ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ «Διαβαίνοντας στα καλντερίμα μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ «Διαβαίνοντας στα καλντερίμα μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα»"

Transcript

1 ÌÏËÁÏÉ 2014

2 2

3 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΣΗ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ 3 ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ «Διαβαίνοντας στα καλντερίμα μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα» Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την Αειφορία για μαθητές και εκπαιδευτικούς 2014 KENTΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ Τ.Κ , Μολάοι Λακωνίας Τηλ , Fax kpe-molaon@sch.gr Ευρωπαϊκη Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωτικό Ταμείο ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÁÉ ÈÑÇÓÊÅÕÌÁÔÙÍ Ε Ι Δ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Με την συγχροματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ÌÏËÁÏÉ 2014

4 4 ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ «Διαβαίνοντας στα καλντερίμα μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα» Εγχειρίδιο εκπαίδευσης για το περιβαλλον και την Αειφορία για μαθητές και εκπαιδευτικούς ISBN: , Μολάοι ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Συγγραφείς: Μυλωνά Μαρία, Παπαδάκης Νικόλαος Επιμέλεια έκδοσης - Επιστημονικοί υπεύθυνοι:μυλωνά Μαρία, Παπαδάκης Νικόλαος Διόρθωση κειμένων - Φιλολογική επιμέλεια: Μυλωνά Μαρία Φωτογραφίες: ΚΠΕ Μολάων, Μυλωνά Μαρία, Παπαδάκης Νικόλαος Εκτύπωση έκδοσης: Μηνακάκης Παναγιώτης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΠΕ ΜΟΛΑΩΝ ( ) Παπαδάκης Νικόλαος - Υπεύθυνος ΚΠΕ, Τεχν. Γεωπόνος Μυλωνά Μαρία - Αναπλ. Υπ. ΚΠΕ, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας Λέντζα Ευαγγελία - Μέλος Π.Ο., Νηπιαγωγός Μαστορόπουλος Νεκτάριος - Μέλος Π.Ο. Καθηγητής Μαθηματικών Πούλου Φωτεινή - Μέλος Π.Ο. Καθ. Φυσικής Αγωγής Το παρόν εκδόθηκε στο πλαίσιο της Πράξης: «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία-Άξονας Προτεραιότητας 7» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και Εθνικών Πόρων». Ευρωπαϊκη Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωτικό Ταμείο ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÐÁÉÄÅÉÁÓ ÊÁÉ ÈÑÇÓÊÅÕÌÁÔÙÍ Ε Ι Δ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Με την συγχροματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

5 5 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΠΕ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μ Ο Λ Α Ω Ν ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ : «Διαβαίνοντας στα καλντερίµια µιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήµερα» Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 στάδια: ο Στάδιο 1 Υποδοχή μαθητών Ενημέρωση για το ρόλο του ΚΠΕ Σύντομη συζήτηση για το ρόλο της Καστροπολιτείας της Μονεμβάσιας με επισήμανση στις θετικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και στη διατήρηση ενός αρχαιολογικού χώρου «ζωντανού» έως σήμερα. Παρουσίαση του χώρου σε μακέτα. Χωρισμός σε ομάδες και διανομή υλικού. ο Στάδιο 2 Αναχώρηση για το χώρο του Κάστρου. Περιήγηση στο χώρο της Κάτω Πόλης. Μελέτη της οργάνωσης της πόλης, των δομικών υλικών, της διαχείρισης του νερού (σύστημα ύδρευσης, αποχέτευσης, χαμάμ). Επίσκεψη στην Πάνω Πόλη. (Μελέτη δεξαμενών, χλωρίδας του βράχου). Δραστηριότητες εμπνεόμενες από το χώρο του Κάστρου ( ζωγραφική, φωτογράφιση, σύνθεση.). ο Στάδιο 3 Επιστροφή στο ΚΠΕ. Οι ομάδες επεξεργάζονται τα φύλλα εργασίας, συμπληρώνουν παζλς, ολοκληρώνουν τις δραστηριότητες που ξεκίνησαν στο χώρο του Κάστρου, συγκρίνουν τον αρχαιολογικό αυτό χώρο με άλλους που έχουν επισκεφθεί, διατυπώνουν τις σκέψεις τους. Συγκέντρωση όλων των ομάδων και παρουσίαση των συμπερασμάτων και των έργων τους. Αξιολόγηση.

6 6 Σκοπός & στόχοι του προγράµµατος Σκοπός του προγράμματος «Διαβαίνοντας στα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα» είναι η διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του χώρου, η καλλιέργεια αξιών, στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών απέναντι σ' ένα ανθρωπογενές περιβάλλον όπως αυτό του κάστρου της Μονεμβασιάς με έμφαση στη θετική παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση. Στόχοι του προγράμματος: Γνωστικοί. Μελέτη της οργάνωσης μιας βυζαντινής πολιτείας. Κατανόηση της διάρθωσης των οικιών σε σχέση με τον περιορισμένο χώρο καθώς και των υλικών δομής. Μελέτη του συστήματος ύδρευσης αποχέτευσης στο χθες και το σήμερα και τρόποι εξοικονόμησης νερού στον άνυδρο βράχο της Μονεμβασιάς. Γνωριμία μ' ένα τούρκικο χαμάμ. Αισθητικοί. Δημιουργία στενής σχέσης με τη φύση με τη μεσολάβηση όλων των αισθήσεων παρατηρώντας τη γεωμορφολογία του βράχου, τη χλωρίδα του και την ανθρώπινη παρέμβαση άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον. Κοινωνικοί. Σύνδεση της σχολικής ζωής με την καθημερινή ζωή. Αυτομορφωτικοί. Χρήση βιβλιοθηκών, νέων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, σε μαθητές ειδικών σχολείων, σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και σε ενήλικες.

7 Η Μονεμβασία μέσα από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου 7 «...Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου χιλιάδες οι φλόκοι σου, και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες την οικουμένη...» από τη συλλογή «Tρίστοιχα Γ» «...Τόπος της γέννησής μου: Άκρα Μινώα...» από τη συλλογή «Μονοβασιά» Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή, σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια, σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ αμπέλια του, σφίγγει τα δόντια. Δεν υπάρχει νερό. Μονάχα φως. Ο δρόμος χάνεται στο φως κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο...μαρμάρωσαν τα δέντρα, τα ποτάμια κι οι φωνές μες στον ασβέστη του ήλιου. Η ρίζα σκοντάφτει στο μάρμαρο. Τα σκονισμένα σκοίνα. Το μουλάρι κι ο βράχος. Λαχανιάζουν. Δεν υπάρχει νερό. Όλοι διψάνε. Χρόνια τώρα. Όλοι μασάνε μια μπουκιά ουρανό πάνω από την πίκρα τους......τα μάτια τους είναι κόκκινα απ την αγρύπνια, Μια βαθειά χαρακιά σφηνωμένη ανάμεσα στα φρύδια τους Σαν ένα κυπαρίσσι ανάμεσα σε δυο βουνά το λιόγερμα......πάνου στα καραούλια πετρωμένοι καπνίζουν τη σβουνιά και τη νύχτα βιγλίζοντας το μανιασμένο πέλαγο όπου βούλιαξε το σπασμένο κατάρτι του φεγγαριού... Από τη συλλογή «Ρωμιοσύνη» Κυκλάμινο, κυκλάμινο, στου βράχου τη σκισμάδα, πού βρήκες χρώματα κι ανθείς, πού μίσχο και σαλεύεις; Mέσα στο βράχο σύναζα το γαίμα στάλα στάλα, μαντήλι ρόδινο έπλεξα κ ήλιο μαζεύω τώρα. «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας»

8 8 Ιστορική πορεία της Καστροπολιτείας 4ος μ.χ. αιώνας Ισχυροί σεισμοί που συνταράζουν τη Λακωνική γη είναι η πιθανότερη αιτία αποκοπής του βράχου από την απέναντι ακτή με αποτέλεσμα τη δημιουργία της νησίδας. 6ος μ.χ. αιώνας Πρώτη κατοίκηση στο πάνω πλάτωμα του φυσικά οχυρωμένου βράχου από κατοίκους της Σπάρτης, λόγω εισβολής Σλαβικών φύλων. Εκεί οργανώνονν την Πάνω Πόλη και λίγο αργότερα το δεύτερο οικισμό την Κάτω Πόλη. Τη χερσόνησο ονόμασαν Μονεμβασία επειδή η είσοδος σε αυτή γινόταν μόνο από μία έμβαση (είσοδο) «Μονεμβασίαν ταύτην ονομάσαντες δια το μία έχειν των εν αυτώ εισπορευομένων την είσοδον». 8ος μ.χ. αιώνας Πρώτη γραπτή μαρτυρία για την πόλη στο οδοιπορικό του Αγίου Wilibald, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μονεμβασία στο ταξίδι τον προς τους Αγίους Τόπους. 9ος μ.χ. αιώνας Η Πόλη εξελίσσεται προοδευτικά σε μεγάλο λιμάνι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι λόγοι που συνέβαλλαν σε αυτό είναι η φυσική οχυρότητα της θέσης - απόκρημνος βράχος μέσα στη θάλασσα- σε συνάρτηση με την τεχνητή οχύρωσή της και την επίκαιρη στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. 10ος - 12ος μ.χ. αιώνας Οι Μονεμβασιώτες ξακουστοί έμποροι ασχολούνται κυρίως με το διαμετακομιστικό θαλάσσιο εμπόριο. Ανάμεσα στα προϊόντα που διακινούσαν στα λιμάνια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου σημαντική θέση κατείχαν ο Μονεμβάσιος οίνος, το γνωστό αργότερα Malvasia, το λάδι, τα μεταξωτά υφαντά. Τον 11ο αιώνα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια και εμπορικά κέντρα του Βυζαντίου. Οι ναυτικοί της ήταν οι ικανότεροι. Παράλληλα με τις εμπορικές δραστηριότητες αναπτύσσονται και οι βιοτεχνικοί κλάδοι, όπως η βυρσοδεψία, η υφαντουργία, η κεραμική και η λιθοξοϊκή.

9 13ος μ.χ. αιώνας Το 1248 η πρόοδός της ανακόπτεται για σύντομο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της Φράγκικης κατάληψης, ύστερα από τριετή πολιορκία του Φράγκου ηγεμόνα Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου.Το 1262 την επιστρέφει ο ίδιος στους Βυζαντινούς με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του. Ακολουθεί περίοδος εξαιρετικής ανάπτυξης για τη Μονεμβασία. Η εκκλησία της έχει προαχθεί σε Μητρόπολη και οι Μητροπολίτες της τυγχάνουν σπουδαίων τίτλων και προνομίων από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β Παλαιολόγο με το χρυσόβουλο που εκδίδει το Με αυτό παραχωρεί επίσης στους Μονεμβασίτες εμπόρους προνόμια και φοροαπαλλαγές, σε όποιο λιμάνι και αν βρίσκονται. 9 14ος μ.χ. αιώνας Τα δύο χρυσόβουλα που εξέδωσαν το1301 και 1328 αντίστοιχα, οι αυτοκράτορες Ανδρόνικος Β και Γ επικυρώνουν τα εκκλησιαστικά οικονομικά και εμπορικά προνόμια της πόλης και δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο την ακμή της. 15ος μ.χ. αιώνας Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η Μονεμβασία παραμένει για λίγο ελεύθερη. Ωστόσο, η επίκαιρη θέση της στις θαλάσσιες διαδρομές της εποχής στάθηκε αιτία να τη διεκδικήσουν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής, η Βενετία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία Α Ενετοκρατία H Mονεμβασία εξακολουθεί να είναι μεγάλο λιμάνι. Επισκευάζονται τα τείχη και κτίζονται καινούριες οικίες Α Οθωμανική περίοδος Η Μονεμβασία διατηρεί τα προνόμιά της και αποτελεί σημαντικό σταθμό. Η οικονομική ανάπτυξη επιφέρει με τη σειρά της πνευματική αναγέννηση Β Ενετοκρατία Ορίζεται πρωτεύουσα σε μία από τις τέσσερις επαρχίες του Δεσποτάτου του Μορέως. Κατά την περίοδο αυτή σημειώνεται έντονη οικοδομική δραστηριότητα και πραγματοποιούνται εκτεταμένες επεμβάσεις στα μνημεία της Πάνω και Κάτω Πόλης.

10 Β Οθωμανική περίοδος Σύντομη ευημερία της Μονεμβασίας, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα του βιλαετιού της Ανατολικής Λακωνίας. Το 1770 μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ορλώφ ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία προκαλούνται φοβερές καταστροφές στη Μονεμβασία και στην ευρύτερη περιοχή από τους Τουρκαλβανούς οι οποίοι εξοντώνουν το ελληνικό στοιχείο. Έκτοτε αρχίζει η παρακμή και η σταδιακή εγκατάλειψη της πόλης. Στις 23 Ιουλίου 1821 απελευθερώνεται, ύστερα από πολύμηνη πολιορκία και παραδίδονται τα κλειδιά του κάστρου στον πρίγκιπα Αλέξανδρο Κατακουζηνό. 20ος μ.χ. αιώνας Στις αρχές του αιώνα η πόλη ήταν σχεδόν ερειπωμέου νη. Τις τελευταίες δεκαετίες του 20 αιώνα παρατηρήθηκε μια νέα άνθηση. Σήμερα η Μονεμβασία αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών τόσο για το φυσικό της περιβάλλον όσο και για τον αρχαιολογικό της χώρο. Πολεοδοµικός σχεδιασµός Απ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τις πόλεις της Βυζαντινής εποχής τίποτα δε φανερώνει πως ήταν αποτέλεσμα κάποιου πολεοδομικού σχεδιασμού. Η ίδρυση και η εξέλιξη των πόλεων γινόταν κατά τρόπο δυναμικό όπου οι ανάγκες εξυπηρετούνταν κάθε φορά χωριστά. Η εικόνα αυτών των πόλεων είναι περίπλοκη και χωρίς ίχνος κανονικότητας, αφού είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς προσθετικής διαδικασίας, μιας αδιάκοπης και ευέλικτης προσαρμογής στις ανάγκες που προέκυπταν. Ο μόνος μηχανισμός επιβολής κάποιων αρχών δόμησης από την πλευρά του κράτους ήταν ο στρατιωτικός και είχε στόχο την άμυνα και την ασφάλεια των πόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οργάνωσης Βυζαντινής Καστροπολιτείας αποτελεί η Κάτω Πόλη της Μονεμβασιάς.Η Πόλη, προσαρμοσμένη στις ιδιομορφίες του βράχου, διασχίζεται από δύο κάθετους μεταξύ τους δρόμους, που καταλήγουν στις τέσσερις πύλες της. Ο πρώτος, αποτελώντας τον κεντρικό δρόμο της, τη «μέση» οδό των Βυζαντινών, ξεκινά από την κεντρική δυτική πύλη, διασχίζει τον οικισμό περίπου στη μέση και καταλήγει στην ανατολική πύλη. Ο δεύτερος συνδέει την άνοδο για την Πάνω Πόλη με την πύλη που ανοίγεται στο επιθαλάσσιο τείχος. Γύρω από αυτούς αναπτύσσεται το οδικό δίκτυο της πόλης, πολύπλοκο και δαιδαλώδες.

11 Οι δρόμοι είναι κατά κανόνα στενοί με οδόστρωμα από πέτρα (καλντερίμια).το πλάτος τους μεταβάλλεται ανάλογα με το χώρο. Συχνά, η απότομη κλίση του εδάφους απαιτεί τη δημιουργία σκαλοπατιών, τα οποία φρόντιζαν να μην είναι απότομα, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία των υποζυγίων. Στις γωνίες των δρόμων συναντάμε αποτμήσεις, γνωστές ως «φαλτσογωνίες», με σκοπό την εξοικονόμηση χώρου και την εύκολη μετακίνηση των ζώων. Ακόμη τμήματα δρόμων σκεπάζονται από καμάρες που λέγονται «δρομικές» ή «διαβατικά». Πάνω από αυτές συχνά, λόγω έλλειψης του χώρου, αναπτύσσονται όροφοι σπιτιών. Η αγορά του οικισμού είναι συγκεντρωμένη στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Δεξιά και αριστερά του αναπτύσσονται εργαστήρια κατασκευής διαφόρων ειδών και καταστήματα πώλησης γεωργικών και βιοτεχνικών προϊόντων άσχετα αν η δραστηριότητά τους προκαλούσε θόρυβο ή μόλυνε το περιβάλλον. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εργαστηρίων στο ισόγειο σε συνδυασμό με τα διαμερίσματα του ιδιοκτήτη στον όροφο. Η κεντρική πλατεία του οικισμού, η Πλατεία του Ελκομένου, ήταν το κέντρο της δημόσιας ζωής, και βρίσκεται στο μέσο περίπου του εμπορικού δρόμου. 11 Πάνω Πόλη Η θέση της την καθιστά το ασφαλέστερο και καλύτερα οχυρωμένο τμήμα της Καστροπολιτείας. Η πρώτη κατοίκηση του βράχου έγινε στην Πάνω Πόλη η οποία αποτέλεσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο όλου του κάστρου έως την απελευθέρωση. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Σοφίας σε καλή κατάσταση και οι μεγάλες δεξαμενές. Η θέση της την καθιστά το ασφαλέστερο και καλύτερα οχυρωμένο τμήμα της Καστροπολιτείας. Η πρώτη κατοίκηση του βράχου έγινε στην Πάνω Πόλη η οποία αποτέλεσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο όλου του κάστρου έως την απελευθέρωση. Σήμερα σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Σοφίας σε καλή κατάσταση και οι μεγάλες δεξαμενές. Η πάνω πόλη παραμένει σήμερα ένας ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος. Η κατοίκηση της σταμάτησε το Άλλες ονομασίες του Κάστρου: Λαλούδι της Μονεμβασιάς Βενετία της Πελοποννήσου Γιβραλτάρ της Ανατολής Μενεξέ Καλεσή (κατά τους Τούρκους) Περιώνυμον Άστυ (κατά τον Ανδρόνικο Β ) Θεόσωστος Πόλη (σύμφωνα με τους Παλαιολόγους)

12 12 Η διάρθρωση των οικιών Η Κάτω Πόλη λόγω της συνεχούς κατοίκησης από τον 6 αιώνα έχει δεχθεί πολλές επιδράσεις στην αρχιτεκτονική της μορφή, από τους κατά καιρούς κατακτητές της. Σήμερα πολλά κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί με τη χρήση παραδοσιακών υλικών στην αρχική τους μορφή και κατοικούνται. Τρεις είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη μορφολογία και το χαραχτήρα των οικιών στη Μονεμβασία. H στενότητα του χώρου, η μορφολογία του εδάφους και η έλλειψη πηγαίων υδάτων. Οι οικίες στην πλειοψηφία τους είναι διώροφες με υπόγειο ενώ οι τριώροφες θεωρούνται ένδειξη πλούτου. Στο υπόγειο διαμορφώνεται η στέρνα για τη συλλογή του νερού και κάποιοι αποθηκευτικοί χώροι. Στο θολωτό αυτό χώρο με λίγα ανοίγματα γινόταν η ζύμωση του κρασιού και η διατήρησή του, επειδή πληρούσε τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Στο ισόγειο που βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου διαμορφώνεται και η κύρια είσοδος, ο χώρος υποδοχής, το μαγειρείο, βοηθητικοί χώροι και η εστία για την παρασκευή του φαγητού αλλά και εξασφάλιση θερμότητας. Στον όροφο που συχνά είναι ενιαίος με πολλά ανοίγματα διαμορφώνεται ο χώρος διαμονής της οικογένειας και τα υπνοδωμάτια. Τα χωρίσματα του ορόφου κατασκευάζονταν από καλάμια και λάσπη ή τοποθετούσαν υφασμάτινες κουρτίνες. Λόγω έλλειψης χώρου οι οικίες δεν έχουν αυλές, διαθέτουν όμως ηλιακό (λιακωτό) που εξυπηρετούσε πρακτικές ανάγκες όπως άπλωμα των ρούχων, ξήρανση των τροφών (σύκα, σταφύλια..)

13 Υλικά δοµής 13 Τα κύρια υλικά δομής των κτιρίων στη Μονεμβασία είναι η πέτρα και ο πωρόλιθος που δημιουργούσαν κτίρια στέρεα και απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον του κάστρου. Επίσης χρησιμοποιούσαν κεραμίδι, ξύλο, κουρασάνι και μάρμαρο. Πέτρα χρησιμοποιείται στην τοιχοδομία Πωρόλιθος μαλακή και εύκολα επεξεργάσιμη πέτρα, χρησιμοποιείται στους θόλους τα ανοίγματα, τις γωνίες ως οικοδομικό υλικό ή ως γλυπτό στο διάκοσμο κτισμάτων. Μάρμαρο. Αποτελεί δυσεύρετο και κατά συνέπεια ακριβό υλικό. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή αρχιτεκτονικών γλυπτών που κοσμούσαν τις όψεις και το εσωτερικό δημόσιων κτιρίων και οικιών εξεχόντων προσώπων. Ξύλο. Υλικό για στέγες, πατώματα, κουφώματα. Κεραμίδι. Χρησιμοποιείται για την επικάλυψη της στέγης. Καλάμι. Χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα για τα κεραμίδια της στέγης και στις διαιρέσεις του εσωτερικού των σπιτιών. Σίδηρος Συνδετικό κονίαμα. Λάσπη αποτελούμενη από άμμο, ασβέστη, νερό, υλικό απαραίτητο στο κτίσιμο των λίθων. Κουρασάνι ή υδραυλικό κονίαμα. Ισχυρό μονωτικό για την εξασφάλιση της στεγανότητας. Συνθετικά του υλικά είναι η άμμος, ο ασβέστης, το τριμμένο κεραμίδι και η θηραϊκή γη. Προέλευση των υλικών Όλα τα υλικά με εξαίρεση την πέτρα που υπήρχε στο άμεσο περιβάλλον προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή. Ο πωρόλιθος από τον Άγιο Φωκά, Αγία Παρασκευή και από τα λατομεία των Βοιών. Από λατομείο του Πάρνωνα γινόταν η εξόρυξη του μαρμάρου. Η ξυλεία από τα δάση του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου. Το καλάμι το έφερναν από τη Φραγκιά, το κεραμίδι από τον Ξιφιά, την άμμο από τη Χρανάπα, το σίδηρο από τα Βούταμα. Η Θηραϊκή γη μεταφερόταν από τη Σαντορίνη.

14 14 Δηµόσιες Δεξαµενές Η ύπαρξη φυσικών πηγών άντλησης νερού κοντά ή εντός των τειχών αποτελεί ευτυχή προϋπόθεση για την ύδρευση και τη ζωή ενός κάστρου. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβαινε σε όλα τα κάστρα και ο εφοδιασμός του με νερό αποτελούσε πρωταρχικό μέλημα των κατοίκων. Αυτό γινόταν με την κατασκευή δημόσιων δεξαμενών και στέρνων, γιατί οι πολιορκίες κρατούσαν μήνες ή και χρόνια με στόχο την εξάντληση έως λιμοκτονίας των υπερασπιστών της. Στον άνυδρο βράχο της Μονεμβασίας έχουμε τρεις μεγάλες δημόσιες δεξαμενές (ή κινστέρνες) στην άνω πόλη, οι οποίες τροφοδοτούσαν τους κατοίκους σε περίπτωση ξηρασίας ή πολιορκίας.το βρόχινο νερό, αφού συγκεντρωθεί στις μεγάλες συλλέκτριες επιφάνειες που είναι επιχρισμένες με κουρασάνι, καταλήγει μέσω οπών μικρών διαστάσεων στις δεξαμενές, το εσωτερικό των οποίων είναι επίσης επιστρωμένο με κουρασάνι για να διασφαλιστεί η στεγανότητα. Οι κινστέρνες κατασκευάζονταν συνήθως υπόγειες κάποτε με υπέργειο τμήμα ή και ολοκληρωτικά υπέργειες. Ήταν μεγάλα ορθογώνια τμήματα με θόλους και για το καθάρισμά τους μπορούσε κανείς να κατεβεί από μια στενή σκαλίτσα, που άλλοτε ήταν κινητή και άλλοτε κτιστή. Στέρνες Εκτός από τις δημόσιες δεξαμενές έχουμε και τις στέρνες, δημόσιες ή ιδιωτικές, που προορίζονταν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες των κατοίκων και των ζώων του κάστρου. Οι στέρνες είναι κατασκευασμένες στο υπόγειο των διώροφων και τριώροφων οικιών και συγκέντρωναν τα νερά της βροχής μέσα από ένα σύστημα αγωγών-λούκια, που ξεκινούσαν από τη στέγη η οποία είναι πάντα κεραμοσκεπής. Τα λούκια διαμορφώνονταν στους τοίχους κάτω από τη στέγη και στη συνέχεια μέσω πήλινων αγωγών εντοιχισμένων στους τοίχους της οικίας κατέληγαν στη στέρνα. Η άντληση του νερού γινόταν μέσω στομίων κτιστών ή μαρμάρινων συνήθως με ανάγλυφη διακόσμηση που βρίσκονται στο ισόγειο του σπιτιού. Οι στέρνες και τα πηγάδια ήταν απλές κατασκευές με απλά κτιστά συνήθως χείλη, ενώ κάποτε διέθεταν περίτεχνα περιστόμια από μάρμαρο ή άλλους σκληρούς λίθους με ανάγλυφη διακόσμηση.

15 Αποχετευτικό σύστηµα 15 Η έννοια της καθαριότητας σε κάθε εποχή διαμορφώνεται και βιώνεται ανάλογα με τα εκάστοτε πρότυπα αισθητικής και δυνατότητες που παρέχει το φυσικό περιβάλλον ή τα τεχνολογικά επιτεύγματα για άφθονο καταναλώσιμο νερό. Η ποιότητα ζωής ωστόσο των κατοίκων σε επίπεδο υγιεινής καθορίζεται και εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό σήμερα με βάση την ικανοποιητική λειτουργία υδραυλικών εγκαταστάσεων, υδροδότησης και αποχέτευσης των λυμάτων. Η Βυζαντινή νομοθεσία διακρίνει ιδιωτικούς υπονόμους στην κατηγορία των οποίων υπάγονται οι αποχετευτικοί σωλήνες (πήλινοι) των αποχωρητηρίων και δημόσιους, ο καθαρισμός των οποίων επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο. Η Μονεμβασία δεν διαθέτει κεντρικό αποχετευτικό σύστημα αλλά κάθε σπίτι έχει το δικό του βόθρο. Τα αποχωρητήρια, τα οποία αναφέρονται στα βυζαντινά κείμενα για ιδιωτικές κατοικίες, χτίζονται κατά κανόνα στην αυλή και διαθέτουν πήλινους σωλήνες απομάκρυνσης των αφοδευμάτων. Στα αστικά σπίτια το αποχωρητήριο και ο νεροχύτης τοποθετούνται σε μια προεξοχή δημιουργώντας μαζί με το χτιστό αγωγό πυργίσκο εφαπτόμενο στο εξωτερικό του σπιτιού. Σήμερα όλα τα σπίτια του κάστρου είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα της πόλης και καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό. Το λουτρό αποτελούσε για τους βυζαντινούς εκδήλωση κοινωνικής ζωής και ευχαρίστησης. Για τις γυναίκες λειτουργούσε κυρίως ως τόπος συνάντησης, συζήτησης αλλά και επίδειξης. Οι ιστορικές πηγές μας περιγράφουν όλη την προετοιμασία για τη μεταφορά στο λουτρό και για το γεύμα που συχνά ακολουθούσε επί τόπου. Η βυζαντινή παράδοση των λουτρών επιβίωσε σε μεγάλο βαθμό στα οθωμανικά λουτρά περισσότερο γνωστά ως χαμάμ. Αυτή η ανάγκη επιβαλλόταν για θρησκευτικούς κυρίως λόγους δεδομένου ότι σύμφωνα με το Κοράνι ο πιστός πρέπει να είναι καθαρός όταν προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα. Κατά την οθωμανική περίοδο τα λουτρά ήταν χώροι συναναστροφής τόσο για άνδρες όσο κυρίως για τις γυναίκες (μια και αυτές δεν μπορούσαν να συχνάζουν σε δημόσιους χώρους). Χώροι αυτοσυγκέντρωσης, χαλάρωσης με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που την υποβοηθούσε το σύστημα χαμηλού φωτισμού από τις φωτιστικές θυρίδες (καλυμμένες με καμπάνες γυάλινες) στους τρούλους των θολωτών αιθουσών. Λουτρό

16 16 Προσωπικό και οργάνωση του χώρου Η διαδικασία λούσης στα οθωμανικά λουτρά χωρίζεται σε τρία στάδια και εξυπηρετεί τις ανάγκες του εξαγνισμού, της εξυγίανσης και της απόλαυσης. Η οργάνωση του χώρου ακολουθεί την ίδια λογική. Η είσοδος γίνεται απευθείας από το δρόμο και ο επισκέπτης εισέρχεται στο αποδυτήριο. Παραλαμβάνει τις πετσέτες και τα τσόκαρα. Ο λουόμενος οδηγείται στη συνέχεια από τον υπεύθυνο βεστιαρίου στο χλιαρό διαμέρισμα (ψυχρολούσιον) μέχρι να εξοικειωθεί (θερμοκρασία 25 C). Κατόπιν εισέρχεται στο θερμό διαμέρισμα (χλιαροψύχριον 40 C). Μόλις συνηθίσει τη θερμοκρασία περνά σ έναν από τους ατομικούς χώρους (halvet) όπου γίνεται η εφίδρωση (είδος σάουνας). Στη συνέχεια επιστρέφει στη θερμή αίθουσα όπου γίνεται ο καθαρισμός με βοήθεια τρίχινου γαντιού. Ύστερα από τον καθαρισμό ο λουόμενος επιστρέφει στην καμπίνα του για να συμπληρώσει τις φροντίδες υγιεινής (αρωματικά έλαια, γάντια μάλαξης, καφές, ναργιλές, κουρέας κτλ). Η λειτουργία του λουτρού Ο χώρος εστίας-δεξαμενής επικοινωνούσε με τον υπόλοιπο μέσω ενός μικρού ανοίγματος προς το ζεστό διαμέρισμα. Η δεξαμενή επιχριζόταν με ισχυρό υδραυλικό κονίαμα, το κουρασάνι, που αδιαβροχοποιούσε τα τοιχώματα. Το νερό θερμαινόταν σε μεγάλο χάλκινο καζάνι και κυκλοφορούσε μέσω κεραμικών σωλήνων ενσωματωμένων στους τοίχους. Οι αγωγοί ζέσταιναν την τοιχοποιία διατρέχοντάς την σε όλο σχεδόν το μήκος της ενώ κατέληγαν εξωτερικά σε στόμιο διαφυγής ατμού.

17 17 Asperula Taygetea Anagyris Foetida Bellevalia Hyacinthoides Χλωρίδα Η μορφολογία του εδάφους σε συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη πολλών αυτοφυών φυτών στη Μονεμβασία, μερικά από τα οποία είναι σπάνια και ενδημικά. Ιδιαίτερα στην Πάνω Πόλη, η απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας και φυτοφαρμάκων έχει συμβάλλει στη δημιουργία πλούσιας χλωρίδας Campanula Andrewsii ssp hirsutula Erysimum Corinthium Τα σημαντικότερα ενδημικά μεταξύ άλλων είναι: Ο Stachys speitzenhoferi Heldr. Sybsp. virella, στενότοπο ενδημικό που απαντά στους βράχους και στα τείχη της πόλης. O Stachys chrysantha Η Campanula andrewsii A.DC. subsp. Hirsutula Phitos H Withania somnifera (L) Dunal. O Hyoscyamus of albus Yοσκύαμος ο λευκός Εκτός από τα ενδημικά είδη, υπάρχουν και αυτοφυή φυτά όπως: Malcolmia sp. Αγριοβιολέττα, Euphorbia dendroides γαλατσίδα, φλώμος, Lavatera cretica αγριομολόχα, Ballota acetabulosa λυχναράκι,salvia of triloba φασκομηλιά, Phlomis fruticosa ασφάκα, Asphodelus sp. Ασφόδελος, Εphedra sp. Eφέδρα, Asteriscus aquaticus αστερίσκος, Phagnalon graecum αμάραντο, Caparis spinosa κάπαρη, Ferula communis νάρθηκας, Centranthus rubber κέντρανθος, Ecballium elaterium πικραγγουριά, Ptylostemon hamepeuce χαμαιπεύκη, Glaucium flavum, γιαλόπετρα, Cyclamen Κυκλάμινο, Carpobrotus edulis μπούζι, Chrysanthemum tazeta αγριομαργαρίτα, Echinops spinosus αγκάθι κ.α. Κάποιες ελιές, χαρουπιές και συκιές και φραγκοσυκιές που συναντάμε στο χώρο του κάστρου, είναι προϊόν ανθρώπινης ο παρέμβασης κατά τον 20 αιώνα. Eurhorbia Dendroides Claucium Flavum Origanum Onittes Ornithogalum Prasinantherum Scorzonera Crocifolia Η μοναδική αυτή χλωρίδα σε συνάρτηση με το δομημένο περιβάλλον προσδίδουν στο τοπίο ιδιαίτερο χρώμα και συνθέτουν τη μοναδική εικόνα της Μονεμβάσιας. Stachys Chrysantha Ακολουθεί μια πρώτη καταγραφή και ονοματολογία της χλωρίδας της Κάτω και Άνω Πόλης του κάστρου της Μονεβασίας. Ferula Communis Stachys Spreitzenoferi ssp Virella

18 18 Mία πρώτη καταγραφή της χλωρίδας έτσι όπως έγινε απο το ΚΠΕ Μολάων την άνοιξη του Τα φυτά χωρίζονται σε δύο ομάδες (πίνακες): Φυτά κάτω Πόλης Κάστρου Μονεμβασίας και Φυτά Άνω Πόλης Κάστρου Μονεμβασίας. ΦΥΤΑ ΚΑΤΩ ΠΟΛΗΣ - ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ α.α ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΚΟΙΝΟ ΟΝΟΜΑ 1 BORAGINACEAE Echium italicum Βοιδόγλωσσα 2 AIZOACEAE Carpobrotus edulis Μπούζι 3 AIZOACEAE Carpobrotus cf. Μπούζι crystalina 4 ANACARDIACEAE Ceratonia siliqua Χαρουπιά 5 BORAGINACEAE Onosma frutescens Αμπελοφράκτης 6 BORAGINACEAE Anchusela variegate or Αγχούσα cretica 7 BORAGINACEAE Cerinthe cf retorta Νερολάχανο 8 BORAGINACEAE Echium cf arenarium Βοιδόγλωσσα 9 CACTACEAE Opuntia ficus- indica Φραγκοσυκιά 10 CAPARACEAE Caparis spinosa Κάπαρη 11 CARYOPHYLLACEAE Petrorhagia glumacea group 12 COMPOSITAE Chrysanthemum tazeta Αγριομαργαρίτα 13 COMPOSITAE Phagnalon graecum Αμάραντο,Φάγναλο 14 COMPOSITAE Asteriscus aquaticus Αστερίσκος 15 COMPOSITAE Echinops spinosus Αγκάθι,Εχίνοπας 16 COMPOSITAE Centaurea raphanina spp. Mixta Κεντάυρια (Αγριοαγκυναράκια) 17. COMPOSITAE Reinchaudia picroides Πικροράδικο 18 COMPOSITAE Reichardia cf. orientalis Πικροράδικο 19. COMPOSITAE Tragopogon porifolius Τραγοπώγονας 20 COMPOSITAE Sonchus asper Ζωχός 21 COMPOSITAE Inula cf candida Ίνουλα 22 CRUCIFERAE Erysimum corinthium Ερύσιμο (Σιναποείδες) 23 CRUCIFERAE Aurinia saxatilis - 24 CRUCIFERAE Malcolmia sp. Αγριοβιολέττα 25 EPHEDRACEAE Ephedra sp. Εφέδρα 26 EUPHORBIACEAE Euphordia dendroides Γαλατσίδα, Φλώμος 27 GRAMINEAE Avena sterilis Αγριοβρώμη 28 GRAMINEAE Hordeum murinum Άγανο 29 GRAMINEAE Digitaria sp. Άγανο 30 GRAMINEAE Lagurus ovatus - 31 LABIATAE Micromeria Juliana - 32 MALVACEAE Lavatera cretica Αγριομολόχα 33 LABIATAE Phlomis fruticosa Ασφάκα 34 LABIATAE Salvia cf triloba Φασκομηλιά 35 LABIATAE Ballota acetabulosa Λυχναράκι, Φυτηλάκι 36 LABIATAE Stachys chrysantha Στάχυς 37 LEGUMINOSAE Bituminaria bituminosa - 38 LEGUMINOSAE Anagyris foetida Bρωμοτιά 39 LILLIACEAE Ornithogalum Ορνιθόγαλο prasinantherum 40 LILLIACEAE Asphodelus sp. Σπερδούκλι, Ασφόδελος 41 LINACEAE Mercurialis annua - 42 PITTOSPORACEAE Pittosporum toriba Αγγελική -

19 43 RESEDACEAE Reseda tutea Βρωμούσα, ρεζεντά 44 RUBIACEAE Asperula taygetea Ασπέρουλα 45 RUBIACEAE Galium sp Κολλιστιδόχορτο 46 SCROPHULARIACEAE Misopates orontium - 47 SIMAROUBACEAE Ailanthus altisima Bρωμοκαρυδιά 48 SOLANACEAE Hyoscyamus cf albus Υοσκύαμος 49 MORACEAE Ficus carica Συκιά 50 UMBELIFERAE Ferula communis Νάρθηκας 51 VALERIANACEAE Centranthus ruber Κέντρανθος 52 CUCURBITACEAE Ecballium elaterium Πικραγγουριά ΦΥΤΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ- ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 1 BORAGINACEAE Onosma sp Αμπελοφράκτης 2 CAMPANULACEAE Campanula sp Καμπανούλα 3 CARYOPHYLACEAE cf Silene (λευκό) - 4 COMPOSITAE Chrysanthemum sp. Αγριομαργαρίτα (λευκή και κίτρινη) 5 COMPOSITAE Sonchus sp. Ζωχός 6 COMPOSITAE Phagnalon graecum Αμάραντο 7 COMPOSITAE Tragopogon cf Τραοπώγων crocifolius 8 COMPOSITAE Reichardia picroides Πικροράδικο 19 9 CRUCIFERAE Malcolmia sp Αγριοβιολέττα 10 DIPSACACEAE Scabiosa sp. Σκαμπιόζα, Πικροράδικο 11 DIPSACACEAE Knautia sp. Πικροράδικο 12 EPHEDRACEAE Epherdra sp. Εφέδρα 13 EUPHORBIACEAE Euphorbia dendroides Φλώμος 14 LABIATAE Ballota acetabulosa Φυτηλάκι 15 LABIATAE Phlomis fruticosa Ασφάκα 16 MALVACEAE Lavatera cretica Αγριομολόχα 17 LEGUMINOSAE Bituminaria bituminosa - 18 LEGUMINOSAE Vicia vengalensis Αγριοβίκος 19 LEGUMINOSAE Anagyris foetida Βρωμοιτιά 20 LILLIACEAE Asparagus cf aphyllus Σπαράγγι 21 LILLIACEAE Asphodelus sp. Σπερδουκλι, Ασφόδελος 22 LILLIACEAE Ornithogalum Ορνιθόγαλο prasinantherum 23 MYRTACEAE Eucalyptus sp. Ευκάλυπτος 24 PAPAVERACEAE Papaver rhoeas Παπαρούνα,Κουτσουνάδα 25 PINACEAE Pinus halepensis Πεύκο 26 RESEDACEAE Reseda sp. Βρωμούσα, ρεζεντά 27 ROSACEAE Pyrus amygdaliformis Γκορτσιά 28 RUBIACEAE Galium sp. Κολλητσίδα 29 SCROPHULLARIACEAE Scrophullaria sp UMBELIFERAE Ferula sp. Νάρθηκας 31 URTICAEAE Urtika urens Τσουκνίδα 32 VALERIANACEAE Centranthus ruber Κέντρανθος 33 COMPOSETAE Ptylostemon hamepeuce Χαμαιπεύκο Η καταγραφή αυτή της χλωρίδας έγινε την άνοιξη του 2006 από τον Καθ. Παν/μιου Πατρών Γρ. Ιατρού σε συνεργασία με τον Ν. Παπαδάκη και Μ. Μυλωνά. Τις κοινές ονομασίες των φυτών κατέγραψαν οι Ν. Παπαδάκης (Τεχν. Γεωπόνος- Εκπ/κός) και Ι. Αραμπατζής (Γεωπόνος - Εκπ/κός)

20 20 Η Γεωλογία του βράχου Το γεωλογικό παρελθόν της Μονεμβασίας, όπως και κάθε περιοχής είναι αποτυπωμένο στα πετρώματα που τη δομούν. Στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβάσιας υπάρχουν ως επί το πλείστον ανθρακικά πετρώματα της ενότητας της Τρίπολης. Πρόκειται για ιζήματα νηριτικής φάσης (ρηχής θάλασσας) αποτελούμενα από ασβεστόλιθους, δολομίτες και δολομιτικούς ασβεστόλιθους ηλικίας από το Τριαδικό (200 εκ. χρόνια) έως το Ανώτερο Ηώκαινο (35 εκ. χρόνια). Το συνολικό πάχος τους ανέρχεται σε εκατοντάδες μέτρα. Τα γεωλογικά στρώματα χρονολογούνται με παλαιοντολογικά δεδομένα, δηλαδή με βάση τα απολιθώματα που περιέχουν. Ως απολίθωμα χαρακτηρίζεται κάθε λιθοποιημένο υπόλειμμα του σώματος οργανισμών που έζησαν στο γεωλογικό παρελθόν και σήμερα εγκλείεται μέσα στα πετρώματα. Κάποια από τα απολιθώματα αυτά, ονομάζονται χαρακτηριστικά ή καθοδηγητικά και μας επιτρέπουν να βρούμε την ηλικία δημιουργίας των πετρωμάτων. Τα απολιθώματα αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για τις συνθήκες (παλαιογεωγραφικές, παλαιοκλιματικές κ.α.) που επικρατούσαν σε ένα περιβάλλον ιζηματογένεσης κατά την περίοδο απόθεσης του στρώματος που τα περιέχει. Γνωρίζοντας δηλαδή τις περιβαλλοντικές συνθήκες που απαιτούν για την ανάπτυξή τους διάφορες σημερινές ομάδες οργανισμών, μπορούμε να κάνουμε αναγωγή στο γεωλογικό παρελθόν, εφόσον συναντούμε σε στρώματα απολιθωμένες προγονικές μορφές τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Αρχικά, σε μια θαλάσσια λεκάνη ιζηματογένεσης είχαμε την απόθεση ασύνδετων χαλαρών ιζημάτων με τη μορφή λάσπης, πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια, άρχισε η διαδικασία μετατροπής των ιζημάτων αυτών σε συμπαγή πετρώματα (συμπαγοποίηση - λιθοποίηση). Αυτό γίνεται με μια σειρά από φυσικές, χημικές και βιολογικές διεργασίες, που συνοψίζονται με τον όρο «διαγένεση». Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκαν οι ασβεστόλιθοι, οι δολομίτες και οι δολομιτικοί ασβεστόλιθοι.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ «Διαβαίνοντας στα καλντερίμα μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα»

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ «Διαβαίνοντας στα καλντερίμα μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα» ÌÏËÁÏÉ 2014 2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΣΗ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ 3 ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ «Διαβαίνοντας στα καλντερίμα μιας καστροπολιτείας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ (Κ.Π.Ε. Μολάων) Κάστρο: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει Ιδρύθηκε με την 134788/Γ7 της 23-9-2009 απόφαση του ΥΠΕΠΘ ως Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τις λέξεις «Μόνη Έμβασις»

Διαβάστε περισσότερα

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης»

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» «Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» Μαρία Μπαλάσκα & Ιωάννα Ραβάνη, μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Καλαμάτας Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, επηρεάζουν τον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ Ελευθέριο Κορδελιό 29και 30 Ιανουαρίου Ταχ. Δ/νση: 23052, Μολάοι. Λακωνία. Τηλ: 2732024175 Fax:2732023158 e-mail: kpe-molaon@sch.gr Site: www.kpemolaon.gr Blog:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Στόχοι του προγράμματος Να γνωρίσουμε τα κυριότερα κάστρα της Ελλάδας και να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούν κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ Mολάοι ΚΠΕ όλης της χώρας

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ Mολάοι ΚΠΕ όλης της χώρας . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ Mολάοι 7-11-2014 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

«Kάστρα και πραμάτειες- Πόλεις και βιωσιμότητα»

«Kάστρα και πραμάτειες- Πόλεις και βιωσιμότητα» «Kάστρα και πραμάτειες- Πόλεις και βιωσιμότητα» Θεματικό σεμινάριο για το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «ΚΑΣΤΡΟ: Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟ ΧΤΙΖΕΙ» Θεσσαλονίκη 28 και 29 Ιανουαρίου 2016 ΚΠΕ Μολάων &

Διαβάστε περισσότερα

/πόλη. Ορισµός-Ρόλος στην οθωµανική θρησκεία/π. Τυπολογία (κατασκευή)-οργάνωση χώρου, λειτουργία (προσφερόµενες υπηρεσίες)

/πόλη. Ορισµός-Ρόλος στην οθωµανική θρησκεία/π. Τυπολογία (κατασκευή)-οργάνωση χώρου, λειτουργία (προσφερόµενες υπηρεσίες) Τα Οθωµανικά Λουτρά στην Ελλάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισµός-Ρόλος στην οθωµανική θρησκεία/π /πόλη Τυπολογία (κατασκευή)-οργάνωση χώρου, λειτουργία (προσφερόµενες υπηρεσίες) Κοινωνικός ρόλος (άνδρες, γυναίκες,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Λουτρά του κάστρου της Χίου.

Τα Λουτρά του κάστρου της Χίου. Τα Λουτρά του κάστρου της Χίου. Ερευνητική εργασία της ομάδας των ρεπόρτερ της Α τάξης του 1 ου ΕΠΑΛ Χίου 2011-2012 (Βιργινία Καλλούδη, Κυριακή Αρβανίτη, Ραφαήλ Καραμανής, Μαρία Λιτσάκη) Περιεχόμενα Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ . ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ «ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

«Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» Βυζαντινός Περίπατος

«Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» Βυζαντινός Περίπατος Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, σχολικό έτος 2013 14, υπεύθυνη καθηγήτρια: Όλγα Ευσταθίου Βυζαντινός Περίπατος

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ. Δρ Γεώργιος Μιγκίρος

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ. Δρ Γεώργιος Μιγκίρος ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΕΞΩΜΑΛΥΝΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ Δρ Γεώργιος Μιγκίρος Καθηγητής Γεωλογίας ΓΠΑ Ο πλανήτης Γη έτσι όπως φωτογραφήθηκε το 1972 από τους αστροναύτες του Απόλλωνα 17 στην πορεία τους για τη σελήνη. Η

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο «Η Μονεμβασία από τους βυζαντινούς χρόνους ως τις μέρες μας»

Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο «Η Μονεμβασία από τους βυζαντινούς χρόνους ως τις μέρες μας» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο «Η Μονεμβασία από τους βυζαντινούς χρόνους ως τις μέρες μας» 20-21 Απριλίου 2013, Σάββατο- Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 Άφιξη των εταίρων κλιμακωτά στη διάρκεια της ημέρας. Παραλαβή και εγκατάσταση στο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων

Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων Σχεδιασμός και ανάλυση δικτύων διανομής Υδραυλικές αρχές Υδραυλικός Υπολογισμός ακτινωτών δικτύων Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου συνέταξε μελέτη με τίτλο «Συμπληρωματικές εργασίες κτιρίου πλατείας

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε:

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1. Τι ονομάζεται περιβάλλον; Οτιδήποτε μας περιβάλλει ονομάζεται περιβάλλον. Για παράδειγμα στο περιβάλλον ανήκουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Τριήμερου Σεμιναρίου Εκπαιδευτικών του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και Περιβάλλον» στην περιοχή του ΚΠΕ Βεύης- Μελίτης με τίτλο:

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Τριήμερου Σεμιναρίου Εκπαιδευτικών του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και Περιβάλλον» στην περιοχή του ΚΠΕ Βεύης- Μελίτης με τίτλο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΥΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Αρ. Πρωτ.: 36 Βεύη, 20-2-2014 Tαχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις

ΟΜΟΔΟΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ. χατζηπέτρου_ελένη. Περιοχές-Όψεις Τοποθεσία χωριού : Το Όμοδος περιβάλλεται από 2 ψηλές βουνοκορφές Στην εργασία θα μελετηθούν οι διαφορετικές τυπολογίες που εμφανίζονται στο χωρίο, οι σχέσεις τους με το ιδιωτικό και το δημόσιο,ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1. Ο ΙΚΙΑ «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» 2. Ο ΙΚΙΑ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» 3. Δ Η Μ Ο Σ ΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4. ΑΓΟΡΑ 5. ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχιτεκτονική του κελύφους και της δομής των κτιρίων

Η Αρχιτεκτονική του κελύφους και της δομής των κτιρίων Χάρης Σαββίδης αρχιτέκτων d.p.l.g. Η Αρχιτεκτονική εντός της Αρχιτεκτονικής. Η Αρχιτεκτονική του κελύφους και της δομής των κτιρίων Στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό της Αθήνας δημιουργήθηκε τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Τα μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο, Πρόγραμμα Π.Ε. του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας Γκανάτσιος Ανδρέας, Αναπλ. Υπεύθυνος Σπανός Κώστας,

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι, Τα μονοήμερα προγράμματα είναι έξι (6):

Αγαπητοί συνάδελφοι, Τα μονοήμερα προγράμματα είναι έξι (6): ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας Χαλκιδικής ΤΚ 63074 Αρναία Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Τα μνημεία που συναντάμε στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, είναι φτιαγμένα με δομικούς λίθους διαφόρων πετρωμάτων, συνήθως ασβεστολίθων και μαρμάρων,

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΑΞΗ:B ΤΜΗΜΑ: Β1 ΡΥΠΑΝΣΗ- ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Επιβλέπων: ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΕΡΝΑΔΟΣ, Καθηγητής ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Αγίας Παρασκευής Λίγο μετά το γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Για τη διευκόλυνση των σπουδαστών στη μελέτη τους και την καλύτερη κατανόηση των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΓΕΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Σημείωση: Το βιβλίο καλύπτει την ύλη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας

Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας Τα αρχοντικά σπίτια της Κέρκυρας, όσα διασώθηκαν μέσα στο χρόνο, αποτελούν ζωντανά μνημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, φορτωμένα με μνήμες και θρύλους. Ιστορικά, δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου Το Κ. Π. Ε Ανατολικού Ολύμπου ιδρύθηκε στις 11-07-2002 με βάση την υπ αριθμό72942/γ2/11-7-2002 απόφαση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 1ο ερώτημα Γιατί και με ποιους όρους η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Επιμορφωτικό σεμινάριο 8-9 Δεκεμβρίου 2017 Ερέθισμα Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Λαυρεωτικής: Αποτελεί τη βάση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας. Γιώργος Πρίμπας

Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας. Γιώργος Πρίμπας Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας Γιώργος Πρίμπας Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας Το Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας, βρίσκεται στο τέλος μιας ανηφορικής διαδρομής τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων έξω από την πόλη της Παιανίας,

Διαβάστε περισσότερα

Κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας: Η ΑγιαΣωτήρα στους Χριστιάνους

Κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας: Η ΑγιαΣωτήρα στους Χριστιάνους 02/01/2019 Κάστρα και οχυρά Μεσσηνίας: Η ΑγιαΣωτήρα σς Χριστιάνους Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Μεσσηνίας Ανατολικά των Φιλιατρών, στη δυτική πλαγιά Αγιάς σς Χριστιάνους Τριφυλίας, βρίσκεται ένα από τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ήταν ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιον από αυτούς σχηματίστηκε η Ελλάδα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ήταν ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιον από αυτούς σχηματίστηκε η Ελλάδα; ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Μονάδες 3,3) 1. Ποια είναι η διοικητική ιεραρχία των πόλεων στην Ελλάδα; Πως λέγεται ο διοικητής του κάθε διοικητικού τομέα; 2. Ποιους γεωλογικούς αιώνες περιλαμβάνει η γεωλογική

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - 4 ΜΑΪΟΥ 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - 4 ΜΑΪΟΥ 2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - 4 ΜΑΪΟΥ 2017 Η παρουσίαση αφορά Έργα που δύναται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Προγραμματική Περίοδο 2014

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες

Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες Tεχνικο οικονομικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της οικονομικότητας των γεωθερμικών χρήσεων και της «αξίας» του ενεργειακού προϊόντος: η θερμοκρασία, η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι

Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Οικοδομική Τεχνολογία 1 Παραδοσιακή Οικοδομική Ι Σταύρος Μαμαλούκος Τι είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ; Τι είναι η ίδια η παράδοση ; «Παραδοσιακή» αρχιτεκτονική»

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ,ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ,ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ,ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ,ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ,ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ,ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Οι μαθητές στο διώροφο κτίριο του ΕΠΑΛ Μουζακίου Χάραξη πορείας φωτογράφισης στο χάρτη του Οικισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ):

Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ): Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ): ΤΥΠΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΤΟΜΗ ΟΜΑΔΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΕΦΙΠΠΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΓΛΥΠΤΟ ΛΑΜΠΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Ε.Μ.Π. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2007-2008 ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ 6 6 Ο ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΜΕΑΣ 1 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στο πλαίσιο του μαθήματος η περιοχή της Μορφολογίας προτείνει το σχεδιασμό μικρού φοιτητικού ξενώνα

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΙΔΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005 Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Τοτονίδη Νίκο προς το Τοπικό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας (ΤΟ.Τ.Β.Ε.) της Ελληνικής Σπηλαιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι πολικές περιοχές, όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο. Συγκεκριμένα ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Αρ. πρωτ. 1395/2-5-2017 - Το τεχνικό αντικείμενο αφορά την έκδοση των οικοδομικών αδειών που απαιτούνται για την συντήρηση-ανακαίνιση των υφισταμένων κτιρίων, την ανέγερση νέων σύγχρονων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ Η Στράτος υπήρξε σημαντική πόλη της Ακαρνανίας πρωτεύουσα των Ακαρνάνων από τον 5 ο αιώνα π.χ. Κτίσθηκεσεεπαφήμετηδυτική όχθη του Αχελώου, στασύνοραμετηναιτωλία. Από τις αρχαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ. Kinsterna Hotel & Spa

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ. Kinsterna Hotel & Spa APXITEKTONIKH ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ κείμενο Μαρία Νικολακοπούλου φωτογράφηση Cathy Cunliffe Kinsterna Hotel & Spa Το αρχοντικό βρίσκεται 8 Km νότια της Μονεμβασιάς και χτίστηκε σε διαφορετικές φάσεις έως τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ : 15. ΑΓΟΡΙΑ: 9 ΚΟΡΙΤΣΙΑ: 6

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ : 15. ΑΓΟΡΙΑ: 9 ΚΟΡΙΤΣΙΑ: 6 Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ: ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Οραματίζομαι το σχολείο του μέλλοντος» ΧΑΤΖΗΚΥΡΚΟY ΚΩ/ΝΟΣ ΠΕ03 ΚΟΛΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ02 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρα, Πόλη Ελλάδα, Αρχάνες Μελέτη περίπτωσης Όνομα Δήμου: Αρχανών κτιρίου: Όνομα σχολείου: 2 Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Το κλίμα στις Αρχάνες έχει εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας, Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Το Φρούριο της Καντάρας. Κατεχόμενη Κύπρος

Το Φρούριο της Καντάρας. Κατεχόμενη Κύπρος Το Φρούριο της Καντάρας Κατεχόμενη Κύπρος Εισαγωγή Το φρούριο της Καντάρας αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικά κάστρα κτισμένα πάνω στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου στην επαρχία Αμμοχώστου στην κατεχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΓΙΑΤΗΧΑΛΚΙΔΑ. γενικά: πρωτεύουσα ν.ευβοίας 80 χλμ από την Αθήνα 53.584 κάτοικοι επίσημα

Β. ΓΙΑΤΗΧΑΛΚΙΔΑ. γενικά: πρωτεύουσα ν.ευβοίας 80 χλμ από την Αθήνα 53.584 κάτοικοι επίσημα Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΛΟΓΟΥ ΣΟΦΙΑ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αντικείμενο: Χαλκίδα Στόχος: μελέτη του θαλάσσιου μετώπου Μέθοδοι επεξεργασίας: βιβλιογραφία-διαδίκτυο αεροφωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ Τεκμηρίωση Βλαβών περιλαμβάνει : Αποτύπωση φερόντων στοιχείων κατασκευής. Πιθανές επεμβάσεις λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής κτιρίων από τοιχοποιία την καθιστούν δύσκολη. Αναζήτηση αρχικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό

ισόγειο βρίσκεται άλλοτε σε άμεση επαφή με το υπόγειο και άλλοτε το χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό χώρο εξωτερικά προσπελάσιμο από το κεντρικό τεχνική έκθεση Η μορφή, ο τόπος, το ρέμα ο οικισμός, το κέντρο του. Ο άλλοτε τυπικός αγροτικός οικισμός γραμμικός με μικρή πλατεία στο μέσο του μήκους του, έπειτα οι μεταγενέστερες επεκτάσεις (σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Αλλαγή Χρήσης ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΒΛΕΠOΝΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κύρια ιδιότητα της ύλης που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές (κίνηση, θερμότητα, ηλεκτρισμός, φως, κλπ.) και γίνεται αντιληπτή (α) όταν μεταφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Δ1 και ΣΤ τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων,

Διαβάστε περισσότερα

Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής)

Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής) ΕΞΟΦΥΛΛΟ 2 Βικελαία Βιβλιοθήκη Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής) ΓΕΝΙΚΑ Η λειτουργία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης χρονολογείται από το 1908 που έγινε δεκτή η δωρεά Βικέλα. Στην αρχή στεγαζόταν στην

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης 1ης Διαδρομής Μονή Βαλτάδων Ναός Οσίου Δαυίδ Βυζαντινό Λουτρό Ναός Αγίου Νικολάου (Ορφανού) Ναός Αγίου Παντελεήμονα Ναός Σωτήρως Χριστός Ροτόντα Παλιά Πόλη,Κάστρα 2ης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ «Βάλε ελιά για το παιδί σου..» Λακωνικός Ελαιώνας, αρχαία δέντρα, αειφορία. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται Ι. Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ας διαβάσουμε τι θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα: Σκοπός: Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να απαντήσουμε σε ένα «γιατί»: Γιατί χρειάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά)

Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά) 28/01/2019 Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά) / Επικαιρότητα Tα ψηφιδωτά αποτελούν είδος της εικονιστικής τέχνης που καλλιεργείται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά

Διαβάστε περισσότερα