Η ιστορία του Paso Doble

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ιστορία του Paso Doble"

Transcript

1 Paso Doble

2 Η ιστορία του Paso Doble Το Paso Doble είναι µία ζωηρή τεχνοτροπία χορού σαν πορεία µε διπλό μέτρο. Στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Γαλλία (αν και οι ρίζες του είναι στη Ρωμαϊκή εποχή), αλλά έχει ως μοντέλο τον ήχο, τη δραματικότητα και την κίνηση της ισπανικής ταυρομαχίας. Είναι ένας πολύ δυναμικός χορός που δημιουργεί μια έντονη ατμόσφαιρα. Το Paso Doble σημαίνει «βήμα δύο» στα ισπανικά.

3 Το Paso Doble βασίζεται σε μουσική που παίζεται στις ταυρομαχίες κατά τη διάρκεια της εισόδου των ταυρομάχων ή κατά τη διάρκεια των περασμάτων μόλις πριν το σκοτωμό. Ο αρχηγός αυτού του χορού παίζει το ρόλο του ταυρομάχου. Ο ακόλουθος γενικά παίζει το ρόλο της μπέρτας του ταυρομάχου αλλά μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει το ταύρο ή ένα χορευτή φλαμένκο σε μερικές φιγούρες. Το Ballroom Paso Doble, όπως η Samba είναι ένας προοδευτικός International Latin χορός.

4 Το Paso Doble είναι ο Latin χορός που μοιάζει περισσότερο µε το International Standard Style, τα μπροστινά βήματα γίνονται µε τη φτέρνα να οδηγεί, το πλαίσιο είναι ευρύτερο και κρατημένο πιο αυστηρά, κι εκεί υπάρχει διαφορετική και λιγότερη κίνηση του γοφού. Το Paso Doble είναι ο μόνος από τους πέντε χορούς των διαγωνισμών στο International Latin που ο καβαλιέρος έχει πιο ορατό ρόλο από τη ντάμα.

5 Το Paso Doble σήμερα χορεύεται ως κοινωνικός χορός σε ορισμένες γαλλικές, επαρχίες, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας, του Βιετνάμ, της Γερμανίας και φυσικά της Ισπανίας. Παρ' όλα αυτά, το Paso Doble δεν έχει μεγάλη απήχηση στις αγγλόφωνες κοινωνίες.

6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

7 Tango

8 Ιστορία και πληροφορίες για το Tango Ξεκίνησε σαν μουσικό είδος από το Buenos Aires της Αργεντινής. Έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1910 και προέρχεται από παλιότερους λαϊκούς χορούς της Αργεντινής. Η Βραζιλία, η Ισπανία και το Μεξικό πρόσφεραν πολλά ώστε να καταλήξει στη σημερινή του μορφή.

9 Το Tango είναι ευθύς και επίπεδος χορός χωρίς ανεβοκατεβάσματα του σώματος. Έχει πολλά είδη: το αργεντίνικο τάγκο, το ballroom tango, finnish tango, tango Nuevo, tango Milonguero κ.α. Είναι ένας χορός πάθους και έρωτα, κατάκτησης και εξουσίας, υποταγής και προσήλωσης.

10 Φιγούρες που ξεχωρίζουν Η κίνηση πρέπει πάντα να είναι staccato. Εντυπωσιακές είναι οι απότομες στροφές του κεφαλιού και οι ξαφνικές παύσεις. Οι φιγούρες του είναι δραματικές και δυναμικές συγχρόνως, ενώ οι κινήσεις εναλλάσσονται σε απαλές και κοφτές. Ο τρόπος που κρατάει ο καβαλιέρος είναι πιο σταθερός και το ζευγάρι είναι πιο κοντά απ' ότι σ' άλλους χορούς

11 ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ Είναι ουσιαστικά το γνήσιο και αυθεντικό είδος ταγκό που γεννήθηκε στα σοκάκια γύρω από τα μπαρ του Orillas Είναι ένα ακατέργαστο είδος χορού που δεν απαιτεί μεγάλο χώρο. Οι παρτενέρ αυτοσχεδιάζουν, χορεύοντας πολύπλοκες φιγούρες σχεδόν επιτόπου, «πλέκοντας» τα πόδια τους πραγματοποιώντας τις πιο αισθησιακές φιγούρες, καθώς περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους. Το κράτημα μπορεί να είναι ανοικτό ή κλειστό (αλλά αρκετά ελαστικό), ενώ τα σώματα των χορευτών είναι εντελώς κατακόρυφα.

12 ΕΙΚΟΝΕΣ

13 Ομάδα Paso Dople & Tango ΚΑΡΑΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΣΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΣΤΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΧΟΥΡΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

14 ROCK and ROLL

15 ΙΣΤΟΡΙΚΗΑΝΑ ΡΟΜH Το rock and roll είναι είδος µουσικής που αναπτύχθηκε στις Ηνωµένες ΠολιτείεςτηςΑµερικής περίτατέλητηςδεκαετίαςτου 1940 καιγνώρισε µεγαλύτερη άνθιση κατά τη δεκαετία του 1950.Ηέκρηξηέγινετο 1955 µε τηνταινία Black Board Jungle(ΖούγκλατουΜαυροπίνακα) µετο σάουντρακτηςταινίας "Rock Around the Clock".Θεωρείται πρόγονοςτης ροκ µουσικής. Ως µουσικός όρος χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον παραγωγό Άλαν Φριντ προκειµένου να περιγράψει τη µουσική που έπαιζε στο ραδιόφωνο, ένα µίγµα µπλουζ και κάντρι µουσικής.το όνοµα ροκνρολτοέδωσεοάλανφρινταπότονστίχοενόςτραγουδιούτου ΜπιλΧάλεϊ "rock,rock,rock everybody,roll,roll,roll everybody"!

16 Μετηνανάπτυξηκαιδιάδοσητου rock n roll, ωςµουσικούείδους, δηµιουργήθηκε ένας χορός, που να ταιριάζει µε τη µουσική αυτή. Από το Swing, αναδύθηκετο Lindy Hop, ο πρώτος χορός µε παρτενέρ, που περιελάµβανεακροβατικάστοιχεία. Το 1959, ένα σχετικό βιβλίο περιγράφειτο Rock n Roll, ως έναν χορό, που εκτελείται χωρίς υπερβολική ένταση, το κορµί και τα πόδια είναι ευλύγιστα, ώστε να υπάρχει φυσική ρυθµική έκφραση και συγχρονισµός µε τον ρυθµό της µουσικής. Πρόκειται για έναν χορό, που αφήνει περιθώρια για προσωπική έκφραση και ερµηνεία, στο στυλ, την κίνηση και τον ρυθµό. ΣηµαντικοίεκπρόσωποιτουείδουςθεωρούνταιοιΜπιλΧάλεϊ (Bill Haley), ΦατςΝτόµινο (Fats Domino), ΛιτλΡίτσαρντ (Little Richard), ΤσακΜπέρι (Chuck Berry) καιέλβιςπρίσλεϊ (Elvis Presley).

17 ΈλβιςΠρίσλεϊ ΓεννήθηκεστοΤουπέλοτουΜισισίπι. Γνωστός και µε το προσωνύµιο "Βασιλιάς τηςροκενρολ" Ήταν τραγουδιστής, µουσικός και ηθοποιός ενώ θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους µεγαλύτερους καλλιτέχνες τωντελευταίων 50 ετών. Ξεκίνησε τραγουδώντας µουσική rockabillyγιατην εταιρεία Sun Studios, µε πολλάκοµµάτια ρυθµικήςµπλουζ, γκόσπελ (gospel) και Κάντρι, ενώ ο συνδυασµός όλων αυτών των οδήγησε προς την καθαρή µουσική Ροκενρολ. ΟΠρίσλεϊέφυγεαπότηζωήσεηλικία 42 ετών. Σε µια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθµία η οποία προκλήθηκε από µεγάλη δόση ναρκωτικών.

18 ΤσακΜπέρι ΟΤσακΜπέριγεννήθηκεστις 18 Οκτωβρίου 1926 στοσεντλούιςτουμιζούρικαιήταντο 4ο παιδίτηςοικογένειάςτου, απότα 6 συνολικά. Ο πατέρας του ήταν πάστορας σε εκκλησία Βαπτιστών, ενώ η µητέρα του ήταν διευθύντρια σχολείου. Το 1944, ομπέρι συνελήφθη για ληστεία που διέπραξε στο Κάνσας Σίτι. Όταν αποφυλακίστηκε το 1947, στα 21α γενέθλιά του, παντρεύτηκε τη Θαµέτα Σαγκςκαιαπέκτησεµιακόρηµαζίτης Είναι ένας αµερικανός µουσικός του ροκ εντ ρολ, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του είδους. Είναι διάσηµος για τηνικανότητάτουστο παίξιµοτηςκιθάρας, τόσο, που κατατάχθηκε από το περιοδικό Rolling Stone στην 6η θέση ανάµεσα στους καλύτερουςκιθαρίστεςόλωντωνεποχών, ενώ, από το ίδιο περιοδικό, κατατάχθηκε στην 5η θέση ανάµεσα στους καλύτερους µουσικούς όλων των εποχών.

19

20

21

22 Οµάδα Rock and Roll ΜΠΑΛΟΥΛΗ ΜΕΡΣΙΝΗ ΝΤΑΡΜΠΙΝΙΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΜΠΕΚΑ ΕΥ ΟΚΙΑ ΦΙΛΟΚΩΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

23 Βαλς

24 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ Η προέλευση του Βαλς ανάγεται στους λαϊκούς χορούς της Βαυαρίας. Αποτέλεσε µόδα στη Βιέννη περίπου το Παρά την ύπαρξη πολλών δηµοφιλών υφών µουσικής, πολλοί συνθέτες όπως ο Μότσαρτ έγραψε πολλά βαλς για τους χορευτές της Βιέννης. Σ αυτήν την ροµαντική περίοδο δηµιουργούνται οι πιο κλασικές συνθέσεις του βιενέζικου βαλς από Schubert, Chopin και Brahms που ακόµα παίζονται σήµερα. Από κει βέβαια δεν ήταν δύσκολο να περάσει τα στενά της Μάγχης και από κει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στις µεγάλες πίστες των Ηνωµένων Πολιτειών.

25 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ Τις οποίες δεν τις κατέκτησε, είναι η αλήθεια, µε την πρώτη, λόγω του νέου στιλ της κλειστής στροφής που εισήγαγε, είδος άγνωστο για τους καουµπόηδες της δύσης. Πρόβληµα δε φαίνεται να δηµιούργησε και το αγκάλιασµα της µέσης της γυναίκας από τον παρτενέρ του. Στις αρχές του 1830 το βαλς γίνεται αρκετά δηµοφιλές, κυρίως λόγω δύο αυστριακών συνθετών του Lanner και του Strauss. Έτσι αποκτά και επίθετο: βιεννέζικο βαλς. Ο ρυθµός του χορού οφείλεται στο γεγονός ότι περιείχε περίπλοκες φιγούρες. Γρήγορο και νευρικό (55-60 µέτρα το λεπτό), νεανικό για την εποχή του. Ωστόσο το γρήγορο τέµπο δεν υιοθετήθηκε απ όλους. Στις Ηνωµένες Πολιτείες το βαλς βρήκε τη θέση του στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια.

26 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ Ο κόσµος σκανδαλισµένος από την τολµηρότητα του καινούργιου χορού αντέδρασε έντονα. Όµως η κοινωνία είχε αρχίσει να αλλάζει ριζικά, και γρήγορα το Βαλς έγινε ένας πολύ αγαπητός χορός που εξαπλώθηκε παντού. Είναι ο µόνος από τους παλαιούς κοινωνικούς Ευρωπαϊκούς χορούς που επέζησε µετά την επανάσταση της µουσικής Τζαζ. Αναπτύχθηκαν κυρίως δυο είδη Βαλς. Το Βιεννέζικο, µε γρήγορες κυκλικές κινήσεις και το µοντέρνο µε απλά βήµατα.

27

28 ΚΙΝΗΣΕΙΣ Οι χορευτές (ειδικά οι ντάµες) έπρεπε να σηκώνουν µε τα χέρια τους τα ενδύµατά τους προκειµένου να µην πατηθούν και αυτό τους υποχρέωνε να κρατιούνται έχοντας σωµατική επαφή. Επιπλέον, ο χορός περιείχε πολλές στροφές που εκτελούνταν συνεχόµενα µε µεγάλη ταχύτητα, εποµένως η σωµατική επαφή ήταν αναπόφευκτη.

29 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Είδος χορού : Ευρωπαϊκός / Ballroom Χώρα προέλευσης : Ευρώπη / Γερµανία Περιγραφή : Ο χορός των αναµνήσεων Χαρακτηριστικά : Ταξίδι στην πίστα, ύψος και βάθος Συγγενείς χοροί : Tango, Fox Trot Μουσικά µέτρα : 3 / 4 Ρυθµός : Γρήγορος

30 Η ΤΩΡΙΝΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ Αισίως, η αρχική αντίδραση γι αυτόν το χορό αντιµετωπίστηκε και το ΒΑΛΣ είχε µια συναρπαστική και ποικιλόµορφη εξέλιξη, για να καταλήξει σήµερα στις 2 κατηγορίες που είναι πλέον αποδεκτές Είναι χορός που αναπτύσσει ιδιαίτερη ισορροπία, µέσα από το ύψος και το βάθος και τις συνεχείς και απαλές αριστερές και δεξιές στροφές. Ένα ακόµα χαρακτηριστικό του είναι η πλαϊνή κάµψη του σώµατος.

31 ΕΝ ΥΜΑΣΙΑ Οι άντρες φοράνε φράκο και οι γυναίκες τουαλέτες

32

33

34

35 ΟµάδαΒαλς ΒΛΑΧΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΠΑΠΑ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

36 TEΛΟΣ

37

38 Ιστορική Αναδροµή Το Cha Cha Cha γεννήθηκε στην Κούβα στις αρχές του 20ού αιώνα, ταυτόχρονα µε άλλους γνωστούς ρυθµούς, ό ως το ντανσόν. Οι Κουβανοί µουσικοί θεωρούν ως το τσα τσα τσα συνδέεται στενά µε την ιστορία του µάµ ο. Ίσως, λοι όν, γι' αυτόν το λόγο οι καλύτεροι ερµηνευτές του τσα τσα τσα είναι ε ίσης γνωστοί καιως καλλιτέχνες του µάµ ο, ό ως ο Περές Πράντο, ο Ματσίτο, ο Τίτο Πουέντε και ο Χαβιέ Κουγκάτ. Στην µουσική του Mambo υ ήρχε ένας ευδιάκριτος χτύ ος άνω στον ό οιο άρχισε να χορεύει ο κόσµος και το βήµα αυτό ονοµάστηκε {Τρι λό Mambo}.

39 Ιστορική Αναδροµή Το 1954 εξελίχθητε σε ένα διαφορετικό είδος χορού ου ονοµάστηκε Cha Cha.Το τσα τσα τσα εµφανίστηκε για ρώτη φορά το 1948, όταν ο µουσικός Ενρίκε Χορίν ξαναεκτέλεσε µια µεγάλη µεξικανική ε ιτυχία, το και άρχισε να το αρουσιάζει στις συναυλίες του σε δύο διαφορετικές εκτελέσεις:το κοινό υ οδέχτηκε µε ενθουσιασµό τη νέα εκτέλεση και έτσι γεννήθηκε ένα νέο τραγούδι µε τίτλο «La enganadora», ιθανότατα το ιο διάσηµο τραγούδι τσα τσα τσα όλων των ε οχών.

40 Ιστορική Αναδροµή Την ερίοδο ακµής του µάµ ο, ολλοί Λατινοαµερικανοί χορευτές ένιωθαν άβολα µε το φρενήρη ρυθµό αυτού του χορού. Γι' αυτούς το µάµ ο ερχόταν σε αντίθεση µε τις ήρεµες, αργές κινήσεις των άλλων λατινοαµερικανικών χορών στους ο οίους είχαν συνηθίσει 1953 η κουβανέζικη ορχήστρα America υιοθέτησε το νέο µουσικό είδος, ερµηνεύοντας κλασικές λατινοαµερικανικές συνθέσεις µε ιο «κοφτό» ρυθµό. Το τσα τσα τσα έφτασε στις Ηνωµένες Πολιτείες το 1954 και έ ειτα α ό έντε χρόνια ξε έρασε σε δηµοτικότητα το µάµ ο και έγινε ο ιο δηµοφιλής λατινοαµερικανικός ρυθµός της δεκαετίας του '50.

41 Χαρακτηριστικά Για να χορέψει κάποιος το Cha Cha Cha σωστά πάνω στον ρυθµό είναι απαραίτητο να κατανοήσει το µέτρηµα του χορού. Αν όχι, θα αισθάνεται πάντα άγχος όταν χορεύει και θα δυσκολευτεί πολύ να το χορέψει σε πιο γρήγορο ρυθµό. Ο µουσικός χρόνος του Cha Cha είναι τα 4/4 µε ταχύτητα 28 ως 31 µέτρα ανά λεπτό. Μουσικά µετριέται ως: : 1, 2, 3, 4, & ή ένα άλλο µέτρηµα για να το θυµάστε πιο εύκολα είναι: : 1,2,3, Cha, Cha (κάθε( Cha διαρκεί 1/2 χτύπο). Είναι σχετικά στατικός χορός συγκρινόµενος µε όσους κινούνται προοδευτικά (samba, paso doble) στην πίστα και χορεύεται µε µικρά σχετικά βήµατα. Τα βήµατα µε ball ή ball-flat ( όλο το πέλµα) χωρίς άλλη τεχνική βοήθεια (bounce στην samba, ή το jive) δεν µπορούν να γίνουν πολύ µεγάλα.

42 Το µυστικό στους Latin χορούς είναι να ασκούν οι παρτενέρ την ίδια πίεση στο κράτηµά τους για καλύτερη ισορροπία. Οι πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να µάθετε είναι το βασικό βήµα προς το πλάι και το προοδευτικό βασικό βήµα (προς τα µπρος και προς τα πίσω). Αυτές οι δύο φιγούρες αποτελούν τα θεµέλια για σχεδόν όλα τα βήµατα του Cha Cha.

43 Επειδή το Cha Cha ανήκει στους Latin χορούς χαρακτηρίζεται από την κουβανέζικη κίνηση (hip action) και χορεύεται από τον θώρακα και κάτω, ενώ από τον θώρακα και πάνω το σώµα παραµένει ακίνητο. Το κράτηµα των χορευτών είναι συµπιεσµένο προς τα µπρος και προς τα πάνω και οι χορευτές έχουν απόσταση µεταξύ τους.

44 Φωτογραφίες

45 Βασικό βήµα

46

47 Οµάδα Cha cha ΚΑΨΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΡΟΥΚΟΥ ΛΟΥΙΖΑ ΝΑΣΙΟΥΛΑ ΖΩΓΡΑΦΕΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟ ΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

48

49 ΙΣΤΟΡΙΚΗΑΝΑ ΡΟΜΗ Η rumba προήλθε από την Κούβα και άρχισε να γίνεται γνωστή το Έπίσης έγινε πολύ δηµοφιλής στην δεκαετία του 60. Οι αφρικανοί σκλάβοι που µεταφέρθηκαν στην Κούβα γύρω στον 16ο αιώνα, µετά από την εξαντλητική δουλεία στις φυτείες διασκέδαζαν χορεύοντας γύρω απότη φωτιά. Ηέντονη κίνηση στους γοφούς -χαρακτηριστικό του χορού- προέκυψε εξαιτίας των µεγάλων φορτίων που κουβαλούσαν οι σκλάβοι στις πλάτες τους, µε αποτέλεσµα να διατηρούν το επάνω µέρος του σώµατος ακίνητο ενώ παράλληλα να βάζουν πολλή δύναµη στα πόδια και στους γοφούς γιανα νατα µεταφέρουν.

50 ΙΣΤΟΡΙΚΗΑΝΑ ΡΟΜΗ Η rumba είναι ουσιαστικά µια ερωτική αναπαράσταση ανάµεσα στο ζευγάρι που χορεύει, µετον καβαλιέρο σε επιθετική στάση και την ντάµα σε θέση άµυνας. Αρχικά, ορυθµός του χορού ήταν πολύ γρήγορος, οι κινήσεις κοφτές και υπήρχε έντονη σωµατική επαφή µεταξύ των χορευτών. Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών τηςη rumba αντιµετωπίστηκε ως επικίνδυνος και άσεµνος χορός από την αστική τάξη της Κούβας και απαγορεύτηκε.

51 ΙΣΤΟΡΙΚΗΑΝΑ ΡΟΜΗ Μετην πάροδο του χρόνου ηταχύτητα του χορού ελαττώθηκε σηµαντικά, οι κινήσεις έγιναν ήπιες (η κοφτή κίνηση παρέµεινε στο αγωνιστικό στυλ) καιη rumba εισήχθη τελικά πρώτα στη λατινική Αµερική στα τέλη της δεκαετίας του '20 και αρκετά αργότερα στην Ευρώπη, καθώς υπήρχε διχασµός απόψεων ως προς την «ευπρέπεια» του χορού.

52

53 Ορυθµός της εκπέµπει ερωτισµό, αισθησιασµό, πάθος και πείραγµα. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να νιώθεις την ανάγκη να εκφραστείς µέσα από την κίνηση. Οι γοφοί, τα χέρια, όλοτο σώµα αποκαλύπτουν συναισθήµατα που γεµίζουν τους χορευτές δηµιουργική ενέργεια. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

54

55 ΕΝ ΥΜΑΣΙΑ

56

57

58 Οµάδα Rumba ΒΛΑΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΚΟΥ ΛΕΟΝΟΡΑ ΤΣΙΚΑΣ ΦΑΝΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

59 ΤΕΛΟΣ

Ευρωπαϊκοί και Λατινοαμερικάνικοι χοροί

Ευρωπαϊκοί και Λατινοαμερικάνικοι χοροί Ευρωπαϊκοί και Λατινοαμερικάνικοι χοροί Tάνγκο Το τάνγκο ξεκίνησε να χορεύεται πριν από το 1900. Γεννήθηκε στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, αλλά διαδόθηκε σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει επίσης και

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του χορού. Αν δεν χορεύεις, χαραμίζεις τα πόδια σου

Η τέχνη του χορού. Αν δεν χορεύεις, χαραμίζεις τα πόδια σου Η τέχνη του χορού Αν δεν χορεύεις, χαραμίζεις τα πόδια σου Tι είναι ο χορός; Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Τίτλος της έρευνας Λάτιν (χορός) ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΑΞΗ:Γ3 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Τίτλος της έρευνας Λάτιν (χορός) ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΑΞΗ:Γ3 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Τίτλος της έρευνας Λάτιν (χορός) ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΑΞΗ:Γ3 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019 Χοροί της Λατινικής Αμερικής ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Ο χορός λάτιν έχει την καταγωγή του από τη λατινική

Διαβάστε περισσότερα

Ballroom Dances Χοροί Σάλας Ευρωπαϊκοί Χοροί. Waltz. Vienna Waltz. Waltz & Vienna Waltz. Διάλεξη 1

Ballroom Dances Χοροί Σάλας Ευρωπαϊκοί Χοροί. Waltz. Vienna Waltz. Waltz & Vienna Waltz. Διάλεξη 1 Διάλεξη 1 ΚΟΥΛΗ ΟΛΓΑ, PhD. Διδάσκουσα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνή / Τρίκαλα Ballroom Dances Χοροί Σάλας Ευρωπαϊκοί Χοροί Waltz Πρόκειται για κατηγορία εντυπωσιακών χορών που πήρε το όνομά της από τις μεγάλες σάλες

Διαβάστε περισσότερα

Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική,όπως η

Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική,όπως η Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική,όπως η ανθρώπινη γλώσσα, δεν υπάρχει μονάχα ένα είδος. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΡΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΧΥΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΛΙΒΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΛΙΒΕΡΟΥ ΙΟΥΛΙΑ

ΒΕΡΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΧΥΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΛΙΒΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΛΙΒΕΡΟΥ ΙΟΥΛΙΑ ΒΕΡΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΧΥΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΛΙΒΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΛΙΒΕΡΟΥ ΙΟΥΛΙΑ Η ιστορία της Ροκ μουσικής Η Rock μουσική είναι κατά βάση είδος λαϊκής μουσικής που δημιουργήθηκε από την ανάμιξη πολλών λαών και κουλτούρων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΣΑΝ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ HOLLYWOON AYTOS EINAI O ΧΟΡΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ!

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΣΑΝ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ HOLLYWOON AYTOS EINAI O ΧΟΡΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ! ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ FOX TROT ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΣΑΝ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ HOLLYWOON AYTOS EINAI O ΧΟΡΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ! Δημιουργήθηκε στην Αμερική, την δεκαετία του 20 από τον Harry Fox και απεικόνιζε αρχικά τον ιδιαίτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Από πορίσματα της επιστήμης σχετικά με την επίδραση της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, συμπαιραίνεται οτι η

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτο ερευνητικό ερώτημα : Melbourne Shuffle και Μπλουζ. Δεύτερο ερευνητικό ερώτημα : Ο χορός ως μέσο κοινωνικοποίησης

Πρώτο ερευνητικό ερώτημα : Melbourne Shuffle και Μπλουζ. Δεύτερο ερευνητικό ερώτημα : Ο χορός ως μέσο κοινωνικοποίησης Πρώτο ερευνητικό ερώτημα : Melbourne Shuffle και Μπλουζ Δεύτερο ερευνητικό ερώτημα : Ο χορός ως μέσο κοινωνικοποίησης Χορός είναι η ποίηση που δημιουργεί το σώμα, με την οποία ο άνθρωπος μπορεί να εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ : Στην Αφρική Στην Αυστραλία Στην Αμερική Στην Ευρώπη Στην Κίνα

ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ : Στην Αφρική Στην Αυστραλία Στην Αμερική Στην Ευρώπη Στην Κίνα ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ : Στην Αφρική Στην Αυστραλία Στην Αμερική Στην Ευρώπη Στην Κίνα Στις αφρικανικές κοινωνίες, χώροι μουσικών δραστηριοτήτων είναι η πλατεία του χωριού, ο δρόμος, οι αυλές,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Σχολικό Έτος: 2016 2017 Τάξη Γ τμήμα 3ο Ερευνητική Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων 12 15 ετών με την μουσική Σοφία Τσανούλα Ηρώ Σολωνάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος :

ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος : ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος : 2016-2017 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της εργασίας είναι η ευαισθητοποίηση των νέων για τους παραδοσιακούς χορούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Φλεγομενεσ ροδεσ

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Φλεγομενεσ ροδεσ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Φλεγομενεσ ροδεσ Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός μουσικού έργου. Με τον όρο εννοείται επίσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Η Αφρικανική µουσική, που χρησίµευε κυρίως για θρησκευτικές τελετές, αποτέλεσε την αρχή για τη δηµιουργία της σύγχρονης µουσικής.

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Η Αφρικανική µουσική, που χρησίµευε κυρίως για θρησκευτικές τελετές, αποτέλεσε την αρχή για τη δηµιουργία της σύγχρονης µουσικής. ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Η Αφρικανική µουσική, που χρησίµευε κυρίως για θρησκευτικές τελετές, αποτέλεσε την αρχή για τη δηµιουργία της σύγχρονης µουσικής. Όταν οι Αφρικανοί ήρθαν στην Αµερική τον 19ο

Διαβάστε περισσότερα

DanceForce Team Dans.ER The Dance Art Creators. Κλειστό Γυμναστήριο του T.E.I. Θεσσαλίας Λάρισα, Ελλάδα.

DanceForce Team Dans.ER The Dance Art Creators. Κλειστό Γυμναστήριο του T.E.I. Θεσσαλίας Λάρισα, Ελλάδα. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΑ Επωνυμία Αγώνα: LarissaDance Open 2019 Ημερομηνία Αγώνα: 18/05/2019 Διοργάνωση: Τοποθεσία: DanceForce Team Dans.ER The Dance Art Creators Κλειστό Γυμναστήριο του T.E.I. Θεσσαλίας - 411

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ο ρόλος του χορού στην εκπαίδευση Ο χορός είναι κίνηση φυσική δραστηριότητα. Συνεπώς είναι θεματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Α'- Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ειδικοί σκοποί Ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, αντίληψη μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Εικόνα 1 ΒΙΟΛΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ» ΜΟΥ ΤΑ Ι ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ ΤΙΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΓΥΡΩ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγραφή και Εισαγωγή χαρακτήρα

Διαγραφή και Εισαγωγή χαρακτήρα Διαγραφή και Εισαγωγή χαρακτήρα Εξαφάνισε τη γάτα Κάνε δεξί κλικ πάνω στη γάτα που βρίσκεται στο γκρι πλαίσιο κάτω από τη σκηνή και επίλεξε διαγραφή. Διάλεξε νέα μορφή α. Κάνε κλικ στο ανθρωπάκι που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΠΑΝΙΣΤΗΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τις Δ1 και Δ2 Τάξεις του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης Οκτώβριος Δεκέμβριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 1. Ελέγχων οργανισμός 2. Εφαρμογή 3. Αθλητικός χορός και αθλητές χορού 4. Δικαίωμα διοργάνωσης διαγωνισμών 5. Χώροι διεξαγωγής δοαγωνισμών 6. Δικαίωμα συμμετοχής 7. Διαγωνισμοί Ε.Χ.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Β2 Τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα τέτοια αποτελούν η καλαθοσφαίριση και η χειροσφαίριση

Παραδείγµατα τέτοια αποτελούν η καλαθοσφαίριση και η χειροσφαίριση Η τριβή ως φυσικό φαινόμενο όπως αναπόφευκτα και σε κάθε άλλο θέμα, παίζει σημαντικό ρόλο στον αθλητισμό. εν υπάρχει, στην πραγματικότητα, κανένα άθληµα που να µην υπόκειται, τουλάχιστον, σε κάποιες παραμέτρους

Διαβάστε περισσότερα

Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Σχολικό έτος Μάθημα Project Β Λυκείου Α Τετράμηνο

Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Σχολικό έτος Μάθημα Project Β Λυκείου Α Τετράμηνο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Σχολικό έτος 2017-2018 Μάθημα Project Β Λυκείου Α Τετράμηνο 1 2 Η έρευνα της ομάδας βασίστηκε περισσότερο στο διαδίκτυο και λιγότερο σε βιβλιογραφία, καθώς η τελευταία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΩΨΗ Ακαδημαϊκό έτος

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΩΨΗ Ακαδημαϊκό έτος ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΩΨΗ Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 1 2 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Κλασική περίοδος (1750-1820) Κλασικό στιλ. Στην εποχή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014 ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2014 Μπογδάνης Βασίλειος Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσαλλονίκης Κάτοχος μεταπτυχιακού Γνωστικής και Κινητικής Μάθησης Παράλληλη τεχνική και τώρα τι γίνεται; ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ»

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Δ2 Τάξη του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Στο δεύτερο τετράμηνο επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέμα ροκ και λογοτεχνία. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτό το θέμα είναι γιατί οι

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Στο δεύτερο τετράμηνο επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέμα ροκ και λογοτεχνία. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτό το θέμα είναι γιατί οι ROCK ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Στο δεύτερο τετράμηνο επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέμα ροκ και λογοτεχνία. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτό το θέμα είναι γιατί οι περισσότεροι νέοι στις μέρες μας ακούν και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ FACE PAINTING 16:00-21:00 ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΣ 16:00-21:00 ΜΑΣΚΟΤ 16:00-21:00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 16:00-21:00 CAPTAIN JACK SPARROW 16:00-20:00 Ο Simon Newton επίσημος

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της ξένης μουσικής τις δεκαετίες 60 και 80. Παπαχρήστου Μαρία

Η ιστορία της ξένης μουσικής τις δεκαετίες 60 και 80. Παπαχρήστου Μαρία Η ιστορία της ξένης μουσικής τις δεκαετίες 60 και 80 1 Καπατασίδου Ι., Καραμανίδης Ν, Κόιου Α., Κουντζόγλου Α., Μακρής Β., Μαντόπουλος Α. 1 Γενικό Λύκειο Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης lykeio@aristotelio.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση βημάτων. Α ρ χ ι κ ή θ έ σ η. Β ή μ α 5 ο. 1. Αρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα

Ανάλυση βημάτων. Α ρ χ ι κ ή θ έ σ η. Β ή μ α 5 ο. 1. Αρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα νάλυση βημάτων ρ χ ι κ ή θ έ σ η 1. ρχική θέση: Το δεξί πόδι είναι σταυρωμένο πάνω από το αριστερό, στα δάκτυλα Β ή μ α 1 ο 2. Φέρνουμε το δεξί πόδι προς τη φορά του κύκλου Β ή μ α 2 ο 3. Φέρνουμε το αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ CREATIVE INDUSTRIES PRESENTATION AU7M5 ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Α 2 Σχολικό έτος: 2013-2014. ΟΜΑΔΑ: Κολιού Μαριάννα Κούτρας Βασίλης Λάμπρος Μανιφάβας Λέκκα Σίσσυ

ΤΑΞΗ: Α 2 Σχολικό έτος: 2013-2014. ΟΜΑΔΑ: Κολιού Μαριάννα Κούτρας Βασίλης Λάμπρος Μανιφάβας Λέκκα Σίσσυ ΤΑΞΗ: Α 2 Σχολικό έτος: 2013-2014 ΟΜΑΔΑ: Κολιού Μαριάννα Κούτρας Βασίλης Λάμπρος Μανιφάβας Λέκκα Σίσσυ Η ραπ (rap) είναι κυρίως ένα αφροαμερικανικό μουσικό είδος το οποίο έφεραν με την μετακίνηση τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο χορός είναι η πιο υψηλή, η πιο συγκινητική, η πιο όμορφη τέχνη Δεν σε απομακρύνει από τη ζωή, γιατί είναι ίδια η ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ

Ο χορός είναι η πιο υψηλή, η πιο συγκινητική, η πιο όμορφη τέχνη Δεν σε απομακρύνει από τη ζωή, γιατί είναι ίδια η ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ Ο χορός είναι η πιο υψηλή, η πιο συγκινητική, η πιο όμορφη τέχνη Δεν σε απομακρύνει από τη ζωή, γιατί είναι ίδια η ζωή H. Ellis ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ Η παρούσα εργασία αφορά την παρουσίαση μιας μορφής χορού,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Βημάτων - Μέρος 1 ο

Ανάλυση Βημάτων - Μέρος 1 ο νάλυση Βημάτων - Μέρος ο ρ χ ι κ ή θ έ σ η ρχική θέση: Προσοχή. ριστερό εξί Β ή μ α ο. Φέρνουμε το δεξί πόδι δεξιά προς την φορά του κύκλου. Β ή μ α ο. Φέρουμε το αριστερό πόδι μπροστά από το δεξί, προς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ AMERICAN STYLE

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ AMERICAN STYLE ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ AMERICAN STYLE 1100 VBEG (1-3) AMERICAN LATIN (CLOSE) JUV (04-06) 1100 AΑΡΧ (1-3) ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΛΑΤΙΝ ΧΟΡΟΙ (ΚΛΕΙΣΤ) ΠΑΙ. (04-06) CHA CHA, RUMBA, SWING 1201 VBEG (1-3) AMERICAN LATIN (CLOSE)

Διαβάστε περισσότερα

Ζωναράδικος ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ζωναράδικος ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ζωναράδικος ΛΟΓΡΦΙΚ ΣΤΟΙΧΕΙ Παραδοσιακές στολές Θράκης Ζωναράδικος Λαογραφικά στοιχεία ( σελίδα 1 η ) Ο Ζωναράδικος είναι παραδοσιακός χορός της Θράκης, τον οποίο έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες από την νατολική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 8. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Οι Γυμναστικοί πάγκοι Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

«Νάξος» Χοροί Έθιµα Φορεσιές Λαογραφία

«Νάξος» Χοροί Έθιµα Φορεσιές Λαογραφία ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑ ΩΝ «Νάξος» Χοροί Έθιµα Φορεσιές Λαογραφία Σάββατο & Κυριακή 26-27 Μαρτίου 2005-03-11 Εισηγητής : Ψαρρός Απόστολος,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Εισηγήτρια : Ζέρβα Ζ. Αντιγόνη καθηγήτρια φυσικής αγωγής

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Εισηγήτρια : Ζέρβα Ζ. Αντιγόνη καθηγήτρια φυσικής αγωγής ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Εισηγήτρια : Ζέρβα Ζ. Αντιγόνη καθηγήτρια φυσικής αγωγής ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή των απόψεων σχετικά µε το µάθηµα της φυσικής αγωγής σε δηµοτικά σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

Χορός: Έκφραση Ψυχής & Σώματος. Ομάδα Project Α Λυκείου β τετραμήνου -Υπ.Καθ: Τζάνα Μ.

Χορός: Έκφραση Ψυχής & Σώματος. Ομάδα Project Α Λυκείου β τετραμήνου -Υπ.Καθ: Τζάνα Μ. Χορός: Έκφραση Ψυχής & Σώματος Ομάδα Project Α Λυκείου β τετραμήνου -Υπ.Καθ: Τζάνα Μ. Πρόλογος: Αποτελούμε μια ομάδα μαθητών της Α Λυκείου με θεματολογία ερευνητικής εργασίας, τον χορό. Καθ όλη τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls]

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Ασκήσεις ενδυνάµωσης και ισορροπίας για πρόληψη πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Καλώς ήλθατε στο πρόγραµµα! [Welcome to the program!] Οι ασκήσεις αυτές έχουν επιλεγεί για να σας

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Ορισμός : Είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη κίνηση. Χρησιμοποιεί γνώσεις από τη μηχανική της φυσικής, την ανατομία και τη φυσιολογία. Η Βαρύτητα Έλκει όλα τα σώματα προς το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΩΡΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ( Σύμφωνα με τα Δ.Ε.Π.Π.Σ. και Α.Π.Σ. Φυσικής Αγωγής - ΦΕΚ 04/1--00, τ. Β ) ⁰ ⁰ Εισαγωγικά μαθήματα 1 1 1 1 1 1 Καταγραφή δεικτών 1 1 1 1 1 1 Ψυχοκινητική αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακοί χοροί ανά εποχή

Παραδοσιακοί χοροί ανά εποχή Παραδοσιακοί χοροί ανά εποχή Των μαθητών: Πανταζης Γιώργος(Α3) Πριτσας Παναγιώτης(Α3) Χωριανοπουλος Παύλος(Α4) Κουμουσης Θοδωρής(Α2) Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Φωτάκης ΛΙΓΑ ΛOΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ

Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Σοπέν Μπετόβεν Μότσαρτ Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 (Wolfgang Amadeus Mozart) (1756-1791) Ιστορία της Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 2 Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τη Σωματική Δραστηριότητα» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τη Σωματική Δραστηριότητα» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή της παρουσίασης «Μαθαίνω για τη Σωματική Δραστηριότητα» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να ενημερώσει τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 5. Η κατανόηση αντίληψη του ρυθμού: Εκμάθηση βασικών στοιχείων του ρυθμού και της μουσικής Μπαρκούκης Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 13 & 14 Βαδίζοντας προς το 2000, κάθε γυναίκα υιοθετεί το στυλ που της ταιριάζει. Το άπιαστο όνειρο του μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ενδυνάμωση άνω κάτω άκρων & κορμού Μ. Μιχαλοπούλου Ph.D. Δ.Π.Θράκης Ασκήσεις Αερόμπικ με καρέκλα Εκτέλεση διαφόρων κινήσεων των ποδιών οι οποίες συνοδεύονται από κινήσεις των χεριών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0213 «Χιονοδρομία ΙΙΙ» 4η Διάλεξη:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ-ΟΣΤΙΝΑΤΟ (2) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: Α ΑΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ: ΑΚΡΟΑΣΗΣ: Επίπεδο 1ο Επίπεδο 2ο Επίπεδο 3ο Επίπεδο 4ο Επίπεδο 5ο Ακούσουν το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Μάιο του 1976 στο Φεστιβάλ Μπαχ στο Λονδίνο, και όπως ο συνθέτης είχε δηλώσει η «Ψάπφα» ήταν μια «καθαρά ρυθμική σύνθεση» Ο Ξενάκης

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας).

Η Συμφωνία. Εκτεταμένη οργανική σύνθεση που αναπτύσσεται κατά την Κλασική εποχή (18 ος αιώνας). Γιοχάνες Μπραµς [Johannes Brahms] (1833-1897) Γερµανός συνθέτης Συµφωνία αρ. 2, σε Ρε µείζονα Η συγκεκριµένη Συµφωνία γράφτηκε το 1877 κατά την επίσκεψη του συνθέτη στην περιοχή Pörtschach am Wörthersee,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΕΝΙΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ ΜΠΗΛΙΟΣ ΜΑΝΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΠΗ ΚΟΤΣΙΑΝΙΔΟΥ ΜΑΧΗ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΕΝΙΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ ΜΠΗΛΙΟΣ ΜΑΝΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΠΗ ΚΟΤΣΙΑΝΙΔΟΥ ΜΑΧΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΕΝΙΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ ΜΠΗΛΙΟΣ ΜΑΝΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΠΗ ΚΟΤΣΙΑΝΙΔΟΥ ΜΑΧΗ Με τον όρο Κλασική Μουσική αναφέρεται ευρύτερα η δυτικοευρωπαϊκή μουσική παραγωγή που εκτείνεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΕΥ ΖΩ W W W. E F Z O. G R Με τη στήριξη 2 Αγαπητέ ασθενή Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Μηχανική Στερεού Σώματος - Κύλιση Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός Βασικές Έννοιες Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζαμε κάθε σώμα που μελετούσαμε την κίνηση του ως υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι Υ Ο Μ Σ Η Φ Α Ρ Γ ΙΟ Α ΤΟ ΤΕΤΡ Μάθετε να γράφετε 4/5 ετών Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής να κάνετε στο σπίτι 2 Από το σχολείο στο σπίτι Από το σχολείο στο σπίτι

Διαβάστε περισσότερα

Η µουσική και ο χορός στην αρχαία Ελλάδα

Η µουσική και ο χορός στην αρχαία Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η µουσική και ο χορός στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΚΛΑΣΗ Γ - CLASS C

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΚΛΑΣΗ Γ - CLASS C ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΚΛΑΣΗ Γ - CLASS C ΠΑΙ ΕΣ - JUVENILES 10111 CLASS C1 (ASSOC 1D) LATIN (CLOSED) JUV (07-11) 10111 ΚΛΑΣΗ Γ1 (ASSOC 1Χ) ΛΑΤΙΝ ΧΟΡΟΙ (ΚΛΕΙΣΤ) ΠΑΙ (07-11) 10211 CLASS C2 (ASSOC 2D) LATIN (CLOSED)

Διαβάστε περισσότερα

1 FINAL COVER DHMOU LAKATAMIAS.pdf 1 18/7/2016 5:16:27 μμ CMY

1 FINAL COVER DHMOU LAKATAMIAS.pdf 1 18/7/2016 5:16:27 μμ CMY FINAL COVER DHMOU LAKATAMIAS.pdf 8/7/206 5:6:27 μμ C M Y CM MY CY CMY K ΠΑΙΔΙΑ Αγγλικά Γαλλικά Ζούμπα Ζωγραφική Ηip Hop & Break Dance Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Θέατρο Θέατρο Σκιών/ Καραγκιοζοπαίχτης Κιθάρα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΕικόνατηςΕυρωπαϊκήςΈνωσης. Αθανάσιος Ν. Σαμαράς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΕικόνατηςΕυρωπαϊκήςΈνωσης. Αθανάσιος Ν. Σαμαράς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΕικόνατηςΕυρωπαϊκήςΈνωσης Αθανάσιος Ν. Σαμαράς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς 2 Εικόνες Κρατών Εικόνα της Ε.Ε. Το σύνολο των χαρακτηριστικών μίας χώρα που μας έρχεται στο μυαλό

Διαβάστε περισσότερα

Κινητική Μάθηση σε Δεξιότητες Αναψυχής»

Κινητική Μάθηση σε Δεξιότητες Αναψυχής» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ MK 0966 «Εφαρμοσμένη Κινητική Μάθηση σε

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού στα δηµοτικά σχολεία µε Ε.Α.Ε.Π. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Η θεµατική ενότητα «ρυθµός-κίνηση-χορός» στη σχολική Φυσική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση μεταξύ της τριβής ( οποιασδήποτε μορφής ) και της δύναμης F

Σχέση μεταξύ της τριβής ( οποιασδήποτε μορφής ) και της δύναμης F Αναλύστε τις έννοιες (α) στατική τριβή, (β) οριακή τριβή, (γ) τριβή ολισθήσεως, (δ) συντελεστής οριακής τριβής η ορ και (ε) συντελεστής τριβής ολισθήσεως. Απάντηση Πειραματική διάταξη για την επίδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Η Τέχνη του Δρόμου. ΟΜΑΔΑ: Kayes. Οι χοροί του δρόμου

Η Τέχνη του Δρόμου. ΟΜΑΔΑ: Kayes. Οι χοροί του δρόμου Ορισμένα είδη χορών που διεξάγονται στο δρόμο ή ευρύτερα εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο των χορών τεχνών του δρόμου Η Τέχνη του Δρόμου Οι χοροί του δρόμου ΟΜΑΔΑ: Kayes Πίνακας Περιεχομένων : Περιεχόμενα....

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του Lazarus

Εγκατάσταση του Lazarus Εισαγωγή στο Προγραμματισμό με τη PASCAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το περιβάλλον προγραμματισμού Lazarus. Εισαγωγή στη PASCAL. Εγκατάσταση του Lazarus Γιατί η PASCAL? Έτσι, η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Γ'- Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Γ'- Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Γ'- Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ειδικοί σκοποί Ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, αντίληψη μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Ενότητα 3: Ρυθμική Αγωγή Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας Γνωριμία με το Σύστημα Ρυθμικής Emil Jaques

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» ΕΡΕΥΝΑ. Της μαθήτριας της Α Λυκείου Χριστίνας Ρητσοπούλου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» ΕΡΕΥΝΑ. Της μαθήτριας της Α Λυκείου Χριστίνας Ρητσοπούλου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» ΕΡΕΥΝΑ Της μαθήτριας της Α Λυκείου Χριστίνας Ρητσοπούλου Ποιο είναι το αγαπημένο είδος μουσικής των μαθητών της Α Λυκείου Στα πλαίσια του μαθήματος «Tεχνολογία» ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2009

Διαβάστε περισσότερα

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά.

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά. Το δεύτερο μέρος «Β», αντίθετο σε χαρακτήρα από αυτό που προηγήθηκε, κρύβει, μέσα από το έντονο ρυθμικό και χρωματικό του στοιχείο, την αισιοδοξία και την ελπίδα του Κύπριου για ένα καλύτερο «αύριο» για

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ραπ (Ο στίχος) Μπι-Μπόϊνγκ (O χορός - ευρέως γνωστός ως Μπρέικ Ντανς) Γκραφίτι(Η εικόνα) Djing(Η μουσική)

Ραπ (Ο στίχος) Μπι-Μπόϊνγκ (O χορός - ευρέως γνωστός ως Μπρέικ Ντανς) Γκραφίτι(Η εικόνα) Djing(Η μουσική) Η μουσική που ακούω Δεν είναι ένας είδος μουσικής ή ένα είδος χορού, αλλά μία κουλτούρα που αποτελείται από 4 στοιχεία: Ραπ (Ο στίχος) Μπι-Μπόϊνγκ (O χορός - ευρέως γνωστός ως Μπρέικ Ντανς) Γκραφίτι(Η

Διαβάστε περισσότερα