Θέμα: «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων των άρθρων 38, 39 και 40 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θέμα: «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων των άρθρων 38, 39 και 40 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ»"

Transcript

1 Θέμα: «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων των άρθρων 38, 39 και 40 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ» Σχετ.: Εγκ. 7/93, 74/96. Κοινοποιούμε, για ενημέρωση και εφαρμογή την υπ'αριθμ. Φ21/478/ απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 252/τ Β / , και με την οποία: α) Αντικαταστάθηκε η παρ.1 του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ, που αναφέρεται στον τρόπο υπολογισμού των, κατ' ελάχιστα υποχρεωτικά, καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών των ιδιωτικών οικοδομικοτεχνικών έργων και των λειτουργικών παραρτημάτων τους. β) Αντικαταστάθηκαν τα εδ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 39 του ΚΑ ΙΚΑ, που αναφέρονται στο ύψος της προκαταβολής και το όριο του κατώτατου ποσού αυτής. γ) Αντικαταστάθηκαν οι παρ. 2 και 4 του άρθρου 40 του ΚΑ ΙΚΑ, που αναφέρονται στην προσωπική απασχόληση στο έργο του κυρίου αυτού και των συγγενών του πρώτου βαθμού. 1. ΓΕΝΙΚΑ 1.1 Όπως είναι γνωστό, κατ'εξουσιοδότηοη της παραγράφου 6 του άρθρου 21 του Ν. 1902/90, αναμορφώθηκε το σύστημα υπολογισμού εισφορών για τα ιδιωτικά οικοδομικοτεχνικά έργα και, από 1/1/93, εφαρμόζεται αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού καταβλητέων εισφορών, με βάση τον απαιτούμενο για την εκτέλεση τους αριθμό ημερών εργασίας (σχετική η με αριθμ. Φ21/2930/10-24/11/92 απόφαση Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που σας κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο 7/93). Κατά την μέχρι σήμερα εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού εισφορών, με την φιλοσοφία του οποίου συμφωνούν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (ΤΕΕ, Ομοσπονδία Κατασκευαστών, Ομοσπονδία Οικοδόμων), επισημάνθηκαν αδυναμίες, παραλείψεις, κλπ, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των κατασκευαστικών οργανώσεων και των ιδιοκτητών ιδιωτικών οικοδομικών έργων. Σε πολλές δε περιπτώσεις, η Δ/νσή μας βρέθηκε σε αδυναμία να δώσει ικανοποιητικές λύσεις σε προβλήματα μονάδων μας που αναφέρονταν στην εφαρμογή του νέου συστήματος.

2 Το ΣτΕ, με την με αριθμ. 3309/96 απόφαση του Α τμήματος, μετά από αίτηση της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών για ακύρωση της με αριθμ. Φ21/2930/10-24/11/92 Υπουργικής Απόφασης, έκρινε ότι η διάταξη της παραγράφου 3 της παραπάνω απόφασης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 40 του ΚΑ ΙΚΑ είναι ατελής και, κατά συνέπεια, μη νόμιμη, επειδή δεν καθιερώνει σύστημα εκκαθάρισης των καταβληθεισών με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια ασφαλιστικών εισφορών, ώστε το τελικά εισπραττόμενο από το ΙΚΑ ποσό εισφορών να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το αναλογούν στην πραγματική δαπάνη και δεν προβλέπει τίποτε για τον ασφαλισμένο, υπέρ του οποίου καταβάλλονται οι, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, ασφαλιστικές εισφορές. Τα παραπάνω ρυθμίστηκαν νομοθετικά με το άρθρο 23 Ν. 2434/96 (εγκ. 74/96), από το οποίο ορίζεται ρητά ότι, οι κατά το άρθρο 38 του ΚΑ ΙΚΑ υπολογιζόμενες ημέρες εργασίας, χωρίς να συναρτώνται κατ'ανάγκη με την απασχόληση συγκεκριμένου προσώπου, λογίζονται ως πραγματοποιηθείσες και οι αναλογούσες σ'αυτές εισφορές καθίστανται απαιτητές χωρίς καμμία περαιτέρω εκκαθάριση, πλην αν ρητώς από διάταξη νόμου ή από, κατ' εξουσιοδότηση νόμου, εκδοθέντα κανονισμό ορίζεται άλλως. 1.3 Για την επίλυση των προβλημάτων που αναφέρονται στην παρ της παρούσας, την άρση των αδικιών και την απλούστευση των διαδικασιών, η υπηρεσία μας, λαμβάνοντας υπόψη απόψεις των μονάδων μας και των συναρμοδίων φορέων, εισηγήθηκε την τροποποίηση και συμπλήρωση των αναφερομένων στο θέμα διατάξεων. Με την παρούσα, αντικαθίστανται οι οδηγίες των Κεφαλαίων Α, Γ και Δ της Εγκ, 7/93 και, από 1/5/97 (ημερομηνία ισχύος της κοινοποιούμενης Υπουργικής Απόφασης), ισχύουν οι οδηγίες που ακολουθούν. 2. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 2.1 Για την κατανόηση της μεθόδου υπολογισμού των ημερών εργασίας με χρήση των συντελεστών των πινάκων 1 και 2 του άρθρου 38 του ΚΑ του ΙΚΑ, διευκρινίζουμε την σημασία μερικών πολεοδομικών εννοιών που θα συναντήσουμε παρακάτω: α) Φ έ ρ ο υ σ α κ α τ α σ κ ε υ ή είναι το τμήμα του κτιρίου που μεταφέρει άμεσα ή έμμεσα στο έδαφος τα μόνιμα και ωφέλιμα φορτία του κτιρίου, καθώς και τις επιρροές γενικά των δυνάμεων που ενεργούν σ' αυτό. β) Ρ ilotis (πυλωτή) είναι το ισόγειο ενός κτιρίου, όταν αυτό, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι ελεύθερο από διαχωριστικούς τοίχους. γ) Υ π ό γ ε ι ο είναι ο όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή βρίσκεται έως 1,50μ. ψηλότερα από την οριστική (φυσική ή διαμορφωμένη) στάθμη του εδάφους. (σχ. 1 και 2).

3 -3- δ) Σ τ ε γ α σ μ έ ν ο ι χ ώ ρ ο ι σ τ ά θ μ ε υ σ η ς είναι οι στεγασμένοι χώροι που χρησιμοποιούνται για στάθμευση οχημάτων. Οι χώροι αυτοί μπορεί να αποτελούν τμήμα ενός κτιρίου (π.χ. να βρίσκονται, στο υπόγειο του ) ή να είναι αυτοτελές κτίριο. ε ) Η μ ι υ π α ί θ ρ ι ο ς χ ώ ρ ο ς είναι ο στεγασμένος χώρος, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοικτή προς κοινόχρηστο χώρο (δρόμο, πλατεία, κλπ) ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου και οι υπόλοιπες πλευρές ορίζονται από τοίχους ή κολώνες (σχ. 3 και 4). στ) Α κ ά λ υ π τ ο ς χ ώ ρ ο ς ή α κ ά λ υ π τ η ε π ι φ ά ν ε ι α ή π ε ρ ι - βάλλων χώρος είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν καλύπτεται από κτίρια ζ) Δ ι α μ ό ρ φ ω σ η τ ο υ α κ ά λ υ π τ ο υ χ ώ ρ ο υ του οικοπέδου είναι το σύνολο των κατασκευών που γίνονται στον ακάλυπτο χώρο για τη διαμόρφωσή του (περίφραξη, κηποτεχνικά έργα, δρόμοι πεζών και αυτοκινήτων, διακοσμητικές κατασκευές, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάθμευσης, κ.λ.π). η) Χ ώ ρ ο ι β ο η θ η τ ι κ ή ς χ ρ ή σ η ς είναι οι χώροι που δεν προορίζονται για παραμονή ατόμων (έστω και ενός) επί δυο τουλάχιστον ώρες το εικοσιτετράωρο και, έναντι των χώρων κύριας χρήσης, είναι κατασκευαστικά απλούστεροι (όπως μηχανοστάσια επαγγελματικές και γεωργικές αποθήκες, σταύλοι, κ.λ.π). 3. ΑΡΘΡΟ 38 ΤΟΥ ΚΑ ΙΚΑ. ΣΧETIKA ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟ- ΓΙΣΜΟΥ TΏΝ, ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΠΕΛΘΟΥΣΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Με την κοινοποιούμενη διάταξη του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ: α) Ενοποιούνται οι πίνακες 1 και 2 της τροποποιούμενης διάταξης. β) Οι συντελεστές αναγωγής ειδικών χώρων σε χώρους βασικής χρήσης αντικαθίστανται με συντελεστές υπολογισμού ημερών εργασίας. γ) Επανακαθορίζονται οι συντελεστές των ενδιάμεσων φάσεων της κατασκευής. δ) Ορίζεται ρητά, ότι ο έλεγχος των καταβλητέων εισφορών, για έργα του Πίνακα 1, διενεργείται σε δύο στάδια. Συγκεκριμένα, μετά την φάση των επιχρισμάτων, ανακεφαλαιωτικά, για τις τρείς πρώτες φάσεις (οικοδομικός σκελετός, τοιχοποιία και επιχρίσματα) και, μετά την αποπεράτωση του κτιρίου, ανακεφαλαιωτικά, για τις υπόλοιπες φάσεις (δάπεδα, χρωματισμοί και λοιπές εργασίες πλήρους αποπεράτωσης ).

4 -4- ε) Προστίθεται ειδική κατηγορία με τον τίτλο «Ανωδομή κτιρίων γραφείων, καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, στα οποία, αθροιστικά, οι όψεις προς κοινόχρηστους χώρους, τα δάπεδα και τα εσωτερικά χωρίσματα των χώρων εργασίας διαμορφώνονται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων» (α/α 3 των Πινάκων 1 και 2). στ) Προστίθεται πίνακας 2, από τον οποίο καθορίζονται συντελεστές υπολογισμού ημερών εργασίας κτιρίων, των οποίων η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων (προκατασκευασμένα-λυόμενα). ζ) Ορίζεται ρητά, ότι, ως ακάλυπτη επιφάνεια, θα λαμβάνεται όση η πραγματοποιούμενη από το κτίριο κάλυψη και σε καμμία περίπτωση, μεγαλύτερη από την πραγματική και ότι, στις προσθήκες κτιρίων και στα κτίρια γεωργικών εγκαταστάσεων, δεν θα υπολογίζεται επιφάνεια ακαλύπτου. η) Προστίθεται στήλη (6), από την οποία καθορίζονται συντελεστές υπολογισμού ημερών εργασίας για ασκεπείς πισίνες και συντριβάνια. θ) Προβλέπεται, ειδικά για κτίρια εφαπτόμενα σε ήδη υπάρχοντα και για ισόγεια κτίρια κατοικιών χωρίς φέρουσα κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, μείωση των, με βάση τους συντελεστές του πίνακα 1 ή 2, απαιτουμένων ημερών εργασίας. ι) Συμπληρώνεται ο πίνακας 3 με νέα είδη εργασιών, επανακαθορίζονται οι συντελεστές του και ορίζεται ρητά ότι εφαρμόζεται σε οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται σε προϋπάρχοντα έργα (επισκευές, διαρρυθμίσεις, αλλαγή χρήσης). 3.2 ΠΙΝΑΚΑΣ Περιγραφή:Ο Πίνακας 1 του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ αναφέρεται σε κτίρια συμβατικής κατασκευής και σε «ειδικά κτίρια γραφείωνκαταστημάτων..» στη γραμμή 3. Τα κτίρια, ανάλογα με τη χρήση τους, κατατάσσονται σε κατηγορίες, οι οποίες αναγράφονται στη στήλη (2) αυτού. Με τον Πίνακα αυτό, καθορίζονται αφενός συντελεστές υπολογισμού των απαιτουμένων ημερομισθίων για την πλήρη αποπεράτωση ενός τετραγωνικού μέτρου κάθε είδους χώρου, όπως αυτοί περιγράφονται στις στήλες (3) έως (9), αφετέρου δείκτες κατανομής των ημερομισθίων σε ενδιάμεσες φάσεις. Συγκεκριμένα: Ο ρ ι ζ ό ν τ ι ε ς γ ρ α μ μ έ ς: Στις οριζόντιες γραμμές 1 έως 10 αναγράφονται τα είδη κτιρίων ανάλογα με τη χρήση τους και είδη εργασιών (αντικατάσταση στέγης, κατεδαφίσεις). Για κάθε είδος χώρου του κτιρίου ( κύριας ή μη χρήσης), αναγράφεται ο συντελεστής που, πολλαπλασιαζόμενος με τα τ. μ. της επιφάνειας (του κάθε χώρου), προσδιορίζει τις ημέρες εργασίας που απαιτούνται για την κατασκευή αυτών. Κ ά θ ε τ ε ς στήλες : Στις κάθετες στήλες (3) έως (9), αναγράφονται τα είδη των χώρων του κτιρίου και, κάτωθι αυτών, οι συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας για τον κάθε χώρο.

5 -5- Στις κάθετες στήλες (10) έως (15), αναφέρονται οι κατασκευαστικές φάσεις του κτιρίου και, κάτωθι αυτών, οι δείκτες κατανομής με βάση τους οποίους κατανέμεται το σύνολο των ημερών εργασίας στην κάθε μία από τις φάσεις αυτές Διευκρινίσεις επί των οριζόντιων γραμμών Στη γραμμή 3, περιέχεται νέα κατηγορία «ανωδομή ειδικών κτιρίων γραφείων, καταστημάτων..εστεγασμένων επαγγελμάτων». Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα κτίρια, των οποίων αθροιστικά οι όψεις που βλέπουν σε κοινοχρήστους χώρους, τα πατώματα και τα εσωτερικά χωρίσματα των χώρων εργασίας κατασκευάζονται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων. Για τη νέα αυτή κατηγορία, κρίνουμε απαραίτητο να επισημάνουμε τα παρακάτω: α) Οι αναφερόμενες στην περιγραφή της νέας κατηγορίας κτιρίων κατασκευαστικές απαιτήσεις, δηλαδή η διαμόρφωση, από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων, αθροιστικά, - των όψεων του κτιρίου προς κοινόχρηστους χώρους (δρόμους, πλατείες) - των δαπέδων, και - των εσωτερικών χωρισμάτων των χώρων εργασίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης κτιρίου στην κατηγορία αυτή. Εάν, για παράδειγμα, σε κτίριο γραφείων οι τοίχοι μεταξύ των χώρων εργασίας (γραφείων) είναι από πλινθοδομές (εργασία που εκτελείται από εργατοτεχνίτες οικοδόμους), αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί στην ειδική κατηγορία της γραμμής 3, αφού δεν καλύπτει αθροιστικά τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις. β) Οι παραπάνω κατασκευαστικές απαιτήσεις δεν περιλαμβάνουν τα δάπεδα της κυρίας εισόδου του κτιρίου, των πλατύσκαλων και των διαδρόμων που είναι συνεχόμενοι με αυτά, των W.C.,την διαμόρφωση των κλιμακοστάσιων και τυχόν στοών, τους εσωτερικούς τοίχους που βλέπουν προς τη κύρια είσοδο ή κλιμακοστάσιο ή πλατύσκαλο κλιμακοστασίου και το συνεχόμενο με αυτό διάδρομο ή προς W.C. γ) Η ειδική κατηγορία αναφέρεται στην ανωδομή κτιρίων (ισόγειο και όροφοι) και όχι στους υπόγειους χώρους Στη γραμμή 8 αναφέρονται κτίρια γεωργικών εγκαταστάσεων (ορνιθοτροφία, γεωργικές αποθήκες, βουστάσια, χοιροστάσια και συναφή), για τα οποία δεν λαμβάνεται υπόψη ακάλυπτος χώρος Στη γραμμή 9 αναφέρεται εργασία «αντικατάσταση στέγης», για την οποία σαν επιφάνεια υπολογισμού ημερών εργασίας λαμβάνεται ο οριζόντιος χώρος που αυτή καλύπτει (επιφάνεια οριζόντιας προβολής) Στη γραμμή 10 αναφέρεται εργασία «κατεδαφίσεις με μηχανικά μέσα», για την οποία σαν επιφάνεια υπολογισμού ημερών εργασίας λαμβάνεται το άθροισμα των επιφανειών του κατεδαφιζόμενου κτιρίου (υπογείου, ισογείου και ορόφων).

6 Διευκρινίσεις επί των κάθετων στηλών Η στήλη (5) αναφέρεται αποκλειστικά σε ισόγειους χώρους στάθμευσης. Επομένως, εάν π.χ. σε μια πολυκατοικία μέρος του υπογείου είναι χώρος στάθμευσης, η αντίστοιχη επιφάνεια κατατάσσεται στη στήλη (4) και όχι στη στήλη (5) Η στήλη (7) αναφέρεται σε ασκεπείς πισίνες και συντριβάνια. Για την απλοποίηση των υπολογισμών, ως επιφάνεια πισίνας θα λαμβάνεται η επιφάνεια τον νερού όταν είναι πλήρης η πισίνα. Η επιφάνεια τυχόν υπάρχοντος μηχανοστασίου ή αντλιοστασίου για την εξυπηρέτηση της πισίνας, θα κατατάσσεται στη στήλη (4).Η επιφάνεια της πισίνας, όπως και η επιφάνεια μηχανοστασίου ή αντλιοστασίου που την εξυπηρετεί δεν θα αφαιρείται από την επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου Η στήλη (8) αναφέρεται στο τμήμα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, για τη διαμόρφωση του οποίου υπολογίζονται ημέρες εργασίας. Σαν ακάλυπτος χώρος λαμβάνεται όση η καλυπτόμενη από το κτίριο επιφάνεια και σε καμμία περίπτωση μεγαλύτερη από την πραγματική (παρατήρηση γ του Πίνακα). Η επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου θα λαμβάνεται υπόψη μόνο μία φορά, δηλαδή κατά την ανέγερση της πρώτης οικοδομής στο κάθε οικόπεδο και όχι κατά την ανέγερση προσθηκών ή άλλων ανεξάρτητων κτιρίων στο ίδιο οικόπεδο. Εάν υπάρχει σύσταση κατακόρυφης συνιδιοκτησίας και οικοδομείται μόνο μία συγκεκριμένη μερίδα του οικοπέδου, τότε ακάλυπτος χώρος λαμβάνεται αυτός που αντιστοιχεί στη μερίδα αυτή. Στα κτίρια γεωργικών εγκαταστάσεων δεν θα υπολογίζονται ημέρες εργασίας για τη διαμόρφωση του ακάλυπτου χώρου Στην στήλη (9) κατατάσσονται, εκτός των άλλων, και όλοι οι χώροι κύριας χρήσης έστω και αν είναι υπόγειοι, όπως π.χ. υπόγεια που έχουν χρήση κατοικίας, θεάτρου, εργαστηρίου, καταστήματος, βιοτεχνίας ή βιομηχανικής εγκατάστασης (χώροι. στους οποίους απασχολούνται εργαζόμενοι) και γενικά οι επιφάνειες υπόγειων χώρων στους οποίους διαμένουν και εργάζονται άνθρωποι. Επίσης, στην στήλη (9) κατατάσσονται οι χώρα αποθηκών που υπάρχουν σε ισόγεια και ορόφους. Τέλος, όπως προκύπτει από την παρατήρηση (α) που αναγράφεται στον πίνακα, χώροι του κτιρίου που αντιστοιχούν σε θέσεις του πίνακα όπου, αντί συντελεστών, υπάρχουν παύλες κατατάσσονται στη στήλη (9). Έτσι, η τυχόν προβλεπόμενη επιφάνεια pilotis σε κτίριο καταστημάτων θα αναγραφεί στη στήλη (9) και όχι στη στήλη (3), εκτός αν πρόκειται για επιφάνεια υποχρεωτικής στοάς που μπορεί να αναγραφεί στη στήλη (6) Στη στήλη (15), περιλαμβάνεται κάθε εργασία που έπεται των χρωματισμών του κτιρίου, όπως είναι εργασίες αποκατάστασης μερεμετιών, τροποποιήσεων που αποφασίζονται την τελευταία στιγμή, καθαρισμού και αποκομιδής μπαζών, εργασιών αποπεράτωσης του περιβάλλοντα χώρου κ.λ.π.

7 Υπολογισμός ημερών εργασίας με τον Πίνακα Για κάθε κτίριο συμβατικής κατασκευής (κτίριο του οποίου η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται επί τόπου τον έργου από εργατοτεχνίτες οικοδόμους), οι ημέρες εργασίας, με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι καταβλητέες εισφορές, υπολογίζονται με τον Πίνακα 1. Στις στήλες (3) έως και (9), αναγράφονται οι επιφάνειες του κτιρίου, στη γραμμή της χρήσης του, οι οποίες πολλαπλασιαζόμενες με τους αντίστοιχους συντελεστές, δίδουν τον αριθμό των ημερών εργασίας Όταν έχουμε κτίριο μιας και μόνο χρήσης, θα συμπληρώσουμε μόνο την γραμμή του πίνακα της χρήσης, στην οποία ανήκει. Δηλαδή, αν έχουμε κτίριο κατοικιών συμπληρώνουμε την γραμμή 1, ενώ αν έχουμε πρατήριο βενζίνης την γραμμή 6. Εάν όμως έχουμε κτίριο δύο ή περισσοτέρων χρήσεων γίνεται διαχωρισμός των επιφανειών του κατά χρήση και συμπληρώνονται οι αντίστοιχες γραμμές του πίνακα.. Για τον διαχωρισμό κατά χρήση λαμβάνεται υπόψη η συγκεκριμένη χρήση κάθε χώρου ή αυτή που βάσιμα τεκμαίρεται ότι εξυπηρετεί. Δηλαδή η επιφάνεια εισόδου μιας πολυκατοικίας, που οδηγεί στους ορόφους με αποκλειστική χρήση κατοικίες, κατατάσσεται στην χρήση «κατοικίες», άσχετα αν το ισόγειο της ίδιας πολυκατοικίας στεγάζει καταστήματα. Στο ίδιο παράδειγμα, οι. κατασκευές στο δώμα (κουβούκλιο κλιμακοστασίου, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα) κατατάσσονται ομοίως στην χρήση «κατοικίες», γιατί βάσιμα τεκμαίρεται ότι εξυπηρετούν μόνο κατοικίες. Αν το υπόγειο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα, και το μεν πρώτο είναι παράρτημα των καταστημάτων με τα οποία επικοινωνούν με εσωτερικές σκάλες, το δε δεύτερο είναι βοηθητικοί χώροι των κατοικιών των ορόφων (αποθήκες κλπ), τότε η επιφάνεια του πρώτου τμήματος του υπογείου κατατάσσεται στην χρήση «καταστήματα» και η επιφάνεια του δευτέρου τμήματος στην χρήση «κατοικίες». Ειδικά, για χώρους που δεν έχουν σαφή κατάταξη σε μια και μόνο χρήση (υπόγειο, χώροι στάθμευσης, ελεύθεροι χώροι, pilotis, κοινόχρηστοι χώροι ορόφων, ακάλυπτος χώρος οικοπέδου κλπ) γίνεται επιμερισμός των επιφανειών τους σε μέρη ανάλογα του συνολικού εμβαδού κάθε χρήσης κτιρίου, όπως στα παραδείγματα που συνοδεύουν την παρούσα εγκύκλιο Κατ εξαίρεση, για τον υπολογισμό ημερών εργασίας κτιρίων που εφάπτονται σε ήδη υπάρχοντα και ισόγειων κτιρίων κατοικιών χωρίς φέρουσα κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη διάταξη του εδαφ. ε της παρ. 1 του άρθρου 38, ισχύουν τα παρακάτω: α) Κτίρια εφαπτόμενα σε ήδη υπάρχοντα Μειώνονται οι υπολογιζόμενες με τον Πίνακα 1 ημέρες εργασίας κατά τις ημέρες που αντιστοιχούν στις οικοδομικές εργασίες που δεν θα εκτελεσθούν σης εφαπτόμενες πλευρές, οι οποίες υπολογίζονται με τον Πίνακα 3.

8 -8- β) Ισόγεια κτίρια κατοικιών χωρίς φέρουσα κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα Μειώνονται οι υπολογιζόμενες με τον Πίνακα 1 ημέρες εργασίας της φάσης «εκσκαφές και οικοδομικός σκελετός» κατά τα 2/ Οι συντελεστές του Πίνακα 1, με εξαίρεση τους συντελεστές της κατηγορίας «ειδικών κτιρίων-γραφείων.» (γραμμή 3 του Πίνακα), έχουν εφαρμογή για έργα που θα απογράφουν από 1/5/97 και μετά, καθώς και για έργα που έχουν απογραφεί πριν την 1/5/97 και δεν έχει εκτελεσθεί οποιαδήποτε εργασία σ'αυτά μέχρι την ημερομηνία αυτή. Οι συντελεστές της κατηγορίας «ειδικών κτιρίων γραφείων» (γραμμή 3 του Πίνακα), έχουν αναδρομική ισχύ, όπως από τη διάταξη ορίζεται και έχουν εφαρμογή για έργα ή εργασίες που εκτελέσθηκαν πριν την 1/1/93, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν είχαν καταβληθεί ή καταλογισθεί ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και σε όσα από αυτά έχουν εκτελεσθεί ή εκτελούνται εργασίες από 1/1/93 και μετά 3.3 ΠΙΝΑΚΑΣ Είναι γνωστά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες μας από 1/1/93 με τα προκατασκευασμένα-λυόμενα κτίρια, για τα οποία, λόγω κενού της διάταξης, α καταβλητέες εισφορές υπολογίζονται με τους προβλεπόμενους συντελεστές έργων συμβατικής κατασκευής. Θεωρούμε ότι η θεσμοθέτηση των συντελεστών του Πίνακα 2, που αναφέρονται σε κτίρια προκατασκευασμένα-λυόμενα και η αναδρομική εφαρμογή τους, θα λύσουν τα προβλήματα που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας Ο Πίνακας 2 του άρθρου 38 αναφέρεται αποκλειστικά σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων, των οποίων η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμιένων επιγειρήσεων. Ο πίνακας αυτός εφαρμόζεται για κάθε «λυόμενο» ή «προκατασκευασμένο» κτίριο, αρκεί ο σκελετός του κτιρίου που εξασφαλίζει την αντοχή του, άσχετα από το είδος του υλικού που είναι κατασκευασμένος, να έχει κατασκευασθεί και συναρμολογηθεί από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων. Ο τρόπος κατασκευής των υπόλοιπων εργασιών που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί το κτίριο (όπως πατώματα, πλακάκια, χρώματα, κλπ) ή οι οποιεσδήποτε κατασκευαστικές ιδιαιτερότητές του δεν λαμβάνονται υπόψη, ούτε για την εφαρμογή ή μη του πίνακα, ούτε για τον υπολογισμό των, κατ'ελάχιστα, καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών, διότι στο άρθρο 38 του Κανονισμού Ασφάλισης Οικοδόμων, όπως ισχύει σήμερα, αναφέρεται ότι «κατά την εφαρμογή των πινάκων 1 ή 2 δεν λαμβάνονται υπόψη κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες πέραν των αναφερομένων στην παρούσα απόφαση ή τοπικά κατασκευαστικά έθιμα».

9 Περιγραφή: Ο νέος Πίνακας 2 του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ που αφορά κτίρια ή τμήματα κτιρίων, των οποίων η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων (προκατασκευασμένα-λυόμενα) περιέχει: Ο ρ ι ζ ό ν τ ι ε ς γ ρ α μ μ έ ς: Στις οριζόντιες γραμμές 1 έως 8 αναγράφονται τα είδη κτιρίων ανάλογα με τη χρήση τους. Για κάθε είδος χώρου του κτιρίου (κυρίας ή μη χρήσης) αναγράφεται ο συντελεστής που, πολλαπλασιαζόμενος με τα τ.μ. της επιφάνειάς του, προσδιορίζει τα ημερομίσθια που απαιτούνται για την κατασκευή του. Κ ά θ ε τ ε ς σ τ ή λ ε ς:στις κάθετες στήλες (3) έως (9) αναγράφονται τα είδη των χώρων του κτιρίου και κάτωθι αυτών οι συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας για τον κάθε χώρο. Οι κατά τα ανωτέρω υπολογιζόμενες ημέρες δεν επιμερίζονται σε ενδιάμεσες κατασκευαστικές φάσεις Διευκρινίσεις: Οι αναφερόμενες στις παρ και διευκρινίσεις του Πίνακα 1, καλύπτουν πιστεύουμε τις ανάγκες κατανόησης του Πίνακα Υπολογισμός ημερών εργασίας με τον Πίνακα Για κάθε κτίριο ή τμήμα κτιρίου, του οποίου η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων (προκατασκευασμένα-λυόμενα), οι ημέρες εργασίας, με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι καταβλητέες εισφορές, υπολογίζονται με τον Πίνακα 2. Στις στήλες (3) έως (9) αναγράφονται οι επιφάνειες του κτιρίου και του ακάλυπτου χώρου, οι οποίες πολλαπλασιαζόμενες με τους αντίστοιχους συντελεστές, δίδουν τον αριθμό των ημερών εργασίας Εάν σε τμήμα της επιφάνειας του ισογείου ή των ορόφων του κτιρίου δεν ικανοποιείται το κριτήριο για την φέρουσα κατασκευή του, όπως το κριτήριο αυτό προσδιορίστηκε παραπάνω, δεν πρέπει να εφαρμοσθεί ο πίνακας 2 για το τμήμα αυτό. Αυτό προκύπτει από τον τίτλο του πίνακα, όπου γίνεται αναφορά για «κτίρια ή τμήματα κτιρίων» που ικανοποιούν το κριτήριο της φέρουσας κατασκευής. Επειδή είναι γνωστό, ότι γενικώς τα υπόγεια των κτιρίων κατασκευάζονται κατά τον συνήθη τρόπο, δεν μορφώνεται δηλαδή η «φέρουσα κατασκευή τους» από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων, έγινε κατάλληλος προσδιορισμός των συντελεστών της στήλης (4) του πίνακα, ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση του στην περίπτωση αυτή. Όμως, για τα υπόγεια που χρησιμοποιούνται για μη βοηθητική χρήση (κατοικία, εργαστήριο, κατάστημα, βιοτεχνία κλπ), δηλαδή αν σ'αυτά διαμένουν και εργάζονται άτομα θα γίνεται υπολογισμός με τον πίνακα 1 και όχι με τον πίνακα Για την κατανόηση της προηγούμενης παραγράφου αναφέρουμε τα παρακάτω παραδείγματα: α) Ένα ισόγειο «λυόμενο» κτίριο προορίζεται να εγκατασταθεί σε οικόπεδο, στο οποίο δεν υπάρχει άλλο κτίριο. Η αντοχή του, προς εγκατά -

10 -10- σταση κτιρίου εξασφαλίζεται εξ ολοκλήρου από μεταλλικό σκελετό, ο οποίος διαμορφώνεται και συναρμολογείται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης. Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τον πίνακα 2, με συμπλήρωση των στηλών (8) και (9). Τον ίδιο υπολογισμό θα κάνουμε, αν ο σκελετός του κτιρίου είναι ξύλινος ή ακόμα και από οπλισμένο σκυρόδεμα αρκεί η μόρφωση των επί μέρους τμημάτων του σκελετού (από ξύλο ή μπετόν), όπως και η επί τόπου συναρμολόγησή τους, να πραγματοποιείται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης. Για τον υπολογισμό δηλαδή των, κατ'ελάχιστα, καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών χρησιμοποιούμε τον πίνακα 2, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον τρόπο κατασκευής των υπόλοιπων εργασιών, που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του κτιρίου. β) Κάτω από το ισόγειο «λυόμενο» του προηγούμενου παραδείγματος προβλέπεται η κατασκευή υπογείου για βοηθητική χρήση. Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τον πίνακα 2, με συμπλήρωση των στηλών (4), (8) και (9), χωρίς να έχει σημασία αν ο σκελετός του υπογείου κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα από εργατοτεχνίτες οικοδόμους. Αν όμως κατά δήλωση του ιδιοκτήτη ή μετά από αυτοψία διαπιστωθεί ότι η χρήση του υπογείου δεν είναι βοηθητική, θα πρέπει να γίνει χρήση του πίνακα 1 για το υπόγειο με την συμπλήρωση της στήλης (9) και χρήση του πίνακα 2 για το ισόγειο με την συμπήρωση των στηλών (8) και (9). γ) Ένα ισόγειο σούπερ-μάρκετ αποτελείται από την αίθουσα πωλήσεων της οποίας η φέρουσα κατασκευή προβλέπεται να κατασκευασθεί από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης (π.χ. από σιδηροκατασκευή) και από τμήμα διοικητικής υποστήριξης-γραφείων, το οποίο προβλέπεται να κατασκευασθεί με συνήθη κατασκευή. Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε αφ'ενός τον πίνακα 2 με συμπλήρωση των στηλών (8) και (9) για την αίθουσα πωλήσεων και αφ'ετέρου τον πίνακα 1 με συμπλήρωση των στηλών ομοίως (8) και (9) για το τμήμα διοικητικής υποστήριξης-γραφείων. Η επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου επιμερίζεται σε μέρη ανάλογα των επιφανειών της αίθουσας πωλήσεων και των γραφείων διοικητικής υποστήριξης. δ) Σε βιοτεχνία η κατασκευή προβλέπεται να γίνει από πέδιλα, κολώνες και δοκούς οπλισμένου σκυροδέματος συνήθους κατασκευής από εργατοτετεχνίτες οικοδόμους, η δε στέγη σιδηροκατασκευή από προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης. Για τη περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή 5 του Πίνακα 1, γιατί μέρος μόνο της φέρουσας κατασκευής του κτιρίου πραγματοποιείται από προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης Επισημαίνεται ότι κατά την απογραφή των έργων του Πίνακα 2, ο κύριος του έργου (υπόχρεος εργοδότης) θα δηλώνει ενυπόγραφα στην υπηρεσία μας ότι θα προσκομίσει, πριν την τοποθέτηση του κτιρίου: α) Συμβόλαιο ή συμφωνητικό για την κατασκευή του προκατασκευασμένου - λυομένου κτιρίου, στο οποίο θα υπάρχει περιγραφή

11 -11- των εργασιών της φέρουσας κατασκευής, ώστε να προκύπτει βάσιμα ότι αυτός θα μορφωθεί κατά τμήματα και θα συναρμολογηθεί επί τόπου του έργου με συνεργείο της εστεγασμένης επιχείρησης. β) Δήλωση της κατασκευάστριας εταιρείας ότι ανέλαβε να εκτελέσει, με το μόνιμο προσωπικό της, το οποίο ασφαλίζει στο ΙΚΑ. με ΑΜ...., το κτίριο. του εργοδότη επιφάνειας τ.μ... γ) Φωτοαντίγραφο του τιμολογίου Οι συντελεστές του Πίνακα 2 ισχύουν για έργα ή εργασίες που εκτελέσθηκαν πριν από την , εφόσον μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν είχαν καταβληθεί ή καταλογισθεί ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και σε όσα από αυτά έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται εργασίες από και μετά. 3.4 ΠΙΝΑΚΑΣ Από την κοινοποιούμενη διάταξη, ορίζεται ρητά ότι ο πίνακας 3 (με αναλυτική επιμέτρηση), του οποίου οι συντελεστές επανακαθορίστηκαν και συμπληρώθηκε με νέες εργασίες, έτσι ώστε να παρουσιάζει την απαιτούμενη πληρότητα, εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός με βάση τις επιφάνειες του κτιρίου, δηλαδή μόνο στις περιπτώσεις: α) Επισκευών, διαρρυθμίσεων, αλλαγών χρήσης σε προϋπάρχοντα έργα β) Υπολογισμού των ημερών εργασίας που αντιστοιχούν στις οικοδομικές εργασίες που δεν θα εκτελεσθούν στις εφαπτόμενες πλευρές κτιρίου, το οποίο εφάπτεται σε ήδη υπάρχον. γ) Ιδιωτικών οικοδομικών έργων που δεν είναι κτίρια (π.χ. για την κατασκευή υδατοδεξαμενών, περιφράξεων με μπετόν ή τοιχοδομές κ.λ.π). Ο πίνακας προϋποθέτει αναλυτική επιμέτρηση των προς εκτέλεση εργασιών, οι δε ποσότητες αναγράφονται στην στήλη (5) Υπολογισμός ημερών εργασίας με τον Πίνακα 3 Πολλαπλασιάζοντας, σε κάθε γραμμή, τους αριθμούς των στηλών (4) και (5) βρίσκουμε τον αριθμό των ημερομισθίων, τον οποίο γράφουμε στην στήλη (6). Σε όσες θέσεις της στήλης (4) υπάρχουν παύλες θεωρούμε, ότι η αντίστοιχη εργασία γίνεται από εστεγασμένα επαγγέλματα και γι' αυτό δεν υπολογίζονται ημερομίσθια Οι εργασίες που γίνονται στον ακάλυπτο χώρο κτιρίου επιμετρούνται και προστίθενται στις εργασίες επισκευής κλπ του κτιρίου Οι συντελεστές του Πίνακα 3 έχουν εφαρμογή για εργασίες που θα απογραφούν από 1/5/97 και μετά, καθώς και για εργασίες που έχουν απογραφεί πριν την 1/5/97 και μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών.

12 ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΡΓΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΩΝ Για την διευκόλυνση του υπολογισμού των ημερών εργασίας, έγιναν ορισμένες συμπληρώσεις στους πίνακες 1, 2 και 3 που θα υποβάλλονται, κατά περίπτωση στις υπηρεσίες μας και τα γραφεία Πολεοδομίας (συνημμένα σχέδια 7,8 και 9) και συγκεκριμένα: ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 1: α) Προστέθηκε στήλη (9α) μετά τη στήλη (9) με τον τίτλο, «Αριθμός ημερομισθίων», στην οποία θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των ημερών εργασίας των στηλών (3) έως και (9) β) Στις στήλες (3) έως και (15), σημειώνονται οι πράξεις που πρέπει να γίνονται γ) Στο τέλος του Πίνακα, προστέθηκαν δύο γραμμές με τις ενδείξεις Α και Β, για τη μείωση των ημερών εργασίας, προκειμένου για κτίρια εφαπτόμενα σε ήδη υπάρχοντα και ισόγειες κατοικίες χωρίς φέρουσα κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα αντίστοιχα δ) Προστέθηκε παρατήρηση δ. για τον τρόπο μείωσης των ημερών εργασίας για ισόγειες κατοικίες χωρίς φέρουσα κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα. ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 2: α) Προστέθηκε στήλη (9α) μετά τη στήλη (9) με τον τίτλο, «Αριθμός ημερομισθίων»,στην οποία θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των ημερών εργασίας των στηλών (3) έως και (9). β) Στις στήλες (3) έως και (9) σημειώνονται οι πράξεις που πρέπει να γίνονται. ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 3: Μετά τη στήλη (4) προστέθηκα στήλη (5) με τον τίτλο «Ποσότητες εργασιών», στην οποία θα αναγράφονται οι σχετικές ποσότητες εργασιών κατόπιν προμετρήσεως. Στη συνέχεια, προστέθηκε στήλη (6), με τον τίτλο «Ημερομίσθια», στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των ημερών εργασίας για κάθε εργασία κατόπιν πολ/σμού των στηλών (4) και (5) Κατά την απογραφή του έργου ή εργασίας, υποβάλλεται από το μελετητή μηχανικό του έργου συμπληρωμένος Πίνακας 1, 2 ή 3, κατά περίπτωση, εις διπλούν. Το πρώτο αντίγραφο θα κρατείται από τις υπηρεσίες μας και θα τίθεται στον εργοδοτικό φάκελο, το δε δεύτερο, το οποίο θα υπογράφεται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος, συνοδευόμενο από το γνωστό τρίχρωμο, θα υποβάλλεται στα πολεοδομικά γραφεία Ο υπολογισμός και έλεγχος των αναγραφομένων στους πίνακες επιφανειών (προκειμένου για τους Πίνακες 1 και 2) ή εργασιών (προκειμένου για τον Πίνακα 3), θα γίνεται κατ αρχήν από τα γραφεία πολεοδομίας, για τη περίπτωση των νομίμων κτιρίων. Φυσικά, η Διοίκηση και τα κατά τόπους Υποκ/τα και Παρ/ματά μας διατηρούν το δικαίωμα δειγματοληπτικού ελέγχου Για τον υπολογισμό των νομίμων απαιτήσεων τον Ιδρύματος για ασφαλιστικές εισφορές από την ανέγερση αυθαιρέτων κτιρίων ή εργασιών θα ζητείται κατ αρχήν συμπληρωμένος ο Πίνακας 1,2ή3 κατά περίπτωση.

13 -13- Σε όσες περιπτώσεις δεν υποβάλλεται συμπληρωμένος πίνακας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Υποκαταστημάτων θα προβαίνουν, με επί τόπου μετρήσεις, στον υπολογισμό των επιφανειών των κτιρίων αυτών. Επειδή τα αυθαίρετα κτίρια είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία απλού σχήματος και μικρού μεγέθους θεωρούμε ότι είναι μέσα στις δυνατότητες των υπαλλήλων των Υποκ/των μας η εργασία αυτή. Στο θέμα αυτό πρέπει. να επιδειχθεί ιδιαίτερος ζήλος και επιμέλεια γιατί το Ίδρυμα χάνει εξαιρετικά μεγάλα ποσά από εισφοροδιαφυγή των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων κτιρίων. Κατά την εμβαδομέτρηση των κτιρίων, και για απλοποίηση των υπολογισμών, δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι πάσης φύσεως διακοσμητικές προεξοχές, οι εξώστες (σχ. 4), η τυχόν ύπαρξη στέγης και η υπερύψωση του ισογείου (με μπάζωμα). Οι επιφάνειες των φωταγωγών και εσοχών στο κτίριο θα αφαιρούνται μόνο αν έχουν πλάτος πάνω από 1,20 (σχ. 5 και 6). Επίσης, θα προσμετράται η επιφάνεια κάτοψης των υπαιθρίων κλιμάκων ανόδου προς όροφο. Οι συντελεστές που προβλέπονται από τους πίνακες του άρθρου 38 του Κ.Α. ΙΚΑ καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων κτιρίων και εργασιών. Σε εντελώς σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις, όπου μπορεί να μην απαιτείται η έκδοση άδειας, θα ζητείται η συνδρομή της Τεχνικής Διεύθυνσης Δελτίο Απογραφής Νέου Οικοδομικού Έργου Στην ένδειξη προϋπολογισμός και μόνον για τα ιδιωτικά έργα, θα αναγράφεται ο αριθμός των ημερών εργασίας αντί του προϋπολογισμού. Αντίθετα, στα Δημόσια Έργα θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται τα μέχρι σήμερα ισχύοντα Πινακίδα παρακολούθησης Εκτός από την αλλαγή στην ένδειξη προϋπολογισμός, που αποτυπώνεται στην πινακίδα από το καρμπονιζέ Δελτίο Απογραφής, κρίνεται απαραίτητο, σε εμφανές σημείο της πινακίδας, να αναγράφονται οι ημέρες εργασίας, κατά ενδιάμεση φάση, για να είναι ευχερής ο έλεγχος. 3.6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ο έλεγχος των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κοινοποιούμενη διάταξη του άρθρου 38 θα διενεργείται: α) Για έργα του Π ί ν α κ α 1: - Για τα είδη κτιρίων των οριζόντιων γραμμών 1 έως 6 σε δύο στάδια και συγκεκριμένα, μετά την φάση των επιχρισμάτων ανακεφαλαιωτικά για τις τρείς πρώτες φάσεις (οικοδομικός σκελετός, τοιχοποιία και επιχρίσματα) και μετά την αποπεράτωση του κτιρίου, ανακεφαλαιωτικά για τις υπόλοιπες φάσεις (δάπεδα, χρωματισμοί και λοιπές εργασίες αποπεράτωσης του κτιρίου).

14 Για τα είδη κτιρίων των οριζόντιων γραμμών 7 και 8, στα στάδια που από τον Πίνακα ορίζονται, λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζουν στην κατασκευή τους. - Για τις εργασίες των οριζόντιων γραμμών 9 και 10, μετά την ολοκλήρωση τους, χωρίς ενδιάμεσες κατασκευαστικές φάσεις. β) Για έργα του Π ί ν α κ α 2, μετά την αποπεράτωση των εργασιών και χωρίς ενδιάμεσες κατασκευαστικές φάσεις. γ) Για έργα του Π ί ν α κ α 3, γίνεται έλεγχος κατά εργασία, μετά την αποπεράτωση αυτής. Ο έλεγχος σε δύο στάδια, ανακεφαλαιωτικά, των έργων του Πίνακα 1 έχει εφαρμογή, όπως στην παρ.4 περίπτωση γ της κοινοποιούμενης απόφασης ορίζεται για έργα που θα απογραφούν από 1/5/97 και μετά, καθώς και για έργα που έχουν απογραφεί πριν την 1/5/97 και μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχουν βεβαιωθεί ή καταβληθεί εισφορές για το σύνολο των αντίστοιχων φάσεων του κάθε σταδίου ελέγχου. Με την ρύθμιση αυτή, πιστεύουμε ότι λύνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την περιοριστική εφαρμογή των επί μέρους συντελεστών στις περιπτώσεις που μία φάση επηρεάζει σημαντικά την ή τις επόμενες, όπως για παράδειγμα στην κατασκευή σκελετού με εμφανή μπετά, τα οποία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τα επιχρίσματα Α π α ρ α ί τ η τ ο σ τ ο ι χ ε ί ο για τον παραπάνω έλεγχο, προκειμένου για έργα του πίνακα 1 και εργασίες του πίνακα 3, είναι η αναγραφή στις ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις εντολών ασφάλισης της φάσης ή των φάσεων εργασιών και εργασίας αντίστοιχα, για τις οποίες υποβάλλονται. Σε περίπτωση που από τον έλεγχο της Πινακίδας παρακολούθησης του έργου, διαπιστωθεί ότι, εργοδότης δεν κάλυψε με τις υποβληθείσες ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις τις υπολογισθείσες με τους συντελεστές του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ ημέρες εργασίας, οι οποίες, όπως ρητά ορίζεται από το άρθρο 23 Ν. 2434/96, λογίζονται ως πραγματοποιηθείσες και οι αναλογούσες σ αυτές εισφορές είναι απαιτητές, θα καταλογίζονται εισφορές που αντιστοιχούν στις υπολοιπόμενες ημέρες εργασίας με την γνωστή διαδικασία (Σύνταξη Έκθεσης Ελέγχου, ΠΕΕ και ΠΕΠΕΕ ή ΠΕΠΕΟ όπου απαιτείται). Οι παραπάνω διαφορές των εισφορών θα καταλογίζονται για χρονική περίοδο απασχόλησης: α) Για έργα του Πίνακα 1, την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην τελευταία υποβληθείσα ανακεφαλαιωτική κατάσταση της φάσης των επιχρισμάτων, για το πρώτο στάδιο ελέγχου και της φάσης των λοιπών εργασιών αποπεράτωσης, για το δεύτερο στάδιο ελέγχου. β)για έργα του Π ί ν α κ α 2, την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην τελευταία υποβληθείσα ανακεφαλαιωτική κατάσταση του έργου. γ) Για έργα του Πίνακα 3, στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην τελευταία υποβληθείσα ανακεφαλαιωτική κατάσταση για κάθε εργασία

15 -15- Εξυπακούεται, ότι, σε περίπτωση καταλογισμού εισφορών μετά από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο (αναγνώριση ημερών - διαφορές αποδοχών), οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα καταλογίζονται όχι με βάση το στάδιο ελέγχου, αλλά με βάση την πραγματική χρονική περίοδο απασχόλησης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται στην αιτιολογία των εκθέσεων ελέγχου, στο σώμα των οποίων θα πρέπει να αναφέρονται: - Οι ημέρες εργασίας, που καθορίστηκαν με τους συντελεστές του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ, με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι καταβλητέες εισφορές, για το συγκεκριμένο στάδιο ελέγχου ( προκειμένου για έργα του Πίνακα 1), έργο ή εργασία (του Πίνακα 2 ή 3 αντίστοιχα) τονίζοντας ιδιαίτερα ότι για τον καθορισμό των ημερών εργασίας δεν λαμβάνονται υπόψη κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες ή τοπικά κατασκευαστικά έθιμα. - Οι ημέρες εργασίας, για τις οποίες ο εργοδότης κατέβαλε εισφορές, όπως αυτές προκύπτουν από τις υποβληθείσες ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις εντολών ασφάλισης. - Η διαφορά των ημερών (με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές), για τις οποίες θα πρέπει να τονίζεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 Ν. 2434/96, λογίζονται ως πραγματοποιηθείσες και οι αναλογούσες σ αυτές εισφορές είναι απαιτητές χωρίς κατ'ανάγκη να συναρτώνται με απασχόληση συγκεκριμένων προσώπων. Κρίνουμε αναγκαίο να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι, στις περιπτώσεις που οι καθοριζόμενες από το άρθρο 38 ημέρες εργασίας δεν καλύπτονται από τις υποβληθείσες ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις, επιβάλλεται η άμεση σύνταξη έκθεσης ελέγχου, προς αποφυγή επιβολής εις βάρος των εργοδοτών των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις προσαυξήσεων και προσθέτων τελών (εγκύκλιος 42/80, 185/88) Η ανάλυση των ημερομισθίων σε όλες τις φάσεις θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των κατ' ελάχιστα καταβλητέων εισφορών σε περίπτωση διακοπής των εργασιών. Στη περίπτωση αυτή, αν μεν η διακοπή δηλωθεί στο τέρμα κάποιας φάσης, ο υπολογισμός των οφειλομένων εισφορών είναι προφανής, αν δε δηλωθεί στο ενδιάμεσο κάποιας φάσης γίνεται αποτίμηση, κατόπιν αυτοψίας, του ποσοστού των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί στη φάση διακοπής των εργασιών και, στη συνέχεια, γίνεται ο υπολογισμός των καταβλητέων εισφορών Για τις μαρμαρικές εργασίες, οι οποίες σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35 παρ. 1 εδ. β του ΚΑ ΙΚΑ, δεν θεωρούνται οικοδομικές έχει, κατ αρχήν, εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 8 παρ. 5 εδ. α του ΑΝ 1846/51, σύμφωνα με την οποία, υπόχρεος εργοδότης για την καταβολή των εισφορών είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου οι υπαγόμενοι στην ασφάλιση του Ιδρύματος παρέχουν την εργασία τους. Κατ' εξαίρεση, και κατ εφαρμογή του άρθρου 35 παρ. 1 εδ. γ' του ΚΑ ΙΚΑ, στις περιπτώσεις που οι παραπάνω εργασίες εκτελούνται με αυτοτελώς απασχολούμενους, τους οποίους προσλαμβάνει ο κύριος του έργου, υπόχρεος για την ασφάλιση τους και την καταβολή των εισφορών είναι ο ίδιος (Σ.τ.Ε 588/85).

16 -16- Σύμφωνα με τα παραπάνω, εάν σε τμήμα δαπέδου κτιρίου τοποθετηθούν μάρμαρα και διαπιστωθεί ότι, στην τοποθέτησή τους απασχολήθηκε μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης ή ο διατηρών επιχείρηση, ο οποίος υπάγεται σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης (Τ.ΕΒ.Ε), θα μειώσουμε την με βάση τον συντελεστή αυτό ελάχιστη υποχρέωση του εργοδότη προς το Ίδρυμα, κατά το τμήμα των εργασιών, για τις οποίες υπόχρεος δεν είναι ο κύριος του έργου, αλλά ο εργοδότης της εστεγασμένης επιχείρησης Ξύλινα πατώματα - Στέγες Οδηγίες που είχαν δοθεί (εγκ. 159/62) δημιούργησαν σύγχυση αναφορικά με την ασφάλιση ή μη των απασχολουμένων στις παραπάνω εργασίες προσώπων με τις ειδικές διατάξεις του ΣΤ Κεφαλαίου του ΚΑ ΙΚΑ. Οι παραπάνω οδηγίες αποσαφηνίστηκαν με την εγκ.. 44/63, την ερμηνευτική διάταξη της παρ. 2 άρθρο 3 του Ν. 4476/65 (εγκ. 247/65) και Γ.Ε 85349/ , με τα οποία τονίσθηκε, ότι οι εργασίες ξύλινων πατωμάτων και στεγών είναι οικοδομικές και για το λόγο αυτό στο τμήμα της αξίας του έργου που αντιστοιχεί στη δαπάνη για την αμοιβή του απασχολούμενου στο έργο προσωπικού, με βάση το οποίο καθορίζονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές, περιλαμβάνεται και η δαπάνη των απασχολουμένων στα ξύλινα δάπεδα και στέγες. Συνεπώς, οι απασχολούμενοι στις εργασίες ξύλινων πατωμάτων και στεγών, ασφαλίζονται με τις διατάξεις του ΣΤ Κεφαλαίου του ΚΑ ΙΚΑ και υπόχρεος για την ασφαλιστική τους τακτοποίηση είναι ο κύριος του έργου. 3.7 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΊΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Απόφαση καθορισμού των κατ ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας. Ως γνωστόν, σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες μας από την προβλεπόμενη από την εγκ. 7/93 διαδικασία έκδοσης και κοινοποίησης στους εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικοτεχνικών έργων απόφασης καθορισμού των, κατ' ελάχιστα απαιτουμένων, ημερών εργασίας ( υποβολή διπλών ενστάσεων για το ίδιο θέμα-αντικρουόμενες αποφάσεις, κλ.π). Επειδή, η παραπάνω διαδικασία σκοπό είχε να ενημερώσει τους εργοδότες για τις υποχρεώσεις τους προς την υπηρεσία μας, κρίνουμε σκόπιμο, για έργα που θα απογραφούν από τη λήψη της παρούσας και μετά, να τους χορηγείται ενημερωτικό σημείωμα (σχέδια Νο 4 και 4Α) αντί της προβλεπόμενης από την εγκ.7 /93 απόφασης (θα χορηγείται και αυτό με την περιγραφόμενη στην παρ διαδικασία) Ενημέρωση εργοδοτών. Κατά τη γνώμη μας, τα προβλήματα αναφορικά με την ασφάλιση των εργαζομένων, την καταβολή των εισφορών και επιβολή προσαυξήσεων και

17 -17- Π.Τ., θα ήταν πολύ λιγότερα, αν οι εργοδότες ήταν περισσότερο ενημερωμένοι σχετικά με τις κυρώσεις για τη μη τήρηση των υποχρεώσεών τους, που προβλέπονται από τη νομοθεσία του Ιδρύματος. Οι συνάδελφοι του τμήματος ελέγχου οικοδομικοτεχνικών έργων των Περ/κών Υποκ/των Ιωαννίνων και Καβάλας έθεσαν υπόψη μας ότι, κατά την απογραφή των έργων, χορηγούν στους εργοδότες, ενυπόγραφα, ενημερωτικό σημείωμα με θέμα «Υποχρεώσεις Εργοδοτών Οικοδομικοτεχνικών Έργων- Κυρώσεις» και ότι, με την διαδικασία αυτή, κατάφεραν να πετύχουν καλύτερη συνεργασία με τους εργοδότες και να μειώσουν τα προβλήματα Εκτιμώντας τα θετικά αποτελέσματα της παραπάνω πρωτοβουλίας, συντάξαμε υπόδειγμα σχετικού ενημερωτικού εγγράφου προς τους εργοδότες, λαμβάνοντας υπόψη τα υποδείγματα των Περιφερειακών Υποκ/των Ιωαννίνων και Καβάλας, το οποίο και επισυνάπτεται στο τέλος της παρούσας, (σχέδιο Νο5). Το υπόδειγμα αυτό θα πρέπει να το πολυγραφήσετε, ώστε κατά την απογραφή των έργων να τους το επιδίδετε, συμπληρωμένο, βέβαια, ως προς την επωνυμία, ΑΓΜ έργου και την ημερομηνία Η επίδοση πρέπει να γίνεται «επί υπογραφή» και γι αυτό, το έγγραφο θα πρέπει να συντάσσεται σε διπλούν, ώστε το πρώτο να παίρνει ο εργοδότης και στο δεύτερο να υπογράφει για την παραλαβή. Το δεύτερο αυτό αντίγραφο θα τίθεται στον οικείο φάκελλο του έργου, ώστε να είναι ευχερής η διαπίστωση της ενημέρωσης του εργοδότη, προκειμένου να του επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία του Ιδρύματος προσαυξήσεις (ΠΕΠΕΟ, ΠΤ), στην δε πινακίδα παρακολούθησης του έργου θα καταχωρείται σχετική παρατήρηση. Επειδή ενδιαφέρει να διασφαλισθεί η πραγματική ενημέρωση των εργοδοτών, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε η ανωτέρω επίδοση να γίνεται στους ίδιους ή σε νόμιμα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα 4. ΑΡΘΡΟ 39 ΤΟΥ ΚΑ ΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟ- ΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ. 4.1 Ως γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ, 1 εδ. α του ΚΑ ΙΚΑ, προκειμένου για ιδιωτικά οικοδομικοτεχνικά έργα, υπάρχει υποχρέωση καταβολής προκαταβολής εισφορών, πριν την έναρξη των εργασιών, σε περίπτωση δε που απαιτείται άδεια, πριν από την έκδοση αυτής. Από 1/1/93, η προκαταβολή υπολογίζεται με βάση τον αριθμό ημερών εργασίας και συγκεκριμένα στην δαπάνη που αναλογεί στο 5% των ημερών εργασίας, με τα εκάστοτε ισχύοντα ασφάλιστρα. Το ποσό της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το Τ.Η. της 22ας ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά και αν είναι μέχρι το διπλάσιο του Τ.Η. της 22ας ασφαλιστικής κλάσης, προκαταβάλλεται εξολοκλήρου.

18 Από την κοινοποιούμενη διάταξη ορίζεται ότι: α) Η προκαταβολή εισφορών θα υπολογίζεται στην εργατική δαπάνη που αναλογεί στο 1% των καθοριζομένων ημερών εργασίας με τα εκάστοτε ισχύοντα ασφάλιστρα υπέρ ΙΚΑ+ΤΕΑΜ και ΕΛΔΕΟ. Ημερομίσθιο, για τον υπολογισμό της δαπάνης επί της οποίας θα υπολογίζεται η προκαταβολή, θα λαμβάνεται, και μόνο για τον υπολογισμό της προκαταβολής, το προβλεπόμενο από την οικεία σύμβαση άγαμου τεχνίτη χωρίς τριετία Για παράδειγμα, αν για οικοδομικό έργο καθορίζονται κατ' ελάχιστα 200 ημέρες εργασίας, η προκαταβολή θα υπολογισθεί στην δαπάνη που αντιστοιχεί στις 2 ημέρες εργασίας επί το ημερομίσθιο τον άγαμου τεχνίτη χωρίς τριετία (2x10330=20660 εργατική δαπάνη επί 59,49% =12290 ΙΚΑ +ΤΕΑΜ, επί 25%=5165 ΕΛΔΕΟ). β) Το ποσό της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ΤΗ της 8ης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά, και αν το σύνολο των οφειλομένων εισφορών είναι μέχρι το διπλάσιο της 8ης ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά, προκαταβάλλεται εξολοκλήρου Επισημαίνεται, ότι, η μετά την έναρξη οικοδομικού ή τεχνικού έργου, για το οποίο υφίσταται υποχρέωση καταβολής προκαταβολής εισφορών, καθυστέρηση καταβολής της, συνεπάγεται την επιβάρυνσή της, με πρόσθετα τέλη, τα οποία υπολογίζονται από την ημερομηνία ενάρξεως του έργου (εγκ. 113/67, Γ.Ε 88280/ ). 4.4 Η κοινοποιούμενη διάταξη του άρθρου 39 έχει εφαρμογή για έργα ή εργασίες που θα απογραφούν, από 1/5/97 και μετά. 5. ΑΡΘΡΟ 40 ΤΟΥ ΚΑ ΙΚΑ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥ 5.1 Από τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 40 του ΚΑ ΙΚΑ, όπως τροποποιήθηκε με την Φ21/2930/ Υπουργική Απόφαση, δεν ορίζεται ρητά η έκταση εφαρμογής της, το ποσοστό μείωσης των κατά το άρθρο 38 υπολογιζόμενων υποχρεωτικά καταβλητέων εισφορών, λόγω προσωπικής απασχόλησης και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ο κύριος του έργου ή οι πρώτου βαθμού συγγενείς του προκειμένου να γίνει δεκτή η προσωπική τους απασχόληση. Επειδή τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να μην ακολουθείται ενιαία πρακτική από όλες τις μονάδες μας, κρίθηκε απαραίτητο, για λόγους χρηστής Διοίκησης, η παραπάνω διάταξη να αντικατασταθεί Από την κοινοποιούμενη διάταξη ορίζεται ρητά ότι: α) Μειώνονται οι κατά το άρθρο 38 του ΚΑ ΙΚΑ υπολογιζόμενες ως υποχρεωτικά καταβλητέες εισφορές, συνεπεία αποδεδειγμένης προσωπικής απασχόλησης του κυρίου του έργου και των πρώτου βαθμού συγγενών του (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μόνο για εργασίες πρώτης κατοικίας, η οποία

19 -19- ανεγείρεται μετά από άδεια του Πολεοδομικού Γραφείου ή άλλης αρμόδιας αρχής και η επιφάνεια χώρων βασικής χρήσης αυτής είναι έως 150 τ.μ. Συνεπώς, δεν μειώνονται, λόγω προσωπικής απασχόλησης, οι κατά το άρθρο 38 του ΚΑ ΙΚΑ υπολογιζόμενες ως υποχρεωτικά καταβλητέες εισφορές, εάν οι εργασίες εκτελούνται, -σε άλλο είδος κτιρίου πλην κατοικιών, - σε δεύτερη ή τρίτη κατοικία, - σε πρώτη κατοικία της οποίας ο χώρος βασικής χρήσης ξεπερνά τα 150τ.μ., - σε πρώτη κατοικία, η οποία ανεγείρεται χωρίς άδεια πολεοδομικού γραφείου ή άλλης Δημόσιας Αρχής (αυθαίρετα). Ο κύριος του έργου, πέραν της δήλωσης προσωπικής απασχόλησης, θα υποβάλλει στην υπηρεσίας μας δήλωση του Ν. 1599/86, με την οποία θα δηλώνει ότι οι εργασίες στις οποίες θα απασχοληθεί ο ίδιος ή οι πρώτου βαθμού συγγενείς αυτού αφορούν εργασίες πρώτης κατοικίας. β) Η προσωπική απασχόληση του οικοδόμου λαμβάνεται υπόψη για μεν την ειδικότητα του τεχνίτη, εφόσον αποδεδειγμένα έχει ασφαλισθεί, οποτεδήποτε, με τις διατάξεις του ΣΤ κεφαλαίου του ΚΑ ΙΚΑ για 600 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, για δε την ειδικότητα του εργάτη, εφόσον αποδεδειγμένα έχει ασφαλισθεί, οποτεδήποτε, με τις διατάξεις του ιδίου κεφαλαίου για 100 τουλάχιστον ημέρες εργασίας. Εξυπακούεται, ότι, σε κάθε δήλωση προσωπικής απασχόλησης πρέπει να διενεργείται έλεγχος των ασφαλιστικών στοιχείων (ΔΑΤΕ, Εκκαθαριστικά Σημειώματα ή στελέχη εντολών ασφάλισης επικυρωμένα), φωτοαντίγραφα δε αυτών πρέπει να επισυνάπτονται σε κάθε απόφαση μείωσης, των κατά το όρθρο 38 του ΚΑ ΙΚΑ υπολογιζόμενων ως υποχρεωτικά καταβλητέων εισφορών, συνεπεία προσωπικής απασχόλησης. Απορρίπτεται κάθε δήλωση προσωπικής απασχόλησης, εάν από τον έλεγχο των προαναφερομένων στοιχείων διαπιστωθεί ότι ο κύριος του έργου ή οι πρώτου βαθμού συγγενείς του, έχουν ασφαλισθεί με τις διατάξεις του ΣΤ Κεφαλαίου του ΚΑ ΙΚΑ για λιγότερες από 100 ημέρες εργασίας. γ) Η μείωση των εισφορών λόγω προσωπικής απασχόλησης του κυρίου του έργου και των πρώτου βαθμού συγγενών του, δεν μπορεί να υπερβαίνει, κατά φάση, το 30% των κατά το άρθρο 38 του ΚΑ ΙΚΑ υπολογιζόμενων ως υποχρεωτικά καταβλητέων εισφορών. Τονίζεται, ότι η προσωπική απασχόληση, εφόσον αυτή διαπιστώνεται, θα γίνεται δεκτή σε όλες τις φάσεις των εργασιών και όχι μόνο στην φάση της ειδικότητας του οικοδόμου, η δε μείωση κατά φάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% ανεξάρτητα με το εάν στις εργασίες απασχολούνται περισσότεροι του ενός οικοδόμοι (κύριος του έργου ή κύριος του έργου και πρώτου βαθμού συγγενείς του). Για παράδειγμα, εργοδότης, ο οποίος ανεγείρει πρώτη κατοικία 130τ.μ. χώρων βασικής χρήσης, δηλώνει ότι στις εργασίες τοιχοποιίας και επιχρισμάτων θα απασχοληθεί ο ίδιος και ο πατέρας της συζύγου του.

20 -20- Από τον έλεγχο των ασφαλιστικών τους βιβλιαρίων, διαπιστώνεται ότι ο μεν πρώτος έχει ασφαλισθεί με τις διατάξεις του ΣΤ Κεφαλαίου του ΚΑ ΙΚΑ για 750 ημέρες εργασίας ο δε δεύτερος για 310 ημέρες εργασίας. Για την ανέγερση της οικοδομής και την διαμόρφωση του ακάλυπτου χώρου, απαιτούνται 204 ημέρες εργασίας, για δε τις φάσεις τοιχοποιίας και επιχρισμάτων 31 και 45 αντίστοιχα. Η μείωση λόγω της προσωπικής απασχόλησης του ιδίου, με την ειδικότητα του τεχνίτη και του πατέρα της συζύγου του, με την ειδικότητα του εργάτη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύνθεση των συνεργείων είναι 2 τεχνίτες προς ένα εργάτη, θα είναι για μεν την φάση της τοιχοποιίας οι εισφορές που αντιστοιχούν σε 6 ημέρες τεχνίτη και 3 ημέρες εργάτη για δε την φάση των επιχρισμάτων οι εισφορές που αντιστοιχούν σε 9 ημέρες τεχνίτη και 5 ημέρες εργάτη (30% κατά φάση). δ) Ειδικά προκειμένου για εργασίες επαναχρωματισμών και μόνο γι'αυτές, δεν απαιτούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει δεκτή η προσωπική απασχόληση. ε) Απαιτείται η προσωπική απασχόληση του κυρίου του έργου και των πρώτου βαθμού συγγενών του να γνωστοποιείται στην υπηρεσία του Ιδρύματος πριν από την έναρξη της απασχόλησης (και για εργασίες επαναχρωματισμών). Δεν λαμβάνεται υπόψη άρα απορρίπτεται, κάθε εκ των υστέρων γνωστοποίηση προσωπικής απασχόλησης στην υπηρεσία του Ιδρύματος. 5.3 Η κοινοποιούμενη διάταξη του άρθρου 40 έχει εφαρμογή για έργα ή εργασίες που θα απογράφουν από 1/5/97 και μετά καθώς και για έργα ή εργασίες που έχουν απογραφεί πριν την 1/5/97 και δεν έχει εκτελεσθεί καμμία εργασία σ' αυτά μέχρι την ημερομηνία αυτή. Συνεπώς, για έργα ή εργασίες που είχαν απογραφεί πριν την 1/5/97, και είχε γίνει έναρξη εργασιών μέχρι την ημερομηνία αυτή, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της Φ21/2930/10-24/11/92 Υπουργικής Απόφασης (εγκ. 7/93). Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι για την κατανόηση του τρόπου συμπλήρωσης των πινάκων 1 και 2, ο Δ/ντής της Τεχνικής Δ/νσης κ. Μιχελινάκης, τον οποίο και ευχαριστούμε, συνέταξε 14 παραδείγματα, τα οποία θα σας διαβιβαστούν με νέα αποστολή. Ακριβές Αντίγραφο Η ΤΜΗΜ/ΧΗΣ ΔΙΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤ/ΛΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑΘΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

21 -21- ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ 1. Ολα τα Υπουργεία 2.Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος Καρ. Σερβίας 4 - Ενταύθα 3.Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε Ασκληπιού 23 Ενταύθα 4.Σ.Α.Τ.Ε Φειδίου Ενταύθα 5.Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε Θεμιστοκλέους 4 Ενταύθα 6.ΕΟ.Κ.Ο.Ε Ειρήνης 28 - ΤΚ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 7.Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων Βορείου Ελλάδος Μητροπόλεως 36- ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 8. Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος Ζήνωνος 7-9-Ενταύθα 9.Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής Βερανζέρου 1 -ΤΚ Πλ. Κάνιγγος

ΘΕΜΑ : «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 38 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ».

ΘΕΜΑ : «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 38 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ». ΘΕΜΑ : «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 38 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ». Σχετ. Εγκ.: 7/93, 74/96, 16/97. Κοινοποιούμε, για ενημέρωση και εφαρμογή το αρθρ. 18 του Ν. 2972/01 που δημοσιεύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: "Τροποποίηση και συµπλήρωση των διατάξεων των άρθρων 38, 39 και 40 του Κανονισµού Ασφάλισης ΙΚΑ"

Θέµα: Τροποποίηση και συµπλήρωση των διατάξεων των άρθρων 38, 39 και 40 του Κανονισµού Ασφάλισης ΙΚΑ Εγκύκλιος 16 Θέµα: "Τροποποίηση και συµπλήρωση των διατάξεων των άρθρων 38, 39 και 40 του Κανονισµού Ασφάλισης ΙΚΑ" Κοινοποιούµε, για ενηµέρωση και εφαρµογή, την υπ αριθµ. Φ21/478/18.3.1997 απόφαση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΡ.:13 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κων/νου 8

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΡ.:13 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κων/νου 8 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29.1.1999 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ. Πρωτ: Ε41/7 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΡ.:13 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

α) Στην μη ασφαλιστική τακτοποίηση με το πράγματι καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.

α) Στην μη ασφαλιστική τακτοποίηση με το πράγματι καταβαλλόμενο ημερομίσθιο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ. Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας. Εισφορές για Οικοδοµικά έργα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1999

ΠΟΡΙΣΜΑ. Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας. Εισφορές για Οικοδοµικά έργα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας ΠΟΡΙΣΜΑ (ΝΟΜΟΣ 2477/1997 Συνήγορος του Πολίτη και Σώµα Ελεγκτών-Επιθεωρητών ηµόσιας ιοίκησης Άρθρο 4, Παράγραφος 6) Θέµα: Εισφορές για Οικοδοµικά έργα Βοηθός Συνήγορος του

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2224/94(ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 παρ. 3 του Ν. 2335/95 (ΦΕΚ 185Α/6-9-95 και σας γνωρίζουμε τα εξής: 1.Σύσταση Νέου Λογαριασμού

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ. : Το υπ. αριθμ. πρωτ. 31613/23-7-2009 έγγραφό μας. Με τις διατάξειςτωνάρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 :

Σχετ. : Το υπ. αριθμ. πρωτ. 31613/23-7-2009 έγγραφό μας. Με τις διατάξειςτωνάρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 : ΘΕΜΑ: Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 (ΦΕΚ 122 Α /21-7-2009) Κανόνες τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών, κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων, διαδικασία ταχείας αδειοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων.

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων. ΘΕΜΑ: Ασφάλιση ιεροδούλων. Σας κοινοποιούμε: α)τις διατάξεις του άρθρου 65 του ν. 2676/99 (ΦΕΚ 1/5-1-99 τ.α) για την «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΥΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΥΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΥΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Δήλωση έργου Αναλυτική περιοδική δήλωση Ένσημα ΙΚΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ - ΑΜΟΕ (1) Υπόχρεος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση Ξεναγών. Σχετ.: Εγκ. 1/78, 81/78, 103/78 & 19/96.

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση Ξεναγών. Σχετ.: Εγκ. 1/78, 81/78, 103/78 & 19/96. ΘΕΜΑ: Ασφάλιση Ξεναγών. Σχετ.: Εγκ. 1/78, 81/78, 103/78 & 19/96. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 11 του Ν. 2837/00 (ΦΕΚ 178/Α/3.8.00) «Ρύθμιση θεμάτων Ανταγωνισμού, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

Σxετ: α) Εγκ. 110/92, 107/93, 27/97, της Διοίκησης ΙΚΑ β) Το με αριθ. πρωτ. 160/97/ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σxετ: α) Εγκ. 110/92, 107/93, 27/97, της Διοίκησης ΙΚΑ β) Το με αριθ. πρωτ. 160/97/ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. ΘΕΜΑ : α. «Πρόσθετη ειδική εισφορά υπέρ ΙΚΑ - ΤΕΑΜ των απασχολουμένων σε υπόγειες στοές μεταλλείων λιγνιτωρυχείων και σε υποθαλάσσιες εργασίες, για το σύνολο του ασφ/κού τους χρόνου. (άρθρο 7 παρ. 1 του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ. Αριθμ. Πρωτ. Ε41 / 40 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 10. ΠΡΟΣ: Όλα τα Υποκ/τα & Παρ/τα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως ο συνημμένος πίνακας διανομής.

ΓΕΝΙΚΑ. Αριθμ. Πρωτ. Ε41 / 40 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 10. ΠΡΟΣ: Όλα τα Υποκ/τα & Παρ/τα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως ο συνημμένος πίνακας διανομής. ΕΛΛΗΝΙΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΙΑ Αθήννα 27 // 2 // 2015 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ ΙΙ Ο ΙΙ Κ Η ΣΣ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ Εισηγητής Τσουμάνης Κων/νος Εργατολόγος - Νομικός Σύμβουλος Σ.Π.Ε.Δ.Ε.Θ. & Κ.Μ. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό έγγραφα Α24/374/31-7-90

ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό έγγραφα Α24/374/31-7-90 ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την ασφάλιση των προσώπων που απασχολούνται σε εργοδότες, με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α και β βαθμού συγγενείας» ΣΧΕΤ.: α) Η εγκύκλιος 23/1989 β) Το Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των ανέργων νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών.

ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των ανέργων νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών. ΘΕΜΑ: Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των ανέργων νέων ηλικίας μέχρι 29 ετών. Κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2639/98 (ΦΕΚ 205/2.9.98 τ.α) σχετικά με τη «Ρύθμιση εργασιοικών

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος Ασφάλισης - Κλάδοι Ασφάλισης

Τρόπος Ασφάλισης - Κλάδοι Ασφάλισης Θ Ε Μ Α : «Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση του κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενου προσωπικού (Κεφ. Ζ του ΚΑ του ΙΚΑ. αρθρ. 52-56). Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 26 του

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.2335 (ΦΕΚ 185/Α/6.9.95) και σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.2335 (ΦΕΚ 185/Α/6.9.95) και σας γνωρίζουμε τα εξής: ΘΕΜΑ«Κατάργηση των μειώσεων που είχαν, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.3213/55, οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΙΚΑ, των επαρχιακών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και επιστροφή των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθεισών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στο ΙΚΑ των απασχολουμένων με το κομμάτι (φασόν) Σ Χ Ε Τ : Οι εγκύκλιοι 83/88, 3/87 και 35/88.

ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στο ΙΚΑ των απασχολουμένων με το κομμάτι (φασόν) Σ Χ Ε Τ : Οι εγκύκλιοι 83/88, 3/87 και 35/88. ΘΕΜΑ: Ασφάλιση στο ΙΚΑ των απασχολουμένων με το κομμάτι (φασόν) Σ Χ Ε Τ : Οι εγκύκλιοι 83/88, 3/87 και 35/88. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν. 1902 90 (ΦΕΚ/138/17-10-90 τ. Α) Ρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση του κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενου προσωπικού (Κεφ. Ζ του ΚΑ του ΙΚΑ άρθρ ).

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ασφάλιση του κατ' οίκον του εργοδότη απασχολούμενου προσωπικού (Κεφ. Ζ του ΚΑ του ΙΚΑ άρθρ ). -- 1063 -- * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 11-9-1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθμ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 84 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ - ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από »

ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από » ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση σε ένα φορέα των νεοσφαλισμένων από 1.1.1993» ΣΧΕΤ. Η εγκύκλιος 106/93. Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του Ν. 2335/95, οι οποίες προστέθηκαν ως εδάφιο στο τέλος του

Διαβάστε περισσότερα

Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011)

Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Β Μέρος Ερωτο-Απαντήσεων για τη Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών (Κεφάλαιο Β. Νόμου 4014/2011) 1) Εάν υπάρχει δώμα το οποίο είχε ενταχθεί στον Ν.3843/2010

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Απριλίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Απριλίου 2008 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 3 Απριλίου 2008 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 1039715/631/Α0012 -ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α -ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1. Γενικά 1.1. Τίτλοι ιδιοκτησίας. Αυθαίρετα. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής

Διαβάστε περισσότερα

1.ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ν. 2335/95)

1.ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ν. 2335/95) ΘΕΜΑ: «Ασφάλιση στον Κλάδο Παροχών Ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ των ανέργων που παρακολουθούν τα επιδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης» Σχετ. εγκύκλιος: 31/6

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Ποινική και Αστική Ευθύνη των εκδοτών ακάλυπτων επιταγών

ΘΕΜΑ : Ποινική και Αστική Ευθύνη των εκδοτών ακάλυπτων επιταγών ΘΕΜΑ : Ποινική και Αστική Ευθύνη των εκδοτών ακάλυπτων επιταγών Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.2408/96 (ΦΕΚ 104Α/4-6-96), της παρ. 2 του άρθρου 17 και της παρ. 4 του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5. Αθήνα 25 / 8 / 2009

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5. Αθήνα 25 / 8 / 2009 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ. ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Μεσογείων και Τρικάλων 36 Ταχ. Κώδικας : 11526 TELEFAX : 210 6918088 Πληροφορίες : Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά)

ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά) ΘΕΜΑ: Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των νεοασφαλισμένων (υπαχθέντων στην ασφάλιση από 1/1/93 και μετά) Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 2084/92 (ΦΕΚ 165/7-10-92 τ. Α) για την «Αναμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97»

ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97» ΘΕΜΑ : «Ασφάλιση αλλοδαπών μετά την έκδοση των Π.Δ 358/97 και 359/97» Σας κοινοποιούμε τα υπ'αριθ. 358 και 359/97 Προεδρικά Διατάγματα (ΦΕΚ 240/τ.Α'/28-11-97) σχετικά με την νόμιμη παραμονή και εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Υπόχρεοι απογραφής: ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ειδικά για τις οικοδομοτεχνικές εργασίες, ανάλογα αν πρόκειται για ιδιωτικό, δημόσιο ή τεχνικό έργο, υπόχρεος για την απογραφή του οικοδομοτεχνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Βεβαιώσεις εργοδοτών κοινών επιχ/σεων για χρήση τους στο ΙΚΑ & σε λοιπούς φορείς.

ΘΕΜΑ: Βεβαιώσεις εργοδοτών κοινών επιχ/σεων για χρήση τους στο ΙΚΑ & σε λοιπούς φορείς. - 751 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 16 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ -ΕΣΟΔΩΝ Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 Αριθμ. Πρωτ.: Γ99/1/60 ΘΕΜΑ: Βεβαιώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Α. ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ.

2. ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Άρθρο 13 [Όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων 1. ΓΕΝΙΚΑ. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Αναπροσαρμογή των ορίων των ημερησίων μισθών και των τεκμαρτών ημερομισθίων των ασφαλιστικών κλάσεων από 1/1-31/12/2003»

ΘΕΜΑ: «Αναπροσαρμογή των ορίων των ημερησίων μισθών και των τεκμαρτών ημερομισθίων των ασφαλιστικών κλάσεων από 1/1-31/12/2003» ΘΕΜΑ: «Αναπροσαρμογή των ορίων των ημερησίων μισθών και των τεκμαρτών ημερομισθίων των ασφαλιστικών κλάσεων από 1/1-31/12/2003» 1. Νέα όρια ημερησίων μισθών και νε'α τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑ θεωρείται χρόνος ασφάλισης του ΟΓΑ.

ΙΚΑ θεωρείται χρόνος ασφάλισης του ΟΓΑ. ΘΕΜΑ: «Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΙΚΑ και ασφάλισή τους στον ΟΓΑ των εργατών γής (ΝΔ 4362/64 ) που απασχολούνται σε περιοχές στις οποίες έχει επεκταθεί η ασφάλιση του ΙΚΑ μέχρι 30/6/62» Σας κοινοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.2335/95(φεκ 185Α) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.2335/95(φεκ 185Α) και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: ΘΕΜΑ: «Αναδρομική ασφάλιση των καθηγητών φροντιστηρίων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, ιδιωτικών τεχνικών επαγγελματικών σχολών, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, κλπ. Ρύθμιση οφειλομένων εισφορών περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

Πότε υφίσταται η υποχρέωση απογραφής: Με την έναρξη της απασχόλησης προσωπικού που υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με τα παραπάνω.

Πότε υφίσταται η υποχρέωση απογραφής: Με την έναρξη της απασχόλησης προσωπικού που υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με τα παραπάνω. ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Υπόχρεοι απογραφής: Κάθε εργοδότης που απασχολεί πρόσωπο ή πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση των φορέων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 15-04-2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 1549 Ταχ. Δ/νση: Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας: 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ.

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ. Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β Αρ. Πρωτ.: οικ. 7646 ΘΕΜΑ: Εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/ Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/ Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ Φ.Ε.Κ. Το αρχικό κείμενο με τις διατάξεις όπως ήταν δημοσιευμένες στο Φ.Ε.Κ. οι οποίες έχουν τροποποιηθεί μεταγενέστερα. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017 Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαιδεύεις (ΕΛΠΕΚΕ)

ΘΕΜΑ: Εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαιδεύεις (ΕΛΠΕΚΕ) ΘΕΜΑ: Εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαιδεύεις (ΕΛΠΕΚΕ) Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.2224/94 (ΦΕΚ 112/τ.Α/6.7.94) σχετικά με το

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ.

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ. ΘΕΜΑ: Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΙΚΑ των απασχολουμένων με σύμβαση μίσθωσης έργου σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, καθώς και σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, για δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2874/00 (ΦΕΚ 286/29.12.00 τ.α') με θέμα «Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

- 2 - Από τις παραπάνω με στοιχείο β επιχειρήσεις εξαιρούνταν: α) το εργατοτεχνικό προσωπικό ραφείων ετοίμων ενδυμάτων από πλεκτό ύφασμα ανεξάρτητα

- 2 - Από τις παραπάνω με στοιχείο β επιχειρήσεις εξαιρούνταν: α) το εργατοτεχνικό προσωπικό ραφείων ετοίμων ενδυμάτων από πλεκτό ύφασμα ανεξάρτητα ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικές με την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης του συγχωνευθέντος στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Μισθωτών Κλωστοϋφαντουργίας (ΤΕΑΜΚ). ΣΧΕΤ: Η 5/87 εγκύκλιος. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα,13-11-2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4407 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Το ποσό της επιβάρυνσης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο, κατ άτομο, από το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της 12ης ασφ/κης κλάσης, που

Το ποσό της επιβάρυνσης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο, κατ άτομο, από το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της 12ης ασφ/κης κλάσης, που ΘΕΜΑ: 1)Αύξηση του ποσοστού πρόσθετης επιβάρυνσης στους εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς ή συνταξιούχους ΙΚΑ και δεν τους καταχωρούν στα τηρούμενα για το ΙΚΑ Μισθολόγια. 2) Τρίμηνη αναστολή της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου συνέταξε μελέτη με τίτλο «Συμπληρωματικές εργασίες κτιρίου πλατείας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998 *ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ* Νο. 6 -- 1115 -- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Νοεμβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ: A20/417/63 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 100 ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ:

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ- ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις των με κυμαινόμενες αποδοχές αμειβομένων μισθωτών και αποτίμηση των παροχών σε είδος, για το έτος 1998»

ΘΕΜΑ : «Κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις των με κυμαινόμενες αποδοχές αμειβομένων μισθωτών και αποτίμηση των παροχών σε είδος, για το έτος 1998» ΘΕΜΑ : «Κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις των με κυμαινόμενες αποδοχές αμειβομένων μισθωτών και αποτίμηση των παροχών σε είδος, για το έτος 1998» Με τις αριθ. 458, 459 και 460/Σ48/17-12-97 αποφάσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Φορολογικών Ελέγχων 2011

Θέματα Φορολογικών Ελέγχων 2011 Θέματα Φορολογικών Ελέγχων 2011 1. Ποια είναι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την κατάθεση διάφορων εγγράφων, όπως ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης ακινήτων ή για την υποβολή δικαιολογητικών ηλεκτροδότησης από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως συν/νος πίνακας ΘΕΜΑ : «Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα 2015 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως συν/νος πίνακας ΘΕΜΑ : «Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα 2015 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους» Αθήνα 1/4/2015 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ.Δ/ΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κων/νου 8

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26 Οκτωβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26 Οκτωβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ *ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ* Νο. 4 -- 1103 -- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 26 Οκτωβρίου 1998 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αριθ.Πρωτ.: Α22/405 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : ΑΡ.96 ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς (Ε.Ε.Ε.) εργαζομένων που αμείβονται με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.»

ΘΕΜΑ: «Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς (Ε.Ε.Ε.) εργαζομένων που αμείβονται με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.» ΘΕΜΑ: «Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς (Ε.Ε.Ε.) εργαζομένων που αμείβονται με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.» Με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου "Ρυθμίσεις θεμάτων Ανταγωνισμού, Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας, Τουρισμού και άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 14/2019 Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασ

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 14/2019 Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασ Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 14/2019 Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των προσώπων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης - πρώην απόδειξη επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ. : 11 ΑΔΑ: ΒΟΖΓ4691ΩΓ-ΡΓΚ. Με τις αριθ. 298/Σ41/ και 299/Σ41/ αποφάσεις του. Αθήνα 6/2/2012. Αριθμ. Πρωτ.

ΑΡ. : 11 ΑΔΑ: ΒΟΖΓ4691ΩΓ-ΡΓΚ. Με τις αριθ. 298/Σ41/ και 299/Σ41/ αποφάσεις του. Αθήνα 6/2/2012. Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην Αθήνα πρόκειται να ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή µε υπόγειο και στέγη. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αθήνα, 19 Μαρτίου 1988 ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αθήνα, 19 Μαρτίου 1988 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αθήνα, 19 Μαρτίου 1988 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΤΜΗΜΑ Γεν. Ασφ. Μισθωτών Α2Ι/Φ.Τ.296 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8,10241 ΑΘΗΝΑ ΑΡΙΘΜΟΣ: 35 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από »

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από » ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση διατάξεων τον Ν. 2556/97 που αφορούν τους νεοασφαλισμένους από 1.1.1993» Σχετικές εγκύκλιες: 106/93, 44/96. Με την παρούσα κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 1 του Ν. 2556/97

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΔ για όλους τους κλάδους, του ΟΕΚ και του ΟΕΕ προσώπων που εξαιρούντο από ορισμένους εξ αυτών»

ΘΕΜΑ : «Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΔ για όλους τους κλάδους, του ΟΕΚ και του ΟΕΕ προσώπων που εξαιρούντο από ορισμένους εξ αυτών» ΘΕΜΑ : «Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΔ για όλους τους κλάδους, του ΟΕΚ και του ΟΕΕ προσώπων που εξαιρούντο από ορισμένους εξ αυτών» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν.2335/95

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕ5Π4691ΩΓ-Γ6Θ. ...Αιτ... ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : Το. Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ

ΑΔΑ: ΒΕ5Π4691ΩΓ-Γ6Θ. ...Αιτ... ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : Το. Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΟ :... ΟΝΟΜΑ :... ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ή ΣΥΖΥΓΟΥ :... ΟΔΟΣ :... ΑΡΙΘΜΟΣ :... ΠΟΛΗ ή ΧΩΡΙΟ :... ΤΑΧΥΔΡ. ΚΩΔΙΚΑΣ :... ΤΗΛΕΦΩΝΟ :... Α.Φ.Μ. :.. Α.Μ.Κ.Α. :... ΠΡΟΣ : Το. Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ..... (Υποκ/μα τόπου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2.

ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2. ΘΕΜΑ:1.Αύξηση εισφορών υπέρ των Κλάδων α)σύνταξης β)παροχών ασθενείας και μητρότητας σε είδος του ΙΚΑ και γ)ανεργίας του ΟΑΕΔ. 2.Τροποποίηση των διατάξεων περί εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου. 3.Πρόσθετη

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης.

Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης. Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης. Σας κοινοποιούμε, για γνώση και εφαρμογή, τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Ταχ. Δ/νση: Σατωβριάνδου

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση χρόνου απασχόλησης σε α) Τεχνικούς Θεάτρου, Κινηµατογράφου & Τηλεόρασης & β) Σεναριογράφους Κινηµατογράφου & Τηλεόρασης

Αναγνώριση χρόνου απασχόλησης σε α) Τεχνικούς Θεάτρου, Κινηµατογράφου & Τηλεόρασης & β) Σεναριογράφους Κινηµατογράφου & Τηλεόρασης Αναγνώριση χρόνου απασχόλησης σε α) Τεχνικούς Θεάτρου, Κινηµατογράφου & Τηλεόρασης & β) Σεναριογράφους Κινηµατογράφου & Τηλεόρασης ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΣΟ ΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 80 Αριθµ. Πρωτ.: Τ01/550/30-5-2007

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Διαχείριση Α.Π.Δ. Οικοδομοτεχνικών έργων που υποβάλλονται στα Υποκ/τα και Παραρτήματα του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. εκπρόθεσμα»

ΘΕΜΑ : «Διαχείριση Α.Π.Δ. Οικοδομοτεχνικών έργων που υποβάλλονται στα Υποκ/τα και Παραρτήματα του Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. εκπρόθεσμα» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Νέα ποσοστά πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών για παραβάσεις που αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ..

Νέα ποσοστά πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών για παραβάσεις που αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή Α.Π.Δ.. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 02/08/2012 Αριθμ. Πρωτ.: Ε40/364 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ & ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου ΠΟΛ. 1111/22.09.06 Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου απολογιστικού κόστους οικοδομής. Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2006 Αρ.Πρωτ.: 1083443/7053/1343/0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Πρωτ. Ε41 / 104 ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ. ΠΡΟΣ: Όλα τα Υποκ/τα & Παρ/τα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως ο συνημμένος πίνακας διανομής

Αριθ. Πρωτ. Ε41 / 104 ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ. ΠΡΟΣ: Όλα τα Υποκ/τα & Παρ/τα Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Ως ο συνημμένος πίνακας διανομής ΕΕΛΛΗΝΙΙΚΗ ΔΔΗΜΟΚΡΡΑΤΤΙΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Δ ΙΙ Ο ΙΙ Κ Η ΣΣ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ M. Αλεξάνδρου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ Fax

ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ M. Αλεξάνδρου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ Fax ΤΕΕ M. Αλεξάνδρου 49 54643 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. 2310 883100 Fax 2310 883110 Ερωτήσεις 35 ης Σύσκεψης ΤΕΕ/ΤΚΜ Υ.ΔΟΜ Δήμων Κ.Μακεδονίας 1. Ερ.: Ερώτημα σχετικά με τις διατάξεις του άρθρου 2, (παρ. 5 & 6), της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2007

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2007 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.:1026310/163/0015 Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ: Α ΠΟΛ:1050 Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι:

Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ µε βάση την Εγκ.13/11 Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι: Α. Από το κείµενο της Εγκ.13/11 1. (Α.Ι.1) Κάθε αυθαίρετη κατασκευή που εµπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΚΑ Εγκύκλιος 14/

ΕΦΚΑ Εγκύκλιος 14/ ΕΦΚΑ Εγκύκλιος 14/27.03.2019 ΕΦΚΑ Εγκύκλιος 14/27.03.2019 Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των προσώπων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης πρώην απόδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά παραδείγματα κατασκευής κλειστών εξωστών (ΕΡΚΕΡ) Υπολογισμός του 20%

Ενδεικτικά παραδείγματα κατασκευής κλειστών εξωστών (ΕΡΚΕΡ) Υπολογισμός του 20% παρ. 5δ Οι κλειστοί εξώστες επιτρέπονται εντός των πλαγίων υποχρεωτικών ακαλύπτων σε ύψος άνω των 3,00 μ. Το ίδιο ελάχιστο ύψος τηρείται και σε περίπτωση κλειστών εξωστών προς τον πίσω υποχρεωτικό ακάλυπτο

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισμός τιμών μονάδος επιφανείας οικοδομικών έργων

Καθορισμός τιμών μονάδος επιφανείας οικοδομικών έργων ΑΔΑ:Β4411-ΙΩ1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤ/ΣΜΟΥ & ΚΩΔ/ΣΗΣ (Δ17) Τμήμα: α Αθήνα, 23/1/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 9/12/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4707 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

1. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Π.Ε.. ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (παρ. 1.2 της εγκ. 94/07)

1. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Π.Ε.. ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ (παρ. 1.2 της εγκ. 94/07) Αθήνα 24/10 /2008 Αριθµ. Πρωτ. E41/207 Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟ ΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟ /ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ταχ. ιεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8 10241 ΑΘΗΝΑ Αριθ. τηλεφώνου: 210

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.»

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.» ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.» ΣΧΕΤ.: Η 3/2001 εγκύκλιος. Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου, με την οποία σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση διατάξεων του Ν. 3144/03 που αφορούν θέματα Ασφάλισης και Εσόδων Με την παρούσα σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν.3144/03 (ΦΕΚ 111/τ.Α /8-5-03) "Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου προϋπολογιστικού κόστους οικοδομής».

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής του ειδικού εντύπου προϋπολογιστικού κόστους οικοδομής». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Aθήνα 2 Μαΐου 2006 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ. 1041499/ 3113/ 694/0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η ΦΠΑ ΠΟΛ. 1065 ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Tαχ. Kώδ. : 106

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου

Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου 25 26 27 παρ. 6 28 Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου παρ. 5α Σε περίπτωση πανταχόθεν ελεύθερων κτιρίων ή γενικά κτιρίων που παρουσιάζουν περισσότερες της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Βιβλίου Κυκλοφορίας ΤΑΞΙ»

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Βιβλίου Κυκλοφορίας ΤΑΞΙ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ο.Α.Ε.Ε. Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΤΡΩΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση νέου Πίνακα εργασιών και ειδικοτήτων του Κανονισµού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελµάτων Κ.Β.Α.Ε.»

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση νέου Πίνακα εργασιών και ειδικοτήτων του Κανονισµού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελµάτων Κ.Β.Α.Ε.» Αθήνα 20/3/2012 Αριθµ. Πρωτ. Α32/1150 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ι ΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟ ΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΤΡΩΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα 2017 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους»

ΘΕΜΑ : «Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα 2017 σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Αθήνα 6/4/2017 Αριθμ. Πρωτ. 119 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ε.: Τ01/668/1/3.4.06

Γ.Ε.: Τ01/668/1/3.4.06 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟ ΩΝ Γ.Ε.: Τ01/668/1/3.4.06 ΘΕΜΑ: α) Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά κλάση,των ασφαλισµένων του τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ, σύµφωνα µε το άρθρο 5 του Καταστατικού του. β) Χορήγηση βεβαιώσεων καταβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παράλληλη ασφάλιση κατ εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16»

ΘΕΜΑ: «Παράλληλη ασφάλιση κατ εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : "Ανακεφαλαιωτική εγκύκλιος περί επιβολής Π.Ε.Π.Ε.Ε." ΣΧΕΤ.: εγκ. 212/84, 2/88, 185/88, 13/92.

ΘΕΜΑ : Ανακεφαλαιωτική εγκύκλιος περί επιβολής Π.Ε.Π.Ε.Ε. ΣΧΕΤ.: εγκ. 212/84, 2/88, 185/88, 13/92. ΘΕΜΑ : "Ανακεφαλαιωτική εγκύκλιος περί επιβολής Π.Ε.Π.Ε.Ε." ΣΧΕΤ.: εγκ. 212/84, 2/88, 185/88, 13/92. Ως γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ.1 του Ν. 1469/84, οι εργοδότες υποχρεούνται να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 4 του Ν. 4554/2018 που αφορούν την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων»

ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 4 του Ν. 4554/2018 που αφορούν την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Με τον τρόπο αυτό είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση του Ιδρύματος πολλά από αυτά τα άτομα, πλην όμως αρκετά άλλα, που ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εν

Με τον τρόπο αυτό είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση του Ιδρύματος πολλά από αυτά τα άτομα, πλην όμως αρκετά άλλα, που ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εν ΘΕΜΑ:. "Υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ προσώπων, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις μελών, της οικογένειας τους". Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου Ι παρ. Ι του ν. 1759/88 (ΦΕΚ 50/13.3.88 τ.α) "Ασφαλιστική

Διαβάστε περισσότερα

-- 209 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 20

-- 209 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 20 -- 209 -- * ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ * Νο. 20 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 1998 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ.: 1023038/332/A0012 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ. : 1047 I. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟ/ΓΙΑΣ ΕΙΣ/ΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ.: Το υπ αριθμ. Α20/251/76/27-7-12 Γενικό έγγραφό μας.

Σχετ.: Το υπ αριθμ. Α20/251/76/27-7-12 Γενικό έγγραφό μας. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα 13 / 2 / 2013 ΑΔΑ: ΒΕΥ84691ΩΓ-ΖΘ6 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Μηχανογραφικό Σύστημα Ασφάλισης στο ΙΚΑ με μετρητά (Σ.Μ.Μ.)".

ΘΕΜΑ: Μηχανογραφικό Σύστημα Ασφάλισης στο ΙΚΑ με μετρητά (Σ.Μ.Μ.). ΘΕΜΑ: "Μηχανογραφικό Σύστημα Ασφάλισης στο ΙΚΑ με μετρητά (Σ.Μ.Μ.)". ΣΧΕΤ.: 112/71 και 163/77 εγκύκλιοι Όπως είναι γνωστό με τις παραπάνω εγκυκλίους είχε παρασχεθεί η ευχέρεια στις επιχ/σεις που διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266 O.A.E.E ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα Α ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα Απαντήσεις σε Ερωτήµατα

Ηµερίδα Απαντήσεις σε Ερωτήµατα Ινστιτούτο Εκπαίδευσης & Επιµόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας Α.Ε. Νέος Οικοδοµικός Κανονισµός και Απόφ.63234/19-12-12 για την εφαρµογή του Ν.4067/12 (Ν.Ο.Κ.) Ηµερίδα 7-2-13 Απαντήσεις σε Ερωτήµατα

Διαβάστε περισσότερα

13PROC

13PROC ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣ: ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΔΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 27 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.10671 Τηλ.: 210-3675271, 210-3675280 FAX:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Με την παρούσα, σας κοινοποιούμε τις κάτωθι διατάξεις του ν. 2556/97(ΦΕΚ 270/24-12-97 τ.α), που αναφέρονται στα έναντι θέματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΔΑ: 4ΑΚΠ4691Ω3-Θ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ 22/2/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.: ΔΙΕΣ/Φ10/57/19220 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓ/ΤΙΩΝ (ΟΑΕΕ) ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές το διανεμόμενο ποσοστό κερδών από ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό τους".

ΘΕΜΑ: Υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές το διανεμόμενο ποσοστό κερδών από ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό τους. ΘΕΜΑ: "Υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές το διανεμόμενο ποσοστό κερδών από ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό τους". ΣΧΕΤ.: Γεν. Έγγραφο Α40/28/20.9.1988 Εγκύκλιος 74/1990 1.Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των μακροχρόνια ανέργων.»

ΘΕΜΑ: «Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των μακροχρόνια ανέργων.» ΘΕΜΑ: «Υπαγωγή στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας σε είδος των μακροχρόνια ανέργων.» Κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ. 1-3 του άρθρου 10 του Ν. 2434/96 (ΦΕΚ 188/20-08-96, τ.α') σχετικά με τα "Μέτρα πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97»

ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97» ΘΕΜΑ : «Δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ το ποσό του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 2470/97(ΦΕΚ 40/Α/21-03-97)«περί αναμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Π. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Ι. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Π. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Αθήνα 19/6/2002 ΘΕΜΑΤΑ: Ι. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Π. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Ι. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΙΚΑ Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα