SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates"

Transcript

1 SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates Project Number: AT01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

2 SALE στοιχεία επικοινωνίας Συντονιστής έργου FH JOANNEUM Graz/Austria Claudia Linditsch Επισκεφτείτε μας στις ιστοσελίδες:

3 Prof. Dr. Panos FITSILIS TEI Thessaly Associate Prof. Dr. Vassilios GEROGIANNIS TEI Thessaly Mrs. Graça Gonçalves, Aidlearn Mrs. Eva Goldgruber, Mrs. Sara DANELON, Mrs. Eleonora CIMENTI, Mr. Carlos BELMONTE Mrs. Consuelo GARCÍA SALE Training Material Contributors Mrs. Helena Acheson, MFG

4 SALE ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ομάδα έργου Πάνος Φιτσιλής (Συντονιστής) Βασίλης Γερογιάννης Βασιλική Καζαντζή Κλεάνθης Συρακούλης Γιώργος Ασπρίδης Λεωνίδας Ανθόπουλος

5 Κατανοώντας τι αναζητούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων Project Number: AT01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

6 Κατανοώντας τι αναζητούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ;

7 Πίνακας Περιεχομένων Βασικές δεξιότητες και ικανότητες Γνώση για το επιχειρηματικό πεδίο μιας εταιρείας (Commercial awareness) Ικανότητες επικοινωνίας Δεξιότητες χρήσης εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου Δημιουργικότητα Ικανότητες επιχειρηματικότητας (entrepreneurship) και διάθεση ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων (enterprising tendencies) Δεξιότητες διαχείρισης έργων (project management) Ζητούμενες δεξιότητες στο μέλλον (βασικές δεξιότητες που θα απαιτούνται στην επόμενη δεκαετία)

8 Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ; Βασικές δεξιότητες και ικανότητες

9 Βασικές δεξιότητες και ικανότητες (1/2) Οι εργοδότες δίνουν προσοχή στην εύρεση υποψηφίων με κατάλληλες βασικές δεξιότητες και τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται από τον εκάστοτε οργανισμό/εταιρεία. Οι βασικές δεξιότητες συνήθως παραβλέπονται από τους υποψηφίους, αλλά είναι πολύ σημαντικές για μια πετυχημένη επαγγελματική καριέρα.

10 Βασικές δεξιότητες και ικανότητες (2/2) Παραδείγματα βασικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων (ανεξάρτητα από το πεδίο δραστηριότητας μιας εταιρείας) που συνήθως οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να διαπιστώσουν στο προφίλ των υποψηφίων είναι: Ικανότητες γραπτού λόγου & έκφρασης Επίπεδο μαθηματικών γνώσεων Ικανότητες κατανόησης πληροφοριών Ικανότητες παρουσίασης Οργανωτικές ικανότητες Σθένος στην αντιμετώπιση δυσχερειών / ικανότητα προσαρμογών και ευελιξίας Ικανότητα εργασίας σε συνθήκες πίεσης Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση Πηγή: TARGETjobs UK,

11 Ικανότητες γραπτής έκφρασης (1/2) Πολλοί απόφοιτοι (ιδιαίτερα σχολών θεωρητικών επιστημών) προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους υπεύθυνους προσλήψεων χρησιμοποιώντας μακροσκελείς και σύνθετες εκφράσεις στο βιογραφικό τους σημείωμα, στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και στη συνοδευτική επιστολή που υποβάλλουν για εύρεση εργασίας. Με τον τρόπο τους διαφεύγει ο στόχος της γραπτής επικοινωνίας, δηλ. η επικοινωνία πληροφοριών με ακρίβεια και επάρκεια σε τρίτους, χωρίς πάντοτε να απαιτείται φυσική παρουσία για περισσότερες επεξηγήσεις και διευκρινήσεις.

12 Ικανότητες γραπτής έκφρασης (2/2) Κατά την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης σε μια διαδικασία πρόσληψης συχνά απαιτείται από κάθε υποψήφιο να συμπληρώσει, όχι μόνο μια φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αλλά και να επισυνάψει α) το βιογραφικό του σημείωμα β) μια συνοδευτική επιστολή / δήλωση σκοπού. Ο υποψήφιος θα απαιτηθεί να επιδείξει ότι μπορεί να συγγράψει τα έγγραφα αυτά με σαφήνεια και ευκρίνεια. Ορθογραφικά, γραμματικά και συντακτικά λάθη πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται.

13 Επίπεδο γνώσεων μαθηματικών Οι δεξιότητες υπολογιστικών πράξεων και οι γνώσεις μαθηματικών αναπτύσσονται μέσα από τα στάδια της εκπαίδευσης κάθε υποψηφίου. Πολλοί απόφοιτοι (ιδιαίτερα σχολών θετικών επιστημών) δεν παρακολουθούν μαθήματα μαθηματικών μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για αυτούς απαιτείται να προσπαθήσουν να «φρεσκάρουν» τουλάχιστον τις βασικές μαθηματικές τους γνώσεις. Σε μια διαδικασία πρόσληψης, λανθασμένες απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις / προβλήματα μαθηματικών επιδρούν αρνητικά στην αξιολόγηση του υποψηφίου.

14 Ικανότητες κατανόησης πληροφοριών (1/2) Κατά την αξιολόγηση υποψηφίων εργαζομένων μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου των ικανοτήτων κατανόησης που διαθέτουν για απαιτούμενες πληροφορίες και διαδικασίες.

15 Ικανότητες κατανόησης πληροφοριών (2/2) Ένας υποψήφιος θα πρέπει να επιδείξει ότι α) έχει κατανοήσει όλες τις οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης/φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μια θέση εργασίας και β) έχει εφαρμόσει τις απαιτούμενες (από την προκήρυξη της θέσης) διαδικασίες. Συνήθης πρακτική για την αξιολόγηση ικανοτήτων κατανόησης πληροφοριών: Στον υποψήφιο δίνεται ένα σύνολο εγγράφων/αναφορών και του ζητείται να τα μελετήσει και να τα κατανοήσει. Με βάση τα έγγραφα, ο υποψήφιος καλείται να συγγράψει μια περίληψη/επιτελική αναφορά ή/και να παρουσιάσει συμπεράσματα και προτάσεις.

16 Ικανότητες παρουσίασης (1/2) Οι ικανότητες παρουσίασης συνδέονται στενά με τις ικανότητες επικοινωνίας. Ο υποψήφιος πρέπει να μπορεί να περιγράφει το προφίλ του καθώς και να μπορεί να παρουσιάζει πληροφορίες σε ακροατήριο (π.χ. στην επιτροπή αξιολόγησης), με τρόπο εύληπτο, κατανοητό και μεθοδικό.

17 Ικανότητες παρουσίασης (2/2) Πολλοί απόφοιτοι μπορεί, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να μην είχαν ευκαιρίες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τις προσωπικές τους ικανότητες παρουσίασης. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είχαν την εμπειρία πραγματοποίησης παρουσιάσεων και διαλέξεων σε ακροατήριο. Σε μια διαδικασία πρόσληψης (π.χ., κατά τη διάρκεια της συνέντευξης), από τον υποψήφιο μπορεί να ζητηθούν να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες και παραδείγματα παρουσιάσεων που έκανε (π.χ. κατά τη διάρκεια των σπουδών του ή σε προηγούμενη επαγγελματική του θέση).

18 Οργανωτικές ικανότητες (1/2) ΟΙ οργανωτικές ικανότητες συνδέονται με την ικανότητα ταξινόμησης, ιεράρχησης και κατάταξης πληροφοριών, εγγράφων (ή ακόμη και αντικειμένων) με στόχο την εύκολη εύρεση και πρόσβαση. Ενδεικτικό παράδειγμα οργανωτικών ικανοτήτων: η μεθοδική και αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου (time management).

19 Οργανωτικές ικανότητες (2/2) Από τους υποψηφίους μπορεί να ζητηθεί να επιδείξουν ότι μπορούν να σχεδιάσουν το χρονοπρόγραμμα (χρονικό πλάνο) για ένα έργο. Η μεθοδική χρήση συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίδειξη οργανωτικών ικανοτήτων. Παράδειγμα: ένα καλά δομημένο αρχείο εισερχομένων/εξερχομένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( inbox/outbox).

20 Σθένος στην αντιμετώπιση δυσχερειών / ικανότητα προσαρμογών (1/2) σθένος: μεγάλη ψυχική δύναμη, θάρρος, αντοχή και αποφασιστικότητα: Δεν έχει το σθένος να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έδειξε μεγάλο ηθικό. (Λεξικό της κοινής Νεοελληνικής: Οι υπεύθυνοι αξιολόγησης/προσλήψεων συχνά αναζητούν υποψηφίους με αποφασιστικότητα, ικανότητα αντιμετώπισης δυσχερειών και δυνατότητες προσαρμογής σε μεταβολές. Οι προσαρμογές στη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας συνδέονται με τη διαχείριση επαγγελματικών αλλαγών (και αποτυχιών), την απόκτηση γνώσης από λανθασμένες επιλογές, και την προσήλωση σε επαγγελματικούς στόχους και επιδιώξεις. Δεν το έβλεπα έτσι τότε, αλλά τελικά η απόλυσή μου από την Apple ήταν ότι το καλύτερο μου έχει ποτέ συμβεί. Αυτή η αλλαγή με «απελευθέρωσε» ώστε να περάσω στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου Μερικές φορές στη ζωή σου αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις. Βασικό είναι να μην χάνεις την πίστη σου στον εαυτό σου. (Σχόλιο του Steve Jobs για την απόλυσή του από την Apple το 1984)

21 Σθένος στην αντιμετώπιση δυσχερειών / ικανότητα προσαρμογών (2/2) Ένας υποψήφιος πρέπει να ανταπεξέρχεται σε αποτυχίες/απορριπτικές απαντήσεις και να είναι επίμονος στην ανεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας που θα τον ικανοποιεί. Όσο περισσότερο επιμένετε σε υποβολές αιτήσεων για πρόσληψη σε θέσεις εργασίας, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να προσληφθείτε στην κατάλληλη θέση. Μπορεί να μην λάβετε πρόσκληση συμμετοχής σε συνέντευξη για όλες τις θέσεις στις οποίες υποβάλατε αίτηση. Αν όμως δεν υποβάλετε αιτήσεις τότε ποτέ δεν θα λάβετε πρόσκληση. Αποτυγχάνεις 100% σε όλες τις βολές που δεν πραγματοποιείς

22 Ικανότητα εργασίας σε συνθήκες πίεσης Συνδέεται με τον αυτοέλεγχο και την αποφυγή του στρες σε καταστάσεις κρίσιμες και εργασιακής πίεσης (π.χ. υποβολή παραδοτέων/ικανοποίηση προθεσμιών). Παραδείγματα επίδειξης ικανότητας εργασίας υπό συνθήκες πίεσης και στρες: Αναφορά καλών επιδόσεων σε εξετάσεις μαθημάτων κατά τη διάρκεια των σπουδών. Επιτυχής παρουσία ενώπιον ακροατηρίου (π.χ. αν συμμετείχατε σε κρίσιμους αγώνες μιας αθλητικής ομάδας ή στις παραστάσεις μιας θεατρικής ομάδας). Παρουσίαση προηγούμενων επαγγελματικών εμπειριών στο πλαίσιο συμμετοχής σε έργα (projects) που είχαν προθεσμίες (deadlines) και ορόσημα (milestones).

23 Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση (1/2) Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση (αλλά όχι η υπεροψία) είναι χαρακτηριστικά που συνεισφέρουν στην επαγγελματική επιτυχία. Η εμπιστοσύνη έναντι στους συναδέλφους και στην ίδια την εταιρεία είναι επίσης σημαντική προϋπόθεση για τη αρμονική συνεργασία σε κάθε χώρο εργασίας.

24 Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση (2/2) Η αυτοπεποίθηση ενός υποψηφίου πρέπει να γίνει εμφανής στη διάρκεια της συνέντευξης για μια θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υποψήφιος είναι φυσικό να διακατέχεται από άγχος. Πρέπει ωστόσο παρουσιάσει μια ευχάριστη προσωπικότητα και ότι έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με τον εργοδότη και τους συναδέλφους του. Είναι θετικό να παρουσιαστεί ενθουσιασμός, θετική στάση και αισιοδοξία, διάθεση για πρωτοβουλίες και πρόταση νέων ιδεών, δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα και ενεργητικότητα.

25 Σχηματίστε ομάδες 2 ατόμων. Ομαδική εργασία Ορίστε μια λίστα παραδειγμάτων για την αξιολόγηση / ανίχνευση / τρόπο ελέγχου των βασικών δεξιοτήτων / ικανοτήτων ενός υποψηφίου εργαζομένου. Θα πρέπει στη λίστα να έχετε ένα τουλάχιστον παράδειγμα του τρόπου αξιολόγησης για καθεμία από τις 8 βασικές ικανότητες / δεξιότητες που παρουσιάστηκαν προηγουμένως: 1. Ικανότητες γραπτού λόγου & έκφρασης, 2. Επίπεδο μαθηματικών γνώσεων, 3. Ικανότητες κατανόησης πληροφοριών, 4. Ικανότητες παρουσίασης, 5. Οργανωτικές ικανότητες, 6. Σθένος στην αντιμετώπιση δυσχερειών / ικανότητα προσαρμογών και ευελιξίας, 7. Ικανότητα εργασίας σε συνθήκες πίεσης, 8. Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

26 Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ; Ενημερότητα για το επιχειρηματικό πεδίο μιας εταιρείας

27 Γνώση επιχειρηματικού πεδίου (1/2) Η γνώση του επιχειρηματικού πεδίου (commercial awareness - CA) συνδέεται με: α) Το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο υποψήφιος για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται μια επιχείρηση στην οποία έχει την πρόθεση να εργαστεί. β) Την κατανόηση του πεδίου λειτουργίας της επιχείρησης (π.χ. γνώση για τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους ανταγωνιστές της επιχείρησης). Η γνώση του επιχειρηματικού πεδίου αναφέρεται στην κατανόηση του οικονομικού περιβάλλοντος μιας επιχείρησης, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της, τόσο από την οπτική γωνία της επιχείρησης όσο και από την οπτική των πελατών της.

28 Γνώση επιχειρηματικού πεδίου (2/2) Υπάρχουσα γνώση για το επιχειρηματικό πεδίο μιας εταιρείας επιδεικνύει ότι ο υποψήφιος: κατανοεί τους στόχους της εταιρείας παρουσιάζει ισχυρό ενδιαφέρον και δέσμευση για μια θέση εργασίας στο περιβάλλον της εταιρείας Ενημερότητα για το επιχειρηματικό πεδίο μιας εταιρείας παρέχει στον υποψήφιο ευκαιρίες συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Το ενδιαφέρον ενός υποψηφίου για συγκεκριμένα επιχειρηματικά πεδία τον βοηθάει στο να λάβει κατάλληλες επαγγελματικές αποφάσεις και να εντοπίσει ευκαιρίες/θέσεις εργασίας συναφείς με τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα.

29 Τι αναμένουν οι εργοδότες να γνωρίζει ο υποψήφιος για το επιχειρηματικό πεδίο μιας εταιρείας (1/2) Οι εργοδότες αναμένουν ότι ο υποψήφιος κατανοεί: Τις δραστηριότητες και τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης, π.χ. να έχει ενημέρωση για τα προϊόντα/υπηρεσίες που παρέχει η επιχείρηση και γνώση των αρμοδιοτήτων/καθηκόντων που απαιτεί μια θέση εργασίας. Το περιβάλλον λειτουργίας - επιχειρηματικό πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, π.χ. να είναι ενημερωμένος για τους βασικούς ανταγωνιστές της επιχείρησης και πως αυτοί διαφοροποιούνται μεταξύ τους και ως προς την επιχείρηση.

30 Τι αναμένουν οι εργοδότες να γνωρίζει ο υποψήφιος για το επιχειρηματικό πεδίο μιας εταιρείας (2/2) Ένας υποψήφιος με ενημερότητα για το επιχειρηματικό πεδίο μας εταιρείας επιδεικνύει: Γνώση για τους βασικούς «παίκτες» στη συγκεκριμένη αγορά / επιχειρηματικό περιβάλλον. Κατανόηση για το πως οι (γενικές/ειδικές) οικονομικές συνθήκες ή άλλα εξωτερικά γεγονότα επηρεάζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικής λειτουργίας μιας εταιρείας. Ενημέρωση για το ιστορικό λειτουργίας της επιχείρησης και γνώση για το πως αποφάσεις του παρελθόντος επηρέασαν την πορεία της επιχείρησης.

31 Συμβουλές για να αποκτήσετε γνώση του επιχειρηματικού πεδίου μιας εταιρείας στην οποία υπάρχει ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας (1/2) Ενημερωθείτε για τη δομή και τις δραστηριότητες από το δικτυακό τόπο της εταιρείας. Αναζητήστε ποιοι είναι οι βασικοί ανταγωνιστές της εταιρείας. Ενημερωθείτε από τον οικονομικό / επιχειρηματικό τύπο για το περιβάλλον / περιοχή λειτουργίας της εταιρείας. Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο λειτουργίας της εταιρείας.

32 Συμβουλές για να αποκτήσετε γνώση του επιχειρηματικού πεδίου μιας εταιρείας στην οποία υπάρχει ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας (2/2) Μελετήστε το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον περιβάλλοντος της επιχείρησης στην οποία έχετε ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας, κάνοντας μια αρχική ανάλυση τύπου SWOT και ορίζοντας: Τα δυνατά (Strengths) και τα αδύνατα (Weaknesses) σημεία της επιχείρησης, Τις ευκαιρίες (Opportunities) και τις απειλές (Threats) που υπάρχουν. Αναλύστε τις συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος - αγοράς μέσα στις οποίες λειτουργεί η επιχείρηση. Συνδέστε την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία με τη θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε.

33 Ομαδική εργασία Σχηματίστε ομάδες 2 ατόμων. Στην εργασία θα πρέπει να παρουσιάσετε ενημερότητα για το επιχειρηματικό πεδίο μιας εταιρείας ενδιαφέροντος της επιλογής σας: Κάντε ανάλυση τύπου SWOT για την εταιρεία. Αναλύστε σύντομα την επιχειρηματική περιοχή/αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση που επιλέξατε. Προσπαθήστε να συνδέσετε την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία με τις δραστηριότητες της επιχείρησης.

34 Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ; Ικανότητες επικοινωνίας

35 Ικανότητες επικοινωνίας (1/2) Η καλή ικανότητα επικοινωνίας ενός υποψηφίου επιδεικνύεται όταν ο υποψήφιος είναι σε θέση: Να εκφράζεται με σαφήνεια και περιεκτικότητα. Να θέτει πετυχημένες απορίες/ερωτήσεις. Να ακούει προσεκτικά τις ερωτήσεις και τα θέματα που τίθενται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Να επιδεικνύει ικανότητες παρουσίασης. Να κάνει αποτελεσματική χρήση του προφορικού λόγου αλλά και της «γλώσσας του σώματος».

36 Ικανότητες επικοινωνίας (2/2) Η καλή ικανότητα επικοινωνίας ενός υποψηφίου επιδεικνύεται όταν ο υποψήφιος είναι σε θέση: Να κατανοεί τους συνομιλητές του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (π.χ. τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης) και να προσαρμόζει το λόγο του στα ζητήματα/ερωτήσεις που τίθενται κατά τη συνέντευξη. Να επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον, διάθεση προσοχής για τις ιδέες των άλλων, ευαισθησία για τις θέσεις και τις προσωπικές τους απόψεις. Να είναι ευαίσθητος και να έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence). Να δείχνει ότι κατανοεί τις απόψεις των συνομιλητών του. Να προσπαθεί να πείθει και να διαπραγματεύεται με επιχειρήματα. Να δείχνει ενδιαφέρον και προσοχή για τα αιτήματα των πελατών της εταιρείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση θέσεων εργασίας στις οποίες υπάρχει επικοινωνία και άμεση/προσωπική επαφή με πελάτες..

37 Παραδείγματα καλής επικοινωνίας (1/2) Στη διάρκεια μιας συνέντευξης πρόσωπο-με-πρόσωπο, ο υποψήφιος δείχνει αυτοπεποίθηση, διατηρεί μια θετική/ευχάριστη στάση, χαμογελά και έχει βλεμματική επαφή με το συνομιλητή του (εργοδότη/υπεύθυνο για την αξιολόγηση). Σημασία κατά τη συνέντευξη δεν έχει μόνο η προφορική επικοινωνία. Στη γραπτή επικοινωνία, το βιογραφικό σημείωμα και η αίτηση/δήλωση ενδιαφέροντος για μια θέση εργασίας πρέπει να συντάσσονται δομημένα και με σαφήνεια. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι άμεσα κατανοητές αλλά και συναφείς με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας.

38 Παραδείγματα καλής επικοινωνίας (2/2) Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης ή μιας ομαδικής δραστηριότητας, ο υποψήφιος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ενδιαφέροντα του συγκεκριμένου (κάθε φορά) ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται και να προσπαθεί να αλληλοεπιδρά μαζί του αποτελεσματικά. Ο υποψήφιος/αξιολογούμενος πρέπει να παρουσιάζει το προσωπικό του προφίλ και τις απόψεις του με σαφήνεια (π.χ. χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά εργαλεία παρουσίασης μέσω υπολογιστή).

39 Πρακτικές επίδειξης ικανοτήτων παρουσίασης στην περίπτωση γραπτής επικοινωνίας Χρήσιμες πρακτικές: Προσδιορίστε τις σκέψεις σας και το βασικό στόχο της επικοινωνίας πριν αρχίσετε να γράφετε μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μια θέση εργασίας. Ορίστε τα βασικά σημεία στα οποία θα εστιαστείτε. Καθορίστε την ακολουθία των πληροφοριών που θα παρουσιάσετε γραπτώς. Δώστε προσοχή στην εισαγωγή/πρόλογο και στον επίλογο/συμπεράσματα του κειμένου. Χρησιμοποιήστε μικρές σε έκταση προτάσεις και παραγράφους.

40 Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ; Δεξιότητες χρήσης εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου

41 Δεξιότητες χρήσης υπολογιστών (1/2) Οι περισσότερες θέσεις εργασίας απαιτούν γνώσεις και δεξιότητες χρήσης εφαρμογών ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τυπικά παραδείγματα δεξιοτήτων είναι: Βασικές γνώσεις των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών Χρήση λειτουργικών συστημάτων (Microsoft Windows) και συστημάτων διαχείρισης αρχείων / καταλόγων Επεξεργασία κειμένου (Microsoft Word) Διαχείριση υπολογιστικών φύλλων (Microsoft Excel) Δημιουργία, επεξεργασία και χρήση βάσεων δεδομένων (Microsoft Access) Εφαρμογές παρουσιάσεων (Microsoft PowerPoint) Μέσα επικοινωνίας ( & internet)

42 Δεξιότητες χρήσης υπολογιστών (2/2) Ειδικά για θέσεις εργασίας που αφορούν εταιρείες πληροφορικής ή/και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα συστήματα πληροφορικής, ο υποψήφιος θα πρέπει να επιδείξει: Προχωρημένες γνώσεις χρήσης πληροφορικών συστημάτων οργάνωσης γραφείου (office information systems) Γνώση γλωσσών προγραμματισμού (programming skills) Γνώση χρήσης των συγκεκριμένων πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για την οποία εκδηλώνεται το ενδιαφέρον πρόσληψης.

43 Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ; Δημιουργικότητα

44 Ικανότητες δημιουργικής έκφρασης (1/2) Η δημιουργικότητα επιδεικνύεται με την πρωτοτυπία, τη φαντασία και τη διαίσθηση. Μια εταιρεία αναζητά εργαζομένους με νέες (πρωτότυπες) και καλές ιδέες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της εταιρείας. Μια εταιρεία αναζητά εργαζομένους με ικανότητες προσαρμογής σε διαφορετικούς εργασιακούς ρόλους και θέσεις εργασίας. Πρακτική συμβουλή κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος: ο υποψήφιος δεν αρκεί απλά να αναφέρει τις προηγούμενες θέσεις εργασίας του αλλά θα πρέπει να περιγράψει σύντομα το ρόλο και τα καθήκοντα/αρμοδιότητες που είχε σε καθεμιά.

45 Ικανότητες δημιουργικής έκφρασης (2/2) Η δημιουργικότητα περιλαμβάνει την κριτική/αναλυτική σκέψη αλλά και την αποτελεσματική υλοποίηση. Οι υποψήφιοι καλούνται να επιδείξουν ότι : Είναι ευέλικτοι και ότι προσαρμόζονται σε αλλαγές. Μπορούν να αξιολογούν προβλήματα και να λαμβάνουν αποφάσεις υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες / κριτήρια. Είναι ικανοί να προσδιορίζουν την καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα επιλογής / απόφασης και να την εφαρμόζουν με τις κατάλληλες προσαρμογές / ευελιξία (όπου χρειάζεται).

46 Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ; Ικανότητες επιχειρηματικότητας (entrepreneurship) και διάθεση ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων (enterprising tendencies)

47 Ποιος θεωρείται «πετυχημένος» επιχειρηματίας ; (1/2) Οι περισσότεροι (μάλλον αποτυχημένα) συνδέουν τον πετυχημένο επιχειρηματία με ένα πρόσωπο που είχε, πολύ γρήγορα, μεγάλη οικονομική επιτυχία μέσω ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων ( get-rich-quick person ). Στα γαλλικά το ρήμα enterprendre σημαίνει τη λήψη ευθύνης και ρίσκου για την υλοποίηση μιας δράσης. Στο λεξικό Webster (έκδοση 1975) η επιχειρηματικότητα (entrepreneurship) συνδέεται με την οργάνωση, τη διαχείριση και την ανάληψη ρίσκων σε μια επιχείρηση.

48 Ποιος θεωρείται «πετυχημένος» επιχειρηματίας ; (2/2) Οι «πετυχημένοι» επιχειρηματίες αναλαμβάνουν την ευθύνη δημιουργίας και λειτουργίας πετυχημένων επιχειρήσεων. Ο «πετυχημένος» επιχειρηματίας εστιάζει στη μετατροπή της δημιουργικότητας στην πράξη και στην πρωτοτυπία.

49 Ανάγκη για επίτευξη επιτυχίας και (αυτό-) πραγμάτωσης (high need for achievement / n-ach) Η ανάγκη για επίτευξη επιτυχίας και (αυτό-) πραγμάτωσης (high need for achievement / n-ach ) συνδέεται με «την επιθυμία και τάση που έχει κάποιος να αναλαμβάνει και να υλοποιεί επιχειρηματικές δράσεις με τον καλύτερο τρόπο, γρήγορα, αποτελεσματικά και αποδοτικά». Δεν αποτελεί μια αφηρημένη επιθυμία για επίτευξη επιτυχίας σε όλες τις δυνατές περιοχές επιχειρηματικότητας Περισσότερο συνδέεται με την λογικευμένη και συνετή ανάληψη επιχειρηματικών ρίσκων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες κάθε επιχειρηματικού εγχειρήματος, και θεωρώντας την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, με στόχο τη μεγιστοποίηση του πιθανού οφέλους και την ελαχιστοποίηση κάθε πιθανού κόστους. Κάθε επιχειρηματική δράση απαιτεί, πριν την ανάληψή της, να προεκτιμηθεί ο λόγος κόστους/οφέλους με τον οποίο συνδέεται. Πηγή: David C. Mclelland, The Achieving Society, Halstead Press, 1976

50 Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι με υψηλή ανάγκη για επίτευξη στόχων ( n-ach ) παρουσιάζουν: Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων με υψηλή ανάγκη για επίτευξη στόχων ( n-ach ) Διάθεση λήψης ευθυνών και πρωτοβουλιών για την ανάληψη δράσεων και την επίτευξη λύσεων σε επιχειρηματικά προβλήματα. Τάση για δημιουργικότητα ώστε να θέτουν νέους (και πολλές φορές καινοτόμους) επιχειρηματικούς στόχους που ωστόσο είναι ρεαλιστικό να επιτευχθούν λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους. Προθυμία στο να λαμβάνουν ανατροφοδότηση (βοήθεια, σχόλια, συμβουλές, κριτικές) για την αποτελεσματικότητα και το βαθμό επίτευξης των δράσεων που αναλαμβάνουν.

51 General measure of Enterprising Tendency test (GET2TEST) Ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης επιχειρηματικών γνωρισμάτων Το GET2Test αποτελεί ένα ψυχομετρικό εργαλείο για την αυτοαξιολόγηση βασικών επιχειρηματικών γνωρισμάτων. Η πρώτη του έκδοση αναπτύχθηκε το 1988 στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Durham της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα διεθνώς για την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών επιχειρηματικότητας (υποψηφίων) εργαζομένων και κατ επέκταση για την αξιολόγηση της απόδοσης διάφορων επιχειρήσεων ανεξαρτήτου πεδίου επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η τρέχουσα έκδοση του GET2Test υπάρχει στο σύνδεσμο: Το τεστ αποτελείται από 54 ερωτήσεις που αφορούν βασικά επιχειρηματικά γνωρίσματα παρέχει τελικά μια ένδειξη για τις τάσεις επιχειρηματικότητας ενός ατόμου.

52 Τάσεις ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων (enterprising tendencies) με βάση to εργαλείο GET2TEST Τάση ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων και ευθυνών δεν εμφανίζουν μόνο οι επιχειρηματίες (entrepreneurs). Η τάση ανάληψης πρωτοβουλιών και υλοποίησης νέων δραστηριοτήτων/έργων χαρακτηρίζει και στελέχη-εργαζομένους επιχειρήσεων ( intrapreneurs ) ή ακόμη και άτομα που αναλαμβάνουν κοινωφελείς δράσεις. Η τάση για επιχειρείν ( enterprising tendency ) ορίζεται ως η τάση διάθεση ενός εργαζομένου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να ξεκινά, να διαχειρίζεται και να υλοποιεί νέες δράσεις και έργα (projects) στο περιβάλλον της επιχείρησης/οργανισμού όπου εργάζεται.

53 Πέντε βασικά επιχειρηματικά γνωρίσματα 1. Ισχυρή ανάγκη για επίτευξη στόχων (strong need for achievement) 2. Υψηλή ανάγκη για αυτονομία (high need for autonomy) 3. Τάση για δημιουργικότητα (creative tendency) 4. Εσωτερικός αυτοέλεγχος (internal locus of control) 5. Διάθεση ανάληψης κινδύνων με έμφαση στην προσεκτική εκτίμηση των ρίσκων (take calculated risks)

54 1. Ανάγκη για επίτευξη στόχων (1/2) Συνδέεται με τα ακόλουθα γνωρίσματα ενός ατόμου: Προσανατολισμό σε μελλοντικές δράσεις Αυτοεκτίμηση Αισιοδοξία και θετική στάση Προσανατολισμό στη ανάληψη ευθυνών και στην πραγματοποίηση ενεργειών Αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου Προσήλωση στην παραγωγή αποτελεσμάτων Ενεργητικότητα και διάθεση για εργασία

55 1. Ανάγκη για επίτευξη στόχων (2/2) Συνδέεται με τα ακόλουθα γνωρίσματα ενός ατόμου: Ισχυρή βούληση με διάθεση καθορισμού και προσπάθεια για την επίτευξη στόχων, έχοντας την τάση να υπερασπίζεται τους στόχους του με τεκμηρίωση και επιχειρήματα Προσανατολισμό σε ρεαλιστικούς (επιτεύξιμους) στόχους Αποφασιστικότητα στην πραγματοποίηση στόχων ακόμη και σε καταστάσεις δυσχερειών Διάθεση λήψης ευθυνών για την επίτευξη των στόχων Θέληση να εργαστεί σκληρά, με αποφασιστικότητα και επιμονή για την πραγμάτωση των στόχων

56 2. Ανάγκη για αυτονομία (1/2) Συνδέεται με τα ακόλουθα γνωρίσματα ενός ατόμου: Τάση για ανεξαρτησία και προτίμηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να τις φέρει εις πέρας Ισχυρή θέληση να επιτελεί προσωπική εργασία παρά να εργάζεται σε ομαδικές εργασίες υπό την επίβλεψη/διοίκηση άλλων Ισχυρή προσωπικότητα και απάθεια σε ομαδική πίεση Χαρακτηριστικά ηγεσίας με προτίμηση να ασκεί διοίκηση παρά να λαμβάνει οδηγίες και εντολές από άλλους

57 2. Ανάγκη για αυτονομία (2/2) Συνδέεται με τα ακόλουθα γνωρίσματα ενός ατόμου: Μη συμβατική προσωπικότητα με διάθεση να ξεχωρίζει από τους άλλους Τάση έκφρασης προσωπικών απόψεων τις οποίες υποστηρίζει με επιμονή Αποφασιστικότητα στην επίτευξη στόχων

58 3. Δημιουργικότητα Συνδέεται με τα ακόλουθα γνωρίσματα ενός ατόμου: Φαντασία, τάση για πρωτοτυπία και διάθεση για πρόταση νέων ιδεών Διαίσθηση, ικανότητα να συνθέτει ιδέες και γνώσεις Ικανότητα να προβλέπει σωστά Προτίμηση για αλλαγές και επιθυμία δοκιμών νέων ιδεών Αποφυγή επαναλήψεων Πολύπλευρη προσωπικότητα με στόχευση στην επίλυση προβλημάτων Περιέργεια και ισχυρό ενδιαφέρον για νέες ιδέες

59 4. Διάθεση για ανάληψη κινδύνων και υπολογισμό του ρίσκου Συνδέεται με τα ακόλουθα γνωρίσματα ενός ατόμου: Αποφασιστικότητα για ανάληψη δράσεων ακόμη και υπό συνθήκες με ελλιπή πληροφόρηση και αβεβαιότητα Αυτοέλεγχο, αυτοεκτίμηση και επίγνωση των προσωπικών δυνατοτήτων και ικανοτήτων Αναλυτική σκέψη και δυνατότητα αξιολόγησης του οφέλους έναντι του κόστους υλοποίησης μιας δράσης Προσανατολισμό σε στόχους που συνδέονται με προκλήσεις αλλά είναι ταυτόχρονα επιτεύξιμοι/ρεαλιστικοί Αποτελεσματική διαχείριση πληροφοριών και χρήση υπάρχουσας πληροφορίας με σκοπό τον υπολογισμό της πιθανότητας επιτυχίας κάθε νέας επιχειρηματικής δράσης

60 5. Αυτοέλεγχο Συνδέεται με τα ακόλουθα γνωρίσματα ενός ατόμου: Τάση να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του παρέχονται Υψηλή αυτοεκτίμηση και πίστη ότι μπορεί μόνος του να ελέγξει το μέλλον του (και όχι το πεπρωμένο) Ενεργητικότητα και ανάληψη δράσεων για την επίλυση προβλημάτων Αποφασιστικότητα και ισχυρή θέληση για έλεγχο στη ζωή Πίστη ότι η επίτευξη των στόχων δεν οφείλεται στην τύχη ή σε μη ελέγξιμους παράγοντες αλλά αποκλειστικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται

61 Ομαδική εργασία Σχηματίστε ομάδες των 2 ατόμων Στόχος είναι να κατανοήσετε τις τάσεις ανάληψης επιχειρηματικών δράσεων. Θεωρήστε τις ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης Get2Test, Επιλέξτε με τυχαίο τρόπο 10 ερωτήσεις από τις 54 του ερωτηματολογίου Καθορίστε για καθεμία από τις ερωτήσεις που επιλέξατε με ποιο από τα 5 επιχειρηματικά γνωρίσματα συνδέεται Στο τέλος, ελέγξτε τις απαντήσεις που δώσατε με τον οδηγό χρήσης του Get2Test:

62 Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ; Δεξιότητες και ικανότητες διαχείρισης έργων (project management competencies)

63 Δεξιότητες διαχείρισης έργων Η ικανότητα στη διαχείριση έργων αποκτάται και επιδεικνύεται από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και συμμετοχή σε έργα. Οι δεξιότητες διαχείρισης έργων είναι επιθυμητές από εργοδότες σε θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών ή σε επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα, γενικότερα. Οι νέοι απόφοιτοι μπορούν να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν εμπειρία στη διαχείριση έργων με διαφορετικούς τρόπους, Π.χ. συμμετοχή σε ομαδικές εργασίες κατά τη διάρκεια των σπουδών συμμετοχή σε δραστηριότητες και οργανώσεις με κοινωνικό / εθελοντικό χαρακτήρα Πηγή: Project Management Institute, PMI

64 Αξιολόγηση ικανοτήτων διαχείρισης έργων Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα έργα μιας εταιρείας ως project manager; Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την υλοποίηση έργων (π.χ. εταιρείες πληροφορικής, εταιρείες στον κατασκευαστικό τομέα) ενδιαφέρονται για project managers με συγκεκριμένες δεξιότητες / ικανότητες. Τα πιο διαδεδομένα εγχειρίδια / πλαίσια αξιολόγησης δεξιοτήτων στη διαχείριση έργων (frameworks for the assessment of project management competencies) είναι τα : PMI (PMCDF): Project Manager Competency Development Framework (PMCDF), παρέχεται από το Project management Institute (PMI) IPMA (ICB): IPMA Competence Baseline, παρέχεται από την International Project Management Association (IPMA)

65 Σύγκριση μεταξύ PMI (PMCDF) και IPMA (ICB) PMI Εστίαση σε μεθοδολογίες (που παρουσιάζονται στο PMBOK-Project Management Body of Knowledge) IPMA Εστιάζει και σε προσωπικές/κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) Είναι διαδεδομένο κυρίως στις ΗΠΑ Αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις 4 ωρών που περιλαμβάνουν 200 ερωτήσεις 2 Επίπεδα: - PMP (Project Management Professional) - CAPM (Certified Assistant in Project Management) Είναι διαδεδομένο κυρίως στην Ευρώπη Αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις 3 ωρών που περιλαμβάνουν 120 ερωτήσεις και περιπτώσεις μελέτης 4 Επίπεδα: - A: Projects director - B: Senior project manager - C: Project manager - D: Project management associate

66 Το πλαίσιο αξιολόγησης IPMA περιγράφεται συνοπτικά στην παρουσίαση διότι: δίνει έμφαση και σε προσωπικές/κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) εφαρμόζεται κυρίως στην Ευρώπη Δεξιότητες διαχείρισης έργων σύμφωνα με το πλαίσιο της IPMA Οι ικανότητες / δεξιότητες διαχείρισης έργων σύμφωνα με το πλαίσιο IPMA διακρίνονται σε: τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες (technical competences) δεξιότητες και ικανότητες συμπεριφοράς (behavioral competences) δεξιότητες/ικανότητες γνώσης του περιβάλλοντος / πλαισίου (contextual competences) Πηγή: International Project Management Association, IPMA

67 Τεχνικές ικανότητες Οι τεχνικές ικανότητες περιλαμβάνουν τις ικανότητες να ξεκινήσουμε, να σχεδιάσουμε, να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε ένα έργο. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 20 ικανότητες.

68 Ικανότητες συμπεριφοράς Παραδείγματα ικανοτήτων συμπεριφοράς είναι η ηγεσία, η αξιοπιστία, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η δημιουργικότητα κ.ά. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 15 ικανότητες.

69 Ικανότητες γνώσης του περιβάλλοντος Συνδέονται με τη γνώση του οργανισμού που έχει αναλάβει το έργο καθώς και των υφιστάμενων διαδικασιών και, γενικότερα, με τη γνώση του περιβάλλοντος υλοποίησης του έργου. Εδώ περιλαμβάνονται 11 ικανότητες.

70 20 τεχνικές ικανότητες 15 ικανότητες συμπεριφοράς 11 ικανότητες γνώσης του περιβάλλοντος Σύνολο: 46 ικανότητες Ο οφθαλμός των ικανοτήτων της διαχείρισης έργων σύμφωνα με την IPMA (ICB) Πηγή: IPMA Competence Baseline

71 Επίπεδα Πιστοποίησης (IPMA Levels) (1/2) Επίπεδο Πιστοποίησης C D Τίτλος Πιστοποίησης Πιστοποιημένος Επαγγελματίας της Διαχείρισης Έργων (Certified Project Management Professional) Πιστοποιημένο Στέλεχος της Διαχείρισης Έργων Certified Project Management Practitioner Abilities Βεβαιώνεται η πολύ καλή επάρκεια σε επίπεδο γνώσεων στα θέματα διοίκησης-διαχείρισης έργων και η ικανότητα για εφαρμογή σε πραγματικό έργο. Μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη υλοποίησής ενός απλού έργου ή να συμμετέχετε στη διοίκηση ενός συνθέτου έργου κάτω από την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου κατά IPMA επίπεδο Β ή Α. Βεβαιώνεται η βασική επάρκεια σε επίπεδο γνώσεων στα θέματα διοίκησης-διαχείρισης έργων και η ικανότητα για εφαρμογή στην πράξη. Μπορείτε να δουλέψετε ως μέλος ομάδας έργου, αλλά δεν μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη υλοποίησής του έργου.

72 Επίπεδα Πιστοποίησης (IPMA Levels) (2/2) Επίπεδο Πιστοποίησης A B Τίτλος Πιστοποίησης Πιστοποιημένος Διευθυντής Έργων (Certified Projects Director) Πιστοποιημένος Διαχειριστής Έργων (Certified Project Manager) Abilities Απευθύνεται σε επαγγελματίες Διευθυντές Έργων με ικανότητα διοίκησης σύνθετων έργων και χαρτοφυλακίων έργων καθώς και καθοδήγησης πιστοποιημένων ανώτερων διαχειριστών έργων (IPMA Level B). Βεβαιώνεται η άριστη επάρκεια σε επίπεδο γνώσεων στα θέματα διοίκησης-διαχείρισης έργων αλλά και η ικανότητα για εφαρμογή σε πραγματικό σύνθετο έργο. Μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη υλοποίησής ενός απλού ή ενός σύνθετου έργου ή ενός χαρτοφυλακίου έργου κάτω από την καθοδήγηση ενός πιστοποιημένου κατά IPMA επίπεδο Α.

73 Εστίαση ικανοτήτων ανάλογα με το επίπεδο πιστοποίησης Κατηγορία ικανοτήτων Επίπεδο A % Επίπεδο Β % Επίπεδο C % Επίπεδο D % Τεχνικές ικανότητες Ικανότητες συμπεριφοράς Ικανότητες γνώσης του περιβάλλοντος

74 Ικανότητες συμπεριφοράς

75 1 ο Παράδειγμα: αυτοπεποίθηση (assertiveness) και σχετικά πρότυπα συμπεριφοράς (behavioral patterns)

76 2 ο Παράδειγμα: αποφυγή στρες (relaxation) και σχετικά πρότυπα συμπεριφοράς (behavioral patterns)

77 Ποιες δεξιότητες και ικανότητες αξιολογούν οι εταιρείες στο προφίλ των υποψηφίων εργαζομένων ; Ζητούμενες ικανότητες/δεξιότητες στο μέλλον (Βασικές δεξιότητες που θα απαιτούνται στην επόμενη δεκαετία)

78 Παράγοντες που καθορίζουν ποιες δεξιότητες θα επιζητούν οι εταιρείες στο μέλλον (1/2) Με βάση πρόσφατες έρευνες, οι επιζητούμενες δεξιότητες του μέλλοντος καθορίζονται από τους ακόλουθους παράγοντες: 1. Μακροζωία (extreme longevity): η αύξηση του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής μεταβάλει τη φύση της επαγγελματικής καριέρας και επηρεάζει τη δια βίου μάθηση 2. Εμφάνιση έξυπνων συστημάτων και μηχανών (rise of smart systems and machines): η αυτοματοποίηση πολλών εργασιών στο περιβάλλον εργασίας έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούν ολοένα και λιγότερες επαναλαμβανόμενες εργασίες 3. Υπολογιστική ισχύ (computational world): η εξέλιξη της τεχνολογίας των αισθητήρων (sensors) και της υπολογιστικής ισχύος (processing power) καθιστούν πολλές εργασίες εύκολα «προγραμματιζόμενες» από υπολογιστικά συστήματα Πηγή: Institute for the Future for the University of Phoenix Research Institute, Future Work Skills 2020, 2011,

79 Με βάση πρόσφατες έρευνες, οι επιζητούμενες δεξιότητες του μέλλοντος καθορίζονται από τους ακόλουθους παράγοντες: 4. Νέα οικολογία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (new media ecology): τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας απαιτούν νέους τύπους «εγγραμματισμού στα μέσα» (media literacies) πέρα από τη χρήση του συμβατικού γραπτού λόγου 5. Νέες οργανωτικές δομές (superstructured organisations): τα κοινωνικά δίκτυα και οι σύγχρονες τεχνολογίες του διαδικτύου δημιουργούν νέους τύπους παραγωγής και νέες διαδικασίες συν-δημιουργίας αξίας (value creation) με τη στενή συνεργασία μεταξύ παραγωγών και πελατών Παράγοντες που καθορίζουν ποιες δεξιότητες θα επιζητούν οι εταιρείες στο μέλλον (2/2) 6. Γεωγραφικά διασυνδεδεμένες και κατανεμημένες επιχειρήσεις (globally connected world): όλο και περισσότερες επιχειρήσεις/οργανισμοί λειτουργούν γεωγραφικά κατανεμημένα καθώς εκμεταλλεύονται νέα μέσα επικοινωνίας και συνεργασίας Πηγή: Institute for the Future for the University of Phoenix Research Institute, Future Work Skills 2020, 2011,

80 10 ικανότητες εργαζομένων που θα αναζητούν οι επιχειρήσεις στο μέλλον ( 1. Αντιληπτικότητα (Sense making) 2. Κοινωνική νοημοσύνη (Social intelligence) 3. Καινοτόμα και προσαρμοστική σκέψη (Novel & adaptive thinking) 4. Διαπολιτισμικές ικανότητες (Cross cultural competencies) 5. Υπολογιστική σκέψη (Computational thinking) 6. Εγγραμματισμός στα νέα μέσα επικοινωνίας (New media literacy) 7. Διεπιστημονικότητα (Transdisciplinarity) 8. Δημιουργικό τρόπο σκέψης (Design mindset) 9. Διαχείριση γνωστικού φόρτου (Cognitive load management) 10. Εικονική συνεργασία (Virtual collaboration) Πηγή: Institute for the Future for the University of Phoenix Research Institute, Future Work Skills 2020, 2011,

81 1. Αντιληπτικότητα (Sense making) Τις τελευταίες δεκαετίες η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) επιχειρεί να αναπαραγάγει ή να προσομοιώσει με υπολογιστικές μηχανές τον ανθρώπινο νου. Ως αντιληπτικότητα ορίζεται η ικανότητα καθορισμού και κατανόησης των νοημάτων και των συναισθημάτων. Όλο και περισσότερο απαιτούνται αναπτυγμένες δεξιότητες ανάλυσης πληροφοριών, κριτικής σκέψης, λήψης αποφάσεων και κατανόησης νοημάτων και συναισθημάτων για την επίλυση προβλημάτων τα οποία δεν θα αντιμετωπίζονται από «έξυπνες» υπολογιστικές μηχανές.

82 2. Κοινωνική νοημοσύνη (Social intelligence) Κοινωνική νοημοσύνη είναι η ικανότητα διατήρησης παραγωγικών διαπροσωπικών σχέσεων με τους άλλους και με το κοινωνικό σύνολο. Αναφέρεται στην ικανότητα ενός ανθρώπου: α) να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του (αυτοεπίγνωση) β) να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του (αυτοδιαχείριση) γ) να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων (κοινωνική συνειδητοποίηση) δ) να διαχειρίζεται τα συναισθήματα των άλλων (διαχείριση σχέσεων)

83 3. Καινοτόμα και προσαρμοστική σκέψη (Novel and adaptive thinking) Προηγμένες δυνατότητες αναλυτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων με ζητούμενο τη διατύπωση καινοτόμων ιδεών.

84 4. Διαπολιτισμικές ικανότητες (Cross cultural competences) Ικανότητα εργασίας σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Ικανότητα επικοινωνίας όχι μόνο σε διαφορετικές γλώσσες αλλά και ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας. Αξιοποίηση της διαφορετικότητας (diversity).

85 5. Υπολογιστική σκέψη (Computational thinking) Ικανότητα μετατροπής μεγάλου όγκου δεδομένων σε αφαιρετικές αναπαραστάσεις με στόχο την κατανόηση και την εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση τα δεδομένα (data-based reasoning). Π.χ. στο μέλλον θα επιζητούνται στελέχη με γνώσεις χειρισμού όχι μόνο εφαρμογών διαχείρισης εργασιών γραφείου (Microsoft Office), αλλά και προγραμμάτων στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων και εργαλείων ποσοτικών αναλύσεων.

86 6. Εγγραμματισμός στα νέα μέσα επικοινωνίας (New media literacy) Ικανότητα κριτικής αξιολόγησης και δημιουργίας περιεχομένου για σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

87 Transdisciplinarity Hierarchy Source: Max-Neef, Manfred A. Foundations of Transdisciplinarity, Ecological Economics 53-1 (2005), pp Διεπιστημονικότητα (Transdisciplinarity) Ικανότητα κατανόησης εννοιών που προέρχονται από διαφορετικά θεματικά πεδία και επιστήμες. Π.χ. βιολόγοι που γνωρίζουν μαθηματικά και μαθηματικοί που γνωρίζουν βιολογία.

88 8. Δημιουργικός τρόπος σκέψης (Design mindset) Ικανότητα αναπαράστασης / υλοποίησης δράσεων και σχεδίασης διαδικασιών που απαιτούνται για την επίτευξη αποτελεσμάτων.

89 9. Διαχείριση γνωστικού φόρτου (Cognitive load management) Ικανότητα ελέγχου και κατανόησης πληθώρας πληροφοριών και νοημάτων. Information Processing Model Source: Atkinson, R.C. and Shiffrin, R.M. (1968). Human memory: A Proposed System and its Control Processes. In Spence, K.W. and Spence, J.T. The psychology of learning and motivation, (Volume 2). New York: Academic Press. pp

90 10. Εικονική συνεργασία (Virtual collaboration) Ικανότητα παραγωγικής συνεργασίας στο πλαίσιο εικονικών ομάδων εργασίας.

91 Δικτυακοί τόποι: Βιβλιογραφία (1/3) TARGETjobs UK, Careers and Employability Service, University of Kent, UK, Engineering Career Services, Iowa State University, College of Engineering, The Association of Graduate Recruiters, UK, Careers Centre, University of Leeds, UK, General Enterprising Tendency v2 Test, Project Management Institute, PMI, International Project Management Association, IPMA, Institute for the Future for the University of Phoenix Research Institute, Future Work Skills 2020, 2011,

92 Επιστημονικά άρθρα Τεχνικές αναφορές: Βιβιογραφία (2/3) H. Heijke, C. Meng & C. Ris, Fitting to the job: the role of generic and vocational competencies in adjustment and performance. Labour Economics 10 (2003) M. Humburg & R. van der Velden Skills and the graduate recruitment process: Evidence from two discrete choice experiments. Economics of Education Review 49 (2015) R. D. Arvey & J. E. Campion, The employment interview: a summary and review of recent research. Personnel Psychology 35 (1982) K. W.H. van Beek, C. C. Koopmans & B. M.S. van Praag, Shopping at the labour market: A real tale of fiction. European Economic Review 4 1 (1997) M. Teijeiro, P. Rungo & M. J. Freire, Graduate competencies and employability: The impact of matching firms needs and personal attainments. Economics of Education Review 34 (2013) R.G. Biesma, M. Pavlova, G.G. van Merode & W. Groot, Using conjoint analysis to estimate employers preferences for key competencies of master level Dutch graduates entering the public health field. Economics of Education Review 26 (2007)

93 Bibliography (3/3) Επιστημονικά άρθρα Τεχνικές αναφορές: W. Archer & J. Davison, Graduate Employability - The views of employers. The Council for Industry and Higher Education, London, C. Stoakes, Commercial Awareness 2015/16. Christopher Stoakes Ltd, S. Caird, General measure of Enterprising Tendency test. Department of Engineering and Innovation, The Open University, UK, PMI Competencies PMI's Project Management Competence Development Framework, PMCDF, PMI, ICB - IPMA Competence Baseline Version 3.0, A. Davies, D. Fidler & M. Gorbis, Future Work Skills Institute for the Future for the University of Phoenix Research Institute,

94 SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates FH Joanneum Gesellschaft mbh Lead Organisation Austria cramars società cooperativa sociale Italy Fundación Universidad Empresa Murcia Spain Technological Educational lnstitute of Thessaly Greece Aidlearn, Consultoria em Recursos Humanos Lda. Portugal Inova Consultancy ltd. United Kingdom MFG Medien- und Filmgesellschaft Germany World University Service-Austrian Committee Austria

95 SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates Project Number: AT01-KA This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates Project Number: 2014-1-AT01-KA202-000953 This project has been funded with support from the European Commission. This

Διαβάστε περισσότερα

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates Project Number: 2014-1-AT01-KA202-000953 This project has been funded with support from the European Commission. This

Διαβάστε περισσότερα

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates Project Number: 2014-1-AT01-KA202-000953 This project has been funded with support from the European Commission. This

Διαβάστε περισσότερα

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates Project Number: 2014-1-AT01-KA202-000953 This project has been funded with support from the European Commission. This

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 1 - Διαχείριση του εαυτού μου και ηγεσία άλλων This project has been funded with support from the European Commission. This

Διαβάστε περισσότερα

Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems

Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems Κωνσταντίνος Κλουδάς Managing Director, Enoros Consulting Ltd This project has been funded

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2 Αύξηση αναγνωσιµότητας -Πώς το κάνεις; Όνομα Διεξάγων εδώ This project has been funded with support from the

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας [Όνομα διεξάγων εδώ] This project has been funded with

Διαβάστε περισσότερα

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Prepared by University Paderborn 30/11/2015 Project name: Project acronym: Project number:

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 Αύξηση αναγνωρισιµότητας -Πώς ξέρεις ότι δουλεύει; This project has been funded with support from the European

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ H δημιουργία εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024

REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024 REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024 REPORT OF PILOT TEST BEDS Project LLP-LDV-TOI-12-AT-0015 Συντονιστής έργου: Schulungszentrum Fohnsdorf Εταίροι: University of Gothenburg Municipality of Tjörns MMC

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 Αύξηση αναγνωρισιµότητας -Τι είναι; Όνομα Διεξάγων εδώ This project has been funded with support from the European

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Ποια είναι η «δημόσια εικόνα» της; Οπωσδήποτε δεν είναι πάντοτε μια έννοια «θετικά φορτισμένη» τουλάχιστον στη

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre!

Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre! Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre! This project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible

Διαβάστε περισσότερα

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη Goce Delchev University Shtip MathDebate Οδηγός για τον χρήστη MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018)

Διαβάστε περισσότερα

Το Μοντέλο του IENE5 για το MOOC

Το Μοντέλο του IENE5 για το MOOC ERASMUS+ Programme Key Action 2: Strategic partnership Agreement number 2015-1-UK01-KA202-013466 ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία

Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία Όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο για πρώτη φορά με την άμεση πράξη της αναζήτησης και εξεύρεσης εργασίας, πρέπει, ουσιαστικά, να εντοπίσει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση

Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση Κεφάλαιο 5.2A Co-funded by the European Union Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση This project has been funded with support from the European Commission.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 9 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Εμπειρογνώμονας διαχείρισης πελατών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικευμένος υπάλληλος ψηφιακού μετασχηματισμού (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας (ΕΠ) ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες προκλήσεις

Σύγχρονες προκλήσεις Σύγχρονες προκλήσεις Οι σημερινοί μαθητές και φοιτητές προετοιμάζονται για να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί Να

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Οδηγός χρήσης για εταιρείες και άλλους οργανισµούς Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών θέτει αναγνωρισµένα διεθνή στάνταρ για τη µέτρηση και σύγκριση γλωσσικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείρηση Χρόνου. Soft Skills Training for Women in Construction

Διαχείρηση Χρόνου. Soft Skills Training for Women in Construction Διαχείρηση Χρόνου Soft Skills Training for Women in Construction Στόχοι Μαθήματος Η έννοια του χρόνου και οι κοινές παρανοήσεις Η σχέση με τον εαυτό σας, τους στόχους σας και τη διαχείρισή του χρόνου σας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV)

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) Στόχοι του Σεμιναρίου Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε: Τα χαρακτηριστικά ενός Βιογραφικού Σημειώματος Τι περιέχει και πως συντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN Η ενίσχυση της διαπολιτισμικής μάθησης στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version Οι Συμβουλές Δράσης EILEEN ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο αυτό ( ES01-KA ) συγγραφέα, και η Επιτροπή δεν μπορεί να. θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση. περιέχονται σε αυτήν.

Το έργο αυτό ( ES01-KA ) συγγραφέα, και η Επιτροπή δεν μπορεί να. θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση. περιέχονται σε αυτήν. 2015 Δραστηριότητα 1. Έκθεση του State of the Art σχετικά με υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής για τους μετανάστες: ανάλυση πλαισίου, ανάγκες και συστάσεις ΠΕΡΙΛΗΨΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 3 Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και προβλέψεις This project has been funded with support from the European Commission. This publication

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικός σε θέματα ψηφιακής διανοητικής ιδιοκτησίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικός σε θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ 2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λουσάντα, Πορτογαλία 3. Οι σκέψεις ενός εκπαιδευτή για

Διαβάστε περισσότερα

«Skills for Jobs» Νοέμβριος Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού

«Skills for Jobs» Νοέμβριος Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού «Skills for Jobs» Νοέμβριος 2016 Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού Ιστορική αναδρομή Δεκαετία 1980 Συμπεριφορά Πρωτοβουλία Αξιοπιστία Δεκαετία 1990 Βασικές γνώσεις Τεχνικές γνώσεις Κοινωνικές δεξιότητες Δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες& Γνώσεις. Για την Αγορά Εργασίας. Σοφία Ασωνίτου 22/6/2012 1

Δεξιότητες& Γνώσεις. Για την Αγορά Εργασίας. Σοφία Ασωνίτου 22/6/2012 1 Δεξιότητες& Γνώσεις Για την Αγορά Εργασίας Σοφία Ασωνίτου 22/6/2012 1 Περιεχόμενα Παρουσίασης Έρευνα σε ελληνικές επιχειρήσεις για την αγορά εργασίας Έρευνασε4 ευρωπαϊκάκράτηγιατηναγορά εργασίας Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων

Πλαίσιο Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων MENTEE Mentoring, Networking and Training for European Entrepreneurs Proj.no: 2014-1-PL01-KA202-003383 Πλαίσιο Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων Μάιος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 2 Πλαίσιο Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων...

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες Στελέχωσης & Ανάπτυξης στον Όμιλο ΟΤΕ

Ευκαιρίες Στελέχωσης & Ανάπτυξης στον Όμιλο ΟΤΕ Ευκαιρίες Στελέχωσης & Ανάπτυξης στον Όμιλο ΟΤΕ Μαϊος 2015 Νταίζη Θεοδώρου Recruitment & HR Development Senior Manager OTE COSMOTE Human Resources Division 1 Προφίλ εταιρείας Όμιλος OTE Ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των Ικανοτή των

Περιγραφή των Ικανοτή των Περιγραφή των Ικανοτή των * Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν

Διαβάστε περισσότερα

SELF DIAGNOSTIC TOOL (EL)

SELF DIAGNOSTIC TOOL (EL) SELF DIAGNOSTIC TOOL (EL) WOMEN IN - Telework for life-work reconciliation in EU: promoting women participation and mobility, ref. 2011-1-ES1-LEO05-36491. This project has been funded with support from

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Γουρνάκης Δ. Παναγιώτης (Α.Μ.: 5268) Επιβλέπων Καθηγητής: Καθηγητής Μ. Χαλικιάς Α.Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων νοείται το σύνολο των ενεργειών, στρατηγικών

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece)

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση. Εκπομπές GHG και περιβαλλοντικές επιδράσεις. Περιβαλλοντική διαχείριση & βιωσιμότητα

Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση. Εκπομπές GHG και περιβαλλοντικές επιδράσεις. Περιβαλλοντική διαχείριση & βιωσιμότητα Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση 505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP Περιβαλλοντική διαχείριση & βιωσιμότητα Εκπομπές GHG και περιβαλλοντικές επιδράσεις Μηχανισμός υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης

Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Προώθηση Καινοτόμων και Επιχειρηματικών Περιφερειών της Ευρώπης Grundtvig Multilateral LLP Ref. n. 540477-LLP-1-2013-1-IE-Grundtvig-GMP Έκθεση FIERE (Παραδοτέο 6.6) Πακέτο Εργασίας 6: ΔΙΑΧΥΣΗ Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Προφίλ απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων του υπεύθυνου ποιότητας και των εκπαιδευτών σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό IDEC Α.Ε. 25.09.2013

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Νομικός (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Νομικός (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2018 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός αναφοράς Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανία 4.0 (Industry 4.0) Δεξιότητες Προσωπικού. Βιβή Τσούτσα. Λέκτορας ΤΕΙ Θεσσαλίας Τμήμα Λογ/κής & Χρημ/κής

Βιομηχανία 4.0 (Industry 4.0) Δεξιότητες Προσωπικού. Βιβή Τσούτσα. Λέκτορας ΤΕΙ Θεσσαλίας Τμήμα Λογ/κής & Χρημ/κής Βιομηχανία 4.0 (Industry 4.0) Δεξιότητες Προσωπικού Βιβή Τσούτσα Λέκτορας ΤΕΙ Θεσσαλίας Τμήμα Λογ/κής & Χρημ/κής Εισαγωγή Η Βιομηχανία 4 είναι η τάση για αλλαγή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία,

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 4: Συνεργασία Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός 1. Πώς να χτίσετε και να διατηρήσετε μια αποτελεσματική ομάδα Σε αυτό πρόγραμμα, εντός

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Η ταυτότητα των Κοινωνικώς Επιχειρούντων/ Συλλογική Δράση

Η ταυτότητα των Κοινωνικώς Επιχειρούντων/ Συλλογική Δράση Η ταυτότητα των Κοινωνικώς Επιχειρούντων/ Συλλογική Δράση 14.06.2016 4ο Μονοπάτι Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Σοφία Μακρή Εργαστήρι για την επαγγελματική ζωή αέλια εργαστήρι για την επαγγελματική ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Βρες τα μοτίβα Επίπεδο 1

Βρες τα μοτίβα Επίπεδο 1 31/03/2012 Βρες τα μοτίβα Επίπεδο 1 Συμπληρώστε τα κενά με τα κατάλληλα σχήματα ώστε να παραχθεί ένα μοτίβο. Μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αναπαράγετε το μοτιβο; Ποιες ενέργειες είναι διαθέσιμες? Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Ηγετική Ικανότητα & Παροχή Κινήτρων. Soft Skills Training for Women in Construction

Αποτελεσματική Ηγετική Ικανότητα & Παροχή Κινήτρων. Soft Skills Training for Women in Construction Αποτελεσματική Ηγετική Ικανότητα & Παροχή Κινήτρων Soft Skills Training for Women in Construction Στόχοι Μαθήματος Οι μύθοι & τα γεγονότα γύρω από την Ηγετική ικανότητα Διοίκηση vs Ηγεσία (είναι διαφορετικά;)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΝΩΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (INOV) Ζ ΚΥΚΛΟΣ To Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates

SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates SALE Social Media Training to Combat Unemployment Among Higher Education Graduates Project Number: 2014-1-AT01-KA202-000953 This project has been funded with support from the European Commission. This

Διαβάστε περισσότερα

Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού.

Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού. Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού. Διαρκεί 10-15 λεπτά αλλά μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την κατεύθυνση της καριέρας του υποψηφίου. Στόχος του εργοδότη

Διαβάστε περισσότερα

505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP

505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP Δημιουργήστε τη δική σας Αγροτική Επιχείρηση 505690-LLP-1-2009-1-IT-KA3-KA3MP Μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων - Απ' ευθείας πώληση από το αγρόκτημα Περιπτώσεις απ' ευθείας πώλησης Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΙΟΝ 2: Εσωτερική Εκπαίδευση

ΠΡΟΙΟΝ 2: Εσωτερική Εκπαίδευση Career Management Skills - A New 'Literacy' for Sustainable Employment Project Ref. No. 2016-1-UK01- KA204-024334 ΠΡΟΙΟΝ 2: Εσωτερική Εκπαίδευση Το πρόγραµµα έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αναφοράς e-artined για την Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης μέσω των Τεχνών

Οδηγός αναφοράς e-artined για την Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης μέσω των Τεχνών Οδηγός αναφοράς e-artined για την Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης μέσω των Τεχνών "The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents

Διαβάστε περισσότερα

CONTENTS. 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe. 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe

CONTENTS. 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe. 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe CONTENTS 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe 4. Εκδηλώσεις NG Europe 2017-1-PT01-KA204-035759 This project

Διαβάστε περισσότερα

I.C.B.S. METAΠTYXIAKO TMHMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: DMS ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΜΕΡΟΣ Α (70% του βαθµού)

I.C.B.S. METAΠTYXIAKO TMHMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: DMS ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΜΕΡΟΣ Α (70% του βαθµού) I.C.B.S. METAΠTYXIAKO TMHMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: DMS ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Α (70% του βαθµού) Ετοιµάστε µια αναφορά προς τη διοίκηση, µε µέγιστο αριθµό λέξεων 3000 (+/- %), χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Ηγεσία. Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηγεσία Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης

H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΜΠΔ, ΜΑΘΗΜΑ Σ.Υ.Α. H αξιολόγηση στην καρδιά της εκπαίδευσης Πρόσφατες παρατηρήσεις από δύο γραπτές εργασίες στο φροντιστήριο Σ.Υ.Α. 2011 Συνεργάτης Μαθήματος: Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

NetQues Έκθεση για το Έργο Εκπαίδευση των Λογοθεραπευτών στην Ευρώπη Ενωμένοι μέσα στην Διαφορετικότα

NetQues Έκθεση για το Έργο Εκπαίδευση των Λογοθεραπευτών στην Ευρώπη Ενωμένοι μέσα στην Διαφορετικότα NetQues Έκθεση για το Έργο Εκπαίδευση των Λογοθεραπευτών στην Ευρώπη Ενωμένοι μέσα στην Διαφορετικότα Δίκτυο για τους Κανόνες Εναρμόνισης & Ποιότητας των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης για Λογοθεραπευτές στην

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός Θα εξετάσουμε θα βασικά στοιχεία της ηγεσίας μέσω ενδυνάμωσης και αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός έργου (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2020

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Ειδικός έργου (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2020 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός αναφοράς Προθεσμία υποβολής αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Τίτλος θέσης Υπεύθυνος έρευνας Κωδικός αναφοράς EF-TA-18-04 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος 2f ( 1 ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 7 Διάρκεια αρχικής σύμβασης 5 έτη

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων 1. Το Πλαίσιο Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) Το Πλαίσιο Προσόντων του ΕΧΑΕ, γνωστό και ως Πλαίσιο της Μπολόνια, έχει ως στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διοίκηση Επιχειρήσεων 10 η Εισήγηση Δημιουργικότητα - Καινοτομία 1 1.Εισαγωγή στη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία 2.Δημιουργικό Μάνατζμεντ 3.Καινοτομικό μάνατζμεντ 4.Παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας 2 Δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός Τύπος σύμβασης Κωδικός αναφοράς Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν στις χώρες των εταίρων

Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν στις χώρες των εταίρων Perception, Attitude, Movement Identity Needs Action (PAM-INA) - 502077-LLP-1-2009-1-DE-COMENIUS-CMP WP3 Ανάλυση Σχολικών Προγραμμάτων Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η αφορμή ( 1 ) Ήρθε η ώρα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Η μια δεν ήξερε να βάλει το στικάκι στη θύρα, ενώ ο άλλος παιδευόταν να ανοίξει την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Συγγραφή: Νατάσα Καζαντζίδου Κύριος εταίρος: IDEC SA Για το έργο ECVET Permit Αριθμός Συμφωνίας: 2014-1- CY01- KA202-000276 The project ECVET Permit has been funded with the support

Διαβάστε περισσότερα

EcoMentor Project No: PL01-KA

EcoMentor Project No: PL01-KA EcoMentor Project No: 2016-1-PL01-KA202-026809 Πρότυπο επαγγελματικών ικανοτήτων για τους μέντορες στον τομέα της οικολογικής βιομηχανίας (αρχική έκδοση) 1 Τίτλος Εγγράφου: Αριθμός Πνευματικού Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ACUMEN O2 <Εσωτερική εκπαίδευση>

ACUMEN O2 <Εσωτερική εκπαίδευση> Career Management Skills - A New 'Literacy' for Sustainable Employment Project Ref. No. 2016-1-UK01- KA204-024334 ACUMEN O2 Το πρόγραµµα έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Βοηθός διοικητικός υπάλληλος (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AST 3

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Βοηθός διοικητικός υπάλληλος (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AST 3 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Βοηθός διοικητικός υπάλληλος (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AST 3 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος Κωδικός VEXT/18/316/AST

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκουσα: Χαρίκλεια Τσαλαπάτα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΗΜΜΥ 420 htsalapa@inf.uth.gr (e-ce.uth.gr) 1 Εκπαιδευτικό υλικό μαθήματος Ιστοσελίδα: http://eclass.uth.gr/eclass/courses/mhx330/

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Διαδικασία λήψεως αποφάσεων Δεδομένα - πληροφορίες και managers Πληροφοριακά συσυστήματα και οργανισμοί Λάθη και επιλογές κατα τη λήψη αποφάσεων 1 1 Είδη αποφάσεων - προβληµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Προσωπικότητα: Τα ιδιαίτερα και σχετικά σταθερά πρότυπα συμπεριφοράς, σκέψης και συναισθηματικής έκφρασης που παρουσιάζουν τα άτομα

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων

Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων 15 Μέθοδοι Εντοπισμού Κινδύνων Συνεντεύξεις (Interviews) Ομαδική παραγωγή Ιδεών (Brainstorming) Κατάλογοι Κινδύνων (Checklists) Δομή Ανάλυσης Κινδύνων (Risk Breakdown Structure) Ανάλυση υποθέσεων (What

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2018 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 9 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας (ΕΠ) ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Εισαγωγή στη Διδακτική - Η Θεωρία Gagne ως Διδακτική Στρατηγική Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ / Ε5 ΦΕΚ 764/ ) και λειτουργεί

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ / Ε5 ΦΕΚ 764/ ) και λειτουργεί Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ. 39480/ Ε5 ΦΕΚ 764/ 3-4-2013) και λειτουργεί βάσει του Ν. 3685/16.07.2008/ΦΕΚ 148 τ.α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» 1. Ποια από τις παρακάτω αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση που χαρακτηρίζει το σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον; α) Ομοιομορφία προϊόντων και υπηρεσιών. β)

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU

EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU Ενημερωτική Ημερίδα 18/10/2018 Αθήνα, Ελλάδα THIS PROJECT HAS BEEN FUNDED WITH SUPPORT FROM THE EUROPEAN COMMISSION UNDER THE ERASMUS+ PROGRAMME. THIS PUBLICATION

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αναφοράς e-artined για τη Διδασκαλία Σχολικών Γνωστικών Αντικειμένων μέσω του Χορού

Οδηγός αναφοράς e-artined για τη Διδασκαλία Σχολικών Γνωστικών Αντικειμένων μέσω του Χορού Οδηγός αναφοράς e-artined για τη Διδασκαλία Σχολικών Γνωστικών Αντικειμένων μέσω του Χορού "The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Επαγγελµατικές υνατότητες Αποφοίτων Τµήµατος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής» Τετάρτη 20

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα