Παραδείγματα διδασκαλιών και φύλλων εργασίας για : «Τα μέρη του Υπολογιστή Περιφερειακά Μέσα Αποθήκευσης»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παραδείγματα διδασκαλιών και φύλλων εργασίας για : «Τα μέρη του Υπολογιστή Περιφερειακά Μέσα Αποθήκευσης»"

Transcript

1 Παραδείγματα διδασκαλιών και φύλλων εργασίας για : «Τα μέρη του Υπολογιστή Περιφερειακά Μέσα Αποθήκευσης»

2 Στόχος Στόχος της διδασκαλίας είναι η περιγραφή των επιμέρους μερών ενός υπολογιστή και του τρόπου διασύνδεσής τους. Ακόμη, η παρουσίαση των περιφερειακών μονάδων και των περιφερειακών μέσων αποθήκευσης, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους, καθώς επίσης και η εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση τους. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές θα αναπτύξουν μία επαφή με τον τρόπο λειτουργίας του υπολογιστή, που θα συμβάλλει αργότερα στην καλύτερη κατανόηση κι άλλων ενοτήτων της ύλης, π.χ. την ανάπτυξη λογισμικού. Χρονοδιάγραμμα Ο προγραμματισμός της διδασκαλίας της εργασίας γίνεται σε επίπεδο ώρας. Η συνθετική εργασία έχει διαιρεθεί σε 8 επιμέρους δραστηριότητες οι οποίες θα διεξαχθούν μέσα σε 8 εβδομάδες. Τα θέματα που θα διαπραγματευτούμε σε αυτές τις ώρες διδασκαλίας θα είναι τα παρακάτω:! Γνωριμία με τα μέρη του Η/Υ Διαχωρισμός συσκευών σε εισόδου/ εξόδου Ανάθεση δραστηριοτήτων στους μαθητές! Οθόνη! Ποντίκι joystick! Πληκτρολόγιο! Modem, σαρωτής και ψηφιακή κάμερα! Εκτυπωτής! Περιφερειακά μέσα αποθήκευσης! Υποδοχές του Η/Υ για τα αντίστοιχα καλώδια και αναβάθμιση Τρόπος διδασκαλίας Καταρχήν, προσπαθούμε να κάνουμε τις περισσότερες (7/8) ώρες του μαθήματος στο εργαστήριο της πληροφορικής, προκείμενου να μπορούμε να δείξουμε άμεσα στα παιδιά ό,τι χρειαστεί. Ακόμη, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση των θρανίων σε σχήμα «Π», έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να βλέπουν τον καθηγητή, αλλά και τους συμμαθητές τους. Με τον τρόπο αυτό, αφενός καλλιεργείται μεταξύ των μαθητών μια διάθεση συνεργασίας και αφετέρου ο καθηγητής μπορεί εύκολα να πλησιάσει όλα τα παιδιά.

3 Στάδια διδασκαλίας Το πλάνο που ακολουθούμε κάθε διδακτική ώρα είναι το εξής: 1. Μπαίνοντας στην αίθουσα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ζεστό κλίμα και παράλληλα να εισαγάγουμε τους μαθητές στις έννοιες με τις οποίες θα ασχοληθούμε αναφέροντας τους στόχους της συγκεκριμένης διδακτικής ώρας. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται λέγοντας μια «ατάκα», που βέβαια σχετίζεται με το περιεχόμενο του μαθήματος. 2. Μοιράζουμε στους μαθητές το φύλλο εργασίας και, χωρίς να τους μιλήσουμε για τις θεωρητικές έννοιες του μαθήματος, τους προτρέπουμε να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες του και να μας ρωτήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνουν. Ο καθηγητής, παίρνοντας αφορμή από τις απορίες των παιδιών, στην ουσία παραδίδει το μάθημα, αλλά τμηματικά κάθε πράγμα όταν του το ζητήσουν (on demand). Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνονται οι αντίστοιχες έννοιες καλύτερα στο μυαλό των μαθητών, αφού οι ίδιοι σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να τις «ανακαλύψουν», ενώ παράλληλη καλλιεργείται μία πιο αλληλεπιδραστική σχέση μεταξύ καθηγητή μαθητών καθώς επίσης ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των μαθητών βλέποντας τον ενεργό ρόλο τους στο μάθημα. 3. Οι ομάδες που έχουν αναλάβει συνθετική εργασία και που το περιεχόμενο της σχετίζεται με το μάθημα της ημέρας, παρουσιάζουν την εργασία τους στην τάξη. Αν το στάδιο αυτό παραληφθεί, ο χρόνος του διατίθεται στο φύλλο εργασίας. 4. Ο καθηγητής μοιράζει στα παιδιά μια φωτοτυπία με θεωρία, που ουσιαστικά συνοψίζει όλα όσα ειπώθηκαν στο μάθημα. Σε καμιά περίπτωση δε ζητά από τους μαθητές να «παπαγαλίσουν» τη θεωρία της. Σκοπός του είναι να έχουν οι μαθητές συγκεντρωμένα όλα τα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τις δραστηριότητες και τη συζήτηση και να μπορούν να ανατρέχουν σ αυτά όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. 5. Ο καθηγητής ζητά από τους μαθητές να εκφράσουν τι αποκόμισαν από τη διδασκαλία αυτής της ημέρας ή να κάνουν μία περίληψη του μαθήματος. Καθένα από τα μαθήματα διδάσκεται σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο, οπότε στη συνέχεια της εργασίας μας θα αποφύγουμε την επανάληψη των κοινών τμημάτων και θα παρουσιάζουμε για κάθε μάθημα την ατάκα, το φύλλο εργασίας και τη φωτοτυπία θεωρίας.

4 Στάδια διδασκαλίας Χρονική διάρκεια 1 ο 5 λεπτά 2 ο 25 λεπτά 3 ο 10 λεπτά 4 ο - 5 ο 5 λεπτά Στο πρώτο μάθημα, χωρίζουμε τους μαθητές σε ομάδες των τριών ατόμων και αναθέτουμε σε κάθε ομάδα μια συνθετική εργασία, την οποία πρέπει να παρουσιάσει σύντομα στην τάξη για καλύτερο βαθμό. Οι εργασίες είναι ομαδικές κι όχι ατομικές, για να καλλιεργούν το συλλογικό πνεύμα και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τους αφήνουν το σωστό πλαίσιο ελευθερίας για αυτενέργεια και ανάπτυξη πρωτοβουλιών, δίνοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες κατευθύνσεις. Οι ομάδες είναι κατά προτίμηση ετερογενείς (ως προς το φύλο, την εθνικότητα και τα στοιχεία της προσωπικότητας), ώστε να αποτελεί μικρογραφία της τάξης, αλλά και της κοινωνίας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε κι έναν πίνακα ανακοινώσεων έξω από το εργαστήριο Πληροφορικής, που θα λειτουργεί ως χώρος επικοινωνίας αποκλειστικά για το μάθημα αυτό.

5 1 ο Μάθημα Θέμα : «Γνωριμία με τα μέρη του Η/Υ Διαχωρισμός συσκευών σε εισόδου/ εξόδου Ανάθεση δραστηριοτήτων στους μαθητές» Στόχος αυτής της διδακτικής ώρας είναι η γνωριμία των μαθητών με τα μέρη του Η/Υ.Πρέπει να αντιληφθούν τον Η/Υ ως μια πολυδιάστατη συσκευή και να μάθουν να διαχωρίζουν τις συσκευές σε εισόδου/ εξόδου. Στη διάρκεια αυτής της διδακτικής ώρας θα γίνει και η ανάθεση των πρώτων συνθετικών εργασιών στους μαθητές, που καλούνται να παρουσιάσουν βασικά στοιχεία για τα σημαντικότερα μέρη ενός Η/Υ. Οι εργασίες αυτές θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο για την εξοικείωση των μαθητών με τις αντίστοιχες συσκευές, ενώ η παρουσίασή τους θα γίνει από τους μαθητές που τις επιμελήθηκαν στα πλαίσια της διδασκαλίας του αντίστοιχου αντικειμένου. Έτσι πετυχαίνουμε μεγαλύτερη πρόκληση ενδιαφέροντος των υπόλοιπων συμμαθητών, οι οποίοι θα θέλουν να ακούσουν τα αποτελέσματα των ερευνών των συμμαθητών τους. Αποκομίζουν περισσότερα στοιχεία όλοι οι μαθητές και νιώθουν πιο ενεργή τη συμμετοχή στη διεξαγωγή του μαθήματος. Ατάκα: «Έχετε όλοι καταλάβει ότι αυτό που ονομάζουμε Η/Υ, τελικά δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά αποτελείται από διάφορα επιμέρους τμήματα;» Το μάθημα αυτό είναι το μόνο που πραγματοποιείται μέσα στην τάξη, προκειμένου οι μαθητές να εκφράσουν την πρότερη γνώση τους πάνω στα μέρη του Η/Υ, χωρίς να επηρεαστούν από όσα θα έβλεπαν μέσα στο εργαστήριο. Η ζωγραφική είναι ένας όμορφος και ευχάριστος τρόπος για να εκφραστούν οι μαθητές και να μας μεταδώσουν την εντύπωση που έχουν στο μυαλό τους για κάποιο θέμα, ώστε να δώσουμε βάρος στα σημεία που τους μπερδεύουν ή τους δυσκολεύουν. (Για παράδειγμα, συνήθως τα παιδιά ξεχνούν τα καλώδια που συνδέουν τις συσκευές μεταξύ τους). Ακόμη βοηθάει πολύ τον καθηγητή να καταλάβει το επίπεδο της τάξης κι έτσι να επιλέξει τον τρόπο και το βαθμό δυσκολίας της διδασκαλίας του. Από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο καθηγητής παίρνει αφορμή να παρουσιάσει στους μαθητές ένα πραγματικό υπολογιστικό σύστημα και να τους αποκαλύψει τη σωστή ονομασία κάθε συσκευής και να γίνει ο διαχωρισμός συσκευών εισόδου εξόδου.

6 Μετά το τέλος του μαθήματος, καλό είναι ο καθηγητής να αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων τα θέματα των συνθετικών εργασιών, ώστε οι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε αυτά όποτε το θελήσουν.

7 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Θέμα : «Γνωριμία με τα μέρη του Η/Υ Διαχωρισμός συσκευών σε εισόδου/ εξόδου Ανάθεση δραστηριοτήτων στους μαθητές» 1. (Η δραστηριότητα αυτή, πραγματοποιείται μέσα στην τάξη) Σε ένα φύλλο χαρτί, ζωγραφίστε έναν υπολογιστή, όπως τον φαντάζεστε. Προσπαθήστε να μην ξεχάσετε καμία από τις συσκευές που είναι γύρω του. Κάτω από κάθε συσκευή, γράψτε το όνομα της.

8 ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2. Χωριστείτε σε ομάδες των τριών ατόμων και επιλέξτε μια από τις παρακάτω συνθετικές εργασίες: 1. Κάντε έρευνα από περιοδικά πληροφορικής, διαφημιστικά έντυπα, αντίστοιχα καταστήματα της αγοράς, εταιρίες, βιβλιογραφία, διαδίκτυο ή όπου αλλού νομίζετε, για τα είδη οθονών που κυκλοφορούν στην αγορά. Παρουσιάστε στην τάξη τα πλεονεκτήματα και μειονεκτή ματα κάθε τύπου, σε μια σύντομη παρουσίαση. 2. Κάντε έρευνα από περιοδικά πληροφορικής, διαφημιστικά έντυπα, αντίστοιχα καταστήματα της αγοράς, εταιρίες, βιβλιογραφία, διαδίκτυο ή όπου αλλού νομίζετε, για τα είδη εκτυπωτών, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά. Συγκρίνετε τιμή αγοράς, ταχύτητα εκτύπωσης και κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα. 3. Κάντε αντίστοιχη έρευνα για τα είδη των πληκτρολόγιων που υπάρχουν στην αγορά, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που έχουν κατασκευαστεί για άτομα με ειδικές ανάγκες. 4. Κάντε αντίστοιχη έρευνα για τα είδη των ποντικιών και των mousepad που υπάρχουν στην αγορά, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που έχουν κατασκευαστεί για άτομα με ειδικές παθήσεις. 5. Χρησιμοποιώντας χαρτόνια, χαρτόκουτα, κόλλα, ψαλίδι και ό,τι άλλο νομίζετε, κατασκευάστε ένα δικό σας υπολογιστή.

9 Προσπαθήστε να αναπαράγετε όσο πιο πιστά μπορείτε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε συσκευής. Καλό είναι να αναπαραστήσετε και τις συνδέσεις με λεπτά καλώδια ή κορδέλες. Καθεμιά από τις συνθετικές εργασίες θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα στην τάξη, την ημέρα που θα μιλάμε για τα αντίστοιχα κεφάλαια της ύλης. Για να ξέρει η κάθε ομάδα πότε πρέπει να παρουσιάσει, παραθέτουμε παρακάτω το χρονοδιάγραμμα των μαθημάτων, ξεκινώντας από το επόμενο μάθημα και με χρονική απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ των μαθημάτων:! Οθόνη! Ποντίκι joystick! Πληκτρολόγιο! Modem, σαρωτής και ψηφιακή κάμερα! Εκτυπωτής! Σχεδιογράφος, πολυμηχάνημα! Περιφερειακά μέσα αποθήκευσης! Υποδοχές του Η/Υ για τα αντίστοιχα καλώδια και αναβάθμιση Οι ομάδες που θα χρειαστεί να επισκεφτούν καταστήματα υπολογιστών ή εταιρίες, πρέπει προηγουμένως να κλείσουν ένα ραντεβού τηλεφωνικά, γι αυτό πρέπει να συζητήσουν εγκαίρως με τον καθηγητή τους πως θα γίνει αυτό.

10 2 ο Μάθημα Θέμα : «Οθόνη» Στόχος είναι να μάθουν οι μαθητές βασικά στοιχεία για τη λειτουργία μίας οθόνης και τα διάφορα είδη οθονών, αλλά και η ανάπτυξη κριτικού πνεύματος για να συγκρίνουν τα είδη αυτά. Μετά το πέρας της εργασίας οι μαθητές πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη οθονών, αλλά επίσης να γνωρίζουν και τον τρόπο που μετράμε το μέγεθός της, καθώς και να χρησιμοποιούν το χειριστήριο οθόνης. Να εξοικειωθούν με την ιδέα προστασίας των διαφόρων μερών του Η/Υ ξεκινώντας από την προφύλαξης οθόνης. Ατάκα: «Ποια συσκευή μας βοηθάει να βλέπουμε τις ενέργειες που κάνουμε στον Η/Υ μας, ώστε να έχουμε οπτική επαφή με αυτές;»

11 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Θέμα : οθόνη 1. Με το χάρακά σας μετρήστε τη διαγώνιο της οθόνης του Η/Υ σας. Έτσι θα βρείτε πόσα εκατοστά είναι. Δεδομένου ότι 1 ίντσα είναι 2,54 εκατ., πόσων ιντσών είναι η οθόνή σας; 2. Συνήθως οι οθόνες είναι γνωστές ως συσκευές εξόδου. Γνωρίζετε περίπτωση οθόνης που να λειτουργεί και ως συσκευή εισόδου; 3. Αλλάξτε το φόντο της επιφάνειας εργασίας με κάποιον της αρεσκείας σας. 4. Βάλτε προφύλαξη οθόνης στην οθόνη του υπολογιστή σας. Εάν υπάρχει ήδη, μπορείτε να αντικαταστήσετε την εικόνα που χρησιμοποιείται με μια άλλη του γούστου σας. 5. Απενεργοποιήστε για λίγο την οθόνη σας και στη συνέχεια ενεργοποιήστε την πάλι. 6. Μεταβάλλετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας, έτσι ώστε τα χρώματα να φαίνονται πιο ζωηρά.

12 Φωτοτυπία Θεωρίας 1 - Θέμα: «Οθόνη» Κάρτα γραφικών Η οθόνη εμφανίζει κείμενο και εικόνες που δημιουργούνται από την κάρτα γραφικών. Ένα καλώδιο συνδέει την οθόνη του υπολογιστή με την κάρτα γραφικών, η οποία βρίσκεται μέσα στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Μέγεθος οθόνης Το μέγεθος μιας οθόνης υπολογίζεται από τη διαγώνιό της και μετριέται σε ίντσες. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη οθόνης είναι των 14, 15 και17 ιντσών. Για να υπολογίσουμε το μέγεθος μιας οθόνης, μετράμε με το χάρακα μας πόσα εκατοστά είναι η διαγώνιος και το νούμερο που βρίσκουμε, το διαιρούμε με το 2,54. (αυτό το κάνουμε, επειδή 1 ίντσα αντιστοιχεί σε 2,54 εκατοστά). Είδη οθονών Υπάρχουν δυο ειδών οθόνες : οι κοινές οθόνες δέσμης καθοδικού σωλήνα (CRT) και οι επίπεδες οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD). Οι επίπεδες οθόνες είναι ακριβότερες, αλλά είναι ελαφρύτερες, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και δεν εκπέμπουν ακτινοβολία, που είναι βλαβερή για την υγεία μας. Χειριστήριο Οθόνης Όλες οι οθόνες έχουν χειριστήρια για την ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση της οθόνης, την προσαρμογή της φωτεινότητας, της αντίθεσης, της έντασης του ήχου και άλλων ιδιοτήτων. Τα χειριστήρια αυτά, βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος της οθόνης και είναι διαφορετικά από οθόνη σε οθόνη. Περιστρεφόμενη Βάση Η οθόνη κάθε υπολογιστή διαθέτει περιστρεφόμενη βάση με ρύθμιση κλίσης. Έτσι, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη γωνία που θα έχει η οθόνη μας, ανάλογα με το ύψος μας και τη θέση μας, με αποτέλεσμα να τη βλέπουμε πιο άνετα και να μειώνεται η αντανάκλαση από το φωτισμό. Φίλτρο οθόνης Το φίλτρο που τοποθετείται συχνά μπροστά στην οθόνη, έχει διπλό σκοπό. Αφενός να μειώνει το ποσοστό του φωτός που αντανακλάται και αφετέρου να συγκρατεί την ακτινοβολία που εκπέμπεται από το μπροστινό μέρος της οθόνης μας. Με τον τρόπο αυτό, δεν κουράζονται πολύ τα μάτια. Πρόγραμμα προστασίας οθόνης Το πρόγραμμα προστασίας η προφύλαξης οθόνης (screen saver) είναι μια κινούμενη εικόνα η ένα σχέδιο που εμφανίζεται στην οθόνη, όταν δε χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για κάποιο χρονικό διάστημα. Για να καθορίσουμε τις ιδιότητες που θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ στην οθόνη, επιλέγουμε το «ιδιότητες» και στη συνέχεια το «προφύλαξη οθόνης». Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε το χρόνο αναμονής και την κατάλληλη εικόνα που θα εμφανίζεται.

13 3 ο Μάθημα Θέμα : «Ποντίκι joystick» Στόχος είναι να μάθουν οι μαθητές να χρησιμοποιούν το ποντίκι και να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα διάφορα πλήκτρα που έχει ένα ποντίκι ακόμη και στην περίπτωση που διαθέτει περισσότερα από 3 πλήκτρα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίσουν και τα διαφορετικά είδη ποντικιών και τις ευκολίες που καθένα προσφέρει. Στην διάρκεια αυτού του μαθήματος θα συζητηθούν και πράγματα για το joystick. Ατάκα: «Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για δυο συσκευές που τις χρησιμοποιούμε κυρίως για να παίξουμε παιχνίδια στον Η/Υ μας. Μπορείτε να φανταστείτε ποιες είναι;»

14 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 Θέμα: Ποντίκι 1. Θέλετε να ακούσετε το αγαπημένο σας CD. Αφού τοποθετήσετε το CD στη σωστή υποδοχή, ακούστε το αγαπημένό σας κομμάτι. 2. Αφού τελειώσετε, χρησιμοποιώντας το ποντίκι, βγάλτε το CD από τη μονάδα CD-ROM. 3. Ανοίξτε ένα αρχείο word, γράψτε μέσα το όνομα σας και αποθηκεύστε το στην επιφάνεια εργασίας. Στη συνέχεια, σβήστε το (πετάξτε το στον κάδο ανακύκλωσης). 4. Δημιουργήστε στην επιφάνεια εργασίας έναν καινούριο φάκελο με το όνομά σας. Στη συνέχεια ανοίξτε τον και δημιουργήστε μέσα σ αυτόν έναν υποφάκελο με το όνομα «Πληροφορική». 5. Βάλτε τα εικονίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια εργασίας σε μια διάταξη, που να σας αρέσει. 6. Ανοίξτε ένα έγγραφο με πολλές σελίδες και προσπαθήστε να το διαβάσετε, χωρίς να πατήσετε τα πλήκτρα «page up» και «page down» του πληκτρολογίου, αλλά και χωρίς να χρησιμοποιήσετε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πάνω στην πλαϊνή γραμμή κύλισης.

15 Φωτοτυπία Θεωρίας 2 - Θέμα: «Ποντίκι - joystick» Τα ποντίκια διατίθενται σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη. Ενέργειες του ποντικιού Τέσσερις είναι οι πιο βασικές ενέργειες του ποντικιού:! Πάτημα Με ένα πάτημα του ποντικιού, μπορούμε να επιλέξουμε ένα στοιχείο στην οθόνη. Για να το κάνουμε αυτό, πιέζουμε και αφήνουμε γρήγορα το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού.! Μεταφορά και απόθεση Επιτρέπει τη μετακίνηση ενός στοιχείου στην οθόνη. Για να το επιτύχουμε, τοποθετούμε το δείκτη σε κάποιο στοιχείο στην οθόνη και στη συνέχεια πιέζουμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο, μετακινούμε το δείκτη στο σημείο όπου θέλουμε να τοποθετήσουμε το στοιχείο και αφήνουμε το δείκτη.! Διπλοπάτημα Συνήθως ανοίγει ένα έγγραφο ή ξεκινάει ένα πρόγραμμα. Για να διπλοπατήσουμε, πιέζουμε και αφήνουμε γρήγορα δυο φορές το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού.! Πάτημα δεξιού πλήκτρου Εμφανίζει έναν κατάλογο επιλογών στην οθόνη. Απλώς πιέζουμε και αφήνουμε το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού. Είδη ποντικιών Μπορούμε να χωρίσουμε τα ποντίκια σε δυο βασικές κατηγορίες, με βάση τον τρόπο λειτουργίας τους: τα ποντίκια με μπίλια και τα οπτικά ποντίκια. Τα οπτικά ποντίκια είναι συνήθως πιο σταθερά. Στα ποντίκια που έχουν μπίλια, πρέπει περιοδικά, να αφαιρούμε και να καθαρίζουμε τη μπίλια, αλλά και το εσωτερικό του ποντικιού, ώστε η κίνηση να είναι πιο ομαλή.

16 Joystick (Χειριστήριο) Το joystick μας βοηθάει να ελέγχουμε την κίνηση χαρακτήρων και αντικειμένων σε πολλά παιχνίδια του υπολογιστή. Τα χειριστήρια παιχνιδιών χρησιμοποιούνται σε κλασσικά παιχνίδια, επειδή μας επιτρέπουν να κινούμαστε γρήγορα και με ακρίβεια προς κάθε κατεύθυνση. Η μετακίνηση του δείκτη πάνω στην οθόνη του υπολογιστή γίνεται με τη βοήθεια ενός μοχλού.

17 4 ο Μάθημα Θέμα : «Πληκτρολόγιο» Στόχος είναι να μάθουν οι μαθητές τα μέρη που μπορούμε να χωρίσουμε ένα πληκτρολόγιο και να μπορούν να το χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά. Θα έρθουν σε επαφή με τις ευκολίες που αυτό παρουσιάζει και βασικά στοιχεία της λειτουργίας του. Ατάκα: «Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς μπορούμε να καταχωρήσουμε κάποιες πληροφορίες στον Η/Υ μας ; ή πιο απλά πώς μπορούμε να του δώσουμε διαταγές ;» Στο φύλλο εργασίας που ακολουθεί, υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες. Ειδικότερα η τελευταία αντικαθιστά την ερώτηση του καθηγητή «τι αποκομίσατε από το σημερινό μάθημα», αφού μέσα από τα σχέδια των μαθητών, αποκαλύπτεται άμεσα αν και κατά πόσο τους επηρέασε η διδασκαλία. Το ιδανικό για τον καθηγητή είναι να δει στα σχέδια των παιδιών όλα τα πλήκτρα που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες δραστηριότητες. (spacebar, tab, shift, delete, Caps Lock, χαρακτήρες, αριθμούς σε δυο μεριές του πληκτρολογίου και σύμβολα αριθμητικών πράξεων). Αν ο καθηγητής διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία των παιδιών δε σχεδίασαν κάποιο συγκεκριμένο πλήκτρο, ίσως κρίνει απαραίτητο να υπενθυμίσει τη λειτουργία του στο επόμενο μάθημα.

18 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 Θέμα : πληκτρολόγιο Αφού ανοίξτε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας τον κειμενογράφο (για τις παρακάτω ενέργειες χρησιμοποιήστε αποκλειστικά το πληκτρολόγιο): 1. Πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας, έτσι ώστε τα δύο ονόματα να αρχίζουν με κεφαλαίο γράμμα και αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση τριών κενών χαρακτήρων. 2. Στην επόμενη γραμμή πληκτρολογήστε το όνομα της πόλης, του νομού και της χώρας σας με κεφαλαία γράμματα. Ποιον τρόπο χρησιμοποιήσατε σε καθένα από τα 2 παραπάνω βήματα για την πληκτρολόγηση των κεφαλαίων χαρακτήρων και γιατί; 3. Αφήστε 2 κενές γραμμές και πληκτρολογήστε το πατρώνυμο και μητρώνυμό σας, τα οποία να απέχουν κατά 16 κενούς χαρακτήρες. Με ποιον τρόπο σας βολεύει να εκτελέσετε αυτή την ενέργεια; 4. Στην επόμενη σειρά γράψτε την ημερομηνία γέννησης σας, τη σημερινή ημερομηνία και το τηλέφωνο σας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αριθμούς. 5. Γράψτε το παρακάτω κείμενο: «3 μικρά παπάκια κολυμπούν στη λίμνη και οι 2 γονείς τους τα παρακολουθούν. Μια παρέα 7 παιδιών ταΐζει τα 5 παπιά»».

19 Ποιο μέρος του πληκτρολογίου χρησιμοποιήσατε για καθένα από τα βήματα 4 και5 και γιατί; 6. Γράψτε τη λέξη «λάθος». Τοποθετήστε το δρομέα πριν το γράμμα θ και προσπαθήστε να τη σβήσετε, χωρίς να μετακινήσετε το δρομέα. Με τη βοήθεια ποιου πλήκτρου σβήσατε τα δυο πρώτα γράμματα και με ποιου τα τρία τελευταία; 7. Γράψτε ένα σύντομο βιογραφικό σας σημείωμα και αποθηκεύστε το με το ονοματεπώνυμο σας. 8. Κλείστε τους υπολογιστές και γυρίστε ανάποδα τα πληκτρολόγια. Έπειτα, σχεδιάστε, σε ένα φύλλο χαρτί, ένα πληκτρολόγιο με όσα βασικά πλήκτρα σας έρχονται στο μυαλό σας.

20 Φωτοτυπία Θεωρίας 3 - Θέμα: «Πληκτρολόγιο» Κεφαλαίοι χαρακτήρες Υπάρχουν δυο τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να γράψουμε κεφαλαίους χαρακτήρες στο «WORD». Ο πρώτος είναι να πατήσουμε το πλήκτρο Shift και κρατώντας το πατημένο, πατάμε ταυτόχρονα και τα πλήκτρα των χαρακτήρων που θέλουμε να εμφανισθούν. Ο δεύτερος τρόπος είναι να πατήσουμε το πλήκτρο Caps Lock, οπότε θα δούμε μια φωτεινή ένδειξη στο πληκτρολόγιο μας να ανάβει. Όση ώρα παραμένει αναμμένη, οι χαρακτήρες που πληκτρολογούμε εμφανίζονται ως κεφαλαίοι. Αν θέλουμε να γράψουμε με μικρά γράμματα, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε και πάλι το πλήκτρο Caps Lock, οπότε η φωτεινή ένδειξη θα σβήσει και τα γράμματα στο εξής θα εμφανίζονται μικρά. Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο ξεκούραστος, όταν πρόκειται να πληκτρολογήσουμε κείμενο μεγάλου μήκους. Κενά μεταξύ των λέξεων Εάν θέλουμε να αφήσουμε μεταξύ δυο λέξεων απόσταση ίση με έναν κενό χαρακτήρα, τότε πατάμε μια φορά το πλήκτρο spacebar, ακριβώς πριν πληκτρολογήσουμε τη δεύτερη λέξη. Αν θέλουμε να αφήσουμε ένα κενό αρκετά μεγαλύτερο, μπορούμε είτε να πατήσουμε πολλές φορές το spacebar, είτε να πατήσουμε μια ή περισσότερες φορές το πλήκτρο tab. Αριθμητικό πληκτρολόγιο Όταν χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε αριθμούς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε τα αριθμητικά πλήκτρα του πληκτρολόγιου, που βρίσκονται πάνω από τα πλήκτρα με τα γράμματα, είτε το μεμονωμένο αριθμητικό πληκτρολόγιο που βρίσκεται στο δεξιό μέρος του πληκτρολόγιου. Η δεύτερη αυτή επιλογή είναι πολύ πιο βολική, ιδιαίτερα όταν πρέπει να κάνουμε μεγάλους υπολογισμούς ή να πληκτρολογήσουμε πολλούς αριθμούς μαζί, αφού «γλιτώνουμε» τις άσκοπες κινήσεις, μιας και τα πλήκτρα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Πλήκτρα Διόρθωσης Λαθών Αν τυχόν γίνει κάποιο λάθος, μπορούμε να το διορθώσουμε εύκολα, χρησιμοποιώντας το πλήκτρο backspace ή το delete. Αν ο κέρσορας είναι τοποθετημένος πριν το χαρακτήρα που θέλουμε να σβήσουμε, τον σβήνουμε με το delete, ενώ αν είναι μετά τον λανθασμένο χαρακτήρα, τον σβήνουμε με το backspace. Πλήκτρο enter Μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο enter, για να δώσουμε εντολή στον υπολογιστή να κάνει μια εργασία. Αν όμως βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, πατάμε αυτό το πλήκτρο για να αλλάξουμε γραμμή.

21 5 ο Μάθημα Θέμα : «Modem, σαρωτής και ψηφιακή κάμερα» Στόχος είναι να εισάγουμε τους μαθητές στην έννοια της ανταλλαγής πληροφοριών με τη βοήθεια υπολογιστών, μέσω των παραπάνω συσκευών. Μαθαίνουν πώς λειτουργούν και να χρησιμοποιούν τις συσκευές, αλλά και να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά είδη μεταξύ τους. Ατάκα: «Φαντάζεστε παιδιά πόσο εντυπωσιακό θα ήταν να μπορείτε να επικοινωνείτε με κάποιον φίλο σας μέσω των υπολογιστών σας ; ή αν θέλατε να δώσετε στο συμμαθητή σας που έλειπε τις ασκήσεις των μαθηματικών, να μη χρειάζεται να τρέχετε για φωτοτυπίες, αλλά να μπορείτε να βγάλετε ένα αντίγραφο με τη βοήθεια του υπολογιστή;»

22 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 Θέμα : Modem, σαρωτής και ψηφιακή κάμερα Modem 1. Με τη βοήθεια ενός modem, συνδεθείτε στο Internet από τον υπολογιστή του εργαστηρίου. 2. Με την καθοδήγηση του καθηγητή σας, χωριστείτε σε ομάδες και συνδεθείτε στο Internet από κάποιους υπολογιστές του εργαστηρίου σας, που είναι ίδιοι, αλλά διαθέτουν διαφορετικά modem. Κάθε ομάδα που καταφέρνει να συνδεθεί, το ανακοινώνει δυνατά για να το ακούν και οι άλλες. Τι παρατηρείτε; Που μπορεί να οφείλονται οι αποκλίσεις στο χρόνο σύνδεσης; Σαρωτής 1. Σαρώστε το εξώφυλλο του βιβλίου της πληροφορικής σας και εκτυπώστε το απλά στον εκτυπωτή σαν να το βγάζετε έγχρωμη φωτοτυπία. Μπορείτε να το βάλετε σαν εξώφυλλο στο πακέτο με τα φύλλα εργασίας που σας δίνει ο καθηγητή σας. 2. Σαρώστε πάλι το εξώφυλλο του βιβλίου σας, αλλά αυτή τη φορά αποθηκεύστε το στον υπολογιστή σας. Επεξεργαστείτε την εικόνα, ώστε τελικά να την κάνετε εξώφυλλο των φύλλων εργασίας, με όποιον τρόπο θέλετε.(μπορείτε να προσθέσετε κείμενο με το όνομα σας, την τάξη σας, κ.λ.π. )

23 3. Σαρώστε το φύλλο εργασίας που κρατάτε στα χέρια σας, αποθηκεύστε το στον υπολογιστή σας και επεξεργαστείτε το, ώστε να είναι πιο ευχάριστο.(προσθήκη χρώματος, αλλαγή γραμματοσειράς, κ.λ.π.) Ψηφιακή κάμερα 1. Ζητείστε σε κάποιον από τους μαθητές που κάθονται δίπλα σας να σας βγάλει μια φωτογραφία με την ψηφιακή κάμερα και αποθηκεύστε την στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, προσθέστε τη φωτογραφία σας στο αρχείο με το βιογραφικό σας σημείωμα, που είχατε δημιουργήσει στο μάθημα για το πληκτρολόγιο.

24 Φωτοτυπία Θεωρίας 4 - Θέμα: «Modem, σαρωτής και ψηφιακή κάμερα» Modem Το modem επιτρέπει στους υπολογιστές να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους, μέσω των τηλεφωνικών γραμμών. Αυτό που κάνει είναι να μεταφράζει τις πληροφορίες ενός υπολογιστή σε μορφή που είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές. Όποιος λαμβάνει πληροφορίες μέσω τηλεφωνικών γραμμών, πρέπει να διαθέτει ένα modem λήψης, το οποίο μεταφράζει τις πληροφορίες που λαμβάνει, σε μορφή που μπορεί να κατανοήσει ο υπολογιστής. Σύνδεση στο Internet Με το modem, μπορούμε να συνδεθούμε στο Internet και σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Έτσι, αποκτάμε πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τύποι modem Υπάρχουν δυο τύποι modem: το εσωτερικό, που τοποθετείται μέσα στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή και το εξωτερικό είναι μια μικρή ανεξάρτητη συσκευή, που τη συνδέουμε με καλώδιο στην πίσω πλευρά της κεντρικής μονάδας. Γενικά, το εσωτερικό modem είναι οικονομικότερο από το εξωτερικό, αλλά η εγκατάσταση του είναι δυσκολότερη. Ταχύτητα modem Η ταχύτητα του modem δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί αυτό να στείλει και να λάβει πληροφορίες μέσω των τηλεφωνικών γραμμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα ενός modem, τόσο πιο γρήγορα θα μεταφέρει τις πληροφορίες, οπότε τόσο περισσότερο χρόνο και χρήμα θα εξοικονομεί ο χρήστης από την ώρα που είναι συνδεδεμένος. Σαρωτής (scanner) Ο σαρωτής είναι μια συσκευή που διαβάζει εικόνες και κείμενο για τον υπολογιστή. Οι περισσότεροι σαρωτές διαθέτουν προγράμματα ειδικά για την επεξεργασία εικόνας και την αναγνώριση χαρακτήρων επεξεργασία κειμένου. Χαρακτηριστικό ενός σαρωτή είναι η ανάλυση του, που προσδιορίζει πόσο λεπτομερώς μπορεί να διαβάσει την εικόνα ή το κείμενο. Ψηφιακή κάμερα Με την ψηφιακή κάμερα μπορούμε να πάρουμε φωτογραφίες και να τις χρησιμοποιήσουμε στον υπολογιστή μας. Οι περισσότερες ψηφιακές κάμερες διαθέτουν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται επεξεργαστής εικόνων, το οποίο επιτρέπει να εμφανίσουμε και να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες. Για παράδειγμα, μπορούμε να αλλάξουμε τα χρώματα και να προσθέσουμε ή να διαγράψουμε αντικείμενα από τις φωτογραφίες. Οι ψηφιακές κάμερες αποθηκεύουν τις φωτογραφίες στη μνήμη τους, μέχρι να τις μεταφέρουμε στον υπολογιστή μας. Η μνήμη τους μπορεί να είναι είτε ενσωματωμένη είτε αφαιρούμενη.

25 Θέμα : «Εκτυπωτής» 6 ο Μάθημα Στόχος είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν έναν εκτυπωτή οι μαθητές, βασικά στοιχεία της λειτουργίας τους και τα πλεονεκτήματα των διαφορετικών ειδών. Ατάκα: «Μπορούμε να πάρουμε σε χαρτί κάτι που βλέπουμε στην οθόνη και μας αρέσει;»

26 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6 Θέμα: εκτυπωτής 1. Δοκιμάστε να εκτυπώσετε το βιογραφικό σας σημείωμα. Πώς σας φαίνεται; Αν προτιμούσατε να είχε βγει όλο το περιεχόμενο του εγγράφου στη μέση του χαρτιού, τότε πως θα μπορούσατε να το προλάβετε, ώστε να αποφύγετε τις δοκιμαστικές ενδιάμεσες εκτυπώσεις, που κοστίζουν σε χρόνο και μελάνι; 2. Απενεργοποιήστε τον εκτυπωτή σας και στη συνέχεια επανενεργοποιήστε τον. 3. Βάζετε τρία έγγραφα να εκτυπωθούν και μετανιώνετε τελικά για το δεύτερο, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκτύπωση του πρώτου. Υπάρχει τρόπος να ακυρώσετε την εκτύπωση του και αν ναι, ποιος είναι αυτός; 4. Έστω ότι θέλετε να εκτυπώσετε δυο φορές το βιογραφικό σας: μια για να το δώσετε στον καθηγητή και μια για να το κρατήσετε εσείς. Σας ενδιαφέρει να είναι έγχρωμο και ιδιαίτερα προσεγμένο αυτό που θα παραδώσετε στον καθηγητή, ενώ δεν έχετε πρόβλημα αν το δικό σας είναι ασπρόμαυρο και κατώτερης ποιότητας. Τι μπορείτε να διαφοροποιήσετε ανάμεσα στις δυο εκτυπώσεις;

27 Φωτοτυπία Θεωρίας 5 - Θέμα: «Εκτυπωτής» Οι εκτυπωτές χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, με κριτήριο τον τρόπο λειτουργίας τους :! Εκτυπωτές ακίδων! Εκτυπωτές έκχυσης μελάνης! Εκτυπωτές τεχνολογίας λέιζερ Εκτύπωση αρχείου Εάν έχουμε ανοιχτό ένα αρχείο στην οθόνη του υπολογιστή μας και θέλουμε να το εκτυπώσουμε, τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα: Κάνουμε αριστερό κλικ με το ποντίκι μας στην επιλογή «Αρχείο» από τη γραμμή εντολών και κλικάρουμε πάνω στην επιλογή «εκτύπωση», οπότε παρουσιάζεται ένα πλαίσιο επιλογών που μοιάζει με το παρακάτω: Σ αυτό, μπορούμε να επιλέξουμε ποιες σελίδες από όλο το αρχείο θέλουμε να εκτυπώσουμε και πόσες φορές, αν θέλουμε εκτύπωση μονής η διπλής όψης και ό,τι άλλες επιλογές παρέχει ο συγκεκριμένος εκτυπωτής, στον οποίο δουλεύουμε. Αφού καθορίσουμε όλες αυτές τις επιλογές, στη συνέχεια πατάμε OK και περιμένουμε να εκτυπωθεί η εργασία μας. Σημείωση : Μπορούμε πριν πατήσουμε την επιλογή «Εκτύπωση», να επιλέξουμε την «Προεπισκόπηση Εκτύπωσης» από το «Αρχείο». Έτσι, θα δούμε πως θα εκτυπωθεί κάθε σελίδα σαν σύνολο και θα μπορέσουμε να τροποποιήσουμε κάτι, αν χρειαστεί, πριν προχωρήσουμε στην εκτύπωση του εγγράφου.

28 7 ο Μάθημα Θέμα : «Περιφερειακά μέσα αποθήκευσης» Στόχος είναι γνωρίσουν οι μαθητές τα διαφορετικά μέσα αποθήκευσης και να τα κατατάξουν ανάλογα με το μέγεθος πληροφοριών που χωράει το καθένα. Να μάθουν να αποθηκεύουν σε αυτά πληροφοριά. Ατάκα: «Με ποιους τρόπους μπορούμε να αποθηκεύσουμε πληροφορίες, χωρίς να επιβαρύνουμε το δίσκο του υπολογιστή μας, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τις διαβάσουμε και σε κάποιον άλλο Η/Υ» Μπορούμε, αν θέλουμε, να ανοίξουμε μια δισκέτα για να κατανοήσουν καλύτερα οι μαθητές τον τρόπο λειτουργίας της. Στη δραστηριότητα 2 του φύλλου εργασίας, που αναφέρεται στη δισκέτα, ο καθηγητής έχει μοιράσει στα παιδιά συγκεκριμένες δισκέτες, στις οποίες έχει προηγουμένως βάλει προστασία εγγραφής.

29 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7 Θέμα : Περιφερειακά μέσα αποθήκευσης Δισκέτα 1. Δοκιμάστε να αποθηκεύσετε το βιογραφικό σας σημείωμα μόνο το κείμενο, χωρίς τη φωτογραφία σε μια δισκέτα. 2. Στη συνέχεια, σβήστε από τη δισκέτα το αρχείο που γράψατε. Τι παρατηρείτε; Γιατί δε μπορείτε να διαγράψετε το αρχείο από τη δισκέτα; 3. Τι θα συμβεί αν προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε στη δισκέτα το εξώφυλλο του βιβλίου που είχατε σκανάρει; CD 1. Ζητήστε από τον καθηγητή σας να σας δώσει ένα CD που έχει γραμμένο κάποιο πρόγραμμα, για παράδειγμα το περιβάλλον της Visual Basic και προσπαθήστε να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. 2. Ο καθηγητής σας έχει μαζί του κάποια μουσικά CD. Θα μοιράσει σε όλους σας από ένα. Μελετήστε τα περιεχόμενα του CD και επιλέξτε το καλύτερο κατά τη γνώμη σας για να το ακούσετε. Για να μην υπάρχει φασαρία, χρησιμοποιήστε τα ακουστικά.

30 3. Αν δοκιμάσετε να γράψετε σε ένα άδειο CD το αρχείο που δεν καταφέρατε να γράψετε στη δισκέτα, νομίζετε ότι θα τα καταφέρετε; Γιατί; DVD 1. Αν το εργαστήριο του σχολείου σας διαθέτει μονάδα DVD-ROM, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, βαλτέ ένα DVD-VIDEO και δείτε ένα μικρό απόσπασμα μιας ταινίας. Αν δε διαθέτει, μαντέψτε σε ποιο μέρος της κεντρικής μονάδας θα μπορούσε να μπει η μονάδα DVD-ROM σε μια πιθανή αναβάθμιση.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο)

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο) Άσκηση 1( αντικείμενο) Εισαγωγή στο word το περιβάλλον εργασίας Αντικείμενο Γραμμή τίτλου - μενού εργαλεία εργαλειοσειρές χάρακες γραμμή κατάστασης ράβδοι κύλισης κουμπί κλεισίματος, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του πληκτρολογίου

Χρήση του πληκτρολογίου Χρήση του πληκτρολογίου Τρόπος οργάνωσης των πλήκτρων... 2 Πληκτρολόγηση κειμένου... 3 Χρήση συντομεύσεων πληκτρολογίου... 3 Χρήση των πλήκτρων περιήγησης... 5 Χρήση του αριθμητικού πληκτρολογίου... 5

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ Πως αλλάζω γλώσσα; 1 ος τρόπος Συνδυασµός πλήκτρων αριστερό Ctrl + Shift 2 ος τρόπος Από την ένδειξη γλώσσας στην γραµµή εργασιών Πως βάζω τον τόνο ; (Εφόσον βρίσκοµαι στα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) Κ. Παρασκευόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλονίκη 2004 1. Μερικά κλασσικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Λειτουργίες του Word

Βασικές Λειτουργίες του Word Βασικές Λειτουργίες του Word 2 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Πληκτρολόγηση κειμένου Αποθήκευση, κλείσιμο, άνοιγμα εγγράφου Μη αυτόματη αλλαγή γραμμών/σελίδων Περιήγηση σε ένα έγγραφο Δημιουργία νέου εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Α. Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων Θα μάθετε: Να θέτετε σε κοινή χρήση ένα αρχείο ή ένα φάκελο του υπολογιστή με τα Windows XP. Να θέτετε σε κοινή χρήση στο δίκτυο μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (WORD & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)

4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (WORD & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) 4η ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (WORD & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) ΠΡΟΟΙΜΙΟ 4 η Ενότητα Στην 4 η Ενότητα ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (WORD & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) έχουμε δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη!

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη! ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2014 Α Μαθαίνω τον υπολογιστή μου Ανακαλύπτω Ο υπολογιστής στην πράξη! Ο υπολογιστής στην πράξη! Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP Βόλος, Νοέμβριος 2008 Τα Windows είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο. Μας βοηθούν στο να

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260 TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. 25 ης Μαρτίου 12-177 78 Ταύρος Τηλ. 210 48 11 260 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του παρόντος βιβλίου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Παρουσίαση Γραμμών Εργαλείων Ανοίγουμε τον περιηγητή ιστού Firefox. Αποθήκευση εικόνων Ανοίγουμε την σελίδα www.google.gr Στην πάνω αριστερά γωνία κάνουμε αριστερό κλικ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια. Επίσης ένας η/υ μπορεί να αποθηκεύσει πληροφορίες,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-2010, Βουρλάκος Μιχαήλ Βασικές Έννοιες Υπολογιστών Οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές στις μέρες μας, μας βοηθούν να κάνουμε πάρα πολλές εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο)

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) - Με πόσους τρόπους μπορούμε να διηγηθούμε μια ιστορία; - Μπορούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. - Μπορούμε να την γράψουμε. - Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι.

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Σημειώσεις και ειδοποιήσεις ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει σημαντικές πληροφορίες που σας βοηθούν να χρησιμοποιείτε καλύτερα τον υπολογιστή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ:

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

3. Χρησιμοποιώντας το CD-ROM Πληροφορικής του εργαστηρίου σας,

3. Χρησιμοποιώντας το CD-ROM Πληροφορικής του εργαστηρίου σας, θητή, το όνομα του πατέρα, το όνομα της μητέρας, ο βαθμός του πρώτου τριμήνου για το κάθε μάθημα που έχει διδαχθεί o μαθητής, ο χαρακτηρισμός της διαγωγής, το σύνολο των απουσιών και το σύνολο των δικαιολογημένων

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων.

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Ορισμός Ένα αρχείο είναι ένα σύνολο από σχετιζόμενες πληροφορίες οι οποίες έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου Open Office. Κείμενο: Δραστηριότητα Ανοίξτε τον κειμενογράφο OpenOffice.writer ακολουθώντας την διαδρομή:

Επεξεργασία Κειμένου Open Office. Κείμενο: Δραστηριότητα Ανοίξτε τον κειμενογράφο OpenOffice.writer ακολουθώντας την διαδρομή: Τάξη: Γ Μάθημα: Γλώσσα Απόσπασμα - σελ.36 Μίκης Θεοδωράκης 1 Επεξεργασία Κειμένου Open Office Κείμενο: Δραστηριότητα 1 1. Ανοίξτε τον κειμενογράφο OpenOffice.writer ακολουθώντας την διαδρομή: Έναρξη Όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης Moodle

Σενάριο Χρήσης Moodle Σενάριο Χρήσης Moodle Άσκηση 1 Μπείτε στη σελίδα http://pileas.com/m και συνδεθείτε με έναν από τους διαθέσιμους χρήστες σύμφωνα με τους κωδικούς που σας έχουν δοθεί. Αφού εισάγουμε το url του Moodle (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εισαγωγή Κύριας Ιδέας ή Γενικού Θέματος: Όταν ανοίγει το Inspiration, εμφανίζεται ένα σύμβολο στο κέντρο της οθόνης με τις λέξεις: Main Idea (Κύρια Ιδέα).

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ. (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα) ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το Υλικό του Υπολογιστή ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Είναι τα στοιχεία που δίνουμε για λυθεί το πρόβλημα) ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ (Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις που

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε δεξιό κλικ πάνω σε ένα επιλεγμένο αρχείο και επιλέξτε Μετακίνηση ή. ή Επιλέξτε Αποκοπή από την καρτέλα Αρχική της κορδέλας.

Κάντε δεξιό κλικ πάνω σε ένα επιλεγμένο αρχείο και επιλέξτε Μετακίνηση ή. ή Επιλέξτε Αποκοπή από την καρτέλα Αρχική της κορδέλας. Kεφάλαιο 7: Το Ιεραρχικό Σύστημα Φακέλων των Windows 113 φάκελος προορισμού αντιγραμμένα αρχεία Τα αρχεία αντιγράφονται στον προορισμό τους. Παρατηρήστε ότι τα αρχεία έχουν παραμείνει και στην αρχική τους

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft OneNote 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Βιβλιογραφία: https://support.microsoft.com/el-gr/help/17145/windows-homegroup-from-start-to-finish ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Εισόδου - Εξόδου

Συσκευές Εισόδου - Εξόδου Παράδειγμα Φανταστείτε ότι μπαίνετε σε ένα εστιατόριο. Αν καθίσετε να το σκεφτείτε, ο χώρος είναι χωρισμένος σε 3 βασικές ενότητες (μέρη): Ενότητα 1 η : Είσοδος (χώρος εισόδου) Ενότητα 2 η : Εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οδηγός χρήσης Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της HP είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια 2.4.1 Συχνότερα εμφανιζόμενα εικονίδια των Windows Τα πιο συνηθισμένα εικονίδια, που μπορεί να συναντήσουμε, είναι: Εικονίδια συστήματος: Τα Windows εμφανίζουν τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση Τι είναι μια παρουσίαση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ο υπολογιστής με την κατάλληλη εφαρμογή, μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία εντυπωσιακών εγγράφων, διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ. Η ελληνική διάταξη πλήκτρων είναι η παρακάτω (δεν υπάρχουν άλλες διατάξεις για το ελληνικό αλφάβητο):

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ. Η ελληνική διάταξη πλήκτρων είναι η παρακάτω (δεν υπάρχουν άλλες διατάξεις για το ελληνικό αλφάβητο): ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ Διατάξεις χαρακτήρων Το πληκτρολόγιο περιλαμβάνει όλους τους χαρακτήρες κάποιου αλφάβητου π.χ. του λατινικού, και πολλά σημεία στίξης, διακριτικά σύμβολα, και βοηθητικά πλήκτρα. Ανάλογα με

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;... Περιεχόμενα Αντί προλόγου... 7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία του Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή.

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή. Λίστες Τι είναι οι λίστες; Πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε λίστες. Τέτοια παραδείγματα είναι η λίστα του super market η οποία είναι ένας κατάλογος αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας.

Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα, τα σήματα της τροχαίας. Δεδομένα Πληροφορίες Δεδομένα: Μια ομάδα από σύμβολα, αριθμούς, λέξεις που αντιπροσωπεύουν κάτι και θα χρησιμοποιηθούν σε μια επεξεργασία. Παραδείγματα Δεδομένων: Οι τιμές στο κυλικείο, μια λίστα από ονόματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ Εγχειρίδιο λογισμικού 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ...3 ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ...4 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ...5 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗ...6 ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

Να αποθηκεύουμε και να ξανανοίγουμε αρχεία σε περιβάλλον Windows. Να ξεχωρίζουμε τα συστατικά (αρχεία, φακέλους κλπ.) ενός δίσκου

Να αποθηκεύουμε και να ξανανοίγουμε αρχεία σε περιβάλλον Windows. Να ξεχωρίζουμε τα συστατικά (αρχεία, φακέλους κλπ.) ενός δίσκου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Σε τι μας χρησιμεύει ακόμη και η καλύτερη εργασία, αν την έχουμε αποθηκεύσει κάπου στον υπολογιστή μας, αλλά δεν μπορούμε να την ξαναβρούμε; Θα πρέπει να σκεφτούμε κάποιο σύστημα το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ DJCONTROL INSTINCT ΚΑΙ ΤΟ DJUCED

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ DJCONTROL INSTINCT ΚΑΙ ΤΟ DJUCED ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ DJCONTROL INSTINCT ΚΑΙ ΤΟ DJUCED ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ Εισάγετε το CD-ROM. Εκτελέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Ακολουθήστε τις οδηγίες. 6 1 2 7 3 4 5 1- Ισορροπία, κανάλια 1-2 (έξοδος μίξης)

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΤΛΟΣ Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια διδακτική ώρα(45 λεπτά) ΕΜΠΛΕΚΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

αντίστοιχο γεγονός. Όταν όντως το κουμπί

αντίστοιχο γεγονός. Όταν όντως το κουμπί Εισαγωγή στην αλληλεπίδραση Τα έργα που έχουμε αναπτύξει έως τώρα τρέχουν ένα σενάριο και σταματούν. Τα αντικείμενά μας αλλάζουν θέση και ενδυμασίες, παίζουν διαφορετικούς ήχους και ζωγραφίζουν διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα