Τεύχος 108 Νοέµβριος 2010

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 108 Νοέµβριος 2010"

Transcript

1 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών του Αιγαίου Τεύχος 108 Νοέµβριος 2010 ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: Mobile Antennas.. Loop antennas... Επίσκεψη SV3... οκιµές 1,2 GHz... ιάδοση... Κεραίες νερού... ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδεται µηνιαία και µπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας ( 9report.gr) κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια µέρα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. Επιτρέπεται η ακριβής αντιγραφή και επαναδηµοσιευση ΕΛΕΥΘΕΡΑ αρκεί να γίνει αναφορά στην πηγή.

2 Σελίδα 2 Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κεντρικού Αιγαίου SZ8S. Aegean Radioamateurs Association A.R.A. Po. Box 04 GR Samos HELLAS ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ Πρώτo στον GIGA QSO από την SV8 SAMOS area µε την SV4 area. Στις 06/11/2010 και ώρα 09:31 UTC πραγµατοποιήθηκε η πρώτη επαφή από Σάµο (SV8 area) µε την ηπειρωτική Ελλάδα (SV4 area), στην µπάντα των 1.2 GHz. Επίσης την ίδια µέρα είχαν προγραµµατιστεί δοκιµές στους 10GHz. Συγκεκριµένα, ο SV8FMY Ηλίας, αφού εγκατέστησε τον σχετικό portable σταθµό στο locator KM37IS στην Βόρεια πλευρά του νησιού µας, κοντά στο χωριό Βουρλιώτες και σε υψόµετρο 700m ASL στις πλαγιές του όρους Καρβούνης. πραγµατοποίησε επαφές µε τον συνάδελφο, SV8ECK/SV4 Αντώνη πού είχε εγκαταστήσει portable σταθµό στις Ανατολικές πλαγιές του Κίσαβου της Λάρισας, σε υψόµετρο 650m ASL και στο QTH Locator KM19JU Η συχνότητα εργασίας ήταν MHZ και πραγµατοποιήθηκε Q2 S3, 2 WAY SSB QSO, µε διόπτευση από Σάµο 310 ο NW. Η απόσταση πού καλύφθηκε από το ραδιοκύµα ήταν 430 Km. Πιθανώς πρόκειται για ρεκόρ αποστάσεως στην µπάντα των 1.2GHz από το Ανατολικό Αιγαίο και πιθανότατα επίσης το πρώτο QSO στόν Giga από τις παρά πάνω περιοχές! Οι δοκιµές στους 10GHz δεν έγιναν µιάς και θεωρήθηκε ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για να πραγµατοποιηθεί αποδεδειγµένη επαφή Ελπίζουµε την επόµενη φορά Οι σταθµοί: SV8ECK 1.2 GHZ, αποτελείτο από το FT 290R πού µε ισχύ 0,5W οδηγούσε το transverter της KUHNE (kit), πού έστελνε ισχύ 1,3 Watts στην κατευθυνόµενη 13 στοιχείων κεραία. 10GHZ, αποτελείτο από το TM 455 (all mode UHF) πού οδηγούσε transverter ιδιοκατασκευής µε ισχύ 100mws. Κεραία κατοπτρική d500mm της PROCOM. SV8ECK/SV4/ portable, looking Samos. Ανατολικός Κίσαβος 650m ASL, QTH Locator KM19JU

3 SV8FMY Σελίδα GHZ, αποτελείτο από το FT 897 πού µε ισχύ 0,5W οδηγούσε το transverter της KUHNE (kit), πού έστελνε ισχύ 1,3 Watts στην κατευθυνόµενη 13 στοιχείων κεραία. 10GHZ, αποτελείτο από το TM 455 (all mode UHF) πού οδηγούσε transverter ιδιοκατασκευής µε ισχύ 100mws. Κεραία κατοπτρική d500mm της PROCOM. Τά ΚΙΤ στους 1.2 τής KUHNE electronic είχαν συναρµολογηθεί από τον Αντώνη SV8ECK. Οι κατευθυνόµενες κεραίες των 13 elements για τους 1,2Giga αλλά και τά transverter στους 10 GHZ είναι ιδιοκατασκευές επίσης του SV8ECK Αντώνη. Συγχαρητήρια και στους δύο συναδέλφους και φίλους!

4 Στο «RadCom» επίσηµο περιοδικό του RSGB, Σελίδα 4 τεύχος 86 και στην µόνιµη στήλη VHF/UHF πού γράφει ο G4ASR David, (σελ.52), έγινε αναφορά στην ενότητα «THE 50MHZ BAND», για την πληθώρα των ειδικών χαρακτηριστικών κλήσεως και contest calls πού ακούστηκαν τον µήνα Ιούλιο. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην ενεργοποίηση του Locator KM37, από το ειδικό χαρακτηριστικό SX8SI του Aegean DX group (µ αυτό έτρεξε το το 9 ο Aegean VHF contest) και επίσης για το ειδικό χαρακτηριστικό SZ8S του συλλόγου µας (µε το οποίο τρέξαµε επίσης το 9 ο Aegean VHF contest). Είναι από τις σπάνιες φορές πού το RadCom αναφέρετε σε Ελληνικά special calls. (στα 16 συνεχή χρόνια πού είµαι µέλος του RSGB εάν δεν κάνω λάθος η µόνη αναφορά πού είχε γίνει σε ελληνικό ειδικό χαρακτηριστικό κλήσεως, ήταν για το SX(1-9)A των Ολυµπιακών αγώνων Athens 2004 de SV8CYV). Επίσης στην ίδια στήλη έγινε αναφορά στό SY8VHF πού ενεργοποίησε το JM99 από τους Οθωνούς. ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ από την ΕΕΡ Είναι ο τίτλος του µικρού φυλλαδίου, χαµηλού κόστους, πού το 2008 εκδόθηκε από την ΕΕΡ. Από την ΕΡΚΑ αγοράστηκε ένας αριθµός εντύπων και τά διανείµαµε δωρεάν στα νέα µέλη του συλλόγου µας. Πραγµατικά πρόκειται για µιά πολύ εµπεριστατωµένη έκδοση παρόλο το µικρό σχήµα και τις 48 σελίδες του. Η ύλη του περιλαµβάνει τά πάντα πού πρέπει αρχικά να γνωρίζει ένας νεοεισερχόµενος στο χόµπυ! Κανονισµοί επικοινωνιών, χρήσιµες πληροφορίες σε κοινές ερωτήσεις, εξοπλισµό, κανόνες ασφαλείας, band plan, logbook, QSL κάρτες, κανόνες καλής συµπεριφοράς στις τηλεπικοινωνίες και µια παρουσίαση της ΕΕΡ, της προσφοράς της, των επιτροπών της και του QSL Bureau. Επιφύλαξη µόνο έχουµε για την έκταση του 6 ου Παραρτήµατος... (7 σελίδες για σχολιασµό των αυτονόητων του «Κώδικα του ραδιοερασιτέχνη» είναι πάρα πολύ εκτεταµένο τµήµα από τις 40 σελίδες «καθαρής» ύλης του φυλλαδίου. de SV8CYV)

5 Και µια διαφορετική «ραδιοερασιτεχνική» µάζωξη Αν και δεν είµαστε των «κατεδαφίσεων» και των ραδιοερασιτεχνικών συναντήσεων του στιλ «κάρβουνα και κοψίδια», κάτω από ειδικές περιπτώσεις το κάνουµε και αυτό. Και ειδική περίπτωση ήταν η πρόσκληση από το SV8FMR Μανώλη να παρευρεθούµε στο αποστακτήριο του για µια από τις τελευταίες «καζανιές» παραγωγής «σούµας» (εσείς µπορεί να το λέτε τσίπουρο, ή ρακί, ή βότκα) της φετινής περιόδου! εν χάσαµε την ευκαιρία για µια εµβάθυνση στους δρόµους του «γραδαρίσµατος» και έτσι µαζί µε εκλεκτούς µεζέδες και τά απαραίτητα µουσικά όργανα περάσαµε ένα πολύ ενδιαφέρον βράδυ Κατά την αποχώρηση από το αποστακτήριο βέβαια είχαµε κάποια προβλήµατα ευστάθειας Τι να κάνουµε; Μανώλη σε ευχαριστούµε για την εµπειρία! Οινοχόος ή χηµικός;;; SV8MFR Μανώλης... «ταΐζει» τον υπερµεγέθη άµβικα! Σελίδα 5 παίζουµε και τραγουδάµε (Αλέξανδρος SV8CYR έγχορδα και SV8CYV Βασίλης & SV8MFZ Ιπποκράτης στα φωνητικά ) και ο SV8PKH Γιάννης ετοιµάζει να ταΐσει εµάς τους υπόλοιπους Επί το έργο SV8PKE Σταύρος, SV8IJZ Γιώργος. «ΆΑΑαααχχχχχ!!!!... Τά βάσαααναααα» Τραγουδάει δίπλα στον άµβικα ο SV8CYR. Γιατί όταν του τραγουδάς, το απόσταγµα πού βγαίνει είναι καλλίτερης ποιότητας!!!

6 Σελίδα 6 Πηγή ραδιοφωνικού θορύβου (EMC) οι νέοι λαµπτήρες εξοικονόµησης ενέργειας!... Σίγουρα όπως και µείς έτσι και σείς έχετε πληροφορηθεί ότι οι λαµπτήρες εξοικονόµησης ενέργειας, αυτούς πού συνηθίζουµε και αποκαλούµε «οι οικονοµικοί» και πού βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αντικαταστήσει τους ενεργοβόρους λαµπτήρες πυρακτώσεως, πέρα από την µεγάλη εξοικονόµησης ενέργειας, εγκυµονούν και κάποιους κινδύνους, αν η λάµπα σπάσει. λόγω της περιεκτικότητας τους µε 5mg υδραργύρου. Κάτι άλλο πού πρέπει ακόµη να ξέρετε και επίσης άµεσα µας ενδιαφέρει σαν ραδιοερασιτέχνες είναι ότι οι νέοι λαµπτήρες συχνά αποτελούν σοβαρές πηγές παραγωγής ραδιοφωνικού θορύβου στις ραδιοερασιτεχνικές µπάντες.. Έτσι πολύ πιθανός ο αυξηµένος θόρυβος πού τυχών εµφανίστηκε τελευταία στον δέκτη σας να προέρχεται από την αντικατάσταση στο σπίτι σας, των κλασικών λαµπτήρων πυρακτώσεως µε τους νέα τεχνολογίας. «ΤΑ ΑΦΑΝΗ ΤΟΙΣ ΦΑΝΕΡΟΙΣ ΤΕΚΜΑΙΡΟΥ» Για άλλη µια φορά η «Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κεντρικού Αιγαίου ΕΡΚΑ» βρέθηκε επίσηµα προσκεκληµένη σε βάση της Πολεµικής µας Αεροπορίας επί τη ευκαιρία του εορτασµού του Προστάτη της. Μετά τά τυπικά της επίσκεψης, τά µέλη του Σ του συλλόγου µας, SV8CYV Βασίλης, SV8CYR Αλέξανδρος, SV8QDH ηµήτρης είχαµε την χαρά να ξεναγηθούµε από τους αξιωµατικούς και τόν ιοικητή της βάσης στους ευρύτερους χώρους της και να µας γίνει ενηµέρωση για την αποστολή της. Το µακρύ χέρι της πολεµικής µας αεροπορίας πέρα από τά φτερά της στηρίζετε και σε άλλες εξίσου σηµαντικές παραµέτρους «ΤΑ ΑΦΑΝΗ ΤΟΙΣ ΦΑΝΕΡΟΙΣ ΤΕΚΜΑΙΡΟΥ» Με σιγουριά µπορούµε να πούµε ότι σε αυτές τις δύσκολες για την χώρα µας συνθήκες. Επιτελείτε έργο για την προάσπιση της Εθνικής µας κυριαρχίας, µε επιστηµονική µεθοδολογία, υψηλό επαγγελµατισµό και απόλυτο σεβασµό στους µόχθους του Έλληνα φορολογούµενου. Η ΕΡΚΑ ευχαριστεί όλο το προσωπικό και ιδιαίτερα τον ιοικητή της βάσης για την ζεστή τους φιλοξενία! ΕΟ ΣΑΜΟΥ Συµµετοχή στην Πανελλήνια άσκηση επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ 2010 Σκοπός: Αξιολόγηση κινητών σταθµών και δυνατότητα συνεργασίας µε φορείς πού εµπλέκονται σε περιπτώσεις αντιµετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης σε θέµατα τηλεπικοινωνιακών επαφών. Συµµετείχαν 36 παραρτήµατα από ισάριθµες περιοχές και 6 κρατικοί φορείς.από την πλευρά της πολιτείας ενεργοποιήθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης και συµµετείχαν: Το «ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑ ΙΟ». Ο «ΟΤΕ». Από το ΓΕΣ τό «487 Τάγµα ιαβιβάσεων». Πλοίο σκοπούντος του Πολεµικού Ναυτικού. Το «Ενιαία Κέντρο Συντονισµού Έρευνας και ιάσωσης ΕΚΣΕ»/Αεροπορικός Τοµέα του ΓΕΑ. Ιπτάµενα µέσα της Πολεµικής Αεροπορίας. Περιπολικά σκάφη του Λιµενικού Σώµατος καθώς και το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της ΕΟ «ΕΡΜΗΣ»

7 Επτά από τους διασώστες µας συµµετείχαν από το κοντέηνερ πού έχει τοποθετηθεί για αυτόν τον σκοπό στην κορυφή «Πρ. Ηλίας» του όρους «Καρβούνης» της κεντρικής Σάµου, στην πανελλαδική αυτή τηλεπικοινωνιακή άσκηση πού διήρκεσε δύο ηµέρες. Ο SV8IIS Κώστας Καλατζής πού είναι ο πρόεδρος τής «ΕΟ ΣΑΜΟΥ» επέµεινε στην συστηµατική συµµετοχή στην άσκηση µιάς και κατά το παρελθόν είχαν καταγραφεί προβλήµατα πού έπρεπε να αντιµετωπιστούν µέσα από την εξέλιξη µιας νέας τηλεπικοινωνιακής άσκησης. Άλλωστε όπως δήλωσε: «Η διαδικασία και η εξάσκηση σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα όλων των φορέων πέραν των υπαρχόντων σχεδίων και καλλιεργεί την αποτελεσµατική συνεργασία τους» Σελίδα 7 Οι ραδιοερασιτέχνες συνάδελφοι πού επάνδρωσαν την τηλεπικοινωνιακή οµάδα της ΕΟ ΣΑΜΟΥ είναι οί: SV8IIS ηµήτρης Καλατζής SV8IIQ Στέλιος Παπαδάκης SV8III Μανώλης Χ ηδηµιτρίου SW8MFK Κώστας Ελευθερίου SW8QDD Ρήγας Ντρόλιος SW8MFO Στµάτης Λιόντας SW8QDC Μιχάλης Σοφούλης 73 de SZ8S SV1BKY/Silent Key Έξαφνα πληροφορηθήκαµε την απώλεια,του σε όλους µας αγαπητού συναδέλφου SV1BKY Τον φίλο Μπάµπη ποτέ κανένας µας από δώ από την Σάµο δεν γνώρισε προσωπικά. Όµως ήταν µόνιµος επισκέπτης του επαναλήπτη µας R1Bravo SV8S. Ήταν ένας από τους µακρινούς για µας σταθµός αναφοράς, πού άκουγε απ ευθείας τον επαναλήπτη µας. Oι παρατηρήσεις και αναφορές του ήταν πολύτιµες. Η απώλεια άλλου ένα εξαίρετου ραδιοερασιτέχνη συνάδελφου αφήνει δυσαναπλήρωτο καινό. Έκ µέρους του Σ της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κεντρικού Αιγαίου ΕΡΚΑ και όλων των µελών του συλλόγου εκφράζω στην οικογένειά του την πραγµατική µας λύπη. Βασίλειος Αντ. Τζανέλλης SV8CYV. Πρόεδρος της ΕΡΚΑ. ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΦΙΛΕ ΜΠΑΜΠΗ!

8 Σελίδα 8 Γράφει ο Μάκης Μανωλάτος sv1nk@hotmail.com Γειά σας αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, πρίν πολλά πολλά χρόνια όταν η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών είχε τα γραφεία της στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο τη δεκαετία του 70!, µια µικρή οµάδα νεαρών σε ηλικία ραδιοερασιτεχνών µεταξύ αυτών και εγώ, µαζεµένοι γύρω από το κλειστό φορτηγάκι του SV1DU- Γιώργου θαυµάζαµε την πρώτη mobile κεραία που είδαµε στη ζωή µας, συνδεδεµένη σε ένα ποµποδέκτη VHF. Ήταν ο πρώτος κινητός σταθµός που είδα και φυσικά ενθουσιάστηκα ευχόµενος κάποτε να αποκτήσω και εγώ ένα κινητό ραδιοερασιτεχνικό σταθµό Hi..Hi.. Λίγο αργότερα ήρθαν στη ζωή µας τα C.B. Οι δρόµοι της Αθήνας στην αρχή, και στη συνέχεια σχεδόν όλων των επαρχιακών πόλεων, χωριών και νησιών γέµισαν µε αυτοκίνητα που τα «κοσµούσαν» περίεργες κεραίες. Άλλες είχαν το πηνίο στην βάση, άλλες στη µέση, και άλλες στην κορυφή. Η πορεία του C.B. ήταν καταπληκτική µιας και ήταν πραγµατικά το πρώτο «κινητό» τηλέφωνο µε το οποίο µπορούσαν οι απλοί πολίτες να επικοινωνήσουν είτε µεταξύ αυτοκινήτων, είτε µεταξύ σπιτιών, είτε µεταξύ αυτοκινήτων και σπιτιών. Με την είσοδο της συµπαθούς τάξης των επαγγελµατιών αυτοκινητιστών νέα ήθη και φρασεολογία αναπτύχθηκαν στα C.B. και οι φίλοι της Citizens Band άρχισαν να την εγκαταλείπουν οµαδικά, ερχόµενοι στη ζεστή οικογένεια των Ραδιοερασιτεχνών, ώσπου τελικά η µπάντα των 11m σχεδόν εγκαταλείφθηκε. CB Mobile station µεσουράνησαν στους Ελληνικούς δρόµους µεταξύ Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και ο ερχοµός της κινητής τηλεφωνίας η οποία λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και εµβέλειας των σηµάτων της αγκαλιάστηκε από το σύνολο του ελληνικού πληθυσµού. GSM Mobile Phone κυριαρχεί από το 1992 έως σήµερα

9 Σελίδα 9 Σήµερα, µε την ευνοϊκή για τους Ραδιοερασιτέχνες νοµοθεσία, τα αυτοκίνητα µε εγκατεστηµένους ραδιοερασιτεχνικούς σταθµούς καθηµερινά πληθαίνουν, και αυτό είναι καλό γιατί όλο και περισσότεροι ραδιοερασιτέχνες µπορούν να απολαύσουν το χόµπι τους κατά την διάρκεια των διαδροµών τους, να µελετήσουν την τεχνική των κινητών ραδιοεπικοινωνιών, να µαθαίνουν τον τρόπο εγκατάστασης κινητών σταθµών και κεραιών, και να αποκτούν δεξιότητες και γνώσεις που αφορούν την κινητή ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία. Τι είναι µια κεραία Mobile; Ότι ακριβώς είναι η κεραία ενός σταθµού βάσεως για τον σταθµό βάσεως, είναι η mobile κεραία για ένα mobile σταθµό. Στην εκποµπή µετατρέπει το εναλλασσόµενο ρεύµα υψηλής συχνότητας σε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία ίδιας ακριβώς συχνότητας, ενώ στη λήψη κάνει ακριβώς το αντίθετο, µετατρέπει την ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία που συλλαµβάνει σε εναλλασσόµενο ρεύµα ακριβώς ίδιας συχνότητας. Μια κεραία mobile για τα 80m έχει µήκος 1.5m µια Ground Plane λ/4 19m! Η βασική διαφορά µιας κεραίας mobile από µια κεραία βάσεως είναι οι διαστάσεις της. Μια κεραία mobile συνήθως έχει µικρότερες διαστάσεις από µια κεραία βάσεως, ειδικά στα βραχέα κύµατα αυτό είναι κανόνας. Όλες οι mobile κεραίες στην ουσία είναι µια κατακόρυφη κεραία Ground Plane σε διάφορες παραλλαγές και σχέδια. Όλες οι κεραίες ανεξάρτητα από τη συχνότητα λειτουργία τους λειτουργούν µε τον ίδιο τρόπο και διέπονται από τους ίδιους κανόνες. είτε τη διαφορά στην ακτινοβολία ενός διπόλου και µιας Mobile κεραίας.

10 Σελίδα 10 Θαυµατουργές κεραίες δεν υπάρχουν, υπάρχουν καλοµελετηµένες κεραίες δεξιοτεχνικά τοποθετηµένες πάνω σε ένα αυτοκίνητο που αποδίδουν σε εκποµπή λήψη όσο οι φυσικοί νόµοι επιτρέπουν. ΑΥΤΟ! Αυτά που διαδίδουν διάφοροι συνάδελφοι για ορισµένες κεραίες Mobile ότι αποδίδουν καλύτερα από µια κεραία Βάσεως δεν είναι αληθινά για λόγους που θα δούµε παρακάτω. Από τι αποτελείται µια κεραία mobile; Μια κεραία mobile αποτελείται από δύο κοµµάτια, το στέλεχος εκποµπής, και το τεχνητό έδαφος που είναι το σασί του αυτοκινήτου. ηλαδή µια κεραία Mobile ΕΝ είναι µόνο το στέλεχος εκποµπής που αγοράζουµε ή κατασκευάζουµε αλλά ΚΑΙ το µέταλλο του αµαξώµατος του αυτοκινήτου. Στέλεχος κεραίας + µέταλλο αµαξώµατος = κεραία mobile Σταθµός mobile Κλασσικός Ραδιοερασιτεχνικός. Στην εικόνα αριστερά βλέπετε µια «κανονική» κεραία Ground Plane λ/4. Η κεραία αποτελείται από το στέλεχος εκποµπής-λήψης µήκους λ/4, και τα Radial δηλαδή το τεχνητό έδαφος µήκους επίσης λ/4. Ότι είναι το τεχνητό έδαφος Radial για την Ground plane, είναι το αµάξωµα του αυτοκινήτου για την κεραία Mobile. Η βασική ιδέα είναι να εκµεταλλευτούµε την άφθονη µεταλλική επιφάνεια του αµαξώµατος σαν τεχνητό έδαφος ώστε να έχουµε την καλύτερη δυνατή εκποµπή λήψη, αφού είναι πρακτικά αδύνατον να χρησιµοποιήσουµε το φυσικό έδαφος σαν το «έτερον» ήµισυ της κεραίας. Μέχρι σήµερα έχουν κατασκευαστεί εκατοµµύρια κεραίες Mobile που λειτούργησαν και λειτουργούν µε εξαιρετική επιτυχία βασισµένες σε αυτήν την τεχνική. Ground Plane λ/4 Ιδιοκατασκευή, πολύ καλή για το Aegean VHF Contest.

11 Σελίδα 11 Μία κεραία Ground Plane λ/4 στην πραγµατικότητα είναι ένα δίπολο του οποίου το σκέλος που συνδέεται στην «ψίχα» της καθόδου είναι τοποθετηµένο κατακόρυφα και είναι το στέλεχος εκποµπής- λήψης, ενώ το σκέλος που συνδέεται στο «µπλεντάζ» είναι οριζόντιο ή σχεδόν οριζόντιο (έχει κλίση από 0 45 µοίρες) σε σχέση µε το οριζόντιο επίπεδο, και αντίσταση που κυµαίνεται από 25 ~ 75 ΩΜ ανάλογα µε την κλήση των Radial. Θυµηθείτε ότι το στέλεχος εκποµπής έχει µήκος λ/4 +λ/4 το µήκος των Radial = λ/2 δηλαδή όσο ένα «κανονικό» δίπολο. Ground Plane µε Radial 45 µοιρών σε σχέση µε το οριζόντιο επίπεδο. Συνήθως µε κλίση µηδέν µοιρών έχουµε αντίσταση περίπου 25 ΩΜ γιατί τα Radial βρίσκονται πολύ κοντά στο στέλεχος εκποµπής. Όσο τα Radial πλησιάζουν προς τις 45 µοίρες η αντίσταση µεγαλώνει και φτάνει τα 50 ΩΜ, ενώ στις 90 µοίρες η αντίσταση είναι γύρω στα 75 ΩΜ γιατί η απόσταση στελέχους Radial είναι µεγάλη και στην ουσία έχουµε ένα κατακόρυφο δίπολο! Η αντίσταση εισόδου µιας κεραίας Ground Plane είναι περίπου 50 ΩΜ όταν το µηχανικό µήκος του στελέχους και των Radial είναι λ/4 του µήκους κύµατος εκποµπής και η συµπεριφορά της κεραίας σχεδόν Ωµική. Αν το στέλεχος έχει µικρότερο µηχανικό µήκος από λ/4 τότε η κεραία αποκτά χωρητική συµπεριφορά, και η αντίστασή της αρχίζει να κατηφορίζει από τα 50 ΩΜ προς το µηδέν(0). Αν πάλι το µηχανικό µήκος του στελέχους είναι µεγαλύτερο από λ/4 τότε η κεραία αποκτά επαγωγική συµπεριφορά και η αντίσταση από 50 ΩΜ παίρνει την ανιούσα προς την κατηγορία των εκατοντάδων ΩΜ. Επί πλέον έχουµε ένα ακόµη πρόβληµα, το µήκος και πλάτος του κάθε αυτοκινήτου είναι διαφορετικό οπότε η επιφάνεια Radial που προσφέρει στην κεραία σίγουρα δεν είναι λ/4 του µήκους κύµατος εκποµπής οπότε είτε είναι µεγαλύτερο, είτε είναι µικρότερο από λ/4. Φανταστείτε τώρα να θέλετε να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητο σας µια κεραία mobile για τα 80 ή 40m ώστε να µπορείτε να επικοινωνείτε µε τους φίλους σας κατά τη διάρκεια µιας εκδροµής ή ενός ταξιδιού, για τα 80 µέτρα θα πρέπει να υψώσετε ένα «κατάρτι» 19 µέτρων και 10 µέτρων για τα 40m. Εξ υπακούεται ότι θα πρέπει να γκρεµίσετε και όλες τις γέφυρες και τους ανισόπεδους κόµβους των εθνικών οδών!!! Ενώ στην Αθήνα θα πρέπει να ζητήσετε να αποξηλώσει ο ΗΛΠΑΠ τις γραµµές τροφοδοσίας των Τρόλλευ!!! Στον πραγµατικό κόσµο αυτά τα πράγµατα δεν γίνονται οπότε ένα µαστίγιο στέλεχος εκποµπής/λήψης µέχρι 2, άντε 2.5 µέτρα µπορεί να τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο µε σχετική ευκολία αλλά µεγαλύτερο είναι αδύνατον, οπότε εδώ έχουµε πρόβληµα. Αν χρειαζόµαστε 19 µέτρα για τα 80m αλλά µπορούµε να βάλουµε µια κεραία πχ έως 2 µέτρα στο αυτοκίνητο τότε έχουµε µια θαυµάσια κεραία χωρητικής συµπεριφοράς µε ελάχιστη αντίσταση εισόδου, η χαρά των στασίµων και των επισκευαστών ραδιοερασιτεχνικών ποµποδεκτών!!! Στον πίνακα που ακολουθεί µπορείτε να δείτε τις συνέπειες που έχουν τα στάσιµα κύµατα µιας Mobile κεραίας στην εκπεµπόµενη ισχύ.

12 Σελίδα 12 Πράσινη περιοχή καλά- ανεκτά, κίτρινη περιοχή υψηλά, κόκκινη περιοχή επικίνδυνα υψηλά στάσιµα, γκρί περιοχή είναι θέµα λεπτών η καταστροφή του ποµποδέκτη. Για να λυθεί αυτό το πρόβληµα οι σχεδιαστές κατασκευαστές των κεραιών mobile χρησιµοποίησαν το εξής «τέχνασµα»: Τοποθέτησαν ένα πηνίο στο σηµείο τροφοδοσίας της κεραίας, στη βάση της δηλαδή, µε αυτεπαγωγική αντίσταση ίση µε τη χωρητική αντίσταση που παρουσιάζει η κεραία στη συχνότητα που θέλουµε να εκπέµψουµε. Έτσι έχουµε δύο αντιστάσεις ίσου µέτρου αλλά αντιθέτου φοράς οπότε η επαγωγική αντίσταση εξουδετερώνει τη χωρητική αντίσταση µε αποτέλεσµα να έχουµε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ. Μια κεραία Mobile ισοδυναµεί µε ένα ανοιχτό συντονιζόµενο κύκλωµα σειράς.

13 Σελίδα 13 Θυµηθείτε από τη θεωρία της Ραδιοηλεκτρολογίας ότι συχνότητα συντονισµού είναι η συχνότητα στην οποία η σύνθετη αντίσταση του πυκνωτή Xc είναι ίση µε την σύνθετη αντίσταση του πηνίου XL δηλαδή: Όταν η XC = XL έχουµε συντονισµό, και επειδή η κεραία είναι ένα ανοιχτό συντονιζόµενο κύκλωµα σειράς παρουσιάζει µόνο µια µικρή αντίσταση όση είναι η ωµική αντίσταση της κεραίας. Έτσι λοιπόν εξηγήσαµε µε όσο γίνεται πιο απλό τρόπο, τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί µια κεραία mobile της οποίας το στέλεχος εκποµπής-µαστίγιο έχει µήκος µικρότερο από λ/4. Μια Ground Plane για να εργαστεί σωστά απαιτεί ένα τεχνητό έδαφος µε µηχανικό µήκος περίπου λ/4 του µήκους κύµατος εκποµπής, µε άλλα λόγια το µήκος του αµαξώµατος του αυτοκινήτου θα έπρεπε να µεταβάλλεται ανάλογα µε τη συχνότητα εκποµπής µας!!! Για να συνοµιλήσουµε µε τους φίλους µας στα 80m χρειαζόµαστε ένα αυτοκίνητο 19 µέτρων!!!! και για τα 40m ένα 10 µέτρων µε δυό λόγια όλοι θα αγοράζαµε ένα αυτοκίνητο «φυσαρµόνικα» που θα το ανοιγοκλείναµε για να συντονίσουµε!!!!! Τρελά και εξωπραγµατικά πράγµατα! Οι σχεδιαστές των κεραιών θεωρούν ότι το αυτοκίνητο ενός ραδιοερασιτέχνη έχει µήκος από 3.5 ~ 4.5 m περίπου, διαστάσεις λογικές, που ανταποκρίνονται στο αυτοκίνητο ενός οικογενειάρχη. Ξέρουν όµως ότι η κεραία που πουλούν µπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε ένα λεωφορείο νταλίκα φορτηγό, ή σε µια µηχανή ΤΑΧΙ (ΙΧ επιβατηγό)- φορτηγάκι κλπ. Αφού λοιπόν το µηχανικό µήκος του τεχνητού εδάφους της κεραίας αµάξωµα - διαφέρει, σχεδίασαν τις κεραίες έτσι ώστε το µήκος του στελέχους εκποµπής/λήψης µαστίγιο να µπορεί να µεταβληθεί έτσι ώστε σε συνδυασµό µε την αυτεπαγωγή του «Monobander Mobile» κεραία πηνίου η κεραία να «συντονίσει» στην επιθυµητή συχνότητα µε τα λιγότερα στάσιµα και τη µεγαλύτερη ακτινοβολία στο πεδιόµετρο. Αν η κεραία παρουσιάζει υψηλά στάσιµα στη χαµηλή περιοχή της µπάντας πχ. στους 3.5 ΜΗΖ τότε θα πρέπει να αυξήσουµε το µήκος του µαστιγίου, αν τα στάσιµα είναι υψηλά στην υψηλή περιοχή πχ στο ΜΗΖ τότε πρέπει να µειώσουµε το µήκος του µαστιγίου. Ρυθµίζουµε για ελάχιστα στάσιµα και µέγιστη ένταση πεδίου. Προσοχή!!! Ελάχιστα στάσιµα δε σηµαίνει πάντοτε και µέγιστη ακτινοβολία! πρέπει να βρείτε τη «χρυσή τοµή» ώστε να έχετε τα λιγότερα στάσιµα και συγχρόνως τη µέγιστη ακτινοβολία. υστυχώς οι περισσότερες Mobile κεραίες συντονίζουν µε χαµηλά στάσιµα σε µια µικρή περιοχή συχνοτήτων µέσα στη µπάντα. Αυτό οφείλεται στο ότι ο συντελεστής ποιότητος «Q» της κεραίας είναι µεγάλος περιορίζοντας δραστικά το εύρος της ζώνης συντονισµού της.

14 Συνήθως οι Mobile κεραίες έχουν ένα εύρος συντονισµού µερικών δεκάδων χιλιοκύκλων στις χαµηλές συχνότητες πχ m και φτάνει τις εκατοντάδες όσο ανεβαίνουµε σε συχνότητα πχ υπάρχουν κεραίες που καλύπτουν στα 10m εύρος 2000 ΚΗΖ µε στάσιµα έως 1:1.5. Πολυµπαντικές κεραίες αυτοκινήτου Multiband Mobile antennas όξα τω Θεώ οι Ραδιοερασιτέχνες έχουν ένα πλήθος ζωνών συχνοτήτων µπάντες, τις οποίες µπορούν να χρησιµοποιήσουν για επικοινωνία. Για το λόγο αυτό οι κατασκευαστές κεραιών σχεδίασαν και κατασκεύασαν εκτός από τις κεραίες που εργάζονται σε µια µόνο περιοχή συχνοτήτων -monobander κεραίες, και κεραίες που εργάζονται σε πολλές περιοχές συχνοτήτων multiband Mobile antennas πχ. 80,40,20,15,10m Σελίδα 14 Η βασική λειτουργία των κεραιών αυτών είναι ίδια µε αυτή των monobander κεραιών απλά το πηνίο στη βάση τους έχει υπολογιστεί για τη χαµηλότερη συχνότητα εκποµπής και χρησιµοποιώντας ένα βραχυκυκλωτήρα χειροκίνητο ή µηχανικό αφαιρούµε όση αυτεπαγωγή απαιτείται ώστε η κεραία να συντονίσει µε τα λιγότερα δυνατόν στάσιµα. είτε την παρακάτω εικόνα: Multiband mobile antennas. Χειροκίνητη και µηχανοκίνητη. Είναι φανερό ότι η απόδοση µιας πολυµπαντικής κεραίας αυτοκινήτου διαφέρει ανάλογα µε τη συχνότητα στην οποία εργάζεται. Η φτωχότερη απόδοση είναι στις χαµηλές συχνότητες και η καλύτερη δυνατή στις υψηλές. Από µια κεραία 80-10m η χειρότερη απόδοση θα είναι στα 80m και η καλύτερη στα 10m. Παρατηρείστε πως αυξάνει η απόδοση µιας κεραίας µήκους 2,65m µε πηνίο φορτίσεως στη µέση σε σχέση µε τη συχνότητα εκποµπής.

15 Σελίδα 15 Συγκριτικός πίνακας απόδοσης µιας κεραίας Mobileµήκους περίπου 2.15m, ανά µπάντα. Αυτός ο πίνακας µας λέει µε απλά λόγια ότι αν εκπέµπουµε 100 Watt από το αυτοκίνητό µας µε τη συγκεκριµένη κεραία στον «αέρα» θα βγάζουµε: στα 80m = 1 Watt 40m = 7 Watt 20m = 20 Watt 15m= 25 Watt 10m= 63 Watt Καµιά κεραία HF mobile δεν έχει σταθερή απόδοση, αλλά εξαρτάται από τις φυσικές διαστάσεις του αυτοκινήτου και το σηµείο επάνω στο αυτοκίνητο που θα εγκατασταθεί. Καλύτερο σηµείο είναι η µέση της οροφής του αυτοκινήτου ενώ τα στάσιµα κύµατα εξαρτώνται από το µήκος του αυτοκινήτου σε σχέση µε το µήκος κύµατος που θα εκπέµψουµε. Συνηθισµένα σηµεία τοποθέτησης κεραιών mobile. Ένα οικογενειακό αυτοκίνητο περίπου 5m συντονίζει πολύ καλά στους ΜΗΖ και µε αρκετή δυσκολία στα 80 και 40m. Στα 160m οι κεραίες Mobile έχουν απελπιστικά φτωχή ή µάλλον συµβολική απόδοση. είτε στην παρακάτω εικόνα το δράµα. Ο ποµπός «βγάζει» 35Watt και η κεραία δίνει στον «αέρα» 80mWatt, δηλαδή 80 χιλιοστά του Watt. Έλεος!! Με ισχύ ποµποδέκτη 35 Watt η mobile κεραία εκπέµπει 80mWatt! Στις mobile κεραίες ο συνδυασµός µήκος µαστιγίου και µηχανικών διαστάσεων αµαξώµατος ευνοεί τις υψηλές συχνότητες. Σε ένα µεγάλο φορτηγό ή λεωφορείο, νταλίκα κλπ έχουµε πολύ καλύτερη απόδοση της ίδιας κεραίας στις χαµηλές συχνότητες λόγω του µεγάλου µήκους του αµαξώµατος.

16 Σελίδα 16 Τα πιο συνηθισµένα σηµεία τοποθέτησης κεραιών Mobile και οι απώλειές τους σε σχέση µε το κέντρο της οροφής του αυτοκινήτου.* ηλαδή η ίδια κεραία σε ένα ΙΧ συντονίζει µε στάσιµα 1: 1.8 και σε ένα λεωφορείο µε 1:1!!! επίσης σε δοκιµές που έχουµε κάνει η ίδια κεραία σε ΙΧ δηµιουργεί πεδίο 20mVolt/m και από λεωφορείο 60mV/m. Εποµένως µην ακούτε και κυρίως µην υιοθετείτε απόψεις για την καλή ή κακή συµπεριφορά µιας mobile κεραίας. Μπορεί στο αυτοκίνητο και στη θέση που τοποθετήθηκε να έχει µια καταπληκτική συµπεριφορά ή µια αποκαρδιωτική συµπεριφορά, ενώ στο δικό σας αυτοκίνητο η συµπεριφορά της να είναι αντίστροφη εντελώς. Όλοι οι κατασκευαστές κεραιών στις προδιαγραφές των κεραιών αναγράφουν µια τιµή στασίµων κυµάτων. Αυτή η τιµή είναι ενδεικτική και συνήθως πολύ κοντά στην πραγµατικότητα. * Αν χρησιµοποιείτε µαγνητική βάση προσθέστε ακόµη 0.2dB απώλειας. Αν είστε ο τύπος του Ραδιοερασιτέχνη που του αρέσει οι κεραίες του να έχουν την τέλεια - κατά το δυνατόν απόδοση δοκιµάστε αυτό που κάνω εγώ.. Αφού τακτοποιήσετε τις συζυγικές σας υποχρεώσεις όποιες και αν είναι αυτές για να µην έχετε την XYL να σας «ψέλνει» τα διάφορα. που θα κάνετε τον «κόσµο» και την αυλή χάλια εγκαταστήστε την κεραία στο αυτοκίνητο στην επιλεγµένη θέση και σύµφωνα µε τις οδηγίες του κατασκευαστή της. Κάντε την αρχική ρύθµιση του µαστιγίου στο µήκος που συνιστά ο κατασκευαστής και µε τη λιγότερη δυνατή ισχύ πχ. 5 Watt ελέγξτε τα στάσιµα στην αρχή, στη µέση και στο τέλος της µπάντας. Αν η κεραία συντονίζει µε στάσιµα κάτω από 1:1.5 σε όλη τη µπάντα τότε Well Done! Όλα καλά, συγχαρητήρια για την αγορά και την επιτυχηµένη τοποθέτηση της κεραίας. Αν όµως η κεραία συντονίζει µε τα λιγότερα στάσιµα στην αρχή της µπάντας ή χαµηλά και έξω από τη µπάντα τότε είναι φανερό ότι η κεραία χρειάζεται λιγότερο µήκος µαστιγίου. Αντικαταστήστε το αυθεντικό µαστίγιο της κεραίας µε ένα µεγαλύτερο από µπρουτζοκόλληση θεϊκό υλικό για πειράµατα µε κεραίες- αλουµινόσυρµα ή ατσαλόσυρµα και µετρήστε πάλι τα στάσιµα. είτε που συντονίζει η κεραία και αρχίστε να κόβετε µισό πόντο στην αρχή από την κορυφή και όσο «πέφτουν» τα στάσιµα χιλιοστό χιλιοστό έως ότου τα στάσιµα ελαχιστοποιηθούν. Αν ξαφνικά αρχίσουν και ανεβαίνουν σηµαίνει ότι ξεπεράσατε το κρίσιµο σηµείο και σταµατήστε. Αντικαταστήστε το πειραµατικό µαστίγιο µε ένα νέο κοµµένο στο µήκος που είχατε τα λιγότερα στάσιµα. Με ένα σπρέυ στο χρώµα του «Νίκελ» ή «ασηµί» χρωµατίστε τη µπρουτζοκόλληση και καλά QSO!! Αν η κεραία µε το αυθεντικό µαστίγιο συντονίζει ψηλά ή ψηλά και έξω από τη µπάντα είναι φανερό ότι η κεραία έχει «κοντό» µαστίγιο και θέλει µεγαλύτερο. Αντικαταστήστε το αυθεντικό µαστίγιο µε ένα από µπρουτζοκόλληση και επαναλάβατε την παραπάνω διαδικασία έως ότου η κεραία συντονίσει και καλά QSO!! Προσοχή!!! Πολλές φορές ενώ µια κεραία µε ισχύ 5 Watt συντονίζει µε στάσιµα 1:1 όταν αυξήσουµε την ισχύ στα 50 Watt τα στάσιµα «ανεβαίνουν» πχ στο 1:1.5 και αυξάνοντας την ισχύ στα 100 Watt τα στάσιµα µπορεί να φτάσουν και το 1:1.8 ή και 2 ακόµη. Μην ανησυχήσετε αν σας συµβεί αυτό. Όσο αυξάνει η ισχύς, τόσο περισσότερο «φαίνονται» οι ατέλειες µιας κεραίας ή µιας εγκατάστασης. Ξανά ανεβοκατεβάστε το µαστίγιο και η κατάσταση θα βελτιωθεί, αν δεν δείτε βελτίωση τότε ελέγξτε την τοποθέτηση. Αν όλα είναι σωστά αλλά τα στάσιµα δεν κατεβαίνουν τότε απλά αυτές είναι οι δυνατότητες της κεραίας σας, αυτήν αγοράσατε και δεν µπορεί η ίδια να κάνει κάτι άλλο.

17 Σελίδα 17 Τελευταία λύση αλλά όχι και καλύτερη, antenna tuner. Η µόνη λύση είναι να χρησιµοποιήσετε ένα antenna tuner. Θα µπορέσετε να χρησιµοποιήσετε τον ποµποδέκτη σας για να κάνετε τα QSO σας µε τον καλύτερο πρακτικά τρόπο. Οι πιο διαδεδοµένοι τύποι κεραιών.

18 Σελίδα 18 Στην προσπάθεια τους οι κατασκευαστές κεραιών mobile για την καλύτερη απόδοση ενός σταθµού mobile, έχουν σχεδιάσει πολλά είδη κεραιών αλλά τα πιο διαδεδοµένα είναι τα εξής: Mobile κεραία µε το πηνίο φορτίσεως στη βάση. Είναι η πιο διαδεδοµένη κεραία για Mobile επικοινωνίες. Η κατασκευή της είναι εύκολη, έχει εξαιρετική µηχανική αντοχή, συντονίζει εύκολα, έχει µικρό κόστος κατασκευής, και ικανοποιητική απόδοση. Mobile κεραία µε το πηνίο φορτίσεως στη µέση. Είναι επίσης πολύ διαδεδοµένη κεραία για Mobile επικοινωνίες. Η κατασκευή της είναι εύκολη, έχει µέτρια µηχανική αντοχή, συντονίζει εύκολα, έχει µικρό κόστος κατασκευής, και την καλύτερη απόδοση. Mobile κεραία µε το πηνίο φορτίσεως στην κορυφή. Είναι σχετικά διαδεδοµένη κεραία για Mobile επικοινωνίες. Η κατασκευή της είναι δύσκολη σχετικά, έχει µικρότερη µηχανική αντοχή σε σχέση µε τις δύο προηγούµενες, συντονίζει σχετικά εύκολα, έχει µεγαλύτερο κόστος κατασκευής από τις άλλες δύο, και καλή απόδοση. Ελικοειδής κεραία ή helical Wipe, στην ουσία είναι όλη η κεραία ένα αυτοσυντονιζόµενο πηνίο, έχει πολύ καλή απόδοση, πολύ καλή µηχανική αντοχή, πολύ καλή απόδοση, χαµηλό κόστος, αλλά είναι monobander. Εκτός από τους παραπάνω τύπους κεραιών υπάρχουν και πολλές θαυµάσιας απόδοσης και ασυνήθιστης σχεδίασης και κατασκευής κεραίες mobile, ανάλογες µε το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν και τον τύπο του οχήµατος στον οποίο θα τοποθετηθούν. Ασυνήθιστες για τα Ελληνικά δεδοµένα κεραίες Mobile!! Χωρητικότητες κορυφής και τεράστια πηνία συντονισµού! Πολλές φορές µια κεραία mobile είναι δύσκολο να ρυθµιστεί έτσι ώστε να έχει χαµηλά στάσιµα και ικανοποιητική απόδοση. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν διάφορες τεχνικές προσαρµογής και συντονισµού αυτών των κεραιών, δείτε την παρακάτω εικόνα.

19 Σελίδα 19 Χωρητική προσαρµογή ως προς γη: ιάφορες µέθοδοι προσαρµογής κεραίας γραµµής µεταφοράς. Χρησιµοποιείται για να προσαρµόσουµε µια κεραία mobile χαµηλών συχνοτήτων στην γραµµή µεταφοράς. Σειριακή χωρητική προσαρµογή µε τη γραµµή µεταφοράς: Χρησιµοποιείται σε κεραίες µονής µπάντας monοbander, χαµηλών συχνοτήτων για να προσαρµόσει την κεραία στη γραµµή µεταφοράς. Επαγωγική προσαρµογή µε πηνίο µεσαίας λήψης: Χρησιµοποιείται σε κεραίες µονής µπάντας monobander, υψηλών συχνοτήτων για να προσαρµόσει την κεραία στη γραµµή µεταφοράς. Μετασχηµατιστής προσαρµογής Balun: Χρησιµοποιείται σε πολυµπαντικές κεραίες multiband για να προσαρµόσει την κεραία στη γραµµή µεταφοράς σε διαφορετικές συχνότητες από m. Μια ιδιαίτερα δηµοφιλής κατηγορία κεραιών Mobile είναι αυτές που εκτός από το πηνίο φορτίσεως χρησιµοποιούν για να συντονίσουν και µια χωρητικότητα κορυφής. Capacity Hat. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τεχνική χρησιµοποιείται ΚΑΙ σε ορισµένες κεραίες βάσεως είτε είναι Κατακόρυφες Vertical πχ Diamond GP-5 ή GP-6, είτε είναι κατευθυνόµενες π.χ.cushcraft MA-5B.Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνονται οι κυριότεροι τύποι χωρητικότητας κορυφής που χρησιµοποιείται στις Mobile κεραίες. Στις περιπτώσεις Α και C µετακινώντας πάνω-κάτω επάνω στο µαστίγιο τη χωρητικότητα κορυφής ρυθµίζουµε τα στάσιµα της κεραίας όσο γίνεται χαµηλότερα, ενώ στην περίπτωση Β, µετακινούµε όλο το µαστίγιο πάνω- κάτω για να συντονίσουµε. Οι κεραίες αυτού του τύπου έχουν πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση µε τις κεραίες που έχουν µόνο ένα πηνίο φόρτισης, ιδιαίτερα στις χαµηλές συχνότητες όπου και τα στάσιµα δύσκολα ρυθµίζονται και η συνολική εκπεµπόµενη στον «αέρα» ισχύ είναι συνήθως µικρή, και το κάθε Watt-άκι πολύτιµο.

20 Στις χωρητικότητες κορυφής αναπτύσσονται εξαιρετικά µεγάλα φορτία µε αποτέλεσµα οι τάσεις που επικρατούν επάνω τους να είναι εξαιρετικά ισχυρές και επικίνδυνες. Προσοχή σε αυτού του είδους τις κεραίες, ακόµη και µε µικρή ισχύ πχ 5 Watt αναπτύσσουν υπερτάσεις στην κεραία µε αποτέλεσµα αν τις αγγίξετε θα θυµάστε για όλη σας τη ζωή αυτό το «άγγιγµα». Σελίδα 20

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει;

Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Να κόψει κανείς ή να μην κόψει; Του Νίκου Παναγιωτίδη, Φυσικού και Ραδιοερασιτέχνη (SV6 DBK) Συντονίζω στους 145,510 MHz με στάσιμα 1,5:1. Να κοντύνω μερικά εκατοστά το καλώδιο μήπως καλυτερέψει; κι αν

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή μελετάται η συμπεριφορά ενός κυκλώματος RLC σε σειρά κατά την εφαρμογή εναλλασσόμενου ρεύματος. Συγκεκριμένα μελετάται η μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Κεραίες - Η ισχύς στην έξοδο του ενισχυτή RF του πομπού πρέπει να ακτινοβοληθεί στο χώρο ως Η/Μ κύμα. - Οι διατάξεις που ακτινοβολούν Η/Μ κύματα

Διαβάστε περισσότερα

1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match

1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match 1) Κεραία Yagi με προσαρμογή Gamma Match Το σύστημα Gamma Match, μας επιιτρέπει να συντονίσουμε ένα δίπολο έτσι ώστε να έχει 1:1 στάσιμα (SWR). Το μόνο δύσκολο, είναι να βρούμε τη σωστή θέση του. Ας ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία 8 Ηλεκτρικό κύκλωµα Ηλεκτρικό κύκλωµα Βασική θεωρία Ηλεκτρικό κύκλωμα ονομάζεται κάθε διάταξη που αποτελείται από κλειστούς αγώγιμους «δρόμους», μέσω των οποίων μπορεί να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα. Κλειστό

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK

Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK WINDOM ANTENNA Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK ΙΣΤΟΡΙΑ Η κεραία αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1929 στο περιοδικό QST. Συγγραφέας του άρθρου ήταν ένας ερασιτέχνης από το Reynoldsburg

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοσυχνότητα Παρατήρηση ιεγείρουσα δύναµη. Ερώτηση:

Ιδιοσυχνότητα Παρατήρηση ιεγείρουσα δύναµη. Ερώτηση: ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ελεύθερη ταλάντωση - Ιδιοσυχνότητα Παρατήρηση: Εφ' όσον θέλουµε να διατηρείται το πλάτος σταθερό πρέπει να προσφέρουµε ενέργεια στο σύστηµα συνεχώς µε τη βοήθεια µιας δύναµης:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6. Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς

ΑΣΚΗΣΗ 6. Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς ΑΣΚΗΣΗ 6 Μελέτη συντονισμού σε κύκλωμα R,L,C, σειράς Σκοπός : Να μελετήσουμε το φαινόμενο του συντονισμού σε ένα κύκλωμα που περιλαμβάνει αντιστάτη (R), πηνίο (L) και πυκνωτή (C) συνδεδεμένα σε σειρά (κύκλωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος (SW3ORA) Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με μία εύκολη κατασκευή, αλλά πολύ χρήσιμη για όλους τους ραδιοερασιτέχνες. Θα προσπαθήσω με

Διαβάστε περισσότερα

CB-19 CB RADIO COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV

CB-19 CB RADIO COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CB-19 CB RADIO CB-19 COBRA 19DX IV CB-19 COBRA 19DX IV ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟ ΕΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Βασικές δυνατότητες της συσκευής 40 κανάλια Άµεση επιλογή καναλιών 9/19 υνατότητα σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ (Θ) Ενότητα 4: Μικροκυματικές Διατάξεις ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Στυλιανός Τσίτσος ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Antenna tuners: Πόσο οφελούν;

Antenna tuners: Πόσο οφελούν; Antenna tuners: Πόσο οφελούν; Σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με «ιδανικά κυκλώματα» αφού δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν, η γνώμη μου είναι πως είναι καλό να ξεκινήσουμε με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης Προσοχή: i) Απαγορεύεται η χρήση του δοκιµαστικού από παιδιά. ii) H χρήση του συγκεκριµένου δοκιµαστικού εργαλείου απαιτεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚ ΟΧΕΣ ΤΟΥ

ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚ ΟΧΕΣ ΤΟΥ η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚ ΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΥΚΛΩΜΑ -L-C ΣΕ ΣΕΙΡΑ Κύκλωµα που αποτελείται από ωµική αντίσταση,ιδανικό πηνίο µε συντελεστή αυτεπαγωγής L

Διαβάστε περισσότερα

2. Ο νόμος του Ohm. Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση V στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα I δίνεται από τη σχέση: I R R I

2. Ο νόμος του Ohm. Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση V στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα I δίνεται από τη σχέση: I R R I 2. Ο νόμος του Ohm 1. ΘΕΩΡΙΑ Σύμφωνα με το νόμο του Ohm, η τάση στα άκρα ενός αγωγού με αντίσταση R που τον διαρρέει ρεύμα δίνεται από τη σχέση: R Ισοδύναμα ο νόμος του Ohm μπορεί να διατυπωθεί και ως:

Διαβάστε περισσότερα

U I = U I = Q D 1 C. m L

U I = U I = Q D 1 C. m L Από την αντιστοιχία της µάζας που εκτελεί γ.α.τ. µε περίοδο Τ και της εκφόρτισης πυκνωτή µέσω πηνίου L, µπορούµε να ανακεφαλαιώσουµε τις αντιστοιχίες των µεγεθών τους. Έχουµε: ΜΑΖΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ γ.α.τ..

Διαβάστε περισσότερα

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τά θέματα: Σελ. 1 Loop Antennas Σελ. 5 Magnetic Loop Σελ. 10 Matching Σελ. 11 Multiband Magnetic Loops

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τά θέματα: Σελ. 1 Loop Antennas Σελ. 5 Magnetic Loop Σελ. 10 Matching Σελ. 11 Multiband Magnetic Loops Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τά θέματα: Σελ. 1 Loop Antennas Σελ. 5 Magnetic Loop Σελ. 10 Matching Σελ. 11 Multiband Magnetic Loops LOOP ANTENNAS Γράφει ο Ντίνος Νομικός SV1GK Η κεραία τύπου loop, γνωστή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Χωρητικότητα Εικόνα: Όλες οι παραπάνω συσκευές είναι πυκνωτές, οι οποίοι αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο και ενέργεια. Ο πυκνωτής είναι ένα είδος κυκλώματος που μπορούμε να συνδυάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑΣΙΜΩΝ/ΒΑΤΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ VHF/UHF Συνεχίζοντας με την παρουσίαση των ποιοτικών κατασκευών σε κιτ της Delta Fox, αυτό το μήνα σας παρουσιάζουμε άλλη μια αξιόλογη κατασκευή. Πρόκειται για μια γέφυρα στασίμων VHF/UHF ισχύος 100 Watt, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ. ίοδος zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου Zener

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ. ίοδος zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου Zener 4. Ειδικές ίοδοι - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ ίοδος zener Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener Τάση Zener ( 100-400 V για µια απλή δίοδο) -V Άνοδος Ι -Ι Κάθοδος V Τάση zener V Z I Ζ 0,7V

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ο πυκνωτής Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. Η απλούστερη μορφή πυκνωτή είναι ο επίπεδος πυκνωτής, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα ΑΣΚΗΣΗ 0 Κύκλωμα Όργανα ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ: Ένα τροφοδοτικό GP 4303D, δύο πολύμετρα FLUKE 179 ένα λαμπάκι πυρακτώσεως, ένα πυκνωτή και καλώδια. ΣΚΟΠΟΣ: α) Να μάθουμε να φτιάχνουμε ένα κύκλωμα στον πάγκο β)

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια 90 min. Στις ερωτήσεις 1-4 να επιλέξετε το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

Διάρκεια 90 min. Στις ερωτήσεις 1-4 να επιλέξετε το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: 2ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ Α Οµάδα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ονοµατεπώνυµο: Τµήµα: Ηµεροµηνία: 2/2/200 Διάρκεια 90 min Ζήτηµα ο Στις ερωτήσεις -4 να επιλέξετε το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ÏÅÖÅ. Α. 3. Στις οπτικοηλεκτρονικές διατάξεις δεν ανήκει: α. η δίοδος laser β. το τρανζίστορ γ. η φωτοδίοδος δ. η δίοδος φωτοεκποµπής LED Μονάδες 5

ÏÅÖÅ. Α. 3. Στις οπτικοηλεκτρονικές διατάξεις δεν ανήκει: α. η δίοδος laser β. το τρανζίστορ γ. η φωτοδίοδος δ. η δίοδος φωτοεκποµπής LED Μονάδες 5 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 007 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α Α Για τις παρακάτω προτάσεις Α. έως και Α.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα σε κάθε αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή ΕΜΠΕ ΗΣΗ;

ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή ΕΜΠΕ ΗΣΗ; ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή ΕΜΠΕ ΗΣΗ; Γράφει ο Ντίνος Νοµικός SV1GK Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Ένα από τα σηµαντικότερα µεγέθη που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την µελέτη µιας κεραίας είναι και η σύνθετη αντίσταση που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ:

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ: Πω πω δύσκολη η Φυσική!!!! Μπορεί κάποιος να µου τα κάνει λιανά µήπως και καταλάβω κάτι;;;; ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ;;;;;; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ: Μια παλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 00 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Διδάσκων : Δημήτρης Τσιπιανίτης Γεώργιος Μανδέλλος

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) : ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσαρμογής είναι τα

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσαρμογής είναι τα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6o ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1. Τι ονομάζεται προσαρμογή και πώς επιτυγχάνεται στην περίπτωση των γραμμών μεταφοράς; Προσαρμογή ονομάζεται η εξασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν τη μεταφορά της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. . Σύµφωνα µε την αρχή της επαλληλίας των κινήσεων, η αποµάκρυνση του σώµατος κάθε στιγµή, όπου: εφθ =

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. . Σύµφωνα µε την αρχή της επαλληλίας των κινήσεων, η αποµάκρυνση του σώµατος κάθε στιγµή, όπου: εφθ = Βουλιαγµένης_07/0/00, ΙΓΩΝΙΣΜ Μάθηµα : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (ΕΠΝΛΗΠΤΙΚΟ ΙΓΩΝΙΣΜ ΣΤΙΣ ΤΛΝΤΩΣΕΙΣ & ΣΤ ΚΥΜΤ) Καθηγητής/τρια: Χρόνος: 3 ώρες Ονοµατεπώνυµο: Τµήµα: Γ ΘΕΜΤ Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Μάθηµα 1ο Θέµα Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες 1. Τι ορίζουµε µε τον όρο τηλεπικοινωνία; 2. Ποιες οι βασικότερες ανταλλασσόµενες πληροφορίες, ανάλογα µε τη φύση και το χαρακτήρα τους; 3. Τι αποκαλούµε ποµπό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: Περιεχόμενα 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 2.1 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΣΗΣ 3

Διαβάστε περισσότερα

2012 : (307) : , 29 2012 : 11.00 13.30

2012  : (307) : , 29 2012 : 11.00 13.30 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρµοσµένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο : ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Θέµα ο ) Ενώ ακούµε ένα ραδιοφωνικό σταθµό που εκπέµπει σε συχνότητα 00MHz, θέλουµε να ακούσουµε το σταθµό που εκπέµπει σε 00,4MHz.

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για την Άσκηση 2: Μετρήσεις σε RC Κυκλώματα

Σημειώσεις για την Άσκηση 2: Μετρήσεις σε RC Κυκλώματα Σημειώσεις για την Άσκηση 2: Μετρήσεις σε RC Κυκλώματα Ένας πυκνωτής με μία αντίσταση σε σειρά αποτελούν ένα RC κύκλωμα. Τα RC κυκλώματα χαρακτηρίζονται για την απόκρισή τους ως προς τη συχνότητα και ως

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισαγωγή Πως λειτουργούν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Ένα βασικό μοντέλο ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται απλά από ένα πόμπο, το δίαυλο μεταδόσεως, και το δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις 2ο Σετ Ασκήσεων - Φθινόπωρο 2012

Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις 2ο Σετ Ασκήσεων - Φθινόπωρο 2012 Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις - Φθινόπωρο 2012 Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, M Sc Φυσικός http://perifysikhs.wordpress.com Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Α.1. Ποια µεταβολή ϑα έχουµε στην περίοδο ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ.. ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.. 1. Δοκιμαστική λυχνία ή δοκιμαστικό (Test lights) Η δοκιμαστική λυχνία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 03-04 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/0/03 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Αφού έχουµε γνωρίσει ορισµένους από τους φίλους µας του Γαλάτες, πάµε τώρα να δούµε γιατί στο χωριό τους σήµερα ακούγονται φωνές.

Αφού έχουµε γνωρίσει ορισµένους από τους φίλους µας του Γαλάτες, πάµε τώρα να δούµε γιατί στο χωριό τους σήµερα ακούγονται φωνές. Βρισκόµαστε στη Γαλατία το 50 π.χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωµαϊκή κατοχή εκτός από ένα χωριό ανυπόταχτων γαλάτων το οποίο αντιστέκεται ακόµη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς. Στο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύµα ampere

ηλεκτρικό ρεύµα ampere Ηλεκτρικό ρεύµα Το ηλεκτρικό ρεύµα είναι ο ρυθµός µε τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από µια περιοχή του χώρου. Η µονάδα µέτρησης του ηλεκτρικού ρεύµατος στο σύστηµα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ Οδηγός χρήσης Φωτοβολταϊκό πάνελ Πρόκειται για πάνελ υψηλής απόδοσης ισχύος από 10Wp έως 230Wp (ανάλογα με το μοντέλο). Ένα τέτοιο πάνελ παράγει σε μια καλοκαιρινή μέρα, αντίστοιχα από 50 Watt/h (βατώρες)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Α.1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ Ο μετασχηματιστής είναι μια ηλεκτρική διάταξη που μετατρέπει εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο = = 3.

ΘΕΜΑ 1ο = = 3. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt:

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt: 1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 Δώστε τον ορισμό των dbw,dbm,dbμv. Υπολογίστε την τιμή του σήματος στην έξοδο αθροιστή, όταν στην είσοδο έχουμε: Α) W + W Β) dbw + W Γ) dbw + dbw Δ) dbw + dbm Προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο 35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο Ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικές πηγές, ηλεκτρικοί πόλοι, καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Όργανα - Κύκλωµα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Όργανα - Κύκλωµα ΑΣΚΗΣΗ 0 Όργανα - Κύκλωµα ΣΥΣΚΕΥΕΣ: Ένα τροφοδοτικό, ένα βολτόµετρο, ένα αµπερόµετρο, ένα λαµπάκι πυρακτώσεως, ένας πυκνωτής. ΘΕΩΡΗΤΙΚH ΕΙΣΑΓΩΓH Ηλεκτρικό ρεύµα: Ονοµάζουµε την προσανατολισµένη κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α I A. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 6 ΔΙΟΔΟΣ ZENER ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ ΤΑΣΗΣ

Άσκηση 6 ΔΙΟΔΟΣ ZENER ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ ΤΑΣΗΣ Άσκηση 6 ΔΙΟΔΟΣ ZENER ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ ΤΑΣΗΣ Αυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike Greece 3.0. Ονοματεπώνυμο: Μητρόπουλος Σπύρος Α.Ε.Μ.: 3215 Εξάμηνο: Β'

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις σε Θέματα Α. Επιλεγμένα θέματα από το study4exams, για τα οποία δίδονται επεξηγήσεις

Παρατηρήσεις σε Θέματα Α. Επιλεγμένα θέματα από το study4exams, για τα οποία δίδονται επεξηγήσεις Παρατηρήσεις σε Θέματα Α Επιλεγμένα θέματα από το study4exams, για τα οποία δίδονται επεξηγήσεις 1. Αν μεταβληθεί η σταθερά αυτεπαγωγής του πηνίου σε ένα κύκλωμα L με αντιστάτη και πηγή εναλλασσόμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο : ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΛΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο : ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΛΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο : ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΛΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ 1 Ο συντονισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το φανταστικό μέρος της σύνθετης αντίστασης ενός κυκλώματος RCL μηδενίζεται. Αυτό συμβαίνει γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Μπαταρία Α 1. Θερμική. 2. Ακτινοβολία. Γεννήτρια Β. Θερμοστοιχείο Δ. 4. Χημική

Μπαταρία Α 1. Θερμική. 2. Ακτινοβολία. Γεννήτρια Β. Θερμοστοιχείο Δ. 4. Χημική 1. Σημειώστε με Σ και Λ για τις σωστές και λάθος προτάσεις. a. Οταν λέμε «κλείσε το φως» εννοούμε «δημιούργησε ανοιχτό κύκλωμα». b. Οταν σε ένα κύκλωμα ο διακόπτης είναι κλειστός τότε υπάρχει ρεύμα. c.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Μιχάλης Λάµπρου Νίκος Κ. Σπανουδάκης Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Αν όπου είναι κάποιος συγκεκριµένος αριθµός, τότε ο αριθµός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

Όσο χρονικό διάστηµα είχε τον µαγνήτη ακίνητο απέναντι από το πηνίο δεν παρατήρησε τίποτα.

Όσο χρονικό διάστηµα είχε τον µαγνήτη ακίνητο απέναντι από το πηνίο δεν παρατήρησε τίποτα. 1 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (Ε επ ). 5-2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Γνωρίζουµε ότι το ηλεκτρικό ρεύµα συνεπάγεται τη δηµιουργία µαγνητικού πεδίου. Όταν ένας αγωγός διαρρέεται από ρεύµα, τότε δηµιουργεί γύρω του

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΩΝ ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ 1. Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 4.0 ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεφωνία είναι ένα βασικό και πολύ διαδεδομένο ηλεκτρολογικό επικοινωνιακό σύστημα. Η τηλεφωνία είναι από τα παλαιότερα ηλεκτρολογικά επικοινωνιακά συστήματα. Το τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση.

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010 SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Γράφει ο SV8CYR Αλέξανδρος Καρπαθίου sv8cyr@mycosmos.gr Το

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν. Κατ/νσης Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν. Κατ/νσης Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν. Κατ/νσης Γ Λυκείου Ζήτηµα ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ο πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΚΦE ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΚΦE ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΚΦE ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 17 η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2019 Τοπικός Προκριματικός

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν.Κατ/νσης Γ Λυκείου 2000 ÈÅÌÅËÉÏ

Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν.Κατ/νσης Γ Λυκείου 2000 ÈÅÌÅËÉÏ Ζήτηµα ο Θέµατα Φυσικής Θετικής & Τεχν.Κατ/νσης Γ Λυκείου Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ο πρώτος κανόνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) : ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι το απλό ηλεκτρικό κύκλωµα; ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι µαθητές να: είναι σε θέση να

Διαβάστε περισσότερα

1. πρώτος κανόνας Kirchhoff α) Ε=Ι.R oλ 2. κλειστό κύκλωµα ιδιοσυχνότητα 3. κυκλώµατος RLC σε σειρά. t νόµος της επαγωγής δ) 1 4.

1. πρώτος κανόνας Kirchhoff α) Ε=Ι.R oλ 2. κλειστό κύκλωµα ιδιοσυχνότητα 3. κυκλώµατος RLC σε σειρά. t νόµος της επαγωγής δ) 1 4. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΪΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ(6) ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Στον παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Κυκλωμάτων RF

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Κυκλωμάτων RF Εισαγωγή στη Σχεδίαση Κυκλωμάτων F Παθητικά δικτυώματα assive Networks Σωτήριος Ματακιάς, -3, Σχεδίαση Τηλεπικοινωνιακών V Κυκλωμάτων, Κεφάλαιο 5 /49 ee, κεφάλαιο 4 Προσαρμογή Φιλτράρισμα Αντιστάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ-ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-KΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ-ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-KΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19-10-2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ-ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-KΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Στις ερωτήσεις Α1 Α4

Διαβάστε περισσότερα

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο.

Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το Ασύρματο Δίκτυο. Χρήσιμα στοιχεία για το ασύρματο δίκτυο που κατασκευάζεται στην Καλαμπάκα μας έστειλε ο συμπολίτης μας κ. Φώτης Πεντεδήμος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sat24.gr Ο κ. Πεντεδήμος μας αναλύει παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1

ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 ΘΕΜΑ 1 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά τα πειράµατα έγιναν από τους Michael Faraday και Joseph Henry.

Αυτά τα πειράµατα έγιναν από τους Michael Faraday και Joseph Henry. Επαγόµενα πεδία Ένα µαγνητικό πεδίο µπορεί να µην είναι σταθερό, αλλά χρονικά µεταβαλλόµενο. Πειράµατα που πραγµατοποιήθηκαν το 1831 έδειξαν ότι ένα µεταβαλλόµενο µαγνητικό πεδίο µπορεί να επάγει ΗΕΔ σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΜΠΟΥ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ 1431 ΑΜ. μάρτιος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΜΠΟΥ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ 1431 ΑΜ. μάρτιος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΜΠΟΥ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ 1431 ΑΜ μάρτιος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ OSCILLATOR BYFFER SCHEMATIC (EF89 6V6GT 807 tubes) 1 FINAL R.F AMPLIFIER 400 WATT MAX 813 TUBE

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή μελετάται η συμπεριφορά ενός κυκλώματος RLC σε σειρά κατά την εφαρμογή εναλλασσόμενου ρεύματος. Συγκεκριμένα μελετάται η μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση. Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού

5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1. Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση. Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού 5. Τροφοδοτικά - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 5. ΤΡΟΦΟ ΟΤΙΚΑ 220 V, 50 Hz. 0 V Μετασχηµατιστής Ανορθωµένη τάση Εξοµαλυµένη τάση Σταθεροποιηµένη τάση 0 V 0 V Ανορθωτής Σχηµατικό διάγραµµα τροφοδοτικού Φίλτρο

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Ενιαίου Λυκείου ευτέρα 26 Γενάρη 2015 Στατικός Ηλεκτρισµός/Συνεχές Ρεύµα Σύνολο Σελίδων: επτά (7) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο Οµάδα Α: Θέµα Α Στις ηµιτελείς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ Οποτε ακούτε ραδιόφωνο, βλέπετε τηλεόραση, στέλνετε SMS χρησιµοποιείτε ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία (ΗΜΑ). Η ΗΜΑ ταξιδεύει µε

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Η Ηλιακή Ενέργεια Τµήµα: β2 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 24/12/2017 ΣΟΦΙΑ ΔΟΛΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΥ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΥ) ΚΙΝΗΤΗΡΑ Ένας επαγωγικός ή ασύγχρονος κινητήρας είναι στην ουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους 11/10/2011 08:28 καθ. Τεχνολογίας Τι είναι Ηλεκτρισμός Ηλεκτρισμός είναι η κατευθυνόμενη κίνηση των ηλεκτρονίων μέσα σ ένα σώμα το οποίο χαρακτηρίζεται σαν αγωγός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αρκεί να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 Ο TMHMA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ του παραρτήµατος Ληξουρίου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥ ΩΝ 2007-2008 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ. Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής Η/Μ ΚΥΜΑΤΑ 1. Τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα: Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής α. είναι διαµήκη. β. υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. γ. διαδίδονται σε όλα τα µέσα µε την ίδια ταχύτητα. δ. Δημιουργούνται από

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Το εξεταστικό δοκίµιο µαζί µε το τυπολόγιο αποτελείται από εννιά (9) σελίδες. Τα µέρη του εξεταστικού δοκιµίου είναι τρία (Α, Β και Γ ).

Το εξεταστικό δοκίµιο µαζί µε το τυπολόγιο αποτελείται από εννιά (9) σελίδες. Τα µέρη του εξεταστικού δοκιµίου είναι τρία (Α, Β και Γ ). ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙI) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα