EFFECTS Η όγδοη τέχνη; (2 ο Μέρος)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EFFECTS Η όγδοη τέχνη; (2 ο Μέρος)"

Transcript

1 EFFECTS Η όγδοη τέχνη; (2 ο Μέρος) Μετά από μια γενική παρουσίαση των effects που είχαμε στο προηγούμενο άρθρο, θα εξετάσουμε τώρα το κάθε effect ξεχωριστά. Όχι σα συσκευή, αλλά σαν «ηχητική επίδραση», για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι μας προσφέρει το κάθε effect, αν μας είναι απαραίτητο και πως δημιουργείται το κάθε ηχητικό αποτέλεσμα. Ας φτιάξουμε λοιπόν και εδώ κάποιες κατηγορίες. REVERB (Αντήχηση) Στην κατηγορία αυτή έχουμε τα Reverbs, Early Reflection, Gate Reverb, Reverse Gate. Delay (Καθυστέρηση) Delays, Stereo Delays, Hold Delays, Tap Delays, Echo Modulation Effects (Εφέ με διαμόρφωση συχνότητας). Εδώ έχουμε τα Chorus, Stereo Chorus, Flanger, Stereo Flanger Phaser, Stereo Phaser, Tremolo, Symphonic, Rotary. DYNAMICS EFFECTS (Δυναμικά εφέ).

2 Σ αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα EQ,γραμμικά και παραμετρικά ο συμπιεστής (compressor), Limiter, Expression Pedal. Distortions (Παραμορφωτές). Distortion, Overdrive, Fuzz box HARMONISER Pitch Shifter, Octave, Harmoniser, Pedal Bend. Υπάρχουν βεβαίως και effects μεμονωμένα που δεν μπορούμε να τα εντάξουμε σε κάποια κατηγορία, όπως Noise Gate, Wah, Autowah, Feedbacκer και ότι άλλο μπορεί να υπάρχει σε πεντάλ ή σε πολυεφέ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταλάβουμε με τι τρόπο λειτουργούν οι επεξεργαστές της κάθε κατηγορίας και πως θα ρυθμίζουμε τις παραμέτρους, για να πετύχουμε τον ήχο που θέλουμε. Το Reverb. Αν και το αντικείμενο μας είναι η κιθάρα, θα μου επιτρέψετε να μην αρχίσω από το Distortion, που είναι ίσως το πιο κιθαριστικό effect, αλλά από το Reverb. Πιστεύω ότι είναι το πλέον απαραίτητο effect, που κατέχει ιεραρχικά την πρώτη θέση. Είναι το effect που χρησιμοποιούμε πάντα. Για όλες τις κιθάρες, για όλα τα όργανα, για όλες τις μουσικές. Δεν είναι απλώς μια συσκευή, που μ αυτή παρεμβαίνουμε ή ασκούμε μια «επίδραση» στον ήχο. Δεν είναι ένα απλό εφέ που μας δίνει «βάθος». Είναι ένα εργαλείο που απλά θα μπορούσα να πω, δεν έχουμε και πολλά περιθώρια να μην το χρησιμοποιήσουμε. Είναι ο σημαντικότερος επεξεργαστής ήχου, που συγκεντρώνει όλη τη φιλοσοφία της σύγχρονης ηχοληψίας. Θα έλεγα, ότι μαζί με τα EQ (ίσως και ο compressor) είναι οι κυρίαρχοι, όχι μόνο στο Studio, αλλά και στο Live. Εννοώ βέβαια για αυτή τη μουσική, που καταλήγει να την ακούμε από τα ηχεία. Είτε έχουμε ηλεκτρικά όργανα, είτε κλασσικά, είτε παραδοσιακά, θα υποστούν όλα την απαραίτητη επεξεργασία και θα καταλήξουν στα αυτιά μας, μετά από μια μεγάλη διαδρομή, που θα κάνει το ηχητικό σήμα, μέσα από μικρόφωνα, καλώδια, κονσόλες, επεξεργαστές (effects), ενισχυτές και ηχεία.

3 Γιατί χρειαζόμαστε το Reverb. Για να πάρουμε καταρχάς μια ηχητική εικόνα, έχω φτιάξει ένα παράδειγμα, που δείχνει τη μια πλευρά από τις δυνατότητες του Reverb. Εδώ προβάλλω περισσότερο το «εφέ»! Έχω κάνει πολλές ακουστικές υπερβολές και τρυκ, που σαφώς έχουν ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα. Ηχητικό παράδειγμα 1 Εκτός όμως από όλα αυτά, υπάρχουν και πολύ πιο ουσιαστικοί λόγοι που χρειαζόμαστε το Reverb. Είναι το εργαλείο που μ αυτό θα δημιουργήσουμε τις «διαστάσεις» του χώρου μας. Αυτός είναι ο πραγματικός μας στόχος. Να δημιουργήσουμε μια ρεαλιστική αντήχηση, που εάν είναι δυνατόν να μη γίνεται αντιληπτή από τον ακροατή σαν «εφέ», αλλά σαν κάτι που φανερώνει διακριτικά τις διαστάσεις του χώρου. Και μάλιστα ενός τρισδιάστατου χώρου. Γιατί ναι μεν με τη βοήθεια της στερεοφωνικής μίξης δημιουργείται μια εικόνα της ορχήστρας που παίζει απέναντί μας, σε ένα πλάτος όσο είναι το άνοιγμα των ηχείων και ακόμα περισσότερο, το Reverb όμως μας βοηθά να νοιώσουμε και την κατά μήκος παράταξη των οργάνων. Μας δίνει την αίσθηση του μπρος και του πίσω.

4 Στο παράδειγμα 2 που ακολουθεί χρησιμοποίησα ένα Reverb Room και ένα Gate Reverb με αυξημένες τις πρόωρες ανακλάσεις. το σχήμα παίχθηκε μια φορά ενιαία. Όμως εκτός από την αίσθηση του μπρος πίσω, δίνει και την αίσθηση της διαφορετικής εγγραφής. Ηχητικό παράδειγμα 2 Το Reverb δηλαδή, μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός ιδανικού χώρου που σ αυτόν διαδραματίζεται η μουσική. Ένας χώρος που σε ταξιδεύει μ ένα μαγικό τρόπο, κάθε φορά σ ένα διαφορετικό περιβάλλον. Έναν τέτοιο χώρο φυσικό, δεν μπορούμε να τον έχουμε στην πραγματικότητα και μάλιστα να είναι ρεαλιστικός αφ ενός και μαγικός αφ εταίρου. Να έχουμε την απαίτηση να μεταλλάσσεται και πότε να έχουμε την αίσθηση του χώρου μια εκκλησίας, πότε ενός μικρού δωματίου, πότε μιας αίθουσας συναυλιών κλπ. Όλοι οι «πραγματικοί» χώροι, (περισσότερο οι κλειστοί θα έλεγα), έχουν ένα φυσικό Reverb. Εάν θελήσουμε να ηχογραφήσουμε μέσα σε έναν τέτοιο χώρο με μικρόφωνο, το ηχητικό σήμα που πηγαίνει κατευθείαν στο μικρόφωνο, θα συνεχίσει ταυτοχρόνως να ταξιδεύει και να διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι δημιουργούνται πολλές τυχαίες ανακλάσεις, αφού ο ήχος θα χτυπήσει στους τοίχους, στο ταβάνι, στο πάτωμα και θα επιστρέψει στο μικρόφωνο από όλα τα σημεία του χώρου, αλλά σε διαφορετικό χρόνο από την κάθε κατεύθυνση. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, γιατί το μικρόφωνο θα καταγράψει εκτός από το πρώτο σήμα και όλες αυτές τις ανακλάσεις που έρχονται πίσω, σε διαφορετικό χρόνο. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι κακό, γιατί καταστρέφεται η ευκρίνεια του ήχου μας. Σε χώρους λοιπόν που θέλουμε να παράγουμε μουσική, όπως είναι τα Studios, τοποθετούνται σύμφωνα με τους κανόνες της ακουστικής, κατάλληλα απορροφητικά υλικά στους τοίχους, στο ταβάνι και στο πάτωμα, ώστε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο στις αντηχήσεις του χώρου. Μ αυτόν τον τρόπο αποκόπτουμε σχεδόν κάθε επιστροφή του ήχου από τις ανακλάσεις. Γιατί ο ήχος που φτάνει στους τοίχους παγιδεύεται από την ηχομόνωση και δεν επιστρέφει στο μικρόφωνο. Έτσι λοιπόν, έχουμε ένα πολύ καθαρότερο σήμα, αλλά δυστυχώς είναι πλέον πολύ «στεγνό»! Αφ ενός δεν έχει καθόλου βάθος, αφ εταίρου η ηχομόνωση έχει καταστρέψει κάθε έννοια «διάστασης». Επίσης τα όργανα που καταγράφονται με D.I. Box δηλαδή σε κατευθείαν σύνδεση με τα μέσα εγγραφής, (εσωτερική εγγραφή), έχουν μια έλλειψη περιβάλλοντος, που μπορεί να ηχεί στα αφτιά μας αρκετά αφύσικα. Εδώ λοιπόν είναι απαραίτητος ο ρόλος του Reverb. Με τη βοήθειά του, πρέπει να αναπληρώσουμε τεχνητά την αντήχηση και να δώσουμε τη διάσταση και την αίσθηση του χώρου, που υπαγορεύει το αφτί και η αισθητική μας. Άλλωστε τώρα πια, έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των ανακλάσεων στα χέρια μας!

5 Μια συσκευή αντήχησης προσπαθεί να αποδώσει στον ήχο την πραγματική του εικόνα. Γιατί κάθε υλικό απεικονίζει τον ήχο με διαφορετικό τρόπο. Πχ. μια λεία μαρμάρινη επιφάνεια θα απεικονίσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του ήχου, όπως ένας καθρέφτης. Ενώ μια ανώμαλη επιφάνεια ύλης θα παγιδεύσει μεγάλο μέρος της ενέργειας του ήχου και θα διασκορπίσει τις ανακλάσεις προς άλλες κατευθύνσεις. Φαίνεται λοιπόν, ότι είναι σημαντικότερο να έχουμε τεχνητό Reverb και ελεγχόμενο σε όλες τις παραμέτρους, παρά μια ανεξέλεγκτη αντήχηση, φυσική κατά τα άλλα, που όμως περιορίζει σοβαρά τις δημιουργικές μας επιλογές. Άλλωστε το τεχνητό Reverb δε χρησιμοποιείται μόνο σήμερα, επειδή μας προέκυψε η ψηφιακή επανάσταση, αλλά το χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν και με τις αναλογικές συσκευές. Και για την ιστορία, όντως οι πρώτες απόπειρες, ήταν ηχογραφήσεις σε φυσικό χώρο. Όπως βλέπουμε όμως, όχι μόνο δε διατηρήθηκε αυτή η μέθοδος, αλλά έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Ουσιαστικά το πρόβλημα εκτός από το κακό αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων ανακλάσεων, ήταν και πρακτικό. Η αντήχηση απεικόνιζε πάντα την ίδια διάσταση στον ήχο. Για να αλλάξουν την αντήχηση έπρεπε να αλλάξουν το φυσικό χώρο! Αφού κάθε φυσικό περιβάλλον, έχει επιπτώσεις στον ήχο που παράγεται μέσα σε αυτό. Οι διαφορετικές διαστάσεις έχουν την ακουστική υπογραφή τους, γιατί η φυσική αντήχηση από το συγκεκριμένο περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει και να χρωματίσει τον ήχο διαφορετικά. Δηλαδή, η φυσική ακουστική μιας αίθουσας είναι ένα ουσιαστικό και αναπόσπαστο τμήμα του ήχου που παράγεται. Οι εταιρείες κατασκευής Reverb, στην αιώνια αναζήτηση για όλο και περισσότερο ρεαλισμό και πιστότητα στον ήχο, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια νέα μέθοδο που να φέρνει πιο κοντά την παλιά τεχνική των φυσικών χώρων με τη σημερινή τεχνική της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτή τη μέθοδο την ονόμασαν Convolution. Μέθοδος Convolution Η πιο εντυπωσιακή μέθοδος σήμερα, παραγωγής ψηφιακού Reverb, είναι η μέθοδος Convolution. Η μέθοδος αυτή έχει σκοπό, να αποκαταστήσει κατά κάποιον τρόπο την εγκατάλειψη της ιδέας των φυσικών χώρων. Εταιρείες όπως η Lexicon η Waves I.R. (Impulses Responses) η Audio Ease, έχουν κατασκευάσει μονάδες Reverb και με αυτή τη μέθοδο. Η φιλοσοφία αυτής της τεχνικής με πολύ απλά λόγια είναι η εξής: Αφού δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό! Δηλαδή, αφού δεν μπορούμε να αλλάζουμε συνέχεια χώρους και αφού δε γίνεται να έχουμε όποιον χώρο επιθυμούμε, οι εταιρείες με τη μέθοδο Convolution κατόρθωσαν να φέρουν τους χώρους αυτούς σ εμάς. Για να μας δώσουν λοιπόν πιο ρεαλιστικό Reverb, προκαλούν αντήχηση σε πραγματικούς χώρους και την ηχογραφούν. Χώροι, που άλλοτε έχουν σημασία για το μέγεθός τους, άλλοτε για τον ήχο τους και άλλοτε για την ιστορία τους. Πραγματικά απίστευτοι χώροι, ότι και να φανταστεί κανείς

6 είναι λίγο. Υπάρχουν δειγματοληψίες από τα πιο διάσημα θέατρα, από όπερες, από καθεδρικούς ναούς και αίθουσες συναυλιών όλου του κόσμου αλλά και μικρότεροι χώροι, μέχρι αντηχήσεις μικρών και ασήμαντων δωματίων, κλιμακοστάσια, διάδρομοι, γήπεδα, έως και ανοιχτά αρχαία θέατρα. Έχουν ηχογραφηθεί τα πάντα. Οι αντηχήσεις αυτές τοποθετούνται σε ψηφιακή μορφή στις μονάδες των Reverbs και μπορούμε να έχουμε πραγματικά όλο τον κόσμο στα χέρια μας. Η εταιρία Audio ease κατασκεύασε μια μονάδα ψηφιακού Reverb το Altiverb, που λειτουργεί με αυτήν την εντυπωσιακή μέθοδο Convolution. Παραθέτω λοιπόν μερικές φωτογραφίες από τους αναρίθμητους χώρους, που ηχογράφησαν την αντήχησή τους και έχουν τοποθετήσει τις κυματομορφές τους στο Altiverb.

7

8

9 Επίσης από την εταιρία Waves I.R. βλέπουμε πάλι μερικούς από τους πάρα πολλούς χώρους, που εξομοιώνουν τα Waves I.R.

10

11 Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Convolution έχουμε τις προϋποθέσεις να επιχειρήσουμε την προσομοίωση οποιουδήποτε ακουστικού περιβάλλοντος. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά έχουμε αρκετά ισχυρά εργαλεία. Οι Παράμετροι Αναλόγως με την εταιρεία κατασκευής οι παράμετροι διαφέρουν. Γι αυτό θα αναφερθώ στις βασικές παραμέτρους που λίγο πολύ τις έχουν όλες η μονάδες Reverb, όποια μέθοδο και αν εφαρμόζουν.

12 Reverb Type Σχεδόν όλες οι μονάδες Reverb ακόμα και οι πιο φθηνές, διαθέτουν διαφόρους τύπους αντήχησης όπως πχ. Room, Hall, ή παλιές τεχνικές βάθους, Plate, Spring, αλλά και τις σύγχρονες, Early Reflection, Gate Reverb, Reverse Gate. Το Hall, και το Room όπως καταλαβαίνετε αναφέρονται σε χώρους αιθουσών. Κάποιες συσκευές έχουν και πολλές παραλλαγές, Small Room, Room 1, Room 2, Hall 1, Hall 2, Stadium, Cathedral, κλπ. Ότι έχει να κάνει με χώρους. Το Plate ήταν μια παλιά τεχνική για τη δημιουργία Reverb. Χρησιμοποιούσαν ένα μεταλλικό φύλλο που με τη βοήθεια ηλεκτρικού σήματος, του προκαλούσαν δονήσεις. Το ακουστικό αποτέλεσμα ήταν η αντήχηση. Το Spring Reverb, είναι κάτι παρόμοιο, με τη διαφορά, ότι αυτό είναι μια μεταλλική σπείρα, ένα ελατήριο δηλαδή που πάλλεται και δημιουργεί το Reverb. Το Spring το συναντάμε στα αναλογικά Reverb των ενισχυτών της κιθάρας. Εάν έναν τέτοιον ενισχυτή απλώς τον ενεργοποιήσουμε (Power On) και χωρίς καν να συνδέσουμε την κιθάρα, τον κουνήσουμε απότομα, θα ακούσουμε την αντήχηση. Όλες οι σύγχρονες μονάδες, έχουν προσομοιώσει ψηφιακά αυτούς τους τύπους Reverb. Οι τύποι Reverse Gate, Early Reflection, Gate Reverb. Δεν είναι και πολύ «διακριτικά» Reverbs. Η παρουσία τους, είναι πολύ έντονη όταν χρησιμοποιούμε αυτούς τους τύπους Reverbs. Δεν είναι δηλαδή και τόσο κατάλληλοι για να δημιουργούν κάποιους «χώρους» με διακριτικό τρόπο. Χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη πυκνότητα αντηχήσεων, έχουν τονιστεί περισσότερο οι πρόωρες ανακλάσεις και παρατηρούμε ένα αφύσικο κόψιμο της ουράς του Reverb. Στην δεκαετία του 80 πιστεύω ότι φορέθηκε παρά πολύ. Και περισσότερο στα κρουστά. Ακόμα και σήμερα όμως δίνει τη δυνατότητα για κάποια «εφετζίδικα» τρυκ και μας βοηθούν να φτιάξουμε Dance ή R n B ήχους. Είναι ιδανικά για ήχους κρουστών. Και πιστεύω ότι έχουν γενικότερα, αρκετό ενδιαφέρον, για όποιον έχει όρεξη για ψάξιμο. Στο παρακάτω παράδειγμα ακούμε αυτούς τους τύπους με την εξής σειρά: Reverse Gate, Early Reflection, Gate Reverb. Ακούμε στην αρχή το σήμα στεγνό (Dry) και σταδιακά προσθέτουμε τον κάθε «τύπο». Ηχητικό παράδειγμα 3 Reverb Time Είναι ο χρόνος που θέλουμε να διαρκέσει η αντήχηση και μετριέται σε Millisecond. Ο χρόνος διάρκειας της αντήχησης μας φανερώνει και τις διαστάσεις της αίθουσας που θέλουμε να προσομοιώσουμε. Room Size Με αυτήν την παράμετρο ορίζουμε τις διαστάσεις του χώρου, που ήδη έχουμε διαλέξει από την παράμετρο Reverb Type.

13 Pre Delay Είναι μια παράμετρος που ορίζουμε σε πόσα Millisecond μετά την είσοδο του σήματος θα αρχίσει η αντήχηση. Low Cut Filter Αυτό είναι ένα φίλτρο αποκοπής χαμηλών συχνοτήτων. Με την παράμετρο αυτή ορίζουμε από ποια συχνότητα και κάτω θα αρχίσει να αποκόπτει τις χαμηλές συχνότητες. High Cut Filter Εδώ γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Με την παράμετρο αυτή ορίζουμε από ποια συχνότητα και επάνω θα αρχίσει να αποκόπτει τις υψηλές συχνότητες. Density Με την παράμετρο Density ρυθμίζουμε την πυκνότητα του Reverb όταν σβήνει, στο τέλος του, (στην «ουρά» του Reverb όπως συνηθίζεται να λέγεται). Όταν προσθέσουμε υψηλή πυκνότητα δίνουμε μια λαμπρότητα στον ήχο. Balance Είναι μία παράμετρος που ορίζει σε ποσοστό τη σχέση του Reverb με το καθαρό σήμα. Κάποιες εταιρείες το αναφέρουν σαν Wet-Dry Output Level Εδώ καθορίζουμε τη στάθμη εξόδου όλου του σήματος. Δηλ. την ένταση που θέλουμε στο σύνολο των ρυθμίσεων μας. Ρυθμίζοντας λοιπόν την αντήχηση με όλες αυτές τις παραμέτρους μπορούμε πραγματικά να έχουμε καταπληκτικά αποτελέσματα και ρεαλισμό στον ήχο μας. Στα παρακάτω παραδείγματα το Reverb είναι τόσο διακριτικό, που δεν κάνει έντονη την παρουσία του. Θα διαπιστώσετε όμως, ότι γίνεται άμεσα αισθητή η απουσία του, όταν το αναιρώ. Ηχητικό παράδειγμα 4 Ηχητικό παράδειγμα 5 Χρειάζεται προσοχή σε όσους δεν έχουν ακόμα την εμπειρία. Δεν πρέπει να παρασύρονται από το «εφέ» και τις μακρόσυρτες αντηχήσεις, χωρίς να υπάρχει λόγος. Το Reverb είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για τη μουσική παραγωγή και κάνει απίστευτους συνδυασμούς με όλα τα effects (τα οποία και θα παρουσιάσουμε στα επόμενα άρθρα). Πρέπει όμως να δημιουργούμε μια ισορροπημένη σχέση Wet-Dry. Δεν υπάρχει συνταγή, γιατί κάθε φορά πιθανόν να υπάρχει μια άλλη άποψη. Και δε με τρομάζει η υπερβολή, όταν υπάρχει άποψη, ούτε θεωρώ συντηρητικό όποιον έχει μέτρο!

14 (Τέλος 2 ου μέρους) Μιχάλης Καραγιάννης karagiannis@tar.gr

Ακουστική Κλειστών Χώρων

Ακουστική Κλειστών Χώρων Ακουστική Κλειστών Χώρων Παναγιώτης Χατζηαντωνίου Καθηγητής Δ.Ε. Πληροφορικός PhD Ψηφιακής Τεχνολογίας Ήχου Τοπικό Θεµατικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας «Ακουστική και Ιστορική Ξενάγηση

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑ Ι ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 1 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΗΧΟΛΗΨΙΑ 1.1.1 ΓΕΝΙΚΑ 1. Προϋπόθεση πραγματοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων

Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων ΕΙΔΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Το μικρόφωνο πήρε την ονομασία του από τον Ντέιβιντ Χιουζ, ο οποίος επινόησε μια διάταξη μεταφοράς ήχου που ήταν τόσο ευαίσθητη, που

Διαβάστε περισσότερα

Ηχογραφώντας με το CUBASE

Ηχογραφώντας με το CUBASE Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς Εισαγωγικό σημείωμα: ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Το Cubase έχει τόσες πολλές δυνατότητες που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν σε αυτό το μικρό βοήθημα. Οι σημειώσεις αυτές προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΗΧΟΣ ΚΥΜΑ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ Ανάκλαση Απορρόφηση Διάθλαση Θ εξ Θ εισ Διέλευση Λεία επιφάνεια ; Ανωμαλίες επιφάνειας < λ Όταν ακούμε μια συναυλία σε ένα ανοιχτό χώρο το ηχητικό πεδίο που

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ Ένα από τα πιο δύσκολα σηµεία µιας σπιτικής «παραγωγής» είναι τα ακουστικά όργανα. Ευτυχώς τα περισσότερα «µοντέρνα» κοµµάτια, στηρίζονται πιο «ηλεκτρονικές» πηγές ήχου, µε αποτέλεσµα να µην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΗΧΟΣ ΚΥΜΑ ΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ Έχουμε ανάκλαση κάθε φορά που ένα κύμα το οποίο διαδίδεται σε υλικό μέσο συναντά άλλο μέσο που έχει διαφορετική πυκνότητα απότοπρώτο. Εισερχόμενος παλμός ιερχόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακός ήχος και κινούμενα γραφικά

Ψηφιακός ήχος και κινούμενα γραφικά ΕΣΔ200 Δημιουργία Περιεχομένου ΙI Ψηφιακός ήχος και κινούμενα γραφικά Εισαγωγή Το παρακάτω σχήμα περιγράφει τους δυνατούς τρόπους δημιουργίας αποθήκευσης και. αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου Ο Ήχος από φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Public Address (PA) Ενίσχυση Συναυλιών. Κύκλος Διαλέξεων Ηλεκτρακουστικής 20/2/2012. Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 12

Public Address (PA) Ενίσχυση Συναυλιών. Κύκλος Διαλέξεων Ηλεκτρακουστικής 20/2/2012. Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 12 Public Address (PA) Ενίσχυση Συναυλιών Κύκλος Διαλέξεων Ηλεκτρακουστικής Ι.Ε.Μ.Α. 20/2/2012 Public Address = Απευθύνω δημόσια λόγο Εφόσον προσδιορίσουμε τους στόχους και τις ανάγκες μας......σχεδιάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI Τί είναι το MIDI; Το MIDI (Musical Instrument Digital Interface) είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ 2 ή περισσοτέρων ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων. Μέσω του πρωτοκόλλου αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Διάλεξη 3: DSP for Audio Δρ. Θωµμάς Ζαρούχας Επιστηµμονικός Συνεργάτης Μεταπτυχιακό Πρόγραµμµμα: Τεχνολογίες και Συστήµματα Ευρυζωνικών Εφαρµμογών και Υπηρεσιών 1 Προεπισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Equalizing

Εισαγωγή στο Equalizing Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Με τον όρο equalizing εννοούμε την εξισορρόπηση των συχνοτήτων που ενυπάρχουν σε ένα σήμα. Πρακτικά, το equalizing λαμβάνει χώρα για να «χρωματίσουμε»

Διαβάστε περισσότερα

Ο τομέας μουσικής τεχνολογίας, παραγωγής και ηχοληψίας της Μουσικής Σχολής του Δήμου Καλαμπάκας, διαθέτει:

Ο τομέας μουσικής τεχνολογίας, παραγωγής και ηχοληψίας της Μουσικής Σχολής του Δήμου Καλαμπάκας, διαθέτει: Μουσική σχολή Δήμου Καλαμπάκας Πλατεία Δημουλά Πρώην κτήριο ΔΟΥ (2ος όροφος), Καλαμπάκα T.K.: 422 00, Ελλάδα Τηλ: (+30) 2432024594 e- mail: musxolidkalkas@gmail.com Πληροφορίες Εγγραφές: Καθημερινά 18:00-21:00

Διαβάστε περισσότερα

25/3/2009. Η επεξεργασία του ψηφιακού σήματος υλοποιείται μέσω κατάλληλου αλγορίθμου. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Παράμετροι ελέγχου

25/3/2009. Η επεξεργασία του ψηφιακού σήματος υλοποιείται μέσω κατάλληλου αλγορίθμου. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Παράμετροι ελέγχου Από το προηγούμενο μάθημα... Μάθημα: «Ψηφιακή Επεξεργασία Ήχου» Δάλ Διάλεξη 4 η : «Επεξεργαστές Ε ξ έ Δυναμικής Περιοχής (Mέρος έ ΙΙ)» Η επεξεργασία του ψηφιακού σήματος υλοποιείται μέσω κατάλληλου αλγορίθμου

Διαβάστε περισσότερα

15/3/2009. Ένα ψηφιακό σήμα είναι η κβαντισμένη εκδοχή ενός σήματος διάκριτου. χρόνου. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής

15/3/2009. Ένα ψηφιακό σήμα είναι η κβαντισμένη εκδοχή ενός σήματος διάκριτου. χρόνου. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής 15/3/9 Από το προηγούμενο μάθημα... Ένα ψηφιακό σήμα είναι η κβαντισμένη εκδοχή ενός σήματος διάκριτου Μάθημα: «Ψηφιακή Επεξεργασία Ήχου» Δάλ Διάλεξη 3 η : «Επεξεργαστές Ε ξ έ Δυναμικής Περιοχής» Φλώρος

Διαβάστε περισσότερα

25 ευρώ συνολικά και για τα τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια µουσικής τεχνολογίας

25 ευρώ συνολικά και για τα τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια µουσικής τεχνολογίας Το Δηµοτικό Ωδείο Θέρµης σε συνεργασία µε τo σύνολο Idée Fixe και την Dr. Elainie Lillios του Κρατικού Πανεπιστηµίου Bowling Green ( Οhio) της Αµερικής διοργανώνουν σειρά εργαστηρίων µε άξονα τη µουσική

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική κλειστών χώρων

Ακουστική κλειστών χώρων Ακουστική κλειστών χώρων ακουστικά χαρακτηριστικά μιας αίθουσας Πρέπει να ληφθούν υπόψη: Ήσυχο περιβάλλον Επαρκής ένταση ήχου σε κάθε σημείο της αίθουσας Σωστή κατανομή των ήχων Κατάλληλη μίξη-διαχωρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτές ανακλάσεις = συμβολή κυμάτων

Διακριτές ανακλάσεις = συμβολή κυμάτων Ανάκλαση Διακριτές ανακλάσεις = συμβολή κυμάτων Διαφορετικές διαδρομές = Χρονική διαφορά άφιξης του ήχου Οι συντεταγμένες (x,y) μιας σημειακής πηγής και ενός σημειακού δέκτη είναι (5,2) m και (3,1) m αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑ ΙΙ ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 79 5 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ I 5.1 EQUALIZATION (ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΣΗ) 5.1.1

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ηχητικά Κύματα Εικόνα: Τα αυτιά του ανθρώπου έχουν εξελιχθεί να ακούν και να ερμηνεύουν ηχητικά κύματα ως φωνή ή ως ήχους. Κάποια ζώα, όπως το είδος αλεπούς με τα αυτιά νυχτερίδας,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Το scratch διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία έτοιμων ενσωματωμένων ηχητικών clips τα οποία θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα και θα σας βάλουν σε πειρασμό να πειραματιστείτε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Μαθήματα ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μαθήματα ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ μια προσέγγιση στον ήχο μέσω της διαδραστικής μάθησης των εννοιών και των τεχνικών για τη μουσική δημιουργία Η πρωτοβουλία γύρω απο τη δημιουργία μιας ομάδας μαθημάτων Μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

Audacity Σύντομος οδηγός χρήσης

Audacity Σύντομος οδηγός χρήσης Audacity 2.2.2 Σύντομος οδηγός χρήσης Περιεχόμενα Contents 1. Εισαγωγή... 1 2. Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Audacity.... 2... 2 3. Προετοιμασία και εκτέλεση ηχογράφησης... 2 4. Επεξεργασία κύματος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική

Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική Εργαστηριακή Άσκηση 5 «Ροή Σήματος Κονσόλας Μίξης Ήχου» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Τεχνολογίας Υπολογιστών Κέρκυρα, 2015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Εργαστηριακή Άσκηση 2 «Αποτύπωση παραμορφώσεων της αλυσίδας ηχητικής αναπαραγωγής» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός &

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας

Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας Ιωάννης Γ. Μαλαφής, Π.Δ. 407/82 Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παναγιώτης Ε. Χατζημανολάκης

Διαβάστε περισσότερα

1/3/2009. ιδάσκων. Ορολόγιο πρόγραμμα του μαθήματος. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής. Εκπόνηση εργασίας / εργασιών. ιαλέξεις. Εργαστηριακό / Εργαστήριο

1/3/2009. ιδάσκων. Ορολόγιο πρόγραμμα του μαθήματος. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής. Εκπόνηση εργασίας / εργασιών. ιαλέξεις. Εργαστηριακό / Εργαστήριο Πληροφορίες για το μάθημα ιδάσκων Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Διάλεξη 1 η :«Διαδικασία μαθήματος και Εισαγωγή» Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος (floros@ionio.gr) Μιχάλης Αρβανίτης

Διαβάστε περισσότερα

Τα Εφφέ καθυστέρησης και οι δυνατότητες χρήσης τους για παραγωγή μουσικής live electronics

Τα Εφφέ καθυστέρησης και οι δυνατότητες χρήσης τους για παραγωγή μουσικής live electronics ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Τα Εφφέ καθυστέρησης και οι δυνατότητες χρήσης τους για παραγωγή μουσικής live electronics ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Ασκήσεις Audio Editing

Ενότητα: Ασκήσεις Audio Editing Ενότητα: Ασκήσεις Audio Editing Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Εργαστηριακή Άσκηση 2 «Αποτύπωση παραμορφώσεων της αλυσίδας ηχητικής αναπαραγωγής» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός &

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ STYLES ΣΕ KORG PA ARRANGERS ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ STYLES ΣΕ KORG PA ARRANGERS ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ STYLES ΣΕ KORG PA ARRANGERS ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΒΗΜΑ 1 ον ) Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα βασικό μέρος ενός ρυθμού Ξεκινάμε επιλέγοντας ένα style , στην περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

28/4/2015. Papadakis Nikos 1. Ακουστική Μεγάλων Χώρων. Ακουστική Μικρών Κλειστών Χώρων. Ακουστική Συναυλιακών Χώρων και Επίδραση στην Ακοή

28/4/2015. Papadakis Nikos 1. Ακουστική Μεγάλων Χώρων. Ακουστική Μικρών Κλειστών Χώρων. Ακουστική Συναυλιακών Χώρων και Επίδραση στην Ακοή Βασικές έννοιες Ακουστική Η ακουστική (acoustics) είναι ο κλάδος της φυσικής που μελετά τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά του ήχου. Κλάδοι Ακουστικής: Ακουστική Συναυλιακών Χώρων και Επίδραση στην Ακοή

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων Σερρών

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων Σερρών Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων Σερρών 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Ήχος και Φύση Προτεινόμενες Ασκήσεις Προετοιμασίας για Συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, Λέκτορας Μουσικής Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΜΙΚΤΕΣ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΕΝΙΣΧΥΤΗ SMX 10P SMX 12P SMX 14P ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΜΙΚΤΕΣ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΕΝΙΣΧΥΤΗ SMX 10P SMX 12P SMX 14P ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΜΙΚΤΕΣ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΕΝΙΣΧΥΤΗ SMX 10P SMX 12P SMX 14P ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ... 2 B. ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ....3 C. ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. 5 D.

Διαβάστε περισσότερα

Audio Mastering.... και η αισθητική του ήχου 9-1-2012

Audio Mastering.... και η αισθητική του ήχου 9-1-2012 Audio Mastering... και η αισθητική του ήχου 9-1-2012 1 γιατί κάνουμε mastering? Να είναι ο ήχος καθαρός? Να είναι ο ήχος δυνατός? Να είναι ο ήχος εμπορικός? να έχει μπάσα? να έχει πρίμα? να είναι ανταγωνιστικός?

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Αφήγηση Μαρτυρία Εκφώνηση Μουσική ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΟ CROSSOVER 3 ΔΡΟΜΩΝ

ΕΝΕΡΓΟ CROSSOVER 3 ΔΡΟΜΩΝ ΕΝΕΡΓΟ CROSSOVER 3 ΔΡΟΜΩΝ Μια απ' τις πρώτες ερωτήσεις που πρέπει ν' απαντήσει κανείς όταν αρχίσει ν' ασχολείται μ' ένα νέο σύστημα ηχείων είναι το είδος των φίλτρων κατανομής συχνοτήτων (crossover) που

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. Πρωτ. :390 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αριθμ. Πρωτ. :390 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Κομοτηνή :12/06/17 ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Αριθμ. Πρωτ. :390 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

1ο Φύλλο Εργασίας. της παλέτας Ήχος. Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο;

1ο Φύλλο Εργασίας. της παλέτας Ήχος. Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο; 1ο Φύλλο Εργασίας της παλέτας Ήχος Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο; Για να εισάγουμε ένα ή περισσότερα μουσικά κλιπ σε ένα αντικείμενο, επιλέγουμε από το μεσαίο παράθυρο του Scratch

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: O Carlos Santana εκμεταλλεύεται τα στάσιμα κύματα στις χορδές του. Αλλάζει νότα στην κιθάρα του πιέζοντας τις χορδές σε διαφορετικά σημεία, μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Γάντι δεδομένων. Το γάντι δεδομένων είναι. Τρισδιάστατος ήχος

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Γάντι δεδομένων. Το γάντι δεδομένων είναι. Τρισδιάστατος ήχος ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Γάντι δεδομένων Το γάντι δεδομένων είναι ένα γάντι με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, το οποίο εξυπηρετεί ως συσκευή εισόδου, κυρίως σε εικονικούς κόσμους. Το γάντι δεδομένων χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

sur so ro un un d d 5.1

sur so ro un un d d 5.1 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΥ Γ ΤΠ 61 2012 ? ?surround ?Ο πολυκάναλος (surround) ήχος και πίσω από τη θέση ακρόασης. κάνοντας χρήση διάφορων τεχνικών, εμπλουτίζει την ηχητική εμπειρία του ακροατή, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Τα αυτιά του ανθρώπου έχουν εξελιχθεί να ακούν και να ερμηνεύουν ηχητικά κύματα ως φωνή ή ως ήχους. Κάποια ζώα, όπως το είδος αλεπούς με τα αυτιά νυχτερίδας, έχουν αυτιά που

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικές οδηγίες χρήσης για απλές μετρήσεις των Περιβαλλοντικών ομάδων στους χώρους των θεάτρων

Συνοπτικές οδηγίες χρήσης για απλές μετρήσεις των Περιβαλλοντικών ομάδων στους χώρους των θεάτρων Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο Ακουστική και ιστορική ξενάγηση στα αρχαία θέατρα της Ν.Δ Ελλάδας Συνοπτικές οδηγίες χρήσης για απλές μετρήσεις των Περιβαλλοντικών ομάδων στους χώρους των θεάτρων Φύττας

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Ιστορίες (παρουσιάσεις) - Hardware & Software

Ψηφιακές Ιστορίες (παρουσιάσεις) - Hardware & Software Ψηφιακές Ιστορίες (παρουσιάσεις) - Hardware & Software Hardware Για την αφήγηση θα χρειαστεί ένα μικρόφωνο που θα το προσαρμόσετε στη θύρα του υπολογιστή σας με το σήμα του μικροφώνου δίπλα. Software To

Διαβάστε περισσότερα

Αντήχηση Reverb. i) Εφαρµογές:

Αντήχηση Reverb. i) Εφαρµογές: Αντήχηση Reverb - Εισαγωγή: Με εξαίρεση ίσως τις ηχογραφήσεις κλασσικής ορχήστρας, τα εφφέ αντήχησης χρησιµοποιούνται σχεδόν σε κάθε µίξη. Την αντήχηση (Reverb) την παρατηρούµε στη φύση σε κλειστούς χώρους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής Ι Άσκηση 1 - Σελίδα 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Αρχικά, για την καλύτερη κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική αιθουσών. LESSON_07_2009.doc

Ακουστική αιθουσών. LESSON_07_2009.doc Ακουστική αιθουσών Ορισμός Θεωρούμε ηχητική πηγή που βρίσκεται μέσα σε μια αίθουσα. Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται απομακρυνόμενα από την πηγή μέχρις ότου συναντήσουν τα τοιχώματα της αίθουσας, εκεί όπου

Διαβάστε περισσότερα

ÅËËÇÍÉÊÁ. Σύντομες Οδηγίες. Έκδοση 1.2 Σεπτέμβριος 2002 V-AMP

ÅËËÇÍÉÊÁ. Σύντομες Οδηγίες. Έκδοση 1.2 Σεπτέμβριος 2002 V-AMP Σύντομες Οδηγίες ÅËËÇÍÉÊÁ Έκδοση 1.2 Σεπτέμβριος 2002 V-AMP ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να μειώσετε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, μην ομακρύνετε το κάλυμμα (ή το πίσω τμήμα). Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Φλώρος Ανδρέας. Επίκ. Καθηγητής

Φλώρος Ανδρέας. Επίκ. Καθηγητής Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Διάλεξη 7 η : «Ακουστική Χώρων» Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Αλυσίδα ηχητικής αναπαραγωγής Ψ/Α Ακροατής Προενισχυτής Ενισχυτής Χώρος Ο χώρος είναι σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 9. ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 9. ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 9. ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

±15dB. 8. EFF 9. AUX AUX. 10. PAN MC SERIES 3

±15dB. 8. EFF 9. AUX AUX. 10. PAN MC SERIES 3 Mίκτης µε ενσωµατωµένο ενισχυτή Σειρά MC Οδηγίες χρήσης υνατότητες 4 µονοφωνικές είσοδοι και 2 στερεοφωνικές είσοδοι Προενισχυτές µικροφώνου χαµηλού θορύβου σε όλες τις εισόδους µικροφώνου, ρυθµιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικό Εγχειρίδιο SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone

Περιληπτικό Εγχειρίδιο SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone Περιληπτικό Εγχειρίδιο SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone 2 SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-1 Περιληπτικό Εγχειρίδιο Σημαντικ οδηγ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικός Εξοπλισμός Studio

Βασικός Εξοπλισμός Studio Μουσική Βιομηχανία Βασικός Εξοπλισμός Studio Ο εξοπλισμός και ο χώρος που χρησιμοποιείται στη μουσική ηχογράφηση Τα βασικά μέρη του είναι: α) Το control room β) Το drum booth γ) Το live room δ) Το isolation

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Πληροφορική. Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2015 Δ. Πολίτης

Μουσική Πληροφορική. Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2015 Δ. Πολίτης Μουσική Πληροφορική Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2015 Δ. Πολίτης Άδεια Χρήσης Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δ. Πολίτης 2 Άδεια Χρήσης Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ηχητικά Κύματα Εικόνα: Τα αυτιά του ανθρώπου έχουν εξελιχθεί να ακούν και να ερμηνεύουν ηχητικά κύματα ως φωνή ή ως ήχους. Κάποια ζώα, όπως το είδος αλεπούς με τα αυτιά νυχτερίδας,

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Πληροφορική. Αλέξανδρος Ελευθεριάδης Αναπ. Καθηγητής Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Μουσική Πληροφορική. Αλέξανδρος Ελευθεριάδης Αναπ. Καθηγητής Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Μουσική Πληροφορική [Διάλεξη 2 (DSP)] Αλέξανδρος Ελευθεριάδης Αναπ. Καθηγητής Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών eleft@di.uoa.gr, (2) 727-52 4. Μη Γραµµική

Διαβάστε περισσότερα

Κονσόλες μίξης με ενσωματωμένο ενισχυτή

Κονσόλες μίξης με ενσωματωμένο ενισχυτή Κονσόλες μίξης με ενσωματωμένο ενισχυτή Σειρά MX -P Οδηγίες χρήσης υνατότητες 8 έως 12 μονοφωνικές (ανάλογα με το μοντέλο). Ισχύς ενσωματωμένου ενισχυτή (στα 4Ω) από 2 x 200W έως 2 x 500W (ανάλογα με το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών «ΗΧΟΛΗΨΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ»

Πρόγραμμα Σπουδών «ΗΧΟΛΗΨΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ» Πρόγραμμα Σπουδών «ΗΧΟΛΗΨΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 Η γοητεία του ήχου στα χέρια σου! Υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, κορυφαίοι επαγγελματίες, καλλιτεχνική ευαισθησία και μουσική

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και Κινηματογράφος

Τηλεόραση και Κινηματογράφος Τηλεόραση και Κινηματογράφος Περιεχόμενα Ορισμός Ιστορική εξέλιξη Τρόπος λειτουργίας Οι τρεις διστάσεις στις οθόνες μας Τεχνολογία DOLBY ATMOS Βιβλιογραφία Περιεχόμενα Ορισμός Ιστορική εξέλιξη Τρόπος λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Θέμα «Το Τεχνικό Μέρος του Ραδιοφωνικού Πομπού» Σχολικό Έτος : o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Θέμα «Το Τεχνικό Μέρος του Ραδιοφωνικού Πομπού» Σχολικό Έτος : o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α 2o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θέμα «Το Τεχνικό Μέρος του Ραδιοφωνικού Πομπού» Υπεύθυνοι Καθηγητές Αντώνης Νείρος Γιώργος Πλευριτάκης Σχολικό Έτος : 2011-2012 Γιώργος Κουνιός Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 2 2.0 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρικό σήμα ονομάζεται η τάση ή το ρεύμα που μεταβάλλεται ως συνάρτηση του χρόνου. Στα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας, οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Επεξεργασία Σήματος με την Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Επεξεργασία Σήματος με την Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Επεξεργασία Σήματος με την Ανάλυση Fourier. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ VOLVO XC90. Premium sound by Bowers & Wilkins

ΝΕΟ VOLVO XC90. Premium sound by Bowers & Wilkins ΝΕΟ VOLVO XC90 Premium sound by Bowers & Wilkins Ακούγεται θαυμάσια. Και έφτασε επιτέλους η ώρα να το απολαύσετε μέσα στο Volvo σας. Από τότε που κατασκευάστηκε το πρώτο Volvo, το 1927, σχεδιάζουμε πάντα

Διαβάστε περισσότερα

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT «DIGITAL STORY TELLING» PROJECT ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στα πλαίσια της εξοικείωσής μας με τα «πολυμέσα» θα ασχοληθούμε με το project «digital story telling». Το project αυτό θα μας μάθει πώς να «αφηγούμαστε» ψηφιακά

Διαβάστε περισσότερα

Στάσιμα κύματα - Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου με το σωλήνα Kundt

Στάσιμα κύματα - Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου με το σωλήνα Kundt Στάσιμα κύματα - Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου με το σωλήνα Kundt Η χρησιμοποιούμενη διάταξη φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα: Το μεγάφωνο του σωλήνα Kundt συνδέεται στην έξοδο SIGNAL OUT της γεννήτριας συχνοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο»

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Οήχος«ταξιδεύει» με κύματα. Μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα πυκνώματα και τα αραιώματα των κυμάτων με ένα πλαστικό παιχνίδιελατήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

22. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

22. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΜΑ Κύκλος διαλέξεων μουσικής ακουστικής

ΙΕΜΑ Κύκλος διαλέξεων μουσικής ακουστικής ΙΕΜΑ Κύκλος διαλέξεων μουσικής ακουστικής Αντίληψη του ήχου στον χώρο- Αμφιωτική ακουστική Φλώρος Ανδρέας Επίκουρος Καθηγητής Πώς αντιλαμβανόμαστε τον ήχο ως δέκτες; Πώς αντιλαμβανόμαστε τον ήχο στο χώρο;

Διαβάστε περισσότερα

PRAAT -- ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Ανθή Χαϊδά

PRAAT -- ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Ανθή Χαϊδά PRAAT -- ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Ανθή Χαϊδά Το λογισμικό Praat ένα εργαλείο για φωνητική ανάλυση και επεξεργασία ηχητικών αρχείων, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Το Praat δημιουργήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικό Εγχειρίδιο DUAL DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-2 PRO. Gold-Sputtered Large Dual-Diaphragm Studio Condenser Microphone

Περιληπτικό Εγχειρίδιο DUAL DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-2 PRO. Gold-Sputtered Large Dual-Diaphragm Studio Condenser Microphone Περιληπτικό Εγχειρίδιο DUAL DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-2 PRO Gold-Sputtered Large Dual-Diaphragm Studio Condenser Microphone 2 DUAL DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-2 PRO Περιληπτικό Εγχειρίδιο Σημαντικ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΘΕΜΑ: ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ_ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να είναι σε θέση: να αναγνωρίζουν τα µέρη του Αρχαίου Θεάτρου µε τις αντίστοιχες ονοµασίες τους

Διαβάστε περισσότερα

IMAX. Η πιο Μεγαλειώδης Κινηματογραφική Εμπειρία στον Πλανήτη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φτάνει και στη Χώρα μας.

IMAX. Η πιο Μεγαλειώδης Κινηματογραφική Εμπειρία στον Πλανήτη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φτάνει και στη Χώρα μας. Σου είπαμε ότι η ζωή σου θα αλλάξει για πάντα, κι αναρωτιόσουν τι εννοούμε. Σου είπαμε ότι ο Κινηματογράφος στην Ελλάδα αλλάζει για πάντα, κι αναρωτιόσουν αν σοβαρολογούμε. Η ζωή σου θα αλλάξει για πάντα.

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική και Ψηφιακή Τεχνολογία

Μουσική και Ψηφιακή Τεχνολογία Μουσική και Ψηφιακή Τεχνολογία ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Φωνογράφος-γραμμόφωνο-πικαπ Κατασκευάστηκε από τον Αμερικανό Τόμας Έντισον το 1877. Χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡOΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Ι ΑΣΚΗΣΗ 1

ΗΛΕΚΤΡOΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Ι ΑΣΚΗΣΗ 1 Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Ι Άσκηση 1 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡOΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Ι ΑΣΚΗΣΗ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κάθε ηλεκτροακουστική συσκευή ή εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 9 Ανάλυση Fourier: Από τη Θεωρία στην Πρακτική Εφαρμογή των Μαθηματικών Τύπων. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΥΠΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοφωνική μετάδοση

Ραδιοφωνική μετάδοση Το ραδιόφωνο Το ραδιόφωνο Μπορεί να στείλει και να λάβει σήματα χωρίς σύρμα σύνδεσης. Ονομαζόταν «ασύρματος» Αποδίδεται στον Marconi, που κατασκεύασε μια συσκευή (το 1897) που έστελνε σήματα σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α' Λυκείου Φτιάχνω το δικό μου μουσικό κομμάτι

Ερευνητική Εργασία Α' Λυκείου Φτιάχνω το δικό μου μουσικό κομμάτι Ερευνητική Εργασία Α' Λυκείου Φτιάχνω το δικό μου μουσικό κομμάτι 2013-2014 επιβλέπων καθηγητής: Kωνσταντίνος Ιορδάνογλου Project Α Λυκείου 2013 2014 Φτιάχνω το δικό μου μουσικό κομμάτι 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη ψηφιακή συσκευή παρακολούθησης και αμφίδρομης επικοινωνίας για μωρό VB601

Ασύρματη ψηφιακή συσκευή παρακολούθησης και αμφίδρομης επικοινωνίας για μωρό VB601 Ασύρματη ψηφιακή συσκευή παρακολούθησης και αμφίδρομης επικοινωνίας για μωρό VB601 Σας ευχαριστούμε για την αγορά του προϊόντος μας. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το εγχειρίδιο οδηγιών πριν τη χρήση,

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικό Εγχειρίδιο EUROPORT EPA900. Ultra-Compact 900-Watt 8-Channel Portable PA System with Digital Effects and FBQ Feedback Detection

Περιληπτικό Εγχειρίδιο EUROPORT EPA900. Ultra-Compact 900-Watt 8-Channel Portable PA System with Digital Effects and FBQ Feedback Detection Περιληπτικό Εγχειρίδιο EUROPORT EPA900 Ultra-Compact 900-Watt 8-Channel Portable PA System with Digital Effects and FBQ Feedback Detection 2 EUROPORT EPA900 Περιληπτικό Εγχειρίδιο Περιεχομενα Σας ευχαριστούμε...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΑΞΕΙΣ: Α & Γ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΜΑΘΗΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗΤΗ: Τα μηνύματα της γλώσσας επικοινωνίας M.I.D.I. (Music Instrument Digital Interface):

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑ ΙΙ ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 79 5 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ I 5.1 EQUALIZATION (ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΣΗ) 5.1.1

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 3, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Michelson και Morley

Σύγχρονη Φυσική 1, Διάλεξη 3, Τμήμα Φυσικής, Παν/μιο Ιωαννίνων Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Michelson και Morley 1 Η θεωρία του αιθέρα καταρρίπτεται από το πείραμα των Mihelson και Morley 0.10.011 Σκοποί της τρίτης διάλεξης: Να κατανοηθεί η ιδιαιτερότητα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (π. χ. φως) σε σχέση με άλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ιδακτικοί στόχοι: Επιδιώκεται οι µαθητές/τριες να είναι σε θέση: να διαπιστώνουν τον υποκειµενικό χαρακτήρα της πρόσληψης του ήχου µέσω του αισθητηρίου της ακοής, να

Διαβάστε περισσότερα

Προμήθεια ψηφιακής κονσόλας μίξης ήχου

Προμήθεια ψηφιακής κονσόλας μίξης ήχου Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΦΩΝΗΣ Προμήθεια ψηφιακής κονσόλας μίξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΑΣΟΝΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΝΩΣ ΦΙΤΣΑΝΑΚΗΣ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΑΣΟΝΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΝΩΣ ΦΙΤΣΑΝΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΑΝΤΗΧΗΣΗΣ & Η ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5. 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5. 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8 1.1. Περιοδική κίνηση Περιοδικά φαινόμενα 9 1.2. Ταλάντωση - Ταλαντούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: O Carlos Santana εκμεταλλεύεται τα στάσιμα κύματα στις χορδές του. Αλλάζει νότα στην κιθάρα του πιέζοντας τις χορδές σε διαφορετικά σημεία, μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Μάιο του 1976 στο Φεστιβάλ Μπαχ στο Λονδίνο, και όπως ο συνθέτης είχε δηλώσει η «Ψάπφα» ήταν μια «καθαρά ρυθμική σύνθεση» Ο Ξενάκης

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Διάλεξη 3: DSP for Audio Δρ. Θωµμάς Ζαρούχας Επιστηµμονικός Συνεργάτης Μεταπτυχιακό Πρόγραµμµμα: Τεχνολογίες και Συστήµματα Ευρυζωνικών Εφαρµμογών και Υπηρεσιών 1 Προεπισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΑΞΗ: ΕΝΟΤΗΤΕΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΣΤΑΣΙΜΑ ΚΥΜΑΤΑ (ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ) ΜΙΧΕΛΑΚΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ 1.Διδακτικός στόχοι: Να ορίζουν το στάσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟ ΧΗΥΙΑΚΟ ΣΟΤΝΣΙΟ ΗΦΟΓΡΑΥΗΗ

ΣΟ ΧΗΥΙΑΚΟ ΣΟΤΝΣΙΟ ΗΦΟΓΡΑΥΗΗ ΣΟ ΧΗΥΙΑΚΟ ΣΟΤΝΣΙΟ ΗΦΟΓΡΑΥΗΗ Η ψηφιακή ηχογράφηση βασίζεται στη μετατροπή των ιδιοτήτων του ήχου σε μια ακολουθία αριθμών. Η διαδικασία περιλαμβάνει: Μετατροπή ήχου σε αναλογικό σήμα Ψηφιοποίηση αναλογικού

Διαβάστε περισσότερα