ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ"

Transcript

1 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Συγγραφής Διπλωματικής Εργασίας Οδηγός Έρευνας στη βιβλιογραφία Στο πλαίσιο του έργου της "Ψηφιακής ολοκλήρωσης και διασύνδεσης βιβλιοθήκης" Βασιλεία Χατζηνικήτα

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικές σημειώσεις 2. Δομή ΔΕ 3. Τίτλος ΔΕ 4. Περίληψη ΔΕ 5. Λέξεις-κλειδιά ΔΕ 6. Εισαγωγή ΔΕ 7. Θεωρητικό πλαίσιο - Βιβλιογραφική ανασκόπηση - Ερευνητικά ερωτήματα ή/και ερευνητικές υποθέσεις ΔΕ 8. Μέθοδος ΔΕ 9. Αποτελέσματα ΔΕ 10. Συμπεράσματα ΔΕ

3 11. Βιβλιογραφία ΔΕ 12. Υποσημειώσεις ΔΕ 13. Παραρτήματα ΔΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 14. Βιβλιογραφία: Οδηγός έρευνας, Οδηγός σύνταξης βιβλιογραφίας, Λογοκλοπή 15. Διαδικασίες και Χρονοδιάγραμμα εκπόνησης ΔΕ

4 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Η παρουσίαση που ακολουθεί: περιλαμβάνει βασικές οδηγίες για τη συγγραφή μιας Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ), εστιάζει σε ΜΔΕ που συνίστανται σε εμπειρική έρευνα και μπορεί να αξιοποιηθεί από φοιτητές/τριες που φοιτούν σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών αλλά και άλλων Σχολών του ΕΑΠ.

5 ΔΟΜΗ ΔΕ Εξώφυλλο Ευχαριστίες (μη υποχρεωτική) Περίληψη Λέξεις-κλειδιά (μη υποχρεωτική) Περιεχόμενα Κατάλογος Πινάκων Κατάλογος Σχημάτων Κατάλογος Συντομογραφιών

6 ΔΟΜΗ ΔΕ Εισαγωγή Θεωρητικό πλαίσιο Βιβλιογραφική ανασκόπηση Ερευνητικά ερωτήματα ή/και ερευνητικές υποθέσεις Μεθοδολογία Αποτελέσματα Συμπεράσματα Βιβλιογραφία Παραρτήματα Σημειώσεις

7 ΤΙΤΛΟΣ Ο τίτλος της ΔΕ πληροφορεί τον αναγνώστη, με ακρίβεια, απλότητα και σύντομα, για το περιεχόμενό της. Χαρακτηριστικά ενός καλού τίτλου ΔΕ: - αποτυπώνει βασικά στοιχεία του περιεχομένου της ΔΕ, ή/και σημαντικά ευρήματά της, - είναι σύντομος και περιεκτικός, - είναι ακριβής και σαφής, - είναι εξειδικευμένος και πλήρης, - είναι ελκυστικός και εύληπτος/κατανοητός στο αναγνωστικό κοινό που απευθύνεται.

8 Συμβουλές σύνταξης τίτλου Η διατύπωση του τίτλου της ΔΕ δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα μακροσκελής (αποφυγή χρήσης περιττών λέξεων) ή σύντομη (αποφυγή χρήσης πολύ γενικών, άρα ασαφών, λέξεων). Ο οριστικός τίτλος της ΔΕ συντάσσεται αφού ολοκληρωθεί η συγγραφή της ΔΕ, καθώς τότε ο συγγραφέας έχει πλήρη και σαφή εικόνα του περιεχομένου της ΔΕ. Ο τίτλος της ΔΕ εναρμονίζεται πλήρως με το περιεχόμενο της ΔΕ. Είναι απαραίτητο συνεπώς να αποφεύγεται η σύνταξη τίτλων που δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στο περιεχόμενο της ΔΕ.

9 Συμβουλές σύνταξης τίτλου Ο τίτλος της ΔΕ είναι συνήθως μια πρόταση αποτελούμενη από 12 έως 15 λέξεις. Ο τίτλος της ΔΕ συμπεριλαμβάνει έννοιες/λέξεις-κλειδιά της ΔΕ προκειμένου να διασφαλισθεί ο εντοπισμός της από βάσεις δεδομένων στις οποίες θα συμπεριληφθεί. Ο τίτλος της ΔΕ δεν περιλαμβάνει ακρωνύμια -εκτός και αν αυτά είναι ευρέως γνωστά στο αναγνωστικό κοινό που απευθύνεται (όπως ΟΟΣΑ, PISA, UNESCO, ΟΗΕ)- μαθηματικούς τύπους, ή δείκτες.

10 Συμβουλές σύνταξης τίτλου Ο τίτλος συντάσσεται στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Στη σύνταξη του τίτλου της ΔΕ και σε άλλη γλώσσα, πέραν της ελληνικής, είναι απαραίτητο οι σημάνσεις στον τίτλο να είναι προσπελάσιμες από ένα διεθνές αναγνωστικό κοινό.

11 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η περίληψη παρουσιάζει, συνοπτικά, με ακρίβεια και πληρότητα, το περιεχόμενο της ΔΕ στον αναγνώστη. Συνιστά ζωτικής σημασίας στοιχείο της ΔΕ καθώς ο αναγνώστης, διαβάζοντας την περίληψη, διαμορφώνει την πρώτη εικόνα για τη ΔΕ.

12 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Κείμενο συγκεκριμένης και περιορισμένης έκτασης (περίπου 300 λέξεις) που δίνει απαντήσεις στα εξής: - Πού στοχεύει αυτή η έρευνα; - Γιατί την έκανες; - Τι έκανες και πως; - Τι βρήκες; - Τι σημαίνουν τα ευρήματά σου;

13 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σε περιπτώσεις που για παράδειγμα η ΔΕ διερευνά την αποτελεσματικότητα μιας νέας ερευνητικής μεθόδου, μιας νέας μαθησιακής/διδακτικής διάταξης, ή ενός νέου προγράμματος διδασκαλίας/επιμόρφωσης, είναι απαραίτητο να απαντηθούν επιπλέον τα εξής: - Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ερευνητικής μεθόδου, της μαθησιακής-διδακτικής διάταξης ή του προγράμματος διδασκαλίας; - Ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους;

14 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η περίληψη της ΔΕ λειτουργεί αυτοτελώς σε σχέση με το πλήρες κείμενο της ΔΕ. Η αυτοτελής λειτουργίας της περίληψης συνιστά βασικό χαρακτηριστικό της ποιότητάς της. Η περίληψη δεν περιλαμβάνει πληροφορίες οι οποίες δεν παρουσιάζονται στο κείμενο της ΔΕ.

15 Συμβουλές σύνταξης περίληψης Πώς γράφω την περίληψη της ΔΕ; Δεν ξεχνώ ότι η περίληψη περιλαμβάνει συνήθως στοιχεία για τις εξής διαστάσεις της ΔΕ: - σημασία - αναγκαιότητα και πρωτοτυπία της ΔΕ, - ερευνητικά ερωτήματα ή υποθέσεις, - μέθοδος και - συμπεράσματα (κύρια ευρήματα και συμβολή της έρευνας). Διαβάζω το κείμενο της ΔΕ και, καθώς το διαβάζω, υπογραμμίζω τα βασικά στοιχεία που εντάσσονται σε κάθε μια από τις παραπάνω διαστάσεις.

16 Συμβουλές σύνταξης περίληψης Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της ΔΕ, διαμορφώνω σταδιακά την περίληψη με βάση τα στοιχεία που υπογράμμισα ως ακολούθως: - Συντάσσω 1-2 προτάσεις που παρουσιάζουν και θεμελιώνουν το στόχο και τα ερευνητικά ερωτήματα ή τις υποθέσεις εργασίας. - Συντάσσω 1-2 προτάσεις που περιγράφουν την ερευνητική μέθοδο που υιοθετήθηκε για τη συλλογή των δεδομένων και ενδεχομένως τη μέθοδο ανάλυσης. - Συντάσσω 1-2 προτάσεις που περιγράφουν τα βασικά αποτελέσματα/ευρήματα.

17 Συμβουλές σύνταξης περίληψης - Συντάσσω 2-3 προτάσεις που παρουσιάζουν τα συμπεράσματα και ενδεχομένως στοιχεία της συζήτησης των ευρημάτων. - Διαβάζω την περίληψη και κάνω διορθώσεις με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει τα σημαντικά, και όχι περιττά, στοιχεία και να συνιστά ένα κείμενο με συνοχή και σε απόλυτη συνάφεια και συνέπεια με το κείμενο της ΔΕ που συνοψίζει.

18 Συμβουλές σύνταξης περίληψης Η περίληψη συντάσσεται στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Στη σύνταξη της περίληψης της ΔΕ και σε άλλη γλώσσα, πέραν της ελληνικής, είναι απαραίτητο οι σημάνσεις στην περίληψη να είναι προσπελάσιμες από ένα διεθνές αναγνωστικό κοινό. Στη σύνταξη της περίληψης χρησιμοποιείται ο ίδιος χρόνος με αυτόν που υιοθετήθηκε στο αντίστοιχο τμήμα της ΔΕ στο οποίο γίνεται αναφορά.

19 Συμβουλές σύνταξης περίληψης Τι προσέχω καθώς συντάσσω την περίληψη της ΔΕ; Η περίληψη τοποθετείται στην αρχή της ΔΕ, ωστόσο, συντάσσεται μετά την ολοκλήρωση συγγραφής της ΔΕ. Ενδείκνυται η χρήση των εννοιών/όρων-κλειδιά της ΔΕ για την αποδελτίωση και καταχώρησή της σε βάσεις βιβλιογραφικών πηγών.

20 Συμβουλές σύνταξης περίληψης Είναι απαραίτητο να αποφεύγονται τα εξής: - επαναλήψεις ή παρόμοιες διατυπώσεις με αυτές στον τίτλο, - χρήση ακρωνυμίων, συμβόλων, συντομογραφιών, - χρήση βιβλιογραφικών παραπομπών, πινάκων, σχημάτων, - σύνταξης περιεχομένου της περίληψης που να προσιδιάζει με την ενότητα της εισαγωγής της ΔΕ (η περίληψη δεν συνιστά εισαγωγική ενότητα της ΔΕ αλλά σύνοψη της ΔΕ), - ασάφειες, αόριστες διατυπώσεις.

21 ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ Σύνταξη από τον συγγραφέα της ΔΕ ενός καταλόγου «λέξεων-κλειδιά» της ΔΕ για την κατάταξή της σε (ηλεκτρονικούς) καταλόγους καταχώρησης βιβλιογραφικών πηγών και τη μελλοντική αναζήτησής της σε αυτούς.

22 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εισαγωγή της ΔΕ προσδιορίζει τα όρια ευρύτερης περιοχής στην οποία έχει πραγματοποιηθεί η έρευνά μας. Λειτουργεί δηλαδή ως το πλαίσιο αναφοράς στο οποίο θα εντάξει ο αναγνώστης τη ΔΕ. Στην ενότητα αυτή αναδεικνύονται, ως επιλογές, συγκεκριμένοι θεωρητικοί άξονες και ερευνητικοί προσανατολισμοί σε σχέση με τους οποίους θα τεθούν τα ερευνητικά ερωτήματα και θα αναζητηθούν απαντήσεις.

23 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην εισαγωγή αναδεικνύονται για μια συγκεκριμένη ερευνητική περιοχή, και αξιοποιώντας τα ερευνητικά κενά και ελλείψεις που εντοπίζονται στη συναφή βιβλιογραφία, η δυνατότητα και η σημασία να διατυπωθούν νέα ερευνητικά ερωτήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο αυτής της περιοχής. Δημιουργούνται έτσι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάδειξη και την περιγραφή του εξειδικευμένου προβλήματος το οποίο θα επεξεργασθεί στη συνέχεια η ΔΕ.

24 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ακολούθως με σαφήνεια τα ερευνητικά ερωτήματα ή/και οι ερευνητικές υποθέσεις της ΔΕ και (ενδεχομένως) η μέθοδος προσέγγισης που θα υιοθετηθεί. Η ενότητα της εισαγωγής ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της δομής της ΔΕ, δηλαδή της διάρθρωσής της σε ενότητες. Πραγματοποιείται μια συνοπτική περιγραφική παρουσίαση των κεφαλαίων της ΔΕ, έκτασης μιας μικρής παραγράφου ανά κεφάλαιο.

25 Συμβουλές σύνταξης εισαγωγής Η εισαγωγή είναι η πρώτη ενότητα της ΔΕ, μετά τον τίτλο, την περίληψη και (ενδεχομένως) τις λέξειςκλειδιά. Ωστόσο, συντάσσεται μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής των υπολοίπων ενοτήτων της ΔΕ. Στη σύνταξη της εισαγωγής χρησιμοποιείται ο αόριστος και ο παρακείμενος χρόνος. Όταν όμως γίνεται αναφορά σε καθιερωμένη γνώση χρησιμοποιείται ο ενεστώτας. Η έκτασή της είναι περιορισμένη (μικρός αριθμός σελίδων).

26 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ένταξη της έρευνας σε ένα ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της ΔΕ καθώς τεκμηριώνει και νομιμοποιεί την ίδια την ερευνητική εργασία της ΔΕ. Στόχος του θεωρητικού πλαισίου είναι να προσδιορισθούν οι ευρύτερες θεωρητικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό των οποίων πραγματοποιήθηκε η ΔΕ.

27 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Στο θεωρητικό πλαίσιο, αξιοποιώντας συστηματικά τη συναφή βιβλιογραφία, παρουσιάζεται αρχικά η γενική θεωρητική προβληματική του πεδίου πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η ΔΕ. Στη συνέχεια όμως, σταδιακά, μετακινούμαστε από τη γενική προβληματική σε πιο ειδικά στοιχεία προκειμένου να εστιάσουμε σε εκείνα τα οποία υποστηρίζουν τις ερευνητικές επιλογές που έγιναν. Η ενότητα αυτή της ΔΕ: είναι εξαιρετικά περιεκτική και περιορισμένη σε έκταση. πρέπει να υποστηρίζει κατάλληλα, επαρκώς και πειστικά την επιλογή του συγκεκριμένου θεωρητικού πλαισίου.

28 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το τμήμα αυτό του κειμένου είναι εξαιρετικά περιεκτικό καθώς πρέπει να: (i) είναι περιορισμένο σε έκταση & (ii) υποστηρίζει πειστικά την επιλογή του συγκεκριμένου θεωρητικού πλαισίου.

29 Συμβουλές σύνταξης θεωρητικού πλαισίου Στην ενότητα αυτή δεν επεξηγούμε βασικές θεωρητικές έννοιες ήδη ευρέως γνωστές. Είναι όμως απαραίτητο αυτές οι έννοιες να συνοδεύονται από τις κατάλληλες βιβλιογραφικές παραπομπές. Σε ορισμένες ΔΕ, η Εισαγωγή και το Θεωρητικό Πλαίσιο συνιστούν μια ενιαία ενότητα. Στις περιπτώσεις που υιοθετείται αυτή η επιλογή διαπιστώνεται συχνά ότι το Θεωρητικό Πλαίσιο είτε είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένο, είτε απουσιάζει. Ως εκ τούτου προτείνεται να αποφεύγεται αυτή η επιλογή.

30 Συμβουλές σύνταξης θεωρητικού πλαισίου Για την ανάπτυξη του θεωρητικού πλαισίου οι βιβλιογραφικές αναφορές που αξιοποιούνται γοα τη συγκρότησή του, περιλαμβάνουν συχνά θεωρητικές συνθέσεις που τείνουν να συναντώνται περισσότερο σε εκδόσεις με τη μορφή επιστημονικών βιβλίων ή συλλογικών τόμων και λιγότερο σε περιοδικά.

31 Συμβουλές σύνταξης θεωρητικού πλαισίου Συχνό λάθος στη συγγραφή της ΔΕ: η συγκρότηση ενός υδροκέφαλου θεωρητικού πλαισίου. Δηλαδή, ενός θεωρητικού πλαισίου που συνίσταται σε μεγάλης έκτασης κείμενα, περισσότερο διδακτικού προσανατολισμού (άντληση στοιχείων από εγχειρίδια), τα οποία: δεν εστιάζουν στη θεωρητική πλαισίωση και θεμελίωση του ερευνητικού εγχειρήματος της ΔΕ, δεν αξιοποιούνται στην ενότητα των Συμπερασμάτων της ΔΕ (παράθεση στοιχείων στο θεωρητικό πλαίσιο τα οποία δεν αξιοποιούνται στη συζήτηση των αποτελεσμάτων της ΔΕ).

32 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Η ερευνητική εργασία δεν αρχίζει ποτέ από το μηδέν αλλά λαμβάνει υπόψη την προϋπάρχουσα επιστημονική γνώση και τα διαθέσιμα ερευνητικά τεκμήρια. Απαραίτητη η τοποθέτηση της έρευνάς μας σε σχέση με ό,τι έχει ήδη διερευνηθεί στο συναφές πεδίο, ή με άλλα λόγια, ανάδειξη της σχέσης της έρευνάς μας με την υπάρχουσα συναφή βιβλιογραφία.

33 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Τι είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση; Είναι η συστηματική εξέταση της έρευνας που έχει διεξαχθεί σε ένα συγκεκριμένο πεδίο μελέτης. Συνίσταται στην παρουσίαση: της δημιουργικής σύνθεσης των βιβλιογραφικών πηγών που μελέτησε ο/η φοιτητής/τρια και της κριτικής αποτίμησής της προκειμένου αφενός να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα του επιπέδου γνώσης για το θέμα προς διερεύνηση και αφετέρου να αναδειχθούν τα ερευνητικά κενά και οι ερευνητικές ελλείψεις.

34 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Τι δεν είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση; Η γραμμική παρουσίαση - παράθεση ενός συνόλου ερευνών, ή αποσπασμάτων τους, συναφών με την έρευνά μας που δεν συνοδεύεται από την κριτική αποτίμησή τους δεν συνιστά βιβλιογραφική ανασκόπηση.

35 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Προσεγγίσεις της βιβλιογραφικής ανασκόπησης Για τη βιβλιογραφική ανασκόπηση μπορεί να υιοθετηθεί είτε η προσέγγιση της εστίασης στις έννοιες, είτε αυτή της εστίασης στο συγγραφέα (Webster & Watson, 2002, xvii) Εστίαση στις έννοιες (σύνθεση ερευνών) Έννοια Χ. (συγγραφέας Α, συγγραφέας Β, κ.ο.κ.) Έννοια Ψ. (συγγραφέας Α, συγγραφέας Γ, κ.ο.κ.) Εστίαση στο συγγραφέα (γραμμική παρουσίαση ερευνών) Συγγραφέας Α έννοια Χ, έννοια Ψ, κ.ο.κ. Συγγραφέας Β έννοια Χ, έννοια Ω, κ.ο.κ.

36 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Η πρώτη προσέγγιση (σύνθεση ερευνών) οδηγεί στη συγκρότηση μιας συνολικής συνθετικής εικόνας της υπάρχουσας γνώσης για το θέμα που διερευνάται και καθιστά ευκολότερη την κριτική αποτίμηση καθώς και την ανάδειξη του κενού και των ελλείψεων προς μελλοντική έρευνα. Για την επιτυχή υλοποίηση αυτής της προσέγγισης ο/η φοιτητής/τρια είναι απαραίτητο να έχει αποκτήσει την ικανότητα να εντοπίζει, να επιλέγει, να κατανοεί, να αναλύει, να συνθέτει και να αποτιμά κριτικά τη συναφή με το θέμα της έρευνάς του βιβλιογραφία.

37 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Η δεύτερη προσέγγιση (γραμμική παρουσίαση ερευνών) δεν είναι λειτουργική καθώς οδηγεί στη συγκρότηση μιας περισσότερο αποσπασματικής εικόνας της υπάρχουσας γνώσης που δυσχεραίνει την κριτική αποτίμηση και την ανάδειξη νέων διαστάσεων προς μελλοντική διερεύνηση.

38 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Ποιοι είναι οι στόχοι της βιβλιογραφικής ανασκόπησης; Ο προσδιορισμός, στο πλαίσιο των διαθέσιμων συναφών ερευνών, του ερευνητικού χώρου της εργασίας μας (ανάδειξη του ερευνητικού κενού ή των ελλείψεων που στοχεύει να καλύψει η ΔΕ). Η συγκρότηση και θεμελίωση της προβληματικής των ερευνητικών ερωτημάτων ή των ερευνητικών υποθέσεων, του θεωρητικού και του μεθοδολογικού πλαισίου της ΔΕ. Η συζήτηση/σχολιασμός των ευρημάτων της ΔΕ σε σχέση με την προϋπάρχουσα συναφή γνώση.

39 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικής ανασκόπησης Ποιος είναι ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών που θα όφειλε να χρησιμοποιεί η ΔΕ; - Η αξιοποίηση μεγάλου αριθμού κατάλληλων βιβλιογραφικών αναφορών αποτελεί ένα δείκτη ποιότητας της ΔΕ. - Αν το θέμα της ΔΕ εντάσσεται σε μια νέα ερευνητική περιοχή, ή δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους ερευνητές, τότε η βιβλιογραφική ανασκόπηση επεξεργάζεται συνήθως περιορισμένο αριθμό ερευνητικών εργασιών. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τεκμηριωθεί ακόμα περισσότερο η αναγκαιότητα διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας.

40 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικής ανασκόπησης - Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση θεωρείται πλήρης όταν καλύπτει τη βιβλιογραφία που είναι συναφής με το θέμα της ΔΕ και δεν περιορίζεται για παράδειγμα σε άρθρα που υιοθετούν ένα συγκεκριμένο θεωρητικό πλαίσιο ή μια μόνο ερευνητική μεθοδολογία, ή σε άρθρα συγκεκριμένων μόνον και περιοδικών, ή σε άρθρα που εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. - Είναι σημαντικό να επικαιροποιείται η βιβλιογραφική ανασκόπηση μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης συγγραφής της ΔΕ.

41 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικής ανασκόπησης Τι είδους βιβλιογραφικές αναφορές χρησιμοποιούνται στη βιβλιογραφική ανασκόπηση της ΔΕ; - Χρήση απαραίτητα ξενόγλωσσης αλλά και ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας. - Χρήση, κυρίως, πρωτογενών βιβλιογραφικών πηγών (αποφυγή δευτερογενών πηγών). - Χρήση βιβλιογραφικών πηγών που έχουν αντληθεί, κατά προτεραιότητα, από επιστημονικά περιοδικά με κριτές (διεθνή και ελληνικά), πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων με κριτές (διεθνή και ελληνικά) και βιβλία ή κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων (ή συλλογικών εκδόσεων) αναγνωρισμένης ποιότητας.

42 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικής ανασκόπησης - Νομοθεσία (διεθνή, ελληνική) - Εκθέσεις και δεδομένα διεθνών και ελληνικών οργανισμών (όπως ΟΟΣΑ, ΕΛΣΤΑΤ, Eurydice, Eurostat, Eurobarometer surveys) - -..

43 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικής ανασκόπησης Συχνό λάθος: Απουσία κριτικής αποτίμησης στη βιβλιογραφική ανασκόπηση Η ενότητα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, σε αρκετές ΔΕ, συνίσταται απλώς σε γραμμική περιγραφική παράθεση της συναφούς βιβλιογραφίας και όχι όπως απαιτείται στη σύνθεση και την κριτική αποτίμησή της. Δεν ξεχνώ: Η βιβλιογραφική ανασκόπηση εστιάζει στη σύνθεση επιστημονικών κειμένων, συναφών με το θέμα που διερευνά η ΔΕ, και, κυρίως, στην κριτική εξέταση αυτής της σύνθεσης.

44 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικής ανασκόπησης Συχνό λάθος: Απουσία σύνδεσης βιβλιογραφικής ανασκόπησης με πρωτοτυπία ΔΕ Συχνά εντοπίζεται απουσία αξιοποίησης της κριτικής αποτίμησης της βιβλιογραφίας με τη θεμελίωση - τεκμηρίωση της πρωτοτυπίας της ΔΕ. Δηλαδή, λειτουργικής σύνδεσης στοιχείων της κριτικής αποτίμησης της βιβλιογραφίας με το τι νέο προσθέτει η ΔΕ στην υπάρχουσα για το θέμα γνώση. Δεν ξεχνώ: Η κριτική αποτίμηση της βιβλιογραφίας επιτρέπει την ανάδειξη σημαντικών ζητήματα που είτε δεν έχουν διερευνηθεί είτε απαιτούν πρόσθετη μελέτη.

45 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικής ανασκόπησης Δεν ξεχνώ: Η σύνταξη της βιβλιογραφικής ανασκόπησης συνίσταται στη συγκρότηση ενός κειμένου όπου συναρθρώνονται η φωνή της βιβλιογραφίας (σύνθεση) με τη φωνή του/της φοιτητή/τριας (κριτική αποτίμηση σύνθεσης). Αναγκαίο η φωνή του/της φοιτητή/τριας (για παράδειγμα, θεωρητική θέση, επιχειρηματολογία) να είναι σαφής, διακριτή και να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κριτικής αποτίμησης της βιβλιογραφίας.

46 ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ Η/ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕ Στόχος ΔΕ / Γενικό ερευνητικό ερώτημα ή γενική ερευνητική υπόθεση ΔΕ Εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της ΔΕ καθώς μέσω αυτού συνδέονται γεφυρώνονται λειτουργικά το θεωρητικό πλαίσιο και η βιβλιογραφική ανασκόπηση που προηγήθηκαν με τις ενότητες παρουσίασης της έρευνας που ακολουθούν στη συνέχεια της ΔΕ (μέθοδος, αποτελέσματα, συμπεράσματα).

47 ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ Η/ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕ Διατυπώνεται με σαφήνεια και ακρίβεια το αντικείμενο της έρευνας. Παράλληλα, το αντικείμενο της έρευνας συνδέεται ρητά και με σαφήνεια με (α) το θεωρητικό πλαίσιο αναφοράς και (β) την κριτική αποτίμηση της συναφούς βιβλιογραφίας που έχουν προηγηθεί.

48 ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ Η/ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕ Επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα ή υποθέσεις Μετά τη διατύπωση του στόχου της ΔΕ, ακολουθεί η σαφής διατύπωση των επιμέρους επιχειρησιακών ερευνητικών ερωτημάτων ή/και υποθέσεων που αποτελούν τμήματα του γενικότερου στόχου. Στο τμήμα αυτό του κειμένου είναι επίσης απαραίτητη η συστηματική παρουσίαση - ανάλυση των υποκείμενων μεταβλητών (λειτουργικοί ορισμοί εννοιών/μεταβλητών-κλειδιά) με αξιοποίηση της συναφούς βιβλιογραφίας.

49 Συμβουλές σύνταξης στόχου, ερευνητικών ερωτημάτων και υποθέσεων Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το αντικείμενο της έρευνας να ανταποκρίνεται πλήρως στην κριτική αποτίμηση της βιβλιογραφικής σύνθεσης που έχει προηγηθεί. Είναι δηλαδή απαραίτητο να αναφέρονται με σαφήνεια συγκεκριμένα ερευνητικά κενά ή ελλείψεις που έχουν εντοπισθεί προηγουμένως και τα οποία επιχειρεί να καλύψει η ΔΕ. Η γλώσσα σύνταξης στο τμήμα αυτό του κειμένου είναι αξιολογική-κριτική και αναδεικνύει τις απόψεις του/της φοιτητή/τριας - συγγραφέα αναφορικά με τη σχέση του στόχου, των ερευνητικών ερωτημάτων και των υποθέσεων με τη συναφή βιβλιογραφία.

50 Συμβουλές σύνταξης στόχου, ερευνητικών ερωτημάτων και υποθέσεων Το τμήμα αυτό του κειμένου συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα εκτενές καθώς συμπυκνώνει τον προβληματισμό που οδηγεί στο αντικείμενο της έρευνας.

51 ΜΕΘΟΔΟΣ Στην ενότητα της Μεθόδου παρουσιάζονται αναλυτικά και με ακρίβεια στον αναγνώστη όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής της έρευνας (τι έγινε, σε ποιόν ή σε τι, πώς υλοποιήθηκε), προκειμένου: Να κατανοήσει με ακρίβεια τι έκανε ο/η φοιτητής κατά τη διεξαγωγή της έρευνάς του/της. Να εκτιμήσει την ποιότητα της συλλογής και της ανάλυσης των δεδομένων και ως εκ τούτου την ποιότητα των συμπερασμάτων που εξάγει. Να επιτρέπει σε έναν/μία ερευνητή/τρια, αν θελήσει, να επαναλάβει την έρευνα βάσει των παρεχόμενων πληροφοριών. 51

52 ΜΕΘΟΔΟΣ Στην ενότητα της Μεθόδου παρουσιάζονται: η επιλεχθείσα προσέγγιση που υιοθετήθηκε, η αναλυτική περιγραφή των συγκεκριμένων επιμέρους διαδικασιών που υλοποιήθηκαν κατά τη διεξαγωγή της έρευνας και η τεκμηρίωση των ανωτέρω επιλογών. 52

53 ΜΕΘΟΔΟΣ Συγκεκριμένα, η ενότητα της Μεθόδου περιλαμβάνει τα κάτωθι: Επιλεγείσα προσέγγιση Είδος δεδομένων ως προς τις πηγές Ερευνητική διαδικασία Λειτουργικοί ορισμοί μεταβλητών Συμμετέχοντες (πληθυσμός, δείγμα, δειγματοληψία) Υλικά συλλογής δεδομένων (εργαλεία, κ.λπ.) Μέθοδος ανάλυσης δεδομένων 53

54 ΜΕΘΟΔΟΣ H ενότητα της Μεθόδου αρχίζει με: την παρουσίαση της επιλεγείσας προσέγγισης (π.χ. ποιοτική ή/και ποσοτική, έρευνα δράσης, εθνογραφική έρευνα, επισκόπηση, έρευνα συσχετίσεων, πειράματα, οιονεί πειράματα) και την τεκμηρίωση της καταλληλότητάς της σε σχέση με τα ερευνητικά ερωτήματα ή τις ερευνητικές υποθέσεις της ΔΕ. 54

55 ΜΕΘΟΔΟΣ Είδος δεδομένων ως προς τις πηγές Παρουσίαση του είδους των ερευνητικών δεδομένων που συλλέχθηκαν (δεδομένα από ανθρώπους, δεδομένα από γραπτές πηγές). 55

56 ΜΕΘΟΔΟΣ Διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας Αναλυτική και χρονική παρουσίαση όλων των βημάτων, που ακολουθήθηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επανάληψη της διαδικασίας από οποιοδήποτε ερευνητή. Ενδεικτικά, η διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας συμπεριλαμβάνει τα εξής: - τη σειρά των όλων βημάτων που ακολουθήθηκε, - το χρόνο έναρξης και λήξης της διαδικασίας, - το χώρο και τον τόπο που διεξήχθη η ερευνητική διαδικασία, 56

57 ΜΕΘΟΔΟΣ - την πιθανή άδεια που ζητήθηκε από φυσικά πρόσωπα ή φορείς (όπως για παράδειγμα, διευθυντής οργανισμού, φορέα ή σχολικής μονάδας), - πως συλλέχθηκαν τα δεδομένα (για παράδειγμα, τρόπος χορήγησης ερευνητικών εργαλείων, δείγμα), - τις οδηγίες προς τους συμμετέχοντες (τι ακριβώς ζητήθηκε να κάνουν οι συμμετέχοντες), 57

58 ΜΕΘΟΔΟΣ - σε περίπτωση που η διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας περιλαμβάνει την υλοποίηση κάποιας (διδακτικής/μαθησιακής) παρέμβασης, ή την αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού υλικού, τη σαφή και επαρκή περιγραφή της παρέμβασης ή του υλικού αντίστοιχα, - τη διεξαγωγή πιλοτικής έρευνας, - πως αναλύθηκαν τα δεδομένα (τη μέθοδο επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων). 58

59 ΜΕΘΟΔΟΣ Υλικά συλλογής δεδομένων Ολοκληρωμένη περιγραφή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση της έρευνας και τεκμηρίωση της επιλογής τους. - Τα εργαλεία (π.χ. πρωτόκολλο συνέντευξης, ερωτηματολόγια, τεστ, κλείδα παρατήρησης, κ.λπ.) Πέραν των εργαλείων, που στην πλήρη ανάπτυξή τους παρατίθενται σε Παράρτημα στο τέλος της ΔΕ, παρουσιάζονται τα ζητήματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη χρήση εργαλείων άλλων ερευνητών, παρουσιάζονται, πέραν της αναφοράς στον ερευνητή- κατασκευαστή τους, οι έλεγχοι αξιοπιστίας και εγκυρότητάς τους. 59

60 ΜΕΘΟΔΟΣ - Ο τεχνικός εξοπλισμός - Οι πειραματικές διατάξεις - Τα ερεθίσματα (stimuli) - Τα κείμενα, οι εικόνες - κ.λπ. 60

61 ΜΕΘΟΔΟΣ Συμμετέχοντες (πληθυσμός, δείγμα, δειγματοληψία) Ακριβής αναφορά στον πληθυσμό - στόχο της έρευνας από τον οποίο θα αντληθούν οι συμμετέχοντες. Παρουσίαση του μεγέθους του δείγματος της έρευνας. Παρουσίαση της διαδικασίας δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκρότηση του δείγματος. 61

62 ΜΕΘΟΔΟΣ Αναφορά σε ζητήματα αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος και γενίκευσης των αποτελεσμάτων. Αναφορά στο ποσοστό ανταπόκρισης (response rate) του δείγματος (εκτίμηση κατά πόσον τα δεδομένα μας είναι αντιπροσωπευτικά με βάση ποσοστό ανταπόκρισης). 62

63 ΜΕΘΟΔΟΣ Στην περίπτωση που η πηγή άντλησης των δεδομένων δεν είναι υποκείμενα αλλά γραπτές πηγές είναι απαραίτητο: ~ να αναφερθούν οι πηγές αυτές, ~ να δοθούν πληροφορίες αν οι πηγές είναι πρωτογενείς ή δευτερογενείς και ~ να παρουσιασθούν τεκμηριωμένα τα κριτήρια επιλογής του δείγματος από τις πηγές. 63

64 ΜΕΘΟΔΟΣ Λειτουργικοί ορισμοί Παρουσίαση λειτουργικού ορισμού των θεωρητικών οντοτήτων (constructs) ή των μεταβλητών που περιλαμβάνονται στα ερευνητικά ερωτήματα ή στις ερευνητικές υποθέσεις της ΔΕ. Συχνά ενσωματώνονται στο τμήμα της ΔΕ που παρουσιάζονται τα ερευνητικά εργαλεία ή σε αυτό που αναφέρονται τα ερευνητικά ερωτήματα ή οι υποθέσεις. 64

65 ΜΕΘΟΔΟΣ Αναλυτική παρουσίαση του τρόπου μέτρησης των μεταβλητών (ποιοι δείκτες χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση κάθε εξεταζόμενης μεταβλητής;). Όπου απαιτείται, σαφής αναφορά στο τί σημαίνει υψηλή, μέτρια, ή χαμηλή τιμή του δείκτη; 65

66 ΜΕΘΟΔΟΣ Μέθοδος ανάλυσης δεδομένων Λεπτομερής παρουσίαση του είδους ανάλυσης των δεδομένων και των σταδίων της ανάλυσης. Θεμελίωση της επιλογής του είδους ανάλυσης με βάση το είδος των δεδομένων που συλλέχθηκαν και τα ερευνητικά ερωτήματα ή τις ερευνητικές υποθέσεις της ΔΕ. Παρουσίαση - συζήτηση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των μετρήσεων της έρευνας και των τρόπων εξασφάλισής τους. 66

67 ΜΕΘΟΔΟΣ Στην περίπτωση χρήσης λογισμικών για την ανάλυση του εμπειρικού υλικού είναι απαραίτητη η αναφορά στο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε (όπως για παράδειγμα, Nvivo, ATLAS.ti, SPSS 22.0) Στην περίπτωση χρήσης στατιστικών ελέγχων είναι απαραίτητη: ~ η αναφορά των συγκεκριμένων στατιστικών ελέγχων, ~ η αιτιολόγηση των στατιστικών κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν, ~ η αναφορά του επιπέδου στατιστικής σημαντικότητας των κριτηρίων που αποδέχθηκε ο/η φοιτητής/τρια. 67

68 ΜΕΘΟΔΟΣ Σε περιπτώσεις συγκρότησης συστήματος κατηγοριών του εμπειρικού υλικού, είναι απαραίτητο: ~ Να διατυπώνονται αναλυτικά και με σαφήνεια, καθώς και να τεκμηριώνονται, τα κριτήρια βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η ένταξη του εμπειρικού υλικού σε κατηγορίες. ~ Κάθε κατηγορία να ορίζεται με σαφήνεια και να συνοδεύεται η παρουσίασή της με ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από το πρωτογενές εμπειρικό υλικό που έχουμε συλλέξει. Σημείωση: Τα παραπάνω παρουσιάζονται ορισμένες φορές στην ενότητα των Αποτελεσμάτων της ΔΕ.

69 ΜΕΘΟΔΟΣ Ζητήματα δεοντολογίας: - Παρουσίαση του τρόπου διασφάλισης των ζητημάτων δεοντολογίας (ethical issues) που είναι συναφή με τη διεξαγωγή της έρευνας. Περιορισμοί της έρευνας - Οριοθέτηση της έρευνας: ακριβής παρουσίαση των περιορισμών της έρευνας και των ενδεχόμενων συνεπειών τους στην ποιότητά της. 69

70 Συμβουλές σύνταξης μεθόδου Στη σύνταξη της ενότητας της Μεθόδου χρησιμοποιείται συνήθως ο αόριστος χρόνος. Παρουσιάζονται όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε ένας άλλος/η ερευνητής/τρια να μπορεί να επαναλάβει την έρευνα. Ωστόσο, η παρουσίαση αυτή είναι απαραίτητο να είναι ακριβής και σύντομη (αποφυγή αναφορών σε λεπτομέρειες που δεν είναι συναφείς με τους στόχους της έρευνας). 70

71 Συμβουλές σύνταξης μεθόδου Ενώ ο πληθυσμός-στόχος της έρευνας ορίζεται με μια μοναδική δήλωση, οι διαδικασίες συγκρότησης του δείγματος είναι απαραίτητο να περιγράφονται λεπτομερώς. Τα εργαλεία, στην πλήρη παρουσίαση των ερωτήσεων ή των αξόνων που περιλαμβάνουν, παρατίθενται στα Παραρτήματα της ΔΕ. Να διαβάσετε και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις κατευθυντήριες οδηγίες για ζητήματα δεοντολογίας του επιστημονικού πεδίου που ανήκει η ΔΕ που συντάσσετε (όπως, οι οδηγίες δεοντολογίας της American Psychological Association). 71

72 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων που συλλέχθηκαν με βάση τη δομή, τη λογική συνέχεια και διάρθρωση των ερευνητικών ερωτημάτων ή/και των ερευνητικών υποθέσεων που έχουν διατυπωθεί στη σχετική προηγούμενη ενότητα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται χωρίς ερμηνεία για τη σημασία τους. Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων αποτυπώνεται στην ενότητα των Συμπερασμάτων.

73 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ποικιλία των ερευνητικών προσεγγίσεων (όπως, ποσοτική ή ποιοτική προσέγγιση), των συλλεχθέντων δεδομένων άρα και των δυνατών μορφών αναπαράστασής τους π.χ. με φυσική γλώσσα, πίνακες, σχήματα, διαγράμματα, κλπ- και των αναλύσεων (είδος και επίπεδο ποιοτικής ή στατιστικής ανάλυσης), αντανακλάται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ΔΕ. Συνεπώς, η δομή, η οργάνωση και η μορφή παρουσίασης των αποτελεσμάτων στις ΔΕ μπορεί να ποικίλει.

74 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρουσιάζονται με τη μορφή ενός σύντομου, περιεκτικού και σαφούς κειμένου, που μπορεί να περιλαμβάνει και γραφικές παραστάσεις.

75 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σε περιπτώσεις συγκρότησης συστήματος κατηγοριών του εμπειρικού υλικού, είναι απαραίτητο: Να διατυπώνονται αναλυτικά και με σαφήνεια, καθώς και να τεκμηριώνονται, τα κριτήρια βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η ένταξη του εμπειρικού υλικού σε κατηγορίες. Κάθε κατηγορία να ορίζεται με σαφήνεια και να συνοδεύεται η παρουσίασή της με ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από το πρωτογενές εμπειρικό υλικό που έχουμε συλλέξει. Σημείωση: Τα παραπάνω παρουσιάζονται ορισμένες φορές στην ενότητα της Μεθόδου (μέθοδος ανάλυσης δεδομένων).

76 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σε περιπτώσεις παρουσίασης αποτελεσμάτων στατιστικών αναλύσεων των δεδομένων, είναι απαραίτητο: Να αναφέρονται με σαφήνεια και να τεκμηριώνονται κατάλληλα οι χρησιμοποιούμενοι στατιστικοί έλεγχοι και δείκτες. Να αναφέρεται το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας των δεικτών που αποδέχθηκε ο/η φοιτητής/τρια. Σημείωση: Τα παραπάνω παρουσιάζονται ορισμένες φορές στην ενότητα της Μεθόδου ανάλυσης δεδομένων.

77 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Να παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας σε επίπεδο τιμών στατιστικών δεικτών μέσα στο κείμενο ή σε πίνακα ή ακόμα σε σχήμα. Να γίνεται αναφορά στα συμπεράσματα που εξάγονται από τη στατιστική επεξεργασία χωρίς όμως να ερμηνεύονται (η ερμηνεία τους αποτυπώνεται στην ενότητα των Συμπερασμάτων της ΔΕ).

78 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα της ανάλυσης (ποσοτικά ή ποιοτικά) μπορούν να παρουσιασθούν σε μορφή αναπαραστάσεων (όπως πίνακες, σχήματα, διαγράμματα). Η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων αναπαραστάσεων είναι υψηλότερη όσο περισσότερο, οι πληροφορίες που ενσωματώνουν, επιτρέπουν την πλήρη κατανόηση των σχέσεων που εκφράζονται σε αυτές. Δείκτης ποιότητας των χρησιμοποιούμενων αναπαραστάσεων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοτέλειά τους από το κείμενο που τις συνοδεύουν.

79 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το λεκτικό κείμενο που συνοδεύει τις αναπαραστάσεις δεν αναπαράγει τις πληροφορίες που κωδικοποιούνται σε αυτές. Εστιάζει στην παρουσίαση των βασικών αποτελεσμάτων και λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τις αναπαραστάσεις. Οι αναπαραστάσεις τοποθετούνται κοντά στο σημείο του κειμένου των αποτελεσμάτων όπου γίνεται αναφορά σε αυτές.

80 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι αναπαραστάσεις (πίνακες, σχήματα, διαγράμματα, κλπ): είτε έχουν συνεχόμενη αρίθμηση από την αρχή έως το τέλος της ΔΕ, είτε αριθμούνται με βάση την ενότητα στην οποία εντάσσονται οπότε και η αρίθμηση ξαναρχίζει σε κάθε ενότητα. συνοδεύονται από ένα μικρό επεξηγηματικό κείμενο (τίτλος/λεζάντα) που αναφέρεται με πληρότητα και σαφήνεια στο περιεχόμενό τους και συνεπώς επιτρέπει στον αναγνώστη να τις διαβάσει και διαφορετικές αναπαραστάσεις έχουν διαφορετική αρίθμηση (για παράδειγμα, η αρίθμηση των πινάκων διαφοροποιείται από την αρίθμηση των διαγραμμάτων, κ.ο.κ.).

81 Συμβουλές σύνταξης αποτελεσμάτων Το υλικό αναπαράστασης των αποτελεσμάτων της ανάλυσης του εμπειρικού υλικού (όπως, πίνακες, διαγράμματα, σχήματα και οι συνοδευτικές λεζάντες τους) παρουσιάζεται με τη χρήση ενός διεθνώς αποδεκτού συστήματος [όπως για παράδειγμα το σύστημα της American Psychological Association (ΑΡΑ)]. Η επιλογή του συστήματος παράθεσης αναπαραστάσεων γίνεται βάσει των «Οδηγιών Εκπόνησης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών» του ΜΠΣ στο οποίο φοιτάτε, ή των ειδικών απαιτήσεων της Σχολής, ή του ΜΠΣ.

82 Συμβουλές σύνταξης αποτελεσμάτων Επιλέγετε κάθε φορά το είδος αναπαράστασης που είναι καταλληλότερο για τα δεδομένα σας και τα αποτελέσματα που θέλετε να αναδείξετε. Στην ενότητα των Αποτελεσμάτων ενσωματώνονται οι πλέον σημαντικοί πίνακες, σχήματα, κλπ. Οι υπόλοιπες αναπαραστάσεις τοποθετούνται σε παραρτήματα της ΔΕ. Οι αναπαραστάσεις πρέπει να μην αποκωδικοποιούν μεγάλο όγκο πληροφορίας και να είναι εύληπτες στον αναγνώστη.

83 Συμβουλές σύνταξης αποτελεσμάτων Στο κείμενο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων είναι απαραίτητο, όποτε αναφέρεστε σε στοιχεία από πίνακες, διαγράμματα ή σχήματα, να αναφέρετε και από ποιον ακριβώς πίνακα, διάγραμμα ή σχήμα αντλήσατε ή σχολιάζετε στοιχεία (π.χ. βλ. Πίνακας 1). Τα ίδια αποτελέσματα δεν παρουσιάζονται με διαφορετικά είδη αναπαραστάσεων. Απαιτείται δηλαδή αυτοπεριορισμός, και όχι κατάχρηση, στον αριθμό των χρησιμοποιούμενων αναπαραστάσεων. Επιλέγετε κάθε φορά το είδος αναπαράστασης που είναι καταλληλότερο για τα δεδομένα σας και τα αποτελέσματα που θέλετε να αναδείξετε.

84 Συμβουλές σύνταξης αποτελεσμάτων Οι αναπαραστάσεις έχουν νόημα όταν αποτυπώνουν σύνοψη δεδομένων. Στη σύνταξη της ενότητας των Αποτελεσμάτων χρησιμοποιείται συνήθως ο αόριστος χρόνος. Το ύφος και η γλώσσα παρουσίασης των αποτελεσμάτων πρέπει να είναι συγκρατημένα, ουδέτερα και να μην αποπνέουν συναισθηματικές φορτίσεις (ενθουσιασμός ή απογοήτευση).

85 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στα συμπεράσματα, που αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική ενότητα της ΔΕ, εδραιώνεται η έρευνά μας στο συναφές ερευνητικό πεδίο μέσω της ανάδειξης της συμβολής των ευρημάτων της στην υπάρχουσα γνώση. Η συμβολή της έρευνάς μας στη γνώση, που προαναγγέλθηκε στις αρχικές ενότητες της ΔΕ (Εισαγωγή, Θεωρητικό πλαίσιο, Βιβλιογραφική ανασκόπηση), θεμελιώνεται στην τελευταία ενότητα της ΔΕ (Συμπεράσματα). Στην εδραίωση της έρευνάς μας συνεπικουρούν επίσης η διάνοιξη νέων ερευνητικών προοπτικών καθώς και οι πρακτικής φύσης επιπτώσεις της.

86 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στη ενότητα των συμπερασμάτων: παρουσιάζεται μια περιεκτική σαφής σύνοψη των ευρημάτων της ΔΕ -βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την ανάλυση των δεδομένων- σε πλήρη αντιστοιχία με τα ερευνητικά ερωτήματα ή/και οι ερευνητικές υποθέσεις της ΔΕ, αξιολογείται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε και αξιοποιούνται τα ευρήματα σε έναν ευρύτερο προβληματισμό.

87 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στα ευρήματα που παρουσιάζονται υποδεικνύεται η σημασία τους μέσω της σύνδεσής τους με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και το θεωρητικό πλαίσιο. Ο/Η φοιτητής/τρια συνδέει τα ευρήματά του με ευρήματα συναφών ερευνών τα οποία συγκλίνουν, διαφοροποιούνται ή αντιτίθενται σε αυτά της έρευνάς του. Για τα ευρήματα που διαφοροποιούνται ή αντιτίθενται στα δικά του καταβάλλει προσπάθεια να διατυπώσει ερμηνείες τους αξιοποιώντας το θεωρητικό προβληματισμό της ΔΕ.

88 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο/Η φοιτητής/τρια μπορεί ακόμα να ερμηνεύσει τα ευρήματά του σχολιάζοντας κριτικά ζητήματα που αφορούν στη μέθοδο και τους ενδεχόμενους περιορισμούς της (για παράδειγμα αδυναμίες δείγματος, χρησιμοποιούμενων διατάξεων, εργαλείων συλλογής δεδομένων, μεθόδων ανάλυσης, κτλ).

89 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η συζήτηση για τους περιορισμούς της έρευνας Ο/Η φοιτητής/τρια είναι απαραίτητο να παρουσιάσει και να συζητήσει την οριοθέτηση της έρευνάς του η οποία συνδέεται με τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο και τους περιορισμούς της (για παράδειγμα χαρακτηριστικά, αδυναμίες ή παραλείψεις σε επίπεδο δείγματος, χρησιμοποιούμενων διατάξεων, εργαλείων συλλογής δεδομένων, μεθόδων ανάλυσης, κτλ).

90 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Κριτήριο ποιότητας μιας ΔΕ συνιστά η ισόρροπη ανάδειξη της συνεισφοράς της τόσο πεδίο της προαγωγής της γνώσης όσο και πεδίο των πρακτικών εφαρμογών. Στο πλαίσιο αυτό ο/η φοιτητής/τρια: αναδεικνύει την ερευνητική προοπτική που δημιουργεί το θέμα που διερεύνησε παρουσιάζοντας νέες ερευνητικές κατευθύνσεις ή νέα ερωτήματα για μελλοντική έρευνα και διατυπώνει προτάσεις για την αξιοποίηση και εφαρμογή στην πράξη των ευρημάτων του.

91 Συμβουλές σύνταξης συμπερασμάτων Κατά τη συγγραφή των συμπερασμάτων της ΔΕ, σε αντίθεση με τη σύνταξη της εισαγωγής, μεταβαίνουμε από τα ειδικά και συγκεκριμένα αποτελέσματα της έρευνας σε πιο γενικά ζητήματα. Στα συμπεράσματα δεν επαναλαμβάνουμε, ή αναδιατυπώνουμε, τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάσαμε στην προηγούμενη ενότητα. Διατυπώνουμε απλές και σαφείς απαντήσεις στα ερευνητικά ερωτήματα ή τις υποθέσεις οι οποίες δηλώνουν με σαφήνεια τη συμβολή μας στη γνώση για το θέμα που μελετήσαμε.

92 Συμβουλές σύνταξης συμπερασμάτων Περιοριζόμαστε στην παρουσίαση των βασικών ευρημάτων μας που αφενός απαντούν στα ερευνητικά ερωτήματα και αφετέρου συνιστούν τη νέα γνώση στο πεδίο μελέτης μας. Η προσωπική συμβολή της έρευνας που διεξήγαγε ο/η φοιτητής/τρια αναδεικνύεται, άρα και κρίνεται, στην ενότητα των συμπερασμάτων της ΔΕ. Στους περιορισμούς της έρευνας αποφεύγεται η αναφορά στην εμφάνιση δευτερευόντων προβλημάτων. Γίνεται αναφορά σε προβλήματα που εν δυνάμει συνιστούν σημαντικές απειλές για την εσωτερική και εξωτερική εγκυρότητα.

93 Συμβουλές σύνταξης συμπερασμάτων Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνουν στοιχεία έντασης ή αντιφάσεων με τα αποτελέσματα της ανάλυσης και τα ερευνητικά ερωτήματα της ΔΕ. Στη σύνταξη της ενότητας των Συμπερασμάτων χρησιμοποιείται συνήθως ο ενεστώτας χρόνος. Όταν όμως στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας τότε χρησιμοποιείται ο αόριστος.

94 Συμβουλές σύνταξης συμπερασμάτων Συχνό λάθος: Απουσία συστηματικής σύνδεσης Θεωρητικού Πλαισίου και Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης με Συμπεράσματα Συχνά δεν αξιοποιούνται συστηματικά στοιχεία του θεωρητικού πλαισίου και της βιβλιογραφικής ανασκόπησης στην ενότητα των Συμπερασμάτων, και ειδικότερα, στην απαραίτητη ερμηνεία και σχολιασμό των αποτελεσμάτων της ΔΕ. Δεν ξεχνώ: Στο σχολιασμό των ευρημάτων στα συμπεράσματα της ΔΕ είναι απαραίτητο να γίνεται πάντοτε συστηματική σύνδεση με το θεωρητικό πλαίσιο και τη βιβλιογραφική ανασκόπηση.

95 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ/ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 95

96 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Σύνταξη ενός καταλόγου αποκλειστικά και μόνον των βιβλιογραφικών πηγών που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο κείμενο της ΔΕ με τη χρήση βιβλιογραφικών παραπομπών. Ο κατάλογος αυτός παρέχει τα πλήρη βιβλιογραφικά στοιχεία των πηγών που περιλαμβάνει. Η παράθεση των πηγών γίνεται μόνον σε ενιαία αλφαβητικά σειρά (αλφαβητική ταξινόμηση βάσει επωνύμου συγγραφέα/ων) και δεν χρησιμοποιούνται αρίθμηση ή άλλα σύμβολα. Συγκροτείται ενιαίος κατάλογος ξενόγλωσσης και ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας. 96

97 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Στη σύνταξη των βιβλιογραφικών αναφορών χρησιμοποιείται, όπου χρειάζεται, η πλάγια (italics) και όχι η έντονη γραφή (bold). Σύνταξη του καταλόγου των βιβλιογραφικών αναφορών σύμφωνα με το πρότυπο που υιοθετεί το ΜΠΣ στο οποίο φοιτάτε ή των ειδικών απαιτήσεων της Σχολής. Ένα πρότυπο που προτείνεται συχνά στους συγγραφείς ΔΕ που εμπίπτουν στις Επιστήμες της Αγωγής είναι το σύστημα της APA (American Psychological Association). 97

98 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφίας Οι οδηγίες προς τους/τις φοιτητές/τριες του ΜΠΣ του ΕΑΠ στο οποίο εκπονείται η ΔΕ, υποδεικνύουν: - το σύστημα σύνταξης των βιβλιογραφικών παραπομπών και αναφορών που είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί και - τον τρόπο χρήσης και σύνταξης υποσημειώσεων. Η σύνταξη των βιβλιογραφικών αναφορών και παραπομπών συνιστά σε μεγάλο βαθμό μια μηχανική εργασία. Ωστόσο, αποτελεί μια συνήθη πηγή λαθών. 98

99 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφίας Για το θέμα της βιβλιογραφικών αναφορών και παραπομπών σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε άρθρα δημοσιευμένα σε πρόσφατα τεύχη επιστημονικού περιοδικού, το οποίο υιοθετεί το ίδιο σύστημα σύνταξης βιβλιογραφίας με αυτό που υιοθετούν οι προδιαγραφές του ΜΠΣ του ΕΑΠ στο οποίο φοιτάτε. Μετά την ολοκλήρωση της ΔΕ, είναι απαραίτητο να ελέγξετε αν όλες οι βιβλιογραφικές παραπομπές που χρησιμοποιήσατε στο κείμενο της ΔΕ περιλαμβάνονται στον κατάλογο της βιβλιογραφίας και αντιστρόφως. 99

100 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ/ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Στις υποσημειώσεις μπορείτε να παρουσιάσετε συμπληρωματικό (επεξηγηματικό) πληροφοριακό υλικό το οποίο αφενός δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο κείμενο για λόγους εξασφάλισης της συνεχούς ροής του κειμένου, αφετέρου όμως είναι απαραίτητο για την τεκμηρίωση των θέσεων, ή των επιχειρημάτων που διατυπώνονται, ή/και για εξειδικευμένους αναγνωστών (για παράδειγμα, αναλυτικές τεχνικές πληροφορίες για τους στατιστικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν). 100

101 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ/ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Οι σημειώσεις μπορεί: να παρατίθενται συγκεντρωμένες στο τέλος κάθε ενότητας ή στο τέλος της ΔΕ (σημειώσεις) ή να είναι υποσελίδιες (υποσημειώσεις). 101

102 Συμβουλές σύνταξης σημειώσεων/υποσημειώσεων Οι σημειώσεις/υποσημειώσεις είναι περιορισμένες σε αριθμό και έκταση σε λέξεις. Στο σημείο του κειμένου που θέλουμε να τοποθετήσουμε σημείωση/υποσημείωση παρεμβάλουμε έναν αριθμητικό εκθέτη. Η αρίθμηση των σημειώσεων/υποσημειώσεων είναι συνήθως συνεχής. Οι σημειώσεις/υποσημειώσεις γράφονται με γραμματοσειρά μικρότερου μεγέθους και μικρότερο διάστημα από αυτά του κυρίως κειμένου. 102

103 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Σε παραρτήματα μπορείτε να παρουσιάσετε πληροφορίες και υλικά που είναι σημαντικά για την τεκμηρίωση, την αιτιολόγηση και την κατανόηση της ΔΕ και οι οποίες, λόγω του μεγάλου όγκου τους, δεν εντάσσονται στο κύριο σώμα του κειμένου για αποφυγή διάσπασης της προσοχής του αναγνώστη. 103

104 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Για παράδειγμα, σε παράρτημα μπορείτε να παραθέσετε: στην πλήρη ανάπτυξή τους τα εργαλεία συλλογής ή/και ανάλυσης δεδομένων (όπως το ερωτηματολόγιο που δόθηκε για συμπλήρωση στους συμμετέχοντες της έρευνας, ή η κλείδα παρατήρησης που χρησιμοποιήσατε), αναλυτική περιγραφή των σχεδίων διδασκαλίας, των διδακτικών διατάξεων, ή των πειραματικών διατάξεων που χρησιμοποιήσατε, δεδομένα μεγάλου όγκου (όπως αναλυτικοί πίνακες αποτελεσμάτων), 104

105 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ θεσμικά κείμενα που αναφέρετε στο κυρίως σώμα της ΔΕ (όπως νόμοι, ΦΕΚ), δείγματα πρωτογενούς εμπειρικού υλικού που αναλύσατε (όπως κείμενα απομαγνητοφώνησης συνεντεύξεων, αποσπάσματα γραπτών πηγών που αναλύσατε, απεικονιστικό υλικό). 105

106 Συμβουλές σύνταξης παραρτημάτων Τα παραρτήματα είναι αριθμημένα και φέρουν επικεφαλίδα που περιγράφει πλήρως το περιεχόμενό τους. Σε περίπτωση που τα παραρτήματα της ΔΕ είναι περισσότερα του ενός, τότε τοποθετούνται διαδοχικά και με συνεχόμενη αρίθμηση. Στο κυρίως μέρος του κειμένου της ΔΕ είναι απαραίτητο να γίνεται ακριβής αναφορά σε όλα τα παραρτήματά της (π.χ. βλ. Παράρτημα Α) προκειμένου ο αναγνώστης να γνωρίζει ότι υπάρχει διαθέσιμη συμπληρωματική πληροφορία για την έρευνά μας σε κάποιο άλλο σημείο της ΔΕ. 106

107 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Η αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών γίνεται με λέξεις-κλειδιά του θέματος της έρευνάς μας. Είναι απαραίτητο να αναζητούνται και να μελετώνται πηγές γενικότερες και ακολούθως ειδικότερες για το θέμα μας. Στην επιλογή των πηγών που θα μελετήσετε είναι απαραίτητο να λαμβάνετε υπόψη και την παλαιότητα τους.

108 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Πού αναζητώ βιβλιογραφικές πηγές; Αναζητώ επιστημονικά περιοδικά στα οποία οι φοιτητές/τριες του ΕΑΠ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ( μέσω της βιβλιοθήκης του ΕΑΠ ( Στη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ ( μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε: κύριο και συλλογικό κατάλογο ηλεκτρονικά περιοδικά

109 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Πού αναζητώ βιβλιογραφικές πηγές; ηλεκτρονικά βιβλία ιδρυματικό αποθετήριο ΕΑΠ ( θεματικές πύλες (κατηγορίες πηγών που προσφέρονται για συγκεκριμένες εξειδικευμένα γνωστικές περιοχές: ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, βάσεις δεδομένων, βιβλιογραφικές αναφορές, blogs, δραστηριότητες επιστημονικών κοινοτήτων, πύλες συναφούς περιεχομένου κ.ά) μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες ΕΑΠ βάσεις δεδομένων.

110 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Πού αναζητώ βιβλιογραφικές πηγές; Ψηφιακά Αποθετήρια (ενδεικτικά) Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών Ιδρυματικό Αποθετήριο ΕΜΠ Ψηφιοθήκη [Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΠΘ] Νημερτής [Ιδρυματικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Πατρών] E-Locus [Ιδρυματικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Κρήτης] Ψηφίδα [Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και Ιδρυματικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Μακεδονίας]

111 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Πού αναζητώ βιβλιογραφικές πηγές; Ψηφιακά Αποθετήρια (ενδεικτικά) Απόθεσης [Ιδρυματικό αποθετήριο ΕΑΠ] ( Διαπανεπιστημιακό σύστημα ψηφιακής βιβλιοθήκης για την ηλεκτρονική τεκμηρίωση της σύγχρονης ελληνικής γκρίζας βιβλιογραφίας ( Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών [Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης] Ελληνικά Περιοδικά CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%82

112 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Πού αναζητώ βιβλιογραφικές πηγές; Διεθνείς και εθνικές πηγές στατιστικών στοιχείων ανοικτής πρόσβασης (ενδεικτικές) - EUROSTAT ( - OECD Statistics Portal: Home ( - United Nations Statistics Division (UNSD) ( - Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ( - Γενική Γραμματεία ΕΣΥΕ (

113 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ Πού αναζητώ βιβλιογραφικές πηγές; Μηχανές αναζήτησης (ενδεικτικές) (πρόσβαση μέσω βιβλιοθήκης ΕΑΠ: Βιβλιογραφικές Βάσεις/Βάσεις Πλήρους Κειμένου SCOPUS) NIQ= &REQSESS=232247&124000REQEVE NT=&REQSTR1=QuickSrch&REQAUTH=0&REQSTR2=d elocalisation

114 Συμβουλές αναζήτησης βιβλιογραφικών πηγών Είναι απαραίτητο να αναζητούμε και να αξιοποιούμε έγκυρες επιστημονικές πηγές όπως: - άρθρα διεθνών ή ελληνικών επιστημονικών περιοδικών με κριτές, - πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων με κριτές, - συλλογικούς επιστημονικούς τόμους με κριτές, - δεδομένα και κείμενα επίσημων διεθνών και ελληνικών οργανισμών και φορέων, όπως ΕΛΣΤΑΤ, ΕΚΚΕ, CEDEFOP, Εurostat, ΟΟΣΑ, UNESCO, κ.ά. - νομοθεσία (διεθνή, ελληνική), - διδακτορικές διατριβές. 114

115 Συμβουλές αναζήτησης βιβλιογραφικών πηγών Είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την αξιοποίηση πηγών όπως: - ιστοσελίδες και blogs που δεν είναι επίσημες, - δημοσιογραφικές πηγές, - εγκυκλοπαίδειες., κ.ά. Πέραν της επιστημονικής εγκυρότητας, είναι αναγκαίο να αξιολογούμε συστηματικά τις πηγές που εντοπίζουμε και στο επίπεδο της συνάφειάς τους με το θέμα που διερευνάμε. Είναι σημαντικό να αναζητούμε και να μελετούμε την πρωτότυπη πηγή. 115

116 Από τις πηγές στη βιβλιογραφική ανασκόπηση: τα διαδοχικά στάδια Αναζητώ, εντοπίζω και αξιολογώ τις πηγές o lib.eap.gr, heal-link, scopus, scholar, κ.ά. (βλ. Πού αναζητώ βιβλιογραφικές πηγές;) o Χρήση λέξεων-κλειδιά θέματος προς διερεύνηση o Αξιολόγηση πηγών: συναφείς με το προς διερεύνηση θέμα, ποιότητα (βλ. Συμβουλές αναζήτησης βιβλιογραφικών πηγών) 116

117 Από τις πηγές στη βιβλιογραφική ανασκόπηση: τα διαδοχικά στάδια Μελετώ και αποδελτιώνω τις πηγές (για εμπειρική έρευνα) o Θεωρητικός προβληματισμός o Ερευνητικά ερωτήματα ή/και Υποθέσεις o Μέθοδος (π.χ. προσέγγιση, εργαλείο, δείγμα, μέθοδος ανάλυσης) o Ευρήματα Οργανώνω σε μορφή πίνακα τις σημειώσεις αποδελτίωσης 117

118 Από τις πηγές στη βιβλιογραφική ανασκόπηση: τα διαδοχικά στάδια Συνθέτω κριτικά (εντοπίζω συγκλίσεις και αποκλίσεις, αναδεικνύω ερευνητικά κενά ή ελλείψεις) Συντάσσω τη βιβλιογραφική ανασκόπηση 118

119 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ

120 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ Γιατί χρησιμοποιώ απαραίτητα βιβλιογραφικές παραπομπές; Οι βιβλιογραφικές παραπομπές και αναφορές συνιστούν αναπόσπαστο στοιχείο των επιστημονικών εργασιών. Βασική λειτουργία των βιβλιογραφικών παραπομπών είναι η τεκμηρίωση. Κάθε φορά που αναφέρετε για παράδειγμα συγκεκριμένες θεωρίες, απόψεις, ευρήματα ή συμπεράσματα άλλων ερευνητών, ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε στατιστικά δεδομένα, είναι απαραίτητο να τεκμηριώνετε αυτές τις αναφορές με τις κατάλληλες παραπομπές.

121 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ Η ακαδημαϊκή δεοντολογία επιτάσσει να αναγνωρίζεται ρητά, με αναφορά στην πηγή, ο/οι συγγραφέας/είς των οποίων αξιοποιούμε ιδέες και περιεχόμενο των εργασιών τους, είτε κάνοντας χρήση του περιεχομένου τους είτε παραφράζοντάς τες είτε παραθέτοντας αποσπάσματά τους αυτολεξεί. Επιπλέον, η χρήση των παραπομπών επιτρέπει: στον/ην αναγνώστη/τρια της εργασίας μας να ανατρέξει και να αξιοποιήσει με τη σειρά του/της την πηγή στην οποία παραπέμπουμε, είτε για να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες που ενδεχομένως τυγχάνουν ενδιαφέροντος είτε για να επαληθεύσει θέσεις, στοιχεία ή πληροφορίες που αποδίδονται σε συγγραφέα/είς

122 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ στο/στους συγγραφέα/είς της εργασίας στην οποία παραπέμπουμε να διασφαλισθεί/ούν σε περιπτώσεις προβληματικής κατανόησης ή μεταφοράς στοιχείων της εργασίας του/τους από άλλον/η ερευνητή/τρια.

123 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικών παραπομπών Οι οδηγίες προς τους/τις φοιτητές/τριες του ΜΠΣ του ΕΑΠ στο οποίο εκπονείται η ΔΕ, υποδεικνύουν: - το σύστημα σύνταξης των βιβλιογραφικών παραπομπών που είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί και - τον τρόπο χρήσης και σύνταξης παραπομπών. Οι ενδοκειμενικές βιβλιογραφικές παραπομπές αντιστοιχούν σε βιβλιογραφικές αναφορές που πρέπει να περιλαμβάνεται στον κατάλογο της βιβλιογραφίας στο τέλος της ΔΕ. 123

124 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικών παραπομπών Στις βιβλιογραφικές παραπομπές εντός του κειμένου απαιτείται να παρουσιάζονται: το επώνυμο του συγγραφέα και η χρονολογία έκδοσης της εργασίας. Στην περίπτωση που παραπέμπουμε σε δευτερογενή αναφορά (δηλαδή, πηγή που δεν έχουμε οι ίδιοι διαβάσει, αλλά αναφέρεται σε αυτήν άλλο κείμενο που μελετήσαμε), τότε (i) χρησιμοποιούμε στη σύνταξη της παραπομπής τη συντομογραφία «όπ. αναφ.» και (ii) παραθέτουμε στον κατάλογο της βιβλιογραφίας την πηγή που μελετήσαμε. 124

125 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικών παραπομπών Στην περίπτωση που παρατίθεται αυτολεξεί απόσπασμα από εργασία άλλου συγγραφέα, είναι απαραίτητο να παρουσιάζονται: το επώνυμο του συγγραφέα, η χρονολογία έκδοσης της εργασίας και ο αριθμός της σελίδας της εργασίας από την οποία αντλήθηκε το εν λόγω απόσπασμα. Όταν παρατίθεται αυτολεξεί απόσπασμα από εργασία άλλου συγγραφέα έκτασης μικρότερης των 40 λέξεων, τότε το απόσπασμα πρέπει να ενσωματώνεται σε εισαγωγικά. 125

126 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικών παραπομπών Στα αποσπάσματα που παρατίθενται αυτολεξεί διατηρείται η γραμματική, η ορθογραφία και η σύνταξη του συγγραφέα. Αποφεύγεται στη σύνταξη της ΔΕ η συστηματική χρήση αυτολεξεί αποσπασμάτων καθώς και η χρήση μακροσκελών αυτούσιων εδαφίων. 126

127 Συμβουλές σύνταξης βιβλιογραφικών παραπομπών Στη διαχείριση/σύνταξη των βιβλιογραφικών παραπομπών και των αναφορών μπορούν να αξιοποιηθούν διάφορα εξειδικευμένα λογισμικά, όπως Endnote, Reference Manager, Zotero, κ.ά. 127

128 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ Πώς συντάσσω βιβλιογραφικές αναφορές; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να συντάξει τις βιβλιογραφικές αναφορές (κατάλογος βιβλιογραφίας). Στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες υπάρχουν για παράδειγμα τα συστήματα APA, Chicago, Harvard, MLA, Oxford, κ.ά., τα οποία ενώ παρουσιάζουν τις ίδιες πληροφορίες για μια πηγή διαφοροποιούνται στη διάρθρωση της παρουσίασης της πληροφορίας. Η βιβλιογραφία της ΔΕ συντάσσεται σύμφωνα με το πρότυπο που υιοθετεί το ΜΠΣ στο οποίο φοιτάτε ή των ειδικών απαιτήσεων της Σχολής.

Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου. Υπάρ χουν αμφιβολί ες

Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου. Υπάρ χουν αμφιβολί ες Χαρακτηριστικά ΝΑΙ Ο Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου Τεκμηρίωση Κριτική αποτίμηση των πηγών (είναι οι πηγές έγκυρες και αξιόπιστες) Αναδεικνύονται τα νέα στοιχεία Υπάρχουν σύγχρονες (της τελευταίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός. Σχολιασμού. Διπλωματικής Εργασίας

Οδηγός. Σχολιασμού. Διπλωματικής Εργασίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης: «Σπουδές στην Εκπαίδευση» Οδηγός Σχολιασμού Διπλωματικής Εργασίας (βιβλιογραφική σύνθεση) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10

<5,0 5,0 6,9 7 7,9 8 8,9 9-10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ Εύρος θέματος Τίτλος και περίληψη Εισαγωγή Βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Αναστασία Χριστοδούλου, Dr. Γεώργιος Δαμασκηνίδης Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Θεσσαλονίκη, 2015 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης Συγγραφή ερευνητικής πρότασης 1 o o o o Η ερευνητική πρόταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της έρευνας. Η διατύπωσή της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιεκτική και βασισμένη στην ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 1 ΚΡΙΤΗΡΙΑ Βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας ΣΠΑΡΤΗ 2010-11 Περιεχόμενα 1.ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Της ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 5 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Συγγραφή επιστημονικής εργασίας Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Συγγραφή επιστημονικής εργασίας Κάθε επιστημονική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική διαδικασία και συγγραφή διατριβής: Μεθοδολογικές παρατηρήσεις ρ. Ηλίας Μαυροειδής Σ.Ε.Π., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας Τα βασικά στάδια για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής

Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής Ενότητα 6η: Το γενικό μεθοδολογικό πλαίσιο Κώστας Ραβάνης Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ" ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κοζάνη, 2015 Πίνακας περιεχομένων 1) ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ....

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ: Δ / Ακ. Έτος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ: Δ / Ακ. Έτος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Προγραμματισμός Μαθήματα 1-3: Εισαγωγή στην εκπαιδευτική έρευνα. Επίπεδα έρευνας, δεοντολογία εκπαιδευτικής έρευνας. Ερευνητικές διαδικασίες: Ερευνητικά πλαίσια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη «ΝΑΥΤΙΛΙΑ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη «ΝΑΥΤΙΛΙΑ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στη «ΝΑΥΤΙΛΙΑ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης

Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης και συγγραφή ερευνητικής έκθεσης / διατριβής. Δρ. Ηλίας Μαυροειδής Σ.Ε.Π.,., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος. Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Οκτώβριος 2013

Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος. Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Οκτώβριος 2013 Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Πτυχιακή Εργασία Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ51 / Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Έρευνα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ51 / Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Έρευνα Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ51 / Εφαρμοσμένη Εκπαιδευτική Έρευνα Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΠΑ Επιστημών της Αγωγής Θεματική Ενότητα ΕΠΑ51 Εφαρμοσμένη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία Περιεχόμενα Σχετικά με τους συγγραφείς... ΧΙΙΙ Πρόλογος... XV Eισαγωγή...XVΙΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας Εισαγωγή... 1 Τι είναι η έρευνα;... 2 Τι είναι η έρευνα των επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 3 η Θεματική ενότητα: Ανάλυση μεθοδολογίας ερευνητικής εργασίας Σχεδιασμός έρευνας: Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Τι είναι η ερευνητική εργασία Η ερευνητική εργασία στο σχολείο είναι μια δυναμική διαδικασία, ανοιχτή στην αναζήτηση για την κατανόηση του πραγματικού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝAOME1372 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΜΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΜΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Η μορφοποίηση της επιστημονικής εργασίας: το σύστημα (στυλ) ΑΡΑ

Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Η μορφοποίηση της επιστημονικής εργασίας: το σύστημα (στυλ) ΑΡΑ Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Η μορφοποίηση της επιστημονικής εργασίας: το σύστημα (στυλ) ΑΡΑ Συστήματα Βιβλιογραφικών Αναφορών/ Παραπομπών Στο πλαίσιο διαφόρων επιστημονικών κλάδων, αναπτύχθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ - 9900 ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΜΕ - 9900 ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ9900 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή Λέκτορας Διάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οργανώνοντας την έρευνα ΒΑΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Προκαταρκτική έρευνα Διερευνήστε πριν απ όλα την περιοχή μέσα στην οποία μπορεί να βρεθεί ένα ερευνητικό ερώτημα. Τυπικές

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας

Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας Μεθοδολογία ερευνητικής εργασίας Σύντομος οδηγός επιβίωσης Μεθοδολογία Ερευνητικής Εργασίας: Γ. Τράπαλης & Ά. Μητρέλης 1 Τι είναι Έρευνα: η παραγωγή πρωτότυπων αποτελεσμάτων μέσω της συστηματικής, ορθολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική τεκμηρίωση εμπειρικής έρευνας

Θεωρητική τεκμηρίωση εμπειρικής έρευνας Θεωρητική τεκμηρίωση εμπειρικής έρευνας Σεμινάριο Πτυχιακής Εργασίας Εαρινό εξάμηνο 2016-17 Βασίλης Παυλόπουλος Βιβλιογραφική αναζήτηση: γιατί; Για ενημέρωση σχετικά με τα θεωρητικά μοντέλα και τα υπάρχοντα

Διαβάστε περισσότερα

ερευνητική διαδικασία προβληματισμό ερώτημα μεθοδολογία μεθοδολογία έρευνας μεθοδολογικές προσεγγίσεις μεθόδους τεχνικές μέσα υλικά διαδικασίες

ερευνητική διαδικασία προβληματισμό ερώτημα μεθοδολογία μεθοδολογία έρευνας μεθοδολογικές προσεγγίσεις μεθόδους τεχνικές μέσα υλικά διαδικασίες Δια-Ιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Ι.Π.&Τ.) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 10: Η Συγγραφή της ερευνητικής έκθεσης (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: Κριτήρια αξιολόγησης αυτοαξιολόγησης γραπτής ερευνητικής εργασίας με έμφαση στην πτυχιακή εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ -9900 3 η Εισήγηση

ΜΕ -9900 3 η Εισήγηση ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ9900 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή Βασιλική Ζήση, PhD

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Βασικά Χαρακτηριστικά Η έρευνα για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας πρέπει να έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά και να εκπληρώνει τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σέρρες 2018 Εισαγωγή Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΠΠΣ κάθε Φοιτητής είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Τίτλος Ονοματεπώνυμο συγγραφέα Πανεπιστήμιο Ονοματεπώνυμο δεύτερου (τρίτου κ.ο.κ.) συγγραφέα Πανεπιστήμιο Η κεφαλίδα (μπαίνει πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα): περιγράφει το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής

Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής Ενότητα 5η: Το γενικό θεωρητικό πλαίσιο Κώστας Ραβάνης Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιογραφία κοινωνικής έρευνας

Βιβλιογραφία κοινωνικής έρευνας Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 14 Βιβλιογραφία κοινωνικής έρευνας 14-1 Σύνοψη κεφαλαίου Ανάγνωση κοινωνικών ερευνών Συνετή χρήση του διαδικτύου Συγγραφή κοινωνικών ερευνών Η δεοντολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» Αναλυτικές οδηγίες για τους συγγραφείς

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» Αναλυτικές οδηγίες για τους συγγραφείς ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» Αναλυτικές οδηγίες για τους συγγραφείς ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Το περιοδικό «Κυπριακά Νοσηλευτικά Χρονικά» είναι η επίσημη επιστημονική έκδοση του Παγκύπριου Συνδέσμου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 1. Ατομικά ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ Επειδή οι φάκελοι κατατίθενται στο τέλος του τετραμήνου (μαζί με την Ερευνητική Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σύμφωνα με τη διεθνώς επικρατούσα ακαδημαϊκή πρακτική, παρατίθενται οι παρακάτω συνοπτικές οδηγίες για τη συγγραφή πτυχιακής ή διπλωματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤEI KΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

ΤEI KΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤEI KΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Διαμεθοδικές Κοινωνικές Παρεμβάσεις σε Καταστάσεις Κρίσης» Κανονισμός Εκπόνησης Διπλωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Σύντομες οδηγίες συγγραφής της Πτυχιακής Εργασίας

Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Σύντομες οδηγίες συγγραφής της Πτυχιακής Εργασίας Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Σύντομες οδηγίες συγγραφής της Πτυχιακής Εργασίας Περίληψη (τυπική έκταση: 2-3 παράγραφοι) Η Περίληψη συνοψίζει την εργασία και τα κύρια ευρήματα αυτής με τέτοιον τρόπο, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων

Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Η Ανάπτυξη του κειμένου Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη μορφή δομή χαρακτηριστικά της γραφής αυτοαναφορικό παράδειγμα

Περίληψη μορφή δομή χαρακτηριστικά της γραφής αυτοαναφορικό παράδειγμα Περίληψη Το παρόν πόνημα είναι ένας οδηγός συγγραφής ερευνητικών εργασιών (project) και απευθύνεται στους μαθητές της Α και Β Λυκείου. Είναι προϊόν βιβλιογραφικής έρευνας και εξηγεί την μορφή και την δομή

Διαβάστε περισσότερα

Η ενότητα της Συζήτησης στο δοκίμιο εμπειρικής έρευνας

Η ενότητα της Συζήτησης στο δοκίμιο εμπειρικής έρευνας Η ενότητα της Συζήτησης στο δοκίμιο εμπειρικής έρευνας Σεμινάριο Πτυχιακής Εργασίας Εαρινό εξάμηνο 2015-16 Βασίλης Παυλόπουλος Η ενότητα της Συζήτησης Η Συζήτηση αποτελεί τη σύνθεση των ερευνητικών ευρημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Μεθοδολογία παρουσίασης δεδομένων και συγγραφής της διατριβής

Μάθημα: Μεθοδολογία παρουσίασης δεδομένων και συγγραφής της διατριβής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Μάθημα: Μεθοδολογία παρουσίασης δεδομένων και συγγραφής της διατριβής Στάδια υλοποίησης της μεταπτυχιακής διατριβής Βασικά κεφάλαια της μεταπτυχιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Οι Διπλωματικές Εργασίες, θα πρέπει να παραδίδονται ακολουθώντας τις παρακάτω προδιαγραφές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Οι Διπλωματικές Εργασίες, θα πρέπει να παραδίδονται ακολουθώντας τις παρακάτω προδιαγραφές. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού & Εξ @ποστάσεως Βιβλιοθήκη Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (Ε.Ε.Υ.Ε.Μ.) και Κέντρο Πληροφόρησης Πατρών Κλάους 278 Πατρών - Κλάους

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΜΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΜΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μερικές χρήσιμες(;) υποδείξεις. Βασίλης Παυλόπουλος

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μερικές χρήσιμες(;) υποδείξεις. Βασίλης Παυλόπουλος ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μερικές χρήσιμες(;) υποδείξεις Βασίλης Παυλόπουλος Διάγραμμα της παρουσίασης Πότε (δεν) χρειάζονται πίνακες και σχήματα σε μια ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση εκπόνησης ερευνητικής εργασίας και Προϋποθέσεις Έναρξης της Διαδικασίας

Δήλωση εκπόνησης ερευνητικής εργασίας και Προϋποθέσεις Έναρξης της Διαδικασίας Κανονισμός Ερευνητικών εργασιών (αποφ. 11 ης ΓΣΤ 7-4-2011) Η ερευνητική εργασία αποσκοπεί στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των φοιτητών/τριών στην παραγωγή νέας γνώσης, στην ενίσχυση της ερευνητικής ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Οδηγός Εκπόνησης Μεταπτυχιακής Εργασία ς Βασικά Σημεία Καθορισμός Θέματος Επιλογή Επιβλέποντα Πρωτογενή

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής

Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής Προχωρημένα Θέματα Διδακτικής της Φυσικής Ενότητα 3η: Η περίληψη του κειμένου Κώστας Ραβάνης Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες. Προτεινόμενος Οδηγός. Συγγραφής Διπλωματικής Εργασίας

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες. Προτεινόμενος Οδηγός. Συγγραφής Διπλωματικής Εργασίας Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες Προτεινόμενος Οδηγός Συγγραφής Διπλωματικής Εργασίας 1 Περιεχόμενα ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ... 3 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ερευνητική διαδικασία έχει ως αφορμή έναν προβληματισμό και προσπαθεί. να απαντήσει σε ένα ερευνητικό ερώτημα. Ένας ερευνητής καλείται να

Η ερευνητική διαδικασία έχει ως αφορμή έναν προβληματισμό και προσπαθεί. να απαντήσει σε ένα ερευνητικό ερώτημα. Ένας ερευνητής καλείται να Δια-Ιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Ι.Π.&Τ.) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Κάποιες έννοιες Επιστήμη : κάθε συστηματικό πεδίο μελέτης ή σύστημα γνώσης που έχει ως σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεται μια προπτυχιακή εργασία στην Ιστορία της Τέχνης. Σχεδιάγραμμα. Γενικές οδηγίες

Πώς γράφεται μια προπτυχιακή εργασία στην Ιστορία της Τέχνης. Σχεδιάγραμμα. Γενικές οδηγίες Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης Δώρα Μαρκάτου, επίκ. Καθηγήτρια Πώς γράφεται μια προπτυχιακή εργασία στην Ιστορία της Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η ( ) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η ( ) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η (2018 19) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/dsh208 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Σύνοψη κεφαλαίου Σύνδεση θεωρίας και ανάλυσης Επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων Δεοντολογία και ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Αξιολογώντας την ποιότητα των ποιοτικών ερευνών Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες

Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας (ΨΧ126) Οι βασικές λειτουργίες της ακαδημαϊκής γραφής και οι απαιτούμενες δεξιότητες Σκοπός του μαθήματος Να προετοιμάσει τις φοιτήτριες/τους φοιτητές για το εγχείρημα της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων. Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων. Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Περιεχόμενο μαθήματος (γενικά) Μέρος Ι: Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Έρευνα Μέρος ΙΙ: Ποσοτικές Προσεγγίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εξώφυλλο. Η κατανόηση της έννοιας του αριθμού από μαθητές 4-5 χρόνων. Αλεξανδρούπολη, Ιανουάριος 2016

Εξώφυλλο. Η κατανόηση της έννοιας του αριθμού από μαθητές 4-5 χρόνων. Αλεξανδρούπολη, Ιανουάριος 2016 Εξώφυλλο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ: Δ Η κατανόηση της έννοιας του αριθμού

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική

Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική Μέσα ελέγχου θεωρητικών υποθέσεων στην ψυχολογία Άννα Μαντόγλου Επιλογή ερευνητικού αντικειμένου Χρηστικότητα ή κοινωνική αξία Συγκρουσιακό: εκφέρονται διαφορετικά επιχειρήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ MΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ MΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ MΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2016 ΔΠΘ/ΠΤΔΕ: Κανονισμός Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 4 η : Κριτική Βιβλιογραφική Ανασκόπηση

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 4 η : Κριτική Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 4 η : Κριτική Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm104/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Ε.ΣΥ.Π.

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Ε.ΣΥ.Π. 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (Π.Ε.ΣΥ.Π.) Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Ε.ΣΥ.Π. ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Σύμφωνα με τον Κανονισμό Σπουδών του

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας στα πλαίσια του ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Στατιστική» του τμ. Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης.

Οδηγίες για τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας στα πλαίσια του ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Στατιστική» του τμ. Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης. 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 1.1. Γενικά Οδηγίες για τη συγγραφή διπλωματικής εργασίας στα πλαίσια του ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Στατιστική» του τμ. Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης. Η διπλωματική εργασία (ΔΕ) αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας Μυλωνά Ιφιγένεια Έρευνες για την απόκτηση πληροφοριών η γνωμών από τους χρήστες Χρησιμοποιήθηκαν από τις κοινωνικές επιστήμες για τη χρήση κοινωνικών φαινομένων Ο όρος «ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφουμε μια επιστημονική εργασία στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΠΘ-ΤΜΒΓ

Πώς γράφουμε μια επιστημονική εργασία στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΠΘ-ΤΜΒΓ Πώς γράφουμε μια επιστημονική εργασία στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΠΘ-ΤΜΒΓ 2014-15 Ακαδημαϊκός εγγραματισμός Η ΓΕ πρέπει να δείχνει ότι έχετε κατακτήσει ένα επίπεδο επιστημονικών

Διαβάστε περισσότερα

Εξώφυλλο. Οιαντιλήψειςτωνμαθητώντωντελευταίωντάξεωντου ημοτικούσχολείου για το «θείο» Ομαδική Εργασία των: Α. Ποταμίτη (ΑΜ 3242)

Εξώφυλλο. Οιαντιλήψειςτωνμαθητώντωντελευταίωντάξεωντου ημοτικούσχολείου για το «θείο» Ομαδική Εργασία των: Α. Ποταμίτη (ΑΜ 3242) Εξώφυλλο ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟ: Οιαντιλήψειςτωνμαθητώντωντελευταίωντάξεωντου ημοτικούσχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφουμε μια επιστημονική ερευνητική εργασία στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΠΘ-ΤΜΒΓ 2014-15

Πώς γράφουμε μια επιστημονική ερευνητική εργασία στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΠΘ-ΤΜΒΓ 2014-15 Πώς γράφουμε μια επιστημονική ερευνητική εργασία στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες Κατερίνα Κεδράκα Επικ. Καθηγήτρια ΠΘ-ΤΜΒΓ 2014-15 Ακαδημαϊκός εγγραματισμός Η ΓΕ πρέπει να δείχνει ότι έχετε κατακτήσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση Πρόλογος στην πρώτη έκδοση Εισαγωγή Τι είναι η μεθοδολογία έρευνας Οι μέθοδοι έρευνας ΜEΡOΣ A : ΓNΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙO 1: Γενικά για την επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου H ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΑ Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Πίστευε και μη ερεύνα Πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ! Στάδια έρευνας σε σχολική βάση: Μεθοδολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ο Σ Σ Α Κ Ο Ν Ι Δ Η Σ, Δ Π Θ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ν Α Τ Ζ Ε Κ Α Κ Η, Α Π Θ Α. Μ Α Ρ Κ Ο Υ, Δ Π Θ Α Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο 2 0 17-2018 2 ο παραδοτέο 8/12/2016

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη και ερευνητικά σχέδια

Επιστήμη και ερευνητικά σχέδια Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Βασικά στάδια ενός ερευνητικού σχεδίου Επιστήμη και ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4.1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ... 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4.1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ... 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΓΕΝΙΚΑ... 3 2 ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ... 3 2.1 ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ... 3 2.2 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ... 3 3 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ... 4 3.1 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ... 4 3.2 ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010 ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΠΕ 2009-2010 Αριθμός πρωτοκόλλου έργου: ΚΟΙΝΩ/0609/ΒΙΕ/13 Τίτλος έργου: Η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου των οδικών ατυχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας ΑΡΗΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ Φυσικός, M.Ed. Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας Ομιλία με θέμα: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ Εκδήλωση αριστούχων μαθητών: Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Οδηγός Εκπόνησης ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Οδηγός Εκπόνησης ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Οδηγός Εκπόνησης ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2015 Περιεχόμενα 1. Τι είναι η πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Μετά την προετοιμασία που κάναμε συγκεντρώνοντας και ταξινομώντας το υλικό καταλήγουμε στο σχεδιάγραμμα της μελέτης, που όπως είπαμε ταυτίζεται με τον πίνακα περιεχομένων. Το σχεδιάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για την Συγγραφή Εργασιών

Οδηγός για την Συγγραφή Εργασιών Οδηγός για την Συγγραφή Εργασιών Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας Κέρκυρα 2/10/2009 Ο παρών Οδηγός περιέχει βασικούς κανόνες για την εκπόνηση κάθε εργασίας (προπτυχιακής, ατομικής, πτυχιακής, μεταπτυχιακής,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΤΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 Επικοινωνήστε με τη Βιβλιοθήκη: Υπηρεσίες εξυπηρέτησης χρηστών Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης http://users.uoa.gr/~dhatziha Αριθμός: 1 Η εισαγωγή σε μια επιστήμη πρέπει να απαντά σε δύο ερωτήματα: Ποιον τομέα και με ποιους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Ερευνας στη ΜΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΑΚΟΝΙΔΗΣ, ΔΠΘ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ, ΑΠΘ Α ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 201 6-2017 2 ο παραδοτέο Περιεχόμενο 1. Εισαγωγή: το θέμα και η σημασία του, η σημασία διερεύνησης του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Ph.D. Αθήνα, Σεπτέμβριος 2016 ΚΕΘΕΑ Τομέας Έρευνας Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α. ΜΠΑΚΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Στον οδηγό αυτό παρατίθενται συμβουλές για την συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Τελειοφοίτων. 4 Βιβλιογραφική Ανασκόπηση

Σεμινάριο Τελειοφοίτων. 4 Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Σεμινάριο Τελειοφοίτων 4 Βιβλιογραφική Ανασκόπηση Τυπικά το τέταρτο στάδιο της ερευνητικής διαδικασίας Ουσιαστικά εξελίσσεται δυναμικά καθόλη τη διάρκεια της έρευνας o Η έρευνα και η καταγραφή της φέρνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Ποιότητα ιδεών 5 Δομή 1.5 Παρουσίαση / Γλωσσική έκφραση 1.5 Έρευνα 2 Α: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΙΔΕΩΝ (5 μονάδες) Ο φοιτητής κατανοεί άριστα τη διατύπωση της

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων

Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Εισαγωγή Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τομέας Έρευνας ΚΕΘΕΑ Η ποιοτική έρευνα επιχειρεί να περιγράψει, αναλύσει, κατανοήσει, ερμηνεύσει κοινωνικά φαινόμενα, έννοιες ή συμπεριφορές επιχειρεί να απαντήσει το γιατί

Διαβάστε περισσότερα

προετοιμασίας και του σχεδιασμού) αρχικά στάδια (της αντιμετώπισή τους. προβλήματος της ΔΕ Ειρήνη Γεωργιάδη Καθηγήτρια Σύμβουλος της ΕΚΠ65 του ΕΑΠ

προετοιμασίας και του σχεδιασμού) αρχικά στάδια (της αντιμετώπισή τους. προβλήματος της ΔΕ Ειρήνη Γεωργιάδη Καθηγήτρια Σύμβουλος της ΕΚΠ65 του ΕΑΠ Δυσκολίες και προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στα αρχικά στάδια (της προετοιμασίας και του σχεδιασμού) της ΔΕ στη ΘΕ ΕΚΠ 65 και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική έρευνας. Στρατηγική έρευνας. Η ερευνητική διαδικασία στη βιβλιοθήκη αρχίζει από τη στιγμή που χρειάζεται

Στρατηγική έρευνας. Στρατηγική έρευνας. Η ερευνητική διαδικασία στη βιβλιοθήκη αρχίζει από τη στιγμή που χρειάζεται Η ερευνητική διαδικασία στη βιβλιοθήκη αρχίζει από τη στιγμή που χρειάζεται Στρατηγική έρευνας κάποιος να λύσει ένα πρόβλημα, να κάνει μια εργασία για την εκπλήρωση κάποιου μαθήματος, να συγγράψει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας -ΤΕΙ Καλαμάτας

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας -ΤΕΙ Καλαμάτας ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας -ΤΕΙ Καλαμάτας Κάποιοι ορισμοί Επιστημονική εργασία είναι η παραγωγή και επεξεργασία πληροφοριών που περιγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Ανδρικόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίος, 9/04/2014

Ανδρέας Ανδρικόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίος, 9/04/2014 Ανδρέας Ανδρικόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίος, 9/04/2014 Η επιστήμη είναι ένα συστηματικό πλαίσιο αρχών που εξυπηρετεί την προσπάθειά μας να καταλάβουμε το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

7 ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολικό έτος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: A Α Τετράμηνο

7 ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολικό έτος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΤΑΞΗ: A Α Τετράμηνο Α.ΒΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 1. Επιλογή του θέματος ερευνητικής εργασίας. 2. Καθορισμός του σκοπού και των στόχων της ερευνητικής εργασίας. 3. Επιμερισμός του θέματος σε υποθέματα, (τομείς) πάνω στους

Διαβάστε περισσότερα