ΟΡΧΙΚΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΥΝΟΔΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΡΧΙΚΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ. Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Ιατρός-Ιστοπαθολόγος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΡΧΙΚΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΥΝΟΔΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΡΧΙΚΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ. Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Ιατρός-Ιστοπαθολόγος"

Transcript

1 ΟΡΧΙΚΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΥΝΟΔΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΡΧΙΚΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Ιατρός-Ιστοπαθολόγος

2

3

4

5

6

7 ΟΡΧΙΚΑ / ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ. ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ «ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ»

8

9

10 ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΟΝΙΑ Διπλοειδικά κύτταρα ( 22 ζεύγη αυτοσωμικών χρωμοσωμάτων συν ένα ζεύγος φυλετικών, ΧΧ ή ΧΥ). Καταλαμβάνουν τη βασική στοιβάδα του σπερματικού «επιθηλίου» και τμήμα τους έρχεται σε άμεση επαφή με τη βασική μεμβράνη. Διαιρούμενα με μίτωση δίνουν δύο τύπους γεννητικών κυττάρων: Τα σπερματογόνια τύπου Α. Ευμεγέθης, ωοειδής ή στρογγυλός πυρήνας με συμπυκνωμένη χρωματίνη. Τα σπερματογόνια τύπου Β τα οποία εισέρχονται άμεσα σε μειωτική διαίρεση. Η χρωματίνη στον πυρήνα τους είναι αραιοχρωματική, τα πυρήνια εντοπίζονται στο κέντρο του πυρήνα και δεν υπάρχει πυρηνικό κενοτόπιο.

11 ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΤΤΑΡΑ-ΣΠΕΡΜΑΤΙΔΕΣ- ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ Τα σπερματογόνια τύπου Β εισέρχονται στα πρώτα στάδια της μειωτικής διαίρεσης οπότε και χαρακτηρίζονται πλέον ως πρωτογενή σπερματοκύτταρα. Είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος γεννητικά κύτταρα του ορχικού σωληναρίου. Τα τελευταία εισέρχονται στην πρώτη μειωτική διαίρεση περνώντας από τα 4 στάδια της πρόφασης ( λεπτοταινίας, ζυγοταινίας, παχυταινίας, διπλοταινίας).τα παχυταινιακά και διπλοταινιακά σπερματοκύτταρα είναι τα πιο αναγνωρίσιμα πρωτογενή σπερματοκύτταρα. Ακολουθεί η μειωτική μετάφαση. Μετά τρεις βδομάδες, με την ολοκλήρωση της πρώτης μειωτικής διαίρεσης, προκύπτουν τα δευτερογενή σπερματοκύτταρα ( με απλοειδή αριθμό χρωμοσωμάτων ήτοι 22 διπλασιασμένα αυτοσωμικά και είτε ένα διπλασιασμένο φυλετικό Χ είτε ένα διπλασιασμένο φυλετικό Υ χρωμόσωμα) με μικρότερο κυτταρικό μέγεθος τα οποία εισέρχονται άμεσα στη δεύτερη μειωτική διαίρεση οι γαμέτες που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό καλούνται σπερματίδες κι έχουν απλοειδή αριθμό μη διπλασιασμένων χρωμοσωμάτων. Οι σπερματίδες παρατάσσονται παρααυλικά, έχουν μικρότερο μέγεθος από τις πιο ανώριμες μορφές γεννητικών κυττάρων και βαθυχρωματική συμπυκνωμένη χρωματίνη εισέρχονται δε σε μια διαδικασία ωρίμανσης, τη «σπερμιογένεση», κατά την οποία μεταβάλλεται η εμφάνισή τους από στρογγυλή σε μαστιγοειδή, χάνουν περαιτέρω κυτταρόπλασμα και επιμηκύνουν τους πυρήνες τους έτσι ώστε προκύπτουν τα ώριμα σπερματοζωάρια που μετατοπίζονται προς τον αυλό του σωληναρίου, απελευθερωνόμενα στο σπέρμα.

12 Κύτταρα του Sertoli Kυλινδρικά, μη διαιρούμενα, επιθηλιακά κύτταρα στηριζόμενα στη βασική μεμβράνη που περιβάλλει το σπερματικό σωληνάριο. Συνήθως ανά τομή σωληναρίου. Άφθονο κυτταρόπλασμα με δεσμίδες ινιδίων ( κρυσταλλοειδή Charcot-Bomcher) και προεκβολές ώστε να περιβάλλουν τα γεννητικά κύτταρα. Τραχύ περίγραμμα. Η κορυφή του κυττάρου του Sertoli στρέφεται προς τον αυλό και εκεί εφάπτονται οι ώριμες σπερματίδες. Υποστηρικτικός και τροφοφόρος ρόλος έναντι των τελευταίων. Πυρήνας: λίγο κεντρικότερα από τους πυρήνες των σπερματογονίων, σε ορθή γωνία με τη βασική μεμβράνη, μεγάλος, ωοειδής, με διάχυτη χρωματίνη και προβάλλον κεντρικό πυρήνιο. Το τελευταίο κάνει τα ώριμα κύτταρα Sertoli να ξεχωρίζουν από τα γεννητικά κύτταρα. Ο πυρήνας μπορεί να φέρει βαθιά εντομή. Διατροφικός και στηρικτικός ο ρόλος τους απέναντι στους αναπτυσσόμενους γαμέτες. Κατά τη «σπερμιογένεση», τα κύτταρα του Sertoli φαγοκυτταρώνουν το πλεονάζον κυτταρόπλασμα της σπερματίδας.

13 Αιματο-ορχικός φραγμός Τα κύτταρα του Sertoli συνδέονται μεταξύ τους και με τα γεννητικά κύτταρα με εκτεταμένες, στενές συνάψειςδιασυνδέσεις, οι οποίες εντοπίζονται προς τη βασική στοιβάδα του σπερματικού «επιθηλίου». Αυτό οδηγεί στο διαχωρισμό του σωληναρίου σε βασικό και παρααυλικό ( ή προαύλιο) διαμέρισμα. Στο πρώτο εντοπίζονται τα σπερματογόνια και τα προλεπτοταινιακά πρωτογενή σπερματοκύτταρα. Το δεύτερο περιέχει τα υπόλοιπα πρωτογενή σπερματοκύτταρα, τα δευτερογενή σπερματοκύτταρα και τις σπερματίδες, οι οποίες με τον τρόπο αυτό απομονώνονται από τη συστηματική κυκλοφορία μέσω ενός αιματο-ορχικού φραγμού. Ο αιματο-ορχικός φραγμός εμποδίζει την έκθεση των γαμετών ( οι οποίοι είναι αντιγονικά διαφορετικοί από τα σωματικά κύτταρα) στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, παρεμποδίζοντας έτσι αυτοάνοσες αντιδράσεις.

14

15 ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΧΙΚΩΝ-ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΛΗΝΑΡΙΩΝ

16

17 Τακτική ωρίμανση των γεννητικών κυττάρων ( σπερματικού «επιθηλίου») από τη βάση προς τον κεντρικό αυλό του ορχικού σωληναρίου. Σπερματογόνια κατά μήκος της βασικής μεμβράνης, (πρωτογενή και δευτερογενή) σπερματοκύτταρα, σπερματίδες και σπερματοζωάρια.

18 Φυσιολογική ωρίμανση σπερματικού «επιθηλίου»

19 Φυσιολογική σπερματογένεση σε άτομο 34 ετών.

20 (Ανώριμα) κύτταρα Sertoli, γονοκύτταρα και διάμεσα κύτταρα Leydig σε όρχι εμβρύου 24 εβδομάδων

21 Γονοκύτταρα, σπερματογόνια και διάμεσα κύτταρα Leydig σε όρχι νεογνού

22 Φυσιολογικός όρχις προ της ήβης, σε 8χρονο αγόρι. Τα σωληνάρια αποτελούνται πρωτίστως από άωρα (ανώριμα) κύτταρα του Sertoli. Μετρώνται δύο έως τέσσερα γεννητικά κύτταρα (σπερματογόνια) ανά σωληνάριο.

23 ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΟΔΟΙ ΑΛΛΗΡΕΙΟ ΔΙΚΤΥΟ-RETE TESTIS

24 EΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑ- AΠΑΓΩΓΑ ΣΩΛΗΝΑΡΙΑ

25

26 ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ

27 Γενετικοί μηχανισμοί εμπλεκόμενοι στον καθορισμό του φύλου και στη διαφοροποίηση του όρχεως

28 OΡΧΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Παραγωγή γαμετών (σπερματογένεση) από τα ορχικά (σπερματικά) σωληνάρια Σύνθεση ανδρογόνων από τα κύτταρα του Leydig Aμφότερες οι ως άνω λειτουργίες υπό τον έλεγχο του υποθαλαμοϋποφυσιακού συστήματος. GnRH (LHRH) ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) & θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) δρουν στα κύτταρα Leydig και Sertoli αντίστοιχα βιοσύνθεση τεστοστερόνης και προαγωγή μεταγραφής γονιδίων, αντίστοιχα.

29 Ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος κατά τους πρώτους μήνες της ενδομήτριας ζωής

30 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΩΝ: ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ

31 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΩΝ: ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα τελευταίων μελετών σχετικά με το ρόλο της γενετικής προδιάθεσης στις απώτερες επιπτώσεις ορισμένων περιβαλλοντικών ρύπων και κυρίως συστατικών του καπνού, όπως τα PAHs στις γονάδες του εμβρύου. Ο μηχανισμός δράσης των PAHs στα γαμετοκύτταρα έγκειται στη διαταραχή της απαραίτητης για την επιβίωσή τους (τόσο προγεννητικώς, όσο και μετά τη γέννηση) ισορροπίας μεταξύ αντιαποπτωτικών παραγόντων (Bclx) και προ-αποπτωτικών πρωτεϊνών (Bax). Εκλυτικό αίτιο για αυτή τη διαταραχή αποτελεί η περίσσεια των PAHs, τα οποία μέσω πρόσδεσης στον υποδοχέα Ahr, ενεργοποιούν την υπερέκκριση του Bax. Επακόλουθο της συσσώρευσης της πρωτεΐνης Bax στα εμβρυϊκά γαμετοκύτταρα είναι η απώλεια μεγάλου αριθμού τους μέσω μηχανισμού απόπτωσης. Τα ανωτέρω αποτελούν μια πρόσθετη επιβεβαίωση ότι το περιβάλλον και εν προκειμένω τα PAHs, μπορεί να επηρεάσει την εκφραστικότητα γονιδίων.

32 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΩΝ: ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ Εκτός από το κάπνισμα κατά την κύηση, σε θηλαστικά πειραματόζωα (ποντίκια) έχει διαπιστωθεί ότι και άλλες τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος, όπως η διοξίνη, δρουν με τον ίδιο τρόπο και συσχετίζονται με τη γέννηση θήλεων που έχουν μειωμένο αριθμό ωοκυττάρων και αρρένων με μειωμένο αριθμό κυττάρων Sertoli. Και στις δύο περιπτώσεις προσδιοριστικός είναι o ρόλος της γενετικής προδιάθεσης, αφού σε διαγονιδιακά θηλαστικά πειραματόζωα φάνηκε ότι η πρόκληση ανεπάρκειας του Bclx «διευκολύνει» την καταστροφική δράση του καπνίσματος (και άλλων περιβαλλοντικών ρύπων) στα γαμετικά κύτταρα, ενώ η ανεπάρκεια Ahr ή Bax την «αποτρέπει». Τη σημασία του γενετικού υποστρώματος επαυξάνει η γνώση ότι ο μεταβολισμός και η κάθαρση των PAHs, αλλά και άλλων ξενοβιοτικών παραγόντων όπως PCBs, διοξίνες, οργανοχλωριωμένες ενώσεις κ.ά., προϋποθέτει την επάρκεια ενζύμων (κυτόχρωμα Ρ450, GSTM,SUIT 1E1 κ.ά.) η οποία καθορίζεται από γενετικούς πολυμορφισμούς.

33 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΩΝ: ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ Ανάλογα δηλαδή με τους γενετικούς πολυμορφισμούς που διαθέτει κάθε άτομο, καθίσταται λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτο στους ξενοβιοτικούς παράγοντες. Επίσης, ένζυμα επιδιόρθωσης της βλάβης του DNA, πρωτεΐνες διακυτταρικής μεταβίβασης μηνυμάτων και υποδοχής πρωτεϊνών ρυθμίζονται με βάση το γενετικό μας κώδικα. Επομένως, αποφασιστικής σημασίας για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών ρύπων είναι και οι ποικιλομορφίες άλλων γονιδίων και πρωτεϊνών.

34 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΔΙΩΝ: ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ

35

36 ΒΛΑΠΤΙΚΟΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΙΟΝΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (Αύξηση FSH ορού λόγω της εμφανιζόμενης αζωοσπερμίας) Κρυοσυντήρηση σπέρματος πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας. ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ:Μόλυβδος, αρσενικό, κάδμιο,υδρογονάνθρακες, βρωμιούχο προπάνιο, οργανοχλωρίδια, φυτοφάρμακα, φθαλικά άλατα, εστέρες. Έκθεση σε οιστρογόνα (αυξημένη παραγωγή ενδοοιστρογόνων λόγω παχυσαρκίας, φυτοοιστρογόνα, μυκητο-οιστρογόνα, χημικές ουσίες ( DDT, bisphenol A). Σύνδρομο ορχικής δυσγενεσίας. ΓΟΝΑΔΟΤΟΞΙΝΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΑ: κοκαϊνη, μαριχουάνα, νιτροφουραντοϊνη, σουλφασαλαζίνη, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου. Αλκοόλ. Έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά την ενδομήτρια ζωή. ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ. Χρόνιες λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος με παρουσία αυξημένων λευκοκυττάρων στο σπέρμα:χρόνια προστατίτιδα.

37 ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Αίτια: Προορχικά ( εξωγοναδικές ενδοκρινικές διαταραχές υποθαλάμου, υπόφυσης, επινεφριδίων ) Ορχικά ( πρωτοπαθείς βλάβες του ορχικού παρεγχύματος ) Μεταορχικά ( πρωτίστως αποφράξεις πόρων προς χειρουργική αποκατάσταση, διερεύνηση κυστικής ίνωσης) Τα επίπεδα των γοναδοτροπινών στο πλάσμα και ο όγκος των όρχεων δεν ξεχωρίζουν τις ποικίλες βλάβες του όρχεως. Η ανίχνευση ώριμων σπερματίδων ή και σπερματοζωαρίων σε ιστολογικό επίπεδο σε υλικό ορχικής βιοψίας καθίσταται συχνά χρήσιμη καθώς, μετά τη συλλογή σπέρματος από την ορχική μικροανατομή, μέχρι και ένα βιώσιμο σπερματοζωάριο ανά ωοκύτταρο είναι επαρκές για την ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος προς γονιμοποίηση.

38 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΟΡΧΕΩΣ Εκτίμηση υπογονιμότητας σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας ή απουσίας σπέρματος στο υλικό της εκσπερμάτισης ( ποσοστό 5-10% των διερευνούμενων για υπογονιμότητα ανδρών). Σε δύο διαδοχικά σπερμοδιαγράμματα μετρώνται κάτω από 20 εκατομμύρια σπερματοζωαρίων σπέρματος ανά χιλιοστόλιτρο υλικού εκσπερμάτισης. Ο κύριος ρόλος της ορχικής βιοψίας είναι να ξεχωρίσει την αζωοσπερμία λόγω απόφραξης πόρων από εκείνη που οφείλεται στην ιστοπαθολογία του ορχικού παρεγχύματος. [Αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν λίγες περιπτώσεις μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας με ιστολογικώς ανευρισκόμενη ομοιόμορφη ωρίμανση του σπερματικού επιθηλίου, φυσιολογικό όγκο όρχεων και φυσιολογικές τιμές FSH πρόκειται για άντρες με υψηλή επίπτωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών και μικροαπαλείψεων στο χρωμόσωμα Υ συγκριτικά με άλλους άντρες με μη αποφρακτική αζωοσπερμία. Η πιθανότητες γονιμοποίησης στους εν λόγω άντρες είναι μικρή]. Εκτίμηση βιωσιμότητας σε περιπτώσεις συστροφής (κυρίως μερικής, παροδικής) Ανακάλυψη κακοήθων γεννητικών κυττάρων σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας Ταυτοποίηση παρουσίας λεμφωματωδών λευχαιμικών κυττάρων μετά χημειοθεραπεία (Διάγνωση αγγειίτιδας)

39 Συστροφή όρχεως. Οξεία κατάσταση. Αιφνίδιος αφόρητος πόνος και διόγκωση Συστροφή του σπερματικού τόνου, στραγγαλισμός αιμοφόρων αγγείων Αιμορραγικό έμφρακτο, τελική εξέλιξη.

40 Τεχνικές ατέλειες στην επεξεργασία υλικού ορχικής βιοψίας με φυσιολογική σπερματογένεση. Α. Η άμεση μονιμοποίηση σε διάλυμα Bouin συνεπάγεται τις ελάχιστες αλλοιώσεις λόγω επεξεργασίας. Β. Η μονιμοποίηση σε φορμόλη προκαλεί τεχνητή συρρίκνωση και πτωχή κυτταρική μορφολογία με αποφολίδωση κυττάρων στον αυλό. C. Ορχικά σωληνάρια με τεχνητή σύνθλιψη κατά την επεξεργασία, απόφραξη του αυλού και συγκεχυμένη κυτταρική μορφολογία με γωνιώδεις, υπερχρωμικούς πυρήνες να κρύβουν τις ώριμες σπερματίδες. Α-Η, Χ400

41 IΣΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Μικρά ορχικά σωληνάρια Πάχυνση της βασικής μεμβράνης Απώλεια, μερική ή πλήρης, των γεννητικών κυττάρων Ίνωση του διάμεσου υποστρώματος Υπερπλασία των διάμεσων κυττάρων του Leydig. Ερμηνεία ιστολογικών ευρημάτων σε συνάρτηση με : προηγούμενο ιατρικό ιστορικό, ανάλυση σπέρματος, ευρήματα φυσικής εξέτασης & έλεγχο γοναδοτροπινών ορού. Χρήσιμη η αμφοτερόπλευρη βιοψία. Λήψη ιστοτεμαχίων 3 Χ 3 Χ 3 χιλ. από κάθε όρχι και, κατευθείαν από το ψαλίδι ( χωρίς να συμπιεστούν τα ιστοτεμάχια), άμεση μονιμοποίηση του υλικού ορχικής βιοψίας σε διάλυμα του Bouin επί 24ωρο. Λήψη τουλάχιστον 5 τομών πάχους 4-5 μm από κάθε ιστοτεμάχιο και χρώση με A-Η και πιθανώς PAS.

42 AΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΘΗΛΙΟ : ΔΙΑΧΥΤΕΣ Η ΕΣΤΙΑΚΕΣ = OΜΟΙΟΓΕΝΗΣ Η ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ ΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ Στις εστιακές αλλοιώσεις καθορίζεται η αναλογία τους στο σύνολο των περικλειομένων σωληναρίων (π.χ. 20%) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΙΑΧΥΤΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ Εντοπιζόμενες στο βασικό διαμέρισμα του σπερματικού «επιθηλίου» και χαρακτηριζόμενες από αποφολίδωση ανώριμων γεννητικών κυττάρων. Εντοπιζόμενες στο προαύλιο διαμέρισμα και χαρακτηριζόμενες από εικόνα μωσαϊκού και αποφολίδωση σπερματίδων και σπερματοκυττάρων. Εντοπιζόμενες σε αμφότερα τα διαμερίσματα και χαρακτηριζόμενες είτε από υποσπερματογένεση είτε από σπερματογενετική στάση (αναστολή της ωρίμανσης) στο επίπεδο/στάδιο των σπερματογονίων.

43 ΚΛΑΣΙΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ Απαραίτητη η γνώση του ιστορικού του ανδρός, τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος και του προηγηθέντος ορμονικού ελέγχου. Καταμέτρηση κάθετων-εγκάρσιων τομών των ορχικών σωληναρίων. Δυνατή η εφαρμογή μεθόδου μορφομετρίας του σπερματικού «επιθηλίου» τουλάχιστον σε σωληνάρια. Φυσιολογικά, όλα τα στάδια διαφοροποίησης του σπερματικού επιθηλίου οφείλουν να διακρίνονται ταυτόχρονα, με ανεύρεση ώριμων σπερματίδων στη μεγάλη πλειονότητα των ορχικών σωληναρίων της βιοψίας ( όχι απαραίτητα σε όλα). Εκτίμηση διαμέτρου, πάχους της βασικής τους μεμβράνης, εικόνας, μορφολογίας και βαθμού ωρίμανσης των γεννητικών κυττάρων. Εκτίμηση παρουσίας, μορφολογίας και πληθυσμού κυττάρων Sertoli & Leydig. Tυχόν ίνωση του διαμέσου υποστρώματος. Κατάσταση του αγγειακού δικτύου.

44 ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - Ι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΜΕΣΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ Είτε ενεργός σπερματογένεση σε όλα τα σωληνάρια είτε εμφάνιση μωσαϊκού στο ορχικό παρέγχυμα οπότε λόγω τομής δε φαίνεται πλήρης σπερματογένεση σε κάθε σωληνάριο ( φυσιολογικό εύρημα). Ο αριθμός των ιστολογικώς αναγνωριζόμενων ώριμων σπερματίδων είναι εκείνος που συσχετίζεται καλά με το σπερμοδιάγραμμα. Το εν λόγω πρότυπο συσχετίζεται με απόφραξη απαγωγού πόρου ή χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

45 Φυσιολογική σπερµατογένεση

46 ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - Ι Απόφραξη του συστήματος απαγωγών πόρων Συνήθως μετα-ορχικές αιτίες αζωοσπερμίας. Άριστες προοπτικές γονιμοποίησης. Απόφραξη μετά το αλλήρειο δίκτυο: σε 10% των ανδρών με υπογονιμότητα. Αίτια απόφραξης: Συγγενή ( αγενεσία ή ατρησία μέρους του συστήματος των απαγωγών πόρων π.χ. της επιδιδυμίδας) Επίκτητα ( λόγω λοίμωξης ή εθελούσιας στειροποίησης) Κλινικοϊστοπαθολογική τριάδα: αζωοσπερμία, όρχις φυσιολογικού μεγέθους, ενεργός-αν και όχι απαραίτητα παντού εντελώς φυσιολογική- σπερματογένεση. Ποικίλου βαθμού οζοειδής διαμόρφωση του φλεγμαίνοντος σπερματικού πόρου επί ψευδοδιηθητικής ανάπτυξης, σύγχυση με αδενοκαρκίνωμα. Ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης ή τραυματισμού. Πιθανώς η απόφραξη του απαγωγού συστήματος να είναι μερική. Τότε το σπερμοδιάγραμμα αναδεικνύει κάποιον αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά σαφώς μικρότερο αυτού που αναμένεται με βάση τα ιστολογικά ευρήματα της βιοψίας ( μετά από εκτίμηση τουλάχιστον 20 σωστά οριοθετημένων σωληναρίων στο υλικό της βιοψίας).

47 Άρρην 28 ετών με αγενεσία σπερματικού πόρου. Ενεργός σπερματογένεση.

48 ΙΣΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Υποσπερματογένεση ( όλες οι μορφές κυττάρων έως και τις ώριμες σπερματίδες/σπερματοζωάρια αναγνωρίζονται, αλλά διακρίνεται σαφώς μείωση στον αριθμό των πολλαπλασιαζόμενων σπερματογονίων). Αναστολή της ωρίμανσης ( ατελής σπερματογένεση, απουσία ωρίμανσης πέραν του σταδίου του σπερματογονίου ή του σπερματοκυττάρου ή, κατά ορισμένους ειδικούς, της ανώριμης (στρογγυλής)σπερματίδης. Σύνδρομο παρουσίας κυττάρων Sertoli μόνο Απουσία ορχικών σωληναρίων-υαλοειδοποίηση.

49 ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΙΙ Υποσπερματογένεση= Όλα τα στάδια σπερματογένεσης παρόντα, αλλά ποικίλου βαθμού μείωσή τους. Πιθανότατη η ανάκτηση γόνιμου σπέρματος. Συνοδό: έκθεσης σε τοξίνες ή υπερβολική θερμότητα, αγγειακές ανωμαλίες (διαβήτης, κιρσοκήλη), ορμονικές διαταραχές (π.χ.υποθυρεοειδισμός), συγγενείς διαταραχές στη λειτουργία των γεννητικών κυττάρων, δυσλειτουργίες των κυττάρων Sertoli & Leydig. Μειωμένος βαθμός σπερματογένεσης αλλά όχι σταμάτημα σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας της σπερματογένεσης. Μείωση στον αριθμό των γεννητικών κυττάρων. Επακόλουθη λέπτυνση των στοιβάδων τους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε βιοψία ενός πλήρως φυσιολογικού όρχεως, η σπερματογένεση δεν εμφανίζεται απαραίτητα πλήρης σε κάθε διατμηθέν ορχικό σωληνάριο. Διαβάθμιση βαρύτητας των αλλοιώσεων : σε λίγα σωληνάρια (ήπια, εστιακή), σχεδόν σε όλα ( βαριά, διάχυτη). Πιθανά επιπρόσθετα ευρήματα: πάχυνση βασικών μεμβρανών σωληναρίων, διάμεση ίνωση, σκλήρυνση σωληναρίων, διαταραχή στην οργάνωση του σπερματικού επιθηλίου και εσχαροποίηση/αποφολίδωση αώρων γεννητικών κυττάρων εντός των αυλών των σωληναρίων. Τα κύτταρα του Leydig πρέπει να αναγνωρίζονται στις γωνίες ανάμεσα στα σωληνάρια. Όταν τα κύτταρα του Leydig είναι ελάχιστα, η τεστοστερόνη του ορού είναι ελαττωμένη. Όταν τα κύτταρα του Leydig συσσωματώνονται σε οζία, η LH ορού είναι αυξημένη.

50 ΥΠΟΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ Ορισμός: Kατάσταση κατά την οποία παρατηρείται ιστολογικά μειωμένος αριθμός σπερματογονίων και πρωτογενών σπερματοκυττάρων, με τα σπερματοκύτταρα να υπερισχύουν αριθμητικά. Τα περισσότερα σπερματικά σωληνάρια περιέχουν και λίγες τουλάχιστον ώριμες σπερματίδες. Στο 8% των ασθενών: εστιακές υαλοειδοποιήσεις σωληναρίων. Κατά την αμιγή υποσπερματογένεση παρατηρείται μείωση του αριθμού όλων των μορφών των γεννητικών κυττάρων.

51 Αμιγής υποσπερματογένεση. Μείωση όλων των μορφών γεννητικών κυττάρων

52 Υποσπερματογένεση με αποβολή/αποφολίδωση των πρωτογενών σπερματοκυττάρων.

53 Παρά τις ώριμες μορφές του σπερματικού «επιθηλίου» τα ορχικά σωληνάρια εμφανίζουν ικανού βαθμού υποσπερματογένεση με σημαντική μείωση των γεννητικών κυττάρων σε πολλά σωληνάρια, λέπτυνση των στοιβάδων και εσχαροποίηση / αποφολίδωση στον αυλό άωρων γεννητικών κυττάρων. Η ιστολογική εικόνα της υποσπερματογένεσης μπορεί να συνοδεύει έκθεση σε τοξίνες ή υπερβολική θερμότητα, υποθυρεοειδισμό ή κιρσοκήλη.

54 ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Σπερματικά σωληνάρια πιθανώς με φυσιολογικό αριθμό σπερματογονίων ανά σωληνάριο αλλά με μειωμένο αριθμό όλων των άλλων γεννητικών κυττάρων. Αυξημένος αριθμός αποφολιδούμενων ανώριμων μορφών γεννητικών κυττάρων, κυρίως σπερματίδων και λιγότερο σπερματοκυττάρων.

55 ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Αποφολίδωση πρωίμων και ωρίμων σπερματίδων, αλλά και πρωίμων μορφών πρωτογενών σπερματοκυττάρων. Ανάλογα με το ποια κυτταρική μορφή κυριαρχεί στον αποφολιδωμένο πληθυσμό διακρίνουμε αποφολίδωση α) πρώιμων, στρογγυλών σπερματίδων, β) όψιμων πρωτογενών σπερματοκυττάρων και γ) πρώιμων πρωτογενών σπερματοκυττάρων Συχνά οι εν λόγω αλλοιώσεις ποικίλουν από λόβιο σε λόβιο. Εικόνα μωσαϊκού: oμάδες σωληναρίων εμφανίζουν άλλοτε άλλη εικόνα απόφραξης και σε διάφορα επίπεδα. Επί κιρσοκήλης, η εικόνα μωσαϊκού συνδυάζεται με διάταση και τοιχωματική ίνωση του ενδοορχικού αγγειακού δικτύου. Πλην της κιρσοκήλης, η απόφραξη στα σπερματικά σωληνάρια μπορεί να είναι δυσγενετικής ή μεταορχιτιδικής αιτιολογίας.

56 Υποσπερματογένεση. Ποικίλου βαθμού μείωση της διαμέτρου σωληναρίων και αυλών και γενική μείωση των γεννητικών κυττάρων παρά την οποία, όλα τα τελευταία είναι αναγνωρίσιμα, συμπεριλαμβανομένων σπανίων ώριμων σπερματίδων. Οι τελευταίες διακρίνονται υπό μεγάλη μεγέθυνση με τους βαθυχρωματικούς, γωνιώδεις πυρήνες τους. (Συχνά συνυπάρχουν σκληρυσμένα σωληνάρια ή /και σωληνάρια περιέχοντα κύτταρα του Sertoli μόνο.)(α-η, Χ200)

57 Εστιακή παρουσία σωληναρίου με προβάλλουσα παρουσία κυττάρων Sertoli σε φυσιολογικό λοιπό ορχικό παρέγχυμα με φυσιολογική, πλήρη σπερματογένεση. Τίθεται υπό σκέψη ένα μικτό πρότυπο υποσπερματογένεσης στο οποίο πρέπει να σχολιασθεί η εμφάνιση των σωληναρίων με κύτταρα Sertoli μόνο καθώς και να εξαχθεί ένα σχετικό ποσοστό. ( Α-Η, Χ 200)

58 Παθολογικές σπερματίδες, με στοιχεία ωρίμανσης μεν, αλλά με ανώμαλα επιμηκυσμένες κεφαλές.

59 Ασθενής 30 ετών με κιρσοκήλη. Υποσπερματογένεση. Ήπια πάχυνση της βασικής μεμβράνης, αποφολίδωση, αταξία στην ωρίμανση.

60 ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Είναι οι συνηθέστερα αποκαλυπτόμενες σε όρχεις ανδρών με υπογονιμότητα. ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΟΝΙΩΝ Η ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

61 ΥΠΟΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ : ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Η ανεύρεση ώριμης ( όχι στρογγυλής) σπερματίδης σε οποιοδήποτε ορχικό σωληνάριο υποδηλώνει συμπλήρωση της σπερματογένεσης και συνιστά κομβικό σημείο για τη διάγνωση του προτύπου της υποσπερματογένεσης, μιας διαταραχής όπου παρατηρείται πλήρης ωρίμανση αλλά ο ολικός αριθμός των γεννητικών κυττάρων είναι μειωμένος. Συνήθως το πρότυπο της υποσπερματογένεσης δεν αφορά ομοιόμορφα τα σωληνάρια αλλά ποικιλόμορφα, με ορισμένα είτε μόνο με κύτταρα Sertoli είτε υαλοειδοποιημένα. Επίσης στο πρότυπο αυτό παρατηρείται αυξημένος αριθμός σωληναρίων μικρού διαμετρήματος και, λόγω των συμπαρομαρτουσών διαταραχών στην αρχιτεκτονική της ωρίμανσης των γεννητικών κυττάρων, πρώιμες μορφές γεννητικών κυττάρων μπορεί να αποφολιδώνονται στους αυλούς των σωληναρίων.

62 ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΙΙΙ Αναστολή της ωρίμανσης του σπερματικού επιθηλίου ή αναστολή των γεννητικών κυττάρων ή στάση της σπερματογένεσης = τα γεννητικά κύτταρα στα σπερματικά σωληνάρια ωριμάζουν μόνο μέχρις ενός σταδίου, αναλόγως του οποίου η ανάκτηση γόνιμου σπέρματος κυμαίνεται από 14% ( για το επίπεδο πρωτογενούς σπερματοκυττάρου) έως 46 % ( για το επίπεδο ωριμότερων μορφών π.χ. στρογγυλών σπερματίδων). Το πρότυπο αυτό δυνητικώς συνοδεύει, εκτός από τις προαναφερθείσες κλινικές καταστάσεις τις σχετιζόμενες με υποσπερματογένεση, επί πλέον, - με μετεφηβική ανεπάρκεια γοναδοτροπινών (FSH, LH) π.χ. λόγω εξωγενών ή ενδογενών οιστρογόνων ή ανδρογόνων - με θεραπεία με αλκυλιούντες παράγοντες ή ακτινοθεραπεία. Κύτταρα με ακανόνιστους πυκνωτικούς πυρήνες μπορεί να παρατηρούνται στους αυλούς, μειωμένη διάμετρος σωληναρίων. Στην (πλήρη) αναστολή: καθόλου σπερματοζωάρια στο σπερμοδιάγραμμα. Στην ατελή (;) αναστολή αναγνωρίζονται ιστολογικώς λίγες ώριμες ( όχι στρογγυλές) σπερματίδες κατά την προαύλια επιφάνεια ορισμένων σπερματικών σωληναρίων (εστιακά). Ανευρίσκεται ολιγοσπερμία. Καλύτερα λοιπόν η εν λόγω εικόνα να εντάσσεται στην «υποσπερματογένεση».

63 Όρχις ενήλικα. Αποκατάσταση κρυψορχίας στην ηλικία των 2 ετών. Συνύπαρξη αναστολής της ωρίμανσης στο επίπεδο του σπερματογονίου και πλήρους, αν και μειωμένης σπερματογένεσης με ώριμες επιμήκεις σπερματίδες. Άρα: ΥΠΟΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ.

64 Σπερματογενετική στάση ( αναστολή της ωρίμανσης) στο επίπεδο/στάδιο των σπερματογονίων Ορισμός: ανά τομή σπερματικού σωληναρίου μετρώνται λιγότερα από 17 σπερματογόνια, ενώ παράλληλα τα πρωτογενή σπερματοκύτταρα είναι λιγότερα από τα σπερματογόνια. Οι σπερματίδες συνήθως, όχι πάντα, απουσιάζουν. Συχνότερες αιτίες: -Κρυψορχία ( χαρακτηριστικά μειωμένος αριθμός σπερματογονίων, παρουσία γιγάντιων σπερματογονίων, ψευδοϋπερπλασία των κυττάρων Leydig και μείωση των ελαστικών ινών στα σωληναριακά τοιχώματα). -Χρόνιος αλκοολισμός ( κάπως περισσότερα τα σπερματογόνια συγκριτικά με την κρυψορχία, σμίκρυνση διαμέτρου σωληναρίων, πάχυνση βασικής μεμβράνης). -Χημειοθεραπεία ( έντονες αλλοιώσεις στα κύτταρα Sertoli, πάχυνση του τοιχώματος των σωληναρίων και μεγάλη μείωση των σπερματογονίων).

65 (Πλήρης) Αναστολή ωρίμανσης στο στάδιο των σπερματογονίων ( αίτια: ανεπάρκεια γοναδοτροπινών, βλάβη γεννητικών κυττάρων από χημειο- ή ακτινο-θεραπεία). Κύτταρα Sertoli

66 ( Πλήρης) Στάση της σπερματογένεσης σε νεαρό άρρενα διερευνούμενο για υπογονιμότητα. Πολυάριθμα σπερματογόνια εγγύς της βασικής μεμβράνης, λίγα σπερματοκύτταρα. Απουσία ωρίμων σπερματίδων-σπερματοζωαρίων.

67 Τα κύτταρα στην προαύλια επιφάνεια του εν λόγω σωληναρίου είναι κύτταρα του Sertoli. Το εν λόγω πρότυπο ( της στάσης της σπερματογένεσης) δυνητικώς προκαλείται και από τα αίτια της υποσπερματογένεσης όπως ακτινοβόληση, αλκυλιούντες παράγοντες, ανεπάρκεια γοναδοτροπινών. Σε αμφοτερόπλευρη (πλήρη) αναστολή της ωρίμανσης, στο σπερμοδιάγραμμα ανευρίσκεται συνήθως αζωοσπερμία.

68 (Πλήρης) Αναστολή ωρίμανσης. Μικρά σωληνάρια. Διακρίνονται μόνο σπερματογόνια και σπερματοκύτταρα α τάξης (πρωτογενή). Εκφυλισμένα κύτταρα, ενδοσωληναριακά.

69 (Πλήρης) Σπερματογενετική στάση/αναστολή της ωρίμανσης. Ποικιλία στη διάμετρο των σωληναρίων και των αυλών. Απουσία ωρίμων σπερματίδων. Τα πρωτογενή σπερματοκύτταρα εξακολουθούν να προβάλλουν. ( Α-Η, Χ400).

70 ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Χρήση του όρου μόνο σε περιπτώσεις πλήρους διακοπής της σπερματογένεσης ομοιόμορφα σε όλα τα σωληνάρια. Συνήθως η στάση γίνεται στο επίπεδο του πρωτογενούς σπερματοκυττάρου, οπότε ευθύνεται το ατελές ζευγάρωμα χρωμοσωμάτων κατά τη μείωση. Η αναστρέψιμη αναστολή στο εν λόγω επίπεδο μπορεί να οφείλεται σε θερμότητα, λοιμώξεις, ορμονικούς και διατροφικούς παράγοντες ενώ η μη αναστρέψιμη αναστολή τόσο στο επίπεδο του πρωτογενούς σπερματοκυττάρου ή στο επίπεδο των στρογγυλών (άωρων) σπερματίδων συχνότατα οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες είτε σε σωματικά κύτταρα είτε σε γεννητικά κύτταρα με μετέπειτα βλάβη στη μείωση.

71 ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΙV Aπλασία γεννητικών κυττάρων = Σύνδρομο από κύτταρα Sertoli μόνο. Ανάκτηση γόνιμου σπέρματος στο 45% των ασθενών και ποσοστό επίτευξης κύησης με in vitro γονιμοποίηση / ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος (IVF/ICSI) : 50% Καθόλου έως ελάχιστη μείωση διαμέτρου σωληναρίων, επένδυσή τους αποκλειστικά από κύτταρα του Sertoli μετεφηβικής (ώριμης) ποικιλίας ( με οδοντωτούς πυρήνες και εμφανή πυρήνια) με γραμμοειδείς κρυστάλλους Charcot-Bοmcher. Τα κύτταρα Sertoli διατάσσονται κάθετα στη βασική μεμβράνη και συχνά σχηματίζουν μικρές ομάδες σα «φυλλώματα φοινίκων που κυματίζουν στην αύρα» ή «σαν να παρασύρονται από τον άνεμο» δηλ. παράλληλα το ένα κύτταρο με το άλλο κατά μήκος των σωληναρίων. Τα κύτταρα του Leydig μπορεί να φαίνονται αυξημένα κι εν γένει παρατηρούνται σε ποικίλες ποσότητες. Ουσιώδης υαλοειδοποίηση απουσιάζει. Το εν λόγω πρότυπο μπορεί να συνοδεύει, μεταξύ άλλων: α) το σύνδρομο del Cas llo (=φαινοτυπικώς φυσιολογικά αρσενικά άτομα με μικρούς όρχεις, φυσιολογικά δευτερογενή φυλετικά χαρακτηριστικά, φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης ορού, αζωοσπερμία και αυξημένα επίπεδα FSH ορού). β) την παρατεταμένη χορήγηση αλκυλιούντων παραγόντων ή ακτινοθεραπείας ( οπότε οι αλλοιώσεις πιθανώς είναι αναστρέψιμες) Αν, παρά την κυριαρχία των σωληναρίων με κύτταρα Sertoli μόνο, διάσπαρτα, σε κάποια σωληνάρια, αναγνωρίζονται κάμποσα σπερματογόνια και υποσημαίνεται τάση ωρίμανσής τους ή παρατηρείται εν στάσει σπερματογένεση = υποπλασία των γεννητικών κυττάρων. (Η διάγνωση του συνδρόμου από κύτταρα Sertoli μόνο προϋποθέτει την παντελή απουσία ωριμαζόντων γεννητικών κυττάρων από όλα τα ορχικά σωληνάρια της βιοψίας και τότε μόνο έχει κλινική αξία.) Στα πρότυπα της απλασίας ή υποπλασίας, προσοχή μήπως ανευρεθούν ενδοσωληναριακά κακοήθη γεννητικά κύτταρα [ Ενδοσωληναριακή Νεοπλασία γεννητικών Κυττάρων Αταξινόμητου Τύπου (ΕΝΓΚΑ) ].

72 17χρονος κρύψορχις. Σωληνάρια μόνο με ώριμα κύτταρα του Sertoli ή και με σπερματοκύτταρα α τάξης (πρωτογενή) [( πλήρης) αναστολή ωρίμανσης )]. Άρα μικτή εικόνα : ΥΠΟΠΛΑΣΙΑ. Επιπρόσθετα, σχηματισμός «αδενώματος» του Pick (από άωρα κύτταρα του Sertoli).

73 «Αδένωμα» του Pick επί κρυψορχίας. Δεν πρόκειται για το υπό μελέτη σύνδρομο. Μετά την ήβη, ο όρχις της παρατεινόμενης κρυψορχίας αποτελείται από μικρά σκληρυσμένα σωληνάρια με παχυσμένες βασικές μεμβράνες και ίνωση στο διάμεσο υπόστρωμα. Συχνά σε τέτοιους όρχεις ανευρίσκονται οζία μικρών σωληναρίων που αποτελούνται από κύτταρα του Sertoli, γνωστά ως «αδενώματα» του Pick. Δεν πρόκειται για γνήσια νεοπλάσματα. Σε μεγάλη μεγέθυνση διακρίνονται οι υπερχρωμικοί πυρήνες των κυττάρων Sertoli, κάθετα οριοθετημένοι ως προς τη βασική μεμβράνη.

74 Υπότυποι συνδρόμου από κύτταρα Sertoli μόνο Με ανώριμα κύτταρα (όπως στον παιδικό όρχι και σε ψευδοπολυστοιβάδωση) Αιτία: oρμονική ανεπάρκεια FSH-LH. Eνίοτε παρατηρούνται μεμονωμένα σπερματογόνια (!), χωρίς όμως ικανότητα εξέλιξης. Με δυσγενετικά κύτταρα. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ελαφρώς χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και υψηλά επίπεδα FSH & LH.Αιτίες:κρυψορχία, ιδιοπαθής υπογονιμότητα, ανωμαλίες του χρωμοσώματος Υ Με ώριμα κύτταρα τύπου ενήλικα. FSH & LH σε υψηλά επίπεδα. Αιτίες: διαταραχή μετανάστευσης αρχεγόνων γεννητικών κυττάρων, ιογενής αιτιολογία. Με συνεστραμμένα κύτταρα. Ο όρχις έχει ήδη υποστεί μια διαδικασία ατροφίας. Αιτίες: μετά από ακτινοβολίες και τοξικές χημειοθεραπείες. Με αποδιαφοροποιημένα κύτταρα. Παρουσία ανώριμων κυττάρων Sertoli σε κατά τα λοιπά ωρίμου τύπου σπερματικά σωληνάρια. Αιτίες: Θεραπεία με οιστρογόνα, χημειοθεραπεία με σκευάσματα πλατίνας.

75 Σύνδρομο από ανώριμα κύτταρα Sertoli μόνο. Εικόνα ανώριμου ορχικού παρεγχύματος όπως προ της ήβης. Τα ανώριμα σωληνάρια περιέχουν προεφηβικής ποικιλίας, ανώριμα κύτταρα του Sertoli με μικρότερα, τυχαία κατανεμημένα πυρήνια. Τα σπερματογόνια δεν προβάλλουν, σχεδόν δε διακρίνονται, απουσιάζει δε κάθε ωρίμανση. Μόνο διάσπαρτα, τα κύτταρα του Leydig διακρίνονται στο διάμεσο υπόστρωμα. Α-Η Χ200

76 Βιοψία όρχεως από ασθενή με υψηλά επίπεδα FSH, φυσιολογικό όγκο σπέρματος και αζωοσπερμία. Αναγνωρίζονται ορχικά σωληνάρια επενδυόμενα από κύτταρα Sertoli μόνο, με εμφάνιση «σαν να παρασύρονται από τον άνεμο».

77 Τα κύτταρα του Sertoli έχουν ωοειδείς πυρήνες και στικτά πυρήνια. Τα κύτταρα του Leydig είναι συνήθως φυσιολογικά σε εμφάνιση, αλλά μπορεί να δείχνουν περισσότερα λόγω της ελαττωμένης διαμέτρου των σωληναρίων. Στα αίτια του συνδρόμου από κύτταρα Sertoli μόνο περιλαμβάνονται η ανεπάρκεια γοναδοτροπινών, η κρυψορχία, η ιογενής ορχίτις, η ακτινοβόληση, η λήψη αλκυλιούντων παραγόντων και η ορμονοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη αδένα.

78 Σύνδρομο από κύτταρα Sertoli μόνο. Τα σωληνάρια έχουν μειωμένη διάμετρο και σε αυτά απουσιάζουν τα γεννητικά κύτταρα και παρατηρούνται μεγάλα ώριμα κύτταρα Sertoli. Τα κύτταρα του Leydig προβάλλουν στο διάμεσο υπόστρωμα με εντονότατη παρουσία ένα εύρημα απαντώμενο σε ενήλικες με σύνδρομο Klinefelter, χωρίς ειδική σημασία. Α-Η Χ100.

79 Σύνδρομο με κύτταρα Sertoli μόνο (Σύνδρομο με αποκλειστική παρουσία κυττάρων του Sertoli).

80 Απλασία γεννητικών κυττάρων μετά θεραπεία για ΟΛΛ (αριστερά). Δεξιά ιδιοπαθής. Προβάλλοντα πυρήνια (ωρίμων) κυττάρων του Sertoli. Κυματιστά πυρηνικά όρια. Κάθετη διάταξή τους προς τη βασική μεμβράνη.

81 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΑ SERTOLI ΜΟΝΟ. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ Συνώνυμο: Απλασία γεννητικών κυττάρων Όρχις με απουσία γεννητικών κυττάρων σε οποιοδήποτε στάδιο ωρίμανσης αλλά με τη σωληναριακή αρχιτεκτονική να μην εξαλείφεται από ίνωση, τα δε υποστηρικτικά κύτταρα να εξακολουθούν να είναι παρόντα. Πιθανή η επιφανειακή ομοιότητα με τον όρχι προ της ήβης.

82 ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - V Aπλασία των γεννητικών κυττάρων + εστιακή σπερματογένεση = υποσπερματογένεση. Δύο πληθυσμοί σωληναρίων: τα μικρότερα, με απλασία των γεννητικών κυττάρων- τα μεγαλύτερα δείχνουν σπερματογένεση, συνήθως μειωμένη ( υποσπερματογένεση ). Και τα δύο πρότυπα μπορεί να συνυπάρχουν στο ίδιο σωληνάριο. Σε ασθενείς με αμφοτερόπλευρες βιοψίες, πιθανώς στον ένα όρχι απλασία και στον άλλο πιθανώς απλασία με εστιακή σπερματογένεση. Πολύ μειωμένο το σπερμοδιάγραμμα των εν λόγω ασθενών. Αιτιολογία του προτύπου αυτού είτε σωληνάρια σε ορισμένες περιοχές του όρχεως δεν αποικίστηκαν από γεννητικά κύτταρα κατά την ενδομήτρια οργανογένεση του όρχεως είτε, μετά τη γέννηση, απωλέσθησαν γεννητικά κύτταρα σε έναν αριθμό σπερματικών σωληναρίων, οπότε η κατάσταση εξελίχθηκε σε πλήρη απλασία των γεννητικών κυττάρων στα συγκεκριμένα σωληνάρια.

83 Απλασία γεννητικών κυττάρων και εστιακή σπερματογένεση. Ένα σωληνάριο επενδύεται μόνο από κύτταρα του Sertoli. Στα άλλα διακρίνεται σπερματογένεση με ώριμες μορφές. Άρα πρόκειται για υποσπερματογένεση.

84 Εστιακή παρουσία σωληναρίου με προβάλλουσα παρουσία κυττάρων Sertoli σε φυσιολογικό λοιπό ορχικό παρέγχυμα με φυσιολογική, πλήρη σπερματογένεση. Τίθεται υπό σκέψη ένα μικτό πρότυπο υποσπερματογένεσης στο οποίο πρέπει να σχολιασθεί η εμφάνιση των σωληναρίων με κύτταρα Sertoli μόνον καθώς και να εξαχθεί ένα σχετικό ποσοστό τους. ( Α-Η, Χ 200)

85 ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - VI Σκλήρυνση / υαλοειδοποίηση σωληναρίων και διάμεση ίνωση Σπάνια σε ορχικές βιοψίες παρατηρούμε αποκλειστικά σκληρυσμένα σωληνάρια οπότε πρόκειται για «όρχι τελικού σταδίου». Αιτιολογία: - Επίκτητη ανεπάρκεια γοναδοτροπινών - Χρόνια ορχίτιδα [ Gram (-) μικρόβια, ιός παρωτίτιδας κ.α.] - Πιθανώς σε ενήλικες με σύνδρομο Klinefelter (οι οποίοι δεν υφίστανται συχνά βιοψία όρχεων) - Ιδιοπαθής Πιθανές συνοδές αλλοιώσεις: -Ίνωση διαμέσου υποστρώματος -Απώλεια κυττάρων του Leydig Eάν η βλάβη είναι αμφοτερόπλευρη και σε όλο το ορχικό παρέγχυμα: όρχις τελικού σταδίου. Ελάχιστες οι πιθανότητες γονιμοποίησης.

86 Ατροφία και ίνωση. Τα ατροφικά σωληνάρια διαθέτουν μια παχυσμένη, εσπειραμένη βασική μεμβράνη με υαλινώδη εμφάνιση πέριξ ενός αυλού που εν πολλοίς έχει αποφραχθεί από ινώδη ιστό. Πρόκειται για το τελικό στάδιο μιας πλειάδας διεργασιών που προκαλούν βλάβη στα ορχικά σωληνάρια. ( Α-Η, Χ200)

87 Υαλοειδοποίηση ορχικών σωληναρίων

88 Υαλοειδοποίηση σπερματικών σωληναρίων Τελικό στάδιο ατροφίας των σωληναρίων. Απουσία γεννητικών κυττάρων και συχνά κυττάρων του Sertoli. Εκτενής ενδοσωληναριακή και περισωληναριακή υαλοδοποίηση/σκλήρυνση. Αλλοιώσεις στα τοιχώματα των σωληναρίων και πιθανώς στα κύτταρα του Leydig. Moρφές: - Δυσγενετική ( τυπική του συνδρόμου Klinefelter και της κρυψορχίας που έχει διαρκέσει μέχρι την εφηβεία). - Λόγω ορμονικής ανεπάρκειας ( νεοπλάσματα που καταστρέφουν την υπόφυση) - Ισχαιμική ( συνηθέστερα λόγω συστροφής) - Μεταφλεγμονώδης ( μεταορχιτιδική εικόνα μωσαϊκού) - Αυτοάνοση - Από ακτινοβολία και χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

89 ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΜΙΚΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Συχνότερα από τα αμιγή. Σύνδρομο από κύτταρα Sertoli μόνο ή υαλοειδοποιημένα σωληνάρια σε υπόβαθρο σπερματικών σωληναρίων με φυσιολογική ή μειωμένη ωρίμανση. Kατηγοριοποιούνται στην «υποσπερματογένεση», εφόσον αναγνωρίζονται ώριμες σπερματίδες και εκτιμάται το ποσοστό του κάθε επιμέρους προτύπου. Ένα ετερογενές πρότυπο αποκλείει τη διάγνωση αναστολής ωρίμανσης η οποία εξορισμού είναι ομοιόμορφη σε όλα τα σωληνάρια. Ένα μικτό πρότυπο από υαλοειδοποιημένα σωληνάρια και σωληνάρια με κύτταρα Sertoli μόνο, με ορισμένα σωληνάρια με ανώριμα (προ της ήβης) κύτταρα Sertoli απαντάται στο σύνδρομο Klinefelter, αλλά στερείται παθογνωμονικού χαρακτήρα. Με το γήρας είναι συμβατά τα μικτά πρότυπα αρκεί τα σκληρυσμένα/υαλοειδοποιημένα σωληνάρια να μην κυριαρχούν. Στην τελευταία περίπτωση υποκρύπτεται πάντοτε παθολογική οντότητα.

90 ΕΣΤΙΑΚΕΣ (ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΣ) ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗΣ = ΜΙΚΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ Συνύπαρξη στον ίδιο όρχι σπερματικών σωληναρίων με κύτταρα Sertoli μόνο, αλλά και σωληναρίων με πλήρη σπερματογένεση (υποσπερματογένεση) ή ανεσταλμένη σπερματογένεση σε κάποιο επίπεδο/στάδιο (υποπλασία). Τα σωληνάρια που περιέχουν μόνο κύτταρα Sertoli μπορεί να ποικίλλουν ευρέως σε αριθμό, όμως συρρέουν σε αθροίσεις, όπως σε αθροίσεις ανευρίσκονται και τα σωληνάρια με την πλήρη σπερματογένεση ή την εν στάσει σπερματογένεση. Οι αθροίσεις αυτές είναι υπαινικτικές αλλοιώσεων κατά λόβιο. Στα σωληνάρια με σπερματογενετική δραστηριότητα πρέπει να καθορίζεται ο βαθμός της ιστολογικά. Η εν λόγω εικόνα/πρότυπο παρατηρείται επί κρυψορχίας και επί χρωμοσωμικών ανωμαλιών, δευτερογενώς δε, σε ασθενείς με κιρσοκήλη και σε χημειοθεραπευθέντες.

91 ΚΑΡΥΟΤΥΠΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ Σύνδρομο Klinefelter ( καρυότυπος 47 ΧΧY) : ευνουχοειδής σωματική κατασκευή, μειωμένη τριχοφυία, γυναικομαστία, μικρότατοι όρχεις, αύξηση της FSH ορού, ίσως και της LH. Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Μετά τη γέννηση η μορφολογία των όρχεως μπορεί να είναι φυσιολογική, αλλά σε βιοψίες από τέτοια παιδιά, ο αριθμός των ενδοσωληναριακών γεννητικών κυττάρων είναι μειωμένος. Προεφηβικώς : πιθανή παρουσία κυττάρων Sertoli μόνο. Μετά την ήβη: σοβαρή μεταβολή στη μορφολογία με μειωμένη σπερματογένεση, σκλήρυνση σωληναρίων και οζία κυττάρων του Leydig. Ίσως κάποιου βαθμού σπερματογένεση. Τα ως άνω, κλασικά ιστολογικά ευρήματα του συνδρόμου Klinefelter δυνητικώς απαντούν και εν τη απουσία καρυοτυπικών ανωμαλιών ή με την παρουσία καρυότυπου 46ΧΧ ( σύνδρομο de la Chapelle).

92 Η εικονιζόμενη ορχική βιοψία προέρχεται από ενήλικα άρρενα με φυσιολογικό όγκο σπέρματος και σοβαρή ολιγοσπερμία. Οι όρχεις ήταν μικροί και αυξημένης σύστασης ενώ η σωματική διάπλαση του ατόμου υπεδείκνυε σύνδρομο του Klinefelter. Παρατηρούμε μικρά υαλοειδοποιημένα ορχικά σωληνάρια και ψευδοαδενωματώδεις αθροίσεις κυττάρων του Leydig.Η ατροφία των ορχικών σωληναρίων και ο μειωμένος όγκος του όρχεως δίνουν την ψευδή εντύπωση υπερπλασίας των κυττάρων του Leydig στο σύνδρομο Kleinefelter. Στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι τα κύτταρα του Leydig είναι μειωμένα.

93 Ορχική βιοψία ατόμου με σύνδρομο Klinefelter. Οζίο / αδενωματοειδής άθροιση και προβάλλουσα παρουσία κυττάρων του Leydig στην περιφέρεια σκληρυσμένων σωληναρίων, παρά τη μείωση των εν λόγω κυττάρων.

94 Ορισμένα υαλοειδοποιημένα ορχικά σωληνάρια περιβάλλονται από κύτταρα του Leydig με άφθονο μικρο- κενοτοποιώδες κυτταρόπλασμα. Αν και τα κύτταρα του Leydig μπορεί να δείχνουν φυσιολογικά στο σύνδρομο του Κlinefelter, συχνά υπολείπονται λειτουργικώς με συνέπεια τα επίπεδα των ανδρογόνων συχνά να πέφτουν και να επακολουθεί αύξηση των επιπέδων της FSH και της LH.

95 Ορχική θηλεοποίηση (Σύνδρομο ανθεκτικότητας στα ανδρογόνα) Ποικιλία άρρενος ψευδερμαφροδιτισμού με γυναικείο φαινότυπο και παρουσία όρχεων. Συνήθης καρυότυπος ΧΥ αλλά μπορεί και ΧΧΥ. Τα σπερματικά σωληνάρια είτε έχουν μικρούς εκτρωτικούς αυλούς είτε στερούνται παντελώς αυλών και συνήθως περιέχουν κύτταρα Sertoli μόνον. Περί το 10% των ασθενών με ορχική θηλεοποίηση αναπτύσσουν ορχικό καρκίνο. Αναγνωρίζονται αρκετά κύτταρα του Leydig στο διάμεσο υπόστρωμα τα οποία συχνά στο εν λόγω σύνδρομο στερούνται κρυστάλλων του Reinke.

96 Στον αληθή ερμαφροδιτισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη παρουσία ωοθηκικού και ορχικού ιστού, ο συχνότερος τύπος γονάδας είναι ο ωοθηκόρχις. Εδώ συνυπάρχουν ωοθυλάκια με πολυάριθμα μικρά σπερματικά σωληνάρια με ανώριμα, υπερχρωμικά κύτταρα του Sertoli. Στον ωοθηκόρχι τα σπερματικά σωληνάρια παραμένουν μικρά και σπανίως μπορεί να επιδείξουν ατελή σπερματογένεση. Οι εν λόγω δυσγενετικές γονάδες αποτελούν υπόστρωμα ανάπτυξης όγκων που περιλαμβάνουν το γοναδοβλάστωμα, το δυσγερμίνωμα και τον όγκο λεκιθικού ασκού. Τα ωοθυλάκια στον ωοθηκόρχι συνήθως σε ωχρά σωμάτια στην ενήλικο ζωή, έτσι μερικοί ερμαφρόδιτοι ασθενείς οι οποίοι ανατράφηκαν ως θήλεις γνώρισαν τη μητρότητα.

97 Σύνδρομο ορχικής υποστροφής Αγγειούμενο ινώδες οζίο με εναποθέσεις αιμοσιδηρίνης και δυστροφική ασβέστωση στο ορχικό υπόλειμμα στο οποίο, επί πλέον, μπορεί να ανευρεθούν αρτηριακά και φλεβικά αγγεία, λιπώδης ιστός και νευρικοί κλάδοι. Επισημαίνεται η παρουσία σπερματικού πόρου. Οι περισσότερες περιπτώσεις μονορχίας αποτελούν συνέπεια αγγειακής βλάβης ή ενδομήτριας συστροφής που θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία στις αναπτυσσόμενες γονάδες.

98 Κρυψορχία : Mη κάθοδος του όρχεως στο όσχεο και παραμονή του εντός της κοιλίας στη βουβωνική χώρα ή στο βουβωνικό πόρο. Έγκαιρη ορχεοπηξία. 35 φορές αυξημένος κίνδυνος νεοπλασίας. Εδώ, όρχις σε ενήλικα με ιστορικό κρυψορχίας. Κακοήθη κύτταρα ΕΝΓΚΑ.

99 ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ: ΜΙΚΡΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ Καθορισμός ομοιομορφίας ιστολογικών χαρακτηριστικών. Επί ετερογένειας, καθορισμός ποσοστού ιστού με συγκεκριμένο πρότυπο. Εκτίμηση ωριμότητας ή αωρότητας του ορχικού παρεγχύματος, αδρή εκτίμηση διαμέτρου σωληναρίων Ανίχνευση οιδήματος στο διάμεσο υπόστρωμα, ίνωσης, κοκκιωμάτων ή φλεγμονής, πιθανώς συσχετιζομένων με κιρσοκήλη ή ορχίτιδα. Εκτίμηση της παρουσίας ή συσσώρευσης κυττάρων του Leydig. Αναγνώριση εστιών κυτταρικής δυσπλασίας ( ενδοσωληναριακής νεοπλασίας γεννητικών κυττάρων αταξινόμητου τύπου-ενγκα)

100 ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ:MEΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΙΣ Καθορισμός τύπων και αναλογιών γεννητικών κυττάρων στα σωληνάρια. Η αναγνώριση αναστολής ωρίμανσης επιβάλλει την εκτίμηση κατά πόσον η σπερματογένεση δεν προχωρά στην πλήρη διαφοροποίηση των σπερματίδων ήτοι στη μη ανίχνευση επιμηκυσμένων ( ώριμων) σπερματίδων σε κανένα από τα περικλειόμενα προς εξέταση σωληνάρια. Μετά καθορίζεται το επίπεδο της αναστολής. Στην περίπτωση που η απουσία πλήρους διαφοροποίησης αφορά μέρος των σωληναρίων (ετερογενής εικόνα), ποσοτικοποιούνται τα σωληνάρια με την πλήρη ωρίμανση και η εικόνα ερμηνεύεται ως υποσπερματογένεση. Η επικράτηση κυττάρων Sertoli με σχετική συνολική μείωση της ποσότητας των γεννητικών κυττάρων απαντά συχνά στην υποσπερματογένεση, ιδίως όταν η τελευταία είναι ομοιόμορφη, αλλά τονίζεται ότι για τη διάγνωση υποσπερματογένεσης απαιτείται η ανεύρεση ώριμων σπερματίδων. Όταν η υποσπερματογένεση είναι ανομοιογενής, παρατηρείται ένα μικτό πρότυπο με σωληνάρια με πλήρη ωρίμανση να γειτονεύουν με σωληνάρια με περιέχουν μόνο κύτταρα Sertoli ή είναι υαλοειδοποιημένα/σκληρυσμένα. Ο όρος «σύνδρομο από κύτταρα Sertoli μόνο» χρησιμοποιείται μόνο στις περιπτώσεις όπου σε όλα τα σωληνάρια απουσιάζουν (ωριμάζοντα) γεννητικά κύτταρα. Εάν ορισμένα σωληνάρια περιέχουν μόνο κύτταρα Sertoli, ενώ σε άλλα αναγνωρίζονται ώριμες σπερματίδες, διαγιγνώσκουμε «υποσπερματογένεση μικτού προτύπου». Στην περίπτωση παχυσμένων, ρυτιδιασμένων βασικών μεμβρανών με απουσία γεννητικών κυττάρων και συρρικνωμένους αυλούς, τίθεται η διάγνωση της υαλοειδοποίησης σωληναρίων.

101 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΧΙΚΩΝ ΒΙΟΨΙΩΝ Στη μικρή μεγέθυνση ( Χ40) Επιβεβαίωση καταλληλότητας ιστού ( >75 εγκάρσιες τομές σωληναρίων ) Αρχική εντύπωση εν γένει ετερογένειας, ανεύρεση εστιών ενδοσωληναριακής νεοπλασίας γεννητικών κυττάρων, κοκκιωμάτων, διάμεσης ίνωσης ή φλεγμονής.

102 Υπό μέτρια ή μεγάλη μεγέθυνση ( Χ200-Χ400) καθορισμός τύπων και αναλογιών γεννητικών κυττάρων. Ομοιογενές πρότυπο Όλα τα σωληνάρια υαλοειδοποιημένα και ακυτταρικά ΝΑΙ Υαλοειδοποίηση σπερματικών σωληναρίων ΟΧ Ι Όλα τα σωληνάρια χωρίς ωριμάζοντα γεννητικά κύτταρα, παρά μόνο με κύτταρα του Sertoli ΟΧΙ ΝΑΙ Σύνδρομο από κύτταρα Sertoli μόνο Ώριμες μορφές σπερματικού επιθηλίου απούσες ΝΑΙ Αναστολή της ωρίμανσης Φυσιολογική σπερματογένεση ΟΧΙ ΟΧΙ Ώριμες μορφές σπερματικού επιθηλίου σε αναμενόμενα μειωμένες ποσότητες με ή χωρίς κυριαρχία των κυττάρων Sertoli και αυξημένο αριθμό σωληναρίων μικρής διαμέτρου ΝΑΙ Υποσπερματογένεση ομοιόμορφου τύπου

103 Υπό μέτρια ή μεγάλη μεγέθυνση (Χ200-Χ400) καθορισμός τύπων και αναλογιών γεννητικών κυττάρων. Μη ομοιογενές πρότυπο Συμβατό με προχωρημένη ηλικία ΝΑΙ Διάσπαρτα σωληνάρια με υαλοειδοποίηση σε ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό υπόβαθρο Υποσπερματογένεση μικτού τύπου ΝΑΙ Συρρέοντα σωληνάρια με υαλοειδοποίηση ή διάσπαρτα σωληνάρια με κύτταρα Sertoli μόνο, σε ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό υπόβαθρο Λαμβάνουμε υπόψιν την τεχνητή σύνθλιψη και εκτιμούμε τα ανέπαφα σωληνάρια ΝΑΙ Υπερχρωμικοί γωνιώδεις ή συνθλιμμένοι πυρήνες σε κύτταρα της περιφέρειας των ιστοτεμαχίων ΝΑΙ Αποκλεισμός εστιακής ενδοσωληναριακής νεοπλασίας γεννητικών κυττάρων

104 Διατύπωση τελικής διάγνωσης Διαβάθμιση της σοβαρότητας της παρατηρούμενης ορχικής ανωμαλίας και αναφορά του ομοιογενούς ή ετερογενούς χαρακτήρα της. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ «Ελαφρά έως μέτρια υποσπερματογένεση με ετερογενή μείωση των ώριμων σπερματίδων ώριμες σπερματίδες αναγνωρίζονται εστιακά». Κλινική σημασία: καλές πιθανότητες για γονιμοποίηση. «Αναστολή ωρίμανσης με μόνο πρωτογενή σπερματοκύτταρα σε όλα τα εξετασθέντα σωληνάρια». Κλινική σημασία: σαφώς λιγότερο καλές πιθανότητες για γονιμοποίηση. «Αναστολή της ωρίμανσης σε ορισμένα σωληνάρια, ενώ ώριμες μορφές αναγνωρίζονται σε τόσο % των εξετασθέντων σωληναρίων άρα μικτός φαινότυπος». Κλινική σημασία: καλύτερες πιθανότητες για γονιμοποίηση.

105 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ Περιγράψτε την παρακάτω εικόνα του ορχικού παρεγχύματος από κρύψορχι. Όρχις (μικρός) ατροφικός, υαλοειδοποιημένος.

106 Σύνδρομο Prader Willi σε ενήλικα άρρενα ( νευροαναπτυξιακή γενετική διαταραχή). Ταυτοποιήστε το εικονιζόμενο πρότυπο (σε μετεφηβικό όρχι) Αναστολή ωρίμανσης γεννητικών κυττάρων. Αρκετά τα αναγνωρίσιμα γεννητικά κύτταρα με υποσημαινόμενα ίχνη ατελούς ωρίμανσης, οπότε δεν διαγιγνώσκουμε σύνδρομο από κύτταρα Sertoli μόνο, παρά την αφθονία των ανευρισκόμενων (ανώριμων) κυττάρων Sertoli. Εξάλλου, στη γενική εικόνα δεν επικρατούν τα σωληνάρια με κύτταρα Sertoli μόνο.

107 Σύνδρομο del Casªllo. Tαυτοποιήστε το εικονιζόμενο πρότυπο. Σύνδρομο από κύτταρα Sertoli μόνο. Παντελής απουσία εδώ τόσο των σπερματογονίων όσο και κάθε μορφής ωριμάζοντος γεννητικού κυττάρου.

108 Tαυτοποιήστε το εικονιζόμενο πρότυπο. Αναστολή της ωρίμανσης στο επίπεδο του σπερματοκυττάρου Tαυτοποιήστε το εικονιζόμενο πρότυπο

109 Μη αποφρακτική αζωοσπερμία. Tαυτοποιήστε το εικονιζόμενο πρότυπο. Αναστολή της ωρίμανσης στο επίπεδο της στρογγυλής σπερματίδας. Παρακείμενο σωληνάριο με κύτταρα Sertoli μόνο. Σωληνάρια σαν το τελευταίο κυριαρχούν στη συγκεκριμένη βιοψία. Άρα: ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ-YΠΟΠΛΑΣΙΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (Δεν πρόκειται για υποσπερματογένεση, καθώς δεν αναγνωρίζονται ώριμες σπερματίδες).

110

BΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗΣ. Θεόδ. Φιλιππίδης Παθολογοανατόμος Επιστημονικός Δ/ντής ΜΙCROMEDICA

BΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗΣ. Θεόδ. Φιλιππίδης Παθολογοανατόμος Επιστημονικός Δ/ντής ΜΙCROMEDICA To περί ού ο λόγος BΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗΣ Θεόδ. Φιλιππίδης Παθολογοανατόμος Επιστημονικός Δ/ντής ΜΙCROMEDICA ΒΙΟΨΙΑ ΟΡΧΕΩΣ Συνήθως ζητείται επί περιπτώσεων - Αζωοσπερμίας - Ολιγοσπερμίας

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη σπερματοζωαρίων για εξωσωματική/ βιοψία όρχεως. Σωτήρης Κ. Ανδρεαδάκης Χειρουργός Ουρολόγος Fellow of the European Board of Urology

Λήψη σπερματοζωαρίων για εξωσωματική/ βιοψία όρχεως. Σωτήρης Κ. Ανδρεαδάκης Χειρουργός Ουρολόγος Fellow of the European Board of Urology Λήψη σπερματοζωαρίων για εξωσωματική/ βιοψία όρχεως Σωτήρης Κ. Ανδρεαδάκης Χειρουργός Ουρολόγος Fellow of the European Board of Urology Πότε; - Πολύ σοβαρή ΟΑΤ - Αζωοσπερµία ( AA, MAA ) - onco TESE ( ONCO

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι 115 27 ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ [1]/[6] ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Εισαγωγή Περίπου το 15% των ζευγαριών δεν είναι σε θέση να συλλάβουν μετά από ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.

Διαβάστε περισσότερα

Όρχεις -Χειρισμός παρασκευάσματος -Εισαγωγή στους όγκους. Α.. Κιζιρίδου, Αναπ. Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος A.Ν.Θ.

Όρχεις -Χειρισμός παρασκευάσματος -Εισαγωγή στους όγκους. Α.. Κιζιρίδου, Αναπ. Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος A.Ν.Θ. Όρχεις -Χειρισμός παρασκευάσματος -Εισαγωγή στους όγκους Α.. Κιζιρίδου, Αναπ. Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος A.Ν.Θ.Θεαγένειο Περιγραφική Ανατομική 2 αδένες με σχήμα δαμάσκηνου διαστ.5χ3χ2.5 Κρέμονται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Ουρολογίας. Ανωμαλίες σεξουαλικής Διαφοροποίησης Καλοήθεις Παθήσεις Γεννητικού Συστήματος

Μάθημα Ουρολογίας. Ανωμαλίες σεξουαλικής Διαφοροποίησης Καλοήθεις Παθήσεις Γεννητικού Συστήματος Μάθημα Ουρολογίας Ανωμαλίες σεξουαλικής Διαφοροποίησης Καλοήθεις Παθήσεις Γεννητικού Συστήματος Μανώλης Μαυρομανωλάκης Διευθυντής ΕΣΥ Ουρολογική Κλινική Πα.Γ.Ν.Η Ηράκλειο 2011 Ανωμαλίες Σεξουαλικής Διαφοροποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Στα πτηνά το φύλο «καθορίζεται από τη μητέρα». Αυτό γιατί, το αρσενικό άτομο φέρει τα χρωμοσώματα ZZ ενώ το θηλυκό τα ZW. Έτσι εναπόκειται στο που θα

Στα πτηνά το φύλο «καθορίζεται από τη μητέρα». Αυτό γιατί, το αρσενικό άτομο φέρει τα χρωμοσώματα ZZ ενώ το θηλυκό τα ZW. Έτσι εναπόκειται στο που θα 1 Όπως όλοι γνωρίζουμε κάθε ζωντανός οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Μέσα στον πυρήνα των κυττάρων υπάρχουν τα χρωμοσώματα, τα οποία αποτελούν to γενετικό υλικό (DNA). Στα χρωμοσώματα αυτά βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο αναπαραγωγής, Μιχάλη Κλ. Φραγκουλίδη

Συνέντευξη με τον Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο αναπαραγωγής, Μιχάλη Κλ. Φραγκουλίδη Συνέντευξη με τον Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο αναπαραγωγής, Μιχάλη Κλ. Φραγκουλίδη Η ανδρική υπογονιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο με δεδομένο ότι τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή. Π.Παπαζαφείρη. 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη

Αναπαραγωγή. Π.Παπαζαφείρη. 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 43-44 / 30 Μαΐου 2018 Αναπαραγωγή Π.Παπαζαφείρη 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη 1. Γενικές λειτουργίες του

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι

Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ 1. Να ταξινομήσετε τις παρακάτω έννοιες σε τέσσερις θεματικές ομάδες: Σπερματικός πόρος, σηραγγγώδη σώματα, λοβοί, σπερματικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος.

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος. Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αρχιτομία Αγενής αναπαραγωγή Παρατομία Εκβλάστηση Εγγενής αναπαραγωγή Απλοφασικός κύκλος Διπλοφασικός κύκλος Ισογαμία Ανισογαμία Ωογαμία Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΥΔΡΟΚΗΛΗ Είναι η συλλογή υγρού μεταξύ των πετάλων του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 12 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑNAΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος της αναπαραγωγής και

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις :

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις : Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις : Οι όρχεις αποτελούν κομμάτι του αναπαραγωγικού συστήματος (παραγωγή σπερματοζωάριων) του άνδρα αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος

Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος του Θήλεος ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

Η αναρροφητική βιοψία των όρχεων (FNA) στην ανδρική υπογονιμότητα. Νεώτερα δεδομένα

Η αναρροφητική βιοψία των όρχεων (FNA) στην ανδρική υπογονιμότητα. Νεώτερα δεδομένα Η αναρροφητική βιοψία των όρχεων (FNA) στην ανδρική υπογονιμότητα. Νεώτερα δεδομένα Παπανικολάου Αθανάσιος Αναπληρωτής Διευθυντής ΕΣΥ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Η αναρροφητική βιοψία των όρχεων

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Ενήβωση - Εφηβεία Puberty - Adolescence Puberty vs. Adolescence Ενήβωση vs. Εφηβεία 12-15 y 12- >>15

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 1) ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ ΕΥΠΛΟΕΙΔΙΑ: ΚΑΘΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Ν (ΑΠΛΟΕΙΔΕΣ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ) 3Ν ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ 4Ν τριπλοειδία Α) Γονιμοποίηση ωαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα. Όρχεις

Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα. Όρχεις Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα Όρχεις Οι όρχεις είναι οι γεννητικοί αδένες του άνδρα. Είναι όργανα µε διπλή λειτουργία: η εξωκρινής λειτουργία είναι η παραγωγή σπερµατοζωαρίων και η ενδοκρινής είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΟΡΧΕΩΣ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ. Κ. Στεφανάκη Εργαστήριο Παθολογικής Ανατοµίας Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΟΡΧΕΩΣ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ. Κ. Στεφανάκη Εργαστήριο Παθολογικής Ανατοµίας Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία» ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΟΡΧΕΩΣ ΣΤΑ ΠΑΙ ΙΑ Κ. Στεφανάκη Εργαστήριο Παθολογικής Ανατοµίας Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία» Ογκοι του όρχεως στα παιδιά 1-2% συµπαγών παιδιατρικών όγκων 2-5% κακοήθων νεοπλασµάτων στα αγόρια ιαφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Γαμετογένεση. Καθορισμός φύλου (όρχεις ς ή ωοθήκες) Πρόφαση Ι μείωσης Γαμετικά κύτταρα Γονάδα (μιτώσεις) έσμευση Έμβρυο. Θηλαστικά, Αμφίβια, ιχθύες

Γαμετογένεση. Καθορισμός φύλου (όρχεις ς ή ωοθήκες) Πρόφαση Ι μείωσης Γαμετικά κύτταρα Γονάδα (μιτώσεις) έσμευση Έμβρυο. Θηλαστικά, Αμφίβια, ιχθύες Γαμετογένεση Γαμετογένεση Καθορισμός φύλου (όρχεις ς ή ωοθήκες) G1 Σπερματογένεση Πρόφαση Ι μείωσης Γαμετικά κύτταρα Γονάδα (μιτώσεις) έσμευση Έμβρυο Ολοκλήρωση μείωσης Ι Γονιμοποίηση-ολοκλήρωση η η μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Σιμοπούλου Μάρα Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσιολογίας ΕΚΠΑ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Σιμοπούλου Μάρα Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσιολογίας ΕΚΠΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σιμοπούλου Μάρα Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσιολογίας ΕΚΠΑ ΟΙ ΟΡΧΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ Η ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία. Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.

Kυτταρική Bιολογία. Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή Τι είναι φυλετική και τι αφυλετική αναπαραγωγή; Η αφυλετική αναπαραγωγή: 1. Είναι απλή και άμεση 2. Συνήθως αποδίδει απογόνους που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΝΑΤΟΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΝΑΤΟΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΝΑΤΟΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ταξινόμηση κυστικής νόσου του νεφρού 1. Απλή νεφρική κύστη

Διαβάστε περισσότερα

Γεννητικά όργανα. Εγκέφαλος

Γεννητικά όργανα. Εγκέφαλος Φύλο και Εγκέφαλος Φυλετικός διµορφισµός: Ø ύπαρξη διαφορετικών µορφών σε ένα είδος Ø αναφέρεται σε κάθε χαρακτηριστικό που είναι διαφορετικό στο αρσενικό και στο θηλυκό Ø αναπαραγωγικές και µη-αναπαραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Δομή και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος 1. Να ονομάσετε τις αριθμημένες δομές του παρακάτω σχήματος. Βλέπε εικ. 12.1 της σ. 219 του βιβλίου του μαθητή. 2. Να ενώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα;

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα; ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ 1. (α) Τι αντιπροσωπεύουν οι αριθμοί 1-6 στο σχήμα; (β) Εξηγήστε τι είναι τα ωοθυλάκια και ποιος είναι ο ρόλος τους. (γ) Σε ποιο μέρος του γεννητικού συστήματος της γυναίκας αρχίζει η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισμός και διαφοροποίηση του φύλου

Καθορισμός και διαφοροποίηση του φύλου Καθορισμός και διαφοροποίηση του φύλου Η διαδικασία που καταλήγει στην εμφάνιση κανονικού φύλου διέρχεται από διάφορες φάσεις. ιακρίνονται η φάση της γονιμοποίησης, η φάση διαφοροποίησης των εμβρυϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Ατυπία Υπερπλασία- Δυσπλασία. Κίττυ Παυλάκη

Ατυπία Υπερπλασία- Δυσπλασία. Κίττυ Παυλάκη Ατυπία Υπερπλασία- Δυσπλασία Κίττυ Παυλάκη Jeanne Calment Κάπνιζε µέχρι τα 117 Πέθανε στα 122 Η σωστή λειτουργία των οργανισµών απαιτεί τη δυνατότητα προσαρµογής των κυττάρων και κατά συνέπεια και των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ Σ.

ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ Σ. Ο καρκίνος του όρχεως αντιπροσωπεύει το 1 1,5 % των νεοπλασιών στον άνδρα Ο πιο συχνός καρκίνος σε νέους άνδρες 15-35 ετών Αύξηση συχνότητας τα τελευταία 40 έτη Μείωση θνησιμότητας μετά την εισαγωγή της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης 5/3/2013 Η κυτταρική διαίρεση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα αρχικό κύτταρο διαιρείται σε δύο θυγατρικά. Στους πολυκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Η ανικανότητα σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών

Διαβάστε περισσότερα

Χρωμοσωματικές ανωμαλίες

Χρωμοσωματικές ανωμαλίες Χρωμοσωματικές ανωμαλίες ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ: 50% ΤΩΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΩΝ ΑΠΟΒΟΛΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 60 ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ~0.7% ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 2 % ΤΩΝ ΚΥΗΣΕΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ. Εργαστήριο Ιστολογίας Εµβρυολογίας ΕΚΠΑ

ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ. Εργαστήριο Ιστολογίας Εµβρυολογίας ΕΚΠΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ Σοφία Χαβάκη Επίκουρη Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιστολογίας Εµβρυολογίας ΕΚΠΑ Αρχέγονα βλαστικά γεννητικά κύτταρα Oι γαµέτες (, ) κατάγονται από τον ίδιο πρόγονο: το αρχέγονο βλαστικό γεννητικό

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση θεραπειών στον καλοήθη και κακοήθη προστατικό ιστό. Θ. Γεωργιάδης Επιμελητής A, ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ

Επίδραση θεραπειών στον καλοήθη και κακοήθη προστατικό ιστό. Θ. Γεωργιάδης Επιμελητής A, ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ Επίδραση θεραπειών στον καλοήθη και κακοήθη προστατικό ιστό Θ. Γεωργιάδης Επιμελητής A, ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ Προεγχειρητικός ανδρογονικός αποκλεισμός LHRH αγωνιστές (μερικός ) ή και μη στεροειδές αντιανδρογόνο (πλήρης

Διαβάστε περισσότερα

Είδη κυτταρικών βλαβών ή εκφυλίσεων

Είδη κυτταρικών βλαβών ή εκφυλίσεων Είδη κυτταρικών βλαβών ή εκφυλίσεων Αναστρέψιμες κυτταρικές βλάβες κυρίως στο κυτταρόπλασμα Α. Θολερή εξοίδηση Β. Υδρωπική εκφύλιση Γ. Λιπώδης εκφύλιση Θολερή εξοίδηση ή κυτταρική εξοίδηση Η πρώτη μορφολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΗΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚ ΤΜΗΜΑ:... ΑΡ. ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΔΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ Οικογενή υπερχοληστερολαιμία Αυτοσωμική επικρατής κληρονομικότητα Σχετίζεται με αυξημένο

Διαβάστε περισσότερα

αμινοξύ. Η αλλαγή αυτή έχει ελάχιστη επίδραση στη στερεοδιάταξη και τη λειτουργικότητα της πρωτεϊνης. Επιβλαβής

αμινοξύ. Η αλλαγή αυτή έχει ελάχιστη επίδραση στη στερεοδιάταξη και τη λειτουργικότητα της πρωτεϊνης. Επιβλαβής Κεφάλαιο 6: ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ -ΘΕΩΡΙΑ- Μεταλλάξεις είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού, τόσο σε γονιδιακό επίπεδο (γονιδιακές μεταλλάξεις) όσο και σε χρωμοσωμικό επίπεδο (χρωμοσωμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙΟ BARR. Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ_Εαρ. Εξάμηνο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής,. Δρ. Χρύσα Μεταλλινού

ΣΩΜΑΤΙΟ BARR. Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ_Εαρ. Εξάμηνο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής,. Δρ. Χρύσα Μεταλλινού ΣΩΜΑΤΙΟ BARR Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ_Εαρ. Εξάμηνο 2016-17 Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής,. Δρ. Χρύσα Μεταλλινού ΣΩΜΑΤΙΟ BARR Υπόθεση Lyon Τι είναι? Που βρίσκεται? Αδρανοποίηση του Χ Χρωμοσώματος Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 (Ιατρική Γενετική) Διαταραχές των αυτοσωμικών & φυλετικών χρωμοσωμάτων. Εκτοπία φακών. Σύνδρομο Marfan

Κεφάλαιο 6 (Ιατρική Γενετική) Διαταραχές των αυτοσωμικών & φυλετικών χρωμοσωμάτων. Εκτοπία φακών. Σύνδρομο Marfan Κεφάλαιο 6 (Ιατρική Γενετική) Διαταραχές των αυτοσωμικών & φυλετικών χρωμοσωμάτων Εκτοπία φακών. Σύνδρομο Marfan Διαταραχές των αυτοσωμικών χρωμοσωμάτων Υπάρχουν μόνο 3 προσδιορισμένες χρωμοσωμικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΟΓΚΟΙ ΕΠΙΦΥΣΗΣ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΑΝΤΖΑΣ Επίκουρος Καθηγητής

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΟΓΚΟΙ ΕΠΙΦΥΣΗΣ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΑΝΤΖΑΣ Επίκουρος Καθηγητής ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΟΓΚΟΙ ΕΠΙΦΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΑΝΤΖΑΣ Επίκουρος Καθηγητής ΟΓΚΟΙ ΕΠΙΦΥΣΗΣ Επιφυσιοβλάστωµα Επιφυσιοκύττωµα Ογκος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΠΑΚΤΣΙΔΟΥ ΒΑΚΙΑΝΗ ΜΑΧΗ

ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΠΑΚΤΣΙΔΟΥ ΒΑΚΙΑΝΗ ΜΑΧΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΠΑΚΤΣΙΔΟΥ ΒΑΚΙΑΝΗ ΜΑΧΗ Ανωορρηκτικοί κύκλοι Εξωγενή οιστρογόνα Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών Παχυσαρκία Όγκοι ωοθηκών Εφηβία Παραγωγική ηλικία Κλιμακτήριο εμμηνόπαυση ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ... xiii ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ... xv ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ... xiii ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ... xv ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ... xiii ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ... xv ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α. ΤΟ ΑΝ ΡΙΚΟ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 3 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΗ TOY ΑΝ ΡΙΚΟΥ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ ΗΠΑΤΟΣ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ ΗΠΑΤΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΥΣ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ ΗΠΑΤΟΣ Πρόδρομος Χυτίρογλου Εργαστήριο Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΗΠΑΤΟΣ Χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες

ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Π.Ε ΙΦΝΕ (ΕΚ, ν.crohn, απροσδιόριστη) Συνήθεις λοιμώδεις, παρατεταμένες συστηματικές, αφροδισιακές-παρασιτικές, ιογενείς λοιμώξεις Φάρμακα και τοξίνες (ΜΣΑΦ κ.ά) Ισχαιμική Μετακτινική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Μεταλλάξεις

Κεφάλαιο 6: Μεταλλάξεις Κεφάλαιο 6: Μεταλλάξεις ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ 1. Τι ονομάζονται μεταλλάξεις και ποια τα κυριότερα είδη τους; 2. Ποιες οι διαφορές μεταξύ γονιδιακών και χρωμοσωμικών μεταλλάξεων; 3. Οι μεταλλάξεις στα σωματικά

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογικά, µε την είσοδο του σπερµατοζωαρίου, το ωάριο υφίσταται µεταβολές (εµπόδιο στην πολυσπερµία), οι οποίες παρεµποδίζουν την περαιτέρω είσοδο

Φυσιολογικά, µε την είσοδο του σπερµατοζωαρίου, το ωάριο υφίσταται µεταβολές (εµπόδιο στην πολυσπερµία), οι οποίες παρεµποδίζουν την περαιτέρω είσοδο Γονιµοποίηση Φυσιολογική γονιµοποίηση Η γονιµοποίηση συνήθως γίνεται στην λήκυθο της σάλπιγγας. Είναι το αποτέλεσµα της συνένωσης ενός ωαρίου µε ένα σπερµατοζωάριο, που είναι απλοειδή κύτταρα µε 23 χρωµοσώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει

Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει Υπογονιµότητα: αδυναµία σύλληψης µετά από 1 χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών Ικανότητα σύλληψης/µήνα: ~20% 10-15% των ζευγαριών: πρόβληµα υπογονιµότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι η αδυναμία τεκνοποίησης.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι η αδυναμία τεκνοποίησης. Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι η αδυναμία τεκνοποίησης. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Όγκοι των Όρχεων. Α. Κιζιρίδου, Αναπ.. Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος A.Ν.Θ.Θεαγένειο

Όγκοι των Όρχεων. Α. Κιζιρίδου, Αναπ.. Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος A.Ν.Θ.Θεαγένειο Όγκοι των Όρχεων Α. Κιζιρίδου, Αναπ.. Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος A.Ν.Θ.Θεαγένειο ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ ΤΟΥ ΟΡΧΕΩΣ ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (WHO 2004) Όγκοι ενός ιστολογικού τύπου (αμιγείς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΤΗΡΗΣ Κ. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ Κ. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Κ. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Ο όρος κιρσοκήλη χαρακτηρίζει την κιρσοειδή διάταση και ελικοειδή πορεία των φλεβών του σπερματικού φλεβικού δικτύου 15% στο γενικό πληθυσμό έως και 35% σε άνδρες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ Εισαγωγή Η πρόληψη των επεισοδίων οξείας απόρριψης και η μακροχρόνια διατήρηση του νεφρικού μοσχεύματος αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

KATEYΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

KATEYΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ KATEYΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ (Eνημέρωση κειμένου Απρίλιος 2010) A. Jungwirth, T. Diemer, A. Giwercman, Z. Kopa, C. Krausz, H. Tournaye, G.R. Dohle Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

VIN (Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία αιδοίου)

VIN (Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία αιδοίου) VIN (Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία αιδοίου) Διαφορές μεταξύ τραχήλου και αιδοίου Κύτταρο-στόχος: κυρίως πλακώδες δεν υπάρχει εκτεθειμένος πολυδύναμος πληθυσμός, όπως στον τράχηλο Σχετιζόμενοι HPV: κυριαρχούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΑΚΗΣ Γ.

ΚΑΝΑΚΗΣ Γ. ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ & ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΙΑ ΔΟΜΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ Ιστολογία όρχι Σπερματογένεση Έλεγχος σπερματογένεσης Πειραματικά μοντέλα Κλινικές προεκτάσεις Επιδιδυμική Λειτουργία ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΧΙ-ΔΙΑΜΕΣΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς

ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Με αναφορά τόσο στους προκαρυωτικούς όσο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς Λειτουργίες Γενετικού Υλικού o Αποθήκευση της γενετικής πληροφορίας. Η οργάνωση της γενετικής πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση.

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Συγκρίνοντας τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού με τα κύτταρα του νευρικού ιστού, αυτά μεταξύ τους μοιάζουν..

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1 Ο ΘΕΜΑ 1. Η γέννηση ενός παιδιού με σύνδρομο Down συνήθως οφείλεται: α. στην προσβολή της μητέρας από ερυθρά κατά τη διάρκεια της κύησης, β. στην ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, Επιμέλεια: Καγιάρας Νικόλαος Φυσικός Εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Μαθημάτων

ΕΚΦΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, Επιμέλεια: Καγιάρας Νικόλαος Φυσικός Εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Μαθημάτων Μελέτη καρυότυπου Στα ευκαρυωτικά κύτταρα το γενετικό υλικό (DNA) εντοπίζεται στον πυρήνα τους και σχηματίζει δομές που ονομάζονται χρωμοσώματα. Κάθε χρωμόσωμα δομείται από DNA το οποίο συσπειρώνεται με

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. Συμπτώματα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. Συμπτώματα ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Περίπου το 15% των ζευγαριών έχουν προβλήματα γονιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπόρεσαν να συλλάβουν παιδί, αν και είχαν συχνές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο ή περισσότερο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΕΣ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

ΠΛΗΡΕΣ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ Σελίδα 1 από 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Ημέρες Αποχής 3 Ημέρες Τόπος Συλλογής Δείγματος Εντός Εργαστηρίου Πλήρης Συλλογή Σπέρματος Ναι Χρόνος μεταξύ Λήψης και Έναρξης Ανάλυσης < 60 min

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία

Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΕΝΗ, Ph.D. Λέκτορας Εργαστήριο Βιολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2/12/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΝΟΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ & ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗ της ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΝΕΣΗΣ. Βύρων Ασημακόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικό Τμήμα Δ.Π.Θ.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ & ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗ της ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΝΕΣΗΣ. Βύρων Ασημακόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικό Τμήμα Δ.Π.Θ. ΓΕΝΕΤΙΚΗ & ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗ της ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΝΕΣΗΣ Βύρων Ασημακόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικό Τμήμα Δ.Π.Θ. Ο ομιλητής δηλώνει ότι δεν έχει καμμία σύγκρουση συμφερόντων στα πλαίσια των απόψεων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΙΠΕΡΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Εργαστήριο Στοματολογίας ΕΚΠΑ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς ενδιάμεση τελειόμηνη κύηση ζώντος νεογνού

Χωρίς ενδιάμεση τελειόμηνη κύηση ζώντος νεογνού Υπογονιμότητα: Η αδυναμία επίτευξης τελειόμηνης κύησης ζώντος νεογνού, μετά από «εύλογο» χρονικό διάστημα (reasonable time) σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία Reasonable time? 12 μήνες (WHO)

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτοποίηση χρωμοσωμικών ανωμαλιών με χρήση καρυότυπου

Ταυτοποίηση χρωμοσωμικών ανωμαλιών με χρήση καρυότυπου Ταυτοποίηση χρωμοσωμικών ανωμαλιών με χρήση καρυότυπου Θεωρητικό Υπόβαθρο Καρυότυπος Καρυότυπος είναι η απεικόνιση των μεταφασικών χρωμοσωμάτων ενός οργανισμού κατά ελαττούμενο μέγεθος, όπου φαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

3 ΩΡΕΣ. Σελίδα 1 από 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΑΡΚΕΙΑ

3 ΩΡΕΣ. Σελίδα 1 από 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Από τη διασταύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες της EAU για την ανδρική υπογονιμότητα

Κατευθυντήριες οδηγίες της EAU για την ανδρική υπογονιμότητα Κατευθυντήριες οδηγίες της EAU για την ανδρική υπογονιμότητα (Μερική αναθεώρηση κειμένου Μάρτιος 2016) Επιμέλεια μετάφρασης: ΘΝΆΣΙΟΣ ΖΧΡΊΟΥ A. JUNGWIRTH (ΠΡΌΕΔΡΟΣ), T. DIEMER, G.R. DOHLE, Z. KOPA, C. KRAUSZ,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ I ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιμος Π. Βανδώρος ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ Οι βασικές δομές που εξετάζουμε στην ανατομία μπορούν ιεραρχικά να ταξινομηθούν ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών Μίτωση - Μείωση Τα ευκαρυωτικά κύτταρα διαιρούνται με δύο τρόπους: τη μίτωση και τη μείωση. Η Μίτωση είναι ο τύπος της κυτταρικής διαίρεσης που από ένα πατρικό κύτταρο καταλήγει σε δύο γενετικά πανομοιότυπα

Διαβάστε περισσότερα

Κάθοδος των όρχεων. 60% νεογνών: πλήρης κάθοδος μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής

Κάθοδος των όρχεων. 60% νεογνών: πλήρης κάθοδος μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής Κρυψορχία Εισαγωγή Πιο συχνή συγγενής ανωμαλία στα αγόρια Περίπου 30% στα πρόωρα νεγνά Περίπου 3-4% στα τελειόμηνα νεογνά τη στιγμή της γέννησης Περίπου 1% στα τελειόμηνα νεογνά στην ηλικία του ενός έτους

Διαβάστε περισσότερα

Ωογένεση: σχηµατισµός του ωαρίου

Ωογένεση: σχηµατισµός του ωαρίου Ωογένεση: σχηµατισµός του ωαρίου Τα ωάρια όπως και τα σπερµατοζωάρια προέρχονται εµβρυολογικώς από αρχέγονα γεννητικά κύτταρα. Ο θηλυκός γαµέτης είναι το δευτερογενές ωοκύτταρο ή ωάριο: είναι το µόνο κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή, απομόνωση και καθαρισμός της φαρμακευτικής πρωτεΐνης.

Παραγωγή, απομόνωση και καθαρισμός της φαρμακευτικής πρωτεΐνης. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1o 1. δ 2. β 3. β 4. γ 5. δ ΘΕΜΑ 2o 1. Σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Κυτταρική διαίρεση: παραγωγή γενετικά πανομοιότυπων θυγατρικών κυττάρων Κυτταρική διαίρεση Μονοκύτταροι οργανισμοί: η διαίρεση του κυττάρου συνεπάγεται αναπαραγωγή ολόκληρου

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιοψίας στην εκτίμηση της ηπατικής αρχιτεκτονικής. Η παθολογοανατομική βάση της πυλαίας υπερτάσεως.

Ο ρόλος της βιοψίας στην εκτίμηση της ηπατικής αρχιτεκτονικής. Η παθολογοανατομική βάση της πυλαίας υπερτάσεως. Νοσήματα του ήπατος: Υπενθύμιση στοιχείων ιστολογίας, απαραίτητων για την κατανόηση ηπατικής ιστοπαθολογίας. Η έννοια της κιρρωτικής εξεργασίας. Η μορφολογία της κιρρώσεως. Ο ρόλος της βιοψίας στην εκτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του 1 Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι με μεγάλη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Β ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Β ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Β ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2008-09 Αρ. Διατρ.: 2139 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΩ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο. 1. γ 2. γ 3. δ 4. α 5. β

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο. 1. γ 2. γ 3. δ 4. α 5. β ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. γ 2. γ 3.

Διαβάστε περισσότερα

Αιμοσφαιρίνες. Αιμοσφαιρίνη Συμβολισμός Σύσταση A HbA α 2 β 2 F HbF α 2 γ 2 A 2 HbA 2 α 2 δ 2 s. Σύγκριση γονιδιακών και χρωμοσωμικών μεταλλάξεων

Αιμοσφαιρίνες. Αιμοσφαιρίνη Συμβολισμός Σύσταση A HbA α 2 β 2 F HbF α 2 γ 2 A 2 HbA 2 α 2 δ 2 s. Σύγκριση γονιδιακών και χρωμοσωμικών μεταλλάξεων A. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Αιμοσφαιρίνες Αιμοσφαιρίνη Συμβολισμός Σύσταση A HbA α 2 β 2 F HbF α 2 γ 2 A 2 HbA 2 α 2 δ 2 S HbS s α 2 β 2 Σύγκριση γονιδιακών και χρωμοσωμικών μεταλλάξεων ΓΟΝΙΔΙΑΚΕΣ Αλλαγή σε αζωτούχες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» ΕΠΩΝΥΜΟ:... ΟΝΟΜΑ:.. ΒΑΘΜΟΣ:... ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ: TMHMA: ΑΡΙΘΜΟΣ:.... ΥΠΟΓΡΑΦΗ:.... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΜΑΘΗΜΑ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογική Αύξηση Παιδιού & Εφήβου & Διαταραχές

Φυσιολογική Αύξηση Παιδιού & Εφήβου & Διαταραχές Φυσιολογική Αύξηση Παιδιού & Εφήβου & Διαταραχές Φλώρα Μπακοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.) Α Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΤΜΗΜΑ:4

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΤΜΗΜΑ:4 ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΤΜΗΜΑ:4 Τι εννοούμε με τον όρο μεταλλάξεις; Το γενετικό υλικό μπορεί να υποστεί αλλαγές με πολλούς διαφορετικούς

Διαβάστε περισσότερα

Αζωοσπερµία: Η σύγχρονη πρόκληση

Αζωοσπερµία: Η σύγχρονη πρόκληση Μονάδα Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής, Α Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ Αζωοσπερµία: Η σύγχρονη πρόκληση ηµήτριος Γ. Γουλής Επίκουρος καθηγητής Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής ΑΠΘ Προσέγγιση Tιµές αναφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση

Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση Α Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ Ιατρική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση Δημήτριος Γ. Γουλής Ενδοκρινολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ. αναπαραγωγή. αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ. αναπαραγωγή. αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΙΑΙΡΕΣΗ αναπαραγωγή αύξηση αριθµού κυττάρων ανάπτυξη επιδιόρθωση ιστών Κυτταρική οργάνωση του γενετικού υλικού Γονιδίωµα: Το σύνολο του γενετικού υλικού (DNA) ενός κυττάρου Στα προκαρυωτικά κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ο και 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΛΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ο και 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ο και 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15:Γ, 39:Γ, 14:Α, 21:Β, 15:Δ, 11:Δ, 28: I Σ, II Λ, III Σ, IV Σ, V Σ, 41:Β, 29:Α, Β, Γ, 29:Β, 30:Α, 19:Β, 20:Β, 15:Α, 37:Β, 28:Α, 11:Δ, 15:Β, 31:Δ, 32:Γ,

Διαβάστε περισσότερα

Συχνότητα. Άντρες Γυναίκες 5 1. Νεαρής και μέσης ηλικίας

Συχνότητα. Άντρες Γυναίκες 5 1. Νεαρής και μέσης ηλικίας Η αιτιολογία της πάθησης είναι άγνωστη, αν και έχει μεγάλη σχέση με το κάπνισμα καθώς το 90% των ασθενών είναι ενεργείς καπνιστές Συχνότητα Άντρες Γυναίκες 5 1 Νεαρής και μέσης ηλικίας Στο 60% των περιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά.

Κεφάλαιο 12. Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά. Κεφάλαιο 12 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά. 1. Τα επιθηλιακά κύτταρα του τοιχώματος του ωοθυλακίου παράγουν 2. Ο ενδομήτριος κύκλος ελέγχεται ορμονικά από 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ 1 ΒΙΟΛΟΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ 1 ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ον ΜΕΝΔΕΛΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ 1. Τι είναι κυτταρικός κύκλος, και τα δυο είδη κυτταρικής διαίρεσης. 2. Από τα γεγονότα της μεσόφασης να μην μου διαφεύγει η αντιγραφή του γενετικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΘΕΜΑ 1 Ο 1. γ 2. δ 3. α 4. δ 5. δ ΘΕΜΑ 2 Ο Α) Το γενετικό υλικό των προκαρυωτικών κυττάρων είναι ένα δίκλωνο

Διαβάστε περισσότερα

Αμηνόρροια: πλήρης απουσία εμμηνορρυσίας

Αμηνόρροια: πλήρης απουσία εμμηνορρυσίας Αμηνόρροια: πλήρης απουσία εμμηνορρυσίας -Φυσιολογική: παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση -Παθολογική: (α) πρωτοπαθής απουσία περιόδου στα 17 χρόνια (β) δευτεροπαθής αμηνόρροια >6 μηνών σε γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ B

Βιολογία ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ B Βιολογία προσανατολισμού Α. 1. β 2. γ 3. δ 4. γ 5. δ ΘΕΜΑ Α B1. 4,1,2,6,8,3,5,7 ΘΕΜΑ B B2. Σχολικό βιβλίο σελ. 103 Η γενετική καθοδήγηση είναι.υγιών απογόνων. Σχολικό βιβλίο σελ. 103 Παρ ότι γενετική καθοδήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: BΙΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

Διαβάστε περισσότερα