ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Εξάμηνο Γ, Μάθημα Επιλογής Ακαδημαϊκό Έτος: Διδάσκων: Σωτήρης Ντάλης, Λέκτορας ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου επέφερε ραγδαίες αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάδυση νέων κρατών, την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την ενταξιακή διαδικασία της ΕΕ αλλά και τους εναπομείναντες πολιτικούς διχασμούς. Το μάθημα «Διεθνείς Σχέσεις στη Ν.Α Ευρώπη», επικεντρώνεται στις μεταψυχροπολεμικές γεωπολιτικές αλλαγές που επήλθαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών συγκρούσεων, της διαδικασίας οικοδόμησης κράτους, καθώς και στις πολιτικές βασικών διεθνών δρώντων όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Εξετάζεται διεξοδικά ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή της Ν.Α Ευρώπης η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της ΠΓΔΜ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Η αξιολόγηση των φοιτητών θα στηριχτεί: Α. Στη συμμετοχή στο διάλογο. Η ενεργός συμμετοχή τους στις συζητήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος ενθαρρύνεται και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Β. Στην Εργασία: Oι φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος θα επιλέξουν σε συνεργασία με τον διδάσκοντα ένα θέμα που θα αφορά πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ν.Α Ευρώπης και θα κληθούν να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν μια ερευνητική εργασία. Οι εργασίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις λέξεις (συμπεριλαμβανομένων των υποσημειώσεων και της βιβλιογραφίας) και θα ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί στο Α εξάμηνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Όλες οι εργασίες πρέπει να έχουν παρουσιασθεί το αργότερο μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου Μετά την παρουσίαση η εργασία πρέπει να παραδοθεί σε

2 ηλεκτρονική και έντυπη μορφή πριν από τις εξετάσεις του μαθήματος. Ένα αντίγραφο της εργασίας παραδίδεται και στην Γραμματεία του ΠΜΣ. Γ. Στις τελικές εξετάσεις: Θα υπάρξει προφορική ή γραπτή εξέταση που θα βασίζεται στις θεματικές ενότητες που θα σχολιαστούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και στο υλικό που θα διανεμηθεί ή θα προταθεί. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Ι. Αρμακόλας-Θ.Ντόκος (επιμέλεια)., Από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προκλήσεις κα προοπτικές στον 21 ο αιώνα, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, I. Baeva-E. Kalinova., Σύγχρονη Βουλγαρία. Από το Ανατολικό Μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, Γ.Βαληνάκης-Σ.Ντάλης (επιμ.)., Το ζήτημα των Σκοπίων, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης. AΑθήνα, Σωτήρης Βαλντέν., Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία. Γέννηση και εξέλιξη μιας κρίσης, Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα, Θάνος Βερέμης., Βαλκάνια. Από τον 19ο ως τον 21ο αιώνα. Δόμηση και αποδόμηση κρατών, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, Θάνος Βερέμης., Κοσσυφοπέδιο. Η μακρόσυρτη κρίση, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Θάνος Βερέμης., Βαλκάνια. Από το διπολισμό στη νέα εποχή, εκδόσεις Γνώση, Αθήνα, Αντρέ Γερολυμάτος., Συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Κατάκτηση, επανάσταση και αναδιανομή από την οθωμανική εποχή έως τον 21 ο αιώνα, Εκδόσεις Σαββάλας, Αθήνα, X. Γιαλλουρίδης- Β.Κεφαλά., Κόσσοβο. Η εικόνα του πολέμου. Όψεις σύγχρονου μιλιταριστικού ανθρωπισμού, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Έρνστ Γκέλνερ., Έθνη και Εθνικισμός, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, IΙωάννης Γρηγοριάδης., Η πρόκληση του εξευρωπαϊσμού. Τουρκική πολιτική κουλτούρα και Ευρωπαϊκή Ένωση, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Π.Γρηγορίου-Α.Μεταξάς (επιμέλεια)., Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και ευρωπαϊκή περιφέρεια, εκδόσεις Α.Σάκκουλα, Αθήνα, Αλέξης Ηρακλείδης., Ανάλυση και επίλυση συγκρούσεων, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Βύρων Θεοδωρόπουλος., Σύνορα. Η μεταβαλλόμενη σημασία της εδαφικής κυριαρχίας, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Ivan Ilchev., Έχει δίκιο η πατρίδα μου; Η προπαγάνδα των Βαλκανικών κρατών ( ), Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Ιωακειμίδης., Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και η Ελλάδα. Κύπρος, Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη. Προβλήματα, Συνέπειες, Στρατηγική, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Κρατερός Ιωάννου., Οι σχέσεις Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας στο 19 ο αιώνα, Εκδόσεις Α.Σάκκουλα, Αθήνα, 1995.

3 17. Πάνος Καζάκος- Παναγιώτης Λιαργκόβας (επιμ.)., Μεταρρύθμιση και οικονομική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Έκδοση Ιονικής Τράπεζας, Αθήνα, Ρόμπερτ Κάπλαν., Η επερχόμενη αναρχία. Η απομυθοποίηση των ονείρων του μεταψυχροπολεμικού κόσμου, Εκδόσεις Ροές, Αθήνα, Χρήστος Κατσάνης., Από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. Η Βουλγαρία με το βλέμμα ενός γείτονα, Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, Ι. Κολιόπουλος, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Β. Γούναρης (Επιμ.)., Η Διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ ως ζητούμενο, Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, Μαριλένα Κοππά., Οι μειονότητες στα μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια. Πολιτικές του κέντρου και μειονοτικές απαντήσεις, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, Γεώργιος Κουβερτάρης., Τα νέα Βαλκάνια. Από την κρατική αποσύνθεση στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα, Παντελής Λέκκας., Το παιχνίδι με το χρόνο. Εθνικισμός και νεωτερικότητα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας (επιμ.)., Οι Διεθνείς Οργανισμοί του Ευρύτερου Ευρωπαϊκού Χώρου, Εκδόσεις Ατραπός, Αθήνα, Ναπολέων Μαραβέγιας (επιμέλεια)., Εξευρωπαϊσμός στο Μεσογειακό χώρο, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα., Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και η εξέλιξη του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου ιδίως όσον αφορά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Εκδόσεις Α.Σάκκουλα, Αθήνα, Γιώργος Μητραλιάς., Γιουγκοσλαβία. Έγκλημα και τιμωρία. Το χρονικό μιας καταστροφής, Εκδόσεις ΙΑΜΟΣ, Αθήνα, Άνταμ Μπέρτζες., Διαμελισμένη Ευρώπη. Η νέα ηγεμονία στην Ανατολή, Εκδόσεις Μπουκουμάνης, Αθήνα, Πασκάλ Μπονιφάς., Οι πόλεμοι του Αύριο, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κρίση και προοπτικές, (συλλογικό), Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα Σωτήρης Ντάλης (Επιμέλεια)., Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Βαλκανική πολυδιάσπαση. Ο ρόλος της Ελλάδας, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Σωτήρης Ντάλης., Η Γιουγκοσλαβία στη μετα-μιλόσεβιτς εποχή, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Σωτήρης Ντάλης (επιμ.)., Η κρίση στο Κόσσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, Σωτήρης Ντάλης (επιμ.)., Από τον Μπους στον Ομπάμα. Η διεθνής πολιτική σε έναν κόσμο που αλλάζει, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, Ζακ Ντανιέλ., Ταξίδι στα όρια του Έθνους, Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, Θ.Ντόκος-Φ.Πιέρρος (επιμ.)., Τα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Ντέϊβιντ Όουεν., Βαλκανική Οδύσσεια, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1996.

4 38. Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος., Η Ελλάδα στη Βαλκανική κρίση, Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου., Βαλκάνια. Η άγνωστη γειτονιά μας, Εκδόσεις Μελάνι, θήνα, Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος (επιμέλεια)., Τα Βαλκάνια στην ενωμένη Ευρώπη. Η συμβολή της Ελλάδας, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης,Αθήνα, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου., Τα Βαλκάνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, Στέλιος Περράκης (επιμ.)., Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας/Ένωσης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ( ). Κείμενα Τεκμηρίωσης, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Στέλιος Περράκης (επιμ.)., Ματιές στο σύγχρονο κόσμο των Δυτικών Βαλκανίων, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Στέλιος Περράκης (επιμ.)., Κόσσοβο. Ανατρέποντας τη διεθνή δικαιοταξία: αυτοδιάθεση και απόσχιση εθνοτήτων στον 21ο αιώνα, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Στέφανος Πεσμαζόγλου., Κόσσοβο. Η Διττή Ύβρις. Επιτήρηση και Τιμωρία, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, Νεμπόισα Πόποβ., Ο σερβικός λαϊκισμός. Από περιθωριακό σε κυρίαρχο φαινόμενο, Εκδόσεις Παρασκήνιο, Αθήνα, Σωτήρης Ριζάς., Τα Βαλκάνια και η Ελλάδα σε μετάβαση. Από τον Ψυχρό Πόλεμο στην Ύφεση , Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Χρήστος Ροζάκης., Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια μεταβαλλόμενη Ευρώπη. Η αυτοδιάθεση των λαών και οι μειονότητες στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Εκδόσεις Α.Σάκκουλας, Αθήνα, Χρήστος Ροζάκης., Πολιτικές και Νομικές Διαστάσεις της μεταβατικής Συμφωνίας της Νέας Υόρκης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Χρήστος Ροζάκης., Έγκλημα και Τιμωρία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη νέα παγκόσμια τάξη, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, Παναγιώτης Ρουμελιώτης., Προς έναν πολυπολικό κόσμο, Εκδόσεις Α.Λιβάνη, Αθήνα, Ξαβιέ Ροφέρ., Η Αλβανική Μαφία. Μια απειλή για την Ευρώπη, Εκδόσεις, Λιβάνη, Αθήνα, Αρνολντ Σέρμαν., Στο κατώφλι του χάους. Η νέα Βαλκανική πραγματικότητα, Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα, Πέτρος Σιούσουρας (επιμ.).,τα Νέα Βαλκάνια, Εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα, Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς., Μιλόσεβιτς ένας επιτάφιος, Εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη, Τάσος Τέλογλου., Η Γερμανική πολιτική στον Γιουγκοσλαβικό χώρο ( ), Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, Μaria Todorova., Βαλκάνια. Η Δυτική φαντασίωση, Εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη, Αρετή Τούντα Φεργάδη., Μειονότητες στα Βαλκάνια, Εκδόσεις Παρατηρητής, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης (επιμέλεια)., Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Προοπτικές συνεργασίας, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης., Επιβάλλοντας την Ειρήνη. Η νομιμότητα των στρατιωτικών επεμβάσεων και τα όρια του ανθρωπισμού, Εκδόσεις Α.Σάκκουλα, Αθήνα, 2001.

5 61. Ν.Τζιφάκης-Α.Χουλιάρας (επιμέλεια)., Η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια στα Βαλκάνια. Οι αντιφάσεις της γενναιοδωρίας, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, Νίκος Φραγκάκης (επιμ.)., Τουρκία, Ευρώπη, Μεσόγειος. Η Τουρκία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή προοπτική και την εσωτερική αποσταθεροποίηση, Εκδόσεις Α.Σάκκουλα, Αθήνα, Nίκος Φραγκάκης (επιμ.)., Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, Εκδόσεις Α.Σάκκουλα, Αθήνα, Eλένη Φωτίου-Δημήτρης Τριανταφύλλου., Τουρκική εξωτερική πολιτική την εποχή του ΑΚΡ. Προς μια Pax Ottomana, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, Ευάνθης Χατζηβασιλείου., Εισαγωγή στην ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου., Προσεγγίσεις στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης., Η έκρηξη του εθνικισμού. Ο βαλκανικός και ο ευρύτερος περίγυρος, Εκδόσεις Παρασκήνιο, Αθήνα, Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης (Επιμέλεια)., Η επιβολή της βαρβαρότητας στη Γιουγκοσλαβία, Εκδόσεις Παρατηρητής, Αθήνα, Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης., Η δολοφονία της Γιουγκοσλαβίας, Εκδόσεις Παρατηρητής, Αθήνα, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ., Σταματήστε τον πόλεμο. Κραυγή λίγο πριν τον 21 ο αιώνα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, Γεώργιος Χριστίδης., Από τον Μιλόσεβιτς στον Κοστούνιτσα. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία και η σερβική πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο , Εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη, Θεόδωρος Χριστοδουλίδης-Δημήτρης Μπουραντώνης (επιμ.)., Ο ΟΗΕ στο κατώφλι της μεταψυχροπολεμικής εποχής, Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, Αθήνα, EΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Ιστορική αναδρομή 1. Βερέμης, Θ. Βαλκάνια: από τον 19ο ως τον 21ο αιώνα. Δόμηση και αποδόμηση κρατών. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, (Εισαγωγή και σελ ). 2. Brzezinski, Zbigniew. The Grand Chessboard: American Primacy And Its Geostrategic Imperatives. New York: Basic Books, (chapter five The Eurasian Balkans). 3. Pond, Elizabeth. Endgame in the Balkans: Regime change, European Style. Washington, DC: The Brookings Institution Press, (chapter ten Europeanizing the Balkans and chapter eleven Reaching Critical Mass, pp ). 4. Gow, James. Dark Histories, Brighter Futures? The Balkans and the Black Sea Region: European Union Frontiers, War Crimes and Confronting the Past. Southeast European

6 and Black Sea Studies 7, no. 3 (September 2007): Αναλύσεις γα την περιοχή της Ν.Α Ευρώπης 1. Kadare, Ismail. The Balkans: truths and untruths. In The Southern Balkans: Perspective from the Region. Edited by Dimitris Triantaphyllou. Chaillot Paper 46. Paris: Institute for Security Studies of Western European Union, April Surroi, V. Waking Up, Finding Out Where. In The Balkan Prism. A Retrospective by Policy- Makers and Analysts. Edited by J. Deimel and W. van Meurs. Munchen: Verlag Otto Sagner, Banac, I. The Politics of national homogeneity. In War and Change in the Balkans. Nationalism, Conflict and Cooperation. Edited by B. K. Blitz. Cambridge: Cambridge University Press, Svilanovic, G. Southeastern Europe and the Challenge of Globalisation. In The Balkan Prism. Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και των Διεθνών Οργανισμών στην περιοχή Βαλκανίων 1. Triantaphyllou, Dimitrios. The interplay between the EU and the United States in the Balkans, pp In Shift or Rift Assessing on US-EU Relations after Iraq. Edited by Gustav Lindstrom. Paris: Transatlantic Book, Serwer, Daniel. The Balkans: from American to European leadership, pp In Shift or Rift Assessing on US-EU Relations after Iraq Woehrel, Steven. Future of the Balkans and U.S. Policy Concerns. CRS Report for Congress, 21 December Emerson, Michael, et al. The Reluctant Debutante-The European Union as Promoter of Democracy in its Neighborhood. CEPS Working Document, no Brussels: CEPS, July

7 Deimel, J. Back to the Future: Russia s Balkan Policy. In The Balkan Prism. Η Ν.Α Ευρώπη και η διεύρυνση της ΕΕ 1. Smith, Karen. Enlargement and European Order. In International Relations and the European Union. Edited by Christopher Hill and Michael Smith. Oxford: Oxford University Press, Grant, Charles. Europe s Blurred Boundaries: Rethinking enlargement and neighbourhood policy. London: Centre for European Reform, October Marsh, Steve and Hans Mackenstein. The EU and security in Central and South-Eastern Europe. In The International Relations of the European Union. Essex: Pearson Education, Avery, Graham and Judy Batt. Balkans in Europe: Why, when and How? Policy Brief. Brussels: European Policy Centre, March International Commission on the Balkans. The Balkans in Europe s future. International Commission on the Balkans Report. Sofia: Centre for Liberal Studies, 12 April Δυτικά Βαλκάνια: από την κρίση στην Ευρωπαϊκή προοπτική 1. Cameron, Fraser. The EU and the Balkans-Looking Ahead, Looking Forward. In The Balkan Prism. 2. Triantaphyllou, Dimitrios. The European Union in the Balkans: Lessons Learned. In The Balkan Prism. 3. Grabbe, Heather. What the EU can and cannot do for the Balkans. In The Balkan Prism. 4. Montanaro-Janikovski, Lucia. The Interconnection between the European Security and

8 Defence Policy and the Balkans. Southeast European and Black Sea Studies 7, no.1 (March 2007): Lehne, Stefan. Has the Hour of Europe come at last? The EU s strategy for the Balkans.In The Western Balkans: Moving On. Chaillot Paper 70. Paris: EU Institute for Security Studies, October Krastev, Ivan. The European Union and the Balkans: Enlargement or Empire? OpenDemocracy, 8 June Jean Arnault Derens., «Αu Kosovo, la sale guerre de l UCK», Le Monde Diplomatique, mars Amaël Cattaruzza., Territoire et nationalism au Monténégro, L Harmattan, Paris, 2011 Περιφερειακή συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη 1. Bechev, D. Carrots, sticks and norms: the EU and regional cooperation in Southeast Europe. Journal of Southeast Europe and the Balkans 8, no.1 (April 2006): Delevic, Milica. Regional cooperation in the Western Balkans. Chaillot Paper, no Paris: EUISS, July Busek, E. Regional Co-operation and European Integration In The Balkan Prism. 4. Rusi, A. Post-Cold War Regional Co-operation. In The Balkan Prism. 5. Samardzija, V. Southeastern Europe in an Enlarged Europe. In The Balkan Prism. Η Τουρκική εξωτερική Πολιτική στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο 1. Barlas, D. Turkish Diplomacy in the Balkans and the Mediterranean: Opportunities and Limits for Middle-Power Activism in the 1930s. Journal of Contemporary History 40, no. 3 (July 2005): Davutoglu, D. Turkey s Foreign Policy Vision: An Assessment of Insight Turkey 10, no. 1, 2008, Tayfur, F. Turkish Perceptions of the Mediterranean. EuroMeSCo Paper 8, 12 November Yilmaz, S. The role of Turkey in Euro-Mediterranean Security, EuroMeSCo Briefs 2.

9 Istanbul: EuroMeSCo, February Soli Özel., Divining Davutoğlu: Turkey s Foreign Policy Under New Leadership, The German Marshall Fund of the United States, Washington, D.C.: 4 Ιουνίου Μorton Abramowitz Henri Barkey., Turkey s Transformers, Foreign Affairs 88, No 6 (Νοέμβριος/ Δεκέμβριος 2009). Προτεινόμενη βιβλιογραφία: 1. Altunisik, M. The Possibilities and Limits of Turkey s Soft Power in the Middle East. Insight Turkey 10, no. 2, 2008, Aras, B. Turkey between Syria and Israel: Turkey s Rising Soft Power. SETA Policy Brief 15. Ankara: SETA, May Final report of the CSIS US-Turkey Strategic Initiative, Turkey s Evolving Dynamics: Strategic choices for US-Turkey relations, March Hale, W. Turkey, the Middle East and the Gulf Crisis. International Affairs 68, no. 4 (October 1992): Moubayed, S. Turkish-Syrian Relations: The Erdogan Legacy. SETA Policy Brief 25 Ankara: SETA, October Η πολιτική των «διεθνών προτεκτοράτων» 1. Knaus, Gerald and Felix Martin. Travails of the European Raj: Lessons from Bosnia and Herzegovina. Journal of Democracy 14, no. 3 (July 2003): Yannis, Alexandros. The UN as Government in Kosovo. Global Governance 10 (January- March 2004). 3. Yannis, Alexandros. The Politics and Geopolitics of the Status of Kosovo: The Circle is Never Round. Southeast European and Black Sea Studies 9, no.1 (2009). 4. Szemler, Tamas, et al. The EU presence in a post-status Kosovo: Challenges and Opportunities. Briefing Paper. Brussels: European Parliament, 31 October Weller, Marc. Negotiating the Final Status of Kosovo. Chaillot paper 114. Paris: EUISS, December

10 6. Triantaphyllou, Dimitrios, ed. What Status for Kosovo? Chaillot Paper 50. Paris: Institute for Security Studies, October Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων 1. Economides, Spyros. The Politics of Differentiated Integration: the case of the Balkans. GreeSE Paper, no. 18, Hellenic Observatory Papers on Greece and Southeast Europe. London: The London School of Economics, September Balfour, Rosa, rapport. The Balkans in Europe: containment or transformation? Twelve ideas for action. EPC Working Paper, no. 31. Brussels: European Policy Centre, June %20Balkans%20in%20Europe.pdf 3. Γρηγοριάδης, N. Ιωάννης. «Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια & Αγωγοί Φυσικού Aερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ένα Νέο Πεδίο Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας». Policy Paper, no. 12. Αθήνα: ΕΛΙΑΜΕΠ, Δεκέμβριος uploads/2009/07/europaiki-energeiaki-asfaleia_new.pdf 4. Bastian, Jens. Falling Behind Again? Southeast Europe and the Global Crisis. ELIAMEP Thesis 2/2009. Athens: ELIAMEP. uploads/2009/03/eliamep-thesis bastian.pdf 5. Monastiriotis, Vassilis. Quo Vadis Southeast Europe? EU Accession, Regional Cooperation and the need for a Balkan Development Strategy. GreeSE Paper no. 10, Hellenic Observatory Papers on Greece and Southeast Europe. London: The London School of Economics, January Χρήσιμες ηλεκτρονικές πηγές:

11 http ://balkans.courriers.info

12

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, 1941-1950: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ή ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ;

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, 1941-1950: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ή ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ; ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΕΠΙΜ.) Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, 94-950: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ή ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ; ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Nίκος Ζάικος. Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη nzaikos@uom.edu.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Nίκος Ζάικος. Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη nzaikos@uom.edu. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Nίκος Ζάικος Υπηρεσιακή Κατάσταση E-mail Επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη nzaikos@uom.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και αντιλήψεις στα σύνορα για τις «αρχικές συνθήκες»: Πρόβλημα ή πλεονέκτημα διασυνοριακής αλληλεπίδρασης;

Στάσεις και αντιλήψεις στα σύνορα για τις «αρχικές συνθήκες»: Πρόβλημα ή πλεονέκτημα διασυνοριακής αλληλεπίδρασης; Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 14(7): 119-142 Στάσεις και αντιλήψεις στα σύνορα για τις «αρχικές συνθήκες»: Πρόβλημα ή πλεονέκτημα διασυνοριακής αλληλεπίδρασης; Δρ. Λευτέρης Τοπάλογλου Επιστημονικός Συνεργάτης,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Β. Νικολόπουλος *, Γιάννης Ν. Υφαντόπουλος ** Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Κωνσταντίνος Β. Νικολόπουλος *, Γιάννης Ν. Υφαντόπουλος ** Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Eπιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 132-133, B - Γ 2010, 171-196 Κωνσταντίνος Β. Νικολόπουλος *, Γιάννης Ν. Υφαντόπουλος ** Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην περίοδο της οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να ανταποκριθεί στην παγκόσµια εποχή

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να ανταποκριθεί στην παγκόσµια εποχή Κείµενο Πολιτικής PP 13 / Απρίλιος 2010 Μια Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να ανταποκριθεί στην παγκόσµια εποχή Μπορούµε να αντιµετωπίσουµε την πρόκληση; Λουκάς Τσούκαλης, Olaf Cramme και Roger Liddle Μάιος 2010

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Πολιτικής. Παιδεία στα Μέσα και Ελληνική Κρίση: Ρυθμιστικά Πρότυπα και Προτάσεις Εθνικής Πολιτικής

Κείμενο Πολιτικής. Παιδεία στα Μέσα και Ελληνική Κρίση: Ρυθμιστικά Πρότυπα και Προτάσεις Εθνικής Πολιτικής No 6_Μάιος 2013 Κείμενο Πολιτικής Παιδεία στα Μέσα και Ελληνική Κρίση: Ρυθμιστικά Πρότυπα και Προτάσεις Εθνικής Πολιτικής Ειρήνη Ανδριοπούλου Επικοινωνιολόγος, Ερευνήτρια ΜΜΕ, EU Media Literacy Expert

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχειες και ασυνέχειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις: η ελληνική πολιτική σε περιφερειακές εντάσεις. Ηλίας Γ. Σκουλίδας

Συνέχειες και ασυνέχειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις: η ελληνική πολιτική σε περιφερειακές εντάσεις. Ηλίας Γ. Σκουλίδας Συνέχειες και ασυνέχειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις: η ελληνική πολιτική σε περιφερειακές εντάσεις Ηλίας Γ. Σκουλίδας Η παρούσα µελέτη αποτελεί κατά κάποιο τρόπο µία συνέχεια ανάλογης προσπάθειας αναστοχασµού,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ http://galaxy.hua.gr/~metanastes/

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ http://galaxy.hua.gr/~metanastes/ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Oδηγός ΜΚΟ και Συλλόγων Μεταναστών Καταγραφή φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια σε θέματα μετανάστευσης Αθήνα, Δεκέμβριος 2009 Φορείς υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη Τουρκική πραγματικότητα και ο ρόλος του στρατού στις δομές εξουσίας του κράτους:

Η σύγχρονη Τουρκική πραγματικότητα και ο ρόλος του στρατού στις δομές εξουσίας του κράτους: Η σύγχρονη Τουρκική πραγματικότητα και ο ρόλος του στρατού στις δομές εξουσίας του κράτους: Από τη θεσμική κατοχύρωση στη συνειδησιακή ταύτιση. Σπύρος Ν. Λίτσας Λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Παγκοσµιοποίηση και ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο: Τάσεις προς µια νέα ευρωπαϊκή κοινωνική ταυτότητα. Το παράδειγµα της ευελισφάλειας

Παγκοσµιοποίηση και ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο: Τάσεις προς µια νέα ευρωπαϊκή κοινωνική ταυτότητα. Το παράδειγµα της ευελισφάλειας Παγκοσµιοποίηση και ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο: Τάσεις προς µια νέα ευρωπαϊκή κοινωνική ταυτότητα. Το παράδειγµα της ευελισφάλειας Κωνσταντίνος Γ. Κούγιας* Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών

Διαβάστε περισσότερα

Ηανάπτυξη και χρήση του Διαδικτύου (Internet) κατά τη διάρκεια των τελευταίων

Ηανάπτυξη και χρήση του Διαδικτύου (Internet) κατά τη διάρκεια των τελευταίων 56 ΔIOIKHTIKH ENHMEPΩΣH ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (e-government): ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Των: Γρηγόρη Σπυράκη, Χριστίνας Σπυράκη 1. Εισαγωγή Ηανάπτυξη και χρήση του Διαδικτύου (Internet) κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Η έρευνα στην από απόσταση εκπαίδευση: ανασκόπηση και προοπτικές

Η έρευνα στην από απόσταση εκπαίδευση: ανασκόπηση και προοπτικές Η έρευνα στην από απόσταση εκπαίδευση: ανασκόπηση και προοπτικές Research in distance education: review and perspectives ρ. Ιωάννης Γκιόσος Σ.Ε.Π., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο ygiosos@ath.forthnet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Πολίτη και τις Αδελφοποιήσεις Πόλεων

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Πολίτη και τις Αδελφοποιήσεις Πόλεων Ελληνική ΕΕΛΛ ΛΛΗΗ ΝΝΙ ΙΚΚΗΗ ΔΔΗΗΜΟ ΚΚΡΡΑΑ ΤΤΙ ΙΑΑ ΥΥΠΟΥΥΡΡ ΓΓΕΕΙ ΙΟ ΕΕΣΣΩΤΤΕΕΡΡΙ ΙΚΚΩΝΝ HH EE E LL LLL L EE E NN II ICC R EE EPP P UU B LL LII I CC MM II INN II SS IST R Y OO FF FII I NN T EE ER II IOO

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΝΟΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (LESS FAVORED AREAS - LFA S)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΝΟΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (LESS FAVORED AREAS - LFA S) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΝΟΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (LESS FAVORED AREAS - LFA S) ΣΠΙΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1, ΚΙΖΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 2, ΙΩΣΗΦΙ ΗΣ ΘΕΟ ΩΡΟΣ 3 1 Επίκουρος Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Συστημική κρίση και διαμάχες στην ευρωζώνη

Συστημική κρίση και διαμάχες στην ευρωζώνη Συστημική κρίση και διαμάχες στην ευρωζώνη Αρχοντής Πάντσιος Καθηγητής και Κοσμήτορας ακαδημαϊκων υποθεσεων Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) Καλλίνικος Νικολακόπουλος Οικονομολόγος - Αναλυτής Πληροφοριακών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (8086) Σαράντης-Ευάγγελος Λώλος Αναπληρωτής Καθηγητής Ε Εξάμηνο Οκτώβριος 2007 Α. Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Dr. Habil. Dirk Tänzler, Dr. Angelos Giannakopoulos 2. Πανεπιστήµιο του Tübingen: Dr. Dr. Konstadinos

Dr. Habil. Dirk Tänzler, Dr. Angelos Giannakopoulos 2. Πανεπιστήµιο του Tübingen: Dr. Dr. Konstadinos Το έγκληµα ως πρόβληµα κουλτούρας. Η συνάφεια µεταξύ των αντιλήψεων για τη διαφθορά και της πρόληψης του εγκλήµατος. Μια συγκριτική πολιτιστική µελέτη µεταξύ των κρατών µελών της Ε.Ε. και των κρατών µελών

Διαβάστε περισσότερα

LES GRANDS ARRETS DE LA JURISPRUDENCE FRANCAISE DE DROIT INTERNATIONAL PRIVE ΠΑΡΙΣΙ 2001 11 BERNARD AUDIT DROIT INTERNATIONAL PRIVE ΠΑΡΙΣΙ 2000 12

LES GRANDS ARRETS DE LA JURISPRUDENCE FRANCAISE DE DROIT INTERNATIONAL PRIVE ΠΑΡΙΣΙ 2001 11 BERNARD AUDIT DROIT INTERNATIONAL PRIVE ΠΑΡΙΣΙ 2000 12 A/A ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΧΡΟΝ/ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ 1 ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σ. ΜΑΡΙΔΑΚΗ ΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ 1927 ANERKENNUNG UND VOLLSTRECKUNG AUSLANDISCHER AEMILIOS BENDERMACHER-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ στη ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ & ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Ιωάννης Βασιλάκης (ΜΝ04019)

Διαβάστε περισσότερα

Οι σχέσεις των εκπαιδευτικών με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στο σχολείο

Οι σχέσεις των εκπαιδευτικών με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στο σχολείο Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 1o, 200-215, 2014 Οι σχέσεις των εκπαιδευτικών με τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στο σχολείο Όλγα Τάσση Olgatassipe19@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Με ελπίδα. Ιστορική συμφωνία μεταξύ του Αρχιραββίνου του Ισραήλ και του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου

Με ελπίδα. Ιστορική συμφωνία μεταξύ του Αρχιραββίνου του Ισραήλ και του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Με ελπίδα Ιστορική συμφωνία μεταξύ του Αρχιραββίνου του Ισραήλ και του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Γιόνα Μέτζκερ και ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος υπέγραψαν,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΛΙΑΝ) ΜΗΤΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΛΙΑΝ) ΜΗΤΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΛΙΑΝ) ΜΗΤΡΟΥ ΑNAΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ημερομηνία Γεννήσεως: 14.12.1964 Τόπος Γεννήσεως: Αθήνα Οικογενειακή κατάσταση Έγγαμος, δύο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις κοινού-αστυνομίας και αίσθημα ανασφάλειας*

Σχέσεις κοινού-αστυνομίας και αίσθημα ανασφάλειας* ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Εγκληματολογία 2/2012 (ΕΤΟΣ 2ο) 87 Σχέσεις κοινού-αστυνομίας και αίσθημα ανασφάλειας* ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ, Κοινωνιολόγου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η παρούσα μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Το Αζερμπαϊτζάν «κλειδί» στον Καύκασο και όχι μόνο

Το Αζερμπαϊτζάν «κλειδί» στον Καύκασο και όχι μόνο Το Αζερμπαϊτζάν «κλειδί» στον Καύκασο και όχι μόνο Η πρωτοκαθεδρία στην περιοχή και η ευθύνη απέναντι στον κόσμο Rahman Mustafayev Στις 28 Μαΐου οι πολίτες του Αζερμπαϊτζάν γιορτάζουν την πιο σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1954 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 156 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τ.Κ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1954 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 156 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τ.Κ. 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΒΑΖΑΚΙΔΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1954 ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: ΜΕΣΟΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: διστακτικός βηματισμός ή ένα (ακόμα) μετέωρο άλμα;

Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: διστακτικός βηματισμός ή ένα (ακόμα) μετέωρο άλμα; Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη 2013 8 (2), 151-164 Social Cohesion and Development 2013 8 (2), 151-164 Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: διστακτικός βηματισμός ή ένα (ακόμα) μετέωρο άλμα; Μαρίνα Αγγελάκη, ΠΜΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, 1945-1956

ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, 1945-1956 ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΛΑΧΑΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, 1945-1956 Ο ελληνικός πληθυσμός που εγκαταστάθηκε σταδιακά στην Αίγυπτο από τις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

(Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Δια Βίου / Επιστημονική Επιθεώρηση για τη Δια Βίου Μάθηση, τ. 1, 2007, σ. 45-48)

(Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Δια Βίου / Επιστημονική Επιθεώρηση για τη Δια Βίου Μάθηση, τ. 1, 2007, σ. 45-48) Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΩΣ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ (Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Δια Βίου / Επιστημονική Επιθεώρηση για τη Δια Βίου Μάθηση, τ., 2007, σ. 45-48) Αλέξης Κόκκος * ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση. του Pascal Fontaine

Ευρωπαϊκή Ένωση. του Pascal Fontaine Ευρωπαϊκή Ένωση του Pascal Fontaine Μπορείτε να βρείτε αυτό το φυλλάδιο και άλλες σύντομες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ στο διαδίκτυο στη διεύθυνση ec.europa.eu/publications Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα