NAYTIKH TEXNH ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "NAYTIKH TEXNH ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ"

Transcript

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ NAYTIKH TEXNH ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Η αγκυροβολία, είναι, πολλές φορές, το δυσκολότερο µέρος των θαλασσινών µας ταξιδιών. Παρακολουθώντας, το καλοκαίρι, σ` ένα πολυσύχναστο λιµάνι κάποιου νησιού µας, τις προσπάθειες των καπετάνιων των σκαφών αναψυχής να αγκυροβολήσουν, µπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί το µέγεθος του προβλήµατος. Εντούτοις, υπάρχουν κανόνες, που εάν ο πρωτάρης ναυτικός έχει την σύνεση και την ψυχραιµία να ακολουθήσει σωστά, θα αποφύγει πολλά προβλήµατα. Οταν µάλιστα εµπλουτίσει αυτές τις θεωρητικές γνώσεις µε τις εµπειρίες του, ώστε να αναγνωρίζει κάθε φορά τα αδύνατα σηµεία του και να τα βελτιώνει, θα φθάσει πολύ γρήγορα στο επίπεδο να αγκυροβολεί σωστά και µε ασφάλεια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αναλύοντας τις διάφορες περιπτώσεις, καταλήγουµε στο συµπέρασµα ότι γιά να αγκυροβολήσουµε σωστά θα πρέπει να λάβουµε υπ`όψη µας τρείς παράγοντες: Γνώση της συµπεριφοράς του σκάφους. Γνώση των συνθηκών του αγκυροβόλιου. Σωστή οργάνωση και συντονισµός του πληρώµατος. Στη συνέχεια, θα αναπτύξουµε κάθε έναν από τους προηγούµενους παράγοντες. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ: Τα χαρακτηριστικά του σκάφους, που πρέπει να γνωρίζουµε, προκειµένου να κάνουµε τους απαραίτητους χειρισµούς µέσα στο λιµάνι είναι τα εξής: 1. Πόσο εύκολα "ακούει" το σκάφος στο ανάποδα. Γιά να ακινητοποιήσουµε το σκάφος θα πρέπει να κάνουµε ανάποδα. Ολα τα σκάφη δεν ανταποκρίνονται εξ`ίσου στο ανάποδα. Παράγοντες που το επηρεάζουν είναι: Η ταχύτητά του. Οσο µεγαλύτερη είναι τόσο µεγαλύτερη απόσταση θα καλύψει γιά να ακινητοποιηθεί. Το εκτόπισµά του. Τα βαρύτερα σκάφη έχουν µεγαλύτερη αδράνεια µε αποτέλεσµα να ακινητοποιούνται δυσκολότερα από τα ελαφρύτερα. Η σχέση ιπποδύναµης/εκτοπίσµατος. Οσο µεγαλύτερη είναι τόσο καλύτερη η ανταπόκριση του. Το είδος της προπέλλας του. Οι τρίφτερες προπέλλες έχουν καλύτερη ανταπόκριση από τις δίφτερες. Οι αναδιπλούµενες ή οι max prop ανταποκρίνονται πολύ αργότερα ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να µην ανοίξουν. Εάν έχουµε τέτοιου είδους προπέλλα, θα πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού έχουν συµβεί ατυχήµατα από προπέλλες που δεν άνοιξαν την κατάλληλη στιγµή. Η ένταση και η διεύθυνση του ανέµου. Το σκάφος θα ακινητοποιηθεί ευκολότερα µε τον άνεµο όρτσα και δυσκολότερα µε τον άνεµο πρύµα, ιδιαίτερα εάν είναι ισχυρός.

2 2. Πως αντιδρά στο τιµόνι και ποιά είναι η ακτίνα του κύκλου στροφής. Παράγοντες που επηρεάζουν την ανταπόκριση του τιµονιού και συνεπώς την ακτίνα του κύκλου στροφής είναι οι εξής: Η ταχύτητα του σκάφους. Εφ`όσον το τιµόνι λειτουργεί µε την πίεση που προκαλείται από την ροή του νερού, όσο µεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του σκάφους, τόσο ταχύτερη η ροή µε αποτέλεσµα να αυξάνεται η πίεση και το τιµόνι να ανταποκρίνεται καλύτερα (µείωση της ακτίνας του κύκλου στροφής). Το αντίθετο συµβαίνει όταν κινούµαστε µε µικρή ταχύτητα, όπου η ακτίνα του κύκλου στροφής µεγαλώνει. Σε αυτό το σηµείο, µπορούµε να παρατηρήσουµε ότι: Εάν κινούµαστε µε σχετικά µεγάλη ταχύτητα, θα έχουµε πολύ γρήγορη ανταπόκριση στο τιµόνι, αλλά όχι στο ανάποδα. Εάν κινούµαστε µε σχετικά µικρή ταχύτητα, θα έχουµε γρήγορη ανταπόκριση στο ανάποδα, αλλά όχι στο τιµόνι. Θα πρέπει λοιπόν πάντοτε να προσπαθούµε να πετύχουµε την ιδανική ταχύτητα που θα είναι η χρυσή τοµή ανάµεσα στις δύο προηγούµενες περιπτώσεις. Η φορά περιστροφής της προπέλλας. Τα δεξιόστροφα σκάφη, όταν κινούνται πρόσσω, έχουν τάση να στρέφουν -λόγω της περιστροφής της προπέλλας δεξιά - την πρύµνη δεξιά, µε συνέπεια να στρέφεται η πλώρη αριστερά (άξονας περιστροφής του σκάφους είναι το άλµπουρο). Οταν κινούνται ανάποδα τα δεξιόστροφα σκάφη, η προπέλλα τους περιστρέφεται αριστερά, µε αποτέλεσµα, να "τραβά" την πρύµνη αριστερά. Το αντίθετο συµβαίνει στα αριστερόστροφα σκάφη. Από τα προηγούµενα συµπεραίνουµε ότι: Τα δεξιόστροφα σκάφη έχουν µικρότερη ακτίνα κύκλου αριστερής στροφής, είτε κινούνται πρόσσω, είτε ανάποδα. Τα αριστερόστροφα σκάφη έχουν µικρότερη ακτίνα κύκλου δεξιάς στροφής, είτε κινούνται πρόσσω, είτε ανάποδα. Το φαινόµενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στο ανάποδα, όπου το πηδάλιο αποδίδει αισθητά λιγότερο και θα πρέπει να λαµβάνεται σοβαρά υπ`όψη. Λόγω αυτού του φαινοµένου, συµπεραίνουµε ότι µοναδικός τρόπος για να εκτελέσει χειρισµούς σε περιορισµένο χώρο ένα δεξιόστροφο σκάφος είναι στρέφοντας δεξιά ενώ ένα αριστερόστροφο σκάφος στρέφοντας αριστερά: Η ευκολία µε την οποία το σκάφος παρασύρεται από πλάγιους ανέµους. Είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουµε σοβαρά υπ`όψη µας ειδικά όταν πνέει δυνατός πλάγιος άνεµος. Οσο ελαφρύτερο και µε µεγάλη υπερκατασκευή είναι το σκάφος, τόσο ευκολότερα παρασύρεται από τον άνεµο.

3 Το πρόβληµα αυτό, στα µεγάλα (µεγαλύτερα από 40 πόδια) σκάφη, µπορεί να λυθεί µε την χρήση του bow thrust, το οποίο είναι µία προπέλλα τοποθετηµένη εγκάρσια σε µία υποδοχή της πλώρης του σκάφους και κινείται µε ηλεκτρικό µοτέρ. Το bow thrust, µας επιτρέπει να κινούµε την πλώρη δεξιάαριστερά και να µικραίνουµε την ακτίνα του κύκλου στροφής ή να κρατάµε το σκάφος σταθερό µε πλάγιο άνεµο. Πριν αρχίσουµε την διαδικασία της αγκυροβολίας, πρέπει να ελέγξουµε την συµπεριφορά του σκάφους ώστε να µπορούµε να το κοντρολλάρουµε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να µην βρεθούµε προ εκπλήξεων µέσα στο λιµάνι. ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ Πριν φθάσουµε σε ένα αγκυροβόλιο θα πρέπει να είµαστε πολύ καλά ενηµερωµένοι γιά τις συνθήκες που θα αντιµετωπίσουµε σ` αυτό. Θα πρέπει να συγκεντρώσουµε τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες. Πηγές των πληροφοριών αυτών είναι: Εµπειροι ιστιοπλόοι που έχουν επισκεφθεί το αγκυροβόλιο µε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ψαράδες της περιοχής Οι διάφοροι "Πορτολάνοι" ή "Πλοηγοί" των Ελληνικών Ακτών. Οι παράγοντες που µας ενδιαφέρει να γνωρίζουµε γιά το αγκυροβόλιο είναι οι εξής: 1. Ασφάλεια από ανέµους. Tο ιδανικό αγκυροβόλιο, παρέχει ασφάλεια από το µεγαλύτερο δυνατό φάσµα ανέµων και κυρίως από τους επικρατούντες στην περιοχή ανέµους την συγκεκριµένη εποχή, αλλά και τον άνεµο που πνέει την ηµέρα της αγκυροβολίας. Σε περίπτωση που το αγκυροβόλιο είναι εκτεθειµένο σε κάποιον άνεµο, θα πρέπει να έχουµε υπ`όψη µας το κοντινότερο αγκυροβόλιο που µας καλύπτει από τον συγκεκριµένο άνεµο και να βεβαιωθούµε ότι µπορούµε εύκολα - ακόµη και κατά την διάρκεια της νύκτας - όταν φυσήξει αυτός ο άνεµος να πλεύσουµε σ` αυτό και να αγκυροβολήσουµε. 2. Βάθος. Το ελάχιστο ασφαλές βάθος αγκυροβολίας εξαρτάται από το βύθισµα του σκάφους και το µέγιστο από το έκταµα που διαθέτουµε. Συνήθως γιά ένα σκάφος ft αυτό είναι 4-12 µέτρα. 3. Είδος βυθού. Το είδος του βυθού είναι πολύ σηµαντικός παράγοντας και έχει σχέσει µε τις άγκυρες που διαθέτουµε, όπως θα διαπιστώσουµε όταν αναφερθούµε στις άγκυρες. Ο βυθός µπορεί να αποτελείται από: Λάσπη Αµµο Φύκια Κροκάλλες Βράχια-πλάκες Ολες οι άγκυρες δεν "κρατούν" εξ`ίσου καλά σε όλα τα είδη βυθού. Σε άµµο και λάσπη, κρατούν καλά όλες οι άγκυρες. Γιά τον λόγο αυτό, είναι τα είδη βυθού που πάντοτε θα προτιµούµε και θα επιδιώκουµε να αγκυροβολούµε. Στα φύκια οι περισσότερες άγκυρες δεν κρατούν. Αποφεύγουµε τις κροκάλλες αφού καµµία άγκυρα δεν κρατά.

4 Στα βράχια πιάνουν όλες οι άγκυρες, αλλά, τα αποφεύγουµε - εκτός εάν δεν έχουµε άλλη επιλογή - λόγω του ότι είναι πιθανότερο να σκαλώσουν και να βρεθούµε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. 3. Προµήθειες Πρέπει να γνωρίζουµε τι είδους προµήθειες είναι διαθέσιµες στο αγκυροβόλιο που επιλέξαµε, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες µας γιά τον απαραίτητο ανεφοδιασµό του σκάφους (όπως τρόφιµα, νερό, πετρέλαιο κτλ.). ΑΓΚΥΡΕΣ Πριν αναφερθούµε στα διαφορετικά είδη αγκυρών, θα πρέπει να τονίσουµε ότι: Το αγυροβοληµένο σκάφος «κρατιέται» από την άγκυρά του που έχει εισχωρήσει στο βυθό και από τµήµα της αλυσίδας που την βοηθά να παραµένει πάντα «ξαπλωµένη» στον πυθµένα. Κάθε σκάφος θα πρέπει να φέρει τουλάχιστον δύο διαφορετικού τύπου άγκυρες. Οι προνοητικότεροι καπεταναίοι γνωρίζουν από την εµπειρία τους ότι µία τρίτη άγκυρα θα φανεί πολλές φορές χρήσιµη. Το βάρος της άγκυρας και το µήκος της αλυσίδας εξαρτάται από το µήκος και το βάρος του σκάφους αλλά και από το είδος της άγκυρας. Καλό θα είναι να συµβουλευόµαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή της προκειµένου να επιλέξουµε την κατάλληλη άγκυρα γιά το σκάφος µας. Η πλωριά άγκυρα διαθέτει - λόγω του ότι υπάρχει ο εργάτης γιά το βιράρισµά της - µεγάλο µήκος αλυσίδας (Περίπου 50µ αλυσίδα και 20µ σχοινί είναι αρκετό έκταµα γιά ένα σκάφος ft ). Η πρυµνιά άγκυρα διαθέτει - λόγω του ότι την βιράρουµε µε τα χέρια - το ελάχιστο δυνατό µήκος αλυσίδας (Συνήθως 10µ αλυσίδα και 40 µ σχοινί). ΕΙ Η ΑΓΚΥΡΩΝ Τα είδη αγκυρών που συναντάµε συνήθως είναι τα εξής (σχ. 1): Τεσσαροχάλι Είναι η άγκυρα που χρησιµοποιούν συνήθως οι ψαράδες στα καϊκια τους. Σπανιότατα θα την συναντήσουµε σε ιστιοπλοϊκά και µόνον στην αναδιπλούµενη µορφή της σαν τρίτη άγκυρα. Πάντως πιάνει καλά σε άµµο, λάσπη και λιγώτερο καλά στα φύκια. CQR Είναι η άγκυρα που χρησιµοποιείται σαν πλωριά από τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά. Ο κυριότερος λόγος γι` αυτό είναι ο µικρός της όγκος που της επιτρέπει να αποθηκεύεται εύκολα στο στρίντζο. Από την εµπειρία µας είναι ελάχιστα αξιόπιστη, θα πρέπει να την χρησιµοποιούµε µε µεγάλο µήκος αλυσίδας και να την ελέγχουµε σε κάθε αλλαγή του ανέµου. Πιάνει µόνο σε λάσπη και άµµο.

5

6 Danforth Είναι από τις πλέον αξιόπιστες άγκυρες. Πιάνει πολύ καλά σε άµµο και λάσπη ενώ κρατά σχετικά καλά και στα φύκια. Συνήθως την χρησιµοποιούµε γιά πρυµνιά αλλά µπορούµε κάλλιστα να την χρησιµοποιήσουµε σαν κυρίως άγκυρα (πλωριά). Delta Πολύ αξιόπιστη άγκυρα. Πιάνει πολύ καλά σε άµµο και λάσπη και είναι η µοναδική που µπορούµε να εµπιστευθούµε στα φύκια. Χρησιµοποιείται σαν κυρίως άγκυρα στην πλώρη. Μοναδικό της µειονέκτηµα η κάπως υψηλή τιµή της. Τα υπόλοιπα - απαραίτητα γιά την αγκυροβολία - εφόδια που πρέπει να βρίσκονται στο σκάφος είναι τα εξής: 4 κάβοι 8-12 µ ο καθένας (ανάλογα µε το µήκος του σκάφους), που θα χρησιµεύσουν σαν πρυµάτσες (ή µουστάκια). 1 κάβος µ. που θα χρησιµεύσει στην αγκυροβολία αρόδο όπως θα δούµε πιό κάτω. 2 κοµµάτια αλυσίδας 2-3 µ. το καθένα που θα χρησιµεύουν όταν δένουµε σε βράχια ή άλλα σηµεία όπου τα σχοινιά είναι επικίνδυνο να κοπούν. Τουλάχιστον 6 µπαλόνια και ένα γάντζο. Και βέβαια οι δύο άγκυρες µε τις αλυσίδες και τα σχοινιά τους, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. ΤΡΟΠΟΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ Υπάρχουν τρεις τρόποι µε τους οποίους αγκυροβολούµε συνήθως: Αρόδο Παραβολή (Πλαγιοδέτηση ή πλεύρισµα) Πρυµοδέτηση-πρωδέτηση Πρακάτω θα περιγράψουµε αναλυτικά κάθε έναν. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα αγκυροβολήσουµε, πρέπει, πάντοτε να ακολουθείται η εξής διαδικασία: ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ 1. Προεπιλογή αγκυροβόλιου 2. Επιθεώρηση αγκυροβόλιου 3. Επιλογή τρόπου και σηµείου αγκυροβολίας 4. Ενηµέρωση πληρώµατος 5. Κατανοµή αρµοδιοτήτων πληρώµατος 6. Προετοιµασία σκάφους 7. Εναρξη διαδικασίας αγκυροβολίας 8. Λήξη διαδικασίας επιβεβαιώση ασφάλειας ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΑΡΟ Ο Είναι ο απλούστερος τρόπος αγκυροβολίας:

7 ρίχνουµε την πλωριά άγκυρα και το σκάφος είναι ελεύθερο να ανεµίζει. ηλαδή να περιστρέφεται γύρω από την άγκυρα παίρνοντας πάντοτε την φορά του ανέµου. Η ακτίνα του κύκλου - που ονοµάζεται "κύκλος αγκυροβολίας" - θα είναι όσο το έκταµα. Ακολουθούµε την εξής διαδικασία: 1. Αναγνώριση του ακυροβόλιου ώστε να επιλέξουµε το σηµείο που θα φουντάρουµε. Προσέχουµε το βάθος (θα εξηγήσουµε παρακάτω σε τι βάθη αγκυροβολούµε), το είδος του βυθού, και υπολογίζουµε τον "κύκλο αγκυροβολίας" ώστε να µην παρεµβάλονται µέσα σε αυτόν εµπόδια (άλλα σκάφη, στεριά, ύφαλοι). 2. Ενηµέρωση του πληρώµατος, εντολή στον χειριστή του εργάτη να ετοιµάσει την άγκυρα. 3. Ορθοπλώρισµα του σκάφους µε κατεύθυνση το σηµείο που επιλέξαµε να αγκυροβολήσουµε. 4. Ακινητοποίηση του σκάφους στο σηµείο αυτό και εντολή στο χειριστή του εργάτη να "φουντάρει" την άγκυρα. Παρατήρηση:Ο χειριστής του εργάτη θα πρέπει να είναι ενήµερος γιά το βάθος και γιά το συνολικό έκταµα που θα αφήσει. Ακόµη να βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση µε τον κυβερνήτη και να τον ενηµερώνει γιά το είδος του βυθού - εάν είναι ορατός - καθώς και γιά το έκταµα που έχει αφήσει. 5. Οταν η άγκυρα πατώσει στον βυθό, ο κυβερνήτης κάνει ανάποδα. Παράλληλα ο χειριστής του εργάτη αφήνει έκταµα µε τέτοιο ρυθµό, ώστε η αλυσίδα να απλώνεται οµαλά στο βυθό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην συνεργασία των δύο, διότι εάν ο η αλυσίδα φουντάρεται πολύ αργά - ή το σκάφος κάνει πολύ γρήγορα ανάποδα - η άγκυρα δεν θα πιάσει. Εάν η αλυσίδα φουντάρεται πολύ γρήγορα - ή το σκάφος κάνει πολύ αργά ανάποδα - η αλυσίδα θα πέσει επάνω στην άγκυρα µε κίνδυνο να µπερδευτεί µε αυτήν και πάλι να µην πιάσει. Οπως φαίνεται είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και συνεχής συνεννόηση µεταξύ του χειριστή του εργάτη και του κυβερνήτη γιά να έχει επιτυχία η αγκυροβολία µας. 6. Οταν ο χειριστής φουντάρει το προκοθορισµένο έκταµα, φρενάρει (αγαντάρει) τον εργάτη. Τότε ο κυβερνήτης κάνει ανάποδα. Γιά να βεβαιωθεί ότι η άγκυρα έχει πιάσει, πρέπει να ευθυγραµµίσει δύο σταθερά σηµεία στη στεριά και να παρακολουθεί εάν διατηρείται η ευθυγράµµιση. Τα σηµεία αυτά θα είναι και το "σηµάδι" µας γιά να επιβεβαιώνουµε ότι η άγκυρά µας - εφ`όσον δεν αλλάξει η διεύθυνση του ανέµου - κρατά καλά. Το έκταµα που αφήνουµε στη αγκυροβολία, εξαρτάται από το βάθος και από την ένταση του ανέµου: Με ασθενή άνεµο (µέχρι 15 Knts) αφήνουµε 3 φορές το βάθος Με µέτριο άνεµο (από 15 Knts µέχρι 30 Knts) αφήνουµε 5 φορές το βάθος. Με ισχυρό άνεµο (περισσότερο από 30 Knts) αφήνουµε 7-10 φορές το βάθος. Γιά να σιγουρέψουµε καλύτερα το αγκυροβοληµένο αρόδο σκάφος, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε δύο άγκυρες (από την πλώρη, σε µικρή γωνία µεταξύ τους) ή να δέσουµε ένα κάβο στη στεριά.

8 Χρησιµοποιούµε δύο άγκυρες στην περίπτωση που φυσά ισχυρός άνεµος σταθερής διεύθυνσης (π.χ. Μελτέµι στο Αιγαίο). Ο απόπλους αγκυροβοληµένου αρόδου σκάφους γίνεται ως εξής: Κινούµαστε πρός την άγκυρα µε την µηχανή, παίρνοντας ταυτόχρονα τα µπόσικα, και όταν φθάσουµε "απίκο" (ακριβώς πάνω από την άγκυρα) κάνουµε κράτει και την βιράρουµε. ΠΑΡΑΒΟΛΗ (ΠΛΑΓΙΟ ΕΤΗΣΗ) Πλαγιοδετούµε το σκάφος, συνήθως γιά µικρά χρονικά διαστήµατα και κυρίως όταν θέλουµε να ανεφοδιαστούµε και µετά να αποπλεύσουµε. Πριν πλαγιοδετήσουµε προσέχουµε τα εξής: Να µην φυσά ισχυρός άνεµος προς τον µώλο. Να είναι το ύψος του µώλου τόσο ώστε να µπορούµε εύκολα να αποβιβαστούµε και να επιβιβαστούµε στο σκάφος. Να υπάρχουν δέστρες που να µας εξυπηρετούν. Να υπάρχουν οι προµήθειες (πετρέλαιο, νερό) που χρειαζόµαστε. Να έχει αρκετό βάθος γιά την καρίνα και το τιµόνι µας κοντά στον µώλο. Πλευρίζουµε το αριστερόστροφο σκάφος µε την αριστερή πλευρά του στο µώλο ενώ το δεξιόστροφο µε την δεξιά. Αφού κάνουµε αναγνώριση και επιβεβαιώσουµε τα προηγούµενα, αρχίζουµε την προετοιµασία της αγκυροβολίας ως εξής (σχ. 2): 1. Τοποθετούµε ένα µέλος του πληρώµατος µε δύο κάβους στην πλώρη και ένα µε δύο κάβους στην πρύµη. 2. Ορίζουµε ποιός θα βγεί (ο "γάτος") στην στεριά να µας δέσει. Παρατήρηση: Ο "γάτος" θα πρέπει να συνεννοηθεί από πριν µε αυτούς που χειρίζονται τους κάβους, γιά τον τρόπο µε τον οποίο θα δέσουν. ηλαδή, µε ποιά σειρά θα δέσει τους κάβους και µε ποιό τρόπο θα τους δέσει. Υπάρχουν τρεις τρόποι γιά να δέσουµε τους κάβους: I. ένουµε σταθερά στο σκάφος και παίρνουµε τα µπόσικα από τον µώλο. II. ένουµε σταθερά στον µώλο και παίρνουµε τα µπόσικα από το σκάφος. III. ένουµε "πεντένι", δηλαδή, δένουµε την άκρη του κάβου στο σκάφος, τον περνάµε από την δέστρα του µώλου και τον δένουµε στο σκάφος. Το πεντένι είναι πολύ πρακτικό ειδικά στον απόπλου όπου δεν χρειαζόµαστε κάποιον στο µώλο γιά να µας λύσει. Συνήθως προτιµούµε έναν από τους δύο τελευταίους τρόπους. 3. Τοποθετούµε τα µπαλόνια στο κατάλληλο ύψος και ορίζουµε κάποιον να κρατά ένα µπαλόνι στο χέρι γιά να το τοποθετήσει όπου χρειαστεί. 4. Ενηµερώνουµε το πλήρωµα γιά το που ακριβώς θα δέσουµε και µε ποιά πλευρά του σκάφους (ανάλογα µε την φορά της προπέλλας). 5. Πλησιάζουµε τον µώλο µε γωνία περίπου 30 ο στοχεύοντας στο µέσο του µέρους όπου θα δέσουµε. 6. Οταν η πλευρά της πλώρης πλησίασει τον µώλο, πηδά έξω ο "γάτος" παίρνοντας τον ένα πλωριό κάβο τον οποίο δένει στό ύψος όπου υπολογίζει να έλθει η πρύµνη. 7. ένει στο ίδιο σηµείο ένα κάβο από την πρύµνη.

9 8. ένει τον δεύτερο κάβο της πρύµνης στο ύψος της πλώρης (εντωµεταξύ, έχουµε ακινητοποιήσει το σκάφος). 9. ένει τον δεύτερο κάβο της πλώρης στο ίδιο σηµείο. 10. Φερµάρουµε τους κάβους. Οπως γίνεται φανερό, δένουµε το σκάφος µε δύο κάθετους στο µώλο κάβους, οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να κινείται µέσα - έξω και µε δύο διαγώνιους, οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να κινείται µπρος - πίσω. Σχήµα 2: διαδικασία πλαγιοδέτησης Ο απόπλους πλαγιοδετηµένου σκάφους, γίνεται πάντοτε κάνοντας ανάποδα, ως εξής: Εάν φυσά άνεµος προς την θάλασσα, λύνουµε τους κάβους, αφήνοντας ένα πεντένι στην πλώρη, και όταν αποµακρυνθεί αρκετά η πρύµνη από τον µώλο κάνουµε ανάποδα. Εάν φυσά άνεµος προς την στεριά, θα δυσκολευτούµε να αποµακρύνουµε την πρύµνη. Ο καλύτερος τρόπος γιά να το πετύχουµε είναι να δέσουµε ένα πεντένι και πολλά µπαλλόνια στην πλώρη και στη συνέχεια να κάνουµε πρόσσω µε το τιµόνι στραµµένο προς το µέρος του µώλου. Τότε η πρύµνη θα αρχίσει να αποµακρύνεται. Οταν ανοίξει αρκετά, λύνουµε το πεντένι και κάνουµε ανάποδα. ΠΡΥΜΝΟ ΕΤΗΣΗ - ΠΡΩ ΕΤΗΣΗ Είναι ο τρόπος µε τον οποίο δένουµε συχνότερα στα λιµάνια. Το ποιόν από τους δύο τρόπους θα επιλέξουµε γιά να αγκυροβολήσουµε το αποφασίζουµε, ανάλογα µε το βάθος κοντά στον µώλο στο σηµείο που θα αγκυροβολήσουµε και ανάλογα µε την εµπειρία που έχουµε στον χειρισµό του σκάφους µας.

10 Εάν, είτε λόγω απειρίας, είτε λόγω περιορισµένου χώρου, δυσκολευόµαστε να κάνουµε µανούβρες, προτιµούµε να πρωδετήσουµε, όπως επίσης, εάν κοντά στον µώλο τα νερά είναι ρηχά, γιά να αποφύγουµε ζηµιά στο τιµόνι. Αφού κάνουµε - όπως πάντα - αναγνώριση του αγκυροβόλιου, αποφασίζουµε γιά το σηµείο που θα δέσουµε και ενηµερώνουµε το πλήρωµα. Μοιράζουµε τις αρµοδιότητες ως εξής: Ενα µέλος του πληρώµατος θα χειρίζεται την άγκυρα. Ετοιµάζουµε δύο πρυµάτσες µε ένα ή δύο άτοµα να τις χειρίζονται. Τοποθετούµε τα µπολόνια δεξιά και αριστερά του σκάφους - στο φαρδύτερο µέρος του - και ορίζουµε ένα ή δύο άτοµα που θα κρατούν ένα µπαλόνι και θα είναι έτοιµα να το τοποθετήσουν όπου χρειαστεί (συνήθως σταβέντο). ΠΡΟΣΟΧΗ: γιά το "αβαράρισµα" του σκάφους δεν πρέπει να χρησιµοποιούµε χέρια ή πόδια, ούτε να σπρώχνουµε τα ρέλια γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρού τραυµατισµού. Προτιµούµε πάντοτε να τοποθετούµε ένα µπαλόνι γιά να αποφύγουµε την επαφή µε άλλο σκάφος ή µε τον µώλο. Ορίζουµε ένα µέλος του πληρώµατος _ ο γνωστός µας πλέον "γάτος" _ πυ θα πηδήξει στον µώλο γιά να δέσει τις πρυµάτσες. Ο "γάτος" θα πρέπει να συνεννοηθεί από πριν µε αυτόν που χειρίζεται τις πρυµάτσες γιά τον τρόπο που θα δέσει. Συνήθως, προτιµούµε το πεντένι. Αφού βεβαιωθούµε ότι όλα τα µέλη του πληρώµατος είναι στις θέσεις τους και γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν, αρχίζουµε την διαδικασία της αγκυροβολίας: 1. Φέρνουµε το σκάφος µε την πρύµνη (γιά πρυµοδέτηση) κάθετα στον µώλο στο σηµείο που θα δέσουµε. 2. Σε απόσταση 3-5 µήκη σκάφους (ανάλογα µε την ένταση του ανέµου και το βάθος) από τον µώλο, φουντάρουµε την άγκυρα. 3. Κάνουµε ανάποδα ενώ παράλληλα ο χειριστής του εργάτη αφήνει έκταµα, µε τέτοιο ρυθµό ώστε η αλυσίδα να απλώνεται στον βυθό, χωρίς να τεντώνει. 4. Οταν φθάσουµε περίπου µισό µήκος σκάφους από τον µώλο, αγαντάρουµε (φρενάρουµε) τον εργάτη µέχρι να αισθανθούµε ότι η αλυσίδα τέντωσε. 5. Λασκάρουµε µέτρο-µέτρο αλυσίδα µέχρι να φθάσουµε τόσο κοντά στον µώλο, ώστε να πηδήξει έξω ο "γάτος" οπότε και αγαντάρουµε τον εργάτη. 6. ένουµε πρώτα την σοφράνο πρυµάτσα και ακολούθως την σταβέντο. 7. Επιβεβαιώνουµε, φερµάροντας µε τον εργάτη, ότι η άγκυρά µας έχει πιάσει. (Εάν δεν έχει πιάσει, λύνουµε τις πρυµάτσες, βυράρουµε την άγκυρα και επαναλαµβάνουµε την διαδικασία). 8. Νετάρουµε τις πρυµάτσες έτσι ώστε το σκάφος να στέκεται κάθετα στον µώλο και τοποθετούµε σωστά τα µπαλόνια. 9. Εάν κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας γίνει κάποιο λάθος ή µας παρασύρει ο άνεµος προς την άγκυρα ή την θέση άλλου σκάφους, πρέπει να βιράρουµε την άγκυρα και να επαναλάβουµε µε µεγαλύτερη προσοχή την διαδικασία. Ειναι επικίνδυνο να προσπαθούµε µε διάφορους χειρισµούς να διορθόουµε ένα λάθος. Στην πρωδέτηση ακολουθούµε την ίδια διαδικασία πλησιάζοντας προς τον µώλο µε την πλώρη και φουντάροντας τη πρυµνιά άγκυρα. Στην περίπτωση αυτή ο τιµονιέρης έχει καλύτερο έλεγχο της άγκυρας, αφού την βλέπει, ενώ µπορεί να την χειρίζεται και ο ίδιος όταν το πλήρωµα είναι ολιγοµελές. ΟΤΑΝ ΜΠΛΕΞΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΑΣ... Επειδή, Πάντοτε η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ετσι και στην περίπτωσή µας πρέπει να λάβουµε τα µέτρα µας κατά την διάρκεια της αγκυροβολίας γιά να αποφύγουµε - εάν είναι δυνατόν - το σκάλωµα της άγκυρας.

11 Τα µέτρα πρόληψης είναι τα εξής: Γνώση της ποιότητας του βυθού. Προτιµούµε πάντοτε να φουντάρουµε σε βάθη τέτοια ώστε ο βυθός να είναι ορατός. Ετσι αποφεύγουµε τα βράχια ή ρεµέτζα εφ όσον διακρίνονται. Εάν ο βυθός δεν είναι ορατός (νύκτα, θολά νερά, µεγάλο βάθος) θα πρέπει να συµβουλευτούµε τον πλοηγό και τους ντόπιους ναυτικούς γιά την ποιότητά του, έτσι ώστε να έχουµε την πλήρη εικόνα του. Αποφεύγουµε να φουντάρουµε ποτέ σε βυθό µε βράχια ή πλάκες. Εφ όσον µας είναι άγνωστο το είδος του βυθού, έχουµε την παραµικρή αµφιβολία γιά την ποιότητά του ή δεν µπορούµε να αποφύγουµε τα βράχια, χρηµοποιούµε πάντοτε κλέφτη (σχ. 3). Ο κλέφτης είναι ένα λεπτό σχοινί που δένουµε στην άγκυρα αντιδιαµετρικά από το σηµείο που κοτσάρουµε την αλυσίδα (οι άγκυρες διαθέτουν ειδικό κρίκο γιά την υποδοχή του). Το µήκος του σχοινιού θα είναι λίγο µεγαλύτερο από το βάθος και στην άκρη του δένουµε µία σηµαδούρα. Ετσι, όταν προσπαθώντας να βιράρουµε την άγκυρα, διαπιστώσουµε ότι έχει σκαλώσει, την βιράρουµε από τον κλέφτη και το πιθανότερο είναι να ξεσκαλώσει. Οταν πρυµνοδετούµε (ή πρωδετούµε), είµαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο που θα φουντάρουµε ώστε να µην πλακώσουµε την άγκυρα κάποιου άλλου σκάφους. Ακόµη πρέπει να είµαστε πάντοτε παρόντες όταν αγκυροβολούν άλλα σκάφη δίπλα µας, γιά να τα αποτρέψουµε να φουντάρουν επάνω στην άγκυρά µας. Πρέπει να είµαστε ιδιαίτερα αυστηροί (και εάν χρειαστεί εριστικοί), στο θέµα αυτό, γιατί έχει να κάνει µε την ασφάλεια του σκάφους µας στο αγκυροβόλιο. Παρατήρηση: κατά το φουντάρισµα, αυτός που έχει πλήρη επίγνωση γιά το πού ακριβώς έπεσε η άγκυρα είναι ο χειριστής του εργάτη και όχι ο τιµονιέρης ο οποίος µπορεί να ξεγελαστεί. Γι αυτό θα πρέπει πάντοτε να τον συµβουλεύεται. Σχήµα 3: ο «κλέφτης» Εάν παρ όλα τα µέτρα πρόληψης που πήραµε συναντήσουµε την άρνηση της άγκυρας γιά συνεργασία ακολουθούµε κάποια από τις εξής µεθόδους: 1. οκιµάζουµε να τραβήξουµε την άγκυρα από την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που καλούσε όταν σκάλωσε (σχ. 4). 2. Τεντώνουµε όσο µπορούµε την αλυσίδα. Περνάµε από την αλυσίδα ένα πεντένι που στο µέσο του έχουµε παρεµβάλλει ένα κοµµάτι (1-2µ) αλυσίδα ή ένα βάρος.λασκάρουµε και τις δύο άκρες του, αφήνοντάς το να ακολουθήσει την αλυσίδα µέχρι να φθάσει στην άγκυρα. Παίρνουµε το πεντένι στο βαρκάκι και πηγαίνουµε στην αντίθετη πλευρά από αυτή που τραβούσε η αλυσίδα. Οταν

12 βεβαιωθούµε ότι αυτό έχει πιάσει την άγκυρα, το τραβάµε. Το πεντένι τότε θα παίξει τον ρόλο του κλέφτη και το πιθανότερο είναι να ξεσκαλώσει την άγκυρά µας. 3. Τελευταία λύση είναι βέβαια πάντοτε η βουτιά. Γιά τον λόγο αυτό, είναι φρόνιµο να φουντάρουµε - εάν είναι δυνατό - σε βάθη που µπορούµε να βουτήξουµε. Σχήµα 4: ξεσκάλωµα άγκυρας Οταν η άγκυρά µας πιάσει την αλυσίδα άλλου σκάφους, ακολουθούµε την εξής µέθοδο (σχ. 5): 1. Ενηµερώνουµε το άλλο σκάφος γιά το τι συµβαίνει, ώστε να είναι έτοιµοι να µας βοηθήσουν - εάν χρειαστεί - λασκάροντας την αλυσίδα τους, αλλά και να αποτραπεί κάποια αβαρία. 2. Βιράρουµε την άγκυρα - µε την βοήθεια του εργάτη - όσο µπορούµε. 3. Περνάµε από την αλυσίδα του άλλου σκάφους ένα πεντένι. Αυτό γίνεται µε την βοήθεια του γάντζου, ή, εάν χρειαστεί, βουτώντας. 4. Τεντώνουµε και δένουµε τις δύο άκρες από το πεντένι σ ένα κοτσανέλλο του σκάφους µας. 5. Μαϊνάρουµε την άγκυρά µας µέχρι να ελευθερωθεί (εφ όσον η αλυσίδα του άλλου κρέµεται τώρα από το πεντένι µας). 6. Βιράρουµε την - ελευθερωµένη πλέον - άγκυρά µας. 7. Λασκάρουµε την µία από τις δύο άκρες από το πεντένι µας, ώστε, να ελευθερώσουµε την αλυσίδα του άλλου σκάφους. 8. Ενηµερώνουµε το άλλο σκάφος ότι η αλυσίδα του είναι τώρα ελεύθερη, ώστε, εάν χρειάζεται, να την φερµάρει. Ακολουθώντας πιστά τις προηγούµενες οδηγίες, κατά την διάρκεια της αγκυροβολίας, είναι σίγουρο ότι θα αποφύγουµε πολλές δυσάρεστες και ίσως επικίνδυνες καταστάσεις.

Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές.

Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές. Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές. ----Η αγκυροβολία σε κάποιο ερημικό κολπίσκο μέσα στην ομορφιά της φύσης είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν την ναυσιπλοία τόσο ξεχωριστή. Παρόλα αυτά τόσο η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Τύποι άγκυρας

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Τύποι άγκυρας ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Τύποι άγκυρας Στα ιστιοφόρα χρησιμοποιούμε συνήθως τους παρακάτω τύπους άγκυρας και παραλλαγές τους. Κάθε μία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον δυο άγκυρες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝ

ΑΕΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝ ΑΕΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΑ: Για να κατανοήσουµε τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου πανιού πρέπει να έχουµε υπ όψη µας τους εξής νόµους της αεροδυναµικής: 1. Μέσα σ ένα σωλήνα που ρέει κάποιο ρευστό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ & ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ & ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ & ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ο άνεμος τον οποίο αντιλαμβάνεται ένας ακίνητος παρατηρητής ή ένα ακίνητο ανεμόμετρο λέγεται πραγματικός άνεμος γιατί τα χαρακτηριστικά του δεν διαφέρουν από αυτά του ανέμου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ 1 Εισαγωγή Στόχος είναι να παρουσιαστεί η βασική διαδικασία της χορήγησης πρώτων βοηθειών στα άγρια πουλιά από τη στιγµή που τα βρίσκουµε µέχρι να αποσταλούν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΤΙΛΙΑ. Όταν για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, δεν έχουµε οπτική επαφή µε την στεριά

ΝΑΥΤΙΛΙΑ. Όταν για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, δεν έχουµε οπτική επαφή µε την στεριά ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ναυτιλία ονοµάζεται το σύνολο των µεθόδων, διαδικασιών και ενεργειών που εφαρµόζονται έτσι ώστε, ένα σκάφος, να ταξιδέψει από ένα µέρος της γης σ ένα άλλο, αφ ενός µε ασφάλεια αφ ετέρου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΚΑΦΟΣ Η μορφή των ιστιοφόρων σκαφών όπως εξελίχθηκε από τα αρχαία ξύλινα εμπορικά και πολεμικά πλοία έως τα σύγχρονα αγωνιστικά επηρεάζονταν από τους ίδιους παράγοντες. Είναι συνάρτηση της χρήσης τους,

Διαβάστε περισσότερα

50 η Σχολή ανοιχτής θάλασσας

50 η Σχολή ανοιχτής θάλασσας 50 η Σχολή ανοιχτής θάλασσας Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας Έλα να ανοίξουμε πανιά! Τμήματα Αρχαρίων Τμήματα προχωρημένων Αγωνιστικά τμήματα Σχολές Ανοικτής Θάλασσας Κ ά θ ε χ ρ ό ν ο π ρ α γ μ α

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΥΔΑΡΙΣΜΑ Αν ένα σκάφος ταξιδεύει άνετα με πλήρη ιστιοφορία σε άνεμο 4 μποφόρ, είναι αυτονόητο ότι σε ισχυρότερο άνεμο οι δυνάμεις που θα αναπτύσσονται στα πανιά θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ (ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ) ΠΑΝΙΩΝ Το σωστό τριμάρισμα των πανιών μας δεν είναι πολυτέλεια ή αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Με την καλή εκμετάλλευση του ανέμου ταξιδεύουμε πιο άνετα, ευχάριστα, ταχύτερα και ασφαλέστερα.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΈνταξητουλογισµικού SalsaJσε. σεµιαδιαθεµατική προσέγγισητης Αστρονοµίας. Γρηγόρης Ζυγούρας Φυσικός Τεχνολόγος 2 ο Γυµνάσιο Χαλανδρίου

ΗΈνταξητουλογισµικού SalsaJσε. σεµιαδιαθεµατική προσέγγισητης Αστρονοµίας. Γρηγόρης Ζυγούρας Φυσικός Τεχνολόγος 2 ο Γυµνάσιο Χαλανδρίου ΗΈνταξητουλογισµικού SalsaJσε σεµιαδιαθεµατική προσέγγισητης Αστρονοµίας Γρηγόρης Ζυγούρας Φυσικός Τεχνολόγος 2 ο Γυµνάσιο Χαλανδρίου ΧΡΗΣΗΤΟΥ ΤΟΥΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ SALSAJ ΓΙΑΤΟΝ ΤΟΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣΜΑΖΑΣ ΜΑΖΑΣΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ (καν.7)

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ (καν.7) ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ (καν.7) Η μη αισθητή μεταβολή της διοπτεύσεως πυξίδας του πλοίου που προσεγγίζει σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεως. Εδώ πρέπει να τονίσομε ότι διοπτεύομε πάντοτε το ίδιο σημείο

Διαβάστε περισσότερα

genoa Fort lauderdale hellenic match Flow Prestige 680 Fjord 48 Hanse 415 Xp 38 ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BIMONTHLY YACHTING MAGAZINE

genoa Fort lauderdale hellenic match Flow Prestige 680 Fjord 48 Hanse 415 Xp 38 ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BIMONTHLY YACHTING MAGAZINE w w w. p l e f s i m a g. g r ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BIMONTHLY YACHTING MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 154 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 4.80 Flow Prestige 680 Fjord 48 Hanse 415 Xp 38 genoa QATAR Fort lauderdale

Διαβάστε περισσότερα

Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα

Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα Πόσες αλλαγές μπράτσου χρειάζονται για να φτάσουμε στον προορισμό μας Του Μάκη Ματιάτου Δεν είναι λίγες οι φορές που το λιμάνι του προορισμού μας βρίσκεται σε τέτοιο

Διαβάστε περισσότερα

. Μητρόπουλος Στερεό F 1 F 2 (2) (1)

. Μητρόπουλος Στερεό F 1 F 2 (2) (1) Ένα δύστροπο ποδήλατο + () () Το εικονιζόµενο ποδήλατο συγκρατείται όρθιο σε οριζόντιο δρόµο, χωρίς να εµποδίζεται η ελεύθερη κίνησή του µπρος πίσω. Χωρίς να ανέβουµε πάνω σ αυτό µπορούµε να ασκούµε µε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 ο : Εντολές κίνησης

Μάθημα 1 ο : Εντολές κίνησης Μάθημα 1 ο : Εντολές κίνησης Στο πρώτο µάθηµα θα εξοικειωθείς µε τις βασικές εντολές του Scratch που βρίσκονται στην παλέτα κίνηση. Θα µάθεις να µετακινείς ένα αντικείµενο, να το περιστρέφεις και να το

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 2 2 3 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 2 2 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Βασικά Θεωρήµατα του ιαφορικού Λογισµού

Κεφάλαιο 7 Βασικά Θεωρήµατα του ιαφορικού Λογισµού Σελίδα 1 από Κεφάλαιο 7 Βασικά Θεωρήµατα του ιαφορικού Λογισµού Στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούµε µε τα βασικά θεωρήµατα του διαφορικού λογισµού καθώς και µε προβλήµατα που µπορούν να επιλυθούν χρησιµοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΦΥΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ 0 ΕΚΦΩΝΗΕΙ ΘΕΜΑ Α τις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συµπληρώνει σωστά. Α. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Προεργασία ασφάλειας. Αναρρίχηση σε βράχο (Top Rope) Θέµατα που θα αναπτυχθούν στην παρούσα διάλεξη: Σηµαντικά σηµεία Α. ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Προεργασία ασφάλειας. Αναρρίχηση σε βράχο (Top Rope) Θέµατα που θα αναπτυχθούν στην παρούσα διάλεξη: Σηµαντικά σηµεία Α. ΜΟΝΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ-A ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01-03-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ M-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Μάζας - Παράδειγμα

Κέντρο Μάζας - Παράδειγμα Κέντρο Μάζας - Παράδειγμα ΦΥΣ 131 - Διαλ.1 1 Ο Ρωμαίο (m R =77kg) διασκεδάζει την Ιουλιέτα (m I =55kg) παίζοντας την κιθάρα του καθισμένος στην πρύμνη της βάρκας τους (μήκους.7 m) που είναι ακίνητη στα

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Ναυτικές έννοιες

Ορισμοί Ναυτικές έννοιες Ορισμοί Ναυτικές έννοιες ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ Οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι δύο, το γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό μήκος και χρησιμεύουν για να προσδιορίσουν την ακριβή θέση τόπων ή πλωτών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ Κεφάλαιο ο Μεικτές Στρατηγικές Τώρα θα δούµε ένα παράδειγµα στο οποίο κάθε παίχτης έχει τρεις στρατηγικές. Αυτό θα µπορούσε να είναι η µορφή που παίρνει κάποιος µετά που έχει απαλείψει όλες τις αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. = 2r, τότε:

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. = 2r, τότε: ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1. (Διατήρηση της στροφορμής) Η Γη στρέφεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το κοντινότερο σημείο στον Ήλιο ονομάζεται Περιήλιο (π) και το πιο απομακρυσμένο Αφήλιο (α).

Διαβάστε περισσότερα

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1

οµή δικτύου ΣΧΗΜΑ 8.1 8. ίκτυα Kohonen Το µοντέλο αυτό των δικτύων προτάθηκε το 1984 από τον Kοhonen, και αφορά διαδικασία εκµάθησης χωρίς επίβλεψη, δηλαδή δεν δίδεται καµία εξωτερική επέµβαση σχετικά µε τους στόχους που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ Α (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01-03-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ M-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας

Διαβάστε περισσότερα

Β) Μέχρι τη στιγµή t 1 που ξετυλίγεται όλο το νήµα, Β-1) Κατά πόσο διάστηµα x έχει µετατοπιστεί ο κύλινδρος, πόση ενέργεια

Β) Μέχρι τη στιγµή t 1 που ξετυλίγεται όλο το νήµα, Β-1) Κατά πόσο διάστηµα x έχει µετατοπιστεί ο κύλινδρος, πόση ενέργεια Ένας κύλινδρος που σπινάρει Νήµα τυλίγεται σε λεπτό αυλάκι κατά µήκος της περιφέρειας κυλίνδρου, που έχει µάζα M=2kg και ακτίνα R = 0,2m. Ο κύλινδρος συγκρατείται αρχικά στη θέση που φαίνεται στο σχήµα,

Διαβάστε περισσότερα

υναµική στερεού. Οµάδα Γ

υναµική στερεού. Οµάδα Γ 3.3.21. Μια περίεργη κύλιση Κύλινδρος υναµική στερεού. Οµάδα Γ µάζας Μ=10Κg και ακτίνας R=0,5m αρχίζει την στιγµή t=0 να ανέρχεται κυλιόµενος (αριστερόστροφα) χωρίς να ολισθαίνει κατά µήκος αρχικά λείου

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγολόγιο Φυσικής Μηχανική Στερεού Σώµατος. Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, MSc Φυσικός.

Συνταγολόγιο Φυσικής Μηχανική Στερεού Σώµατος. Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, MSc Φυσικός. Συνταγολόγιο Φυσικής Μηχανική Στερεού Σώµατος Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, MSc Φυσικός http://perifysikhs.wordpress.com 1 Κίνηση Ράβδου σε κατακόρυφο επίπεδο Εστω µια οµογενής ϱάβδος ΟΑ µάζας Μ

Διαβάστε περισσότερα

3. Για την ασφαλή αγκυροβολία σε βάθος θάλασσας 5 μέτρων χρειάζονται: a. 25 μέτρα έκταμα b. 20 μέτρα έκταμα c. 15 μέτρα έκταμα

3. Για την ασφαλή αγκυροβολία σε βάθος θάλασσας 5 μέτρων χρειάζονται: a. 25 μέτρα έκταμα b. 20 μέτρα έκταμα c. 15 μέτρα έκταμα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Γεωγραφικές συντεταγμένες ενός σημείου είναι: a. Το γεωγραφικό στίγμα του σκάφους σε χρονική στιγμή. b. Το γεωγραφικό πλάτος F και το γεωγραφικό μήκος L. c. Κανένα από τα παραπάνω. 2. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική;

Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; ράφει το σχολικό βιβλίο: Δυναμική ενέργεια στο βαρυτικό πεδίο. Θετική ή αρνητική; Μια πρώτη ένσταση θα µπορούσε να διατυπωθεί, για την απουσία της δυναµικής ενέργειας από τον παραπάνω ορισµό. ιατί να µην

Διαβάστε περισσότερα

3 Αναδροµή και Επαγωγή

3 Αναδροµή και Επαγωγή 3 Αναδροµή και Επαγωγή Η ιδέα της µαθηµατικής επαγωγής µπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δοµές εκτός από το σύνολο των ϕυσικών N. Η ορθότητα της µαθηµατικής επαγωγής ϐασίζεται όπως ϑα δούµε λίγο αργότερα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή

Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή Οδηγίες για την κατασκευή του αρχείου «Ταυτότητα (α+β) 2» 1. Αποκρύπτουµε τους άξονες και το παράθυρο άλγεβρας: Παράθυρο προβολή απο-επιλέγουµε άξονες και άλγεβρα 2. Από το εργαλείο κατασκευής πολυγώνων

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Κουντούρης Φυσικός 1 ο Γυµνάσιο Ιλίου. Μια διδακτική προσέγγιση της έννοιας «δύναµη»

Βαγγέλης Κουντούρης Φυσικός 1 ο Γυµνάσιο Ιλίου. Μια διδακτική προσέγγιση της έννοιας «δύναµη» Φυσικός 1 ο Γυµνάσιο Ιλίου Μια διδακτική προσέγγιση της έννοιας «δύναµη» Νίκαια 24/04/2004 Έννοια δύναµη 1. Ορισµός 2. Χαρακτηριστικά δύναµης 3. Μέτρηση δύναµης 4. Συνισταµένη δυνάµεων 5. Πειραµατικός

Διαβάστε περισσότερα

F r. www.ylikonet.gr 1

F r. www.ylikonet.gr 1 3.5. Έργο Ενέργεια. 3.5.1. Έργο δύναµης- ροπής και Κινητική Ενέργεια. Το οµοαξονικό σύστηµα των δύο κυλίνδρων µε ακτίνες R 1 =0,1m και R =0,5m ηρεµεί σε οριζόντιο επίπεδο. Τυλίγουµε γύρω από τον κύλινδρο

Διαβάστε περισσότερα

Dehler 46. Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα. 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και

Dehler 46. Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα. 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και Dehler 46 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΒΕΝΕτΣΑΝΟ Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και ωκεανούς χαρίζοντας με πρωτοποριακό τρόπο τις ανέσεις μιας κρουαζιέρας

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Μηχανικές Ταλαντώσεις.

1.1. Μηχανικές Ταλαντώσεις. 1.1. Μηχανικές. 1) Εξισώσεις ΑΑΤ Ένα υλικό σηµείο κάνει α.α.τ. µε πλάτος 0,1m και στην αρχή των χρόνων, βρίσκεται σε σηµείο Μ µε απο- µάκρυνση 5cm, αποµακρυνόµενο από τη θέση ισορροπίας. Μετά από 1s περνά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΎΜΑΤΟΣ

ΠΩΣ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΎΜΑΤΟΣ Οι τρόποι για να ενώσουµε ηλεκτρικά καλώδια, δεν είναι πολλοί. Πολλές φορές η επιλογή της µεθόδου για την ένωση, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως το πάχος των καλωδίων, την εργασία που καλείτε να

Διαβάστε περισσότερα

Η αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων

Η αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων Η αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων Την διετύπωσε ο Γαλιλαίος εξετάζοντας την περίπτωση της οριζόντιας βολής. «Η µετά χρόνο t θέση ενός κινητού που συµµετέχει σε δύο κινήσεις προσδιορίζονται, εάν φανταστούµε

Διαβάστε περισσότερα

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων

14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14 Εφαρµογές των ολοκληρωµάτων 14.1 Υπολογισµός εµβαδών µε την µέθοδο των παράλληλων διατοµών Θεωρούµε µια ϕραγµένη επίπεδη επιφάνεια A µε οµαλό σύνορο, δηλαδή που περιγράφεται από µια συνεχή συνάρτηση.

Διαβάστε περισσότερα

6ο ιαγώνισµα - Μηχανική Στερεού Σώµατος Ι. Θέµα Α

6ο ιαγώνισµα - Μηχανική Στερεού Σώµατος Ι. Θέµα Α 6ο ιαγώνισµα - Μηχανική Στερεού Σώµατος Ι Ηµεροµηνία : 10 Μάρτη 2013 ιάρκεια : 3 ώρες Ονοµατεπώνυµο: Βαθµολογία % Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α.1 Α.4 επιλέξτε την σωστη απάντηση [4 5 = 20 µονάδες] Α.1. Στερεό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση Περιεχόµενα Κεφαλαίου 10 Γωνιακές Ποσότητες Διανυσµατικός Χαρακτήρας των Γωνιακών Ποσοτήτων Σταθερή γωνιακή Επιτάχυνση Ροπή Δυναµική της Περιστροφικής Κίνησης, Ροπή και

Διαβάστε περισσότερα

Τα µέρη του µικροσκοπίου

Τα µέρη του µικροσκοπίου Ε.Κ.Φ.Ε. Αργολίδας ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ Περιγραφή Χρήση Το µικροσκόπιο είναι µια διάταξη φακών µε την οποία επιτυγχάνεται η µεγέθυνση διαφόρων αντικειµένων. Το οπτικό µικροσκόπιο είναι χρήσιµο όταν εξετάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

Ροπή αδράνειας. q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: I = m(2r) 2 = 4mr 2

Ροπή αδράνειας. q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: I = m(2r) 2 = 4mr 2 ΦΥΣ 131 - Διαλ.22 1 Ροπή αδράνειας q Ας δούµε την ροπή αδράνειας ενός στερεού περιστροφέα: m (α) m (β) m r r 2r 2 2 I =! m i r i = 2mr 2 1 I = m(2r) 2 = 4mr 2 Ø Είναι δυσκολότερο να προκαλέσεις περιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "2A" ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΒΑΡΧΟΥ v. 08 May '15 Διάρκεια Παρουσ (ω)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2A ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΒΑΡΧΟΥ v. 08 May '15 Διάρκεια Παρουσ (ω) ΘΕΜΑ/Ανάλυση ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "2A" ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΒΑΡΧΟΥ v. 08 May '15 Διάρκεια Παρουσ (ω) Διάρκει α εν Πλώ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ (Σημ.1) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜ ΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚΠΑΙΔ. ΜΕΣΑ 1. ΕΙΔΙΚΟΤΗΑ Ν/Π-ΤΥΠΟΙ Ν/Π ΛΕΜΒΩΝ-ΝΑΥΠΗΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου

παράθυρα ιδακτικό υλικό µαθητή Πλήκτρα για να το παράθυρο Λωρίδα τίτλου Πλαίσιο παραθύρου ιδακτικό υλικό µαθητή παράθυρα Κατά τη διάρκεια της µελέτης µας γράφουµε και διαβάζουµε, απλώνοντας πάνω στο γραφείο τετράδια και βιβλία. Ξεκινώντας ανοίγουµε αυτά που µας ενδιαφέρουν πρώτα και συνεχίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

1 ΦΕΠ 012 Φυσική και Εφαρμογές

1 ΦΕΠ 012 Φυσική και Εφαρμογές 1 ΦΕΠ 012 Φυσική και Εφαρμογές Διάλεξη 5 η Παραδείγματα: (1) Δύο σώματα είναι δεμένα με σχοινί όπως στο σχήμα. Στο πρώτο σώμα μάζας m 1 = 2Κg ασκούμε δύναμη F = 4N. Αν η μάζα του σώματος (2) είναι m 2

Διαβάστε περισσότερα

A Λυκείου. t=2 s. t=3 s

A Λυκείου. t=2 s. t=3 s Θεωρητικό Μέρος Θέµα 1 ο A Λυκείου 6 Μαρτίου 2010 Α. Στο παρακάτω σχήµα απεικονίζονται οι θέσεις ενός βλήµατος που εκτελεί οριζόντια βολή τη στιγµή t=0 κατά την οποία εκτοξεύτηκε και τις επόµενες τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή

ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή ζωγραφίζοντας µε τον υπολογιστή Μια από τις εργασίες που µπορούµε να κάνουµε µε τον υπολογιστή είναι και η ζωγραφική. Για να γίνει όµως αυτό πρέπει ο υπολογιστής να είναι εφοδιασµένος µε το κατάλληλο πρόγραµµα.

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

Msc Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. Μαίρη Ματσούκα 1

Msc Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. Μαίρη Ματσούκα 1 ΕΙ Η ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ Επιλέγουμε σωλήνες ανάλογα με την απαιτούμενη αντοχή (σε πίεση, θερμοκρασία, διάβρωση), τη συγκολλησιμότητα και φυσικά το κόστος. Σωλήνες από χάλυβα Οι χαλυβοσωλήνες έχουν μεγάλη αντοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 Πριν αρχίσετε συμπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας). Ονοματεπώνυμο Αριθμός ταυτότητας Σας δίνονται 20 ισότιμα προβλήματα (10 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 8 Παραβολή Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ορισµός Παραβολή είναι ο γεωµετρικός τόπος των σηµείων Μ του επιπέδου τα οποία ισαπέχουν από µια σταθερή ευθεία (δ) που λέγεται διευθετούσα της παραβολής και από

Διαβάστε περισσότερα

10,0 0 11,5 0,5 13,0 1,0 15,0 1,5 16,0 2,0. www.ylikonet.gr 1

10,0 0 11,5 0,5 13,0 1,0 15,0 1,5 16,0 2,0. www.ylikonet.gr 1 σε µια διάσταση. Οµάδα Β. 1.2.1. Ελαστική παραµόρφωση και σκληρότητα ελατηρίου. Στο διάγραµµα δίνεται η γραφική παράσταση της δύναµης που ασκείται σε δύο ελατήρια σε συνάρτηση µε την επιµήκυνση των ελατηρίων.

Διαβάστε περισσότερα

Άξονες περιστροφής στερεού

Άξονες περιστροφής στερεού Άξονες περιστροφής στερεού Πραγματικοί και νοητοί. Μιλάµε συνεχώς για περιστροφή ενός στερεού γύρω από άξονα, αλλά συνήθως ξεχνάµε να πούµε αν αυτός ο άξονας είναι πραγµατικός ή νοητός. εν είναι το ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης

Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης Χρήστος Τσαγγάρης ΕΕ ΙΠ Τµήµατος Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Αιγαίου Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης Η διαδικασία της επανάληψης είναι ιδιαίτερη συχνή, αφού πλήθος προβληµάτων µπορούν να επιλυθούν µε κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγµα διατήρησης στροφορµής

Παράδειγµα διατήρησης στροφορµής Παράδειγµα διατήρησης στροφορµής ΦΥΣ 3 - Διαλ.6 Κολόνα πέφτει σε γίγαντα. Δίνονται η µάζα του γίγαντα Μ, της κολόνας m, το µήκος της κολόνας l, η ταχύτητα της κολόνας v. H κίνηση γίνεται σε λεία επιφάνεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών. HY-112: Φυσική Ι Χειµερινό Εξάµηνο 2016 ιδάσκων : Γ. Καφεντζής. εύτερο Φροντιστήριο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών. HY-112: Φυσική Ι Χειµερινό Εξάµηνο 2016 ιδάσκων : Γ. Καφεντζής. εύτερο Φροντιστήριο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών HY-112: Φυσική Ι Χειµερινό Εξάµηνο 216 ιδάσκων : Γ. Καφεντζής εύτερο Φροντιστήριο Ασκηση 1. Το ϑύµα ενός ατυχήµατος έχει σπασµένο πόδι, το ο- ποίο οι γιατροί

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις υναµικής 5 η Ενότητα: Κινηµατική Στερεού Σώµατος

Ασκήσεις υναµικής 5 η Ενότητα: Κινηµατική Στερεού Σώµατος Ασκήσεις υναµικής 5 η Ενότητα: Κινηµατική Στερεού Σώµατος 1. Είναι γνωστό ότι η δύναµη στατικής τριβής µεταξύ του µικρού κουτιού Β και της πλάκας θα ξεπεραστεί και ότι το στοιχείο θα αρχίσει να ολισθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Σύστηµα αναφοράς κέντρου µάζας

Σύστηµα αναφοράς κέντρου µάζας ΦΥΣ - Διαλ.6 Σύστηµα αναφοράς κέντρου µάζας Έστω σώµατα µάζας m και m κινούµενα µε ταχύτητες υ και υ Η ταχύτητα του ΚΜ δίνεται από τη σχέση: υ cm = m υ + m υ m + m Σε ένα σύστηµα το οποίο συνδέεται µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κίνηση ενός σώµατος και θα διερευνήσουµε τους δυο πρώτους νόµους του Newton. Επιπλέον θα µετρήσουµε την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση 2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση Ένας τροχός εκκινεί από την ηρεμία και επιταχύνει με γωνιακή ταχύτητα που δίνεται από την,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 0 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Σάββατο, 4 Ιουνίου 0 8:30 :30 π.μ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο (βαθµοί 2) Σώµα µε µάζα m=5,00 kg είναι προσαρµοσµένο στο ελεύθερο άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου και ταλαντώνεται εκτελώντας πέντε (5) πλήρης ταλαντώσεις σε χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις στη δηµιουργία του στάσιµου*

Παρατηρήσεις στη δηµιουργία του στάσιµου* Παρατηρήσεις στη δηµιουργία του στάσιµου* Κατά µήκος γραµµικού ελαστικού µέσου το οποίο ταυτίζεται µε τον άξονα χ χ, διαδίδονται κατά αντίθετη φορά, δύο εγκάρσια αρµονικά κύµατα, ίδιου πλάτους και ίδιας

Διαβάστε περισσότερα

Κ τελ Κ αρχ = W αντλ. + W w 1 2 m υ2-0 = W αντλ. - m gh W αντλ. = 1 2 m υ2 + m gh. Άρα η ισχύς της αντλίας είναι: dw m υ + m g h m υ + g h

Κ τελ Κ αρχ = W αντλ. + W w 1 2 m υ2-0 = W αντλ. - m gh W αντλ. = 1 2 m υ2 + m gh. Άρα η ισχύς της αντλίας είναι: dw m υ + m g h m υ + g h ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα Α Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 Α1. δ Α2. β Α3. β Α4. γ Α5. α) Σ β) Λ γ) Σ δ) Λ ε) Λ Θέµα Β Β1. Σωστή απάντηση είναι η γ. Στο δίσκο ασκούνται τρεις δυνάµεις:

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010 1 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 16-Οκτωβρίου-2010 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ. Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει

ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ. Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει ΠΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ Γενικά Για έναν ερασιτέχνη αστρονόµο το πρώτο πράγµα που πιθανόν θα θελήσει να κάνει, αφού στήσει το τηλεσκόπιό του, είναι να τοποθετήσει ένα προσοφθάλµιο και να κοιτάξει

Διαβάστε περισσότερα

2. Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού.

2. Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού. . Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού. Σε όλα τα σηµεία ενός αγωγού, σε ηλεκτροστατική ισορροπία, το δυναµικό είναι σταθερό. Για παράδειγµα, στην φορτισµένη σφαίρα του διπλανού σχήµατος τα σηµεία Α και Β

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις ακόλουθες ηµιτελείς προτάσεις, Α 1 -Α 4

ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις ακόλουθες ηµιτελείς προτάσεις, Α 1 -Α 4 ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις ακόλουθες ηµιτελείς προτάσεις, Α 1 -Α 4, και δίπλα της το γράµµα που αντιστοιχεί στο σωστό συµπλήρωµά της. Α 1.

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής

Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής Μηχανική στερεού σώµατος, Ροπή ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής Έστω ένα στερεό που δέχεται στο άκρο F Α δύναµη F όπως στο σχήµα. Στο Ο διέρχεται άξονας περιστροφής κάθετος στο στερεό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΣΗ µε λογισµικό PheT ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πείραµα. (εικονικό). http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/buoyancy_el.html

ΑΝΩΣΗ µε λογισµικό PheT ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Πείραµα. (εικονικό). http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/buoyancy_el.html ΑΩΣΗ µε λογισµικό PheT ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πείραµα. (εικονικό). http://phet.colorado.edu/sims/density-and-buoyancy/buoyancy_el.html Παίρνω στο ένα µου χέρι τα 2 kg σίδερο και στο άλλο τα 2 kg ξύλο. Αισθάνοµαι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Παράγωγος

Κεφάλαιο 6 Παράγωγος Σελίδα από 5 Κεφάλαιο 6 Παράγωγος Στο κεφάλαιο αυτό στόχος µας είναι να συνδέσουµε µία συγκεκριµένη συνάρτηση f ( ) µε µία δεύτερη συνάρτηση f ( ), την οποία και θα ονοµάζουµε παράγωγο της f. Η τιµή της

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΠΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΡΟΠΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Ροπή Δύναμης Θα έχετε παρατηρήσει πως κλείνετε ευκολότερα μια πόρτα, αν την σπρώξετε σε μια θέση που βρίσκεται σχετικά μακρύτερα από τον άξονα περιστροφής της (τους μεντεσέδες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση

ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση - &. ΠΕΙΡΑΜΑ V Ταχύτητα και Επιτάχυνση Σκοπός πειράµατος Στο πείραµα αυτό θα µελετήσουµε την κίνηση ενός σώµατος και θα διερευνήσουµε τους δυο πρώτους νόµους του Newton. Επιπλέον θα µετρήσουµε την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

Jeanneau 54 Aston Martin ΑΜ37 hanse 315 Bavaria 41 Cruiser Riva 76 Coupe

Jeanneau 54 Aston Martin ΑΜ37 hanse 315 Bavaria 41 Cruiser Riva 76 Coupe w w w. p l e f s i m a g. g r ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BIMONTHLY YACHTING MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 153 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 4.80 Jeanneau 54 Aston Martin ΑΜ37 hanse 315 Bavaria 41 Cruiser Riva 76 Coupe

Διαβάστε περισσότερα

2. Άλλα γενικά µέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: 1/6

2. Άλλα γενικά µέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: 1/6 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟΥ ΑΣΦΑΛΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Κλάδεµα δένδρων 1. Το κλάδεµα δένδρων τµήµατα των οποίων βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρους αγωγούς είναι ενέργεια απαραίτητη για να προληφθούν ατυχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας

Γυµ.Ν.Λαµψάκου Α Γυµνασίου Γεωµ.Β2.6 γωνίες από 2 παράλληλες + τέµνουσα 19/3/10 Φύλλο εργασίας Φύλλο εργασίας Mπορείτε να βρείτε τη γωνία κάβων; ραστηριότητα Ένα δεξαµενόπλοιο που στο σχήµα είναι στο σηµείο Β, πλέει προς την είσοδο µιας διώρυγας µε την βοήθεια δύο ρυµουλκών που απεικονίζονται µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 3 η. Παράδοση Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες

ΕΡΓΑΣΙΑ 3 η. Παράδοση Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες ΕΡΓΑΣΙΑ 3 η Παράδοση 9--9 Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες Άσκηση 1 A) Δυο τραίνα ταξιδεύουν στην ίδια σιδηροτροχιά το ένα πίσω από το άλλο. Το πρώτο τραίνο κινείται με ταχύτητα 1 m s. Το δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Κεφαλαίου: Στερεό σώµα. Ασκήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως. Γεώργιος Μακεδών, Φυσικός Ρ/Η Σελίδα 1

Τίτλος Κεφαλαίου: Στερεό σώµα. Ασκήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως. Γεώργιος Μακεδών, Φυσικός Ρ/Η Σελίδα 1 Τίτλος Κεφαλαίου: Στερεό σώµα ιδακτική Ενότητα: Κινηµατική του Στερεού Σώµατος Ασκήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως Θέµα 3ο: Γεώργιος Μακεδών, Φυσικός Ρ/Η Σελίδα 1 ιδακτική Ενότητα: Ροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ MATCH RACE J24 2012 ΧΑΝΙΑ- ΣΟΥΔΑ 23-24/06/2012 ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ MATCH RACE J24 2012 ΧΑΝΙΑ- ΣΟΥΔΑ 23-24/06/2012 ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ MATCH RACE J24 2012 ΧΑΝΙΑ- ΣΟΥΔΑ 23-24/06/2012 ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ 1. ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΑ 1.1. Κόλπος Σούδας - Χανιά 23 έως 24/06/ 2012 1.2. Οργανωτές Όμιλοι : Ελληνική Κλάση J24,

Διαβάστε περισσότερα

Β. Συµπληρώστε τα κενά των παρακάτω προτάσεων

Β. Συµπληρώστε τα κενά των παρακάτω προτάσεων ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1 έως 3 επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Δυο δακτύλιοι µε διαφορετικές ακτίνες αλλά ίδια µάζα κυλάνε χωρίς ολίσθηση σε οριζόντιο έδαφος µε την

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια η σημασία των παρακάτω μεγεθών; Αναφερόμαστε στην κυκλική κίνηση. Α. Επιτρόχια επιτάχυνση: Β. Κεντρομόλος επιτάχυνση: Γ. Συχνότητα: Δ. Περίοδος: 2. Ένας τροχός περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 6 - Επιστροφή Τετάρτη 25/10/2017. Οι ασκήσεις στηρίζονται στο κεφάλαιο 7 και 8 των βιβλίων των Young και Serway

ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 6 - Επιστροφή Τετάρτη 25/10/2017. Οι ασκήσεις στηρίζονται στο κεφάλαιο 7 και 8 των βιβλίων των Young και Serway ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 6 - Επιστροφή Τετάρτη 25/10/2017 Οι ασκήσεις στηρίζονται στο κεφάλαιο 7 και 8 των βιβλίων των Young και Serway 1. Ένα τούβλο πάγου µάζας 6.0kg βρίσκεται αρχικά σε! ηρεµία πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων

Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Μάθηµα 4 Εισαγωγή και επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή δεδοµένων σε πίνακα 1. Ανοίγουµε το παράθυρο του πίνακα Υπάλληλοι σε προβολή φύλλου δεδοµένων. 2. Η κενή γραµµή, η οποία υπάρχει πάντα στον πίνακα,

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Κατασκευή Δεύτερου Μέρους: Συναρµολόγηση Συστήµατος Προώθησης Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Διαλυτικό Μέτρο Μαρκαδόρος Πένσα Στραυροκατσάβιδο Δράπανο Ψαλίδι Κολλητήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ. Άρτια και περιττή συνάρτηση. Παράδειγµα: Η f ( x) Παράδειγµα: Η. x R και. Αλγεβρα Β Λυκείου Πετσιάς Φ.- Κάτσιος.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ. Άρτια και περιττή συνάρτηση. Παράδειγµα: Η f ( x) Παράδειγµα: Η. x R και. Αλγεβρα Β Λυκείου Πετσιάς Φ.- Κάτσιος. ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πριν περιγράψουµε πως µπορούµε να µελετήσουµε µια συνάρτηση είναι αναγκαίο να δώσουµε µερικούς ορισµούς. Άρτια και περιττή συνάρτηση Ορισµός : Μια συνάρτηση fµε πεδίο ορισµού Α λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΘΕΑΝΩ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Πρόβληµα µεταφοράς Η ανάπτυξη και διαµόρφωση του προβλήµατος µεταφοράς αναπτύσσεται στις σελίδες 40-45 του βιβλίου των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Εφαρµογές των Νόµων του Νεύτωνα: Τριβή, Κυκλική Κίνηση, Ελκτικές Δυνάµεις. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 5 Εφαρµογές των Νόµων του Νεύτωνα: Τριβή, Κυκλική Κίνηση, Ελκτικές Δυνάµεις. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 5 Εφαρµογές των Νόµων του Νεύτωνα: Τριβή, Κυκλική Κίνηση, Ελκτικές Δυνάµεις Περιεχόµενα Κεφαλαίου 5 Εφαρµογές Τριβής Οµοιόµορφη Κυκλική Κίνηση Δυναµική Κυκλικής Κίνησης Οι κλήσεις στους αυτοκινητοδρόµους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: 26.10.18 1. Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος είναι δεµένο σε ένα πολύ λεπτό, λείο κατακόρυφο στύλο. Το

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Εισαγωγή Έχεις αισθανθεί ποτέ τίναγµα βγάζοντας το µάλλινο πουλόβερ σου ή όταν ακουµπάς την πόρτα του αυτοκινήτου καθώς βγαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009

2 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009 2 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009 1 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

( σφόνδυλος : τροχαλία με μεγάλη μάζα)

( σφόνδυλος : τροχαλία με μεγάλη μάζα) Ζήτημα 1 ο (μια σωστή στα ερωτήματα α,β,γ,) α) Οι πόλοι της γης βρίσκονται στα ίδια σημεία της επιφάνειας της γης Η σταθερότητα των πόλων οφείλεται; Στο γεγονός ότι ασκείται από τον ήλιο ελκτική δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ Εισαγωγή Σό Στόχος είναι να παρουσιαστεί η βασική διαδικασία της χορήγησης πρώτων βοηθειών στα άγρια πουλιά από τη στιγμή που τα βρίσκουμε μέχρι μχρ να αποσταλούν

Διαβάστε περισσότερα