Το όνομα. του παιδιού & ο γραμματισμός στην προσχολική ηλικία. Μαρία Θεοδωρακάκου. Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το όνομα. του παιδιού & ο γραμματισμός στην προσχολική ηλικία. Μαρία Θεοδωρακάκου. Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com"

Transcript

1 Το όνομα του παιδιού & ο γραμματισμός στην προσχολική ηλικία Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό

2 Συνοπτική παρουσίαση Το όνομα του νηπίου και η ανάπτυξη του γραμματισμού Εισαγωγή Η θέση του ονόματος στη γραφή των παιδιών Το αρχικό γράμμα του ονόματος Η συμβολή του ονόματος στην κατάκτηση του γραμματισμού Η σημασία του ονόματος στη συγκρότηση του εαυτού του παιδιού Σημαντικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το όνομα σημαντικό και ενδιαφέρον κείμενο για το γραμματισμό Για ποιους λόγους τα παιδιά γράφουν το όνομά τους Πώς τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν το όνομά τους Μαθαίνοντας με το όνομα Μαθαίνονταςαπότοόνομα Ανακαλύπτοντας το όνομα Πώς πρέπει να μάθουν για το όνομα Αξιοποιώντας το όνομα - Προτάσεις Παραδείγματα Βιβλιογραφία

3 Το όνομα του νηπίου και η ανάπτυξη του γραμματισμού Εισαγωγή Το μικρό όνομα αποτελεί ένα από τα πρώτα κείμενα με τα οποία ασχολείται το παιδί. Ουσιαστικά είναι μια από τις πρώτες λέξεις, τις οποίες τα παιδιά αναγνωρίζουν και επιχειρούν να μάθουν να γράφουν (Ferreiro & Teberosky, 1982). Κατά τις Ferreiro & Teberosky, πρόκειται για το πιο θεμελιώδες κείμενο, κείμενο με νόημα, που συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του γραμματισμού (Ferreiro & Teberosky, 1982). Η ικανότητα που επιδεικνύει το μικρό παιδί σε ό,τι αφορά τη γραφή αλλά και την αναγνώριση του ονόματός του, αποτελεί το πρώτο σημάδι του ότι έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τη λειτουργία του γραπτού λόγου και σταθμό καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια κατάκτησης του (Στελλάκης, 2002, Blloοdgood, 1999, Trushell, 1998 ).

4 Το όνομα του νηπίου και η ανάπτυξη του γραμματισμού Η θέση του ονόματος στη γραφή των παιδιών Ερευνητικά έχει φανεί ότι: Στις πρώτες απόπειρες τους να γράψουν τα παιδιά προσπαθούν να αποτυπώσουν το όνομά τους ή χρησιμοποιούν κατά κόρον γράμματα του ονόματός τους. Μεγάλο ποσοστό των κείμενων που παράγουν τα μικρά παιδιά αποτελούνται από γράμματα του ονόματός τους. Το 40 % των τυχαίων γραμμάτων που παράγουν τα παιδιά προέρχεται από το όνομά τους. Από το στάδιο ακόμα της ψευδούς γραφής τα παιδιά επαναλαμβάνουν το ίδιο γράμμα ή γράφουν γράμματα του ονόματός τους. (Bloodgood, 1999, Ferreiro & Teberosky, 1982, Βάμβουκα, 2008, Στελλάκης, 2002, Κασσωτάκη Ψαρουδάκη, 2010, Τάφα, 2003, Τάφα, 2001)

5 Το όνομα του νηπίου και η ανάπτυξη του γραμματισμού Η θέση του ονόματος στη γραφή των παιδιών Γιαταελληνικάδεδομένα Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των Τάνταρου Βάμβουκα (1999): Από το τέλος ακόμα του πρώτου σταδίου ανάπτυξης της γραφής (στάδιο των «ιδεοσημείων»), αρχίζουν να γίνονται εμφανή τα πρώτα σημάδια σχηματισμού γραμμάτων από το μικρό όνομα του παιδιού. Στο τρίτο στάδιο των «ανάμεικτων σημείων με τάση διαμόρφωσης ολοκλήρωσης» τα 2-3 γράμματα σε ένα μέσο όρο 8-9 γραμμάτων που εμφανίζονται στις γραπτές παραγωγές των παιδιών ανάμεικτα με ψευδογράμματα, λατινικά γράμματα, αντιστραμμένα γράμματα, κ.τ.λ. προέρχονται από το μικρό όνομα του παιδιού. Γράμματα από το μικρό όνομα του παιδιού είναι εμφανή και σε όλα τα επόμενα στάδια, για να φτάσουμε στο έβδομο στάδιο «της επίδρασης του προφορικού λόγου», όπου 4 στα 6-7 γράμματα που εμφανίζονται στις γραπτές παραγωγές των παιδιών είναι από το μικρό τους όνομα. (Τάνταρος & Βάμβουκας, 1999, Θεοδωρακάκου, 2002)

6 Το όνομα του νηπίου και η ανάπτυξη του γραμματισμού Το αρχικό γράμμα του ονόματος Εμπειρικά έχει διαπιστωθεί ότι: Ένα από τα πρώτα πράγματα που τα παιδιά παρατηρούν στα ονόματα, τόσο τα δικά τους όσο και των συμμαθητών τους, είναι το αρχικό τους γράμμα (Γιαννικοπούλου, 2002, Θεοδωρακάκου, 2002, Θεοδωρακάκου, 2007). Ακόμα και όταν διαβάζουν το όνομά τους, στην αρχή τείνουν να επικεντρώνουν στο αρχικό γράμμα του όνοματός τους και να διαβάζουν το όνομά τους κάθε φορά που συναντούν το γράμμα αυτό (Γιαννικοπούλου, 2002). Αξιοποιούν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους προκειμένου να: Διακρίνουν το όνομά τους από άλλα ονόματα Παράγουν γραπτό λόγο Ερευνητικά έχει φανεί ότι: Στα πρώτα στάδια επαφής τους με το γραπτό λόγο τα παιδιά αναγνωρίζουν περισσότερο και γενικά χρησιμοποιούν περισσότερο το πρώτο γράμμα του ονόματός τους (Τάφα, 2003, Harste, 1984, Treiman & Broderick, 1998). Γράφουν και αναγνωρίζουν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τα επόμενα δύο κατά σειρά γράμματα του ονόματός τους (Τάφα, 2003, Treiman & Broderick, 1998). Στα ελληνικά δεδομένα, φάνηκε ότι τα παιδιά εμφανίζονται να γράφουν το μικρό τους όνομα χρησιμοποιώντας το πρώτο ή μερικά από τα γράμματα που το αποτελούν (Τάφα, 2003).

7 Το όνομα του νηπίου και η ανάπτυξη του γραμματισμού Συμβολή του ονόματος στην κατάκτηση του γραμματισμού Αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι το παιδί έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τις λειτουργίες του γραπτού λόγου (Τάφα, 2001, Στελλάκης, 2000, Στελλάκης, 2002). Η ικανότητα γραφής του ονόματος προσδιορίζει στα περισσότερα παιδιά τη μετέπειτα αναγνωστική ικανότητα τους και αναπτύσσεται ταυτόχρονα με την ικανότητα αναγνώρισης των γραμμάτων της γλώσσας που μιλούν (Τάφα 2003, Bloodgood, 1999). Η ικανότητα του παιδιού να γράφει το όνομά του σε συνδυασμό με την αναγνώριση των γραμμάτων αποτελεί κριτήριο πρόβλεψης της αναγνωστικής προόδου του παιδιού (Γιαννικοπούλου, 2002, Riley, 1996). Σε έρευνα των Haney et al (2003) διαπιστώθηκε σημαντική συνάφεια μεταξύ της γραφής του ονόματος και της αναγνώρισης λέξεων και οριακά σημαντική συνάφεια μεταξύ του ονόματος και της αναγνώρισης των γραμμάτων του αλφαβήτου. Έρευνα έδειξε ότι μέσα από την παρατήρηση των ονομάτων των συμμαθητών τους τα παιδιά μπορούν να συνειδητοποιήσουν γραφοφωνημικές αντιστοιχίες και να επιχειρήσουν να αποκωδικοποιήσουν το γραπτό λόγο (Γιαννικοπούλου, 2002, White, 1990). Έρευνα της Hildreth (1936) έδειξε ότι οι προσπάθειες των παιδιών να γράψουν το όνομά τους εξελίσσονται, καθώςταπαιδιάανακαλύπτουνκάποιααπό τα χαρακτηριστικά του γραπτού λόγου, όπως ο σταθερός αριθμός γραφής κάθε λέξης και ο τρόπος παράθεσης των συμβόλων. Τα παιδιά, προκειμένου να παράγουν γραπτό λόγο, ανατρέχουν στα ονόματα αξιοποιώντας σε μεγάλη συχνότητα τα τέσσερα πιο συχνά γράμματα που συναντώνται στα ονόματα (Bloodgood, 1999).

8 Το όνομα του νηπίου και η ανάπτυξη του γραμματισμού Συμβολή του ονόματος στην κατάκτηση του γραμματισμού Σταελληνικάδεδομένα (Κασσωτάκη Ψαρουδάκη, 2010) φάνηκε ότι, σε όσο πιο υψηλό επίπεδο ανάπτυξης βρίσκεται η ικανότητα των παιδιών να γράφουν το όνομά τους, σε τόσο πιο υψηλό επίπεδο ανάπτυξης βρίσκεται και η αναγνωστική τους ικανότητα: Η ικανότητα γραφής του ονόματος σχετίζεται με τη γνώση των γραμμάτων του αλφαβήτου. Η ικανότητα γραφής του ονόματος σχετίζεται με την έννοια της λέξης στο κείμενο. Η ικανότητα γραφής του ονόματος σχετίζεται με την αναγνώριση λεξιλογίου.

9 Η σημασία του ονόματος στη συγκρότηση του εαυτού του παιδιού Έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για το παιδί. Είναι η ταυτότητά του. Είναι η υπογραφή του, το κείμενο που του επιτρέπει να δώσει το στίγμα του, να προσδιορίσει τον προσωπικό του χώρο και την ιδιοκτησία του. Προσδιορίζει, ποιος και τι είναι. Είναι μέρος της κοινωνικο-ψυχολογικής του ταυτότητας. Το συνδέει με την οικογένεια και την οικογενειακή και κοινωνικο-πολιτισμική του ιστορία. (Bloodgood, 1999, Στελλάκης, 2000, Στελλάκης, 2002)

10 Σημαντικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το όνομα σημαντικό και ενδιαφέρον κείμενο για το γραμματισμό Αποτελεί ήδη μέρος της ζωής του παιδιού. Είναι η ταυτότητά του. Είναι η υπογραφή του. Είναι μια πολύ προσωπική και ιδιαίτερα οικεία λέξη για το παιδί. Είναι ένα κείμενο με αυθεντικό νόημα για το παιδί. Έχει σταθερή μορφή για το παιδί. Το παιδί προσπαθεί να το αναπαράγει στην πλήρη του μορφή με σταθερό τρόπο, χωρίς να διαπραγματεύεται. Η γραφή του παρέχει στο παιδί μεγάλη ευχαρίστηση. Κάθε παιδί δείχνει έμφυτη επιθυμία να μάθει να γράφει και να αναγνωρίζει το όνομά του. Η αναγνώριση του μέσα στο γραπτό λόγο αποτελεί κάτι το ενδιαφέρον και μαγικό γιατο παιδί. Η γνώση του ονόματός του παρέχει στο παιδί υψηλό αίσθημα ασφάλειας, προκειμένου να μπει σε διαδικασίες ανακάλυψης του γραπτού λόγου. (Ferreiro & Teberosky, 1982, Bloodgood, 1999, Puscucci, 1999, Curto et all, τ.ιι, 1998, Στελλάκης, 2000, Στελλάκης, 2002, Γιαννικοπούλου, 2002)

11 Για ποιους λόγους τα παιδιά γράφουν το όνομα τους; Για να δηλώσουν την ταυτότητα τους. Για να προσδιορίσουν τον προσωπικό τους χώρο (συρτάρια, κρεμάστρες, θέση στο ταμπλό εργασιών κ.τ.λ.). Για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους σε κάτι (μολύβια, σουπλά φαγητού, μαρκαδόρους, παιγνίδια κ.τ.λ.). Για να δηλώσουν ότι είναι οι δημιουργοί ενός έργου (εργασίες, ζωγραφιές, κατασκευές κ.τ.λ.). Για να δηλώσουν την παρουσία τους στην τάξη (παρουσιολόγιο απουσιολόγιο). Για να δηλώσουν συμμετοχή σε κάτι (σε ποια ομάδα θα παίξουν, πίνακας υπευθύνων της τάξης). Για να επικοινωνήσουν, να στείλουν ένα μήνυμα, επισημαίνοντας τον αποστολέα ή και τον παραλήπτη (ευχετήριες κάρτες, προσκλήσεις, επιστολές, μηνύματα σε φίλους κ.τ.λ.). Από απλή ευχαρίστηση. (Στελλάκης, 2000, Στελλάκης, 2002, Θεοδωρακάκου, 2007, Θεοδωρακάκου, 2009)

12 Πώς τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν το όνομά τους; Ένας σημαντικός αριθμός παιδιών γνωρίζουν το όνομά τους, πριν φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο, μέσα από διαδικασίες γραμματισμού που προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον (Στελλάκης, 2002, Κασσωτάκη Ψαρουδάκη, 2010). Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών μαθαίνουν να γράφουν το όνομά τους μέσα στο νηπιαγωγείο με τη βοήθεια πλήθους ερεθισμάτων και δράσεων που σχετίζονται μεαυτό (πίνακας αναφοράς ονομάτων, καρτέλες ονομάτων, ετικέτες με το όνομα, ενημέρωση παρουσιολογίου απουσιολογίου και πίνακα υπευθύνων της τάξης, γραφή ονόματος σε εργασίες κ.τ.λ.) (Στελλάκης, 2002, Τάφα, 2001, Τάφα, 2003). Μέσα από ενασχόληση με το όνομά τους και το όνομα των συμμαθητών τους τα παιδιά μπαίνουν σε μια διαδικασία εκμάθησης του γραπτού λόγου, διαφορετική από την καθιερωμένη σειρά που ακολουθούν οι σχετικές γνωστές μέθοδοι (π.χ. μαθαίνουν τα αρχικά γράμματα του ονόματός τους και εκείνα των φίλων τους, πολύ πριν μάθουν άλλα γράμματα που προηγούνται αυτών στο αλφάβητο) ( Curto et all τ.ιι, 1998).

13 Πώς τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν το όνομα τους; H Teberosky (1998) αναφέρει ότι μερικά παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ακόμα (3-4 ετών ) μπορεί, έστω και κατ ελάχιστον, να γνωρίζουν το όνομά τους επισημαίνοντας ότι κάποια μπορεί να γνωρίζουν το αρχικό γράμμα μόνο ή κάποια από τα γράμματά του, κάποια μπορεί να γνωρίζουν όλα τα γράμματα αλλά όχι τη σωστή σειρά ή κάποια μπορεί να γνωρίζουν όλα τα γράμματα με τη σωστή σειρά, αλλά να μην γνωρίζουν την αποκωδικοποίησή τους. Οι Ferreiro & Teberosky (1983) μελετώντας την ικανότητα παιδιών ηλικίας 4-6 ετών να γράφουν και να διαβάζουν το όνομά τους κατέληξαν στις εξής κατηγοριοποιήσεις: Επίπεδο 1ο : δεν μπορούν να γράψουν το όνομά τους ή το γράφουν χρησιμοποιώντας έναν απροσδιόριστο και ευμετάβλητο αριθμό χαρακτήρων. Κατά την ανάγνωσή του στηρίζονται τόσο στην δική τους γραφή όσο και σε αυτό που τους προτείνεται. Θεωρούν δε ότι στην ίδια γραπτή παραγωγή τους εμπεριέχεται τόσο το μικρό τους όνομα όσο και το μικρό τους όνομα και το επώνυμό τους μαζί, χωρίς, όμως, καμιά προσπάθεια αντιστοίχισης μεταξύ των μερών του ονόματος. Επίπεδο 2ο : Γράφουν το όνομά τους χρησιμοποιώντας έναν απροσδιόριστο και ευμετάβλητο αριθμό χαρακτήρων. Ενώ θεωρούν ότι μέσα στην ίδια γραπτή παραγωγή εμπεριέχεται τόσο το μικρό όνομα όσο και το επώνυμο, ωστόσο, επιχειρούν να αντιστοιχίσουν τα μέρη του ονόματος μεταξύ τους. Επίπεδο 3ο : Χρησιμοποιούν συστηματικά την συλλαβική υπόθεση στη γραφή και ανάγνωση του ονόματός τους. Επιχειρούν να γράψουν το όνομά τους χρησιμοποιώντας κάποια γράμματα από αυτό ή και όλα, αλλά όχι πάντα με τη σωστή σειρά. Επιχειρούν να αντιστοιχίσουν όχι πια γράμματα με ολόκληρο το όνομα, αλλά μεμονωμένα γράμματα με μέρη συλλαβές του ονόματός τους. Επίπεδο 4ο : Γνωρίζουν να γράψουν το όνομά τους και γίνεται χρήση της συλλαβικής υπόθεσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη βασικών αλφαβητικών αρχών. Επίπεδο 5ο : Γνωρίζουν να γράφουν και να διαβάζουν το όνομά τους ακολουθώντας τις αλφαβητικές αρχές. Τίθενται θέματα ορθογραφίας. Σε άλλη σχετική μελέτη (Hildreth, 1936) φαίνεται, επίσης, ότι η γραφή του ονόματος ακολουθεί παρόμοια στάδια εξέλιξης με εκείνα γενικότερα της γραφής: κυκλικά σκαριφίματα, γραμμική παράθεση διακριτών γραφικών μονάδων (όχι συμβατικά γράμματα), σταθερή χρήση γραμμάτων, γραφή με συμβάσεις (τονισμός, ορθή χρήση πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων κ.τ.λ. (Κασσωτάκη - Ψαρουδάκη, 2010).

14 Μαθαίνοντας με το όνομα - Τι μαθαίνουν από το όνομα Μέσα από τους μηχανισμούς οικοδόμησης γνωστικών σχημάτων, τα παιδιά διαμορφώνουν ένα πλήθος υποθέσεων για το πώς λειτουργεί η γραφή, τις οποίες σταδιακά μέσα από γνωστικές συγκρούσεις αναθεωρούν και επαναδιαμορφώνουν, ανοικοδομώντας τη γνώση τους γύρω από το γραπτό λόγο και αναπτύσσοντας μεταγνωστικές δεξιότητες και στρατηγικές μάθησης (Ferreiro & Teberosky, 1982, Ζωγράφου - Τσαντάκη, 2003, Στελλάκης, 2002, Κασσωτάκη Ψαρουδάκη, 2010). Μαθαίνουν, πώς να γράφουν, καθώς συνειδητοποιούν τη διαφορά μεταξύ γραμμάτων και σχεδίων, αριθμών, ορνιθοσκαλισμάτων κ.τ.λ. και εξοικειώνονται με τα σύμβολα του γραπτού λόγου- τα γράμματα- εστιάζοντας την προσοχή τους στην μορφή τους και στις μεταξύ τους διαφορές και ομοιότητες (Curto et all τ.ιι, 1998, Στελλάκης, 2002). Προβληματίζονται και καλούνται να επιλύσουν βασικά προβλήματα που αφορούν στη γραφή, ανακαλύπτοντας βασικές συμβάσεις του γραπτού λόγου, πριν ακόμα επιδοθούν στην ενασχόληση τους με άλλου τύπου και πιο σύνθετα κείμενα : Το γεγονός ότι κάθε λέξη απαρτίζεται από μικρότερα στοιχεία, τα γράμματα. Το μέγεθος των διαφόρων ονομάτων και λέξεων Τον αριθμό των επιμέρους γραμμάτων που αποτελούν το κάθε όνομα και κατ επέκταση την κάθε λέξη. Τη σταθερότητα της γραφής του ονόματος και κατ επέκταση μιας λέξης. Τους συσχετισμούς γραμμάτων, προκειμένου να γραφούν διαφορετικές λέξεις. Τη θέση των γραμμάτων μέσα στο κάθε όνομα και την κάθε λέξη και τη σειρά που εμφανίζονται. Τη φορά προσανατολισμό της γραφής των γραμμάτων, καθώς και ότι τα γράμματα γράφονται σε οριζόντια γραμμική διάταξη. Τον τρόπο που σχηματίζονται και τοποθετούνται τα γράμματα αυτά μέσα στο χώρο. Τη φορά γραφής και ανάγνωσης (Curto et all τ.ιι, 1998, Γιαννικοπούλου, 2002, Στελλάκης, 2002)

15 Μαθαίνοντας με το όνομα - Τι μαθαίνουν από το όνομα; Αποκτούν κίνητρο και επιθυμία να γράψουν απομυθοποιούν τη γραφή και την ανάγνωση αποβάλλοντας τους φόβους και τις ανασφάλειες τους γύρω από τους μηχανισμούς του γραπτού λόγου και, στη συνέχεια, τολμούν να επιδοθούν σε πιο σύνθετες διαδικασίες γνωριμίας με το γραπτό λόγο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση (Θεοδωρακάκου, 2007). Κατά την ενασχόληση τους με άλλα κείμενα, η παρουσία και η αναγνώριση του ονόματός τους σε αυτά παρέχει στα παιδιά ανακούφιση λόγω της ύπαρξης κάτι τόσο δικού τους και τόσο οικείου για αυτά στο κείμενο και έτσι η αυτοπεποίθησή τους ενισχύεται και η προσπάθεια τους εντείνεται. Αποτελεί το βασικό «όπλο» και επιχείρημα της νηπιαγωγού, για να κάμψει τις φοβίες και αντιστάσεις των παιδιών απέναντι στο γραπτό λόγο (Θεοδωρακάκου, 2007).

16 Μαθαίνοντας με το όνομα - Τι μαθαίνουν από το όνομα; Επιδίδονται σε αξιόλογες δράσεις φωνολογικής ενημερότητας και ειδικότερα φωνημικής ανάλυσης. Μαθαίνουντοόνοματωνγραμμάτων, αλλά κυρίως τους ήχους που αντιπροσωπεύουν τα γράμματα. Αποκτούν ένα ευρύ ρεπερτόριο γραμμάτων, αρχής γενομένης από το αρχικό γράμμα του ονόματός τους και των ονομάτων των συμμαθητών τους. Αντλούν πληροφορίες, προκειμένου να παράγουν γραπτό κείμενο. Ο πίνακας αναφοράς τον ονομάτων αποτελεί σταθερή πηγή άντλησης πληροφοριών και γραμμάτων προκειμένου τα παιδιά να γράψουν κάτι (Δαφέρμου, 2006). Καλλιεργούνται γραφοκινητικά, καθώς η γραφή των γραμμάτων προϋποθέτει μυϊκό έλεγχο και συντονισμό. Εξοικειώνονται με διάφορα εργαλεία γραφής παραγωγής γραπτού λόγου (μολύβι, μαρκαδόρο, χαρτί, γραφομηχανή, κειμενογράφος στον Η/Υ, πίνακα, πλαστικά γράμματα, καρτέλες γραμμάτων, κ.τ.λ.). (Curto et all τ.ιι, 1998, Στελλάκης, 2000, Γιαννικοπούλου 2002, Στελλάκης, 2002, Δαφέρμου, 2006 )

17 Ανακαλύπτοντας το όνομα Πώς πρέπει να μάθουν για το όνομα - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού Ο εκπαιδευτικός έχει ρόλο: Διευκολυντή Διευκολύνειταπαιδιάναασχοληθούνμε το όνομά τους δίνοντας στα παιδιά ευκαιρίες, ερεθίσματα και υλικά, γιανατο κάνουν. Διευκολύνει τα παιδιά να γράψουν το όνομά τους και να ξεπεράσουν γραφοκινητικές αδυναμίες παρέχοντας τους κατάλληλα υλικά και μέσα (π.χ. καρτέλες με γράμματα, πλαστικά γράμματα, Η/Υ, κ.λ.π.). Παρέχει στα παιδιά μια ποικιλία υλικού που σχετίζεται με το όνομα τους π.χ. καρτέλες ονομάτων, ετικέτες με ονόματα, πίνακας αναφοράς, παρουσιολόγιο-απουσιολόγιο, πίνακας γενεθλίων, πίνακας καθηκόντων, επιτραπέζια παιγνίδια. Καθοδηγητή Καθοδηγεί τα παιδιά να ασχοληθούν με το όνομά τους μέσα από την αναζήτηση της πληροφορίας, την παρατήρηση και τον προβληματισμό αναπτύσσοντας δικές τους στρατηγικές μάθησης. Ενθαρρύνει τα παιδιά να συμβουλεύονται το σχετικό με το όνομα υλικό της τάξης, προκειμένου να βρουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν τόσο σε σχέση με τα ονόματα όσο και με το γραπτό λόγο γενικότερα (π.χ. συμβουλεύει να ανατρέξουν στον πίνακα ονομάτων προκειμένου να βρουν τα γράμματα που χρειάζονται για να γράψουν μια λέξη). Καθοδηγεί τα παιδιά να επιβεβαιώσουν τις επιλογές τους σχετικά με την αναγνώριση ή γραφή του ονόματός τους και εκείνων των συμμαθητών τους. Καθοδηγεί τα παιδιά να συμβουλεύονται τον πίνακα αναφοράς των ονομάτων και το υπόλοιπο σχετικό με το όνομα υλικό προκειμένου να κάνουν συγκρίσεις και να καταλήγουν σε συμπεράσματα σχετικά με το ονόματα (π.χ. ότι πολλά ονόματα αρχίζουν από το ίδιο γράμμα, ότι άλλα ονόματα είναι μεγάλα και άλλα μικρά σε μέγεθος, ότιταθηλυκάονόματα τελειώνουν σε η ή α ενός τα αρσενικά σε ς).

18 Ανακαλύπτοντας το όνομα Πώς πρέπει να μάθουν για το όνομα - Ο ρόλος του εκπαιδευτικού Διακριτικού διαμεσολαβητή Δημιουργεί διαρκώς ευκαιρίες, έτσι ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το όνομά τους και εκείνα των συμμαθητών τους, να τα παρατηρούν, να τα διαβάζουν και να τα γράφουν. Δημιουργεί καταστάσεις προβληματισμού στα παιδιά και, παρακινώντας τα να βρουν λύσεις, ενεργοποιεί τη σκέψη τους, ενθαρρύνοντάς τα να εκτιμήσουν μια απάντηση και να επιβεβαιώσουν μια υπόθεση. Εισάγειταπαιδιάσεκαθημερινέςπρακτικές, στις οποίες εμπλέκεται και η ενασχόλησή τους με το όνομά τους. Διαχειριστή της εκπαιδευτικής διαδικασίας Επιδιώκοντας να γνωρίζει, πώς σκέπτονται τα παιδιά κάθε φορά που δηλώνουν, ότι κάπου γράφει το όνομά τους ή που ισχυρίζονται ότι έγραψαν το όνομά τους. Γνωρίζοντας τις αδυναμίες των παιδιών και οδηγώντας τα στην υπέρβαση τους. Χτίζοντας πάνω στις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών. Διαμορφώνοντας συνθήκες που θα οδηγήσουν στην ενασχόληση των παιδιών με το όνομά τους και με το γραπτό λόγο, γενικότερα, με τρόπο φυσικό και αβίαστο. Δημιουργώντας καταστάσεις μέσα στην τάξη που να οδηγούν σε δραστηριότητες, στις οποίες εμπλέκεται και το όνομα. Εμπλέκοντας τα παιδιά στη διαδικασία της μάθησης και παρακινώντας τα να εξερευνήσουν το γραπτό λόγο. Δημιουργώντας το κατάλληλο για κάθε δραστηριότητα μαθησιακό περιβάλλον. (Γιαννικοπούλου 2002, Δαφέρμου, 2006, Κορτέση Δαφέρμου, 2001, Ζωγράφου - Τσαντάκη, 2003, Μπασαγιάννη, 2003)

19 Ανακαλύπτοντας το όνομα Πώς πρέπει να μάθουν για το όνομα Χαρακτήρας δραστηριοτήτων Οι σχετικές με το όνομα των παιδιών δραστηριότητες πρέπει να είναι οργανωμένες έτσι, ώστε: Να απαντούν στις ανάγκες των παιδιών και να εισαγάγουν τα παιδιά σε καθημερινές πρακτικές. Να εμπλέκουν τα παιδιά σε αυτές με τρόπο φυσικό και αβίαστο. Να εμπλέκουν τα παιδιά με έμμεσο τρόπο με την ενασχόληση τους με το όνομά τους και εκείνα των συμμαθητών τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ένα σκοπό, να καλύψουν μία ανάγκη (π.χ. γράφουν το όνομά τους, προκειμένου να φτιάξουν την ταυτότητά τους, γράφουν το όνομα του συμμαθητή τους, προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές της τάξης). Να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε αυθεντικά αναγνωστικά γεγονότα. Να αναδεικνύουν τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του γραπτού λόγου. Να δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα ονόματά τους και εκείνα των συμμαθητών τους, να τα διαβάσουν και να τα γράψουν. Να ενισχύουν τον πειραματισμό των παιδιών, και να ενθαρρύνουν την εξερεύνηση του γραπτού λόγου. Να ενισχύουν την συμμετοχική δράση των παιδιών στη μάθηση σύμφωνα με τον προσωπικό ρυθμό τους, την ανάληψη πρωτοβουλιών, τον πειραματισμό, τη χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργίας. Να ενισχύουν την ενεργητική μάθηση προκαλώντας στα παιδιά την ανάγκη να βρουν μόνα τους τη λύση συμβουλευόμενα το έντυπο υλικό, κάνοντας συγκρίσεις και επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας τις επιλογές τους. Να προκαλούν την αλληλεπίδραση τόσο των παιδιών μεταξύ τους όσο και των παιδιών με το υλικό. Να εμπλέκουν τα παιδιά σε παιγνιώδεις διαδικασίες. (Γιαννικοπούλου, 2002, Στελλάκης, 2000, Δαφέρμου, 2006, Κορτέση Δαφέρμου, 2001, Ζωγράφου - Τσαντάκη, 2003, Μπασαγιάννη, 2003)

20 Ανακαλύπτοντας το όνομα Πώς πρέπει να μάθουν για το όνομα - Οργάνωση του μαθησιακού περιβάλλοντος Ύπαρξη κατάλληλου μαθησιακού περιβάλλοντος που να προσφέρει στα παιδιά πληροφορίες και ερεθίσματα γύρω από το όνομά τους. Ύπαρξη κατάλληλου μαθησιακού περιβάλλοντος που θα αποτελέσει πεδίο αλληλεπίδρασης μεταξύ των παιδιών και μεταξύ παιδιών και υλικών του περιβάλλοντος. Ύπαρξη πλούσιου υλικού. Έντυπου πίνακας αναφοράς ονομάτων, καρτέλες με τα ονόματα, ετικέτες με τα ονόματα (σε συρτάρια, ταμπλό εργασιών, μολυβοθήκες ράφια, κρεμάστρες, σουπλά φαγητού κ.λ.π.), πίνακας υπευθύνων της τάξης, παρουσιολόγιο απουσιολόγιο τηλεφωνικοί κατάλογοι, ταυτότητες, ψηφοδέλτια, επαγγελματικές κάρτες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης, βιβλιάρια ασθενείας εισιτήρια (προκειμένου να παρέμβουν και να γράψουν το όνομά τους ή να χρησιμοποιήσουν στο παιγνίδι τους) Παιχνιδιών: επιτραπέζια παιγνίδια (ντόμινο ονομάτων, λότο ονομάτων, μέμο ονομάτων, τράπουλα ονομάτων, κρεμάλα ονομάτων, σκράμπλ ονομάτων, σταυρόλεξα ονομάτων, ζάρια με γράμματα και ονόματα κ.λ.π.) Εργαλείων: καρτέλες γραμμάτων, κινητά γράμματα, μαγνητικά γράμματα, πίνακες, γραφομηχανή, Η/Υ, λογισμικά κ.λ.π. (Γιαννικοπούλου, 2002, Δαφέρμου, 2006, Κορτέση Δαφέρμου, 2001, Ζωγράφου - Τσαντάκη, 2003, Μπασαγιάννη, 2003, Πρεβεζάνου)

21 Αξιοποιώντας το όνομα - Προτάσεις Παραδείγματα Πίνακας αναφοράς ονομάτων Βασική πηγή άντλησης πληροφοριών, καθώς το παιδί μπορεί να ανατρέξει σε αυτόν κάθε φορά που χρειάζεται μια βοήθεια, προκειμένου να γράψει κάτι. Στο αίτημα του παιδιού προς τη νηπιαγωγό να του πει, πώς γράφεται μια λέξη ή ένα συγκεκριμένο γράμμα, η νηπιαγωγός παρακινεί το παιδί να σκεφτεί, από πού μπορεί να πάρει πληροφορίες για αυτό π.χ. «σκέψου ποιου το όνομα αρχίζει από αυτό το γράμμα; Πού μπορείς να το βρεις γραμμένο;» Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά βοηθούνται να αναπτύξουν ένα ευρύ ρεπερτόριο γραμμάτων. Επίσης, η νηπιαγωγός παρακινεί τα παιδιά χρησιμοποιώντας τον πίνακα αναφοράς των ονομάτων να κάνουν συγκρίσεις ως προς το μέγεθος των ονομάτων, τη σύσταση τους, τα τελικά γράμματα, κ.τ.λ. Έτσι, σταδιακά τα παιδιά αρχίζουν να καταλήγουν σε συμπεράσματα ως προς το μέγεθος των λέξεων, τη δομή τους και το συσχετισμό γραμμάτων, προκειμένου να γραφεί μια λέξη, τη σταθερότητα γραφής μιας λέξης, κ.τ.λ. (Teberosky, 1999, Γιαννικοπούλου, 2002, Δαφέρμου, 2006, Κορτέση Δαφέρμου, 2001, Ζωγράφου - Τσαντάκη, 2003, Μπασαγιάννη, 2003).

22 Αξιοποιώντας το όνομα - Προτάσεις Παραδείγματα Παρουσιολόγιο απουσιολόγιο, πίνακας υπευθύνων της τάξης Αποτελούν σημαντικό εργαλείο προκειμένου η νηπιαγωγός: Να αντιληφθεί, πώςσκέφτονταιταπαιδιάκάθεφοράπουκάνουνμιασυγκεκριμένη επιλογήκαιτο τι ακριβώς παρατηρούν σε μια λέξη (στην προκειμένη περίπτωση το όνομα). Να παρακινήσει τα παιδιά να παρατηρήσουν το γραπτό λόγο επαναπροσδιορίζοντας τις υποθέσεις τους και διαμορφώνοντάς τες εκ νέου αναφορικά με τη σύνθεση μιας λέξης, τη σταθερότητα γραφής της, τους συσχετισμούς γραμμάτων, το μέγεθος των λέξεων, το ρεπερτόριο γραμμάτων, κ.τ.λ. Μέσα από την ενημέρωση του παρουσιολογίου για τους παρόντες και απόντες της τάξης και την ενημέρωση του πίνακα υπευθύνων της τάξης δίνονται αφορμές για συζητήσεις, που αφορούν τα ονόματα τόσο μεταξύ παιδιών και νηπιαγωγού όσο και των παιδιών μεταξύ τους, συζητήσεις που η νηπιαγωγός πρέπει να εκμεταλλευτεί, προκειμένου να οδηγήσει τα παιδιά στην ενεργοποίηση της σκέψης τους και σε γόνιμο προβληματισμό. Κάθε φορά που το παιδί επιλέγει ένα όνομα η νηπιαγωγός μπορεί να του ζητήσει να αιτιολογήσει, πώς κατάλαβε ότι αυτό το όνομα είναι το ζητούμενο. Αναλόγως, το πού εστιάζει το παιδί, π.χ. αρχικό γράμμα, μέγεθος λέξης κ.τ.λ. μπορεί να θέσει προβληματισμούς του τύπου: «μα και του τάδε το όνομα αρχίζει από αυτό το γράμμα, πώς το ξεχωρίζεις από το δικό σου» ή να του δείξει και άλλες καρτέλες που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα ή έχουν το ίδιο μέγεθος και να ζητήσει να επισημάνει πώς διακρίνει το όνομα που αναζητούν. Μέσα απόαυτήτηδιαδικασίαηκωνσταντίνα, που δίνει βαρύτητα μόνο στο αρχικό γράμμα του ονόματός της, θα διαπιστώσει ότι και η Κατερίνα αρχίζει από αυτό το γράμμα και, επομένως, πρέπει να προσέξει και το δεύτερο γράμμα του ονόματός της, προκειμένου να είναι σίγουρη ότι η καρτέλα που κρατάει είναι του ονόματός της και, ακόμα περισσότερο, ότι ο Κωνσταντίνος γράφεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με την Κωνσταντίνα και πρέπει να προσέξει τα τελευταία γράμματα, για να είναι σίγουρη, ότι επέλεξε το όνομά της. Παρακινεί, επομένως, τα παιδιά να εστιάσουν την προσοχή τους και σε άλλα γράμματα του ονόματος, στο γεγονός ότι ίδια γράμματα υπάρχουν και σε άλλα ονόματα με διαφορετική σύνθεση, κ.τλ. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα μεγάλο αριθμό γραμμάτων, δεδομένου ότι στα ονόματα των μαθητών της τάξης εμπεριέχονται σχεδόν όλα τα γράμματα της αλφαβήτου. (Γιαννικοπούλου, 2002, Δαφέρμου, 2006, Δαφέρμου, 2001, Ζωγράφου - Τσαντάκη, 2003, Μπασαγιάννη, 2003, Θεοδωρακάκου, 2007)

23 Αξιοποιώντας το όνομα - Προτάσεις Παραδείγματα Γραφή σύντομων μηνυμάτων, επιστολών, ευχετήριων καρτών Καθώς τα παιδιά επιχειρούν να γράψουν, η γνώση του ονόματός τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής τους και ενθάρρυνσής τους να προσπαθήσουν να γράψουν. Η νηπιαγωγός αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν γύρω από τη γραφή των ονομάτων και παρακινώντας τα παιδιά να ανατρέξουν σε αυτές τις γνώσεις, ουσιαστικά κάμπτει τις αντιστάσεις των παιδιών και τα βοηθά να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανασφάλειες τους γύρω από την παραγωγή γραπτού κειμένου. Π.χ Στο αίτημα του παιδιού να του δείξει πώς γράφεται το «χρόνια πολλά», γιατί δεν ξέρει να γράφει, η νηπιαγωγός ενθαρρύνει το παιδί να ανατρέξει στα ονόματα και από εκεί να αντλήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται «Ν: είμαι σίγουρη ότι μπορείς να τα καταφέρεις για σκέψου τι ακούς πρώτα χχχχχ» π: «το χ» Ν: «σκέψου ποιού το όνομα αρχίζει από Χ» π: «του Χρίστου» Ν: «σκέψου που μπορείς να βρεις γραμμένο το όνομα του Χρίστου και να δεις πώς γράφεται το Χ» (δες εικ 1). Άλλες φορές τα παιδιά έχοντας απλά ως εφαλτήριο τη γνώση γραμμάτων από το όνομα το δικό τους και των συμμαθητών τους, απλά μπαίνουν στη διαδικασία να παράγουν κείμενο χρησιμοποιώντας αυτά τα γράμματα (ανεξάρτητα από τη συμβατική γραφή αυτού που θέλουν να γράψουν) (δες εικ 2). Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή την διαδικασία συνειδητοποιούν τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του γραπτού λόγου, μεταφέρουν το μήνυμα που θέλουν και παράλληλα μπαίνουν σε διαδικασίες σκέψης πάνωστογραπτόλόγοκαιτηνπαραγωγήτου. (Γιαννικοπούλου, 2002, Θεοδωρακάκου, 2002, Θεοδωρακάκου, 2009)

24 Αξιοποιώντας το όνομα - Προτάσεις Παραδείγματα Δείγματα γραφής με αναφορές στο όνομα Εικ. 1: Η Δήμητρα γράφει ευχετήρια κάρτα ανατρέχοντας στα αρχικά γράμματα των ονομάτων Εικ. 2: Ο Αντώνης γράφει γράμμα στα παιδιά της Ν. Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι. Είναι εμφανής η χρήση γραμμάτων του ονόματος του ή που μοιάζουν με γράμματα του ονόματος του (Α, Τ, Η, Ω, απόπειρες γραφής του Ν και του Σ)

25 Αξιοποιώντας το όνομα - Προτάσεις Παραδείγματα Φωνολογική Ενημερότητα Με αφορμή το όνομα του παιδιού, κυρίως κατά την ώρα που προσδιορίζονται οι απόντες καιπαρόντεςστηντάξηκαιοιυπεύθυνοιτηςτάξης, η νηπιαγωγός μπορεί να παρακινήσει τα παιδιά να κάνουν διάφορες ασκήσεις και να παίξουν διάφορα παιγνίδια φωνολογικής ενημερότητας, π.χ. Να βρουν ονόματα που αρχίζουν από τον ίδιο ήχο ή έχουν την ίδια κατάληξη, να βρουν λέξεις που αρχίζουν από τον ήχο που αρχίζει το όνομά τους, να «φάνε» συλλαβές από το όνομά τους, να συνθέσουν μέρη από το όνομα του ενός και το όνομα του άλλου και δημιουργήσουν καινούργια ονόματα π.χ. Παίρνω το <Μαρ-> από τη <Μαρία> και το <-ινος> από το <Κωνσταντίνος> και φτιάχνω το <Μαρίνος> Να ψαρεύουν φωτογραφίες παιδιών που το όνομά τους αρχίζει από τον ίδιο ήχο ή τελειώνει στον ίδιο ήχο ή έχουν στο όνομά τους ίδιους ήχους, κ.τ.λ. (Στελλάκης 2000, Θεοδωρακάκου, 2007)

26 Αξιοποιώντας το όνομα - Προτάσεις Παραδείγματα Παιχνίδια Η ενασχόληση των παιδιών με παιγνίδια σχετικών με τα ονόματα των παιδιών της τάξης βοηθούν το παιδί να παρατηρήσει πιο αναλυτικά το όνομά του, να συνειδητοποιήσει ότι αποτελείται από επιμέρους στοιχεία, να εστιάσει σε γράμματα και να εμπλουτίσει το ρεπερτόριο του, και στη συνέχεια να γενικεύσει τις διαπιστώσεις του και να αναθεωρήσει προϋπάρχουσες υποθέσεις διαμορφώνοντας νέες γύρωαπότογραπτόλόγο. Επιτραπέζια και επιδαπέδια παιχνίδια: Ντόμινο ονομάτων, Λότο ονομάτων, Σκραμπλ και σταυρόλεξα ονομάτων, τράπουλες ονομάτων, κρεμάλα με ονόματα, παζλ ονομάτων, παιγνίδια με ζάρια, κ.τ.λ. Κινητικά παιχνίδια που έχουν σχέση με τα ονόματα π.χ. παίζουμε κυνηγητό και η μάνα πιάνει τα παιδιά που το όνομά τους αρχίζει από το γράμμα που έδειξε το ζάρι ή παίζουμε κυνηγητό και, γιαναμηνμας πιάσει η μάνα, πρέπει να πιάσουμε ένα αντικείμενο που αρχίζει από το ίδιο γράμμα που αρχίζει και το όνομά μας, κ.τ.λ. Λεκτικά παιχνίδια που έχουν σχέση με τα ονόματα π.χ. φτιάχνουν ρίμες με ονόματα ή αινίγματα με ονόματα. «Η φίλη μου η Ελένη στην αυλή με περιμένει» «Ποιος είναι αυτός που το όνομα του αρχίζει από Ν, έχει πέντε γράμματα και τελειώνει σε -ς>» (Στελλάκης 2000, Γιαννικοπούλου, 2002, Θεοδωρακάκου, 2007)

27 Αξιοποιώντας το όνομα - Προτάσεις Παραδείγματα Κείμενα (ταμπέλες καταστημάτων, επαγγελματικές κάρτες, προσκλήσεις, ταυτότητα, διαβατήριο, εισιτήρια κ.λ.π.) Η ύπαρξη του ονόματος σε διάφορα κείμενα του περιβάλλοντος έντυπου λόγου π.χ. ταμπέλες καταστημάτων, επαγγελματικές κάρτες, τηλεφωνικοί κατάλογοι, προσκλήσεις, επιστολές και φάκελοι αλληλογραφίας, ταυτότητα, διαβατήριο, ευχετήριες και ταξιδιωτικές κάρτες κ.τ.λ. δίνει στα παιδιά ένα κίνητρο και τους δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας προκειμένου να ασχοληθούν με τα κείμενα αυτά δεδομένου ότι, μελετώντας τη δομή τους, μπορούν να βρουν κάτι ιδιαίτερα οικείο σε αυτά που θα τα ενθαρρύνει στην περεταίρω μελέτη τους. Το ίδιο ισχύει και με τη δημιουργία τέτοιου είδους κειμένων. Ξεκινώντας από κάτι τόσο οικείο και προσωπικό, όπως το όνομα, ενθαρρύνονται να συνεχίσουν και στην παραγωγή των υπόλοιπων στοιχείων του κειμένου.

Εισαγωγή στο Γραμματισμό Περίγραμμα μαθήματος Μαρία Παπαδοπούλου ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Εισαγωγή στο Γραμματισμό Περίγραμμα μαθήματος Μαρία Παπαδοπούλου ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Εισαγωγή στο Γραμματισμό Περίγραμμα μαθήματος Μαρία Παπαδοπούλου ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ 1.. Ενημέρωση για το μάθημα και Εισαγωγή Θεματικές περιοχές, Σύστημα αξιολόγησης. Το πλαίσιο του γραμματισμού. Γραμματισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Γραμματισμό Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλου Περίγραμμα μαθήματος & Syllabus

Εισαγωγή στο Γραμματισμό Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλου Περίγραμμα μαθήματος & Syllabus Εισαγωγή στο Γραμματισμό Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλου Περίγραμμα μαθήματος & Syllabus Σκοπός και στόχοι: Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τις διαδικασίες ανάπτυξης του γραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Η αξιοποίηση του ονόματος του παιδιού για το γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Αναδυόμενος γραμματισμός (emergent literacy)

Αναδυόμενος γραμματισμός (emergent literacy) Αναδυόμενος γραμματισμός (emergent literacy) Μαρία Παπαδοπούλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΠΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Μαρία Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια, Π.Τ.Π.Ε., Π.Θ. mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

νηπιαγωγός

νηπιαγωγός νηπιαγωγός pitsikaa@gmail.com : Τα παιδιά, πριν ακόμη φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο, γνωρίζουν αρκετές έννοιες, που σχετίζονται με το γραπτό λόγο. Γνωρίζουν για παράδειγμα ότι αυτό που είναι γραμμένο στα διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Κρήτης Αναγνωστική ετοιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις. Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις. Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης Αναγνωστική ετοιμότητα Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι: υπάρχει μια συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 7: Παιχνίδι και μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 7: Παιχνίδι και μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 7: Παιχνίδι και μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να προσδιοριστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή. Τάξη Το σενάριο εντάσσεται στην Α τάξη του δημοτικού σχολείου και ειδικότερα αναφέρεται σε μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

δομητική προσέγγιση της Γραφής

δομητική προσέγγιση της Γραφής Η δομητική προσέγγιση της Γραφής Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Συνοπτική παρουσίαση Εισαγωγή Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια και γραμματισμός (family literacy) Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr

Οικογένεια και γραμματισμός (family literacy) Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Οικογένεια και γραμματισμός (family literacy) Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την ψηφιακή πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Συνοπτική παρουσίαση Τι είναι ο «οικογενειακός

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Η παιδική λογοτεχνία ως μέσο ανάπτυξης και καλλιέργειας της γραφής και ανάγνωσης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η παιδική λογοτεχνία ως μέσο ανάπτυξης και καλλιέργειας της γραφής και ανάγνωσης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας Η παιδική λογοτεχνία ως μέσο ανάπτυξης και καλλιέργειας της γραφής και ανάγνωσης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας Παπαχρήστου Ειρήνη, Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπ/σης Εισαγωγή Σε διεθνές επίπεδο η προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2006 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κλάδος: ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Γνωστικό αντικείμενο) Σάββατο 27-1-2007

Διαβάστε περισσότερα

H μάθηση υπό το πρίσμα των σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων

H μάθηση υπό το πρίσμα των σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων H μάθηση υπό το πρίσμα των σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων Συζητήστε τι σημαίνει για σας μαθαίνω; Πώς θεωρείτε ότι μαθαίνουν τα παιδιά; Σημειώστε κάτι που θεωρείτε ότι έμαθαν τα παιδιά σε κάποια από

Διαβάστε περισσότερα

Η Γραφή. Ευφημία Τάφα

Η Γραφή. Ευφημία Τάφα Η Γραφή Ευφημία Τάφα Η γραφή στα μικρά παιδιά δεν αρχίζει με πραγματικά γράμματα. Τα μικρά παιδιά πολύ πριν μάθουν να αναπαριστάνουν τα γράμματα εκδηλώνουν την επιθυμία να γράψουν. Στα δε γραπτά τους τα

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάδυση του γραμματισμού στο Νηπιαγωγείο : Μια διαδικασία ενεργού σκέψης του παιδιού

Η ανάδυση του γραμματισμού στο Νηπιαγωγείο : Μια διαδικασία ενεργού σκέψης του παιδιού Η ανάδυση γραμματισμού στο Νηπιαγωγείο : Μια διαδικασία ενεργού σκέψης παιδιού Πρεβεζάνου Βαρβάρα, Msc στις Επιστήμες της Αγωγής, Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπ/σης Σακελλάκη Κοκονίτσα, Msc στις Επιστήμες της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ βιβλιο_layout 1 24/12/2015 11:50 πμ Page 7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1. Εισαγωγή... 21 2. Τα αλφάβητα και οι λειτουργίες τους... 24 2.1 Το ελληνικό αλφάβητο: χαρακτήρες και χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των υψηλών βαθμολογιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κρήτης Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Πολλοί παιδαγωγοί και ψυχολόγοι με τις απόψεις τους έθεσαν ανά

Διαβάστε περισσότερα

Έχουν σα στόχο να αξιολογήσουν με ποιοτικά κυρίως κριτήρια την επίδοση του μαθητή/τριας. Έχουν σα στόχο να «μετρήσουν» την επίδοση του μαθητή/τριας

Έχουν σα στόχο να αξιολογήσουν με ποιοτικά κυρίως κριτήρια την επίδοση του μαθητή/τριας. Έχουν σα στόχο να «μετρήσουν» την επίδοση του μαθητή/τριας ΤΥΠΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Έχουν σα στόχο να «μετρήσουν» την επίδοση του μαθητή/τριας Δίνεται έμφαση κυρίως στις γραπτές δοκιμασίες Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 4: Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο πρόγραμμα σπουδών νηπιαγωγείου

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 4: Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο πρόγραμμα σπουδών νηπιαγωγείου Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 4: Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο πρόγραμμα σπουδών νηπιαγωγείου Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;? Χώρος? Εκπαιδευτικά Υλικά? Σχέσεις- Αλληλεπιδράσεις? Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εκπαιδευτικό υλικό για τη γλώσσα στην προσχολική εκπαίδευση

Τίτλος Μαθήματος: Εκπαιδευτικό υλικό για τη γλώσσα στην προσχολική εκπαίδευση Τίτλος Μαθήματος: Εκπαιδευτικό υλικό για τη γλώσσα στην προσχολική εκπαίδευση Κωδικός Μαθήματος: ΙΠ041 Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλου, mariapap@uth.gr Είδος Μαθήματος: Επιλογής Εξάμηνο: 6 ο & 7 ο Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Αντωνοπούλου Αναστάσιος Πέκης. Ατομικός φάκελος εργασιών παιδιού-portfolio

Δέσποινα Αντωνοπούλου Αναστάσιος Πέκης. Ατομικός φάκελος εργασιών παιδιού-portfolio Δέσποινα Αντωνοπούλου Αναστάσιος Πέκης Ατομικός φάκελος εργασιών παιδιού-portfolio 1 Σελίδα 1. Portfolio Vs Κλασικός φάκελος εργασιών.. 4 2. Βασικά χαρακτηριστικά του portfolio... 5 3. Ο ρόλος του/της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας - Φάση Α (2014-2015)

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας - Φάση Α (2014-2015) Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Οκτώβριος 2014 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας - Φάση Α (2014-2015) Γλωσσική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση στον Γραμματισμό:

Διαβάστε περισσότερα

των σχολικών μαθηματικών

των σχολικών μαθηματικών Μια σύγχρονη διδακτική θεώρηση των σχολικών μαθηματικών «Οι περισσότερες σημαντικές έννοιες και διαδικασίες των μαθηματικών διδάσκονται καλύτερα μέσω της επίλυσης προβλημάτων (ΕΠ)» Παραδοσιακή προσέγγιση:

Διαβάστε περισσότερα

Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ

Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ «κατανόηση» «εμπλοκή» «συμμετοχή» «εμβάθυνση» EΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αποστολίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή:

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή: ΕΥΤΕΡΑ * Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό, είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσονται,

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί ως αναγνώστης: Τα στάδια ανάπτυξης της ανάγνωσης και η σημασία της στην ευρύτερη καλλιέργεια του παιδιού

Το παιδί ως αναγνώστης: Τα στάδια ανάπτυξης της ανάγνωσης και η σημασία της στην ευρύτερη καλλιέργεια του παιδιού Το παιδί ως αναγνώστης: Τα στάδια ανάπτυξης της ανάγνωσης και η σημασία της στην ευρύτερη καλλιέργεια του παιδιού Διεπιστημονικό Συνέδριο: InfoKid 2017 Κέρκυρα Σπυροπούλου Χριστίνα Μαργαρίτα, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

γράφει ο Σπύρος Σούλης, Επίκουρος Καθηγητής, στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

γράφει ο Σπύρος Σούλης, Επίκουρος Καθηγητής, στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 24grammata.com γράφει ο Σπύρος Σούλης, Επίκουρος Καθηγητής, στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα μαθητών που παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανάγνωση. Για παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα #6: ΕΤΟΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Προπαίδεια - Πίνακας Πολλαπλασιασμού του 6 ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH: ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 20..-20.. Α/Α (Ονοματεπώνυμο,) τάξη μαθητή / μαθήτριας Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές Θεωρίες Μάθησης & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις Η σκέψη αναπτύσσεται (προϊόν οικοδόμησης και αναδόμησης γνώσεων) στα πλαίσια συνεργατικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ενότητα 7: Η μάθηση στην προσχολική ηλικία: μορφές αποτελεσματική διδασκαλία Διδάσκων: Μανωλίτσης Γεώργιος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Συντονισμός χεριού-ματιού Βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παίζω με τους κύβους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες Μαρία Καραβελάκη Αναλύτρια Εκπαιδευτικών Συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη, 4

Διαβάστε περισσότερα

των αποτελεσμάτων της έρευναςσυμπεράσματα-επαναληψιμότητα

των αποτελεσμάτων της έρευναςσυμπεράσματα-επαναληψιμότητα ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Παρουσίαση Αποτελεσμάτωνσυζήτηση των αποτελεσμάτων της έρευναςσυμπεράσματα-επαναληψιμότητα έρευνας Καμπάς Αντώνης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ by Τaλκ/ Αύγουστος 29, 2018/ Χωρίς σχόλια Οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Δεσύπρη και Κωνσταντίνα Μάρκου υπογράφουν τη νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος 9/10/2018

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος 9/10/2018 Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος 9/10/2018 Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;? Χώρος? Εκπαιδευτικά Υλικά? Σχέσεις- Αλληλεπιδράσεις?

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση Διδασκαλίας στη βάση του Δυναμικού Μοντέλου Εκπαιδευτικής Αποτελεσματικότητας. Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 28 Νοεμβρίου 2013

Παρακολούθηση Διδασκαλίας στη βάση του Δυναμικού Μοντέλου Εκπαιδευτικής Αποτελεσματικότητας. Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 28 Νοεμβρίου 2013 Παρακολούθηση Διδασκαλίας στη βάση του Δυναμικού Μοντέλου Εκπαιδευτικής Αποτελεσματικότητας Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 28 Νοεμβρίου 2013 Σκοπός τη σημερινής παρουσίασης: αναγνώριση της παρατήρησης ως πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της πληροφορικής 2η εργασία

Διδακτική της πληροφορικής 2η εργασία Διδακτική της πληροφορικής 2η εργασία ΟΜΑΔΑ Β Αντωνόπουλος Εμμανουήλ-Άρης Βασιλειάδης Βασίλειος Ελευθεριάδης Χαράλαμπος Θεοδωρίδης Αθανάσιος Παρασύρης Κωνσταντίνος Σκρέκα Λαμπρινή Τάτση Μαρία 1 Εκπαίδευση+

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης

Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης Δρ. Κατερίνα Σαραφίδου Σχολ. Σύμβουλος 39 ης Π.Α. Ν. Δράμας Το περιβάλλον θα πρέπει να δρα σαν ένα είδος ενυδρείου, στο οποίο αντανακλούν οι ιδέες, οι ηθικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Σημείωμα. Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής

Εισαγωγικό Σημείωμα. Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής Εισαγωγικό Σημείωμα Αγαπητοί γονείς, Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής κάθε παιδιού. Οι στέρεες βάσεις και τα θεμέλια της μάθησης και της ολόπλευρης ανάπτυξής

Διαβάστε περισσότερα

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Σκεφτείτε Ποιες είναι οι παραδοχές μας σχετικά με τη μάθηση και την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία; Πώς πιστεύετε ότι διευκολύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ «ΚΛΙΜΑ ΤΑΞΗΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 8 εκπαιδευτικοί 111 μαθητές/τριες ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ «ΚΛΙΜΑ ΤΑΞΗΣ» ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ HIGH SCOPE

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ HIGH SCOPE ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ HIGH SCOPE ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Καθηγήτρια Π.Τ.Ν. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων marisak@cc.uoi.gr 10/1/2019 SAKELLARIOU MARIA 1 1. Εισαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Η ΓΛΩΣΣΑ! Η γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε με τους άλλους, αλλά και ένα μέσο με το οποίο δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Αναδυόμενος Γραμματισμός και ΤΠΕ: Το Άλμπουμ της Τάξης μου

Αναδυόμενος Γραμματισμός και ΤΠΕ: Το Άλμπουμ της Τάξης μου Αναδυόμενος Γραμματισμός και ΤΠΕ: Το Άλμπουμ της Τάξης μου Τζήμα Αγορίτσα 1, Γώτη Ευθυμία 2, Γιάγκογλου Δήμητρα 3 1 Νηπιαγωγός, 12 ο Νηπιαγωγείο Βέροιας agtzima@gmail.com 2 Σχολική Σύμβουλος 36 ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

13 o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Σχολικό έτος Συνεργάστηκαν οι νηπιαγωγοί : Αντωνακοπούλου Στυλιανή, Φανουργιάκη Άννα

13 o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Σχολικό έτος Συνεργάστηκαν οι νηπιαγωγοί : Αντωνακοπούλου Στυλιανή, Φανουργιάκη Άννα 13 o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Σχολικό έτος 2015-16 Συνεργάστηκαν οι νηπιαγωγοί : Αντωνακοπούλου Στυλιανή, Φανουργιάκη Άννα Σκοπός του προγράμματος: Τα νήπια να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν, με τρόπο επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 1: Εισαγωγικά

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 1: Εισαγωγικά Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πρακτική Άσκηση Ενότητα 1: Εισαγωγικά Αν. Καθηγήτρια: Σοφία Αυγητίδου E-mail: saugitidoy@uowm.gr Μέντορες: Βάσω Αλεξίου, Λίζα Θεοδωρίδου, Αγάπη Κοσκοσίδου Παιδαγωγικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 3: Δυο προσεγγίσεις που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 3: Δυο προσεγγίσεις που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 3: Δυο προσεγγίσεις που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Νέο Πρόγραμμα iuσπcdcddccscsdcscsουδών Νηπιαγωγείου Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio )

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio ) ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio ) Τα φύλλα εργασίας, που προτείνονται για χρήση του portfolio είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των νηπιαγωγών των Πειραματικών Νηπιαγωγείων του Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ. και

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου http://repository.edulll.gr/edulll/handle/10795/1947 Η μάθηση είναι συνεχής Τα παιδιά μαθαίνουν με διάφορους τρόπους, σε διάφορα πλαίσια.

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 1: Εισαγωγή

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 1: Εισαγωγή Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 1: Εισαγωγή Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Ενημέρωση για το περιεχόμενο του μαθήματος Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης kliapis@sch.gr 1 Ο Ρόλος του εκπαιδευτικού Αξιολογεί την αρχική μαθηματική κατάσταση κάθε παιδιού, ομαδοποιεί τα παιδιά σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη

Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη Μια εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά με δυσλεξία Απόστολος Πηγιάκης Ειδικός Παιδαγωγός ΕΠΙΛΕΞΕΙ Μαρία Καραβελάκη, Αναλύτρια εκπαιδευτικών συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Ψυχολογία Ενότητα 4 Χαρακτηριστικά Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες

Σχολική Ψυχολογία Ενότητα 4 Χαρακτηριστικά Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4 Χαρακτηριστικά Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες Ελευθερία Ν. Γωνίδα Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος δεύτερης έκδοσης

Πρόλογος δεύτερης έκδοσης Πρόλογος δεύτερης έκδοσης Δέκα έτη μετά την πρώτη έκδοση και την επιτυχημένη πορεία αυτού του βιβλίου θεωρήθηκε αναγκαία η επανέκδοσή του αφενός για να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια τα νέα ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Μαρία Στρατογιαννάκου Βάσια Γαρταγάνη Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Ε.Κοκκώνη Ητεχνολογίακηανάπτυξητου παιδιού Τα παιδιά χρειάζονται τη διαμεσολάβηση νοητικών

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 12: Ο Ρόλος της Εκπαιδευτικού Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Σκοποί ενότητας Να προσδιορίζετε το ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη

H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη H Συμβολή της Υπολογιστικής Σκέψης στην Προετοιμασία του Αυριανού Πολίτη Κοτίνη Ι., Τζελέπη Σ. Σχ. Σύμβουλοι Κ. Μακεδονίας στην οικονομία, στη τέχνη, στην επιστήμη, στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 3: Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 3: Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 3: Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για το νηπιαγωγείο Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα