ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε"

Transcript

1 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε 100- ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) Ε και άλλα, όπως Ε 1105 (λυσοζύμη) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΥΚΝΩΤΙΚΑ-ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΓΟΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΠΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ Διαλύτες-Φορείς, Οξέα και Ρυθμιστές οξύτητας Αντιαφριστικά, Aντισβολωτικά/Αντισυσσωματικά Διογκωτικά, Βελτιωτικά αλεύρων, Ενισχυτικά γεύσης και αρώματος, Υλικά επικάλυψης (γλασάρισμα) Υλικά επικάλυψης (γλασάρισμα) Αέρια συσκευασίας, Διογκωτικά Σκληρυντικά, Υγροσκοπικά Συμπλοκοποιητές, Ένζυμα

2 Η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται από: Α) τη σύνθεσή τους, που καθορίζει τη θρεπτική και θερμιδική τους αξία, την περιεκτικότητα σε συστατικά που συμβάλλουν είτε στη πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση/προαγωγή της υγείας, είτε/και στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα, υφή). Β) τη μικροβιολογική, βιολογική και χημική τους ασφάλεια. Η χημική ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται από την παρουσία χημικών ενώσεων που είτε προστίθενται είτε προέρχονται από ρύπανση του περιβάλλοντος είτε έχουν φυσική προέλευση. Πρόσθετα είναι χημικές ουσίες με ή χωρίς θρεπτική αξία, που προσθέτει ο άνθρωπος στα τρόφιμα για διάφορους σκοπούς όπως η συντήρησή τους, η διατήρηση της υφής και της εμφάνισής τους, η εξυπηρέτηση ειδικών διαιτητικών αναγκών και άλλους. Η προσθήκη τους ρυθμίζεται από νομοθεσίες και κανονισμούς, και αφορά συγκεκριμένες ενώσεις σε καθορισμένες συγκεντρώσεις και είδη τροφίμων. Οι κανονισμοί στηρίζονται και αναθεωρούνται σε τοξικολογικά δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στα επιτρεπόμενα από τη νομοθεσία της τρόφιμα κωδικούς με το γράμμα Ε μπροστά, το οποίο πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του τροφίμου ή να αναγράφεται το όνομα του προσθέτου. Δηλαδή Ε σημαίνει ότι έχει εγκριθεί ως ασφαλές. Πάντως, συμβαίνει αλλαγή επιτρεπόμενων προσθέτων.

3 Ε σημαίνει ότι υπάρχει σχετική προφύλαξη. Δεν υπάρχουν άμεσες επιδράσεις στον άνθρωπο. Πάντως, η μακροχρόνια χρήση μπορεί να είναι επιβλαβής, ενώ επίσης μπορεί να υπάρχει συνδυαστική επιβλαβής δράση των Ε στην υγεία. Επίσης, σημειώνεται ότι είναι διαφορετικά τα επίπεδα των Ε σε παιδιά και ενήλικες. Διεθνώς υπάρχει έλεγχος από την EU. Σε εθνικό επίπεδο από Νομαρχιακές Επιτροπές/Υπουργείο Ανάπτυξης, ΕΦΕΤ, Χημείο Κράτους. Για τις επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις δεν υπάρχει πάντα γενικός κανόνας. Παράδειγμα ένα Ε μπορεί να έχει όριο 100 mg/kg σε ένα τρόφιμο, 10 σε άλλο και 0 σε άλλο. Με εξαιρέσεις, δεν επιτρέπεται η χρήση Ε στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, π.χ. φρούτα και λαχανικά. Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν Ε αλλά λιγότερα. Τα χύμα προϊόντα μπορεί να έχουν πρόσθετα, και πρέπει να αναγράφονται στη μεγάλη συσκευασία.

4 ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως χρωστικές τροφίμων είναι κυρίως η καραμέλα (Ε 150), τα καροτενοειδή, όπως Ε 160 α, μίγμα καροτενίων. Ε 160c, καψανθίνη. Ε 160b, annato. Ε 160d, λυκοπένιο. Ε 160e, 8'-β-apo-καροτενάλη. Ε 161 ξανθοφύλλες, οι ανθοκυάνες (Ε 163), η χρωστική των τεύτλων (βετανίνη) (Ε 162), το οξείδιο του τιτανίου (Ε 171), σιδήρου (Ε 172), η κοχινεάλη (Ε 120), οι χλωροφύλλες (Ε 140), η ερυθροσίνη, το saffron, η αμαράνθη και διάφορα άλλα φυσικά ή συνθετικά χρώματα. Οι συνθετικές χρωστικές είναι πάρα πολλές και αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα τόσο από άποψη ανάλυσης, όσο και από την άποψη της τοξικολογίας και νομοθεσίας. Annato (Ε 160b). Είναι εκχύλισμα των σπερμάτων του φυτού Bixa oreliana. Η κίτρινη χρωστική αποτελείται κυρίως από το καροτενοειδές βιξίνη. Καραμέλα (E 150). Είναι το άμορφο σκούρου χρώματος υλικό που προκύπτει από ελεγχόμενη θέρμανση υδατανθράκων, όπως το καλαμοσάκχαρο, η λακτόζη, το ιμβερτοσάκχαρο, οι μελάσες, υδρολυμένο άμυλο. Saffron. Κίτρινη χρωστική από το φυτό κρόκο (Crocus sativus). Κοχινεάλη (Ε 120). Κόκκινη χρωστική των εντόμων Coccus Cacti. Η ενεργός ουσία είναι το καρμινικό οξύ.

5 Βιξίνη Καρμινικό οξύ Διάφορες συνθετικές χρωστικές που περιλαμβάνονται και στον ελληνικό κώδικα. Αμαράνθη. Κόκκινο χρώμα. Τρινάτριο άλας του 1-(4-σουλφο-1 '-ναφθυλαζω)- 2- ναφθολο-3.6-δισουλφονικού οξέος. (Ε 123). Ερυθροζίνη. Κόκκινο χρώμα. Δινάτριο άλας της τετραϊωδοφλουορεσκεϊνης (Ε 127). Ταρτραζίνη. Κίτρινο χρώμα, της σειράς της πυραζονόλης (Ε 102). Πυραζονόλη

6 ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) E200: Σορβικό οξύ. Sorbic acid. E201: Σορβικό νάτριο. Sodium sorbate. E202: Σορβικό κάλιο. Potassium sorbate. E203: Σορβικό ασβέστιο. Calcium sorbate. E210: Βενζοικό οξύ. Benzoic acid. E211: Βενζοικό νάτριο. Sodium benzoate. E212: Βενζοικό κάλιο. Potassium benzoate. E21.3: Βενζοικό ασβέστιο. Calcium benzoate. E214: π-υδροξυ-βενζοικό αιθύλιο. Ethyl p-hydroxybenzoate. E215: π-υδροξυ-βενζοικό αιθύλιο, άλας με νάτριο. Sodium ethyl p-hydroxybenzoate. E216: π-υδροξυ-βενζοικό προπύλιο. Propyl-p- hydroxybenzoate. E217: π-υδροξυ-βενζοικό προπύλιο, άλας με νάτριο. Sodium propyl-p- hydroxybenzoate. Ε218: π-υδροξυ-βενζοικό μεθύλιο, Methyl-p- hydroxybenzoate. Ε219: π-υδροξυ-βενζοικό μεθύλιο, άλας με νάτριο. Sodium methyl-p- hydroxybenzoate.

7 Ε210. Διοξείδιο του θείου. Sulphur dioxide. E221: Θειώδες νάτριο. Sodium sulphite. Ε222: Όξινο θειώδες νάτριο (διθειώδες νάτριο). Sodium hydrogen sulphide. Ε223: Μεταδιθειώδες νάτριο (πυροθειώδες νάτριο). Sodium metabisulphide (pyrosulphurus acid, disodium salt). E224: Μεταδιθειώδες κάλιο (πυροθειώδες κάλιο). Potassium metabisulphide (pyrosulphurus acid, dipotassium salt). E226: Θειώδες ασβέστιο. Calcium sulphide. E227: Όξινο θειώδες ασβέστιο. Calcium hydrogen sulphide). E228: Όξινο θειώδες κάλιο (διθειώδες κάλιο). Potassium hydrogen sulphide. E234: Νισίνη. Nisin. E235: Ναταμυκίνη (ναταμυσίνη, πιμαρισίνη). Natamycin (pimarisii Ε249: Νιτρώδες κάλιο. Potassium nitrite. Ε250: Νιτρώδες νάτριο. Sodium nitrite. Ε251: Νιτρικό νάτριο. Sodium nitrate (salpetre). E252: Νιτρικό κάλιο. Patassium nitrate. E280: Προπιονικό οξύ. Propionic acid. E281: Προπιονικό νάτριο. Sodium propionate. E282: Προπιονικό ασβέστιο. Calcium propionate. E283: Προπιονικό κάλιο. Potassium propionate. E1105: Λυσοζύμη. Lysozyme.

8 Βενζοικά Η αντιμικροβιακή δράση των βενζοικών είναι συνάρτηση του ph, και είναι μεγαλύτερη σε χαμηλές τιμές ph. Οφείλουν τη δράση τους στο αδιάστατο μόριο. Σε ph 4,0 το 60 % των βενζοικών βρίσκεται σε αδιάστατη μορφή ενώ σε ph 6,0 μόνο το 15 %. Δρουν καλύτερα σε ph 2,5-4,0. Η υψηλή οξύτητα είναι από μόνη της επαρκής για την αναστολή ανάπτυξης βακτηρίων. Έτσι, τα βενζοικά χρησιμοποιούνται ως αναστολείς μυκήτων και ζυμομυκήτων. Σε ορισμένα τρόφιμα, όπως χυμοί φρούτων, τα βενζοικά μπορεί να δημιουργούν δυσάρεστες γεύσεις (πιπεράτη η καμένη). Αλκυλ-εστέρες του π-υδρoξυ-βεννζοικού οξέος (parabens) Οι αλκυλ-εστέρες (μεθυλ-, αιθυλ-, προπυλ-, βουτυλ-, επτυλ-) του π-υδροξυβενζοικού οξέος είναι δραστικοί σε όξινα και ουδέτερα τρόφιμα. Η δράση τους δεν αυξάνει στον ίδιο όπως τα βενζοικά βαθμό με την πτώση του ph. Οι εστέρες αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί από το βενζοικό οξύ και τα άλατά του σε τρόφιμα χαμηλής οξύτητας και ουδέτερα. Είναι πιο δραστικά έναντι μυκήτων και ζυμομυκήτων παρά έναντι βακτηρίων. Εκτός από τα μεθυλ- παράγωγα, είναι άχρωμα, άγευστα, άοσμα.

9 Σορβικά Το σορβικό οξύ (CH 3 -CH-CHCH-CHCOOH)είναι ακόρεστο λιπαρό οξύ, το 2,4- εξαδιενικό οξύ. Σε υδατικά διαλύματα διασπάται με οξείδωση. Τα σορβικά (άλατα με ασβέστιο, νάτριο η κάλιο) είναι αποτελεσματικά σε όξινα παρά σε ουδέτερα τρόφιμα. Η αντιμικροβιακή τους δράση οφείλεται στο αδιάστατο μόριο. Είναι κυρίως μυκητοζυμο-στατικά, ενώ έχουν δείξει δράση και έναντι κάποιων βακτηρίων. Σε ph 4,0 το 86 % βρίσκεται σε αδιάστατη μορφή, ενώ σε ph 6,0 μόνο το 6 %. Είναι πιο αποτελσματικά από το βενζοικό νάτριο σε ph 4-6. Σε ph <3 είναι περίπου ισότιμα με το βενζοικό νάτριο, και πιο αποτελεσματικά από τα προπιονικά. Το σορβικό οξύ μεταβολίζεται στο σώμα σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, όπως τα λιπαρά οξέα των τροφίμων. Μεταβολίζεται και από ορισμένους μικροοργανισμούς, και έτσι έχει περιορισμένη διάρκεια. Με μικροβιακή διάσπαση μπορεί να δημιουργούνται ανεπιθύμητες οσμές. Επίσης, το ίδιο σε υψηλές συγκεντρώσεις έχει ανεπιθύμητη οσμή. Προπιονικά Το προπιονικό οξύ (CH 3 CH 2 COOH) και τα άλατά του με ασβέστιο και νάτριο είναι μυκητο-ζυμο-στατικές ενώσεις. Η αντιμικροβιακή δράση τους οφείλεται στο αδιάστατο μόριο. Σε ph 4,0 το 88 % βρίσκεται σε αδιάστατη μορφή, ενώ σε ph 6,0 μόνο το 6,7 %. Έτσι, είναι δραστικά σε τρόφιμα με ph < 6,0.

10 Λιπαρά οξέα Σχετικά με την αντιμικροβιακή δράση γενικά των λιπαρών οξέων, θεωρείται ότι τα ευθείας αλυσίδας είναι πιο αποτελεσματικά από τα διακλαδισμένης αλυσίδας. Τα οξέα με άτομα άνθρακα <7 είναι πιο αποτελεσματικά σε χαμηλές τιμές ph, ενώ με άτομα άνθρακα 8-12 σε ουδέτερο ph, ως αναστολείς μυκήτων και ζυμομυκήτων. Γαλακτικό και οξικό οξύ Το γαλακτικό και το οξικό οξύ έχουν αντιμικροβιακή δράση. Σε πολλές περιπτώσεις παράγονται στα τρόφιμα από μικροοργανισμούς. Η δράση τους οφείλεται στην πτώση του ph κάτω από την περιοχή ανάπτυξης μικροοργανισμών, και σε μεταβολική αναστολή από τα αδιάστατα μόρια οξέος. Η ποσότητα των οργανικών οξέων στα τρόφιμα εκφράζεται πιο σωστά από την ογκομετρούμενη οξύτητα από ότι το ph μόνο του, δεδομένου ότι το ph μετράει τη συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου και τα οργανικά οξέα δεν ιονίζονται πλήρως. Το διοξικό νάτριο είναι παράγωγο του οξικού οξέος και χρησιμοποιείται έναντι μυκήτων. Από τα οργανικά οξέα, χρησιμοποιείται, επίσης, το κιτρικό οξύ. Δεν είναι άμεσο αντιμικροβιακό, αλλά αυξάνει την αντιμικροβιακή δράση άλλων με μείωση του ph και με δέσμευση μετάλλων.

11 Διοξείδιο του θείου Το διοξείδιο του θείου παρουσιάζει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν οι παρακάτω προσεγγίσεις: Υπεύθυνο για την αντιμικροβιακή δράση είναι το αδιάστατο μόριο (θειώδες οξύ η διοξείδιο του θείου), και η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη σε χαμηλό ph. Η αντιμικροβιακή δράση οφείλεται στην ισχυρή αναγωγική δράση. Έτσι, μειώνονται τα επίπεδα του οξυγόνου σε επίπεδο που δεν μπορούν να αναπτυχθούν αερόβιοι μικροοργανισμοί. Η αντιμικροβιακή δράση οφείλεται σε άμεση επίδραση σε ενζυμικά συστήματα. Σε αυτό συνηγορεί και η αποτελεσματικότητα του διοξειδίου του θείου στην αναστολή της ενζυμικής καστάνωσης. Τα οξικά και γαλακτικά βακτήρια και πολλοί μύκητες είναι πιο ευαίσθητοι στο διοξείδιο του θείου από τους ζυμομύκητες. Τα πιο οξειδωτικά είδη ζυμομυκήτων είναι, γενικά, πιο ευαίσθητα από τα πιο ζυμωτικά είδη.

12 Νιτρικά και νιτρώδη Τα νιτρικά και τα νιτρώδη έχουν αντιμικροβιακή δράση. Τα νιτρικά και τα νιτρώδη, όπως και τα άλατά τους με κάλιο, χρησιμοποιούνται σε ζυμούμενα κρεατικά. Σταθεροποιούν το κόκκινο χρώμα του κρέατος, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αρώματος-γεύσης, και αναστέλλουν μικροοργανισμούς. Τα πιο σημαντικά στη συντήρηση των κρεάτων είναι τα νιτρώδη. Τα νιτρώδη εξαφανίζονται κατά τη θέρμανση και διατήρηση. Στον αντίποδα, βακτήρια (μικρόκκοκοι) ανάγουν τα νιτρικά σε νιτρώδη κατά τη ζύμωση. Η αντιμικροβιακή δράση των νιτρωδών αυξάνει με την πτώση του ph, που υποδεικνύει ότι το αδιάστατο μόριο είναι η δραστική του μορφή. Τα νιτρώδη είναι το πιο δραστικό αντιμικροβιακό στην αντιμετώπιση του Clostridium botulinum (βουτυλισμός), που είναι βασική δράση τους σε προϊόντα κρέατος. Όμως, τα νιτρώδη αντιδρούν με δευτεροταγείς αμίνες και σχηματίζουν νιτρωζαμίνες, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Νιτρωζαμίνες έχουν βρεθεί σε ζυμούμενα κρέατα και σε προϊόντα ψαριών. Στην πράξη επιδιώκεται χρήση μίγματος νιτρικών / νιτρωδών, και τα νιτρικά ανάγονται προς νιτρώδη, σε τέτοια ποσότητα ώστε να αναστέλλεται το Clostridium botulinum, και να μη δημιουργούνται νιτρωζαμίνες.

13 Άλατα και ζάχαρα Ο τρόπος δράσης τους είναι παρόμοιος. Όταν μικροβιακά κύτταρα αιωρούνται σε άλμη, το νερό περνάει έξω από τα κύτταρα με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι μέσα. Έτσι, συμβαίνει πλασμόλυση (συρρίκνωση) των κυττάρων, που έχει σαν αποτέλεσμα την αναστολή ανάπτυξης και πιθανόν το θάνατο. Το ίδιο συμβαίνει και σε κύτταρα τροφίμων, π.χ. κρέατος, με αποτέλεσμα την ξήρανση. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του αλατιού τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Η δράση του αλατιού δεν εξαρτάται από το ph, όπως άλλων αντιμικροβιακών. Το αλάτι δημιουργεί ωσμωτική επίδραση. Η δράση του περιορίζεται από τη γεύση του. Επίσης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου (υπέρταση). Τα περισσότερα μη θαλάσσια βακτήρια μπορούν να ανασταλούν με 20 % αλάτι η λιγότερο, ενώ ορισμένοι μύκητες ανέχονται υψηλότερες συγκεντρώσεις. Τα σάκχαρα, όπως η σουκρόζη, ασκούν τη δράση τους όπως το αλάτι. Πάντως, γενικά απαιτείται 6 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σουκρόζης από ότι αλάτι, για επίτευξη του ίδιου βαθμού αναστολής. Οι ζυμομύκητες και οι μύκητες είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε υπερτονικές συγκεντρώσεις σακχάρων από τα βακτήρια.

14 Καπνός ξύλου Ο καπνός ξύλου μεταβιβάζει κάποιες χημικές ενώσεις στα καπνιστά προϊόντα, που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η φορμαλδεύδη (Ε240), που δρά σαν μετουσιωτής πρωτεϊνών αντιδρώντας με αμινομάδες. Επίσης, στον καπνό υπάρχουν ενώσεις όπως αλειφατικά οξέα, αλκοόλες, κετόνες, φαινόλες, ανώτερες αλδεύδες, μεθανόλη, κρεσόλες. Ακόμη, στα καπνιστά προϊόντα λαμβάνει χώρα θερμική καταστροφή μικροοργανισμών επιφάνειας, ενώ και με την ξήρανση που συμβαίνει υπάρχει αναστολή μικροοργανισμών. Λυσοζύμη Η λυσοζύμη (Ε1105) είναι ένζυμο, και έχει αντιμικροβιακή δράση μόνη της είτε σε συνδυασμό μα άλλα αντιμικροβιακά. Η λυσοζύμη βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού, στο γάλα και σε ζωικούς ιστούς. Είναι γραμμικό πολυπεπτίδιο με 129 αμινοξέα. Διασπά πολυσακχαρίτες του κυτταρικού τοιχώματος βακτηρίων. Είναι αποτελεσματική έναντι Gram+ βακτηρίων, ενώ θερμικά μετουσιωμένη λυσοζύμη έχει δράση έναντι Gram- βακτηρίων. Βρίσκει εφαρμογές σε διάφορα προϊόντα όπως τυριά.

15 Βακτηριοσίνες Οι βακτηριοσίνες είναι πολυπεπτίδια που παράγονται από μικροοργανισμούς / γαλακτικά βακτήρια, και έχουν αντιμικροβιακή δράση. Η νισίνη (Ε234) είναι μη τοξική, και αποτελείται από συγγενή πολυπεπτίδια που παράγονται από γαλακτικά βακτήρια. Είναι διμερές πεπτιδίου με MB Είναι αποτελεσματική σε ευρύ φάσμα θετικών κατά Gram βακτηρίων, ενώ όχι έναντι Gram- βακτηρίων, ζυμομυκήτων και μυκήτων. Η νισίνη είναι επιτρεπόμενη σε πολλές χώρες. Είναι σταθερή στη θέρμανση. Χρησιμοποιείται σε μεγάλο αριθμό τροφίμων που υφίστανται θερμική κατεργασία. Επίσης, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιμικροβιακά, όπως βενζοικά η σορβικά. Βρίσκει εφαρμογές σε διάφορα προϊόντα όπως τυριά. Άλλες βακτηριοσίνες είναι οι πεδιοσίνες, η ρευτερίνη, οι σακασίνες. Παράγονται από γαλακτικά βακτήρια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως καλλιέργειες προστασίας (επιπρόσθετες καλλιέργειες που παράγουν βακτηριοσίνες). Βακτηριακής προέλευσης είναι και η ναταμυκίνη (πιμαρυσίνη), που είναι επιτρεπόμενα σε πολλές χώρες. Η ναταμυκίνη (Ε235), C33H47013N, είναι αναστολέας μυκήτων και ζυμομυκήτων. Βρίσκει εφαρμογές σε διάφορα προϊόντα όπως τυριά. Άλλα αντιμικροβιακά και εφαρμογές τους Βορικό οξύ (Ε 284) και βόραξ (Ε 285). Βρίσκουν εφαρμογή σε ταραμά, χαβιάρι. Εξαμεθυλενοτετραμίνη (Ε 239). Βρίσκει εφαρμογή σε τυριά.

16 Πυροκαρβονικό διμεθύλιο (DM DC, dimethyl-dicarbonate) (Ε 242). Η ένωση αυτή έγινε πρόσφατα δεκτή για την ψυχρή αποστείρωση μη αλκοο- λούχων ποτών και χυμών στην αναλογία των 250 mg/1. Έχει ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής δράσης και διασπάται προς μεθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Κάποιες τοξικολογικές επιφυλάξεις υπάρχουν για τα ίχνη παραγώγων που σχηματίζονται κατά την προσθήκη της ένωσης στο τρόφιμο, κυρίως καρβομεθοξυ- παραγώγων με αμίνες, αμινοξέα, σάκχαρα και οργανικά οξέα. Εποξείδια Οι κυκλικοί αιθέρες αιθυνελοξείδιο και προπυλενοξείδιο χρησιμοποιούνται ως αποστειρωτικά μέσα σχετικά ξηρών τροφίμων, και κυρίως σε υλικά πακεταρίσματος των τροφίμων. Είναι μικροβιοκτόνες ενώσεις έναντι όλων των μικροοργανισμών. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή ατμού, και τα υπολείμματά τους απομακρύνονται υπό κενό. Διφαινύλιο (Ε 230) Χρησιμοποιείται στην επεξεργασία επιφάνειας εσπεριδοειδών. Ορθο - φαινυλοφαινόλη (Ε 231) και το άλας της με νάτριο (Ε 232) Χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία επιφάνειας εσπεριδοειδών.

17 ΦΥΣΙΚΑ ANTIMIKPOΒIΑKA Σορβικό οξύ. Φυσικό και συνθετικό, Βενζοικό οξύ. Φυσικό και συνθετικό, Προπιονικό οξύ και νάτριο. Σε τρόφιμα, Γαλακτικό, οξικό και κιτρικό οξύ. Σε τρόφιμα. Διοξείδιο του θείου. Φυσικό και συνθετικό, Νισίνη. Μικροβιακής προέλευσης, Ναταμυκίνη. Μικροβιακής προέλευσης. Νιτρικό νάτριο και νιτρικό κάλιο. Από ορυκτό. Από φυτά Κυρίως φαινολικά συστατικά Γάλακτος Σύστημα λακτοπεροξειδάσης, Η202 + SCN --ΕΝΖΥΜΟ--- H20 + SCN0- Λακτοφερίνη, Ανοσογλοβουλίνες. Αυγού Λυσοζύμες, ωοτρανφερίνη, αβιδίνη Περιβάλλοντος Αλάτι

18 ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε300: L-ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C). L-ascorbic arid (Viramin C) E301 : L-ασκορβικό νάτριο. Sodium L-ascorbate E302 : L-ασκορβικό άσβέστιο. Calcium L-ascorbate E304 (i) : Παλμιτικό ασκορβύλιο ή παλμιτικό L-ασκορβύλιο. Palmitic L-ascorbate E304 (ii) : Στατικό ασκορβύλιο ή στεατικό L-ασκορβύλιο Stearic L-ascorbate Ε306 : Εκχυλίσματα φυτικής προέλευση πλούσια σε τοκοφερόλες. Extracts rich in tocopherols Ε307 : Συνθετική α-τοκοφερόλη. a-tocopherol E308 : Συνθετική γ-τοκοφερόλη. γ-tocopherol E309: Συνθετική δ-τοκοφερόλη. δ-tocopherol Ε310: Γαλλικός προπυλεστέρας (κ-προπυλεστέρας του 3,4.5- τριυδροξυβενζοικού οξέος). Propyl gallate. E311: Γαλλικός οκτυλεστέρας. Caprylic gallate E312: Γαλλικός δωδεκυλεστερας. Dodecyl gallate E315: Ερυθορβικό οξύ η ισοασκορβικό οξύ. Erythorbic acid, isoascorbic acid. E3167: Ερυθορβικό νάτριο ή ισοασκορβικό νάτριο. Sodium erythorbate E320 : Βουτυλική υδροξυανισόλη (BHA). Butylate hydroxyanisole E321 : Βουτυλική υδροξυτολουόλη (BΗT). Butylate hydroxyloluene

19 Ασκορβικό οξύ To ασκορβικό οξύ συμπεριφέρεται ως καρβοξυλικό οξύ και ως ενόλη. Οξειδώνεται εύκολα. Έκθεση σε οξυγόνο, μέταλλα, φώς και θέρμανση καταστέψουν το ασκορβικό οξύ. Η οξειδωμένη μορψή του ασκορβικού οξέος είναι το δευδροασκορβικό οξύ. Το L- εναντιομερές του ασκορβικού οξέος είναι επίσης γνωστό ως βιταμίνη C. Το ασκορβικό οξύ, και τα άλατά του με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά τροφίμων. Είναι υδατοδιαλυτά και δεν χρησιμοποιούνται σε λιπαρά. Σε αυτά χρησιμοποιούνται οι λιποδιαλυτοί εστέρες του ασκορβικού οξέος με μεγάλης αλυσίδας λιπαρά οξέα. Δεν υπάρχει όριο χρήσης. Είναι ευαίσθητο στην παραμονή και το μαγείρεμα. Συνιστάται 40 mg ανά ημέρα για ενήλικες. Έχει διάφορες θετικές επιδράσεις στην υγεία. Τα ROS οξειδώνουν το ασκορβικό οξύ στην αρχή σε μονο- δευδρο-ασκορβικό οξύ και κατόπιν σε δευδροασκορβικό οξύ, και τα ROS ---> νερό. Οι οξειδωμένες μορφές του ασκορβικού είναι σχετικά σταθερές και αδρανείς και δεν προκαλούν κυτταρική καταστροφή. Το ερυθορβικό οξύ γνωστό ως ισοασκορβικό οξύ είναι ένα στερεοϊσομερές του ασκορβικού οξέος. Προέρχεται από λαχανικά και παράγεται από τη σουκρόζη, και χρησιμοποιείται σε κατεργασμένα τρόφιμα.

20 Τοκοφερόλες Οι τοκοφερόλες είναι ομάδα χημικών ενώσεων- μεθυλιωμένες φαινόλες, πολλές από τις οποίες έχουν δραστικότητα βιταμίνης Ε. Οι τοκοτριενόλες είναι συγγενείς ενώσεις που επίσης μπορεί να έχουν δραστικότητα βιταμίνης Ε. Η διαφορά με τις τοκοφερόλες είναι ένας ακόρεστος δεσμός σε κάθε μία από τις 3 ισοπρενικές μονάδες που σχηματίζουν την υδρογονανθρακική αλυσίδα. Όλα αυτά τα παραγωγό με δραστικότητα βιταμίνης μπορεί να αναφέρονται ως βιταμίνη Ε. Οι τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες είναι λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά. Η ένωση α-τοκοφερόλη, μια κοινή μορφή που προστίθεται στα τρόφιμα είναι το Ε307. Επίσης, η γ-τοκοφερόλη το Ε308, η δ-τοκοφερόλη το Ε309. Η φυσική βιταμίνη Ε αποτελείται από 8 διαφορετικές μορφές, 4 τοκοφερόλες και 4 τοκοτριενόλες. Και οι δύο αποτελούνται από α-,β-,γ-, δ- μορφές που ορίζονται από τον αριθμό των μεθυλομάδων στον δακτύλιο. Κάθε μορφή παρουσιάζει λίγο διαφορετική βιολογική δράση. Συνιστάται 4 mg ανά ημέρα για άνδρες και 3 για γυναίκες. Πάντως σε υψηλά επίπεδα ανά ημέρα ως συμπλήρωμα μάλλον δεν έχει αρνητική επίδραση.

21 Καροτένιο-Καροτενοειδή Τα καροτενοειδή είναι οργανικές χρωστικές που υπάρχουν φυσικά στους χλωροπλάστες φυτών και άλλων φυτοσυνθετικών οργανισμών. Τα καροτενοειδή που περιέχουν οξυγόνο όπως η λουτείνη είναι γνωστά ως ξανθοφύλλες. Τα ελεύθερα οξυγόνου καροτενοειδή όπως το α-καροτένιο, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο είναι γνωστά ως καροτένια. Προϊόντα αποικοδόμησης καροτενοειδών είναι ιονόνες, δαμασκόνες και δαμασκενόνες (όπως β-δαμασκενόνη και β- ιονόνη) που συμβάλλουν στο άρωμα. Το β-καροτένιο είναι η προβιταμίνη Α, με συνιστώμενη δόση mg ανά ημέρα (βιταμίνη Α). Η βιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως ρετινόλη. Υπάρχει σε τυρί, αυγά, λιπαρά ψάρια, γάλα, γιαούρτι. Τα ρετινοειδή είναι ομάδα χημικών ενώσεων, συγγενείς χημικά με τη βιταμίνη Α. Το λυκοπένιο είναι ένα κόκκινο καροτενοειδές φυτοχημικό που βρίσκεται στην ντομάτα. Είναι το πιο κοινό καροτενοειδές στο σώμα και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Δεσμεύει ισχυρά το μονήρες οξυγόνο. Είναι τερπένιο με 8 ισοπρενοειδείς μονάδες. Διάφορα φρούτα και λαχανικά περιέχουν λυκοπένιο, ενώ παράγεται και από μύκητα. Καροτενοειδή Καροτένια: Λυκοπένιο, καροτένιο, β-καροτένιο, α-καροτένιο Ρετινοειδή: βιταμίνη Α (ρετινόλη) Ξανθοφύλλες: Λουτείνη

22 Συνθετικά Φαινολικά Η (ΒΗΑ) και (ΒΗΤ), βουτυλο-υδροξυ-ανισόλη και βουτυλο-υδροξυ-τολουόλιο συγγενείς ενώσεις, είναι φαινολικές ενώσεις που συχνά χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ως αντιοξειδωτικά λιπαρών. Η ΒΗΑ είναι μίγμα 2 ισομερών. Όπως το ΒΗΤ ο αρωματικός δακτύλιος του ΒΗΑ μπορεί να σταθεροποιεί ελεύθερες ρίζες. Είναι ασφαλή; Μήπως έχουν καρκινογόνα δράση; Έχουν αντιμκροβιακή δράση. Το ΒΗΑ χρησιμοποιείται σε λιπαρά, βούτυρο, κρέατα, δημητριακά κ.α. PG, προπυλικός εστέρας γαλλικού οξέος : Συνεργιστικό με παλμιτικό ασκορβύλιο. TBHQ, τριτοταγής βουτυλο-υδροξυ-κινόνη : Αρωματική φαινόλη, παράγωγο της υδροξυ- κινόνης. Ε319. Δεν επηρεάζει άρωμα και γεύση. Συνδυάζεται με ΒΗΑ. Σε κατεψυγμένα ψάρια. Όριο 1000 mg/kg. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό, και μια συνεργό ουσία, παράδειγμα κιτρικό η φωσφορικό οξύ. Πρωτοταγή αντιοξειδωτικά είναι τα γνωστά συνθετικά αντιοξειδωτικά, βουτυλουδροξυ-ανισόλη (BHA), βουτυλο-υδροξυ-τολουόλιο (BHT), τριτοταγής βουτυλουδροξυ-κινόνη (TBHQ), προπυλικός εστέρας γαλλικού οξέος (PG). Χρησιμοποιούνται σε συγκεντρώσεις περίπου 200 ppm. Όμως, τίθενται ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενη τοξικότητά τους. Επίσης, στα πρωτοταγή αντιοξειδωτικά ανήκουν οι τοκοφερόλες και φαινόλες όπως το καφεικό οξύ.

23 Η γλουταθειόνη είναι ένα τριπεπτίδιο αποτελούμενο από γ-γλουταμινικό οξύ-κυστείνηγλυκίνη. Δεν ανήκει στα πρόσθετα. Όμως, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό. Επίσης, σε διάφορα τρόφιμα βρίσκονται και άλλα θειούχα πεπτίδια, αμινοξέα. Γλουταθειόνη

24 Φυσικά αντιοξειδωτικά λεκιθίνη (και γαλακτωματοποιητής) Ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) Τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) Καροτενοειδή (προβιταμίνη Α) Πολυφαινόλες Θειούχα αμινοξέα/πεπτίδια Φυσικά προϊόντα και εκχυλίσματα Συνθετικά αντιοξειδωτικά Βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ) Βουτυλιωμένη υδροξυκινόνη (TBHQ ) Προπυλεστέρας του γαλλικού οξέος (PG).

25 Διαλυτότητα Ασκορβικό οξύ-υδατοδιαλυτό, Γλουταθειόνη-υδατοδιαλυτή,. Καροτένια (β-καροτένιο/ προβιταμίνη Α, ρετινόλη/βιταμίνη Α - λιποδιαλυτά), α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε)-λιποδιαλυτή. Στα έλαια και λίπη χρησιμοποιούνται λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά. Όμως, υπάρχει παράδοξο. Υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά είναι δραστικά επειδή δρουν στην διεπιφάνεια λίπους/νερού. Σταθερότητα Το ασκορβικό οξύ και λυκοπένιο ευαίσθητα σε παρατεταμένη αποθήκευση και παρατεταμένο μαγείρεμα. Άλλα αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες σε δημητριακά ολικής άλεσης και τσάι πιο ανθεκτικά. Γενικά τα κατεργασμένα τρόφιμα περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα και μη μαγειρεμένα καθόσον οι κατεργασίες αυτές μπορεί να εκθέτουν τα τρόφιμα στο οξυγόνο. Οι τοκοφερόλες καταστρέφονται με ψύξη. Ο γαλλικός προπυλεστέρας δεν είναι σταθερός σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ΒΗΑ αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το ΒΗΤ δεν είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες.

26 ΟΞΕΑ-ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ Τα οξέα προστίθενται στα τρόφιμα για ρύθμιση του ph, όπως και για άλλους σκοπούς. Παράδειγμα, οξέα είναι συντηρητικά, απομακρύνουν μέταλλα και δρουν συνεργιστικά με τα αντιοξειδωτικά. Οξέα που χρησιμοποιούνται είναι το κιτρικό, οξικό, γαλακτικό, τρυγικό, μηλικό, φουμαρικό, φωσφορικό. Παράδειγμα το κιτρικό χρησιμοποιείται για μείωση του ph σε χυμούς φρούτων. Τα οξέα κιτρικό, φουμαρικό, μηλικό, γαλακτικό, τρυγικό δρουν ως συμπλοκοποιητές. Οι βάσεις και τα βασικά άλατα χρησιμοποιούνται για ρύθμιση του ph, όπως και για άλλους σκοπούς, όπως η έκλυση CΟ 2 (διογκωτικό) ή η ενίσχυση του χρώματος. Το καυστικό νάτριο χρησιμοποιείται στην κατεργασία των ελιών για αποπίκρανση και βελτίωση χρώματος. Το NaHCO 3 χρησιμοποιείται στην παρασκευή προϊόντων σοκολατοποιΐας. Το άλας ανεβάζει το ph κι αυτό ενισχύει τις αντιδράσεις αμαύρωσης (σάκχαρο - αμινοξύ), με αποτέλεσμα να προκύπτει καλύτερο χρώμα και γεύση της σοκολάτας. Τα νιτρώδη, γλυκονικός σίδηρος, χλωριούχο μαγνήσιο βρίσκουν εφαρμογή ως σταθεροποιητές χρωμάτων.

27 ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ Το πιο γνωστό ενισχυτικό γεύσης είναι το γλουταμινικό μονονάτριο. Το άλας αυτό χρησιμοποιείται για ενίσχυση της γεύσης κρέατος και λαχανικών. Επίσης, θεωρείται ότι ελαττώνει δυσάρεστες γεύσεις, όπως το κάψιμο από τα κρεμμύδια. Χρησιμοποιούνται το γλουταμινικό οξύ (Ε 620) όσο και τα άλατα με Na, Κ, Ca, αμμώνιο (Ε 622, Ε 623, Ε 624.,Ε 625 ). Το γλουταμινικό νάτριο παρασκευάζεται από το γλουταμινικό οξύ που είναι άφθονο στις φυτικές πρωτεΐνες. Ως πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται τα σιτηρά ή τα υποπροϊόντα της σακχαρουργίας. Υπερβολική κατανάλωση γλουταμινικού μονο-νατρίου πιθανόν προκαλεί διάφορες διαταραχές στην υγεία. Γλουταμινικό νάτριο Ιδιότητες ενισχυτικού γεύσης έχουν διάφορα νουκλεοτίδια, όπως η μονοφωσφορική-5 - γουανοσίνη, που έχουν σχεδόν δεκαπλάσια ικανότητα ενίσχυσης της γεύσης από το γλουταμινικό μονονάτριο. Παρασκευάζονται με ενζυμική αποικοδόμηση του RNA ή με φωσφορυλίωση νουκλεοζιτών.

28 Μια άλλη ενδιαφέρουσα κατηγορία ουσιών που ενισχύουν ή διαφοροποιούν τη γεύση είναι προϊόντα που προέρχονται από διάφορα τροπικά φυτά. Προϊόν από ένα φυτό από το Σουδάν αλλάζει τη γεύση από γλυκό ή πικρό σε ξινό. Προϊόν από μούρο ενός φυτού από τη Νιγηρία αλλάζει τη γεύση από ξινή σε γλυκειά. Η ιδιότητα του φυτού αποδίδεται σε μια πρωτεΐνη τη θαυματίνη. Οι γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στα τρόφιμα. Η μέση ετήσια κατανάλωση της κοινής ζάχαρης στις λεγόμενες προηγμένες χώρες είναι περίπου 40 κιλά. Άλλες γλυκαντικές ύλες που προστίθενται στα τρόφιμα είναι τα αμυλοσιρόπια (υδρολυμένα άμυλα) και η D-γλυκόζη. Επίσης, η D-φρουκτόζη ως συστατικό του ιμβερτοσάκχαρου ή μετά ισομερίωση της γλυκόζης αμυλοσιροπίου. Σε μικρότερες ποσότητες χρησιμοποιείται η λακτόζη, η σορβιτόλη, η D-μαννιτόλη και το μέλι. Η γλυκύτητα μιας ουσίας είναι πολύπλοκο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, φυσιολογικούς και ψυχολογικούς. Για την εκτίμηση της γλυκύτητας χρησιμοποιούνται ειδικά πάνελς που εργάζονται σε ελεγχόμενες συνθήκες. Η βαθμολόγηση της γλυκύτητας διαφόρων γλυκαντικών υλών γίνεται σε σχέση με το καλαμοζάχαρο. Η σχετική γλυκύτητα αφορά τη συγκέντρωση διαλύματος της ένωσης που έχει την ίδια γλυκύτητα με ένα γνωστό διάλυμα καλαμοσακχάρου.

29 Η σχετική γλυκύτητα διαφόρων γλυκαντικών είναι: Σακχαρόζη 1, Λακτόζη 0,39, Γλυκόζη 0,63, Φρουκτόζη 1,23, Σορβιτόλη 0,58, Σακχαρίνη 300, Ασπαρτάμη 200, Ακετοσουλφάμη Κ 200, Στέβια 300, Θαυματίνη Κατηγορίες γλυκαντικών υλών 1. Σάκχαρα, 2. Αλκοολοσάκχαρα, όπως σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, γλυκερόλη, 3. Φυσικά γλυκαντικά με θερμιδική αξία, όπως το μέλι, 4. Φυσικά γλυκαντικά χωρίς θερμιδική αξία, όπως η στέβια, η γλυκίριζα, και η θαυματίνη, 5. Τροποποιημένα σάκχαρα, όπως η καραμέλα, και τα υψηλής φρουκτόζης σιρόπια καλαμποκιού, 6. Συνθετικά γλυκαντικά, όπως σακχαρίνη, κυκλαμικά, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, νεοτάμη. Συνθετικές γλυκαντικές ύλες Η σακχαρίνη είναι ανυδριτικό παράγωγο του o-καρβοξυ-βενζολοσουλφοναμιδίου. Χρησιμοποιείται πολλές δεκαετίες, κυρίως στις τροφές διαβητικών, και δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχει συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου.

30 Τα κυκλαμικά άλατα του νατρίου και ασβεστίου χρησιμοποιήθηκαν σαν γλυκαντικές ύλες. Όμως, υπήρξαν αντιδράσεις λόγω πιθανής υδρόλυσής της σε κυκλοεξυλαμίνη, που είναι καρκινογόνο. Σήμερα γίνεται δεκτό ότι τα κυκλαμικά δεν συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία εφόσον χρησιμοποιούνται με μέτρο. Η ασπαρτάμη είναι ο μεθυλεστέρας του διπεπτιδίου της L- φαινυλαλανίνης και L- ασπαραγινικού οξέος. Η σουκραλόζη είναι χλωριωμένο παράγωγο καλαμοσάκχαρου. Υπάρχουν και άλλες συνθετικές γλυκαντικές ύλες. Σακχαρίνη Ασπαρτάμη Ορισμένα φυσικά προϊόντα είναι εξαιρετικά γλυκά. Παράδειγμα, μια γλυκαντική ύλη από τη γλυκίριζα, που είναι τριτερπενοειδής γλυκοζίτης, και η θαυματίνη που είναι πρωτεΐνη. Η στέβια είναι γλυκαντικό από φυτό και περιέχει γλυκοζίτες της στεβιόλης. Οι γλυκαντικές ύλες απέκτησαν τεράστιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθόσον χρησιμοποιούνται στην παρασκευή διαιτητικών προϊόντων χαμηλής θερμιδικής αξίας.

31 Έτσι, σημασία έχει ο Γλυκαιμικός Δείκτης των διάφορων γλυκαντικών υλών. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφίμου αυξάνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Οι εθελοντές λαμβάνουν τρόφιμο που περιέχει 50 gr σακχάρου και μετράται για δύο ώρες η γλυκόζη του αίματος. Μετράται το εμβαδό της καμπύλης. Ως πρότυπη χρησιμοποιείται η γλυκόζη με γλυκαιμικό δείκτη 100. Ο Γλυκαιμικός Δείκτης διαφόρων γλυκαντικών υλών είναι: Γλυκόζη 100, Σακχαρόζη 65, Φρουκόζη 25, Σορβιτόλη 4, Σακχαρίνη 0, Ασπαρτάμη 0, Στέβια 0, Θαυματίνη 0.

32 ΠΟΛΥΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Οι πολυυδροξυλιωμένες αλκοόλες έχουν γλυκιά γεύση και βρίσκουν εφαρμογή σε διαιτητικά προϊόντα ελεύθερα ζάχαρης. Επίσης, βρίσκουν σε τρόφιμα με μεγάλο ποσοστό υγρασίας όπως μαρμελάδες, λόγω της ιδιότητάς τους να μειώνουν σημαντικά την ενεργότητα του νερού. Έτσι, τα προιόντα αυτά παρά το μεγάλο ποσοστό νερού (15-30%) είναι σταθερά έξω από το ψυγείο. Οι πιο γνωστές πολυσθενείς αλκοόλες που βρίσκουν εφαρμογή στα τρόφιμα είναι η προπυλενογλυκόλη ( CH 3 - CHOH CΗ 2 OH), η γλυκερόλη (CΗ 2 - ΟΗ - CHOH - CH 2 OH), και η σορβιτόλη και η μαννιτόλη ( CH 2 OH - CHOH - CHOH - CHOH - CHOH - CH 2 OH ). Πολλές απαντούν στη φύση. Παράδειγμα η γλυκερόλη είναι συστατικό του κρασιού και της μπύρας, και η σορβιτόλη απαντά σε φρούτα όπως μήλα και αχλάδια. Σορβιτόλη (Ε 420). Παρασκευάζεται με υδρογόνωση γλυκόζης ή ιμβερτοσάκχαρου. D-μαννιτόλη (Ε 421). Φυσική και συνθετική. Isomalt. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης με χαμηλή θερμιδική αξία, χωρίς να προκαλεί τερηδόνα και με χαμηλή θερμιδική αξία. Αποτελείται κυρίως από δύο αλκοόλες, αντίστοιχες δισακχαριτών. Παράγεται από καλαμοσάκχαρο με ενζυμική υδρόλυση και υδρογόνωση. Ξυλιτόλη (Ε 967), λακτιτόλη (Ε 966), μαλτιτόλη (Ε965).

Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές

Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ Κατηγορίες χηµικών προσθέτων Οξέα - Βάσεις - Άλατα Αντιοξειδωτικά Λευκαντικά και Βελτιωτικά Αλεύρων ιογκωτικά Συντηρητικά Γαλακτωµατοποιητές Χρωστικές ιαυγαστικά Ευχυµικές ουσίες Ενισχυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο ΜΕΡΟΣ Γ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Ομάδα I Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο E 170 Ανθρακικό ασβέστιο E 260 Οξικό οξύ E 261 Οξικά κάλια E 262 Οξικά άλατα του νατρίου E 263 Οξικό ασβέστιο E 270 Γαλακτικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

E 553α Ε 352. Άγαρ -άγαρ Αδιπικό κάλιο Αδιπικό νάτριο. Αδιπικό οξύ Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη

E 553α Ε 352. Άγαρ -άγαρ Αδιπικό κάλιο Αδιπικό νάτριο. Αδιπικό οξύ Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη E101 E 586* E 553α Ε 425 Ε 920 Ε 214 Ε 216 Ε955 Ε 406 Ε 357 Ε 356 (i) Ριβοφλαβίνη (ii) 5 φωσφορική ριβοφλαβίνη 4-Εξυλορεσορκινόλη i) Ορθοπυριτικό µαγνήσιο ii) Τριπυριτικό µαγνήσιο Konjac ι) Κόμμι konjac

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Χρωστικές ουσίες Αριθ. Ε E 100 E 101 E 102 E 104 E 110 E 120 E 122 E 123 E 124 E 127 E 129 E 131 E 132 E 133 E 140 E 141 E 142 E 150a E 150b E 150c Όνομα Κουρκουμίνη Ριβοφλαβίνη

Διαβάστε περισσότερα

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Τα υποδεικνυόμενα ανώτατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε 100- ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) Ε 200 - και άλλα, όπως Ε 1105 (λυσοζύμη) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε 300 -

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε 100- ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) Ε 200 - και άλλα, όπως Ε 1105 (λυσοζύμη) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε 300 - ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε 100- ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) Ε 200 - και άλλα, όπως Ε 1105 (λυσοζύμη) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε 300 - ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΥΚΝΩΤΙΚΑ-ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΓΟΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γλυκαντικά Ε 420 Ε 421 Ε 953 Ε 965 Ε 966 Ε 967 Ε 950 Ε 951 Ε 952 Ε 954 Ε 955 Ε 957 Ε 959 E 962 Ε 968* Σορβιτόλη (i) σορβιτόλη

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 13.1.1 Παρασκευάσματα για

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 01 Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα προϊόντα 01.1 Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου σε εξαιρετικά υψηλή

Διαβάστε περισσότερα

ενζυμική αμαύρωση. Η ενζυμική αμαύρωση είναι το μαύρισμα τις μελανίνες

ενζυμική αμαύρωση. Η ενζυμική αμαύρωση είναι το μαύρισμα τις μελανίνες Ενζυμική αμαύρωση Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα συμβαίνουν μια σειρά αντιδράσεων που μεταβάλουν το χρώμα της σάρκας τους σε σκούρο. Αυτές οι μεταβολές ονομάζονται ενζυμική αμαύρωση. Η

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) L 295/178 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12.11.2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1130/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Νοεμβρίου 2011 για τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) Υποσημειώσεις περιορισμοί/εξαιρέσεις 11 Σάκχαρα, σιρόπια, μέλι και επιτραπέζια γλυκαντικά 11.1 Σάκχαρα και σιρόπια

Διαβάστε περισσότερα

Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το

Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το κρεας, γίνεται και χρήση άλλων αλατων όπως νιτρικών και νιτρωδών.

Διαβάστε περισσότερα

Αρτόζα,, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Εφαρμογές υποκατάστατων ζάχαρης και λίπους στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική

Αρτόζα,, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Εφαρμογές υποκατάστατων ζάχαρης και λίπους στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική Αρτόζα,, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Εφαρμογές υποκατάστατων ζάχαρης και λίπους στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσα ΤΕΙ Θεσσαλίας Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκαντικές ουσίες, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αθανάσιο Τσιούδα και το diatrofikiagogi.gr!

Γλυκαντικές ουσίες, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αθανάσιο Τσιούδα και το diatrofikiagogi.gr! Γλυκαντικές ουσίες, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αθανάσιο Τσιούδα και το diatrofikiagogi.gr! Η γλυκιά γεύση ήταν πάντα πολύ σημαντική για τους ανθρώπους, αν και συνδέεται με την αύξηση του σωματικού

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

περίοδος εφαρμογής: από την

περίοδος εφαρμογής: από την 12 Αλάτι, μπαχαρικά, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και προϊόντα πρωτεϊνών 12.1 12.1.1 Αλάτι και τα υποκατάστατα αλατιού Αλάτι Αριθμός E Όνομα Ε 170 Ανθρακικό ασβέστιο quantum satis E 338 452 Φωσφορικό οξύ -

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ένζυμα στην οινοποίηση

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ένζυμα στην οινοποίηση Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας 2015-16 10. Ένζυμα στην οινοποίηση Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος και Ελληνικός πολιτισμός 2.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις αµαύρωσης

Αντιδράσεις αµαύρωσης Αντιδράσεις αµαύρωσης I..ii.-1 Maillard αντιδράσεις ανάγων σάκχαρο + αµίνη Καραµελοποίηση σάκχαρο Υψηλή Θ καστανό χρώµα + άρωµα καστανό χρώµα + άρωµα Μη ενζυµικές Παρουσία σακχάρων Ενζυµική αµαύρωση φαινολικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή

ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή τεχνητές χρωστικές. Οι πιο σημαντικές φυσικές χρωστικές είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Καλούμε όλες τις ενέργειες που γίνονται στα τρόφιμα και σκοπό έχουν την συντήρηση τους ή τη μετατροπή τους σε άλλα τρόφιμα. Τα τρόφιμα δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 1. Συμμετείχαν οι μαθητές 2. Γενικά 3. Τρόφιμα 4. Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής 5. Οφέλη για την υγεία 6. Πρόσθετα

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοιες ιδιότητες είναι η μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το υψηλό σημείο ζέσεως, η υψηλή διηλεκτρική σταθερά, η υψηλή επιφανειακή τάση και η θερμότητα

Τέτοιες ιδιότητες είναι η μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το υψηλό σημείο ζέσεως, η υψηλή διηλεκτρική σταθερά, η υψηλή επιφανειακή τάση και η θερμότητα ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Νερό Η παρουσία του νερού στα τρόφιμα και η μορφή με την οποία βρίσκεται σε αυτά επηρεάζουν τις ιδιότητές τους όπως και την ικανότητα συντήρησής τους. Το μόριο του νερού αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΑΛΕΛΛΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα-λαχανικά δεν είναι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική

Ο αλκοολικός τίτλος % vol είναι % v/v. Η αλκοόλη, % vol, μετράται στους 20 o C. Γίνεται διόρθωση της αλκοόλης όταν η θερμοκρασία είναι διαφορετική ΟΙΝΟΣ ΑΛΚΟΟΛΗ Με απόσταξη 200 ml οίνου συλλέγονται 133-150 ml αποστάγματος. Για την εξουδετέρωση της οξύτητας του οίνου, για να μη ληφθούν στο απόσταγμα πτητικά οξέα (οξικό, ανθρακικό και θειώδες), στα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ. Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ. Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ Δρ. Κ.Μπαρμπέρης, Δρ. Β.Αβραμοπούλου, Ν.Ηλιόπουλος (M.Sc.) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΦΕΤ 1 Περιεχόμενα: 1. Πρόσθετα και άλλοι κίνδυνοι από δημητριακά

Διαβάστε περισσότερα

Χρώμα και τρόφιμα. μαζί με τα πρόσθετα των τροφίμων

Χρώμα και τρόφιμα. μαζί με τα πρόσθετα των τροφίμων Φυσικές χρωστικές των τροφίμων Ν. Καλογερόπουλος Δρ Χημικός Χρώμα και τρόφιμα Χρώμα: βασικός παράγοντας στην εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Ένα τρόφιμο δεν τρώγεται αν δεν έχει το σωστό χρώμα. Χρώμα

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 Θρεπτικές ύλες Τι καλούµε θρεπτικές ύλες; Ποιες είναι; Τρόφιµα Τι καλούµε τρόφιµο; Χηµεία Τροφίµων Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή Προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν τρόφιµο; 2

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εισαγωγή Εισηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης MSc. Πρόσθετα είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

-H 2 H2 O R C COOH. α- κετοξύ

-H 2 H2 O R C COOH. α- κετοξύ Παραπροϊόντα αλκοολικής ζύµωσης Τα παραπροϊόντα της αλκοολικής ζύµωσης είναι χηµικές ενώσεις που προέρχονται είτε από τον ίδιο το µηχανισµό της αλκοολικής ζύµωσης, είτε από το µεταβολισµό της ζύµης, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Χυµού Φρούτων Εισαγωγή Αναφερόµαστε κυρίως σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεµόνια, κίτρο), σε πυρηνόκαρπα (βερίκοκα, ροδάκινα, δαµάσκηνα, αχλάδια) και µήλα.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή

ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας στη εκτίμηση της ποιότητας ενός τροφίμου. Το χρώμα των τροφίμων οφείλεται σε φυσικές ή τεχνητές χρωστικές. Οι πιο σημαντικές φυσικές χρωστικές είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης.

Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης. Σημειώσεις για την εργαστηριακή άσκηση ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΝΟΥ του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης Προσδιορισμοί Αλκοόλη Ολική οξύτητα Πτητική οξύτητα Ελεύθερος θειώδης ανυδρίτης

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες mg/kg ανάλογα με την Υποσημειώσεις 06 Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών 06.1 Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 30 (3) μόνο σάγο και κριθάρι

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ).

Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, ). Κατάλογος κανονισμών της Επιτροπής, τροποποιητικών του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (L354/16, 31.12.2008). α/α Καν. (ΕΕ) αριθ. Τίτλος 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1129/2011

Διαβάστε περισσότερα

(3) Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν τα πρόσθετα που. (4) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 πρέπει να

(3) Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν τα πρόσθετα που. (4) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 πρέπει να 25.5.2006 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 137/9 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 780/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Μαΐου 2006 για την τροποποίηση του παρατήματος VI του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ο θειώδης ανυδρίτης

Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας Ο θειώδης ανυδρίτης Διαφάνειες Παραδόσεων Οινολογίας 2015-16 6. Ο θειώδης ανυδρίτης Πρόλογος Οι διαφάνειες παραδόσεων σημειώσεις είναι υπό επεξεργασία. Υπάρχουν οι παρακάτω ενότητες 1. Οίνος και Ελληνικός πολιτισμός 2. Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Κωνσταντίνα Τζιά

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Κωνσταντίνα Τζιά Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Κωνσταντίνα Τζιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ Συντήρηση φρούτων ή λαχανικών με χρήση εδώδιμων μεμβρανών σε συνδυασμό με ψύξη ή/και συσκευασία ΜΑΡ Προϊόντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 31

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια

Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια 09 Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα προϊόντα αλιείας 09.1.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια Ομάδα IV Πολυόλες μόνο κατεψυγμένα και βαθείας κατάψυξης, μη επεξεργασμένα ψάρια, για άλλους σκοπούς εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis (69) Περίοδος εφαρμογής: από την 1η Αυγούστου 2014

Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis (69) Περίοδος εφαρμογής: από την 1η Αυγούστου 2014 17 17.1 Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΩΝ Ιωάννης Ρούσσης Οκτώβριος 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Σταθερότητα οίνων Η σταθερότητα των οίνων αφορά την κατάσταση των οίνων κατά τη διατήρησή του. Γενικά, οίνοι που

Διαβάστε περισσότερα

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ «Άρθρο 137» Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV 1 V ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ I. Γενικότητες Αναλόγως των τροφικών τους απαιτήσεων τα µικρόβια διαιρούνται σε κατηγορίες: - αυτότροφα που χρησιµοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη Δημητριακά Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών. Τα πιο σημαντικά δημητριακά είναι το σιτάρι ή σίτος, το ρύζι, το καλαμπόκι ή αραβόσιτος, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Ο κόκκος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ιατροφή. 1.5 Πρόσληψη Τροφής...39. Εισαγωγή. μέρος Α. Πρόλογος...9 Πρόλογος Συγγραφέων...11 Πρόλογος Β Έκδοσης...13

Περιεχόμενα. ιατροφή. 1.5 Πρόσληψη Τροφής...39. Εισαγωγή. μέρος Α. Πρόλογος...9 Πρόλογος Συγγραφέων...11 Πρόλογος Β Έκδοσης...13 Πρόλογος...9 Πρόλογος Συγγραφέων...11 Πρόλογος Β Έκδοσης...13 μέρος Α ιατροφή κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.1 Θρεπτικές Ύλες...28 1.2 Η ιατροφή ως Επιστήμη...30 1.3 O Ρόλος της Τροφής...32 1.4 Ενεργειακό Ισοζύγιο...34

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, διαγράμματα,

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Ενότητα 15: Αντιμικροβιακή Δράση Οργανικών Οξέων, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Γεώργιος - Ιωάννης Νύχας Ευστάθιος Πανάγου Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι 07 Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια Ομάδα I Πρόσθετα εκτός από προϊόντα που εμπίπτουν στις κατηγορίες 7.1.1 και 7.1.2 E 150a-d Καραμελοχρώματα quantum satis μόνο άρτος βύνης E 200 203 Σορβικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα. Ευγενόλη (Ι), καρβακρόλη (ΙΙ), θυμόλη (ΙΙΙ). Σχήμα. Εστραγκόλη (αριστερά), ανηθόλη (κέντρο), μυριστισίνη (δεξιά).

Σχήμα. Ευγενόλη (Ι), καρβακρόλη (ΙΙ), θυμόλη (ΙΙΙ). Σχήμα. Εστραγκόλη (αριστερά), ανηθόλη (κέντρο), μυριστισίνη (δεξιά). ΑΡΤΥΜΑΤΑ Κάποια φυτά/τμήμα φυτών με έντονες και χαρακτηριστικές γεύσεις και αρώματα χρησιμοποιούνται αποξηραμένα είτε νωπά ως καρυκεύματα ή μπαχαρικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται καρποί, σπόροι, φλοιοί δένδρων.

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Ζεμάτισμα Τροφίμων Παράγοντες αλλοίωσης τροφίμων Βιολογικοί παράγοντες Βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, έντομα, τρωκτικά κλπ Φυσικοί παράγοντες Θερμοκρασία, υγρασία, μηχανική καταπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 17 διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά 17.1 στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ ΞΥΛΟΥ ΣΕ ΔΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Τα τρόφιμα είναι σύνθετοι συνδυασμοί που προέρχονται από πολλές πηγες. Όλα τα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα αλλεπίδρασης (χημικής) σε διαφορετικό βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρo 137 (1) Παγωτά

Άρθρo 137 (1) Παγωτά Άρθρo 137 (1) Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας ή mg/kg ανάλογα με την Υποσημειώσεις 04 Φρούτα και λαχανικά 04.1 Μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά 04.1.1 Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά E 172 Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου 6 Μόνο ως ενισχυτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΗΣ Ο οίνος είναι αλκοολούχο ποτό που λαμβάνεται με ζύμωση χυμού σταφυλιών (γλεύκος, μούστος) Συστατικά Οίνου

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Ενεργός (έξυπνη) συσκευασία. Εισαγωγή

Συσκευασία Τροφίμων. Ενεργός (έξυπνη) συσκευασία. Εισαγωγή Συσκευασία Τροφίμων Ενεργός (έξυπνη) συσκευασία Εισαγωγή Συστήματα ή τεχνικές που δρουν συμπληρωματικά προς την κύρια συσκευασία του τροφίμου ή που αλληλεπιδρούν συμπληρωματικά με το υλικό συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να διαπιστώνουμε τον όξινο χαρακτήρα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης Να ορίζουμε τα οξέα κατά τον Arrhenius

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του ΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟ ΔΕΣΜΟ. 1. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθετα τροφίμων Νίκος Καλογερό που ος Αντω τ νία ίου Χίου

Πρόσθετα τροφίμων Νίκος Καλογερό που ος Αντω τ νία ίου Χίου Πρόσθετα τροφίμων Νίκος Καλογερόπουλος λ Αντωνία Χίου Χημικά πρόσθετα Δεν είναι ρύποι Προστίθενται για συγκεκριμένο σκοπό Προσδίδουν στα τρόφιμα πολύτιμες λειτουργικές ιδιότητες Επιμηκύνουν το χρόνο συντήρησής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών. Αποτελούνται από ενώσεις με μεγάλη ποικιλία

ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών. Αποτελούνται από ενώσεις με μεγάλη ποικιλία ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών. Αποτελούνται από ενώσεις με μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τη δομή και λειτουργικότητά τους. Ο γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 11 η Φρούτα και Λαχανικά ΙΙ. Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 11 η Φρούτα και Λαχανικά ΙΙ. Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Βιοχημεία Τροφίμων Ι Ενότητα 11 η Φρούτα και Λαχανικά ΙΙ Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Στόχοι ενότητας Κατανόηση της δομής, της βιοσύνθεσης και της αποικοδόμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Μαρία Σ. Τσεβδού, Πέτρος Σ. Ταούκης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «...γιαούρτι (πλήρες ή, κατά περίπτωση, ημιαποβουτυρωμένο)...(όνομα ζώου) χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Δρ. Μπόσκου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Δρ. Μπόσκου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Δρ. Μπόσκου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Η επισήμανση είναι ένας ιδιαίτερος τομέας στο χώρο της συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

καρβοξυλικά οξέα μεθυλοπροπανικό οξύ

καρβοξυλικά οξέα μεθυλοπροπανικό οξύ 112 4.1. Κορεσμένα μονο - Αιθανικό οξύ Γενικά Τα κορεσμένα μονο προκύπτουν θεωρητικά από τα αλκάνια, αν αντικαταστήσουμε ένα άτομο υδρογόνου με τη ρίζα καρβοξύλιο -COOH. Έχουν το γενικό τύπο: C ν H 2ν+1

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες φαινολικών ενώσεων

Ομάδες φαινολικών ενώσεων ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Οι φαινολικές ενώσεις αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών. Αποτελούνται από ενώσεις με μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τη δομή και λειτουργικότητά τους. Ο γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΛΕΥΡΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΛΕΥΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΛΕΥΡΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 80-90% ΓΛΟΥΤΕΝΙΝΕΣ ΓΛΟΙΑΔΙΝΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ 10-20% ΛΕΥΚΟΣΙΝΗ ΕΔΕΣΤΙΝΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΛΟΥΤΕΝΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η τροφή αποτελείται και από ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα). Οι ουσίες αυτές διασπώνται (πέψη) σε απλούστερες (αμινοξέα, απλά σάκχαρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΕΙΔΗ -ΣΥΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΩΝ ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΣΙΤΟΣ 3.1 ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Ελένη Κάτανα & Κατερίνα Σάλτα STEM Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Εκπαίδευση STEM Science (Φυσικές Επιστήμες) Technology

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Συµβολή του γάλακτος και των

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Οξείδωση της γλυκόζης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Καταβολισµός ή ανοµοίωση» C 6 H 12 O+6O 2 +6H 2 O 12H 2 O+6CO 2 +686 Kcal/mol Πηγές ενέργειας κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ"

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ "ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ" ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Καθ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου www.teilar.gr/~mantanis ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου.

Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου. Άρθρο 132 (1) Μαρμελάδες Ζελέ, Μαρμελάδες εσπεριδοειδών Κρέμα κάστανου. 1. α) Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. β) Οι διατάξεις αυτού του άρθρου δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Πρόκειται για αλκοόλες που διαθέτουν µόνο ένα υδροξύλιο και η ανθρακική τους αλυσίδα είναι κορεσµένη (µόνο απλοί δεσµοί). Ο γενικός τους τύπος είναι C ν ν+1 H ή R-H (όπου

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Χημεία 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα σημεία ζέσης διαφόρων υλικών. Υλικό Σημείο Tήξης ( ο C) Σημείο Zέσης ( ο C) Α 0 100 Β 62 760

Διαβάστε περισσότερα

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Μικροβιολογία Τροφίμων Ι Ενότητα 15: Αντιμικροβιακή Δράση Οργανικών Οξέων, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Γεώργιος - Ιωάννης Νύχας Ευστάθιος Πανάγου Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς διαβάζεται. 500g. Πλούσιο σε ίνες. Ποσότητα. Ονομασία του προϊόντος. Κατάλογος συστατικών. Διατήρηση. Παραγωγός / Εισαγωγέας. τον Ιούνιο του 2008

Πώς διαβάζεται. 500g. Πλούσιο σε ίνες. Ποσότητα. Ονομασία του προϊόντος. Κατάλογος συστατικών. Διατήρηση. Παραγωγός / Εισαγωγέας. τον Ιούνιο του 2008 Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πώς διαβάζεται Νιφάδες ρυζιού και σιτάρι ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένα με βιταμίνες (B1, B2, B3, B6, φολικό οξύ, B12, C) και σίδηρο Καθαρό βάρος: ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ τον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Οξέα. Τα οργανικά οξέα επηρεάζουν τη γεύση, το χρώμα, τη σταθερότητα και την ποιότητα των προϊόντων.

Οξέα. Τα οργανικά οξέα επηρεάζουν τη γεύση, το χρώμα, τη σταθερότητα και την ποιότητα των προϊόντων. Οξέα Στα διάφορα τρόφιμα βρίσκονται δεκάδες οργανικά οξέα, ελεύθερα ή με τη μορφή αλάτων και εστέρων. Από τα ανόργανα οξέα το φωσφορικό οξύ απαντάται συχνά υπό μορφή εστέρων και αλάτων. Τα οργανικά οξέα

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση του αυγού Λευκό Κρόκος Βάρος 38 g 17 g Πρωτείνη 3,9 g 2,7 g Υδατάνθρακες 0,3 g 0,3 g Λίπος 0 6 g Χοληστερόλη 0 213 mg

Σύσταση του αυγού Λευκό Κρόκος Βάρος 38 g 17 g Πρωτείνη 3,9 g 2,7 g Υδατάνθρακες 0,3 g 0,3 g Λίπος 0 6 g Χοληστερόλη 0 213 mg Αυγό Τα αυγά αποτελούνται από το κέλυφος (10 %), το ασπράδι ή λευκό (50-60 %), τον κρόκο ή κίτρινο (30 %). Το κέλυφος αποτελείται κατά 95 % από ανόργανα συστατικά όπως ανθρακικό ασβέστιο, ανθρακικό μαγνήσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.1 Τα μόρια της ζωής Καινούριες γνώσεις Ποια μόρια συμμετέχουν στη δομή και στις λειτουργίες των οργανισμών. Ποια είναι η σημασία του νερού για τη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01%

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01% ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01% Ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο συμμετέχουν, σε σημαντικό βαθμό, στη

Διαβάστε περισσότερα

Ε 334 Τρυγικό οξύ L+(-) Ε 414 Αραβικό κόμμι (κόμμι ακακίας) quantum satis ως υλικό για γλασάρισμα μόνο

Ε 334 Τρυγικό οξύ L+(-) Ε 414 Αραβικό κόμμι (κόμμι ακακίας) quantum satis ως υλικό για γλασάρισμα μόνο Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) Υποσημειώσεις περιορισμοί/εξαιρέσεις 05 Είδη ζαχαροπλαστικής 05.1 Προϊόντα κακάο και σοκολάτας όπως εμπίπτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΑ Φ ΝΕΙ Ε ΕΣ Ε ΧΗΜΕ Μ Ι Ε ΑΣ ΓΥΜΝ Μ ΑΣΙΟΥ

ΙΑΦΑ Φ ΝΕΙ Ε ΕΣ Ε ΧΗΜΕ Μ Ι Ε ΑΣ ΓΥΜΝ Μ ΑΣΙΟΥ Οξέα Βάσεις Άλατα τάξη Γ γυµνασίου Τα οξέα έχουν ξινή γεύση Οξέα και ανθρακικό ασβέστιο Τα οξέα µεταβάλλουν το χρώµα των δεικτών Οξέα και µέταλλα Τα οξέα αντιδρούν µε πολλά µέταλλα και πολλές φορές παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

Θα πρέπει γενικά να έχει τις Προδιαγραφές του Πόσιμου

Θα πρέπει γενικά να έχει τις Προδιαγραφές του Πόσιμου Σταυρούλα Κουτραφούρη Προπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Χημείας Τροφίμων & Διατροφής ΣΙΤΗΡΑ ΘΕΩΡΙΑ Α. Β/ο Σημειώσεις Τεχνολογίας Σιτηρών- Κ.Τσιάρας (p.104-150) C Μέρος- NΕΡΟ Θα πρέπει γενικά να έχει τις Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Διάλεξη 3.4 : Συστήματα διασφάλισης ποιότητας βιολογικών προϊόντων Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://infolab.aua.gr Δομή παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα