Μύθοι Παραμύθια «Μυστικά» Παρουσίασης και Επεξεργασίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μύθοι Παραμύθια «Μυστικά» Παρουσίασης και Επεξεργασίας"

Transcript

1 Πρόλογος Με πολλά εφόδια στο ενεργητικό της, πείρα και μεταπτυχιακά, εργασία σε ποικίλα περιβάλλοντα, μακρόχρονη μελέτη, έρευνα και προβληματισμό, και κυρίως πολλή αγάπη για το νηπιαγωγείο και τη μάθηση, η Βαλσαμή Ευσταθίου Κολοκοτρώνη επένδυσε στη συγγραφή του βιβλίου «Νηπιαγωγείο, εφ όλης της ύλης». Πραγματεύεται με επιτυχία ένα δύσκολο για το νηπιαγωγείο θέμα, το αναλυτικό πρόγραμμα και τη διδασκαλία σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, ξεφεύγοντας από την παγίδα της εμμονής στην εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο ως παιγνίδι, μια προσέγγιση με πολλές παρανοήσεις, ιδιαίτερα στην ελληνική εκπαίδευση. Ασφαλώς το νηπιαγωγείο δεν προσφέρεται για δασκαλοκεντρικές και υλοκεντρικές προσεγγίσεις σήμερα η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα δεν προσφέρεται για τέτοιες ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές απόπειρες. Όμως, άλλο θέμα το παιγνίδι ως προσέγγιση και άλλο η παρανόηση του ελεύθερου και δομημένου παιγνιδιού ως αυτοσκοπού, μέσα από το οποίο χάνεται το αποτέλεσμα χάριν της διαδικασίας. Η Βαλσαμή έχει επίγνωση όλων των πιο πάνω και ικανοποιητική ερευνητική εργασία και πείρα στα θέματα, η οποία της επιτρέπει να τα χειρίζεται με τρόπο που να ικανοποιεί τα βασικά κριτήρια ενός σύγχρονου αναλυτικού προγράμματος, ισορροπία, συνοχή, συνέπεια, συνοπτικότητα και αποτελεσματικότητα.

2 Οι διαθεματικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις είναι απαραίτητες διαδικασίες για αποτελεσματικότητα στο νηπιαγωγείο και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο μαθαίνει προσεγγίζοντας την πραγματικότητα, όπως τη ζει: ενιαία, κομμάτι της καθημερινής του εμπειρίας, σε ένα κόσμο γεμάτο διερευνήσεις και απορίες, παιγνίδι και μάθηση, προσαρμοσμένα σε ό, τι το ωριμάζει ευχάριστα. Το νηπιαγωγείο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη, γιατί ανοίγει το πρώτο παράθυρο του παιδιού στον κόσμο πέρα από το φαίνεσθαι. Το βιβλίο «Νηπιαγωγείο, εφ όλης της ύλης» είναι μια σημαντική προσφορά προς αυτή την κατεύθυνση. Καλοτάξιδο Μαίρη Κουτσελίνη- Ιωαννίδου Καθηγήτρια, Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κύπρου

3 Μύθοι Παραμύθια «Μυστικά» Παρουσίασης και Επεξεργασίας Από τις πιο αγαπημένες στιγμές των παιδιών στο νηπιαγωγείο αποτελεί «η ώρα του παραμυθιού». «κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη δώσ της κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν αρχινήσει». Τα παιδιά ξετρελαίνονται με αυτό το ποιηματάκι και κυριολεκτικά κρέμονται από τα χείλη του/της νηπιαγωγού κάθε φορά για να ακούσουν τη νέα ιστορία. Μύθοι, παραμύθια, ιστορίες αστείες και παροιμιακές. Θρύλοι, παραδόσεις, σύγχρονα παραμύθια παρουσιάζονται μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Ο /η κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει μέσα από μια πληθώρα κειμένων ανάλογα με την περίπτωση, και ο ίδιος/ η ίδια γίνεται ο «αφηγητής» καλλιεργώντας την προφορικότητα της γλώσσας μας. Αγαπημένα παραμύθια των παιδιών του νηπιαγωγείου είναι εκείνα που έχουν ήρωες ζώα, πουλιά, νεράιδες, βασίλισσες, πρίγκιπες και είναι απαλλαγμένα από βίαιες και τρομακτικές σκηνές. Σε αυτό το κεφάλαιο δε θα αναφερθούμε σε τίτλους παραμυθιών ή ιστοριών αλλά θα δώσουμε έμφαση σε κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξει ο/η νηπιαγωγός έτσι ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του. Ας δούμε λοιπόν με προσοχή:

4 Πρώτα απ όλα θα πρέπει να επιλέξουμε το παραμύθι και να το προετοιμάσουμε κατάλληλα. Η επιλογή θα γίνει με βάση κυρίως τα ενδιαφέροντα των μαθητών, τις ανάγκες τους, την ηλικία τους. Η προετοιμασία έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα πρέπει να το έχουμε διαβάσει αρκετές φορές έτσι ώστε η αφήγηση-ανάγνωση που θα κάνουμε να είναι αρκετά ικανοποιητική. Στην περίπτωση της αφήγησης του παραμυθιού χωρίς την ύπαρξη βιβλίου, θα πρέπει να το γνωρίζουμε πολύ καλά έτσι ώστε να μην «κολλάμε» σε διάφορα σημεία και να υπάρχει ροή στο λόγο. Στην περίπτωση της ανάγνωσης του παραμυθιού από βιβλίο, πρέπει να έχουμε το βιβλίο γυρισμένο ανοιχτό προς το μέρος των παιδιών έτσι ώστε να βλέπουν παράλληλα και τις εικόνες (αν υπάρχουν). Εμείς, διαβάζουμε ενώ ταυτόχρονα αλλάζουμε τις σελίδες. Όταν αφηγούμαστε ή διαβάζουμε ένα παραμύθι ιστορία θα πρέπει να νιώθουμε ικανοποίηση γι αυτό που κάνουμε και να μην νιώθουμε ότι κάνουμε «αγγαρεία». Πριν ξεκινήσει το παραμύθι ιστορία καλό θα ήταν να κάνουμε μια άσκηση σιωπής (π.χ. μεταφέρουμε το κουδουνάκι από το ένα παιδί στο άλλο χωρίς να πέσει κάτω ). Αυτό βοηθά τα παιδιά να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν από τις προηγούμενες δραστηριότητες και να μας ακούσουν με περισσότερη όρεξη και λιγότερη ανησυχία. Καθόμαστε μαζί με τα παιδιά άνετα, στο πάτωμα ή σε μαξιλαράκια και έχουμε οπτική επαφή με όλους τους μαθητές. Τα παιδιά δεν κρατάνε τίποτα στα χέρια τους για να μην τους αποσπάται η προσοχή. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τους ιδιωματισμούς της κάθε περιοχής και να αφηγούμαστε χρησιμοποιώντας σωστά την ελληνική γλώσσα. (π.χ. δε λέμε «μπέκα» αλλά «μπες», δε λέμε «τηλιόραση» αλλά «τηλεόραση» ). Ενδιαφέρον δίνει στην αφήγηση η αλλαγή της φωνής, του χρώματος και του τόνου, καθώς και οι ποικίλες εκφράσεις κινήσεις του προσώπου και του σώματός μας. Μεγάλα παραμύθια θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί κουράζουν.

5 Η αφήγησή μας να γίνεται με λεξιλόγιο γνώριμο για τα παιδιά, απλό και κατανοητό. Για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τους μικρούς μαθητές μας ένα παραμύθι ή μια ιστορία: Συζητάμε με τα παιδιά για το παραμύθι ιστορία, τι άρεσε, τι όχι και γιατί. Συζητάμε για την «κεντρική ιδέα» του παραμυθιού ιστορίας ή για τα «διδάγματα». Ζητάμε από τα παιδιά να ξαναδιηγηθούν το παραμύθι ιστορία βάζοντας το ίδιο ή άλλο τέλος. Ζητάμε από τα παιδιά να διηγηθούν το παραμύθι ιστορία ακολουθώντας τις εικόνες του βιβλίου. Κάνουμε ερωτήσεις στα παιδιά για το περιεχόμενο του παραμυθιού ιστορίας (ποιος, που, τι, γιατί, πότε ) Μαγνητοφωνούμε τις αφηγήσεις των παιδιών και τις ακούμε μαζί με τα παιδιά. Παίζουμε το παραμύθι ιστορία είτε στο κουκλοθέατρο ή το δραματοποιούμε. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους «ήρωες» του παραμυθιού ιστορίας ή οτιδήποτε άλλο έκανε εντύπωση. Τα παιδιά «εικονογραφούν» το παραμύθι με το δικό τους τρόπο. Τα παιδιά κατασκευάζουν αντικείμενα των παραμυθιών (π.χ. «μαγικό ραβδί» )και παίζουν με αυτά. Καλό θα ήταν για τους μικρούς μαθητές μας να έρθουν σε επαφή και με άλλους ανθρώπους που λένε παραμύθια ιστορίες. Θα μπορούσαμε να καλέσουμε στο νηπιαγωγείο κάποιο παππού ή γιαγιά ή ακόμα καλύτερα κάποιο λαϊκό παραμυθά ή συγγραφέα. Η εμπειρία σίγουρα θα είναι καταπληκτική! Και επειδή τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν υπάρχει θέληση και σωστός προγραμματισμός, αξίζει να το προσπαθήσουμε!

6 Ανακύκλωση Προφορική Επικοινωνία Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να καλλιεργήσουν τα παιδιά τον προφορικό λόγο. Να συζητήσουν για το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σχετικά με τα σκουπίδια. Να παρατηρήσουν εικόνες σχετικές και να συζητήσουν. Να καλλιεργήσουν τη σκέψη και τη φαντασία. Να επικοινωνούν αρμονικά μεταξύ τους. Υλικά: Διάφορες σχετικές εικόνες. Δραστηριότητα: Συζητάμε με τα παιδιά για το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σχετικά με τα σκουπίδια, με ποιους τρόπους μολύνουν το περιβάλλον, με ποιους τρόπους προστατεύουν το περιβάλλον, τι κάνουμε εμείς, τι θα αλλάζαμε, τι θα προτείναμε, κτλ. Βλέπουμε σχετικές εικόνες και σχολιάζουμε

7 2 η διαθεματική δραστηριότητα Να καλλιεργήσουν τα παιδιά τον προφορικό λόγο. Να συζητήσουν για την ανακύκλωση. Να σχολιάσουν σχετικές με την ανακύκλωση εικόνες. Να καλλιεργήσουν τη σκέψη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα. Να επικοινωνούν αρμονικά μεταξύ τους. Υλικά: Σχετικές με την ανακύκλωση εικόνες. Δραστηριότητα: Συζητάμε με τα παιδιά για την ανακύκλωση, τι γνωρίζουμε, ποια πράγματα ανακυκλώνονται, πώς γίνεται η ανακύκλωση, ποιος μπορεί να ανακυκλώσει, Βλέπουμε σχετικές εικόνες και σχολιάζουμε Γραφή Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το γραπτό λόγο. Να καλλιεργήσουν τη σκέψη. Να υπαγορεύουν στο/στη νηπιαγωγό. Να δουν τη διαδικασία της γραφής. Να προσπαθήσουν να αντιγράψουν τις λέξεις. Υλικά: Χαρτόνι κάνσον, μαρκαδόροι, χαρτιά Α4. Δραστηριότητα: Τα παιδιά υπαγορεύουν στο/στη νηπιαγωγό πράγματα που ανακυκλώνονται. Βλέπουν τη διαδικασία της γραφής και έπειτα αντιγράφουν στα χαρτιά τους όπως μπορούν. 2 η διαθεματική δραστηριότητα Να μπορούν τα παιδιά να σχηματίζουν λέξεις και φράσεις. Να μπορούν να αντιγράφουν λέξεις και φράσεις. Να καλλιεργήσουν τον προφορικό λόγο και τη σκέψη. Να χαίρονται με τη δημιουργία τους. Υλικά: Κινητές καρτέλες, ντενεκεδάκια με γράμματα. Δραστηριότητα: Μοιράζουμε στα παιδιά ντενεκεδάκια που πάνω τους έχουν κολλημένο από ένα γράμμα. Βλέποντας τις κινητές καρτέλες της τάξης, τα παιδιά προσπαθούν να γράψουν με τα ντενεκεδάκια τη λέξη «ανακύκλωση» και τη φράση «τίποτα δεν πάει χαμένο».

8 Ανάγνωση Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το γραπτό και τον προφορικό λόγο. Να καλλιεργήσουν τη σκέψη και τη δημιουργικότητα. Να δημιουργήσουν μια αφίσα με θέμα την ανακύκλωση. Να μπορούν να διαβάσουν την αφίσα. Να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Υλικά: Χαρτόνι κάνσον, μαρκαδόροι, ψαλίδια, κόλλες, διάφορα χαρτιά, Δραστηριότητα: Τα παιδιά δημιουργούν αφίσα με θέμα την ανακύκλωση. Ζωγραφίζουν, κόβουν, κολλάνε και γράφουν διάφορα μηνύματα στο χαρτόνι αφίσα τους. Στη συνέχεια διαβάζουν τα μηνύματα της αφίσας. 2 η διαθεματική δραστηριότητα Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το γραπτό και τον προφορικό λόγο. Να καλλιεργήσουν τη σκέψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Να δημιουργήσουν σύνθετες λέξεις. Να μπορούν να διαβάζουν τις λέξεις. Υλικά: Χαρτόνι κάνσον, μαρκαδόροι. Δραστηριότητα: Τα παιδιά δημιουργούν σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη «χαρτί» (π.χ. χαρτοπετσέτα, χαρτοκιβώτιο, χαρτομάντιλο, χαρταετός, χαρτοσακούλα, ). Σε ένα χαρτόνι ζωγραφίζουν όπως μπορούν την εικόνα χαρτί και από κάτω γράφουν τη λέξη «χαρτί». Δίπλα γράφουν το «+» και στη συνέχεια ζωγραφίζουν το δεύτερο συνθετικό της σύνθετης λέξης, π.χ. «πετσέτα» και γράφουν τη λέξη (εδώ ίσως χρειαστούν τη βοήθειά μας). Στη συνέχεια γράφουν το «=» και τέλος ζωγραφίζουν και γράφουν τη σύνθετη λέξη. Κατόπιν διαβάζουν τον πίνακα με τις σύνθετες λέξεις. Εικαστικά Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις κατασκευές. Να κατασκευάσουν κούκλες από μπουκάλια. Να καλλιεργήσουν τη λεπτή κινητικότητα των δακτύλων τους. Να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

9 Να καλλιεργήσουν τη σκέψη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα. Να χρησιμοποιούν σωστά και με προσοχή το ψαλίδι και την κόλλα. Να παίξουν κουκλοθέατρο. Υλικά: Πλαστικά μπουκάλια μεγάλα και μικρά, χαρτόνια, χαρτιά διάφορα, ψαλίδια, κόλλες, κορδέλες, μαρκαδόροι, νήματα, πλαστικά ματάκια, Δραστηριότητα: Τα παιδιά κατασκευάζουν κούκλες με τα παραπάνω υλικά και στη συνέχεια παίζουν με αυτές κουκλοθέατρο. 2 η διαθεματική δραστηριότητα Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις κατασκευές. Να κατασκευάσουν με το αλουμινόχαρτο μια «αλουμινένια πολιτεία». Να καλλιεργήσουν τη σκέψη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τον προφορικό λόγο. Να καλλιεργήσουν τη λεπτή κινητικότητα (τσαλακώνουν, στρίβουν, κόβουν, ). Να χαίρονται με τη δημιουργία τους. Υλικά: Ένα μεγάλο δίσκο αλουμινίου μιας χρήσης, αλουμινόχαρτο, κόλλα, ψαλίδι, Δραστηριότητα: Τα παιδιά κατασκευάζουν μια «αλουμινένια πολιτεία». Τσαλακώνουν, στρίβουν, κόβουν το αλουμινόχαρτο σχηματίζοντας διάφορα, όπως δέντρα, λουλούδια, σπίτια, ανθρωπάκια, κτλ. Κολλάνε τα δημιουργήματά τους στο δίσκο και στολίζουν μια γωνιά της τάξης τους. Φυσική Αγωγή Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να μάθουν τα παιδιά να παίζουν το παιχνίδι. Να μάθουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να υπακούν σε αυτούς. Να χαίρονται διασκεδάζουν. Υλικά: Περιοδικά εφημερίδες, μουσική υπόκρουση. Δραστηριότητα: Παίζουμε το παιχνίδι «μουσικές καρέκλες» (βλέπε ομαδικά παιχνίδια) με τη διαφορά ότι αντί για καρέκλες χρησιμοποιούμε περιοδικά και εφημερίδες!

10 2 η διαθεματική δραστηριότητα Να μάθουν τα παιδιά να παίζουν το παιχνίδι. Να μάθουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να υπακούν σε αυτούς. Να χαίρονται διασκεδάζουν. Υλικά: Άδεια ντενεκεδάκια, μικρές μπάλες. Δραστηριότητα: Τα παιδιά παίζουν με τα ντενεκεδάκια «μπόουλινγκ». Μουσική Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις κατασκευές. Να κατασκευάσουν μουσικά όργανα με άχρηστα υλικά. Να καλλιεργήσουν τη σκέψη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τον προφορικό λόγο. Να καλλιεργήσουν τη λεπτή κινητικότητα. Να παίξουν «μουσική». Να χαίρονται με τη δημιουργία τους. Υλικά: Άδεια ντενεκεδάκια, μπουκάλια πλαστικά, ρύζι, φακές, φασόλια, ταινία κολλητική, κτλ. Δραστηριότητα: Τα παιδιά κατασκευάζουν μαράκες. Βάζουν λίγα όσπρια ή ρύζι μέσα στα ντενεκεδάκια ή στα μπουκάλια, τα κλείνουν καλά και η μουσική αρχίζει! 2 η διαθεματική δραστηριότητα Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική. Να γνωρίσουν τι είναι η ένταση στη μουσική. Να χρησιμοποιούν τις λέξεις «δυνατά» και «σιγανά». Να προτείνουν σύμβολα για τις λέξεις «δυνατά» και «σιγανά» και να τα διαβάζουν. Να καλλιεργήσουν τη σκέψη, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τον προφορικό λόγο. Να παίξουν «μουσική» δυνατά ή σιγανά, ανάλογα με το τι διαβάζουν σε καρτέλες. Υλικά: Μαράκες, καρτέλες με σύμβολα και λέξεις «δυνατά» και «σιγανά». Δραστηριότητα: Τα παιδιά παίζουν με τις μαράκες τους. Τις χτυπάνε δυνατά και σιγανά, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «δυνατά» και

11 «σιγανά». Στη συνέχεια προτείνουν σύμβολα (π.χ. μεγάλη κουκίδα για το «δυνατά», μικρή κουκίδα για το «σιγανά»). Γράφουν τα σύμβολα και τις αντίστοιχες λέξεις στις καρτέλες και παίζουν μουσική ανάλογα με το ποια καρτέλα βλέπουν. Παιδική Λογοτεχνία Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη γωνιά του παραμυθιού. Να ακούσουν την ιστορία. Να πουν τι τους έκανε εντύπωση και τι όχι. Να ξαναδιηγηθούν την ιστορία βλέποντας τις εικόνες. Να ξαναδιηγηθούν την ιστορία χωρίς να βλέπουν τις εικόνες. Να καλλιεργήσουν τον προφορικό λόγο. Να ψυχαγωγηθούν διασκεδάσουν. Να υποδυθούν ρόλους. Να ζωγραφίσουν. Υλικά: «Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της», Ματούλα Τόλκα, Εκδόσεις Λιβάνης Δραστηριότητα: Διαβάζουμε στα παιδιά το βιβλίο και κατόπιν συζητάμε για το τι μας άρεσε, τι όχι και γιατί. Έπειτα τα παιδιά διηγούνται την ιστορία αρχικά βλέποντας τις εικόνες και μετά χωρίς αυτές. Μπορούν επίσης να υποδυθούν ρόλους, να ζωγραφίσουν, κτλ. 2 η διαθεματική δραστηριότητα Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη γωνιά του παραμυθιού. Να ακούσουν την ιστορία. Να πουν τι τους έκανε εντύπωση και τι όχι. Να ξαναδιηγηθούν την ιστορία βλέποντας τις εικόνες. Να ξαναδιηγηθούν την ιστορία χωρίς να βλέπουν τις εικόνες. Να καλλιεργήσουν τον προφορικό λόγο. Να ψυχαγωγηθούν διασκεδάσουν. Να υποδυθούν ρόλους. Να ζωγραφίσουν. Υλικά: «Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο», Χρήστος Μπουλώτης, Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα Δραστηριότητα: Διαβάζουμε στα παιδιά το βιβλίο και κατόπιν συζητάμε για το τι μας άρεσε, τι όχι και γιατί. Έπειτα τα παιδιά

12 διηγούνται την ιστορία αρχικά βλέποντας τις εικόνες και μετά χωρίς αυτές. Μπορούν επίσης να υποδυθούν ρόλους, να ζωγραφίσουν, κτλ. Γεωγραφία Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να γνωρίσουν τα παιδιά πώς γίνεται η ανακύκλωση σε άλλα μέρη της Ελλάδας και να εντοπίσουν τα μέρη αυτά στον χάρτη. Να γνωρίσουν επίσης πώς γίνεται η ανακύκλωση σε άλλες χώρες και να τις εντοπίσουν στην υδρόγειο σφαίρα. Υλικά: Σχετικές πληροφορίες και εικόνες από το διαδίκτυο, χάρτης της Ελλάδας, υδρόγειος σφαίρα. Δραστηριότητα: Συζητάμε με τα παιδιά για το πώς γίνεται η ανακύκλωση σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες. Στη συνέχεια εντοπίζουμε στο χάρτη και στην υδρόγειο σφαίρα τα μέρη αυτά. Μαθηµατικά Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να μπορούν τα παιδιά να κάνουν ομαδοποιήσεις. Να μπορούν να ομαδοποιούν τα αντικείμενα ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένα. Να τοποθετούν τα αντικείμενα στο σωστό κάδο ανακύκλωσης. Να καλλιεργούν τη σκέψη και τον προφορικό λόγο. Να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Υλικά: Διάφορα αντικείμενα για ανακύκλωση (πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, ντενεκεδάκια, χαρτιά, ), αυτοσχέδιοι κάδοι ανακύκλωσης, μαρκαδόροι, Δραστηριότητα: Έχουμε δημιουργήσει με τα παιδιά κάδους ανακύκλωσης για πλαστικά αντικείμενα, για γυάλινα αντικείμενα, για χαρτί, για αλουμίνιο. Μοιράζουμε στα παιδιά διάφορα αντικείμενα και ζητάμε να τα ομαδοποιήσουν ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένα. Στη συνέχεια, ρίχνουν τα αντικείμενα στους σωστούς κάδους. 2 η διαθεματική δραστηριότητα Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το υλικό που είναι φτιαγμένα διάφορα αντικείμενα.

13 Να καλλιεργήσουν τον προφορικό λόγο και τη σκέψη. Να μετρήσουν. Να δημιουργήσουν πίνακα διπλής εισόδου. Να βρουν από ποιο υλικό είναι φτιαγμένα τα περισσότερα αντικείμενα και από ποιο τα λιγότερα. Υλικά: Διάφορα αντικείμενα για ανακύκλωση (πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, ντενεκεδάκια, χαρτιά, ), κινητές καρτέλες τάξης, χαρτόνι κάνσον, μαρκαδόροι. Δραστηριότητα: Δίνουμε στα παιδιά διάφορα αντικείμενα και ζητάμε να βρουν από ποιο υλικό είναι κατασκευασμένα. Στη συνέχεια τα παιδιά δημιουργούν έναν πίνακα διπλής εισόδου. Στη μια μεριά γράφουν τα υλικά κατασκευής των αντικειμένων και στην άλλη μεριά τα αντικείμενα. Ζητάμε να μετρήσουν τα αντικείμενα που έχουν το ίδιο υλικό κατασκευής και να μας πουν πόσα αντικείμενα έχει η κάθε ομάδα. Στη συνέχεια ζητάμε να μας πουν από ποιο υλικό είναι φτιαγμένα τα περισσότερα αντικείμενα και από ποιο τα λιγότερα. Βιολογία Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Να συζητήσουν τα παιδιά για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Να συζητήσουν με ποιους τρόπους μολύνεται το περιβάλλον. Να μιλήσουν για τις συνέπειες της ρύπανσης στον άνθρωπο, στα ζώα, στα φυτά. Να συνειδητοποιήσουν την αξία της ανακύκλωσης. Να καλλιεργήσουν τον προφορικό λόγο και τη σκέψη. Υλικά: Σχετικές με το θέμα εικόνες. Δραστηριότητα: Βλέποντας τις εικόνες συζητάμε με τα παιδιά για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Πώς μολύνεται, ποιες είναι οι συνέπειες της ρύπανσης στον άνθρωπο, στα ζώα, στα φυτά. Συζητάμε για την αξία της ανακύκλωσης 2 η διαθεματική δραστηριότητα Να συζητήσουν τα παιδιά για τη συλλογή σκουπιδιών. Να συζητήσουν για το επάγγελμα του υπαλλήλου καθαριότητας. Να δημιουργήσουν λίστα με ερωτήματα για τη συνέντευξη ενός υπαλλήλου καθαριότητας. Να προγραμματίσουν τη συνέντευξη. Να πάρουν συνέντευξη από έναν υπάλληλο καθαριότητας.

14 Να καλλιεργήσουν τον προφορικό λόγο και τη σκέψη. Υλικά: Σχετικές με το θέμα εικόνες, λίστα με ερωτήσεις για τη συνέντευξη. Δραστηριότητα: Συζητάμε με τα παιδιά για τη συλλογή των σκουπιδιών (πώς γίνεται, πότε, από ποιους, που πηγαίνουν τα σκουπίδια, ). Στη συνέχεια συζητάμε για το επάγγελμα του υπαλλήλου καθαριότητας (αν είναι εύκολο ή δύσκολο, αν θα το έκαναν τα παιδιά και γιατί, ). Δημιουργούμε λίστα με ερωτήματα για να πάρουμε συνέντευξη από έναν υπάλληλο καθαριότητας. Προγραμματίζουμε τη συνέντευξη (πότε, που, ). Πραγματοποιούμε τη συνέντευξη Πληροφορική Μαθησιακοί Στόχοι Δραστηριότητες Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή γνωρίσουν τον Η/Υ. Να ψάξουν στο διαδίκτυο για βιντεάκια που έχουν σχέση με την ανακύκλωση. Να σχολιάσουν τα παιδιά αυτά που βλέπουν. Να καλλιεργούν τον προφορικό λόγο και τη σκέψη. Υλικά: Η/Υ. Δραστηριότητα: Τα παιδιά ψάχνουν στο διαδίκτυο, με τη βοήθεια του/της νηπιαγωγού, να βρουν διάφορα βιντεάκια που έχουν σχέση με την ανακύκλωση. Στη συνέχεια συζητούν για αυτά που είδαν.

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Κείμενα: Σούλα Τσιάτσιου Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΠΟΥ ΔΙΔΆΣΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Η μικρή Βαλέρια ρωτά τη γιαγιά της για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ. Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ. Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010 Επιλέξαμε ν ασχοληθούμε με τα Παραμύθια, καθώς είναι πάντα ευχάριστα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα οφέλη τους

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης 2015-2016 Αναστασία Κελίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ 71 10 ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου Παράλληλη Στήριξη σε μαθητή με ΔΕΠ-Υ Συνδιδασκαλία σε 3 επίπεδα Συνεκπαίδευση με μαθητή της Α δημοτικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη»

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη» Εισηγήσεις για δημιουργική αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο μάθημα της Τέχνης, μετά την επίσκεψη των παιδιών στη

Διαβάστε περισσότερα

Ας ξαναθυμηθούμε τα μυστικά του δάσους!

Ας ξαναθυμηθούμε τα μυστικά του δάσους! Ας ξαναθυμηθούμε τα μυστικά του δάσους! 95 96 10.1 Πάμε ξανά στο δάσος Εκτίμηση των εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά για το δάσος από τις προηγούμενες προσεγγίσεις. Προτεινόμενα μέσα & υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη Άμπρα Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια κατάμπρα Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα... 7 Ας παίξουμε με τις λέξεις Το αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» Xαρίκλεια Τερζητάνου ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» Xαρίκλεια Τερζητάνου ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» Xαρίκλεια Τερζητάνου ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΦΗΓΗΤΗ 1. Να θέλει να διηγηθεί και να του αρέσει το παραμύθι που επιλέγει 2. Να οργανώνει το χώρο. Τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio )

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio ) ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio ) Τα φύλλα εργασίας, που προτείνονται για χρήση του portfolio είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των νηπιαγωγών των Πειραματικών Νηπιαγωγείων του Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ. και

Διαβάστε περισσότερα

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Περιεχόμενα Α ΕΠΙΠΕΔΟ (λεξιλόγιο) 1 ο ΣΤΑΔΙΟ : Ονοματοποίηση αντικειμένων και προσώπων 2 Ο ΣΤΑΔΙΟ: Ονοματοποίηση πράξεων 3 ο ΣΤΑΔΙΟ : Καθημερινές εκφράσεις και χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2006 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κλάδος: ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Γνωστικό αντικείμενο) Σάββατο 27-1-2007

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ

Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ «κατανόηση» «εμπλοκή» «συμμετοχή» «εμβάθυνση» EΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αποστολίδου

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Άντρη Τοφαρίδου (Ειδική Δασκάλα) Προγραμματισμός Ιανουαρίου 2016 Ομάδα Β Στόχοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. μάθουν πληροφορίες για τον χειμώνα. προετοιμαστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Διδασκαλία της λογοτεχνίας με τη μέθοδο project ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠ/ΚΟΣ: ΗΛΙΑΔΗ ΑΜΑΛΙΑ ΠΕ02, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ: Απελευθέρωση του μαθητή αναγνώστη από το άγχος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Νηπιαγωγείο Σβορώνου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Ο φίλος μου το δάσος» Σχολική χρονιά: 2008-09 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΝΗΠΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αναστασιάδης Χρήστος Βούλγαρης Νίκος Δημοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ δανεισμός βιβλίων βιβλιοπαρουσιάσεις δραματοποιήσεις παιγνιώδεις δράσεις δραματοποιήσεο ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η ενασχόληση με το βιβλίο όχι σαν γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη : Β Θεματική Ενότητα: «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος».

Τάξη : Β Θεματική Ενότητα: «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος». Τάξη : Β Θεματική Ενότητα: «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος». Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας στοχεύει στη διαθεματική προσέγγιση της γλώσσας μέσα από την επαφή με τη λογοτεχνία (παραμύθι). ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1η δράση. κών, των εικαστικών, της δραµατικής τέχνης και της πληροφορικής.

1η δράση. κών, των εικαστικών, της δραµατικής τέχνης και της πληροφορικής. ΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Η ιστορία του Κοµπιουτερούλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ερέθισµα για την εξοικείωση των παιδιών της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας µε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στον αρχικό γραμματισμό. Θέκλα Μιχάλογλου-Ελένη Ξεφτέρη Εκπαιδευτικοί

Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στον αρχικό γραμματισμό. Θέκλα Μιχάλογλου-Ελένη Ξεφτέρη Εκπαιδευτικοί Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στον αρχικό γραμματισμό Θέκλα Μιχάλογλου-Ελένη Ξεφτέρη Εκπαιδευτικοί Γραμματισμός Αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου: να διαβάζει και να κατανοεί ένα γραπτό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Σκεφτείτε Ποιες είναι οι παραδοχές μας σχετικά με τη μάθηση και την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία; Πώς πιστεύετε ότι διευκολύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία;

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Πρόταση προσέγγισης του θέματος στο Νηπιαγωγείο, χρησιμοποιώντας τις ηρωίδες του παραμυθιού της Κων/νας Αρμενιάκου Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Έρευνα για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Μέσα στο πλαίσιο του πρώτου υπό έμφαση στόχου: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων», το Σχολείο μας θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ: ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΤΣΙΑΠΑΛΙΩΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Ανάγνωσης

1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Ανάγνωσης 1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Ανάγνωσης Στόχοι: να ενισχύσουμε στα παιδιά την καλή σχέση με την ανάγνωση η οποία είναι καθοριστικής σημασίας στην βελτίωση της γλωσσικής έκφρασης να καλλιεργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ» ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ» ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ» Ο Σελεστέν Φρενέ, ένας από τους οπαδούς της μαθητοκεντρικής παιδαγωγικής, έλεγε πως ο μόνος λόγος να γράψει το παιδί είναι για να φτάσει η σκέψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Τίτλος προγράμματος: «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ Δημοτικό σχολείο Σκύδρας ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Μεθοδολογία, Αναλυτικό-Πρόγραμμα, Διαφοροποίηση Μαρία Καραγιώργη, Μπέρμιγχαμ, 2018 Γενικά Εισαγωγή μαθητών: Νηπιαγωγείο: παιδιά από 4 χρονών την 1 η Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με το σχεδιασμό των πρώτων διδακτικών σας παρεμβάσεων. Τετάρτη 6 Απριλίου 2015

Σχετικά με το σχεδιασμό των πρώτων διδακτικών σας παρεμβάσεων. Τετάρτη 6 Απριλίου 2015 Σχετικά με το σχεδιασμό των πρώτων διδακτικών σας παρεμβάσεων Τετάρτη 6 Απριλίου 2015 Βασικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε κάθε εκπαιδευτικό σχεδιασμό Περιεχόμενο και βασικές επιδιώξεις των δραστηριοτήτων:

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Στόχοι: Να εκφραστεί ο μαθητής μέσω των χρωμάτων, να γνωρίσει ότι υπάρχουν αγριοκάτσικα και να ενεργοποιηθεί συναισθηματικά προς αυτά. Παράλληλα να αναπτύξει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ. Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ. Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ακριβοπούλου Γεωργία Θεματικό Πεδίο: Πολιτιστικά προγράμματα (Λογοτεχνία) Τάξη : Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 Σχολείο:5 ο Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας bantonog@yahoo.gr Εισαγωγή Τίτλος: «Παραμύθι και Αφήγηση» Υλοποίηση: στο πλαίσιο του νέου θεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Φάση 1: Διάγνωση Φάση 2: Οργάνωση Ετοιμασία Φάση 3: Εφαρμογή Ο εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος ώστε να διαγνώσει τα διαφορετικά επίπεδα της τάξης του Μικρές, συντρέχουσες αξιολογήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Α γ ί ο υ Δ η μ η τ ρ ί ο υ «Τ Ο Δ Α Σ Ο Σ» Αριθμός νηπίων: 15 Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Διάρκεια του προγράμματος: Νοέμβριος 2004 - Ιούνιος 2005 Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά.

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τουαλέτα, υγιεινή, πρωινό. Πρωινή προσευχή, ημερολόγιο, αναφορά στο θέμα εβδομάδας. Πρόκειται για τη θεματική

Διαβάστε περισσότερα

Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη. Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη

Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη. Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη PROJECT: «Όταν η γη θυμώνει!» ΑΦΟΡΜΗΣΗ Το ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Όταν η γη θυμώνει», αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΘΕΜΑ: «ΘΑ Τ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ;» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφόρμηση για το συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Ομάδα ανάπτυξης Μαρία Τσικαλοπούλου, Μαθηματικός Σ Κ Υ Δ Ρ Α / 2 0 1 5 Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα μαθηματικά της

Διαβάστε περισσότερα

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης 6/θ Δ.Σ. ΚΟΝΤΙΑ ΛΗΜΝΟΥ 2009 2010 ΤΑΞΗ Ε Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κουρίτα Αγγελική ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ομάδα εργασίας: Γάβανου

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr

«Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr «Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 2 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2013 Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr Ο Διγενής ψυχομαχεί κι η γης τονε τρομάζει. Βροντά κι αστράφτει ο ουρανός και σειέται ο πάνω κόσμος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Ελιά και λάδι» Υπεύθυνη προγράμματος : Μαντζιρίδου Φεβρωνία ΠΕ60 Συμμετέχουσα νηπιαγωγός: Αργυροπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 Θέμα- Φωτοσύνθεση Συγκρίνοντας τις δύο εποχές παρατηρήσαμε ότι το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Άνθη ανάκατα και χιόνι Τις αμυγδαλιές φορτώνει. Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, όλη η πλάση τον προσμένει! Μήνυμα πως δεν αργεί, φτάνει η Άνοιξη στη γη. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Γεωργία Νταβαρούκα (geo_ntav@live.com) Λάρισα 17-5-2016 Πινεζοβροχή Συζητάμε τι θα μας άρεσε εμάς να βρέχει, δίχως να κινδυνεύουμε. "Βροχή" ιδεών: τοστ, σάντουιτς, μπανάνες,

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Παιχνίδια «Μαντεύω» Η δασκάλα ή ένα παιδί περιγράφει με 1-2 προτάσεις το αντικείμενο της κρυμμένης εικόνας ή ένα πρόσωπο και τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.ΤΖΟΥΒΑΡΑ ΕΛΕΝΗ-Δασκάλα Α τάξης ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-Νηπιαγωγός ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ.. ΣΤΟΧΟΙ-ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από πληροφορίες, το παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστο. Καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολυπληθών και πολυποίκιλων μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση του PECS - Εναλλακτικός Τρόπος Επικοινωνίας στην Εκπαιδευτική Διαδικασία ΤΟΥΠΛΙΚΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΠΕ60.50 ΕΑΕ

Η χρήση του PECS - Εναλλακτικός Τρόπος Επικοινωνίας στην Εκπαιδευτική Διαδικασία ΤΟΥΠΛΙΚΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΠΕ60.50 ΕΑΕ Η χρήση του PECS - Εναλλακτικός Τρόπος Επικοινωνίας στην Εκπαιδευτική Διαδικασία ΤΟΥΠΛΙΚΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΠΕ60.50 ΕΑΕ Ιστορικό παιδιού Νήπιο-5 ετών Έχει φοιτήσει την τάξη του προνηπίου χωρίς υποστήριξη.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Προαιρετικό σεμινάριο: Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση, Π.Ι. Οκτώβριος Νοέμβριος 2015 Επιμέλεια: Σωτηρία Παπαμαργαρίτη, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Διδασκαλία γλώσσας στα Eλληνικά Παροικιακά Σχολεία Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Θεοδώρα Μικκίδου Μαρία Χαραλάμπους Τι μέρα είναι σήμερα; Σήμερα είναι Τετάρτη. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου

Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου Teachers For Europe 2016-2017 Τίτλος πρακτικής : «Διαβάζοντας.την Ευρώπη» «Reading Europe» Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού (ΠΕ 70 ) :Παρασκευή Πριοβόλου Επιβλέπων επιμορφωτής : Θεόδωρος Μπαρής Σχολείο Διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πανηγύρι Τεχνολογίας

Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πανηγύρι Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Προγραμματισμός για το μάθημα ΕΠΑ 238: Σχεδιασμός και τεχνολογία Πανηγύρι Τεχνολογίας Προγραμματισμός εργασίας: Συνάντηση 1 η : Στάδιο 1: Κατάσταση πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Γ Τάξη του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Κυμίνων Σχολικό έτος 2012-2013 Συντονιστής Σ.Ελευθερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:...

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ. Γραπτή Έκφραση. Όνομα:... Επώνυμο:... ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Γραπτή Έκφραση Όνομα:...................... Επώνυμο:................................................. Γραπτή

Διαβάστε περισσότερα

Ψάχνοντας το σεντούκι του παππού και της γιαγιάς. 3 Ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής Τάξη Γ2 Εκπαιδευτικός: Γκοδοσίδου Ελένη

Ψάχνοντας το σεντούκι του παππού και της γιαγιάς. 3 Ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής Τάξη Γ2 Εκπαιδευτικός: Γκοδοσίδου Ελένη Ψάχνοντας το σεντούκι του παππού και της γιαγιάς 3 Ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής Τάξη Γ2 Εκπαιδευτικός: Γκοδοσίδου Ελένη Στόχος μας Να μάθουν τα παιδιά πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα, να συγκρίνουν

Διαβάστε περισσότερα

εαυτό μου τον Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς

εαυτό μου τον Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΓΕΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΑΝΔΡΙΩΤΗ Ανακαλύπτω τον εαυτό μου Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπος Ελληνοαγγλόφωνος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Πρότυπος Ελληνοαγγλόφωνος Βρεφονηπιακός Σταθμός ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ Το τμήμα αυτό αγκαλιάζει την πιο ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία ενός παιδιού. Η ηρεμία, η ασφάλεια, η φροντίδα και η αγάπη προσφέρεται απλόχερα από την παιδαγωγό, που αγκαλιάζει όλα τα βρέφη,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Σημείωμα. Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής

Εισαγωγικό Σημείωμα. Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής Εισαγωγικό Σημείωμα Αγαπητοί γονείς, Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής κάθε παιδιού. Οι στέρεες βάσεις και τα θεμέλια της μάθησης και της ολόπλευρης ανάπτυξής

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγείο Αγ. Σαράντα Χανίων. Σχολική Χρονιά Χαράς. Το βασίλειο. της. της αγάπης! ο χυμός. και

Νηπιαγωγείο Αγ. Σαράντα Χανίων. Σχολική Χρονιά Χαράς. Το βασίλειο. της. της αγάπης! ο χυμός. και Νηπιαγωγείο Αγ. Σαράντα Χανίων Σχολική Χρονιά 2013-2014 Το βασίλειο της Χαράς και ο χυμός της αγάπης! H παρούσα έκδοση είναι αποτέλεσμα του ταξιδιού μας στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας, με «οδηγό»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Β Τάξη του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης. Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης 2014 2015 Ταυτότητα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Το Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα