ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ). ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ*

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ (1632-1642). ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ*"

Transcript

1 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΕΩΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΑ 7 (2007) ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ). ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ* Στις 12 Ιουλίου του 1590 η βενετική σύγκλητος ενέκρινε νόμο, με τον οποίον επιχειρούσε να κωδικοποιήσει το νομικό πλαίσιο της καταχιΰρισης των γάμων, των γεννήσεων και των βαπτίσεων των βενετών ευγενών (nobili veneti) της Κρήτης 1. Στο εξής, οι δηλώσεις των πράξεων αυτών θα καταγράφονταν αφενός σε επίσημα βιβλία από περγαμηνή, τα οποία θα φυλάσσονταν στις καγκελαρίες, στις γραμματείες δηλαδή των τριών πόλεων της Κρήτης, Χάνδακα, Ρεθύμνου και Χανίων, και αφετέρου σε πρόχειρα τετράδια. Τα τετράδια αυτά θα αποστέλλονταν από τη Μητρόπολη και θα παραδίδονταν πάλι σε αυτήν από τους εκάστοτε επικεφαλής της διοίκησης του * Η παρούσα μελέτη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του υποέργου «Ελληνικές Κοινότητες και Ευρωπαϊκός Κόσμος (13ος-19ος αι.). Μορφές αυτοδιοίκησης, κοινωνική οργάνωση, συγκρότηση ταυτοτήτων» του προγράμματος ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ II. που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική εποπτεία των καθηγητριών κ.κ. Όλγας Κατσιαρδή-Hering και Αναστασίας Παπαδία-Λάλα και της αναπληρώτριας καθηγήτριας κ. Μαρίας Ευθυμίου. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ - Ενίσχυση Πανεπιστημιακών Ερευνητικιον Ομάδων» με ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και με ποσοστό 25% από Εθνικούς Πόρους. 1. Για την ιστορία της βενετοκρατούμενης Κρήτης από την πλούσια βιβλιογραφία βλ., συνθετικά, ΧΡΎΣΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ, Η Κρήτη στη διάρκεια της περιόδου της βενετοκρατίας ( ), στο: Κρήτη: Ιστορία και Πολιτισμός, Ν. Μ. ΠΑΝΑΠΩΤΑΚΗΣ (επιμ.), τ. 2, Κρήτη 1988, σ Θ. ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ Ιστορία της Κρήτης, Ηράκλειο , σ Όψεις της ιστορίας τον βενετοκρατούμενου Ελληνισμού. Αρχειακά τεκμήρια, ΧΡΥΣΑ Α. ΜΑΛΤΕΖΟΥ (επιστημονική διεύθυνση), Αθήνα 1993, σε πολλά σημεία. Ειδικά για τη διάκριση του πληθυσμού, μέσα από μακραίωνες διαδικασίες, σε τέσσερις κοινωνικές τάξεις, τους βενετούς ευγενείς (nobili veneti), τους κρητικούς ευγενείς (nobili cretensi), που απάρτιζαν τα κατά περιοχές συμβούλια των ευγενών/ευγενών-φεουδαρχών του νησιού, τους αστούς/πολίτες (cittadini), τον λαό και τους αγροτικούς πληθυσμούς, βλ. στα παραπάνω έργα, σε πολλά σημεία, καθώς και ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Ο θεσμός των αστικών κοινοτήτων στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (13ος-18ος αι.). Μια συνθετική προσέγγιση, Βενετία 2004, σ , σε πολλά σημεία (στο εξής: ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες).

2 174 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ νησιού όταν θα επέστρεφαν στη Βενετία, μετά τη λήξη της θητείας τους, προκειμένου να κατατεθούν στο αρχείο της Avogaria di Comun. Ο νόμος του 1590 εντοπίστηκε και έχει περιγραφεί αναλυτικά από την Ασπασία Παπαδάκη 2, ενώ ευρεία χρήση του περιεχομένου του, με αφορμή την περίπτωση του βενετοκρατούμενου Ρεθύμνου, έχει γίνει από τον Κώστα Λαμπρινό 1. Με την έκδοση του, η Βενετία συνόψιζε ή επανέφερε στο προσκήνιο παλαιότερες επαναλαμβανόμενες αποφάσεις, του 16ου κυρίως αιώνα, σχετικά με τις καταχωρίσεις των γάμων και των γεννήσεων-βαπτίσεων των βενετών ευγενών της Κρήτης σε ειδικά βιβλία, οι οποίες αποφάσεις φαίνεται ότι στο πέρασμα του χρόνου, για διάφορους λόγους, είτε είχαν ατονήσει είτε δεν εφαρμόζονταν κατά γράμμα 4. Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του 1590, τα βιβλία γάμων και βαπτίσεων αποτελούν πολύτιμο υλικό για την ανασύνθεση της κοινωνικής ιστορίας της βενετοκρατούμενης Κρήτης, ελάχιστα έως τώρα αξιοποιημένο. Η σημασία τους έχει αναδειχτεί στις μελέτες της Ασπασίας Παπαδάκη, η οποία, επιπλέον, έχει δημοσιεύσει μελέτη για μια συναφή και απολεσθείσα ιστορική πηγή, τα ενοριακά ληξιαρχικά βιβλία του βενετοκρατούμενου Χάνδακα 5, ενώ ο Κ. Λαμπρινός στο έργο του προβαίνει σε ευρείες αναφορές του περιεχομένου τους, αναλύοντας τα σχετικά με το Ρέθυμνο 6. Ειδικά για τα Χανιά, σε επεξεργασία του σχετικού υλικού έχει προβεί η Δήμητρα Σπίθα-Πιμπλή σε δύο μελέτες της 7. Είχαν προηγηθεί, με αφορμή την περίπτωση του πιθανολογού- 2. Βλ. ΑΣΠΑΣΊΑ ΠΑΠΑΔΆΚΗ, Οι βενετοί ευγενείς της Κρήτης κατά το 16ο αιώνα (εξασφάλιση τίτλο:>ν), στο: Πεπραγμένα του ΣΤ Διεθνούς Κρητολογιχού Συνεδρίου, τ. Β', Χανιά σ Βλ., επίσης, Η ΙΔΙΑ, Συλλογή διατάξεων για τη βενετική ευγένεια στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, στο: Πεπραγμένα Η' Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ. Β 2, Ηράκλειο 2000, σ Κ. ΛΑΜΠΡΙΝΌΣ, Κοινωνία και διοίκηση στο βενετοκρατούμενο Ρέθυμνο: το ανώτερο κοινωνικό στρώμα των ευγενών, αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 1999, κυρίως σ Βλ. στις μελέτες της ΠΑΠΑΔΆΚΗ, ό.π., σημ. 2, και του ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ, ό.π., σημ. 3. Συγκεντρωτικά, βλ. ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σ ΠΑΠΑΔΆΚΗ, ό.π. Για τα χαμένα βιβλία, βλ. Η ΙΔΙΑ, Μια χαμένη αρχειακή πηγή: στοιχεία για τα ενοριακά ληξιαρχικά βιβλία του βενετοκρατούμενου Χάνδακα, στο: Χαριστήριος τόμος Σεβασμιότατου αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Τιμοθέου, Ηράκλειο 2001, σ ΛΑΜΠΡΙΝΌΣ, ό.π., σ ΔΉΜΗΤΡΑ ΣΠΙΘΑ-ΠΙΜΠΛΗ, Τα ληξιαρχικά βιβλία γεννήσεων, βαπτίσεων και γάμων των βενετών ευγενών του διαμερίσματος Χανίων ( ), Χανιά 1998, και Η ΙΔΙΑ, Συμβόλαια γάμων, προικοσύμφωνα των ληξιαρχικών βιβλίων γεννήσεων, βαπτίσεων και γάμων των βενετών ευγενών του διαμερίσματος Χανίων , Χανιά 2000.

3 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ) 175 μενού ως ποιητή του Ερωτόκριτου, Βιτσέντζου Κορνάρου του Ιακώβου, μνείες του σχετικού υλικού, πριν και μετά το 1590, από τον Νικόλαο Παναγιωτάκη και τον Σπύρο Ευαγγελάτο*. Η ερευνά μου, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΠΥΘΑΓΟ ΡΑΣ II, με τίτλο «Ελληνικές Κοινότητες και Ευρωπαϊκός Κόσμος (13ος-19ος αι.). Μορφές αυτοδιοίκησης, κοινωνική οργάνωση, συγκρότηση ταυτοτήτων», είχε ως κύριο αντικείμενο τη συγκέντρωση, την καταγραφή και την εν μέρει ιστορική αξιοποίηση της σημαντικής αυτής ιστορικής πηγής, με επίκεντρο τα ληξιαρχικά βιβλία - τετράδια καταγραφών των γάμων, γεννήσεωνβαπτίσεων των βενετών ευγενών της περιοχής του Χάνδακα, που βρίσκονται στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας, στην αρχειακή σειρά της Avogaria di Comun. Ειδικότερα, στην υπό εξέταση περιοχή αναφέρονται οκτώ φάκελοι (buste), που περιλαμβάνουν τριάντα έξι τετράδια των ετών Από την άλλη, στην περιοχή του Ρεθύμνου αντιστοιχεί ένας φάκελος, με δεκαεννέα τετράδια, που καλύπτει τα έτη , ενώ από τα Χανιά προέρχονται δύο φάκελοι, που καλύπτουν τα έτη , ήδη αξιοποιημένοι από τον Κ. Λαμπρινό και τη Δ. Σπίθα-Πιμπλή, αντίστοιχα, όπως έχει προαναφερθεί". Σημειώνεται, τέλος, ότι η έρευνα επεκτάθηκε σε μικρό τμήμα των κατάστιχων της σειράς Procuratori di San Marco de Supra (Chiese), που έχει αναδείξει και περιγράψει ο Νικόλαος Παναγιωτάκης, πάντοτε σε αναφορά με τον Βιτσέντζο Κορνάρο 1 ". Οι χιλιάδες καταγραφές των υπό εξέταση βιβλίων περιλαμβάνουν συγκεκριμένο είδος πληροφοριών, περιορισμένων σε έκταση και τυποποιημένων, ανάλογα με τον χαρακτήρα της καταγεγραμμένης πράξης. Στα κείμενα τους σημειώνονται σταθερά τα στοιχεία εκείνα που υπαγόρευε ο βενετικός κρατικός μηχανισμός τη δεδομένη στιγμή, στην προσπάθεια του να διασφαλίσει τη διάρκεια των δομών του κοινωνικού συστήματος, που ο ίδιος είχε προκρίνει στη βενετοκρατούμενη Κρήτη. 8. Ν. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΆΚΗΣ. Ο ποιητής του «Ερωτόκριτου», στο: Πεπραγμένα τον Δ' Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, τ. 2. Αθήνα σ , και Σπ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, Προς την αλήθεια για τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Ποιος ήταν ο ποιητής του «Ερωτόκριτου». Αθήνα 1985, σ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ, ό.π., σ. 36 και ΣΠΙΘΑ-ΠΙΜΠΛΗ, Ληξιαρχικά βιβλία, ό.π., σ Βλ. Ν. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΆΚΗΣ, Στο Κάστρον επαντρεύτηκε, στο: Ροδωνιά. Τιμή στον Μ. Ι. Μανούσακα, τ. 2, Ρέθυμνο 1994, σ. 376 κ.ε., όπου και η προγενέστερη βιβλιογραφία. Από την πλευρά μου κατά την έρευνα στη Βενετία μελέτησα, ενδεικτικά, τους γάμους της λατινικής επισκοπής που έγιναν στη διάρκεια του 1640, προκειμένου να διαπίστωσα) πιθανές ενώσεις βενετών ευγενο^ν με γυναίκες κατώτερης κοινωνικής προέλευσης.

4 176 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Ένα από τα βασικά ζητούμενα της εργασίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, αποτέλεσε η ψηφιοποίηση της αρχειακής μαρτυρίας. Απόρροια αυτού υπήρξε η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η οποία κινήθηκε γύρω από δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος καθορίστηκε από το ίδιο το υλικό, ενώ ο δεύτερος από τους ερευνητικούς στόχους που είχαν τεθεί εκ των προτέρων, στο πλαίσιο της μελέτης των κοινοτικών θεσμών, της λειτουργίας των τοπικών συμβουλίων και της κινητικότητας ανάμεσα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα στη βενετοκρατούμενη Κρήτη κατά τον 16ο και 17ο αιώνα. Η δομή αυτής της βάσης δεδομένων οργανώθηκε με τρόπο τέτοιον, ώστε σε κάθε ένα από τα δελτία της να αντιστοιχούν τέσσερις φόρμες. Στην πρώτη, σε δέκα διαφορετικά πεδία, σημειώνονται η αρχειακή σειρά, ο αύξων αριθμός της, ο υποφάκελος, εφόσον υπάρχει, ο τίτλος του, το έτος έναρξης και το έτος λήξης των καταγραφών, καθώς και η περιοχή στην οποίαν αναφέρεται. Τέλος, μέσα από τη συμπλήρωση των τριών τελευταίων πεδίων γνωστοποιούνται οι θεματικές του αποδελτιωμένου υλικού, εάν πρόκειται δηλαδή για γάμους, γεννήσεις ή βαπτίσεις. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η επιλογή στη συνέχεια μιας από τις επόμενες τρεις φόρμες, οι οποίες στοιχειοθετήθηκαν με σκοπό τη διαδοχική καταγραφή των ομοιόμορφα επαναλαμβανόμενων αρχειακών μαρτυριών του συγκεκριμένου τύπου υλικού. Ειδικότερα, στις πράξεις γάμου καταγράφονται τα ονόματα των δύο συζύγων, η κοινωνική τους θέση, τα ονόματα των γονέων τους, ενίοτε των πάππων τους, καθώς και αυτά των κουμπάρων. Στο τελευταίο πεδίο σημειώνονται η ημερομηνία του γάμου, καθώς και λεπτομέρειες που αποκλίνουν από το σύνηθες περιεχόμενο των συγκεκριμένων εγγράφων, όπως η ημερομηνία γέννησης του μελλόνυμφου και η χρονολογία σύνταξης του γαμήλιου συμβολαίου. Από την άλλη, στις πράξεις γέννησης αναγράφονται τα ονόματα του νεογέννητου, των γονέων και των τεσσάρων μαρτύρων του γεγονότος, όπως και οι ημερομηνίες γέννησης και καταχώρισης του γεγονότος στα σχετικά βιβλία και τετράδια. Κατ' αναλογία, στις πράξεις βάπτισης υπάρχουν τα ονόματα του βαπτισθέντος, των γονέων του και των αναδόχων, ενώ στο τελευταίο πεδίο αναφέρεται, όταν εντοπίζεται, η εκκλησία στην οποίαν έλαβε χώρα το μυστήριο (στοιχείο αρκετά σημαντικό, αφού έτσι συγκεκριμενοποιείται ο χώρος όπου δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται η κοινωνική ομάδα των βενετών ευγενών) και η ημερομηνία τέλεσης του. Ως ενδεικτικό χρονικό πεδίο εφαρμογής του παραπάνω σχήματος προκρίθηκε η περίοδος Πρόκειται, περίπου, για τα τελευταία ειρηνικά χρόνια της Κρήτης, λίγο πριν από την έναρξη του Κρητικού Πολέμου ( ), κατά τα οποία εύλογα μπορεί να θεωρηθεί ότι το θεσπισμένο από το 1590 σύστημα καταγραφών είχε πλέον πλήρως εμπεδωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, από τους φακέλους της Avogaria di Comun για την περιοχή του

5 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ) 177 Χάνδακα έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 128 πράξεις, από τις οποίες ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια στις παραδειγματικές διαστάσεις τους. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τεκμαίρεται ότι OL γενικές διατάξεις του 1590 κατά τη χρονική περίοδο που ακολούθησε έως και την οριστική παράδοση της Κρήτης στους Οθωμανούς, το 1669, εφαρμόστηκαν με συνέπεια. Πρόκειται για νομοθετικό κείμενο, με μεγάλη σημασία, που μετά το 1590 αποτέλεσε για τον διοικητικό-κοινωνικό βίο της βενετοκρατούμενης Κρήτης σημείο αναφοράς: στο περιεχόμενο του θα ανέτρεχαν τα αρμόδια βενετικά όργανα, προκειμένου να απαντήσουν εροοτήματα και να λύσουν απορίες ως προς τη διαδικασία των ληξιαρχικών εγγραφών. Οι μητροπολιτικές οδηγίες ήταν σαφείς και δεν άφηναν αδιευκρίνιστα σημεία, ικανά να επιτρέψουν παρανοήσεις ή παρερμηνείες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η βενετική ευγένεια 11. Όπως έχει ήδη επισημανθεί από την προγενέστερη, σχετική με τον νόμο του 1590, βιβλιογραφία, με βάση τα άρθρα του, οι βενετοί ευγενείς (nobili veneti) της Κρήτης υποχρεώνονταν σε διάστημα 40 ημερών από την τέλεση του γάμου τους να εμφανίζονται στις αρχές των αστικών κέντρων της Κρήτης και παρουσία μαρτύρων να δηλώνουν τη γαμήλια πράξη -εξαίρεση αποτελούσαν οι βενετοί ευγενείς της Σητείας, οι οποίοι όφειλαν να ταξιδεύουν μέχρι τον Χάνδακα, λαμβάνοντας παράταση 15 ημερών από το καθορισμένο χρονικό όριο 12. Σε αυτό το πλαίσιο αποδείξεων εγγράφεται η καταχώριση, στις 30 Μαΐου 1636, του γάμου του nobile huomo (δηλαδή βενετού ευγενή) Michiel Venier, υιού του Bernardin Venier, και της nobile donna Manetta Corner του Antonio, που είχε τελεστεί έναν μήνα περίπου νωρίτερα, στις 26 Απριλίου του Παρόμοια, ο Nicolò Barbarigo του Michiel και η Hellena de Mezzo του Michiel παντρεύτηκαν στις 14 Φεβρουαρίου του 1636, ενώ η πράξη επικύρωσης του γάμου τους καταγράφηκε έντεκα μέρες αργότερα 14. Η ίδια διαδικασία και τα ίδια χρονικά όρια ίσχυαν και για τη δήλωση της γέννησης των νόμιμων αρρένων τέκνων των βενετών ευγενών, η οποία δήλωση έπρεπε να γίνεται παράλληλα με την κατάθεση του πιστοποιητικού βάπτισης των τέκνων αυτών. Στις 16 Μαρτίου 1636 γεννήθηκε ο Nicolò 11. Βλ. παραπάνω, στα έργα των σημειώσεων 5-6. Συγκεντρωτικά, βλ. ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, OL βενετοί ευγενείς της Κρήτης, ό.π., σ A.S.V., Avogaria di Comun, b. 4648, fase. 8,30 Απριλίου 1636, φ. 4v/5r. 14. Ό.π., fase. 8,25 Φεβρουαρίου 1636 (β.έ. 1635), φ. 1ν.

6 178 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΠΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Venier, υιός του nobile huomo Lunardo Venier και της nobile cretense Pigi Meseri 15. Το βρέφος βαπτίστηκε στις 24 του ίδιου μήνα, ενώ η πράξη εγγραφής του χρονολογείται στις 8 Απριλίου Παρεμφερώς, στις 10 Φεβρουαρίου 1633, ο βενετός ευγενής Francesco Bon του Zuane και η προερχόμενη από το ίδιο κοινωνικό στρώμα σύζυγος του Franceschina Grego του Nicolò απέκτησαν τον Zuane Bon. Η γέννηση του δηλώθηκε στις 11 Μαρτίου, ενώ η βάπτιση του είχε τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Τίτου λίγες ημέρες νωρίτερα 17. Η μελέτη των υπό εξέταση τετραδίων των βενετών ευγενών φέρνει στην επιφάνεια μια ακόμη κατηγορία πράξεων, μέσω των οποίων κατοχυρωνόταν το δικαίωμα εγγραφής γεννήσεων και γάμων που δεν πληρούσαν τις προκαθορισμένες από τη σχετική νομοθεσία προϋποθέσεις 18. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι από όλα τα διαμερίσματα της Κρήτης όφειλαν να εμφανιστούν στον Χάνδακα, προκειμένου να καταθέσουν την αίτηση τους μαζί με τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Αίγο αργότερα θα εξεταζόταν ο φάκελος της υπόθεσης τους από επιτροπή εννέα ή δέκα μελών, με επικεφαλής τον δούκα, και η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν με τη σχετική ψηφοφορία 19. Το υλικό που αναφέρεται στους γάμους συγκεντρώνει, ενδεχομένως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνει με σαφή τρόπο την κοινωνική κινητικότητα στο πλαίσιο των γαμήλιων στρατηγικών, όπως και τη στάση του βενετικού κράτους απέναντι στο φαινόμενο. Ειδικότερα, με βάση την έρευνα για τη δεκαετία , μέσω των πράξεων αυτών εγκρίνονταν γάμοι που επρόκειτο να συναφθούν στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον και χαρακτηρίζονταν από ορισμένες διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το νομικό καθεστώς της νύφης. Από τις 19 πράξεις αναγνώρισης σχετικών γάμων, που εντοπίστηκαν, διαπιστώνεται ότι στην πλειονότητα τους αφορούν ενώσεις ανδρών βενετών ευγενών με γυναίκες από οικογένειες κρητικών ευγενών (nobili cretensi). Σύμφωνα με τη νομοθετική διατύπωση του 1590, στα βιβλία μπορούσαν χωρίς κώλυμα να καταχωριστούν μόνο γάμοι ανάμεσα σε άνδρες nobili veneti και γυναίκες των οποίων οι γονείς και οι πάπποι ανήκαν στο ίδιο κοινωνικό στρώμα. Σε αυτό το κλίμα, η επιβεβλημένη διαδικασία αναγνώρισης των κοινωνικά μικτών γά- 15. Ό.π., fase. 8,8 Απριλίου 1636, φ. 3r/v. 16. Ό.π., fase. 8,24 Μαρτίου 1636, φ. 3ν. 17. Ό.π., fase. 6,11 Μαρτίου 1633, φ. 4r/v. 18. Πα τους nobili veneti του Ρεθύμνου που νυμφεύονταν γυναίκες κατώτερης κοινωνικής τάξης, βλ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ, Κοινωνία και διοίκηση, ό.π., σ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Οι βενετοί ευγενείς της Κρήτης, ό.π., σ. 435.

7 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ) 179 μων (prove di matrimonio) καθιστά σαφή: Α) Την κατώτερη θέση της κρητικής ευγένειας, τα μέλη της οποίας, παρότι, όπως και οι βενετοί ευγενείς, είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής στα κατά τόπους συμβούλια ευγενών και φεουδαρχών της Κρήτης και παρότι, ειδικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες της βενετοκρατίας στο νησί, υπερτερούσαν αριθμητικά έναντι αυτών, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ ισότιμοι τους 20. Άλλωστε, οι nobili veneti της Κρήτης αναγνωρίζονταν επίσημα αλλά και αυτοπροσδιορίζονταν ως κλάδος των βενετών ευγενών της Μητρόπολης, με δικαίωμα συμμετοχής, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (prova di nobiltà), στο Μεγάλο Συμβούλιο της Βενετίας 21. Στην ίδια λογική, με τον νόμο της 26ης Απριλίου 1526 οι γάμοι βενετών ευγενών, που υπηρετούσαν στην Κρήτη ως αξιωματούχοι, όπως και οι γεννήσεις και οι βαπτίσεις των απογόνων τους καταγράφονταν στα βιβλία των ομότιτλων τους στην Κρήτη 22. Β) Την εμμονή του βενετικού μηχανισμού του 16ου αιώνα για την εφαρμογή του μητροπολιτικού νόμου που αφορούσε τους μικτούς γάμους μεταξύ των nobili και cittadini της ίδιας της πόλης των τεναγών 23, προσαρμοσμένου στην κοινωνική πραγματικότητα της Κρήτης. Πρόκειται για εμμονή, που ερμηνεύεται στα συμφραζόμενα του βενετικού συγκεντρωτισμού και της δημιουργίας διοικητικών και κοινωνικών μικρογραφιών της Μητρόπολης στην περιφέρεια του Κράτους της Ανατολής. Οι nobili cretensi, εξάλλου, στη Βενετία είχαν τη δυνατότητα να διεκδικούν και να καταλαμβάνουν αξιώματα που προορίζονταν αποκλειστικά για τους βενετούς cittadini originari, ενώ, αντίστροφα, οι εγκατεστημένοι στην Κρήτη βενετοί πολίτες (cittadini) αναγνωρίζονταν ως nobili cretensi 24. Υπό αυτούς τους όρους ερμηνεύεται η αίτηση έγκρισης του γάμου του nobile veneto Nicolò de Mezzo του Marco με τη Marietta Fagler, θυγατέρα της Marietta Ellena Calafati και του Mattio Fagler, απογόνου του cittadino veneto Francesco Fagler 25. Αρκετές φορές μπροστά από το όνομα της μέλλουσας νύφης υπάρχουν 20. Πα την κρητική ευγένεια και τη διαμόρφωση της, βλ. Κ. Ε. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ, Η εξέλιξη της κρητικής ευγένειας στους πρώτους αιώνες της βενετοκρατίας, Θησαυρίσματα 26 (1996) ΑΣΠΑΣΊΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Η κρητική ευγένεια στην κοινωνία της βενετοκρατούμενης Κρήτης, στο: Διεθνές Συμπόσιο: Πλούσιοι και φτωχοί στην κοινωνία της ελληνολατινικής Ανατολής, ΧΡΎΣΑ Α. ΜΑΛΤΕΖΟΥ (επιμ.), Βενετία 1998, σ ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σ A.S.V., Avogaria di Comun, b. 4644, fase. 82,24 Μαρτίου G. MARANINI, La costituzione di Venezia, τ. 2, Firenze 1974, σ Βλ. συγκεντρωτικά ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σ. 79, όπου και η προγενέστερη βιβλιογραφία. 25. Α.S.V., Avogaria di Comun, b. 4648, fase. 10,23 Μαΐου 1640, φ. 4ν.

8 180 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ οι προσδιορισμοί figlia legittima 26 e natural 21, ενώ του ονόματος της ακολουθεί εκείνο του πατέρα, nobile cretense στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι γυναίκες αυτές αποτελούσαν πιθανότατα αναγνωρισμένα τέκνα μη νόμιμων σχέσεων ανάμεσα σε άνδρες των ανώτερων στρωμάτων και γυναίκες της ίδιας ή κατώτερης κοινωνικής προέλευσης, τα οποία, σύμφωνα με τον βενετικό νόμο για τα νόθα, δικαιούνταν να ενταχθούν στην κατηγορία των nobili cretensï-*. Ενδεικτικά, τον Μάιο του 1640, η Regina Furlan, figlia legittima e natural του κρητικού ευγενή Zuanne Furlan και της βένετης ευγενούς Marchesina Contarmi του Giacomo, επρόκειτο να παντρευτεί τον βενετό ευγενή Nicolò Callerghi του Giacomo. Ο τελευταίος εμφανίζεται μπροστά στις αρχές με το γαμήλιο συμβόλαιο του και ζητά να κατοχυρώσει το δικαίωμα εγγραφής του μελλοντικού γάμου του στα βιβλία των ευγενών 29. Άλλοτε, πάλι, και η μητέρα της υποψήφιας νύφης καταγράφεται ως figlia natural ενός κρητικού ευγενή ή ενός βενετού ευγενή. Στην περίπτωση, μάλιστα, της Madalena Veràei, figlia legittima e natural του Michiel Venier και της Manetta Dandolo, figlia naturai του Tomaso, μέχρι την τελική έγκριση του μελλοντικού της γάμου με τον nobile huomo Alesssandro Bon του Andrea, η σχετική ψηφοφορία χρειάστηκε να διεξαχθεί τέσσερις φορές, σε δύο διαφορετικές μέρες. Ενδεχομένως η δυστοκία αυτή οφειλόταν στο νομικό καθεστώς της μητέρας. Σύμφωνα με τον βενετικό νόμο, τα παιδιά των μη αναγνωρισμένων νόθων, όπως πιθανώς ήταν η Marietta Dandolo {figlia natural και όχι legittima e natural), δεν μπορούσαν να εγγραφούν στα βιβλία των ευγενών, έστω και αν προέρχονταν από νόμιμη σχέση 3 ". Στην προκειμένη περίπτωση, η κατάσταση εμφανιζόταν ακόμη πιο ιδιόρρυθμη, καθώς ίσως ούτε η κόρη Madalena Venier ήταν καρπός γαμήλιας σχέσης. Μέσω της ίδιας, περίπου, διαδικασίας εγκρινόταν η καταγραφή στα συγκεκριμένα βιβλία και τετράδια γόνων βενετών ευγενών που δεν είχαν ξεπεράσει την ηλικία των πέντε ετών και των οποίων οι γονείς για διάφορους λόγους δεν είχαν φροντίσει να δηλώσουν εγκαίρως τη γέννηση τους. Η 26. Νόμιμο παιδί, εν προκειμένω παιδί που είχε αναγνωριστεί από τον πατέρα του μετά τη γέννηση του. 27. Γόνος που αποκτήθηκε εκτός γάμου, τη στιγμή που και οι δύο γονείς του ήταν αδέσμευτοι. Η μελλοντική νομιμοποίηση της σχέσης των γονέων δεν άλλαζε το νομικό καθεστώς του τέκνου βλ. Μ. FERRO, Dizionario del diritto comune e veneto, τ. 1, Venezia 1845, σ Βλ. συγκεντρωτικά ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σ , όπου και η προγενέστερη βιβλιογραφία. 29. A.S.V., Avogaria di Comun, b. 4648, fase. 9, 23 Μαΐου 1640, φ. 5r. 30. MARANINI, La costituzione di Venezia, ό.π., σ

9 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ) 181 ανοχή των βενετικών αρχών στην περίπτωση αυτήν ερμηνεύεται από την ανάγκη ένταξης στο κοινωνικό σώμα της τάξης τους των νόμιμων τέκνων των βενετών ευγενών ως πράξης διασφάλισης του κληρονομικού χαρακτήρα της ευγένειας ακόμη και όταν οι συνθήκες διαγράφονταν αντίξοες. Κατά την υπό εξέταση δεκαετία, στην πόλη του Χάνδακα εντοπίστηκε μόνον ένα τέτοιο περιστατικό. Ο μικρός Tomaso Barbarigo, υιός των βενετών ευγενών Michiel Barbarigo του Piero και της Querina Querini του Toma, γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1633 και βαπτίστηκε στη μητροπολιτική εκκλησία του Αγίου Τίτου στις 12 του ίδιου μήνα. Όμως, άγνωστο γιατί, η καταχώριση της γέννησης του στα βιβλία των βενετών ευγενών αποφασίστηκε από την αρμόδια επιτροπή τέσσερα περίπου χρόνια αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου 1637, μετά από σχετική αίτηση του πατέρα του 31. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σχετικά με τις γεννήσεις εστιάζεται στην κοινωνική προέλευση της πλειονότητας των βρεφών. Μεταξύ, λοιπόν, των ετών 1632 και 1642, στην περιοχή του Χάνδακα σημειώνεται η γέννηση 43 αρρένων τέκνων βενετών ευγενών, εκ των οποίων τα 33 έρχονται στον κόσμο από μητέρες καταγόμενες από οικογένειες βενετών ευγενών, ενώ τα δέκα είναι τέκνα μικτών, κοινωνικά, γάμων. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πέντε από τα δέκα αυτά βρέφη προέρχονταν από την ίδια συζυγική μονάδα. Πρόκειται για τους Zuan Piero, Anzolo, Andrea, Nicolò και Michiel, που γεννήθηκαν το 1632, το 1633, το 1634, το 1635, το 1636 και το 1637 αντίστοιχα, από την Pigi Meseri, κόρη του κρητικού ευγενή Emanuel Messeri και σύζυγο του βενετού ευγενή Leonardo Venier. Επομένως, τα παιδιά των κοινωνικά μικτών γάμων που εγγράφονται στα βιβλία των βενετών ευγενών αποτελούν μειοψηφία, καθώς δεν αγγίζουν ούτε το 25% του συνόλου των γεννήσεων, ως συνέπεια των επίσης περιορισμένων μικτών γάμων. Αν και η διατύπωση συμπερασμάτων θα ήταν παρακινδυνευμένη, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν μόνον μια δεκαετία, δεν αποκλείεται η δυνατότητα προβολής των τάσεων αυτών σε ευρύτερο χρονικό φάσμα. Υπό αυτούς τους όρους, θεωρείται πιθανό ότι το ανώτατο κοινωνικό στρώμα των nobili veneti του Χάνδακα, παρότι αριθμητικά εμφανίζεται εξασθενημένο σε σχέση με το 31. Α.S.V., Avogaria di Comun. b. 4648, ό.π., fase. 8,2 Νοεμβρίου 1637, φ. 8r. Σε αυτήν την κατηγορία πράξεων, που είχαν εφαρμογή προ του νόμου του 1590, ανήκει και η αναγνώριση από την αρμόδια επιτροπή του δικαιώματος καταγραφής στο βιβλίο των ευγενών του Χάνδακα του Βιτσέντζου Κορνάρου του Ιακώβου. Ο Βιτσέντζος γεννήθηκε, σύμφωνα με τις έρευνες του Ν. Παναγιωτάκη, στις 26 Μαρτίου στο χωριό Τραπεζόντα. λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σητεία. Η απώλεια, ιοστόσο, του πατέρα του είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει η καταχώριση του στα βιβλία των ευγενών δεκατρία ολόκληρα χρόνια βλ. ΠΑΝΑΠΩΤΑΚΗΣ, Ο ποιητής του «Ερωτοκρίτου», ό.π., σ. 342 και

10 IN] ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ «ανοιχτό» σε νέες εντάξεις στρώμα των κρητικών ευγενών 32, παρέμενε σταθερά προσανατολισμένο στην πολιτική της ενδογαμίας, συντηρώντας στην ουσία τον κλειστό χαρακτήρα του και ενισχύοντας την έννοια της κάστας. Στα ίδια συμφραζόμενα ερμηνεύεται ο μικρός αριθμός μικτών, κοινωνικά, γάμων: σε διάστημα δέκα ετών, από τους 19 γάμους που τελέστηκαν και στη συνέχεια καταγράφηκαν στα σχετικά κατάστιχα, μόνον πέντε, περίπου το 1/4, αφορούσαν ενώσεις ανδρών βενετών ευγενών με γυναίκες από την κρητική ευγένεια. Επιπλέον, η ενδεικτική μελέτη του συνόλου των γάμων μεταξύ ατόμων που ακολουθούσαν το λατινικό δόγμα, κατά το έτος 1640, κατέδειξε ότι, τουλάχιστον εκείνην τη χρονιά, μια μόνον περίπτωση, ενδεχομένως, εμπίπτει στην κατηγορία των γάμων μεταξύ βενετών ευγενών και γυναικών με προέλευση από ένα άλλο κοινωνικό στρώμα, αυτό των πολιτών (cittadini). Πρόκειται για τον γάμο του illustre signore Nicolò Foscarini με την ιταλικής καταγωγής Giacomina Bertindo, για την οποία δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία, και κουμπάρους τον Zuanetto da Viterbo και την Ανέζα Αλεξοπούλα 33. Η απουσία πατρώνυμου δεν διευκολύνει την ταύτιση του Nicolò Foscarini, ωστόσο ο προσδιορισμός illustre signore προσανατολίζει τον ερευνητή στη γνωστή οικογένεια των βενετών ευγενών της Κρήτης 34. Η σταθερά «εσωστρεφής συμπεριφορά» των ευγενών του νησιού γίνεται αντιληπτή και μέσα από την ανίχνευση των κοινωνικών σχέσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας του πληθυσμού. Η ανάγνωση των ονομάτων αφενός των μαρτύρων στις πράξεις γέννησης, αφετέρου των αναδόχων και των κουμπάρων στις βαπτίσεις και στους γάμους αντίστοιχα, καθιστά σαφές ότι το περιβάλλον των nobili veneti και των nobili cretensi ως μια ενότητα εμφανίζει ισχυρά στεγανά. Εξάλλου, σε δεύτερο επίπεδο, η συνύπαρξη των δύο κατηγοριών ευγένειας στους μικτούς γάμους καλλιεργεί την προς τα έξω εικόνα ενός συμπαγούς στρώματος, ανεξάρτητα από το ότι η πραγματικότητα έρχεται να τη διαψεύσει μέσα από το διαρκές καθεστώς των αντιπαραθέσεων και των φατριαστικών ανταγωνισμών. Οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε οικογένειες ή ακόμη και σε άτομα ισχυρά και μη ισχυρά, σε πλούσια και φτωχά, τόσο μεταξύ βενετών και κρητικών ευγενών όσο και μεταξύ ομότιτλων, χαρακτήρισαν την κοινωνική ιστορία του νησιού κατά την περίοδο της βενετοκρατίας 35. Παρά ταύτα, ειδικά σε ό,τι 32. ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σ Α.S.V.. Procuratori di San Marco di Supra, reg. 141, fase. 2, φ. 58r. 34. Για την οικογένεια, βλ. Μ. Ι. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ, Η παρά Trivan απογραφή της Κρήτης (1644) και ο δήθεν κατάλογος των κρητικών οίκων Κερκύρας, Κρητικά Χρονικά 3 (1949) ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σ

11 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ) 183 αφορά τις γεννήσεις, διαπιστώνεται πιο ευδιάκριτα ότι ο χώρος κοινωνικής κινητικότητας της τάξης των ευγενών οριοθετείται σε μεγάλο βαθμό από τον θεσμό της οικογένειας, στη διευρυμένη της μορφή και με κριτήριο τη συγγένεια στο πλαίσιο των δεσμών αίματος 36. Στην πλειονότητα των πράξεων αυτών, μετά από την παράθεση των μαρτύρων ακολουθεί ο επιθετικός προσδιορισμός consaguinei, δηλαδή ομοαίματοι. Στις 12 Φεβρουαρίου 1640 γεννιέται ο Zorzi Bon του Francesco Bon και της Franceschina Grego και ως μάρτυρες στην καταγραφή της πράξης εμφανίζονται οι ευγενείς Antonio Bon του Nicolò, Nicolò Bon του Zuane, πιθανώς αδελφός του πατέρα του νεογέννητου, Zorzi και Bernardin Grego του MichieP 7. Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 27 Δεκεμβρίου 1637, έρχεται στον κόσμο το βρέφος του βενετού ευγενή Lunardo Venier και της κόρης κρητικού ευγενή Pigi Messeri. Οι μάρτυρες, οι βενετοί ευγενείς Alessandro Venier του Nicolò και Zorzi Corner του Filippo, καθώς και οι κρητικοί ευγενείς Vettor Messeri του Emanuel 38 (πιθανώς, αδελφός της μητέρας) και Zorzi Musurachi του Zuanne, είναι συγγενείς του ζευγαριού 39. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος του 1590 καθόριζε τον αριθμό και την κοινωνική προέλευση των μαρτύρων που καλούνταν να πιστοποιήσουν το γεγονός της γέννησης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη προσέλευσης δύο ατόμων από την πλευρά του άνδρα και δύο από την πλευρά της γυναίκας, di civil conditioned, χωρίς να υποχρεώνει τα δύο μέρη να απευθύνονται σε συγγενικά τους πρόσωπα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στη Μητρόπολη με τους ομότιτλους τους Βενετούς 41. Η γέννηση ως γεγονός, ωστόσο, τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο ενισχύει τη γενεά, 36. Γενικά για την ιστορία της οικογένειας, βλ. το κλασικό, πλέον, έργο Household and family in past time: comparative studies in the size and structure of the domestic group over the last three centuries in England, France, Serbia, Japan and colonial North America with further material from Western Europe, P. LASLETT - R. WALL (εκδ.), Cambridge Μεταξύ άλλων, για τον ορισμό της οικογένειας βλ. P. LASLETT, Οικογένεια και νοικοκυριό. Ιστορικές Προσεγγίσεις, στο: Οικογένειες τον παρελθόντος. Μορφές οικιακής οργάνωσης στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ΡΩΞΆΝΗ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ (επιμ.), Αθήνα 1996, σ Α.S.V.. Avogaria di Comun. b. 4648, ό.π., fase. 9,16 Μαρτίου 1640, φ. 4ν. 38. Για τον Vettor (Βίκτωρα) Messeri του Leonardo, που γεννήθηκε το 1558 ή το 1559 και πέθανε μεταξύ των ετών , βλ. ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΖΑΡΙΔΗ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Λόγος του Βίκτωρα Μεσσέρη προς τιμή του Δούκα της Κρήτης Marcantonio Venier (1596), Κρητολογία (1980) Εμφανίζεται ως πιθανό το ενδεχόμενο ο Vettor Messeri του Emanuel, που εντοπίστηκε ως μάρτυρας στη γέννηση του βρέφους του Lunardo Venier και της Pigi Messeri, το 1637, να είναι απόγονος του συνονόματου του. 39. A.S.V., Avogaria di Comun, b. 4648, ό.π., fase. 8,26 Ιανουαρίου 1638 (β.έ. 1637), φ. 9r. 40. ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Οι βενετοί ευγενείς της Κρήτης, ό.π., σ MARANINI, La costituzione di Venezia, ό.π., σ. 69.

12 184 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ διασφαλίζει τη συνέχεια της στον χρόνο, τη δύναμη και το κύρος της, πάνω από όλα, όμως, επιβεβαιώνει τον κληρονομικό χαρακτήρα της ευγένειας. Κάτω από αυτούς τους όρους, ενδεχομένως, μπορεί να ερμηνευτούν οι δεσμοί αίματος των μαρτύρων με το νεογέννητο. Στο κλίμα της κοινωνικής εσωστρέφειας, αν και όχι στην προκειμένη περίπτωση ως αποκλειστικά ενδοοικογενειακής υπόθεσης, κινείται και το πλέγμα των σχέσεων που αναπτυσσόταν με άξονες τον γάμο και τη βάπτιση. Η κοινωνική προέλευση των κουμπάρων και των αναδόχων, που σχεδόν πάντοτε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ταυτίζεται με αυτήν των συζύγων ή των γονέων αντίστοιχα, δηλώνει την ύπαρξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ των μελών των ανώτερων στρωμάτων της Κρήτης. Και παρά τις σχετικές απαγορεύσεις ενός βενετικού νόμου του 1505, σύμφωνα με τον οποίον οι ευγενείς δεν είχαν το δικαίωμα να βαπτίζουν τέκνα άλλων ευγενών 42, παρατηρείται ότι η καθημερινή πρακτική είχε στην ουσία καταστήσει ανενεργή την παραπάνω διάταξη και μάλλον ανεδαφική κάθε κρατική παρέμβαση για την εφαρμογή της. Ανάμεσα στα πολυάριθμα παραδείγματα, ο υιός των βενετών ευγενών Michiel Barbarigo και Querina Querini, Marco, βαπτίζεται από τους επίσης βενετούς ευγενείς Zuane Gradenigo και Marco Zen 43. Τα δίκτυα των πελατειακών σχέσεων σε συνδυασμό με τις ισχυρές δυναμικές της τοπικής κοινωνίας φαίνεται ότι στην ουσία ανακύκλωναν έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων, τα οποία, άλλοτε ως κουμπάροι και άλλοτε ως ανάδοχοι, έχοντες ή όχι συγγενική σχέση με τους δύο συζύγους ή με τους γονείς αντίστοιχα, εμφανίζονται ξανά και ξανά στις συγκεκριμένες πράξεις. Ο βενετός ευγενής Antonio Dandolo καταγράφεται σε ρόλο μάρτυρα στη γέννηση του Catterin Barocci το , του Giacomo Querini το , του Zuane Bon το \ του Francesco Bon το , του Antonio Venier το Παρόμοια, ο Francesco Foscarini του Zuanne συναντάται ως ανάδοχος του Zorzi Grego το , κουμπάρος του Zuane Querini και της Corna- 42. Κ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ, Οι γυναίκες της ανώτερης τάξης στη βενετοκρατούμενη Κρήτη. Νομικοκοινωνική θέση, αντιλήψεις, συμπεριφορές (16ος-17ος αι.). Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά 7 (2004) 103, όπου και βιβλιογραφία. 43. A.S.V., Avogaria di Comun, b. 4648, fase. 7,26 Νοεμβρίου 1635, φ. 7v. 44. Ό.π., fase. 6,10 Οκτωβρίου 1632, φ. 2ν. 45. Ό.π., fase. 7,12 Ιουνίου 1635, φ. 6ν. 46. Ό.π., fase. 8,27 Φεβρουαρίου 1637 (β.έ. 1636), φ. 6ν. 47. Ό.π., fase. 9, 8 Νοεμβρίου 1639, φ. 3ν. 48. Ό.π., fase. 10,15 Οκτωβρίου 1642, φ. 6ν. 49. Ό.π., fase. 8,20 Μαρτίου 1638, φ. 9ν.

13 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ) 185 rola Querini το , μάρτυρας στη γέννηση του Catterin Barocci 51 και του Zuane Contarmi 52 το 1632 και το 1636 αντίστοιχα. Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης το πλέγμα των σχέσεων που συνδέει τους βενετούς ευγενείς της Κρήτης με τους ομότιτλους τους Βενετούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο νησί ασκώντας κάποια από τα υψηλόβαθμα αξιώματα της τοπικής διοίκησης. Και παρότι οι αξιωματούχοι αυτοί, τυπικά, με βάση τις οδηγίες που λάμβαναν κατά την αναχώρηση τους από τη Μητρόπολη, δεν θα έπρεπε να αναπτύσσουν σχέσεις με τα μέλη της τοπικής κοινωνίας και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις τους", εμφανίζεται εξαιρετικά διαδεδομένο ο δούκας της Κρήτης και οι σύμβουλοι, ο γενικός προνοητής και άλλα σημαντικά στελέχη της βενετικής διοίκησης 54 να βαπτίζουν τους γόνους των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων της Κρήτης είτε προέρχονταν από μικτούς γάμους είτε όχι. Στις 17 Φεβρουαρίου 1634 ο δούκας Giovanni Battista Forscolo και ο γενικός καπετάνιος Bastian Venier γίνονται ανάδοχοι του Zuane Bon, υιού του Francesco Bon και της Franceschina Grego". Λίγα χρόνια αργότερα, το 1641, ο δούκας της Κρήτης Nicolò Lippomano και ο γενικός καπετάνιος Marin Bragadin βαπτίζουν στην εκκλησία του Αγίου Τίτου το βρέφος του Alessandro Venier και της Cornarola de Mezzo και του δίνουν το όνομα Nicolò 56. Το 1642, και πάλι ο Lippomano, μαζί με τον capetan Lorenzo Bernardo αυτήν τη φορά, βαπτίζουν τον Francesco Foscarini του Giacomo Foscarini και της Madalena Corner 57. To 1669, η συνθήκη μεταξύ Βενετίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που επισφράγισε την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς, επέτρεψε στους ηττημένους Βενετούς, μεταξύ των άλλων, κατά την αναχώρηση τους να πάρουν μαζί τους τα αρχεία του νησιού, με την αισιόδοξη προοπτική της σύντομης ανακατάληψης του. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να μεταφέρθηκαν στη Βενετία τα τελευταία από τα βιβλία και τετράδια γάμων και γεν- 50. Ό.π., fase. 10, 3 Μαρτίου 1641, φ. 4ν. 51. Ό.π., fase. 6,2 Νοεμβρίου 1632, φ. 2ν. 52. Ό.π.. fase. 8,18 Σεπτεμβρίου φ. 6r. 53. ΧΡΎΣΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ (εκδ.), «Ire debeas in rettorem Caneae». Η εντολή του δόγη της Βενετίας προς τον ρέκτορα Χανίων 1589, Βενετία 2002, σ Για τη διοίκηση της βενετοκρατούμενης Κρήτης βλ., ενδεικτικά, ΜΑΛΤΕΖΟΥ. Κρήτη, ό.π., σ ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ, Ιστορία Κρήτης, ό.π., σ Ό.π., fase. 6,17 Φεβρουαρίου 1634 (β.έ. 1633), φ. 4ν. 56. Ό.π., fase. 10,5 Ιουνίου 1641, φ. 2ν. 57. Ό.π., fase. 10,27 Σεπτεμβρίου cp. 6r.

14 186 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ νήσεων-βαπτίσεων του Χάνδακα. Τα προγενέστερα τετράδια, όπως ήδη σημειώθηκε, μεταφέρονταν συστηματικά στην πόλη των τεναγών κάθε φορά που επέστρεφε από το νησί ο υπεύθυνος για αυτά αξιωματούχος και καταθέτονταν στο αρχείο της βενετικής Avogaria di Comun. Επιπλέον, με βάση τον συγκλητικό νόμο του 1590, επιβαλλόταν η μεταφορά στη Μητρόπολη και του συνόλου των, μέχρι τότε, καταχωρισμένων στην τοπική avogaria βιβλίων των ευγενών 58. Ο νόμος του 1590 υπήρξε μια σημαντική ρυθμιστική παρέμβαση στις κοινωνικές εξελίξεις της βενετοκρατούμενης Κρήτης. Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί η επιλογή της χρονικής στιγμής για την έκδοση ενός νόμου, με σαφή στόχο την οριοθέτηση του κοινωνικού χώρου, στον οποίον είχαν ή δεν είχαν δικαίωμα να κινηθούν οι ανώτερες κοινωνικές κατηγορίες του νησιού, ή, προτιμότερο, την υπενθύμιση του. Σε επιστολή της βενετικής κυβέρνησης προς το reggimento της Κρήτης, με ημερομηνία 4 Αυγούστου 1596, εκφραζόταν περισσότερο η ανησυχία παρά η δυσαρέσκεια για τη διάπραξη λαθών στις προγενέστερες καταχωρίσεις στα σχετικά βιβλία εις βάρος της βενετικής ευγένειας (con pregiudizio di questa suprema nobiltà), οφειλόμενων στην άγνοια των αρμοδίων για τους σχετικούς νόμους και στην αδυναμία των avogadori di comun να ανατρέξουν στις νομοθετικές ρυθμίσεις λόγω της κακής οργάνωσης των τοπικών αρχείων 59. Ανεξάρτητα, όμως, από τις αιτίες των παρατυπιών, τους εκπροσώπους της Μητρόπολης φαίνεται ότι προβλημάτιζε το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης και σφετερισμού των τίτλων της ευγένειας. Χωρίς να διευκρινίζεται η κατεύθυνση προς την οποία στρέφονταν τα βέλη τους, είναι πιθανό ότι, τη συγκεκριμένη περίοδο, περισσότερο ίσως από ποτέ, υπήρχε η ανάγκη αφενός, από την πλευρά της Μητρόπολης, να περιχαρακωθεί το στρώμα των ευγενών ως μέσον προστασίας του ίδιου του κοινωνικού της οικοδομήματος, και αφετέρου, από την πλευρά των βενετών ευγενών του νησιού, να γίνει συνείδηση η σπουδαιότητα της θέσης τους μέσα από τον αυτοπροσδιορισμό που διευκόλυνε η υποχρεωτική διαδικασία εγγραφών στα σχετικά βιβλία και τετράδια. Στα τέλη του 16ου αιώνα παρατηρούνται από τη μια η αριθμητική αύξηση των κρητικών ευγενών και από την άλλη η οικονομική ευμάρεια των κρητικών πολιτών (cittadini), με τις συνακόλουθες πιέσεις τους για ενισχυμένο ρόλο στα διοικητικά-κοινωνικά πράγματα. Τα φαινόμενα αυτά σχημάτιζαν υπονομευτικές δυναμικές για την κοινωνική κατασκευή που η Μητρόπολη 58. ΠΑΠΑΔΑΚΗ, OL βενετοί ευγενείς της Κρήτης, ό.π., σ Η επιστολή έχει εντοπιστεί και δημοσιευτεί από την ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Συλλογή διατάξεων για τη βενετική ευγένεια, ό.π., σ. 114.

15 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ) 187 είχε υιοθετήσει στην κτήση της και της οποίας την εξέλιξη παρακολουθούσε, ήλεγχε και χειραγωγούσε στο πέρασμα των αιώνων, μέσω της αναγνώρισης ή απόρριψης προνομίων και δικαιωμάτων σε θεσμικό επίπεδο. Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, οι πολίτες είχαν ζητήσει από τη Μητρόπολη, χωρίς αποτέλεσμα, την άδεια σύστασης σε μόνιμη βάση επιτροπής για τη διατύπωση των αιτημάτων προς την Κυρίαρχο, ενώ το 1593 ανάλογες διεκδικήσεις τους στο Ρέθυμνο δεν βρήκαν, επίσης, ανταπόκριση 60. Την ίδια περίοδο, φαινόμενα παρακμής στους κόλπους της βενετικής ευγένειας, τουλάχιστον ορισμένων μελών της, υπέσκαπταν τη σταθερότητα του κοινωνικού συστήματος, απαξιώνοντας την ουσία του -συμφραζόμενα, μέσα στα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, ερμηνεύεται και η διακοπή των καταχωρίσεων στα βιβλία γάμων των ευγενών της Κρήτης κατά τη δεκαετία Σε αυτή, λοιπόν, τη συνάφεια, η βενετική Σύγκλητος ψηφίζει το 1590 τον συγκεκριμένο νόμο για να προστατέψει και να ενισχύσει τα κοινωνικά της στεγανά. Η όλη κίνηση, σε συνδυασμό με ανάλογες ρυθμίσεις για τη δεύτερη μορφή ευγένειας του νησιού, την κρητική ευγένεια 62, εγγράφεται στη γενικότερη τάση για το κλείσιμο των κοινοτικών συμβουλίων ή τον ασφυκτικό έλεγχο για τη διασφάλιση της κοινωνικής «καθαρότητας», που σημειώθηκε στον βενετοκρατούμενο ελληνικό χώρο κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα παράλληλα δε, αντανακλά πρακτικές δοκιμασμένες στον μητροπολιτικό χώρο ήδη από τον 14ο αιώνα 61. Στο πλαίσιο αυτό, την ίδια περίοδο στα Ιόνια Νησιά είχαν αρχίσει να θεσμοθετούνται σταδιακά τα κριτήρια πρόσβασης στα τοπικά κοινοτικά συμβούλια, με συνέπεια τους διαδοχικούς αποκλεισμούς μελών των τοπικών κοινωνιών από τους κόλπους τους και τη συνακόλουθη στροφή τους επί το αριστοκρατικότερο. Κατά τα τέλη του 16ου αιώνα, οι κοινωνίες του Κράτους της Ανατολής, τα νησιά του Ιονίου, τα Κύθηρα και, πολύ περισσότερο, η Κρήτη είχαν ήδη 60. Πα τον Χάνδακα, βλ. ΜΑΡΊΑ ΝΤΟΥΡΟΥ-ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Πρεσβεία των κατοίκων του βενετοκρατούμενου Χάνδακα στα μέσα του 16ου αιώνα (1561), Παρουσία 5 (1987) 371, και για το Ρέθυμνο βλ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ, Κοινωνία και διοίκηση, ό.π., Βλ. συγκεντρωτικά ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σ Έχει υποστηριχτεί ότι η διακοπή των εγγραφών στο διάστημα μπορεί να αποδοθεί στην επιδημία πανώλης και την αποχώρηση των ευγενών από το αστικό κέντρο βλ. ΠΑΝΑΠΩΤΑΚΗΣ, Ο ποιητής του «Ερωτοκρίτου», ό.π., σ Θα μπορούσε, ωστόσο, να διατυπωθεί η υπόθεση ότι το κενό του προηγούμενου διαστήματος, ενδεχομένως, οφειλόταν στη γενικότερη αδιαφορία των τελευταίων. 62. ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Η κρητική ευγένεια, ό.π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ, Κοινωνία και διοίκηση, ό.π., σ Βλ., συγκεντρωτικά, ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ, Αστικές κοινότητες, σε πολλά σημεία.

16 Ì8N ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ διανύσει μια πορεία αιώνων κάτω από τη βενετική εξουσία. Η σχέση των τοπικών κοινωνιών με την Κυρίαρχο είχε περάσει, κατά περίπτωση, από διάφορα στάδια και είχε υποστεί ισχυρές ζυμώσεις, οι οποίες αποκρυσταλλώνονταν με ευκρίνεια στην κοινωνική τους οργάνωση. Και ενώ, σε ό,τι αφορά τα Ιόνια Νησιά, τα κοινωνικά σώματα συγκροτούνταν ως συνέπεια της σχέσης του ατόμου με την κοινότητα στο πέρασμα του χρόνου, στην Κρήτη συμβαίνει μάλλον το αντίστροφο, αφού η συμμετοχή στα τοπικά συμβούλια προϋπέθετε την κοινωνική του θέση ως ευγενή 64. Το βενετικό κράτος, στο πλαίσιο του μητροπολιτικού συγκεντρωτισμού, παρακολουθούσε στενά τα τεκταινόμενα, έτοιμο πάντοτε να παρέμβει, προκειμένου να εκτονώσει υποβόσκουσες δυναμικές ή να επαναφέρει διατάξεις που είχαν καταπατηθεί, θίγοντας τις αρχές της λειτουργίας του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νόμος της 12ης Ιουλίου 1590, βάσει του οποίου οργανωνόταν με τρόπο άκαμπτο το σύστημα των καταχωρίσεων στα βιβλία των βενετών ευγενών της Κρήτης, συνιστά γνήσια έκφραση του βενετικού παρεμβατισμού αλλά και της συντηρητικής κατεύθυνσης που ακολουθούσε η βενετική κοινωνία από τη συγκεκριμένη περίοδο και εξής. Τα βιβλία αυτά σήμερα αναδεικνύονται σε σημαντική ιστορική πηγή. Η εκμετάλλευση τους από την επιστημονική έρευνα μπορεί να κινηθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ανάλογα με τα, κατά περίπτωση, ερωτήματα και τους ερευνητικούς στόχους των μελετητών. Μέσα από τις διαδοχικές καταγραφές των γάμων, των γεννήσεων και των βαπτίσεων των βενετών ευγενών, παρά τη σχετικά περιορισμένη έκταση των έως σήμερα αποδελτιωμένων και καταχωρισμένων στην ηλεκτρονική βάση πληροφοριών, εμφανίζεται εφικτή η αποκατάσταση των οικογενειακών δέντρων των ευγενών του Χάνδακα στο διάστημα μεταξύ των πρώτων δεκαετιών του 16ου αιώνα έως το τέλος, περίπου, του Κρητικού Πολέμου (1669). Το μέγεθος των οικογενειών, τα δίκτυα σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της βενετικής Κρήτης, είτε στο πλαίσιο της οικογένειας είτε στο πλαίσιο των ενδοκοινωνικών επαφών, οι γαμήλιες στρατηγικές είναι ορισμένα από τα ζητήματα που αναδεικνύει μια τέτοιου είδους επεξεργασία του πρωτογενούς υλικού. Συγχρόνως, τα ψηφιοποιημένα, πλέον, αρχειακά δεδομένα είναι δυνατόν να αποτελέσουν αφετηρία μιας ευρύτερης μελέτης, 64. Για τα Ιόνια Νησιά, βλ. και στις ειδικές μελέτες για τη μεν Κέρκυρα, Ν. KARAPIDAKIS, Civis fidelis: L'avènement et l'affirmation de la citoyenneté corfiote (XVIème-XVIIème siècles), Frankfurt am Main 1992, για τη οε Ζάκυνθο, Δ. Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ, Κοινωνικές αντιθέσεις στην πόλη της Ζακύνθου. Το Ρεμπελιό των Ποπολάρων (1628), Αθήνα 2001.

17 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ) 189 στηριγμένης και σε διάφορες άλλες μαρτυρίες, προοτογενείς και μη: νοταριακά έγγραφα, αποφάσεις της τοπικής ή της κεντρικής βενετικής διοίκησης, αλλά και έργα της σύγχρονης τους κρητικής λογοτεχνίας μπορούν να εμπλουτίσουν, να διευρύνουν το πεδίο της έρευνας ή ακόμη και να προτείνουν μια νέα ανάγνωση της ιστορίας της βενετοκρατούμενης Κρήτης.

18 190 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ RIASSUNTO ATTI DI MATRIMONIO, DI NASCITA E DI BATTESIMO DELLA CITTA DI HANDACA DURANTE IL DOMINIO VENETO ( ). IMPERMEABILITÀ E RETI DI COMUNICAZIONE TRA GLI STRATI SOCIALI SUPERIORI Lo sviluppo di una base elettronica di dati per la registrazione di testimonianze d'archivio derivanti dai registri di matrimonio, nascita e battesimo dei nobili veneti di Handaka durante il dominio veneziano, nel quadro dello studio del funzionamento dei consigli comunali e della mobiità degli strati sociali superiori a Creta (XVI-XVII secolo), costituiscono la prima parte del presente studio. La seconda parte si propone come obbiettivo l'indagine delle forti chiusure e delle reti di comunicazione fra i membri di questo strato sociale, tramite il materiale d'archivio schedato. Come periodo indicativo dello studio si è scelto il decennio : gli ultimi anni pacifici per Creta prima dell'inizio della guerra tra Venezia e Impero Ottomano e, parallelamente, periodo di cristallizzazione delle formazioni sociali. Nel quadro di queste circostanze si esaminano i rapporti tra i nobili veneti e i nobili cretesi dell'isola, compiendo un'indagine meticolosa su centoventotto atti di matrimonio, nascita e battesimo. In linea generale, si accerta che i nobili veneti e i nobili cretesi, a prescindere dalle particolari differenze ο anche dagli scontri, agiscono come una casta sociale chiusa. Il clima dell'introversione sociale, in alcuni casi perfino dell'introversione all'interno del nucleo familiare, viene sostenuta dalla fitta rete di rapporti che si sviluppa sui fulcri dei matrimoni, delle nascite e dei battesimi. Più specificatamente, l'estrazione sociale dei due coniugi, così come la scelta dei testimoni ο dei padrini, denota la tendenza al rafforzamento dei legami tra gli strati superiori di Creta, nell'ambito dei quali, intesi come unità, si manifestano forti chiusure. KATERINA KONSTANTINIDOU

ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ). ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ ( ). ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ Eoa kai Esperia Vol. 7, 2007 ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ (1632-1642). ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ http://dx.doi.org/10.12681/eoaesperia.87

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ Ονοματεπώνυμο:. Α.Μ.: /..

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ Ονοματεπώνυμο:. Α.Μ.: /.. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΟΜΑΔΑ Α Ονοματεπώνυμο:. Α.Μ.: /.. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις δίνονται κάτω από κάθε ζήτημα. Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλης κόλλας και δεν παραλαμβάνεται παρά μόνο το παρόν έντυπο,

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PARLEMETER: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2015 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ EE28 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PARLEMETER: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2015 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ EE28 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ PARLEMETER: 2015 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 1 PARLEMETER: 2015 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ Η περιφερειακή ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στις έρευνες του Ευρωβαρομέτρου του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

«DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ» Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015

«DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ» Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015 Αξιότιμες

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 13 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΤΜΗΜΑ : Α4 ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΖΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ : ΕΥ. ΣΕΡ ΑΚΗ 1 Ο ρόλος του οίκου

Διαβάστε περισσότερα

Κέρκυρα /3/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Κέρκυρα /3/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κέρκυρα /3/2014 ΠΡΟΣ: Περιφερειακό Συμβούλιο ΘΕΜΑ: Στρατηγική της Π.Ι.Ν. περιόδου 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(2018)0427 Καθορισμός της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ***I Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας

Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας Ελένη Δ. Γράψα Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Αρχείων Ν. Λευκάδας e-mail: mail@gak. lef.sch. g Ιστορικά στοιχεία Τον Ιούλιο του 1684 ο Βενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος

Διαβάστε περισσότερα

A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ A. ΠΗΓΕΣ &ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (πηγές) 1. ΕΛΣΤΑΤ : πληθυσμιακά μεγέθη και ηλικιακή δομή Απογραφές πληθυσμού 2001, 2011 (Σύνολο Χώρας, NUTS2-επίπεδο περιφέρειας)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ,

Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ, EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ Γνωμοδότηση 08/56 της ΚΕΑ σχετικά με την αναθεωρημένη συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπόλ και της Eurojust Η ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ογάµοςκαιηθέσητηςγυναίκας στηναρχαίααθήνα

Ογάµοςκαιηθέσητηςγυναίκας στηναρχαίααθήνα Ογάµοςκαιηθέσητηςγυναίκας στηναρχαίααθήνα 4 ο ΓυµνάσιοΗρακλείου σχολικόέτος 2012 13 Τµήµα : Α4 Επιµέλεια : Μυρτώ Παγωµενάκη, Νίκη Μαραζάκη, Ευγενία Ορφανουδάκη Φιλόλογος :Ευαγγελία Σερδάκη 1 ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

O.A.E.E ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :62 ΑΔΑ: 45ΒΝ4691Ω3-ΧΦΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ, 07 / 11 /2011

O.A.E.E ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :62 ΑΔΑ: 45ΒΝ4691Ω3-ΧΦΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ, 07 / 11 /2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ O.A.E.E ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΓ.

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

6993/17 ΣΙΚ/νκ 1 DGG 1A

6993/17 ΣΙΚ/νκ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2017 (OR. en) 6993/17 ECOFIN 177 ENV 227 CLIMA 56 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες Ειδική έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ. Χανιά, Απρίλιος 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ. Χανιά, Απρίλιος 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Χανιά, Απρίλιος 2014 Τον Αύγουστο του 2010, ενεργοί πολίτες των Χανίων προχωρήσαμε στη δημιουργία της ανεξάρτητης δημοτικής μας κίνησης με επικεφαλής τον Τάσο Βάμβουκα. Με διαφορετικές αφετηρίες,

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία υπολογισμού των δεικτών για τον προσδιορισμό της ουσιαστικής σημασίας ενός κεντρικού αποθετηρίου τίτλων (ΚΑΤ) για το κράτος μέλος υποδοχής 28/03/2018 ESMA70-708036281-67

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού Η Στελέχωση 1 Με τον όρο στελέχωση εννοούνται εκείνες οι λειτουργίες που διασφαλίζουν ότι η οργάνωση έχει στο παρόν, και θα έχει στο κοντινό μέλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Αριθ. L 329/34 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 30. 12. 93 ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Δεκεμβρίου 1993 για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 1 Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 1 Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1 Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Σεπτέμβριος 2007 -2- I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το έργο με τίτλο «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ξεκίνησε στις 1-3-2006 όπως προβλεπόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ (ΚΕΑΤ)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ (ΚΕΑΤ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ (ΚΕΑΤ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας των Επιτροπών της ΚΕΑΤ, δημιουργήθηκε ώστε να διαμορφωθεί ένα ομοιογενές

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Βρυξέλλες, 4 Απριλίου 2018 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά στις συμπληρωματικές ερωτήσεις της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον διορισμό

Διαβάστε περισσότερα

1843 Ν. 187/91. Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1843 Ν. 187/91. Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ E.E., Παρ. I, Αρ. 2643, 1.11.91 1843 Ν. 187/91 Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΜΒΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εφόσον οι παραπάνω προϋποθέσεις πληρούνται θα πρέπει τώρα να γίνουν και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται.

Εφόσον οι παραπάνω προϋποθέσεις πληρούνται θα πρέπει τώρα να γίνουν και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Το μεγάλο βήμα έγινε, ήρθε η στιγμή να ενώσετε τα κομμάτια του πιο γλυκού πάζλ που σας έχουν δοθεί, υπάρχουν όμως και κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να φτάσετε στα σκαλιά της εκκλησίας.

Διαβάστε περισσότερα

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Η συμβολή της οικογένειας στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι μεγάλη και διαχρονική. Η μορφή και το περιεχόμενο, όμως, αυτής της συμβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ EE28 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ EE28 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 1 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ Η περιφερειακή ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στις έρευνες Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 15.6.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (50/2011) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Γερουσίας της Ιταλικής Δημοκρατίας όσον αφορά την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν 41 Διαγώνισµα 91 Ισότητα των Φύλων Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν Το επάγγελµα της εκπαιδευτικού στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο µη χειρωνακτικό επάγγελµα που άνοιξε και θεωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη, 18.05.2016 Α.Π: 548 Το Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η εφαρµογή του δικαιώµατος της επικοινωνίας στον οικογενειακό χώρο» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η εφαρµογή του δικαιώµατος της επικοινωνίας στον οικογενειακό χώρο» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

3 Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 1982, 1983, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1997,

3 Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 1982, 1983, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1997, Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 98, 98, 986, 987, 988, 989, 99, 99, 99, 995, 997, 998, 999,,, και. Καναβέλη Ελιάνα Παλιεράκη Πόπη 8--6 . Εισαγωγή..... Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΙΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΑΑΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ*

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΙΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΑΑΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ* ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ ΕΩΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΑ 7 (2007) ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΙΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΑΑΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ* Στην παρούσα εισήγηση επιχειρείται μια συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως;

1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; 1. Τι γνωρίζετε για το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας; Τι γνωρίζετε παγκοσμίως; Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας ισχυρότερη θέση στο χρηματοπιστωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο Έως σήμερα, υπήρξαν πέντε πολυετή δημοσιονομικά πλαίσια (ΠΔΠ). Η Συνθήκη της Λισαβόνας μεταμόρφωσε το ΠΔΠ από μια διοργανική συμφωνία σε μια νομικά δεσμευτική πράξη. Το ΠΔΠ,

Διαβάστε περισσότερα

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο Έως σήμερα, υπήρξαν πέντε πολυετή δημοσιονομικά πλαίσια (ΠΔΠ). Η Συνθήκη της Λισαβόνας μεταμόρφωσε το ΠΔΠ από μια διοργανική συμφωνία σε μια νομικά δεσμευτική πράξη. Το ΠΔΠ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη, 03.05.2017 Α.Π: 402 Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

1. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ . ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Έτος Ίδρυσης: 7 ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Η ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΕΠ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ).... ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΔΑ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)....

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια. Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ

Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια. Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ Στόχοι Οι μαθητές να: αναφέρουν και επεξηγούν ανάγκες που ικανοποιούνται μέσα από το γάμο. δικαιολογούν τη σημασία που έχει ο γάμος ως κοινωνικός

Διαβάστε περισσότερα

38η ιδακτική Ενότητα ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις

38η ιδακτική Ενότητα ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις 38η ιδακτική Ενότητα ΥΓΓΕΝΕΙΑ ΧΕΕΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ Παρατηρήσεις, χόλια, Επεξηγήσεις 1. υγγένεια το σηµείο αυτό χρήσιµο είναι ο µαθητής να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους είναι σηµαντική η γνώση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.11.2015 COM(2015) 588 final 2013/0089 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ναύπλιο, Βουλευτικό Παρασκευή 9 - Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, απόγευμα Εναρκτήρια Συνεδρία 6.00-6.30: Υποδοχή Συνέδρων και Κοινού 6.30-6.40: Προσφώνηση

Διαβάστε περισσότερα

20. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

20. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ . ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Έτος Ίδρυσης: ΚΑΝΑΒΕΛΗ ΕΛΙΑΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Η ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ).... ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΔΑ(ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ).... Η ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ . ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Έτος Ίδρυσης: 9 ΠΑΛΙΕΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ( ). Η ΚΑΤΑ ΦΥΛΟ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΕΠ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ). ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο;

Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Ένας σύντομος οδηγός για να σας διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων για τη διάθεση του αρχείου σας σε αποθετήριο του

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.4.2015 COM(2015) 183 final 2015/0095 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0135 (NLE) 13806/15 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: MAR 138 ENV 678 JUSTCIV 259 TRANS 356 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995)

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Προς τα μέλη και τους φίλους. του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Προς τα μέλη και τους φίλους. του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Ηράκλειο, 08/11/2015 Πληροφορίες: Ε. Μαράκη, Μ. Καδιανάκη Τηλ.: 6942558286, 6977714973 e-mail: iakekriti@gmail.com Website: iake.weebly.com 1 η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Προς τα μέλη και τους φίλους του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ

Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ Ν. 187/91 Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερµηνεία, ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ 3. Συγγένεια 4. Βαθµός συγγένειας.

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία υπολογισμού των δεικτών για τον προσδιορισμό των πιο σημαντικών νομισμάτων στα οποία 28/03/2018 70-708036281-66 EL Πίνακας περιεχομένων I. Σύνοψη... 3 1

Διαβάστε περισσότερα

2) Εξεταστικά Κέντρα:

2) Εξεταστικά Κέντρα: Εγκύκλιος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την Συνεργασία με τους Αρμόδιους Φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τον Πανελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α. ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ MΠΑΝΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α. ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 82/56 2.6.204 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΕΧΡΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΕΧΡΙ . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ταχ. Δ/νση :ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Ενιαίο νομοθετικό κείμενο 7.6.2016 EP-PE_TC1-COD(2016)0033 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 7 Ιουνίου 2016 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ της 25ης Μαρτίου 2004 σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

αρχεία Πηγεσ γνωσησ, Πηγεσ μνημησ Τα Αρχεία της Γαληνοτάτης Αριστοκρατίας των Βενετών

αρχεία Πηγεσ γνωσησ, Πηγεσ μνημησ Τα Αρχεία της Γαληνοτάτης Αριστοκρατίας των Βενετών αρχεία Πηγεσ γνωσησ, Πηγεσ μνημησ Τα Αρχεία της 10 Γαληνοτάτης Αριστοκρατίας των Βενετών Η Βενετία, το κράτος και η οργάνωση των αρχείων ΗΒενετία, στον βόρειο μυχό της Αδριατικής θάλασσας, αποτέλεσε για

Διαβάστε περισσότερα

Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους;

Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους; Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους; Με το ν.3838/2010 εισήχθησαν στην ελληνική έννοµη τάξη ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα

Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα Η διάκριση μεταξύ «παλιού» και «νέου» επιδρά στους όρους της πολιτικής συζήτησης και λειτουργεί ως βάση αναστοχασμού για τους πολίτες. Ιδίως σε περιόδους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 672/2012 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 672/2012 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 672/2012 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δρ Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Δημόσια Παρουσίαση Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιδρύματος Κ. Σημίτη, ΕΙΕ, 6 Μαΐου 2015

Ομιλία Δρ Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Δημόσια Παρουσίαση Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιδρύματος Κ. Σημίτη, ΕΙΕ, 6 Μαΐου 2015 H συνεργασία Ομιλία Δρ Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στη Δημόσια Παρουσίαση Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιδρύματος Κ. Σημίτη, ΕΙΕ, 6 Μαΐου 2015 Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.4.2012 COM(2012) 191 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την αξιολόγηση της προόδου που ανέφερε η Ιταλία στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο όσον αφορά την ανάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

13617/16 ΓΒ/ακι/ΘΛ 1 DG E - 1C

13617/16 ΓΒ/ακι/ΘΛ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 13617/16 JEUN 84 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 13344/16 JEUN 76 Θέμα: Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε εκπρόσωπε του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας,

Κύριε εκπρόσωπε του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Κ.Ε.Μ.Ε.Α) ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΨΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, Τεχνόπολη Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος - ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Δ. Μπερτσιμά

Προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος - ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Δ. Μπερτσιμά Προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος - ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Δ. Μπερτσιμά Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014 Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, Στόχοι και Οράματα Μαζί με την αίτηση αποδοχής της υποψηφιότητάς μου για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιληπτική Απόδοση Κειμένων ΑΣΚΗΣΗ: Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του κειμένου που ακολουθεί σε μία παράγραφο 100 έως 120 λέξεων. (Πανελλαδικές Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

3. Οι αλλαγές στη σύνθεση της οικογένειας και των νοικοκυριών

3. Οι αλλαγές στη σύνθεση της οικογένειας και των νοικοκυριών 3. Οι αλλαγές στη σύνθεση της οικογένειας και των νοικοκυριών Η ανάλυση των διαχρονικών μεταβολών στη σύνθεση της οικογένειας και των νοικοκυριών προσκρούει πολύ συχνά στην αδυναμία μιας διαχρονικής στατιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 Το εργαστήριο χωροταξικού σχεδιασμού ολοκληρώνεται ως εξής: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Παράδοση τελικής έκθεσης. Κάθε ομάδα θα παραδώσει, μέσω του

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟ ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΕΣ ΜΕΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14 ΟΚΤ 17. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟ ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΕΣ ΜΕΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14 ΟΚΤ 17. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟ ΤΡΙΣΧΙΛΙΕΤΕΣ ΜΕΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14 ΟΚΤ 17 Κυρίες & Κύριοι, Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ο.Σ.Τ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ο.Σ.Τ. ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛ-ΤΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ 40 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ο.Σ.Τ. ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μετά την έκδοση των 2 πινάκων με τα νέα όρια ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

12. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

12. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης . Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Έτος Ίδρυσης: 97 ΠΑΛΙΕΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Περιεχόμενα. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ( ).... Η κατά φύλο σύνθεση των μελών ΔΕΠ (συνολικά στοιχεία).... Κατανομή των μελών ΔΕΠ

Διαβάστε περισσότερα

Εναρκτήρια Εισήγηση. Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/.

Εναρκτήρια Εισήγηση. Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/. Εναρκτήρια Εισήγηση Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/. Η Υπηρεσία μας με την παρουσία και συμμετοχή της στην 1 η Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

- Το ιατρικό πιστοποιητικό γέννησης (γιατρού ή μαίας). Ληξιαρχική πράξη γάμου

- Το ιατρικό πιστοποιητικό γέννησης (γιατρού ή μαίας). Ληξιαρχική πράξη γάμου Γέννηση 1) Σύνταξη Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης Που γίνεται η δήλωση γέννησης του παιδιού; Η σύνταξη της Ληξιαρχικής Πράξης γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έλαβε χώρα η γέννηση. Αν ο τοκετός γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις τέλεσης διακρατικής υιοθεσίας τέκνου από την ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Προϋποθέσεις τέλεσης διακρατικής υιοθεσίας τέκνου από την ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ Προϋποθέσεις τέλεσης διακρατικής υιοθεσίας τέκνου από την ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 1. Νομοθεσία για την διαδικασία υιοθεσίας Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία των Παιδιών και τη Συνεργασία στην Διακρατική Υιοθεσία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγό ς Σχ. Έτόυς

Οδηγό ς Σχ. Έτόυς Οδηγό ς Σχ. Έτόυς 2017-2018 Σχολικό Έτος Στο ΠΣ myschool υλοποιείται πλήρης ιστορικότητα και τα δεδομένα σας είναι διαθέσιμα για κάθε Σχολικό Έτος. Μέσα από την ΑΡΧΙΚΗ σελίδα μπορείτε κάθε φορά να ορίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.5.2012 COM(2012) 211 final 2012/0106 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για καθορισμό της θέσης που πρόκειται να υποστηριχτεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ για μητροπολιτικούς Δήμους

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ για μητροπολιτικούς Δήμους Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ για μητροπολιτικούς Δήμους Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το ζήτημα της Μητροπολιτικής Συγκρότησης των Δήμων εντάσσεται στο πλαίσιο της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 02/2006 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 02/2006 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 02/2006 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ σχετικά µε την πιθανότητα τροποποίησης του άρθρου 7.3 στοιχείο γ) του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 2042/2003 της Επιτροπής για τη διαρκή

Διαβάστε περισσότερα

«Η ειδική αγωγή στην Ελλάδα»

«Η ειδική αγωγή στην Ελλάδα» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Σεμινάριο Επιμόρφωσης και Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή «Η ειδική αγωγή στην Ελλάδα» Ονοματεπώνυμο: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ Τμήμα: ΞΑΝΘΗΣ 2 ΜΑΙΟΣ 2010 1 Περιεχόμενα: Περίληψη..σελ. 3 Εισαγωγή:...

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας

Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας Για τις ανάγκες του Προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECA/08/23 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. VITOR CALDEIRA, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δημογραφία. Ενότητα 11.1: Παράδειγμα - Περιφερειακές διαφοροποιήσεις και ανισότητες του προσδόκιμου ζωής στη γέννηση

Δημογραφία. Ενότητα 11.1: Παράδειγμα - Περιφερειακές διαφοροποιήσεις και ανισότητες του προσδόκιμου ζωής στη γέννηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δημογραφία Ενότητα 11.1: Παράδειγμα - Περιφερειακές διαφοροποιήσεις και ανισότητες του προσδόκιμου ζωής στη γέννηση Μιχάλης Αγοραστάκης Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας &

Διαβάστε περισσότερα

Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς

Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς VPRC VPRC Δ.1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ VPRC- - Εμπιστευτικό Proastiakos.net 17993 // Δ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η VPRC, με την ευαισθησία που τη διακρίνει σε θέματα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

α/α ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μπορεί μια περιοχή να περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της Στρατηγικής δύο ή περισσότερων Αστικών Αρχών;

α/α ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μπορεί μια περιοχή να περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της Στρατηγικής δύο ή περισσότερων Αστικών Αρχών; 1 Στην περίπτωση στρατηγικής σε περιοχή της Περιφέρειας Αττικής η οποία παρουσιάζει ειδική αναπτυξιακή δυναμική, μπορεί ένας Δήμος να αποτελεί μόνος του την Αστική Αρχή; Μπορεί ένας Δήμος να αποτελεί Αστική

Διαβάστε περισσότερα

A8-0231/1 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ * στην πρόταση της Επιτροπής

A8-0231/1 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ * στην πρόταση της Επιτροπής 9.11.2017 A8-0231/1 Τροπολογία 1 Iskra Mihaylova εξ ονόματος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Iskra Mihaylova Εδαφικές τυπολογίες (Tercet) COM(2016)0788 C8-0516/2016 2016/0393(COD) A8-0231/2017

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας

Κανονισμός Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κανονισμός Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας Βόλος, 2015 Άρθρο 1 Εκπόνηση Μεταδιδακτορικής

Διαβάστε περισσότερα