ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ"

Transcript

1 Ελένη Αυλωνίτου, Ph.D. Εργοφυσιολογία-Ενδοκρινολογία Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ολυµπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) Βαλκανιονίκης Κολύµβησης ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Η εγκυµοσύνη σε παλαιότερες εποχές αντιµετωπιζόταν σαν κατάσταση ασθένειας. ηλαδή, οι έγκυες γυναίκες εσυµβουλεύοντο να αποφεύγουν την σωµατική δραστηριότητα όσο µπορούσαν. Ωστόσο, επιστηµονικά δεδοµένα συνιστούν ότι η άσκηση σε µέτρια ένταση µπορεί να είναι ευεργετική για τη µητέρα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εµβρύου, αν και εφόσον η ένταση και η διάρκεια της άσκησης κυµαίνονται µέσα σε ασφαλή όρια. Η άσκηση στην εγκυµοσύνη βελτιώνει τη φυσική κατάσταση της µέλλουσας µητέρας, καθώς αυτή συνεχώς µειώνεται όσο προχωράει η εγκυµοσύνη, οδηγώντας τη γυναίκα σε γρηγορότερη κόπωση. Από την άλλη πλευρά η άσκηση στην εγκυµοσύνη επιδρά στη διατήρηση της µυϊκής δύναµης της εγκύου, βοηθώντας την γυναίκα να αντιµετωπίζει τη διάταση του κοιλιακού της τοιχώµατος που προκαλείται εξαιτίας της εγκυµοσύνης. Επιπλέον η ενίσχυση της µυϊκής δύναµης µπορεί να συµβάλλει στη συντόµευση της διάρκειας του τοκετού. Η εγκυµοσύνη είναι µια ιδιαίτερη κατάσταση για τον γυναικείο οργανισµό, καθώς δηµιουργεί αλλαγές στα διάφορα φυσιολογικά συστήµατα του οργανισµού. Η εγκυµοσύνη αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισµού οι οποίες αντανακλώνται τόσο στην αύξηση του µεταβολικού ρυθµού της εγκύου, όσο και στη µεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τη µετακίνηση της µεγαλύτερης σωµατικής µάζας που µεταφέρει η έγκυος γυναίκα.

2 Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις διαφορές του ενεργειακού κόστους σε διάφορες καθηµερινές δραστηριότητες στην κατάσταση που αντιµετωπίζει µία γυναίκα µε εγκυµοσύνη και χωρίς εγκυµοσύνη. Ενεργειακή Κατανάλωση (C min -1 ) ραστηριότητα Εγκυµοσύνη Μη Εγκυµοσύνη Ξαπλωµένη Καθισµένη Καθισµένη χτενίζοντας µαλλιά Καθισµένη πλέκοντας Όρθια Πλένοντας πιάτα Μαγειρεύοντας Σκουπίζοντας Blackbun, M. & D. Calloway J.Am. Dietetics 65:24-30,1974. Όµως, όταν η εγκυµοσύνη συνδυασθεί και µε άσκηση, η οποία κι αυτή από µόνη της αυξάνει το ενεργειακό κόστος και δηµιουργεί φυσιολογικές αλλαγές στον οργανισµό θα διαπιστώσουµε κάποια ενδιαφέροντα ευρήµατα, καθώς τόσο η εγκυµοσύνη όσο και η άσκηση δηµιουργούν ταυτόχρονα και µεγαλύτερες αλλά και αντικρουόµενες την ίδια στιγµή ενεργειακές απαιτήσεις για τον οργανισµό. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 1) Καρδιαγγειακές Αλλαγές: Ας δούµε λοιπόν τις σπουδαιότερες αλλαγές που συµβαίνουν στην εγκυµονούσα γυναίκα και που µας ενδιαφέρουν ως προς την άσκηση. Γύρω στην έκτη εβδοµάδα της εγκυµοσύνης λαµβάνει χώρα αύξηση του όγκου αίµατος µε µεγαλύτερη αύξηση στο πλάσµα (50%) και λιγότερο στα ερυθρά αιµοσφαίρια (20%), µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία µιας αναιµικής κατάστασης, µε πτώση του αιµατοκρίτη έως και 35%, το τρίτο τρίµηνο της εγκυµοσύνης.

3 Η αύξηση του όγκου αίµατος επιφέρει αύξηση της καρδιακής παροχής (το ποσοστό αίµατος που φεύγει από τη καρδιά κάθε λεπτό), η οποία µπορεί το δεύτερο τρίµηνο της κυοφορίας να φθάσει έως και 40% και να µειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριµήνου. Η αύξηση της καρδιακής παροχής οφείλεται: 1) στον αυξηµένο όγκο παλµού (ποσοστό αίµατος που φεύγει από τη καρδιά σε κάθε συστολή), γεγονός που επιτυγχάνεται µε την αύξηση του µεγέθους της καρδιάς και 2) στην αυξηµένη καρδιακή συχνότητα, η οποία µπορεί να φθάσει µέχρι και 20 παλµούς περισσότερους από την προ της εγκυµοσύνης περίοδο. Η παραπάνω αλλαγή στο καρδιακό τοίχωµα συµβαίνει γιατί το σώµα της εγκύου γυναίκας έχει πολύ µεγαλύτερες απαιτήσεις σε οξυγόνο, οι οποίες ικανοποιούνται µε την αύξηση της ροής του αίµατος στα όργανα αναπαραγωγής. Περίπου 500 ml αίµατος ρέουν στη περιοχή όπου αναπτύσσεται το έµβρυο. Όσο για την αύξηση στη καρδιακή συχνότητα αυτή βοηθάει στη µεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στο µυοκάρδιο, που τώρα οι ανάγκες του λόγω εγκυµοσύνης είναι µεγαλύτερες. Στο τρίτο λοιπόν τρίµηνο της εγκυµοσύνης που το βάρος του ενδοµητρίου αυξάνει, λόγω του συνεχώς αναπτυσσόµενου εµβρύου, προκαλείται δραµατική µείωση της καρδιακής παροχής εξ αιτίας της συµπίεσης που υποβάλλεται η µεγάλη κοίλη φλέβα από το αναπτυσσόµενο έµβρυο, η οποία µεταφέρει το αίµα από τα κάτω άκρα στη καρδιά. Ως εκ τούτου, η έγκυος που εκτελεί κάποιες ασκήσεις σε ύπτια θέση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε αυτή τη θέση προκαλείται ακόµη περαιτέρω µείωση της καρδιακής παροχής και υπόταση. Από τα παραπάνω γίνεται εµφανές ότι στην εγκυµονούσα γυναίκα επιδρούν διαφορετικοί αιµοδυναµικοί παράγοντες, οι οποίοι παίζουν ρόλο στην επιστροφή του αίµατος από τα άκρα στη καρδιά, επισκιάζοντας έτσι τις όποιες φυσιολογικές προσαρµογές λαµβάνουν χώρα, όταν την ίδια περίοδο µε την εγκυµοσύνη εφαρµόζεται ένα αερόβιο προπονητικό πρόγραµµα. 1) Πνευµονικές Αλλαγές: Παράλληλα η εγκυµοσύνη δηµιουργεί στον οργανισµό µεγαλύτερες απαιτήσεις για οξυγόνωση, µε σκοπό να εξυπηρετήσει τις περίπου 20% πρόσθετες ανάγκες των ιστών του οργανισµού. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη µεγάλη αύξηση του εισπνεόµενου αέρα, καθώς η διάσταση της θωρακικής κοιλότητας αυξάνεται, πιεζόµενη από το

4 διάφραγµα που ανυψώνεται περίπου 4 εκ. προς τα πάνω, λόγω της συνεχούς µεγένθυσης του εµβρύου. Ο υπεραερισµός των πνευµόνων προκαλεί, όχι µόνον αύξηση του εισπνεόµενου αέρα, αλλά και µείωση του εκπνεόµενου και του λειτουργικού υπολειπόµενου αέρα, µε αποτέλεσµα στο τέλος της εκπνοής να υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στους πνεύµονες και ως εκ τούτου µικρότερη ικανότητα να ανέχεται η έγκυος περιόδους χωρίς να αναπνέει. Παρ όλες όµως τις λειτουργικές προσαρµογές του οργανισµού, αφ ενός µεν η άσκηση και αφετέρου η εγκυµοσύνη οδηγούν τον οργανισµό σε µεγαλύτερες απαιτήσεις για οξυγόνωση, µε αποτέλεσµα το φαινόµενο της δύσπνοιας, ιδίως κατά το τελευταίο τρίµηνο της εγκυµοσύνης να εµφανίζεται συχνά, όχι µόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και στην ηρεµία. Θεωρητικά, η εφαρµογή ενός προπονητικού προγράµµατος κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µπορεί να µειώσει τις απαιτήσεις του οργανισµού για διεκδίκηση µεγαλύτερου ποσοστού πνευµονικού αερισµού κατά την άσκηση και ταυτόχρονα να συµβάλλει στην βελτίωση των λειτουργικών αναπνευστικών µυών. Φυσιολογικές αλλαγές στην άσκηση και πως συνδυάζονται στην εγκυµοσύνη: Είδαµε ότι οι µεταβολικές απαιτήσεις του οργανισµού από αυτό και µόνο το γεγονός της εγκυµοσύνης είναι αρκετά υψηλές, ώστε πολλές φυσιολογικές παράµετροι να διαφοροποιούνται κατά τη διάρκειά της. Είναι λοιπόν καιρός να εξετάσουµε, εάν η άσκηση την ίδια χρονικά περίοδο µε την εγκυµοσύνη επιδρά µε τέτοιο τρόπο, ώστε οι αλλαγές των φυσιολογικών παραµέτρων που προκαλούνται εξαιτίας της την κρίσιµη αυτή περίοδο, να ξεπερνάνε το όριο ασφαλείας για τη µητέρα και το παιδί που φέρνει στα σπλάγχνα της. Η άσκηση από µόνη της επιφέρει ανακατανοµή της ροής του αίµατος από τη περιοχή των σπλάγχνων προς τη περιοχή των ασκούµενων µυών. Κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης διερωτάται λοιπόν κανείς πόσο ασφαλές είναι για το έµβρυο ο ανταγωνισµός της ανακατανοµής του αίµατος, από τη περιοχή των οργάνων αναπαραγωγής στις ασκούµενες µυϊκές οµάδες.

5 υστυχώς τα αποτελέσµατα είναι διφορούµενα και πολλές από τις έρευνες είναι περιοριστικές, καθώς έχουν χρησιµοποιηθεί πειραµατόζωα και όχι άνθρωποι, ενώ τα πρωτόκολλα ποικίλουν και τα στοιχεία για τις προπονητικές µεθόδους και το αρχικό επίπεδο της φυσικής κατάστασης των δοκιµαζοµένων είναι ανεπαρκή. Έτσι λοιπόν έχουµε ποικίλα και αντικρουόµενα µεταξύ τους δεδοµένα που δυσκολεύουν την εξαγωγή συµπερασµάτων όπως: 1) ότι το κυκλοφοριακό σύστηµα των εγκύων γυναικών προσαρµόζεται ή δεν προσαρµόζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης 2) ότι το έµβρυο λαµβάνει µειωµένη οξυγόνωση κατά τη διάρκεια της άσκησης της µητέρας του, η οποία οφείλεται στη µειωµένη αιµάτωση των οργάνων αναπαραγωγής, αν και αυτή κινείται µέσα στα όρια ασφαλείας 3) ότι το έµβρυο, αν και λαµβάνει µειωµένη οξυγόνωση κατά τη διάρκεια της άσκησης της µητέρας του, σε ορισµένες περιπτώσεις αντεπεξέρχεται στη µειωµένη αιµάτωση της περιοχής, αποσπώντας µεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου από την υπάρχουσα κυκλοφορία της περιοχής 4) ότι η συνολική αιµάτωση των οργάνων αναπαραγωγής δεν αλλάζει κατά την άσκηση αλλά γίνεται ανακατανοµή της ροής του αίµατος στους διάφορους άλλους ιστούς. Έτσι στη περιοχή του πλακούντα ρέει περισσότερο αίµα, ώστε να αντεπεξέρχεται το έµβρυο στις επιπρόσθετες ανάγκες οξυγόνωσης 5) ότι παρατηρείται σηµαντική πτώση της αιµάτωσης του µυοκαρδίου σε ποσοστό 59% και ελάττωση της αρτηριακής πίεσης του οξυγόνου σε ποσοστό 19%, µε αποτέλεσµα ελλιποβαρή νεογέννητα. Σε µία µελέτη µε 54 εγκύους γυναίκες (Pommerance, 1974), οι οποίες υποβλήθηκαν σε πειραµατικό πρωτόκολλο άσκησης στο κυκλοεργόµετρο, οι 5 έδειξαν ταχυκαρδία του εµβρύου καθώς η καρδιακή συχνότητα του εµβρύου αυξήθηκε περισσότερο από 16 παλµούς. Η σηµαντική αύξηση της καρδιακής συχνότητας του εµβρύου είναι δείκτης της µειωµένης αιµάτωσης της περιοχής όπου βρίσκονται τα όργανα αναπαραγωγής και ως εκ τούτου της δείκτης της µειωµένης παροχής οξυγόνου για τις ανάγκες του εµβρύου. Φυσική Κατάσταση της Μέλλουσας Μητέρας:

6 Στα παραπάνω αναφερθέντα ευρήµατα η προηγούµενη ενασχόληση της µέλλουσας µητέρας µε την άθληση παίζει σηµαντικό ρόλο, καθώς οι έγκυες αθλήτριες, διαθέτοντας ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης υποβάλλονται σε µικρότερο ποσοστό µείωσης της αιµάτωσης της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Εποµένως, η πρώην καλή φυσική κατάσταση της εγκυµονούσας µητέρας προστατεύει το έµβρυο κατά την άσκηση, σε σχέση µε την εγκυµονούσα µητέρα που πρώτη φορά κατά τη περίοδο αυτή υποβάλλεται σε κάποια σωµατική δραστηριότητα. Για την µη αθλούµενη γυναίκα η ενεργειακή δαπάνη την περίοδο της εγκυµοσύνης της, ακόµη και των απλών καθηµερινών δραστηριοτήτων επιτυγχάνεται σε µεγαλύτερο ποσοστό επιβάρυνσης της µέγιστης ικανότητας παραγωγής έργου του ατόµου. Eάν η µέλλουσα µητέρα έχει καλή φυσική κατάσταση, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι θα είναι ανθεκτική στις καθηµερινές της δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε άσκηση χαµηλής έως µέτριας έντασης. Εάν αντίθετα η φυσική κατάσταση της εγκύου είναι χαµηλή, τότε ακόµη και οι απλές καθηµερινές της δραστηριότητες είναι πιθανόν να αγγίζουν τα µέγιστα όρια αντοχής της και δεν συνίσταται να ξεκινήσει οποιοδήποτε προπονητικό πρόγραµµα. Η εγκυµοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει η µέλλουσα µητέρα ένα προπονητικό πρόγραµµα, όταν ποτέ της προηγούµενα δεν είχε έρθει σε επαφή µε άσκηση και δεν είχε δοκιµάσει ένα τέτοιο πρόγραµµα. Ως εκ τούτου, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης εξαρτάται από τις προηγούµενες συνήθειες της εγκύου, όσον αφορά την σωµατική της δραστηριότητα, αλλά και τον γενικότερο δείκτη της φυσικής της κατάστασης. Η καλή φυσική κατάσταση της εγκυµονούσας γυναίκας έχει να κάνει όχι µε παραµέτρους που έχουν σχέση µε το βάρος, το µήκος του νεογέννητου, ή τις διάφορες επιπλοκές της εγκυµοσύνης, αλλά µε τη διάρκεια του τοκετού, η οποία µπορεί να γίνει πιο σύντοµη, καθώς οι γυµνασµένες γυναίκες εργάζονται µυϊκά εκείνη την ώρα του τοκετού εντονότερα, βοηθώντας και οι ίδιες τη κατάστασή τους.

7 Πλεονεκτήµατα της Άσκησης για την Μέλλουσα Μητέρα και το Έµβρυο: Αν τώρα εξετάσουµε τα πλεονεκτήµατα που έχει η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης τόσο για τη µητέρα όσο και για το έµβρυο θα διαπιστώσουµε ότι τα πλεονεκτήµατα είναι πολλά µεν για την εγκυµονούσα, µηδαµινά δε για το έµβρυο, πέραν του γεγονότος ότι η άσκηση της µητέρας του µπορεί να βοηθήσει, ώστε να δηµιουργηθούν λιγότερες επιπλοκές στη περίπτωση ενός δύσκολου τοκετού. Για παράδειγµα, η συστηµατική άσκηση της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της δεν επιδρά στη µεγαλύτερη αερόβια ικανότητα του εµβρύου. Κανένα πλεονέκτηµα για το έµβρυο δεν βρέθηκε στη µέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και σε παραµέτρους όπως η οξειδωτική, γλυκολυτική ή συσταλτική ιδιότητα του σκελετικού µυός. Αντίθετα τα πλεονεκτήµατα για τη µέλλουσα µητέρα όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών προετοιµασίας για εγκυµοσύνη είναι πολλά όπως: - Βελτίωση της φυσικής κατάστασης. - Μείωση του καρδιαγγειακού stress. - Αποφυγή υπερβολικού σωµατικού βάρους. - ιευκόλυνση την ώρα του τοκετού. (Η άσκηση επιφέρει αύξηση της ικανότητας παραγωγής έργου και λειτουργική βελτίωση των ειδικών µυών που δραστηριοποιούνται την ώρα του τοκετού). - Γρηγορότερη αποκατάσταση από τον τοκετό. - Βελτίωση στη στάση του σώµατος και στην εικόνα του ατόµου γι αυτή. - Ελάττωση του πόνου της σπονδυλικής στήλης στο ύψος της µέσης, που σχετίζεται µε την αλλαγή της στάσης του σώµατος κατά την διάρκεια της εγκυµοσύνης. Τη περίοδο αυτή η γυναίκα αποκτά διαφορετική στάση του σώµατος µε υπερέκταση του πάνω µέρους της σπονδυλικής στήλης για να αντεπεξέλθει το αυξανόµενο βάρος της κοιλιάς. Αυτή η αλλαγή στη στάση του σώµατος µαζί µε τη χαλάρωση των αρθρώσεων της λεκάνης, ώστε να διευκολυνθεί ο τοκετός, συχνά οδηγεί σε πόνο στο κάτω µέρος της σπονδυλικής στήλης. Η άσκηση δυναµώνει τη µέση και τους κοιλιακούς µυς ανακουφίζοντας έτσι το άτοµο από το πόνο που δηµιουργείται. - Αποφυγή διαβήτου που συνδέεται µε την κατάσταση της εγκυµοσύνης. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριµήνου της εγκυµοσύνης µερικές γυναίκες αναπτύσσουν διαβήτη, λόγω της αυξηµένης αντίστασης της ινσουλίνης στους υδατάνθρακες. Έτσι παραµένει περισσότερη γλυκόζη στο αίµα της εγκύου και το έµβρυο που τρέφεται µόνο µε γλυκόζη έχει επαρκή παροχή

8 σίτισης. Η χρόνια άσκηση ελαττώνει τις απαιτήσεις του οργανισµού για ινσουλίνη, αυξάνοντας τον µεταβολισµό των λιπών έναντι του µεταβολισµού των υδατανθράκων. Προσεκτικό αερόβιο πρόγραµµα βοηθάει στην αποφυγή τυχόν διαβήτου που µπορεί να προκαλέσει µία εγκυµοσύνη. Θα λέγαµε ότι µία νεαρή γυναίκα θα πρέπει να αθλείται ακριβώς επειδή θα γίνει µητέρα. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Με επιστηµονικά κριτήρια είναι πλεονέκτηµα για την έγκυο να αθλείται µέσα σε οριοθετηµένα προγράµµατα, από άποψης έντασης, διάρκειας και συχνότητας, γιατί έτσι αντισταθµίζεται η µείωση της φυσικής της κατάστασης που επιφέρει η αύξηση του σωµατικού βάρους της εγκυµοσύνης. Πρέπει να γνωρίζουµε ότι οι φυσιολογικές προσαρµογές που επιφέρει, για παράδειγµα, ένα αερόβιο πρόγραµµα όπως: αύξηση της µέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, µείωση της καρδιακής συχνότητας στην ηρεµία και σε υποµέγιστη προσπάθεια, µείωση του ποσοστού λίπους του σώµατος, δεν γίνονται εµφανείς στην κατάσταση της εγκυµοσύνης, γιατί ενδοκρινολογικοί και αιµοδυναµικοί παράγοντες που έχουν σαν στόχο να προστατέψουν το έµβρυο, επιδρούν αντιστρέφοντας τις φυσιολογικές αυτές προσαρµογές. Παρόλα αυτά όµως, τα µεγάλα µεταβολικά και καρδιο-αναπνευστικά αποθέµατα µιας υγιούς µητέρας την κάνουν να προσαρµοσθεί επιτυχώς στα δεδοµένα, έτσι ώστε η εγκυµοσύνη και η άσκηση να συνυπάρχουν χωρίς επιπτώσεις για τη µητέρα και το παιδί. Ένα ασφαλές πρόγραµµα αθλητικής δραστηριότητας για έγκυες γυναίκες φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Συστάσεις για Αερόβιο Αθλητικό Πρόγραµµα για Έγκυες Γυναίκες (Sady and Carpenter, 1989).

9 Eίδος Άσκησης Περπάτηµα, τζόκιγκ, στατικό ποδήλατο, κολύµβηση (σύµφωνα µε τις ικανότητες και την προηγούµενη εµπειρία της ασκούµενης γυναίκας). Καλό ζέσταµα µε ασκήσεις για όλες τις µυϊκές οµάδες και προοδευτική αύξηση της έντασης της άσκησης σύµφωνα µε τις συστάσεις του ειδικού επιστήµονα. Αποθεραπεία µε προοδευτική µείωση της έντασης της άσκησης και διατατικές ασκήσεις. Ένταση ιάρκεια Συχνότητα Καρδιακή συχνότητα < 150 κτύπους / λεπτό < 30 λεπτά 3 φορές / εβδοµάδα Είδος Αθλητικής ραστηριότητας Σπορ που περιλαµβάνουν την εκγύµναση µεγάλων µυϊκών οµάδων σε ρυθµικό είδος άσκησης και όχι στατικό, όπως περπάτηµα, τζόκιγκ και κολύµπι κρίνονται κατάλληλα. Όµως το τζόκιγκ, εάν δεν έχει δοκιµασθεί πριν την εγκυµοσύνη δεν συνίσταται τη περίοδο αυτή. Η εγκυµοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για ξεκινήσει κανείς µια νέα αθλητική δραστηριότητα που προηγουµένως δεν είναι εξοικειωµένος. Ιδιαίτερα, η οποιαδήποτε αύξηση της δραστηριότητας για µια γυναίκα µε µειωµένη φυσική δραστηριότητα πριν την εγκυµοσύνη δεν συνίσταται το πρώτο τρίµηνο της εγκυµοσύνης, όπου σχηµατίζονται όλα τα κύρια όργανα καθώς και το νευρικό σύστηµα του εµβρύου. Μετά από αυτό το διάστηµα, δηλαδή το δεύτερο τρίµηνο της εγκυµοσύνης και πάλι πολύ προσεκτικά το τρίτο τρίµηνο, µπορεί αυτή η γυναίκα να ακολουθήσει ένα πρόγραµµα, όπου η ένταση και η διάρκεια των ασκήσεων να βρίσκονται µέσα σε ασφαλή όρια. Η συµµετοχή σε αθλητική δραστηριότητα την περίοδο της εγκυµοσύνης προϋποθέτει ότι η γυναίκα αισθάνεται άνετα µε τη δραστηριότητα αυτή και δεν υπερβάλλει τις δυνάµεις της. Η βάση για την όποια συµµετοχή της εγκύου σε αθλητική δραστηριότητα πρέπει να βασίζεται µόνο στην ατοµική ικανότητα της γυναίκας.

10 Ακόµη κι εάν δεν έχει υπάρξει αθλητικά δραστήρια πριν την εγκυµοσύνη της µπορεί να το κάνει µε προσοχή µέσα στα πλαίσια του ατοµικού της επιπέδου. Το κολύµπι θεωρείται το ιδανικό σπορ κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, γιατί αφ ενός µεν λόγω της άνωσης του νερού δεν υφίσταται το πρόβληµα της βαρύτητας στη κίνηση του σώµατος και αφ ετέρου η δροσερή θερµοκρασία του νερού ( C) δεν δηµιουργεί υπερθερµία (αύξηση της εσωτερικής θερµοκρασίας της µητέρας και εποµένως και του εµβρύου). Αυτό πιστοποιήθηκε από µία έρευνα των (McMurray & Katz, 1990), όπου αξιολογήθηκαν έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια άσκησης στο νερό και στη ξηρά σε προσπάθεια που αντιστοιχούσε στο 70% της µέγιστης πρόσληψης οξυγόνου για 20 λεπτά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έµβρυο παρουσίαζε κάποιες καρδιακές αρρυθµίες στην άσκηση στη ξηρά, σε σχέση µε την άσκηση στο υδάτινο περιβάλλον. Αναερόβια αγωνίσµατα (σύντοµες προσπάθειες µεγάλης έντασης) και σπορ που περιέχουν απότοµες κινήσεις του σώµατος όπως το ράκετµπωλ, εµπεριέχουν το κίνδυνο τραυµατισµού. Επίσης τα οµαδικά σπορ, όπου προκαλείται σωµατική επαφή µε άλλη αγωνιζόµενη, δεν ενδείκνυνται την περίοδο αυτή. Οι ιδιαίτερα απαιτητικές διατατικές ασκήσεις που περιλαµβάνουν βαθιές κάµψεις και διατάσεις πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο αυτή γιατί ο κίνδυνος τραυµατισµού είναι µεγαλύτερος, εξαιτίας των διαφόρων ορµονών που επιδρούν την περίοδο αυτή και προκαλούν µεγαλύτερη χαλαρότητα στις αρθρώσεις, Επιπλέον, οι ασκήσεις σε ύπτια θέση θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι σ αυτή τη θέση το ταχέως αναπτυσσόµενο σε όγκο ενδοµήτριο εµποδίζει τη ροή του αίµατος από τα άκρα στη καρδιά προκαλώντας υπόταση. Εάν σε αυτή τη θέση η γυναίκα αισθανθεί ζαλάδα θα πρέπει να σταµατήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί αυτή η στάση. Επίσης, ενώ παλαιότερα υπήρχε σύγκρουση απόψεων στο θέµα συµµετοχής της εγκύου σε προγράµµατα άσκησης µε βάρη, σήµερα επικρατεί η άποψη ότι µία υγιής έγκυος µπορεί να ακολουθήσει ένα κατάλληλα καθοδηγούµενο πρόγραµµα ασκήσεων µε µικρά βαράκια, χωρίς καµία περίπτωση επιπλοκής της κατάστασής της. Ο στόχος της άσκησης µε βάρη είναι η βελτίωση της καλής στάσης του σώµατος, η ανακούφιση από τους πόνους της σπονδυλικής στήλης χαµηλά στη µέση και η

11 ενδυνάµωση του µυοσκελετικού συστήµατος της λεκάνης. Πάλι όµως οι ασκήσεις αυτές δεν θα πρέπει να εκτελούνται στην ύπτια θέση, γιατί εµποδίζεται η επάνοδος του αίµατος από τα κάτω άκρα στην καρδιά µε επακόλουθη υπόταση, ζαλάδα και προβλήµατα αιµάτωσης στην περιοχή όπου βρίσκεται το έµβρυο. Λήψη Υγρών κατά τη ιάρκεια της Άσκησης. Η αφυδάτωση είναι παράγων που υποβοηθά στην ανάπτυξη της υπερθερµίας, ως εκ τούτου η λήψη υγρών πριν την άσκηση και κάθε 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης κρίνεται απαραίτητη. Εάν οι ενδιαφερόµενες γυναίκες προ της εγκυµοσύνης τους ήταν αθλήτριες µεγάλων αποστάσεων και θέλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους µπορούν να το κάνουν µειώνοντας την ένταση άσκησης. Για παράδειγµα άσκηση διάρκειας λεπτών, διακοπτόµενη µε ενδιάµεσα διαλείµµατα 2-3 λεπτών, κατά τη διάρκεια των οποίων η λήψη υγρών παρασκευασµάτων θεωρείται αναγκαία, ιδιαίτερα εάν επικρατούν συνθήκες ζέστης. Οι επιδράσεις της υπερθερµίας είναι πολύ σοβαρές το πρώτο τρίµηνο, όπου η µέλλουσα µητέρα µπορεί να υπερβάλλει τις δυνάµεις της, καθώς δεν αντιλαµβάνεται την ύπαρξη της εγκυµοσύνης. Ένταση της Αθλητικής ραστηριότητας Μετά από επίπονη µελέτη όλων των διαφορετικών αποτελεσµάτων οι επιστήµονες κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι η άσκηση µε ένταση πάνω του µετρίου µπορεί να δηµιουργήσει στο έµβρυο µειωµένη οξυγόνωση, µε αποτέλεσµα πρόωρο τοκετό, µειωµένο σωµατικό βάρος του νεογέννητου και καθυστερηµένη ανάπτυξη. Η άσκηση για να είναι µέσα στα πλαίσια ασφαλείας, τόσο για τη µητέρα όσο και για το έµβρυο, πρέπει η ένταση της άσκησης να παραµένει σε επίπεδα χαµηλά έως µέτρια, σύµφωνα µε την ατοµική ικανότητα της ασκούµενης. Όλες οι έρευνες έδειξαν ότι ένα καλό επίπεδο έντασης φέρνει την καρδιακή συχνότητα σε επίπεδο κτύπους ανά λεπτό και ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 150 κτύπους το λεπτό. Η ένταση αυτή αντιστοιχεί τις περισσότερες φορές σε προσπάθειες από 60-70% της µέγιστης ικανότητας του ατόµου.

12 Οσον αφορά την καρδιακή συχνότητα του εµβρύου τα αποτελέσµατα των ερευνών είναι αντικρουόµενα, δηλαδή έχουν δείξει τόσο αύξηση της καρδιακής συχνότητας του εµβρύου (ταχυκαρδία) όσο και µείωση της καρδιακής συχνότητας του εµβρύου (βραδυκαρδία). Άσκηση µε ένταση τέτοια που θα επιφέρει στο έµβρυο ταχυκαρδία, δηλαδή πάνω από 160 κτύπους το λεπτό, σηµαίνει ότι το έµβρυο βρίσκεται σε υποξικές συνθήκες περιβάλλοντος. Σε µερικές από τις έρευνες έχει παρατηρηθεί ταχυκαρδία, η οποία όµως έχει συσχετισθεί περισσότερο µε τη διάρκεια της άσκησης (>30 λεπτά) και όχι µε την έντασή της. Ωστόσο, και η βραδυκαρδία του εµβρύου, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, έχει συσχετισθεί επίσης µε υποξικές συνθήκες για το έµβρυο. Η µείωση της αιµάτωσης των σπλάγχνων κατά τη διάρκεια της άσκησης και η µείωση της καρδιακής παροχής µετά την άσκηση ίσως εξηγούν τη βραδυκαρδία του εµβρύου που φαίνεται ότι είναι ένας αντανακλαστικός µηχανισµός, ώστε να αντεπεξέλθει το έµβρυο στο µειωµένο οξυγόνο που προσλαµβάνει, εξαιτίας των παραπάνω αναφερθέντων λόγων. ιάρκεια της Αθλητικής ραστηριότητας εν υπάρχει επίσης οµοφωνία για το θέµα της διάρκειας της άσκησης. Η διάρκεια της άσκησης οφείλει να είναι σύντοµη, ώστε να διατηρείται η εσωτερική θερµοκρασία σώµατος µέσα στα πλαίσια ασφαλείας για το έµβρυο (< C). Οπωσδήποτε για να έχει η άσκηση κάποια ωφέλιµα αποτελέσµατα πρέπει να είναι σε διάρκεια µεγαλύτερη από 5 λεπτά και µε ανώτατο όριο 30 λεπτά. Είναι φυσικό ότι η διάρκεια της άσκησης µέσα πάντα σε αυτά τα χρονικά όρια των 5-30 λεπτών θα να είναι ανάλογη της φυσικής κατάστασης του ατόµου και των συνηθειών που είχε η γυναίκα πριν την εγκυµοσύνη. Εάν η ένταση της άσκησης είναι λίγο µεγαλύτερη, η χρονική διάρκεια µπορεί να είναι συντοµότερη (15 λεπτά). Πάντως, ένα πρόγραµµα 3 φορές την εβδοµάδα από λεπτά µε 60-70% προσπάθεια έχει ευεργετικά αποτελέσµατα για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης της µητέρας, χωρίς επιπλοκές στο έµβρυο.

13 Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Όλες οι συµβουλευτικές οδηγίες για το θέµα της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης βασίζονται σε συµπεράσµατα ειδικών γιατρών, το οποία όµως στηρίζονται σε περιορισµένα επιστηµονικά δεδοµένα. Ως εκ τούτου, στην εφαρµογή τους µπορεί να θεωρηθούν συντηρητικά και πολύ γενικά. Εκ των πραγµάτων όµως, η περίοδος της εγκυµοσύνης είναι µία περίοδος που διάγεται συντηρητικά και δεν ενδείκνυται για να δοκιµάζονται σωµατικά όρια όπως κάποιες αθλήτριες εσφαλµένα µπορούν να θεωρούν. Έτσι, οι οδηγίες για άσκηση πρέπει να εξατοµικεύονται, λαµβάνοντας υπόψη την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, το στάδιο εγκυµοσύνης, την ένταση και τη κόπωση που δηµιουργείται µε την άσκηση, αναπροσαρµόζοντας συνεχώς ένα τέτοιο πρόγραµµα. Ενδεικτικά προϋποθέτει: Ενηµέρωση του ειδικού γιατρού και χορήγηση άδειας συµµετοχής. Ασκήσεις όπου το βάρος του σώµατος δεν µεταφέρεται στο χώρο (κολύµπι, ποδήλατο κ.α.) είναι προτιµότερες από ασκήσεις όπου το σωµατικό βάρος µεταφέρεται στο χώρο (τζόγκιγκ, τρέξιµο). Στατικό ποδήλατο είναι προτιµότερο από το κανονικό ποδήλατο, λόγω των αλλαγών του βάρους και της ισορροπίας κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Ασκήσεις ειδικού τύπου όπως υπερεκτάσεις πρέπει να αποφεύγονται. Το ποσοστό έντασης θα πρέπει να καθορίζεται σε ατοµική βάση. Αποφυγή έντονης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του πρώτου τριµήνου της εγκυµοσύνης. Αύξηση της ποσότητας ή της ποιότητας της άσκησης (ένταση) θα πρέπει να λαµβάνει χώρα προοδευτικά, ιδιαίτερα σε γυναίκες µη δραστήριες αθλητικά την προ της εγκυµοσύνης τους περίοδο. Το πρόγραµµα θα πρέπει να περιλαµβάνει προοδευτικά αυξανόµενη προθέρµανση και προοδευτικά µειούµενη αποθεραπεία. Αργό περπάτηµα ή στατικό ποδήλατο µε χαµηλή επιβάρυνση ενδείκνυται για προθέρµανση, ενώ στατικές διατάσεις δεν πρέπει ποτέ να φθάνουν ως το σηµείο της µέγιστης αντίστασης, καθώς οι χαλαροί σύνδεσµοι στις αρθρώσεις, λόγω εγκυµοσύνης, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυµατισµού. Αποφυγή ασκήσεων στην ύπτια θέση και σε παρατεταµένη ορθοστασία, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίµηνο της εγκυµοσύνης. Τέτοιες ασκήσεις είναι

14 καλύτερα να γίνονται σε ηµικάθισµα µε τα πόδια σε κάµψη και τα γόνατα ψηλά. Ασκήσεις γιόγκας µπορούν να χρησιµοποιηθούν, τροποποιηµένες στις διάφορες στάσεις, καθώς προσφέρουν συνδυασµό χαλάρωσης και βελτίωσης του µυϊκού τόνου. Ασκήσεις κοιλιακών (sit ups) µπορούν να χρησιµοποιηθούν, αλλά από ευκολότερη θέση και στη µισή απόσταση, καθώς και ασκήσεις ραχιαίων, που ξεκινούν από επάνω και πηγαίνουν αργά προς τα κάτω. Εάν απαιτείται σκύψιµο να γίνεται µετά από κάµψη των γονάτων και των ισχύων και όχι της µέσης. Να µην λυγίζει η µέση χωρίς τη κάµψη των γονάτων. Αποφυγή άσκησης σε θερµό και υγρό περιβάλλον. Αποφυγή άσκησης κολύµβησης ή υδρογυµναστικής σε νερό κρύο ή ζεστό. Υδροµασσάζ σε ζεστό νερό πάνω από 38 0 C µπορεί να είναι µοιραίο για το έµβρυο. H προπόνηση δύναµης µε τη χρήση ελεύθερων βαρών θα πρέπει να αποφεύγεται και να προτιµώνται τα ισοκινητικά µηχανήµατα, χρησιµοποιώντας χαµηλή επιβάρυνση και αρκετές επαναλήψεις, ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος τυχόν τραυµατισµού των συνδέσµων, αλλά και γενικότερου τραυµατισµού, καθώς προχωρά η εγκυµοσύνη. Αποφυγή άσκησης σε πάτωµα µε σκληρή επιφάνεια. Να χρησιµοποιείται ξύλινο πάτωµα ή µοκέτα, η οποία παρέχει σταθερή κίνηση στο πόδι. Η καρδιακή συχνότητα της µητέρας να µην ξεπερνάει τους 140 παλµούς ανά λεπτό στη κορύφωση της άσκησης και εάν είναι περισσότερο εντατική να µην ξεπερνάει τα 15 λεπτά σε διάρκεια. Απαγορευτικά σπορ είναι το µπάσκετ, βόλεϊ, ενόργανη, καταδύσεις, υποβρύχια κατάδυση σκι και πατινάζ, ενώ το τένις, το ράκετµπωλ και το µπάντµιγκτον είναι επίσης απαγορευτικά, εξαιτίας ζητηµάτων υπερθέρµανσης και µέγιστων διατατικών κινήσεων. Ιδανικό ρουχισµό αποτελούν τα ευρύχωρα ρούχα µε κοντά µανίκια, τα οποία κατά την αποθεραπεία θα αποµακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να είναι ευκολότερη η αποβολή θερµότητας από το δέρµα στο περιβάλλον. Λήψη υγρών παρασκευασµάτων πριν, κατά τη διάρκεια και µετά την άσκηση, ώστε να διασφαλισθεί επαρκής ενυδάτωση του σώµατος. Περιοδικά διαλείµµατα 2 3 λεπτών κάθε 10 λεπτά άσκησης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποξικού ή θερµικού συνδρόµου στο έµβρυο. Αποφυγή άσκησης όταν η έγκυος νοιώθει κάπως κουρασµένη. Αυτό το τελευταίο αναφέρεται ιδιαίτερα σε αθλήτριες που ανησυχούν πολύ για τη

15 φυσική τους κατάσταση τη περίοδο αυτή. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τακτικά µέσα στη χρονική περίοδο της εγκυµοσύνης για να προσφέρει κάποια οφέλη, διαφορετικά καλύτερα να µην ασκείται το άτοµο καθόλου αυτή τη περίοδο γιατί µπορεί να προκαλέσει τραυµατισµό. Η θερµιδική πρόσληψη να είναι επαρκής για να µπορούν να αντιµετωπισθούν οι ανάγκες τόσο της εγκυµοσύνης, όσο και της άσκησης. Μεγαλύτερη ποσοτική λήψη υδατανθράκων, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιµία (µείωση της γλυκόζης του αίµατος) λόγω της άσκησης, η οποία επαναλαµβανόµενα οδηγεί σε µη επαρκή σίτιση του εµβρύου. Άµεση ενηµέρωση και συµβουλή του ειδικού γιατρού για οποιαδήποτε ανωµαλία ή περίεργα συµπτώµατα παρουσιασθούν. Βιβλιογραφία Αυλωνίτου Ελένη. Γυναίκα και Αθληση. Τζιάς: Εκδοτική ιαφηµιστική, Κηφισίας 37 Μαρούσι, Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, ΟΑΚΑ, Αθήνα, McMurray, R.G. and Katz, V.L. Thermoregulation in Pregnancy. Imlications for Exercise. Sports Medicine 10(3): , Pomerance, J., Gluck, L., Lynch, V. Physical Fitness in Pregnancy: its Effect on Pregnancy Outcome. Am. Journal Obstet. Gynecol. 119: ,1974. Sady, S.P. and Carpenter, M.W. Aerobic Exercise during Pregnancy. Special Considerations. Sports Medicine 7: , 1989.

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η άσκηση, επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτά ενδέχεται να είναι παροδικά ή μόνιμα ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Φυσιολογία της Άσκησης Λειτουργία καρδιαγγειακού συστήματος Καρδιαγγειακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/

ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/ FITNESS: ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ FITNESS ΕΝΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΚ 913

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΚ 913 MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουµε πως η προπόνηση µπορεί να µεγιστοπιήσει τις δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Δρ Παναγιώτης Β. Τσακλής ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Εργαστήριο Εµβιοµηχανικής & Εργονοµίας Άσκηση?? «Η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιµετώπιση του διαβήτη» Βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Καρδιαγγειακή ανταπόκριση στην οξεία άσκηση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Καρδιαγγειακό σύστημα Καρδιαγγειακό σύστημα Κύριες λειτουργίες Μεταφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Εισηγητής: Πήδουλας Γεώργιος Msc. 1 ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Βελτιώνει την κεντρική και περιφερική ροή αίματος και ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B ΟΡΙΣΜΟΣ Γενικά με τον όρο αντοχή εννοούμε την φυσική (σωματική) και ψυχική ανθεκτικότητα του παίκτη στην κόπωση σε επιβαρύνσεις μεγάλης διάρκειας και

Διαβάστε περισσότερα

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Η Αερόβια προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Εισαγωγή Αντοχή είναι η ικανότητα αντίστασης του παιδικού οργανισμού στην κόπωση. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουµε πως η προπόνηση µπορεί να µεγιστοποιιήσει τις δυνατότητες των ενεργειακών µας

Διαβάστε περισσότερα

Σωµατική άσκηση και υγεία Βραχυπρόθεσµα και µακροπρόθεσµα οφέλη ρ Παναγιώτης Β. Τσακλής ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Εργαστήριο Εµβιοµηχανικής & Εργονοµίας ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Οι ασκήσεις κατηγοριοποιούνται γενικά σε τρεις τύπους

Διαβάστε περισσότερα

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστήμιου Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας «Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών». ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Δευτέρα, 31 Αύγουστος :22 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :48

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Δευτέρα, 31 Αύγουστος :22 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :48 Τα οφέλη για την υγεία που κερδίζονται μέσω της αερόβιας άσκησης έχουν αποδειχτεί. Η έρευνα έχει δείξει ότι συστηματική και μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Άσκηση και προπόνηση για παιδιά και εφήβους Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Ανάπτυξη, εξέλιξη και ωρίμανση Ανάπτυξη: αύξηση του σώματος ή μελών του

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Κατανάλωση ενέργειας και κόπωση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Κατανάλωση ενέργειας Συντελεστής απόδοσης Απόδοση μεταβολισμού υποστρωμάτων 40% à ATP

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΑΚΧΑΡΩΝ-ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΔ -ΜΕΙΩΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ. Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές ιάρκεια ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ. Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές ιάρκεια ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές Βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Ορισμός Είναι η προοδευτική σωματική, ψυχική και νοητική προετοιμασία του ποδοσφαιριστή πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα με σκοπό τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ οι μαθητές του Α2 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΙΣΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Φυσική δραστηριότητα Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Δεδομένα έρευνας Το 24% περίπου των παιδιών δεν συμμετέχει σε καμία οργανωμένη φυσική δραστηριότητα. Μόλις το 4% δεν συμμετέχει σε

Διαβάστε περισσότερα

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή είναι η ικανότητα: α. αντίστασης στην κόπωση και β. γρήγορης ανάληψης. Η ικανότητα αντοχής χαρακτηρίζεται από: Ø Τη σωματική, πνευματική και ψυχική ικανότητα του ατόμου να

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Αναπνευστική ανταπόκριση στην οξεία άσκηση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Αναπνευστικό σύστημα Αναπνευστικό σύστημα Εξωτερική αναπνοή Η μεταφορά αερίων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ. μαμά ΓΥΝΑΙΚΑ. magazine

ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ. μαμά ΓΥΝΑΙΚΑ. magazine ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ Ο όρος αναζωογονητική άσκηση αναφέρεται σε οποιασδήποτε μορφής προγραμματισμένη τακτική άσκηση που εφαρμόζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. #07

Διαβάστε περισσότερα

Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή;

Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή; Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή; Ορισμός διαλειμματικής προπόνησης + + + Τρέξιμο Επαναφορά Τρέξιμο Επαναφορά ΑΝΤΟΧΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Ικανότητα διατήρησης κάποιου έργου

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας

Στέφανος Πατεράκης. Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Φυσικοθεραπευτής, καθηγητής φυσικοθεραπείας Γενικά : Χαλάρωση είναι η ηρεμία και η ανάπαυση του σώματος και του μυαλού, δηλ. το αντίθετο του στρες. ΧΑΛΑΡΩΣΗ: επιστημονικά ορίζεται η κατάσταση κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ P.N.FTh M.TTh ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ VO2=COX A VO2 CO=ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ A VO=ΑΡΤΗΡΙΟ ΦΛΕΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΆΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΆΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΆΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ WWW.ALSACADEMY.ORG ΟΦΈΛΗ ΆΣΚΗΣΗΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ Αύξηση / βελτίωση / διατήρηση της μυϊκής απόδοσης Βελτίωση οστικής μάζας οστών Μείωση του ρίσκου μυϊκών τραυματισμών κατά την φυσική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Ορισμός άσκησης αντίστασης Οποιοδήποτε είδος ενεργητικής άσκησης στο οποίο υπάρχει εξωτερική

Διαβάστε περισσότερα

1 -Μέγιστη Επανάληψη (1-ΜΕ) Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης. Φυσική Κατάσταση

1 -Μέγιστη Επανάληψη (1-ΜΕ) Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης. Φυσική Κατάσταση Βασικά Στοιχεία και Έννοιες της Άσκησης µε Βάρη Φυσική Κατάσταση Το σύνολο των φυσικών ικανοτήτων που καθορίζουν την επίδοση Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Μαζικός Αθλητισµός Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες

Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες Συµµαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ Δίπλα Κωνσταντίνα, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ Της ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ & Προπονητικοί Κύκλοι. Βασίλης Κρομμύδας

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ Της ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ & Προπονητικοί Κύκλοι. Βασίλης Κρομμύδας ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ Της ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ & Προπονητικοί Κύκλοι Βασίλης Κρομμύδας www.coachingservices.gr Το Τρίαθλο όπως και τα τρία επιμέρους αθλήματα που αποτελείται (Κολύμβηση- ποδηλασία- τρέξιμο) συγκαταλέγονται

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω παρατίθενται οι σηµαντικότερες λειτουργίες του δροµικού κοµπιούτερ:

Παρακάτω παρατίθενται οι σηµαντικότερες λειτουργίες του δροµικού κοµπιούτερ: ΡΟΜΙΚΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ/ ΦΟΡΗΤΟ ΚΑΡ ΙΟΣΥΧΝΟΜΕΤΡΟ POLAR RS800sd Το να µάθεις να τρέχεις µε γρηγορότερο και διασκελισµό µπορεί να αυξήσει δραµατικά την απόδοσή σας σε αγωνίσµατα µεγάλων αποστάσεων όπως το τρίαθλο,

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμάς Χριστούλας Αναπλ. Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Η αίσθηση του κρύου Το στρες που ασκείται από το ψύχος στον οργανισμό μας, κατά την έκθεση του ανθρώπου σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη ταξινόμιση της φυσικής κατάστασης Δύναμη Αντοχή φυσική κατάστασ η Ταχύτητα Ευλυγισία ποιοι ασχολούνται με την άσκηση με βάρη οι αθλητές της άρσης βαρών, οι

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Ο ρόλος της κίνησης είναι πολύ σημαντικός, ήδη από νωρίς στην ανάπτυξη του παιδιού Αισθησιοκινητική μάθηση Κινητική ανάπτυξη Σωματική ανάπτυξη Συναισθηματική ανάπτυξη Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D.

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία Μεταβολικές ασθένειες και άσκηση Άσκηση και αρτηριακή πίεση Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Καρδιά Καρδιά Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Η Σ Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Τ Η Σ ( Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α & Α Δ Ε Ι Α Α Σ Κ Η Σ Η Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Σ Τ Ο Ν Κ Λ Α Σ Σ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 7: Προγραμματισμός προπόνησης ανάπτυξης φυσικής κατάστασης Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας

Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας Φυσική Αγωγή Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας Καλογήρου ηµ. καθηγητής Φ.Α. Fitness ή Καλή Φυσική κατάσταση Σύντοµη περιγραφή-ορισµός Fitness είναι µια συνειδητά επιδιωκόµενη κατάσταση ψυχοσωµατικής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

Ζήση Βασιλική, PhD 1

Ζήση Βασιλική, PhD 1 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ για τους ηλικιωμένους Τα προγράμματα άσκησης θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους ηλικιωμένους και όχι μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου»

Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου» Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου» Από τους βασικότερους στόχους της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι ο «διά βίου άσκηση και υγεία». Η Ελλάδα κατέχει την αρνητική

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής

Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής κωδ. μαθήματος Ν314 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουμε πως η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Πολιομυελίτιδα Νόσος που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Αρχές της προπόνησης Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Μυϊκή δύναμη Δύναμη: η μέγιστη δύναμη που μπορεί ένας μυς ή ομάδα μυών να παράγουν. 1 μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως είσαι αφυδατωμένος; Πως θα είσαι σίγουρος ότι ενυδατώθηκες επαρκώς Πριν - Κατά τη διάρκεια - Μετά την άσκηση;

Μήπως είσαι αφυδατωμένος; Πως θα είσαι σίγουρος ότι ενυδατώθηκες επαρκώς Πριν - Κατά τη διάρκεια - Μετά την άσκηση; Μήπως είσαι αφυδατωμένος; Πως θα είσαι σίγουρος ότι ενυδατώθηκες επαρκώς Πριν - Κατά τη διάρκεια - Μετά την άσκηση; Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η εξάτμιση του ιδρώτα είναι ο βασικός μηχανισμός για την

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ Η ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικό προπονητικό πρόγραμμα για τον Μαραθώνιο δρόμο. Δρ. Γιώργος Λουκαΐδης, PhD Εργοφυσιολόγος Δρό.Με.Α. Racing

Ενδεικτικό προπονητικό πρόγραμμα για τον Μαραθώνιο δρόμο. Δρ. Γιώργος Λουκαΐδης, PhD Εργοφυσιολόγος Δρό.Με.Α. Racing Ενδεικτικό προπονητικό πρόγραμμα για τον Μαραθώνιο δρόμο Δρ. Γιώργος Λουκαΐδης, PhD Εργοφυσιολόγος Δρό.Με.Α. Racing Ο Μαραθώνιος δρόμος αποτελεί ίσως το μαζικότερο και πιο ιστορικό αγώνισμα στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

«Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή

«Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή «Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή Ερευνητική Εργασία Β Τάξης 1 ου Γενιού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους 2013-2013 Ομάδα Δ ΥΓΙΕΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική Εργοφυσιολογία

Πειραµατική Εργοφυσιολογία Πειραµατική Εργοφυσιολογία Αρτηριακή πίεση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Καρδιά Η καρδιά είναι μυϊκό όργανο και περικλείεται από το περικάρδιο (ινώδης σάκος). Η καρδιά χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ BCPT 101- Φυσική Αγωγή Ι Μάθηµα 1. Μεταφορά ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης

ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ BCPT 101- Φυσική Αγωγή Ι Μάθηµα 1. Μεταφορά ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης 1 ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ BCPT 101- Φυσική Αγωγή Ι Μάθηµα 1 Μεταφορά ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης Η µεταφορά ενέργειας στο σώµα διαφέρει ανάλογα µε το είδος της άσκησης, τη διάρκεια, την ένταση και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΒασίληςΜούγιος, PhD ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ http://mougios.webpages.auth.gr Μεταβολικό σύνδροµο Παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από:

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση υγρών και τροφίµων κατά τη διάρκεια της άσκησης

Κατανάλωση υγρών και τροφίµων κατά τη διάρκεια της άσκησης Κατανάλωση υγρών και τροφίµων κατά τη διάρκεια της άσκησης Μακρυλλός.Γ. Μιχάλης Msc Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Sports Nutrition @ Human Metabolism Γενικά Η παρατεταµένη άσκηση υψηλής έντασης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 1 Η φυσιολογική καρδιά είναι µία πολύ δυνατή αντλία φτιαγµένη από µυϊκό ιστό, που λειτουργεί εντατικά και συνεχώς. Έχει περίπου τις διαστάσεις µιας ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προπόνηση της δύναµης στο ποδόσφαιρο Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ποδοσφαιριστής

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική Εργοφυσιολογία

Πειραµατική Εργοφυσιολογία Πειραµατική Εργοφυσιολογία Θερμορύθμιση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Θερμική ισορροπία Δυναμική ισορροπία μεταξύ παραγόντων που προσδίδουν και αφαιρούν θερμότητα: Βασικός μεταβολισμός,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Αρχές προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ευάγγελος Αλμπανίδης Ph.D., Καθηγητής

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ευάγγελος Αλμπανίδης Ph.D., Καθηγητής ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Ευάγγελος Αλμπανίδης Ph.D., Καθηγητής Άσκηση & Οστεοπόρωση Η άσκηση συντελεί στην απόκτηση μεγαλύτερης κορυφαίας οστικής πυκνότητας Η άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

1. Η αναπνευστική λειτουργία. 2. Η κεντρική λειτουργία. 3. Η περιφερική λειτουργία. 4. Ο μυϊκός μεταβολισμός

1. Η αναπνευστική λειτουργία. 2. Η κεντρική λειτουργία. 3. Η περιφερική λειτουργία. 4. Ο μυϊκός μεταβολισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ VO2max Βαμβακούδης Ευστράτιος Επίκουρος Καθηγητής Εργοφυσιολογικής Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Προπόνηση στον αγωνιστικό αθλητισμό Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Εισαγωγή Θετικό προπονητικό stress: η προπόνηση που προκαλεί βελτίωση στην αθλητική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ Μοντέλο σχεδιασμού της προπόνησης Έλεγχος / Διάγνωση της παρούσας προπονητικής και αγωνιστικής κατάστασης Καθορισμός στόχων προπόνησης Πλάνο προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD ΤΕΦΑΑ - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σήμερα θα μιλήσουμε για τα εξής θέματα: Τι κερδίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth.gr Βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας

Κράμπα. Παράγοντες πρόκλησης μυϊκής κράμπας Κράμπα -Η εμφάνιση κράμπας είναι συχνότερη σε άτομα της 3ης ηλικίας, σε μη γυμνασμένους και υπέρβαρους ανθρώπους ακόμα και στους αθλητές,ιδίως ύστερα απο μακρά εξαντλητική προσπάθεια και έντονη εφίδρωση.

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης ΙΙ: Ταχύτητα - Ρυθµός αγώνα - Αποκατάσταση

Μέθοδοι Προπόνησης ΙΙ: Ταχύτητα - Ρυθµός αγώνα - Αποκατάσταση ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης ΙΙ: Ταχύτητα - Ρυθµός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΙΒΑΣ Γ.

ΓΡΙΒΑΣ Γ. Άσκηση και υγεία Η άσκηση είναι συνδεδεμένη με τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου, και αποτελεί την καταλληλότερη «μη φαρμακευτική» παρέμβαση για την πρόληψη και αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων (παχυσαρκία,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα ανάπτυξης. Μορφές µυϊκής δραστηριότητας Νευρικό σύστηµα

Θέµατα ανάπτυξης. Μορφές µυϊκής δραστηριότητας Νευρικό σύστηµα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η φυσιολογία του ποδοσφαίρου Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Θέµατα ανάπτυξης Μεταφορά Ο2 Πνευµονικός

Διαβάστε περισσότερα

SYNERGY MOVEMENTS TRAINING SEMINAR SERIES

SYNERGY MOVEMENTS TRAINING SEMINAR SERIES SYNERGY MOVEMENTS TRAINING SEMINAR SERIES H Maximum Fitness σε συνεργασία µε τη Gymnastika διοργανώνουν µια νέα ολοκληρωµένη σειρά σεµιναρίων σχεδιασµένη για οποιονδήποτε γυµνάζει αθλητές ή αθλούµενους.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ & ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ & ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ & ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Θωμάκος Πιέρρος Προπονητής Φ. Κατάστασης Ποδοσφαίρου, Δρ. Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ερευνητική εργασία project. 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΣΧ.ΕΤΟΣ «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;» Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Υποθέμα: ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΑΝΤΗ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΣΟ ΜΑΡΙΑ ΧΟΚΑΡ ΤΑΪΜΟΥΡ ΑΛΙ ΠΑΠΑ ΑΝΙΣΑ «Η ποδηλασία φέρνει μεγαλύτερη ισορροπία, οι ορμόνες που προκαλούν στρες μειώνονται και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην άσκηση με αντίσταση. Ισομετρική Ενδυνάμωση. Δρ. Φουσέκης Κων/νος. Καθηγητής Εφαρμογών. Kων/νος Φουσέκης, Καθηγητης Εφ.

Εισαγωγή στην άσκηση με αντίσταση. Ισομετρική Ενδυνάμωση. Δρ. Φουσέκης Κων/νος. Καθηγητής Εφαρμογών. Kων/νος Φουσέκης, Καθηγητης Εφ. Εισαγωγή στην άσκηση με αντίσταση Ισομετρική Ενδυνάμωση Δρ. Φουσέκης Κων/νος. Καθηγητής Εφαρμογών Άσκηση με αντίσταση Αντίσταση με αντίσταση είναι μια ενεργητική εκγύμναση (δυναμική ή στατική μυϊκή συστολή)

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Μάνου Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ. vmanou@phed.auth.gr

Βασιλική Μάνου Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ. vmanou@phed.auth.gr Βασιλική Μάνου Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ vmanou@phed.auth.gr ύναμη Φυσική κατάσταση Συντονιστικές ικανότητες Αντοχή Ταχύτητα Κινητικότητα (ευκαμψία-ευλυγισία) Η ικανότητα του ατόμου να εκτελεί μέτριες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ. Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσηµάτων Β Καρδιολογική Κλινική. Ενηµερωτικό Έντυπο

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ. Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσηµάτων Β Καρδιολογική Κλινική. Ενηµερωτικό Έντυπο ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Β Καρδιολογική Κλινική Ενηµερωτικό Έντυπο ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Οι γυναίκες σήµερα πληρώνουν (όπως και οι άνδρες) το τίµηµα της σύγχρονης ζωής. Η παράταση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Εισαγωγή Η ολοένα αυξανόμενη εισροή παιδιών και εφήβων στον χώρο του αθλητισμού αλλά και η συστηματικά διογκούμενη αναλογία παιδιών και εφήβων με χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική

Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική επανένταξη Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Τί είναι η εργομετρία;

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Τί είναι η εργομετρία; ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Τί είναι η εργομετρία; Είναι η διαδικασία μέσω της οποίας μετριούνται και μελετούνται τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και οι φυσικές ικανότητες του ανθρώπου. Η εργομετρία χρησιμοποιεί εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. Ελένη Αυλωνίτου, Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολόγος Εθνικό Κέντρο Aθλητικών Ερευνών

ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. Ελένη Αυλωνίτου, Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολόγος Εθνικό Κέντρο Aθλητικών Ερευνών ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ Ελένη Αυλωνίτου, Ph.D. Διδάκτωρ Εργοφυσιολόγος Εθνικό Κέντρο Aθλητικών Ερευνών Η ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Μελετά το τρόπο που ανταποκρίνεται ο οργανισμός σε ένα συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΚ 913

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΚ 913 MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

Το Εβδοµαδιαίο και το Ηµερήσιο Πλάνο

Το Εβδοµαδιαίο και το Ηµερήσιο Πλάνο ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Το εβδοµαδιαίο και το ηµερήσιο πλάνο ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Το Εβδοµαδιαίο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης - Θεραπευτική Άσκηση

Φυσιολογία της Άσκησης - Θεραπευτική Άσκηση Φυσιολογία της Άσκησης - Θεραπευτική Άσκηση Αναστάσιος Φιλίππου, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας Άσκηση, παράγοντες κινδύνου και χρόνιες νόσοι Οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η. Ζαχαρόγιαννης, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ & ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ)

Η. Ζαχαρόγιαννης, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ & ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Η. Ζαχαρόγιαννης, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ & ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) ΑΝΤΟΧΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Ικανότητα διατήρησης κάποιου έργου για όσο το

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας

1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας 1.4 Φυσιολογικές αντιδράσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας Η αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φυσιολογικών απαντήσεων, η ένταση και η έκταση των οποίων εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΟΚΙΝΕΣ, ΜΥΟΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Χαρά Κ. Δελή, PhD

ΚΥΤΟΚΙΝΕΣ, ΜΥΟΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Χαρά Κ. Δελή, PhD Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΚΥΤΟΚΙΝΕΣ, ΜΥΟΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Χαρά Κ. Δελή, PhD Εργαστήριο Φυσιολογίας, Βιοχημείας και Διατροφής της Άσκησης Σχολή Επιστήμης Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΕΜ:16022 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΕΜ:16022 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΕΜ:16022 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εργασία αυτή αναφέρεται κατά κύριο λόγο στις προσαρμογές που λαμβάνουν χώρα στην καρδιά και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συγγραφική ομάδα: Δίπλα Κωνσταντίνα, Ph.D., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ Καρατράντου Κωνσταντίνα, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Ιπποκράτης

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Τραυματισμοί του Νωτιαίου Μυελού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΟΡΟΣ ΣΕ ΝΕΟΓΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, είναι οι ατέλειες στη δομή της καρδιάς, που είναι παρούσες κατά τη γέννηση. Μια από αυτές είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο 1. Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών κυττάρων του αίματος; α. μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα β. μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, άλατα, ορμόνες και πρωτεΐνες γ. μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι

Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Αναπνοή και ήχος Ομιλία και τραγούδι Σχέδιο εργασίας της Α τάξης Γελ. Πελοπίου Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαδημητρίου Νικόλαος Αναπνοή Μέλη : Αγγελόπουλος Γιάννης Τσιπολίτης Γιώργος Η αναπνοή σε επίπεδο οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης. Τίτλος Διάλεξης

Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης. Τίτλος Διάλεξης Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης κωδ. Μαθήματος N162 Τίτλος Διάλεξης Περιοδισμός για την ανάπτυξη της μυϊκής ισχύος και πρωτόκολλα προπόνησης για το bodybuilding Η Ισχύς ως Μηχανικό Μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα