Διδακτική μεθοδολογία. Αναλυτικά προγράμματα, σχολικά εγχειρίδια, διδακτικά αντικείμενα, αξιολόγηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διδακτική μεθοδολογία. Αναλυτικά προγράμματα, σχολικά εγχειρίδια, διδακτικά αντικείμενα, αξιολόγηση"

Transcript

1 Θεματική ενότητα: Κατηγορία εργασίας: Διδακτική μεθοδολογία. Αναλυτικά προγράμματα, σχολικά εγχειρίδια, διδακτικά αντικείμενα, αξιολόγηση Διδακτικά Σενάρια Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία: Διδακτικό Σενάριο για Εισαγωγή στη Γλώσσα SQL Βασιλάκης Βασίλειος Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Φίλου Σωτηρία ΠΕ Πληροφορικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Περίληψη Το παρόν διδακτικό σενάριο αφορά στην διδασκαλία Βάσεων Δεδομένων (Β.Δ.) με χρήση της γλώσσας SQL. Στα Φύλλα Εργασίας γίνεται σταδιακή παρουσίαση των εντολών της SQL, οικοδομώντας στις προ-υπάρχουσες γνώσεις, ενώ περιλαμβάνουν και ερωτήσεις που έχουν σκοπό την εμπέδωση των θεμάτων που παρουσιάζονται. Η Β.Δ. του σεναρίου περιέχει πραγματικά δεδομένα για τις χώρες της Ευρώπης με σκοπό να αυξήσει το ενδιαφέρον των μαθητών που θα μπορέσουν να εξάγουν ουσιαστικά συμπεράσματα και να αντιληφθούν έτσι τον τεράστιο ρόλο των Β.Δ. στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Λέξεις - κλειδιά: Βάσεις Δεδομένων, Γλώσσα SQL, Εργαστήριο Πληροφορικής Εισαγωγή Οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων και η γλώσσα SQL είναι τα εργαλεία στα οποία στηρίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (Σ.Δ.Β.Δ.). Η σωστή αξιοποίηση των εργαλείων αυτών είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη δημιουργία και τη διαχείριση Β.Δ. Τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση αυτή φιλοδοξεί να προσφέρει το παρόν σενάριο. Διδακτικό Σενάριο Τίτλος «Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία: Εισαγωγή στη Γλώσσα SQL» 5 ώρες Εκτιμώμενη διάρκεια Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών Το σενάριο εντάσσεται στο μάθημα «Βάσεις Δεδομένων με εφαρμογές στο Διαδίκτυο» της Ειδικότητας Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού της Β Τάξης του Τομέα Πληροφορικής ΕΠΑΛ.

2 Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ειδικότητα Πληροφορικής ΙΕΚ που προβλέπει την εκμάθηση της γλώσσας SQL. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ήδη διδαχθεί τις βασικές αρχές των σχεσιακών βάσεων δεδομένων, τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύονται τα δεδομένα σε ένα Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων (Σ.Δ.Β.Δ.), καθώς και τα είδη των συσχετίσεων που μπορούν να δημιουργηθούν ανάμεσα στις οντότητες μιας Βάσης Δεδομένων (Β.Δ.). Θα πρέπει ακόμη να έχουν μια μικρή εξοικείωση με τους βασικούς τύπους δεδομένων της SQL. Πρότερη άσκηση σε γραφικά Σ.Δ.Β.Δ. (π.χ. Microsoft Access) κρίνεται επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη. Σκοποί και στόχοι Σκοπός του σεναρίου είναι οι μαθητές/καταρτιζόμενοι να ασκηθούν στη δημιουργία πινάκων και συσχετίσεων σε ένα ΣΔΒΔ, καθώς και στην εξαγωγή δεδομένων από αυτό. Διδακτικοί Στόχοι: Μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας οι μαθητές θα είναι σε θέση να Α. Γνωστικοί 1. Αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τις εντολές SQL που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πινάκων σε μία Β.Δ., καθώς και για τη δημιουργία συσχετίσεων. 2. Διακρίνουν την εισαγωγή / τροποποίηση δεδομένων σε μια Β.Δ. από την εξαγωγή πληροφοριών από αυτήν. 3. Επιλέγουν τις κατάλληλες εντολές SQL για την εξαγωγή πληροφοριών από μία Β.Δ.. Β. Ικανότητες 1. Δημιουργούν νέες Β.Δ. 2. Δημιουργούν πίνακες σε μία Β.Δ. και να εισάγουν σε αυτούς δεδομένα. 3. Δημιουργούν συσχετίσεις ανάμεσα σε πίνακες μιας Β.Δ.. 4. Αναζητούν δεδομένα σε έναν πίνακα μιας Β.Δ.. και να καθορίζουν τη σειρά με την οποία εμφανίζονται. Γ. Στάσεις 1. Αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στην εργασία σε σύγχρονα Σ.Δ.Β.Δ. με τη γλώσσα SQL. 2. Εξοικειωθούν με την πραγματοποίηση εργασιών σε ένα σύγχρονο Σ.Δ.Β.Δ. 3. Υιοθετήσουν καλές πρακτικές για την δημιουργία, τη διαχείριση και τον χειρισμό των δεδομένων σε ένα σύγχρονο Σ.Δ.Β.Δ. Συνοπτική περιγραφή της διδασκαλίας Το διδακτικό σενάριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του εργαστηρίου Πληροφορικής, κάνοντας χρήση λογισμικού Σ.Δ.Β.Δ. και προγράμματος πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Για τη δημιουργία της Β.Δ. προτείνεται η χρήση της MySQL που αποτελεί ένα ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, δεν επιβαρύνει πολύ τη λειτουργία των υπολογιστών, έχει πολλές δυνατότητες και είναι διαθέσιμο για εγκατάσταση σε διάφορες πλατφόρμες, είτε

3 ανεξάρτητα, είτε σαν μέρος πακέτων που ταυτόχρονα εγκαθιστούν Web Server και την γλώσσα PHP, όπως π.χ. το XAMPP ( Σε περίπτωση δε που υπάρχει κάποιος ισχυρός Server στο εργαστήριο, η MySQL μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει από εκεί, διευκολύνοντας έτσι τη λειτουργία των σταθμών εργασίας. Εκτός πάντως από τη MySQL υπάρχουν και άλλα Σ.Δ.Β.Δ. που προσφέρονται δωρεάν στις βασικές (αλλά επαρκείς) εκδόσεις τους για μη εμπορική χρήση. Πριν από την έναρξη της άσκησης ο εκπαιδευτικός κάνει μια μικρή αναφορά στις βασικές γνώσεις που χρειάζονται για την ενασχόληση με το φύλλο εργασίας. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο εκπαιδευτικός κάνει ανακεφαλαίωση των νέων γνώσεων που αποκτήθηκαν. Επιστημολογική προσέγγιση και εννοιολογική ανάλυση Στα πρώτα υπολογιστικά συστήματα, τα δεδομένα αποθηκεύονταν σε αρχεία (κειμένου ή δυαδικά) και ήταν ευθύνη του προγραμματιστή κάθε εφαρμογής να γράψει τον κώδικα που απαιτούνταν για την διαχείρισή τους, αλλά και για την εξαγωγή πληροφοριών από αυτά. Η προσέγγιση αυτή παρουσίαζε μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα στους τομείς της ακεραιότητας, της προσπέλασης, της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας των δεδομένων από το υλικό του υπολογιστικού συστήματος. Τα πρώτα Σ.Δ.Β.Δ. εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 60 και στηρίζονταν στο Δικτυωτό μοντέλο. Ακολούθησε το Ιεραρχικό και στη συνέχεια το Σχεσιακό μοντέλο, που όμως αξιοποιήθηκε ουσιαστικά κατά τη δεκαετία του 80, οπότε έκανε την εμφάνισή της και η γλώσσα SQL. Σήμερα ανοίγονται νέοι ορίζοντες με την υλοποίηση Αντικειμενοστραφών, Κατανεμημένων και Client-Server Σ.Δ.Β.Δ. Επεκτάσεις/διασυνδέσεις των εννοιών ή των δραστηριοτήτων Μπορεί να γίνει επέκταση των φύλλων εργασίας ώστε να καλύψουν ακόμη περισσότερες εντολές της SQL, όπως αυτές που χρειάζονται στην περίπτωση εξαγωγής δεδομένων από συσχετιζόμενους πίνακες, υπο-ερωτημάτων, συνόλων, χειρισμού των δεδομένων (τροποποίηση, αντιγραφή, διαγραφή), δημιουργία όψεων κ.α. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να ζητηθεί από ομάδες μαθητών η δημιουργία πρωτότυπων Β.Δ. με όλα τα είδη συσχετίσεων και πραγματικά δεδομένα που θα εντοπίσουν οι ασκούμενοι. Πρόβλεψη δυσκολιών Οι κυριότερες δυσκολίες μπορεί να προκύψουν από το γεγονός ότι το περιβάλλον ενός Σ.Δ.Β.Δ. που στηρίζεται στην SQL μπορεί να δυσκολέψει και να αποθαρρύνει τους ασκούμενους που έχουν συνηθίσει σε γραφικά περιβάλλοντα εργασίας στα οποία οι περισσότερες ενέργειες γίνονται μέσω επιλογών εντολών από μενού. Η SQL απαιτεί τη συγγραφή αρκετού κώδικα, ανάλογα και με το είδος του ερωτήματος. Επίσης η αποσφαλμάτωση ερωτημάτων SQL δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία, μιας και τα μηνύματα λάθους που εμφανίζουν τα περισσότερα Σ.Δ.Β.Δ. δεν είναι πάντα ξεκάθαρα και κατατοπιστικά. Ακόμη μαθητές που έχουν προηγουμένως εργαστεί με γραφικά Σ.Δ.Β.Δ. όπως η Access μπορεί να θεωρήσουν ότι «ταλαιπωρούνται άδικα», αφού μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με λίγα πατήματα του ποντικιού.

4 Γιατί να χρησιμοποιηθεί ο υπολογιστής Η χρήση υπολογιστή είναι απαραίτητη προκειμένου οι μαθητές να ασκηθούν σε ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας και να εκτελέσουν τις ενέργειες που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν στη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Διδακτική Μετατόπιση Διδακτικός θόρυβος Με την εμφάνιση των γραφικών Σ.Δ.Β.Δ. η διδασκαλία των Β.Δ. μετατοπίστηκε σε μικρότερες ηλικίες. Η μετατόπιση αυτή συμπαρέσυρε και την διδασκαλία της SQL, αφού πλέον οι μαθητές μυούνται στη φιλοσοφία των Β.Δ. από μικρότερη ηλικία. Διδακτικός θόρυβος μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση δυσλειτουργίας κάποιου υπολογιστή, οπότε προτείνεται η αναδιάταξη των ομάδων. Διδακτικός θόρυβος μπορεί ακόμα να προκύψει και από λάθος χειρισμούς των μαθητών που μπορεί να προκαλέσουν την αλλοίωση ή τη διαγραφή μέρους ή όλων των δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή προτείνεται ο εκπαιδευτικός να είναι εφοδιασμένος με στιγμιότυπα σε σημεία κλειδιά της δικής του Β.Δ., που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση μιας κατεστραμμένης βάσης. Χρήση εξωτερικών πηγών Πέρα από το Σχολικό Εγχειρίδιο που αφιερώνει ένα κεφάλαιο στην SQL, υπάρχει πολύ πλούσια διεθνής και Ελληνική βιβλιογραφία και δικτυογραφία γενικά για τις Β.Δ. και ειδικότερα για την SQL. Ενδεικτικά προτείνονται οι παρακάτω πηγές που περιέχουν σχετικές σημειώσεις. Ωστόσο, επειδή αυτές απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές και περιέχουν πολύπλοκα παραδείγματα, πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή Εκτός αυτών ο δικτυακός τόπος w3schools ( έχει εξαιρετικό tutorial για την SQL (στα Αγγλικά), αλλά και μια on-line βάση δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση ερωτημάτων μέσα από το περιβάλλον του web browser. Υποκείμενη θεωρία μάθησης (ή υποκείμενες θεωρίες) Οι μαθητές θα κατακτήσουν τη νέα γνώση μέσα από δραστηριότητες αποκαλυπτικού τύπου, εργαζόμενοι σε ζευγάρια ή ομάδες, ανάλογα με τις δυνατότητες του Εργαστηρίου Πληροφορικής. Η εκτέλεση των βημάτων των Φύλλων Εργασίας θα τους βοηθήσει να οικοδομήσουν τη νέα γνώση στα θεμέλια της προϋπάρχουσας. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού θα είναι καθοδηγητικός και υποστηρικτικός. Διδακτικό συμβόλαιο Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. Συνεργάζονται και αλληλοεπιδρούν με τους συμμαθητές τους, συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση του έργου. Ο εκπαιδευτικός στηρίζει και καθοδηγεί τους μαθητές, ενώ παρεμβαίνει μόνο όταν χρειάζονται βοήθεια για τη συνέχιση της εργασίας.

5 Οργάνωση τάξης - Εφικτότητα σχεδίασης Οι μαθητές οργανώνονται σε ζευγάρια ή ομάδες τριών ατόμων και ακολουθούν τα βήματα των φύλλων εργασίας του σεναρίου. Είναι σημαντικό οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο έτσι ώστε να αναζητήσουν πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητες των Φύλλων Εργασίας. Περιγραφή και ανάλυση των φύλλων εργασίας (ή και άλλου διδακτικού υλικού) Ο χρόνος για την πραγματοποίηση των φύλλων εργασίας μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το ρυθμό της κάθε ομάδας, αλλά και τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν. Στον εκτιμώμενο χρόνο έχουν συνυπολογιστεί 5 λεπτά για εισαγωγή και σύνδεση με τα προηγούμενα, καθώς και 10 λεπτά για ανακεφαλαίωση και απαντήσεις σε απορίες. Αναστοχασμός Η εφαρμογή του διδακτικού σεναρίου στην τάξη έδειξε ότι οι μαθητές κινητοποιήθηκαν και επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση των φύλλων εργασίας. Εξέφρασαν επίσης την προτίμησή τους σε αυτόν τον τρόπο άσκησης και το ενδιαφέρον τους για την χρήση ρεαλιστικής Β.Δ. Συμπεράσματα Η διδασκαλία της SQL μπορεί να γίνει πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα αν χρησιμοποιηθούν δραστηριότητες ανακαλυπτικού τύπου και βάσεις με πραγματικά δεδομένα. Ασφαλώς, η έκταση και η δυνητική πολυπλοκότητα της γλώσσας είναι πολύ μεγάλες, οπότε το παρόν σενάριο μπορεί να αποτελέσει μόνο μια εισαγωγή στη γλώσσα, για εξοικείωση με τις πολύ βασικές της έννοιες. Βιβλιογραφία Ματσαγγούρας, Ηλ. (2000), Ομαδοσυνεργατική Διδασκαλία και Μάθηση. Αθήνα: Εκδόσεις Γρηγόρη. Ματσαγγούρας, Ηλ. (2001), Στρατηγικές Διδασκαλίας: Η Κριτική Σκέψη στη Διδακτική Πράξη. Αθήνα: Gutenberg. Fessakis G., Dimitracopoulou A., Komis V. (2005), Improving database design teaching in secondary education: Action research implementation for documentation of didactic requirements and strategies, Computers in Human Behavior Volume 21, Issue 2, Pages , Elsevier Ltd. G. Fessakis, A. Dimitracopoulou, C. Halatsis (2003), Secondary education students database design difficulties and remedial teaching strategies., 2 nd International Conference on Multimedia, Information & Communication Technologies in Education, Badajoz Spain. Dubois, P., Hinz, S., Pedersen, C. (2006), Ο επίσημος οδηγός MySQL 5, Αθήνα: Γκιούρδας

6 Φύλλο Εργασίας 1: Δημιουργία Πινάκων, Εισαγωγή Δεδομένων, Σχέσεις 1:1 1. Εκτελέστε την παρακάτω εντολή SQL για να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων Europe. H οδηγία DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci περιλαμβάνεται για να εμφανίζονται σωστά οι Ελληνικοί χαρακτήρες. CREATE DATABASE europe DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci; 2. Συμπληρώστε το ακόλουθο ερώτημα SQL για να δημιουργήσετε έναν πίνακα με όνομα countries και τα ακόλουθα πεδία. (Αν δεν θυμάστε του τύπο κάποιων πεδίων αναζητήστε τον από το διαδίκτυο). Id: Ακέραιος, Αυτόματη Αρίθμηση, Πρωτεύων Κλειδί name: Κείμενο μεταβλητού μήκους με μέγιστο πλήθος 25 χαρακτήρες area: Πραγματικός population: Ακέραιος 3. Δώστε το επόμενο ερώτημα SQL και απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν INSERT INTO countries(name, area, population) VALUES ('Άγιος Μαρίνος',61,27730), ('Αζερμπαϊτζάν',86600, ); α. Πόσες εγγραφές εισήχθησαν στον πίνακα countries; β. Για ποια πεδία έγινε εισαγωγή τιμών; γ. Γιατί δεν χρειάζεται η εισαγωγή τιμής για το πεδίο id, παρόλο που αυτό είναι Πρωτεύων Κλειδί; 4. Δημιουργείστε αντίστοιχο SQL ερώτημα με το οποίο θα εισάγετε στον πίνακα countries τα δεδομένα των υπόλοιπων χωρών, από το αρχείο δεδομένων που θα σας δώσει ο καθηγητής σας. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Τυνησία που δεν ανήκει στην Ευρώπη, αλλά θα τη χρειαστείτε για να τη διαγράψετε αργότερα. 5. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή SQL για να δημιουργηθεί ο πίνακας με τις πρωτεύουσες και να συσχετισθεί με τον πίνακα των χωρών. Αναζητήστε πληροφορίες στο Internet και απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν. CREATE TABLE capitals (id INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, name VARCHAR(20), area FLOAT, population INT, country_id INT NOT NULL UNIQUE, FOREIGN KEY(country_id) REFERENCES countries(id) ON DELETE CASCADE); α. Ποιο είναι το όνομα του νέου πίνακα; β. Πόσα πεδία έχει ο πίνακας; γ. Ποια τα ονόματα αυτών των πεδίων; δ. Ποιο πεδίο είναι το πρωτεύων κλειδί του πίνακα;

7 ε. Τι είναι ο τύπος δεδομένων FLOAT; στ. Τι ορίζει η επιλογή NOT NULL; ζ. Τι ορίζει η επιλογή UNIQUE; η. Ποιο πεδίο του πίνακα είναι το ξένο κλειδί; θ. Με ποιο πεδίο, ποιού πίνακα αντιστοιχίζεται το ξένο κλειδί; ι. Τι κάνει ο περιορισμός ON DELETE CASCADE; 6. Εισάγετε στον νέο πίνακα τις δύο πρώτες πρωτεύουσες με τις ακόλουθες τιμές. Χρησιμοποιείστε μονά εισαγωγικά για τα ονόματα των πρωτευουσών. Άγιος Μαρίνος Άγκυρα α. Γράψτε το ερώτημα που χρησιμοποιήσατε: β. Από πού φαίνεται ότι η Άγκυρα είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας; 7. Δώστε το ακόλουθο ερώτημα SQL και εξηγήστε τα αποτελέσματα που εμφανίζει: SELECT id FROM countries WHERE name='ελλάδα'; 8. Δοκιμάστε το ακόλουθο SQL ερώτημα και δείτε τι εμφανίζει: SELECT 'Αθήνα',412, ,id FROM countries WHERE name='ελλάδα'; 9. Συγκρίνετε το αποτέλεσμα που πήρατε με την 3η γραμμή των δεδομένων των Πρωτευουσών. Τι παρατηρείτε; Είναι οι σωστές τιμές για την καταχώρηση της Αθήνας σαν πρωτεύουσα της Ελλάδας; 10. Δώστε το ακόλουθο ερώτημα SQL και επιβεβαιώστε ότι καταχωρήθηκαν σωστά οι πληροφορίες για την Αθήνα. Σε τι μας διευκολύνει αυτό το ερώτημα; INSERT INTO capitals(name, area, population, country_id) SELECT 'Αθήνα',412, ,id FROM countries WHERE name='ελλάδα'; 11. Με τον ίδιο τρόπο καταχωρήστε στον πίνακα capitals τις πληροφορίες που αφορούν την επόμενη πρωτεύουσα, δηλ. το Άμστερνταμ. Γράψτε το ερώτημα που χρησιμοποιήσατε 12. Με όποιον τρόπο επιθυμείτε εισάγετε στον πίνακα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από το αρχείο δεδομένων που θα πάρετε από τον καθηγητή σας. 13. Δοκιμάστε να εισάγετε μια πόλη σαν πρωτεύουσα και μιας δεύτερης χώρας, Π.χ.: Δουβλίνο α. Γράψτε το SQL ερώτημα. β. Γράψτε το μήνυμα που σας εμφάνισε η SQL.

8 γ. Για ποιο λόγο εμφανίζεται μήνυμα λάθους; 14. Ποια λέξη στον ορισμό του πίνακα capitals ευθύνεται για το ότι δεν μπορούμε να καταχωρήσουμε την εγγραφή αυτή; 15. Τι είδους συσχέτιση δημιουργήθηκε ανάμεσα στους πίνακες countries και capitals; 16. Από τον πίνακα countries διαγράψτε την Τυνησία, χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή: DELETE FROM countries WHERE name='τυνησία'; 17. Εξετάστε τον πίνακα με τις πρωτεύουσες και εντοπίστε την πρωτεύουσα της Τυνησίας (Τύνιδα). Τι παρατηρείτε; 18. Σε τι οφείλεται το ότι διαγράφηκε η πρωτεύουσα όταν διαγράψατε τη χώρα; Φύλλο Εργασίας 2: Επιλογή Δεδομένων 1. Εκτελέστε το ακόλουθο ερώτημα SQL: SELECT * FROM countries; Τις τιμές ποιων πεδίων και από ποιόν πίνακα μας δίνει το ερώτημα αυτό; 2. Δοκιμάστε τώρα το εξής ερώτημα: SELECT name, area FROM countries; Ποιων πεδίων οι τιμές εμφανίζονται τώρα; 3. Δώστε το ερώτημα που θα εμφανίσει τις τιμές των πεδίων id και population του πίνακα countries. 4. Δώστε την ακόλουθη εντολή SQL: SELECT name, area FROM countries ORDER BY area; Σε τι διαφέρει το αποτέλεσμα αυτής της εντολής από αυτό του βήματος 2;. Τι κάνει η προσθήκη του ORDER BY; 5. Εκτελέσετε το ίδιο ερώτημα, προσθέτοντας μετά το ORDER BY τη λέξη ASC, δηλαδή SELECT name, area FROM countries ORDER BY area ASC; Βλέπετε κάποια διαφορά; 6. Αντικαταστήστε τη λέξη ASC με τη λέξη DESC. Τι παρατηρείτε τώρα; 7. Τι είδους ταξινόμηση γίνεται με το ASC και τι με το DESC; 8. Δώστε το επόμενο ερώτημα SQL: SELECT id, name FROM countries WHERE id=8; α. Ποιων πεδίων την τιμή σας δίνει σαν αποτέλεσμα; β. Βάσει ποιου πεδίου φιλτράρονται οι τιμές που εμφανίζονται; 9. Αλλάξτε τον τελεστή = με τους ακόλουθους και γράψτε τις αλλαγές προκληθηκαν. α. > (Μεγαλύτερο) β. < (Μικρότερο) γ. >= (Μεγαλύτερο ή ίσο)

9 δ. <= (Μικρότερο ή ίσο) ε. <> (Διάφορο) στ. Αν παραλείψετε το πεδίο id, αλλάζουν οι χώρες που εμφανίζονται; 10. Πως λειτουργούν οι τελεστές αυτοί όταν εφαρμόζονται σε πεδία που περιέχουν κείμενο; Εκτελέστε το ερώτημα SELECT id, name FROM countries WHERE name>'λ'; και περιγράψτε τι αποτέλεσμα δίνει. 11. Γιατί στα αποτελέσματα του προηγούμενου ερωτήματος συμπεριλαμβάνονται και οι χώρες των οποίων το όνομα ξεκινά με Λ; 12. Το WHERE μπορεί να συνδυαστεί με το ORDER BY. Τρέξτε ερώτημα: SELECT id, name FROM countries WHERE name>'λ' ORDER BY name DESC; Τι αποτελέσματα πήρατε; 13. Γράψτε το ερώτημα SQL με το οποίο θα εμφανίσετε τα ονόματα και τον πληθυσμό των χωρών που έχουν πληθυσμό κάτω από κατοίκους. 14. Τροποποιήστε το ερώτημα έτσι ώστε να εμφανίζεται και η έκταση της κάθε χώρας και οι χώρες να είναι ταξινομημένες κατά αντίστροφη σειρά πληθυσμού. 15. Οι συνθήκες WHERE μπορούν να συνδυαστούν με τους τελεστές AND, OR και NOT. Γράψτε το SQL ερώτημα που θα εμφανίσει τα ονόματα, την έκταση και τον πληθυσμό των χωρών με έκταση μικρότερη των km 2 και πληθυσμό πάνω από κατοίκους. Ταξινομείστε τα αποτελέσματα κατά αύξουσα σειρά έκτασης. 16. Γράψτε το ερώτημα που θα εμφανίσει τις χώρες με όνομα από Ε μέχρι και Κ. 17. Δώστε το ερώτημα SELECT id, name FROM countries WHERE id BETWEEN 10 AND 20; και περιγράψτε τι αποτελέσματα εμφανίζει. 18. Πως θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε το προηγούμενο ερώτημα χωρίς τη χρήση του τελεστή BETWEEN; 19. Πως θα μπορούσατε χρησιμοποιώντας τον τελεστή ΝΟΤ, να εμφανίσετε όλες τις άλλες χώρες, εκτός από αυτές του προηγούμενου ερωτήματος; 20. Με ποιο SQL ερώτημα θα μπορούσατε να εμφανίσετε τα ονόματα των χωρών με πληθυσμό κάτω από , μαζί με αυτά των χωρών με πληθυσμό πάνω από , ταξινομημένα κατά πληθυσμό; Φύλλο Εργασίας 3: Υπολογισμοί Ψευδώνυμα Συγκεντρωτικές Συναρτήσεις 1. Εκτελέστε το ακόλουθο ερώτημα SQL που θα μας πληροφορήσει για την πυκνότητα του πληθυσμού κάθε χώρας: SELECT name, area, population, population/area AS density FROM countries;

10 α. Ποιων πεδίων οι τιμές εμφανίζονται ; β. Πως υπολογίζεται η τιμή του πεδίου density; γ. Ποια λέξη εμφανίζεται σαν τίτλος για την πυκνότητα του πληθυσμού; Τι θα εμφανιστεί σαν παραλείψετε το AS density; δ. Τροποποιείστε το παραπάνω ερώτημα έτσι ώστε οι χώρες να ταξινομούνται από τη περισσότερο προς την λιγότερο πυκνοκατοικημένη 2. Χρησιμοποιώντας τα συνηθισμένα σύμβολα των αριθμητικών πράξεων εμφανίστε για κάθε χώρα το όνομά της, το σημερινό πληθυσμό της και τον πληθυσμό που αυτή θα έχει αν υπάρξει αύξηση του σημερινού πληθυσμού κατά 7%. Η νέα στήλη να έχει το όνομα future_population. 3. Για κάθε χώρα εμφανίστε το όνομά της, την έκτασή της και την έκτασή της σε τετραγωνικά μίλια, αν γνωρίζετε ότι 1km2 = mi 2. Η νέα αυτή στήλη θα πρέπει να έχει το όνομα area_sqrmi. 4. Δώστε το ακόλουθο SQL ερώτημα και βρείτε την ερμηνεία του αριθμού που εμφανίζει: SELECT COUNT(*) AS countries_num FROM countries; 5. Τροποποιείστε το παραπάνω ερώτημα ώστε να βρίσκει το πλήθος των χωρών που το όνομά τους αρχίζει από Ε. 6. Δώστε το ακόλουθο ερώτημα SQL για να βρείτε την συνολική έκταση όλων των χωρών της Ευρώπης: SELECT SUM(area) AS TotalArea FROM countries; 7. Γράψτε το ερώτημα με το οποίο θα βρείτε το συνολικό πληθυσμό όλων των χωρών. 8. Αντικαταστήστε το SUM() στο ερώτημα του βήματος 6 με AVG() για να βρείτε το μέσο όρο της έκτασης των χωρών. Γράψτε το ερώτημα που δώσατε. 9. Χρησιμοποιείστε τις συναρτήσεις MIN() και MAX() για να βρείτε τον μικρότερο και τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Μπορείτε να τα κάνετε και τα δύο σε ένα ερώτημα;

Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία: Διδακτικό Σενάριο για Εισαγωγή στη Γλώσσα SQL. Σ. Φίλου Β. Βασιλάκης

Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία: Διδακτικό Σενάριο για Εισαγωγή στη Γλώσσα SQL. Σ. Φίλου Β. Βασιλάκης Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία: Διδακτικό Σενάριο για Εισαγωγή στη Γλώσσα SQL Σ. Φίλου Β. Βασιλάκης Ένταξη στο Πρόγραμμα Σπουδών Εντάσσεται στο μάθημα «Βάσεις Δεδομένων με εφαρμογές στο Διαδίκτυο» της

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία Λειτουργικών Συστημάτων με χρήση Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Πληροφορικής. Σ. Φίλου Β.

Διδασκαλία Λειτουργικών Συστημάτων με χρήση Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Πληροφορικής. Σ. Φίλου Β. Διδασκαλία Λειτουργικών Συστημάτων με χρήση Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Πληροφορικής Σ. Φίλου Β. Βασιλάκης Τι είναι οι Εικονικές Μηχανές Μια εικονική μηχανή (virtual machine)

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.

PROJECT ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Παραδοτέα 1. Το αρχείο.mdb της βάσης δεδομένων σας σε ACCESS 2. Ένα CD που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του σπουδαστή και το ΑΕΜ και θα περιέχει το αρχείο.mdb της βάσης δεδομένων καθώς και το εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 4 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα Υλοποίηση Βάσεως Δεδομένων Εκτέλεση ερωτημάτων SQL στην Βάση Δεδομένων BHMA 1. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML.

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML. Κεφάλαιο 5 Η γλώσσα SQL 5.1 Εισαγωγή Η γλώσσα SQL (Structured Query Language) είναι η πιο διαδεδομένη διαλογική γλώσσα ερωταπαντήσεων που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία του χρήστη με σχεσιακές ΒΔ.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό Σενάριο για την διδασκαλία Λειτουργικών Συστημάτων με χρήση Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Πληροφορικής

Διδακτικό Σενάριο για την διδασκαλία Λειτουργικών Συστημάτων με χρήση Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Πληροφορικής 790 Διδακτικό Σενάριο για την διδασκαλία Λειτουργικών Συστημάτων με χρήση Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Πληροφορικής Βασιλάκης Βασίλειος Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19, Δευτεροβάθμια

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ Εισαγωγή στη MySQL Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Τι είναι η MySql Είναι ένα Σχεσιακό Σύστημα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19

ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19 ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΟΣΟ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ.ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Κοκκαλάρα Μαρία ΠΕ19 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγικά στοιχεία 2. Ένταξη του διδακτικού σεναρίου στο πρόγραμμα σπουδών 3. Οργάνωση της τάξης

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και (απλές)τροποποιήσεις Σχέσεων στην SQL. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και (απλές)τροποποιήσεις Σχέσεων στην SQL. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και (απλές)τροποποιήσεις Σχέσεων στην SQL Ευαγγελία Πιτουρά 1 Τι έχουμε δει Μοντελοποίηση Εννοιολογικός Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων (με χρήση του Μοντέλου Οντοτήτων/Συσχετίσεων)

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ Βάσεις Δεδομένων Εργαστήριο ΙΙ Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2013-2014 2 Σκοπός του 2 ου εργαστηρίου Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι: Η μελέτη ερωτημάτων σε μία μόνο σχέση. Εξετάζουμε τους τελεστές επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. pagioti@sch.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Αγιώτης Πέτρος pagioti@sch.gr Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η έννοια των σταθερών και της καταχώρησης στη Visual Basic Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο για την επεξεργασία εικόνας με το Paint.NET που σχεδίασε ο εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ20 Μαλλιαρίδης Κωνσταντίνος.

Σενάριο για την επεξεργασία εικόνας με το Paint.NET που σχεδίασε ο εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ20 Μαλλιαρίδης Κωνσταντίνος. Μπάλες Μπιλιάρδου Σενάριο για την επεξεργασία εικόνας με το Paint.NET που σχεδίασε ο εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ20 Μαλλιαρίδης Κωνσταντίνος. 1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Μπάλες μπιλιάρδου 2. Εκτιμώμενη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 3:

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Ενότητα 3: Ενότητα 3: Σχεσιακό Μοντέλο. Από το ιδεατό στο λογικό (σχεσιακό) μοντέλο. Από το λογικό στο φυσικό (SQL) μοντέλο Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 7 Γλώσσα Ερωτημάτων SQL Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Σχεσιακή

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Εισαγωγή Μοντελοποίηση Στα προηγούμενα μαθήματα: Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Εννοιολογικός Σχεδιασμός Βάσεων εδομένων (με χρήση του Μοντέλου Οντοτήτων/Συσχετίσεων) Λογικός

Διαβάστε περισσότερα

H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων

H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων Η γλώσσα SQL H SQL είναι η γλώσσα για όλα τα εμπορικά σχεσιακά συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων H SQL έχει διάφορα τμήματα: Γλώσσα Ορισμού Δεδομένων (ΓΟΔ) Γλώσσα Χειρισμού Δεδομένων (ΓΧΔ) Ενσωματωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Βάσεις Δεδομένων 2009-2010 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Εισαγωγή Μοντελοποίηση Στα προηγούμενα μαθήματα: Εννοιολογικός Σχεδιασμός Βάσεων εδομένων (με

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2

Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Εκπαιδευτικό Σενάριο 2 Τίτλος: Τα συνεργατικά περιβάλλοντα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων Εκτιμώμενη διάρκεια εκπαιδευτικού σεναρίου: Προβλέπεται να διαρκέσει συνολικά 3 διδακτικές ώρες.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ενότητα 10: Γλώσσα Ερωτημάτων SQL Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων «Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα» «Σημειώσεις για την SQL» ΕΞΑΜΗΝΟ: ΣΤ Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Γιωτόπουλος Πάτρα, Νοέμβριος 2010 SQL Create Table Η CREATE TABLE

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ Η συνθήκη WHERE βάζει περιορισμούς στις εγγραφές που επιστρέφονται. Ο όρος ORDER BY ταξινομεί τις εγγραφές που επιστρέφονται. Παράδειγμα: SELECT * FROM table_name ORDER

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL

Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Βάσεις εδοµένων 2011-2012 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Εισαγωγή Μοντελοποίηση Στα προηγούµενα µαθήµατα: Εννοιολογικός Σχεδιασµός Βάσεων Δεδοµένων (µε

Διαβάστε περισσότερα

με συνθήκη όπως Countif και IF-ΤΗΕΝ-ELSE στο

με συνθήκη όπως Countif και IF-ΤΗΕΝ-ELSE στο 1 7 η ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΗ Διάρκεια Παρέμβασης: 1 διδακτική ώρα ΣΙΣΛΟ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ Συναρτήσεις Microsoft Excel 2003-2007. με συνθήκη όπως Countif και IF-ΤΗΕΝ-ELSE στο ΚΟΠΟ Οι μαθητές μετά το τέλος του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Πίνακας Πεδίο Τύπος Κύριο κλειδί Αναφορική ακεραιότητα οντοτήτων Ξένο κλειδί Αναφορική ακεραιότητα δεδομένων Δρ. Κεραμόπουλος Ευκλείδης 2 ΚΥΡΙΟ ΚΛΕΙΔΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΜ CHAR(5) ΟΝΟΜΑ VARCHAR(20)

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Case Study: Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Βιβλιοθήκης (Library Information System) - Μοντελοποίηση και Κανονικοποίηση - Υλοποίηση με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 3) Ουρανία Σμυρνάκη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 3) Ουρανία Σμυρνάκη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 3) Ουρανία Σμυρνάκη 1 3 η ενότητα: Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων και στην MySQL

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ενότητα 12: SQL και πολιτισμικά δεδομένα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix

Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix Δημιουργία, εμφάνιση, μέτρηση πλήθους γραμμών, λέξεων και χαρακτήρων αρχείων κειμένου στο Λ/Σ Unix Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Βασίλειος Βασιλάκης ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα

Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα Γνωριμία και παιχνίδι με το δυαδικό σύστημα Δότσος Παύλος, Σπανουδάκη Αργυρώ dotsos_1@hotmail.com, argspan25@yahoo.gr Καθηγητής Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια Πληροφορικής Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 Βάση Δεδομένων: Με το όρο Βάση Δεδομένων εννοούμε ένα σύνολο δεδομένων που είναι οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Πράξη: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα Μαθητείας με κωδικό

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων 5η εργαστηριακή άσκηση

Βάσεις Δεδομένων 5η εργαστηριακή άσκηση Βάσεις Δεδομένων 5η εργαστηριακή άσκηση SQL Δρ. Μαρία Ευθυμιοπούλου Εντολές sql Για να γράψετε ή να επικολλήσετε εντολές sql πηγαίνετε από το μενού SQL Workshop και επιλέγετε το SQL Commands 1. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Άσκηση 2 Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Με δεδομένο το σχεσιακό διάγραμμα, η υλοποίηση μιας βάσης σε MySQL. 2. Η εισαγωγή δεδομένων στη βάση. 3. Η υλοποίηση απλών ερωτημάτων mysql

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε

Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε επιστήμης που πρόκειται να διδάξουν Πώς ένα επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 9 ΔΟΜΕΣΕΠΙΛΟΓΗΣΣΤΟ SCRATCH

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 9 ΔΟΜΕΣΕΠΙΛΟΓΗΣΣΤΟ SCRATCH ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 9 ΔΟΜΕΣΕΠΙΛΟΓΗΣΣΤΟ SCRATCH ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΚΟΤΙΝΗ ΣΟΦΙΑ ΤΖΕΛΕΠΗ ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ikotini@sch.gr stzelepi@sch.gr Περιεχόμενα Σεναρίου 2 1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 2. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αναγκαιότητα - Χρησιμότητα

Αναγκαιότητα - Χρησιμότητα Διδακτικά Σενάρια Σενάρια Ως διδακτικό σενάριο θεωρείται η περιγραφή μιας διδασκαλίας- παρέμβασης με εστιασμένο γνωστικό αντικείμενο, συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, διδακτικές αρχές και πρακτικές.

Διαβάστε περισσότερα

Το σχεσιακό μοντέλο βάσεων δεδομένων

Το σχεσιακό μοντέλο βάσεων δεδομένων ΕΣΔ232 Οργάνωση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας Το σχεσιακό μοντέλο βάσεων δεδομένων Περιεχόμενα Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Ενότητας Εισαγωγή στο σχεσιακό μοντέλο Σχεσιακές γλώσσες ερωτημάτων Περιορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : Αντικείμενα: Βάσεις δεδομένων, σχέσεις μεταξύ πινάκων, ερωτήματα, φόρμες και αναφορές.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : Αντικείμενα: Βάσεις δεδομένων, σχέσεις μεταξύ πινάκων, ερωτήματα, φόρμες και αναφορές. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διδάσκων: Δρ. Γκόγκος Χρήστος Μάθημα: Πληροφορική ΙI (εργαστήριο) Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 εαρινό εξάμηνο ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σύνολο Ασκήσεων. Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1

2 ο Σύνολο Ασκήσεων. Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1 2 ο Σύνολο Ασκήσεων Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν αύριο μαζί με τους βαθμούς της προγραμματιστικής άσκησης Τα αστεράκια δείχνουν τον εκτιμώμενο βαθμό δυσκολίας (*) εύκολο (**) μέτριο (***) δύσκολο Βάσεις Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Εαρινό Εξάμηνο. Εργαστηριακή Άσκηση 4 7/02/2012

ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Εαρινό Εξάμηνο. Εργαστηριακή Άσκηση 4 7/02/2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Εαρινό Εξάμηνο Εργαστηριακή Άσκηση 4 7/02/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αναπνευστικό σύστηµα» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017, Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS A. Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Γνωριμία με την ACCESS B. Δημιουργία Πινάκων 1. Εξήγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel.

Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel. Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων: Διερεύνηση περιμέτρου κι εμβαδού με τη βοήθεια του Ms Excel. Έντυπο Α Φύλλα εργασίας Μαθητή Διαμαντής Κώστας Τερζίδης Σωτήρης 31/1/2008 Φύλλο εργασίας 1. Ομάδα: Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων Τµήµα Μαθηµατικών Μάθηµα: Βάσεις εδοµένων (741) Εργαστηριακό Τεστ Οµάδα: Α 18/11/2004

Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων Τµήµα Μαθηµατικών Μάθηµα: Βάσεις εδοµένων (741) Εργαστηριακό Τεστ Οµάδα: Α 18/11/2004 Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων Τµήµα Μαθηµατικών Μάθηµα: Βάσεις εδοµένων (741) Εργαστηριακό Τεστ Οµάδα: Α 18/11/2004 Θέλουµε να φτιάξουµε µια βάση στην οποία θα καταχωρούνται οι φοιτητές του τµήµατος Μαθηµατικών,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή των εννοιών μέσης και στιγμιαίας ταχύτητας σε περιβάλλον όπου αξιοποιούνται οι

Εισαγωγή των εννοιών μέσης και στιγμιαίας ταχύτητας σε περιβάλλον όπου αξιοποιούνται οι 3ο ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Η ΜΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 2. Γνωστικό αντικείμενο: ΦΥΣΙΚΗ 3. Τάξη: Β 4. Μάθημα: 2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 5. Γενική ενότητα: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Β. Μεγαλοοικονόμου, Δ. Χριστοδουλάκης Σχεσιακό Μοντέλο SQLΜέρος Α Ακ.Έτος 2008-09 (μεβάσητιςσημειώσειςτωνsilberchatz, Korth και Sudarshan και του C. Faloutsos

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος

Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος Μέρος: Θέμα: Μέρος B: Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής Οργάνωση και Σχεδίαση Μαθήματος Φύλλα Δραστηριότητας L1 - Εύκολες L2 - Μέτριες L3

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΟΥΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων. Κατηγορίες χρηστών ΣΔΒΔ Αρχιτεκτονική ANSI/SPARC Γλώσσες ερωτημάτων Μοντέλα δεδομένων Λειτουργίες ΣΔΒΔ

Αρχιτεκτονική Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων. Κατηγορίες χρηστών ΣΔΒΔ Αρχιτεκτονική ANSI/SPARC Γλώσσες ερωτημάτων Μοντέλα δεδομένων Λειτουργίες ΣΔΒΔ Αρχιτεκτονική Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Κατηγορίες χρηστών ΣΔΒΔ Αρχιτεκτονική ANSI/SPARC Γλώσσες ερωτημάτων Μοντέλα δεδομένων Λειτουργίες ΣΔΒΔ Χρήστες ΣΔΒΔ Απλοί Χρήστες: συγκεκριμένες λειτουργίες σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Επιλέγει όλες τις πλειάδες, από μια σχέση R, που ικανοποιούν τη συνθήκη επιλογής.

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Επιλέγει όλες τις πλειάδες, από μια σχέση R, που ικανοποιούν τη συνθήκη επιλογής. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Χειμερινό Εξάμηνο 2012 SQL Structured Query Language Δρ. Βαγγελιώ Καβακλή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1 Πράξεις της σχεσιακής άλγεβρας ΠΡΑΞΗ ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παπαντώνη Μαρία, ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» Αθήνα, Μάιος 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Γενικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας Εκπαιδευτικού Σεναρίου

Τίτλος Εργασίας Εκπαιδευτικού Σεναρίου Τίτλος Εργασίας Εκπαιδευτικού Σεναρίου Επώνυμο και Όνομα Πρώτου Εισηγητή (ΠΡΟΣΟΧΗ: πρώτα το Επώνυμο) Ιδιότητα, Εργασιακός Φορέας, Διεύθυνση email Επώνυμο και Όνομα Δεύτερου Εισηγητή (ΠΡΟΣΟΧΗ: πρώτα το

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Οδηγίες Μέρος 1: Απαντήστε κάθε ερώτηση. 1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχει το Περιβάλλον Βάσεων Δεδομένων της Oracle για τις επιχειρήσεις; Το σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων της Oracle δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Αικατερίνη Καμπάση, PhD Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 5 1.1 Βάσεις Δεδομένων 7 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤ. ΚΑΤΕΥΘ. ΑΕΠΠ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤ. ΚΑΤΕΥΘ. ΑΕΠΠ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΥΛΗΣ B ΤΡΑΜΗΝΟΥ ΜΑΪΟΣ 2019 Το υλικό αυτό δίνεται στους μαθητές για τη σωστή μελέτη της έως τώρα, διδαχθείσας ύλης του Β τετραμήνου. Πρόκειται για ένα συμπαγή κορμό ερωτήσεων και ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ dpap@unipi.gr 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η SQL? (1/2) Η SQL (Structured Query Language) αποτελεί μια πρότυπη

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας. 3ο Μάθημα: Εισαγωγή στην SQL. Δρ. Κωνσταντίνος Χ.

Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας. 3ο Μάθημα: Εισαγωγή στην SQL. Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Βάσεις Δεδομένων και Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρηματικότητας 3ο Μάθημα: Εισαγωγή στην SQL Δρ. Κωνσταντίνος Χ. Γιωτόπουλος SQL Background SQL Structured Query Language Standard query γλώσσα για

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL

Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Ορισµοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Βάσεις εδοµένων 2012-2013 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Εισαγωγή Μοντελοποίηση Στα προηγούμενα μαθήματα: Εννοιολογικός Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων (με

Διαβάστε περισσότερα

Λογικές πύλες και λογικά κυκλώματα

Λογικές πύλες και λογικά κυκλώματα Λογικές πύλες και λογικά κυκλώματα ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κωνσταντίνος Δραγογιάννης, ΠΕ84 Ηλεκτρονικών ΣΧΟΛΕΙΟ Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Άμφισσας Άμφισσα, 31 Οκτωβρίου 2018 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής

Διαβάστε περισσότερα

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνικές - Πολιτικές επιστήμες Δημιουργός: Γιώργος Παπαβασιλείου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Άσκηση 2 Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Με δεδομένο το σχεσιακό διάγραμμα, η υλοποίηση μιας βάσης σε MySQL. 2. Η εισαγωγή δεδομένων στη βάση. Για το κείμενο των προδιαγραφών της

Διαβάστε περισσότερα

Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch

Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch Εκτιμώμενη διάρκεια: Μία διδακτική ώρα Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών Στο Πρόγραμμα Σπουδών του Ολοήμερου Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές συναρτήσεις (Sum,Average,Min,Max,Count) στο Microsoft Excel

Βασικές συναρτήσεις (Sum,Average,Min,Max,Count) στο Microsoft Excel 1 3 η ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΗ Διάρκεια Παρέμβασης: 1 διδακτική ώρα ΣΙΣΛΟ ΔΡΑΣΗΡΙΟΣΗΣΑ Βασικές συναρτήσεις (Sum,Average,Min,Max,Count) στο Microsoft Excel 2003-2007. ΚΟΠΟ Να χρησιμοποιούν κατάλληλα τις βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Insert, Update, Delete, Ένωση πινάκων Γιώργος Μαρκοµανώλης Περιεχόµενα Group By... 1 Having...1 Οrder By... 2 Εντολή Insert...

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Βασίλειος Βεσκούκης Εισαγωγή στη γλώσσα SQL (Structured Query Language) Η γλώσσα SQL

Βάσεις Δεδομένων. Βασίλειος Βεσκούκης Εισαγωγή στη γλώσσα SQL (Structured Query Language) Η γλώσσα SQL Εθνικό Μετσόβιο ολυτεχνείο Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Βάσεις Δεδομένων Βασίλειος Βεσκούκης v.vescoukis@cs.ntua.gr Εισαγωγή στη γλώσσα SQL (Structured Query Language) Η γλώσσα SQL Η γλώσσα SQL

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 08 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο βάσεων δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (2)

Εργαστήριο βάσεων δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (2) Εργαστήριο βάσεων δεδομένων Εισαγωγή στη MySQL (2) Παράδειγμα - ER Παράδειγμα-Σχεσιακό Παράδειγμα Δημιουργία Πινάκων CREATE TABLE student( name VARCHAR(25) DEFAULT 'unknown' NOT NULL, lastnamevarchar(25)

Διαβάστε περισσότερα

Η ανοικτή αυτή πρακτική έχει διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και λαμβάνει μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου.

Η ανοικτή αυτή πρακτική έχει διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και λαμβάνει μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου. ΣΧΟΛΕΙΟ Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρακτική υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Ε τάξης δημοτικού κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων «εφαρμογής στην τάξη» της 6ης περιόδου επιμόρφωσης Β επιπέδου ΤΠΕ, αξιοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Πιλοτικές Παρεμβάσεις υποστήριξης Πιστοποίησης μαθητών Γ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Σχεδίαση Υλοποίηση βάσης

Φυσική Σχεδίαση Υλοποίηση βάσης ΕΣΔ330 Διαχείριση Δεδομένων στη Κοινωνία της Πληροφορίας Φυσική Σχεδίαση Υλοποίηση βάσης Περιεχόμενα Περιεχόμενα Εισαγωγή Μετασχηματισμός οντοτήτων Μετασχηματισμός συσχετίσεων Ακεραιότητα δεδομένων Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΗγλώσσαSQL (Structured Query Language)

Βάσεις Δεδομένων ΗγλώσσαSQL (Structured Query Language) Βάσεις Δεδομένων ΗγλώσσαSQL (Structured Query Language) Παύλος Εφραιμίδης Βάσεις Δεδομένων Η Γλώσσα SQL - Μέρος Πρώτο 1 SQL - Structured Query Language (1) Ένας από τους βασικούς λόγους της απόλυτης επικράτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Ομάδα: Αριστερίδου Δανάη Ελένη (08) Ευαγγελόπουλος Νίκος (670)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές E και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές E και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Ελάτε να γνωρίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση» 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το σενάριο αφορά το γνωστικό αντικείμενο της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι Β. Μεγαλοοικονόμου, Δ. Χριστοδουλάκης Query by Example QBE Ακ.Έτος 2008-09 (μεβάσητιςσημειώσειςτωνsilberchatz, Korth και Sudarshan και του C. Faloutsos CMU)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Αναλυτικό Διάγραμμα Μελέτης

Μάθημα: Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Αναλυτικό Διάγραμμα Μελέτης Μάθημα: Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Αναλυτικό Διάγραμμα Μελέτης Χρονοδιάγραμμα Μελέτης- Διάθρωση της Ύλης 1η Εβδομάδα 2η Εβδομάδα 3η Εβδομάδα Παραδοσιακά Συστήματα που Βασίζονται σε Αρχεία Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των οξέων, βάσεων και αλάτων στην καθημερινή ζωή

Εφαρμογές των οξέων, βάσεων και αλάτων στην καθημερινή ζωή Εφαρμογές των οξέων, βάσεων και αλάτων στην καθημερινή ζωή 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1 Τίτλος διδακτικού σεναρίου Εφαρμογή της εξουδετέρωσης στην οξυμέτρηση ελαιολάδου. 1.2 Εμπλεκόμενες γνωστικές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων

Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων ΕΣΔ516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Ενότητας Περιεχόμενα Ορισμοί Συστατικά στοιχεία εννοιολογικής σχεδίασης Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Μάθημα 8 Ερωτήματα σε SQL Τζανέτος Πομόνης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Μοντέλο Οντοτήτων-Συσχετίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα Select Introduction Group By Join Aliases.. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (3)

Παράδειγμα Select Introduction Group By Join Aliases.. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (3) Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγή στη MySQL (3) ER Σχεσιακό Create Tables 1/4 CREATE TABLE student( name VARCHAR(25) DEFAULT 'unknown' NOT NULL, lastname VARCHAR(25) DEFAULT 'unknown' NOT NULL, AM INT(5)

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές II Εντολές ορισμού δεδομένων (DDL) στην SQL Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Σταυρακούδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Εντολές SQL. Θεωρία & Εντολές SQL. Γραμμή Εντολών MS-DOS (MySQL)

Βασικές Εντολές SQL. Θεωρία & Εντολές SQL. Γραμμή Εντολών MS-DOS (MySQL) Βασικές Εντολές SQL Θεωρία & Εντολές SQL Γραμμή Εντολών MS-DOS (MySQL) Ο καλός σχεδιασμός μιας Β.Δ είναι σημαντικός για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής με υψηλή απόδοση. Γι αυτό τον λόγο μια Β.Δ θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων Ι - 05. SQL Μέρος 3 ο. (Constraints & Joins) Φώτης Κόκκορας (MSc/PhD) Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Βάσεις Δεδομένων Ι - 05. SQL Μέρος 3 ο. (Constraints & Joins) Φώτης Κόκκορας (MSc/PhD) Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Βάσεις Δεδομένων Ι - 05 SQL Μέρος 3 ο (Constraints & Joins) Φώτης Κόκκορας (MSc/PhD) Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Θεσσαλίας Πρόσθετες Διαφάνειες σε Προηγούμενα Θέματα...σε Διαγραφή Πλειάδων Σημασιολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση. Ενότητα 6: Πλαίσιο Σχεδιασμού και αναφοράς Σεναρίου

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση. Ενότητα 6: Πλαίσιο Σχεδιασμού και αναφοράς Σεναρίου Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση Μάθημα επιλογής Α εξάμηνο, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Οψεις (VIEWS) στην SQL Η εντολή CREATE VIEW Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr Άνοιξη 2014 1 / 55 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγικά για τις όψεις 2 Οψεις και συζεύξεις 3 Επιπλέον χρήση των όψεων

Διαβάστε περισσότερα

Tech village School. Ακολουθούν δομές και σχέδια του εκπαιδευτικού προγράμματος: Σελίδα 1 από 7

Tech village School. Ακολουθούν δομές και σχέδια του εκπαιδευτικού προγράμματος: Σελίδα 1 από 7 Tech Village School Κωδικός Πακέτου: Access Εκπαιδευτική Ενότητα: Βάσεις δεδομένων Είδος προγράμματος: Βασικές γνώσεις πληροφορικής Μέθοδος διδασκαλίας: Με διαλέξεις-εργαστήρια Περιγραφή Μεθόδου Διδασκαλίας:

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων Φροντιστήριο 1 ο 16-10-2008 Εισαγωγή - Ορισμοί Βάση Δεδομένων είναι μία συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα Ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (ΣΔΒΔ)

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Κωνσταντίνος Χαρατσής ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΠΕ 19 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ενότητα Προγραµµατισµός στο ηµοτικό (Ε και

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας παράλληλα λατινική γλώσσα και ρωμαϊκή ιστορία

Διδάσκοντας παράλληλα λατινική γλώσσα και ρωμαϊκή ιστορία Διδάσκοντας παράλληλα λατινική γλώσσα και ρωμαϊκή ιστορία Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Λατινικά Δημιουργός: Αλεξάνδρα Χιώτη ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο»

Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο» Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο» Σχολείο: Τάξη: Εκπαιδευτικός: Άξονας Μαθησιακών Στόχων: Ενότητα: Διάρκεια Διδακτικού Σεναρίου: Δημοτικό Σχολείο Ε Δημοτικού Μαρκέλλου Πηνελόπη, ΠΕ19

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Χρήση Βάσεων Δεδομένων. Χρήση της MySQL. Γιώργος Πυρουνάκης -

Σχεδίαση και Χρήση Βάσεων Δεδομένων. Χρήση της MySQL. Γιώργος Πυρουνάκης - Σχεδίαση και Χρήση Βάσεων Δεδομένων Χρήση της MySQL Γιώργος Πυρουνάκης - forky@di.uoa.gr Δομή Διάλεξης Παράδειγμα (Βάση Δεδομένων Προμηθευτές/Προϊόντα) Εισαγωγή στη MySQL Χρήση του mysql client Χρήση του

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - SQL

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - SQL ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - SQL Διδάσκων του μαθήματος 2 Δρ. Λεωνίδας Φραγγίδης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΜΘ Email: fragidis@teiemt.gr Ώρες Γραφείου: Τρίτη (10:00 12:00) Προτεινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Α)Πλαίσιο σχεδιασμού και αναφοράς σεναρίου στο ΚΣΕ Β) Αναστοχασμός διδασκαλίας στο ΚΣΕ

Α)Πλαίσιο σχεδιασμού και αναφοράς σεναρίου στο ΚΣΕ Β) Αναστοχασμός διδασκαλίας στο ΚΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Πρακτική άσκηση εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ) (ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο βάσεων δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (2)

Εργαστήριο βάσεων δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (2) Εργαστήριο βάσεων δεδομένων Εισαγωγή στη MySQL (2) Παράδειγμα -ER Παράδειγμα-Σχεσιακό Παράδειγμα Δημιουργία Πινάκων CREATE TABLE student( name VARCHAR(25) DEFAULT 'unknown' NOT NULL, lastname VARCHAR(25)

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων Η γλώσσα SQL (Structured Query Language) Εισαγωγή στην SQL (2) Ιστορικά Στοιχεία. SQL - Structured Query Language (1)

Βάσεις Δεδομένων Η γλώσσα SQL (Structured Query Language) Εισαγωγή στην SQL (2) Ιστορικά Στοιχεία. SQL - Structured Query Language (1) Βάσεις Δεδομένων Η γλώσσα SQL Structured Query Language) Παύλος Εφραιμίδης SQL - Structured Query Language 1) Ένας από τους βασικούς λόγους της απόλυτης επικράτησης των Σχεσιακών ΒΔ Εξασφαλίζει μεταφερσιμότητα

Διαβάστε περισσότερα