ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ"

Transcript

1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ 64 Σήμα Σήμα είναι η ένδειξη που αναγνωρίστηκε με αμετάκλητη απόφαση της Διοικητικής επιτροπής σημάτων για να διακρίνει τα προϊόντα που μία επιχείρηση παράγει, εμπορεύεται ή τις υπηρεσίες που παρέχει (σήμα υπηρεσιών), από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες άλλης επιχείρησης. Είναι διακριτικό γνώρισμα του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Προέλευση του προϊόντος ή της υπηρεσίας από ορισμένη επιχείρηση. Νομική φύση 1. -Δικαίωμα προσωπικότητας -Ηθική αξία -Ισόβιο -Είναι προϊόν αυτοτελές

2 Σήμα -Περιουσιακή αξία -Χάνεται αν μείνει αδρανές -Κοινόχρηστη ένδειξη -Περισσότερα πρόσωπα Ελληνικό δίκαιο: α) αν δεν χρησιμοποιηθεί: διαγραφή β) μπορεί να ανήκει σε περισσότερα πρόσωπα γ) προστατεύεται στα όρια της ελληνικής επικράτειας δ) μεταβιβαστό τόσο στη ζωή όσο και αιτία θανάτου. Δικαίωμα άϋλου αγαθού: απόλυτο και αποκλειστικό με περιεχόμενο την άμεση εξουσίαση του σήματος και τη δυνατότητα αποκλεισμού κάθε άλλου από τη χρήση του. 65 Σκοπός: Συμφέρον φορέα του. Διευρύνει τον κύκλο των πελατών και ανταποκρίνεται στον ανταγωνισμό. Διευκόλυνση πελατών στην αναζήτηση προϊόντων. Άρα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικό. Ευρώπη: Συμφέρον καλής λειτουργίας ενός ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς. Λειτουργίες: Μέσο που εκπληρώνεται ο σκοπός του σήματος. 1) Λειτουργία προέλευσης: Δεσμός ανάμεσα στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης και διάκριση των άλλων. Χρησιμοποιείται και από επιχειρήσεις τρίτων που χρησιμοποιούν το σήμα με συγκατάθεση του αρχικού φορέα. Ο σηματούχος βλάπτεται όταν δημιουργείται σύγχυση ή συσχέτιση με άλλα σήματα. 2) Μέσο διαφήμισης: εντυπωσιακή διαμόρφωση, σύνδεση με το προϊόν και προβολή από τα ΜΜΕ.

3 3) Όχι εγγυητική λειτουργία. Δεν εγγυάται ορισμένη ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών που διακρίνει. Δεν διαβεβαιώνει την μη μεταβολή ποιότητας. Μόνο τα γνωστά είναι εγγυητικά με την οικονομική του όρου έννοια. Δεν μεταβάλλει την ποιότητα για το δικό του συμφέρον. Ούτε στο συλλογικό σήμα έχουμε εγγυητική λειτουργία. Εγγυητική λειτουργία ποιότητας επιτελούν τα σήματα ποιότητας. 66. Αρχές Αρχή σύνδεσης του σήματος με την επιχείρηση. Αρχή αποκλειστικότητας του δικαιώματος στο σήμα. Εξουσία αποκλειστικής χρήσης στον σηματούχο. Αρχή του αδιαιρέτου του σήματος. Αν διασπαστεί η επιχείρηση δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν το σήμα όλοι. Αρχή ενιαίου δικαιώματος στο σήμα: Ισχύει για όλη την ελληνική επικράτεια. Αρχή της εδαφικότητας. Αρχή της χρονικής προτεραιότητας: Σήμα σήμα, σήμα διακριτικό σημείο, διακριτικό σήμα ή το δικαίωμα προσωπικότητας υπερισχύει του σήματος. Είδη σημάτων 67. 1). Με βάση τη μορφή του σήματος Λεκτικά σήματα και λεξιπλασίες αλλά και ξενόγλωσσες: Λέξεις με βάση τους γλωσσικούς κανόνες, αρκεί να μην είναι περιγραφικές αλλά να έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τα προϊόντα. (Γράμματα ή αριθμοί). Συμβολικά ή εικαστικά σήματα: Σύμβολα κάθε είδους για συγκεκριμένες ή αφηρημένες εικαστικές παραστάσεις. Σύνθετα σήματα: Συνδυασμός λέξεων ή εικόνων ή μόνο λέξεων ή μόνο εικόνων. Σήματα με επίπεδη ή τρισδιάστατη μορφή. Ηχητικά σήματα.

4 68 2). Με βάση τον προορισμό του σήματος: Βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα: Το πρώτο: Προϊόντα που παράγει και το δεύτερο: Προϊόντα που εμπορεύεται. Σήμα υπηρεσιών: δραστηριότητα για λογαριασμό τρίτου και δεν οδηγεί στην παραγωγή ή κυκλοφορία προϊόντων. (Υπηρεσία: Αυτοτελής ή αυθύπαρκτη). Συλλογικό σήμα: Συνεταιρισμοί και ενώσεις προσώπων που επιδιώκουν οικονομικούς, εμπορικούς, επαγγελματικούς) σκοπούς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ακόμη κι αν δεν ασκούν δική τους επιχείρηση. Σήμα πρόνοιας: Εμπορικά, βιομηχανικά ή υπηρεσιών που ο καταθέτης δεν έχει σκοπό να τα καταθέσει άμεσα αλλά στο μέλλον. Αμυντικό σήμα: Ο καταθέτης δεν προτίθεται να το χρησιμοποιήσει αλλά είναι ασπίδα προστασίας του κυρίου σήματος. Επωνυμικό σήμα: Σήμα που διακρίνει το σύνολο των προϊόντων ή των επιχειρήσεων που παράγει ή πρόκειται να παράγει μια επιχείρηση. Σήματα της σειράς: Σήματα πολλά που έχει καταθέσει ίδιος φορέας για προϊόντα που έχουν κοινό θέμα. Κύρια σήματα και σήματα είδους: Το κύριο σήμα συναρτά τα προϊόντα που διακρίνει με την επιχείρηση του φορέα του, ενώ τα ειδικά διακρίνουν προϊόντα από άλλα παρόμοια. Συνδεδεμένα σήματα: Σήματα που χρησιμοποιούνται ως μία ενότητα. Σήμα συνδεδεμένων επιχειρήσεων: Σήμα που αντιπροσωπεύει πολλές επιχειρήσεις που είναι υπό ενιαίο σήμα που αντιπροσωπεύει πολλές επιχειρήσεις που είναι υπό ενιαία διοίκηση.

5 Σήμα ποιότητας: Εγγυητική λειτουργία. Διοικητική άδεια ύστερα από κρατικό έλεγχο. «Κρατικά» σήματα: Μη κατατεθειμένες ενδείξεις που πρέπει να είναι σε προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή. 3). Διακρίσεις με βάση τη διακριτική δύναμη του σήματος Συνήθη σήματα: Μέση διακριτική δύναμη και απολαμβάνουν συνήθη προστασία. Ασθενή σήματα: Η σύγχυση αποτρέπεται με μικρές παραλλαγές. Ισχυρά σήματα: Μεγαλύτερη διακριτική δύναμη από τα συνήθη. Σήματα φήμης: α) Ιδιαιτερότητα β) Μοναδικότητα γ) Ύψιστος βαθμός επικράτησης στις συναλλαγές. δ) Ιδιαίτερη εκτίμηση στις συναλλαγές. Ουσιαστικές προϋποθέσεις (1) Δεν είναι το σήμα υποχρεωτικό. (2 Δικαιούχος σήματος : Νομικό ή φυσικό πρόσωπο ικανό προς δικαιοπραξία που ασκεί ή πρόκειται να ασκήσει επιχείρηση. Αποκλείονται οι ενώσεις προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα. Εταιρείες προς ίδρυση ναι. (3) Ο καταθέτης ημεδαπού σήματος δεν είναι αναγκαίο να έχει την επιχείρησή του στην ελληνική επικράτεια. (4) Επιχείρηση παραγωγής, εμπορίας προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών. Επίσης, γεωργική, κτηνοτροφική ή αλιευτική. (5) Ένα προϊόν μπορεί να έχει περισσότερα του ενός σήματος. Θετικές αντικειμενικές προϋποθέσεις (1) Το σήμα πρέπει να είναι επιδεικτικό γραφικής παράστασης και να έχει αυτοτέλεια έναντι του προϊόντος που πρόκειται να διακρίνει. (2) Το σήμα πρέπει να έχει διακριτική ικανότητα. Να διακρίνει τα προϊόντα. Κατάλληλη είναι η ένδειξη που γίνεται αντιληπτή με την όραση. Αλλά και ηχητικά μηνύματα και ο διασχηματισμός των προϊόντων.

6 Δεν γίνονται δεκτά σήματα με οσφραντικές παραστάσεις και παραστάσεις αντιληπτές με την αφή. (3) Σήμα: Σήμα εφημερίδας περιοδικού. Αρνητικές αντικειμενικές προϋποθέσεις - Απαράδεκτα Απαράδεκτα: Απόλυτα: Αποκλείεται να γίνουν δεκτά. Σχετικά: Αρχικά απαράδεκτα, αλλά μετά από διαμόρφωση ή συνδυασμό γίνονται δεκτά. Σχετικώς απαράδεκτα: (Α) Κοινόχρηστες ενδείξεις: Σήμα που αρχικά έγινε δεκτό, αλλά στη συνέχεια εξαιτίας της ευρείας χρησιμοποίησης από πολλές επιχειρήσεις έχασε την διακριτική του δύναμη ή εξελίχθηκε σε ονομασία προϊόντος. Σκοπός: Προστασία ελεύθερου ανταγωνισμού με αποτροπή δημιουργίας μονοπωλίων υπέρ ορισμένων προσώπων. Χαρακτηρισμός ένδειξης ως κοινόχρηστης: Αντικειμενικό: Ευρεία χρήση της ένδειξης. Υποκειμενικό: αντιλήψεις συναλλακτικού κύκλου ότι έχει χάσει την διακριτική του δύναμη. Απαιτείται και αδράνεια του σήματος. Κοινόχρηστο μπορεί να γίνει και ένα σύνθετο σήμα. Ισχύει σε όλη την επικράτεια. (Β) Ενδείξεις χωρίς διακριτική ικανότητα: Η κρίση αν στερούνται διακριτικής ικανότητας γίνονται από τους καταναλωτές. Οι ενδείξεις αυτές δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν από πριν και με τρόπο περιοριστικό. Το χρώμα αυτοτελώς δεν έχει διακριτική ικανότητα. Οι ξενόγλωσσες ενδείξεις μπορούν να αποτελέσουν σήμα.

7 (Γ) Περιγραφικές ενδείξεις: Λεκτικές ή παραστατικές ενδείξεις που δηλώνουν διάφορα χαρακτηριστικά στοιχεία και εξατομικεύουν το προϊόν. Σκοπός: Προστασία ελεύθερου ανταγωνισμού και αποτροπή δημιουργίας μονοπωλίων υπέρ ορισμένων επιχειρηματιών. Περιπτώσεις: (α) Είδος προϊόντος (β) Ποιότητα προϊόντος ή υπηρεσίας (γ) Προορισμός (δ) Ποσότητα και αξία (ε) Τόπο προέλευσης. Η εκτίμηση γίνεται με βάση τα σχετικά προϊόντα και τις αντιλήψεις των καταναλωτών. Με βάση αυτό θα κριθεί και το ξενόγλωσσο σήμα. Ονομασίες προέλευσης: Συνδέονται με ορισμένη γεωγραφική περιοχή που τα συνδέει με ορισμένη ποιότητα. Εκτελούν και εγγυητική λειτουργία. Απαράδεκτο ως περιγραφικό: Από λέξεις που υποδηλώνουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Απολύτως απαράδεκτα (άρθρο 3) Παραπλανητική ένδειξη: (1) Κατά το περιεχόμενό της είναι ανακριβής. (2) Η ανακρίβεια μπορεί να παραπλανήσει τον μέσο καταναλωτή σχετικά με τις ιδιότητες του προϊόντος. Σχετική αποκλειστικότητα: στα όρια της διακριτικής λειτουργίας Το σήμα προστατεύεται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τα οποία δηλώθηκε, αλλά και τα ομοειδή προϊόντα και τις ομοειδείς υπηρεσίες. Πρέπει να ασκείται και μέσα στα όρια του 281 ΑΚ.

8 Η υποχώρηση της χρονικής προτεραιότητας δικαιολογείται καταρχήν στις ατομικές επωνυμίες και από τις εταιρείες σε εκείνες που σχηματίζονται από το σχετικό όνομα ενός εταίρου. Χρησιμοποίηση «εν είδει σήματος»: χρήση διακριτικού γνωρίσματος κατά τρόπο που ο μέσος άπειρος αγοραστής να εκλαμβάνει ότι διακρίνει το προϊόν από άλλο προϊόν και ειδικότερα να διακρίνει την προέλευσή τους από συγκεκριμένη επιχείρηση. Ανταλλακτικά και κύριο πράγμα: μπορεί να έχουν το ίδιο σήμα (αρκεί να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει οικονομικός δεσμός). Θετικό περιεχόμενο δικαιώματος χρήσης: (1) Το χρησιμοποιεί για τα προϊόντα που έχει δηλώσει και τα παρεμφερή τους εκτός αν πρόκειται για σήμα φήμης. α) Σηματούχος: επίθεση του σήματος στα προϊόντα του ή τα ομοειδή του και χαρακτηρισμό της υπηρεσίας. β) Επίθεση του σήματος στις συσκευασίες. γ) Χρήση του σήματος στη διαφήμιση. (2) Μπορεί να θέτει και τα προϊόντα αυτά ο σηματούχος και για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, όχι μόνο να θέτει το σήμα στα προϊόντα για τα οποία δηλώθηκε. Πρώτη κυκλοφορία: Κάθε τρόπος, με τον οποίο το προϊόν εισέρχεται στις επιχειρηματικές συναλλαγές, ακόμη και χωρίς αντάλλαγμα. (3) Το σήμα μπορεί να χρησιμοποιείται στις συναλλαγές όπως ακριβώς έχει κατατεθεί. (4) Επίθεση σήματος σε προϊόντα ή στην συσκευασία στην Ελλάδα που προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγή. Αρνητικό περιεχόμενο δικαιώματος χρήσης: α) διακριτικό γνώρισμα ταυτόσημο για ταυτόσημα προϊόντα. β) διακριτικό γνώρισμα ταυτόσημο για παρόμοια προϊόντα. γ) διακριτικό γνώρισμα παρόμοιο για παρόμοια προϊόντα. δ) διακριτικό γνώρισμα παρόμοιο για ταυτόσημα προϊόντα.

9 Χρήση βιομηχανικού σήματος «Ίδια» του παραγωγού προϊόντα είναι αυτά που στο σύνολό τους εξέρχονται από την επιχείρηση για κυκλοφορία. Κατά την ίδια έννοια και οι υπηρεσίες. Δεν κατατίθεται σήμα για τα βοηθητικά προϊόντα. «Ίδια» του παραγωγού όμως είναι και αυτά που παρασκευάζονται από αυτό, στο μεγαλύτερο μέρος τους, και ολοκληρώνονται από άλλον. Μπορεί ο παραγωγός να θέτει και δεύτερο σήμα (OPEL ASTRA). Μπορεί ένα προϊόν εκτός του κύριου σήματος μπορεί να έχει και το σήμα του παραγωγού της πρώτης ύλης. Χρήση εμπορικού σήματος Ο δικαιούχος εμπορικού σήματος οφείλει να το θέσει κατά τέτοιον τρόπο που να μην θίγει το σήμα του παραγωγού. Μετάβιβαση σήματος Ελεύθερη μεταβίβαση σήματος: Λόγοι: 1. Πολυεθνικές επιχειρήσεις. 2. Το καταναλωτικό κοινό δεν ενδιαφέρεται για την προέλευση, αλλά για την ποιότητα. 3. Το τυπικό σήμα διευκολύνει την ελεύθερη μεταβίβαση. Υποκείμενο μεταβίβασης: εν ζωή από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αιτία θανάτου φυσικού προσώπου και λόγω καταχρηστικού μετασχηματισμού. Αντικείμενο μεταβίβασης: ένδειξη που έχει γίνει δεκτή ως σήμα ύστερα από αμετάκλητη απόφαση της ΔΕΣ και την καταχώρησή του στο βιβλίο σημάτων. Επίσης και το δικαίωμα προσδοκίας αλλά και σήμα που εκκρεμεί αίτηση διαγραφής. Η μεταβίβαση επιτρέπεται μόνο στην ελληνική επικράτεια. Μεταβίβαση ονόματος ή επωνυμίας χωρίς μεταβίβαση επιχείρησης είναι δυνατή.

10 Μπορεί να μεταβιβαστεί σε περισσότερα πρόσωπα από κοινού. Μερική μεταβίβαση ή προς ορισμένα μόνο στοιχεία. Μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης (συνήθως και το σήμα). (Α) Κίνδυνος παραπλάνησης για την ποιότητα. (Β) Αν υπάρχει παραπλάνηση, τότε το σήμα διαγράφεται. Άδεια Παράλληλης Κατάθεσης ή χρήσης του σήματος Τυπικές προϋποθέσεις: (1) Τόσο η παράλληλη κατάθεση, όσο και η άδεια χρήσης στηρίζονται σε έγγραφη σύμβαση ανάμεσα στο σηματούχο και στο νέο καταθέτη ή αδειούχο. (2) Η Δ.Ε.Σ. ερευνά αυτεπάγγελτα την τήρηση των ουσιαστικών προϋποθέσεων του κύρους της άδειας. (3) Τόσο στην κατάλληλη κατάθεση όσο και στην άδεια, το δικαίωμα αποκτάται με καταχώρηση στο Βιβλίο Σημάτων. (4) Τόσο η άδεια κατάθεσης, όσο και η άδεια χρήσης μπορούν να αφορούν προϊόντα ή υπηρεσίες, για τα οποία το σήμα έχει κατατεθεί. Ουσιαστικές προϋποθέσεις: (1) Αποφυγή κινδύνου παραπλάνησης: συμφέρον των καταναλωτών. Κίνδυνος σύγχυσης: συμφέρον του σηματούχου. (2) Μη αντίθεση στο δημόσιο συμφέρον Νομική φύση Παράλληλη κατάθεση: μη αυτοτελές και μη ανεξάρτητο δικαίωμα. Μοιάζει με αυτό της επικαρπίας. Άδεια χρήσης: ενοχικό δικαίωμα όμοιο με την μίσθωση προσοδοφόρου αντικειμένου. 100

11 Τόσο το δικαίωμα του παράλληλου καταθέτη όσο και του αδειούχου χρήσης αφορούν σύνολο ή μέρος των προϊόντων, στα οποία αναφέρεται το σήμα του προκαταθέτη. Η άδεια χρήσης μπορεί να είναι απλή ή αποκλειστική. Απλή: ο σηματούχος παρέχει άδειες και σε άλλα πρόσωπα. Αποκλειστική: μόνο ο αδειούχος την χρησιμοποιεί. Η άδεια παράλληλης κατάθεσης είναι μόνο αποκλειστική. Και οι δύο άδειες μπορούν να χορηγούνται με περιορισμούς (χρονικούς ποσοτικούς, κ.λ.π.) Παράβαση των περιορισμών αποτελεί θετική παράβαση της σύμβασης και όχι προσβολή του δικαιώματος. Διάρκεια και λήξη δικαιώματος Η άδεια χρήσης: (α) ορισμένου χρόνου. (Μπορεί να λήγει πριν από τη διάρκεια του δικαιώματος, συγχρόνως ή μετά). (β) αορίστου χρόνου. Απόσβεση: αυτοδίκαιη λήξη. Διαγραφή: Με απόφαση ΔΕΣ Αορίστου χρόνου: λήξη με καταγγελία οποτεδήποτε, από οποιοδήποτε μέρος και χωρίς σπουδαίο λόγο. Ορισμένου χρόνου: η καταγγελία προϋποθέτει σπουδαίο λόγο. Απόσβεση: Όταν παρέλθει ο χρόνος διάρκειας του δικαιώματος. Δήλωση του άρθρου 16 5 Όταν δηλωθεί από τρίτο και εκδοθεί σχετική απόφαση της ΔΕΣ Όταν αποσβεσθεί το δικαίωμα του σηματούχου πάνω στο σήμα για οποιοδήποτε λόγο.

12 Λήξη: o o o o o o Θάνατος του αδειούχου Θάνατος του σηματούχου Λύση του νομικού προσώπου Συγχώνευση αδειούχου εταιρείας με άλλη εταιρεία Εν ζωή μεταβίβαση του σήματος Εκποίηση του σήματος στο πλαίσιο αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευση του σηματούχου. 4 4 Επιτρέπεται ύστερα από έγγραφη συναίνεση του σηματούχου, η κατάθεση από τρίτον παρομοίου σήματος. Το νέο σήμα είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο Η προστασία του δικαιώματος στο σήμα διαρκεί 10 χρόνια με παράταση για άλλα 10 χρόνια. Διαγραφή σήματος: αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον, καθώς και εμπορικού, κ.λ.π. επιμελητηρίου Μετά τη διαγραφή η ένδειξη του σήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα. 12 α,β Αν το σήμα έχει κατατεθεί για περισσότερα ομοειδή προϊόντα, και δεν χρησιμοποιείται για κάποια από αυτά, δεν μπορεί να διαγραφεί για αυτά. Σήμα από πολλές λέξεις γίνεται κοινόχρηστο, αν γίνουν κοινόχρηστες οι λέξεις. Σήμα από μία λέξη γίνεται κοινόχρηστο, αν γίνει όλη η λέξη κοινόχρηστη. 128 Εφεύρεση: δημιούργημα (κανόνας) του ανθρώπινου πνεύματος, για την επίλυση τεχνικού προβλήματος, με εφαρμογή φυσικών νόμων, κατά τρόπο γνωστό μέχρι τώρα, που υπερβαίνει για το μέσο ειδικό το συνηθισμένο μέτρο προόδου ή, όπως λέγεται, τη σχετική και γνωστή στάθμη της τεχνικής.

13 129 Διακρίσεις Εφευρέσεων Εφεύρεση προϊόντος: επίλυση τεχνικού προβλήματος με τη δημιουργία νέου προϊόντος ή με τη βελτίωση ήδη υπάρχοντος. Εφεύρεση μεθόδου: η επίλυση γίνεται με επινόηση νέας μεθόδου ή βελτίωση ήδη υπάρχουσας. Εφεύρεση βιομηχανικής εφαρμογής: όταν οδηγούμαστε στην επίτευξη ενός αποτελέσματος με την χρησιμοποίηση ενός προϊόντος. Εξαρτημένη εφεύρεση: το αντικείμενο συνάπτεται με το αντικείμενο άλλης εφεύρεσης. Τροποποιητική εφεύρεση: (πραγματική) βελτιώνει ή τροποποιεί την αρχική εφεύρεση δικαίωμα. Δικαίωμα στην εφεύρεση: ηθικής ή περιουσιακής φύσης απόλυτο Κατάθεση παρόμοιου σήματος με συναίνεση του δικαιούχου Έγγραφη συναίνεση του σηματούχου. Όμως αν δημιουργείται κίνδυνος παραπλάνησης, τότε η επιτροπή δεν δίνει άδεια. Ο τρίτος αποκτά δικό του αυτοτελές και ανεξάρτητο σήμα. Πέρας του σήματος: (1) Αυτοδίκαια: απόσβεση. (2) Με αίτηση και διαγραφή από την ΔΕΣ. συμφωνιών 1. (α) Μετά τη δεκαετή προστασία και την πάροδο ορισμένων (β) Με παραίτηση του δικαιούχου Διαγραφή Από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον. Παθητικά νομιμοποιείται ο δικαιούχος του καταχωρημένου σήματος. Η αίτηση μπορεί να αφορά και ορισμένα μόνο προϊόντα. Μετά τη διαγραφή το σήμα είναι ελεύθερο. Το σήμα που δεν χρησιμοποιείται για μια πενταετία, δεν διαγράφεται αν ο δικαιούχος

14 αποδείξει ότι οφείλεται σε εύλογη αιτία. Ο αιτών πρέπει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στον σηματούχο και να καταθέσει την αίτηση πριν περάσουν 3 μήνες από τη γνωστοποίηση. Αποσβεστική προθεσμία διαγραφής Μέσα σε 5 έτη από την κατοχύρωσή του. Εξαιρούνται τα σύμβολασημαίες και οι παραπλανητικές ενδείξεις. (1) Αγωγή Παράλειψης: Προσβολή του σήματος και τον επαπειλούμενο κίνδυνο επανάληψης και την επαπειλούμενη βλάβη του αγαθού. Περιλαμβάνει και την αξίωση για άρση της προσβολής. Καταρχήν, πρέπει να αναφέρεται η συγκεκριμένη προσβολή, αλλά μετά περιλαμβάνει και τις πράξεις που συνδέονται στενά με την προσβολή. Στην αγωγή πρέπει να υπάρχει το προσβαλλόμενο σήμα και το προσβάλλον διακριτικό γνώρισμα. (2) Ασφαλιστικά μέτρα: Κατάσχεση εμπορευμάτων ή δημοσίευση διατακτικού της απόφασης. (3) Αγωγή αποζημίωσης: (Α) υπαιτιότητα: (δόλος ή αμέλεια) (Β) ζημία: (α) ελάττωση κύκλου εργασιών (β) δαπάνες λόγω προσβολής (γ) Μείωση φήμης προσβαλλόμενου γνωρίσματος (Γ) Αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στη ζημία και στο νόμιμο λόγο ευθύνης. Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Έννοια: διοικητική πράξη υπό τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Επιβεβαιώνεται το κανονικό της δήλωσης ευρεσιτεχνίας και παρέχεται δικαίωμα στην ευρεσιτεχνία απόλυτο, αποκλειστικό και χρονικά περιορισμένο. Περιεχόμενο: (α) Ουσιαστικό: ηθική διάκριση. (β) Τυπικό: βεβαίωση για το κανονικό της αίτησης ευρεσιτεχνίας. Ουσιαστικές προϋποθέσεις: ύπαρξη εφεύρεσης

15 Θετικές: Νέο της εφεύρεσης: Δεν ανήκει στη στάθμη της τεχνικής μας που διαθέτουν εφευρετικό ύψος ή εφευρετική δραστηριότητα. Στάθμη της τεχνικής: είναι επαρκώς γνωστό αντικειμενικά. Εφευρετική δραστηριότητα: παριστά για τον μέσο ειδικό ένα βήμα προόδου σε σχέση με τη στάθμη της τεχνικής. Βιομηχανικώς εκμεταλλεύσιμη: μπορεί να παραχθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας. Αρνητικές: Εφευρέσεις, των οποίων η εκμετάλλευση, η δημοσίευση ή η εφαρμογή τους είναι αντίθετη στη δημόσια τάξη, τα χρηστά ήθη ή τον νόμο. Δεν χορηγούνται διπλώματα για εφευρέσεις που αναφέρονται στο ανθρώπινο σώμα. Εφευρέσεις για ποικιλίες φυτών ή ζώων ή βιολογικές μεθόδους παραγωγής φυτών ή ζώων (Βιολογικό υλικό: περιέχει γενετικές πληροφορίες και μπορεί να αυτοαναπαραχθεί ή να αναπαραχθεί σε ένα βιολογικό σύστημα. Μικροβιολογική διαδικασία: χρησιμοποιεί βιολογικό υλικό, (επεμβαίνει ή παράγει μικροβιολογικό υλικό). Βιοτεχνολογία και γενετική μηχανική. Εφευρέσεις για φαρμακευτικά προϊόντα ή για σκευάσματα, αλλά επιτρέπονται για μεθόδους παραγωγής αυτών. Διεκδίκηση προτεραιότητας: χρονολογία που κατατέθηκε στην αλλοδαπή 12 μήνες μετά την κατάθεση της δήλωσης στην αλλοδαπή. Το δικαίωμα ασκείται κυρίως από αυτόν που έκανε δήλωση, αλλά και από τρίτον. Μεταβιβαστό εν ζωή όσο και λόγω θανάτου. Δικαιούχοι Αρχή αληθινού εφευρέτη. Όπου δεν υπάρχει όμως προέλεγχος, τότε έχουμε την αρχή του πρώτου δηλώσαντος. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Ημεδαποί και

16 αλλοδαποί. Ηθικό δικαίωμα αναγραφής στο δίπλωμα του ονόματος του πραγματικού εφευρέτη. Πρωτουργός: μόνο φυσικό πρόσωπο. Κοινή εφεύρεση. Συμπρωτουργοί δεν είναι: (α) οι βοηθοί (β) οι ηθικοί πρωτουργοί (γ) εφευρέτης που χάραξε ορθή κατεύθυνση Διπλή εφεύρεση: Ίδια από πολλούς ανεξάρτητα. Αρχή πρώτου δηλούντος. Ελεύθερη εφεύρεση: εργαζόμενος ελεύθερα εκτός του κύκλου εργασιών του εργοδότη ή εντός του κύκλου αυτού χωρίς να αξιοποιεί υλικά μέσα και πληροφορίες που κατέχει στη παρεχόμενη από αυτόν εργασία, καθώς και κάθε εφεύρεση που δεν αποτελεί περιεχόμενο της εργασίας, που του έχει ανατεθεί. Ανήκουν στον εργαζόμενο. Υπηρεσιακή εφεύρεση: προϊόν συμβατικής σχέσης εργαζομένου με εργοδότη για την ανάπτυξη εφευρετικής δράσης. Ανήκει στον εργοδότη. Προϋποθέτει: α) ενεργό σύμβαση και β) υποχρέωση του εργαζόμενου. Εξαρτημένη: Μη υπηρεσιακή εφεύρεση που γίνεται από τον εργαζόμενο με χρήση υλικών μέσων ή πληροφοριών της επιχείρησης. 60% εργαζόμενος 40% εργοδότης. Διακρίσεις (Α) Με βάση το περιεχόμενο της εφεύρεσης (α) Δίπλωμα προϊόντος: δημιουργία νέου προϊόντος ή βελτίωση υπάρχοντος. (β) Δίπλωμα μεθόδου: Νέα μέθοδος ή βελτίωση υπάρχουσας. (Β) Ειδικές κατηγορίες (α) Διπλώματα για εφευρέσεις που αφορούν την εθνική άμυνα.

17 (β) Δίπλωμα τροποποίησης: Ο δικαιούχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας τροποποιεί υπάρχουσα εφεύρεση. Έχει παρακολουθηματικό χαρακτήρα. (γ) Δίπλωμα εξαρτώμενο: Εφεύρεση που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διπλώματος ευρεσιτεχνίας, σχετίζεται με άλλη τρίτου προσώπου. -Μεταβίβαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας Εν ζωή και αιτία θανάτου. Γίνεται ελεύθερα, χωρίς σύγχρονη μεταβίβαση της επιχείρησης. Επίσης είναι δυνατή και η μεταβίβαση μέλλουσας εφεύρεσης. (1) Συμβατική μεταβίβαση: σύμβαση αναιτώδης. Σύνολικό ή ιδανικό μερίδιο. Μπορεί να αφορά τόσο το ηθικό όσο και το περιουσιακό (μπορεί το περιουσιακό να μεταβιβάζεται όλο, αλλά και μέρος του). (2) Αιτία θανάτου: δικαίωμα προσδοκίας, ευρεσιτεχνίας και στην εφεύρεση. Στην εξ αδιαθέτου διαδοχή μαζί και το περιουσιακό και το ηθικό μέρος, αλλά μπορούν και να χωριστούν. 142 Συμβατική άδεια: στηρίζεται σε επαχθή δικαιοπραξία, παρέχει στον αδειούχο δικαίωμα κάρπωσης και χρήσης της ευρεσιτεχνίας. Δεν χάνει την ιδιότητα του φορέα της ευρεσιτεχνίας. Είδη: (α) Απλή: ο δικαιούχος μπορεί να την εκμεταλλεύεται και να την χορηγεί και σε άλλους. (β) Αποκλειστική: Δεσμεύεται να μην την παραχωρεί και να μην την εκμεταλλεύεται. (α) Απεριόριστη (β) Περιορισμένη: χρόνος, τόπος, τρόπος, είδος και ποσό. Άδεια: έγγραφος τύπος, ιδιωτικός και συστατικός

18 Η σύμβαση παραχώρησης απλής άδειας είναι ενοχική και υποσχετική. Είναι συνήθως αμφοτεροβαρής. Είναι μίσθωση προσοδοφόρου δικαιώματος. Υποχρεώσεις δικαιοπαρόχου Υποχρέωση παραχώρησης χρήσης και κάρπωσης. Παρεπόμενες: Τεχνική καθοδήγηση του αδειούχου. Διαφύλαξη διπλώματος. Δικαστική προστασία ευρεσιτεχνίας. Υποχρεώσεις αδειοδόχου Καταβολή αντιπαροχής. Εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας. Παροχή πληροφοριών και λογοδοσίας. Παρεπόμενες: διαφήμιση, εχεμύθεια, γνωστοποίηση προσβολών του δικαιώματος. Να μην επιχειρεί πράξεις ανταγωνισμού. Διάρκεια και απώλεια Λήξη διπλώματος: 20 χρόνια. Ανανέωση του διπλώματος δεν είναι δυνατή. Ανάλωση: Με την οικειοθελή κυκλοφορία δεν μπορεί να παρακολουθήσει την περαιτέρω τύχη της ευρεσιτεχνίας. Ανάλωση: πρώτη κυκλοφορία στην ημεδαπή. Έκπτωση: δεν ενεργεί αναδρομικά. Γίνεται για λόγο μετά την απονομή διπλώματος. Ακυρότητα: λόγω απουσίας μιας ουσιαστικής προϋπόθεσης. Ανυπόστατο: έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο ή δεν φέρει τα αναγκαία εξωτερικά γνωρίσματα. Λόγοι: δεν είναι πραγματικός εφευρέτης ο κάτοχος λείπει ουσιαστική προϋπόθεση περιγραφή που επισυνάπτεται δεν αρκεί για εφαρμογή από ειδικό

19 επεκτείνεται πέρα από την προστασία Διεκδίκηση ευρεσιτεχνίας Δικαστικά. Αναδρομικά ισχύει. Δεν αποκλείεται μερική ακυρότητα. Οι παραπάνω σημειώσεις έχουν αποκλειστικά και μόνο βοηθητικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το σύγγραμα. Για τυχόν πληροφορίες και διευκρινήσεις απευθυνθείτε στο τραπεζάκι της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Νομικής. Με τιμή και υπευθυνότητα, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής

ΔΙΚΑΙΟ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ 4072/2012. Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μάρης

ΔΙΚΑΙΟ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ 4072/2012. Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μάρης ΔΙΚΑΙΟ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ 4072/2012 Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μάρης Εισαγωγή Έννοια κάθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παράστασης ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από εκείνα άλλων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. Ευρεσιτεχνία Α. Γενικά 1. Τεχνικές επινοήσεις Δίκαιο ευρεσιτεχνίας Δικαίωμα ευρεσιτεχνίας Δικαίωμα στην εφεύρεση...

ΙΙ. Ευρεσιτεχνία Α. Γενικά 1. Τεχνικές επινοήσεις Δίκαιο ευρεσιτεχνίας Δικαίωμα ευρεσιτεχνίας Δικαίωμα στην εφεύρεση... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Βασικές έννοιες 1. Βιομηχανική ιδιοκτησία (β.ι.)... 1 2. Κλάδοι β.ι.... 1 3. Δικαιώματα β.ι.... 1 4. Πνευματική ιδιοκτησία (π.ι.)... 2 5. Διανοητική ιδιοκτησία... 2 6. Εξέλιξη β.ι... 2 7.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Βασικές έννοιες ΙΙ. Ευρεσιτεχνία Α. Γενικά

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Βασικές έννοιες ΙΙ. Ευρεσιτεχνία Α. Γενικά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Βασικές έννοιες 1. Βιομηχανική ιδιοκτησία (β.ι.)... 1 2. Κλάδοι β.ι.... 1 3. Δικαιώματα β.ι.... 1 4. Πνευματική ιδιοκτησία (π.ι.)... 2 5. Διανοητική ιδιοκτησία... 2 6. Εξέλιξη β.ι.... 2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος. Συντομογραφίες. Βιβλιογραφία ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος. Συντομογραφίες. Βιβλιογραφία ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος. Συντομογραφίες Βιβλιογραφία Σελ. ΙΧ XVII ΧΙΧ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1 2. ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΣ. 4 I. α) Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Η ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ Διακριτικά γνωρίσματα του ουσιαστικού συστήματος Όνομα: για να προστατευτεί πρέπει να έχει διακριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε νέα ιδέα ή εφεύρεση πρέπει να προστατεύεται νομικά και να κατοχυρώνεται ως σχέδιο ή υπόδειγμα με τον αντίστοιχο τίτλο προστασίας εφευρέσεων. Στην Ελλάδα ο αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και εφαρμογή νομοθεσίας των εμπορικών σημάτων

Προστασία και εφαρμογή νομοθεσίας των εμπορικών σημάτων ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Προστασία και εφαρμογή νομοθεσίας των εμπορικών σημάτων Παναγιώτα Γεωργοπούλου Δικηγόρος, Νομικός της Δ/νσης Εμπορικής και Βιομ/κης Ιδιοκτησίας e-mail: georgopoulou@gge.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: 317/92 Τροποποίηση και συµπλήρωση του Α.Ν. 1998/1939 «Περί σηµάτων όπως τροποποιήθηκε µεταγενεστέρως, σε συµµόρφωση προς την Πρώτη οδηγία του Συµβουλίου της 21 ης εκεµβρίου 1998, για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε νέα ιδέα ή εφεύρεση πρέπει να προστατεύεται νομικά και να κατοχυρώνεται ως σχέδιο ή υπόδειγμα με τον αντίστοιχο τίτλο προστασίας εφευρέσεων. Στην Ελλάδα ο αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ & ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ & ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ & ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ. ΜΠΟΤΗΣ Αναπληρωτής Διευθυντής Νομικής Υπηρεσίας Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ & ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Διαβάστε περισσότερα

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει:

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται πολύς λόγος για τα εμπορικά σήματα, με αφορμή τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ Ι. Ανώμαλη Εξέλιξη της Ενοχής στις Αμφοτεροβαρείς Συμβάσεις 1. Έννοια Αμφοτεροβαρούς Σύμβασης Οι Αμφοτεροβαρείς Συμβάσεις δημιουργούν ενοχικές υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Νομικά στο Design Δημόπουλος Αντώνης - dpsd10018

Νομικά στο Design Δημόπουλος Αντώνης - dpsd10018 Νομικά στο Design 2014-2015 Δημόπουλος Αντώνης - dpsd10018 Άυλα αγαθά βιομηχανικής ιδιοκτησίας Τα έργα και τα βασικά τους στοιχεία Το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού περιλαμβάνεται στο δικαίωμα πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χορηγούνται από τις κυβερνήσεις στους δημιουργούς νέων ιδεών και των νέων εκφράσεων ιδεών με σκοπό να τους προφυλάξουν από τη μίμηση και τον

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Διαβάστε περισσότερα

MBA Ι.Κ. ΡΟΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

MBA Ι.Κ. ΡΟΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ Θεοφανώ Δ. Σοφού Δικηγόρος, MBA Ι.Κ. ΡΟΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Βουκουρεστίου 25Α τ.κ. 10671 Αθήνα 1. ΕΝΝΟΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΟΥ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Α) ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Α) ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Α) ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Ο Κώδικας αφορά όλες τις διαφημίσεις για κάθε είδους προϊόντα και υπηρεσίες. Ο Κώδικας ορίζει τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ENNOIA ΔΙΚΑΙΟΥ Ι) Ορισμός, έννοια του κανόνα δικαίου, διάκριση από συγγενείς έννοιες ΙΙ) Δίκαιο-ηθική-εθιμοτυπία-συναλλακτικά ήθη ΙΙΙ) Βασικές διακρίσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικότερες διαφορές πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Σημαντικότερες διαφορές πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας Νομικά στο design Σημαντικότερες διαφορές πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας Μαρκοπούλου Μαρία dpsd01032 Πίνακας περιεχομένων: Έννοια και Αντικείμενο: 3 Τι δεν προστατεύεται από πνευματική και βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Κανονισμού για το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας

Πρόταση Κανονισμού για το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας Νομικά στο Design 2005-2006 Παπανδρέου Ευάγγελος dpsd02045@syros.aegean.gr 12/01/06 Τι ισχύει σήμερα Πρόταση Κανονισμού για το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας Ήδη από τη δεκαετία του 1960 δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3415, 30/6/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3415, 30/6/2000 Ο περί Ελέγχου των Παραπλανητικών και Συγκριτικών Διαφημίσεων Νόμος του 2000 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 92(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Βιβλιογραφία... 27 Εισαγωγή... 35 ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΓΕΝΙΚΑ - ΟΥΣΙΩΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Γενικά... 38 1α. Πράγμα... 42

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Ο ΟΒΙ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την προστασία των εφευρέσεων και βιομηχανικών σχεδίων στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό διάγραμμα 1ο Κεφάλαιο: Τα διακριτικά γνωρίσματα στο σύστημα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Γενικό διάγραμμα 1ο Κεφάλαιο: Τα διακριτικά γνωρίσματα στο σύστημα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας Γενικό διάγραμμα Πρόλογος...V Πίνακας περιεχομένων...χι Συντομογραφίες...ΧΧΧΙΙΙ Βασική βιβλιογραφία... ΧΧΧVΙΙ 1ο Κεφάλαιο: Τα διακριτικά γνωρίσματα στο σύστημα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας Α. Βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΗΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων: Μαργώνης Δημήτριος Επιμέλεια: Ζαβέρδα Ευφροσύνη Σιδέρη Χαραλαμπία ΠΡΕΒΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η Βιομηχανική Ιδιοκτησία Νικόλαος Καρανάσιος Βιομηχανική Ιδιοκτησία Έννοια της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Διαδικασία κατοχύρωσης Φορείς Κατοχύρωσης Κόστος κατοχύρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Ορισμός εμπορικής πράξης (σελ.77) 2. Αντικειμενικό, υποκειμενικό, μικτό και σύστημα οργανωμένης επιχείρησης.(σελ.77-79) 3. Πρωτότυπα(φύσει) εμπορικές πράξεις του χερσαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΕΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ - ΣΗΜΑΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων του.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων του. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 3 ο Μάθημα Διάγραμμα Παράδοσης ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ 1. Έννοια Δικαιώματος Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 77/1988. "Διατάξεις εφαρμογής της σύμβασης για τη χορήγηση ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κυρώθηκε με το νόμο 1607/1986".

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 77/1988. Διατάξεις εφαρμογής της σύμβασης για τη χορήγηση ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κυρώθηκε με το νόμο 1607/1986. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 77/1988 "Διατάξεις εφαρμογής της σύμβασης για τη χορήγηση ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κυρώθηκε με το νόμο 1607/1986". Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ»

«Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ» ΙΔΡΥΜΑ: ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΓΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 299/25 ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 299/25 ΟΔΗΓΙΕΣ 8.11.2008 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 299/25 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2008/95/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Οκτωβρίου 2008 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα Πρόλογος 17 Κεφ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΙΚΑΙΟΥ

περιεχόμενα Πρόλογος 17 Κεφ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΙΚΑΙΟΥ περιεχόμενα Πρόλογος 17 Κεφ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΙΚΑΙΟΥ 1.1. Ορισμός εμπορικού δικαίου και εμπορίου 20 1.2. Συστήματα καθορισμού της εμπορικότητας 21 1.3. Το σύστη μα εμπορ ικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 321/2001

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 321/2001 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 321/2001 "Προσαρμογή στην Οδηγία 98/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την έννομη προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων" Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ "Η Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και ο ρόλος των Ελλήνων Μηχανικών" Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2005 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ Εξεταστής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης εκεµβρίου 1988 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών περί σηµάτων ( 89/104 /ΕΟΚ )

ΠΡΩΤΗ Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης εκεµβρίου 1988 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών περί σηµάτων ( 89/104 /ΕΟΚ ) Ο ΗΓΙΑ 89/104 /ΕΟΚ ΠΡΩΤΗ Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης εκεµβρίου 1988 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών περί σηµάτων ( 89/104 /ΕΟΚ ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑIΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Έχοντας υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 Ευθύνη του Δημοσίου Έννοια ευθύνης του Δημοσίου υποχρέωση του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, να αποζημιώσουν τρίτα πρόσωπα για ζημίες που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 170/7

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 170/7 1.7.2005 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 170/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1002/2005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Ιουνίου 2005 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1239/95 όσον αφορά τη χορήγηση υποχρεωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ T.T. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ T.T. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ T.T. (Α.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ T.T.) ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα : Εμπορικό σήμα και ευρεσιτεχνίες Επιμέλεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Η πρωτότυπη κτήση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας... 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Η πρωτότυπη κτήση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Η πρωτότυπη κτήση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας...1 1. Εισαγωγή... 1 2. Η λύση του εργατικού δικαίου... 2 2.1. Εισαγωγικά... 2 2.2. Master and Servant Principle... 3 2.3. Η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. V. Η εμπιστοσύνη ως αυτόνομο θεμέλιο ευθύνης του παραγωγού 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. V. Η εμπιστοσύνη ως αυτόνομο θεμέλιο ευθύνης του παραγωγού 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι. Ενοποίηση του ευρωπαϊκού δικαίου.. 1 1. Ο εθνικός χαρακτήρας του αστικού δικαίου 1 2. Προώθηση της ενοποιήσεως μέσω της Ευρωπαϊκής Ενώσεως...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ. Απόφαση με αριθμό: ΕΞ 468/2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ. Απόφαση με αριθμό: ΕΞ 468/2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Απόφαση με αριθμό: ΕΞ 468/2014 Σύμφωνα με : α) Τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135, 136 και 139 του Νόμου του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86/Α/11-04-2012), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΔικΕΕ C 205/13 Trip-Trap ΔικΕΕ C 421/15 Yoshida

ΔικΕΕ C 205/13 Trip-Trap ΔικΕΕ C 421/15 Yoshida ΔικΕΕ C 30/15 Rubik s Cube ΔΕΚ C 48/09 Lego Juris ΔικΕΕ C 205/13 Trip-Trap ΔικΕΕ C 421/15 Yoshida ΔΕΚ C-299/99 Philips Απόφαση Γερμανικού Δικαστηρίου Ευρεσιτεχνιών 2018 «Nespresso» H προστασία τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

Η προστασία των εφευρέσεων

Η προστασία των εφευρέσεων Η προστασία των εφευρέσεων Κ. Αµπατζής, ιευθυντής Κατάθεσης και Χορήγησης Τίτλων 1 Το έργο "Ενηµέρωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση του κοινού σε θέµατα Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας" συγχρηµατοδοτείται κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 5 ο ΜΑΘΗΜΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 5 ο ΜΑΘΗΜΑ Ι. Η Σύμβαση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 5 ο ΜΑΘΗΜΑ 1. Έννοια της Σύμβασης 2 Κατάρτιση της Σύμβασης 2.1 Κατάρτιση Σύμβασης Πρόταση - Αποδοχή 2.2 Κατάρτιση Σύμβασης σε ένα μόνο στάδιο 2.3 Κατάρτιση Σύμβασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ I. Θέση του ζητήματος...1 Α. Το ζήτημα... 1 2. Αντίθεση συμφερόντων... 3 3. Έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου... 6 4. Διάγραμμα μελέτης...10 Β. Ιδιαιτερότητες του ζητήματος...12

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010 Μηχανισμός Αντικυθήρων Π. Γκαγκανάτσου Προϊσταμένη Τεχνολογικής Πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Όροι Χρήσης Εάν επιθυμείτε να κάνετε χρήση του παρόντος διαδικτυακού τόπου και του ηλεκτρονικού καταστήματος all-about-sneakers.com, οφείλετε να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και αγορών όπως αυτοί εκτίθενται

Διαβάστε περισσότερα

MSc Αντωνία Μανιάτη. Αντωνία Μανιάτη

MSc Αντωνία Μανιάτη. Αντωνία Μανιάτη Αντωνία Μανιάτη Ο όρος δεοντολογία προέρχεται από τη λέξη δέον (του ρήματος δει) που σημαίνει πρέπει, αρμόζει, είναι αναγκαίο και τη λέξη λόγος Ο όρος δεοντολογία επαγγέλματος σημαίνει: διεξαγωγή έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Άρθρο 1 Αντικείμενο Ο παρών Κανονισμός αναφέρεται στη χρήση σημάτων τα οποία χορηγεί η a Cert A.E. σε επιχειρήσεις για την επισήμανση και τη διαφήμιση των πιστοποιημένων προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Καλλιόπη Περρωτή Τετάρτη, 29 Αύγουστος :21 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 29 Αύγουστος :40

Συντάχθηκε απο τον/την Καλλιόπη Περρωτή Τετάρτη, 29 Αύγουστος :21 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 29 Αύγουστος :40 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Νόμος 4072/2012 «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις», δημοσιεύθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012

Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012 Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012 Ερώτηση: Ποια η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012; Απάντηση: Για την ετερόρρυθμη εταιρία πρέπει να τονιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Παναγιώτα Γεωργοπούλου Δικηγόρος ΔΣΠ, Νομικός της Δ/νσης Εμπορικής Ιδιοκτησίας e-mail: georgopoulou@gge.gr

Εισηγητής: Παναγιώτα Γεωργοπούλου Δικηγόρος ΔΣΠ, Νομικός της Δ/νσης Εμπορικής Ιδιοκτησίας e-mail: georgopoulou@gge.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Εισηγητής: Παναγιώτα Γεωργοπούλου Δικηγόρος ΔΣΠ, Νομικός της Δ/νσης Εμπορικής Ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ)

Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ) Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ) Βασικά χαρακτηριστικά Κεφαλαιουχική Εταιρία (ανήκει στην κατηγορία της Α.Ε. & της Ε.Π.Ε.) Δεν έχει Υποχρεωτικό Κεφάλαιο Διάκριση κεφαλαίου εισφορών Τρία είδη εισφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Άρθρα του ν.4072/2012 για Προσωπικές Εταιρίες: Α) Τα άρθρα 249-270 περιλαμβάνουν ρυθμίσεις της Ο.Ε Β) Τα άρθρα 271-282 περιλαμβάνουν ρυθμίσεις της Ε.Ε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ Αριθ L 401/28 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 30 12 89 ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Συντομογραφίες... 21 1. Εισαγωγή... 25 Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΑ ΙΚΑΙΑ 2. Ιστορική αναδρομή Ι. Ρωμαϊκό δίκαιο... 29 ΙΙ. ίκαιο της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3459, 29/12/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3459, 29/12/2000 Ο περί Εμπορικών Σημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2000 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 176(Ι) του 2000 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΠΙ(Ι) 1627 Κ.Δ.Π. 190/96 Αρ. 3067, Αριθμός 190 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ 207 ΤΟΥ 1989)

E.E. Παρ. ΠΙ(Ι) 1627 Κ.Δ.Π. 190/96 Αρ. 3067, Αριθμός 190 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ 207 ΤΟΥ 1989) E.E. Παρ. ΠΙ(Ι) 1627 Κ.Δ.Π. 190/96 Αρ. 3067, 21.6.96 Αριθμός 190 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ 207 ΤΟΥ 1989) Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 5(2) Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις

Διαβάστε περισσότερα

H ποινική ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου

H ποινική ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου H ποινική ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου 24 Νοεμβρίου 2016 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ποινική ευθύνη Ζημία Εργατικά/ Εργασιακά/ Ασφαλιστικές εισφορές Προσωπικά δεδομένα Αθέμιτος/ Ελεύθερος Ανταγωνισμός Πνευματική/

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ DESIGN. Γαρεφαλάκη Άντα, dpsd03006 Ζεγκίνογλου Νατάσα, dpsd03012.

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ DESIGN. Γαρεφαλάκη Άντα, dpsd03006 Ζεγκίνογλου Νατάσα, dpsd03012. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ DESIGN Γαρεφαλάκη Άντα, dpsd03006 Ζεγκίνογλου Νατάσα, dpsd03012 Το σήμα Ιανουάριος 2008 Σήμα Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διαβάστε περισσότερα

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. Διδάκτορoς Παν/μίου Αθηνών

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. Διδάκτορoς Παν/μίου Αθηνών Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. Διδάκτορoς Παν/μίου Αθηνών ΕΝΟΧΗ Α. ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΧΗΣ Έννοια. Ενοχή είναι η νομική σχέση μεταξύ δύο προσώπων, του οφειλέτη αφ ενός και του δανειστή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΕΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, 2 32. H προστασία του ηθικού δικαιώματος στις ψηφιακές βιβλιοθήκες

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΕΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, 2 32. H προστασία του ηθικού δικαιώματος στις ψηφιακές βιβλιοθήκες ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΕΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, 2 32 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006 H προστασία του ηθικού δικαιώματος στις ψηφιακές βιβλιοθήκες Δρ.Ν.,., Μαρία Δάφνη Παπαδοπούλου, LL.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Εργασιακά Θέματα. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου Εργασιακά Θέματα Συμβάσεις ορισμένου χρόνου Μάρτιος 2017 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ορισμός... 3 2. Είδη συμβάσεων ορισμένου χρόνου.. 3 3. Συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου 4 4. Διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Το σήμα ως ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης.

Το σήμα ως ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης. Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Το σήμα ως ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα προϊόντων και υπηρεσιών της επιχείρησης. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής: Ιατράκης Γεώργιος Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Παντανάσσης 5, 151 25 Παράδεισος μαρουσίου ηλ.: 210 61 83 500 Fax: 210 68 19 231 Π ΩΝ ΕΦΕΥΕΕΩΝ ΜΕ ΛΥ ΒΜΗΧΝΚΗ ΔΚΗ ΓΝΜ ΒΜΗΧΝΚΗ ΔΚΗ ΓΝΜ ΒΜΗΧΝΚΗ ΔΚΗ ργανισμός Βιομηχανικής διοκτησίας (Β) ιδρύθηκε το 1987 (Ν.1733/1987),

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της προστασίας του εμπορικού σήματος

Ιστορία της προστασίας του εμπορικού σήματος Ιστορία της προστασίας του εμπορικού σήματος Αθήνα 25 Μαΐου 2013 Αριστέα Σινανιώτη - Μαρούδη Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιώς Το σήμα, ως υλική διακριτική παράσταση, προηγήθηκε της γραφής

Διαβάστε περισσότερα

Η Προστασία των προσωπικών δεδομένων στην επιστημονική έρευνα

Η Προστασία των προσωπικών δεδομένων στην επιστημονική έρευνα Η Προστασία των προσωπικών δεδομένων στην επιστημονική έρευνα Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ealex@uom.gr Σύγκρουση Δικαιωμάτων Δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 11475/ΕΦΑ/2388/ΦΕΚ Β 1165/25.06.2008

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 11475/ΕΦΑ/2388/ΦΕΚ Β 1165/25.06.2008 ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 11475/ΕΦΑ/2388/ΦΕΚ Β 1165/25.06.2008 Διαδικασία κατάθεσης αίτησης στον ΟΒΙ για εξάμηνη παράταση της διάρκειας ισχύος του συμπληρωματικού πιστοποιητικού προστασίας για παιδιατρικά φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα εγχειριδίου

Διάγραμμα εγχειριδίου Διάγραμμα εγχειριδίου Πρόλογος... V ιάγραμμα εγχειριδίου... VII Αναλυτικό διάγραμμα...xi Συντομογραφίες...XXVΙΙ 1. Κεφ.: Εισαγωγή... 1 Α. Ένταξη του δικαίου των τεχνικών επινοήσεων στην βιομηχανική ιδιοκτησία..

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η Ε.Π.Ε αποτελεί μια ενδιάμεση μορφή εταιρίας μεταξύ προσωπικής και κεφαλαιουχικής. Στην Ελλάδα αυτός ο τύπος εταιρίας εμφανίστηκε το 1955 και θεσμοθετήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΕΝΝΟΙΑ, ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 1. Έννοια δικαίου... 1 2. Κανόνας δικαίου... 3 2.1 Έννοια κανόνα δικαίου... 3 2.2 Εφαρμογή κανόνα δικαίου... 4 2.3 Ερμηνεία κανόνα δικαίου...

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002 ΠολΠρωτΑθ 528/2002 Προστασία καταναλωτή. Προστασία προσωπικών δεδομένων. Τράπεζες. Συλλογική αγωγή. Ενώσεις καταναλωτών. Νομιμοποίηση. (..) Ι. Από τις συνδυασμένες διατάξεις των αρ. 4 παρ. 2, 6, 12 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η. Νικόλαος Καρανάσιος

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η. Νικόλαος Καρανάσιος Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η Νικόλαος Καρανάσιος Φυσικά και Νομικά πρόσωπα. Φυσικό Πρόσωπο Ικανότητα Δικαιοπραξίας Κατάλληλη Ηλικία Υγεία Μη απαγόρευση Κάτοικος Επικράτειας Ιθαγένεια Ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο. Αστική ευθύνη του δημοσίου 1 ο μέρος. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

Διοικητικό Δίκαιο. Αστική ευθύνη του δημοσίου 1 ο μέρος. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Αστική ευθύνη του δημοσίου 1 ο μέρος Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ BULK SMS ΤΗΣ CYTACOM SOLUTIONS

ΟΡΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ BULK SMS ΤΗΣ CYTACOM SOLUTIONS ΟΡΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ BULK SMS ΤΗΣ CYTACOM SOLUTIONS 1. ΓΕΝΙΚΑ 1.1 Η Υπηρεσία Μαζικής Αποστολής Μηνυμάτων (Bulk SMS) (που στο εξής θα καλείται «η Υπηρεσία») παρέχει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2013)0162),

έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2013)0162), P7_TA-PROV(2014)0119 Νομοθεσία των κρατών μελών περί σημάτων ***I Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους

Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους 1. Γιατί να επιλέξετε να συστήσετε μια ατομική επιχείρηση; Η πιο βασική μορφή ιδιοκτησιακού καθεστώτος επιχείρησης είναι η ατομική επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.5.2018 C(2018) 3120 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28.5.2018 περί καθορισμού κανόνων για την εφαρμογή του άρθρου 26 παράγραφος 3 του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΠ. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΠ. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΠ. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ανδρέας Θρασυβούλου Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης www.beelab.gr Τι είναι ΠΟΠ και τι ΠΓΕ ΠΟΠ Η ποιότητα ή τα χαρ/κά

Διαβάστε περισσότερα

CREATIVE COMMONS CC0 1.0 UNIVERSAL

CREATIVE COMMONS CC0 1.0 UNIVERSAL CREATIVE COMMONS CC0 1.0 UNIVERSAL ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ CREATIVE COMMONS CORPORATION ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ/ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας

Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας Τα περιουσικά στοιχεία της επιχείρησης Εκτός από το φυσικό κεφάλαιο (ακίνητη περιουσία, αγαθά, εγκαταστάσεις παραγωγής εξοπλισμός) και το οικονομικό κεφάλαιο, υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικόκαιδίκαιο πνευµατικήςιδιοκτησίας θέµαταπροστασίας Ηµερίδα : «Πατέντες λογισµικού» Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας / Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας, 11 εκεµβρίου 2012 Μαρία- άφνηπαπαδοπούλου,.ν., LL.M.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εμπορικών Σημάτων 2017

Οδηγός Εμπορικών Σημάτων 2017 *Οι απαντήσεις που θα βρείτε στον Οδηγό αυτό δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση νομικές συμβουλές για την υπόθεση που τυχόν σας απασχολεί, ούτε υποκαθιστούν την απαραίτητη συνδρομή του νομικού σας συμβούλου.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ 1. Εισαγωγή 1.1. Η λειτουργία του παρόντος διαδικτυακού τόπου www.transparency.gr υποστηρίζεται από το σωματείο «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» (στο εξής: ο «Φορέας») με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικό ιάταγµα 456/1984 «Αστικός Κώδικας και Εισαγωγικός του Νόµος» (ΦΕΚ Α' 164/17-24.10.1984) ΕΚΑΤΟ ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Προεδρικό ιάταγµα 456/1984 «Αστικός Κώδικας και Εισαγωγικός του Νόµος» (ΦΕΚ Α' 164/17-24.10.1984) ΕΚΑΤΟ ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Προεδρικό ιάταγµα 456/1984 «Αστικός Κώδικας και Εισαγωγικός του Νόµος» (ΦΕΚ Α' 164/17-24.10.1984) ΕΚΑΤΟ ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Άρθρο 648 Έννοια Με τη σύµβαση εργασίας ο εργαζόµενος έχει υποχρέωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ FRANCHISE ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ FRANCHISING

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ FRANCHISE ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ FRANCHISING ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ FRANCHISE ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Ο παρών Κώδικας Δεοντολογίας για το franchising έχει σαν θεµέλιό του τον Κώδικα που καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Franchise. Υιοθετώντας τον Κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΝΑΣΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΝΑΣΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΝΑΣΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗ- ΚΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ- ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΗΣ = φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκμεταλλεύεται

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2721, Ν. 5ί(Ι)/92

E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2721, Ν. 5ί(Ι)/92 E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2721, 3.7.92 799 Ν. 5ί(Ι)/92 Ο περί Ρύθμισης των Σχέσεων Εμπορικού Αντιπροσώπου και Αντιπροσωπεύαμε νου Νόμος του 1992 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων

ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων Εργασιακά Θέματα ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων «Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης 3 1.1 Γενικά 6 1.2 Δικαιούχοι 6 α) Ιδιωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Έννοια υλικής- πνευματικής ιδιοκτησίας

ΘΕΜΑ: Έννοια υλικής- πνευματικής ιδιοκτησίας ΠΣΠΑ Project Β Λυκείου : Α' τετραμήνου 2015-16 «Κατοχύρωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικά Σήματα. Ποια είναι η χρησιμότητα και ποιες οι διαφορές τους;» ΘΕΜΑ: Έννοια υλικής-

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και προϋποθέσεις χρήσης

Όροι και προϋποθέσεις χρήσης Όροι και προϋποθέσεις χρήσης 1. Αποδοχή Η πρόσβαση και η χρήση αυτού του δικτυακού τόπου υπόκεινται στους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις και σε όλους τους νόμους που εφαρμόζονται σχετικά. Με την πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 14ης Μαιον 1991

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 14ης Μαιον 1991 Αριθ. L 122/42 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 17. 5. 91 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Μαιον 1991 για τη νομική προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ Είδος: ΝΟΜΟΣ Αριθμός: 1733 Έτος: 1987 ΦΕΚ: Α 171 19870922 Τέθηκε σε ισχύ: 22.09.1987 Αρμόδιος Φορέας: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Αναγκαστική απαλλοτρίωση Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Σχολής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3449, 17/11/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3449, 17/11/2000 Ο περί Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2000 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 153(Ι) του 2000

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 16/1991

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 16/1991 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 16/1991 "Διατάξεις εφαρμογής της σύμβασης για την συνθήκη συνεργασίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κυρώθηκε με το νόμο 1883/1990" Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Έννοια και χαρακτηριστικά του Εργατικού Δικαίου... 1 1.1. Έννοια Εργατικού Δικαίου... 1 1.2. Χαρακτηριστικά του ΕργΔ... 1 1.3. Σύγχρονες τάσεις... 2 2. Ιστορικά... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα