Ο ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓ ΑΤΙΚΩΝ ΕΤ ΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓ ΑΤΙΚΩΝ ΕΤ ΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΣ"

Transcript

1 Ε.Ε. Παρ. ΠΙ(Ι) 1703 Κ.Δ.Π. 195/2005 Αρ. 3980, Αριθμός 195 Ο ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓ ΑΤΙΚΩΝ ΕΤ ΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΚANONJΣTIΚH ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΒΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΡΓ ΑΤΙΚΩΝ ETAIPELQN ΓΙΑ ΤΟΝ YΠOΛOΓJΣMO ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Κανονιστική Απόφαση με βάση το άρθρο 41Ι ΜΕΡΟΣ 1 EJΣAΓΩΓH Η Επιτροπή της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΕΑΣΕ) δυνάμει Διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ημερομηνίας (ΚΔΠ 110/2004) με το οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί την Επιτροπή με βάση την παράγραφο (στ) του άρθρου 41Ι των περί Συνεργατικών ΕταιρειόΝ Νόμων του 1985 έως 2004 να ρυθμίζει, με απόφασή της που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, τα θέματα που αναφέρονται στις παραγράφους (α) έως (ε) του άρθρου 41Ι των εν λόγω Νόμων, με την παρούσα Κανονιστική Απόφαση και με βάση το άρθρο 4ΙΙ( α) ορίζει τον τρόπο υπολογισμού της κεφαλαιακής επάρκειας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) που αποτείνονται να λάβουν ή κατέχουν άδεια λειτουργίας με βάση τους προαναφερθέντες Νόμους. Η παρούσα Κανονιστική Απόφαση τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. 1.1 Εφαρμογή Η παρούσα Κανονιστική Απόφαση αποτελεί εφαρμογή της Οδηγίας για την επάρκεια των ίδιων κεφαλαίων των επιχειρήσεων επενδύσεων και των πιστωτικών ιδρυμάτων αρ. 93/6ΙΕΟΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία 15 Μαρτίου 1993 όπως έχει μεταγενέστερα τροποποιηθεί από τις οδηγίες με αριθμό 98/31ΙΕΚ, 98/33ΙΕΚ, 2002/87ΙΕΚ και2004/39/εκ. 1.2 Προσέγγιση τη, Επιτροπή\: ΥΕΑΣΕ προ, την κεφαλαιακή επάρκεια Τα ΣΠΙ οφείλουν να διατηρούν κεφαλαιακή επάρκεια που να πληρεί τις απαιτήσεις που απορρέουν από την παρούσα Κανονιστική Απόφαση. Αυτή η απαίτηση είναι επιπρόσθετη από τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται με βάση την Κανονιστική Απόφαση της Επιτροπής ΥΕΑΣΕ για των Υπολογισμό των Ιδίων Κεφαλαίων και του Συντελεστή Φερεγγυότητας για πιστωτικό κίνδυνο. Σύμφωνα με την παρούσα Κανονιστική Απόφαση τα ΣΠΙ οφείλουν σε ημερήσια βάση να διατηρούν ίδια κεφάλαια ικανά να ανταποκριθούν στη σωρευτική κάλυψη των παρακάτω κεφαλαιακών απαιτήσεων:

2 1704 ~ αυτών που προβλέπονται από την Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό των Ιδίων Κεφαλαίων και του Συντελεστή Φερεγγυότητας σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο (εκτός εκείνων που προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών) και ~ αυτών που υπολογίζονται με βάση την παρούσα Κανονιστική Απόφαση: σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών και αυτών που υπολογίζονται για κάλυψη των κινδύνων από ανοιχτές συναλλαγματικές θέσεις και ανοιχτές θέσεις παραγώγων μέσων επί βασικών εμπορευμάτων, σε σχέση με το σύνολο των δραστηριοτήτων τους (δηλαδή για το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο και το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών). Περιληπτικά, η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση υπολογίζεται ως ακολούθως: (1) Κεφαλαιακή απαίτηση για την κάλυψη: (α) του κινδύνου θέσης (περιλαμβανομένου του κινδύνου θέσης επί παραγώγων μέσων επί βασικών εμπορευμάτων για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Σαι) (β) του κινδύνου από ανοιχτές συναλλαγματικές θέσεις για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Σω (γ). του κινδύνου αντισυ μβαλλο μένου και των κινδύνων διακανονισμού/παράδοσης (δ) του κινδύνου για τις υπερβάσεις μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων Για τον υπολογισμό των πιο πάνω γίνεται αναφορά στα Μέρη 4 μέχρι 7 της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης. (2) Το σύνολο των πιο πάνω κεφαλαιακών απαιτήσεων πολλαπλασιάζεται επί 12,5 και το γινόμενο είναι το σύνολο του πλασματικού σταθμισμένου χαρτοφυλακίου συναλλαγών. (3) Η ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια υπολογίζεται με βάση τον πιο κάτω τύπο: Ελάχιστη Κεφαλαιακή Επάρκεια = [Σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού (εξαιρουμένων στοιχείων του χαρτοφυλακίου συναλλαγών) + σύνολο του πλασματικού σταθμισμένου χαρτοφυλακίου συναλλαγών] Χ [το ελάχιστο ύψος του συντελεστή φερεγγυότητας] Το ελάχιστο ύψος του συντελεστή φερεγγυότητας καθορίζεται με βάση την Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας, ο οποίος επί του παρόντος είναι 8%. Οι ορισμοί για τους σκοπούς της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης παρατίθενται στο Παράρτημα Ι.

3 1705 ΜΕΡΟΣ 2 ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛλ.ΙΑ Απαιτείται από τα ΣΙΠ να έχουν διαρκώς ίδια κεφάλαια τουλάχιστον ίσα προς το άθροισμα των ακόλουθων ποσών: (α) των κεφαλαιακών απαιτιισεων, που υπολογίζονται σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας γία πιστωτικό κίνδυνο, εξαιρουμένων εκείνων που αφορούν το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών. (β) των κεφαλαιακών απαιτήσεων, που υπολογίζονται σύμφωνα με το Μέρος 4 της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης (κίνδυνος θέσης, εξαιρουμένου του κινδύνου θέσης επί παραγώγων μέσων επί βασικών εμπορευμάτων - παράγρ-αφος 4.7), με το Μέρος 5 (κίνδυνος διακανονισμού/παράδοσης και κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου) και με το Μέρος 7 (κίνδυνος για μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα) που αφορούν το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών τους. (γ) των κεφαλαιακών απαιτήσεων, που υπολογίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 4.7 του Μέρους 4 (Κίνδυνος θέσης επί παραγώγων μέσων επί βασικών εμπορευμάτων) και το Μέρος 6 (Κίνδυνος τιμών συναλλάγματος) που αφορούν όλο τον κύκλο δραστηριοτήτων τους, οι οποίες λογίζονται ότι περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών. (δ) των κεφαλαιακών απαιτήσεων οι οποίες καλύπτουν τους κινδύνους που προκύπτουν σε σχέση με συναλλαγές που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης ή στο πεδίο εφαρμογής της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο, όπως αυτοί οι κίνδυνοι καθορίζονται κατά καιρούς από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση αυτών των κινδύνων. 2.1 Ορισμό, ιδίων κεφαλαίων Για τους σκοπούς της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης, τα ίδια κεφάλαια ορίζονται σύμφωνα με τον ορισμό που δίδεται στην Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας, δηλαδή Πρωτοβάθμιο Κεφάλαιο (Tier 1) πλέον Δευτεροβάθμιο Κεφάλαιο (Tier 2) μείον αφαιρέσεις από το κεφάλαιο, αφού ληφθούν υπόψη τα όρια και οι περιορισμοί που καθορίζονται στην εν λόγω Κανονιστική Απόφαση. Ωστόσο, ο ορισμός των Ιδίων Κεφαλαίων μπορεί να τροποποιηθεί στις περιπτώσεις όπου τα ΣΙΠ υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις όσον αφορά τα ίδια κεφάλαιά τους με βάση την παρούσα Κανονιστική Απόφαση, και να χρησιμοποιούν έναν εναλλακτικό ορισμό των ιδίων κεφαλαίων, (που περtλαμβάνει Τριτοβάθμιο κεφάλαιο - (Tier 3 capital) ή βοηθητικό κεφάλαιο) προκειμένου να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών και μόνο, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 2.2 πιο κάτω, τηρουμένων των επιπρόσθετων περιορισμών για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης (eligibility) του κεφαλαίου που καθορίζονται στην παράγραφο 2.3 πιο κάτω. Το Τριτοβάθμιο

4 1706 κεφάλαιο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις περί ιδίων κεφαλαίων για το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο. 2.2 ΤριτοΒάθμιο κεωάλαιο Το Τριτοβάθμιο Κεφάλαιο πρέπει να αποτελείται από δάνεια μεταγενέστερης σειράς αποπληρωμής οι όροι έκδοσης των οποίων να συνάδουν με τους όρους για δάνεια μεταγενέστερης σειράς αποπληρωμής βάσει της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας για πιστωτικό κίνδυνο, φέρουν την ίδια σειρά προτεραιότητας (they rank: Ρaή passu) σε περίπτωση διάλυσης, με μόνη διαφοροποίηση ότι τα δάνεια μεταγενέστερης σειράς αποπληρωμής που περιλαμβάνονται στο Τριτοβάθμιο Κεφάλαιο μπορούν να έχουν αρχική προθεσμία λήξης τουλάχιστον δύο ετών χωρίς να επιτρέπεται η απόσβεσή τους πριν από την ημερομηνία λήξης. Ούτε το κεφάλαιο, ούτε ο τόκος του δανείου μεταγενέστερης σειράς αποπληρωμής επιτρέπεται να εξοφληθούν εάν με την εξόφληση αυτή συνεπάγεται μείωση των ιδίων κεφαλαίων του Σill σε ποσοστό λιγότερο από το 100% των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων του ιδρύμα,"?"ος.. Επιπλέον τα Σill θα πρέπει να κοινοποιούν στον Έφορο ΥΕΑΣΕ κάθε εξόφληση δανείου μεταγενέστερης σειράς αποπληρωμής από την οποία συνεπάγεται ότι τα ίδια κεφάλαια του Σill είναι λιγότερα από το 120% των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεών του. 2.3 Επιπρόσθετοι περιορισμοί για τη δυνατότητα χρησιμοποίηση, του κεφαλαίου (α) το Δευτεροβάθμιο Κεφάλαιο το οποίο χρησιμοποιείται για να εκπληρωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 100% του Πρωτοβάθμιου Κεφαλαίου που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. (β) το Τριτοβάθμιο Κεφάλαιο επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να έκπληρωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου συνriκλ.αγών μόνο. (γ) το Τριτοβάθμιο Κεφάλαιο που )'jjησιμοποιείται για την εκπλήρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου συναλλαγών δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 150% του Πρωτοβάθμιου Κεφαλαίου που παραμένει διαθέσιμο μετά την. εκπλήρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων του πιστωτικού χαρτοφυλακίου. Ποσά κεφαλαίου που υπερβαίνουν τα μέγιστα ποσά που προκύπτουν με βάση τους πιο πάνω περιορισμούς, δεν επιτρέπεται να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό των ιδίων κεφαλαίων του Σill. Σε περίπτωση που τα ίδια κεφάλαια του Σill είναι ή υπολογίζεται ότι στο εγγύς μέλλον θα είναι λιγότερα από το ελάχιστο ποσό ιδίων κεφαλαίων που απαιτούνται με βάση την παρούσα Κανονιστική Απόφαση, το Σill θα πρέπει αμέσως να ενημερώσει τον Έφορο ΥΕΑΣΕ κοινοποιώντας επίσης τα διορθωτικά μέτρα που προτίθεται να λάβει για να επανορθώσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

5 Κεαιαλαιακή απαίτηση έναντι άλλων κινδύνων για επιχειρήσειι:: παροχήι:: επενδυτικών υπη ρεσιών Ανεξάρτητα από το ποσό κεφαλαίου που απαιτείται με βάση τις πρόνοιες της παραγράφου 1 πιο πάνω, οι επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών πρέπει να κατέχουν ίδια κεφάλαια που να ισοδυυαμούν με το ένα τέταρτο των παγίων εξόδων τους (fixed overheads) κατά το προηγούμενο έτος. Ο Έφορος ΥΕΑΣΕ μπορεί να προσαρμόζει την απαίτηση αυτή σε περίπτωση ουσιαστl1(1ίς μεταβολής των δραστηριοτήτων της έπιχείρησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εάν η επιχείρηση δεν έχει ακόμα ασκήσει τις δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, περιλαμβανομένης της ημέρας έναρξης των δραστηριοτήτων της, η κεφαλαιακή απαίτηση ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του ποσού των παγίων εξόδων που προβλέπεται στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της, εκτός εάν ο Έφορος ΥΕΑΣΕ απαιτήσει την αναπροσαρμογή αυτού του προγράμματος.

6 1708 ΜΕΡΟΣ3ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ Ο υπολογισμός των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων βασίζεται πάνω στην κατανομή των ανοιγμάτων μεταξύ του χαρτοφυλακίου συναλλαγών και του πιστωτικού χαρτοφυλακίου. Τα Σω πρέπει να βεβαιώνονται ότι όλα τα ανοίγματα του χαρτοφυλακίου συναλλαγών αποτιμώνται, σε ημερήσια βάση, με βάση την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Τα Σω απαιτείται να έχουν συστήματα για την ορθή κατανομή των ανοιγμάτων τους μεταξύ του χαρτοφυλακίου συναλλαγών και του πιστωτικού χαρτοφυλακίου. Κάθε Σω πρέπεί να ετοιμάσει δήλωση πολιτικής αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών και να συμφωνήσει το περιεχόμενό της με τον Έφορο ΥΕΑΣΕ (βλέπε παράγραφο 3.7 πιο κάτω) παραθέτοντας τις αρχές βάσει των οποίων θα κατανέμονται τα ανοίγματα στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών και στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο. Θέσεις και ανοίγματα τα οποία δεν είναι καταχωρημένα στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών θα λογίζονται ότι είναι καταχωρημένα στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο. Η κεφαλαιακή απαίτηση για τις θέσεις και τα ανοίγματα που καταχωρούνται στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο θα υπολογίζεται επί των σταθμισμένων κατά τον κίνδυνο στοιχείων βάσει της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας. Η κεφαλαιακή απαίτηση για τις θέσεις και τα ανοίγματα που καταχωρούνται στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών θα υπολογίζεται με βάση την παρούσα Κανονιστική Απόφαση. Τηρουμένης της ικανοποίησης ορισμένων κριτηρίων, ο Έφορος ΥΕΑΣΕ θα επιτρέπει στα Σω να υπολογίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας, στις περιπτώσεις όπου το μέγεθος του χαρτοφυλακίου συναλλαγών κρίνεται ότι δεν είναι σημαντικό. Αυτά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για απαλλαγή από την υποχρέωση υπολογισμού της κεφαλαιακής απαίτησης για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών για σκοπούς της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης, δίδονται στην παράγραφο 3.6 πιο κάτω. 3.1 Ορισμός του Χαρτοφυλακίου Συναλλαγών (Trading Book): Το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών ενός ΣΙΠ αποτελείται από: (α) τις κατά κυριότητα κατεχόμενες θέσεις σε χρηματοπιστωτικά μέσα (βλέπε ορισμό στην παράγραφο 3.2 πιο κάτω) και σε παράγωγα μέσα βασικών εμπορευμάτων, τις οποίες το Σω κατέχει με σκοπό την επαναπώληση ή/και τις οποίες έχει λάβει προκειμένου να επωφεληθεί βραχυπρόθεσμα από υπάρχουσες ή/και αναμενόμενες διαφορές μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησής τους ή από άλλες διακυμάνσεις τιμών ή επιτοκίων, καθώς και τις θέσεις σε χρη ματοπιστωτικά μέσα, και σε παράγωγα μέσα βασικών εμπορευμάτων που προκύπτουν από ταυτόχρονες αγορές και πωλήσεις για ίδιο λογαριασμό (matched principal broking) ή τις θέσεις που έχει λάβει προκειμένου να καλύψει (hedge) άλλα στοιχεία του χαρτοφυλακίου συναλλαγών. (β) τα ανοίγματα που οφείλονται σε μη διακανονισθείσες συναλλαγές, ατελείς συναλλαγές και εξωχρηματιστηριακά (OTC) παράγωγα μέσα που καθορίζονται από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ με οδηγίες του εκδιδόμενες με βάση το Μέρος 5, τα ανoίγμ~τα που οφείλονται σε συμφωνίες πώλησης κάι

7 1709 επαναγοράς ή δανειοδοσίας τίτλων που αφορούν τίτλους περιλαμβανόμενους στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών κατά την έννοια του στοιχείου (α) ανωτέρω, οι οποίες καθορίζονται από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ με οδηγίες του εκδιδόμενες με βάση το Μέρος 5, και εφόσον υπάρχει η έγκριση του Εφόρου ΥΕΑΣΕ, τα ανοίγματα που οφείλονται σε συμφωνίες αγοράς και επαναπώλησης και σε συναλλαγές δανειοληψίας τίτλων που περιγράφονται στις εν λόγω οδηγίες του Εφόρου, οι οποίες πληρούν είτε τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα σημεία (ί), (ίί), (ίίί) και (ν) είτε (ίν) και (v\ κατωτέρω: (i) τα ανοίγματα αποτιμώνται, σε ημερήσια βάση, με βάση την τρέχουσα τιμή της αγοράς σύμφωνα με το Μέρος 5, (ίί) η εγγύηση αναπροσαρμόζεται προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη σημαντικές μεταβολές της αξίας των τίτλων - που αφορά η συγκεκριμένη συμφωνία ή συναλλαγή, σύμφωνα. με κανόνα αποδεκτό από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ, (ίίί) η συμφωνία ή συναλλαγή προβλέπει ότι οι απαιτήσεις του Σω συμψηφίζονται αυτόματα και πάραυτα με απαιτήσεις του αντισυμβαλλομένου του σε περίπτωση υπερημερίας του εν λόγω αντισυμβαλλομένου, (ίν) η προκείμενη συμφωνία ή συναλλαγή είναι διεπαγγελματική, (ν) οι συμφωνίες και συναλλαγές αυτές περιορίζονται στην παραδεδειγμένη και πρόσφορη χρήση τους, αποκλειόμενης κάθε τεχνητής συναλλαγής, ιδίως μη βραχυπρόθεσμης φύσης. (γ) τα ανοίγματα υπό μορφή αμοιβών, προμηθειών, τόκων, μερισμάτων και περιθωρίων επί παραγώγων μέσων διαπραγματεύσιμων σε χρηματιστήριο, τα οποία συνδέονται άμεσα με τα περιλαμβανόμενα στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών στοιχεία και αναφέρονται σε οδηγίες του Εφόρου ΥΕΑΣΕ που εκδίδονται με βάση το Μέρος Χρη ματοπιστωτικά μέσα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφι)λάκιο συναλλαγών Τα χρηματοπιστωτικά μέσα για τα οποία γίνεται αναφορά στην παράγραφο 3.1. ανωτέρω επί του παρόντος, είναι: (α) Κινητές αξίες.. Μερίδια οργανισμού συλλογικών επενδύσεων. (β) Τίτλοι της νομισματαγοράς. (γ) Τίτλοι προθεσμιακών χρηματοπιστωτικών συμβάσεων (futures), συμπεριλαμβανομένων των ισοδυνάμων τίτλων που παρέχουν δικαίωμα εκκαθάρισης τοις μετρητοίς. (δ) Προθεσμιακά συμβόλαια επιτοκίου (FRA).

8 1710 (ε) Συμβά,σεις ανταλλαγής (sν.ιaρs) με αντικείμενο επιτόκιο, συνάλλαγμα ή συμβάσεις ανταλλαγιlς συνδεόμενες με μετοχές ή με δείκτη μετοχών (equity swaps). (στ) Προαιρέσεις (options) αγοράς ή πώλησης οποιουδήποτε τίτλου αναφέρεται πιο πάνω, συμπεριλαμβανομένων των ισοδυνάμων τίτλων που παρέχουν δικαίωμα εκκαθάρισης τοις μετρητοίς. Συμπεριλαμβάνονται ιδίως, στην κατηγορία αυτή,. οι προαιρέσεις συναλλάγματος και οι προαιρέσεις επιτοκίων. 3.3 Μεταχείριση στοιχείων που αφαιρούνται από τα ίδια κεφάλαια Στην Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας απαιτείται όπως ορισμένα στοιχεία ενεργητικού αφαιρούνται από τα ίδια κεφάλαια. Δεν απαιτείται επιπρόσθετη κεφαλαιακή απαίτηση για τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού. 3.4 Κάλυψη ανοιυμάτων (hedgin2): Κάλυψη ανοιγιιάτων χαρτοφυλακίου συναλλαγών Ανοίγματα του χαρτοφυλακίου συναλλαγών μπορούν να καλυφθούν, πλήρως ή μερικώς, με την τοποθέτηση σε θέσεις οι οποίες συνήθως δεν θα πληρούσαν τα κριτήρια για συμπερίληψή τους στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών. Αυτές οι θέσεις πρέπει να αποτιμόνται καθημερινά σε τρέχουσες τιμές αγοράς και να υπολογίζεται επ' αυτών κεφαλαιακή απαίτηση για κίνδυνο αντισυμβαλλομένου και για γενικό κίνδυνο θέσης Κάλυ'lm ανοιγμάτων πιστωτικού χαρτοφυλακίου Ανοίγματα στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο μπορούν να καλυφθούν με την τοποθέτηση σε θέσεις με εξωτερικούς αντισυμβαλλόμενους (δηλαδή εκτός από το ίδιο το ΣΠΙ) ή με την τοποθέτηση σε θέσεις στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών του ίδιου του ΣΠΙ, το οποίο ουσιαστικά θα είναι ο αντισυμβαλλόμενος: (1) Κάλυψη με εξωτερικό αντισυμβαλλόμενο: Όταν μία θέση, η οποία κανονικά θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών τοποθετείται με ένα εξωτερικό αντισυμβαλλόμενο για να καλύψει άνοιγμα του πιστωτικού χαρτοφυλακίου, για την περίοδο της κάλυψης δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών, συνεπώς πρέπει να περιλαμβάνεται στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο και να υπολογίζεται επ' αυτής κεφαλαιουχική απαίτηση για πιστωτικό κίνδυνο στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο. (2) Κάλυψη με το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών: Αυτή η κάλυψη επιτυγχάνεται με τη διεκπεραίωση μιας εσωτερl1όίς πράξης μεταξύ των δύο χαρτοφυλακίων. Οι θέσεις που καλύπτονται στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο, θα παραμείνουν στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο και υπολογίζεται επ' αυτών κεφαλαιουχική απαίτηση για πιστωτικό κίνδυνο στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο. Στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών θα υπολογιστεί ο

9 1711 γενικός κίνδυνος θέσης ο οποίος 'προκύπτει από την εσωτερική πράξη, ο οποίος θα συμπερίληφθεί στον υπολογισμό της κεφαλαιακής απαίτησης για γενικό κίνδυνο θέσης στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών. Δεν προκύπτει ειδικός κίνδυνος θέσης στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών και τα σταθμισμένα κατά τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο παραμένουν αναλλοίωτα. Η εσωτερική πράξη πρέπει να πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις: πρέπει να προβλέπεται στη δήλωση πολιτικής για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών που έχει συμφωνηθεί με τον Έφορο ΥΕΑΣΕ, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο άνοιγμα στο πιστωτικό χαρτοφυλάκιο το οποίο κρίνεται συνετό να Kαλυφθε~ το άνοιγμα θα πρέπει να καλύπτεται με χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία κανονικά θα συμπεριλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών, η πράξη θα αποτιμάται σε τιμή «ως συναλλαγή χωρίς εύνοια» (arm's lengtll transaction), κατά τη συνομολόγηση της πράξης πρέπει να δημιουργείται ελεγκτική ιχνηλασία (audit trail). 3.5 Αποτίμηση θέσεων χαρτοφυλακίου συναλλαγών Τα Σill οφείλουν να αποτιμούν το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς καθημερινώς, περιλαμβανομένων των δεδουλευμένων τόκων, μερισμάτων ή αλλων ωφελημάτων όπου εφαρμόζονται. Ελλείψει άμεσα διαθέσιμων τρεχουσών τιμών της αγοράς, τότε τα Σω μπορούν να υπολογίσουν την τρέχουσα τιμι1 αγοράς με δικούς τους υπολογισμούς. Τα Σill πρέπει να έχουν, και να συζητήσουν το περιεχόμενό της με τον Έφορο ΥΕΑΣΕ, δήλωση πολιτικής για την αποτίμηση μέσων του χαρτοφυλακίου συναλλαγών στην οποία ειδικά θα αναφέρεται η διαδικασία αποτίμησης για τα μέσα για τα οποία δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες τιμές της αγοράς. Η δήλωση πολιτικής πρέπει να εκπονηθεί βάσει της παραγράφου 3.7 πιο κάτω. Αφού αποφασισθεί ο μηχανισμός αποτίμησης για μια θέση ή ομάδα παρόμοιων θέσεων, τότε η μέθοδος αποτίμησης πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές αγοράς απαιτείται μόνο για τους σκοπούς αυτής της Κανονιστικής Απόφασης. Νέες εκδόσεις μέσων στις πρωτογενείς αγορές θα αποτιμώνται στην τιμή έκδοσης. Οι θετικές (long) θέσεις θα αποτιμώνται με την τρέχουσα τιμή αγοράς (spot bid price) και οι αρνητικές (short) θέσεις θα αποτιμώνται με την τρέχουσα τιμή πώλησης (spot offer price). 3.6 Χαρτοφυλάκιο συναλλαγών μικρού ύψους (α) Κατόπιν διαβούλευσης με τον Έφορο ΥΕΑΣΕ, τα Σω επιτρέπεται να υπολογίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών

10 1712 τους σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας, αντί σύμφωνα με την παρούσα Κανονιστική Απόφαση, εφόσον: (ί) οι συναλλαγές του χαρτοφυλακίου συναλλαγών του Σω είτε σε ατομική είτε σε ενοποιημένη βάση δεν υπερβαίνουν κανονικά το 5% των ολικών συναλλαγών του και το σύνολο των θέσεων του χαρτοφυλακίου συναλλαγών του δεν υπερβαίνει κανονικά το ποσό των 15 εκατομμυρίων Ευρώ, και (ii) οι συναλλαγές του χαρτοφυλακίου συναλλαγών του Σω είτε σε ατομική είτε σε ενοποιημένη βάση δεν υπερβαίνουν ποτέ το 6% των συνολικών του συναλλαγών; οι δε θέσεις του δεν υπερβαίνουν ποτέ συνολικά τα 20 εκατομμύρια Ευρώ. (β) Για την αποτίμηση των συναλλαγών εντός και εκτός ισολογισμού, οι διαπραγματεύσιμοι χρεωστικοί τίτλοι αποτιμώνται βάσει της ονομαστικής ή της αγοραίας αξίας τους, οι μετοχές βάσει της αγοραίας αξίας τους και τα παράγωγα μέσα βάσει της ονομαστικής ή της αγοραίας αξίας των υποκείμενων μέσων. (γ} Για τον υπολογισμό της αναλογίας των συναλλαγών του χαρτοφυλακίου συναλλαγών σε σύγκριση με τις ολικές συναλλαγές, το άθροισμα της ανοικτής θέσης στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών, που υπολογίζεται ως πιο πάνω, διαιρείται με το ά~ρoισμα της ανοικτής θέσης (δηλαδή το ποσό του αριθμητή) και όλων των στοιχείων ενεργητικού, εντός και εκτός ισολογισμού τα οποία δεν αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου συναλλαγών. (δ) Οι θετικές (long) θέσεις και οι αρνητικές (short) θέσεις αθροίζονται ανεξάρτητα από τα πρόσημά τους. (ε) Εάν ένα Σω συμβεί να υπερβεί ένα τουλάχιστον από τα δύο οριζόμενα στην παράγραφο (α)(ί) πιο πάνω, για περισσότερες από 20 εργάσιμες ημέρες εντός ενός ημερολογιακού έτους, ή να υπερβεί ένα τουλάχιστον από τα δύο οριζόμενα στην παράγραφο (α)(ίί) όρια, υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών του και όχι με τις απαιτήσεις της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας και να ενημερώσει τον Έφορο ΥΕΑΣΕ για αυτή του την ενέργεια εντός 10 ημερών. (στ) Τα Σω τα οποία κάνουν χρήση της πιο πάνω απαλλαγής οφείλουν να υποβάλλουν στον Έφορο ΥΕΑΣΕ μαζί με τις καταστάσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας για έκαστη ημερομηνία υποβολής τους, όλες τις καταστάσεις και πίνακες που απαιτούνται βάσει της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι πράγματι το Σω δικαιούτο την απαλλαγή.

11 1713 (ζ) Εάν τα πιο πάνω όρια υπερβαίνονται σε ενοποιημένη βάση, δηλαδή η μητρική εταιρεία πρέπει να συμμορφωθεί με την παρούσα Κανονιστική Απόφαση σε ενοποιημένη βάση, τότε έκαστο Σω αυτού του ομίλου πρέπει ατομικά να συμμορφώνεται με την παρούσα Κανονιστική Απόφαση ανεξαρτήτως του αν υπερβαίνει ή όχι τα πιο πάνω όρια σε ατομική βάση. (η) Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, όλα τα Σω πρέπει να υπολογίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο τιμών συναλλάγματος και τον κίνδυνο θέσης επί παραγώγων μέσων επί βασικών εμπορευμάτων για το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο σύμφωνα με την παρoύσ~ Κανονιστική Απόφαση ανεξαρτήτως του μεγέθους του χαρτοφυλακίου συναλλαγών. 3.7 Δήλωση ΠOλΙΤΙKΉC:: αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών Κάθε Σω που έχει χαρτοφυλάκιο συναλλαγών απαιτείται όπως συμφωνήσει το περιεχόμενο της δήλωσης πολιτικής για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών του με τον Έφορο ΥΕΑΣΕ. Η δήλωση πολιτικής για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών πρέπει να συνάδει με την πολιτική του Σω για συναλλαγές όπως αυτή έχει αποφασισθεί από την Επιτροπεία του ιδρύματος και θα πρέπει να παραθέτει τους τρόπους βάσει των οποίων το ΣΙΠ θα συμμορφωθεί με την παρούσα Κανονιστική Απόφαση. Η διαδικασία για να συμφωνηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης πολιτικής και το περίγραμμα του περιεχομένου της το οποίο αναμένεται από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ, παρατίθενται στο Παράρτη μα Π.

12 1714 ΜΕΡΟΣ 4 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΕΣΗΣ Όλα τα Σill υπόκεινται σε κεφαλαιακές απαιτήσεις σε σχέση με τον κίνδυνο θέσης, περιλαμβανομένου και του κινδύνου θέσης επί παραγώγων μέσων επί βασικών εμπορευμάτων επί του συνόλου των εργασιών τους (πιστωτικό χαρτοφυλάκιο πλέον χαρτοφυλάκιο συναλλαγών). Τα Σill των οποίων το μέγεθος του χαρτοφυλακίου συναλλαγών υπερβαίνει τα ελάχιστα όρια όπως αυτά καθορίζονται στην παράγραφο 3.6 πιο πάνω, υπόκεινται σε κεφαλαιακές απαιτήσεις σε σχέση με τον κίνδυνο θέσης επιτοκίου και τον κίνδυνο θέσης μετοχών επί του χαρτοφυλακίου συναλλαγών τους. 4.1 Ειδικό, και γενικό, κίνδυνος Ο κίνδυνος θέσης για ένα διαπραγματεύσιμο χρεωστικό τίτλο ή μια μετοχή (ή ένα παράγωγο μέσο επί μετοχι1ς ή επί χρεωστικού τίτλου), διαιρείται σε δύο συνιστώσες, προκειμένου να υπολογιστεί η κεφαλαιακή απαίτηση για την κάλυψή του. Η πρώτη συνιστώσα αφορά τον ειδικό κίνδυνο που ενέχει η θέση, δηλαδ11 τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής του σχετικού μέσου λόγω της επίδρασης παραγόντων που σχετίζονται με τον εκδότη του ή, στην περίπτωση ενός παράγωγου μέσου, με τον εκδότη του υποκείμενου μέσου. Η δεύτερη συνιστώσα καλύπτει το γενικό κίνδυνο της θέσης, δηλαδή τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής του σχετικού μέσου (στην περίπτωση ενός διαπραγματεύσιμου χρεωστικού τίτλου ή παράγωγου μέσου χρεωστικού τίτλου) λόγω μιας μεταβολής στο επίπεδο των επιτοκίων 11 (στην περίπτωση μιας μετοχ11ς ή ενός παράγωγου μέσου που βασίζεται σε μετοχή) λόγω μιας ευρείας μεταβολής στην αγορά μετοχών που δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μεμονωμένων τίτλων Συμψηφισμό, (netting) (1) Το ποσό κατά το οποίο οι θέσεις 10ng (Sllort) του ΣΓΠ υπερβαίνουν τις θέσεις short (long) στην ίδια μετοχή, στον ίδιο χρεωστικό ή μετατρέψιμο τίτλο και σε πανομοιότυπες συμβάσεις προθεσμιακών χρηματοπιστωτικών μέσων (financial futures), προαιρέσεων (options), και πιστοποιητικών επιλογής (warrants), αντιπροσωπεύει την καθαρή θέση του σε καθένα από τα διάφορα αυτά. μέσα. Κατά τον υπολογισμό της καθαρής θέσης, ο Έφορος ΥΕΑΣΕ επιτρέπει το συνυπολογισμό των θέσεων σε παράγωγα μέσα ως θέσεων στον( στους) ίδιο ( -ους) τον(τους) τίτλο ( -ους) αναφοράς ή τον( τους) πλασματικό(-ούς) (notional) τίτλο(-ους) στον οποίο αυτά βασίζονται, σύμφωνα με μέθοδο που καθορίζεται από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ με οδηγίες του εκδιδόμενες με βάση το παρόν μέρος. Τα χαρτοφυλάκια των Σill σε δικούς τους χρεωστικούς τίτλους δεν' λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ειδικού κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του Εφόρου ΥΕΑΣΕ που εκδίδονται με βάση το παρόν μέρος. (2) Δεν επιτρέπεται συμψηφισμός μεταξύ ενός μετατρέψιμου τίτλου και μιας αντισταθμιστικής θέσης' στο ίδιο το μέσο στο οποίο βασίζεται ο μετατρέψιμος τίτλος. Όλες οι καθαρές θέσεις, ανεξάρτητα από το πρόσημό τους, μετατρέπονται καθημερινά, βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας, στο νόμισμα που χρησιμοποιεί το Σill για την κατάρτιση των εύύράφων κοινοποίησης των πληροφοριών στον Έφορο \ΈΑΣΕ (reporting currency) πριν από το συγκεντρωτικό υπολογισμό τους.

13 1715 (3) Το Σill κατατάσσει τις καθαρές θέσεις ανάλογα με το νόμισμα στο οποίο αυτές είναι εκφρασμένες και υπολογίζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις έναντι του γενικού και του ειδικού κινδύνου για κάθε νόμισμα ξεχωριστά. 4.3 Διαδικασίε, και λεπτομέοειε, για τον υπολογισμό τη' κεφαλαιακή, απαίτηση, έναντι του κινδύνου θέση,. Με οδηγίες του Εφόρου ΥΕΑΣΕ θα εξειδικεύονται οι διαδικασίες και λεπτομέρειες για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής απαίτησης έναντι του κινδύνου θέσης: ( α) επιτοκίου (β) παράγωγων μέσων (γ) μερίδια οργανισμού συλλογικών επενδύσεων (δ) μετοχών (ε) παράγωγων μέσων βασικών εμπορευμάτων, και (στ) αναδοχής έκδοσης τίτλων.

14 1716 l\1εροσ 5 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ANTlΣYMBAΛAOlVIENOY ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟJ'\1JΣl\fΟΥ / ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 5.1 Κίνδυνοι: αντισυμβαλλόμενου Ο κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου είναι ο κίνδυνος όταν σε μια μελλοντική ημερομηνία ένας αντισυμβαλλόμενος αποτυγχάνει να έκπληρώσει μέρος ενός συμβολαίου με αποτέλεσμα να προκύψει ζημιά για το Σill. Ο κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου προκύπτει αναφορικά με το αντισυμβαλλόμενο μέρος, συνεπό)ς οι συντελεστές στάθμισης που εφαρμόζοντάι είναι οι συντελεστές στάθμισης για τον αντισυμβαλλόμενο. 5.2 Κίνδυνοι: Διακανονισμού/Παράδοσηι: Ο κίνδυνος διακανονισμού/παράδοσης δημιουργείται όταν η παράδοση ενός τίτλου συνεπάγεται τον ταυτό)'ρονο διακανονισμό του σε μετρητά και ο διακανονισμός δεν έχει γίνει εντός των πέντε εργάσιμων ημερών που ακολουθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία διακανονισμού. 5.3 Διαδικασίει: και λεπτομέρειει: υπολογισμού της κεφαλαιακήι: απαίτησηι: για τον κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου και το,' κίνδυνο διακανονισμού/παράδοσηr:. Με οδηγίες του Εφόρου ΥΕΑΣΕ θα εξειδικεύονται οι διαδικασίες και λεπτομέρειες για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον κίνδυνο: (α) αντισυμβαλλόμενου, και (β) διακανονισμού/παράδοσης

15 1717 MEPOΣ6ΚINΔYNOΣT~ΩNΣYNAΛΛAΓMATOΣ 1. Ένα Σill το οποίο έχει καθαρές ανοικτές θέσεις σε ξένα νομίσματα (περιλαμβανομένου και του χρυσού) είτε λόγω θέσεων σε ξένο νόμισμα στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών είτε λόγω ανοιγμάτων που απορρέουν από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του, εκτίθεται στον κίνδυνο η συναλλαγματική ισοτιμία ή ισοτιμίες να κινηθούν αρνητικά, δημιουργώντας έτσι κίνδυνο τιμών συναλλάγματος. 2. Εάν το άθροισμα της συνολικ.-ής καθαρής θέσης του ιδρύματος σε συνάλλαγμα και της συνολικής καθαρής θέσης του σε χρυσό, υπολογιζόμενης με βάση τις οδηγίες του Εφόρου ΥΕΑΣΕ που εκδίδονται δυνάμει της παραγράφου 3 πιο κάτω, υπερβαίνει το 2% των συνολικών του ιδίων κεφαλαίων, το άθροισμα της συνολικής καθαρής θέσης του σε συνάλλαγμα και της συνολικής καθαρής θέσης του σε χρυσό πολλαπλασιάζεται επί 8% για να υπολογιστούν τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται έναντι συναλλαγματικού κινδύνου. 3. Οι διαδικασίες και λεπτομέρειες για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής απαίτησης για τον κίνδυνο τιμών συναλλάγματος με βάση την παρούσα Κανονιστική Απόφαση θα εξειδικεύονται με οδηγίες του Εφόρου ΥΕΑΣΕ. 4. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης καταργούνται οι διατάξεις της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας που αφορούν την κεφαλαιακή απαίτηση για κάλυψη του συναλλαγματικού κινδύνου.

16 1718 ΜΕΡΟΣ 7 ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ 1. Τα ΣΙΠ πρέπει να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα ανοίγματά τους έναντι κατ' ιδίαν πελατών ή ομίλων συνδεδεμένων πελατών, σύμφωνα το άρθρο 4ΙΙΑ του περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου και σχετικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδονται δυνάμει αυτού. 2. Ανεξάρτητα από τις πρόνοιες της παραγράφου 1, τα ΣΙΠ όταν υπολογίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών σύμφωνα με τα Μέρη 4 και 5 της παρούσας Κανονιστικής Απόφασής, θα παρακολουθούν τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα σύμφωνα με την παράγραφο 1 πιο πάνω λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη οδηγίες του Εφόρου που εκδίδονται για τους σκοπούς της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης και αφορούν τα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα.

17 1719 ΜΕΡΟΣ 8 ΧΡΉΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ Ο Έφορος ΥΕΑΣΕ, μπορεί να επιτρέψει, κατόπιν όρων που δύναται να επιβάλει και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Ύρήση μοντέλων τα οποία να υπολογίζουν θέσεις σε διαπραγματεύσιμους χρεωστικούς τίτλους, μετοχές, παράγωγα μέσα επί βασικών εμπορευμάτων και ανοίγματα σε ξένο συνάλλαγμα για συμπερίληψή τους στον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας για κίνδυνο θέσης και κίνδυνο συναλλαγματικών ισοτιμιών βάσει της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης. ΜΕΡΟΣ 9 ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΕ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα υπολογίζονται σε ατομική και ενοποιημένη βάση. Η ενοποιημένη βάση και η εφαρμογή της μερικής ενοποίησης (sol0 consolidation) καθορίζονται σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας. Σε σχέση με τα Σill που συνδέονται με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ - Κεντρικό Φορέα, η παρούσα Κανονιστική Απόφαση εφαρμόζεται σε ενοποιημένη βάση κατά τα οριζόμενα στο Νόμο. ΜΕΡΟΣ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ EffiTOΚIOY Απαιτείται όπως τα Σill εφαρμόζουν συστήματα για την παρακολούθηση και το συνεχή έλεγχο των κινδύνων επιτοκίου όλων των δραστηριοτήτων τους. Αυτά τα συστήματα θα υπόκεινται σε επιθεώρηση από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ. ΜΕΡΟΣ 11 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑ ΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Τα Σill οφείλουν να διαθετουν επαρκή συστήματα ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να υπολογίζουν με εύλογη ακρίβεια την οικονομική τους κατάσταση. Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Σill και οι διοικητικές και λογιστικές του διαδικασίες πρέπει να επιτρέπουν στον Έφορο ΥΕΑΣΕ να ελέγχει επί συνεχούς βάσης τη συμμόρφωση του ΣΙΠ με την παρούσα Κανονιστική Απόφαση. ΜΕΡΟΣ 12 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ο Έφορος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών εκδίδει διευκρινιστικές ή και ερμηνευτικές εγκυκλίους και οδηγί?ς περιλαμβανομένων οδηγιών αναφορικά με τις καταστάσεις και έντυπα που θα χρησιμοποιούνται και υποβάλλονται για καλύτερη εφαρμογή της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης. Τα Σill υποχρεούνται να τηρούν για περίοδο δύο ετών από την ημερομηνία υποβολής και να έχουν διαθέσιμους όλους τους αναλυτικούς υπολογισμούς και τα δικαιολογητικά υποστηρίξεως των υποβαλλόμενων στον Έφορο ΎΕΑΣΕ στοιχείων σε περίπτωση που διενεργείται έλεγχος ή ζητούνται πρόσθετες διευκρινίσεις από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ.

18 1720 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΙ OPIΣlVIOI 1. Ορισuοί που αφορούν αντισυμβαλλομένους και συντελεστέ, στάθμισης κινδύνου (1) Συντελεστές στάθμισης κινδύνου: οι συντελεστές που εφαρμόζονται στους επί μέρους αντισυμβαλλομένους σύμφωνα με την Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδiων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας. Εντούτοις, στοιχεία ενεργητικού που συνίστανται σε απαιτήσεις και άλλα ανοίγματα έναντι Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Ε.Π.Ε.Υ.) κράτους μέλους της Ε.Ε. ή αναγνceρισμένων Ε.Π.Ε.Υ. τρίτων χωρών και άλλα ανοίγματα έναντι αναγνωρισμένων γραφείων συμψηφισμού και χρηματιστηρίων, θα υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή στάθμισης κινδύνου ως εάν ο αντισυμβαλλόμενος ήταν αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα, νοουμένου ότι ο Έφορος ΥΕΑΣΕ ικανοποιείται αναφορικά με το βαθμό εποπτείας τους. (2) Αντισυμβαλλόμενα πιστωτικό ίδρυμα: Τα πιστωτικά ιδρύματα της Ζώνης 'Ά" ή της Ζώνης "Β" όπως καθορίζονται στην Κανονιστική Απόφαση για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας. (3) Αντισυμβαλλόμενη Ε.Π.Ε.Υ. σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ε.Π.Ε. Υ. η οποία εποπτεύεται σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2004/391ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (4) Αναγνωρισμένη αντισυμβαλλόμενη Ε.Π.Ε.Υ. τρίτων χωρών: E.ll.E.Y. η οποία εάν ήταν εγκατεστημένη στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καλύπτετο από τον ορισμό της αντισυμβαλλόμενης Ε.Π.Ε.Υ. σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίδεται στην παράγραφο (3) πιο πάνω και η οποία έχει άδεια λειτουργίας σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπόκειται σε, και συμμορφώνεται με προληπτικούς κανόνες εποπτείας που θεωρούνται από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ ως εξίσου, τουλάχιστον, αυστηροί με τους κανόνες που καθορίζονται στην παρούσα Κανονιστική Απόφαση. (5) Αναγνωρισμένα γραφεία συμψηφισμού και χρηματιστήρια: τα γραφεία συμψηφισμού και χρηματιστήρια τα οποία αναγνωρίζονται από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ ότι λειτουργούν σε οργανωμένη αγορά όπως καθορίζονται στην υποπαράγραφο (4) της παραγράφου 2 πιο κάτω. 2. Άλλοι ορισμοί (l)(α) μητρική εταιρεία και θυγατρική εταιρεία ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 των περί Σύνεργατικών Εταιρειών Νόμων του 1985 μέχρι (β) χρηματοοικσνομικό ίδρυμα: επιχείρηση η οποία δεν είναι πιστωτικό ίδρυμα και της οποίας η κύρια δραστηριότητα συνίσταται σε τοποθετήσεις σε τίτλους ή στην άσκηση μιας ή περισσοτέρων από τις δραστηριότητες που αναφέρονται στα σημεία (2) έως (12) του Παραρτήματος των περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμων του 1985 μέχρι 2004.

19 1721 (γ) επιχείρηση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Ε.Π.Ε.Υ.): ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 2 της Οδηγίας 2004/39ΙΕΚ (2) χρηματοοικονομική εταιρεία χαρτοφυλακίου: χρηματοοικονομικό ίδρυμα οι θυγατρικές εταιρείες του οποίου είναι αποκλειστικά ή κυρίως πιστωτικά ιδρύματα, Ε.Π.Ε.Υ. ή άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, περιλαμβάνουν δε, τουλάχιστον, ένα πιστωτικό ίδρυμα. (3) εξωχρηματιστηριακά (over t11e counter, OTC) παράγωγα μέσα: τα εκτός ισολογισμού στοιχεία που καθορίζονται στο Παράρτημα 5 της ΚανονισΤl1C11ς Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας όταν δεν είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά. (4) οργανωμένη αγορά: η αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων που αναφέρονται στην παράγραφο 3.2 του Ι\.1έρους 3 της παρούσας ΚανονισΤΙ1\.'"ής που αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες αρχές και η οποία: Απόφασης, λειτουργεί κανονικά οι όροι λειτουργίας της αγοράς, οι όροι πρόσβασης στην αγορά και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν αυτά τα χρηματοπιστωτικά μέσα, προκειμένου να μπορούν να γίνονται πραγματικά αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγορά, διέπονται από διατάξεις που θεσπίστηκαν ή εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας όπου λειτουργεί η αγορά. ο μηχανισμός εκκαθάρισης των συναλλαγών για τα εκτός ισολογισμού στοιχεία, που καθορίζονται στο Παράρτημα 5 της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας (όταν είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά), απαιτεί ημερήσιο περιθώριο (dai1y margin requirement) δίδοντας επαρκή προστασία προς ικανοποίηση των αρμόδιων αρχών. Με οδηγίες του Εφόρου που εκδίδονται με βάση την παρούσα Κανονιστική Απόφαση θα κοινοποιείται ενδεικτικός κατάλογος τέτοιων αγορών. (5) Εγκεκριμένα στοιχεία: Οι θετικές (long) και αρνητικές (short) θέσεις στα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία σταθμίζονται με συντελεστή 20% βάσει της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας, και σε χρεωστικούς τίτλους εκδιδόμενους από Ε.Π.Ε.Υ. κράτους μέλους της Ε.Ε ή αναγνωρισμένες Ε.Π.Ε.Υ. τρίτων χωρών, καθώς και θετικές και αρνητικές θέσεις σε χρεωστικούς τίτλους εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Οι τίτλοι πρέπει να είναι εισηγμένοι σε μια τουλάχιστον οργανωμένη αγορά κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χρηματιστήριο τρίτης χώρας, εφόσον αυτό έχει αναγνωρισθεί από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ. Επίσης οι τίτλοι πρέπει να θεωρούνται από το οικείο Σω ως επαρκώς ρευστοποιήσιμοι και ως συνεπαγόμενοι, λόγω της φερεγγυότητας του εκδότη, κίνδυνο υπερημερίας ανάλογο ή μικρότερο του αντίστοιχου κινδύνου των στοιχείων ενεργητικού που σταθμίζονται με συντελεστή 20% βάσει της Κανονιστικής

20 1722 Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας. Ο τρόπος αξιολόγησης των τίτλων αυτών υπόκειται στην εξέταση του Εφόρου ΥΕΑΣΕ, ο οποίος ανατρέπει την απόφαση του Σm εάν κρίνει ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι παρουσιάζουν υπερβολικά υψηλό κίνδυνο υπερημερίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποτελέσουν εγκεκριμένα στοιχεία. Επιπλέον, ο Έφορος ΥΕΑΣΕ απαιτεί από τα Σm να εφαρμόζουν την ανώτατη στάθμιση που θα καθορίζει με σχετική οδηγία του στους τίτλους πόυ λόγω ανεπαρκούς φερεγγυότητας του εκδότη ή/και ανεπαρκούς ρευστότητας, παρουσιάζουν ιδιαίτερο κίνδυνο. (6) στοιχεία κεντρικής διοίκησης οι θετικές (long) και αρνητικές (short) θέσεις στα στοιχεία του ενεργητικού που σταθμίζονται με μηδενικό συντελεστή βάσει της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμ6 Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας. (7) μετατρέψιμος τίτλος: ο τίτλος που μπορεί, κατ' επιλογή του κατόχου, να ανταλλαγεί με άλλο τίτλο, συνήθως με μετοχές του εκδότη. (8) πιστοποιητικό επιλογής (waπant): ο τίτλος που δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα να αγοράσει ένα υποκείμενο μέσο σε καθορισμένη τιμή, κατά τη διάρκεια ή στη λήξη της ισχύος του πιστοποιητικού επιλογής. Ο διακανονισμός μπορεί να γίνεται είτε με παράδοση του υποκείμενου μέσου είτε τοις μετρητοίς. (9) χρηματοδότηση αποθεμάτων (stock financing): οι θέσεις στις οποίες το φυσικό απόθεμα έχει πωληθεί επί προθεσμία (forward) και το κόστος χρηματοδότησης έχει προκαθορισθεί για την περίοδο μέχρι την ημερομηνία της πώλησης επί προθεσμία. (10) συμφωνία πώλησης και επαναγοράς και συμφωνία αγοράς και επαναπώλησης: συμφωνία βάσει της οποίας ένα πιστωτικό ίδρυμα ή ο αντισυμβαλλόμενός του μεταβιβάζει τίτλους ή εγγυημένα δικαιώματα που αφορούν τίτλο κυριότητας τίτλων και όπου η εγγύηση αυτή έχει εκδοθεί από αναγνωρισμένο χρηματιστήριο που κατέχει τα δικαιώματα επί των τίτλων και η συμφωνία δεν επιτρέπει σ' ένα πιστωτικό ίδρυμα να μεταβιβάσει ή ενεχυριάσει ένα συγκεκριμένο τίτλο σε πλείονες του ενός αντισυμβαλλόμενου ταυτόχρονα, με την παράλληλη υποχρέωση για το μεταβιβάζοντα να τους επαναγοράσει (ή να επαναγοράσει υποκατάστατους τίτλους με τα αυτά χαρακτηριστικά) σε καθορισμένη τιμή και συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία, που ορίζεται ή πρόκειται να ορισθεί από τον μεταβιβάζοντα, συμφωνία η οποία για το πιστωτικό ίδρυμα που πωλεί τους τίτλους είναι «συμφωνία πώλησης και επαναγοράς», για δε το πιστωτικό ίδρυμα που τους αγοράζει «συμφωνία αγοράς και επαναπώλησης». Μια συμφωνία αγοράς και επαναπώλησης θεωρείται διεπαγγελματική όταν ο αντισυμβαλλόμενος υπάγεται στο συντονισμό εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων σε κοινοτικό επίπεδο ή είναι αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα της Ζώνης 'Α', κατά την έννοια της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας, ή είναι ΕΙΙΕΥ κράτους-μέλους της ΕΕ ή αναγνωρισμένη Ε.Π.Ε.Υ. τρίτης χώρας, ή

21 1723 όταν η εν /..όγω συναλλαγή συνάπτεται με αναγνωρισμένο γραφείο συμψηφισμού ή χρηματιστήριο. (11) δανειοδοσία τίτλων και δανειοληψία τίτλων: συναλλαγή στην οποία ένα πιστωτικό ίδρυμα ή ο αντισυμβαλλόμενός του μεταβιβάζει τίτλους έναντι κατάλληλης ασφάλειας υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει αντίστοιχης αξίας τίτλους σε κάποια μελλοντική ημερομηνία ή όταν του το ζητήσει ο μεταβιβάζων, συναλλαγή η οποία είναι δανειοδοσία τίτλων για το πιστωτικό ίδρυμα' που μεταβιβάζει τους τίτλους και δανειοληψία τίτλων για το πιστωτικό ίδρυμα προς το οποίο μεταβιβάζονται οι εν λόγω τίτλοι. Μια δανειοληψία τίτλων θεωρείται διεπαγγελματική όταν ο αντισυμβαλλόμενος υπάγεται στο συντονισμό εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων σε κοινοτικό επίπεδο ή είναι πιστωτικό ίδρυμα της Ζώνης 'Α', κατά την έννοια της Κανονιστικής Απόφασης για τον Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας, ή είναι ΕΙΊΕΥ κράτους-μέλους της ΕΕ ή αναγνωρισμένη Ε.Π.Ε. Υ. τρίτης χώρας ή όταν η εν λόγω συναλλαγή συνάπτεται με αναγνωρισμένο γραφείο συμψηφισμού ή χρηματιστήριο. (12) μέλος συστήματος συμψηφισμού (clearing member): ένα μέλος του χρηματιστηρίου ή του γραφείου συμψηφισμού, το οποίο έχει άμεση συμβατική σχέση με τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο (ο οποίος εγγυάται την εκτέλεση των πράξεων). Οι επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη του συστήματος συμψηφισμού πρέπει να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω μέλους του συστήματος συμψηφισμού. (13) τοπική επιχείρηση (local firm): η επιχείρηση που πραγματοποιεί συναλλαγές μόνο για ίδιο λογαριασμό σε χρηματιστήριο προθεσμιακών χρηματοπιστωτικών' μέσων ή προαιρέσεων ή πραγματοποιεί συναλλαγές για λογαριασμό άλλων μελών του ιδίου χρηματιστηρίου, ή προσφέρει τιμές αγοράς και πώλησης σε άλλα μέλη του ιδίου χρηματιστηρίου, και καλύπτεται από την εγγύηση μέλους του συστήματος συμψηφισμού του ίδιου χρηματιστηρίου. Η ευθύνη για την εξασφάλιση της εκτέλεσης των συμβάσεων της τοπικής επιχείρησης πρέπει να αναλαμβάνεται από μέλος του συστήματος συμψηφισμού του ίδιου χρηματιστηρίου, οι δε συμβάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων του μέλους αυτού, με την παραδοχή ότι οι θέσεις της τοπικής επιχείρησης είναι τελείως χωριστές από τις δικές του. (14) συντελεστής δέλτα: ο λόγος της αναμενόμενης μεταβολής της τιμής μιας προαίρεσης (option) προς την αντίστοιχη μικρή μεταβολή της τιμής του μέσου το οποίο αφορά η προαίρεση. (15) ίδια κεφάλαια: τα ίδια κεφάλαια όπως αυτά ορίζονται στην Κανονιστική Απόφαση για τον ' Υπολογισμό Ιδίων Κεφαλαίων και Συντελεστή Φερεγγυότητας. Ωστόσο, ο ορισμός αυτός μπορεί να τροποποιηθεί στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο Μέρος 2. (16) κεφάλαιο (capital): ίδια κεφάλαια.

22 1724 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΠ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ Κάθε Σαι οφείλει να συμφωνήσει με τον Έφορο ΥΕΑΣΕ τη δήλωση πολιτικής για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι: 1. Το Σill υποβάλλει στον Έφορο ΥΕΑΣΕ προσχέδιο της δήλωσης πολιτικής για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών που θα καλύπτει: Δήλωση για την πολιτική του ΣΙΠ γία την κατανομή των θέσεων Κατάσταση των δραστηριοτήτων του τις οποίες συνήθως κρίνει ότι αποτελούν εμπορία και περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών Περιγραφή του τρόπου κατανομής των θέσεων κατά τη στιγμή πραγματοποίησης της πράξης. Δήλωση για την πολιτική του ΣΙΠ για την αποτίμηση των θέσεων Περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθείται για την αποτίμηση θέσεων (mark-to-market, off-market Ρήces, bid/offer/mid prices), ειδικά τη μέθοδο αποτίμησης θέσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν ανεξάρτητες άμεσα διαθέσιμες τιμές της αγοράς. Την αποτίμηση δικαιωμάτων προαίρεσης, ειδικά τον υπολογισμό του δέλτα (είτε από μοντέλο υπολογισμού αποτίμησης δικαιωμάτων προαίρεσης είτε με τη χρήση χρηματιστηριακού δέλτα). Δήλωση για την πολιτική του ΣΙΠ για κάλυψη θέσεων (hedging): λεπτομέρειες για τις διαδικασίες αναγνώρισης της κάλυψης θέσεων λεπτομέρειες των διαδικασιών για κάλυψη θέσεων μεταξύ του πιστωτικού χαρτοφυλακίου και του χαρτοφυλακίου συναλλαγών (αναγνώριση των λόγων για τη μεταφορά/δημιουργία ελεγκτικής ιχνηλασίας/εποπτεία εφαρμογής της πολιτικής). Δήλωση για την πολιτική του ΣΙΠ για τη χρήση μοντέλων κατάλογο όλων των μοντέλων που χρησιμοποιούνται για τη διεκπεραίωση θέσεων στο χαρτοφυλάκιο συναλ'λαγών (π.χ. μοντέλα αποτίμησης δικαιωμάτων προαίρεση ς/ μοντέλο ευαισθησίας επιτοκίων) σύντομη περιγραφή όλων των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών.

23 1725 Κατάλογο των υφιστάμενων εγκρίσεων ή των εγκρίσεων που ζητούνται από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ: έγκριση για συμπερiληψη συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης και δανειοληψίας τίτλων, έγκριση για εναλλακτικές μεθόδους αποτίμησης, έγκριση για αναδοχή, άδεια για χρήση μοντέλων, έγκριση για εναλλακτικούς υπολογισμούς για τον κίνδυνο διακανονισμού/παράδοσης, έγκριση για χρήση του εναλλακτικού ορισμού για ίδια κεφάλαια. Σε περίπτωση που το μέγεθος του χαρτοφυλακίου συναλλαγών δεν υπερβαίνει τα μέγιστα όρια για μικρό χαρτοφυλάκιο συναλλαγών, η δήλωση πολιτικής πρέπει επιπρόσθετα να περίλαμβάνει: ένδειξη των απαλλαγών που επιδιώκονται είτε για ολόκληρο τον όμίλο είτε για συγκεκριμένες θυγατρικές εταφείες αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αίτηση για απαλλαγή από τις απαιτήσεις για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών βάσει της παρούσας Κανονιστικής Απόφασης. λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για παρακολούθηση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου συναλλαγών και για εντοπισμό παραβιάσεων των ορίων για μικρό μέγεθος του χαρτοφυλακίου συναλλαγών. 2. Η δήλωση πολιτικής εξετάζεται από τον Έφορο ΥΕΑΣΕ και συμφωνείται με το Σω ως προσχέδιο 3. Το Σω oφεiλει να λάβει από τους εξωτερικούς ελεγκτές του τη γραπτή επιβεβαίωση τους ότι: τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατανομή των θέσεων είναι εύλογα και σύμφωνα με τις λογιστικές αρχές η πολιτική σε σχέση με κάλυψη θέσεων συνάδει με την παρούσα Κανονιστική Απόφαση η πολιτική για την αποτίμηση θέσεων είναι αποδεκτή και σύμφωνη με την καλύτερη λογιστική πρακτική 4. Η δήλωση πολιτικής, όπως έχει συμφωνηθεί ως προσχέδιο με τον Έφορο ΥΕΑΣΕ, εγκρίνεται από την Επιτροπεία του Σω και επανυποβάλλεται μαζί με τη βεβαίωση των ελεγκτών στον Έφορο ΥΕΑΣΕ για επίσημη έγκριση.

24 Η δήλωση πολιτικής πρέπει να ανασκοπείται τακτικά (τουλάχιστο ετησίως) και, όπου απαιτείται, να αναθεωρείται αφού ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του Έφορου ΥΕΑΣΕ. Οι αναθεωρήσεις πρέπει να επιθεωρούνται από τους εξωτερικούς ελεγκτές του ΣΙΠ και να εγκρίνονται από την Επιτροπεία του.

ΘΕΜΑ: Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς Κατάργηση της ΠΔ/ΤΕ 2591/

ΘΕΜΑ: Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς Κατάργηση της ΠΔ/ΤΕ 2591/ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: ια τον κίνδυνο αγοράς - Κατάργηση της ΠΔ/ΤΕ 2591/20.8.2007 Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς Κατάργηση της ΠΔ/ΤΕ 2591-20/8/2007

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 379800 Τ. Θ. 25529 ΤΗΛ. /ΣΙΣ: CENTRABANK - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1395 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΕΛΕΞ: 2424, 2228 ΤΕΛΕΦΑΞ: 02-378153 www.centralbank.gov.cy Αρ. Φακ.: 3.1.2/3.2.1.2.1 Προς όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/6/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Μαρτίου 1993 για την επάρκεια των ίδιων κεφαλαίων των επιχειρήσεων επενδύσεων και των πιστωτικών ιδρυμάτων

ΟΔΗΓΙΑ 93/6/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Μαρτίου 1993 για την επάρκεια των ίδιων κεφαλαίων των επιχειρήσεων επενδύσεων και των πιστωτικών ιδρυμάτων 1993L0006 EL 30.04.2004 003.002 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ 93/6/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Μαρτίου 1993 για την επάρκεια των ίδιων κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ 2591/20.8.2007. ΘΕΜΑ: Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς

ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ 2591/20.8.2007. ΘΕΜΑ: Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ 2591/20.8.2007 ΘΕΜΑ: Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αφού έλαβε υπόψη: α) τις διατάξεις του Καταστατικού

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς Κατάργηση της ΠΔ/ΤΕ 2591/

Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς Κατάργηση της ΠΔ/ΤΕ 2591/ ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2646/9.9.2011 Θέμα: Υπολογισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον κίνδυνο αγοράς Κατάργηση της ΠΔ/ΤΕ 2591/20.8.2007 Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αφού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Δ01 - Δ20, Δ29, Δ30: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΓΟΡΑΣ - ΠΔ/ΤΕ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Δ01 - Δ20, Δ29, Δ30: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΓΟΡΑΣ - ΠΔ/ΤΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Δ01 - Δ20, Δ29, Δ30: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΓΟΡΑΣ - ΠΔ/ΤΕ 2646/9.9.2011, όπως ισχύει 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ - Μόνο τα λευκά πεδία κάθε

Διαβάστε περισσότερα

2 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ Άρθρο 1 Χαρτοφυλάκιο Συναλλαγών 1. Το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών µιας Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών αποτελείται από το σ

2 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ Άρθρο 1 Χαρτοφυλάκιο Συναλλαγών 1. Το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών µιας Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών αποτελείται από το σ Α Π Ο Φ Α Σ Η 4/459/27.12.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου ΘΕΜΑ: «Υπολογισµός κεφαλαιακών απαιτήσεων των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών για τον κίνδυνο αγοράς» ΤΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

IV. ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 4. Υπολογισµός κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον κίνδυνο βασικού εµπορεύµατος

IV. ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 4. Υπολογισµός κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον κίνδυνο βασικού εµπορεύµατος IV. ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ 4. Υπολογισµός κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον κίνδυνο βασικού εµπορεύµατος ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝ ΥΝΟ ΒΑΣΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ 1. Κάθε θέση σε

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 7/459/27.12.2007. του ιοικητικού Συµβουλίου ΤΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Α Π Ο Φ Α Σ Η 7/459/27.12.2007. του ιοικητικού Συµβουλίου ΤΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Α Π Ο Φ Α Σ Η 7/459/27.12.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου ΘΕΜΑ: «Εποπτεία και έλεγχος των Μεγάλων Χρηµατοδοτικών Ανοιγµάτων των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών» ΤΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ( ΕΥΤΕΡΗ ΕΚ ΟΣΗ) ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Υπολογισµός κεφαλαιακών απαιτήσεων των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών για τον κίνδυνο αγοράς.»

ΘΕΜΑ : «Υπολογισµός κεφαλαιακών απαιτήσεων των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών για τον κίνδυνο αγοράς.» ΕΠΙΤ ΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ 4/459/27.12.2007 Υπολογισµός κεφαλαιακών απαιτήσεων των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών για τον κίνδυνο αγοράς ΑΠΟΦΑΣΗ 4/459/27.12.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου µε την οποία τροποποιείται η οδηγία

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου µε την οποία τροποποιείται η οδηγία Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου µε την οποία τροποποιείται η οδηγία αριθ. 93/6/ΕΟΚ του Συµβουλίου για την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων επενδύσεων και των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2596/

ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2596/ ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2596/20.8.2007 ΘΕΜΑ: Εποπτεία και έλεγχος των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αφού έλαβε υπόψη: α) τις διατάξεις του Καταστατικού

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/ τoυ ιοικητικού Συµβουλίου

Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/ τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/14.4.2006 τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Θέµα: Xρήση παράγωγων χρηµατοοικονοµικών µέσων και τίτλων επιλογής από αµοιβαία κεφάλαια και ανώνυµες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ Μάιος, 2001 Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ 1.0

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ. Σύναψη σύμβασης παροχής πιστώσεων για χρηματιστηριακές συναλλαγές

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ. Σύναψη σύμβασης παροχής πιστώσεων για χρηματιστηριακές συναλλαγές 2650 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 510/2014 Αρ. 4831, 14.11.2014 Αριθμός 510 Παράγραφος 1 Παράγραφος 2 Παράγραφος 3 Παράγραφος 4 Παράγραφος 5 Παράγραφος 6 Παράγραφος 7 Παράγραφος 8 Παράγραφος 9 Παράγραφος 10

Διαβάστε περισσότερα

α) των άρθρων 2, 55Α και 55Γ του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,

α) των άρθρων 2, 55Α και 55Γ του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, Θέμα: Κοινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για την παροχή πίστωσης από τα πιστωτικά ιδρύματα για την αγορά κινητών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡiΣΗ ΤΟΥΣ. 31/12/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡiΣΗ ΤΟΥΣ. 31/12/2011 ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡiΣΗ ΤΟΥΣ. 31/12/2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή.. 2. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση των εναλλακτικών επιλογών και διακριτικών ευχερειών που ορίζονται στην οδηγία 2013/36/ΕΕ και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ.

Επισκόπηση των εναλλακτικών επιλογών και διακριτικών ευχερειών που ορίζονται στην οδηγία 2013/36/ΕΕ και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. Όροι για την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων Άρθρο 9 Εξαίρεση όσον αφορά την απαγόρευση σε πρόσωπα ή επιχειρήσεις εκτός των πιστωτικών ιδρυμάτων της αποδοχής καταθέσεων ή άλλων επιστρεπτέων

Διαβάστε περισσότερα

TRIPLE A EXPERTS ΑΕΠΕΥ

TRIPLE A EXPERTS ΑΕΠΕΥ TRIPLE A EXPERTS ΑΕΠΕΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 31/12/2011 1.Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Οι στόχοι και οι πολιτικές διαχείρισης κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 19.9.2015 L 244/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/1555 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Μαΐου 2015 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

L 321/6 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.11.2013

L 321/6 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.11.2013 L 321/6 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.11.2013 ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ Διορθωτικο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

105(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥΣ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

105(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥΣ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4404, 9.9.2013 Ν. 105(Ι)/2013 105(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 89/647/ΕΟΚ του Συµβουλίου όσον αφορά την αναγνώριση από τις εποπτικές αρχές των συµβάσεων ανανέωσης οφειλής

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4373, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ 2012

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4373, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ 2012 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4373, 28.12.2012 204(Ι)/2012 204(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ 2012 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/16.10.2017 Θέμα: Υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τον καθορισμό ορίων για ανοίγματα έναντι οντοτήτων του σκιώδους τραπεζικού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.6.2015 L 150/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/923 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Μαρτίου 2015 για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3918, 5/11/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3918, 5/11/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ (Αρ.5) ΤΟΥ 2004 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με τα άρθρα 22, 23, 24, 25 και 28(6) της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1 ΣΥΝΟΛΟ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ.Κ.Ε. 1.1 ΒΑΣΙΚΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1.1.1 Κεφάλαια (εποπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2015/20 03/06/2016 Κατευθυντήριες γραμμές Όρια για τα ανοίγματα έναντι οντοτήτων του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που εκτελούν τραπεζικές δραστηριότητες εκτός ρυθμιζόμενου πλαισίου σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.1.2015 L 11/37 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/62 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Οκτωβρίου 2014 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 326/34 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/2303 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Ιουλίου 2015 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 17.2.2011 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ L 202/54 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.8.2009 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 17ης Ιουλίου 2009 για τροποποίηση της απόφασης ΕΚΤ/2006/17 σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

2. Επειδή με βάση την επιφύλαξη της προαναφερθείσας παραγράφου, η Επιτροπή,

2. Επειδή με βάση την επιφύλαξη της προαναφερθείσας παραγράφου, η Επιτροπή, Ε.Ε. Παρ. 111(1) 2010 Κ.Δ.Π. -240/2005 Αρ. 3991, 13.5.2005 Αριθμός 240 Ο ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓ ΑΤΙΚΩΝ ΕΤ ΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ EillTPOΠHΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΕΡΓ ΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 4839, Αριθμός 563 ΟΔΗΓΙΑ ΟΔ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 4839, Αριθμός 563 ΟΔΗΓΙΑ ΟΔ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 4839, 19.12.2014 Αριθμός 563 3116 ΟΔΗΓΙΑ ΟΔ144-2014-15 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Κ.Δ.Π. 563/2014 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση των εναλλακτικών επιλογών και διακριτικών ευχερειών που ορίζονται στην οδηγία 2013/36/ΕΕ και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ.

Επισκόπηση των εναλλακτικών επιλογών και διακριτικών ευχερειών που ορίζονται στην οδηγία 2013/36/ΕΕ και στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. Επισκόπηση των εναλλακτικών επιλογών και διακριτικών ευχερειών που ορίζονται στην οδηγία και στον κανονισμό Περιγραφή της Όροι για την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων Όροι για την πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

(3) Στα χρηµατοδοτικά ανοίγµατα δεν συµπεριλαµβάνονται -

(3) Στα χρηµατοδοτικά ανοίγµατα δεν συµπεριλαµβάνονται - IX. ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ «Χρηµατοδοτικά Ανοίγµατα» για σκοπούς του παρόντος Τµήµατος. 50. (1) (α) «Χρηµατοδοτικά ανοίγµατα», για τους σκοπούς του παρόντος Τµήµατος, είναι τα στοιχεία ενεργητικού

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΔ/ΤΕ 2588/ , όπως ισχύει (ΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ)

Α. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΔ/ΤΕ 2588/ , όπως ισχύει (ΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Γ01: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΤΕΛΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ Α. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΔ/ΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Κεφάλαιο 7: Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα - Μηχανογραφική Τήρηση Βιβλίων 171 Κεφάλαιο 7ο Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Μηχανογραφική Τήρηση Βιβλίων 07_MHXANOGRAFIKH ORG EPIXEIR.indd 171 11/8/2015 1:17:34 μμ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡiΣΗ ΤΟΥΣ. 31/12/2014

ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡiΣΗ ΤΟΥΣ. 31/12/2014 ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΑΧΕΙΡiΣΗ ΤΟΥΣ. 31/12/2014 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή.. 2. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αντιμετώπιση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των συμμετοχών

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αντιμετώπιση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των συμμετοχών EIOPA-BoS-14/170 EL Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αντιμετώπιση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των συμμετοχών EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Εισαγωγή Η Alpha Finance, στα πλαίσια προσαρμογής της στις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

GUARDIAN TRUST ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

GUARDIAN TRUST ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. GUARDIAN TRUST ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.10.2014 C(2014) 7117 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ L 247/38 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18.9.2013 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 30ής Ιουλίου 2013 που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/23

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές. σχετικά με την έμμεση υποστήριξη στις πράξεις τιτλοποίησης EBA/GL/2016/08 24/11/2016

Κατευθυντήριες γραμμές. σχετικά με την έμμεση υποστήριξη στις πράξεις τιτλοποίησης EBA/GL/2016/08 24/11/2016 EBA/GL/2016/08 24/11/2016 Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την έμμεση υποστήριξη στις πράξεις τιτλοποίησης 1 1. Συμμόρφωση και υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων και αναφορών Καθεστώς των κατευθυντήριων γραμμών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 17.12.2014

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 17.12.2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.12.2014 C(2014) 9656 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17.12.2014 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2004/109/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 68/54 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/425 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 15ης Δεκεμβρίου 2014 που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2010/21 σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/55)

Διαβάστε περισσότερα

Κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2015/2303 της Επιτροπής της 28

Κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2015/2303 της Επιτροπής της 28 Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1 Άρθρο 2 Άρθρο 3 Άρθρο 4 Άρθρο 5 Κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2015/2303 της Επιτροπής της 28ης Ιουλίου 2015 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ Εισαγωγή Αν μια τράπεζα θέλει να μειώσει τις διακυμάνσεις των κερδών που προέρχονται από τις μεταβολές των επιτοκίων θα πρέπει να έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΟ. Προς: Τα διοικητικά στελέχη των σημαντικών τραπεζών. Φρανκφούρτη, 28 Ιουλίου 2017

ΕΚΤ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΟ. Προς: Τα διοικητικά στελέχη των σημαντικών τραπεζών. Φρανκφούρτη, 28 Ιουλίου 2017 DANIELE NOUY Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΚΤ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΟ Προς: Τα διοικητικά στελέχη των σημαντικών τραπεζών Φρανκφούρτη, 28 Ιουλίου 2017 Δημόσιο έγγραφο κατευθύνσεων σχετικά με πληροφορίες όσον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2006/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 14ης Ιουνίου 2006

ΟΔΗΓΙΑ 2006/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 14ης Ιουνίου 2006 30.6.2006 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 177/201 ΟΔΗΓΙΑ 2006/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Ιουνίου 2006 για την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ν 2396/1996 / Α-73 Επιχειρήσεις Επενδυτικών υπηρεσιών, επάρκεια κεφαλαίου κλπ ΦΕΚ Α' 73/1996/ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2396 Επενδυτικές υπηρεσίες στον τοµέα των κινητών αξιών, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

1.3. Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται στις εποπτικές αρχές κατά την οδηγία Φερεγγυότητα II.

1.3. Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές απευθύνονται στις εποπτικές αρχές κατά την οδηγία Φερεγγυότητα II. EIOPA-BoS-14/174 EL Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αντιμετώπιση των ανοιγμάτων σε κίνδυνο της αγοράς και σε κίνδυνο αθέτησης αντισυμβαλλομένου στο πλαίσιο του τυποποιημένου μαθηματικού τύπου EIOPA

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΣ Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ

ΗΛΙΑΣ Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΗΛΙΑΣ Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της Εταιρίας μας, τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή τους. ( δημοσιοποιούμενες

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστάθμιση του Κινδύνου ενός Χαρτοφυλακίου μέσω των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων

Αντιστάθμιση του Κινδύνου ενός Χαρτοφυλακίου μέσω των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων Αντιστάθμιση του Κινδύνου ενός Χαρτοφυλακίου μέσω των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων Αντιστάθμιση του Κινδύνου ενός Χαρτοφυλακίου μέσω των Χρηματοοικονομικών Παραγώγων Συστηματικός Κίνδυνος Συνολικός Κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

«Συμβάσεις Δανειοδοσίας ή Δανειοληψίας (Stock Lending)»

«Συμβάσεις Δανειοδοσίας ή Δανειοληψίας (Stock Lending)» ΑΠΟΦΑΣΗ 17 «Συμβάσεις Δανειοδοσίας ή (Stock Ledig)» Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Συνεδρίαση 13.11.2014) Αφού έλαβε υπόψη τους όρους της παραγράφου 3.3. του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Γ02Α ΚΑΙ Γ02Β: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Γ02Α ΚΑΙ Γ02Β: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Γ02Α ΚΑΙ Γ02Β: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η σκίαση αφορά τις γραμμές οι οποίες δεν θα συμπληρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και διαδικασίες για τη διαχείριση κινδύνων.

Στρατηγικές και διαδικασίες για τη διαχείριση κινδύνων. Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου της Εταιρίας THETIS CAPITAL Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή τους, δημοσιοποιούμενες σε εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων. Χρηματοοικονομικών Προϊόντων Χρήση και Σημασία των Παραγώγων...

Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων. Χρηματοοικονομικών Προϊόντων Χρήση και Σημασία των Παραγώγων... Πρόλογος Γ Έκδοσης... 19 κεφάλαιο 1 ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1.1 Εξελίξεις στο Χρηματοπιστωτικό Χώρο και Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι... 27 1.2 Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων Χρηματοοικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα

Λογιστική ΙΙ. Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Λογιστική ΙΙ Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Ηρειώτης-Μπάλιος-Ναούμ 1 Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Τι είναι οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Πως αποτιμώνται νομισματικά και μη

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3833, 8/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3833, 8/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΚΑΙ 2003 Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - «Οδηγία 98/78/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Η01: Στοιχεία Ενεργητικού Κωδικός A. Στοιχεία Ενεργητικού Αναφορές σε ΔΛΠ - ΔΠΧΠ 1 Ταμείο και διαθέσιμα σε κεντρικές τράπεζες (1) 2 Χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία προοριζόμενα για εμπορική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, 1999 Ο ΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 29.2.2012 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Συνεδρίαση 114/4.8.2014

Συνεδρίαση 114/4.8.2014 Συνεδρίαση 114/4.8.2014 ΘΕΜΑ: 1 Μεταβατικές διατάξεις για τον υπολογισμό των Ιδίων Κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα βάσει του Κανονισμού 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΥΠΟΥ MULTIPLE CHOISE ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Μόνο μία απάντηση είναι σωστή Συντάκτης: Ρηγούτσος Παναγιώτης 1. Ποιο από τα ακόλουθα

Διαβάστε περισσότερα

4/459/27.12.2007, 5/459/27.12.2007, 6/459/27.12.2007, 7/459/27.12.2007,

4/459/27.12.2007, 5/459/27.12.2007, 6/459/27.12.2007, 7/459/27.12.2007, Α Π Ο Φ Α Σ Η 1/459/27.12.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου ΘΕΜΑ: «Πλαίσιο υπολογισµού κεφαλαιακών απαιτήσεων των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών» ΤΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1.1.1*** Κεφ. I, Α, Α.1., 1 Αναγράφεται το ποσό των μερίδων των συνεταιριστικών (πληροφοριακό στοιχείο) τραπεζών που συμπεριλαμβάνεται στον κωδ.

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 7: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4117, 15/3/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ. Για σκοπούς εναρμόνισης:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4117, 15/3/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ. Για σκοπούς εναρμόνισης: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ Για σκοπούς εναρμόνισης: με το Παράρτημα Ι της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο- Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 145, 30.4.2004, σ. 1. «Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤ04 ΣΤ05: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤ04 ΣΤ05: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤ04 ΣΤ05: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ 1. Γενικά I. Τα Πιστωτικά Ιδρύματα υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (με το υπόδειγμα ΣΤ04), ανά εξάμηνο, στοιχεία οφειλετών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΟΔ144-2007-05 του 2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ KΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΥ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ

ΟΔΗΓΙΑ ΟΔ144-2007-05 του 2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ KΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΥ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ Ε.Ε. Παρ.ΙΙΙ(Ι) Αρ.4608, 26.11.2012 Κ.Δ.Π. 477/2012 ΟΔΗΓΙΑ ΟΔ144-2007-05 του 2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ KΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΥ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ Μέρος Α Κεφάλαιο 1 Παράγραφος 1 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

І. Αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους σκοπούς και την πολιτική του επενδυτικού μεσολαβητή σε σχέση με τη διαχείριση των κινδύνων.

І. Αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους σκοπούς και την πολιτική του επενδυτικού μεσολαβητή σε σχέση με τη διαχείριση των κινδύνων. Μετάφραση από βουλγάρικη γλώσσα ΕΜ «ΓΚΛΟΜΠΑΛ ΜΑΡΚΕΤΣ»ΑΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 142, ΠΑΡ.3 ΚΑΙ 4, ΑΡΘΡΟΥ 150 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 35 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές).

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1. Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: 1) Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. 2) Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 193/134 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/1196 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 2ας Ιουλίου 2015 που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2010/21 σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2015/26)

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 31.12.

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 31.12. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 31.12.2014 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 Τα παρόντα στοιχεία δημοσιοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ (Α) 7,577.808 Β. ΜΕΙΟΝ: ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Β) 2,681.978 Γ. ΣΥΝΟΛΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Α-Β) 4,895.830

ΣΥΝΟΛΟ (Α) 7,577.808 Β. ΜΕΙΟΝ: ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Β) 2,681.978 Γ. ΣΥΝΟΛΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Α-Β) 4,895.830 ΚΥΠΡΟΥ Α.Ε..Α.Κ ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ 31/12/2008 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ν.3601/1.8.2007 ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1 ΣΥΝΟΛΟ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ.Κ.Ε. 1.1 ΒΑΣΙΚΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1.1.1 Κεφάλαια (εποπτικά αναγνωριζόμενα) 1.1.1*** εκ των οποίων:

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4364,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4364, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4364, 9.11.2012 156(Ι)/2012 Αρ. 4364, 9.11.2012 156(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΔΑΝΕΙΩΝ Ή/ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Με το Ν. 3601/2007 και τις Αποφάσεις 1 έως 9/459/27.12.2007 της Κεφαλαιαγοράς (9 Αποφάσεις) θεσπίστηκαν νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Παραπομπές στην 1.1.1*** Κεφ. I, Α, Α.1., 1 Αναγράφεται το ποσό των μερίδων των συνεταιριστικών (πληροφοριακό στοιχείο) τραπεζών που συμπεριλαμβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ν 3606/2007: Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.

Ν 3606/2007: Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις. Ν 3606/2007: Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α` ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 26.2.2009 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ (στο εξής η Εταιρία)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Ψ95046ΜΠ3Ζ-ΖΩΨ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αθήνα, 10 Μαΐου 2018

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Ψ95046ΜΠ3Ζ-ΖΩΨ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αθήνα, 10 Μαΐου 2018 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Ψ95046ΜΠ3Ζ-ΖΩΨ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Καρ.Σερβίας 10 Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ / ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΓΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ Η «Λογιστική Κατάσταση για

Διαβάστε περισσότερα

L 355/60 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 355/60 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 355/60 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 31.12.2013 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1423/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Δεκεμβρίου 2013 για τη θέσπιση εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΛΠ 32 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής

ΔΛΠ 32 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής ΔΛΠ 32 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής ΣΚΟΠΟΣ Η καθιέρωση αρχών για: την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών μέσων ως υποχρεώσεις ή ίδια κεφάλαια καθώς και για τον συμψηφισμό

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 320/18 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/2239 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 16ης Νοεμβρίου 2017 που τροποποιεί την απόφαση (ΕΕ) 2016/2247 σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Διαβάστε περισσότερα

8/505/ (L79/11/ ).

8/505/ (L79/11/ ). Α Π Ο Φ Α Σ Η 8/505/3.4.2009 τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Θέµα: ιευκρίνιση ορισµών της Οδηγίας 85/611/ΕΟΚ του Συµβουλίου. ΤΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Λαµβάνοντας υπόψη: 1. Την παράγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12. Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - C(2014) 9656 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - C(2014) 9656 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2014 (OR. en) 17065/14 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: EF 363 ECOFIN 1209 DRS 177 DELACT

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 9. Περιεχόμενα

Περιεχόμενα 9. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 9 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 15 1. Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις... 21 2. Χρηματοπιστωτικό Σύστημα... 31 2.1. Ο Ρόλος και οι λειτουργίες των κεντρικών τραπεζών... 31 2.2. Το Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

C 120/2 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 120/2 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 120/2 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 13.4.2017 ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 4ης Απριλίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή κοινών προδιαγραφών κατά την άσκηση από τις εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της NEW MELLON ASSET AND WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012 Συνοπτικός τίτλος. 22 του 1985 68 του 1987 190 του 1989 8 του 1992 22(Ι) του 1992 140(Ι) του 1999 140(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη φερεγγυότητα ομίλου

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη φερεγγυότητα ομίλου EIOPA-BoS-14/181 EL Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη φερεγγυότητα ομίλου EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα