπεζας: 96,3 εκ. (+46,7%), με περαιτέρω βελτίωση της προ προβλέψεων οργανικής

Διαβάστε περισσότερα

Ε1: Ποιοι ήταν οι λόγοι που η Κύπρος χρειάστηκε διεθνή οικονομική βοήθεια; Τι προκάλεσε τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα;

Ε1: Ποιοι ήταν οι λόγοι που η Κύπρος χρειάστηκε διεθνή οικονομική βοήθεια; Τι προκάλεσε τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα; Πρόγραμμα για τον Χρηματοοικονομικό Τομέα της Κύπρου Μνημόνια Συναντίληψης με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με τον χρηματοοικονομικό τομέα Μέρος A: Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011 0 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση συνολικών εσόδων 1 Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση οικονομικής θέσης 2 Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟτραπεζικόςτομέαςστηνΚύπρο

ΟτραπεζικόςτομέαςστηνΚύπρο ΟτραπεζικόςτομέαςστηνΚύπρο Επίκαιρα ζητήματα και προκλήσεις Μιχάλης Καμμάς Οικονομολόγος Πανεπιστήμιο Κύπρου 15 Φεβρουαρίου 2012 1 1. Ιδιοκτησία Τραπεζών και ο ρόλος τους στην οικονομία 2. Σύνθεση του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΣ. Απάτη: Δόλια ενέργεια που αποσκοπεί σε παραπλάνηση ή ιδιοποίηση. ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΣ. Απάτη: Δόλια ενέργεια που αποσκοπεί σε παραπλάνηση ή ιδιοποίηση. ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΣ Απάτη: Δόλια ενέργεια που αποσκοπεί σε παραπλάνηση ή ιδιοποίηση. Από τον ορισμό προκύπτει πως μπορεί να έχουμε περιπτώσεις απάτης, ακόμη και σε νομότυπες ενέργειες. Η απάτη πρωτοεμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΣΗΣ 1 ου 3ΜΗΝΟΥ Αποτελέσματα

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΣΗΣ 1 ου 3ΜΗΝΟΥ Αποτελέσματα Έμφαση στην Ποιότητα Ενεργητικού και Ιδίων Κεφαλαίων Ποιότητα ενεργητικού, επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή ρευστότητα, σημαντική συγκράτηση δαπανών ήταν οι προτεραιότητές μας για το α τρίμηνο 2009, με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη μεγεθών και αυξημένη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία στα πλαίσια των στόχων για το έτος. Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 83%

Ανάπτυξη μεγεθών και αυξημένη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία στα πλαίσια των στόχων για το έτος. Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 83% Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2010 Ανάπτυξη μεγεθών και αυξημένη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία στα πλαίσια των στόχων για το έτος Κέρδη πριν τις

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2012 Ανακεφαλαιοποίηση 4δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το Δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται στο 9,0% και αντίστοιχη βελτίωση της ρευστότητας

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2011

Αποτελέσματα Έτους 2011 Αποτελέσματα Έτους 2011 Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (- 29εκ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους 5,5δισ., εκ των οποίων 4,6δισ. από το PSI

Διαβάστε περισσότερα

Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90% Υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων 3,8%

Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90% Υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων 3,8% Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2008 Κέρδη μετά τη φορολογία 502 εκατ. Ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90% Υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου

Διαβάστε περισσότερα

Υγιής ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 93%

Υγιής ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 93% Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012 Σημαντική αύξηση κερδοφορίας o Κέρδη πριν τις προβλέψεις 219 εκατ., ετήσια αύξηση 25% o Κέρδη μετά τη φορολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012 Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012 Κερδοφορία o Ικανοποιητική οργανική κερδοφορία με κέρδη πριν τις προβλέψεις 360 εκατ. (μείωση 6% σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Επίτευξη στόχων για το 2010 Κέρδη μετά τη φορολογία 306 εκατ. Διατήρηση υγιούς ρευστότητας με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 84%

Επίτευξη στόχων για το 2010 Κέρδη μετά τη φορολογία 306 εκατ. Διατήρηση υγιούς ρευστότητας με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 84% Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και Εκτίμηση Κερδών για το 2011 Επίτευξη στόχων για το 2010 Κέρδη μετά τη φορολογία 306 εκατ. Διατήρηση υγιούς

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Β Τρίμηνο 2015

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Β Τρίμηνο 2015 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Β Τρίμηνο 2015 Ικανοποιητική ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στο 98% στην Ελλάδα, ο καλύτερος του κλάδου Δάνεια προς καταθέσεις στο

Διαβάστε περισσότερα

Author: Χρίστος Χαραλάμπους. Ικανό εργαλείο για να κινηθούν ποινικέ5 διαδικασίε8 εναντίον του ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΙΑ. «καίει» τον Πανικό.

Author: Χρίστος Χαραλάμπους. Ικανό εργαλείο για να κινηθούν ποινικέ5 διαδικασίε8 εναντίον του ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΙΑ. «καίει» τον Πανικό. Review from 17/10/2015 Articlesize (cm2): 1454 ΣΗΜΕΡΙΝΗ, από σελίδα 1 Customer: Author: Χρίστος Χαραλάμπους Rubric: ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ/ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ Subrubric: Κεντρική Τράπεζα Mediatype: Print Ικανό εργαλείο για

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014

Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014 29 Αυγούστου Αποτελέσματα Β Τριμήνου Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα: Δείκτες κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 17,8% και δανείων προς καταθέσεις 103,4%. Συνεχιζόμενη ανάκαμψη των κερδών προ προβλέψεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Βασικά oικονοµικά στοιχεία Ιουν-08 Ιουν-07 Μεταβολή '000 '000 % Σύνολο καθαρών εσόδων 149.660 163.075 (8%) Σύνολο εξόδων 78.363 77.649 1% Μερίδιο από συνδεδεµένη εταιρεία -- 1.575

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4158, 11/4/2008 NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4158, 11/4/2008 NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων

Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Προτάσεις πολιτικής για τη διαχείριση προβληµατικών χαρτοφυλακίων δανείων Κερασίνα Ραυτοπούλου Σύµβουλος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον Χρηµατοπιστωτικό Τοµέα 1 Εισαγωγή Στην Ελλάδα η οικονοµική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις 22 Φεβρουαρίου 2013 Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Ερωτήσεις & Απαντήσεις που αφορούν τη Λειτουργία του Σχεδίου

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Ερωτήσεις & Απαντήσεις που αφορούν τη Λειτουργία του Σχεδίου ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ Ερωτήσεις & Απαντήσεις που αφορούν τη Λειτουργία του Σχεδίου 1. Κάτω από ποιές προϋποθέσεις ενεργοποιείται το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων; Το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 13 Οκτωβρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013 H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα δημοσιονομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κρίση, Τράπεζες και Ανάπτυξη: Ο Ρόλος της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Οικονομική Κρίση, Τράπεζες και Ανάπτυξη: Ο Ρόλος της Εταιρικής Διακυβέρνησης 1 Οικονομική Κρίση, Τράπεζες και Ανάπτυξη: Ο Ρόλος της Εταιρικής Διακυβέρνησης Δρ. Παναγιώτης Χ. Ανδρέου Λέκτορας Χρηματοοικονομικών Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 205 Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση παρά την πίεση στα εγχώρια έσοδα λόγω της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ σύμφωνα με την Απόφαση 4/507/ του Διοικητικού Συμβουλίου της

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ σύμφωνα με την Απόφαση 4/507/ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 σύμφωνα με την Απόφαση 4/507/28.04.2009 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας Τα παρακάτω στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων Ομίλου

Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων Ομίλου Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων Ομίλου Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου το 2ο 3μηνο 2016 αυξήθηκαν ετησίως 48% στα 362 εκατ. Με προσαρμογή για τα έκτακτα στοιχεία, η αύξηση ήταν 10% ετησίως στα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Stockwatch Συνέντευξη του Πανίκου Δημητριάδη, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δόθηκε στις 25 Ιουνίου 2012 στην Ηρώ Ευθυμίου Ερ.: Η ένταξη στο μηχανισμό απειλεί

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Ετήσια Οικονομική Έκθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Δελτίο Τύπου. Ετήσια Οικονομική Έκθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αθήνα, 29 Ιουλίου 2016 Δελτίο Τύπου Ετήσια Οικονομική Έκθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ ή Ταμείο), δημοσιοποίησε σήμερα στην ιστοσελίδα του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2011 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2011 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2011 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Αθήνα - 27 Μαΐου 2011 Δηλώσεις Διοίκησης «Η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενίσχυσε τον ισολογισμό και βελτίωσε τους δείκτες

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

10. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

10. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 10. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ Σύμφωνα με την παράγραφο (ι) του Διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 20 Ιουλίου 2011, με το οποίο διορίστηκα, εμπίπτει στους όρους εντολής μου η υποβολή «εισηγήσεων για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Αμοιβαία Κεφάλαια

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Αμοιβαία Κεφάλαια ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Αμοιβαία Κεφάλαια Γενικά Tα Αμοιβαία Κεφάλαια εδώ και δεκαετίες θεωρούνται διεθνώς ώς μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές επένδυσης. Αποτελούν συλλογικά επενδυτικά σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010

Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010 Δελτίο τύπου 28 Φεβρουαρίου 2011 Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010 Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση 488.2 εκατ., και η πώληση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2006 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΙΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΟΨΗ Βασικά oικονοµικά στοιχεία 2005 Μεταβολή 2005 Σύνολο καθαρών εσόδων 103.850 84.742

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα β τριμήνου 2011 του Ομίλου Marfin Popular Bank

Αποτελέσματα β τριμήνου 2011 του Ομίλου Marfin Popular Bank Δελτίο τύπου 30 Αυγούστου Αποτελέσματα β τριμήνου του Ομίλου Marfin Popular Bank Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 77.1 εκατ. το α εξάμηνο και 3.6 (1) εκατ. το β τρίμηνο. Συμμετοχή της Τράπεζας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010 ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010 ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010 ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Αύξηση σε Καθαρά Έσοδα και Μεικτά Λειτουργικά Κέρδη ως αποτέλεσμα της αποδοτικής εμπορικής πολιτικής και των αποτελεσματικών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα 1 ου Εξαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς

Αποτελέσµατα 1 ου Εξαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς Αποτελέσµατα 1 ου Εξαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς - Σηµαντική αύξηση των κερδών µετά από φόρους, στα 85 εκατ., έναντι ζηµιών τις 10 προηγούµενες ετήσιες χρήσεις. - Ο δείκτης

Διαβάστε περισσότερα

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12. Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

<

< ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΑΝΑ ΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016 A. Κύριοι είκτες Απόδοσης Μετά από διαβούλευση µε την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: α τρίμηνο 2012 Κεφαλαιακή Επάρκεια: Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 8,1% μετά την καταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010 0 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση συνολικών εσόδων 1 Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση μεταβολών στα ίδια κεφάλαια 2 Ενδιάμεση ενοποιημένη

Διαβάστε περισσότερα

Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλες

Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλες ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Δηλώσεις Διοίκησης Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) είχε αναπόφευκτα πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και στα ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [29.2.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση µε δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 6ΜΗΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ Συμπληρώθηκαν 6 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έξι

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς

Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς - Κέρδη 85,1 εκατ. µετά από φόρους πέτυχε η GENIKI Bank στο εννεάµηνο του 2014, έναντι ζηµιών τις 10 προηγούµενες ετήσιες χρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2015/03 29.07.2015 Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα όρια ενεργοποίησης για τη χρήση μέτρων έγκαιρης παρέμβασης σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 4 της οδηγίας 2014/59/ΕΕ 1 Περιεχόμενα Κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Ομιλία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν την σύγκλιση του

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2005

Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2005 Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2005 31.12.2005 31.12.2004 Διαφοροποίηση σε % έτους 2005 έναντι του έτους 2004 % Κύκλος εργασιών 15.018.396 14.827.278 1% Καθαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΔΡ ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΣΑΠΗ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 29/11/2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΔΡ ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΣΑΠΗ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 29/11/2013 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΔΡ ΚΡΙΣΤΗ ΧΑΣΑΠΗ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 29/11/2013 Σας καλωσορίζω στην εξ αναβολής Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων του Συγκροτήματος της

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα Αγοράς. Γενικός Δείκτης ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ 22/12/2016

Εικόνα Αγοράς. Γενικός Δείκτης ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ 22/12/2016 Γενικός Δείκτης Εικόνα Αγοράς Άνοδος στο Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638,99 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,71%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,43 εκατ. εκ των οποίων 6,78 εκατ. αποτελούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη στην εφημερίδα Χαραυγή

Συνέντευξη στην εφημερίδα Χαραυγή Συνέντευξη στην εφημερίδα Χαραυγή Συνέντευξη του Αθανάσιου Ορφανίδη, Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που δόθηκε στις 30 Ιουνίου 2008 στην Αθηνά Ξενοφώντος (Β Μέρος) Τα πλεονεκτήματα και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ. «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ (Αρ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ. «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ (Αρ. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ (Αρ. 2) ΤΟΥ 2012» Συνοπτικός τίτλος. 200(Ι) του 2011 40(Ι) του 2012 49(Ι) του 2012. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου. Παρουσίαση με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των Οικονομικών Αποτελεσμάτων για το Α Εξάμηνο 2010.

Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου. Παρουσίαση με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των Οικονομικών Αποτελεσμάτων για το Α Εξάμηνο 2010. Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου Παρουσίαση με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των Οικονομικών Αποτελεσμάτων για το Α Εξάμηνο 2010 Σελίδα 1 Το επιχειρηματικό μας μοντέλο μας βοηθάει να αντεπεξέλθουμε την κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ECB-PUBLIC. 1 ΕΕ L 189 της , σ. 42.

ECB-PUBLIC. 1 ΕΕ L 189 της , σ. 42. EL ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 26ης Νοεμβρίου 2013 σχετικά με την αδειοδότηση, τη ρύθμιση και την εποπτεία των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων (CON/2013/81) Εισαγωγή και νομική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Σ' ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός γίνεται σκληρότερος καθημερινά, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης που διαγράφεται μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 25 «Πρόσθετη πληροφόρηση που παρέχουν οι εκδότες με εισηγμένες στο Χ.Α. κινητές αξίες»

ΑΠΟΦΑΣΗ 25 «Πρόσθετη πληροφόρηση που παρέχουν οι εκδότες με εισηγμένες στο Χ.Α. κινητές αξίες» ΑΠΟΦΑΣΗ 25 «Πρόσθετη πληροφόρηση που παρέχουν οι εκδότες με εισηγμένες στο Χ.Α. κινητές αξίες» ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Συνεδρίαση 17.7.2008) Αφού έλαβε υπόψη τις διατάξεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2011 έως 31 ης Μαρτίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2011 έως 31 ης Μαρτίου 2011 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Περιόδου από 1 ης Ιανουαρίου 2011 έως 31 ης Μαρτίου 2011 «Η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, η οποία πλήττει την Ελληνική κοινωνία έχει συρρικνώσει σημαντικά το σύνολο της δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Οικονοµικά Αποτελέσµατα Συγκροτήµατος για το Eννιάµηνο που έληξε στις 30 Σεπτεµβρίου 2012

Ανακοίνωση Οικονοµικά Αποτελέσµατα Συγκροτήµατος για το Eννιάµηνο που έληξε στις 30 Σεπτεµβρίου 2012 Ανακοίνωση Οικονοµικά Αποτελέσµατα Συγκροτήµατος για το Eννιάµηνο που έληξε στις 30 Σεπτεµβρίου 2012 Κερδοφορία o Κέρδη πριν τις προβλέψεις 517 εκατ. (µείωση 15% σε σχέση µε την περσινή περίοδο) o Ζηµιές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Αγαπητά Μέλη του Συνδέσμου Υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας,

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Αγαπητά Μέλη του Συνδέσμου Υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας, Αγαπητοί Συνάδελφοι, ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Αγαπητά Μέλη του Συνδέσμου Υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας, Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που σας καλωσορίζω στη σημερινή πρώτη εκλογική συνέλευση του Συνδέσμου

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Αποτελέσματα Γ Τριμήνου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2016

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Αποτελέσματα Γ Τριμήνου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 06 Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώθηκαν κατά,9 δισ. από την αρχή του έτους Αντανακλώντας τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις και διαγραφές πλήρως καλυμμένων

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ EBA/GL/2015/11 19.08.2015 Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ σχετικά με την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας 1 Περιεχόμενα Ενότητα 1 Συμμόρφωση και υποχρεώσεις υποβολής αναφορών 3 Ενότητα 2 Αντικείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

«Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την προσθήκη του ΔΝΤ για το πρόγραμμα του ESM. ΤΟ Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

Τελικά Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011

Τελικά Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 Ανακοίνωση Τελικά Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για το Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 Τελικά Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα διαφοροποιημένα από τα προκαταρκτικά λόγω της οριστικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Εισαγωγή H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ("Κεντρική Τράπεζα") στο πλαίσιο της ευρύτερης ευθύνης της έναντι του αυξημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ανακοίνωση Ενοποιημένων Αποτελεσμάτων Χρήσης 2008 της Εμπορικής Τράπεζας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ανακοίνωση Ενοποιημένων Αποτελεσμάτων Χρήσης 2008 της Εμπορικής Τράπεζας Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ανακοίνωση Ενοποιημένων Αποτελεσμάτων Χρήσης 2008 της Εμπορικής Τράπεζας Τα αποτελέσματα του 2008 επηρεάστηκαν σημαντικά από το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 25 Απριλίου 2014 Αναβαθμίσεις από Standard and Poor s και Fitch Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η επάνοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010. σύμφωνα με την Απόφαση 4/507/28.04.2009. του Διοικητικού Συμβουλίου της

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010. σύμφωνα με την Απόφαση 4/507/28.04.2009. του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΜΕΧΡΙ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 σύμφωνα με την Απόφαση 4/507/28.04.2009 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας Τα παρακάτω στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΥΠΕ 2. ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS 3. SIGMALIVE 4. Από την πλευρά τους, CIPA δια του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και CIBA δια του προέδρου του και πρώην υπουργού Υγείας, Φρίξου Σαββίδη, έκαναν λόγο για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ;

Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Η ΚΡΙΣΗ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΘΩΣ ΛΕΝΕ; Καθώς έχουν περάσει, από το 2008 οπότε και ξέσπασε η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση μετά την κρίση του 1929, οι πάντες σχεδόν συμπεριφέρονται σαν να έχει ξεπεραστεί η κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιωνά Νικολάου:

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιωνά Νικολάου: Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιωνά Νικολάου: Επειδή όμως φαίνεται ότι η εκστρατεία εκτόξευσης ανυπόστατων καταγγελιών από τον κ. Παπαγεωργίου τυγχάνει κομματικής εκμετάλλευσης, θα σχολιάσω ορισμένα ζητήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΤΔ (Εταιρία που συστάθηκε στην Κύπρο με βάση τον περί Εταιρειών Νόμο Κεφ.113) (Αρ. εγγραφής εταιρίας: ΗΕ165) ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ: 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Διαβάστε περισσότερα

Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών

Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών 1. Γενικά 1.1. Η Plus500CY Ltd (εφεξής, η Εταιρεία ) είναι μέλος του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών (Investor Compensation Fund,

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία και Πληροφορίες Περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2012 μέχρι 31 Μαρτίου 2012

Στοιχεία και Πληροφορίες Περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2012 μέχρι 31 Μαρτίου 2012 Στοιχεία και Πληροφορίες Περιόδου από 1 Ιανουαρίου μέχρι σύμφωνα με την Απόφαση 4/507/28.04.2009 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας Τα παρακάτω στοιχεία και πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 Προοίμιο. ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει εθνική ανάγκη διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και αποφυγής οποιωνδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Περιεχόμενα. Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα 1.1 Ροή των χρηματικών πόρων...20 1.1.1 Άμεση χρηματοδότηση...20 1.1.2 Έμμεση χρηματοδότηση...22 1.2 Μορφές χρηματοοικονομικών οργανισμών...23 1.2.1 Οργανισμοί που

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Alpha Bank Cyprus Ltd α εξαμήνου 2015

Οικονομικά Αποτελέσματα Alpha Bank Cyprus Ltd α εξαμήνου 2015 Οικονομικά Αποτελέσματα Alpha Bank Cyprus Ltd α εξαμήνου 2015 Τα Οικονομικά Αποτελέσματα της Alpha Bank Cyprus Ltd του α εξαμήνου 2015 εμφάνισαν ζημίες μετά από φόρους ύψους Ευρώ 15,1 εκατ. σε σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του ιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χρ. Χριστοδούλου στον Οδηγό Επιχειρήσεων Κύπρου Ελλάδας 207

Συνέντευξη του ιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χρ. Χριστοδούλου στον Οδηγό Επιχειρήσεων Κύπρου Ελλάδας 207 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Συνέντευξη του ιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χρ. Χριστοδούλου στον Οδηγό Επιχειρήσεων Κύπρου Ελλάδας 207 Ερ.: Ποια είναι τα τελευταία στοιχεία για τις επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

< ( εκατ.) ,6% 15,6% > 15%

< ( εκατ.) ,6% 15,6% > 15% ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟ ΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΑΝΑ ΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 A. Κύριοι είκτες Απόδοσης Μετά από διαβούλευση µε την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, έχουν επιλεγεί

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση γεννά κεντρικές οικονομικές διοικήσεις*

Η κρίση γεννά κεντρικές οικονομικές διοικήσεις* 116 ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Η κρίση γεννά κεντρικές οικονομικές διοικήσεις* Στο άρθρο με τίτλο «Κρίσεις: Είναι δυνατόν να αποτελούν κατασκευασμένο προϊόν;» εξετάστηκε η προκληθείσα, από μια ομάδα μεγάλων τραπεζιτών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Επαρκής ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες Δάνεια προς καταθέσεις στο 95% σε επίπεδο Ομίλου, και 83% στην Ελλάδα Τρέχουσα

Διαβάστε περισσότερα