ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΝΕΦΕΛΕΣ 423 π.χ. γ βραβείο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΝΕΦΕΛΕΣ 423 π.χ. γ βραβείο"

Transcript

1 ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΝΕΦΕΛΕΣ 423 π.χ. γ βραβείο ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣ του Στρεψιάδη ΜΑΘΗΤΕΣ του Σωκράτη ΧΟΡΟΣ ΝΕΦΕΛΩΝ ΙΚΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ Α ΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΝΕΙΣΤΗΣ Α ΑΝΕΙΣΤΗΣ Β ΥΠΟΘΕΣΗ Ο Στρεψιάδης, αγρότης, καταχρεωµένος όπως ήταν, παρασύρθηκε από τις ιδέες της εποχής του και θέλησε να διδαχθεί και αυτός την ρητορική, για να κατορθώσει µε την τέχνη αυτή και να αποφύγει τους δανειστές του και να εξαπατήσει τους δικαστές. Ούφ! ε βαστάω Ατέλειωτες οι νύχτες σου, είναι, ω ία! Μα πότε πια θα πει να ξηµερώσει; Έχει ώρα που λαλήσαν οι πετεινοί. Κι οι σκλάβοι ροχαλίζουν, ενώ πρώτα ξυπνούσαν αξηµέρωτα. Κατάρα στους πολέµους! ε µπορούµε πια µηδέ να τους µαλώσουµε τους σκλάβους. Κι αυτός εδώ ο προκοµµένος γιος µου δεν το κουνάει ολονυχτίς µα κλάνει σε πέντε κουβέρτες κουκουλωµένος.

2 Άντε κι εγώ να ροχαλίσω λίγο στη ζεστασιά! Που να µε πάρει ο ύπνος! µε κατατρώει του γιού µου το σαράκι: τα έξοδα, τα χρέη και τ' άλογά του! Μα εκείνος το χαβά του. Άλλο δεν κάνει: Μακριά µαλλιά, ιππασία και βόλτες µε την άµαξα. Και στον ύπνο του άλογα ονειρεύεται! Κι εγώ χάνοµαι ο δόλιος, άµα βλέπω, πως οι µήνες περνούνε και αυξάνονται οι τόκοι. (ξυπνάει έναν από τους σκλάβους) Μπρος ν' ανάψεις το λυχνάρι, φέρε και το τεφτέρι µου να δω σε ποιους χρωστάω και πόσο πήγαν οι τόκοι. (Ο σκλάβος φέρνει το λυχνάρι και το τεφτέρι) Τι χρωστάω; Στον Πασία δώδεκα µνές. Γιατί δώδεκα; Πότε τις δανείστηκα; Α ναι! Για ν' αγοράσω εκείνο το άλογο το κορθιανό. εν έβγαζα καλύτερα την κόρη του µατιού µου µε µια πέτρα! (παραµιλώντας στον ύπνο του) Φίλωνα, κάνεις ζαβολιές, µη βγαίνεις απ' τη γραµµή σου! Να τη η συµφορά µου! Και κοιµισµένος κάνει ιπποδροµίες.

3 Και τα πολεµικά τ' αµάξια πόσους δρόµους θα τρέξουν: Πιότερους δρόµους, εµένα, τον πατέρα σου, µ' έκανες να τρέχω! (Ξανακοιτάει το τεφτέρι του) Ύστερα απ' τον Πασία σε ποιον χρωστάω; Τρεις µνες στον Αµυνία για δυο τροχούς κι ένα καθισµατάκι τ' αµαξιού. Τράβα στο στάβλο τ' άλογο, αφού πρώτα το κυλίσεις στη σκόνη να ξεϊδρώσει. Εµένα για καλά µ' έχεις κυλήσει έξω απ' τα υπάρχοντά µου. Έχω ως τώρα καταδίκες σωρό και για τους τόκους πολλοί ζητάν ενέχυρα. (ξυπνώντας) Πατέρα τι γυροφέρνεις άυπνος όλη νύχτα; Γιατί µε τρώει ο εισπράχτορας του δήµου σαν ψύλλος.

4 Άφησέ µε να κοιµηθώ λιγάκι. Ψοφολόγα όσο θες, µα όλα τα χρέη θα πέσουνε στο κεφάλι σου µια µέρα. Αλίµονο! Στο διάβολο να πάει η προξενήτρα αυτή, που µου ξεσήκωσε το νου να παντρευτώ τη µάνα σου. Τι ωραία περνούσα τη χωριάτικη ζωή µου ρέµπελος και αξύριστος, όπου λάχει να κοιµάµαι κι είχα όλα τα αγαθά πολλά µελίσσια, πρόβατα και λάδια. Μα πήγα και παντρεύτηκα, χωριάτης εγώ, την αδερφή του Μεγακλή από σόι πρωτευουσιάνα, πλουσιοµαθηµένη και ψηλοµύτα. Κι όταν στο κρεβάτι πέφταµε τη νύχτα πλάι - πλάι µύριζα εγώ κρασίλα, σύκα και προβατίλα µπόλικη - κι εκείνη ευώδιαζε από µύρα, κι ήταν αχόρταγη γι' αγάπη, όµοια µε δηµόσια Αφροδίτη! Μα πώς να τ' αρνηθώ; Ήτανε προκοµµένη. Συνέχεια ύφαινε! Κι εγώ το φτωχικό µου παλτό δείχνοντάς της της έλεγα, γυναίκα, θαρρώ παραξοδεύεις το µαλλί! (Σβήνει το λυχνάρι) ΥΠΗΡΕΤΗΣ εν έχει λάδι το λυχνάρι, αφέντη. Άναψες πάλι το µεγάλο λύχνο; Έλα δω να σε δείρω.

5 ΥΠΗΡΕΤΗΣ Μα τι φταίω; Έβαλες το χοντρότερο φυτίλι (Ο υπηρέτης φεύγει µε το λυχνάρι) Λοιπόν, όταν γεννήθηκε τούτος, καυγαδίζαµε η µάνα του κι εγώ πώς να τον βγάλουµε. Ήθελε εκείνη κάποιο όνοµα, που να 'χει µέσα το "ίππος": Ξάνθιππο, Καλιπίδη, Χάριππο. Όµως τ' όνοµα του παππού του ήθελα εγώ: Φειδωνίδη. Στο τέλος συµφωνήσαµε κι ενώσαµε τα ονόµατα τα δυο και βγάλαµε το γιο µας Φειδιππίδη. Τον έπαιρνε στα χέρια, τον κανάκευε: "Πως θα σε καµαρώνω, άµα µεγαλώσεις και µπαίνεις στην Αθήνα πάνω στο άρµα ντυµένος την πορφύρα του παππού σου του Μεγακλή"! Κι εγώ έλεγα: "θα καµαρώνω, όταν θα βόσκεις µε του µπαµπά σου την κάπα τη φθαρµένη τα κατσίκια!" εν µ' άκουσε κι η αλογοµανία µου ρηµάζει τα υπάρχοντά µου τώρα. Ζητώντας όλη νύχτα κάποιο δρόµο, για να σωθώ, βρήκα ένα µονοπάτι διαβολικά έξυπνο κι αν µε βοηθήσει αυτός εδώ, πάει σώθηκα για πάντα. Μα πρώτα ας τον ξυπνήσω. Με ποιον τρόπο γλυκότερα θα τον ξυπνήσω; Πως;

6 Φειδιππίδη, καλό Φειδιππιδάκι! Τι είναι πατέρα; Φίλησέ µε πρώτα και δος µου το δεξί σου το χεράκι. Να! Μα τι τρέχει; Πες µου, µ' αγαπάς; Ναι, µα τον αλογάρη τον Ποσειδώνα. Μη µου τον µελετάς τον αλογάρη, γιατί είναι τούτος η καταστροφή µου. Αν µ' αγαπάς µε την καρδιά σου, γιέ µου, θα κάνεις ό,τι σου πω. Τι πράγµα; Ν' αλλάξεις το ταχύτερο συνήθεια. Έλα κοντά µου να σε δασκαλέψω.

7 Λέγε, τι θες; Και θα µ' ακούσεις; Ναι, µα το Βάκχο. Κοίτα εκείνο πέρα το σπιτάκι µε τη µικρή πορτούλα. Το βλέπω! Γιατί τάχα µου το δείχνεις; Είναι σχολειό σοφών ανθρώπων. Μέσα υπάρχουνε δασκάλοι που σε πείθουν, πως ο ουράνιος θόλος είναι φούρνος κι εµείς εντός του κάρβουνα αναµµένα. Και σου µαθαίνουν, αν καλοπληρώσεις, την τέχνη να κερδίζεις µε τα λόγια πάντα, κι αν έχεις δίκιο κι αν δεν έχεις. Και ποιοι είναι αυτοί; εν ξέρω τ' όνοµά τους,

8 είναι όµως άξιοι και σπουδαίοι δασκάλοι. Πω! πω! Τους ξέρω. Φαύλοι κι αλαζόνες ξυπόλυτοι, κατάχλωµοι: ο γρουσούζης ο Σωκράτης, κι αντάµα ο Χαιρεφώντας Ε! ε! σώπα! Μη λες κουταµάρες. Αν θέλεις το καλό µου, τρέχα εκεί και τ' άλογα παράτησέ τα. Ποτέ µου, να µη σώσω, κι αν µου χάριζες τους περίφηµους φασιανούς που εκτρέφει ο Λεωγόρας. Γιόκα µου, φως των µατιών µου, τρέχα να σπουδάσεις εκεί. Τι να σπουδάσω; Μπορούνε να διδάσκουν όπως ακούω τον άδικο το λόγο και τον δίκαιο. Και λένε, πως αυτός ο άδικος λόγος κερδίζει πάντα, όσο άδικο και να 'χει. Αν σπουδάσεις τον άδικο το λόγο, απ' τα χρέη, που φορτώθηκα για σένα, δε θα πληρώσω ούτε µια πεντάρα.

9 ε δέχοµαι! Πως θα κοιτάω µε πρόσωπο κατάχλωµο τους άλλους καβαλλάρηδες; Μα τότε, µα τη ήµητρα, ούτε εσύ ούτε τ' άλογά σου δεν θα ξαναφάτε από µένα. Σε διώχνω από το σπίτι. Ο θείος µου ο Μεγακλής, δε θα µ' αφήσει χωρίς άλογα. Φεύγω και σ' αψηφώ. (Φεύγει) (µόνος) Μα κι εγώ δε θα πέσω να πλαγιάσω. Την προσευχή µου στους θεούς θα κάνω και θα πάω να σπουδάσω µοναχός µου. (Έρχεται µπροστά στην πόρτα του σχολείου µα διστάζει να χτυπήσει) Μα γέρος ξεχασιάρης, χοντροκέφαλος πως θα µάθω τη λεπτολόγα τέχνη, τη λογική, στα δάχτυλα να παίζω; Άιντε λοιπόν! Τι κοντοστέκοµαι έτσι και δε χτυπάω την πόρτα; (Χτυπάει και φωνάζει) Ε! παιδί!

10 ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ (από µέσα) Ανάθεµά σε! Ποιος χτυπάει την πόρτα; Ο Στρεψιάδης του Φείδωνα απ' τα Κίκυννα. ΜΑΘΗΤΗΣ (Ανοίγοντας την πόρτα) Αλήθεια, είσαι απαίδευτος χωριάτης. Κλωτσάς την πόρτα αξένιαστα και µού κοψες στη µέση κάποιο πρόβληµα, που το 'βρα. Με το συµπάθειο, είµαι άνθρωπος καµπίσιος. Μα τι πρόβληµα σου έκοψα στη µέση; ΜΑΘΗΤΗΣ Αυτά στους µαθητές µονάχα λέγονται. Πες µου το θαρρετά, γιατί κι εγώ να µαθητέψω στο σχολείο σας ήρθα. ΜΑΘΗΤΗΣ Θα σου το πω. Μα πρέπει να το ξέρεις πως είναι µυστικά και µεταξύ µας. Το Χαιρεφώντα ρώτησε ο Σωκράτης πόσες φορές το µάκρος της πατούσας του πηδάει ο ψύλλος.

11 Γιατί κάποιος ψύλλος, αφού του Χαιρεφώντα δάγκασε το φρύδι, πήδηξε στη φαλάκρα του Σωκράτη. Και πως λοιπόν το µέτρησε; ΜΑΘΗΤΗΣ Σπουδαία. Πήρε κερί και το λυωσε και µέσα εβούτηξε του ψύλλου τα ποδάρια και το κερί σαν έπηξε, του βγάζει τα δυο µικρά κερένια παπουτσάκια και µέτρησε µε κείνα την απόσταση. Μεγάλε ία, εξυπνάδα και µυαλό! ΜΑΘΗΤΗΣ Και τι θα πεις, αν µάθεις του Σωκράτη άλλο εξυπνότερο εύρηµα; Για πες µου! ΜΑΘΗΤΗΣ Ρώτησε το Σωκράτη ο Χαιρεφώντας από πού τραγουδάνε τα κουνούπια: από το στόµα ή απ' τον πισινό τους;

12 Και τι λοιπόν απάντησε ο Σωκράτης; ΜΑΘΗΤΗΣ Είπε, πως το κουνούπι έχει στενό άντερο και ο αέρας που περνάει µε δυσκολία πάει προς την ακροτρυπίδα που µοιάζει µε χωνί, και, καθώς βγαίνει πάλι µε ζόρι, ηχεί και κουδουνίζει. Των κουνουπιών ο πισινός τροµπέτα! Μακάριος, που έτσι δα αντερολογάει! Πόσο θα τα κατάφερνε στις δίκες, αφού µπαίνει στων κουνουπιών τις τρύπες! ΜΑΘΗΤΗΣ Μα τελευταία τον έκανε µια σαύρα να τα χάσει. Πως έγινε; Για πες µου. ΜΑΘΗΤΗΣ Ενώ του φεγγαριού το δρόµο εξέταζε και την περιστροφή του µε στόµα ολάνοιχτο παρατηρούσε τον λέρωσε η σαύρα απ' το ταβάνι. Γουστόζικο το λέρωµα της σαύρας! ΜΑΘΗΤΗΣ

13 Το βράδυ εψές δεν είχαµε να φάµε.. Και τι λοιπόν σοφίστηκε ο Σωκράτης; ΜΑΘΗΤΗΣ Πασπάλισε µε στάχτη το τραπέζι της παλαίστρας, πήρε µετά τη σούβλα τη λύγισε στα δυο σαν διαβήτη κι ενώ κοιτάζαν όλοι τι θα κάνει σούφρωσε ένα σφαχτάρι απ' το βωµό. Τι ναι ο µέγας Θαλής µπροστά σε αυτόν! Άνοιγέ µου, άνοιγέ µου να µπω µέσα και το Σωκράτη αµέσως δείξε µού τον. Μ' έπιασε λύσσα για σπουδή, άνοιγέ µου. (Ο µαθητής ανοίγει. Από την πόρτα φαίνονται µέσα οι µαθητές του Σωκράτη, που µελετούν σε διαφορετικές στάσεις. Είναι όλοι τους χλωµοί και κοκκαλιάρηδες) Ω θεέ µου! Τι λογής θεριά είναι τούτα! ΜΑΘΗΤΗΣ Τι τα χασες; Και τι θαρρείς πως είναι; Έχουνε χάλια σαν τους αιχµαλώτους τους Σπαρτιάτες, που πιάσαµε στην Πύλο. ( είχνει µερικούς, που είναι σκυµµένοι χάµω)

14 Και τούτοι εδώ τι ψάχνουνε σκυµµένοι; ΜΑΘΗΤΗΣ Ψάχνουνε να βρουν κάτου απ' το χώµα Α ναι, βολβούς. (Φωνάζοντας σ' αυτούς) Ε µη χασοµεράτε, ξέρω που είναι οι µεγάλοι και καλοί. ( είχνει τους άλλους που είναι πεσµένοι µπρούµυτα στο πάτωµα) Και κείνοι εκεί, που είναι πεσµένοι χάµου; ΜΑΘΗΤΗΣ Αυτοί ψάχνουν τα σκότη του Ταρτάρου. Γιατί βλέπει τα ουράνια ο πισινός τους; ΜΑΘΗΤΗΣ Σπουδάζει αστρονοµία ο πισινός τους. (Οι µαθητές µαζεύονται στην πόρτα από περιέργεια να ιδούνε τι τρέχει)

15 ΜΑΘΗΤΗΣ (Στους άλλους µαθητές) Μπάτε µέσα να µη σας δει ο Σωκράτης. Ας µείνουνε. Να τους ρωτήσω θέλω τη γνώµη τους για τα ζητήµατά µου. ΜΑΘΗΤΗΣ Μα δεν του επιτρέπεται να µένουν ώρα πολλή στον ανοιχτόν αέρα. (Κοιτάζοντας µέσα τα διάφορα αστρονοµικά και γεωµετρικά όργανα: σφαίρες, µέτρα κ.λπ.) Για το θεό! Τι σύνεργα είναι τούτα; ΜΑΘΗΤΗΣ Αυτό είναι αστρονοµία. Και κείνο εκεί; ΜΑΘΗΤΗΣ Γεωµετρία. Και τι σας χρησιµεύει;

16 ΜΑΘΗΤΗΣ Να µετράµε τη γη. Ποια γη; Εκείνην που η πολιτεία µοιράζει στους κληρούχους; ΜΑΘΗΤΗΣ Ολάκερη τη γη. Έξυπνο πράγµα και ωφέλιµο και πατριωτικό! ΜΑΘΗΤΗΣ (Του δείχνει ένα χάρτη) Είναι της γης ολόκληρος ο κύκλος. Να την η Αθήνα. Μπα; εν σε πιστεύω, γιατί πουθενά δε βλέπω δικαστές! ΜΑΘΗΤΗΣ Και τούτη η µεγάλη χώρα είναι η Αττική. Και που είναι οι χωρικοί µου οι Κικυννιώτες;

17 ΜΑΘΗΤΗΣ Εδώ κοντά. Και παραπέρα η Εύβοια απλώνεται πάρα πολύ µακρόστενη. Εµεις κι ο Περικλής την µακρύναµε! Και που είναι η Σπάρτη; ΜΑΘΗΤΗΣ Να τηνε κι η Σπάρτη. Πολύ κοντά µας είναι! Προσπαθήστε πάρα πολύ µακριά µας να την πάτε. ΜΑΘΗΤΗΣ εν µπορεί. Θα µας κάψει η γειτονιά της. (Βλέπει ξαφνικά το Σωκράτη κρεµασµένο µέσα σ' ένα καλάθι) Ποιος είναι αυτός, που κρέµεται στον αέρα; ΜΑΘΗΤΗΣ Είναι αυτός!

18 Ποιος αυτός; ΜΑΘΗΤΗΣ Καλέ, ο Σωκράτης! Α! Σωκράτη! (Στο µαθητή) Φώναξέ τον εσύ πιο δυνατά! ΜΑΘΗΤΗΣ Φώναξέ τον µονάχος. εν αδειάζω. (Φεύγει) Ε! Σωκράτη! Σωκρατάκη! (Μέσα από το καλάθι) Τι µε φωνάζεις σκούληκα; Για πες µου πρώτα εκεί ψηλά τι κάνεις;

19 Αεροβατώ και µελετάω τον ήλιο! Από κοντά λοιπόν κοιτάζεις τους θεούς και τους περιφρονείς; ε θα µπορούσα να εξετάσω καλά τα ουράνια πράγµατα, αν το νου µου δεν κρέµαγα ψηλά και τη σκέψη δεν έσµιγα λεπτή µε τον λεπτόν αγέρα. Αν από χάµου κοιτούσα απάνω, τίποτα δεν θάβρισκα. Η γη τραβάει και πίνει το χυµό της σκέψης, καθώς πίνει και του κάρδαµου. Τι µου λες; Έχουν σκέψη τα κάρδαµα; Εµπρός λοιπόν κατέβα, Σωκρατάκι, να µου µάθεις την τέχνη, που ζητάω. (Κατεβαίνει µαζί µε το καλάθι) Και τι ζητάς; Ρητορική να µάθω. Μ' έχουν τρελάνει οι τόκοι, οι δανειστές τα πράγµατα µου ενέχυρα τα παίρνουν.

20 Πως τόπαθες να καταχρεωθείς; Μ' έφαγε των αλόγων η µανία! Αχ! µάθε µου τον άδικο το λόγο, για να τραβήξω σπάγγο. Για τον κόπο σου ό,τι γυρέψεις θα σου το µετρήσω, µα τους θεούς! (Θυµωµένος) Ποιους θεούς! Να ξέρεις, πως δεν περνάει σε µας τέτοιο νόµισµα. Σε ποιο λοιπόν νόµισµα έχετε εµπιστοσύνη; Στο σιδερένιο του Βυζάντιου; Θέλεις σωστά να µάθεις σαν τι πράγµα είναι οι θεοί; Ναι, µα τον ία, το θέλω. Και να δεις µε τα µάτια τις Νεφέλες τις δικές µας θεές, να κουβεντιάσεις µαζί τους;

21 Ναι! Κάτσε λοιπόν σε κείνο το άγιο σκαµνί. (Κάθεται) Έκατσα, να! Και φόρα τούτο το στεφάνι. Βάι! Σκοπεύεις σαν τον Αθάµα να µε θυσιάσεις; Όχι δα! Όµως έτσι κάνουν πάντα οι πρωτάρηδες. Κι ύστερα ποιο τ' όφελος; Θα σε κάνω ξεφτέρι και ροδάνι και πάσπαλη στα λόγια. Μην κουνιέσαι!

22 εν µε κοροϊδεύεις; Και φυσικά θα γίνω πάσπαλη, αφού µε ψιλοκοπανίσεις. Σώπα, γέροντα, κι άκου σεµνά την ευχή, που θα κάνω. Που βαστάς κρεµασµένη τη γη µας, αµέτρητε Αέρα και λαµπρότατε Αιθέρα. Και σεις, που βροντάτε, ω Νεφέλες σηκωθείτε κυράδες, ψηλά, του δασκάλου φανείτε. Όχι ακόµα! Σταθείτε! Να ρίξω την κάπα µου πρώτα στο κεφάλι, µη γίνω µουσκίδι. εν πήρα ούτε σκούφο. (Κουκουλώνεται µε το µανδύα του) Ω θεές τιµηµένες, ελάτε, φανείτε σ' αυτόν. Κι αν ψηλά στις χιονάτες κορφές, του Ολύµπου γυρνάτε κι αν τον άγιο χορό µε τις Νύµφες χορεύετε αντάµα στ' ωκεάνειο περιβόλι κι αν τάχα στο δέλτα του Νείλου µε βαθιά χρυσοκάνατα παίρνετε πλήθιο νερό κι αν στη λίµνη Μαιώτη ή στου Μίµα τον κάβο σταµατήσατε, την ευχή µου δεχτείτε καλόκαρδα και τη θυσία. ΧΟΡΟΣ ΝΕΦΕΛΩΝ (Οι Νεφέλες βροντάνε από µακριά και τραγουδούνε)

23 Ας υψωθεί, ω αιώνιες αδερφάδες, απ' του πατέρα Ωκεανού τα βροντερά τα µάκρη απάνου απ' τις δασές βουνοκορφάδες ψηλά τ' ανεµοτάξιδο και δροσερό κορµί µας από εκεί ν' αγναντέψουµε την άκρη του κόσµου, τη γη την ωργωµένη µε τα πλούσια τα φύτρα, τους καρπούς, τα ποτάµια, τη θάλασσα µε τη βαρειά βουή της. Το µεγάλο µάτι τ' ουρανού απέναντί µας, πληµµύρισε µε φως την πλάση. Ας ρίξουµε απ' την άφθαρτη ουσία µας τη βρόχινη άχνα κι ας θαυµάσει το µάτι µας την γη την ποθητή µας. Χαρά µου, οι µεγαλόχαρες στο κάλεσµά µου φτάνουν. (Στο Στρεψιάδη) Άκουσες τις φωνές των θεών και τις βροντές τους; Σας προσκυνώ, κυράδες µου, και θ' απαντήσω στο βρόντηµά σας µε κρότους, τέτοια τροµάρα που µ' έπιασε! Είναι δεν είναι σωστό, το βρακί, όπου νάναι θα γεµίσω.

24 Μη βλαστηµάς, ως βλαστηµούν οι κωµικοί ποιητές. Σώπα, φτάνει τραγουδώντας το σµήνος των θεών. ΧΟΡΟΣ Παρθένες βροχοφόρες, πάµε µαζί στην πλούσια χώρα, που γεννάει τα παλλικάρια, στης Παλλάδας, στου Κέκροπα το θαύµα! Εκεί µυστήρια ανείπωτα, ιερά γιορτάζονται κάθε φορά κι ανοίγει τ' άδυτα ο ναός στους µύστες µόνο. Εκεί αγάλµατα και ναοί των θεών, εκεί γίνονται ποµπές, θυσίες και γλέντια όλο το χρόνο κι όταν ο κάµπος λουλουδίζει, βαστά χαρούµενη η γιορτή του Βάκχου πολλές µέρες κι η χώρα αστράφτει και βουίζει από χορούς, τραγούδια και φλογέρες. Α! µα το ία, ποιες είναι αυτές, που τραγουδήσαν έτσι σεµνά και µεγαλόπρεπα; Μου φαίνονται να είναι ηρωίδες Όχι! Αυτές είναι οι Νεφέλες, ουράνιες και µεγάλες θεές των τεµπέληδων. ίνουνε νου και γνώση συζήτηση και φλυαρία, την τέχνη πώς να χτυπάς και να ξεφεύγεις στις λογοµαχίες.

25 Γι' αυτό πετάρισε η ψυχή µου από χαρά, µόλις τις άκουσα, διψά συζήτηση περί ανέµων και υδάτων µε λόγο κοφτερό σπαθί να απαντάει σε λόγο. Και φανερά έχω τη λαχτάρα να τις δώ µπροστά µου. Κοίτα κατά την Πάρνηθα, που κατεβαίνουν σιγά σιγά. Σε ποια µεριά; Ζυγώνουν πολλές µαζί κοπάδι µέσα από δάση και πλαγιές κι από φαράγγια. ε βλέπω. Που είναι; Να! Απέναντι. (Σκύβοντας δίπλα) Τώρα τις βλέπω µόλις.

26 (Ο χορός των Νεφελών µπαίνει στην ορχήστρα) Τις βλέπεις, αν οι τσίµπλες σου δεν είναι µεγάλες σαν κολοκύθια. Ναι µα το ία, τον ουρανό και τα βουνά τα σκέπασαν. εν ήξερες πως είναι Θεές και δεν τις προσκυνούσες µέχρι τώρα; Όχι, νόµιζα ότι είναι δροσιά, καπνός και καταχνιά. εν ξέρεις πως καθοδηγούν τους σοφιστές, τους ψευτοµάντηδες τους κοµπογιαννίτες γιατρούς τους τεµπέληδες µε τα µακριά νύχια και τα δαχτυλίδια, τους επιδέξιους τραγουδιστές και χορευτές και τους αστρολόγους; Τους ταϊζουν µε το να γράφουνε γι' αυτές τραγούδια και παιάνες. Λοιπόν για αυτό τραγουδάνε την ορµή των Νεφελών, την αστραφτερή και τη φιδίσια του εκατοκέφαλου Τυφώνα τις λυσσοµανούσες

27 τις θύελλες και το πέταγµα το αέρινο τις νεροποντές και τ' αητονύχικα όρνια των Νεφελών και γι' αµοιβή περιδροµιάζουν κέφαλους τεράστιους και τσίχλες ολόπαχες. Και τάχα δεν το αξίζουνε; Τι πάθανε, για πες µου, κι αν και είναι Νεφέλες, έµοιασαν µε θνητές γυναίκες; Είναι άλλο πράγµα εκεί ψηλά. Και τι θαρρείς πως είναι εκεί; εν ξέρω καλά, αλλά νοµίζω, ότι είναι σαν ιπτάµενες τούφες από µαλλί - κι αυτές εδώ έχουν στήθια και µύτη! Απάντα µου σε ό,τι σε ρωτάω. Σύντοµα λέγε, ακούω.

28 ε σου 'λαχε ποτέ να τις δεις να µοιάζουν µε Κενταύρους, µε λύκους, µε λεοπάρδαλεις και ταύρους; Ναι, τις είδα. Όποια µορφή θελήσουνε, την παίρνουν. Κι άµα ιδούνε κανένα µαλλιαρό κοµήτη σαν τον Ξενοφάντη, για να τον κοροϊδέψουν παίρνουν µορφή Κενταύρου. Κι όταν δουν κανέναν άρπαγα των δηµοσίων χρηµάτων, σαν τον Σίµωνα; Γίνονται αµέσως λύκοι για να δείξουν την άτιµη φύση του. Παρόµοια µεταµορφώθηκαν σε ελάφια χτες, όταν είδαν τον φοβιτσιάρη τον Κλεώνυµο, που τόσκασε απ' τη µάχη. Τώρα γίνανε γυναίκες, γιατί είδαν τον Κλεισθένη. (Χαιρετάει τις Νεφέλες)

29 Χαίρετε, παντοκρατόρισσες κυράδες βγάλτε µια ουρανοµήκη κραυγή και για µένα να σας ακούσω. ΝΕΦΕΛΕΣ Χαίρε κι εσύ φιλόµουσε και κυνηγέ των λόγων γέροντα. Και συ ιερέα της µπούρδας της ψιλοκοσκινισµένης, για πες µας τι θέλεις; Κανέναν από τους τωρινούς καιροσοφιστές εκτός από τον Πρόδικο κι εσένα, δεν ακούµε. Εκείνον για την µεγάλη σοφία και ο µυαλό του, εσένα γιατί περπατάς στη στράτα κορδωµένος, κοιτάς δεξιά κι αριστερά και πλήθος κακά παθαίνεις για το χατήρι µας ξυπόλυτος αλλά µεγάλος. Ω Μάνα Γη, τι ιερά και σεβαστά λόγια! Αυτές µονάχα είναι θεοί και κανένας άλλος. Κι ο ίας ο βασιλιάς του Ολύµπου δεν είναι; Πες µου! Ποιος ίας; Για σταµάτα, ανόητε, δεν υπάρχει ίας.

30 Μα τότε πες µου, δάσκαλε, ποιος βρέχει από τον ουρανό; ( είχνοντας τις Νεφέλες) Αυτές εδώ και θα σου φέρω αδιάσειστη απόδειξη. Είδες ποτέ πουθενά να βρέχει δίχως σύννεφα; Ας βρέξει µε ξαστεριά λοιπόν, χωρίς να χρησιµοποιήσει αυτές ο ίας. Ω ναι, µα τον Απόλλωνα, το βρήκες. Πίστευα πως κατουράει ο ίας µέσα από κόσκινο. Μα τότε, πες µου, τι βροντάει και µου κόβει τα ήπατα; Αυτές εδώ κάνουν τις βροντές καθώς κατρακυλάνε. Πως; Άµα γεµίσουνε νερό κι αρχίσουν να κινούνται από το βάρος πέφτουν προς τα κάτω και η µια την άλλη καθώς πέφτουν σκάζουν και βροντάνε.

31 Και ποιος τις κάνει να κινούνται, αν όχι ο µεγάλος ίας; Ο αιθέριος Σίφουνας. Αχ µάνα µου, τι ήταν αυτό που µου ήρθε στο κεφάλι! εν είναι ο ίας; Ο Σίφουνας βασιλεύει στα ουράνια; Αλλά για τις αστραποβροντές δεν µου εξήγησες. εν άκουσες; Είπα είναι γεµάτες νερό οι Νεφέλες και καθώς χτυπάνε η µια την άλλη σκάνε και βροντάνε. Ένα παράδειγµα; Παράδειγµα βάλε τον εαυτό σου. Στα Παναθήναια, σαν γεµίζεις την κοιλιά σου µε σάλτσες, δε νιώθεις µέσα σου γουργουρητά και ξαφνικά αρχίζεις να βγάζεις κρότους; Ναι, µου ταράζουν το στοµάχι οι σάλτσες και ξαφνικά αρχίζουν να βροντούν.

32 Με λίγο αέρα στην κοιλιά βροντάς κι εσύ φαντάσου λοιπόν πόσο πρέπει να βροντάει ο απέραντος αγέρας! Γι' αυτό και οι λέξεις µοιάζουν µε βροντή. Μα τώρα τους φλογερούς κεραυνούς για πες µου ποιος τα ρίχνει; Κι άλλους µας καίνε ζωντανούς κι άλλους µας καψαλίζουν; Λένε πως τα στέλνει ο ίας σε όσους πατάνε τον όρκο τους. Βρε ανόητε, αν τους έστελνε σε όσους πατάνε τον όρκο τους, γιατί δεν έκαψε τον Κλεώνυµο, το Θέωρο, το Σίµο, που είναι ξακουστοί επίορκοι; Αλλά και τους ίδιους τους ναούς του τους καίει όπως το περήφανο Σούνιο και τις µεγάλες βελανιδιές; Μου φαίνεται πως δεν πατάνε τον όρκο τους τα δέντρα. Σα να έχεις δίκιο! Τι είναι λοιπόν ο κεραυνός; Ξερός αέρας απ' τη γη καθώς υψώνεται και µπαίνει µέσα στα σύννεφα, τα παραφουσκώνει και µετά απ' το τέντωµα, σκάζουν εκείνα σαν ασκιά, κι ο αέρας µε βροντές ανάβει από την πολλή του την ορµή.

33 Ναι µα το ία, αυτό το έπαθα κι εγώ σε κάποιο γλέντι. Έψηνα µια ολόκληρη πατσά πάνω στα κάρβουνα επειδή δεν µπόρεσα να την ανοίξω και αυτή σαν φούσκωσε πολύ έσκασε και τινάχτηκε και µε έκαψε στα µάτια µου. ΝΕΦΕΛΕΣ Άνθρωπε που λαχτάρησες ν' ανέβεις στην ψηλή κορφή της µάθησης, να γίνεις στην Αθήνα και στην Ελλάδα ολόκληρη πολύ ευτυχισµένος, αν έχεις νου, αν θυµάσαι καλά και σκέφτεσαι σωστά, και αν αντέχει στα βάσανα η ψυχή σου, αν δεν κουράζεσαι να στέκεσαι ώρες πολλές ορθός και ώρες πολλές να περπατάς αν δεν χτυπάνε τα δόντια σου στο κρύο, αν δεν τρως ωραία φαγητά αν δεν πίνεις σταλιά και δεν πας καθόλου στις παλαίστρες αλλά νοµίζεις ότι είναι για άντρα έξυπνο, αναγκαία η νίκη της πράξης της σκέψης και της λογοµαχίας. Με τέτοια ατσάλινη ψυχή, υπνοκαταλύτρα σκέψη, στοµάχι φειδωλό και λαχανοφάγο αντέχω να µε κοπανάνε µε τα σφυριά στο αµόνι. Από εδώ και πέρα κανέναν άλλο θεό δεν θα πιστεύεις

34 παρά το Χάος και τις Νεφέλες και τη Γλώσσα. Αυτά τα τρία. Καµιά κουβέντα δεν θα έχω µε άλλους, κι ας βρεθούν µπροστά µου ούτε θυσίες, ούτε σπονδές, ούτε λιβάνια. ΝΕΦΕΛΕΣ (Στο Στρεψιάδη) Άντε και πες µου µε θάρρος τι θες, και δεν θα βγεις χαµένος αν µας τιµάς κι αν µας σέβεσαι κι αν θές να µιλάς όµορφα. Κυράδες σας ζητώ µια πολύ µικρή χάρη: Να ξεπερνώ εκατό µίλια τους Έλληνες όλους στα λόγια. ΝΕΦΕΛΕΣ Με πολλή χαρά θα στην κάνουµε τη χάρη και σε καµιά λαοσύναξη κανένας δε θα µπορεί ούτε να σε νικά ούτε να τα βγάζει πέρα µαζί σου. εν ζητάω µεγάλα πράγµατα και βαθιές ιδέες, παρά µόνο να µπορώ να στρεψοδικώ και να ξεγλιστράω σαν χέλι από των δανειστών µου τα νύχια. ΝΕΦΕΛΕΣ

35 Ναι, θα γίνει ό,τι λαχταρά η καρδιά σου. εν είναι πολύ. Τώρα κάνε κουράγιο, και στους δασκάλους µας παράδωσε το πνεύµα σου. Μετά χαράς! Εµπιστεύοµαι το πνεύµα µου σε σας, γιατί ζορίζοµαι. Του γιου µου τα άλογα µε έκαψαν και µαζί ο γάµος µου. (Τραγουδάει και χορεύει) εν µε νοιάζει τώρα πια κι ας βουρλίζονται για µενα κι ας βαράνε σα σουπιά το κορµί µου θυµωµένα. Πείνα, δίψα, κρύο και κάµα δεν τα λογαριάζω, ας πάρουν το κορµί µου µε µια κάµα να το κόψουν, να το γδάρουν. Φτάνει να γλιτώσω εδώ απ' τα χρέη µου, τους πνίχτες, κι άσπρη µέρα πια να ιδώ και να κοιµηθώ τις νύχτες. Ας µε δείχνουνε µε κακία κι ας µε κράζουν (τι µε µέλει!) στο παζάρι, στα σοκάκια ο καθένας ό,τι θέλει: Του σκοινιού, του παλουκιού,

36 πρωτοψεύτη, κατεργάρη, και ξετσίπωτη µαϊµού και σαλιάρη και τοµάρι, µαλαγάνα, απατεώνα, κάλπη, λέρα και τσιγκούνη της δικολαβίας κορώνα και καθήκι και γουρούνι. Ας τα λένε απανωτά κι από πίσω και µπροστά µου κι ας σερβίρουνε ψητά στο Σωκράτη τ' άντερά µου. ΝΕΦΕΛΕΣ Έχει θέληση και πνεύµα κι όταν πετσωθεί στο ψέµα, τότε η δόξα του θα πάει πέρ' απ' τ' ουρανού τα χάη. Αλήθεια; ΝΕΦΕΛΕΣ Ναι, γιατί µαζί θας θα είσαι ευτυχισµένος πάντα και δοξασµένος. Πότε λοιπόν, θ' αξιωθώ, κυράδες;

37 ΝΕΦΕΛΕΣ Θα έρχεται πολύς λαός έξω από την πόρτα σου παρακαλώντας να σε δει και να σου µιλήσει για σπουδαιότατες δίκες, για δουλειές µε πολλά λεφτά, και θα ζητούν την άξια συµβουλή και γνώµη σου. (Στο Σωκράτη) Αρχίνα, δάσκαλε, τα µαθήµατα τώρα, και δοκίµασε την κρίση του και το µυαλό του. (Στο Στρεψιάδη) Λέγε µου λοιπόν τι ξέρεις, για να µπορέσω σε αυτά να προσθέσω καινούργιες µηχανές. Θέλεις να µε κάνεις πολεµιστή των τειχών; Όχι, ζητάω να καταλάβω, αν έχεις µνηµονικό. Α! Είναι διπλό το πράγµα. Αν µου χρωστάνε, δεν ξεχνάω ποτέ.

38 Αλλά αν χρωστάω, αµέσως ξεχνάω. Έχεις, καλέ, το χάρισµα του λόγου; Όχι του λόγου, αλλά έχω της απάτης. Και πως θα µάθεις; Έννοια σου, θα µάθω! Άντε να δω, θ' αρπάξεις µε το πρώτο µια σοφή µου κουβέντα για τα ουράνια; Έτσι λοιπόν θ' αρπάξω τη σοφία, όπως οι σκύλοι το ψωµί που τους πετάνε στον αέρα; Είσαι άνθρωπος αµαθής και βάρβαρος σαν ξύλο απελέκητο. Τι κάνεις άµα σε δέρνουν;

39 Στέκοµαι και τις τρώω και µετά ψάχνω να βρω µάρτυρες και τραβάω γραµµή για το δικαστήριο. Γδύσου τώρα. Μα τι κακό έχω κάνει; Είναι ο κανονισµός. Όσοι πρωτοµπαίνουν στο σχολείο µου, µπαίνουν µέσα γυµνοί. εν ήρθα εδώ για να ψάξω, µη µε κλέψατε για να γδυθώ. Λίγα τα λόγια σου! Γδύσου! Αν µελετώ και γρήγορα τα καταλαβαίνω, σε ποιον από τους µαθητές σου θα µοιάσω; Του Χαιρεφώντα µου, θα γίνεις ίδιος και απαράλλαχτος!

40 Α! Συµφορά µου! θα γίνω µισοπεθαµένος. Άσε τα λόγια κι ακολούθησέ µε και κούνα τα πόδια σου. ος µου πρώτα να βαστάω µια µελόπιττα, γιατί τροµάζω σαν να κατεβαίνω στο Τροφώνιο άντρο. Εµπρός! Τι στέκεσαι στην πόρτα και σκύβεις και κοιτάς; Προχώρα! ΧΟΡΟΣ (Στο Στρεψιάδη) Τράβα, γεια σου και χαρά σου! Και για την παλληκαριά σου χίλια µπράβο, χίλια µπράβο! Αν και πέρασες τον κάβο της ζωής, πάντα η καρδιά σου θέλει πράγµατα γενναία κι επιστήµη πάντα νέα γνώση, γράµµατα, σοφία στα βαθιά γεράµατά σου. (Στο ακροατήριο)

41 Ω καλοί µου ακροατές, θα σας πω όλη την αλήθεια ελεύθερα, ναι µα τον Βάκχο το µεγάλο δάσκαλό µου! Άξιος είµαι για να πάρω το στεφάνι, όσο άξιοι είστε σεις σαν κριτές των πνευµατικών αγώνων. Και την κωµωδία µου ετούτη περισσά µαστορεµένη µε λαχτάρα την προσφέρω πρώτοι εσείς να τη χαρείτε, που µου κόστισε πολλούς κόπους και πολλά ξενύχτια. Κι όµως άδικα µου πήραν το στεφάνι, άλλοι απατεώνες. Είναι το παράπονό µου, φωτισµένο ακροατές µου, που για σας µονάχα γράφω. Κι όµως κακία δεν κρατάω µια και κάποτε εδώ πέρα άνθρωποι, που καταλαβαίνουν, παίνεσαν τον Σώφρονά µου και τον Καταπύγωνά µου. Τότε ήµουνα παρθένα, δεν µπορούσα να γεννήσω φανερά στην κοινωνία κι έτσι το µπαστάρδικό µου το έριξα στο δρόµο κι άλλη πονετική ψυχή µου το πήρε και του λόγου σας µ' αγάπη τ' αναθρέψατε γενναία. Κι από τότε µεταξύ µας µπέσα κάναµε κι αγάπη, Τώρα αυτή η κωµωδία µου σαν τη µυθική Ηλέκτρα έρχεται και ψάχνει να βρει γύρω εδώ σοφούς κριτές κι όπου πρέπει, θα το γνωρίσει του αδελφού της τη πλεξούδα. Για κοιτάχτε την πως ήρθε ντροπαλή και µετρηµένη! Μπρος της δεν κουνάει ραµµένη µια πετσένια µαλαπέρδα µ' ολοκόκκινο κεφάλι να γελούν τα µωρουδέλια. Και σαχλά δεν κοροϊδεύει τα φαλακροκέφαλα ούτε χορεύει κόρδακα, τον ξετσίπωτο χορό, ούτε ανεβάζει γέροντα ν' απαγγέλνει και συνάµα να βαράει µε το ραβδί του όποιον βρεθεί κοντά του

42 να σκεπάσει µε το ξύλο τα σιχαµερά του αστεία. Ούτε στη σκηνή πηδώντας µε δαδιά αναµµένα σκούζει, µα βασίζεται µονάχα στην αξία της και στην τέχνη. Είµ' εγώ µεγάλος ποιητής κι ας µην έχω οργιά την τρίχα ούτε στη σκηνή ανεβάζω δυο και τρεις φορές τα ίδια για να σας γελάσω τάχα. Το µυαλό µου κατεβάζει πάντα θέµατα καινούρια κι όλα διαφορετικά κι ωραία. Και τον Κλέωνα όταν ήταν παντοδύναµος λαοπλάνος, του έλυσα τον αφαλό του, µα όταν πέθανε, η καρδιά µου δεν το βάσταξε και πάλι στο κουφάρι του να πέσω. Όµως οι ανταγωνιστές µου τον Υπέρβολο τον µαύρο, µόλις εύκολο τον βρήκαν, τον τσαλαπατούνε όλοι και τη µάνα του µε δαύτον. Ο Εύπολις στο "Μαρικά" του έκλεψε τους δικούς µου τους "Ιππείς" και µάλιστα άσχηµα, µόνο πρόσθεσε µια στρίγγλα, µια µεθυσµένη να χορεύει κόρδακα - κι αυτήν πρώτα ο Φρύνιχος την είχε βάλει, που στο τέλος τη µπαµπόγρια το σκυλόψαρο την τρώγει. Τον Υπέρβολο τον πήραν στο ψιλό και πλήθος άλλοι σαν τον Έρµιππο, - όλοι µαζί δαγκάνουν τον Υπέρβολο και µιµούνται την εικόνα τη δικιά µου για τα χέλια, πως ψαρεύονται µονάχα µέσα σε νερά βουρκωµένα. Κάποιον που γελάει µε τέτοια αστεία, δεν τον θέλω θαυµαστή µου. Κι όσοι στα εφευρήµατά του βρίσκετε χαρά κι ουσία θα'χετε σε πάσαν ώρα και µυαλό και δίκαιη κρίση. Προσκαλώ το ία να φτάσει τον βασιλιά των υψών στου χορού µας τη γιορτή

43 κι ύστερα τον Ποσειδώνα, παντοδύναµο Πατέρα µε την τρίαινα τη φοβερή, που τραντάζει και κουνά τα πελάγη και τα βουνά. Και τον πάνσεµνον Αιθέρα, ζωοδότη των πλασµάτων, και τον άρχοντα των ασµάτων, που µας δίνει φως και µέρα, το θεό τον αλογάρη νάρθει θάµπωµα και χάρη. (Στους θεατές) Ω σοφώτατοι Αθηναίοι, δώστε βάση εδώ κι ακούστε το βαρύ παράπονό µας και κατάµουτρα το λέµε: Αν κι εµείς σας ωφελούµε πιο πολύ απ' όλους τους θεούς, δε µας κάνετε θυσίες και σπονδές, σε µας µονάχα τις προστάτισσες. Κι αν πάτε σε ανόητη εκστρατεία, αµέσως βρέχουµε ή βροντάµε. Κι όταν θέλατε να κάνετε όλοι στρατηγό σας τον αντίθεο Παφλαγόνα, εσουφρώσαµε τα φρύδια, πιάσαµε τ' αστραποβρόντι, το φεγγάρι άλλαξε δρόµο και µαζεύοντας ο ήλιος τα φυτίλια του εσκοτίσθη µε σκοπό να µην ξανάβγει, αν ο Κλέωνας στρατηγός γινόταν: Κι όµως τον εκλέξατε Στραβοκέφαλ' η Αθήνα πολιτεία και πεισµατάρα! Μα οι θεοί τα σφάλµατά σας πάντα σε καλό τα βγάζουν.

44 Να και τώρα σε καλό σας θα βγει, αν ξαφνικά γραπώστε τον ξαδιάντροπο τον Κλέωνα, τον αχόρταγο το γλάρο, για τα δώρα, που µαζεύει, και για τις κλοπές, που κάνει, και στο φάλαγγα περάστε το σκληρό του σβέρκο πάλι. Όλες σας οι κουτουράδες σαν και πριν θα πάνε καλιά τους. Έλα εδώ κοντά µου πάλι Φοίβε, ήλιε χρυσοµάλλη πόχεις κατοικία σου θεία την κατάκορφη Κυνθία. Έλα χρυσοπάλατη Ήρα της Εφέσου καλοµοίρα τιµηµένη απ' τις Λυδές µ' άνθη, δώρα και σπονδές. Κι ω Παλλάδα, ντόπια θεά µας βάστα πάλι πάνω µας τη γοργόνα σου. Ω µεγάλε χαροκόπε Βάκχε, βάλε στις Βακχίδες, στα δαδιά σου τη µανία και τη φωτιά σου. (Στο ακροατήριο) Όταν κατά δω, Αθηναίοι, ξεκινάγαµε ναρθούµε µας απάντησε η Σελήνη και παράγγειλέ µας πρώτα χαιρετίσµατα τσουβάλι και για σας και τους συµµάχους. Και κατόπιν να σας πούµε, πως βαριά είναι κακιωµένη: εν την τιµάτε, ως πρέπει, µ' όλες τις ευεργεσίες

45 που σας κάνει πάντα µ' έργα κι όχι λόγια. Μια δραχµούλα ο καθένας σας κερδίζει κάθε µήνα απ' το δαδί κι όταν έξω από το σπίτι βγαίνετε τα βράδια, λέτε "το δαδί τι να το κάνω; λάµπει το φεγγάρι µέρα"! Και σας κάνει ακόµα κι άλλα αµέτρητα καλά, Αθηναίοι, όµως εσείς το καλαντάρι θάλασσα τόχετε κάνει και δεν έχουν καµιά τάξη σταθερή του χρόνου οι µέρες. Οι θεοί τη φοβερίζουν, πως εκείνη φταίει, σαν τύχει και δεν φάνε τα σφαχτάρια της θυσίας, που τα προσµένουν, γιατί λάθος τις ηµέρες λογαριάζετε. Σαν είναι ωρισµένη για θυσία µέρα εσείς δικάζετε. Κι όταν οι θεοί νηστεύουν και πενθούν το Σαρπηδόνα και το Μέµνονα, θυσίες κάµνετε, γλεντοκοπάτε. Κι άµα στείλατε, Αθηναίοι, ιεροµνήµονα για φέτος τον Υπέρβολο, του πήραµε απ' το κεφάλι το στεφάνι, για να µάθει τις ηµέρες να µετράει µε το φεγγάρι. (Μόνος) Μα την Πνοή, το Χάος και τον Αέρα, δεν είδα άλλον κανένα τόσο πολύ χωριάτη χοντροκέφαλο και ξεχασιάρη, που να του µαθαίνεις κάτι ψιλοπράγµατα κι αµέσως να τα ξεχνάει πριν τα µάθη. (Στο Στρεψιάδη, που είναι κάτω στο υπόγειο) Βγες από κάτω, κι έλα εδώ στο φως!

46 Εσένα στο λέγω, που είσαι; Ανέβα επάνω πάρε και το κρεβάτι. εν το αφήνουν, οι κοριοί, το βαστάνε µε τα δόντια! Τέλειωνε, βάλτο εδώ και πρόσεχέ µε. Να. Λέγε µου τι θέλεις να πρωτοµάθεις; Θες µέτρα και ρυθµούς και στιχουργία; Θέλω µέτρα, γιατί ένας αλευράς µου έκλεψε µιαν οκά προχτές στο ζύγι. ε σου µιλάω για τέτοια µέτρα, αλλά σε ρώτησα από της ποίησης τα µέτρα ποιο σου αρέσει; Τρίµετρο ή τετράµετρο;

47 Το µέτρο των τεσσάρων χοινικιών. Είσαι βλάκας. Στοιχηµατίζω, αν θες, πως τέσσερα χοινίκια έχει ο τετράµετρος. Άει να χαθείς χοντροκέφαλε! Γρήγορα θα γίνεις, βλέπω, στους ρυθµούς ξεφτέρι! Ψωµί δε θα µου δώσουν οι ρυθµοί σου! Στις συντροφιές θα φαίνεσαι σπουδαίος και µορφωµένος, άµα ξεχωρίζεις τους ρυθµούς, τον ενόπλιο από το δάχτυλο. άχτυλο; Ναι.

48 Το ξέρω! Λέγε µου το. Να το! (τεντώνει το µεσαίο δάχτυλο) Γι' αυτό δε λες; Στα παιδικά µου χρόνια τούτο το δάχτυλο είχε αξία! Ξετσίπωτε χωριάτη! εν ζητάω να µάθω τέτοια πράγµατα. Λοιπόν; Τον άδικο το λόγο! Να τι θέλω! Μα πρώτα έχουν σειρά άλλα µαθήµατα. Για πες µου λίγα αρσενικά ζώα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια ΒΑΠΤΙΣΗΣ 400 Προσοχή, προσοχή!!! Η βουτιά δε θα επαναληφθεί!!! Να είστε όλοι εκεί, μεγάλοι και μικροί, να δείτε ένα κουκλί, βρεγμένο σαν παπί!!! Βαπτίζομαι την & ώρα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. [Ελληνική]

Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. [Ελληνική] Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. Αναμασά τα λόγια της σαν παλιοπροβατίνα Απ τον κακό βοσκό, ψώριασαν τα πρόβατα Απ του διαβόλου το μαντρί μήτε κατσίκι

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές...

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές... 1.... εξ ουρανού... στο δωμάτιό του... ακατάστατο. Ακούει μουσική δυνατά... παίζει ηλεκτρική κιθάρα... χτυπιέται [πλάτη στο κοινό]... πόρτα κλειστή... ανοίγει... μπαίνει η μάνα του... σάντουιτς σε πιάτο...

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε:

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: 1. «Είπα στη μυγδαλιά: «Αδερφή, μίλησέ μου για το Θεό». Κι η μυγδαλιά άνθισε» 2. «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη. στην ανέμη τυλιγμένη. δωσ της κλώτσο να γυρίσει. παραμύθι ν αρχίσει

«Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη. στην ανέμη τυλιγμένη. δωσ της κλώτσο να γυρίσει. παραμύθι ν αρχίσει «Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη στην ανέμη τυλιγμένη δωσ της κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν αρχίσει και την καλή μας συντροφιά να την καλησπερίσει Μ ια φορά κι ένα καιρό σ ένα μακρινό βασίλειο ζούσε

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn Θεατρική διασκευή mqw e rtyuiopasdfghjklzxcvbnφ γιmλι qπςπ ζ αwωeτrtνyuτioρνμpκaλs dfghςj klzxc vλοπbnαmqwertyuiopasdf

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου.

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α 26-497 Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου The best of A2 A3 A4 2015-2016 Σοφία Χαντζή Τι εγωιστές που είναι αυτοί οι άνθρωποι! Φορτώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142.

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142. Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: 1939 Αριθμός δίσκου: DT-142 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5465 Θα πάρω, θα πάρω πένα και χαρτί, να γράφω, να γράφω ένα χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού.

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού. Το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ" επιλέχθηκε για να αποτελέσει τη βάση για το θεατρικό δρώμενο, που θα αποτελέσει την παρουσίαση της Ερευνητικής Εργασίας :

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ Απόδοση στα ελληνικά ως ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ Απόδοση στα ελληνικά ως ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ https://www.hallofpeople.com/gr.php?user=μπέρναρντ%20σω ΜΠΕΡΝΑΝΤ ΣΩ ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ Απόδοση στα ελληνικά ως ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ Η υπόθεση του έργου είναι βασισμένη στον ελληνικό μύθο του Πυγμαλίωνα, ο οποίος είχε

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Αγία Παρασκευή» Θα θελα να µαι εκεί την Άγια αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα