Η Αναπαράσταση των Κινδύνων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Αναπαράσταση των Κινδύνων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης"

Transcript

1 Η Αναπαράσταση των Κινδύνων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Έφη Σίμου, PhD Συγγραφέας του «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ, Κίνδυνος και Δημόσια Υγεία Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

2 Τα ΜΜΕ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής Τα περισσότερα πράγματα που γνωρίζουμε για τον κόσμο με εξαίρεση τις καθημερινές μας εμπειρίες, προέρχονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

3 σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι περισσότερες ιστορίες δεν λέγονται από τους γονείς, το σχολείο, την εκκλησία και την κοινότητα ή ακόμα και από τις ίδιες τις χώρες, αλλά από ατίθασους επιχειρηματικούς κολοσσούς που έχουν κάτι να πουλήσουν

4 Κυρίως για τις νέες γενιές, που μεγαλώνουν με δεδομένη την τεχνολογική ανάπτυξη και τα προϊόντα της, τα ΜΜΕ αποτελούν την κύρια πηγή ιστορικής αφήγησης.

5 Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο το διαδίκτυο και οι εφημερίδες αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης για τα περισσότερα θέματα, μεταδίδουν πληροφορίες, επηρεάζουν το επίπεδο κατανόησης ενός θέματος, αντανακλούν τις απόψεις του κοινού.

6 Μας λένε.. Παραπλανητικές Ειδήσεις

7 Καθοδηγούν την κοινή γνώμη Ο Γερμανός καγκελάριος Βίσμαρκ ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε το λεγόμενοταμείο Ερπετών από το οποίο δωροδοκούσε τους δημοσιογράφους Φωτογραφία σύμβολοσταθμός για την κατάχρηση εξουσίας από τα ΜΜΕ Paul Joseph Goebbels Εγκληματίας Πολέμου ( )

8 Μας ενημερώνουν με παραπλανητικούς τίτλους Μας ενημερώνουν με ανησυχητικούς τίτλους Με εντυπωσιακούς τίτλους

9 MME και Υγεία Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεπικουρούμενα από την τεχνολογία, είναι διαμεσολαβητές της εξειδικευμένης επιστημονική γνώσης στο ευρύτερο κοινό, το οποίο ενημερώνεται μέσα από εκλαϊκευμένα άρθρα, εκπομπές και ρεπορτάζ για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη.

10 MME και Υγεία Είναι γεγονός ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η επιστημονική αλήθεια είναι ουσιαστικά αυτό που διαβάζουν στις ιστοσελίδες, στις εφημερίδες ή παρακολουθούν στα δελτία ειδήσεων και όπως έχει εύστοχα επισημανθεί: «τα μέσα ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας στη διαμεσολάβηση.. για τη διάδοση της ιατρικής έρευνας, της δημόσιας υγείας και της πολιτικής

11 MME και Υγεία Οι επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της ιατρικής έρευνας δίνουν συμβουλές και διέξοδο για το τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι για να ζήσουν μια σωστή και υγιή ζωή, η οποία θα απομακρύνει την πιθανότητα του πόνου και του θανάτου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

12

13

14

15

16 Το κυνήγι του πρωτοσέλιδου Αναφορές από δημοσιογράφους πιστοποιούν ότι ο παράγoντας φόβος έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ιστορίας, που μπορεί να γίνει πρωτοσέλιδο τρομοκρατώντας παράλληλα το κοινό. Για δημοσιογράφους και εκδότες που προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των αναγνωστών ή των θεατών τους, και κατ επέκταση τα κέρδη τους οι κίνδυνοι αποτελούν ιστορίες, που μπορούν να προσελκύσουν περισσότερη προσοχή και επομένως αγορά διαφημιστικού χρόνου.

17 Το κυνήγι του πρωτοσέλιδου Οι δημοσιογράφοι καλούνται να βρουν αξιόλογες προς δημοσίευση ιστορίες εντός συντόμου χρονικού διαστήματος. Χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για την κάλυψη του κινδύνου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις μοιάζει με το ενδιαφέρον των τρομοκρατών. Και οι δύο ενδιαφέρονται για τη συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος άμεσα.

18 Το κυνήγι του πρωτοσέλιδου Αν συνεχίσουμε στη συλλογιστική, σχέσης κόστους απόδοσης με όρους διάθεσης πόρων μια έγκυρη και αξιόπιστη έρευνα για τους δημοσιογράφους κοστίζει πολύ πιο ακριβά σε σχέση με ένα πρόχειρο ρεπορτάζ, που έχει απλώς ως σκοπό να εντυπωσιάσει το κοινό.

19 Το κυνήγι του πρωτοσέλιδου Αν η κοινωνία πράγματι ενδιαφέρεται να διαβάζει ακριβή ρεπορτάζ για πολύπλοκα θέματα όπως, είναι για παράδειγμα, ο κίνδυνος από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου, τότε με κάποιον τρόπο πρέπει να αυξηθεί το κόστος για τους δημοσιογράφους, που επιθυμούν και έχουν την ικανότητα να διεξάγουν μια έρευνα τέτοιου είδους. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι δημοσιογράφοι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην επικαιρότητα, στα «νέα της ημέρας», γεγονός, που τους κάνει σε συνεργασία και συμφωνία με τον εκδότη να μην παρουσιάζουν συχνά μακροπρόθεσμους κινδύνους αλλά αυτούς, που μπορούν να γίνουν πρωτοσέλιδο άμεσα.

20 Έλλειψη Επιστημονικής Εκπαίδευσης Οι δημοσιογράφοι υγείας στην πλειοψηφία τους δεν είναι επιστήμονες, επομένως πολλές φορές δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να κρίνουν αντιφατικά μεταξύ τους αποτελέσματα,ούτε να εντοπίσουν τους περιορισμούς μιας μελέτης. Επίσης, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για στατιστικά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να παρουσιάζουν τη συνολική εικόνα ενός κινδύνου, όπως οι επιστήμονες, αλλά οι επιλογές τους καθορίζονται από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα μπορεί να είναι οι διαμάχες μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών.

21 Έλλειψη Επιστημονικής Εκπαίδευσης Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός στην παρουσίαση των επιστημονικών ειδήσεων, όπως μπορεί να είναι ίσως για άλλες ειδήσεις διότι κυρίως βασίζεται σε μια μόνο πηγή και συνήθως αυτή η πηγή είναι κάποιο επίσημο δελτίο τύπου, το οποίο ενθαρρύνεται να αντιγράψει αυτούσιο στην αναφορά του, εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και κρατώντας τη σχέση κόστους απόδοσης σε λογικά επίπεδα.

22 Έλλειψη Επιστημονικής Εκπαίδευσης Εκούσια ή ακούσια, οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει οι σύγχρονοι θεματοφύλακες της πληροφορίας και της γνώσης αποφασίζοντας εκείνοι ποιες ερευνητικές εξελίξεις θα πληροφορηθεί το κοινό. Όταν όμως το «φίλτρο» δεν λειτουργεί ορθολογικά, τότε είναι λογικό η νέα γνώση να επηρεάσει τη συλλογική συνείδηση με διαστρεβλωτικό τρόπο.

23 Σύνδεση του κινδύνου με υφιστάμενες αντιλήψεις Τα ΜΜΕ τείνουν να συνδέουν την παρουσίαση του κινδύνου με εκάστοτε παγιωμένες αντιλήψεις, απόψεις και κοινωνικές αναπαραστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο εκλαϊκεύουν τη γνώση που έχουν για ένα συγκεκριμένο θέμα, που αφορά ένα κίνδυνο, ώστε το κοινό να μπορεί να την προσλάβει, κατανοήσει και αποθηκεύσει στη μακρόχρονη μνήμη του, κοινώς να την οικειοποιηθεί. Όμως, όταν αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στην παρουσίαση των κινδύνων, που προέρχονται από τις επιστημονικές ανακαλύψεις, τότε, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι πολύ πιθανή με δυσάρεστες συνέπειες για την έρευνα

24 Σύνδεση του κινδύνου με υφιστάμενες αντιλήψεις Ερευνητές παραθέτουν το παράδειγμα του λαϊκού μύθου του Frankenstein. Ο μύθος χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τα ΜΜΕ στην παρουσίαση των κινδύνων που εγκυμονεί η καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, και γενικότερα η κλωνοποίηση. Ο λαϊκός μύθος του Frankenstein αποτελεί ένα κατανοητό παράδειγμα για το ευρύ κοινό των ακούσιων συνεπειών που μπορεί να έχει η ανθρώπινη παρέμβαση στις φυσικές βιολογικές διεργασίες.

25 Σύνδεση του κινδύνου με υφιστάμενες αντιλήψεις Αντί της ορθής χρήσης της επιστημονικής γνώσης, οι συντάκτες των ΜΜΕ επιστρατεύουν μια λαϊκή αναπαράσταση για ένα μύθο προκειμένου να διαμορφώσουν την μαζική αντίληψη του κινδύνου για τη γενετική τροποποίηση. Με την ίδια μεταφορά παρουσιάζεται πολύ συχνά η θεματική της κλωνοποίησης, των γονιδιακών θεραπειών και των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Η χρήση αυτής της μεταφοράς διαστρεβλώνει την αντίληψη του κινδύνου από το ευρύ κοινό, το οποίο πλέον χρησιμοποιεί την «εύπεπτη» κοινωνική αναπαράσταση, που του «σερβίρουν» με έναν ελάχιστα πρωτότυπο καθ όλα παραδοσιακό τρόπο.

26 Έλλειψη Επιστημονικής Εκπαίδευσης Άμεσο αποτέλεσμα της περιορισμένης ή ελλιπούς κάλυψης του συγκεκριμένου θέματος είναι να περιορίζεται η έρευνα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και να θεσπίζονται νόμοι, που την περιορίζουν, όπως έγινε και στην περίπτωση των βλαστοκυττάρων, μιας νέας ανακάλυψης, που παρουσιάστηκε στο κοινό ως άλλη μια αναβίωση του μύθου του Frankenstein και οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush να εκφράσει τη δημόσια αντίθεση του στην έρευνα ικανοποιώντας τα αισθήματα των ψηφοφόρων του. Dolly

27 Έλλειψη Επιστημονικής Εκπαίδευσης Δέκα χρόνια μετά, η διαμάχη για την τεχνολογία των βλαστοκυττάρων έχει πλέον επιλυθεί. Τώρα πια είναι πιθανό να ληφθούν βλαστοκύτταρα από αμνιακό υγρό, αν όμως είχε επιτραπεί η χρήση της τεχνολογίας των βλαστοκυττάρων τα τελευταία δέκα χρόνια, που είναι διαθέσιμη, περίπου ασθενείς, που χρειάζονταν άμεσα μεταμόσχευση, θα είχαν ίσως επιβιώσει (Giles, 2010). Ευλόγως συνάγεται το συμπέρασμα του πόσο σημαντικό είναι οι επιστήμονες να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν άμεσα τον κίνδυνο με το κοινό και χωρίς τη συνηγορία των ΜΜΕ, τα οποία παρουσιάζουν τον κίνδυνο ανάλογα με τους δικούς τους σκοπούς, διαστρεβλώνοντας συχνά την πραγματικότητα με διάφορους τρόπους.

28 Υπεραπλούστευση- αποσπασματικότητα Η επιστήμη είναι πολύπλοκη και σπανίως προσφέρει την ευκαιρία για απόλυτες και σαφείς απαντήσεις. Συνήθως, κάθε επιστημονική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα πρέπει να «ερμηνεύονται με επιφύλαξη» κάνοντας λόγο για «περιορισμούς στην έρευνα». Στις ίδιες ή σε άλλες περιπτώσεις θα τονίσουν την ανάγκη για «επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων» από σειρά μελετών, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο διατυπώσεων του είδους: «τα αποτελέσματα δείχνουν μια τάση για» «..τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά»

29 Υπεραπλούστευση- αποσπασματικότητα Ακόμα και οι καλύτερα σχεδιαζόμενες έρευνες έχουν πάντοτε ένα περιθώριο στατιστικού σφάλματος που κυμαίνεται από 1-5%. Ο δημοσιογραφικός λόγος είναι δύσκολο να συμπεριλάβει όλες αυτές τις παραμέτρους καθώς συχνά ο χρόνος και ο χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος (ολιγόλεπτα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, μονόστηλα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες). Κατά αυτό τον τρόπο η παρουσίαση των κινδύνων στο κοινό γίνεται με έναν αποσπασματικό, ευκαιριακό τρόπο επαυξάνοντας τη διαστρέβλωση, που οφείλεται στην «αποσπασματικότητα».

30 Υπεραπλούστευση- αποσπασματικότητα Για παράδειγμα όταν τα ΜΜΕ καλούνται να καλύψουν θέματα σχετικά με τον καρκίνο είτε υπερτονίζουν πειραματικές θεραπείες θαύματα που αργότερα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές είτε τις πολύ «σκοτεινές» όψεις της ασθένειας,είτε γενετικούς παράγοντες αφήνοντας στην αφάνεια θέματα όπως η θεραπεία, τα ποσοστά επιβίωσης, η σημασία της πρόληψης και άλλους παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση της νοσηρότητας.

31 Υπεραπλούστευση- αποσπασματικότητα Το κοινό έτσι αποκομίζει μια αποσπασματική εικόνα για τον κίνδυνο από τη νόσο, φοβάται υπερβολικά, υιοθετεί μια «μοιρολατρική» στάση απέναντι στον κίνδυνο η οποία συνήθως εκφέρεται ως «είναι κληρονομικό, είναι στα γονίδια μου», δεν κάνει προληπτικές εξετάσεις και έτσι χάνει πιο εύκολα τις ελπίδες του στο ενδεχόμενο μιας θετικής διάγνωσης, ακόμα και αν υπάρχουν πολλές ελπίδες επιβίωσης

32 Υπεραπλούστευση- αποσπασματικότητα Διαπιστώνεται η τάση οι δημοσιογράφοι να περιορίζονται σε μια αδρή παρουσίαση του εκάστοτε κινδύνου, τονίζοντας μόνο τις «ενδιαφέρουσες» λεπτομέρειες. Η πληροφορία δίνεται στο κοινό (υπερ)απλουστευμένη με αποτέλεσμα να στερείται ακρίβειας και να οδηγεί σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας..

33 Υπεραπλούστευση- αποσπασματικότητα Για παράδειγμα, ένα μονόστηλο σε μια εφημερίδα ενημερώνει το κοινό για «αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών στα αστικά κέντρα». Ο απλός αναγνώστης χρήστης των ΜΜΕ θα οδηγηθεί πιθανά στο συμπέρασμα ότι η διαβίωση στην πόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της αυτοκαταστροφικότητας αυτοκτονικότητας. Εντούτοις, σημαντικές «λεπτομέρειες», που κάνουν όμως τη διαφορά, αποσιωπούνται: ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στις επαρχιακές περιοχές και αν έχει αυξηθεί, αν επίσης έχει αυξηθεί και ο πληθυσμός των κατοίκων των πόλεων και αν οι νέοι κάτοικοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

34 Η υπερβολική κάλυψη θεμάτων που εμπεριέχουν στοιχεία τρόμου, βίας, συγκίνησης και γενικότερα υποδαυλίζουν το ανθρώπινο συναίσθημα με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Ένας πρωτοεμφανιζόμενος ιός της γρίπης παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ με πολεμικά χρώματα. Είναι ο «εισβολέας» στα σπίτια μας που φέρνει τον «πόλεμο» και οι ειδήσεις, που μεταδίδονται για αυτόν μοιάζουν με πολεμικά ανακοινωθέντα. Από την άλλη, η συγκίνηση εξασφαλίζεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που είναι έντονο το προσωπικό στοιχείο, δίνοντας την ευκαιρία στον χρήστη τον ΜΜΕ να ταυτιστεί, ευκολότερα με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών των ΜΜΕ θετικά ή αρνητικά Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στις ατομικές δυσκολίες ώστε να ξεπεραστεί, η ασθένεια και λιγότερη στις κοινωνικές παραμέτρους, που οδηγούν στον κίνδυνο που αποδίδεται στην παραδοχή ότι το κοινό ταυτίζεται πιο εύκολα με προσωπικές ιστορίες, οι οποίες συνήθως συγκινούν περισσότερο. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η αντίληψη του κοινού για τον κίνδυνο επηρεάζεται περισσότερο από ανεκδοτολογικές, ατομικές ιστορίες σε σχέση με την προβολή επίσημων στατιστικών από τα ΜΜΕ.

35 Η υπερβολική κάλυψη θεμάτων που εμπεριέχουν στοιχεία τρόμου, βίας, συγκίνησης και γενικότερα υποδαυλίζουν το ανθρώπινο συναίσθημα με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Έχει διαπιστωθεί ότι περιπτώσεις διάσημων καρκινοπαθών προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας στο πρόβλημα τους με αποτέλεσμα το τελευταίο να υπερτονίζεται, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ασυνήθιστο είδος καρκίνου. Οι δημοσιογράφοι μπορεί να μη διαθέτουν στο σύνολο τους επιστημονική εκπαίδευση ώστε να κρίνουν μια επιστημονική δημοσίευση αλλά γνωρίζουν όμως πολύ καλά τι θέλει το κοινό. Αυτό που αποδεδειγμένα θέλει η πλειοψηφία του κοινού είναι ένα μείγμα βίας, τρόμου, φόνων, αδρεναλίνης σε συνδυασμό με όσο περισσότερο Glamour και Lifestyle.

36 Η υπερβολική κάλυψη θεμάτων που εμπεριέχουν στοιχεία τρόμου, βίας, συγκίνησης και γενικότερα υποδαυλίζουν το ανθρώπινο συναίσθημα με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Το τελευταίο φαίνεται πως αφορά περισσότερο τις γυναίκες, καθώς, πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ανάγνωση περιοδικών με θέμα το Lifestyle επηρεάζει τις γυναικείες αντιλήψεις αναφορικά με τι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους με αποτέλεσμα να υιοθετούν συμπεριφορές, που σχετίζονται με τη βελτίωση της εικόνας, που έχουν για το σώμα και τη σεξουαλικότητα τους, οι οποίες όμως μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία τους, όπως είναι οι εξαντλητικές δίαιτες, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για να «μαυρίσουν», η υπερβολική ενασχόληση με την εικόνα του σώματος.

37 Η υπερβολική κάλυψη θεμάτων που εμπεριέχουν στοιχεία τρόμου, βίας, συγκίνησης και γενικότερα υποδαυλίζουν το ανθρώπινο συναίσθημα με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Η ανάγνωση του άρθρου της «σύνταξης» (editorial) αυτών των περιοδικών μπορεί να επηρεάσει θετικά το κοινό ώστε να υιοθετήσει συμπεριφορές, που απορρέουν από διαφημίσεις, που δημοσιεύονται στην ίδια έκδοση. Ένα άρθρο «σύνταξης», το οποίο προβάλει ότι είναι sexy για μια γυναίκα να είναι ομοιόμορφα μαυρισμένη, μπορεί να την επηρεάσει ώστε να αγοράσει ένα διαφημιζόμενο στο ίδιο έντυπο προϊόν για ομοιόμορφο μαύρισμα ή να επιλέξει τις υπηρεσίες ενός Solarium, η διαφήμιση, του οποίου φιλοξενείται στις ίδιες σελίδες. Είναι όμως γνωστό ότι η έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

38 Η υπερβολική κάλυψη θεμάτων που εμπεριέχουν στοιχεία τρόμου, βίας, συγκίνησης και γενικότερα υποδαυλίζουν το ανθρώπινο συναίσθημα με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Γενικότερα, επιλέγονται να παρουσιαστούν κίνδυνοι, που είναι άμεσα θανατηφόροι, κίνδυνοι «περίεργοι» («θάνατος στην παραλία από απορριμματοφόρο»), που διανθίζονται από προσωπικές αναφορές, κίνδυνοι οι οποίοι «σκοτώνουν» διασημότητες και κίνδυνοι της επικαιρότητας.

39 Η υπερβολική κάλυψη θεμάτων που εμπεριέχουν στοιχεία τρόμου, βίας, συγκίνησης και γενικότερα υποδαυλίζουν το ανθρώπινο συναίσθημα με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Αντί οι δημοσιογράφοι να αναφέρουν ότι στις 24/ μαθητές πήγαν με ασφάλεια στο σπίτι τους οδηγώντας το ποδήλατο τους, θα αναφέρουν αντ αυτού τη μοναδική περίπτωση του μαθητή, που την ίδια ημερομηνία έπεσε «θύμα βίαιης ομαδικής ληστείας με σιδερολοστό» και στόχο το ποδήλατο του.

40 Τελικά για μια μερίδα των ΜΜΕ: «Οι καλές ειδήσεις δεν είναι ειδήσεις».

41 Η παρουσίαση του κινδύνου από τα ΜΜΕ εξαρτάται από τη δραστηριότητα των κοινωνικών ομάδων που καλούνται να τον αντιμετωπίσουν Έχει διαπιστωθεί ότι δεν δημοσιεύονται απαραίτητα οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αλλά αυτοί που προβάλλονται ως τέτοιοι εντός του εκάστοτε κοινωνικού πλαισίου. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι συνήθως οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι συγγενείς τους και ομάδες ακτιβιστών. Οι τελευταίοι δεν προσπαθούν απλώς να «περάσουν» τη θεματική τους ατζέντα στα ΜΜΕ, αλλά η ίδια η δράση τους γίνεται γεγονός, ιδιαίτερα αν σοκάρει την κοινή γνώμη. Κατά καιρούς έχουμε γίνει μάρτυρες πλήθους τέτοιων παραδειγμάτων.

42 Η παρουσίαση του κινδύνου από τα ΜΜΕ εξαρτάται από τη δραστηριότητα των κοινωνικών ομάδων που καλούνται να τον αντιμετωπίσουν Οικολόγοι, που πετάνε στις αυλές του υπουργείου περιβάλλοντος εκατοντάδες νεκρά πτηνά, που χάθηκαν σε κάποια περιβαλλοντική καταστροφή, άλλες φορές κλείνουν την είσοδο λιμανιών διαμαρτυρόμενοι για τη ρίψη αποβλήτων στη θάλασσα, οργανώνουν μαζικά συλλαλητήρια κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

43 Η παρουσίαση του κινδύνου από τα ΜΜΕ εξαρτάται από τη δραστηριότητα των κοινωνικών ομάδων που καλούνται να τον αντιμετωπίσουν Σήμερα είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να πεθάνει την ώρα, που οδηγεί το αυτοκίνητο του, παρά από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, παρόλα αυτά, δεν οργανώνονται αναλογικά μαζικά συλλαλητήρια και δράσεις ακτιβιστών ενάντια στην οδήγηση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας.

44 Η φύση των ΜΜΕ Η αναφορά του κινδύνου πάντοτε εξαρτιόταν από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΜΜΕ, όπως η επικέντρωση τους στην επικαιρότητα, διαφορετικοί τρόποι ερμηνείας των γεγονότων και το προφίλ του ίδιου του μέσου, η εικόνα δηλαδή, που θέλει να δίνει στο κοινό. Αν η εικόνα αυτή είναι του παραδοσιακού, συντηρητικού μέσου, τότε θα χαρακτηρίζεται από την τάση να παρουσιάζει πολιτικά ορθή θεματολογία και τελικά να υποπίπτει στη διαστρέβλωση, που ο Bennett (2007) ονομάζει «κανονικοποίηση» (Normalization), όπως για παράδειγμα, ο εξοβελισμός των «απόβλητων» ομοφυλόφιλων χαρακτήρων από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές, που συνήθως προβάλλονται το μεσημέρι.

45 Η φύση των ΜΜΕ Ως προς την παρουσίαση των κινδύνων η διαπίστωση αυτή σημαίνει πως τα ΜΜΕ έχουν την τάση να καλύπτουν ειδησεογραφικά κινδύνους, με τρόπο, που εναρμονίζεται με τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε κοινωνίας, ουσιαστικά «κανονικοποιώντας» την είδηση.

46 Η φύση των ΜΜΕ Το είδος των κινδύνων, που δεν επιλέγονται, είναι αυτό των «πολιτικά ανορθόδοξων». Ο ιός HIV, όταν πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε συνδεθεί με τη μη αποδεκτή τότε κοινωνική ομάδα των ομοφυλοφίλων, οπότε και ήταν «αόρατος» για τα ΜΜΕ μέχρι την αποκάλυψη του διάσημου ηθοποιού Rock Hudson ότι είναι φορέας και τον ακόλουθο θάνατο του.

47 Η φύση των ΜΜΕ Η ροή των πληροφοριών λειτουργεί όπως και η ροή του αίματος. Κατά την κυκλοφορία του αίματος σε ένα οργανισμό εισέρχονται και ανεπιθύμητες ή βλαβερές ουσίες στο νεφρικό σύστημα, οι οποίες ευτυχώς κατόπιν θα αποβληθούν από το σώμα μέσω των εκκρίσεων. Ο οργανισμός θα προσπαθήσει αρχικά και σε συνειδητό επίπεδο να αποφύγει τη λήψη αυτών των βλαβερών ουσιών αλλά δεν μπορεί να το κάνει πλήρως και θα επιτρέψει σε ένα ποσοστό από αυτές να εισέλθουν εντός του.

48 Η φύση των ΜΜΕ Το ίδιο συμβαίνει με τα ΜΜΕ. Προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη σε συνειδητό επίπεδο αλλά για διάφορους λόγους αυτό δεν είναι πάντοτε πιθανό. Τα λάθη αυτά διορθώνονται με νέες δημοσιεύσεις, οι οποίες γίνονται ειδήσεις για αυτόν ακριβώς το λόγο. Διαψεύδουν κάτι εξ αρχής ψευδές και ανακριβές, το οποίο όμως μέχρι εκείνο το σημείο είναι κομμάτι της ιστορίας άρα κάτι αληθινό, οφείλοντας την αληθοφάνεια του στην προβολή του από τα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα έγινε με το ανύπαρκτο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων του Ιράκ, η ύπαρξη του οποίου κατόπιν διαψεύστηκε από τα ΜΜΕ.

49 Η φύση των ΜΜΕ Η μεταγενέστερη διάψευση της είδησης σαφώς και αποτελεί είδηση. Στην περίπτωση της παρουσίασης του κινδύνου και ανάλογα με το είδος του, ο τελευταίος μπορεί να τρομοκρατήσει το κοινό ή να το καθησυχάσει. Η είδηση ότι ένας νέος ιός της γρίπης έχει υψηλή θνησιμότητα για νέα και υγιή άτομα μπορεί να δημοσιευτεί αυτούσια στα ΜΜΕ, όταν ελεγχθεί για την ακρίβεια του περιεχομένου της. Πρόκειται για μια αρνητική είδηση, με υψηλό ποσοστό συναισθηματικότητας και δραματοποίησης, η οποία μπορεί να συγκινήσει και να επηρεάσει άμεσα το κοινό. Οπότε και δημοσιεύεται και με επιτυχία στο πρωτοσέλιδο.

50 Η φύση των ΜΜΕ Αργότερα μαθαίνουμε πως την ίδια περίοδο της έξαρσης της δραστηριότητα τους νέου ιού, καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά νέων και υγιών, που κατέληξαν από έναν άλλο, παλαιότερο ιό της γρίπης. Το τελευταίο γίνεται είδηση καθώς ανατρέπει τα υπάρχοντα δεδομένα και ωθεί τον πληθυσμό σε εφησυχασμό καθώς ο νέος κίνδυνος φαίνεται πως είναι λιγότερο φονικός για τον πληθυσμό σε σχέση με τον παλιό, ο οποίος είναι γνωστός και το κοινό γνωρίζει πώς να τον διαχειριστεί.

51 Η φύση των ΜΜΕ Ο συνδυασμός του κινδύνου με τη συνομωσιολογία και με τις αντιπαραθέσεις επιστημόνων φέρνει ακροαματικότητα, τηλεθέαση, κάνει τους διαδικτυακούς τόπους δημοφιλείς, πουλά φύλα και τελικά φέρνει διαφημίσεις και κέρδη για τους οργανισμούς των ΜΜΕ.

52 Συμπεράσματα Επιχειρώντας την διεξαγωγή ενός τελικού συμπεράσματος αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην αναπαράσταση της διακινδύνευσης σε θέματα υγείας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων

53 Συμπεράσματα Η παραγωγή των ειδήσεων είναι μια επιχείρηση, η οποία για να συνεχίσει να υπάρχει θα πρέπει να είναι κερδοφόρα. Η διαπίστωση αυτή είναι σημαντική στην ερμηνεία των κριτηρίων, βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή των ειδήσεων.

54 Συμπεράσματα Είναι γεγονός, ότι σε μεγάλο ποσοστό ο τρόπος παρουσίασης της ειδησεογραφίας υγείας διέπεται από έλλειψη αντικειμενικότητας, προχειρότητα και επιφανειακό τρόπο κάλυψης, σε ότι αφορά το περιεχόμενο της είδησης, αλλά και σε πολλά μορφολογικά της στοιχεία όπως είναι οι εντυπωσιακοί ή δραματοποιημένοι τίτλοι που προαναγγέλλουν την είδηση.

55 Συμπεράσματα Είναι επίσης γεγονός ότι τα θέματα που προβάλλονται έχουν σχέση με αιτίες που πιθανόν να ενδιαφέρουν το αναγνωστικό κοινό λόγω του ότι η συλλογική του μνήμη και το γνωσιακό του υπόβαθρο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε, να δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα που άπτονται σεναρίων καταστροφής και φόβου και επιτείνουν την γενικότερη ανησυχία του ή θεμάτων που δεν απαιτούν από τους ίδιους τους ανθρώπους λήψη αποφάσεων για αλλαγή συμπεριφοράς, αλλά η ευθύνη για την προστασία της υγείας μετατίθεται σε κάποιον άλλον. Οι ειδήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη ανταλλακτική αξία για τα ΜΜΕ, καθώς μεγιστοποιούν την πιθανότητα αύξησης των κερδών τους μέσω της θεματολογίας που θα προσελκύσει μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό.

56 Συμπεράσματα Οι δημοσιογράφοι δεν αποφασίζουν ούτε για τη γραμμή των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων, όπου εργάζονται ούτε καν για το περιεχόμενο και την ποιότητα των πληροφοριών που θεωρητικά χειρίζονται. Αυτά ρυθμίζονται από άλλους μηχανισμούς, που σχετίζονται με τις πωλήσεις διαφημιστικού χρόνου, τα ποσοστά τηλεθέασης, και την εκάστοτε άνωθεν επιβαλλόμενη κυρίαρχη άποψη, προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές προτεραιότητες.

57 Συμπεράσματα Οι δημοσιογράφοι δεν είναι επιστήμονες, αλλά εργάζονται στο πλαίσιο σκληρού ανταγωνισμού, καλούνται να βρουν αξιόλογες προς δημοσίευση ιστορίες, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος και πολλές φορές δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να κρίνουν αντιφατικά μεταξύ τους αποτελέσματα, ούτε να εντοπίσουν τους περιορισμούς μιας επιστημονικής μελέτης.

58 Συμπεράσματα Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με θέματα ιατρικής φύσεως δεν διαθέτουν κάποιο πτυχίο σχετιζόμενο με ιατρική ειδικότητα, ούτε σχετική εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή θα πρέπει κάθε φορά να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως κάνουν οι συνάδελφοι τους σε άλλες θεματικές ενότητες, κυρίως δηλαδή να ενδιαφέρονται για την αναγνωστική εμπορική αξία των ειδήσεων που δημοσιεύουν, ώστε να προσελκύσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους του κοινού

59 Συμπεράσματα Ο περιορισμός του χώρου και του χρόνου ως προς τη σύνταξη των ειδήσεων σημαίνει πως οι δημοσιογράφοι συχνά δεν έχουν το χρόνο ή την επαγγελματική ευσυνειδησία να διερευνήσουν εξονυχιστικά μια είδηση. Οι συντάκτες υγείας έχουν να διαχειριστούν δεδομένα από έναν επιστημονικό κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται, αλλά και να τα παρουσιάσουν με τρόπο κατανοητό στο κοινό. Σε αυτήν την προσπάθεια, λογικό επακόλουθο είναι ένας μεγάλος όγκος δεδομένων να χάνεται ή να διαστρεβλώνεται.

60 Συμπεράσματα Ο χρόνος φαίνεται να μην είναι ποτέ αρκετός για λεπτομερή έρευνα σε θέματα που αφορούν την υγεία και επομένως οι δημοσιογράφοι συνήθως βασίζονται σε ήδη εγνωσμένες πηγές ενημέρωσης, όπως είναι τα δημοφιλή περιοδικά του χώρου ή επιστήμονες γνωστοί για το έργο και το επικοινωνιακό τους χάρισμα.

61 Συμπεράσματα Όταν τα ΜΜΕ και οι επιστήμονες δίνουν αντιφατικά δεδομένα στο κοινό, τότε αυτό με ποιο κριτήριο θα επιλέξει ποιον να πιστέψει; Άλλωστε το κοινό δεν είναι υποχρεωμένο να διαθέτει γνώσεις ερευνητικής μεθοδολογίας. Ο «κοινός νους» δεν μπορεί άμεσα να εντοπίσει παραλείψεις στα στοιχεία που του παρουσιάζονται, αλλά και αντιφάσεις στις επιστημονικές έριδες αναφορικά με έναν ενδεχόμενο κίνδυνο. Επίσης δυσκολεύεται να κρίνει τους ειδικούς επιστήμονες και να θέσει τους κινδύνους σε κάποια πραγματική προοπτική, να αναγνωρίσει την προέλευση τους και τελικά να ορίσει με σαφήνεια την πιθανότητα να συμβούν.

62 Συμπεράσματα Η αυτοδέσμευση των δημοσιογράφων και η θέσπιση κανόνων και πρακτικών δεοντολογικής φύσεως κρίνεται απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να δούμε την θεματολογία υγείας πέρα από επιχειρηματικά, πολιτικά, συγκρουόμενα ή αλληλοεξυπηρετούμενα συμφέροντα. Η προχειρότητα και η επιφανειακή κάλυψη των γεγονότων μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αναπαραγωγή στερεοτυπικών αντιλήψεων για την υγεία και την ασθένεια. Η ειδησεογραφία της υγείας θα πρέπει επίσης να απομυθοποιήσει τις επιστημονικές ακρότητες αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες και να φέρει την επιστήμη κοντά στον κοινό νού.

63 Συμπεράσματα Η ειδησεογραφία της υγείας θα πρέπει επίσης να απομυθοποιήσει τις επιστημονικές ακρότητες αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες και να φέρει την επιστήμη κοντά στον κοινό νού.

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων Ενότητα 8: Η Συνειδητοποίηση μέσα από τον Κριτικό Στοχασμό Γιώργος Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου

Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Fake News ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Κατά την Gillian Dyer. «Διαφήμιση η διάδοση μιας είδησης με τη φήμη, με τον προφορικό λόγο ή με δημοσίευμα, των αρετών ενός προσώπου ή πράγματος». ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. ημερήσιος και περιοδικός τύπος ραδιόφωνο τηλεόραση προφορική φήμη ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. ημερήσιος και περιοδικός τύπος ραδιόφωνο τηλεόραση προφορική φήμη ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Παραπληροφόρηση είναι η σκόπιμη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, με στόχο να οδηγηθεί η κοινή γνώμη προς ορισμένη κατεύθυνση, για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. ΜΕΣΑ ΔΙΑΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Πίνακας περιεχομένων Τίτλος της έρευνας (title)... 2 Περιγραφή του προβλήματος (Statement of the problem)... 2 Περιγραφή του σκοπού της έρευνας (statement

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές οι οποίες μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε με το θέμα της Παραπληροφόρησης.

Πηγές οι οποίες μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε με το θέμα της Παραπληροφόρησης. Πηγές οι οποίες μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε με το θέμα της Παραπληροφόρησης. Πολιτική και Δίκαιο, Β Γενικού Λυκείου, Σελ.12 «Τα μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι σε θέση να παρουσιάζουν την πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Το τέλος της εποχής της Γενετικής

Κεφάλαιο 6 Το τέλος της εποχής της Γενετικής 1 Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 6 Το τέλος της εποχής της Γενετικής Υπάρχει ένα δεδομένο στη σύγχρονη ιατρική που λειτουργεί όπως λειτουργούσε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο φαινόμενο της έξαρσης της νεανικής εγκληματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ Εύρος θέματος Τίτλος και περίληψη Εισαγωγή Βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ KAI ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Syllabus

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ KAI ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Syllabus ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ KAI ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Syllabus Ακαδημαϊκό Έτος: 2011-2012 ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΜΕ & Ρατσισμός. Δοκιμασία Αξιολόγησης Β Λυκείου

ΜΜΕ & Ρατσισμός. Δοκιμασία Αξιολόγησης Β Λυκείου ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 29 Νοεμβρίου 2018 ΜΜΕ & Ρατσισμός Δοκιμασία Αξιολόγησης Β Λυκείου Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης (1950-2014) ήταν γλωσσολόγος, καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κοινωνική Παθητικότητα Ο άνθρωπος στην πορεία της μετεξέλιξής του από βιολογικό σε κοινωνικό ον, πέρα από την εκμάθηση κάποιων ρόλων, ωθείται, πότε συνειδητά και πότε ασυνείδητα,

Διαβάστε περισσότερα

Ο καθημερινός άνθρωπος ως «ψυχολόγος» της προσωπικότητάς του - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχο

Ο καθημερινός άνθρωπος ως «ψυχολόγος» της προσωπικότητάς του - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχο Έ να πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, δυσθυμία, «κατάθλιψη» έχει την «τάση» να αποδίδει λανθασμένα τις ψυχικές αυτές καταστάσεις, σε έναν «προβληματικό εαυτό του», (μία δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Χρήστος Κάτσικας

Επιμέλεια: Χρήστος Κάτσικας Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος Επιμέλεια: Χρήστος Κάτσικας Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ .1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Τηλεόραση & Φιλαναγνωσία ΚΕΙΜΕΝΟ Ένα σηµαντικό ζήτηµα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιµήσεων του κοινού συνδέεται µε τις επιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία και επαγγέλματα του μέλλοντος

Αειφορία και επαγγέλματα του μέλλοντος Αειφορία και επαγγέλματα του μέλλοντος ΣΧΟΛΙΚΟ Ε ΤΟΣ: 2013-2014 ΣΧΟΛΕΙΟ: Ά ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ ΤΑΞΗ: Β' ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΟΦΗ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν 41 Διαγώνισµα 91 Ισότητα των Φύλων Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν Το επάγγελµα της εκπαιδευτικού στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο µη χειρωνακτικό επάγγελµα που άνοιξε και θεωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

[Πώς παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα άτομα με αναπηρία]

[Πώς παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα άτομα με αναπηρία] ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 16536 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/12/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΒΙΤΣΟΥ ΛΙΛΙΑΝΝΑ [Πώς παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα άτομα με αναπηρία] Α. Η συγγραφέας αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ. Α. Κείμενο. Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ. Α. Κείμενο. Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α. Κείμενο Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας Στην αρχή τα μέσα ενημέρωσης αντικατέστησαν τον τελάλη που ενημέρωνε μια μικρή κοινότητα για το τι είχε συμβεί ή για αυτά που θα γίνονταν στο

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Στ 3

Από τα παιδιά της Στ 3 Από τα παιδιά της Στ 3 Διαφήμιση είναι μια διαδικασία γνωστοποίησης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, με σκοπό να προσελκύσει το καταναλωτικό κοινό. Συνήθως, για να πετύχει την προώθηση του προϊόντος,

Διαβάστε περισσότερα

«Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας»

«Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας» «Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας» Mαρίνα Οικονόµου-Λαλιώτη Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Επιστηµονικά Υπεύθυνη του Προγράµµατος «αντι-στίγµα» ΕΠΙΨΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΚΘΓΣΗΣ Β ΛΥΚΓΙΟΥ ΣΑ ΠΡΟΟΝΣΑ ΠΟΤ ΖΗΣΟΤΝ ΟΙ ΠΟΛΤΕΘΝΙΚΕ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΚΘΓΣΗΣ Β ΛΥΚΓΙΟΥ ΣΑ ΠΡΟΟΝΣΑ ΠΟΤ ΖΗΣΟΤΝ ΟΙ ΠΟΛΤΕΘΝΙΚΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΚΘΓΣΗΣ Β ΛΥΚΓΙΟΥ ΣΑ ΠΡΟΟΝΣΑ ΠΟΤ ΖΗΣΟΤΝ ΟΙ ΠΟΛΤΕΘΝΙΚΕ Θέσεις για νέους εργαζομένους δεν υπάρχουν μόνο στις ελληνικές εταιρείες, αλλά και σε πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Κοινή Γνώμη Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Έννοια, ορισμός και ανάλυση Κοινής Γνώμης Κοινή γνώμη είναι η γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών, πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ. Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Communications Crisis Management ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ Καράβια βουλιάζουν. Αεροσκάφη πέφτουν. Προϊόντα ανακαλούνται. Εταιρίες μηνύονται για ληγμένα τρόφιμα ή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

ημοσιογραφικός Λόγος (γλωσσικά μέσα και ιδεολογία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος

ημοσιογραφικός Λόγος (γλωσσικά μέσα και ιδεολογία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος ημοσιογραφικός Λόγος (γλωσσικά μέσα και ιδεολογία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος Άρης Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων ημοσιογραφικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ. Εισαγωγή Είμαστε μαθήτριες της Α τάξεως του Γενικού Λυκείου Βουλιαγμένης και ονομαζόμαστε Σοφία Παντελικίζη και Όλγα Καβουρίνου. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Πολύς λόγος έχει γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 1ης ΕΡΕΥΝΑΣ (1 ο Ερευνητικό Ερώτημα)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 1ης ΕΡΕΥΝΑΣ (1 ο Ερευνητικό Ερώτημα) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας της Β τάξης του Π.Π. ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, με θέμα Ρατσισμός-Ξενοφοβία, τέθηκαν τα παρακάτω ερευνητικά ερωτήματα: 1. Ποιές οι αντιλήψεις των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση αποτελεσµάτων Ερωτηµατολογίου

Παρουσίαση αποτελεσµάτων Ερωτηµατολογίου 2ο Φεστιβάλ Τέχνης για τα Ανθρώπινα ικαιώµατα 20 25 Νοεµβρίου 2002, Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών Παρουσίαση αποτελεσµάτων Ερωτηµατολογίου Συµπληρωθέντα Ερωτηµατολόγια : 128 Το προφίλ του Κοινού Το κοινό του BioVision

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Πανελλαδικής Έρευνας Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Απρίλιος 2007 Ταυτότητα Έρευνας Πανελλαδική Τηλεφωνική έρευνα με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου Ημερομηνίες

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α.ΚΕΙΜΕΝΟ Η πρώτη εμφάνιση αυτού που θα ονομάσουμε σύγχρονο κουτσομπολιό έγινε μέσω του Τύπου. Κάποτε υπήρχαν ειδικά έντυπα που ασχολούνταν με κουτσομπολιά για

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 23 Μαΐου, «Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό η σκέψη το κάνει έτσι», όπως. διαπίστωσε ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Shakespeare, όταν

Τετάρτη 23 Μαΐου, «Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό η σκέψη το κάνει έτσι», όπως. διαπίστωσε ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Shakespeare, όταν ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΑΤ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τετάρτη 23 Μαΐου, 2012 «Τίποτα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου στην ημερίδα για την «Επικοινωνία και την Εκπαίδευση»

Ομιλία Διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου στην ημερίδα για την «Επικοινωνία και την Εκπαίδευση» Ομιλία Διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου στην ημερίδα για την «Επικοινωνία και την Εκπαίδευση» «Προγράμματα εκπαίδευσης στα Μέσα στα σχολεία της Κύπρου. Η εμπειρία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 11 0 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ.2014-15 Τμήμα Α1 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 1.Κριτήρια επιλογής θέματος Ενδιαφέρον περιεχόμενο Μας αρέσει αυτό το θέμα Είχαμε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας 07 Ιουνίου 2017 Απαντήσεις Θεμάτων

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας 07 Ιουνίου 2017 Απαντήσεις Θεμάτων Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας 07 Ιουνίου 2017 Απαντήσεις Θεμάτων Περίληψη Ο συγγραφέας αναφέρεται στον ρόλο της επιστήμης και στην ευθύνη του επιστήμονα. Αρχικά, εστιάζοντας στις διαφορές επιστήμηςτεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 28Α και 51 Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ασκώντας τις εξουσίες που

Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 28Α και 51 Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ασκώντας τις εξουσίες που Ε.Ε. Παρ. III(I) 3202 Κ.Δ.Π. 451/2004 Αρ. 3850, 30.4.2004 Αριθμός 451 Οι περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών (Εκδηλώσεις Μείζονος Σημασίας) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης,

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου. Πυρίδου Κωνσταντίνα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου. Πυρίδου Κωνσταντίνα ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 19341 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4\12\2014 Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Πυρίδου Κωνσταντίνα ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 Α. Σχεδιαγραμματική απεικόνιση της περίληψης ΘΕΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE» Οι επιπτώσεις της χρήσης των online τεχνολογιών, σε σχέση με τη συμπεριφορά, τις στάσεις και τις αντιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική πολιτική Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση

Περιβαλλοντική πολιτική Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΙΔ' - ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Μακαρίου Γ, 4003 Μέσα Γειτονιά - Τηλ. 25694520 Fax: 25694525 dim-lemesos14-lem@schools.ac.cy Περιβαλλοντική πολιτική 2018-2019 Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση Κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α ΚΕΙΜΕΝΟ 1) Διαβάζοντας το κείμενο, αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο του ρατσισμού, έχει αρκετές συνέπειες και για εκείνον που το υποστηρίζει και

Διαβάστε περισσότερα

[410297] Ηλεκτρονική δημοσιογραφία

[410297] Ηλεκτρονική δημοσιογραφία ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού [410297] Ηλεκτρονική δημοσιογραφία Δρ. Λαμπρινή Παπαδοπούλου ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (03.11) (OR. en) 15449/10 AUDIO 37 COMPET 311 CULT 98

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (03.11) (OR. en) 15449/10 AUDIO 37 COMPET 311 CULT 98 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (03.11) (OR. en) 15449/10 AUDIO 37 COMPET 311 CULT 98 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Δηµοσιογραφικός λόγος και ρατσισµός]

Κείµενο [Δηµοσιογραφικός λόγος και ρατσισµός] 41 Διαγώνισµα 51 Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης & Κοινωνία Κείµενο [Δηµοσιογραφικός λόγος και ρατσισµός] Ο δηµοσιογραφικός λόγος εκφράζει πρακτικές και στερεοτυπικές συµπεριφορές µιας κοινωνίας, µέσα στην οποία

Διαβάστε περισσότερα

Ηλικία - Επιχειρηματικότητα

Ηλικία - Επιχειρηματικότητα Ηλικία - Επιχειρηματικότητα 40% 35% 34,3% 34,0% 30% 25% 20% 21,3% 15% 10% 5% 0% 1,3% 18-24 25-34 35-44 45-54 55+ 9,0% 1 Τι επιλέγει 84% επιλέγει την έναρξη νέας δραστηριότητας ανεξάρτητα επιπέδου εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

αναγκάζουν να εργάζονται πολλές ώρες για πολύ λίγα χρήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ηρωίδα του βιβλίου Τασλίμα από το Μπαγκλαντές, η οποία

αναγκάζουν να εργάζονται πολλές ώρες για πολύ λίγα χρήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ηρωίδα του βιβλίου Τασλίμα από το Μπαγκλαντές, η οποία ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 1.Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας, μετά από αρκετές αναφορές στις αρνητικές όψεις της παγκοσμιοποίησης, καταλήγει στη διαπίστωση ότι το φαινόμενο αυτό «κάνει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους

Διαβάστε περισσότερα

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 Ιδανικός Ομιλητής Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου «προσεκτικός ομιλητής»

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κώστα κουραβανα

Από τον Κώστα κουραβανα Από τον Κώστα κουραβανα Περιεχόμενα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Ορμονικοί-Γονιδιακοί-παράγοντες Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία-Δίαιτα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε 18251/18351/20220 [Η (παρα)πληροφόρηση στο Διαδίκτυο] 18234/18275/20215 [Ο εθισμός στην τηλεόραση]

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Η τηλεόραση, στις

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ: 1. Βοηθώντας τους εφήβους να μειώσουν τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

ΚΕΙΜΕΝΑ: 1. Βοηθώντας τους εφήβους να μειώσουν τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά ΚΕΙΜΕΝΑ: 1. Βοηθώντας τους εφήβους να μειώσουν τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά Jane E. Brody, The New York Times, 15/ 02/ 2008* Τον περασμένο Ιανουάριο σε μία πόλη του New Jersey των Η.Π.Α., ένα αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός

Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ- ΕΚΦΡΑΣΗ 21 Β Λυκείου Γεν. Παιδείας Ον\ μο :. 18\01\2015 Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός Υπάρχουν ήδη ορισμένες αξιόλογες μελέτες και εμπειρικές έρευνες που ασχολούνται με το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας

Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Σκοπός έρευνας-υπόθεση έρευνας Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες τις. Ειδικότερα, βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Τουρισµός Υγείας: Μεγάλη επιτυχία του «DYO FORUM 2017» στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ. Ο όμιλος ΖΙΤΑ, το περιοδικό «ΔΥΟ», και 20 Επιστημονικές Εταιρείες, σε συνέχεια του 1ου επιτυχούς «DYO FORUM 2016», πραγματοποίησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ. Αναγνώστου Ιωάννης. Διδιγίκης Γεώργιος. Δημοσιογραφία/ Μ.Μ.Ε- Παραγωγή Ραδιοφωνικών εκπομπών

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ. Αναγνώστου Ιωάννης. Διδιγίκης Γεώργιος. Δημοσιογραφία/ Μ.Μ.Ε- Παραγωγή Ραδιοφωνικών εκπομπών 1 ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Αναγνώστου Ιωάννης ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Διδιγίκης Γεώργιος ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ Δημοσιογραφία/ Μ.Μ.Ε-

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ: Οι κατευθυνόμενες προτιμήσεις

ΚΕΙΜΕΝΟ: Οι κατευθυνόμενες προτιμήσεις ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Οι κατευθυνόμενες προτιμήσεις Σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφική και πειραματική έρευνα

Περιγραφική και πειραματική έρευνα 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Περιγραφική και πειραματική έρευνα Σε μια έρευνα που περιλαμβάνει δύο μεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 Α. Το κείμενο αναφέρεται στη σχέση του τύπου με τη δημοκρατία. Κατά το συγγραφέα, ο τύπος πρέπει να είναι αμερόληπτος,

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Βασίλης Ασημόπουλος Σιμών Λεβής Γιώργος Νανούρης Γιώργος Τσιμπούλης Μάθημα: Project Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άρτεμις Σούσου

Επιμέλεια: Βασίλης Ασημόπουλος Σιμών Λεβής Γιώργος Νανούρης Γιώργος Τσιμπούλης Μάθημα: Project Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άρτεμις Σούσου Επιμέλεια: Βασίλης Ασημόπουλος Σιμών Λεβής Γιώργος Νανούρης Γιώργος Τσιμπούλης Μάθημα: Project Υπεύθυνη καθηγήτρια: Άρτεμις Σούσου Στο πλαίσιο του μαθήματος, ασχοληθήκαμε με το θέμα της διαφήμισης, διότι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 [Αυτομόρφωση]

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 [Αυτομόρφωση] Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 16 Ιουνίου 2018 12.03. ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 [Αυτομόρφωση] Με τον όρο αυτομόρφωση περιγραφούμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώςεισ Θεωρίασ II: Είδηςη klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια : Δημαράκη Λυδία Α 1 Κλασικό Λύκειο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε.

Επιμέλεια : Δημαράκη Λυδία Α 1 Κλασικό Λύκειο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. Επιμέλεια : Δημαράκη Λυδία Α 1 Κλασικό Λύκειο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. Μάθημα : Project Σχολικό έτος : 2013-2014 ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ Τέχνη απόδοσης και αποτύπωσης εικόνων, πληροφοριών και γεγονότων Ανακάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά )

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) Ασθένειες: AIDS, ηπατίτιδα Β, Μεσογειακή αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Δεκέμβριος 2013 Κείμενο Τηλεόραση και νέοι Η τηλεόραση επηρεάζει τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συμπεριφορές των τηλεθεατών, δεν τους επηρεάζει όλους, όμως,

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το πιο κρίσιμο από όλα τα στοιχεία στη Διαχείριση Κρίσεων είναι η επαφή με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Όταν η κρίση χτυπήσει την πόρτα της εταιρείας, οι ασφαλιστικές

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση]

Ιστορία. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση] ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου 2018 19.02. Ιστορία Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση] Η χρήση της ιστορίας μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο και στην ειρηνική συνύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένα Συστήματα Επικοινωνίας

Ολοκληρωμένα Συστήματα Επικοινωνίας Προβολή 1. Ολοκληρωμένα Συστήματα Επικοινωνίας 2. Σκοπός της Επικοινωνίας 3. Παράγοντες που επηρεάζουν το μίγμα προβολής 4. Το πρόγραμμα προβολής 5. Διαφήμιση 6. Προσωπική Πώληση 7. Προώθηση των Πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Σχολ. Έτος 2017-18 Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Πληκτρολόγησε τον τίτλο της Έρευνας Ο τίτλος μιας έρευνας θα πρέπει να δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αντιληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο τύπος έχει αποδειχθεί ότι στηρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά και εξαρτάται από αυτό προκειμένου να κάνει απρόσκοπτα το έργο του. Tο έργο αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Σταμάτης Πουλακιδάκος Ιωάννα Θωμά Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ Χρήστος Φραγκονικολόπουλος Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ,

Σταμάτης Πουλακιδάκος Ιωάννα Θωμά Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ Χρήστος Φραγκονικολόπουλος Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Σταμάτης Πουλακιδάκος Ιωάννα Θωμά Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ Χρήστος Φραγκονικολόπουλος Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Έδρα Jean Monnet AΠΘ Τα Μέσα αφιερώνουν περιορισμένο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή Η Μεθοδολογία της Έρευνας (research methodology) είναι η επιστήμη που αφορά τη μεθοδολογία πραγματοποίησης μελετών με συστηματικό, επιστημονικό και λογικό τρόπο, με σκοπό την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας

Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας Ορισμός της διαφήμισης Ως διαφήμιση νοείται η μονομερής επικοινωνία και μετάδοση πληροφοριών με πειστικό τρόπο για προϊόντα και υπηρεσίες ή ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί Ορισμοί Ηγεσία είναι η διαδικασία με την οποία ένα άτομο επηρεάζει άλλα άτομα για την επίτευξη επιθυμητών στόχων. Σε μια επιχείρηση, η διαδικασία της ηγεσίας υλοποιείται από ένα στέλεχος που κατευθύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΟΥΣΟΥ

ΣΧΟΛΕΙΟ: Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΟΥΣΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ: Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΟΥΣΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ,ΝΙΚΗ ΣΚΛΗΡΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα και. διαφήμιση

Η γυναίκα και. διαφήμιση Η γυναίκα και διαφήμιση { ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η διαφήμιση όπως την ξέρουμε σήμερα, εμφανίστηκε τον 17 ο αιώνα. Στις δεκαετίες του 20 και του 30 : τις περισσότερες φορές η γυναικά είναι νοικοκυρά ή την βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΚΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΚΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΚΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Υπεύθυνος Ύλης Ο υπεύθυνος ύλης συνεννοείται με τον αρχισυντάκτη και τους

Διαβάστε περισσότερα