ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:"

Transcript

1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ

2 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΙΚΡΟΑΤΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ

3 Αντικείμενο της επόμενης παρατήρησης στην τάξη: ΑΤΑΞΙΕΣ Αταξίες ή προβλήματα πειθαρχίας / συμπεριφοράς ή ενοχλητική / ανάρμοστη / ανεπιθύμητη / προβληματική / παραπτωματική / παραβατική συμπεριφορά μαθητών, από την απλή απροσεξία μέχρι και τις εκδηλώσεις βίαιης επιθετικότητας, ανήκουν στην σχολική καθημερινότητα. 25% περίπου του διδακτικού χρόνου δαπανάται για την αντιμετώπιση μικροαταξιών.

4 Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και πηγή άγχους για τον εκπαιδευτικό Ο τρόπος αντιμετώπισής τους συν-καθορίζει την ποιότητα του κλίματος της τάξης. Το κεντρικό μας ερώτημα: Πώς μπορούμε να προλαμβάνουμε την εμφάνιση ή να αντιμετωπίζουμε με παιδαγωγικό τρόπο (μικρο)αταξίες στην τάξη?

5 Περιεχόμενα σημερινού μαθήματος 1. Τι εννοούμε με τον όρο «αταξία» (ορισμός, κριτήρια, κατηγορίες, μορφές αταξιών) 2. Πού οφείλονται οι μικροαταξίες 3. Πώς μπορούμε να προλαμβάνουμε την εμφάνιση μικροαταξιών: Το μοντέλο του J.Kounin 4. Πώς αντιμετωπίζουμε μικροαταξίες 4.1 Βασικές παιδαγωγικές αρχές 4.2 Τεχνικές άμεσης αντιμετώπισης (μη λεκτικές και λεκτικές) 5. Φύλλο εργασίας 3

6 Τάξη= Ορισμός της έννοιας της αταξίας Η ομαλή κατάσταση που προκύπτει από την τήρηση ορισμένων κανόνων που ρυθμίζουν τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις των ανθρώπων (έννομη τάξη, δημόσια τάξη). (Λεξικό της ΚΝΕ Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη) Η τήρηση των κανόνων του ορθού και του πρέποντος, ο σεβασμός στους νόμους. (Λεξικό ΝΕΓ Μπαμπινιώτη) Α-ταξία= 1) η έλλειψη τάξης, μη ομαλή κατάσταση 2) η πράξη που παραβιάζει την τάξη / η μη τήρηση κανόνα

7 Α-ταξία στην σχολική τάξη: 1) Μη ομαλή κατάσταση, που προκύπτει από την μη τήρηση και τον μη σεβασμό των κανόνων που ρυθμίζουν τις σχέσεις και την συμπεριφορά των ατόμων στην σχολική τάξη. 2) Πράξη παράβασης κανόνα της τάξης. Ορισμός της αταξίας (με την 2 η σημασία) Αταξία = κάθε πράξη / ενέργεια / μορφή συμπεριφοράς του μαθητή, η οποία, κατά την κρίση του εκπ/κού, αποκλίνει από τον κανόνα της επιθυμητής συμπεριφοράς ή δεν αρμόζει στην συγκεκριμένη περίσταση. (Βλ. Ματσαγγούρας, 2003: 271, 278)

8 1. Προϋπόθεση της τάξης στην σχολική τάξη: - η ύπαρξη / ο καθορισμός κανόνων - η επίγνωση των κανόνων (και από τους μαθητές). 2. Ο εκπαιδευτικός κρίνει / αποφασίζει. 3. Περίσταση: σημαντική για τον χαρακτηρισμό μιας πράξης ως αταξίας.

9 Κριτήρια χαρακτηρισμού μιας ενέργειας ως αταξίας Αταξία= κάθε μορφή συμπεριφοράς, η οποία την δεδομένη στιγμή, στη συγκεκριμένη περίσταση, εμποδίζει τη μάθηση του ίδιου του μαθητή ή συμμαθητών ή της τάξης συνολικά, διακόπτει την ομαλή ροή του μαθήματος, είναι σωματικά ή και ψυχικά επικίνδυνη για τα μέλη της τάξης ή της σχολικής κοινότητας, είναι καταστροφική για την σχολική ή ατομική περιουσία, συγκρούεται με ψυχολογικές ανάγκες του εκπ/κού για αξιοπρέπεια, αναγνώριση, εξουσία, (προσβολή της προσωπικότητας, αγένεια, ειρωνεία, στάση απαξίωσης, αμφισβήτηση της εξουσίας του εκπ/κού, )

10 Η περίσταση: σημαντική για την κρίση του εκπ/κού Π.χ. η κουβέντα με τον διπλανό κατά τη διάρκεια μονολόγου του εκπαιδευτικού ή συζήτησης ή σιωπηρής εργασίας μπορεί να θεωρηθεί αταξία, ενώ προς το τέλος του μαθήματος αντιμετωπίζεται με περισσότερη ανοχή. Σύγχυση στον μαθητή?

11 Υποκειμενικότητα στην αντίληψη-χαρακτηρισμό μιας μορφής συμπεριφοράς ως αταξίας από τους εκπ/κούς: Διαφορετική ερμηνεία του τι εμποδίζει την μάθηση ή διακόπτει την ροή του μαθήματος. [Διαφορετική προσωπική παιδαγωγική θεωρία] Διαφορετική η αντίληψη του μαθητή για την αταξία: Πολλές από τις ενέργειες των μαθητών που ο εκπαιδευτικός θεωρεί αταξίες στη συνείδηση του μαθητή δεν είναι. Βασική προϋπόθεση της τάξης: οι μαθητές έχουν επίγνωση των κανόνων, τους έχουν συζητήσει με τον εκπ/κό, έχουν συμμετάσχει στον καθορισμό τους.

12 Κατηγορίες αταξιών Α. Μικροαταξίες ή μικροπροβλήματα συνηθισμένα, αναμενόμενα, «φυσιολογικά», που εμποδίζουν την μάθηση ή/και διακόπτουν την ροή του μαθήματος. Β. Σοβαρές αταξίες ή σοβαρά και επίμονα προβλήματα (εκδηλώσεις βίας, καταστροφή ιδιοκτησίας κ.ά.) Εκτός από την άμεση παρέμβαση, αναγκαία: - η αναζήτηση βαθύτερων αιτίων - η συστηματική μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση Προτείνονται διάφορα μοντέλα από τις διαφορετικές σχολέςκατευθύνσεις (βλ. Ματσαγγούρας, Slavin, ).

13 Μικροαταξίες: Κατηγορίες και συνήθεις μορφές 1. Μικροαταξίες που αφορούν την εργασιακή-μαθησιακή συμπεριφορά του μαθητή (μη συμμετοχή στο μάθημα), όπως: Ο μαθητής δεν είναι συγκεντρωμένος στο μάθημα («χαζεύει»). Δεν αρχίζει ή καθυστερεί ή δεν ολοκληρώνει την εργασία του. Ασχολείται με μικροαντικείμενα άσχετα προς το μάθημα και δεν προσέχει. Δεν ακολουθεί τις οδηγίες του εκπ/κού ή του βιβλίου. Έρχεται καθυστερημένα στο μάθημα. κ.ά.π.

14 2. Μικροαταξίες που αφορούν την κοινωνική συμπεριφορά του μαθητή και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της τάξης, όπως: «Πετάγεται», χωρίς να ζητήσει τον λόγο. Διακόπτει άλλους όταν μιλούν. Ενοχλεί τον διπλανό του. Μαλώνει με τον διπλανό του. Πετάει μικροαντικείμενα στους άλλους. Παριστάνει τον κλόουν.

15 Μιλά προσβλητικά, ειρωνικά, με αγένεια προς τους συμμαθητές του, προκαλεί, κοροϊδεύει. Στο πλαίσιο εταιρικής ή ομαδικής εργασίας: - δεν συνεργάζεται, - δεν αναλαμβάνει ευθύνη, - δεν είναι πρόθυμος να βοηθήσει, - δημιουργεί εντάσεις, συγκρούσεις. κ.ά.π.

16 ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ο ερώτημα: Πού μπορεί να οφείλονται οι μικροαταξίες? 2 ο ερώτημα: Πώς μπορούμε να προλαμβάνουμε την εμφάνιση μικροαταξιών? 3 ο ερώτημα: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μικροαταξίες στην τάξη με παιδαγωγικό τρόπο? 10 εργασία στην ομάδα 15 ανακοίνωση και συζήτηση των αποτελεσμάτων

17 2. ΠΟΎ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ (ΜΙΚΡΟ)ΑΤΑΞΙΕΣ 1. Ανεπαρκής ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων του μαθητή (θεωρία της ελλειμματικότητας) Μεγάλος αριθμός παιδιών πρέπει να λειτουργήσουν ως ομάδα με κοινούς μαθησιακούς στόχους, χωρίς να έχουν αναπτύξει επαρκώς κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες είναι αναγκαίες για την συνύπαρξη και την ειρηνική επίλυση διαφορών και συγκρούσεων.

18 2. Μη ικανοποίηση βασικών αναγκών των μαθητών (θεωρία των αναγκών), όπως: - κίνησης, παιχνιδιού, δράσης, εξερεύνησης, ανακάλυψης - προσοχής, αναγνώρισης, αποδοχής, αυτοεκτίμησης - αγάπης, φροντίδας - επικοινωνίας (έκφραση και μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων) - ταύτισης με την ομάδα - συμμετοχής στα κοινά - αυτορρύθμισης, κ.ά.π. Αταξία= έκφραση διαμαρτυρίας για την μη ικανοποίηση και ύστατη προσπάθεια για ικανοποίηση βασικών αναγκών Θεωρίες των αναγκών: Maslow, Dreikurs, Glasser κ.ά.

19 3. Η ποιότητα της διδασκαλίας 3.1 Το επίπεδο δυσκολίας του διδακτικού αντικειμένου Δυσκολίες κυρίως - στην κατανόηση και - στην εκτέλεση εργασιών και η μη προσφορά άμεσης βοήθειας από τον εκπ/κό προς μαθητές που συναντούν δυσκολίες.

20 3.2 Η ασάφεια των οδηγιών Οι μαθητές πιθανόν να προβούν σε αταξίες, όταν δεν γνωρίζουν: - τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν - πώς να εργαστούν - γιατί πρέπει να κάνουν κάτι (=σημαντικότερο). 3.3 Η πληκτική διδασκαλία Όταν το αντικείμενο αυτό καθεαυτό δεν είναι ενδιαφέρον ή ο εκπ/κός δεν καταφέρνει να το κάνει ενδιαφέρον. Λόγω της μονοτονίας των μεθόδων. 3.4 Η ανεπαρκής προετοιμασία του εκπ/κού ως προς τους στόχους, το περιεχόμενο, τις μεθόδους, τα μέσα-υλικά.

21 Συχνότητα των μικροπροβλημάτων μεγαλύτερη στην φάση των ατομικών (σιωπηρών) εργασιών Οφείλεται συνήθως: - στον μεγάλο βαθμό δυσκολίας - στην ασάφεια των οδηγιών - στην μη προσφορά άμεσης βοήθειας και ανατροφοδότησης.

22 Υπέρβαση των «φυσιολογικών» ορίων στην συχνότητα και την ένταση των μικροαταξιών? Τότε ανάγκη επανεξέτασης: - της ποιότητας του μαθήματος (περιεχόμενο και επίπεδο δυσκολίας, μέθοδοι, μέσα-υλικά) => καλύτερη προετοιμασία - της ποιότητας των διαπροσωπικών σχέσεων και του κλίματος της τάξης => βελτίωση των διαπρ. σχέσεων και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών (μέσω προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής-ανάπτυξης). Ικανοποίηση των αναγκών των μαθητών?

23 Προγράμματα δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης/αγωγής Π.χ. στο πλαίσιο της «Σχολικής Κοινωνικής Ζωής» (ΣΚΖ) (Νέα Πιλοτικά Προγράμματα Σπουδών) Στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου: 1. Υπουργική απόφαση (Σκοπός, θεματικές ενότητες, προτεινόμενες δραστηριότητες και εκπαιδευτικό υλικό ΣΚΖ) 2. Πρόγραμμα σπουδών ΣΚΖ Θεματικές ενότητες: Επικοινωνώ, αισθάνομαι είμαι ο εαυτός μου Ζούμε μαζί Το σχολείο ως κοινότητα: ζούμε μαζί και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον

24 Εύρεση ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ και Νέων Πιλοτικών Προγραμμάτων Σπουδών στο ψηφιακό σχολείο dschool.edu.gr «Διαδραστικά σχολικά βιβλία» «Δείτε όλο το υλικό» «Προγράμματα σπουδών» «1. Ισχύοντα προγράμματα σπουδών» (ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ) «2. Συμπληρωματικά προς τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών» (Νέα πιλοτικά προγράμματα σπουδών)

25 3. ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Γενικότερο συμπέρασμα της έρευνας σχετικά με θέματα οργάνωσης και διαχείρισης της τάξης: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»

26 Προτάσεις μοντέλων πρόληψης αταξιών ή προβλημάτων πειθαρχίας από τη βιβλιογραφία Το μοντέλο του J. KOUNIN (από την Ερευνητική Σχολή παιδαγωγικής σκέψης και πράξης)

27 Το μοντέλο πρόληψης προβλημάτων του J.KOUNIN Πώς προέκυψε? Κεντρικό ερώτημα της έρευνας: Σε τι διαφοροποιείται η συμπεριφορά των αποτελεσματικών εκπ/κών από αυτήν των μη αποτελεσματικών, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πειθαρχίας? 8Ο βιντεοσκοπημένες διδασκαλίες (40 αποτελεσματικών εκπαιδευτικών και 40 εκπ/κών που αντιμετώπιζαν μονίμως προβλήματα πειθαρχίας και οργάνωσης)

28 Γενικό συμπέρασμα Οι εκπ/κοί και των δύο κατηγοριών ήταν το ίδιο αναποτελεσματικοί, όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα συμπεριφοράς των μαθητών. Μη ικανοποιητικό συμπέρασμα! Δεύτερη ανάλυση των δεδομένων, από διαφορετική οπτική γωνία

29 Γενικό συμπέρασμα της 2ης ανάλυσης: Η επιτυχία των αποτελεσματικών εκπ/κών οφείλεται στην ικανότητα να προλαμβάνουν την εμφάνιση των προβλημάτων: Οργανώνουν καλά την διδασκαλία και εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών. Επιβεβαίωση και από μεταγενέστερες έρευνες

30 Τεχνικές πρόληψης προβλημάτων J.Κounin (αλληλοσυμπληρούμενες) 1. Γενική εποπτεία της τάξης (ενημερότητα) 2. Ταυτόχρονη αντιμετώπιση διαφορετικών περιστατικών 3. Εξασφάλιση της συνέχειας και της ομαλής ροής του μαθήματος 4. Συγκέντρωση της προσοχής όλων των μαθητών στο μάθημα 5. Εξασφάλιση του ενδιαφέροντος των μαθητών για το διδακτικό αντικείμενο

31 1. Γενική εποπτεία της τάξης ή πλήρης ενημερότητα (withitness) Ο εκπ/κός γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει ανά πάσα στιγμή, ποιος κάνει τι και γιατί: «έχει μάτια και στην πλάτη». => Έγκαιρη παρέμβαση και στο σωστό πρόσωπο. Η ενασχόληση με έναν ή μερικούς μαθητές περισσότερο χρόνο από όσο πρέπει => απώλεια της εποπτείας => παρέμβαση καθυστερημένη, ενδεχομένως σε λάθος πρόσωπο και υπερβολική.

32 2. Ταυτόχρονη αντιμετώπιση διαφορετικών περιστατικών (overlapping) Έχοντας την εποπτεία της τάξης, ο εκπ/κός υποβάλλει ερώτηση, ακούει τις απαντήσεις των μαθητών και ταυτόχρονα πλησιάζει και ηρεμεί έναν ανήσυχο μαθητή ή βοηθάει έναν μαθητή κατά την ατομική του εργασία και ταυτόχρονα επαναφέρει στην τάξη κάποιον μαθητή που ξεκινά μια αταξία.

33 3. Διατήρηση της συνέχειας και της ομαλής ροής της διδασκαλίας Συνέχεια της διδασκαλίας: Μετάβαση από θέμα σε θέμα, από δραστηριότητα σε δραστηριότητα, από φάση σε φάση με συνδέσεις. (Αποφυγή απότομων αλλαγών, λογικών κενών και αλμάτων, τα οποία επιφέρουν σύγχυση). Ομαλή ροή: Αποφυγή διακοπών και καθυστερήσεων. Οι μαθητές έχουν πάντα κάτι να κάνουν και, αφού αρχίσουν να εργάζονται, δεν διακόπτονται.

34 Παράδειγμα διακοπής της ροής του μαθήματος (Kounin, στο Slavin 2006, 443) Η δασκάλα ξεκινά την ανάγνωση με μια ομάδα μαθητών στην «γωνιά ανάγνωσης», ενώ τα υπόλοιπα παιδιά έχουν λάβει οδηγίες για ατομική σιωπηρή εργασία. Ρωτά τα παιδιά της ομάδας ανάγνωσης: «Ωραία, ποιος μπορεί να μας πει τον τίτλο του επόμενου κεφαλαίου?» Πριν δώσει τον λόγο σε κάποιο παιδί, κοιτά προς τους υπόλοιπους μαθητές και λέει: «Ας περιμένουμε μέχρι να ετοιμαστούν τα άλλα παιδιά και να αρχίσουν να δουλεύουν.»

35 Στην πραγματικότητα τα περισσότερα παιδιά είχαν αρχίσει ήδη να εργάζονται. Κοιτά τον Τζον και τον ρωτά αποδοκιμαστικά: «Βρήκες επιτέλους το μολύβι σου?» Ο Τζον κάτι απαντά, αλλά δεν ακούγεται. Η δασκάλα σηκώνεται από τη θέση της λέγοντας: «Ήθελα να ξέρω τι το έκανες.» Παύση 2

36 «Το έφαγες?» Παύση «Τι έγινε? Τι χρώμα ήταν? Χωρίς αυτό δεν μπορείς να δουλέψεις.» Πηγαίνει στην έδρα για να βρει ένα μολύβι για τον Τζον λέγοντας: «Θα σου βρω εγώ ένα μολύβι. Να φροντίσεις αύριο το πρωί να είναι εδώ. Και μην μου πεις ότι το έχασες και αυτό. Να φέρεις άλλο και φρόντισε να είναι ξυσμένο.»

37 4. Συγκέντρωση της προσοχής όλων των μαθητών στο μάθημα (group focus) Με ορθή χρήση της παύσης κατά τη ροή του λόγου. Υποβάλλοντας ερωτήσεις προς όλη την τάξη και όχι προς συγκεκριμένο μαθητή. Με διαδοχική αλλά και απρόβλεπτη εμπλοκή όλων των μαθητών στη συζήτηση.

38 Παράδειγμα «Έχουμε το τρίγωνο ΑΒΓ. Αν ξέρουμε το μήκος των πλευρών ΑΒ και ΑΓ και τη γωνία ΒΑΓ, τι άλλο μπορούμε να βρούμε για το τρίγωνο?» Παύση 3-5 (wait time) Μαρία? Απάντηση Μαρίας «Πώς λέγεται το αξίωμα που εφάρμοσε η Μαρία, Βασίλη?»

39 5. Εξασφάλιση του ενδιαφέροντος των μαθητών καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος Με ποικιλία - στο περιεχόμενο - στις μεθόδους (εναλλαγή) - στα υλικά - στις ασκήσεις σε συνδυασμό με τον κατάλληλο βαθμό δυσκολίας (ούτε πολύ εύκολα ούτε πολύ δύσκολα)

40 4. ΠΏΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΑΤΑΞΙΕΣ Παρά την καλή προετοιμασία και οργάνωση της διδασκαλίας μικροαταξίες παρουσιάζονται σε κάθε διδασκαλία. Πρώτο βήμα: εκτίμηση της σημασίας και της σοβαρότητας. Στη συνέχεια: ανάλογη παρέμβαση, σύμφωνα με τις αρχές: 1. της ελάχιστης παρέμβασης 2. της προοδευτικής παρέμβασης

41 4.1 Βασικές αρχές αντιμετώπισης μικροαταξιών 1. Αρχή της ελάχιστης παρέμβασης Προκύπτει από το διπλό στόχο κάθε παιδαγωγικής ενέργειας: α) εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας της τάξης έτσι, ώστε να μαθαίνουν όλοι οι μαθητές, και παράλληλα β) ανάπτυξη της αυτονομίας των μαθητών και των κοινωνικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας.

42 Οπότε, κάθε ενέργεια του εκπ/κού-παιδαγωγού είναι ταυτόχρονα: εξωτερικός έλεγχος, καθοδήγηση επιβολή, αλλά και Προώθηση του εσωτερικού ελέγχου του μαθητή: της αυτορρύθμισης, της ανάληψης ευθύνης, της αυτοπειθαρχίας, της αυτονομίας, της ελευθερίας.

43 Ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο / καθοδήγηση και στην ανάπτυξη της αυτονομίας, εφαρμόζοντας την αρχή της ελάχιστης παρέμβασης: Παρεμβαίνουμε τότε και τόσο, όσο είναι απολύτως αναγκαίο. Όταν αρκεί μια ματιά, η επίπληξη ή η απειλή είναι υπερβολική.

44 Στην περίπτωση που δεν έχει αποτέλεσμα η παρέμβασή μας Ακολουθούμε την δεύτερη αρχή (=λογική συνέχεια της πρώτης):

45 2. Αρχή της προοδευτικής παρέμβασης Αρχίζουμε με έμμεσες, μη λεκτικές παρεμβάσεις, οι οποίες προωθούν τον εσωτερικό έλεγχο, την αυτονομία του μαθητή (π.χ. ματιά), και προχωρούμε σε μορφές ευθείας παρέμβασης (παρατήρηση, υπόδειξη, επίπληξη), ασκώντας σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό εξωτερικό έλεγχο. Ωστόσο, δίνουμε περιθώρια επιλογής και κατά τις άμεσες μορφές παρέμβασης.

46 4.2 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (έμμεσες μορφές παρέμβασης) 1. Σκόπιμη αγνόηση Θεωρητική βάση: - Συμπεριφοριστική θεωρία της ανατροφοδότησης - Παραδοχή: στόχος της αταξίας είναι η προσέλκυση της προσοχής του δασκάλου ή και των συμμαθητών. Ενασχόληση με τον μαθητή που ατακτεί: => ικανοποίηση της ανάγκης του για προσοχή, => ενίσχυση (ανατροφοδότηση) της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, => επανάληψη

47 Προϋποθέσεις εφαρμογής της σκόπιμης αγνόησης: Η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν συνεπάγεται κάποιον κίνδυνο για τους συμμαθητές, δεν επηρεάζει τη ροή του μαθήματος, εκτιμούμε ότι διαρκεί για πολύ λίγο.

48 Πλεονεκτήματα: Δεν διακόπτεται η ροή του μαθήματος. Δεν ανατροφοδοτείται η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αρνητικά σημεία: Πιθανή όξυνση της συμπεριφοράς του μαθητή (ερευνητικά διαπιστωμένο) [σχετικότητα των θεωρητικών προτάσεων]. Πιθανή δημιουργία σύγχυσης στους μαθητές. Πιθανή ακύρωση της αγνόησης του δασκάλου (όταν ο μαθητής κερδίζει την προσοχή των συμμαθητών του). Αντιφάσεις? Αντίφαση με το μοντέλο του Kounin (έγκαιρη και άμεση παρέμβαση πριν από την ανάπτυξη μη επιθυμητής συμπεριφοράς). Αντίφαση με τη θεωρία των αναγκών.

49 2. Μη λεκτική επίπληξη Χωρίς να διακόπτουμε το μάθημα, στέλνουμε το μήνυμά μας στον μαθητή με: έντονη ματιά ή αποτρεπτική κίνηση του κεφαλιού ή του χεριού

50 3. Πλησίασμα και βλέμμα Χωρίς να διακόπτουμε το μάθημα, προχωρούμε με σταθερό βήμα και αποφασιστικό βλέμμα προς τον μαθητή. Εάν δεν έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, προχωρούμε στην επόμενη τεχνική:

51 4. Το άγγιγμα στην πλάτη ή στο κεφάλι Προϋποθέσεις: α) Καλή σχέση με τον μαθητή β) Κατάλληλη ψυχική κατάσταση του μαθητή, ώστε να μπορεί να δεχθεί το άγγιγμα (όχι όταν είναι εξαγριωμένος) Μαθητές του αντίθετου φύλου συνήθως δεν επιτρέπουν άγγιγμα.

52 4.3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Εφαρμογή της αρχής της προοδευτικής παρέμβασης Ανάλογα με την περίσταση κρίνουμε με ποια τεχνική μπορούμε να ξεκινήσουμε την δεδομένη στιγμή.

53 1. Έμμεση υπόδειξη επιθυμητής συμπεριφοράς (στις μικρότερες ηλικίες) Αντί να πούμε: «Κώστα, σταμάτα να πετάγεσαι και να μιλάς χωρίς να παίρνεις τον λόγο.» Λέμε: «Μπράβο, Γιάννη! Μιλάς πάντα, εφόσον σου δοθεί ο λόγος. Σέβεσαι τους κανόνες της σωστής συζήτησης που έχουμε συμφωνήσει.» Επέκταση της επίδρασης και σε άλλους μαθητές.

54 2. Αναφορά ονόματος Παράδειγμα 1 «Μέχρι τώρα έχουμε εξηγήσει, Αλέξανδρε, για ποιον λόγο» Παράδειγμα 2 «Ας υποθέσουμε ότι ο Αλέξανδρος θέλει να βάψει το δωμάτιό του. Πόσα κιλά χρώμα θα αγοράσει, εάν για κάθε τ.μ.»

55 3. Υποβολή ερώτησης Απευθύνουμε σε μαθητή που ατακτεί ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο του μαθήματος. Δυνατότητες αναφοράς του ονόματος: στην αρχή της ερώτησης (ήπιος τρόπος) ή στο τέλος της ερώτησης => αιφνιδιασμός του μαθητή ( τον αποφεύγουμε!).

56 4. Χιούμορ Ο σχολιασμός μιας αταξίας με χιούμορ μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προϋπόθεση: Ύπαρξη θετικού κλίματος στην τάξη. Από μόνο του το στιγμιαίο χιούμορ είναι μάλλον αναποτελεσματικό. Η αίσθηση και η χρήση του χιούμορ είναι θέμα τελείως προσωπικό και εξαρτάται από τη συγκεκριμένη περίσταση. Δεν μπορούν να διατυπωθούν κανόνες και τρόποι χρήσης του. Χανιωτάκης, Ν., Το χιούμορ στη διδασκαλία

57 5. Επισήμανση των επιπτώσεων της αταξίας στους συμμαθητές Αναφέρουμε τις αρνητικές συνέπειες μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς στους συμμαθητές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές δεν έχουν επίγνωση αυτών των συνεπειών. Επίσης, υπενθυμίζουμε τον γενικό ηθικό κανόνα: Δεν επιτρέπεται να βλάπτουμε τους συνανθρώπους μας με τις πράξεις μας.

58 6. Επισήμανση των επιπτώσεων της αταξίας στον εκπ/κό Προϋπόθεση: εκτίμηση και σεβασμός Gordon: «Μήνυμα του εγώ» (I message) - Δικαίωμα έκφρασης, με απλό και ευθύ τρόπο, των συναισθημάτων που μας προκαλούν οι πράξεις των μαθητών. - Δικαίωμα να γίνονται σεβαστά από τους μαθητές. «Όταν δεν με προσέχεις, Κώστα, αισθάνομαι ότι με περιφρονείς και αυτό επηρεάζει αρνητικά το μάθημα...»

59 7. Επισήμανση των θετικών συνεπειών της αποδεκτής συμπεριφοράς Αντί αναφοράς των αρνητικών επιπτώσεων μιας αταξίας τονίζουμε τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αποδεκτή συμπεριφορά. Π.χ. Σε μαθητές που καθυστερούν να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν την εργασία τους: «Φροντίστε να τελειώσουμε νωρίτερα τις εργασίες, για να συζητήσουμε τα περί της εκδρομής.»

60 8. Ευγενική απαίτηση για τερματισμό της αταξίας Απαιτεί ανάλογο τόνο της φωνής, ανάλογο ύφος και αποφασιστικότητα: «Αυτό που λέω το εννοώ.» Όχι εχθρικότητα, όχι εκνευρισμός! «Μαρία και Άννα, σας παρακαλώ, τελειώνετε την κουβέντα. Έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά ακόμη.» Αποφεύγουμε σχόλια ή εξηγήσεις Γιατί?

61 9. Υπενθύμιση κανόνων «Χρήστο, έχουμε αποφασίσει όλοι μαζί ότι δεν θα λύνουμε τις διαφορές μας με την βία.» Σημαντικό: προκαθορισμός και εφαρμογή των ανάλογων κυρώσεων. Διαφορετικά οι κανόνες χάνουν την ισχύ τους. Πιο αποτελεσματική η υπενθύμιση των κανόνων και των κυρώσεων, όταν έχουν συζητηθεί και διατυπωθεί από κοινού.

62 10. Επίπληξη και διαταγή Η επίπληξη είναι η τελευταία τεχνική στην κλίμακα των λεκτικών παρεμβάσεων. Δεν αφήνει περιθώρια αυτορρύθμισης (υψηλός βαθμός εξωτερικού ελέγχου). Υποδεικνύουμε με αποφασιστικότητα την επιθυμητή συμπεριφορά. Αποφεύγουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και απειλές. Από παιδαγωγική άποψη η κατ ιδίαν επίπληξη προτιμότερη από την δημόσια.

63 Το μοντέλο πρόληψης προβλημάτων του Kounin εμπεριέχει και τεχνικές αντιμετώπισης προβλημάτων. Προτείνει άμεσες λεκτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από: σαφήνεια και αποφασιστικότητα

64 Σαφήνεια Σαφής είναι μια παρατήρηση σε μαθητή, όταν: 1. Ονομάζει την παράβαση και τον παραβάτη. 2. Δίνει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθεί η τάξη (περιγράφει την επιθυμητή συμπεριφορά). 3. Αναφέρει τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν επανέλθει ο μαθητής στην τάξη.

65 Παράδειγμα «Κάποιος εδώ μέσα ενοχλεί.» = ασαφής διατύπωση (συνήθως αναποτελεσματική) Σαφής διατύπωση: «Θανάση, ενοχλείς τον διπλανό σου. Γύρνα μπροστά σου και συνέχισε την άσκηση. Αλλιώς θα μείνεις στο διάλειμμα να ολοκληρώσεις την εργασία σου.»

66 Αποφασιστικότητα Με τον κατάλληλο τόνο της φωνής μετάδοση του μηνύματος: Περιμένουμε εδώ και τώρα να σταματήσει η αταξία, αλλιώς ακολουθούν συνέπειες. Δεν πρέπει να συγχέεται με - εκρήξεις οργής, - απειλές, - ταπεινώσεις. = αναποτελεσματικές αλλά και βλαβερές για την σχέση εκπ/κού μαθητών.

67 Κείμενα για μελέτη Ματσαγγούρας, Η. (2006), Η σχολική τάξη, σελ και Elliot, S. et al. (2008), Εκπαιδευτική ψυχολογία, Κεφάλαιο 10: Διαχείριση της τάξης. Slavin, R. (2007), Εκπαιδευτική ψυχολογία, σελ : Στρατηγικές διαχείρισης συνηθισμένων ανάρμοστων συμπεριφορών. Καψάλης, Α. (2006), Παιδαγωγική ψυχολογία, σελ : Στρατηγικές διαχείρισης πειθαρχικών προβλημάτων.

68 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 Επιλέγω μία μορφή μικροαταξίας που παρατήρησα στην τάξη για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάστηκαν περισσότερες παρεμβάσεις του/της εκπαιδευτικού. Στη συνέχεια περιγράφω και αναλύω την μικροαταξία, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 1. Περιγράφω την μικροαταξία: Ποιος κάνει τι, σε ποιον απευθύνεται η αταξία, ποιον ή ποιους κανόνες εργασιακής-μαθησιακής ή κοινωνικής συμπεριφοράς αφορά, σε ποια περίσταση συμβαίνει η μικροαταξία (π.χ. κατά τη διάρκεια συζήτησης ή ατομικής σιωπηρής εργασίας, την ώρα που κάποιος μαθητής εργάζεται στον πίνακα ή διαβάζει μεγαλόφωνα, την ώρα που οι μαθητές συνεργάζονται ανά δύο ή στην ομάδα, κ.ά.)

69 2. Περιγράφω τον τρόπο αντιμετώπισης της αταξίας και τα αποτελέσματά της. Αναφέρω και τις περαιτέρω συνέπειες που εκτιμώ ότι είχε ο τρόπος αντιμετώπισής της στον μαθητή, σε συμμαθητές, στον εκπαιδευτικό. Ποιες τεχνικές μη λεκτικής παρέμβασης εφαρμόστηκαν (σκόπιμη αγνόηση, μη λεκτική επίπληξη με έντονη ματιά ή με αποτρεπτική κίνηση του χεριού ή του κεφαλιού, πλησίασμα και βλέμμα, άγγιγμα στην πλάτη ή στο κεφάλι, άλλη τεχνική?). Ποιες τεχνικές λεκτικής παρέμβασης εφαρμόστηκαν (αναφορά ονόματος, υποβολή ερώτησης, επισήμανση των επιπτώσεων της αταξίας για τους συμμαθητές, επισήμανση των επιπτώσεων της αταξίας για τον εκπ/κό, έμμεση υπόδειξη επιθυμητής συμπεριφοράς, επισήμανση των θετικών συνεπειών της αποδεκτής συμπεριφοράς, ευγενική απαίτηση για τερματισμό της αταξίας, χιούμορ, υπενθύμιση κανόνων, επίπληξη και διαταγή, άλλη τεχνική?).

70 3. Διατυπώνω υποθέσεις για τις πιθανές αιτίες της αταξίας. 4. Διατυπώνω τις προτάσεις μου για μια διαφορετική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αταξίας: τι διαφορετικό θα έκανα και γιατί. Σε περίπτωση που δεν παρατηρούνται μικροαταξίες στη συγκεκριμένη τάξη, εξηγώ για ποιους λόγους, κατά την εκτίμησή μου, δεν συμβαίνουν. (Βλ. και μοντέλο πρόληψης του Kounin) Απορίες ερωτήσεις προβληματισμοί - αντιρρήσεις?

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ Η λέξη αταξία αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ : ΑΝΙΧΝΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΉ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΤΑΞΙΑ Η λέξη αταξία αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις:

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: 1) Παιδαγωγικό συμβόλαιο 2) Διαχείριση χρόνου για περισσότερη υποστήριξη 3) Επιλογή και προσαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ορισμός O σχολική αίθουσα O κοινωνική ομάδα O σύστημα σχέσεων O σύστημα αλληλεπιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαίδευσης για μαθητές με ΔΑΦ: Καλές πρακτικές για τη σχολική τους ένταξη

Οδηγός εκπαίδευσης για μαθητές με ΔΑΦ: Καλές πρακτικές για τη σχολική τους ένταξη Οδηγός εκπαίδευσης για μαθητές με ΔΑΦ: Καλές πρακτικές για τη σχολική τους ένταξη Πέτρος Γαλάνης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Δάσκαλος Ε.Α. ΚΕΔΔΥ Δ Αθήνας «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις:

Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών. Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: Τροποποίηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών Σχεδιάζουμε οργανωτικές και παιδαγωγικές-διδακτικές παρεμβάσεις: 1) Παιδαγωγικό συμβόλαιο 2) Διαχείριση χρόνου για περισσότερη υποστήριξη 3) Επιλογή και προσαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α.

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. Μορέλα Έρη, PhD Ορισμοί Ηθική: σύνολο αρχών που ορίζουν τι είναι σωστό και

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017-18 Σχέσεις καθηγητών και μαθητών Επιμέλεια παρουσίασης: Αθηνά Φωτάκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ε. Το σχολικό περιβάλλον διαμορφώνεται από τις σχέσεις που αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg Η επικοινωνία δίχως βία είναι μια μέθοδος η οποία: Διευκολύνει την ροή της επικοινωνίας. Εστιάζει στην έκφραση, μέσω της ομιλίας, των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα;

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; 12/12/17 Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; Λευκή Κουρέα, PhD Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ευχαριστίες Εκπαιδευτικοί και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Σχολικοί Σύμβουλοι: Φελούκα Βασιλική, 7 ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Αχαΐας Γιαννόπουλος Κων/νος, 8 ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Αχαΐας Ενότητες Βασικές αιτίες προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών

Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών Αναστασία Βλάχου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιατί η συνεργασία είναι αναγκαία;

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης

Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης Οργάνωση και Διοίκηση της τάξης - Θεόδωρος Ηλία 1 Οργάνωση και Διοίκηση της Τάξης 1. Η έννοια της οργάνωσης Διοίκησης της τάξης 2. Σπουδαιότητα της οργάνωσης Διοίκησης της τάξης 3. Τρία μοντέλα Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξανδρής Γιώργος. Αλιάι Αουλόνα

Αλεξανδρής Γιώργος. Αλιάι Αουλόνα Γ1 "Πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε σε μια χώρα που μας παρέχει εκπαίδευση. Πρωταρχικός μας ρόλος είναι να σεβόμαστε τους καθηγητές και τους συμμαθητές μας και να απαιτούμε τα δικαιώματά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2016-2017 Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (ΘΥΜΟΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1. Ανάπτυξη και Ενδυνάμωση του Εαυτού 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 1.2 Συναισθηματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν.

ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν. ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν. Λάρισας Η αρχιτεκτονική της ένταξης Προσπελάσιμα κτίρια Εξοπλισμένες αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Πότε ένας δάσκαλος θα κρίνεται ελλιπής και πότε εξαιρετικός

Πότε ένας δάσκαλος θα κρίνεται ελλιπής και πότε εξαιρετικός Πότε ένας δάσκαλος θα κρίνεται ελλιπής και πότε εξαιρετικός Στο σχέδιο της αξιολόγησης το μεγαλύτερο μέρος (περισσότερες από 5.000 λέξεις!) καταλαμβάνεται από αναλυτικές οδηγίες για το πώς ο διδάσκων μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1 Εγώ, ο/η... μαθητής/μαθήτρια της τάξης..., υπόσχομαι να τηρώ τους κανόνες καλής συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψη του το πλαίσιο Γενικού Κώδικα Συμπεριφοράς του Υ.Π.Π., διαμόρφωσε

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά Καργιωτάκης Γιώργος, Μπελίτσου Νατάσσα Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά στις τάξεις Β, Δ και Ε (μιας διδακτικής ώρας). ΣΤΟΧΟΣ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟ- ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Αρχική αξιολόγηση επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc-PhD www.psychology.org.gr Επικοινωνία Λεκτική: ό,τι λέμε χρησιμοποιώντας το λόγο Μη λεκτική: ό,τι λέμε χωρίς να το εκφράζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Πώς Μπορούμε να Αλληλεπιδράσουμε με Θετικό Τρόπο με τα Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Η Σχέση Γονέα Παιδιού Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επικρίσεις, μαθαίνει να καταδικάζει.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. Αρχές και πρακτικές Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. «Βίωμα» Η έννοια του βιώματος συνδέεται με το συγκινησιακό φαινόμενο. Βίωμα είναι η προσωπική εμπειρία που συγκινεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών;

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Είναι μια κλίμακα 3 σημείων, η οποία βοηθάει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά του. Αποτελεί ένα οπτικό εργαλείο διάκρισης της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι αναμένουμε να πάρουμε;

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Φωνάζει, διακόπτει, παίζει στο μάθημα Εφαρμόζοντας τη στρατηγική Eλέγχω και Aποχωρώ σε παιδιά με ήπια και συχνά προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη A Λευκή Κουρέα, Πανεπιστήμιο Κύπρου Έλενα Αγαπίου, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 3.2. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχέσεων ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΧΡΟΝΟΣ: 1 διδακτική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Υποέργο 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές πρόληψης & αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο. Αντώνιος Μπούρας Φεβρουάριος 2013

Στρατηγικές πρόληψης & αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο. Αντώνιος Μπούρας Φεβρουάριος 2013 Στρατηγικές πρόληψης & αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο Αντώνιος Μπούρας Φεβρουάριος 2013 Οι εφτά φροντίδες ενός δάσκαλου: 1)Υποστήριξη, 2) Ενθάρρυνση, 3) Προσεκτική ακρόαση, 4) Αποδοχή,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Σκοταράς Νικόλαος Σχολικός Σύμβουλος

Σκοταράς Νικόλαος Σχολικός Σύμβουλος ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ (ΑΥΤΟ)ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ. Σκοταράς Νικόλαος Σχολικός Σύμβουλος 28-06-2011 1 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία και αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ στη Δ/θμια Εκπ/ση (Phd) Βενιανάκη Αικατερίνη ΚΕ.Δ.Δ.Υ ΧΑΝΙΩΝ Διδάσκουσα (407/80) Π.Κ. ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ

Νομοθεσία και αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ στη Δ/θμια Εκπ/ση (Phd) Βενιανάκη Αικατερίνη ΚΕ.Δ.Δ.Υ ΧΑΝΙΩΝ Διδάσκουσα (407/80) Π.Κ. ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ Νομοθεσία και αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ στη Δ/θμια Εκπ/ση (Phd) Βενιανάκη Αικατερίνη ΚΕ.Δ.Δ.Υ ΧΑΝΙΩΝ Διδάσκουσα (407/80) Π.Κ. ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΕ.Δ.Δ.Υ ΧΑΝΙΩΝ-ΠΟΛΥΔΡΑΣΗ υπό την αιγίδα της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής

Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής Πειθαρχία και υπευθυνότητα στο μάθημα Φυσικής Αγωγής Όλοι συμφωνούν ότι η διατήρηση της πειθαρχίας είναι από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα καθήκοντα ενός καθηγητή ΦΑ. Υπάρχουν κανόνες που βοηθούν σ

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά 2014-2015 Το σχολείο πρέπει να δείχνει στα παιδιά ποιου είδους συμπεριφορά αναμένεται από αυτά. Ο κώδικας συμπεριφοράς καταρτίζεται από το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ. Β Τάξη Λυκείου ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Βαρβάρα Δερνελή ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ02 (φιλόλογος) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Διαταραχές Συμπεριφοράς Ο όρος σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ (Κ.Β.) ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 1 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1. Ξεκινώ το διάβασμα νωρίς το απόγευμα, σε χώρο που να μη με διακόπτουν,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΡΟΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ Ο σχεδιασμός, η υποστήριξη και η εποπτεία δράσεων η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό Ασπασία Δανιά Επίκουρη

Διαβάστε περισσότερα

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βασική Αρχή!!! Ο ενήλικας καθοδηγεί το παιδί κατά τη φοίτηση του στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρόλογος Η μάθηση είναι μια διαδικασία ζωής που πραγματοποιείται μέσα από αλληλεπιδράσεις του ατόμου κατά τη διάρκεια των καθημερινών συμβάντων.στο σημερινό Γενικό Σχολείο φοιτούν και μαθητές που δυσκολεύονται

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Ιωάννης Βρεττός

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Ιωάννης Βρεττός Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Ιωάννης Βρεττός Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Γνώρισμα της προσωπικότητας ή ασκήσιμη συμπεριφορά; ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Κινήσεις μέσα στον χώρο Κινήσεις των χεριών και του σώματος Οι κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής ομάδας 2 ώρες Υλοποίηση δράσεων από υπο-ομάδες για συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ενότητα 10: Η μάθηση στην προσχολική ηλικία: αξιολόγηση Διδάσκων: Μανωλίτσης Γεώργιος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά

Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά Καργιωτάκης Γιώργος, Μπελίτσου Νατάσσα Προτεινόμενη δομή σχεδίου μαθήματος για τα Μαθηματικά στις τάξεις Β, Δ και Ε (μιας διδακτικής ώρας). ΣΤΟΧΟΣ ΒΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΟ- ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Αρχική αξιολόγηση επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης. Σοφία Ασωνίτου Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης. Σοφία Ασωνίτου Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 20/2/2013 1 Περιγραφή της έρευνας Ερευνητικό υπόβαθρο Επιτυχηµένη Οµάδα Τι σηµαίνει; Ερευνητική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας. Μέσα Στιλ Αγωγής

Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας. Μέσα Στιλ Αγωγής Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας Μέσα Στιλ Αγωγής Σχέση σκοπών-μέσων και μεθόδων αγωγής Οι μέθοδοι, οι τεχνικές και τα μέσα της παιδαγωγικής διαδικασίας εξαρτώνται από τους σκοπούς της Σχέση σκοπών-μέσων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Negative feelings management

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Negative feelings management ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Negative feelings management Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα για την Διαχείριση Αρνητικών Συναισθημάτων είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικός έλεγχος της αταξίας. Ι. Βρεττός

Εξωτερικός έλεγχος της αταξίας. Ι. Βρεττός Εξωτερικός έλεγχος της αταξίας Ι. Βρεττός Μπιχεβιοριστική Σχολή: περιβάλλον και συμπεριφορά Νεομπιχεβιοριστική Σχολή: η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν διαμορφώνεται μόνον από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός της μετάβασης

Ορισμός της μετάβασης Ορισμός της μετάβασης Ορίζεται ως το από έναν σε έναν που εμπεριέχει σύνθετες και διαδοχικές διαδικασίες αλλαγών που επηρεάζουν το συνολικό φάσμα της ατομικής και

Διαβάστε περισσότερα

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης Μαθησιακή υσκολία Στρατηγικές ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης να διδάξει στους µαθητές τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ...19

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ...19 ΑΜΕΑ_1_contents:Layout 1 29/1/2013 12:21 μμ Page 9 Περιεχόμενα Σελίδα Περιεχόμενα...17 Θεματική ενότητα 1η ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ...19 Εισαγωγή...19 Θέμα 1ο Μορφές εκπαιδευτικών αναγκών Διδακτικές παραινέσεις...21

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος 05 Σεπτεμβρίου, 2018

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος 05 Σεπτεμβρίου, 2018 Στόχος Παρουσίασης: «Ανάπτυξη Συναισθηματικών Δεξιοτήτων» Aνάπτυξη Εκπαιδευτικών Δεξιοτήτων για ένα Παραγωγικό Σχολικό Έτος. «Ανάπτυξη Συναισθηματικών Δεξιοτήτων» Δρ. Χριστιάνα Κούνδουρου Λέκτορας Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων

Αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων Αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-17 ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Κωνσταντινίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελένη Κουννή Ε 2 Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μαθαίνω περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας

Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας Πρόληψη & αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Διατήρηση πειθαρχίας Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή της διδασκαλίας Τι να κάνω;... Πως εξασφαλίζεται όμως η πειθαρχία; Τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Γ ΤΑΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ γνώση + ικανότητα επικοινωνίας χρήσιμη & απαραίτητη αποτελεσματικότητα στον επαγγελματικό χώρο αποτελεσματικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις Περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωµάτωση κοινωνικο-ηθικών στόχων στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής Εισηγήτρια: ΜουρατίδουΚατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών katemou@phed-sr.auth.gr Σύγχρονα φαινόµενα στις αυλές των σχολείων Επιθετικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 5: H έννοια της μαθηματικής δραστηριότητας, H Θεωρία Διδακτικών Καταστάσεων ως πλαίσιο σχεδιασμού δραστηριοτήτων Δέσποινα Πόταρη, Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Πολεμιδιών

Γυμνάσιο Πολεμιδιών Γυμνάσιο Πολεμιδιών 2016-2017 Εμείς και οι μαθητές μας Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας δήλωσαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς ότι το μείζον ζήτημα που τους απασχολεί σε σχέση με τη Σχολική μονάδα και

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50

Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό. Τροκάνα Αρίστη ΠΕ02.50 «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» Παρουσίαση εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητή με αυτισμό Τροκάνα Αρίστη

Διαβάστε περισσότερα

Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΣΙΖΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ.Φ.Α M.sc.

ΚΑΝΣΙΖΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ.Φ.Α M.sc. ΚΑΝΣΙΖΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ.Φ.Α M.sc. Δεν υπάρχει μόνο ένας ορθός τρόπος μάθησης, ούτε ένας ορθός τρόπος διδασκαλίας. Οι σκοποί της εκπαίδευσης είναι πολλοί, οι τρόποι με τους οποίους μαθαίνουμε είναι πολλοί,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία

Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Μαρμαρινός Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη

A μέρος Σεμιναρίου. Λευκωσία Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη A μέρος Σεμιναρίου Εκπαιδευτής : Wolfgang Wildfeuer Λευκωσία 20-24 Οκτωβρίου 2008 Μαρία Παναγή- Καραγιάννη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Στόχος Βελτίωση επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα