Οι ηγεµονίες του Νικόλαου Μαυροκορδάτου στη Βλαχία ορόσηµο στον τρόπο διακυβέρνησης των Παραδουνάβιων Ηγεµονιών; Tudor Dinu

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οι ηγεµονίες του Νικόλαου Μαυροκορδάτου στη Βλαχία ορόσηµο στον τρόπο διακυβέρνησης των Παραδουνάβιων Ηγεµονιών; Tudor Dinu"

Transcript

1 1 Οι ηγεµονίες του Νικόλαου Μαυροκορδάτου στη Βλαχία ορόσηµο στον τρόπο διακυβέρνησης των Παραδουνάβιων Ηγεµονιών; Tudor Dinu Στις 6 Νοεµβρίου 1709 διορίστηκε ηγεµόνας της Μολδαβίας στη θέση του Μιχαήλ Ράκοβιτζα, ο οποίος κατηγορούνταν για ύποπτη συνεργασία µε τους Ρώσους, ο Νικόλαος, υιός του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου Εξαπορρήτων. Η πράξη πραγµατοποιήθηκε µε την τήρηση της ισχύουσας από το δεύτερο περίπου ήµισυ του 17 ου αιώνα διαδικασίας και συγκεκριµένα µε την πρόσκληση των εν Κωνσταντινουπόλει πεπαυµένων ηγεµόνων να συµµετάσχουν σε µια sui generis δηµοπρασία του θρόνου. Αυτή τη φορά όµως ο βεζίρης Çorlulu Damat Ali Paşa ήξερε κάλλιστα ότι ούτε ο Κωνσταντίνος Δούκας, ο οποίος είχε παρασυρθεί σε ατέλειωτες δίκες µε τους πιστωτές του, oύτε ο Αντίοχος Καντεµίρης, ο οποίος βρισκόταν, µε τη σειρά του, σε ισχνή οικονοµική κατάσταση, δεν µπορούσαν να εξοφλήσουν ούτε καν το αρχικό ποσό των 300 πουγγίων. Στις συνθήκες στις οποίες ο τελευταίος έχει προσφέρει µε µισό στόµα µόνο 150 πουγγία, τα οποία δεν επρόκειτο να καταβάλει επί τόπου, ο Οθωµανός αξιωµατούχος µπόρεσε να προσκαλέσει στο διαγωνισµό και έναν παρείσακτο, ο οποίος εξαιτίας του ίδιου του καθεστώτος του υποχρεούνταν να πλειοδοτήσει. Έτσι, θυσιάζοντας τις οικείες και τις πατρικές οικονοµίες, ο Νικόλαος δεν δίστασε να καταβάλει διακόσια πουγγία ως δώρο για το σουλτάνο και άλλα διακόσια για το βεζίρη και άλλους αξιωµατούχους. Επρόκειτο για ένα αστρονοµικό ποσό το οποίο δεν µπορούσε µε κανέναν τρόπο να επανακτηθεί βραχυπρόθεσµα από τη Μολδαβία 1. Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας Ρωµιός έπαιρνε τα ηνία της χώρας. Επί παραδείγµατι, ο Γεώργιος Δούκας, ένας Ρουµελιώτης, µε ενδεχόµενη αλβανική καταγωγή, είχε ανέβει τέσσερις φορές στο θρόνο του Ιασίου ( , , 1672, ), αλλά αυτός είχε έρθει στη Μολδαβία από τα παιδικά του χρόνια, όπου είχε προαχθεί βογιάρος επί ηγεµονίας του Βασίλε Λούπου. Ακόµα και ο Δηµητράσκος Καντακουζηνός, πριν διοριστεί βοεβόδας της Μολδαβίας ( , , ) είχε δραστηριοποιηθεί για περισσότερο από µια δεκαετία στις ηγεµονίες, όπου είχε γίνει αξιωµατούχος της Βλαχίας ήδη Dr. Tudor Dinu, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστηµίου Βουκουρεστίου, t_dinu@yahoo.com, 1 (Dinu 2011, )

2 2 από την περίοδο , ως κορυφαίος εκπρόσωπος της ελληνικής πράταξης του Stroe Leurdeanu. Αντίθετα από τους εν λόγω προκατόχους ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος πατούσε για πρώτη φορά το 1710 στο έδαφος της Μολδαβίας, είχε µόνο µια αµυδρή εικόνα περί του πολιτικού βίου των ηγεµονιών και, πρωτίστως, δεν ήξερε καθόλου τη ρουµανική γλώσσα. Το τελευταίο γεγονός αποτελούσε πρωτοφανές στοιχείο ικανό να αποµακρύνει τον ηγεµόνα από τους υπηκόους του και να δυσκολεύει αισθητά τη διοίκησή του ( µην ξέροντας ρουµανική γλώσσα µιλούσε µόνο µέσω διερµηνέως 2 ισχυρίζεται ο χρονικογράφος Muste, ενώ ο Ion Neculce αναφέρει στο Χρονικό του ότι το γεγονός ότι ο Νικόλαος βόδας δεν ήξερε µολδαβικά ήταν επαχθές για τους βογιάρους και τη χώρα 3 ). Η συνειδητοποίηση της κατάστασής του ως ξένου που είχε τοποθετηθεί στο θρόνο του Ιασίου χάρη στην αποκλειστική βούληση της Πύλης ώθησε τον Μαυροκορδάτο να επιδιώξει εσκεµµένα να νοµιµοποιήσει την ηγεµονική του ιδιότητα µε την επισήµανση της καταγωγής του από τη σηµανικότερη µολδαβική δυναστεία, εκείνη των Muşatini (µε ρίζες από το 14 ο αιώνα). Με αυτό το σκοπό, ζήτησε από τον δουλοπρεπή ιστορικό Radu Popescu να εκγαινιάσει το κεφάλαιο αφιερωµένο στις βλαχικές ηγεµονίες του Νικόλαου µε µια λεπτοµερή παρουσίαση της γενεαλογίας του, η οποία δεν απαντά στην περίπτωση κανενός άλλου βοεβόδα ( το γένος του λαµπροτάτου και υψηλοτάτου και πανελεήµονος ηγεµόνος Ιωάννη Νικόλαου Αλέξανδρου βοεβόδα, πανάγαθου αυθέντη της Ρουµανικής Χώρας ο οποίος κατάγεται από τον Αλέξανδρο Βόδα τον Αγαθό ( ), όστις απέστειλε πρεσβευτή στη σύνοδο της Φλωρεντίας 4 ( ), εσφαλµένος ισχυρισµός που ανάγει όµως επιδέξια τη δραστηριότητα των Μαυροκορδάτων στη βυζαντινή εποχή. Εξίσου, ο Νικόλαος κατάλαβε ότι, όχι µόνο προκειµένου να ενταχθεί στην παράδοση της χώρας, αλλά και για καθαρά πρακτικούς λόγους επικοινωνίας µε τους βογιάρους χρειαζόταν να µάθει ρουµανικά, έτσι άρχισε το διάβασµα. Μην µπορώντας να ελέγξουµε σήµερα το επίπεδο της γλωσσοµάθειάς του, θα αρκεστούµε να τον πιστέψουµε ότι στα τέλη του έτους 1712 κατανοούσε ήδη την ντόπια γλώσσα, όντας ικανός να διατρέχει την τοπική ιστορία (Ενίοτε δε 2 (Muste 1874, 41) 3 (Neculce 1982, 253) 4 (Popescu 1963, 215)

3 3 και την µολδαβικήν ιστορίαν ουκ αηδώς επερχόµεθα - συνετή γαρ ηµίν ήδη και η επιχώριος γλώσσα 5 ). Εποµένως διαπιστώνουµε ότι ο διορισµός κατευθείαν ως ηγεµόνα ενός αλλόφωνου δραγουµάνου χωρίς προϋπηρεσία αξιωµατούχου στις Ρουµανικές Χώρες άλλαζε το ισχύον παράδειγµα, αλλά και ότι ο Μαυροκορδάτος επιχείρησε να τηρήσει από τη νέα θέση του την παράδοση των βοεβόδων της χώρας. Προκειµένου να µπορέσει να συνεχίσει και τον τρόπο διακυβέρνησης των προκατόχων του, αυτός έπρεπε πρώτα να τον γνωρίσει, κάτι που δεν συνέβαινε φυσικά όταν αυτός αφίχθη για πρώτη φορά στο Ιάσιο. Επιπλέον, αφού είχε διορισθεί χωρίς να διαθέτει υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο, ο Μαυροκορδάτος φοβούνταν µια εχθρική αντίδραση εκ µέρους των παραγόντων εξουσίας της Μολδαβίας. Γι αυτό το λόγο, έφτασε στο Ιάσιο συνοδευόµενος από µια ισχυρή φρουρά µισθοφόρων, προορισµένη να τον προστατεύσει από οποιαδήποτε δυσαρέσκεια ( πήρε και στρατό, Σέρβους, Αρναούτηδες και τους έφερε µαζί του και ήλθε όχι ως ηγεµόνας, αλλά ως λιοντάρι, απάνω σε όλους 6 ). Επίσης, προκειµένου να αποφύγει την υπονόµευση της διακυβέρνησής του από τους Ρουµάνους βογιάρους, έφερε στο Ιάσιο περισσότερους έµπιστους ανθρώπους στους οποίους σκόπευε να στηρίξει τη διακυβέρνησή του ( µε πλήθος Ρωµιών είχε έλθει, έτσι ώστε το Φανάρι είχε ερηµώσει και είχαν µείνει εκεί µόνο οι γυναίκες, ενώ για να συναντήσεις Ρωµιό έπρεπε να περπατήσεις πολύ εκεί. Γιατί είχαν φτάσει εδώ και είχαν γεµίσει όλους τους οντάδες της ηγεµονικής αυλής και τα καταλύµατα της πόλης 7 ). Πέραν από την φανερή πολεµική υπερβολή αυτού του ισχυρισµού, πρέπει να παραδεχτούµε ότι, εάν δεν ήθελε να πεταχθεί στον γκρεµό, ο Μαυροκορδάος δε διέθετε άλλη λύση για να κρατά άµεσα τα ηνία της εξουσίας. Γι αυτό το λόγο, φρόντισε να διπλασιάσει τους βογιάρους που είχε διορίσει εκών άκων σε διάφορα αξιώµατα µε αφοσιωµένους Έλληνες οι οποίοι λάµβαναν τις τελικές αποφάσεις σε κάθε τοµέα ( βογιάροι ονοµάζονταν, αλλά δεν είχαν καµία τιµή δεν έµπαιναν στην οικία του ηγεµόνα, οποιαδήποτε δουλειά κι αν είχαν, ώσπου δεν έπαιρναν απάντηση από κάποιο Ρωµιό 8 ). Αυτό το µέτρο έχει εφαρµοστεί βεβαίως µε µεγάλη αυστηρότητα στο οικονοµικό πεδίο στο οποίο ο βόδας είχε ζητήσει από τον καµαράση του Σκούλιο, έναν πραγµατικό υπουργό οικονοµικών, να κρατήσει µια πλήρη φορολογική καταγραφή στα ελληνικά 5 (Legrand 1888, 84) 6 (Muste 1874, 40) 7 (Muste 1874, 41) 8 (Muste 1874, 41)

4 4 ( ο Νικόλας βόδας είχε για όλα τα δοσίµατα που µαζεύονταν από τη χώρα και από τους χωρικούς και από τους µαζίληδες, ελληνικά έγγραφα χάρη στο Σκούλη τον προσωπικό του καµαράση 9 ). Αναµφίβολα, η σχεδόν πλήρης περιθωριοποίησή τους δεν µπορούσε να µην προκαλέσει την εχθρική αντίδραση των Μολδαβών βογιάρων, οι οποίοι, µην έχοντας καµία πέραση στο Μαυροκορδάτο, αναγκάζονταν να προστρέξουν στη λύση της φυγής από τη χώρα και στην κατάδοση του ηγεµόνα στην Υψηλή Πύλη. Ιδιαίτερα επειδή ο βοεβόδας είχε υιοθετήσει από την αρχή τη γραµµή της άκρας αδιαλλαξίας, ρίχνοντας στη φυλακή για λιγότερο ή περισσότερο βασισµένες κατηγορίες πολλούς από τους προεστούς της χώρας. Με αυτό τον τρόπο, επέτυχε ταυτόχρονα περισσότερους στόχους: δηµιούργησε µια ατµόσφαιρα τρόµου, η οποία θα αθετούσε κατ αυτόν τις ενδεχόµενες απόπειρες εξέγερσης, εµπόδισε τους συγκεκριµένους βογιάρους να αποστείλουν µηνύσεις στην Πύλη, µπόρεσε να αποσπάσει από αυτούς τα τόσο αναγκαία χρήµατα στις συνθήκες στις οποίες είχε δανειστεί υπέρµετρα ποσά ενόψει του διορισµού του ( Τον Στούρζα και τον Καταρτζή τους έσετειλε στους σεϊµένηδες (φρουρούς) και τους έβαλε στα σίδερα. Και δεν άφηνε κανέναν να τους επισκεφτεί. Και τους κρατούσε φυλακισµένους για δύο τρεις εβδοµάδες και τους έκανε να δώσουν ο καθένας από 4 πουγγιά χρήµατα και ύστερα τους απελευθέρωσε 10, Τον δε βόρνικο Iordache Ruset τον είχε κλειδώσει µε λουκέτο σε µπουντρούµι της αυλής, έτσι ώστε δεν µπορούσε να µπει κανείς σε αυτόν, εκτός από τον µπουλούκµπασα, καθώς του έφερνε το φαΐ. Και του πήρε και 10 πουγγιά χρήµατα και δεν τον απελευθέρωσε. Και τον κράτησε στη φυλακή, ώσπου παύτηκε από ηγεµόνα 11 ). Η ακραία σκληρότητα απέναντι στους βογιάρους δεν ήταν πρωτοφανής στην ιστορία της Μολδαβίας. Αντίθετα όµως, η έκδοση µεγάλου αριθµού αποφάσεων προς όφελος των απλών ανθρώπων στις αγωγές µε τα µέλη της ιθύνουσας τάξης αποτελούσε εξαίρεση ( και στους χωριάτες τους έδωσε άδεια να σηκωθούν µε µηνύσεις κατά των βογιάρων, για τους οποίους δεν είχε καµία εκτίµηση. Στο διβάνι οι αγροίκοι έβριζαν τους βογιάρους και µόλις έβγαινε ένας χωριάτης ενώπιον του διβανίου και παραπανιούνταν για ένα βογίαρο, αµέσως παρέδιδε το βογιάρο στα χέρια του χωριάτη, χωρίς δίκη και δίκαιο 12, Στους χωριάτες, στον όχλο έδειχνε 9 (Axinte 1874, 227) 10 (Neculce 1982, 253) 11 (Neculce 1982, 254) 12 (Muste 1874, 41)

5 5 οίκτο και δικαιοσύνη και τους ευνοούσε 13 ). Παρόλο που αποκαλύπτει το πνεύµα δικαιοσύνης και τον ευγενή ανθρωπισµό του βοεβόδα, αυτή η πρακτική δε συνέβαλλε στην καλή διακυβέρνηση της Μολδαβίας, σε µια εποχή κατά την οποία οι βογιάροι αποτελούσαν τη µοναδική δύναµη ικανή να συµµετάσχει στον πολιτικό βίο. Εποµένως µπορούµε να συµπεράνουµε ότι η πολιτική του Μαυροκορδάτου κατά την πρώτη µολδαβική του ηγεµονία σηµατοδοτεί πλήρη ρήξη µε την παράδοση της χώρας, αφού αυτός επεδίωξε να αντικαταστήσει τη γηγενή καθεστηκυία τάξη µε µια προσωπική καµαρίλα, αναζητώντας ταυτόχρονα υποστήριξη στα κατώτερα στρώµατα του πληθυσµού. Ευτυχώς, ο Μαυροκορδάτος είχε αρκετή νηφαλιότητα για να αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του, η οποία είχε προκαλέσει τη γενική εχθρότητα των βογιάρων, δυσχεραίνοντας πολύ τη διακυβέρνηση της χώρας. Συνεπώς, όταν διορίστηκε για δεύτερη φορά στο θρόνο του Ιασίου το 1711, θεώρησε σκόπιµο να αλλάξει τη στάση του, έτσι ώστε να φτάσει σ εναν modus vivendi µε την ιθύνουσα τάξη της χώρας. Το γεγονός έχει διευκολυνθεί από τη ριζική τροποποίηση της κατάστασης της ηγεµονίας, της οποίας οι κάτοικοι είχαν εξεγερθεί κατά της Υψηλής Πύλης µε επικεφαλής το βοεβόδα Δηµήτριο Καντεµίρη, συµµετέχοντας δίπλα στα στρατεύµατα του Πέτρου του Μεγάλου στη µάχη του Stănileşti στον Προύθο (18-22 Ιουλίου 1711). Η πανολεθρία των Ρώσων έφερε τους Μολδαβούς στο έλεος των Τούρκων, οι οποίοι µπορούσαν να τους τιµωρήσουν σκληρότατα για προδοσία. Πάντως, επιθυµώντας να επανακτήσουν τον έλεγχο της ηγεµονίας, αυτοί έδειξαν επιείκεια, παραχωρώντας στους ντόπιους µια απροσδόκητη αµνηστία 14. Βεβαίως, προκειµένου να εξαγοράσουν τα αµαρτήµατά τους, έπρεπε να υπακούσουν άνευ όρων στον Νικόλαο, ο διορισµός του οποίου έγινε δεκτός µε ανακούφιση, δεδοµένου ότι κάποια στιγµή η µετατροπή της Μολδαβίας σε οθωµανική επαρχία φαινόταν αναπόφευκτη 15. Επωφελούµενος από το γεγονός ότι οι µεγάλοι βογιάροι είχαν χάσει όλη την επιρροή τους στην Πύλη, όπου οι µηνύσεις κατά του ηγεµόνα δεν είχαν πλέον καµία πέραση, ο Μαυροκορδάτος µπορούσε να τους τοποθετήσει άφοβα στις πιο σπουδαίες θέσεις. Ταυτόχρονα, για να τους προσεταιριστεί, τους χορήγησε, όπως και στους ιερείς, διάφορες φορολογικές απαλλαγές ( έχει καταργήσει µια µιαρή συνήθεια [...] που προξενούσε την καταστροφή των 13 (Neculce 1982, 253) 14 (Legrand 1888, 80) 15 (Dinu 2011, 172)

6 6 αρχοντικών οίκων, [...] να πληρώνουν οι βογιάροι τη δεκάτη των κυψελών και των χοίρων, όπως οι χωρικοί 16, εκείνο το φθινόπωρο, ο Νικόλαος βόδας µείωσε τον φόρο vădrărit επί της παραγωγής οίνου από τέσσερα σε δύο λεπτά και συνέταξε διαθήκη µε κατάρες, την οποία υπέγραψε και η Αυτού Μακαριότης ο πατριάρχης Χρύσανθος. Και πριν από δύο χρόνια είχε καταργήσει και το φόρο των αµπελώνων, ο οποίος ανερχόταν σ ένα τάλιρο και 20 λεπτά για κάθε 5 στρέµµατα, έτσι ώστε να µην υφίσταται πια 17 ). Επιπλέον, αντίθετα από την πρώτη ηγεµονία του κατά την οποία είχε φυλακίσει πολλούς βογιάρους, ο Μαυροκορδάτος κατέβαλε τώρα αξιόλογες προσπάθειες για την απελευθέρωση πρώην µεγάλων αξιωµατούχων 18 (ο βόρνικος Lupu, ο χατµανός Antiohie Jora και ο ποστέλνικος Macsut) οι οποίοι κρατούνταν από τους Τούρκους στη Βάρνα σε όχι και αξιοζήλευτες συνθήκες ( τους έχουν βάλει µέσα µε χειροπέδες στα πόδια και µε αλυσίδες στον αυχένα ). Η ριζική αλλαγή της στάσης απέναντι στους προεστούς της χώρας περιγράφεται εύστοχα από το συγγραφέα του γνωστού ως Ψευδο-Αµηρά χρονικού ο οποίος ισχυρίζεται ότι κατά την πρώτη ηγεµονία όντας αυθέντης νέος και µη γνωρίζοντας τη φύση των βογιάρων αποδείχθηκε τροµερός και στενοχώρησε µερικούς βογιάρους και τους προσέβαλε 19, ενώ κατά τη δεύτερη θητεία του αποδείχθηκε πάγκαλος και πράος και τιµούσε και αγαπούσε τους βογιάρους 20. Από την άλλη, οι φοροαπαλλαγές προορισµένες να αποκτήσουν την εύνοια αυτών προκαλούσαν την επιδείνωση της ήδη ισχνής οικονοµικής κατάστασης της ηγεµονίας, αφού δεν µπορούσαν να αντισταθµίζονται αρκετά από τις προσπάθειες βελτίωσης της συγκέντρωσης των φόρων. Διότι από την πρώτη κιόλας ηγεµονία του ο Μαυροκορδάτος είχε διατάξει την πραγµατοποίηση µιας γενικής απογραφής των φορολογουµένων και την επάνοδο στο παλαιότερο σύστηµα της ruptă, συνολικού φόρου πληρωτέου σε τέσσερις δόσεις (τέταρτα) ( Την ίδια περίοδο ο Νικόλαος συγκέντρωσε ruptă από όλη τη χώρα και διέταξε στους βογιάρους να πηγαίνουν στις περιοχές να κανονίσουν έτσι ώστε οι άνθρωποι να πληρώνουν ο καθένας ανάλογα µε τις δυνατότητές του 21 ). 16 (Neculce 1982, 316) 17 (Axinte 1874, 299) 18 (Axinte 1874, 265, 267, 271) 19 (Pseudo Amiras 1975, 66) 20 (Pseudo Amiras, 1975, 71) 21 (Cronica Ghiculeştilor 1965, 61)

7 7 Σε αυτές τις κρίσιµες συνθήκες ο Μαυροκορδάτος προσέφυγε σ ένα άνευ προηγουµένου µέτρο στην ιστορία της Μολδαβίας, ήτοι τη χορήγηση ενός δανείου προς τη χώρα. Αφού δαπάνησε περισσότερα πουγγιά για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ηγεµονίας, συγκάλεσε τους βογιάρους, οι οποίοι συµµετείχαν πλέον στη διακυβέρνηση, τους παρουσίασε την οικονοµική κατάσταση της χώρας και τους ζήτησε να του συντάξουν έγγραφο για τα χρήµατα που είχαν δαπανηθεί επιπλέον και του συνέταξαν έγγραφο και, αφού το υπέγραψαν όλοι οι βογιάροι, το επέδωσαν στον ηγεµόνα 22. Και το σενάριο επαναλήφθηκε µετά από δυο χρόνια, προτρέποντας τον ηγεµόνα να επιδιώξει τη µετάθεσή του στο θρόνο της Βλαχίας, η οποία είχε σαφώς καλύτερη οικονοµική κατάσταση. Το έλλειµµα είχε αυξηθεί αναµφιβόλως και εξαιτίας της πρωτοβουλίας του Μαυροκορδάτου να επανιδρύσει τόσο το ηγεµονικό τυπογραφείο, όσο και την Ακαδηµία του Ιασίου, που είχαν πάψει να λειτουργούν λόγω των πρόσφατων ταραχών. Αναβαθµίζοντας την τοπική παράδοση, ο Φαναριώτης ηγεµόνας ίδρυσε σχολείο όπου µπορούσε οποιοσδήποτε να σπουδάσει ατελώς όχι µόνο στα ελληνικά και στα σλαβονικά, αλλά και στη γλώσσα της χώρας ( έφεραν και δύο δασκάλους αρχαίων ελληνικών γραµµάτων, έναν της απλής ελληνικής γλώσσας, έναν δάσκαλο για να µάθουν τα σλαβονικά γράµµατα και άλλο για να µάθουν κατανοητά µολδαβικά 23 ). Συµπερασµατικά, µπορούµε να ισχυριστούµε ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης ηγεµονίας του στη Μολδαβία ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος επεδίωξε τη συµφιλίωση µε τους εγχώριους βογιάρους και την επιστροφή στον καθιερωµένο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Ικανός να µάθει από τα οικεία σφάλµατα και πρόθυµος να βελτιώνει συνεχώς την πολιτική του, ο Φαναριώτης ηγεµόνας κατάλαβε ότι η σχετική φορολογική ελάφρυνση την οποία είχε εφαρµόσει κατά τη δεύτερη µολδαβική ηγεµονία, παρόλο που του είχε εξασφαλίσει τη συµφιλίωση µε την εγχώρια πολιτική τάξη, ήταν αρνητική, διότι είχε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης. Εποµένως, µόλις έλαβε την επιβεβαίωση του διορισµού στο θρόνο του Βουκουρεστίου επέστρεψε στη δυσβάστακτη φορολογία που είχε ασκήσει το 1710 ( Ο Νικόλας βόδας, τελειώνοντας τη θητεία του (στη Μολδαβία) για να πάει ηγεµόνας στη Βλαχία, επέβαλε µεγάλα βάρη στη χώρα και στους βογιάρους [...] µε µεγάλα ποσά πέρα από τις δυνατότητες των ανθρώπων και πήρε πολλά λεφτά εκείνα τα ποσά µε µεγάλη προσπάθεια, µε εισπράκτορες και 22 (Axinte 1874, 275) 23 (Axinte 1874, 296)

8 8 φυλακίζοντας τους βογιάρους τους έκανε να συµπληρώσουν όλα τα ποσά 24 ). Επίσης, αφού σκόπευε η Βλαχία να µην έχει την ίδια οικονοµική κατάσταση µε τη Μολδαβία, ο Μαυροκορδάτος εγκατέλειψε τις φοροαπαλλάγες για διάφορες κοινωνικές κατηγορίες και επεδίωξε κυρίως την επίτευξη της ισορροπίας του προϋπολογισµού, ιδιαίτερα επειδή τα λαϊκιστικά µέτρα του Στέφανου Καντακουζηνού είχαν ήδη βλάψει τα οικονοµικά της χώρας. Φυσικά, µε αυτό τον τρόπο προκάλεσε το µίσος όχι µόνο των κατώτερων στρωµάτων του πληθυσµού, αλλά και των βογιάρων της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Μητροφάνη το Γρηγορά, συγγραφέα που κατά τα άλλα ευνοεί ιδιαίτερα τον Μαυροκορδάτο ( Οι δε άρχοντες αυτόν διά τας πυκνάς φορολογίας και χρηµάτων λήψεις [...] εµίσησαν 25 ). Από την άλλη, ο Μαυροκορδάτος δεν µπορούσε να εφαρµόσει και στη Βλαχία την πολιτική συµφιλίωσης µε τους βογιάρους η οποία είχε χαρακτηρίσει τη δεύτερη µολδαβική ηγεµονία του, διότι στο θρόνο του Βουκουρεστίου είχε τοποθετηθεί παρά τη βούληση της χώρας στη θέση του Στέφανου Καντακουζηνού, εκπροσώπου µιας πανίσχυρης αρχοντικής παράταξης, η οποία δεν ήταν διατεθειµµένη να παραιτηθεί αµαχητί από την εξουσία. Εποµένως, αποδεχόµενος την ηγεµονία της Βλαχίας, ο Μαυροκορδάτος µπήκε σε µια πάλη ζωής και θανάτου µε τους Καντακουζηνούς. Η µοναδική του πιθανότητα για να επιβιώσει πολιτικά (και ίσως και σωµατικά) ήταν να κατορθώσει να τους εξουδετερώσει, πριν εξολοθρευτεί ο ίδιος από αυτούς. Έδρασε λοιπόν µε µια άνευ προηγουµένου σκληρότητα, καθοδηγούµενος αποκλειστικά από την αδήριτη λογική της πάλης για την εξουσία, η οποία του υπαγόρευε την ταχύτερη εκµηδένιση των αντιπάλων του και των συνεργατών τους 26. Αποστέλλοντας στην Πύλη περισσότερο ή λιγότερο ψευδείς κατηγορίες κατά των Καντακουζηνών και δωροδοκώντας τους Οθωµανούς αξιωµατούχους µε υπέρµετρα χρηµατικά ποσά ο συγγραφέας του Ανώνυµου Χρονικού της Ρουµανικής Χώρας 27 και ο Διονύσιος Φωτεινός 28, αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι ο βοεβόδας έχει δαπανήσει γι αυτό το σκοπό πουγγιά ο Νικόλαος απέσπασε τον απαγχονισµό, µετά από παρατεταµένα βασανιστήρια, του ηγεµόνα Στέφανου Καντακουζηνού, του ηλικιωµένου του πατέρα του στόλνικου Κωνσταντίνου, 24 (Muste 1874, 57) 25 (Russo 1934, 27) 26 (Dinu ) 27 (Istoria Ţării Româneşti 1959, 127) 28 (Fotinos 2008, 290)

9 9 αλλά και του σπαθαρίου Μιχαήλ και του Radu Dudescu, των οποίων τα κεφάλια έχουν κοπεί, εκκενωθεί και γεµιστεί µε γνάφαλλα 29. Πάντως, το µαρτύριο των Καντακουζηνών δεν ολοκληρώθηκε εκεί, διότι ο Μαυροκορδάτος αποσκοπούσε στο να είναι βέβαιος ότι ο θώκος του δεν επρόκειτο να απειληθεί ποτέ από έναν εκπρόσωπο αυτής της άλλοτε πανίσχυρης αρχοντικής παράταξης. Γι αυτό το σκοπό, εξαπέλυσε ένα µεγάλο κύµα διωγµών εναντίον τους: τα µέλη της οικογένειας των Καντακουζηνών κυνηγούνταν µε σκληρότητα, τα αγαθά τους πωλούνταν σε πληστηριασµό [...] και από αυτούς κατάσχονταν µεγάλα χρηµατικά ποσά η φυλάκιση και ο ξυλοδαρµός ήταν οι ελαφρύτερες τιµωρίες. Το όνοµα του Καντακουζηνού και η συγγένεια µε αυτό το όνοµα αποτελούσαν εγκλήµατα που συνεπάγονταν τη θανατική ποινή 30 αναφέρει ο Anton Maria del Chiaro, αυτόπτης µάρτυρας των εν λόγω διωγµών. Και πάλι για να ενισχύσει την εξουσία του, ο Μαυροκορδάτος προέβη στην αντικατάσταση της αρχοντικής ολιγαρχίας του Brâncoveanu και των Καντακουζηνών µε τους συγγενείς και τους φίλους του, οι οποίοι συνωστίζονταν από την Κωνσταντινούπολη για να πλουτίσουν 31. Προκειµένου να τους καταστήσει πιο αφοσιωµένους στο πρόσωπό του, ο ηγεµόνας χάριζε σε πολλούς εξ αυτών τα χωριά των Καντακουζηνών ή των οπαδών τους, το εισόδηµα των οποίων στρογγυλοποιούσε τα ήδη αξιόλογα ποσά που οι Ρωµιοί της Πόλης αποκόµιζαν από την εξάσκηση διάφορων αξιωµάτων στη Βλαχία. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι αξιοθαύµαστο το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της εισόδου το 1716 της Αψβουργικής Αυτοκρατορίας στον πόλεµο µεταξύ της Πύλης και της Βενετίας, οι βογιάροι έχουν οργανώσει περισσότερες συνωµοσίες για την ανατροπή του ξενόφερτου ηγεµόνα. Η πρώτη απέτυχε ελλείψει µιας επέµβασης των αυστριακών στρατευµάτων, προκαλώντας µόνο την εκτέλεση κατόπιν διαταγής του βοεβόδα του µητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Άνθιµου εξ Ιβηρίας και άλλων αξιόλογων βογιάρων, οι οποίοι είχαν πείσει το Μαυροκορδάτο να εγκαταλείψει εσπευσµένα τη βλαχική πρωτεύουσα προκειµένου να βρει καταφύγιο σε οθωµανικό έδαφος πρώτα στο Γύργεβο (Giurgiu) και κατόπιν στο Ρούσικο (Ruse) 32. Η δεύτερη όµως επέτυχε εν µέρει το στόχο της, αφού είχε ως αποτέλεσµα τη σύλληψη 29 (Del Chiaro, 1929, 133) 30 (Del Chiaro, 1929, 134) 31 (Del Chiaro, 1929, 134) 32 (Dinu 2011, )

10 10 του Μαυροκορδάτου και την οδήγησή του µε στρατιωτική ακολουθία στη Τρανσυλβανία µετά από διακυβέρνηση λιγότερη του ενός έτους (το Νοέµβριο του ). Εποµένως µπορούµε να συµπεράνουµε ότι κατά την πρώτη του ηγεµονία στη Βλαχία ο Μαυροκορδάτος επεδίωξε να αντικαταστήσει διά της βίας την ιθύνουσα τάξη της Βλαχίας (τις αρχοντικές παρατάξεις του Constantin Brâncoveanu και των Καντακουζηνών) µε µία προσωπική καµαρίλα φερµένη από την Κωνσταντινούπολη. Δεν αποσκοπούσε αυτή τη φορά στην εξασφάλιση της υποστήριξης των κατώτερων κοινωνικών κατηγοριών, αλλά βασίστηκε αποκλειστικά στην εξουσία που του έδινε η πλήρης εµπιστοσύνη εκ µέρους της Υψηλής Πύλης. Η ηχηρή αποτυχία αυτής της πολιτικής θα έπρεπε λογικά να προτρέψει τον ηγεµόνα να παραιτηθεί από αυτήν, όταν µετά τη σύναψη της ειρήνης στο Karlowitz (1718) και τον ύποπτο θάνατο του αδελφού του Ιωάννη, αυθέντη της Βλαχίας, έλαβε για δεύτερη φορά το χρίσµα για το θρόνο στο Βουκουρέστι. Ο Νικόλαος έφτασε το Μάρτιο του 1719 στη βλαχική πρωτεύουσα συνοδευόµενος από έναν ακόµα µεγαλύτερο αριθµό Ρωµιών της Κωνσταντινούπολης, στους οποίους ανέθεσε τα πιο σπουδαία αξιώµατα, παρ όλες τις επίµονες συµβουλές που είχε λάβει πρόσφατα από τον µακαρίτη αδελφό του να µην αφήσει χωρίς αξίωµα και µακριά από την αυλή τους ντόπιους Ρουµάνους βογιάρους, για να βολέψει τους πολλούς ανθρώπους παντός είδους οι οποίοι τον συνόδευαν 34. Διότι, όντως, το πρώτο ηγεµονικό συµβούλιο του Μαυροκορδάτου είχε το υψηλότερο ποσοστό Ελλήνων σε όλη τη Φαναριωτική εποχή (34% 35 ), ενώ η ατµόσφαιρα στο Βουκουρέστι είχε καταντήσει το 1719 παρόµοια εκείνης που περιγράφει το 1710 ο Nicolae Muste στο Ιάσιο ( Το Φανάρι όλον είναι εδώ. Πόλιν πλέον δεν θυµούµαι, έγραψε µε ενθουσιασµό ο Μάρκος Πορφυρόπουλος, καθηγητής της Ηγεµονικής Ακαδηµίας του Αγίου Σάββα 36 ). Επιπλέον, ο ηγεµόνας επέστρεψε στη δυσβάστακτη φορολογική πολιτική, µαζεύοντας και πάλι το βακαρίτο φόρο επί των βοοειδών, αυξάνοντας το πογοναρίτο αγροτικό φόρο, βγάζοντας πάλι σφραγισµένα βιβλία και επιβάλλοντας φόρους στις µονές και στους ιερείς δοσίµατα τα οποία είχαν καταργηθεί όλα επί Στέφανου του Καντακουζηνού 37, ανησυχώντας ότι δε θα µπορέσει να εξοφλήσει ολοσχερώς το χαράτσι στην Πύλη λόγω της αισθητής 33 (Dinu 2011, ) 34 (Dinu 2011, 324) 35 (Bălan, 2002, 450) 36 (Dinu, 2011, 324) 37 (Fotinos 2008, 294)

11 11 συρρίκνωσης του αριθµού φορολογουµένων κατόπιν της κατάληψης της Ολτενίας από την Αψβουργική Αυτοκρατορία. Όταν όµως η Οθωµανική Αυτοκρατορία αποδέχτηκε µια µείωση του φόρου υποτελείας εξαιτίας της εν λόγω εδαφικής απώλειας 38, ο βοεβόδας ανάσανε ανακουφισµένος, χαλαρώνοντας τη φορολογική πίεση. Το 1724 διέταξε την πραγµατοποίηση µιας γενικής απογραφής των φορολογουµένων, έτσι ώστε να µην µπορέσει κανένας να γλιτώσει την εφορία, και έπειτα επέστρεψε στο παλαιότερο και ηπιότερο σύστηµα της ruptă για να είναι όλοι (οι κάτοικοι) κοινώς ευχαριστηµένοι 39. Την ίδια περίοδο, έλαβε την απόφαση να αποµακρύνει από τα αξιώµατα µερικούς οικείους του οι οποίοι είχαν διαπράξει σοβαρές αυθαιρεσίες, όπως ο µέγας βεστιάρης Γρηγόριος Χαλεπής, που δεν άφηνε το χούι των λεηλασιών, των ρουσφετιών και άλλων κακών, τον οποίο έβαλε στη φυλακή, διατάσσοντας του να επιστρέψει ό,τι είχε σφετεριστεί 40. Ήταν µια εποχή κατά την οποία κανένας δεν απειλούσε πλέον το θρόνο του Μαυροκορδάτου, έτσι αυτός µπορούσε να υλοποιήσει τη σχεδιαζόµενη συµφιλίωση µε τους βογιάρους της χώρας, ανακαλώντας τους εξόριστους και παραχωρώντας τους την άφεση των παραπτωµάτων 41. Και πάλι τότε ο Μαυροκορδάτος βρήκε το χρόνο να συλλογίζεται τις εµπειρίες του ως ηγεµόνα αµφότερων των Ρουµανικών Χωρών, διαπιστώνοντας αντικειµενικά τα οικεία επιτεύγµατα και σφάλµατα. Επιθυµώντας ο υιός του Κωνστανίνος, τον οποίο προετοίµαζε για τη διαδοχή του θρόνου, να µην επαναλάβει τα λάθη του, του απηύθυνε 25 Νουθεσίες (1726), οι οποίες αποτελούν την πεµπτουσία των ώριµων πεποιθήσεών του για τον ιδανικό τρόπο διακυβέρνησης των Παραδουνάβιων Ηγεµονιών. Μετά από µια και επιπλέον δεκαετία στους θρόνους του Βουκουρεστίου και του Ιασίου, αυτός υποστηρίζει την ανάγκη της γνώσης των ηγεµονιών, της διοικητικής τους δοµής, των παραγόντων εξουσίας της κάθε περιοχής ( Να ηξεύρης τα καδηλίκια, την δύναµίν τους εις κάθε καιρόν, µε ποία µέρη συνορίζονται, και ποίοι άρχοντες και µαζήλιδες κατοικούν εις κάθε καδηλίκι 42 ), αλλά και της φύσης των εντοπίων, διαµέσου τόσο των ιστορικών αναγνωσµάτων, όσο και της προσεκτικής παρατήρησης των προσόντων και των ελαττωµάτων τους. Διαπιστώνοντας έτσι τη βιωσιµότητα του ισχύοντος συστήµατος διακυβέρνησής τους, ο Νικόλαος συστήνει στον Κωνστατίνο να βαδίζη την 38 (Popescu, 1963, 251) 39 (Popescu, 1963, 260) 40 (Popescu, 1963, ) 41 (Popescu, 1963, 245, 265) 42 (Νουθεσίαι 1909, 462)

12 12 πεπατηµένην οδόν, να λείπη από νεωτερισµούς 43, τόσο στο φορολογικό τοµέα, όσο και στην ευρύτερη σφαίρα της κοινωνικής οργάνωσης. Επίσης, µαθαίνοντας από τα λάθη του πατέρα του ( Αν έσφαλεν ο πατέρας σου εις τούτο το µέρος, ας είναι εις εσένα τα παθήµατά του µαθήµατα. 44 ), να µην ανεχθεί τις εκδικήσεις των χωρικών στους βογιάρους (Να µη πιστεύης εύκολα τας κατηγορίας των τζαράννων διά τους άρχοντας και από το άλλο µέρος να µην αφίνης να εκδικούνται οι τζαράννοι) 45, όπως είχε πράξει ο ίδιος κατά την πρώτη µολδαβική ηγεµονία και να έχει γύρω του ολίγους Φαναριώτες 46, µολονότι ο Νικόλαος είχε στηρίξει για πολύ καιρό τη διακυβέρνησή του σε Ρωµιούς από την εν λόγω συνοικία της Πόλης. Και µε κανέναν τρόπο να µην τους παραχωρεί χάρες και προνόµια, τα οποία είναι όχι µόνο εις τους εντόπιους αφόρητα, αλλά και ολέθρια για τον προϋπολογισµό της χώρας 47. Συµπερασµατικά, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ηγεµονιών του στις Ρουµανικές Χώρες (δύο στη Μολδαβία, δύο στη Βλαχία) ο Μαυροκορδάτος προσπάθησε δύο φορές να αντικαταστήσει την εγχώρια καθεστηκυία τάξη µε έναν κύκλο οικείων που είχε φέρει από το Φανάρι, αλλά παραιτήθηκε αργότερα από αυτό το εγχείρηµα, βασίζοντας τελικά τη διακυβέρνησή του στους ντόπιους βογιάρους και στο σύστηµα καθιερωµένο στις Ηγεµονίες κατά το δεύτερο µισό του 17 ου αιώνα και στις αρχές του 18 ου. Βιβλιογραφία Axinte Uricariul: A doua domnie a lui Neculai Alecsandru Mavrocordat în Moldova ( ). Στο: Mihail Kogălniceanu (Επιµ.), Cronicile României sau Letopiseţele Moldovei si Valahiei. 3 ος τόµος. 2 η έκδοση. Βουκουρέστι 1874: Bălan, Constantin: Domniile fanariote în Ţara Românească şi Moldova. Στο: Paul Cernovodeanu και Nicolae Edroiu (Επιµ.) Istoria Românilor. 6-ος τόµος: Românii între Europa Clasică şi Europa Luminilor ( ). Βουκουρέστι: Εκδόσεις Enciclopedică 2002 Cronica Ghiculeştilor: Istoria Moldovei între anii Επιµ. Nestor Camariano şi Ariadna Camariano-Cioran. Βουκουρέστι: Εκδόσεις της Ακαδηµίας της Σοσιαλιστικής Δηµοκρατίας της Ρουµανίας 1965 Del Chiaro, Anton-Maria: Revoluţiile Valahiei. Μετάφραση S. Cris-Cristian. Πρόλογος N. Iorga. Ιάσιο: Εκδόσεις Viaţa Românească Dinu, Tudor: Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat, Rivalităţi politice şi literare la începutul secolului XVIII. Βουκουρέστι: Εκδόσεις Humanitas 2011 Fotino, Dionisie: Istoria Daciei. Μετάφραση George Sion. Βουκουρέστι: Εκδόσεις Valahia (Νουθεσίαι 1909, 461) 44 (Νουθεσίαι 1909, 461) 45 (Νουθεσίαι 1909, 462) 46 (Νουθεσίαι 1909, 462) 47 (Νουθεσίαι 1909, 461)

13 13 Istoria Ţării Româneşti de la Octombrie 1688 până la martie Επιµ. Constantin Grecescu. Βουκουρέστι: Εκδόσεις Ştiinţifică 1959 Legrand, Emile: Epistolaire Grec: ou Recueil de Lettres Adressees pour la plupart a Chrysanthe Notaras. Παρίσι: Εκδόσεις Maisonneuve 1888 Muste, Nicolaie: Letopiseţul Ţării Moldovei de la domnia lui Istrati Dabija Vv pana la a treia domnie a lui Mihai Racoviţă Vv. Στο Mihail Kogălniceanu (Επιµ.), Cronicile României sau Letopiseţele Moldovei si Valahiei. 3 ος τόµος. 2 η έκδοση. Βουκουρέστι 1874: Neculce, Ion: Opere. Letopiseţul Ţării Moldovei şi O samă de cuvinte. Κριτική έκδοση και εισαγωγική µελέτη Gabriel Ştrempel. Βουκουρέστι: Εκδόσεις Minerva 1982 Popescu, Radu vornicul: Istoriile domnilor Ţării Romanesti. Επιµ. C. Grecescu. Βουκουρέστι: Εκδόσεις της Ακαδηµίας της Λαϊκής Δηµοκρατίας της Ρουµανίας 1963 Pseudo-Amiras (Cronica anonimă a Moldovei ). Επιµ. Dan Simonescu. Βουκουρέστι: Εκδόσεις της Ακαδηµίας της Σοσιαλιστικής Δηµοκρατίας της Ρουµανίας 1975 Russo, Demostene: Mitrofan Grigoras, Cronica Ţării Româneşti ( ). Revista Istorică Română VI (1934): 1-43 Νουθεσίαι (του αοιδίµου αυθέντου Νικολάου Βοεβόδα προς τον υιόν αυτού Κωνσταντινον Βοεβόδα Αυθέντην). Στο: Hurmuzaki (Επιµ.), Documente privind istoria românilor. 13-ος τόµος. Βουκουρέστι: Institutul de Arte Grafice Carol Göbl 1909:

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820 Φαναριώτες Ονοµασία που δόθηκε στα µέλη της παλαιάς βυζαντινής αριστοκρατίας (µεταξύ εκείνων που δεν διέφυγαν στη Δύση ή δεν εξισλαµίσθηκαν) και σε εµπόρους από τις περιοχές του Πόντου, της Ανατολίας (:

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι Εσωτερική κρίση εξωτερικοί κίνδυνοι 1054-10811081 Στο σημερινό μάθημα θα δούμε: 1. τα εσωτερικά προβλήματα 2. τους εξωτερικούς κινδύνους 3. κυρίως τη μάχη στο Ματζικέρτ και τις συνέπειές της Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Άνθιμος εξ Ιβηρίας και ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος Αντιμέτωποι στη Βλαχία κατά τις Αρχές του 18 ου Αιώνα

Ο Άνθιμος εξ Ιβηρίας και ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος Αντιμέτωποι στη Βλαχία κατά τις Αρχές του 18 ου Αιώνα Tudor Dinu (Boucharest) Ο Άνθιμος εξ Ιβηρίας και ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος Αντιμέτωποι στη Βλαχία κατά τις Αρχές του 18 ου Αιώνα Κάποτε κατά την περίοδο 1689-1690 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία όχι εκουσίως κάποιος

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Μιχάλης Κοκοντίνης 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη 2017-18 1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

Olga Cicanci Ρουµανικά πολιτικά προβλήµατα στην ελληνική ιστοριογραφία του 18 ου αιώνα

Olga Cicanci Ρουµανικά πολιτικά προβλήµατα στην ελληνική ιστοριογραφία του 18 ου αιώνα Olga Cicanci Ρουµανικά πολιτικά προβλήµατα στην ελληνική ιστοριογραφία του 18 ου αιώνα Στα πλαίσια του χρόνου που διαθέτουµε, θα αναφερθούµε στα ιστορικά κείµενα που έγραψαν στα ελληνικά, συγγραφείς που

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία Κουτίδης Σιδέρης Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση Εισαγωγή Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 4 Ο πόλεμος των τριάντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που Χρησιμοποιούνται ως 1. αντικείμενο σε ρήματα: λεκτικά: λέω, υπόσχομαι, ισχυρίζομαι, διδάσκω, ομολογώ,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ Στο θρόνο βρίσκεται ο Αλέξιος Α Κομνηνός 1081 1118 (ιδρυτής δυναστείας Κομνηνών) Ο Αλέξιος Α Κομνηνός μπροστά στο Χριστό Ο Αλέξιος Α διαπραγματεύεται με τους σταυροφόρους

Διαβάστε περισσότερα

3. Μιχαήλ Η' και Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγοι. α. Η εξωτερική πολιτική του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου

3. Μιχαήλ Η' και Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγοι. α. Η εξωτερική πολιτική του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου 3. Μιχαήλ Η' και Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγοι α. Η εξωτερική πολιτική του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου Στόχοι: Ο Μιχαήλ Η' (1261-1282) έπρεπε: να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα των Λατίνων και να αποκαταστήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 5: Τουρκικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!!

Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!! Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Σε ελληνικό σχολείο, από Έλληνες

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

4. Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους

4. Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους I. ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Μ. ΑΣΙΑ 4. Η διάδοση του Χριστιανισμού στους Μοραβούς και τους Βουλγάρους (σελ. 39-40) Ο Μιχαήλ Γ ως αρματοδρόμος στα ανάκτορα του Αγίου Μάμαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ιστορία Γ Γυμνασίου Eugène Delacroix - La Liberté guidant le Peuple Ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποδίδει τον Όρκο του

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 142 Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 4 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ευνοϊκές συγκυρίες για τον Ελληνισµό κατά τον 18 ο αιώνα Ο Νεοελληνικός ιαφωτισµός

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή*

Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή* Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή* Το ζήτημα της αποτελεσματικής Διοίκησης - Ηγεσίας, απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολεί όλους εκείνους που επιδιώκουν την αποτελεσματικότητα, την προσωπική βελτίωση, την κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει

πανέτοιμος για να έλθει είναι πολύ πρόθυμος και έτοιμος κάθε στιγμή με ευχαρίστηση, με χαρά, με καλή διάθεση, να έλθει να επισκιάσει και να βοηθήσει Κύριε των Δυνάμεων «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Πώς ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Ο Χριστός είναι δύναμη. «Κύριε των δυνάμεων μεθ ημών γενού». Άραγε τί θέλουν να πουν αυτά τα λόγια; Κάτι καλό όμως

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ )

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Γ «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 9 Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ. 106 109) Οι αρχικές επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών θορύβησαν την Υψηλή Πύλη. Την άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια ο ξακουστός βασιλιάς Αμφιτρύωνας με την πανέμορφη γυναίκα του Αλκμήνη αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τροιζήνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία Γιώργος Θεοτοκάς Κωνσταντινούπολη 1905- Αθήνα 1966 Αργώ (Θέλω γράμματα) 1 Γραμματολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πχ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία - Ο Αλέξανδρος συνέχισε την εκστρατεία ενισχύοντας τη θέση του απέναντι στους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ.

ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171. Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. ΜΑΘΗΜΑTA ΓΙΑ ΜΕΡΟΣ Δ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ V ΜΑΘΗΜΑ 171 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο Αγάπη και εποµένως το ίδιο είµαι κι Εγώ. Ι. (151) Όλα τα πράγµατα είναι αντίλαλοι της Φωνής του Θεού. 2 Ο Θεός είναι µόνο και µόνο

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων 1 ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Οι Βούλγαροι Οι Ονογούροι Βούλγαροι. Οι πρώτες Βουλγαρικές φυλές πρέπει να έφθασαν στην περιοχή ανάμεσα στον Καύκασο και την Αζοφική Θάλασσα στα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY AT THE WORLD IN 2017 GALA DINNER ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο προσδιορισμός της εθνικής ταυτότητας μέσω του εθνικού ονόματος. Η περίπτωση της Ιστορίας της Βλαχίας (Βιέννη, 1806) Mihai Ţipău

Ο προσδιορισμός της εθνικής ταυτότητας μέσω του εθνικού ονόματος. Η περίπτωση της Ιστορίας της Βλαχίας (Βιέννη, 1806) Mihai Ţipău Ο προσδιορισμός της εθνικής ταυτότητας μέσω του εθνικού ονόματος. Η περίπτωση της Ιστορίας της Βλαχίας (Βιέννη, 1806) Mihai Ţipău Το 1806 εκδόθηκε στη Βιέννη, στο τυπογραφείο του Γεωργίου Βενδότη 1 μια

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Declaration on freedom of political debate in the media Greek version* ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ιακήρυξη για την Ελευθερία του Πολιτικού ιαλόγου στα Μέσα (Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ )

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ. 118 121) Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του

Διαβάστε περισσότερα

CHIN ΡΑΔΙΟ. Dr. Love. Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας. Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη

CHIN ΡΑΔΙΟ. Dr. Love. Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας. Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη CHIN ΡΑΔΙΟ Dr. Love Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη Ο Dr. LOVE ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CHIN 1993 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ κ. ΣΠΥΡΟ-ΠΗΤΕΡ ΓΟΥΔΑ Tο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΟΝΟΜΑ : ΚΑΡΕΓΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΜΗΜΑ : Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΦΟΡΤΣΕΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΧΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα. Πόλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε. Ντέλια

Διαβάστε περισσότερα

Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα

Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα Τσώτα Ελένη και Στρατηγοπούλου Δήμητρα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ η εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα στρατιωτική. τα παιδιά μάθαιναν να αντέχουν όχι μόνο στον πόνο αλλά και σε δύσκολες συνθήκες επιβίωσης από ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του είχε επεκταθεί σε όλη τη σημερινή Μακεδονία μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:

ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΓΩΝ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθµούς της Στήλης Α και δίπλα σε κάθε αριθµό ένα από τα γράµµατα της Στήλης Β, ώστε να προκύπτει η σωστή αντιστοίχιση ΣΤΗΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία

Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία ΤΕΧΝΕΣ/ΒΙΒΛΙΟ Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία Ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς πραγματοποίησε μια σειρά από συνεντεύξεις-προσωπικές

Διαβάστε περισσότερα

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός κεφάλαιο 6 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ (1453-1648) 2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός Ορισμός Πρόκειται για μια γενικότερη πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ. Θουκυδίδης Ιστορία Γ, 82-82

ΚΕΙΜΕΝΟ. Θουκυδίδης Ιστορία Γ, 82-82 ΕΙ ΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Θουκυδίδης Ιστορία Γ, 82-82 Με τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Το Β μέρος της συνέντευξης του Μητρ. Βελγίου στο «Φως Φαναρίου»

Το Β μέρος της συνέντευξης του Μητρ. Βελγίου στο «Φως Φαναρίου» 01/12/2018 Το Β μέρος της συνέντευξης Μητρ. Βελγίου στο «Φως Φαναρίου» Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Παραθέμε το β μέρος της συνέντευξης που έδωσε στο»φως Φαναρίου» ο Σεβασμιώτατος

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ.

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ. ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Ποιες ήταν οι αιτίες της διάσπασης του φυλετικού κράτους; Η αύξηση του πληθυσμού και η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης. Η καταπίεση που ασκούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Οδυσσέας Περαντζάκης

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Οδυσσέας Περαντζάκης ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Οδυσσέας Περαντζάκης Α 2 Η Σπάρτη ήταν πόλη-κράτος στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία. Η Σπάρτη έχει μείνει γνωστή στην παγκόσμια ιστορία για τη στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας

Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας 22/07/2019 Οδοιπορικό στο ιερό Προσκύνημα της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας / Ιερές Μονές Στο κεφαλοχώρι της Βολισσού σε γραφική ακρογιαλιά βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του ιερού Προσκυνήματος της Χιοπολίτιδας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο κεντρικός λόγος της παιδείας σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναμφισβήτητος. Και δεν μιλώ για την παιδεία που παρέχει το «υπουργείο Παιδείας». Η παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ H Βυζαντινή Αυτοκρατορία (αλλιώς Βυζάντιο, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ... Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, κατά τη διδασκαλία του Χριστιανισμού, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. Στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί φίλοι

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί φίλοι Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί φίλοι Μου ζητήθηκε να προβώ σε μία περιγραφή της κατάστασης των εκλογικών νόμων και της εξέλιξης των κανόνων αποκέντρωσης στα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 22.01.2002 COM(2002) 19 τελικό Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ µε την οποία εξουσιοδοτείται η Ελλάδα να εφαρµόσει µέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 2 και 28 α

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Βίος της Αγίας Σοφίας Η Αγία Σοφία έζησε την εποχή που βασίλευε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Ανδριανός, περίπου το 117-138 μ.χ. Προερχόταν από μια πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες Συμπολίτισσες και Συμπολίτες Ήδη έχουν ειπωθεί αρκετά. Τη δύσκολη κατάσταση που περνάει ο λαός την γνωρίζουμε όλοι. Ξεθεμελιώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις για τις οποίες έχει χυθεί πολύ αίμα. Για μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της αξιολόγησης. Θέλω να θέσω ένα ερώτημα και νομίζω

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ )

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 1 Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ. 178 181) Μετά την ήττα στον πόλεµο µε την Τουρκία, το 1897, το ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 9 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 9 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 9 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Κριός Αυτή την εβδομάδα θα μπεις σε σκέψεις αγαπητέ Κριέ και θα αλλάξεις το σκεπτικό σου για το πως βλέπεις κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΑΪΚΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ : ΤΑΞΗ : Α 1 ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΡΩΜΑΪΚΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ : ΤΑΞΗ : Α 1 ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ ΡΩΜΑΪΚΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ : 2017-2018 ΤΑΞΗ : Α 1 ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ Γκουτζίνα Ιφιγένεια, Δροσινού Μαρία Γεωργία ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο όρος «Σύγκλητος»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review Ημερομηνία 20/7/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://www.culture21century.gr/ Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/07/belinda-alexandra-book-review.html ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Η ανεργία οδηγεί σε απώλεια του εαυτού]

Κείµενο [Η ανεργία οδηγεί σε απώλεια του εαυτού] 41 Διαγώνισµα 81 Ανεργία Κείµενο [Η ανεργία οδηγεί σε απώλεια του εαυτού] Πώς αντιδρούν τα περισσότερα άτοµα αν, από τη µια µέρα στην άλλη, βρεθούν χωρίς εργασία; Όταν µάλιστα, για λόγους εντελώς άσχετους

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2006

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 2006 1 Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ - - - - - - - - 2 - - - - - - - 3 - - - Στο ανά χείρας ιστόρηµα περιορίζοµαι να επισηµάνω ορισµένα γεγονότα. Πρώτον ότι η Eλλάδα, εκπροσωπούµενη από το Βενιζέλο,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ( π. Χ)

Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ( π. Χ) 1) α: Κύριες πηγές για την ιστορία της εποχής της Αθηναϊκής ηγεμονίας είναι:. 1) β. Αντιστοιχίστε τα δεδομένα της στήλης Α με αυτά της στήλης Β Α 1. Ελληνοταμίες 2. τερματισμός Ελληνοπερσικών πολέμων 3.

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί. Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 χρονών

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία Εισαγωγή Και οι τρεις γεννήθηκαν τον 4ο αιώνα μ.χ., στα Βυζαντινά Χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

- SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool

- SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool UNIVERSITY OF PATRAS Laboratory on Sociology and Education - SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool Σας παρακαλούμε να σημειώσετε, σε ποιο βαθμό σας ταιριάζει προσωπικά η καθεμιά από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα