M-CARE. Εισαγωγή στο πρόγραμμα σπουδών M-CARE

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "M-CARE. Εισαγωγή στο πρόγραμμα σπουδών M-CARE"

Transcript

1 M-CARE Εξειδικευμένη εκπαίδευση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων ατόμων Εισαγωγή στο πρόγραμμα σπουδών M-CARE Αριθμός WP Τίτλος WP Κατάσταση Έκδοση WP3 Πρόγραμμα σπουδών Τελικό V9-EN Έναρξη έργου 01/01/2014 Διάρκεια έργου Συγγραφείς 24 μήνες EVBB, PHOENIXKM, INTERPROJECTS Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το M-CARE επισκεφθείτε: Την ιστοσελίδα του προγράμματος ( Τη σελίδα μας στο Facebook (facebook.com/mcareproj); Τη σελίδα μας στο Twitter (twitter.com/mcareproject). Το έργο αυτό (M-Care LLP TR-LEONARDO-LMP) συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (LLP). Αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει μόνο τις απόψεις των συντακτών του, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

2 Περιεχόμενα M-CARE... 1 Εισαγωγή στο πρόγραμμα σπουδών M-CARE Ορισμός της έννοιας «πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο του προγράμματος M-CARE» Στόχοι του προγράμματος σπουδών M-CARE Ομάδες στόχοι Αναγνώριση και επικύρωση των δεξιοτήτων: EQF και ECVET EQF Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων EQF και NQFs Γιατί είναι σημαντική η αναφορά στα EQF και NQF Η κοινοπραξία του M-CARE στη διαδρομή του ECVET Επισκόπηση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εφαρμογή του ECVET Σηματοδότηση ανάληψης υποχρεώσεων (όρος 3) Ενότητες εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων (όρος 11) Δημιουργία / αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων (όρος 12) Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προτύπων κινητικότητας (όρος 15) Αναγνώριση και Κινητικότητα των ΕΠΦ του M-Care στην Ευρώπη Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος: Ορισμός του «Τμήματος» Ορισμός της «Ενότητας» Ο ΕΠΦ ως επάγγελμα Επαγγέλματα αναφοράς για ΕΠΦ Μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης Εκπαίδευση M-CARE βήμα προς βήμα Κεντρική ιδέα του M-Care: Σπονδυλωτή μάθηση μέσω φορητών συσκευών Εκπαίδευση μέσω φορητών συσκευών Δεν γίνεται από μόνη της! Στοιχεία παιχνιδοποίησης στην εφαρμογή M-CARE Στόχοι της παιχνιδοποίησης Οριοθέτηση των συμπεριφορών Περιγραφή των «παιχτών» Κύκλοι δραστηριότητας Ενσωμάτωση του στοιχείου της διασκέδασης Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

3 Συλλογή πόντων και κονκάρδων Παράρτημα Παράρτημα Παράρτημα Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

4 1. Ορισμός της έννοιας «πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο του προγράμματος M-CARE» Ο όρος αναφέρεται στο αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων και το περιεχόμενο που διδάσκεται σε ένα σχολείο ή σε ένα συγκεκριμένο μάθημα ή πρόγραμμα. Το πρόγραμμα σπουδών συνδέεται με τις γνώσεις και δεξιότητες που οι μαθητές αναμένεται να μάθουν και περιλαμβάνει πρότυπα εκμάθησης, μαθησιακούς στόχους και αποτελέσματα, καθώς και μεθόδους και συμβουλές για το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. ( ) Σύμφωνα με τις αρχές του ECVET, το πρόγραμμα σπουδών Μ-CARE λειτουργεί με γνώμονα το μαθησιακό αποτέλεσμα Στόχοι του προγράμματος σπουδών M-CARE Αυτό το πρόγραμμα σπουδών έχει ως στόχο να βελτιώσει την καθημερινή εργασία και τις επιδόσεις στην παροχή προσωπικής φροντίδας για τα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους. Έχει συνταχθεί με βάση την εμπειρία των εταίρων του έργου. Ξεκίνησε με μια έρευνα με πάνω από 600 ερωτηματολόγια, ζητώντας από τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους προσωπικούς τους φροντιστές και τους αρμόδιους φορείς να προσδιορίσουν τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ένας επαγγελματίας προσωπικός φροντιστής (ΕΠΦ), ποιες διαδικασίες θα πρέπει να είναι σε θέση να διεκπεραιώσει και για ποια ζητήματα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις. Η προσέγγιση της συγγραφής αποφασίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας ICF. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

5 Εργασίες και δεξιότητες ΕΠΦ κατά ICF Ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας Φυσιολογικές ανάγκες Δεξιότητες επικοινωνίας Δράσεις β επιπέδου Πολιτική Πρώτες βοήθειες και κίνδυνοι Δράσεις α επιπέδου Περιβάλλον Υγιεινή Κοινωνική ένταξη Κινητικότητα Ψυχολογική υποστήριξη Δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο Εικόνα 1: Ακολουθώντας του κανόνες της Διεθνούς Ταξινόμησης της λειτουργικότητας Η Διεθνής Ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας, γνωστή ως ICF, είναι ταξινόμηση των τομέων σχετικών με την υγεία. Δεδομένου ότι η λειτουργικότητα και η αναπηρία εκδηλώνονται σε ένα πλαίσιο, το ICF λαμβάνει υπόψη μια λίστα περιβαλλοντικών παραγόντων. Για να οριστεί τα πλαίσιο για τα μαθήματα παροχής προσωπικής φροντίδας, ορίστηκε μια ομάδα δευτερευόντων εργασιών που αντιστοιχούν στους περιβαλλοντικούς παράγοντες του ICF. Ένας ΕΠΦ πρέπει να είναι σε θέση να επιτελέσει αυτές τις εργασίες με ικανοποιητικό τρόπο, ώστε να υποστηρίξει ένα άτομο με αναπηρίες. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει οδηγίες, περιεχόμενο και εργαλεία για τον εκπαιδευτή των ΕΠΦ, καθώς και υλικό για τον (εν δυνάμει) ΕΠΦ. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι η ικανότητα των ΕΠΦ να υποστηρίξουν τους πελάτες τους με εμφατικό και κατάλληλο τρόπο. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

6 1.2. Ομάδες στόχοι Η βασική ιδέα του προγράμματος M-Care είναι να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα χαμηλής εξειδίκευσης ή/και ανέργους να απασχοληθούν ως ΕΠΦ. Αυτό δημιουργεί δύο προκλήσεις: 1. Τα άτομα χαμηλής εξειδίκευσης χρειάζονται ειδική εκπαιδευτική προσέγγιση. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο πρέπει να προετοιμαστεί και να γραφτεί με ένα απλό και εύκολο στην κατανόηση τρόπο. 2. Μια καλή επιλογή για το βασικό περιεχόμενο πρέπει να γίνει, ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στα στάνταρντ της παροχής φροντίδας για άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους. Μια ακόμα ομάδα στόχος είναι οι έμπειροι ΕΠΦ ή οι ΕΠΦ που θέλουν να λάβουν επιπλέον πληροφορίες, π.χ. σε τεχνικά θέματα, νέες υποστηρικτικές τεχνολογίες, κ.α. Η τρίτη ομάδα στόχος είναι οι ίδιοι οι αποδέκτες της φροντίδας (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία), που θέλουν να είναι σίγουροι ότι ο φροντιστής τους γνωρίζει τις απαραίτητες διαδικασίες. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

7 2. Αναγνώριση και επικύρωση των δεξιοτήτων: EQF και ECVET Το να μάθει κανείς πώς να φροντίζει ένα άτομο με αναπηρία ή ένα ηλικιωμένο άτομο αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για έναν επαγγελματία προσωπικό φροντιστή. Ειδικά για την ομάδα στόχο των ανειδίκευτων ατόμων θα είναι η αφετηρία μιας προσωπικής καριέρας. Για να γίνει η εκμάθηση ένα μέρος ενός ευρύτερου συστήματος και όχι μια μεμονωμένη πράξη, έχει συσταθεί μια σειρά ευρωπαϊκών εργαλείων για την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως το EQF και το ECVET. Στο Μ-CARE το περιεχόμενο της κατάρτισης EQF και ECVET έχει αξιοποιηθεί, όπως φαίνεται στο Παράρτημα EQF Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων Το EQF είναι ένα εργαλείο μετάφρασης που βοηθά την επικοινωνία και τη σύγκριση μεταξύ των συστημάτων επαγγελματικών προσόντων στην Ευρώπη. Τα οκτώ κοινά ευρωπαϊκά επίπεδα αναφοράς περιγράφονται σε σχέση με τα μαθησιακά αποτελέσματα: γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Αυτό επιτρέπει τα εθνικά συστήματα επαγγελματικών προσόντων (NQFs) να συνδέονται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά: ( ). Το M-CARE αφορά το επίπεδο 2 του EQF. Το «Επίπεδο 2» ορίζεται ως εξής: Το άτομο να έχει στην κατοχή του τις ικανότητες για την επαγγελματική ικανοποίηση των βασικών απαιτήσεων μέσα σε ένα σαφές και σταθερό πεδίο σπουδής ή εργασίας. Η εκπλήρωση των καθηκόντων πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό υπό εποπτεία. Γνώση - βασικές αντικειμενικές γνώσεις ενός πεδίου εργασίας ή σπουδής Δεξιότητες - βασικές γνωστικές και πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται για την αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών με σκοπό την εκτέλεση εργασιών και την επίλυση συνήθων προβλημάτων με τη χρήση απλών κανόνων και εργαλείων Αρμοδιότητα - να εργάζεται υπό εποπτεία και με σαφείς δομές, με κάποια αυτονομία. Πολύ πιο σημαντικό από το επίπεδο είναι η εμπειρία για την επίτευξη των επαγγελματικών στόχων, λαμβάνοντας μέρος σε μια μαθησιακή δραστηριότητα, ώστε να έχει κανείς την ευκαιρία να λάβει μια κατευθυντήρια γραμμή για το δικό του επαγγελματικό μέλλον και να δει τι αξία έχει η παρακολούθηση μαθημάτων EQF και NQFs Αν το EQF είναι ένα εργαλείο μετάφρασης για τα Ευρωπαϊκά Πλαίσια Επαγγελματικών Προσόντων, τα Εθνικά Πλαίσια (NQF) είναι οι κανόνες που μεταβιβάζονται, προσαρμοσμένοι στα εθνικά συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης. Όλες οι χώρες του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των NQFs. Κοινή για όλα τα εθνικά πλαίσια προσόντων, είναι η περιγραφή για Γνώσεις και Δεξιότητες. Η διαφορά είναι στους ορισμούς του τι περιγράφεται ως «Αρμοδιότητες». Ενώ Ελλάδα όλοι οι διαφορετικοί τίτλοι περιλαμβάνονται σε μία περιγραφή και διακρίνονται οι γνώσεις, οι δεξιότητες, η υπευθυνότητα και η αυτονομία, στη Βουλγαρία η «αρμοδιότητα» διακρίνεται σε 4 διαφορετικά πεδία: «Αυτονομία και Ευθύνη», «Μαθησιακές ικανότητες», «Επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες» και «επαγγελματική επάρκεια». Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

8 Ανεξάρτητα από αυτές τις διαφοροποιήσεις, οι απαιτήσεις για την επίτευξη ενός ορισμένου επίπεδου είναι πολύ κοντινές και συγκρίσιμες. Αυτή είναι μια σημαντική προϋπόθεση για τα μαθησιακά αποτελέσματα του Μ-Care Γιατί είναι σημαντική η αναφορά στα EQF και NQF Τα EQF και NQF δίνουν πληροφορίες σχετικά με το βαθμό της γνώσης και της αυτονομίας που έχει ένα άτομο και αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο με αναπηρία να επιλέξει έναν ΕΠΦ (βλέπε Παράρτημα 2). Για να εξασφαλιστεί αυτή την πληροφορία υπάρχουν χρήσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως το Europass, EQF και ECVET - και ιδίως στο πλαίσιο της λεγόμενης «εργαλειοθήκης ECVET». Μέσα σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσπαθούμε να περιγράψουμε πολύ λεπτομερώς και ολοκληρωμένα τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που ένας συμμετέχων μπορεί να επιτύχει, όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και αφού περάσει τη διαδικασία αξιολόγησης του Μ-Care (τα λεγόμενα κουίζ). Η περιγραφή των μαθησιακών αποτελεσμάτων είναι ένα σημαντικό βήμα για να αξιοποιήσουν οι ΕΠΦ τα επιτεύγματά τους στην πράξη ή σε ένα επόμενο βήμα στη διαδικασία της δια βίου μάθησης. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της μάθησης μέσω φορητών συσκευών Μ-CARE υπάρχουν δείκτες για την εκτίμηση και την αναγνώριση του «βάρους» των μονάδων μάθησης και την αξία των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Παρ 'όλα αυτά, είναι πολύ χρήσιμο, να γνωρίζει κανείς τι είναι το ECVET και πως μπορεί να τον/την βοηθήσει να οικοδομήσει μια προσωπική καριέρα Η κοινοπραξία του M-CARE στη διαδρομή του ECVET Για την απονομή πόντων ECVET και για να αναγνωριστούν τα μαθησιακά αποτελέσματα ως τμήμα ενός αναγνωρισμένου επαγγέλματος, πρέπει να ακολουθηθούν αρκετά βήματα, συμπληρωμένα και επικυρωμένα. Το CEDEFOP δίνει μια επισκόπηση στην έκθεση «Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ECVET» (Λουξεμβούργο 2012, σ.12) και παρουσιάζει 15 όρους, που απευθύνονται σε πολύ διαφορετικούς εταίρους. Η εικόνα δείχνει, ότι η κοινοπραξία Μ-Care είναι σε θέση να εκπληρώσει μόνο 4 από αυτούς - αλλά μπορεί να αποδειχθεί, ότι η προσέγγιση ECVET είναι δυνατή και ότι η εν λόγω πρακτική μπορεί να ακολουθηθεί: Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

9 Λογική και στόχοι Επιχειρηματολογία Εθνικά πλαίσια προσόντων Προστιθέμενη αξία Κατανόηση προσόντων Προσέγγιση μαθησιακών αποτελεσμάτων Ανάληψη υποχρεώσεων Επικοινωνία και Πληροφορία Ενδιαφέρον & υποστήριξη Νομικό πλαίσιο Αρμοδιότητες φορέων ΚΕΚ Ανάληψη δέσμευσης Προϋποθέσεις Ανάπτυξη ικανοτήτων εξασφάλιση μεταφοράς μαθησιακών αποτελεσμάτων Ενότητες μαθησιακών αποτελεσμάτων Αξιολόγηση μαθησιακών αποτελεσμάτων Αναγνώριση και επικύρωση μαθησιακών αποτελεσμάτων Συμφωνία στα χαρακτηριστικά της κινητικότητας Κατανομή πόρων Διασυνοριακή συνεργασία Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προτύπων κινητικότητας Εικόνα 2: Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ECVET 2.5. Επισκόπηση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εφαρμογή του ECVET Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ECVET σε σχέση με το Μ-CARE Σηματοδότηση ανάληψης υποχρεώσεων (όρος 3) Οι εταίροι του M-CARE έχουν δεσμευθεί να διασφαλίσουν υψηλής ποιότητας συνεισφορά στα μαθήματα μέσω φορητών συσκευών για ΕΠΦ, τα οποία έχουν πρακτικό προσανατολισμό, ενώ περιλαμβάνουν επίσης σύνθετες ενότητες μάθησης που οδηγούν σε κατανοητά και χρήσιμα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι ομάδες-στόχοι είναι καλά προετοιμασμένες για τη χρήση αυτού του προγράμματος κατάρτισης, καθώς και την επαγγελματική ποιότητα. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

10 Ενότητες εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων (όρος 11) Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο έχει οργανωθεί σε θεματικές ενότητες που σηματοδοτούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αρμοδιότητες που θα αποκτηθούν Δημιουργία / αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων (όρος 12) Κάθε ενότητα περιλαμβάνει ένα κουίζ (αυτό-)αξιολόγησης με σκοπό να εξεταστεί αν ο συμμετέχων έχει κατανοήσει σωστά την εργασία που σχετίζεται με την καθημερινή εργασία του ΕΠΦ Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προτύπων κινητικότητας (όρος 15) Το Μ-CARE περιλαμβάνει μια μικτή προσέγγιση, με μαθήματα πρόσωπο-με-πρόσωπο, μάθηση στον χώρο εργασίας και με συνεχή στήριξη μέσω κινητής μάθησης. Το μάθημα χωρίζεται σε 14 ενότητες και κάθε ενότητα περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό τμημάτων. Η περιγραφή κάθε τμήματος παρέχει τον αριθμό των ωρών, που θα έχει ένας μέσος εκπαιδευόμενος ως «φόρτο εργασίας». Επιπλέον, παρέχεται ο αριθμός πόντων ECVET για να δείξει την ώρα και την μαθησιακή δραστηριότητα που απαιτείται στο πλαίσιο μιας επίσημα αναγνωρισμένης πορείας. Η περιγραφή κάθε τμήματος παρέχει επίσης πληροφορίες για τον τίτλο, τους μαθησιακούς στόχους και το περιεχόμενο. Στα πιλοτικά εισήχθησαν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως το EUROPASS, η εργαλειοθήκη ECVET και η περιγραφή των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και έγιναν μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος M-Care. Με αυτόν τον τρόπο οι δεξιότητες που αποκτούνται μέσω του προγράμματος M-Care μπορούν να προστεθούν λ.χ. στο Europass Αναγνώριση και Κινητικότητα των ΕΠΦ του M-Care στην Ευρώπη Το έργο πέτυχε μέσα σε δύο χρόνια την αναγνώριση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ΕΠΦ, που θα τους δώσει την ευκαιρία για κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, επίσης, κάθε εκπαιδευτικός οργανισμός θα πρέπει να εκδίδει πιστοποιητικά για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι πέρασαν με επιτυχία την τελική αξιολόγηση. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

11 3. Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος: Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος M-CARE χωρίζεται σε ενότητες και τμήματα (βλ. Παράρτημα 3). Το παράρτημα παρέχει περίληψη των ενοτήτων, την προτεινόμενη διάρκεια διδασκαλίας και τις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει κανείς για να παρακολουθήσει την εν λόγω ενότητα Ορισμός του «Τμήματος» Ως τμήμα μαθησιακών αποτελεσμάτων ορίζεται μία συνιστώσα του επαγγελματικού προσόντος, που αποτελείται από ένα συνεκτικό σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που μπορούν να αξιολογηθούν και να επικυρωθούν Ορισμός της «Ενότητας» Οι ενότητες είναι μια συνεκτική δέσμη μαθησιακών ενοτήτων που συνδέονται μεταξύ τους κάτω από ένα κοινό θέμα. Επιτρέπουν στους μαθητές να επιλέγουν πότε και με ποια σειρά θα ολοκληρώσουν ένα ορισμένο θέμα, ώστε να ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές τους ανάγκες. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει κανείς τις ενότητες γραμμικά, αλλά μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε ενότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα και συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη να έχει ολοκληρωθεί κάποια άλλη προηγουμένως. Όλες οι ενότητες μαζί δίνουν ένα δείγμα του επαγγελματία, που ονομάζεται "Προσωπικός Φροντιστής". Ο εν λόγω επαγγελματίας καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων που χρειάζονται φροντίδα, σύμφωνα με το σύστημα ICF. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν από την απασχόληση ενός ατόμου ως «Προσωπικού φροντιστή». Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται να διαβεβαιωθεί ότι όλοι οι στόχοι που αναφέρονται στην ενότητα 2 «ευαισθητοποίηση για την αναπηρία» και 4 «Πολιτική» είναι σαφώς κατανοητοί από τον φροντιστή. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

12 4. Ο ΕΠΦ ως επάγγελμα Ο ΕΠΦ δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένο επάγγελμα σε όλες τις χώρες του προγράμματος, αλλά είναι κοντά σε διαφορετικούς κλάδους που καλύπτονται από φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών είναι ένας τρόπος για γίνουν σαφή τα στοιχεία που κρίθηκαν ότι απαιτούνται για να εργαστεί κανείς ως προσωπικός φροντιστής, με βαθύ σεβασμό προς τον πελάτη. Ανεξάρτητα από την επίσημη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων του ΕΠΦ, η σαφής περιγραφή των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, που αποκτήθηκαν από τη μάθηση και την εργασία, βοηθά να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο επίπεδο αρμοδιοτήτων. Ή εκπαίδευση M-CARE είναι σύμφωνη με τις αρχές του ECVET και λειτουργεί με γνώμονα το μαθησιακό αποτέλεσμα. Για κάθε ενότητα υπάρχει αξιολόγηση, έτσι ώστε ο εκπαιδευόμενος να είναι σε θέση να ελέγξει, εάν οι στόχοι και τα βασικά σημεία αυτής της ενότητας επιτυγχάνονται ή όχι. Στο τέλος, έχοντας αξιολογήσει όλες τις ενότητες, χορηγείται πιστοποιητικό από το αρμόδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αυτό προσφέρει μια καλή ανατροφοδότηση για τον μαθητή, αλλά και μια βοήθεια για τους πελάτες που θέλουν να προσλάβουν τον κατάλληλο ΕΠΦ Επαγγέλματα αναφοράς για ΕΠΦ Επαγγέλματα αναφοράς για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΕΠΦ M-Care έχουν αναγνωριστεί από τους εταίρους: Πίνακας 1: Επαγγέλματα αναφοράς για τους ΕΠΦ Αγγλικά Γερμανικά Τουρκιά Βουλγαρικά Ολλανδικά Ελληνικά Βοηθός για άτομα σε κλινικές Wohn- gruppen- Assistent kişisel bakım veren личен асистент болногледач Persoonlijke assistent προσωπικός βοηθός Βοηθός γειτονιάς Nachbar- Schafts- Helfer Persoonlijke zorgverlener Οικογενειακός βοηθός Familien- Helfer социален асистент Mantelverzorger Βοηθός για άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ Demenz- Begleiter Το επαγγελματικό πεδίο των ΕΠΦ 1 : 1 Ορισμός βάσει του: Positioning paper of the Federal Association of European Caregivers, Βερολίνο (Bundesverband Europäischer Betreuungs- und Pflegekräfte). Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

13 Πίνακας 2: Επαγγελματικό πεδίο ΕΠΦ Υπηρεσίες φροντίδας υποστήριξης βοήθειας Δραστηριότητες οικοκυρικής Π.χ. - Προετοιμασία των γευμάτων - Καθαρισμός και νοικοκύρεμα - Νοικοκυριό - Πλύσιμο ρούχων, σιδέρωμα κ.λπ. - Ψώνια, - Εξασφάλιση ότι υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον (αερισμός) - Φροντίδα για τα φυτά - Φροντίδα για τα κατοικίδια ζώα Δραστηριότητες για την υποστήριξη της καθημερινής ζωής των αποδεκτών φροντίδας Π.χ. - Παρουσία, απαραίτητη ή προληπτική - Οργάνωση καθημερινής ζωής - Καθημερινές δραστηριότητες - Συνομιλία, κοινωνικοποίηση - Συνοδεία σε ποικίλες δραστηριότητες Δραστηριότητες φροντίδας Π.χ. - Χρήση της τουαλέτας - Διατροφική υποστήριξη - Περιποίηση σώματος Πρέπει να σημειωθεί ότι δραστηριότητες φροντίδας απαιτούν καλή προετοιμασία από τον ΕΠΦ και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει ειδική εκπαίδευση και αναγνώριση για αυτόν τον τομέα της περίθαλψης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ορισμένες από τις δράσεις που περιγράφονται στο πρόγραμμα M-CARE μπορεί να μην επιτρέπεται να εκτελεστούν από ΕΠΦ στη χώρα σας, αλλά μόνο από εκπαιδευμένους νοσηλευτές ή γιατρούς. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

14 5. Μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης Η ιστοσελίδα προσφέρει πρόσβαση σε επικαιροποιημένο περιεχόμενο, και τις ενότητες μάθησης, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης, ή μέσω της εφαρμογής για φορητές συσκευές στο Google Play. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση και να το χρησιμοποιήσει για μάθηση ή για σκοπούς εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα της προσωπικής φροντίδας. Τα κουίζ για κάθε ενότητα δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν τη γνώση των εκπαιδευόμενων: Ερωτηματολόγια για πριν την εκπαίδευση, για αυτό-αξιολόγηση και για μετά την εκπαίδευση. Όλο το περιεχόμενο έχει προετοιμαστεί για την αυτο-εκπαίδευση ή σε συνδυασμό με σενάρια μάθησης. Τα μαθήματα μπορούν να διαβαστούν ή να ιδωθούν (βίντεο) και να συζητηθούν με τον εκπαιδευτικό. Η επιλογή της εκάστοτε μεθόδου εξαρτάται από το ενδιαφέρον και το υπόβαθρο του ατόμου που επιθυμεί να γίνει ΕΠΦ Εκπαίδευση M-CARE βήμα προς βήμα Η εκπαίδευση M-CARE περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα (με έντονα γράμματα αναφέρεται η τεχνική λύση που υποστηρίζεται για κάθε βήμα): Ένα άτομο χαμηλής εξειδίκευσης/νοσοκόμος/επφ ενδιαφέρεται να γίνει ΕΠΦ ή να βελτιώσει τις δεξιότητές του. o Πρόσβαση στο M-CARE portal Πριν ξεκινήσει η εκπαίδευση, πραγματοποιείται προ-αξιολόγηση των δεξιοτήτων και της καταλληλότητας του ατόμου (αυτό πρέπει περιλαμβάνει επίσης έλεγχο της υγείας και νομικό έλεγχο που πραγματοποιούνται εκτός της πλατφόρμας). Η αξιολόγηση μελετά σε ποιες ενότητες έχει εμπειρία το άτομο. Οι ερωτήσεις εμφανίζονται τυχαία από την βάση δεδομένων του M-Care και είναι 30 σωστό ή λάθος επιλογές. Τα αποτελέσματα καταγράφονται στο προφίλ του χρήστη και θα αξιοποιηθούν όταν συμπληρωθεί η αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, ώστε να μετρηθεί η πρόοδος. o Εργαλείο προ-αξιολόγησης - 30 ερωτήσεις (απαιτείται εγγραφή) Αφού ολοκληρωθεί, ο εκπαιδευόμενος μπορεί να ξεκινήσει τα μαθήματα, είτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε από απόσταση. o Πλατφόρμα online εκπαίδευσης με ενσωματωμένα τμήματα Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ο χρήστης μπορεί να κάνει αυτό-αξιολόγηση των δεξιοτήτων του. Πρόκειται για τεστ με 180 τυχαίες ερωτήσεις σωστό-λάθος από τη βάση δεδομένων του M-Care. Το εργαλείο αυτό βοηθά τον χρήστη να λάβει σχόλια για την πορεία του. o Online εργαλείο αυτό-αξιολόγησης 180 ερωτήσεις (απαιτείται εγγραφή) Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ο εκπαιδευτής μπορεί να ζητήσει από τον εκπαιδευόμενο να συμπληρώσει το τεστ αξιολόγησης. Κάθε εκπαιδευόμενος πρέπει να απαντήσει σε 30 τυχαίες ερωτήσεις σωστό/λάθος. Είναι υποχρεωτικό να απαντήσει σωστά σε πάνω από 18 ερωτήσεις (πάνω από 60%) για να ολοκληρώσει με επιτυχία την αξιολόγηση. Όσοι περάσουν το τεστ λαμβάνουν πιστοποιητικό συμμετοχής. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

15 o Εργαλείο online αξιολόγησης μετά την εκπαίδευση 30 ερωτήσεις (απαιτείται εγγραφή) Όταν εκτελούνται εργασίες πρακτικής εξάσκησης ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο ΕΠΦ μπορεί να βρει το εκπαιδευτικό υλικό ανά πάσα στιγμή μέσω φορητών συσκευών. o Εφαρμογή για κινητά/tablet M-CARE, που περιλαμβάνει πληροφορίες για Υποστηρικτική Τεχνολογία και ενσωματωμένο στοιχείο παιχνιδιού, διαθέσιμο στο Google Play. Οι (εν δυνάμει) ΕΠΦ μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τις καλές πρακτικές σε ειδικά φόρα με συνδέσμους προς τις εκπαιδευτικές ενότητες. o Κοινότητα του M-CARE portal Εικόνα 3: Εκπαίδευση M-CARE βήμα προς βήμα Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

16 5.2. Κεντρική ιδέα του M-Care: Σπονδυλωτή μάθηση μέσω φορητών συσκευών Η κεντρική ιδέα του προγράμματος M-Care είναι η παροχή του εκπαιδευτικού υλικού σε μικρές, εύκολες στη διαχείριση ενότητες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε φορητές συσκευές (smartphone ή tablet). "Το M-CARE φέρνει την εκπαίδευση, τη στιγμή που το χρειάζεστε, σε μια φορητή συσκευή, σε σπονδυλωτή μορφή, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συνδέονται άμεσα με την καθημερινή εργασία ενός προσωπικού φροντιστή ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες." Εκπαίδευση μέσω φορητών συσκευών Δεν γίνεται από μόνη της! Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές πτυχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χρήση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω φορητών συσκευών: Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή και την εφαρμογή της αβίαστα. Πρέπει να είναι εμφανής ο λόγος που ο εκπαιδευόμενος ξεκινά το πρόγραμμα μέσω φορητής συσκευής. Πρέπει να υπάρχει πολύ άμεσο όφελος ή σαφής ένδειξη των παροχών από την ολοκλήρωση ενός μαθήματος σε τέτοιο περιβάλλον. Οι εκπαιδευόμενοι μέσω φορητών συσκευών χρειάζονται ανατροφοδότηση - άμεσα και πολύ βραχυπρόθεσμα. Η αξιολόγηση μετά από κάθε συνεδρία είναι ένα καλό μέσο για να δοθούν αυτά τα σχόλια - και αυτό μπορεί φυσικά να γίνεται μέσα από παιχνίδια ή διασκέδαση. Οι εκπαιδευόμενοι χρειάζονται άμεση υποστήριξη, εφόσον συναντήσουν κάποιο εμπόδιο. Είναι πιο ικανοποιητικό να υπάρχει μια σαφής αποστολή που πρέπει να εκπληρωθεί μέσα από την απόκτηση γνώσεων, παρά να υπάρχει η αίσθηση ότι συσσωρεύεται απλά γενική γνώση. Το κίνητρο για μάθηση πρέπει να ανανεώνεται συχνά. Η σχέση μεταξύ της πρόσωπο με πρόσωπο κατάρτισης με το μάθημα μέσω φορητών συσκευών πρέπει να είναι σαφής. Προϋπόθεση για αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι ο εκπαιδευόμενος να είναι σε θέση να κάνει υπεύθυνη και σωστή χρήση της. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για τον φροντιστή, αλλά επίσης ένα πλεονέκτημα και πρόσθετο όφελος για τον αποδέκτη της φροντίδας που αποκτά πρόσβαση σε έναν «νέο κόσμο online περιεχομένου», ο οποίος είναι κατάλληλος για τον ΕΠΦ του. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

17 Προσοχή: Κατά τη χρήση κινητών συσκευών ως φροντιστής, βεβαιωθείτε ότι ο πελάτης σας ξέρει τι κάνετε και γιατί. Μην αφήνετε την εντύπωση ότι κάνετε κάτι πίσω από την πλάτη του πελάτη σας! 5.3. Στοιχεία παιχνιδοποίησης στην εφαρμογή M-CARE Στόχοι της παιχνιδοποίησης Οι ακόλουθοι στόχοι αποτέλεσαν «οδηγό» για την ενσωμάτωση στοιχείων παιχνιδοποίησης στο πρόγραμμα του M-Care: Οι εκπαιδευόμενοι έχουν ολοκληρώσει τις ενότητες; Έχουν ολοκληρώσει τα προτεινόμενα μαθήματα, που δεν σκόπευαν αρχικά να κάνουν; Έχουν μοιραστεί την εμπειρία τους με συναδέλφους; Έχουν συζητήσει με άλλους για την εφαρμογή; Έχουν σχολιάσει περιεχόμενο της εφαρμογής; Οριοθέτηση των συμπεριφορών Σύμφωνα με τους στόχους του έργου, οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την εφαρμογή όχι μόνο όταν έχουν κάποια ερώτηση, αλλά τακτικά, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα καθήκοντα του ΕΠΦ. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι χρήστες θα κατεβάσουν το Μ-CARE για να το χρησιμοποιήσουν μόνο για την επίλυση συγκεκριμένου προβλήματος, ο στόχος της εφαρμογής παραμένει: Ο χρήστης θα πρέπει να λάβει κίνητρα για να ακολουθήσει όλες τις ενότητες και να δει όλο το διαθέσιμο υλικό. Τα στοιχεία παιχνιδιού θα τους παρακινήσουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή όχι μόνο επειδή χρειάζονται μια απάντηση, αλλά επειδή θέλουν να είναι καλύτεροι στην εργασία τους και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα καθήκοντα παροχής φροντίδας. Σύμφωνα με την θεωρία αυτοδιάθεσης, οι χρήστες θα θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν χρήσιμες πληροφορίες για το γενικότερο καλό Περιγραφή των «παιχτών» Άτομα με χαμηλή εξειδίκευση/άτομα με συγγενείς που έχουν κάποια αναπηρία (+18) Το Μ-CARE θα χρησιμοποιείται από άτομα που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η εφαρμογή θα πρέπει να είναι διασκεδαστική για να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν, ακόμα και αφού έχουν βρει την απάντηση που έψαχναν. Ειδικά για τα μέλη της οικογένειας που παρέχουν φροντίδα δωρεάν, εγγενή κίνητρα όπως "να μάθω περισσότερα, προκειμένου να είμαι καλύτερος στη δουλειά μου" ή εξωγενή όπως "να έχω έναν υψηλότερο μισθό, ή μια καλύτερη δουλειά" δεν ισχύουν. Είναι απαραίτητο να αισθάνονται ότι η χρήση της εφαρμογής θα τους κάνει ένα καλύτερους στην παροχή φροντίδας και πιο χρήσιμους. Επαγγελματίες/Έμπειροι ΕΠΦ/Εκπαιδευτές Για όσους εργάζονται ήδη ως ΕΠΦ, το Μ-CARE θα δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουν τις γνώσεις στους τομείς στους οποίους δεν έχουν αρκετές ικανότητες και γνώσεις. Με τη χρήση Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

18 στοιχείων παιχνιδοποίησης, οι ΕΠΦ θα αισθάνονται σαν να παρακολουθούν μαθήματα κατάρτισης που θα τους επιτρέψουν τελικά να αποκτήσουν ενδιαφέρουσες γνώσεις που θα διευκολύνουν το έργο τους. Επιπλέον, ως εγγενές κίνητρο, θα θέλουν να είναι καλύτεροι στην εργασία τους, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν περισσότερα στους ανθρώπους γύρω τους Κύκλοι δραστηριότητας Κύκλος δέσμευσης Οι χρήστες θα λαμβάνουν πληροφορίες για ό, τι κάνουν. Με αυτό τον τρόπο, θα κερδίζουν πόντους για τα βήματα που ολοκληρώνουν (κοινή χρήση, σχολιασμός, κουίζ) και ορισμένες κονκάρδες για τα επιτεύγματά τους. Αυτό θα προσελκύσει τους παίκτες να συμπληρώσουν τις σχετικές και ακριβείς πληροφορίες. Κύκλος προόδου Το ταξίδι του παίκτη θα έχει βήματα προόδου. Αυτή μπορεί να υποδεικνύεται από τους πόντους και τις κονκάρδες. Σε πρώτο επίπεδο με βάση τον αριθμό των κονκάρδων που έχει συλλέξει ο χρήστης μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «αρχάριος», στη συνέχεια, αφού έχει ολοκληρώσει κάποιες ενότητες, αυτός/αυτή θα κερδίσει τον τίτλο του «μέσος» και όταν αυτός/αυτή έχει ολοκληρώσει ένα σημαντικό ποσοστό των μαθημάτων, θα χαρακτηρίζεται ως «έμπειρος/ειδικός». Τα επίπεδα των χρηστών θα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα σήματα (π.χ. χρυσά, ασημένια, χάλκινα) Ενσωμάτωση του στοιχείου της διασκέδασης Η θεωρία της αυτοδιάθεσης με την εσωτερική παρακίνηση χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη διασκεδαστικών στοιχείων στο παιχνιδοποιημένο σύστημα. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση του M-Care, πολλά διαφορετικά σήματα απονέμονται στον παίκτη, όταν ολοκληρωθεί ένα κουίζ/μάθημα ή απλώς επειδή επέλεξε να κάνει μια συγκεκριμένη εργασία. Αυτό κάνει τους χρήστες να αισθάνονται ότι έχουν κάνει τις σωστές επιλογές και ότι το σύστημα τους ανταμείβει. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι οι χρήστες έχουν την τάση να τους αρέσει η συλλογή στοιχείων / βραβείων, παρέχονται πολλές πολύχρωμες και αστείες κονκάρδες. Εν τέλει, η όλη διαδικασία θα παρακινήσει τους χρήστες να ακολουθήσουν περισσότερες ενότητες και να διερευνήσουν τι άλλο κρύβεται στην εφαρμογή. Παράδειγμα: Συλλογή πόντων και κονκάρδων Αν οι χρήστες πραγματοποίησαν ένα προτεινόμενο μάθημα - Για κάθε μάθημα --> 50 πόντοι, για κάθε μάθημα από διαφορετική ενότητα --> 200 πόντοι. Μοιράστηκαν την εμπειρία τους; --> 30 πόντοι για κάθε κοινοποίηση στο Twitter ή το Facebook. Μίλησαν σε άλλους για το μάθημα; --> για κάθε έναρξη συζήτησης --> 50 πόντοι και για κάθε σχόλιο --> 20 πόντοι. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

19 Παράρτημα 1 Αξία μαθησιακών αποτελεσμάτων σε πόντους ECVET Αυτός ο πίνακας δίνει μια γενική εικόνα για τον «φόρτο εργασίας» ενός μέσου εκπαιδευομένου για την επίτευξη των στόχων, που προβλέπονται στις προαναφερθείσες ενότητες. Δίνει επίσης μια επισκόπηση του αριθμού των πόντων ECVET που πρέπει να συγκεντρώσει ο εκπαιδευόμενος σε μια επίσημα αναγνωρισμένη εκπαίδευση. Για να αναγνωριστεί κανείς ως επαγγελματίας προσωπικός φροντιστής θα πρέπει να προσκομίσει όλο το μαθησιακό υλικό και μια περιγραφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον εθνικό οργανισμό για την αναγνώριση της επαγγελματικής κατάρτισης, Αρ. Ενότητας Όνομα Ενότητας Διάρκεια διδασκαλίας πρόσωπο με πρόσωπο * Διάρκεια e- Learning* Πόντοι ECVET points** Αρ. 1 Διδακτικό βοήθημα εκπαιδευτικής ενότητας με 2 ώρες 8 ώρες 0.3 χρήση φορητής συσκευής Αρ. 2 Ευαισθητοποίηση στα θέματα αναπηρίας 8 ώρες 12 ώρες 0.6 Αρ. 3 Δεξιότητες επικοινωνίας 12 ώρες 20 ώρες 1.2 Αρ. 4 Πολιτική 2 ώρες 8 ώρες 0.3 Αρ. 5 Κοινωνική Ένταξη 4 ώρες 12 ώρες 0.6 Αρ. 6 Αξιοποίηση του ψυχολογικού δυναμικού 8 ώρες 16 ώρες 0.8 Αρ. 7 Φυσιολογικές ανάγκες 20 ώρες 30 ώρες 1.6 Αρ. 8 Υγιεινή 12 ώρες 20 ώρες 1.2 Αρ. 9 Καθημερινή φροντίδα στο σπίτι 4 ώρες 12 ώρες 0.6 Αρ. 10 Παροχή πρώτων βοηθειών και κίνδυνοι 12 ώρες 12 ώρες 0.8 Αρ. 11 Περιβάλλον 4 ώρες 12 ώρες 0.6 Αρ. 12 Κινητικότητα 12 ώρες 12 ώρες 0.8 Αρ. 13 Δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο/καθημερινή ζωή 4 ώρες 8 ώρες 0.3 Αρ. 14 Σύνδρομο επαγγελματικής εξάντλησης 8 ώρες 4 ώρες 0.3 Τελική ενότητα 2 ώρες 0 ώρες 0 Σύνολο (μέση διάρκεια) 114 ώρες ,00 * Η διάρκεια διδασκαλίας υπολογίζεται για έναν «ιδανικό μέσο μαθητή». Μπορεί να ποικίλει σε αυτόν τον πίνακα, ανάλογα με τις δυνατότητες του μαθητή ή τις προηγούμενες γνώσεις. ** Στο πλαίσιο ενός επίσημα αναγνωρισμένου πλαισίου, ο «φόρτος εργασίας» των 30 ωρών αντιστοιχεί σε έναν βαθμό. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

20 Παράρτημα 2 EQF / NQF παραδείγματα Αποσπάσματα από το έγγραφο εργασίας του CEDEFOP «Ανάλυση και επισκόπηση των περιγραφών Εθνικού Πλαισίου Προσόντων» (Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2013). Βέλγιο (Φλαμανδία) (CEDEFOP, σελ. 37) Επίπεδο 2 Επίπεδο 3 Γνώσεις/δεξιότητες Η κατανόηση της πληροφορίας, συγκεκριμένες έννοιες και τυποποιημένες διαδικασίες εντός μιας συγκεκριμένης περιοχής. Εφαρμόζοντας ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προσόντα: γνωστικές δεξιότητες, αναλύοντας πληροφορίες διαχωρίζοντας και συνδέοντας στοιχεία Κινητικές δεξιότητες: Μετατροπή αισθητηριακών αντιλήψεων σε δράση Εκτέλεση πρακτικών-τεχνικών ενεργειών που έχουν αποκτηθεί Εφαρμόζοντας ένα επιλεγμένο αριθμό τυποποιημένων διαδικασιών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων εφαρμογή ενδεδειγμένων στρατηγικών για αναγνωρίσιμα προβλήματα. Κατανόηση μιας σειράς αφηρημένων εννοιών, νόμων, των τύπων και μεθόδων μέσα σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Διάκριση μεταξύ μείζονος και ελάσσονος πληροφορίας. Εφαρμόζοντας ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προσόντα: γνωστικές δεξιότητες, αναλύοντας πληροφορίες διαχωρίζοντας και συνδέοντας στοιχεία Κινητικές δεξιότητες: κάνοντας κατασκευές βάσει ενός σχεδίου εκτέλεση ενεργειών οι οποίες απαιτούν τακτική και στρατηγική ενόραση εφαρμογή καλλιτεχνικών-δημιουργικών ικανοτήτων. Η επιλογή, ο συνδυασμός και η εφαρμογή τυποποιημένων διαδικασιών και μεθόδων για την εκτέλεση εργασιών και την επίλυση μιας ποικιλίας από καλά καθορισμένα, συγκεκριμένα προβλήματα. Πλαίσιο/Αυτονομία/Υπευθυνότητα Ενεργώντας σε περιορισμένο αριθμό συγκρίσιμων, απλών, οικείων πλαισίων. Ενεργώντας με λεπτά, μη ζωντανά αντικείμενα. Λειτουργία υπό επίβλεψη και με περιορισμένη αυτονομία. Λαμβάνοντας περιορισμένη εκτελεστική ευθύνη για τη δουλειά. Ενεργώντας σε διάφορα πλαίσια στα οποία έχουν αλλάξει μια σειρά από παράγοντες. Ενεργώντας με λεπτά, ενεργά αντικείμενα. Λειτουργία με κάποια αυτονομία σε μια καλά καθορισμένη δέσμη καθηκόντων. Λαμβάνοντας περιορισμένη οργανωτική ευθύνη για τη δουλειά. Βουλγαρία (CEDEFOP, σελ. 45) Επίπεδο 2 Γνώση Δεξιότητες Αρμοδιότητες Αυτονομία και υπευθυνότητα Γνωστικές δεξιότητες Επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες Επαγγελματι κές αρμοδιότητες Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

21 Έχει βασικές αντικειμενικές γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο τομέα της μελέτης. Γνωρίζει πώς να εξαγάγει, επιλέγει και να χρησιμοποιεί απλές πληροφορίες. έχει βασικές γνώσεις σημαντικών κοινωνικών τομέων (οικογένεια, σχολείο, εργασία περιβάλλον, μικρή κοινότητα, κ.λπ.) Έχει βασικές γνωστικές και πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση απλών εργασιών, επίλυση συνήθων προβλημάτων και για δραστηριότητες ρουτίνας. Εφαρμόζει ένα περιορισμένο αριθμό από δεξιότητες για να εκτελεί πιο σύνθετα καθήκοντα στο οικείο περιβάλλον. Δημιουργεί απλές συσχετίσεις σύμφωνα με ένα σύνολο κριτηρίων στους διάφορους τομείς της εργασίας ή μελέτης. εκτελεί απλές εργασίες μέσω των διαφόρων οργάνων και εύκολων στη χρήση μηχανών. κατανοεί Λειτουργεί με μια σχετική αυτονομία στο οικείο περιβάλλον, αναλαμβάνο ντας την ευθύνη για την εκτέλεση του έργου που του έχει ανατεθεί. Εργασίες σε άγνωστο περιβάλλον μετά τις γραπτές ή προφορικές οδηγίες του επιβλέποντο ς. Γνωρίζει τις δυνατότητες και τους κινδύνους από τη χρήση των αποκτηθέντ ων γνώσεων Γνωρίζει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την εκπαίδευση του. αναγνωρίζει την ανάγκη να αποκτήσει κάποιες βασικές ικανότητες (μητρική γλώσσα, τα μαθηματικά, εξοικείωση με την πληροφορική, κ.λπ.). Λειτουργεί σε μια ομάδα, δέχεται και εκφράζει τη γνώμη του ή / και την κριτική. Προσανατολίζε ται και ενεργεί κατάλληλα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ανταλλάσσει προφορικές και γραπτές πληροφορίες. Επικοινωνεί με επιτυχία σε ένα διαφορετικό κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον Διεξάγει - Εκτελεί εργασίες ρουτίνας υπό μεταβαλλό μενες συνθήκες Γερμανία (CEDEFOP, σελ.76): Επαγγελματικά Προσωπικά Επίπεδο 2 Γνώση Δεξιότητες Κοινωνικές δεξιότητες Αυτονομία Να έχει στην κατοχή του τις ικανότητες για τον επαγγελματία μέσα σε ένα σαφές και σταθερό δομές πεδίο σπουδής ή εργασίας. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών πραγματοποιείται υπό εποπτεία Να έχει στην κατοχή του τις βασικές γενικές γνώσεις και βασικές επαγγελματικές γνώσεις με ένα πεδίο σπουδής ή εργασίας. Κατοχή βασικών γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων σε ένα πεδίο σπουδής ή Εργασίες στο πλαίσιο ομάδας Αποδοχή και έκφραση γενικών σχολίων και επικρίσεων. Δρουν και αντιδρούν σύμφωνα με τη δεδομένη κατάσταση Μαθαίνει ή εργάζεται με υπεύθυνο τρόπο και σε μεγάλο βαθμό υπό την εποπτεία εντός οικείου και σταθερού περιβάλλοντος. Αξιολογεί τις δικές τους ενέργειες και τις ενέργειες Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

22 εργασίας, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των σχετικών εργασιών, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια και τη δημιουργία συσχετισμών. Επαγγελματικά όσον αφορά την προφορική και γραπτή επικοινωνία. των άλλων. Χρησιμοποιεί οδηγούς και ζητά καθοδήγηση. Προσωπικά Επίπεδο 3 Γνώση Δεξιότητες Κοινωνικές δεξιότητες Αυτονομία Να κατέχει τις γνώσεις για την αυτόνομη εκπλήρωση των τεχνικών απαιτήσεων μέσα σε ένα πεδίο σπουδής ή τομέα της επαγγελματικής δραστηριότητας η οποία παραμένει σαφής, ενώ είναι ανοιχτά δομημένη σε ορισμένες περιοχές. Να έχει στη διάθεσή του γενικές γνώσεις ή εκτεταμένες επαγγελματικές γνώσεις σε ένα πεδίο μελέτης ή το πεδίο της επαγγελματικής δραστηριότητας. Ελλάδα (σελ. 86) Να έχει στην κατοχή του ένα φάσμα γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων για το σχεδιασμό και την επεξεργασία των τεχνικών εργασιών σε ένα πεδίο μελέτης ή το πεδίο της επαγγελματικής δραστηριότητας. Αξιολογεί τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται σε μεγάλο βαθμό, να παρέχει απλές μεταβιβάσεις των μεθόδων και των αποτελεσμάτων. Εργάζεται στο πλαίσιο μιας ομάδας και περιστασιακά προσφέρει υποστήριξη. Συμβάλει στη διαμόρφωση της μάθησης ή περιβαλλοντικών εργασιών Παρουσιάζει διαδικασίες και τα αποτελέσματα στους κατάλληλους αποδέκτες. Μαθαίνει ή εργάζεται αυτόνομα και υπεύθυνα και εντός πλαισίου όπου είναι λιγότερο εξοικειωμένος. Αξιολογεί τις δικές του ενέργειες και τις ενέργειες των άλλων. Ζητεί τη μάθηση και καθοδήγηση και επιλέξει διάφορα βοηθήματα μάθησης. Επίπεδο 2 Επίπεδο 3 έχει αποκτήσει βασικές γενικές γνώσεις που σχετίζονται με ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής που θα του επιτρέψει να κατανοήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή βασικών καθηκόντων και οδηγιών να εφαρμόζει τις βασικές γνώσεις και να εκτελεί μια ποικιλία από σύνθετες εργασίες σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής. Έχει δεξιότητες επικοινωνίας μπορεί να εκτελέσει εργασίες σε ένα συγκεκριμένο πεδίο εργασίας ή σπουδής υπό περιορισμένη εποπτεία ή / και με κάποια αυτονομία σε δομημένο πλαίσιο έχει αποκτήσει βασικές γενικές γνώσεις που του επιτρέπουν να κατανοήσει τη σχέση των θεωρητικών γνώσεων και πληροφοριών σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής. Κατανοεί τα στοιχεία και τις κατάλληλες διαδικασίες για πολύπλοκα καθήκοντα. μπορεί να αποδείξει ευρείες γνωστικές και πρακτικές δεξιότητες για την επιτυχή εκτέλεση σύνθετων εργασιών, τόσο σε στενά και μη οικεία περιβάλλοντα. Έχει δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων, μέσα από την επιλογή και εφαρμογή βασικών μεθόδων, εργαλείων, υλικών και πληροφοριών μπορεί να εκτελέσει εργασίες αυτόνομα σε ένα συγκεκριμένο πεδίο εργασίας ή σπουδής. Έχει την ικανότητα να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις ανάγκες της επίλυσης προβλημάτων. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ορισμένους τομείς της εργασίας ή σπουδών και πράξεις υπό εποπτεία, εφαρμόζοντας διαδικασίες έκτακτης ανάγκης ελέγχου της ποιότητας. Τουρκία (Προσχέδιο προς αναγνώριση και νομιμοποίηση, βλ. CEDEFOP, σελ.165f) Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

23 Επίπεδο 2 Επίπεδο 3 Γνώση Δεξιότητες Αρμοδιότητες να διαθέτει βασικές θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές γνώσεις που σχετίζονται με τα συνήθη εργαλεία, όργανα και τις μεθόδους που απαιτούνται για την εκτέλεση σαφώς καθορισμένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας ή εκπαίδευσης. κατέχει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που απαιτούνται για να πραγματοποιεί απλές δραστηριότητες σε διαφορετικά περιβάλλοντα s που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας ή εκπαίδευσης. Χρησιμοποιεί τις γνώσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση σαφώς καθορισμένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας ή μάθησης και να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν. Ερμηνεύει τα δεδομένα, αξιολογεί τα αποτελέσματα, επιλέγει το κατάλληλο πρότυπο καθηκόντων και τις μεθόδους και τις εφαρμόζει συστηματικά για να δώσει λύσεις σε απρόβλεπτα προβλήματα που σχετίζονται με απλές δραστηριότητες σε μια περιοχή εργασίας ή μάθησης. Αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκτέλεση των σαφώς καθορισμένων δραστηριοτήτων υπό καθοδήγηση ή / και εποπτεία και τον προσδιορισμό των αναγκών και των στόχων της μάθησης υπό καθοδήγηση. Αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκπλήρωση απλών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο περιορισμένης καθοδήγησης ή / και εποπτείας. Καθορίζει τις ανάγκες και τους στόχους της μάθησης υπό καθοδήγηση, όταν αυτή απαιτείται. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

24 Παράρτημα 3 Ενότητες και ενότητες αναφοράς Μερικές φορές είναι πολύ χρήσιμο να έχει ολοκληρωθεί ήδη μια ενότητα πριν ξεκινήσει μια νέα. Ακολουθεί πίνακας με συστάσεις για προτεινόμενες ενότητες. Αριθμός ενότητας Όνομα ενότητας Διδακτικό βοήθημα εκπαιδευτικής ενότητας με χρήση φορητής συσκευής Ευαισθητοποίηση στα θέματα αναπηρίας Δεξιότητες επικοινωνίας Διάρκεια διδασκαλίας* Διάρκεια μάθησης* 2 ώρες 8 ώρες Προτάσεις για ενότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν προηγουμένως (βλ. Πίνακες στην πλατφόρμα pcgcare.eu) Αλφαβητισμός, εξοικείωση με σε online και κινητές τεχνολογίες 8 ώρες 12 ώρες Αφετηρία εκπαίδευσης 12 ώρες 20 ώρες 4 Πολιτική 2 ώρες 8 ώρες 5 Κοινωνική Ένταξη 4 ώρες 12 ώρες 6 7 Αξιοποίηση του ψυχολογικού δυναμικού Φυσιολογικές ανάγκες 8 ώρες 16 ώρες 20 ώρες 30 ώρες 8 Υγιεινή 12 ώρες 20 ώρες 9 10 Καθημερινή φροντίδα στο σπίτι Παροχή πρώτων βοηθειών και κίνδυνοι 4 ώρες 12 ώρες 12 ώρες 12 ώρες 11 Περιβάλλον 4 ώρες 12 ώρες 12 Κινητικότητα 12 ώρες 12 ώρες 13 Δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο/καθημερινή 4 ώρες 8 ώρες Ενότητα Αρ. 2 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητα Αρ. 2 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2 και Αρ. 4 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2, Αρ. 4 και Αρ. 5 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2, Αρ. 4 και Αρ. 5 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2 και Αρ. 5 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2 και Αρ. 5 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2, Αρ. 5, Αρ. 8, Αρ. 9 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2, Αρ. 5, Αρ. 7 και Αρ. 9 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2, Αρ. 5, Αρ. 7, Αρ. 8 και Αρ. 9 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Ενότητες Αρ. 2, Αρ. 5, Αρ. 7, Αρ. 8, Αρ. 9 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

25 ζωή Android 14 Σύνδρομο επαγγελματικής εξάντλησης 8 ώρες 4 ώρες Ενότητες Αρ. 2, Αρ. 5, Αρ. 6, Αρ. 7, Αρ. 8 και Αρ. 9 Αλφαβητισμός, Χρήση συσκευών Android Τελικό μάθημα και σχόλια 2 ώρες 0 ώρες Σύνολο (μέση 114 ώρες 186 διάρκεια) * Η διάρκεια διδασκαλίας υπολογίζεται για έναν «ιδανικό μέσο μαθητή». Μπορεί να ποικίλει σε αυτόν τον πίνακα, ανάλογα με τις δυνατότητες του μαθητή ή τις προηγούμενες γνώσεις. Δεκέμβριος Ιστοσελίδα M-CARE:

Επιτελική σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας M-CARE

Επιτελική σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας M-CARE M-CARE Κατάρτιση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων Επιτελική σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας M-CARE Πακέτο εργασίας WP2 Τίτλος π. εργασίας Έρευνα και Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

M-CARE. Εγχειρίδιο για εκπαιδευτές

M-CARE. Εγχειρίδιο για εκπαιδευτές M-CARE Εξειδικευμένη εκπαίδευση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων ατόμων Εγχειρίδιο για εκπαιδευτές Αριθμός WP Τίτλος WP Κατάσταση Έκδοση WP-3 Ανάπτυξη προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ECVET WORKSHOP 23-10-2012. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be. Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210 2120700, www.eiead.

ECVET WORKSHOP 23-10-2012. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be. Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210 2120700, www.eiead. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be ECVET WORKSHOP 23-10-2012 Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Τρίτη 3 Μαρτίου 2014. 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα. Αίθουσα Εκδηλώσεων 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών - ΕΠΑΣ Αθηνών - 4ου ΣΕΚ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Τρίτη 3 Μαρτίου 2014. 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα. Αίθουσα Εκδηλώσεων 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών - ΕΠΑΣ Αθηνών - 4ου ΣΕΚ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος και των σπουδών της ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου στην Ελλάδα» Τρίτη 3 Μαρτίου 2014 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα Αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων

Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων Πάτρα 16 Νοεμβρίου 2012 Λουκάς Ζαχείλας, Ανώτερος εμπειρογνώμων,cedefop E-mail: loukas.zahilas@cedefop.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

LLP TR-LEONARDO-LMP. Κατάρτιση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων

LLP TR-LEONARDO-LMP. Κατάρτιση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων Κατάρτιση μέσω φορητών συσκευών για φροντιστές ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων Leonardo Da Vinci Γενικές Πληροφορίες Πολυμερή σχέδια - Ανάπτυξη καινοτομίας 75% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία

ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία Περιεχόμενα Α Β Γ Δ Ε Πλαίσιο Πολιτικής για την ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση)

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ

Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ Δέσποινα Μαυρή Επιμορφωτική ημερίδα «Εφαρμογή Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας» του Ν. 4386/2016 Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 Περίγραμμα τοποθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο κινητικότητας για προσωπικό σχολικής εκπαίδευσης

Σχέδιο κινητικότητας για προσωπικό σχολικής εκπαίδευσης Σχέδιο κινητικότητας για προσωπικό σχολικής εκπαίδευσης Μέσω των σχεδίων κινητικότητας, τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στους εκπαιδευτικούς και στο λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό τους ευκαιρίες

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος Εκτελεστικός Διευθυντής, Intercollege ECVET Expert Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας (ΕΠ) ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική στρατηγική εφαρμογής για τη μετατροπή τρέχουσας μη τυπικής μάθησης σε τυπική μορφή και την επικύρωση προηγούμενης γνώσης.

Εθνική στρατηγική εφαρμογής για τη μετατροπή τρέχουσας μη τυπικής μάθησης σε τυπική μορφή και την επικύρωση προηγούμενης γνώσης. Leonardo da Vinci 2013-1-FR1-LEO05-48134 AGROSKILL Μεταφορά μεθόδων επικύρωσης της άτυπης μάθησης ΕΕΚ σε ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα της βιώσιμης γεωργίας Εθνική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Ομάδα: Αριστερίδου Δανάη Ελένη (08) Ευαγγελόπουλος Νίκος (670)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ------ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ 2016 1 Στόχοι Αύξηση της ποιότητας της κινητικότητας στην ΕΕΚ Στήριξη της διεθνοποίησης των οργανισμών ΕΕΚ Εκσυγχρονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διαβατήριο Επαγγελματ ικών Προσόντων Bio-FIT (Bio-FIT QP)

Διαβατήριο Επαγγελματ ικών Προσόντων Bio-FIT (Bio-FIT QP) Διαβατήριο Επαγγελματ ικών Προσόντων Bio-FIT (Bio-FIT QP) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS + ΒΑΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 2: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 2015-1-BG01-KA202-014258 pg. 1 Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παιδαγωγική επάρκεια πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τι ισχύει για τους εισακτέους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Σύμφωνα με το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτητές στον 2 ο τους

Φοιτητές στον 2 ο τους Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Google Drive, Delicious Ανθρωπιστικές Σπουδές μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές στον

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

«Ηθική Σκέψη και Πράξη» διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α.

«Ηθική Σκέψη και Πράξη» διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Οδηγός εκπαιδευόμενων

Ηλεκτρονικός Οδηγός εκπαιδευόμενων Ηλεκτρονικός Οδηγός εκπαιδευόμενων Το παρόν εγχειρίδιο ενημερώνει τους εκπαιδευόμενους για τις δυνατότητες απόκτησης νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμαμτος του

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών. Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18)

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών. Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18) Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18) Θεματικός άξονας/

Διαβάστε περισσότερα

Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies and Innovative Dynamics for Teaching. Bilbao - Spain, 27/06/ /07/2016

Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies and Innovative Dynamics for Teaching. Bilbao - Spain, 27/06/ /07/2016 Δράση KA1 Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης I.P.O.Q. - Ionidios Plan for Openess and Quality (2015-1-EL01-KA101-013745) Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο εκπαιδευτής θα πρέπει: Να είναι ικανός να αναγνωρίζει τί βοηθά στη διατήρηση της μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Proposals to the Nationals Qualification Agencies

Proposals to the Nationals Qualification Agencies Leonardo da Vinci 2013-1-FR1-LEO05-48134 AGROSKILL Transferring methods for validation of informal learning to VET institutions in the field of sustainable agriculture Proposals to the Nationals Qualification

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Πρόταση για την εισαγωγή στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΜΟΔΙΠ της Πιστοποίησης των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων των φοιτητών του Γ.Π.Α., σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. σύστασης του Συμβουλίου

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. σύστασης του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 270 final ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της αυτόματης αμοιβαίας αναγνώρισης των πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Τίτλος θέσης Υπεύθυνος έρευνας Κωδικός αναφοράς EF-TA-18-04 Τύπος σύμβασης Έκτακτος υπάλληλος 2f ( 1 ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 7 Διάρκεια αρχικής σύμβασης 5 έτη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES

Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES 2017-1-RO01-KA202-037083 Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το Πρόγραμμα Erasmus. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ m128 ΣΟΦΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ m128 ΣΟΦΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ m128 ΣΟΦΗ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 2. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ Σ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Η μετάβαση από το Πρόγραμμα Σπουδών του 1990 στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του 2015 Σύνταξη του νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 10 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία αιτήσεων Τόπος απασχόλησης υποβολής Ο εφεδρικός πίνακας ισχύει έως Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Ενεργός συμμετοχή (βιωματική μάθηση) ΘΕΜΑ: Παράδοση στο μάθημα των «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», για τον τρόπο διαχείρισης των σκληρών δίσκων.

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.2.2. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στην Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη και στην κατανόηση κοινωνικών καταστάσεων για μαθητές με αναπηρία Π3.2.3. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΙ ΠΑΡΑΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΕΛΟΥ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΙΕΥΤΙΟΥ : ριτήριο : εδομένα A. ΙΑΤΙΕΣ ΙΑΝΟΤΗΤΕΣ ιαχείριση της τάξης (π.χ. τήρηση κανονισμών, ενέργειες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Το Έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συναισθηματική Νοημοσύνη Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ECVET ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ECVET ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ECVET ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Σύνταξη από: Κύριος εταίρος: Για το έργο ECVET Αριθμός Συμφωνίας: Veronica Sultana / Joshua Bugeja MCAST 2014-1- CY01- KA202-000276

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. Επιλογή θέματος. 2. Καταιγισμός ιδεών - διαθεματικές διασυνδέσεις. 3. Έρευνα πηγών - αναδιαμόρφωση ιδεών. 4. Καθοδηγητικά ερωτήματα. 5. Οργάνωση μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων- Συντονισμός & Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων»

«Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων- Συντονισμός & Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων» ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων- Συντονισμός & Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων» Σας ενημερώνουμε τα παρακάτω: Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΔΜΠΣ «ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ» ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συνέχιση και Ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ 1 Η Επαγγελματική αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την επιτυχία της Στρατηγικής της

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Οδηγός Εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΣΕ ΕΠΙΖΏΝΤΕΣ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ

ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΣΕ ΕΠΙΖΏΝΤΕΣ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΣΕ ΕΠΙΖΏΝΤΕΣ ΚΑΡΚΊΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΉΣ ΗΛΙΚΊΑΣ 2 (2014-1-BG01-KA204-001721) Το σχέδιο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έγγραφο αντιπροσωπεύει

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου http://repository.edulll.gr/edulll/handle/10795/1947 Η μάθηση είναι συνεχής Τα παιδιά μαθαίνουν με διάφορους τρόπους, σε διάφορα πλαίσια.

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, ανήκει στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) του Τ.Ε.Ι. Πειραιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Νομικά και οικονομικά θέματα

Νομικά και οικονομικά θέματα Ενότητα 2 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ Νομικά και οικονομικά θέματα Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Pîrvu IONICĂ Luminiţa OPREA ΡΟΥΜΑΝΊΑ Το Έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης

Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης Ιωάννα Δέδε Δ/νση Πιστοποίησης Προσόντων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. 10.10.2012 Η εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής επικεντρώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Είναι πραγματικότητα ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο από διάφορους χρήστες, η πλειοψηφία των οποίων

Εισαγωγή Είναι πραγματικότητα ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο από διάφορους χρήστες, η πλειοψηφία των οποίων 1 Εισαγωγή Είναι πραγματικότητα ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο από διάφορους χρήστες, η πλειοψηφία των οποίων είναι μαθητές. Οι τελευταίοι μάλιστα αφιερώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο για ενήλικες (ηλικία άνω 25 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εργαζόµενους

Οδηγός για Εργαζόµενους EIPIL-PAN Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης Βραβείο Εργαζόµενου Οδηγός για Εργαζόµενους εκέµβριος 2009 Asset Τεχνολογική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προώθηση της Άτυπης Μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικευμένος υπάλληλος ψηφιακού μετασχηματισμού (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων

Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Πίνακας Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Τα Μαθησιακά Αποτελέσματα στον παρακάτω πίνακα έχουν σχηματιστεί με βάση τα συμπεράσματα στη Διεθνική Αναφορά Έρευνας Ο1 που περιέχει τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Ανάλογα ποσά Ιδιότητες αναλόγων ποσών 2. Γραφική παράσταση σχέσης αναλογίας ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άγγελος Γιαννούλας Κωνσταντίνος Ρεκούμης

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ - 2017 Ελίζα Πατσαλίδου KA1 VET & ADULT Τηλ: 22448892 email: epatsalidou@llp.org.cy 1 Στόχοι Αύξηση της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς Πρόγραμμα: Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Διδάσκων: Βασίλης Γραμματικόπουλος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Αυτό το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς 1. Σε γενικές γραμμές α) Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ROSETTA STONE. Αθήνος Κωνσταντινίδης

ROSETTA STONE.   Αθήνος Κωνσταντινίδης ROSETTA STONE https://www.youtube.com/watch?v=cwhtd_3gdom Αθήνος Κωνσταντινίδης ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ. Το Rosetta Stone είναι το κορυφαίο λογισμικό εκμάθησης γλωσσών στον κόσμο. Το Rosetta Stone διδάσκει τη γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα