Η Γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου"

Transcript

1 Ο Λάμα Όλε Νύνταλ Ο Δανός Όλε Νύνταλ είναι ένας από τους λίγους Δυτικούς που κατέχει την ιδιότητα του λάμα και του δασκάλου διαλογισμού στην παράδοση Κάρμα Κάγκιου του Θιβετανικού Βουδισμού. Το 1969, ο Όλε και η σύζυγός του η Χάνα έγιναν οι πρώτοι Δυτικοί μαθητές του 16ου Γκιάλουα Κάρμαπα, του πνευματικού ηγέτη της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου του Θιβετανικού Βουδισμού, ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους διαλογισμού του 20ου αιώνα. Το 1972, αφού ολοκλήρωσαν με την καθοδήγησή του τις σπουδές τους στη βουδιστική φιλοσοφία και στην άσκηση στο διαλογισμό, άφησαν τα Ιμαλάια και κατά προτροπή του Κάρμαπα ο Λάμα Όλε Νύνταλ άρχισε να διδάσκει το Βουδισμό στη Δύση. Η Χάνα Νύνταλ, μέχρι το 2007 που απεβίωσε, το μισό χρόνο ταξίδευε μαζί με τον Λάμα Όλε ενώ τον υπόλοιπο χρόνο συνόδευε τους υψηλότερους Θιβετιανούς Λάμα της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου ως διερμηνέας στις περιοδείες τους. Με τη δική της επιμέλεια, πολλές από τις βουδιστικές διδασκαλίες μεταφράστηκαν για πρώτη φορά σε δυτικές γλώσσες από τα θιβετανικά. Από το 1972, ο Λάμα Όλε Νύνταλ μεταδίδει την ευλογία της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, ταξιδεύοντας σχεδόν καθημερινά και σε μια διαφορετική πόλη σε όλο τον κόσμο. Το βάθος της γνώσης του, η αμεσότητα και η δυναμική της διδασκαλίας του εμπνέουν χιλιάδες ανθρώπους στις διαλέξεις και στα σεμινάρια διαλογισμού στην Ευρώπη, στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ασία. Η ικανότητά του να συνδυάζει το σύγχρονο στιλ και την αρχαία σοφία συντέλεσε στο να ιδρυθούν μέχρι σήμερα περισσότερα από 600 Βουδιστικά Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου σε 54 χώρες της Δύσης και σε 3 χώρες της Ασίας. Από το 1975, ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Διευθύνει τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού που έχει ιδρύσει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην ορεινή Κορινθία. Ο Λάμα Όλε Νύνταλ είναι ο πρώτος επίσημα αναγνωρισμένος βουδιστής Λάμα στην Ελλάδα και είναι εξουσιοδοτημένος να πραγματοποιεί τελετές (βουδιστικούς γάμους κλπ). Ο Λάμα Όλε Νύνταλ είναι διεθνώς γνωστός και από τη συγγραφική του δράση. Τα βιβλία του μεταφέρουν μια σύγχρονη, κατανοητή, σφαιρική προσέγγιση του Βουδισμού και έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες δυτικές γλώσσες. Μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα βιβλία «Ο Διαμαντένιος Δρόμος», «Στη Ράχη του Τίγρη», «Νέντρο: Οι Τέσσερις Θεμελιώδεις Ασκήσεις», «Η Φύση των Πραγμάτων», «Η Μεγάλη Σφραγίδα», «Διδάσκω πώς είναι τα πράγματα». Ο Λάμα Όλε Νύνταλ δίνει συχνά συνεντεύξεις στον διεθνή Τύπο και στα ΜΜΕ καθώς είναι πλήρως ενημερωμένος για τις διεθνείς κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Ενδιαφέρεται για την προστασία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως για την εξασφάλιση της ελευθερίας των γυναικών μακροπρόθεσμα στη Δύση.

2 Η Γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου Η γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου είναι μία από τις κύριες σχολές του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού που αναπτύχθηκαν στο Θιβέτ. Είναι γενεαλογία άμεσης προφορικής μετάδοσης, από το δάσκαλο στο μαθητή, με έμφαση στο διαλογισμό και στη θεώρηση ζωής ως τα μέσα για την επίτευξη του στόχου που είναι η φώτιση. Οι μέθοδοι της γενεαλογίας δόθηκαν πριν από 2500 χρόνια από τον ιστορικό Βούδα Σακυαμούνι και μεταβιβάστηκαν από Ινδούς και Θιβετιανούς γιόγκι, λόγιους και μοναχούς. Μεταδόθηκαν από τους Ινδούς Τιλόπα, Ναρόπα και Μαϊτρίπα. Έπειτα από την καταστροφή του Ινδικού πολιτισμού γύρω στο 1000 μ.χ από τους Μουσουλμάνους κατακτητές, οι μέθοδοι διασώθηκαν από τους Θιβετιανούς γιόγκι Μάρπα και Μιλαρέπα. Τον 12ο αιώνα, μεταδόθηκαν από τον Γκαμπόπα στον 1ο Γκιάλουα Κάρμαπα Ντύσουμ Κυένπα ( ) του οποίου οι διαδοχικές ενσαρκώσεις διατήρησαν τις διδασκαλίες ζωντανές μέχρι σήμερα. Ο Γκιάλουα Κάρμαπα, γνωστός και ως «ο Λάμα με το Μαύρο Στέμμα», είναι η πνευματική κεφαλή της γενεαλογίας (σχολής) Κάρμα Κάγκιου. Είναι ο πρώτος συνειδητά ενσαρκωμένος Λάμα του Θιβέτ. Από το 12ο αιώνα και έπειτα, οι διαδοχικές ενσαρκώσεις του Κάρμαπα κρατούν την παράδοση Κάρμα Κάγκιου του Θιβετανικού Βουδισμού. Ο Κάρμαπα, σεβαστός για την πνευματική του δύναμη από τους Θιβετιανούς, είναι γνωστός και ως «ο βασιλέας των γιόγκι του Θιβέτ». Το 1959, κατά τη διάρκεια της κινεζικής εισβολής, ο 16ος Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε ( ) εγκατέλειψε το Θιβέτ και εγκαταστάθηκε στην Ινδία. Προβλέποντας την καταστροφή της πνευματικής κληρονομιάς της χώρας του, ταξίδεψε στη Δύση και με τη βοήθεια των μαθητών του εισήγαγε τη βουδιστική γνώση σχετικά με τη φύση του πνεύματος στο σύγχρονο κόσμο. Ο 16ος Κάρμαπα ενέπνεε τους ανθρώπους με τη βαθιά του ενόραση, τη δυναμική του παρουσία, τη χαρούμενη διάθεση και την αμέριστη καλοσύνη του προς όλα τα έμβια όντα. Σήμερα, η πνευματική κεφαλή της σχολής Κάρμα Κάγκιου είναι ο Θιβετιανός Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε, η 17η ενσάρκωση του Γκιάλουα Κάρμαπα. Ο 17ος Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε, γεννήθηκε στο Θιβέτ το Το 1994 διέφυγε από το κατεχόμενο Θιβέτ μαζί με την οικογένειά του. Παράλληλα με τη βουδιστική μόρφωση έλαβε και τη δυτική παιδεία. Μιλάει αγγλικά, επικοινωνεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τεχνολογία, για τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Τον Δεκέμβριο του 1999, ο 17ος Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε ξεκίνησε την πρώτη του διεθνή περιοδεία, διδάσκοντας σε περισσότερους από μαθητές στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία. Το καλοκαίρι του 2003 πραγματοποίησε το πρώτο επίσημο πρόγραμμά του στις Η.Π.Α. Τον Σεπτέμβριο του 2005 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα όπου έδωσε διδασκαλίες σε περισσότερους από 500 ανθρώπους. Όταν δεν ταξιδεύει, ο 17ος Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε, διαμένει στην έδρα του, στην πόλη Καλιπόνγκ της Ινδίας.

3 Ο Βουδισμός Βούδας σημαίνει «πλήρως αφυπνισμένος». Ο ιστορικός Βούδας Σιντάρτα Γκοτάμα Σακυαμούνι γεννήθηκε πριν από περίπου 2560 χρόνια. Στα 45 χρόνια που δίδαξε μέχρι τα 80 του χρόνια, έδωσε στους ανθρώπους διδασκαλίες για να επιτύχουν την απελευθέρωση και τη φώτιση. Μεθόδους που περιλαμβάνουν το διαλογισμό, τη μελέτη της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, τη δεξιοτεχνία στη συζήτηση και την ανάπτυξη της καθαρής θεώρησης σε όλες τις περιστάσεις. Οι βουδιστικές μέθοδοι αναπτύσσουν τις έμφυτες δυνατότητες, τον εσωτερικό πλούτο και την πνευματική διαύγεια. Προσφέρουν στους ανθρώπους μια ποικιλία ενδιαφερόντων και ικανοτήτων ώστε να απαλλαγούν από τη δυστυχία και να βρουν το είδος της ευτυχίας που διαρκεί. Ο βουδιστικός διαλογισμός είναι ένα πρακτικό μέσο για την αναγνώριση της φύσης του πνεύματος. Με το διαλογισμό, η κατανόηση των διδασκαλιών γίνεται προσωπική εμπειρία. Ο Βούδας έδωσε διαφορετικές διδασκαλίες για διαφορετικούς ανθρώπους, έτσι στη διάθεση των ασκούμενων υπάρχουν τρεις κύριες βουδιστικές κατευθύνσεις: Στη Χιναγιάνα ή Τεραβάντα (Μικρός Δρόμος) ασκείται κανείς στην εγκατάλειψη των αρνητικών πράξεων και στην επίτευξη πνευματικής γαλήνης. Στόχος είναι η αποφυγή της δυστυχίας και των δυσκολιών της καθημερινής ζωής. Συνήθως αυτός είναι ο δρόμος των μοναχών. Στη Μαχαγιάνα (Μεγάλος Δρόμος) οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τους άλλους αναπτύσσουν το έλεος και τη σοφία. Ενώ βιώνουν την ενότητα με όλα τα όντα, συγχρόνως αναπτύσσουν τη σοφία ώστε να διακρίνουν πώς λειτουργούν τα πράγματα συνολικά και όχι στο προσωπικό επίπεδο. «Ζεν» ονομάζεται μια σχολή που σχετίζεται με τη Μαχαγιάνα. Εμφανίστηκε τον 6ο αιώνα στην Κίνα και διαδόθηκε κυρίως στην Ιαπωνία. Ο ασκούμενος απλουστεύει τη ζωή του ώστε να μένει απερίσπαστος στο διαλογισμό. Με πολύωρη περισυλλογή πάνω σε ένα παράδοξο αίνιγμα (Κοάν) προσπαθεί να σταματήσει τη συνεχή διανοητική δραστηριότητα και να πετύχει τη φώτιση μέσα από μια αστραπιαία ενόραση. Η Βατζραγιάνα (Διαμαντένιος Δρόμος) είναι κατάλληλος δρόμος για εκείνους που βλέπουν τον Βούδα ή το δάσκαλο ως ένα καθρέφτη των δικών τους έμφυτων δυνατοτήτων. Ο ασκούμενος προσπαθεί να βιώνει τον κόσμο συνεχώς μέσα από μια καθαρή θεώρηση ώσπου να επιτευχθεί η φώτιση. Δεν απωθεί τα ενοχλητικά συναισθήματα αλλά ασκείται στο να τα μετουσιώνει σε σοφία. Το κάθε τι στον κόσμο θεωρείται χρήσιμο ενώ κάθε εμπειρία βιώνεται ως ενδιαφέρουσα. Ο Βουδισμός στη διάρκεια της ιστορίας επηρέασε διάφορους πολιτισμούς και έγινε μέρος τους. Τελευταία, αναπτύσσεται και στη Δύση. Ο Μπουτανέζος Λάμα Λόπεν Τσέτσου Ρίνποτσε, είπε: «Η διδασκαλία του Βούδα είναι σαν ένα διαμάντι: είναι στην ουσία του αμετάβλητο, όμως λάμπει στα χρώματα του φόντου πάνω στο οποίο βρίσκεται. Έτσι, η διδασκαλία του Βούδα προσαρμόζεται στις πολιτισμικές συνθήκες των διάφορων χωρών, δίχως να χάνει την ουσία της.

4 Ο Διαμαντένιος Δρόμος του Βουδισμού στην Ελλάδα Ο Λάμα Όλε Νύνταλ έχει ιδρύσει περισσότερα από 600 Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού σε όλο τον κόσμο, που βρίσκονται κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του 17ου Γκιάλουα Κάρμαπα, Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε. Στην Ελλάδα, Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού υπάρχουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καθώς και ένα διεθνές Κέντρο στην ορεινή Κορινθία, το Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ (Karma Berchen Ling). Τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού λειτουργούν με βάση τον ιδεαλισμό και τη φιλία. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις δραστηριότητες είναι λαϊκοί, ενεργά μέλη της κοινωνίας που εργάζονται και εντάσσουν το διαλογισμό και τις διδασκαλίες στην καθημερινή ζωή τους. Τα έμπειρα μέλη μοιράζονται την ευθύνη για την καθοδήγηση των ομαδικών διαλογισμών και δίνουν εξηγήσεις για το Βουδισμό αφιλοκερδώς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Τα Κέντρα χρηματοδοτούνται από προσφορές των μελών. Η βασική άσκηση σε όλα τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού διεθνώς είναι ο Διαλογισμός Γκούρου Γιόγκα του 16ου Κάρμαπα, ένας καθοδηγούμενος διαλογισμός που γίνεται στη μητρική γλώσσα. Στα Κέντρα υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη, γίνονται προβολές και ομαδικές δραστηριότητες. Τακτικά οργανώνονται ολιγοήμερα σεμινάρια με περιοδεύοντες δυτικούς δασκάλους, μαθητές του Λάμα Όλε Νύνταλ. Ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέπτεται την Ελλάδα μια φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια και δίνει δημόσιες ομιλίες στα πλαίσια της περιοδείας του σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο Διαμαντένιος Δρόμος του Βουδισμού και ιδιαίτερα η Θιβετανική σχολή Κάρμα Κάγκιου εμφανίστηκε το 1975, όταν Έλληνες ενδιαφερόμενοι για το Βουδισμό προσκάλεσαν το Λάμα Όλε Νύνταλ για να διδάξει. Τον Ιανουάριο του 1978, ο Λάμα Όλε Νύνταλ συνόδευσε τον 16ο Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε στην Αθήνα, όπου ιδρύθηκε το πρώτο Βουδιστικό Κέντρο Κάρμα Κάγκιου. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο Λάμα Όλε Νύνταλ προσκλήθηκε για να διδάξει στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και ιδρύθηκε το πρώτο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε σύντομη διάρκεια ζωής. Το Νοέμβριο του 2009 εγκαινιάστηκε το νέο Βουδιστικό Κέντρο Διαμαντένιος Δρόμος Θεσσαλονίκης το οποίο επισκέπτονται τακτικά για σεμινάρια βουδιστές από τις Βαλκανικές χώρες. Από το 1975, πολλοί σημαντικοί Θιβετιανοί Λάμα και δυτικοί δάσκαλοι έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα για να διδάξουν βουδιστική φιλοσοφία και διαλογισμό σε εκατοντάδες ενδιαφερόμενους. Το 2001, ο Βουδισμός αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκεία στην Ελλάδα μέσω του Διεθνούς Βουδιστικού Κέντρου Κάρμα Κάγκιου- Διαμαντένιος Δρόμος με έδρα την Αθήνα (Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Ευκτήριου Οίκου - Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Α3/183 π.ε./ ). Το 2004, η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» ανέθεσε στο Λάμα Όλε Νύνταλ τη διοργάνωση των Βουδιστικών Υπηρεσιών για τους αθλητές και τους συνοδούς στο Κέντρο Θρησκευτικών Υπηρεσιών του Ολυμπιακού Χωριού. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος του Διαμαντένιου Δρόμου, δεκάδες έλληνες και αλλοδαποί δάσκαλοι και μαθητές του Λάμα Όλε Νύνταλ συμμετείχαν ως εθελοντές.

5 Το Κέντρο Κάρμα Μπέρτσεν Λίνγκ Το Κέντρο του Διαμαντένιου Δρόμου Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ ή ΚΜΛ (Karma Berchen Ling ή ΚΒL), έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα μέρη για απομόνωση και διαλογισμό στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην περιοχή Μαύρο Όρος της ορεινής Κορινθίας, κοντά στο χωριό Γελήνι (περιοχή Λαγκαδέικα Ξυλοκάστρου Κορινθίας) σε υψόμετρο 1270μ. σε μια τοποθεσία με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο. Το 1987, όταν ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέφτηκε την περιοχή μαζί με Έλληνες μαθητές του, αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα του τόπου και αποφάσισαν να αγοράσουν ένα κομμάτι γης για τη δημιουργία ενός Κέντρου διαλογισμού. Σήμερα το Κέντρο ανήκει στο Ίδρυμα του Διαμαντένιου Δρόμου και είναι αφιερωμένο στον 17ο Γκιάλουα Κάρμαπα, Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε. Το Κέντρο λειτουργεί ως ευκτήριος οίκος της Βουδιστικής γενεαλογίας (σχολής) Κάρμα Κάγκιου-Διαμαντένιος Δρόμος με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Κατά τη διάρκεια του χρόνου γίνονται σύντομες απομονώσεις διαλογισμού και σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Το 2010, με την πνευματική καθοδήγηση του Θιβετιανού Λάμα Τσόγκτρουπ Ντόρτζε, χτίστηκε στο Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ μια Καλατσάκρα Στούπα, η πρώτη στούπα στην Ελλάδα. Μεσολάβησαν περισσότερα από 20 χρόνια προετοιμασίας. Στις εργασίες για την κατασκευή της συμμετείχαν αφιλοκερδώς εκατοντάδες μαθητές του Λάμα Όλε Νύνταλ από όλο τον πλανήτη. Η Καλατσάκρα Στούπα εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2010 από τον Λάμα Τσόγκτρουπ Ντόρτζε και τον Λάμα Όλε Νύνταλ. Στις τελετές των εγκαινίων συμμετείχαν 2500 άνθρωποι από 38 χώρες. Οι Στούπες είναι κατασκευές που συμβολίζουν την αρμονία και την τελειότητα των συμπαντικών αρχών. Εμπνέουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με την ανάπτυξη του πνεύματος και των έμφυτων δυνατοτήτων του. Στις βουδιστικές σούτρες υπάρχουν 8 διαφορετικοί τύποι στούπας που αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της ζωής του Βούδα: η Στούπα του Λωτού (η γέννηση του Βούδα), η Στούπα της Φώτισης (η φώτιση του Βούδα), η Παρινιρβάνα Στούπα (ο θάνατος του Βούδα) κ.ά. Στις βουδιστικές τάντρες, δηλαδή στις διδασκαλίες του Διαμαντένιου Δρόμου, αναφέρεται ένα ακόμα ιδιαίτερο είδος στούπας, το οποίο είναι η Καλατσάκρα Στούπα. Ονομάζεται επίσης Τροχός του Χρόνου, σχετίζεται με τις προφητείες της Σαμπάλα και έχει προστατευτική δύναμη. Στούπες έχουν χτιστεί πολυάριθμες από την εποχή του Βούδα σε πολλές χώρες της Ανατολής και της Δύσης. Οι Καλατσάκρα Στούπες είναι σπάνιες καθώς υπάρχουν ελάχιστες σε όλο τον κόσμο. Μια από αυτές χτίστηκε το 1994 στο Κέντρο απομόνωσης του Διαμαντένιου Δρόμου Κάρμα Γκεν κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας, με την καθοδήγηση του Μπουτανέζου Λάμα Λόπεν Τσέτσου Ρίνποτσε.

6 Τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου σε όλο τον κόσμο Πλήρης κατάλογος των Κέντρων του Διαμαντένιου Δρόμου διεθνώς στην ιστοσελίδα: Από το 1972 έχουν ιδρυθεί από τον Λάμα Όλε Νύνταλ περισσότερα από 600 Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού για λαϊκούς σε 57 χώρες και στις 5 Ηπείρους, που λειτουργούν με βάση τον ιδεαλισμό και τη φιλία. Τα Κέντρα βρίσκονται κάτω από την πνευματική καθοδήγηση της πνευματικής κεφαλής της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, του 17ου Γκιάλουα Κάρμαπα Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε. Μερικά από τα κυριότερα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού βρίσκονται στη Γερμανία (Ευρωπαϊκό Κέντρο, Αμβούργο, Φρανκφούρτη), στη Ρωσία (Μόσχα, Πετρούπολη), στην Ισπανία (Κέντρο Απομόνωσης Κάρμα Γκεν, στην Ελλάδα (Κέντρο Απομόνωσης Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ), στην Πολωνία (Κέντρο Απομόνωσης στο Κουχάρι), στη Δημοκρατία της Τσεχίας (Πράγα), στην Αυστρία (Γκρατς, Βιέννη), στη Δανία (Κοπενχάγη), στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη), στη Βουλγαρία (Σόφια), στην Ελβετία (Ζυρίχη), στις ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη), στην Αυστραλία (Σίδνει, Περθ), στη Νέα Ζηλανδία (Κράϊστσερτς), στον Καναδά (Κάλγκαρι). ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ [ website: ] Το Ευρωπαϊκό Κέντρο στους πρόποδες των Άλπεων (Immenstadt Hochreute)στη Γερμανία, εκτείνεται σε 50 εκτάρια σε υψόμετρο 850μ. Αντιπροσωπεύει τη ζωντανή μετάδοση του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού στη Δύση. Στηρίζει ένα δίκτυο 600 Κέντρων σε όλο τον κόσμο. Αγοράστηκε το 2007 με χρηματικές προσφορές από όλο τον πλανήτη. Τα κύρια κτίσματα χτίστηκαν το 1911, έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική σημασία και είναι διατηρητέα. Περίπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στα μεγάλα καλοκαιρινά σεμινάρια. Το Κέντρο προσφέρεται για διαλογισμό, μελέτη και συνεργασία μεταξύ εκπροσώπων όλων των χωρών κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ [ website: ] Ο στόχος του Διαμαντένιου Δρόμου (Diamond Way Buddhism Foundation) με έδρα στη Γερμανία, είναι να κάνει τη βουδιστική σοφία προσιτή στους σύγχρονους ανθρώπους. Σήμερα, η παράδοση του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού κινδυνεύει να εξαφανιστεί στην Ανατολή. Ο στόχος του Ιδρύματος είναι να διαφυλάξει τις 2500 ετών βουδιστικές μεθόδους και αξίες για τις επόμενες γενιές. 17ος ΚΑΡΜΑΠΑ ΤΡΙΝΛΕΗ ΤΑΓΙΕ ΝΤΟΡΤΖΕ: website: ΛΑΜΑ ΟΛΕ ΝΥΝΤΑΛ: website:

7 Εκδόσεις και Video/CD. ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΑ ΟΛΕ ΝΥΝΤΑΛ.«Διδάσκω πώς είναι τα πράγματα» εκδ. Διαμαντένιος Δρόμος (2010) ISBN [2η έκδοση The Way Things Are (2008) O Books ISBN / 1η έκδοση (1996) Blue Dolphin Publishing, στην Ελλάδα «Η Φύση των Πραγμάτων» (2000) εκδ. Έσοπτρον]. Μια ζωντανή προσέγγιση του Βουδισμού στο σύγχρονο κόσμο.. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη γνώση της θεώρησης και της πρακτικής όλων των βουδιστικών επιπέδων και δρόμων. «Ο Διαμαντένιος Δρόμος» εκδ. Αρχέτυπο (2002) ISBN [Αναθεωρημένη έκδοση Entering the Diamond Way (1999) Blue Dolphin Publishing ISBN / 1η έκδοση (1985) Blue Dolphin Publishing, στην Ελλάδα (1989) εκδ. Μπουκουμάνη]. Ο Θιβετανικός Βουδισμός συναντάει τη Δύση. Η ιστορία του Όλε και της Χάνα Νύνταλ που το 1969 έγιναν οι πρώτοι Δυτικοί μαθητές του μεγάλου Θιβετιανού Δασκάλου, του 16ου Γκιάλουα Κάρμαπα. «Στη Ράχη του Τίγρη» εκδ. Έσοπτρον (1996) ISBN [Riding the Tiger (1992) Blue Dolphin Publishing ISBN ]. Οι εμπειρίες του Λάμα Όλε Νύνταλ κατά την εξάπλωση του Θιβετανικού Βουδισμού στη Δύση. Οι χαρές και οι κίνδυνοι..«νέντρο: Οι Τέσσερις Θεμελιώδεις Ασκήσεις» εκδ. Έσοπτρον (2001) ISBN [Ngondro (1990) Blue Dolphin Publishing ISBN ]. Το Νέντρο είναι οι προκαταρκτικές ασκήσεις στο Θιβετανικό Βουδισμό. Προσφέρονται πρακτικές οδηγίες και εξηγήσεις για το πως αυτές οι ασκήσεις μπορούν να αυξήσουν τις καλές εντυπώσεις και να μετουσιώσουν την αρνητικότητα σε σοφία. «Η Μεγάλη Σφραγίδα» εκδ. Νούφαρο (2003) ISBN [ The Great Seal (2004) Fire Wheel Publishing ISBN ]. Ερμηνεία της Μεγάλης Σφραγίδας η οποία συντέθηκε από τον 3ο Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ντόρτζε ( ). Περιγράφει τη βάση για την εξέλιξη, το μονοπάτι και το στόχο του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού και προσφέρει ενόραση τόσο στον εξαρτημένο κόσμο όσο και στο απόλυτο. επίπεδο. «Μαχαμούντρα» εκδ. Μπουκουμάνη (1992)... [ Mahamudra (1991) Blue Dolphin Publishing ISBN ]. Ένα σχόλιο πάνω σε μία προσευχή του 14ου αιώνα που συντέθηκε από τον 3ο Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ντόρτζε ( ). The Nature of Mind (1994) Blue Dolphin Publishing ISBN-13: Μια βασική εισαγωγή στο Βουδισμό. Προσφέρει μια μέθοδο για την ανάπτυξη του ελέους και της σοφίας στην καθημερινή ζωή. Der Buddha und die Liebe (Βιβλίο σχετικά με τον Βούδα και την Αγάπη) εκδ. Knaur Verlag ISBN Von Tod und Wiedergeburt (Βιβλίο σχετικά με το Θάνατο και την Επαναγέννηση) εκδ. MensSana ISBN Video / Audio CDs &DVDs Έξι 25-λεπτες διδασκαλίες : Cause & Effect, Mahamudra, Teacher & Student, Relationships, Death and Rebirth, Meditation Secret Journey To East Tibet : Το ταξίδι του Λάμα Όλε Νύνταλ το 1986 σε απαγορευμένες τοποθεσίες του Ανατολικού Θιβέτ. 9 1/2 thousand km of Diamond Way : Τα ταξίδια και η ενθουσιώδης υποδοχή του Λάμα Όλε Νύνταλ από το 1986 στην πρώην Σοβιετική Ένωση όπου σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 50 Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού. Το 2010, το Βουδιστικό Κέντρο Διαμαντένιος Δρόμος Θεσσαλονίκης ίδρυσε τον Εκδοτικό Οίκο «Διαμαντένιος Δρόμος». Εξέδωσε το βιβλίο του Λάμα Όλε Νύνταλ «Διδάσκω πώς είναι τα πράγματα», την «Ειδική Έκδοση για την Καλατσάκρα Στούπα» (ενημερωτικό τεύχος για τη Στούπα στο Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ στην Ορεινή Κορινθία) και το περιοδικό «Ο Βουδισμός Σήμερα».

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Μία ζωντανή θρησκεία πέρα απο θρησκευτικές και κοινωνικές διακρίσεις

Μία ζωντανή θρησκεία πέρα απο θρησκευτικές και κοινωνικές διακρίσεις «Η ανθρωπότητα πρέπει να αφυπνιστεί μπροστά στην αποτυχία του υφιστάμενου πολιτισμού και να αρχίσει να δημιουργεί ένα νέο πολιτισμό, κατάλληλο για τη νέα εποχή. Θα είναι μια νέα αρχή για το ανθρώπινο είδος.

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα

Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα Π3.1.3 Μεθοδολογία και διαδικασίες ανάπτυξης εκπαιδευτικών σεναρίων στα Γλωσσικά μαθήματα Μελέτη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή σεναρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις

Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 1ο, 124-140, 2014 Ανάπτυξη συνεργατικών διαθεματικών δραστηριοτήτων με διαπολιτισμικές διαστάσεις Οδυσσέας Ευαγγέλου oevangelou@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601. Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφηµερίδα των νέων µας ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας -Τεύχος 3, εκέµβριος 2008 URL: www.unesco.gr - E-mail: info@unesco.gr - - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ!!! UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα

ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΑΣ ΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ η λειτουργία της ομάδας η δουλειά με την ομάδα ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;»

Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;» Πτυχιακή εργασία Θέμα: «Διαδικτυακή δημοσιογραφία. Νέες προοπτικές στην ενημέρωση αλλά και νέοι κίνδυνοι;» Φοιτήτρια: Οργιανέλη Δήμητρα Α.Μ. 671 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μυλωνά Ιφιγένεια Καστοριά, 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Η Ευρώπη σε εξέλιξη Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Το εγχειρίδιο αυτό καθώς και άλλες συνοπτικές, σαφείς εξηγήσεις σχετικά με την ΕΕ διατίθενται επιγραμμικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ( ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ) Διπλωματική Εργασία Θέμα: "Η νομοθετική κατοχύρωση και προστασία της εργασίας" ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Η μη τυπική εκπαίδευση στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Το παράδειγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μαρία Κριτσωτάκη 1 & Αθανάσιος Μόγιας 2 1. Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Σιγκούδης Γρηγόριος ΠΕ19-ΠΕ09

Σιγκούδης Γρηγόριος ΠΕ19-ΠΕ09 Φυσικές - Θετικές Ανθρωπιστικές - Θεωρητικές Εισαγωγή Για την αντιμετώπιση ευρύτερων και σύνθετων προβλημάτων πρέπει: Οι επιστήμες να συνεργάζονται Διεπιστημονικότητα Μαθηματικά Ιστορία Κοινωνιολογία Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

36. Η κινεζική θρησκεία

36. Η κινεζική θρησκεία 36. Η κινεζική θρησκεία Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα

Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα Σχέση πολιτισμικής ετερότητας και γλωσσικής ικανότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα Εισαγωγικά Σπανός Βασίλειος, δάσκαλος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής, Χαϊδογιάννου Χρυσούλα,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Υ Ο Π Τ Ι Κ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Ω Ν Μ Ε Σ Ω Ν

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Υ Ο Π Τ Ι Κ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Ω Ν Μ Ε Σ Ω Ν i s s n 1 7 9 1-3 8 9 6 α Π ρ ι Λ Ι ο σ - Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο σ 2 0 1 0 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Υ Ο Π Τ Ι Κ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Ω Ν Μ Ε Σ Ω Ν [διατιθεται δωρεαν] IN TITOYTO O

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα. Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα

Κίνα. Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα Κίνα Ο πολιτισμός της Κίνας μοιάζει σαν να έχει ακολουθήσει μια εξέλιξη τελείως διαφορετική από τη υπόλοιπη ανθρωπότητα. Σαν να ξεπήδησε

Διαβάστε περισσότερα

P I S A PISA 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Programme for International Student Assessment

P I S A PISA 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Programme for International Student Assessment ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ PISA 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ P I S A ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Programme for International Student Assessment ΑΘΗΝΑ 2010 Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

«Εργαλεία Ανάπτυξης Μαθηµάτων Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης»

«Εργαλεία Ανάπτυξης Μαθηµάτων Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του σπουδαστή: Τζάµπερ Φάντυ (Α.Μ 6501) «Εργαλεία Ανάπτυξης Μαθηµάτων Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης» Επιβλέπων: ρ. Γκόγκος Χρήστος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου, Πρέβεζα Πρέβεζα, Νοέµβριος 2009 Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

«Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.» Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων «Οι όψεις της επιστήμης κατά το Μεσαίωνα και οι προϋποθέσεις της Επιστημονικής Επανάστασης Ανάπτυξη ιστοτόπου.»

Διαβάστε περισσότερα