Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Έχετε προβλήματα με την ΕΕ; Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Έχετε προβλήματα με την ΕΕ; Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει;"

Transcript

1 Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Έχετε προβλήματα με την ΕΕ; Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει;

2 Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής μεριμνά για τη δίκαιη έκβαση των αναφορών κατά των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί τη διαφάνεια και καλλιεργεί το πνεύμα εξυπηρέτησης των πολιτών. Στοχεύει, μέσω του διαλόγου, στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην υιοθέτηση βέλτιστων προτύπων συμπεριφοράς από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Ευρωπαϊκή Ένωση, 2011 Επιτρέπεται η αναπαραγωγή για εκπαιδευτικούς και μη εμπορικούς σκοπούς με αναφορά της πηγής. Το παρόν ενημερωτικό φυλλάδιο είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: Όλες οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Σχεδιασμός και μορφοποίηση από τους Rosendahls - Schultz Grafisk, Albertslund, Δανία, και EntenEller A/S, Valby, Δανία. Στοιχειοθεσία: FrutigerNext και Palatino. Printed in Luxembourg ISBN doi: / QK EL-C

3 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει πολλά οφέλη στους πολίτες, τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τις ενώσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της. Οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ έχουν επίσης την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και απολαύουν μιας σειράς δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή. Παρ όλα αυτά, κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα. Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος μπορεί να σας βοηθήσει; Δεν είναι πάντοτε σαφές εάν το πρόβλημα οφείλεται στη διοίκηση της ΕΕ, στις αρχές κάποιου κράτους μέλους ή σε κάποιον ιδιωτικό φορέα. Ακόμη όμως και αν γνωρίζετε ποιος ευθύνεται, ίσως δεν είναι προφανές ποιος είναι αρμόδιος να σας βοηθήσει. Σε μια Ένωση που βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου, είναι ζωτικής σημασίας να παρέχεται η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής προσφυγής σε μηχανισμούς επίλυσης τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζετε όσον αφορά την άσκηση των δικαιωμάτων σας. Το φυλλάδιο αυτό που εξέδωσε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής έχει στόχο να σας ενημερώσει σχετικά με τους φορείς που παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές ή χειρίζονται καταγγελίες. Για να κατανοήσετε καλύτερα πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο κάθε φορέας που αναφέρεται στο φυλλάδιο, κάθε ενότητα περιλαμβάνει ενδεικτικές υποθέσεις που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ο κάθε φορέας. Στον ιστότοπο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή μπορείτε επίσης να βρείτε έναν περιεκτικό διαδραστικό οδηγό ο οποίος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος οργανισμός για να υποβάλετε μία αναφορά, ένα παράπονο ή να ζητήσετε πληροφορίες.

4 Περιεχόμενα Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής 5 Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαμεσολαβητών 8 Η Eπιτροπή Aναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 10 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 11 Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων 12 Το δίκτυο SOLVIT 13 Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή 14 Πληροφορίες και συμβουλές 15

5 Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει; 5 Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Με τι ασχολείται; Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι ένας ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός στον οποίο λογοδοτεί η διοίκηση της ΕΕ. Διερευνά αναφορές για περιπτώσεις κακοδιοίκησης εκ μέρους των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ. Μόνο το Δικαστήριο της ΕΕ, κατά την άσκηση της δικαιοδοτικής του λειτουργίας, δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Διαμεσολαβητή. Περίπτωση κακοδιοίκησης συντρέχει όταν το θεσμικό όργανο δεν σέβεται θεμελιώδη δικαιώματα, νομικούς κανόνες και αρχές ή τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Οι διοικητικές παρατυπίες, η μη δίκαιη μεταχείριση, οι διακρίσεις, η κατάχρηση εξουσίας, η παράλειψη οφειλόμενης απάντησης, η άρνηση παροχής πληροφοριών και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση συνιστούν κακοδιοίκηση σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή. Όλοι οι πολίτες ή κάτοικοι της ΕΕ, οι επιχειρήσεις, οι ενώσεις ή άλλοι οργανισμοί που έχουν την καταστατική τους έδρα στην ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αναφορά ακόμα και αν το κρούσμα κακοδιοίκησης δεν τους θίγει προσωπικά. Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής επιλαμβάνεται αναφορών που αφορούν αποκλειστικά τη διοίκηση της ΕΕ. Δεν διερευνά αναφορές κατά εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών διοικήσεων, ακόμα και αν άπτονται θεμάτων της ΕΕ. Με τι δεν ασχολείται; Ο Διαμεσολαβητής δεν μπορεί να διερευνήσει: αναφορές κατά εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, ακόμη και αν οι αναφορές αυτές άπτονται θεμάτων της ΕΕ, αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων ή διαμεσολαβητών, αναφορές κατά επιχειρήσεων ή ιδιωτών.

6 6 Έχετε προβλήματα με την ΕΕ; Πότε και πώς μπορείτε να υποβάλετε αναφορά; Η αναφορά σας πρέπει να υποβληθεί: εντός δύο ετών από τη στιγμή κατά την οποία λάβατε γνώση των γεγονότων στα οποία βασίζεται η αναφορά σας, αφού πρώτα έχετε έρθει σε επαφή με το εμπλεκόμενο θεσμικό όργανο της ΕΕ προκειμένου να διευθετήσετε το θέμα, γραπτώς, ακόμη και μέσω της συμπλήρωσης του εντύπου αναφοράς που βρίσκεται στον ιστότοπο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή. Το έντυπο μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά ή να αποσταλεί εκτυπωμένο μέσω ταχυδρομείου. Διατίθεται επίσης σε έντυπη μορφή από το Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατόπιν αιτήσεως. Μπορείτε να υποβάλετε την αναφορά σας σε οποιαδήποτε από τις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

7 Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει; 7 Ενδεικτικές υποθέσεις Ιρλανδός πολίτης ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να του επιτραπεί η πρόσβαση σε έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανολογούμενες σοβαρές παρενέργειες ενός φαρμάκου κατά της ακμής. Ο γιoς του είχε αυτοκτονήσει μετά τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ο ΕΜΑ απέρριψε το αίτημά του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι κανόνες της ΕΕ για την πρόσβαση σε έγγραφα δεν εφαρμόζονται σε αναφορές που αφορούν πιθανολογούμενες παρενέργειες φαρμάκων. Ο Διαμεσολαβητής, αφού εξέτασε την αναφορά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κανόνες της ΕΕ για την πρόσβαση σε έγγραφα εφαρμόζονται σε όλα τα έγγραφα που τηρεί ο ΕΜΑ. Συνέστησε στον ΕΜΑ να επανεξετάσει την άρνησή του και να επιτρέψει την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με πιθανολογούμενες παρενέργειες φαρμάκων. Επιπλέον, ο Διαμεσολαβητής πρότεινε στον ΕΜΑ να παράσχει πρόσθετες διευκρινήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την ενημέρωση, έτσι ώστε το κοινό να κατανοεί καλύτερα τέτοιου είδους δεδομένα και τη σημασία τους. Ο EMA αποδέχθηκε τη σύσταση του Διαμεσολαβητή και ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τις σχετικές εκθέσεις. Δρώντας προληπτικά, ο ΕΜΑ υιοθέτησε, επίσης, μια νέα πολιτική για την ενίσχυση της διαφάνειας σε θέματα που αφορούν την πρόσβαση σε έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του. Μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) με έδρα τις Βρυξέλλες κατήγγειλε στον Διαμεσολαβητή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταχώρισε και δεν κατέβαλε, εντός της προθεσμίας των 45 ημερών που προβλεπόταν στη συμφωνία επιχορήγησης, το οφειλόμενο υπόλοιπο ποσό για μια έκθεση που είχε διεξάγει η οργάνωση. Η ΜΚΟ είχε υποβάλει την τελική έκθεση, τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, καθώς και τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Η Επιτροπή, αν και επιβεβαίωσε την παραλαβή της έκθεσης, δεν κατέβαλε το οφειλόμενο υπόλοιπο. Απαντώντας στις επανειλημμένες οχλήσεις της οργάνωσης, η Επιτροπή ανέφερε ως λόγους της καθυστέρησης τις αργίες και την έλλειψη προσωπικού. Ο Διαμεσολαβητής ήρθε σε επαφή με την Επιτροπή, η οποία ανταποκρινόμενη άμεσα επικοινώνησε με την ενδιαφερόμενη οργάνωση. Η Επιτροπή ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση και δεσμεύτηκε να προσδιορίσει και να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό μόλις συμφωνήσει με τον υπολογισμό και η ενδιαφερόμενη ΜΚΟ. Βούλγαρος υπήκοος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ηλεκτρονική αίτηση στον ιστότοπο του EU Bookshop (Βιβλιοπωλείο της ΕΕ, μπορούσε να συμπληρωθεί μόνο με χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να παρέχεται η δυνατότητα χρήσης κυριλλικών και ελληνικών χαρακτήρων. Ο Διαμεσολαβητής κίνησε διαδικασία έρευνας για την υπόθεση. Η Υπηρεσία Εκδόσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για τον ιστότοπο, απάντησε στον Διαμεσολαβητή αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα διασφαλίσει τη χρήση τόσο των κυριλλικών όσο και των ελληνικών χαρακτήρων στην ηλεκτρονική αίτηση στο EU Bookshop. Περισσότερες πληροφορίες:

8 8 Έχετε προβλήματα με την ΕΕ; Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαμεσολαβητών Εθνικοί και περιφερειακοί διαμεσολαβητές σε όλη την ΕΕ συμβάλλουν καίρια στη δημιουργία συνθηκών που διασφαλίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών και των κατοίκων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι διαμεσολαβητές χειρίζονται αναφορές κατά εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών των κρατών μελών. Μαζί με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και την Eπιτροπή Aναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαμεσολαβητών. Το Δίκτυο περιλαμβάνει τους εθνικούς και περιφερειακούς διαμεσολαβητές καθώς και τα συναφή όργανα των κρατών μελών της ΕΕ, των υποψήφιων προς ένταξη χωρών και ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το ακριβές πεδίο δραστηριοτήτων ενός διαμεσολαβητή μέλους του Δικτύου ποικίλλει, συνήθως όμως καλύπτει την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και κάθε άλλη παράνομη συμπεριφορά, όπως η μη τήρηση των γενικών αρχών δικαίου και η μη συμμόρφωση προς τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Στον ιστότοπο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή μπορείτε να διαβάσετε δήλωση σχετικά με την αποστολή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαμεσολαβητών, η οποία αποσαφηνίζει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα μέλη του Δικτύου σε άτομα που υποβάλλουν αναφορές για θέματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία της ΕΕ. Εκεί μπορείτε να βρείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής αναφοράς σε διαμεσολαβητή που είναι μέλος του Δικτύου.

9 Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει; 9 Ενδεικτικές υποθέσεις Τσέχος, ο οποίος διαμένει στην Ιρλανδία και λαμβάνει τις παροχές που δικαιούνται όσοι αναζητούν εργασία, πήρε άδεια να ταξιδέψει στην Τσεχική Δημοκρατία για να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο. Ενώ βρισκόταν εκεί, συμμετείχε στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν την ημέρα που είχε δηλώσει ότι θα επέστρεφε στην Ιρλανδία. Λόγω της καθυστερημένης επιστροφής του, η αρμόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας της Ιρλανδίας αποφάσισε να του διακόψει τις παροχές και την καταβολή του επιδόματος αιτούντος εργασία. Μετά τη μεσολάβηση του ιρλανδού Διαμεσολαβητή, ο οποίος επισήμανε τους σχετικούς κανόνες της ΕΕ, η Υπηρεσία Πρόνοιας αναθεώρησε την απόφασή της και κατέβαλε αναδρομικά στον Τσέχο τις οφειλόμενες παροχές για την επίμαχη περίοδο και μέχρι τη λήξη του δικαιώματός του. Δεσμεύτηκε επίσης να επανεξετάσει το κατά πόσο ο ενδιαφερόμενος δικαιούται και το επίδομα αιτούντος εργασία. Ο έλληνας Συνήγορος του Πολίτη έλαβε αναφορές σχετικά με τη διακριτική μεταχείριση εις βάρος γυναικών στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε στρατιωτικές ακαδημίες. Ανάμεσα στους ισχυρισμούς τους, οι ενδιαφερόμενες ανέφεραν τον καθορισμό ενός κοινού ορίου επίδοσης ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις αθλητικές δοκιμασίες. Στις αναφορές αναφέρθηκε επίσης η δυσανάλογη αύξηση του ελάχιστου επιτρεπόμενου ύψους των υποψηφίων, ήτοι 5 εκ. για τους άνδρες και 10 εκ. για τις γυναίκες. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι και τα δυο προαπαιτούμενα συνιστούσαν έμμεση διάκριση εις βάρος των γυναικών και παραβίαζαν την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να εξαλείψουν τη διάκριση. Οι αρχές συμφώνησαν να επανεξετάσουν το θέμα, υπό το φως των πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά την ολοκλήρωση των προκαταρτικών εξετάσεων. Περισσότερες πληροφορίες:

10 10 Έχετε προβλήματα με την ΕΕ; Η Eπιτροπή Aναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μέσω της Eπιτροπής Aναφορών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει αναφορές σε σχέση με θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο δράσης της ΕΕ. Οι αναφορές καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ζητημάτων όπως περιβαλλοντικά ζητήματα, διακρίσεις, καθυστερήσεις. Το Κοινοβούλιο, μέσω των αναφορών, εντοπίζει περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων ευρωπαίων πολιτών από κράτη μέλη, τοπικές αρχές ή άλλες δημόσιες αρχές. Ενδεικτικές υποθέσεις Η Eπιτροπή Aναφορών του Κοινοβουλίου έλαβε αναφορά, σύμφωνα με την οποία οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου καθυστερούσαν σημαντικά τη χορήγηση καρτών διαμονής παρακρατώντας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής τα ταξιδιωτικά έγγραφα των αιτούντων. Η Eπιτροπή Aναφορών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ζήτημα. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, πράγματι, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν συμμορφώνονταν με τον κανόνα της ΕΕ που προβλέπει την έκδοση καρτών διαμονής εντός έξι μηνών από την αίτηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και, για να επανορθώσει, αύξησε σημαντικά τον αριθμό των υπαλλήλων που χειρίζονται τις αιτήσεις, βελτιώνοντας παράλληλα την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων υπαλλήλων και τις σχετικές διαδικασίες. Επιπλέον, οι αρχές δημιούργησαν μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω της οποίας όσοι αιτούντες χρειάζεται να ταξιδέψουν θα μπορούν να ζητούν την επιστροφή των διαβατηρίων τους εντός δέκα εργάσιμων ημερών. Η Eπιτροπή Aναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε αρκετές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο δρόμος που σχεδίαζαν να κατασκευάσουν οι πολωνικές αρχές στην κοιλάδα του ποταμού Ροσπούντα θα διέσχιζε περιοχές μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος και θα καταπατούσε επίσης άλλες περιοχές προστατευόμενες με βάση το δίκαιο της ΕΕ. Η σχετική έρευνα επιβεβαίωσε τον παραπάνω ισχυρισμό. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πολωνικές αρχές δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι είχαν όντως αναζητήσει προσφορότερες εναλλακτικές λύσεις για τον σχεδιαζόμενο δρόμο. Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή συνέταξε αναφορά με την οποία ζήτησε να τροποποιηθούν τα σχέδια. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηριζόμενη στην αναφορά αλλά και σε δικές της διαπιστώσεις, ζήτησε από Δικαστήριο της ΕΕ να ανασταλεί το έργο όσο θα εξετάζεται η νομιμότητά του. Λόγω των ενεργειών τόσο της Eπιτροπής Aναφορών όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδυασμό με πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, οι πολωνικές αρχές αποφάσισαν να μην κατασκευάσουν τον δρόμο στην κοιλάδα του ποταμού Ροσπούντα. Περισσότερες πληροφορίες: language=el&body=peti

11 Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει; 11 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ευθύνη να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ από τα κράτη μέλη. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή είναι ανεπίσημα γνωστή και ως ο «θεματοφύλακας των Συνθηκών». Εάν πιστεύετε ότι κάποιο κράτος μέλος παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην Επιτροπή. Ενδεικτικές υποθέσεις Γερμανός ταξιδιώτης χρειάστηκε να οργανώσει το ταξίδι του από τη Μαδαγασκάρη στη Γερμανία μέσω Παρισιού, διότι η ανταπόκριση της πτήσης του είχε ακυρωθεί λόγω απεργίας. Αφού δεν έλαβε βοήθεια ή αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία ή την αρμόδια γαλλική εποπτική αρχή, με την οποία αδυνατούσε να συνεννοηθεί λόγω γλώσσας, υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή. Η Επιτροπή προώθησε την υπόθεση μεριμνώντας ώστε η γαλλική εποπτική αρχή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η αεροπορική εταιρεία αποζημίωσε τελικά τον καταγγέλλοντα. Επίσης, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τις εθνικές εποπτικές αρχές έτσι ώστε να μειωθούν τα προβλήματα επικοινωνίας λόγω γλώσσας που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι ταξιδιώτες. Ιταλός πολίτης, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Επιτροπής να περατώσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ιταλίας σχετικά με έναν χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στη Μαλαγκρότα, κοντά στη Ρώμη, δεν ήταν δίκαιη. Ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες παρατυπίες στο σχέδιο διευθέτησης του χώρου. Η Επιτροπή, με βάση τις σημαντικές πληροφορίες που υπέβαλε ο καταγγέλλων, αποφάσισε ότι η διευθέτηση του χώρου υγειονομικής ταφής δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κίνησε εκ νέου τη διαδικασία επί παραβάσει, με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους και ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες:

12 12 Έχετε προβλήματα με την ΕΕ; Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) είναι μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή με αποστολή την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, καθώς και την προώθηση ορθών πρακτικών στα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ. Την αποστολή αυτή την εκπληρώνει ελέγχοντας τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση της ΕΕ επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, παρέχοντας συμβουλές σχετικά με πολιτικές και νομοθεσίες που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή, καθώς και προωθώντας συνεργασίες με αντίστοιχες αρχές σε επίπεδο ΕΕ, στα κράτη μέλη και εκτός ΕΕ. Ο ΕΕΠΔ δέχεται καταγγελίες από υπαλλήλους της ΕΕ, καθώς επίσης και από άτομα που θεωρούν ότι κάποιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο ή οργανισμός έχει επεξεργαστεί προσωπικά τους δεδομένα κατά παράβαση των εν ισχύι κανόνων. Εάν η καταγγελία είναι παραδεκτή, ο ΕΕΠΔ συνήθως τη διερευνά. Για τα συμπεράσματα του ΕΕΠΔ ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Ενδεικτική υπόθεση Ο ΕΕΠΔ πληροφορήθηκε με ανώνυμη καταγγελία ότι η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποψηφίων που πετυχαίνουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις των διαγωνισμών της ΕΕ για την πρόσληψη υπαλλήλων γίνεται από εξωτερικό ανάδοχο που εδρεύει σε χώρα εκτός ΕΕ. Ο ΕΕΠΔ ξεκίνησε αυτεπάγγελτα τη διερεύνηση της υπόθεσης και πράγματι διαπίστωσε ότι, αν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) είχε συνάψει σύμβαση με εταιρεία που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επεξεργασία των δεδομένων γινόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ΕΕΠΔ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού να ελέγξει εάν τηρούνται οι σχετικοί όροι που προβλέπονται στους κανόνες της ΕΕ περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και να τροποποιήσει τη σύμβαση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων. Περισσότερες πληροφορίες:

13 Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει; 13 Το δίκτυο SOLVIT Το SOLVIT ασχολείται με διασυνοριακά προβλήματα τα οποία ανακύπτουν μεταξύ πολιτών ή επιχειρήσεων και εθνικών δημοσίων αρχών. Είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο το οποίο συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσω των εθνικών κέντρων SOLVIT, τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως επίσης η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία, συνεργάζονται για την επίλυση, εντός δέκα εβδομάδων, προβλημάτων που ανακύπτουν από την κακή εφαρμογή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά από τις εθνικές δημόσιες αρχές. Ενδεικτικές υποθέσεις Οι τοπικές βελγικές αρχές δεν αναγνώριζαν την ιδιότητα του φοιτητή σε έναν γάλλο πολίτη που φοιτούσε σε βελγική σχολή πιλότων. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε διότι η σχολή πιλότων ήταν ιδιωτική και δεν αναγνωριζόταν από τη γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου. Ωστόσο, το βελγικό Υπουργείο Μεταφορών έκανε δεκτά τα πιστοποιητικά που χορηγούσε η σχολή. Χάρη στη μεσολάβηση του SOLVIT και ακολουθώντας τη νομοθεσία της ΕΕ σύμφωνα με την οποία όποιος εγγράφεται σε σχολή πιλότων αποκτά ιδιότητα φοιτητή, οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να επανεξετάσουν τον φάκελο του εμπλεκόμενου γάλλου πολίτη και να τον καταχωρήσουν ως φοιτητή. Στη Δανία, όποιος αντικαθιστά το παλιό του σύστημα θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα αντλίας θέρμανσης μπορεί να λάβει κρατική επιδότηση δανικών κορωνών. Ωστόσο, οι δανοί πελάτες σουηδικής εταιρείας που εγκαθιστά στη Δανία αντλίες για συστήματα θέρμανσης κατοικιών δεν μπορούσαν να λάβουν την επιδότηση αυτή διότι οι δανικές αρχές για να την καταβάλουν ζητούσαν αριθμό μητρώου δανικής εταιρείας. Όμως, μόνο εταιρείες εγκατεστημένες στη Δανία μπορούσαν να λάβουν τον εν λόγω αριθμό μητρώου. Μετά τη μεσολάβηση του SOLVIT, οι δανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός μητρώου δεν ήταν πλέον απαραίτητος για τη λήψη της επιδότησης. Περισσότερες πληροφορίες:

14 14 Έχετε προβλήματα με την ΕΕ; Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή Τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή (ΕΚΚ) βρίσκονται εγκατεστημένα σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, όπως επίσης στην Ισλανδία και στη Νορβηγία. Παρέχουν νομικές και πρακτικές συμβουλές, καθώς και πρακτική βοήθεια στους καταναλωτές όσον αφορά διασυνοριακές αγορές και υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά. Ένα ΕΚΚ μπορεί να επικοινωνήσει για λογαριασμό σας με κάποια εταιρεία σε οποιαδήποτε από τις 29 αυτές χώρες πέραν της δικής σας, να σας κατευθύνει σε μια διαδικασία επίλυσης διαφορών ή να σας προτείνει άλλες λύσεις. Ενδεικτικές υποθέσεις Τσέχος καταναλωτής αγόρασε μια καινούρια μοτοσικλέτα στη Γερμανία. Αν και διευκρίνισε ότι επρόκειτο να μεταφέρει τη μηχανή στην Τσεχική Δημοκρατία, στην τιμή της εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος θα έπρεπε να καταβληθεί στη χώρα όπου θα καταχωρείτο το όχημα. Σαν αποτέλεσμα, ο καταναλωτής πλήρωσε δύο φορές τον ΦΠΑ, στη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία. Επειδή δεν κατάφερε να επιλύσει το ζήτημα επικοινωνώντας με τον πωλητή και τη φορολογική αρχή της Γερμανίας που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση υποθέσεων στις οποίες ο φορολογούμενος είναι κάτοικος της αλλοδαπής, απευθύνθηκε στο ΕΚΚ της χώρας του. Με πρωτοβουλία του τσεχικού ΕΚΚ, παρενέβη για την επίλυση της υπόθεσης το γερμανικό ΕΚΚ και ο έμπορος επέστρεψε στον καταναλωτή τον αχρεωστήτως καταβληθέντα ΦΠΑ. Λιθουανή καταναλώτρια έκλεισε δωμάτιο σε ξενοδοχείο του Βελγίου. Με την άφιξή της, το ξενοδοχείο της ζήτησε προκαταβολή 150 ευρώ ως εγγύηση για πιθανά επιπλέον έξοδα, όπως για παράδειγμα η χρήση του διαδικτύου. Η καταναλώτρια έδωσε την πιστωτική της κάρτα ως εγγύηση. Το ξενοδοχείο στη συνέχεια αφαίρεσε από την κάρτα της την προκαταβολή, παρόλο που η ίδια δεν χρησιμοποίησε κάποια επιπλέον υπηρεσία. Αρχικά, η καταναλώτρια έστειλε επιστολή στο ξενοδοχείο ζητώντας εξηγήσεις. Δεν έλαβε καμία απάντηση και προσπάθησε να επιλύσει το πρόβλημά της τηλεφωνικά. Όταν διαπίστωσε ότι το ξενοδοχείο δεν προτίθετο να της επιστρέψει τα 150 ευρώ, στράφηκε για βοήθεια στο ΕΚΚ της Λιθουανίας. Με τη μεσολάβηση των ΕΚΚ Λιθουανίας και Βελγίου, η καταναλώτρια πήρε πίσω την προκαταβολή. Περισσότερες πληροφορίες:

15 Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει; 15 Πληροφορίες και συμβουλές Εάν απλώς επιθυμείτε να ενημερωθείτε ή να ζητήσετε συμβουλές για τα δικαιώματά σας ως ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου, ή ως επιχείρησης ή οργανισμού, απευθυνθείτε αρχικά στις παρακάτω υπηρεσίες. Η Ευρώπη σου Η Ευρώπη σου προσφέρει σαφείς πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά σας όταν διαμένετε, εργάζεστε, ταξιδεύετε ή δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά σε χώρα της ΕΕ εκτός της δικής σας. Η υπηρεσία Η Ευρώπη σου προσφέρει επίσης εύκολη πρόσβαση σε εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, εάν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια για την κατανόηση ή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας. Europe Direct Για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με την ΕΕ, μπορείτε να τηλεφωνήσετε χωρίς χρέωση από οποιοδήποτε κράτος μέλος στην υπηρεσία Europe Direct, στον αριθμό Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε κάποιο κέντρο πληροφόρησης της υπηρεσίας Europe Direct ή να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Περισσότερες πληροφορίες: Περισσότερες πληροφορίες:

16

17

18 Εάν επιθυμείτε την παρούσα δημοσίευση σε μεγεθυμένη έντυπη έκδοση, επικοινωνήστε με το γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή. Θα προσπαθήσουμε να σας παράσχουμε και την ακουστική έκδοση της δημοσίευσης, κατόπιν αιτήματος. QK EL-C Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής 1 avenue du Président Robert Schuman CS F Strasbourg Cedex Tηλ.: +33 (0) Φαξ: +33 (0) eo@ombudsman.europa.eu

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Επισκόπηση 2012

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Επισκόπηση 2012 Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Επισκόπηση 2012 EL Αγαπητέ αναγνώστη, Καλώς ήλθες στην Επισκόπηση 2012 του έργου του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, η οποία καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές της περασμένης χρονιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ SOLVIT? ΤΟ SOLVIT ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ SOLVIT? ΤΟ SOLVIT ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ SOLVIT? Η διαβίωση, η εργασία ή οι σπουδές σε οποιαδήποτε χώρα της επιλογής σας στην ΕΕ αποτελεί βασικό δικαίωμα. Οι επιχειρήσεις έχουν επίσης το δικαίωμα να εγκαθίστανται, να παρέχουν υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βρυξέλλες, 14 Απριλίου 2014 Συντονισμένη δράση για την επιβολή της νομοθεσίας οδηγεί σε μεγαλύτερη συμμόρφωση με τα δικαιώματα των καταναλωτών στους δικτυακούς τόπους εμπορίας

Διαβάστε περισσότερα

Μεγαλύτερη προστασία από την ΕΕ για τις οργανωμένες διακοπές Πώς λειτουργεί στην πράξη

Μεγαλύτερη προστασία από την ΕΕ για τις οργανωμένες διακοπές Πώς λειτουργεί στην πράξη Μεγαλύτερη προστασία από την ΕΕ για τις οργανωμένες διακοπές Πώς λειτουργεί στην πράξη Ενημερωτικό δελτίο 1 Ιουλίου 2018 Βιέρα Γιούροβα Eπίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 20.02.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0082/2006, της κ. Julia Kelly, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με διακριτική μεταχείριση σε βάρος κατοίκων

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος ΕΤΕπ. Μηχανισμός Καταγγελιών. Μέσο δημόσιας λογοδοσίας

Όμιλος ΕΤΕπ. Μηχανισμός Καταγγελιών. Μέσο δημόσιας λογοδοσίας Όμιλος ΕΤΕπ Μηχανισμός Καταγγελιών Μέσο δημόσιας λογοδοσίας ΒΗΜΑ 1: Καταγγελία Ποιος μπορεί να υποβάλει καταγγελία; Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θίγεται από τις δραστηριότητες του Ομίλου ΕΤΕπ. Τι μπορούν να

Διαβάστε περισσότερα

15206/14 AΣ/νικ 1 DG D 2C

15206/14 AΣ/νικ 1 DG D 2C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15206/14 FREMP 198 JAI 846 COHOM 152 POLGEN 156 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Συμβούλιο Διασφάλιση του σεβασμού του

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 2. ΤοκράτοςδικαίουείναιμίααπότιςβασικέςαξίεςπάνωστιςοποίεςεδράζεταιηΈνωση.

PUBLIC Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 2. ΤοκράτοςδικαίουείναιμίααπότιςβασικέςαξίεςπάνωστιςοποίεςεδράζεταιηΈνωση. ConseilUE Συμβούλιο τηςευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες,12Δεκεμβρίου2014 (OR.en) 16862/14 LIMITE PUBLIC FREMP225 JAI1009 COHOM179 POLGEN191 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Προεδρία Αποδέκτης: Συμβούλιο αριθ.προηγ.εγγρ.:16637/1/14rev1fremp223jai1000cohom178polgen188

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές και βοήθεια

Συμβουλές και βοήθεια Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας European Consumer Centre of Greece Συμβουλές και βοήθεια για καταναλωτές στην Ευρώπη Advice and help for consumers in Europe ίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή Τι είναι;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Έγκριση Δ.Σ. 751, 27/06/2019 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Προοίμιο - πεδίο εφαρμογής - νομική βάση... 3 Ορισμοί... 4 Στόχοι... 4 Αρμόδια μονάδα για την αντιμετώπιση των παραπόνων... 4 Υποχρεώσεις της Τράπεζας...

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή

Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή To Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (Δίκτυο Ε.Κ.Κ.) περιλαμβάνει 30 Κέντρα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΜΕΜΟ) Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2013 ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις Ένας ηλικιωμένος Γερμανός που

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα 2. Αρμοδιότητα, καθήκοντα και εξουσίες. Άρθρο 55. Αρμοδιότητα

Τμήμα 2. Αρμοδιότητα, καθήκοντα και εξουσίες. Άρθρο 55. Αρμοδιότητα Τμήμα 2 Αρμοδιότητα, καθήκοντα και εξουσίες Άρθρο 55 Αρμοδιότητα 1. Κάθε εποπτική αρχή είναι αρμόδια να εκτελεί τα καθήκοντα και να ασκεί τις εξουσίες που της ανατίθενται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος Ελλάδα (Περίοδος αναφοράς: 2015) Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο Έλλειμμα μεταφοράς της ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο: 0,7%

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 20.11.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0357/2006, του κ. Kenneth Abela, μαλτεζικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις από τις μαλτεζικές

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Κατευθυντήριες γραμμές για τις διαδικασίες καταγγελίας σχετικά με ισχυρισμούς περί παραβάσεων της δεύτερης οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών 1. Συμμόρφωση και υποχρεώσεις υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI)

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 5.12.2013 2013/2119(INI) ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 29η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ (2011) (2013/2119 (INI))

Διαβάστε περισσότερα

Γνωμοδότηση της Κοινής Εποπτικής Αρχής της Ευρωπόλ

Γνωμοδότηση της Κοινής Εποπτικής Αρχής της Ευρωπόλ EUROPOL JOINT SUPERVISORY BODY Γνωμοδότηση της Κοινής Εποπτικής Αρχής της Ευρωπόλ (Γνωμοδότηση 10/60) σχετικά με την κοινοποίηση εκ μέρους της Ευρωπόλ διενέργειας επεξεργασίας δεδομένων: διαδικασία πρόσληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2013

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2013 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2013 Απόφαση ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου, 2015 που εκδίδεται από την Έφορο Ασφαλίσεων δυνάμει του άρθρου193(4)(στ)

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)?

Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)? MEMO/11/406 Βρυξέλλες, 16 Ιουνίου 2011 Υγεία: Προετοιµασία για τις διακοπές ταξιδεύετε πάντα µε την Ευρωπαϊκή Κάρτα σας Ασφάλισης Ασθένειας (EΚΑA)? Στις διακοπές να περιµένετε το απροσδόκητο. Σχεδιάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002. ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002. ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19 Κ Π 544/2003 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19 Ο Επίτροπος Ρυθµίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων, ασκώντας τις εξουσίες που του

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 320/40 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1996 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2018 για τη θέσπιση εσωτερικών κανόνων σχετικά με την παροχή πληροφοριών στα υποκείμενα των δεδομένων και τον περιορισμό ορισμένων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων

Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων Ενοποιημένη έκδοση Θεσπίστηκε με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου MB/11/2008 της 14ης Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς

Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος Κύπρος (Περίοδος αναφοράς: 2017) Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο Το 2016, τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν 66 νέες οδηγίες στο εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς EL Η αποστολή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής μεριμνά για τη δίκαιη έκβαση των αναφορών κατά των οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 17.12.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0930/2005, του Marc Stahl, γερμανικής ιθαγένειας, σχετικά με την αναγνώριση ολλανδικών διπλωμάτων φυσικοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα διαλόγου για νέους

Προγράμματα διαλόγου για νέους Προγράμματα διαλόγου για νέους Ποιος είναι ο στόχος αυτής της δράσης; Η δράση αυτή προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο και ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από ζητήματα και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 28.8.2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0760/2007, του Cosimo Fracasso, ιταλικής ιθαγένειας, σχετικά με προειδοποίηση για διοξίνες στο Taranto

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ της 25ης Μαρτίου 2004 σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 02.09.2010 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0212/2008, του Ιωάννη Παπαδόπουλου, βελγικής ιθαγένειας, σχετικά με την κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2076(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2076(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 18.6.2010 2010/2076(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 26 η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου (2008) (2010/2076(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρίες επιχειρήσεων από την Ενιαία Αγορά Υπηρεσιών

Εμπειρίες επιχειρήσεων από την Ενιαία Αγορά Υπηρεσιών Εμπειρίες επιχειρήσεων από την Ενιαία Αγορά Υπηρεσιών Εισαγωγή Το ερωτηματολόγιο αυτό σχεδιάστηκε για ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους επιχειρήσεων οι οποίοι χρησιμοποιούν/αγοράζουν ή παρέχουν υπηρεσίες σε άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς EL Αποστολή μας είναι η προαγωγή της δημοκρατίας μέσω της συνεργασίας μας με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων:

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων: ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ Η δήλωση αυτή αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο ερευνών για κρατικές ενισχύσεις που διενεργεί η Επιτροπή και άσκησης συναφών καθηκόντων προς το κοινό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. HE 9 Δικαιώματα πελατών Επίλυση διαφορών

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. HE 9 Δικαιώματα πελατών Επίλυση διαφορών Ηλεκτρονικό Εμπόριο HE 9 Δικαιώματα πελατών Επίλυση διαφορών Σημαντικές ιστοσελίδες για τον καταναλωτή Αρχή διασφάλισης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα http://www.dpa.gr/ Γενική γραμματεία καταναλωτή http://www.efpolis.gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 29.8.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1289/2012, της Elizabeth Bornecrantz, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με παραβίαση του δικαιώματός της στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ECA/2018/1 Μία (1) θέση Διευθυντή/Διευθύντριας - Έλεγχος (ομάδα καθηκόντων AD, βαθμός 14)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ECA/2018/1 Μία (1) θέση Διευθυντή/Διευθύντριας - Έλεγχος (ομάδα καθηκόντων AD, βαθμός 14) Διεύθυνση ανθρώπινων πόρων, οικονομικών και γενικών υπηρεσιών Ανθρώπινοι πόροι ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ECA/2018/1 Μία (1) θέση Διευθυντή/Διευθύντριας - Έλεγχος (ομάδα καθηκόντων AD, βαθμός 14) ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΙΙΙ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 21.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 253 E/1 ΙΙΙ (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΗ (ΕΕ) αριθ. 13/2010 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ με σκοπό την έγκριση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου xna Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ Δελτίο διαμονής πολίτη τρίτης χώρας που είναι σύζυγος πολίτη χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Χειριστές:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιτροπή Αναφορών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά αριθ. 1880/2013 της Doris Povse, αυστριακής ιθαγένειας, σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσω του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 12.02.2008 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0296/2004, της Ειρήνης Σαββίδου, ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος του «Σωματείου Εργαζομένων στα Τοπικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ) ΤΗΣ VOLTERRA

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ) ΤΗΣ VOLTERRA ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ) ΤΗΣ VOLTERRA Α. Γενικά Η VOLTERRA, ως Προμηθευτής Ηλεκτρικής Ενέργειας και έχοντας ως αντικειμενικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή

Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή 4 απλά βήματα για να «μιλήσετε» με την επιχείρηση αποτελεσματικά Υποστήριξη και επικοινωνία: κλειδί της ικανοποίησης του Καταναλωτή Οδικός χάρτης για την Καλύτερη Εξυπηρέτηση του Καταναλωτή Σημείο εκκίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 28.11.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0824/2008, του Kroum Kroumov, βουλγαρικής ιθαγένειας, η οποία συνοδεύεται από 16 υπογραφές, σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ Μήνας / Έτος Σεπτέμβριος 2017 Περιεχόμενα 1. Σκοπός της Πολιτικής 2. Κανονιστικό Πλαίσιο 3. Πεδίο εφαρμογής 4. Ορισμοί 5. Αρχές Διαχείρισης Αιτιάσεων 6. Ειδικότερες Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Διαχείριση της προσφυγικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διενεργεί έρευνες για τη διαλεύκανση ενδεχομένων περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά τη δράση των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 6.5.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1436/2010, του Achille Loro, ιταλικής ιθαγένειας, σχετικά με τη μη καταβολή αποζημίωσης λόγω καθυστερήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 29.9.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1240/2013, της Rodica Ionela Bazgan, ρουμανικής ιθαγένειας, σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη νομική βάση για τα θεμελιώδη δικαιώματα σε επίπεδο ΕΕ αποτελούσε ουσιαστικά η αναφορά που γίνεται από τις Συνθήκες στην

Διαβάστε περισσότερα

6014/16 ΕΚΜ/γπ/ΘΛ 1 DGG 2B

6014/16 ΕΚΜ/γπ/ΘΛ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6014/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 12 Φεβρουαρίου 2016 Αποδέκτης: Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0024/1. Τροπολογία. Eleonora Evi, Rosa D Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0024/1. Τροπολογία. Eleonora Evi, Rosa D Amato, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.2.2019 A8-0024/1 1 Αιτιολογική σκέψη B Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαίωμα αναφοράς ενισχύει την ανταποκρισιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι των πολιτών και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρώσεις ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων:

Συγκεντρώσεις ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων: ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ Η δήλωση αυτή αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο ερευνών σε υποθέσεις συγκεντρώσεων που διενεργεί η Επιτροπή. Τα δεδομένα που συλλέγονται και υποβάλλονται

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά Πίνακας αποτελεσμάτων για την ενιαία αγορά Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος Κύπρος (Περίοδος αναφοράς: 2015) Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο Έλλειμμα μεταφοράς της ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο: 0,7%

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως στην προώθηση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών

Ο ρόλος του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως στην προώθηση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών Ομιλία Επιτρόπου Διοικήσεως σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Αιρετών Γυναικών της Ένωσης Δήμων Κύπρου και το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως με θέμα την Ισότητα των δύο φύλων Τετάρτη 12/09/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 16.12.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0171/2012, του Klaus Träger, γερμανικής ιθαγένειας, σχετικά με διαφορετικές προθεσμίες παραγραφής στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Αναφορών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά αριθ. 0921/2012 του Sorin Stelian Torop, ρουμανικής ιθαγένειας, εξ ονόματος της Ένωσης Δημοσίων Υπαλλήλων DGASPC SANITAS Gorj,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 29.3.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0624/2009 του A.T., ιταλικής ιθαγένειας, σχετικά με θεώρηση που θα επιτρέπει σε πολίτες τρίτων χωρών να

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 73/20 15.3.2019 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/410 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Νοεμβρίου 2018 για τον καθορισμό εκτελεστικών τεχνικών προτύπων όσον αφορά τις λεπτομέρειες και τη δομή των πληροφοριών που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ Αγαπητέ πελάτη, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ Πιθανώς να υπάρξουν περιπτώσεις που αισθάνεστε ότι η ποιότητα της εξυπηρέτησης και των υπηρεσιών που προσφέρονται γενικότερα από την Εθνική Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Διαχείρισης Αιτημάτων & Παραπόνων Καταναλωτών

Κώδικας Διαχείρισης Αιτημάτων & Παραπόνων Καταναλωτών Κώδικας Διαχείρισης Αιτημάτων & Παραπόνων Καταναλωτών 1. Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών Η ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (εφεξής ο «Προμηθευτής») είναι υποχρεωμένη να: α. Διατηρεί επαρκώς στελεχωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς European Ombudsman Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς EL Αποστολή μας είναι η προαγωγή της δημοκρατίας μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4318, 2.3.2012 Ν. 10(Ι)/2012 10(I)/2012 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΟΣ Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1: Γενικές διατάξεις...3 Άρθρο 2: Είδη περιόδων πρακτικής άσκησης...3

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2049(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2049(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 10.7.2012 2012/2049(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κατά το 2011 (2012/2049(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς

Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς Πίνακας αποτελεσμάτων της ενιαίας αγοράς Αποτελέσματα ανά κράτος μέλος Κύπρος (Περίοδος αναφοράς: 2016) Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο Έλλειμμα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο: 2,7% (τελευταία έκθεση: 0,7%) Τεράστια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η DPG DIGITAL MEDIA Α.Ε. λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητά σας και την ασφάλεια των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0050/10. Τροπολογία. Josep-Maria Terricabras εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0050/10. Τροπολογία. Josep-Maria Terricabras εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 7.2.2019 A8-0050/10 10 Άρθρο 4 α (νέο) Άρθρο 4α Ο Διαμεσολαβητής δικαιούται επίσης να ξεκινά νέες έρευνες με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 30.1.2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1128/2012, της L. A., αρμενικής-ρωσικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες διακρίσεις και αναγνώριση των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ Κώδικας Λειτουργίας του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σκύδρας

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ Κώδικας Λειτουργίας του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σκύδρας ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ Κώδικας Λειτουργίας του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σκύδρας Γραφείο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δημαρχείο Σκύδρας, Εθνικής Αντίστασης 20, Σκύδρα 58 500

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 30.01.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 835/2002, του Χρήστου Πετράκου, ελληνικής ιθαγένειας, η οποία συνοδεύεται από 1 ακόμη υπογραφή, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Δέσμη μέτρων συμμόρφωσης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δέσμη μέτρων συμμόρφωσης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.5.2017 COM(2017) 256 final ANNEXES 1 to 3 Δέσμη μέτρων συμμόρφωσης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη δημιουργία ενιαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««Επιτροπή Αναφορών 2009 13 Δεκεμβρίου 2004 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά αριθ. 376/2000 του κ. Αλεξάνδρου Βασιλείου, έλληνα υπηκόου, συνοδευόμενη από 56 υπογραφές,

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας

Κανονισμός Λειτουργίας Κανονισμός Λειτουργίας Υπηρεσίας Παροχής Συνδρομής και Πληροφόρησης για θέματα Διαφθοράς «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ!» Α. ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 1. Υπηρεσία Παροχής Συνδρομής και Πληροφόρησης για θέματα Διαφθοράς 1.1. Το Σωματείο

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0328/6. Τροπολογία. Igor Šoltes εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0328/6. Τροπολογία. Igor Šoltes εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 9.11.2017 A8-0328/6 6 Παράγραφος 14 14. καλεί την Επιτροπή να βελτιώσει τη διαφάνεια και την πρόσβαση σε έγγραφα και πληροφορίες όσον αφορά τις διαδικασίες EU Pilot που συνδέονται με τις ληφθείσες αναφορές,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 009-04 Επιτροπή Αναφορών 0.7.04 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0098/0, του Ferran Rosa Gaspar, ισπανικής ιθαγένειας, σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0126(NLE) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0126(NLE) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2016/0126(NLE) 17.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 27.05.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0436/2012 του Mark Walker, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με την παροχή διασυνοριακού νομικού παραστάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΡΙΘ. 8 ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΡΙΘ. 8 ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.10.2015 COM(2015) 545 final ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΡΙΘ. 8 ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ EL EL Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 605 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 605 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 13490/17 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: CDN 6 DAPIX 337 DATAPROTECT 163

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 112 I Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Νομοθεσία 62o έτος 26 Απριλίου 2019 Περιεχόμενα II Μη νομοθετικές πράξεις ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Απόφαση της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 1.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 0586/2005, του Ιωάννη Βουτινόπουλου, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκη Σένγκεν Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν, το 1985,

Συνθήκη Σένγκεν Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν, το 1985, Συνθήκη Σένγκεν Ο χώρος και η συνεργασία Σένγκεν βασίζονται στη συνθήκη του Σένγκεν (Λουξεμβούργο) του 1985. Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έδαφος όπου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Οι χώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας Οκτώβριος 2018 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Εισαγωγή 3 2. Από πού συλλέγουμε τα δεδομένα..3 3. Ποια προσωπικά δεδομένα επεξεργαζόμαστε.4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ 1. Αντικείμενο Σύμφωνα με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 89/05.04.2016 της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Εξέταση αιτιάσεων από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές» (Φ.Ε.Κ. υπ.

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση ιδιωτικού απορρήτου της Esselte Greece. Τι καλύπτει η παρούσα πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων;

Δήλωση ιδιωτικού απορρήτου της Esselte Greece. Τι καλύπτει η παρούσα πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων; Ενημερώθηκε την: 25 Μαϊου 2018 Δήλωση ιδιωτικού απορρήτου της Esselte Greece Η Esselte Greece δεσμεύεται να διαχειρίζεται το ιδιωτικό σας απόρρητο. Έχουμε αναπτύξει την παρούσα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. KAΤΕΡΙΝΑ ΦΛΑΚΑ EURES MANAGER GREECE 1

ΕΥΡΩΠΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. KAΤΕΡΙΝΑ ΦΛΑΚΑ EURES MANAGER GREECE 1 ΕΥΡΩΠΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ KAΤΕΡΙΝΑ ΦΛΑΚΑ EURES MANAGER GREECE gr01ea29@oaed.gr 1 ΠΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πληροφορίες και νομικές συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά σας για διαβίωση, εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.2.2018 C(2018) 860 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16.2.2018 σχετικά με τον καθορισμό κοινών μεθόδων ασφάλειας για την εποπτεία από τις εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.6.2019 COM(2019) 270 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για τις διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαμεσολαβητής του Επενδυτή του Invest in Greece. (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.)

Διαμεσολαβητής του Επενδυτή του Invest in Greece. (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.) Διαμεσολαβητής του Επενδυτή του Invest in Greece (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.) Έχετε σε εξέλιξη ένα επενδυτικό σχέδιο στην Ελλάδα και αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τη Δημόσια Διοίκηση; Ο Διαμεσολαβητής του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Επιμελητήριο Ηλείας Σεπτέμβριος 2019 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Εισαγωγή... 3 2. Από πού συλλέγουμε τα δεδομένα...4 3. Ποια προσωπικά δεδομένα επεξεργαζόμαστε.....4

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον χειρισμό παραπόνων για τον κλάδο των κινητών αξιών και τον τραπεζικό κλάδο

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον χειρισμό παραπόνων για τον κλάδο των κινητών αξιών και τον τραπεζικό κλάδο 04/10/2018 JC 2018 35 Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον χειρισμό παραπόνων για τον κλάδο των κινητών αξιών και τον τραπεζικό κλάδο Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον χειρισμό παραπόνων για τον κλάδο

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις

Κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις Κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις Κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού 17 Ιουνίου 2013 ESMA/2013/720. Ημερομηνία: 17 Ιουνίου 2013 ESMA/2013/720 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1 Εισαγωγή... 3 Άρθρο 2 Πυλώνες υπεύθυνου εφοδιασμού... 3 2.1 Ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία... 3 2.2 Υγεία και ασφάλεια...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 29.8.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά αριθ. 0480/2005 του Eric Støttrup Thomsen, δανικής ιθαγένειας, εξ ονόματος της ένωσης «Romano», σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της σχετικά με τις αρχές που διέπουν το SOLVIT. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της σχετικά με τις αρχές που διέπουν το SOLVIT. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.9.2013 C(2013) 5869 final ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17.9.2013 σχετικά με τις αρχές που διέπουν το SOLVIT (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.7.2010 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 584/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 1ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα C 164 A. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοινώσεις και Πληροφορίες. Γνωστοποιήσεις. 60ό έτος. Έκδοση στην ελληνική γλώσσα.

Επίσημη Εφημερίδα C 164 A. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακοινώσεις και Πληροφορίες. Γνωστοποιήσεις. 60ό έτος. Έκδοση στην ελληνική γλώσσα. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 164 A Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Ανακοινώσεις και Πληροφορίες 60ό έτος 24 Μαΐου 2017 Περιεχόμενα V Γνωστοποιήσεις ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Ελεγκτικό Συνέδριο 2017/C

Διαβάστε περισσότερα

Δεδομένα ταυτοποίησης: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Α.Δ.Τ., Α.Φ.Μ., ημερομηνία και τόπο γέννησης.

Δεδομένα ταυτοποίησης: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Α.Δ.Τ., Α.Φ.Μ., ημερομηνία και τόπο γέννησης. Ενημέρωση Υποκειμένων Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την επεξεργασία των δεδομένων τους με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων Ε.Ε. 2016/679 και τη συναφή ελληνική νομοθεσία. Η Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 29 Φεβρουαρίου 2012 (06.03) (OR. en) 7091/12 ENER 77 ENV 161 DELACT 14

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 29 Φεβρουαρίου 2012 (06.03) (OR. en) 7091/12 ENER 77 ENV 161 DELACT 14 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 29 Φεβρουαρίου 2012 (06.03) (OR. en) 7091/12 ENER 77 ENV 161 DELACT 14 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Α» της : Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων προς : το Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα