ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΙΤΟΥ 1. Κωνσταντίνος Δ. Παναγόπουλος Αν. Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΙΤΟΥ 1. Κωνσταντίνος Δ. Παναγόπουλος Αν. Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ"

Transcript

1 9 Digesta 2014 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΙΤΟΥ 1 Κωνσταντίνος Δ. Παναγόπουλος Αν. Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ 1. Τοποθέτηση ποσού σε λογαριασμό πληρωμών α. Με το ν. 3862/2010 έγινε προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις Οδηγίες 2007/64/ ΕΚ, 2007/44/ΕΚ και 2010/16/ΕΕ που αφορούν υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά. Στο νόμο αυτό γίνεται λόγος για «τοποθετήσεις» 2 μετρητών σε «λογαριασμό πληρωμής» 3, που χρησιμοποιούνται «αποκλειστικά» 4 για πράξεις πληρωμών, η δε «παραλαβή εκ μέρους των ιδρυμάτων πληρωμών (σημ.: τράπεζες κλπ) 5 χρηματικών ποσών από τους χρήστες με σκοπό να τους παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών δεν συνιστά αποδοχή καταθέσεων 6». Μάλιστα, όταν ο χρήστης «τοποθετεί μετρητά σε λογαριασμό πληρωμών τηρούμενο από τον οικείο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ο πάροχος μεριμνά ώστε το ποσό να καθίσταται διαθέσιμο αμέσως μετά τη λήψη του, με την αντίστοιχη ημερομηνία αξίας» 7 στον δικαιούχο, δηλαδή στον τελικό αποδέκτη του χρηματικού ποσού που αποτελεί αντικείμενο της πράξης πληρωμής 8. β. Από την ανωτέρω ρύθμιση προκύπτει νομίζω ότι η «τοποθέτηση» χρημάτων πρέπει να διακρίνεται εννοιολογικά από την «κατάθεση», όπως και ο «λογαριασμός πληρωμών» από τον «καταθετικό λογαριασμό», η δε πρακτική σημασία αυτής της διακρίσεως θεωρώ ότι εκδηλώνεται, εκτός των άλλων, και στο ότι κατάσχεση της τοποθετήσεως σε λογαριασμό πληρωμών στα χέρια του παρόχου τέτοιων υπηρεσιών, ως τρίτου, δεν μπορεί να γίνει για χρέος του πληρωτή, δηλαδή του φυσικού ή νομικού προσώπου το οποίο διατηρεί το λογαριασμό πληρωμών 9, αλλά για χρέος του δικαιούχου τελικού αποδέκτη. Τούτο δε διότι ναι μεν ο λογαριασμός τηρείται στο όνομα του πληρωτή (που προβαίνει στην τοποθέτηση), 1 Προδημοσίευση από τον Τιμητικό Τόμο Νικολάου Κλαμαρή. Το κείμενο, εμπλουτισμένο με παραπομπές, αποδίδει συνοπτικότερη ομιλία στο 4 ο Συνέδριο της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) την στην Καλαμάτα, με θεματικό κύκλο «Πρακτικά ζητήματα αναγκαστικής εκτέλεσης». Αντικείμενο της εδώ δημοσιευόμενης ομιλίας ήταν μια ανθολόγηση ανάλεκτων ζητημάτων με θεωρητικό και (ιδίως) πρακτικό ενδιαφέρον από την κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτου. 2 Άρθρο 4 παρ. 3 εδ. α. 3 Άρθρο 4 παρ Άρθρο 16 παρ. 2 εδ. α. 5 Τα ιδρύματα πληρωμών και τους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων) καθορίζουν, αντιστοίχως, τα άρθρα 10 και 1 παρ. 2 του ν. 3862/ Άρθρο 16 παρ. 2 εδ. β. (Πλαγιογράμμιση δική μου). 7 Άρθρο Άρθρο 8. 9 Άρθρο 4 παρ. 7.

2 Digesta 2014 Ζητήματα ουσιαστικού και δικονομικού 10 πλην όμως «χρησιμοποιείται για την εκτέλεση πράξεων πληρωμών» 10 προς το δικαιούχο αυτών και δη «αποκλειστικά» 11 προς το σκοπό αυτό. Από και δια της τοποθετήσεως δηλαδή των χρημάτων από τον πληρωτή στο λογαριασμό του, πρέπει αυτά να θεωρούνται κατάθεση του δικαιούχου της πληρωμής τελικού αποδέκτη της. Σε αντίθετη περίπτωση θα ματαιωνόταν ο σκοπός της Οδηγίας και του ν. 3862/ Προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως α. Δεν προβλέπεται νομοθετικά η δυνατότητα ούτε οι επιπτώσεις της αναστολής εκτελέσεως, ιδίως με προσωρινή διαταγή («σημείωμα»), στην προθεσμία και την υποχρέωση του τρίτου να προβεί εντός 8 ημερών στη δήλωση του άρθρου 985 ΚΠολΔ. β. Αν θεωρηθεί ότι η αναγκαστική εκτέλεση με τη μορφή της κατασχέσεως στα χέρια τρίτου συντελείται (ολοκληρώνεται) με μόνη τη διπλή επίδοση του κατασχετηρίου στον τρίτο και στον οφειλέτη, ώστε η δήλωση του τρίτου να μην εντάσσεται στην διαδικασία της εκτελέσεως, συνακόλουθα δε η κατ αυτής ανακοπή να μην κινεί δίκη περί την εκτέλεση 12, αλλά διαγνωστική δίκη με αντικείμενο την ισχύ ή μη της ουσιαστικής έννομης σχέσεως (δηλαδή της απαιτήσεως 13 του επισπεύδοντος κατά του καθ ου), τότε δεν υπάρχει έδαφος για αναστολή της εκτελέσεως, καθώς αυτή προϋποθέτει ενεργό (σε εξέλιξη) εκτελεστική διαδικασία 14. Υπό την εκδοχή αυτή δεν θα ήταν επιτρεπτή η υποβολή αιτήσεως κατά το άρθρο 938 ΚΠολΔ με αίτημα την προσωρινή παρεμπόδιση του τρίτου να προβεί στη δήλωση του άρθρου 985 ΚΠολΔ. γ. Από τη νομολογία όμως το ζήτημα αντιμετωπίστηκε ως ακολούθως. Μετά την επιβολή κατασχέσεως των καταθέσεων του οφειλέτη στα χέρια τράπεζας, ως τρίτης, πέτυχε αυτός κατόπιν αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως τη χορήγηση προσωρινής διαταγής με το εξής περιεχόμενο: «Αναστέλλει (το δικαστήριο) την εκτέλεση που επισπεύδεται εις χείρας της τράπεζας ως τρίτης έως τη συζήτηση της αίτησης και υπό τον όρο της συζήτησής της κατά την ορισθείσα δικάσιμο». Ενόψει αυτού η τράπεζα προέβη μεν σε δήλωση στο αρμόδιο ειρηνοδικείο, όχι όμως θετική ή αρνητική, όπως απαιτεί το άρθρο 985 ΚΠολΔ, αλλά ανέφερε απλά 10 Άρθρο 4 παρ. 14 και άρθρο 16 παρ Άρθρο 16 παρ Έτσι, Νικολόπουλος, σε Κεραμεύς/Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ 986 VI αρ. 17 σελ Μαργαρίτης, ΕρμΚΠολΔ 986 αρ. 10 σελ Ν. Νίκας, Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως τ. ΙΙ Ειδικό μέρος 2012 παρ. 61 αρ. 19 σελ. 699 προς Πάγια νομολογία: ενδεικτικά ΑΠ 10/1995 ΕλΔ 1996 σελ Νικολόπουλος, π. Ι αρ. 2 σελ Ν. Νίκας, π. αρ. 3 σελ Μαργαρίτης, π. άρθρο 987 αρ. 13 σελ Π. Γέσιου Φαλτσή, Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως - Ειδικό μέρος 2001 παρ. 64 αρ. 241 σελ. 822 και αρ. 286 σελ Ότι, γενικώς, για να χορηγηθεί αναστολή πρέπει να μην έχει περατωθεί η εκτέλεση,βλ. Δ. Δημητρίου, Η δικαστική αναστολή της αναγκαστικής εκτελέσεως 1993 σελ Ν. Κατηφόρης, Δικαστική αναστολή της εκτελέσεως σελ. 81. Μαργαρίτης, π. σελ. 614 αρ. 4. Ν. Νίκας, π. σελ. 673 αρ. 5.

3 11 Κ. Παναγόπουλος Digesta 2014 ότι «δεν είναι επιτρεπτή η δήλωση με το περιεχόμενο του άρθρου 985 ΚΠολΔ (διότι) χορηγήθηκε προσωρινή διαταγή δυνάμει της οποίας αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση που επιβλήθηκε». Ο επισπεύδων άσκησε ανακοπή κατ αυτής της δηλώσεως, ισχυριζόμενος ότι η προσωρινή αναστολή εκτελέσεως δεν καταλαμβάνει (δεν εμποδίζει) την θετική ή αρνητική δήλωση του τρίτου, ώστε η παράλειψή της από αυτόν (με την οποία εξομοιώνεται η δήλωση που έγινε με το αναφερόμενο περιεχόμενο), αποτρέποντας την ικανοποίηση της απαιτήσεως του επισπεύδοντος του προκάλεσε ισόποση ζημία. Το δικαστήριο όμως 15 απέρριψε την ανακοπή δεχόμενο ότι το περιεχόμενο της δηλώσεως του τρίτου (τράπεζας) «ήταν ακριβές, αφού πράγματι η δηλούσα δεσμευόταν από την προσωρινή διαταγή περί αναστολής εκτελέσεως, η οποία καταλάμβανε και την υποβολή θετικής δήλωσης του τρίτου, ως διαδικαστική πράξη της αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύδεται κατ άρθρο 982 επ. ΚΠολΔ». δ. Είναι μάλλον προφανής η ανάγκη προσωρινής δικαστικής προστασίας με τη μορφή της αναστολής εκτελέσεως μετά την επιβολή κατασχέσεως στα χέρια τρίτου, στην περίπτωση που ο καθ ου (πιστεύει ότι) έχει βάσιμους λόγους ανακοπής κατά της εκτελέσεως των άρθρων 982 επ. ΚΠολΔ. Τούτο δε διότι αν η προθεσμία για τη δήλωση του τρίτου δεν διακοπεί, περιπλέκονται τα πράγματα σε βάρος του καθ ού ή του τρίτου είτε προβεί αυτός σε θετική δήλωση, οπότε ο κατασχών θα ικανοποιηθεί εκούσια ή αναγκαστικά (ΚΠολΔ 989) καθιστάμενης έτσι της δίκης επί της ανακοπής άνευ αντικειμένου (προς βλάβη του καθ ού) είτε παραλείψει τη δήλωση ο τρίτος ενόψει της ανακοπής, οπότε η απαίτηση του κατασχόντος κατά του καθ ου μετατρέπεται σε αποζημιωτική κατά του τρίτου, σύμφωνα με το άρθρο ΚΠολΔ εδ. β (προς βλάβη πλέον εκείνου). ε. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει νομίζω και στην εκτέλεση των άρθρων 982 επ. ΚΠολΔ να δεχθούμε ότι εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 939 ΚΠολΔ, σύμφωνα με την οποία μετά την γνωστοποίηση της απόφασης (ή του σημειώματος) αναστολής δεν τρέχουν οι προθεσμίες για τη διενέργεια περεταίρω πράξεων εκτελέσεως, όπως η οχταήμερη προθεσμία του άρθρου 985 ΚΠολΔ, «ενώ εκείνες που άρχισαν διακόπτονται», ώστε να εμποδίζεται 16 και η δήλωση του τρίτου, η οποία βέβαια έτσι δεν μπορεί παρά να θεωρείται ως (διαδικαστική) πράξη της εκτελέσεως 17 με περαιτέρω συνέπεια την ανάγκη επανεξετάσεως των θέσεων νομολογίας και θεωρίας περί του χαρακτήρα και του αντικειμένου της δίκης επί της ανακοπής κατά της δηλώσεως του τρίτου. Θα πρέπει δηλαδή, αντίθετα προς τα κρατούντα που εκτέθηκαν ανωτέρω, να θεωρείται αυτή ως δίκη 15 ΠολΠρΑθ 3110/2013 αδημ. 16 Δεν νοείται, ως μη προβλεπόμενη στο νόμο, «δήλωση» του τρίτου με περιεχόμενο ότι δεν μπορεί να προβεί σε δήλωση του άρθρου 985 ΚΠολΔ λόγω της αναστολής εκτελέσεως. Συνεπώς, στο ανωτέρω παράδειγμα (της παραγράφου 3γ), η τράπεζα ως τρίτη δεν έπρεπε να προβεί καν σε δήλωση. 17 Έτσι χαρακτηρίζεται ρητά από την ως άνω απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών (βλ. το κείμενο εντός εισαγωγικών παραπάνω υπό στοιχείο 2γ στο τέλος).

4 Digesta 2014 Ζητήματα ουσιαστικού και δικονομικού 12 περί την εκτέλεση με διαπλαστικό μάλιστα κύριο αντικείμενο την ακύρωση της δηλώσεως του τρίτου 18, ως προδικαστικό δε ζήτημα (όχι κύριο αντικείμενο της δίκης και της αποφάσεως) θα πρέπει να θεωρείται η διάγνωση της απαιτήσεως του κατασχόντος. 3. Τραπεζικό ενέχυρο α. Σύμφωνα με τα άρθρα 39 και 44 του ν.δ. της 17.7/ «περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιριών» 19 (ιδίως τραπεζών) και κατά παρέκκλιση από τη ρύθμιση του ενεχύρου απαιτήσεων στον αστικό κώδικα, επί τραπεζικού ενεχύρου απαιτήσεως «συνεπάγεται εκχώρησιν» αυτής προς την τράπεζα η ενεχύρασή της από τον δανειστή (προς εξασφάλισή της για δικό του χρέος προς αυτήν) από και δια της προς τον οφειλέτη επιδόσεως της μεταξύ του δανειστή και της τράπεζας συμβάσεως ενεχύρου. β. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει 20, ότι με την ως άνω ρύθμιση φορέας της ενεχυρασμένης απαιτήσεως καθίσταται η τράπεζα (ως εκ του νόμου εκδοχέας), ώστε αυτή η απαίτηση δεν υπόκειται σε κατάσχεση για χρέος του ενεχυραστή προς τον κατασχόντα στα χέρια του οφειλέτη της, ως τρίτου, αφού δεν ανήκει πλέον στον ενεχυραστή αλλά στην τράπεζα. Ομοίως έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών 21 ακυρώνοντας την κατάσχεση στα χέρια μιας εταιρίας, ως τρίτης, της κατ αυτής απαιτήσεως του ενεχυραστή (οφειλέτη του κατασχόντος) με τη σκέψη ότι μετά την επίδοση στην τρίτη της συμβάσεως τραπεζικού ενεχύρου «αποκόπτεται κάθε δεσμός» της με τον ενεχυραστή (εκ του νόμου εκχωρητή) που «αποξενώνεται εντελώς και δεν μπορεί να αναμιχθεί στην απαίτηση, την οποία έκτοτε αποκτά η εκδοχέας 18 Ναι μεν δέχεται μερίδα της θεωρίας και της νομολογίας ότι πρόσθετο αντικείμενο της δίκης και της αποφάσεως επί της ανακοπής κατά της δηλώσεως του τρίτου είναι και η ακύρωση αυτής, ως κύριο όμως αντικείμενο θεωρείται και υπό αυτή την εκδοχή η διάγνωση της απαιτήσεως του επισπεύδοντος. (Έτσι. Π. Γέσιου Φαλτσή, Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως - Ειδικό μέρος 2001 παρ. 61 σελ. 692 προς 693 αρ. 3, όπου και παράθεση σχετικής νομολογίας και συγγραφέων. Επίσης Μαργαρίτης, ΕρμΚΠολΔ 2012 τ. ΙΙ άρθρο 987 αρ. 13 σελ Αντίθετα, το διαπλαστικό ακυρωτικό αντικείμενο αυτής της δίκης αρνούνται ρητά οι Γιαννόπουλος, ΔΙΚΗ 1998 σελ. 75 επ., Κ. Μπέης, ΔΙΚΗ 1997 σελ. 402 επ. και Ι. Μπρίνιας Αναγκαστική εκτέλεση 2 η έκδ. τ. Γ άρθρο 986 σελ επ. με το επιχείρημα ότι η αναγνώριση της ανειλικρίνειας (= ακύρωση) της αρνητικής δήλωσης ή της προς αυτήν εξομοιούμενης παράλειψης του τρίτου αποτελεί αυτόθροη συνέπεια του αναγνωριστικού χαρακτήρα της ανακοπής και της επ` αυτού εκδιδόμενης απόφασης Έτσι. και ΕφΑθ 1022/2008 σε ΕφαρμΑστΔ 2009 σελ. 229 (που όμως ο Μαργαρίτης, όχι ορθά, συγκαταλέγει στην πρώτη ως άνω άποψη). 19 Το άρθρο 39 του διατάγματος ορίζει: «1. Εάν αντικείμενον της ενεχυράσεως είναι απαίτησις ονομαστική του οφειλέτου κατά τρίτου, η ενεχύρασις συνεπάγεται εκχώρησιν της απαιτήσεως υπό του οφειλέτου προς την πιστώτριαν. 2. Αντίγραφον της συμβάσεως ενεχυράσεως επιδίδεται τω τρίτω. 3. Από της επιδόσεως θεωρείται η πιστώτρια ως νεμομένη την απαίτησιν». Το δε άρθρο 44 ορίζει: «Εάν αντικείμενον της ενεχυράσεως είναι απαίτησις η πιστώτρια δικαιούται ίνα εισπράξη την απαίτησιν ως εκδοχεύς, το δε μετά την εξόφλησιν υπόλοιπον αποδίδει τω οφειλέτη». (Πλαγιογράμμιση δική μου). 20 ΓνωμοδΝΣΚ 629/1997 σε Ι.Καστριώτη, Η κατάσχεσις εις χείρας τρίτου 2009 τ. σελ ΠολΠρΑθ 6180/2012 αδημ.

5 13 Κ. Παναγόπουλος Digesta 2014 πιστώτρια (σημ.: τράπεζα), στην οποία εκχωρείται (σημ.: δια της ενεχυριάσεως) η απαίτηση και μόνο αυτή νομιμοποιείται έκτοτε να εγείρει σχετική αγωγή». Και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πρόσφατη απόφαση 22, δέχθηκε επίσης ότι με το τραπεζικό ενέχυρο του ανωτέρω ν.δ. «η ενεχυρίαση απαιτήσεως συνεπάγεται όχι απλή επιβάρυνση αυτής, όπως η συνήθης ενεχυρίαση απαιτήσεως, αλλά την εκχώρησή της προς τον ενεχυρούχο πιστωτή (σημ.: τράπεζα) που γίνεται πραγματικός και μοναδικός δικαιούχος της απαιτήσεως μετά δε την αναγγελία αποκόπτεται κάθε δεσμός του τρίτου (οφειλέτη) με τον εκχωρητή, ο οποίος αποξενώνεται και δεν μπορεί να αναμιχθεί με οποιονδήποτε τρόπο στην απαίτηση, αποκλειστικός δικαιούχος της οποίας είναι πλέον ο εκδοχέας». γ. Αντιθέτως, ο Άρειος Πάγος 23, αποκλίνοντας από προηγούμενη νομολογία του 24, σε περίπτωση ενεχυράσεως στην τράπεζα της απαιτήσεως πελάτη της από κατάθεσή του σ αυτήν, δέχθηκε ότι επιτρέπεται η κατάσχεσή της από τους δανειστές του ενεχυραστή στα χέρια της τράπεζας ως τρίτης, με μνεία πάντως του υπέρ αυτής ενεχύρου, θεωρώντας αυτόν ως δικαιούχο της απαιτήσεως και όχι την τράπεζα, παρά την «πλασματική» (όπως την χαρακτήρισε) εκχώρηση που συνεπάγεται το τραπεζικό ενέχυρο. Ομοίως έκριναν ακολούθως το εφετείο Αθηνών και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με αποφάσεις τους 25 συντασσόμενες στη στροφή του Άρειου Πάγου. Η παραδοχή αυτή στηρίχθηκε στην ακόλουθη αιτιολογία: Η βασική παρέκκλιση του τραπεζικού ενεχύρου από όσα ισχύουν στο κοινό ενέχυρο έγκειται στο ότι σύμφωνα με το άρθρο 44 του ανωτέρω διατάγματος η τράπεζα δικαιούται να εισπράττει μόνη της την απαίτηση, ενώ κατά το άρθρο ΑΚ ο ενεχυρούχος την εισπράττει από κοινού με τον ενεχυραστή. Οι όροι «εκχώρησις» και «ως εκδοχεύς» στο διάταγμα χρησιμοποιήθηκαν λοιπόν, κατά τον Άρειο Πάγο και τις αναφερόμενες αποφάσεις που τον ακολούθησαν, μόνο προς αυτό το σκοπό και για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να εισπράξει την απαίτηση τόσο πριν όσο και μετά τη λήξη του ασφαλιζόμενου χρέους, -ζήτημα αμφισβητούμενο τότε- και συνεπώς η εκ του νόμου (λόγω ενεχυράσεως) εκχώρηση της απαιτήσεως «δεν φτάνει μέχρι του σημείου να υπερακοντίζει το σκοπό για τον οποίο συνομολογείται η ενεχύραση, που είναι η εξασφάλιση της πιστώτριας τράπεζας και με την έννοια αυτή δεν συνεπάγεται μία τέλεια, απόλυτη και οριστική διάθεση της απαίτησης προς την τράπεζα με την έννοια της ΑΚ 455, αλλά πλασματική περιορισμένη που τα αποτελέσματά της ρυθμίζονται κατά πρώτο λόγο από το ενεχυρικό δίκαιο, επικουρικά δε από τις περί εκχωρήσεως διατάξεις». 22 ΣτΕ 179/2014 (Τράπεζα Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ). 23 ΑΠ 1065/2009, ΝοΒ 57 σελ επ.= ΕΠολΔ 2010 σελ. 58 επ. με σχόλιο Ν. Κατηφόρη. Πρβλ. και τη μελέτη (με αφορμή αυτή την απόφαση) του Χρ. Φίλιου, Ενεχύραση τραπεζικής κατάθεσης - νομική φύση και συνέπειες στην αναγκαστική εκτέλεση, σε ΕΠολΔ 2010 σελ 329 επ. 24 Ενδεικτικά, από την παλαιότερη νομολογία, ΑΠ 153/1972 ΝοΒ 20 σελ. 75 και, από τη νεότερη, ΑΠ 1191/20007 ΧρΙδΔ 2008 σελ. 800). 25 ΕφΑθ 5740/2011, ΔΕΕ 2012 σελ. 131 επ. ΠολΠρΘεσ 3088/2014, Digesta 2014.

6 Digesta 2014 Ζητήματα ουσιαστικού και δικονομικού 14 Προσθέτουν δε το εφετείο Αθηνών και το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ότι, κατόπιν αυτών, και στην περίπτωση του τραπεζικού ενεχύρου δικαιούχος της απαιτήσεως παραμένει ο ενεχυραστής, δυνάμενος να την εκχωρήσει σε τρίτον (βεβαρυμένη βέβαια με το ενέχυρο) ή να την ενεχυράσει περαιτέρω, για δε τους δανειστές του, αντίθετα προς την αναφερόμενη γνωμοδότηση του ΝΣΚ και την παραδοχή του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών (ανωτέρω, 2β), γίνεται πειστικά δεκτό από τις ανωτέρω αποφάσεις ότι δεν εμποδίζονται να επιβάλλουν κατάσχεση στην ενεχυρασμένη απαίτηση και να ικανοποιηθούν από αυτήν, ασφαλώς μετά την προνομιακή ικανοποίηση της ενεχυρούχου τράπεζας. δ. Στη θεωρία, κατά μία γνώμη 26 (με την οποία συμβαδίζει η νομολογία της παραγρ. 3β), το τραπεζικό ενέχυρο συνιστά είδος εξασφαλιστικής (καταπιστευτικής) εκχωρήσεως με την οποία, μετά την επίδοση του άρθρου 39.2, η ενεχυρούχος δανείστρια (τράπεζα) γίνεται μοναδική και πραγματική δικαιούχος της ενεχυρασμένης απαιτήσεως, αποκοπτόμενου έτσι κάθε ενοχικού δεσμού μεταξύ ενεχυραστή και οφειλέτη της απαιτήσεως, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον ο ενεχυραστής δικαίωμα διαθέσεώς της (εκχωρήσεως ή περαιτέρω ενεχυράσεως), οι δε δανειστές του να μην μπορούν να την κατάσχουν. Κατ άλλη γνώμη 27 (στην οποία στοιχίζεται η νομολογία της παρ. 3γ), η ενεχύραση με το ν.δ. του 1923 δεν συνιστά εκχώρηση ούτε πλήρη ούτε καταπιστευτική, αλλά γνήσιο ενέχυρο 28 απαιτήσεως που (πέραν των διατάξεων του ν.δ.) διέπεται συμπληρωματικά από τις περί ενεχύρου διατάξεις του ΑΚ και μόνον επικουρικώς (και εφόσον δεν αντίκεινται σ αυτό) από τις διατάξεις για την εκχώρηση απαιτήσεων, με αποτέλεσμα ο ενεχυραστής να παραμένει αυτός δανειστής της απαιτήσεως, η οποία έτσι (κατά τη γνώμη αυτή) υπόκειται σε κατάσχεση από τους δικούς του δανειστές και μπορεί να ενεχυραστεί περαιτέρω ή να εκχωρηθεί, βεβαρυμένη βέβαια με το πρώτο ενέχυρο, δίχως αυτό να κινδυνεύει ούτε από τυχόν καλή πίστη του ειδικού διαδόχου, καθώς δεν ισχύει επί απαιτήσεων, αλλά μόνο επί κινητών πραγμάτων (ΑΚ 1040), η καλόπιστη κτήση δικαιώματος απαλλαγμένου βαρών. 26 Μπαλής, Ενεχύρασις απαιτήσεως και εκχώρησις pignoris causa, σε τιμ. τομ. Ζηλήμονος σελ Λυμπερόπουλος, σχόλιο στην ΕφΑθ 1735/1983 ΕλΔ 24 σελ Με χρονολογική σειρά Μαριδάκις, Γνωμοδότηση σε ΕΕΝ 3 σελ Μάζης, Εμπράγματη εξασφάλιση τραπεζών και ανωνύμων εταιριών 1983 παρ. 46 αριθ Δημάκου, σε Γεωργιάδη/ Σταθόπουλου, ΑΚ άρθρο σελ Σταθόπουλος, Η απαίτηση ως μέσο χρηματοδότησης, σε ΕπισκΕμπΔ 1997 σελ. 9. Ν. Κατηφόρης, σχόλιο στην ΑΠ 1065/2009 σε ΕΠολΔ 2010 σελ. 59 επ. Χρ. Φίλιος, π. 28 Χαρακτηριστικά επισημαίνεται (Σταθόπουλος, π.): «Η ανεπιτυχής ταυτόχρονη χρήση για την ίδια πράξη των όρων ενεχύραση και εκχώρηση από το νομοθέτη του 1923 δεν πρέπει να παραπλανήσει ως προς το νομοθετικό σκοπό. Η μόνη ουσιαστικά προστασία του ενεχυρούχου δανειστή, που θέλησε ο νομοθέτης, είναι η απονομή σ αυτόν της εισπρακτικής εξουσίας του εκδοχέα πράγμα που θα ήταν αμφίβολο με την απλή ενεχύραση, ενόψει και των ατελειών του τότε ισχύοντος νόμου περί ενεχύρου σε επιπλέον εξουσίες δεν απέβλεψε ο νόμος».

7 15 Κ. Παναγόπουλος Digesta 2014 Ενδιάμεση άποψη 29, η οποία αντιμετωπίζει το τραπεζικό ενέχυρο ως «ερμαφρόδιτο» μόρφωμα «που άστοχα χαρακτηρίζεται από το νόμο συγχρόνως και ως ενέχυρο και ως εκχώρηση», τάσσεται μεν ως προς τη νομική του φύση με την πρώτη ως άνω γνώμη (εξασφαλιστική καταπιστευτική εκχώρηση), αποκλίνει όμως από αυτήν ως προς τις έννομες συνέπειες θεωρώντας πως «η ρύθμιση του άρθρου 44 μαρτυρεί κατά τρόπον εύγλωττο ότι ο ο ενεχυραστής δεν αποξενώνεται εντελώς από την ενεχυρασθείσα απαίτησή του, αλλ εξακολουθεί να έχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την είσπραξή του 30». ε. Η προσκολλημένη στη διατύπωση του άρθρου 39 ν.δ. της 17.7/ (στη γραμματική δηλαδή ερμηνεία) θέση του ΝΣΚ, του ΣτΕ, της παλαιότερης νομολογίας του ΑΠ και της αποφάσεως 6180/2012 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν είναι πειστική και οδηγεί σε ανεπιεική ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην πράξη. Η νεότερη θέση του Αρείου Πάγου που υιοθέτησε ακολούθως το εφετείο Αθηνών και η γνώμη της θεωρίας, στην οποία στοιχίζονται, στηριγμένη σε συστηματική (από το συνδυασμό των άρθρων 39.2 και 44) και τελολογική ερμηνεία που αναζητώντας το σκοπό του νόμου δίνει ορθές λύσεις στην πράξη και αποτρέπει αδιέξοδα, αξίζει επιδοκιμασίας. Η δε μετά ταύτα έκδοση της αναφερόμενης πρωτόδικης αποφάσεως και της αποφάσεως 179/2014 του ΣτΕ δεν πρέπει νομίζω να εκλαμβάνεται ως διάψευση της προσδοκίας ότι η νεότερη νομολογία του Αρείου Πάγου αναμένεται να έχει συνέχεια 31. Οι ως άνω αποφάσεις δεν μπορούν δηλαδή να θεωρηθούν 29 Π. Παπανικολάου, Η επιφύλαξη στον εκχωρητή της εξουσίας εισπράξεως (ιδίως επί εξασφαλιστικής εκχωρήσεως), σε ΕλΔ 2011 σελ Στο πλαίσιο αυτής της απόψεως διευκρινίστηκε πάντως ότι το βάρος δεν δίδεται τόσο στη νομική φύση του τραπεζικού ενεχύρου, όσο στην πρόβλεψη του άρθρου 39.2 ότι η αναγκαία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του οφειλέτη γνωστοποίηση της μεταξύ ενεχυραστή και τράπεζας συμφωνίας θα πρέπει να συντελείται με την επίδοση προς τον οφειλέτη αντιγράφου ολόκληρης της συμβάσεως ενεχυράσεως για να γνωρίζει αυτός λεπτομερώς κάθε όρο που διαλαμβάνεται εκεί. Τούτο δε διότι κατά την άποψη αυτή η ρύθμιση του ν.δ (άρθρα 39 & 44) και του ΑΚ (άρθρα ) συνιστώντας jus dispositivum δεν εμποδίζει τον ενεχυραστή («εκχωρητή») και την τράπεζα να περιλάβουν στη συμφωνία τους και τον όρο ότι η εξουσία προς είσπραξη θα παραμένει προσωρινά στον ενεχυραστή και μετά την γνωστοποίησή της («αναγγελία») στον οφειλέτη, θα μεταβαίνει δε στην τράπεζα (ενεχυρούχο δανείστρια - «εκδοχέα») μόλις επέλθει ορισμένο γεγονός (αναβλητική αίρεση) που συνήθως θα είναι η περιέλευση του δανειολήπτη ενεχυραστή σε υπερημερία οφειλέτη έναντι της πιστοδότριας τράπεζας. Υπό αυτό το πρίσμα η εμμονή της (παλαιότερης) νομολογίας του ΑΠ στην αποκοπή κάθε δεσμού του ενεχυραστή με την ενεχυρασθείσα απαίτηση και στην εντεύθεν αποκλειστική εξουσία της τράπεζας να την εισπράξει, οφείλεται κατά την άποψη αυτή στο γεγονός ότι στις κριθείσες από τη σχετική νομολογία περιπτώσεις δεν είχε συνομολογηθεί όρος που να επιφύλαττε στον ενεχυραστή την εξουσία εισπράξεως, ενώ εκεί που αντίθετα είχε παρασχεθεί σ αυτόν από την τράπεζα τέτοια εξουσία, δεν είδε ο ΑΠ τίποτε το αθέμιτο στην εκ μέρους του ενεχυραστή είσπραξη της απσιτήσεως (Π. Παπανικολάου, π. σελ. 328 αρ. 2 και σημ. 136). 31 Βλ. Χρ. Φίλιο, π. σελ. 334: «Η επόμενη μέρα μετά την απόφαση του ΑΠ 1065 δεν πρέπει να επιφυλάξει καμία έκπληξη. Είναι η κατάλληλη πια συγκυρία για να μεταφερθεί η νομολογία με την ευκαιρία του pignus depiti και στην απλή ενεχύραση απαιτήσεως κατά τρίτου προσώπου προς την τράπεζα και να θεωρηθεί και αυτή -που αποτελεί και τη συνήθη περίπτωση ενεχυράσεως- ένα γνήσιο ενέχυρο

8 Digesta 2014 Ζητήματα ουσιαστικού και δικονομικού 16 ως (συνειδητή) επιστροφή στην παλαιά νομολογία, καθώς οι παραπομπές αμφοτέρων εξαντλούνται σε παλαιότερες αποφάσεις του Αρείου Πάγου δίχως καν μνεία της ΑΠ 1065/2009, συνακόλουθα δε δίχως καμία σχετική αντιπαράθεση στις αιτιολογίες τους, πράγμα που επιτρέπει αφενός την υπόθεση ότι η απόφαση αυτή δεν τέθηκε υπόψη τους και αφετέρου την αισιοδοξία ότι το παράδειγμα των αποφάσεων του εφετείου Αθηνών και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που στοιχήθηκαν με την ως άνω αρεοπαγητική θα ακολουθήσουν και όσα δικαστήρια κληθούν να κρίνουν το ζήτημα στο μέλλον, παρότι μεσολάβησε η απόφαση 179/2014 του ΣτΕ. 4. Πολλαπλή κατάσχεση μελλοντικής απαιτήσεως α. Γίνεται δεκτό ότι επιτρέπεται κατάσχεση στα χέρια τρίτου απαιτήσεως μελλοντικής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι κατά το χρόνο της κατασχέσεως ήδη υφίσταται η βασική έννομη σχέση που συνιστά την παραγωγική αιτία της μελλοντικής απαιτήσεως 32, όπως λόγου χάρη μίσθωση (για μελλοντικά μισθώματα), εταιρία (για δικαίωμα απολήψεως κερδών από εταίρο), εντολή, παρακαταθήκη, χρησιδάνειο κλπ. β. Ζήτημα γεννάται αν επιβληθεί ακολούθως από άλλο δανειστή νέα κατάσχεση, ή και περισσότερες, στα χέρια του τρίτου για μελλοντικές απαιτήσεις που θα προκύψουν από την ίδια έννομη σχέση (λόγου χάρη, για μισθώματα προσεχών μηνών συγκεκριμένου ακινήτου που ο τρίτος μίσθωσε από τον καθ ου η εκτέλεση) και αυτές δεν επαρκούν για την ικανοποίηση όλων των δανειστών που επέβαλαν κατασχέσεις. Και αν μεν οι διαδοχικές κατασχέσεις επιβληθούν όλες εντός της οκταήμερης προθεσμίας του άρθρου 985 ΚΠολΔ από την πρώτη κατάσχεση, τη λύση φαίνεται να παρέχει η πρόβλεψη του δεύτερου εδαφίου της πρώτης παραγράφου του άρθρου 988 ΚΠολΔ, σύμφωνα με το οποίο ο τρίτος οφείλει να καταθέσει δημόσια την κατασχεμένη απαίτηση προκειμένου να διενεργηθεί η διανομή από συμβολαιογράφο που θα διοριστεί κατά τα προβλεπόμενα σ αυτή τη διάταξη. γ. Η ανωτέρω διάταξη αναφέρεται βέβαια σε ήδη υφιστάμενη απαίτηση, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει εμπόδιο εφαρμογής της ερμηνευτικά και σε μελλοντική, ώστε ο τρίτος να οφείλει να προβεί σε δημόσια κατάθεσή της, όταν αυτή στο μέλλον γεννηθεί. Λόγου χάρη, να καταθέσει ο τρίτος δημόσια (αντί να καταβάλει απαιτήσεως». 32 Ι. Μπρίνιας, π. άρθρο 982 παρ. 442α σελ Ι. Καστριώτης, Κατάσχεσις εις χείρας τρίτου 2009 τ. Α σελ. 79 επ. και Νικολόπουλος σε Κεραμεύς/Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ άρθρο 982 σελ αρ. 4. Π. Γέσιου Φαλτσή, π. παρ. 64 αρ. 70 σελ Ν. Νίκας, π. παρ. 59 αρ. 18 σελ Μαργαρίτης, ΕρμΚΠολΔ 2012 τ. ΙΙ άρθρο 982 ΙΙΙ αρ. 5. ΜονΠρΑθ 4086/2001 ΑρχΝ 2001 σελ ΕφΑθ 2883/1979 ΝοΒ 27 σελ ΕφΑθ 1853/1990 ΕλΔ 33 σελ Πρβλ. όμως Κ. Μπέη, Κατάσχεσις του δικαιώματος συμμετοχής στα μελλοντικά κέρδη εμπορικής εταιρίας, σε ΔΙΚΗ 11 σελ. 131 επ.

9 17 Κ. Παναγόπουλος Digesta 2014 στον εκμισθωτή καθ ου η εκτέλεση) όταν καταστεί ληξιπρόθεσμο το μίσθωμα του επόμενου από τις διαδοχικές κατασχέσεις μηνός (ή μηνών, αν το ένα δεν καλύπτει τα ποσά για τα οποία επιβλήθηκαν οι κατασχέσεις). δ. Πρόβλημα ανακύπτει αν οι διαδοχικές κατασχέσεις δεν έγιναν εντός του οχταημέρου από την πρώτη εξ αυτών, αλλά μετά την εκπνοή της και την (θετική) δήλωση του τρίτου. (i) Σε τέτοια περίπτωση, επί ήδη υφιστάμενης απαιτήσεως υποστηρίζονται τα ακόλουθα: «εάν αι κατασχέσεις των άλλων δανειστών εγένοντο μετά την πάροδον της οκταημέρου προθεσμίας του άρθρου 988.1, ούτοι δεν μετέχουν εις την διανομήν του υπό του πρώτου (κατασχόντος) δανειστού κατατεθέντος ποσού» 33. Τούτο δε διότι επέρχεται εκ του νόμου (ΚΠολΔ 998.1) «αναγκαστική εκχώρηση» 34 αυτής στον πρώτο κατασχόντα δανειστή από και δια της θετικής δηλώσεως του τρίτου, ώστε παύει πλέον η απαίτηση να ανήκει στον καθ ου και συνακόλουθα δεν χωρεί εκ των πραγμάτων κατ αυτού περαιτέρω (διαδοχική) κατάσχεση στα χέρια του τρίτου 35, τυχόν δε παρά ταύτα επιβαλλόμενες μεταγενέστερα κατασχέσεις άλλων δανειστών είναι «ανενεργείς» 36 με την έννοια ότι δεν άγουν σε δημόσια κατάθεση για διανομή του κατασχεθέντος ποσού από συμβολαιογράφο μεταξύ πλειόνων κατασχόντων, καθώς «επιβλήθηκαν σε αντικείμενο που δεν ανήκει πλέον στον καθού η εκτέλεση» 37. (ii) Ίδια λύση προσήκει νομίζω και σε περίπτωση διαδοχικής, μετά την πάροδο του οχταημέρου και κατόπιν της θετικής δηλώσεως του τρίτου, κατασχέσεως μελλοντικής απαιτήσεως στα χέρια του (λόγου χάρη, νέα κατάσχεση μελλοντικών μισθωμάτων στα χέρια του μισθωτή για χρέος του εκμισθωτή προς άλλον δανειστή από αυτόν που επέβαλε πρώτος κατάσχεση σ αυτά). Και τούτο, διότι ορθώς γίνεται δεκτό ότι ναι μεν η απαίτηση συνεχίζει να είναι μέλλουσα μετά το 33 Ι. Μπρίνιας, Γενικά θέματα της εκτελεστότητας και της διαδικασίας εκτελέσεως της καταφατικής δηλώσεως του κατά τα άρθρα 982 επ. ΚΠολΔ τρίτου, σε ΔΙΚΗ 10 σελ Επίσης Ι. Καστριώτης, Κατάσχεσις εις χείρας τρίτου 2008 τ. Γ σελ Ι. Μπρίνιας, Αναγκαστική εκτέλεση 1 η έκδ. άρθρο 985 παρ. 463 και προηγούμενη σημ. σελ Επίσης Ι. Καστριώτης, π. Π. Γέσιου Φαλτσή, π. παρ. 64 αρ.296 επ. σελ.858 επ. Νικολόπουλος σε Κεραμεύς/Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ άρθρο 990 σελ αρ. 2. Μαργαρίτης, π. άρθρο 984 αρ. 1 σελ. 770 και άρθρο 985 αρ. 8 σελ Ν. Νίκας, π. παρ. 62 Ι 1 σελ , όπου και αναφορά στην πάγια νομολογία. 35 Έτσι Κ. Μπέης, Μαθήματα πολιτικής δικονομίας Αναγκαστική εκτέλεση 2 η έκδ σελ. 234 (βλ. εκεί και σελ. 233, 236). Βλ. επίσης Νικολόπουλο, π. άρθρο 985 σελ αρ. 5: «Η αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου δεν εμποδίζει την επιβολή δεύτερης κλπ. κατασχέσεως από άλλον δανειστή. Τέτοια όμως δυνατότητα υπάρχει ως το χρονικό σημείο που επέρχεται η μεταβίβαση, κατ άρθρ. 998 Ι, της κατασχεθείσας απαιτήσεως στον κατασχόντα». Ομοίως Π. Γέσιου Φαλτσή, π. σελ αρ Π. Αρβανιτάκης, Κύρος δεύτερης κατασχέσεως εις χείρας του ίδιου τρίτου από τον ίδιο κατασχόντα για την αυτή απαίτηση, σε Αρμ 2002 σελ Μαργαρίτης, π. 774 αρ. 9. Ν. Νίκας, π. σελ. 668 αρ. 36 ΠολΠρΑθ 615/1978 Αρμ 1979 σελ Κ. Μπέης, π. σελ Νικολόπουλος σε Κεραμεύς/Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ άρθρο 988 σελ αρ. 2 (βλ. επίσης και στον αρ. 4). Ομοίως Μαργαρίτης, π. σελ. 774 αρ. 9. Ν. Νίκας, π. σελ. 717 αρ. 11. ΕφΑθ 5916/1978 ΝοΒ 1979 σελ. 791.

10 Digesta 2014 Ζητήματα ουσιαστικού και δικονομικού 18 οκταήμερο και γι αυτό την εισπράττει ο πρώτος κατασχών μετά τη γέννησή της, ήδη όμως κατά την εκπνοή της οκταήμερης προθεσμίας «υπεισέρχεται αυτός στη θέση του καθ ου η κατάσχεση και καθίσταται δικαιούχος του οποιουδήποτε κατά το ουσιαστικό δίκαιο δικαιώματός του» 38. Αυτό σημαίνει κατά τη γνώμη μου ότι γίνεται ο πρώτος κατασχών δικαιούχος των μελλοντικών μισθωμάτων ήδη από την πάροδο του οκταημέρου με τη θετική δήλωση του τρίτου, το μόνο δε που απομένει είναι απλά η είσπραξή τους όταν καταστούν ληξιπρόθεσμα, ώστε -στο ανωτέρω παράδειγμα- τυχόν διαδοχικές κατασχέσεις των μελλοντικών μισθωμάτων στα χέρια του μισθωτή ως τρίτου μετά το οκταήμερο, μέχρι του ποσού της πρώτης κατασχέσεως στερούνται αντικειμένου και είναι ενενεργείς, καθώς δικαιούχος αυτών δεν θεωρείται πλέον ο εκμισθωτής αλλά ο πρώτος κατασχών και συνεπώς επί μεταγενέστερων διαδοχικών κατασχέσεων της ίδιας μελλοντικής απαιτήσεως στα χέρια του νομίζω (όπως ειδικότερα εξηγείται κατωτέρω, στην παρ. 4 δ iv) ότι ο τρίτος πρέπει να προβαίνει εν μέρει 39 σε αρνητική δήλωση, για ποσό μέχρι εκείνο για το οποίο επιβλήθηκε η πρώτη κατάσχεση, εν μέρει δε σε θετική για το ποσό μελλοντικών απαιτήσεων πέραν αυτού. (iii) Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί να επιδοκιμαστεί η αντίθετη λύση που το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών 40 έδωσε στην ακόλουθη περίπτωση: Για χρέη εταιρίας περίπου από φόρους προς το Δημόσιο επέβαλε αυτό δια της αρμόδιας Δ.Ο.Υ κατάσχεση των (μελλοντικών) μισθωμάτων, μηνιαίου ποσού περίπου 2.000, στα χέρια του μισθωτή ενός ακινήτου ιδιοκτησίας της εταιρίας μέχρι του ανωτέρω συνολικού ποσού, ο δε μισθωτής προέβη εμπροθέσμως σε θετική δήλωση, καταβάλλοντας έκτοτε κάθε μηνιαίο μίσθωμα στη Δ.Ο.Υ για λογαριασμό του Δημοσίου. Μετά από πέντε περίπου μήνες, προδήλως δηλαδή μετά την εκπνοή του οκταήμερου από την πρώτη κατάσχεση, ένας πρώην εργαζόμενος της εκμισθώτριας εταιρίας επέβαλε κι αυτός, για απαίτησή του από την οφειλόμενη αποζημίωση απολύσεώς του, κατάσχεση των μελλοντικών μισθωμάτων στα χέρια του ίδιου μισθωτή μέχρι του ποσού της αποζημιώσεως, 38 Ι. Καστριώτης, Κατάσχεσις εις χείρας τρίτου 2009 τ. Α σελ ΠολΠρΘεσ 10250/2003 Αρμ 2003 σελ Ότι, γενικά, η δήλωση του τρίτου «μπορεί να είναι και εν μέρει θετική», δίχως όμως ειδικότερη εξήγηση, δέχεται ο Μαργαρίτης, π. σελ. 772 αρ. 4. Ειδικά δε στην περίπτωση μελλοντικής απαιτήσεως είχε γίνει μεν παλαιότερα λόγος για δήλωση «αρνητική ως προς την ενεστώσα οφειλή και υποσχετική ως προς τη μέλλουσα» (σχετικώς Π. Γέσιου Φαλτσή, π. σελ. 799 και εκαί σημ. 746) με προφανώς διαφορετική όμως έννοια. Η δήλωση που προτείνεται εδώ δεν αναφέρεται καθόλου στην ενεστώσα οφειλή (που επί μελλοντικής απαιτήσεως βεβαίως δεν υπάρχει), αλλά αφορά κατ αμφότερα τα σκέλη της (μερικώς θετική και μερικώς αρνητική) μόνο στην μέλλουσα οφειλή και δη είτε σε τμήμα αυτής, αν οφείλεται εφάπαξ και ένα μέρος της καλύπτει την αρχική κατάσχεση αφήνοντας υπόλοιπο για την μεταγενέστερη (λόγου χάρη απόληψη από τον τρίτο εταίρο των κερδών μιας οικονομικής χρήσεως ομόρρυθμης εταιρίας) είτε, επί περιοδικών παροχών -λόγου χάρη μισθωμάτων- σε αριθμό τόσων όσα αρκούν για την ικανοποίηση της πρώτης κατασχέσεως, ως προς τα οποία η δήλωση του τρίτου στη μεταγενέστερη κατάσχεση θα είναι αρνητική, θετική δε ως προς τα χρονικώς επόμενα (βλ. το παράδειγμα κατωτέρω στη σημ. 43). 40 ΜονΠρΑθ 1970/2013 αδημ.

11 19 Κ. Παναγόπουλος Digesta 2014 ύψους περίπου Ο μισθωτής με την δήλωσή του επί της δεύτερης κατασχέσεως ανέφερε ότι λόγω της ήδη επιβληθείσας πρώτης κατασχέσεως των μισθωμάτων στα χέρια του από το Δημόσιο και μέχρι να καλυφθεί το ποσό για το οποίο αυτή επιβλήθηκε, καταβάλλει σ αυτό δια της αρμόδιας Δ.Ο.Υ κάθε μηνιαίο μίσθωμα όταν γίνεται ληξιπρόθεσμο. Ο δεύτερος κατασχών, πρώην εργαζόμενος, άσκησε ανακοπή κατά αυτής της δηλώσεως του τρίτου ως αρνητικής, αφού με τον ισχυρισμό ότι καταβάλλει τα μισθώματα στη Δ.Ο.Υ και αδυνατεί έτσι να τα καταβάλει σ αυτόν, στην ουσία αρνείται την ύπαρξη της οφειλής του. Το δικαστήριο εν τούτοις, θεωρώντας ως αντικείμενο της δίκης επί της ανακοπής κατά της δηλώσεως του τρίτου «όχι την ύπαρξη του συνολικού ποσού της κατασχεμένης απαίτησης στα χέρια της καθ ης, αλλά τη βασική έννομη σχέση από την οποία προσδοκάται η γένεση της μέλλουσας απαίτησης» θεώρησε την ως άνω δήλωση ως καταφατική, αφού ο τρίτος δεν αρνήθηκε τη μίσθωση (βασική έννομη σχέση) που τον συνδέει με την καθ ης εταιρία και είναι το παραγωγικό αίτιο της απαιτήσεως για καταβολή των μελλοντικών μηνιαίων μισθωμάτων. Περαιτέρω, επικαλούμενο τη διάταξη του άρθρου εδ. β ΚΠολΔ το δικαστήριο διέταξε τη δημόσια κατάθεση του μισθώματος, ώστε η διανομή αυτού στους κατασχόντες να γίνει από συμβολαιογράφο κατά τα οριζόμενα από αυτό το άρθρο. Κρίνοντας έτσι το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών θεωρώ ότι έσφαλε διπλά. Πρώτον, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν ανωτέρω (στην παρ. 4 δ ii) το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 988.1, όπως προκύπτει από το συσχετισμό του με το πρώτο εδάφιο 41, του οποίου συνιστά άρρηκτη συνέχεια, αναφέρεται σε πλείονες κατασχέσεις που επιβλήθηκαν εντός της οκταήμερης προθεσμίας για τη δήλωση του τρίτου επί της πρώτης εκ των διαδοχικών κατασχέσεων, όχι σε αυτές που επιβάλλονται μετά ταύτα. Δεύτερον, αντικείμενο της δίκης επί της ανακοπής δεν είναι η βασική σχέση από την οποία πηγάζει η κατασχόμενη μελλοντική απαίτηση (παρά την μάλλον παγιωμένη αντίθετη παραδοχή) 42, αλλά αυτή ταύτη η μελλοντική απαίτηση και 41 Όπου ορίζεται ότι: «αν ο τρίτος δηλώσει πως υπάρχει η απαίτηση και είναι επαρκής για να ικανοποιηθούν εκείνος ή εκείνοι που επέβαλαν κατάσχεση». Δεδομένου λοιπόν ότι ο τρίτος προβαίνει στη δήλωσή του εντός του οκταημέρου από την επίδοση του πρώτου κατασχετηρίου στον καθ ου, έπεται ότι ως «εκείνοι που επέβαλαν κατάσχεση» νοούνται, τόσο στο πρώτο εδάφιο όσο και στο δεύτερο, όσοι το έπραξαν πριν γίνει η δήλωση, αφού διαφορετικά (αν θεωρηθεί ότι καταλαμβάνονται από τη διάταξη αυτή και οι μεταγενέστερες κατασχέσεις) θα αδυνατεί εκ των πραγμάτων να τους λάβει υπόψη στη δήλωσή του ο τρίτος κατά το χρόνο που οφείλει να προβεί σ αυτήν. Πάντα δε ταύτα πέραν και ανεξαρτήτως όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω, στην παρ. 4 δ (ii), δηλαδή ότι οι ματαγενέστερες του οκταημέρου (και της θετικής δηλώσεως του τρίτου) κατασχέσεις στα χέρια του είναι άνευ αντικειμένου μέχρι του ποσού για το οποίο επιβλήθηκε η πρώτη κατάσχεση, αφού δικαιούχος της μελλοντικής απαιτήσεως επί ισόποσων συνολικά μισθωμάτων δεν είναι ο πλέον ο καθ ου η εκτέλεση, αλλά ο πρώτος κατασχών. 42 Παραδόξως, η παραδοχή του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών φαίνεται να έχει παγιωθεί στη νομολογία και ακολουθείται επίσης από τους συγγραφείς (βλ. ενδεικτικά Γ. Νικολόπουλο σε Κεραμεύς/ Κονδύλης/Νίκας, ΕρμΚΠολΔ άρθρο 986 σελ και 1922 αρ. 3, 4 και 12, όπου και αναφορά στη σχετική πάγια νομολογία). Το παράδειγμα εν τούτοις που δίδεται στη σημ. 43 καταδεικνύει νομίζω το άτοπο αυτής της θέσεως, που πρέπει μάλλον να αποδοθεί στην εντύπωση των υποστηρικτών της ότι δεν

12 Digesta 2014 Ζητήματα ουσιαστικού και δικονομικού 20 μόνο. Στην περίπτωση της μισθώσεως μάλιστα αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό σε περίπτωση που έχει συμφωνηθεί η προκαταβολική πληρωμή των μισθωμάτων για όλη τη διάρκειά της. Η παραδοχή του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών θα οδηγούσε στο άτοπο να θεωρείται καταφατική η δήλωση του μισθωτή ως τρίτου, που φυσικά δεν θα αρνηθεί την ύπαρξη της βασικής έννομης σχέσεως (μίσθωση), θα αρνηθεί όμως την ύπαρξη απαιτήσεως του εκμισθωτή στα χέρια του για μισθώματα, αφού αυτά έχουν ήδη προκαταβληθεί. Ότι θα πρόκειται τότε για αρνητική δήλωση του τρίτου δεν χωράει νομίζω αμφιβολία. (iv) Αβίαστα, εξ όσων προηγήθηκαν, συνάγεται ότι η δημόσια κατάθεση της μελλοντικής απαιτήσεως για να διανεμηθεί αυτή στους κατασχόντες από συμβολαιογράφο όταν γίνει ληξιπρόθεσμη, προβλέπεται μόνο για την περίπτωση πολλαπλών κατασχέσεων που επιβλήθηκαν εντός της οκταήμερης προθεσμίας του άρθρου 988 ΚΠολΔ. Αντιθέτως, σε περίπτωση διαδοχικής κατασχέσεως στα χέρια τρίτου μελλοντικών, ιδίως δε περιοδικών, απαιτήσεων (όπως μισθώματα, απόληψη κερδών από εταίρους, μερίσματα από μετοχές κλπ) μετά την πάροδο του οκταημέρου από την επίδοση στον καθ ου του πρώτου κατασχετηρίου, ο τρίτος οφείλει να προβαίνει σε εν μέρει αρνητική και εν μέρει θετική δήλωση: Αρνητική θα είναι η δήλωσή του για τη μελλοντική απαίτηση μέχρι του ύψους αυτής που καλύπτει το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η πρώτη κατάσχεση, θετική θα είναι δε για το υπόλοιπο αυτής 43. θα μπορούσε να περιλάβει και καταψηφιστικό αίτημα η ανακοπή επί μελλοντικών απαιτήσεων, αφού αυτές κατά την άσκησή της δεν θα είχαν γεννηθεί ακόμη. Τούτο οδηγεί δε στην περαιτέρω θέση τους, ότι σε περίπτωση μεταγενέστερης γενέσεως της (μέλλουσας) απαιτήσεως που κατασχέθηκε χρειάζεται άσκηση καταψηφιστικής αγωγής για την απόκτηση τίτλου εκτελεστού (ΕφΑθ 3416/1990 ΕλΔ 1991 σελ και Γ. Νικολόπουλος, π. αρ. 12. Πρβλ. και Π. Γέσιου Φαλτσή, π. σελ. 824 αρ. 242). Η δυνατότητα όμως δικαστικής επιδιώξεως και μελλοντικών δικαιωμάτων με το άρθρο 69 ΚΠολΔ επιλύει αμφότερα τα ζητήματα αυτά, παρέχοντας τη νομική βάση για το καταψηφιστικό σκέλος της ανακοπής, αλλά και εκτελεστό τίτλο με το άρθρο 989 ΚΠολΔ δίχως την ανάγκη διεξαγωγής νέας δίκης. Είναι δε άλλο το ζήτημα ότι σε περιπτώσεις που δεν βρίσκει εφαρμογή το άρθρο 69 ΚΠολΔ (δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του) δεν χωρεί κατά τη γνώμη μου ούτε κατάσχεση στα χέρια τρίτου και θα πρέπει να γίνει τότε προσφυγή στο θεσμό της κατασχέσεως ειδικών περιουσιακών στοιχείων με τα άρθρα 1022 επ. ΚΠολΔ. 43 Στο παράδειγμα της περιπτώσεως που έκρινε η αναφερόμενη απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, η δήλωση, με τη διατύπωση που είχε, έπρεπε να θεωρηθεί ως αρνητική για την μελλοντική απαίτηση 30 μηναίων μισθωμάτων ύψους έκαστο, μέχρι δηλαδή το ποσό των για το οποίο επιβλήθηκε η πρώτη κατάσχεση, καθώς δικαιούχος των μισθωμάτων αυτών έγινε με τη θετική δήλωση του τρίτου (μισθωτή) ο κατασχών που υπεισήλθε στη θέση του καθ ου (εκμισθωτή) ως προς τα δικαιώματα αυτού έναντι του τρίτου εκ της μισθώσεως. Για δε την μελλοντική απαίτηση επί των λοιπών μισθωμάτων, πέραν του τριακοστού, η δήλωση του τρίτου έπρεπε να θεωρηθεί θετική, ώστε αυτά να τα εισπράξει, όταν γίνουν ληξιπρόθεσμα, ο δανειστής που επέβαλε κατάσχεση μεταγενέστερα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ, ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Η ΘΕΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε «Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Άρθρο 59 Τροποποιήσεις Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε «Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Άρθρο 59 Τροποποιήσεις Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε «Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Άρθρο 59 Τροποποιήσεις Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς 1. Το δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

του. λόγω κατάσχεσης εις χείρας τρίτου δυνάμει της ως άνω δικαστικής αποφάσεως. Επ αυτού εκθέτω τα ακόλουθα:

του. λόγω κατάσχεσης εις χείρας τρίτου δυνάμει της ως άνω δικαστικής αποφάσεως. Επ αυτού εκθέτω τα ακόλουθα: ικηγορικό Γραφείο Γιούλης Αποστολοπούλου Στέφανου Ζαφ. Βαzάκα ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ. Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών (Τμήμα Διοικητικό) ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (Περί Εκτελεστότητας απόφασης Ασφαλιστικών Μέτρων Κατάσχεση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» Άρθρο 1 Τροποποίηση διατάξεων για τη διεξαγωγή αναγκαστικών πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων 1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του Άρθρου 959 του Κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός απόφασης. ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές)

Αριθμός απόφασης. ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΑΝΑΚΟΠΕΣ Αριθμός απόφασης 63 /2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) Αποτελούμενο από τον Δικαστή Δημήτριο Μάκρη, Πρόεδρο Πρωτοδικών και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 8 ο ΜΑΘΗΜΑ Ι. Ανώμαλη Εξέλιξη της Ενοχής στις Αμφοτεροβαρείς Συμβάσεις 1. Έννοια Αμφοτεροβαρούς Σύμβασης Οι Αμφοτεροβαρείς Συμβάσεις δημιουργούν ενοχικές υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ν Ω Μ Ο Δ Ο Τ Η Σ Η

Γ Ν Ω Μ Ο Δ Ο Τ Η Σ Η ΠΑΝΟ ΕΤΓΟΤΡΖ-ΓΗΚΖΓΟΡΟ ΑΘΖΝΩΝ ΝΟΜΗΚΟ ΤΜΒΟΤΛΟ ΚΔΝΣΡΗΚΖ ΔΝΩΖ ΓΖΜΩΝ ΚΑΗ ΚΟΗΝΟΣΖΣΩΝ ΔΛΛΑΓΟ ΜΠΟΤΜΠΟΤΛΗΝΑ 9-11 (2 ος όροφος) ΑΘΖΝΑ ΣΖΛ:210-8259140-1-FAX: 210-8259235 ΚΗΝ:6977506705 E-mail: pzygouris@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕΡΟΣ Ε ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕΡΟΣ Ε ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ Αριθμός απόφασης 3312 /2015 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Αποτελούμενο από τη Δικαστή Ιωάννα Κορΐτου, Πρόεδρο Πρωτοδικών, που ορίσθηκε με κλήρωση σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Όπως αναφέρεται στην από 19 Οκτωβρίου 2010, προς την Βουλή των Ελλήνων, Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης)

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) Πρόεδρος: Μ. Τατσέλου Δικηγόρος: Α. Αγγελίδης Το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής ή η επικύρωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 76(I)/2016 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4570 Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2016 1015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τηλέφωνο : ΘΕΜΑ : "Κοινοποίηση της γνωμοδότησης αριθμ. 126/1993".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τηλέφωνο : ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση της γνωμοδότησης αριθμ. 126/1993. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η. Π. 1. 6. 1994/Μ Ζ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα 30 Μαΐου 1994 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. & Δ. Π. Αρ. Πρ. 1031309/2590-11/0016 Δ/ΝΣΗ 16η (ΕΙΣΠΡ. ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ) ΠΟΛ 1143 ΤΜΗΜΑ Α Τηλέφωνο : 3635439-3635480

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173)

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή ο νέος νόμος 3886/2010 σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Αντί προλόγου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Αντί προλόγου. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Αντί προλόγου. VII ΜΕΡΟΣ Α ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΔΩ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 1. Οικονομική ανάπτυξη και εμπράγματη ασφάλεια 3 2. Δυσλειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 1994

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 1994 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η.Π.:2.1. 95/Ν.Χ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 1994 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π Αριθ. Πρωτ. :1112206/8745/0016/δις ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 16η ( ΕΙΣΠΡ. ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ) ΠΟΛ. 1293 ΘΕΜΑ :

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ - Τομέας Ιδιωτικού Τομέα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ - ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΜΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ - Τομέας Ιδιωτικού Τομέα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ - ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ - ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: "Το τραπεζικό ενέχυρο (Ν.Δ 17.7/13.8.1923) και η παρέκκλιση του από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα". Αλέξανδρος Απ. Βυτανιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προϋποθέσεις της αναγκαστικής εκτέλεσης ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΣ Οι εκτελεστοί τίτλοι από τυπική άποψη Ι. Έννοιες και ορισμοί... 15

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών Αριθμός απόφασης 733/2011

Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών Αριθμός απόφασης 733/2011 Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών Αριθμός απόφασης 733/2011 Περίληψη Κατάσχεση στα χέρια της τράπεζας ως τρίτης καταθέσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς ικανοποίηση αξιώσεων ιδιώτη Δημόσια παρακατάθεση των κατασχεμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα από τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα

Ζητήματα από τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Ζητήματα εφαρμογής ΚΠολΔ μετά τους ν. 4335/2015 και 4512/2018 (Τακτική διαδικασία Ειδικές διαδικασίες Αναγκαστική εκτέλεση / Διαχρονικό δίκαιο) Ζητήματα από τη διενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20 Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα Τηλέφωνο : 210 3614303, 3613274

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ :

ΕΔΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ : Επισημάνσεις σχετικά με τις πρόσφατες τροποποιήσεις διατάξεων του ΚΕΔΕ (Ν.Δ. 356/1974) και των μεταβατικών διατάξεων καθώς και την δημοσίευση της ΠΟΛ 1011/2018 (ΦΕΚ Β 63/2018). Μετά την τροποποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑ 45/ ). Β)

ΟΤΑ 45/ ). Β) ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση των οδηγιών της 45/01 εγκ. διαταγής περί βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας. Α) ΟΤΑ - Νομαρχιακές - Δημοτικές - Κοινοτικές - Διαδημοτικές - Διακοινοτικές επιχ/σεις (παρ. 9.9). Β) Αναστολή

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014

Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014 Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014 Σύνθεση: Προεδρεύων: Μέλη:

Διαβάστε περισσότερα

Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία

Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία Πέτρος Αλικάκος Πρωτοδίκης, Δρ.Ν. Άρθρο 17 Προσαρμόζεται ως προς τις οικογενειακές

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων. Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0096 C8-0109/ /0044(COD))

Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων. Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0096 C8-0109/ /0044(COD)) 7.2.2019 A8-0261/ 001-024 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-024 κατάθεση: Επιτροπή Νομικών Θεμάτων Έκθεση Pavel Svoboda A8-0261/2018 Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων (COM(2018)0096

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ 2422/2012

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ 2422/2012 ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ 2422/2012 (...) ΙΙ. Με την απευθυνόμενη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από 11.3.2010 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης.../2010 αγωγή, που άσκησε η ενάγουσα ανώνυμη εταιρία με την

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565, 28.4.2016 770 Ν. 66(Ι)/2016 Ο περί Aκίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Από την 7/11 πράξη τακτοποίησης και αναλογισµού, προκύπτουν τα εξής: α/α ιδιοκτησίας (ΚΑΕΚ) Υποχρεώσεις τρίτων προς ιδιοκτησία 1 ( )

Από την 7/11 πράξη τακτοποίησης και αναλογισµού, προκύπτουν τα εξής: α/α ιδιοκτησίας (ΚΑΕΚ) Υποχρεώσεις τρίτων προς ιδιοκτησία 1 ( ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βέροια ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Αρ. πρωτ. Υ ΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ /ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΜΗΣΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ-ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Γραφείο : /3β /νση : Βικέλα 4 ΠΡΟΣ: ηµοτικό Συµβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ιστορικά Λειτουργική αποστολή της ρυθμίσεως Επισκόπηση των ρυθμίσεων 8-15α Αρχές της ρυθμίσεως και συγκρουόμενα

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ιστορικά Λειτουργική αποστολή της ρυθμίσεως Επισκόπηση των ρυθμίσεων 8-15α Αρχές της ρυθμίσεως και συγκρουόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Αριθ. περιθ. 1-11 Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ιστορικά 1-4 2. Λειτουργική αποστολή της ρυθμίσεως 5-7 3. Επισκόπηση των ρυθμίσεων 8-15α 4. Αρχές της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ V ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προς επίλυση πρόβλημα Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ V ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προς επίλυση πρόβλημα Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...... V ΕΙΣΑΓΩΓΗ..... 1 1. Το προς επίλυση πρόβλημα... 1 2. Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ 4346/2015

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα. Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εκ μέρους του εργοδότη

Εργασιακά Θέματα. Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εκ μέρους του εργοδότη Εργασιακά Θέματα Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εκ μέρους του εργοδότη Ιούλιος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εκ μέρους του εργοδότη

Διαβάστε περισσότερα

Εναρμόνιση του χρόνου και τρόπου διενέργειας πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα κατά τα πρότυπα του ΚΠολΔ

Εναρμόνιση του χρόνου και τρόπου διενέργειας πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα κατά τα πρότυπα του ΚΠολΔ ΠΟΛ. 1017/2018 ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 404 και 405 (τροποποιήσεις διατάξεων του ν.δ. 356/1974-ΚΕΔΕ) καθώς και των άρθρων 176,177, 207 και 208 (τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΑΔΕ Γ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΑΔΕ Γ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2018 ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΑΔΕ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑ(ΟΥ

το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑ(ΟΥ Αριθμός 11/2017 το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑ(ΟΥ (Α2' Τμήμα - ως Συμβούλιο) ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Ιωσήφ Τσαλαγανίδη Προεδρεύοντα Αρεοπαγίτη (λόγω κωλύματος της Αντιπροέδρου και του αρχαιοτέρου

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 7 Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων

Άρθρο 7 Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων Άρθρο 7 Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων 1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, αντικαθίσταται και προστίθενται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΠολΔ 941-950)

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΠολΔ 941-950) 1 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ Καθ. Λήδα Μαρία Πίψου Δ Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ (ΚΠολΔ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 29/12/2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4577 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης ΠΟΛ.1017/01.02.2018 ΠΟΛ.1017/01.02.2018 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 404 και 405 (τροποποιήσεις διατάξεων του ν.δ. 356/1974-ΚΕΔΕ) καθώς και των άρθρων 176,177, 207 και 208 (τροποποιήσεις διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 218/2016 Α2 Τμ.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 218/2016 Α2 Τμ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Δεν είναι δυνατή η έκδοση διαταγής πληρωμής για απαίτηση, η οποία προέρχεται από διαφορά δημοσίου δικαίου, όπως είναι και οι διαφορές από την εξωσυμβατική ευθύνη του Δημοσίου

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ* Ελευθέριου Σκαλίδη Καθηγητή Πανεπιστημίου

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ* Ελευθέριου Σκαλίδη Καθηγητή Πανεπιστημίου ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ* Ελευθέριου Σκαλίδη Καθηγητή Πανεπιστημίου Ε. Σκαλίδης 1201 I. Η εξασφαλιστική μεταβίβαση της κυριότητας κινητού 1. Η εξασφαλιστική

Διαβάστε περισσότερα

Είσπραξη απαιτήσεων με τις διατάξεις του ν.4174/2013, όπως ισχύει. Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων Εύη Χατζηπαναγιώτου Διευθύντρια

Είσπραξη απαιτήσεων με τις διατάξεις του ν.4174/2013, όπως ισχύει. Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων Εύη Χατζηπαναγιώτου Διευθύντρια Είσπραξη απαιτήσεων με τις διατάξεις του ν.4174/2013, όπως ισχύει. Δ/νση Πολιτικής Εισπράξεων Εύη Χατζηπαναγιώτου Διευθύντρια 1 Νέο Θεσμικό πλαίσιο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α 170,

Διαβάστε περισσότερα

«Η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος στην κατάσχεση εις χείρας τρίτου»

«Η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος στην κατάσχεση εις χείρας τρίτου» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ, ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ «Η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΠΡΩΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Τακτική διαδικασία όλων των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΕΩΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΕΩΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΕΩΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Στην Αθήνα σήμερα, την εικοστή Ιανουαρίου του έτους δύο χιλιάδες έντεκα (2011), ΑΦΕΝΟΣ η ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΟ ΕΙΙΗΟΒΑΝΚ ΕΗΟΑ3ΙΑ8 Α.Ε.,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :0 ΦΕΚ Α` ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2735 Διεθνής Εμπορική Διαιτησία. Αρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Αναγκαστική απαλλοτρίωση Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Σχολής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η. Νικόλαος Καρανάσιος

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η. Νικόλαος Καρανάσιος Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η Νικόλαος Καρανάσιος Φυσικά και Νομικά πρόσωπα. Φυσικό Πρόσωπο Ικανότητα Δικαιοπραξίας Κατάλληλη Ηλικία Υγεία Μη απαγόρευση Κάτοικος Επικράτειας Ιθαγένεια Ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1. Ρύθμιση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1. Ρύθμιση 1. Ρύθμιση Α. Γενικά Ι. Νόμοι ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ρύθμιση Την επαγγελματική μίσθωση ρυθμίζουν καταρχήν: α) Το π.δ. 34/1995 και οι νόμοι που το τροποποιούν. Η εφαρμογή του προϋποθέτει έγκυρη μίσθωση 1. Η άκυρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων του.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων του. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 3 ο Μάθημα Διάγραμμα Παράδοσης ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ 1. Έννοια Δικαιώματος Εξουσία που απονέμεται από το δίκαιο στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δικαιούχος) για την ικανοποίηση έννομων συμφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος..

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος.. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος.. Σελ. ΧΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Η έννοια της αναγκαστικής εκτέλεσης και η φύση των κανόνων αυτής... 1 ΙΙ. Τα όργανα της αναγκαστικής εκτέλεσης.. 5 α. Δικαστικός Επιμελητής

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Επιµέλεια εγγράφου: Χάρης Σιµόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α )

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α ) Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ/ΚΦΔ (ν. 4174/2013, όπως ισχύει μετά τον ν. 4223/2013 ΦΕΚ 287Α ) Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων Γ.Γ.Δ.Ε. Μ. Πρινιωτάκη Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων. 1.1.Χαρακτηριστικά του Δικαίου Ετερόνομοι κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αρ Σύμβαση εκχώρησης απαίτησης λ

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αρ Σύμβαση εκχώρησης απαίτησης λ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Σύμβαση εκχώρησης απαίτησης λόγω ενεχύρου Επιστροφή ποσών Φ.Π.Α. Εγκυρότητα ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ (στο εξής η Απαίτηση Επιστροφής Φ.Π.Α. Επενδυτικών Αγαθών, ή η

Διαβάστε περισσότερα

θέτει στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 17 [Σημείωση: Με την εν λόγω διάταξη ορίζεται ουσιαστικώς μία μεταβατική περίοδος που χρονικά τοποθετείται από

θέτει στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 17 [Σημείωση: Με την εν λόγω διάταξη ορίζεται ουσιαστικώς μία μεταβατική περίοδος που χρονικά τοποθετείται από H συνέπεια του χαρακτηρισμού τηλεοπτικού σταθμού ως εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβελείας για τον προσδιορισμό του ποσού της χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης στις περιπτώσεις επιληψίμου

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. Χολαργός, Ιούλιος 2014 Πόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη

Αντί προλόγου. Χολαργός, Ιούλιος 2014 Πόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη Αντί προλόγου Με το βιβλίο αυτό θεωρώ ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος μακρόχρονης ενασχόλησης με το εμπράγματο δίκαιο, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο αφού ληφθούν υπόψη και τα 30 και πλέον χρόνια διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Α. Υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής

Α. Υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Α, Β Τηλ. : 210 3605159, 210 3635044 Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 Ταχ. Κώδικας : 10184, Αθήνα Α.Δ.Α: Αθήνα, 13/4/2017

Διαβάστε περισσότερα

* -ff ΑΔΑ: Ψ9Σ3Η-ΟΧΖ *' t

* -ff ΑΔΑ: Ψ9Σ3Η-ΟΧΖ *' t * -ff ΑΔΑ: Ψ9Σ3Η-ΟΧΖ *' t t J ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Αριθμός Γνωμοδότησης: 254/2016 ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΜΗΜΑA Συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (ΑΡΘΡ. 39 7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 648/2012 (EMIR) ) I. Προοίμιο

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (ΑΡΘΡ. 39 7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 648/2012 (EMIR) ) I. Προοίμιο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (ΑΡΘΡ. 39 7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 648/2012 (EMIR) ) I. Προοίμιο 1. Σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 648/2012 και με βάση

Διαβάστε περισσότερα

Η παραγραφή της αξίωσης επιστροφής Φ.Π.Α.

Η παραγραφή της αξίωσης επιστροφής Φ.Π.Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘEMATA Η παραγραφή της αξίωσης επιστροφής Φ.Π.Α. του Βασιλείου Δουμουλάκη, δικηγόρου, LL.M.* Ι. Δημοσίου δικαίου αξίωση αδικαιολόγητου πλουτισμού Στο άρθρο 34 Ν. 2859/2000 («Κώδικας Φ.Π.Α.»,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 104/2014 (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Kοινοποίηση

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 104/2014 (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Kοινοποίηση Διαμεσολάβηση 104/2014 Σελίδα 1 ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 104/2014 (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Προς 1) Τμήμα Εσόδων Δ/νσης Οικονομικών esoda@cityofathens.gr 2) Κυρία *** *** *** Kοινοποίηση 1) Γραφείο Δημάρχου mayor@cityofathens.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 27-02-2014 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/27-02-2014 Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.» ----------. ---------- Άρθρο 1 Δικαιούμενοι στην άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός απόφασης : 153/2019

Αριθμός απόφασης : 153/2019 Μείωση τιμής πρώτης (α ) προσφοράς μετά την πραγματοποίηση δύο (02) ματαιωθέντων λόγω ελλείψεως πλειοδοτών πλειστηριασμών. Ο ισχυρισμός του καθ ου η αίτηση ότι η αντικειμενική αξία των κατασχεθέντων τυγχάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 223/2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από την Δικαστή Σοφία - Αλεξάνδρα Ζήκου, Πρόεδρο Πρωτοδικών, που ορίσθηκε κατόπιν νόμιμης κλήρωσης. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ Κεφάλαιο Ευρώ. Στ.. [τόπος], σήμερα. [ημερομηνία] οι εδώ συμβαλλόμενοι: 1... 2.. 3... κ.λπ. συμφώνησαν να συστήσουν ομόρρυθμη εταιρεία, της οποίας θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Στο σ.ν.

TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Στο σ.ν. TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στο σ.ν. Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ

2. ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ 2. ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ 2α. Όφειλες που ρυθμίζονται Όλες οι οφειλές προς οποιονδήποτε πιστωτή (εκτός από τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω), οι οποίες είτε προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνης Αθ. Γιοβάνη (Α.Μ.: )

Αικατερίνης Αθ. Γιοβάνη (Α.Μ.: ) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ, ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 Β ΕΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ/ΣΗ:- - - -

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ/ΣΗ:- - - - Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΑΕ & ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΜΗΜΑ Α & Γ Tαχ. Δ/νση: Πλ. Κάνιγγος Τ.Κ.: 101 81 Πληροφορίες : Α. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ : Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ Τηλέφωνο : 213 15

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014»

Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014» Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014 Συνοπτική παρουσίαση 3 2. Εισαγωγή. 5

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ (VISA) ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ (VISA) ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ 237 Digesta 2015 Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ (VISA) ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ Κυριάκος Π. Παπανικολάου Λέκτωρ Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνος Ν. Χριστογιάννης Πρόξενος Ελλάδας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Χρόνος αναθεώρησης εργασιών που έχουν εκτελεσθεί προ της έγκρισης Α.Π.Ε. Ανώνυµη εταιρεία µέλος του ΣΑΤΕ υπέβαλε το ακόλουθο ερώτηµα:

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Χρόνος αναθεώρησης εργασιών που έχουν εκτελεσθεί προ της έγκρισης Α.Π.Ε. Ανώνυµη εταιρεία µέλος του ΣΑΤΕ υπέβαλε το ακόλουθο ερώτηµα: Νοµική Υπηρεσία ΣΑΤΕ Σταµάτης Σ. Σταµόπουλος, ικηγόρος, Νοµικός Σύµβουλος ΣΑΤΕ Αθήνα, 23.3.2013 ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: Χρόνος αναθεώρησης εργασιών που έχουν εκτελεσθεί προ της έγκρισης Α.Π.Ε. Ανώνυµη εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999 ΟλΑΠ 18/1999 Παροχή δικηγορικών υπηρεσιών. Ευθύνη δικηγόρου για ζημία πελάτη. - Η παροχή δικηγορικών υπηρεσιών δεν υπάγεται στο ν. 2251/1994. Η ευθύνη των δικηγόρων για ζημία που προκλήθηκε κατά την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, LL.M., Υπ. Δ.Ν. Ο κρατικός παρεμβατισμός στην οικονομία και την κοινωνία. Διοικητικές διαστάσεις των οικονομικών λειτουργιών της Δημόσιας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Μία πρώτη αποτίμηση της ως τώρα νομολογίας Δημήτρης Σ. Νικηφόρος ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης (ΑΠΘ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 59/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 59/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 59/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Συγκροτήθηκε από τη Δικαστή Στεργιανή Μαλιώρα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, την οποία όρισε η Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011 Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος του 2011. Ερμηνεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. «Άσκηση ενδίκων μέσων» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ Γενικό Έγγραφο: Ε40/338/27-10-06 ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. 15176/19-10-06 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο 51. Ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση

Αρθρο 51. Ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4305 Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης. Θέμα: Νέες διατάξεις για τη διαδικασία των πλειστηριασμών

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης. Θέμα: Νέες διατάξεις για τη διαδικασία των πλειστηριασμών Θεσσαλονίκη 04-11-2008 Αριθμ.πρωτ.1034 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: Νέες διατάξεις για τη διαδικασία των πλειστηριασμών Σας διαβιβάζουμε προς γνώση σας, το νόμο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ Συνταγματικά προβλήματα έχουν εντοπίσει νομικοί στην καταβολή της έκτακτης εισφοράς για το έτος 2011. Ως πρώτο βήμα για την προστασία των φορολουμένων νομικοί έχουν συντάξει ένα κείμενο, το οποίο τιτλοφορείται

Διαβάστε περισσότερα

* ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 77

* ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 77 * ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 77 -- 1019 -- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Aθήνα 6 Noεμβρίου 1998 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ. : 1123705/613/Α' 0013 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ. : 1267 Δ/ΝΣΗ 13η (ΦΟΡ. ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ) -

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Ν.Δ. 356/1974, Ν. 2238/1994, Ν. 2859/2000 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1.: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Ν.Δ. 356/1974, Ν. 2238/1994, Ν. 2859/2000 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1.: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Ν.Δ. 356/1974, Ν. 2238/1994, Ν. 2859/2000 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1.: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ 1. Οι ληξιπρόθεσμες έως την 31.12.2012 οφειλές, που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) Παραίτηση από Δικόγραφο και Δικαίωμα αγωγής 2 Περιεχόμενα (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) Περιεχόμενα Α. ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΠολΔ Άρθρα 294 - Παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012

Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012 Η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012 Ερώτηση: Ποια η θέση του ετερόρρυθμου εταίρου μετά την ισχύ του Ν. 4072/2012; Απάντηση: Για την ετερόρρυθμη εταιρία πρέπει να τονιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΟΛ. 1080 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 65Γ1Η-ΕΚΒ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Τροποποίηση διατάξεων για τη διεξαγωγή αναγκαστικών πλειστηριασµών κινητών και ακινήτων

Άρθρο 1 Τροποποίηση διατάξεων για τη διεξαγωγή αναγκαστικών πλειστηριασµών κινητών και ακινήτων ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 3714,ΦΕΚ Α 231/7.11.2008 Προστασία δανειοληπτών και άλλες διατάξεις 1 Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδουµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: Άρθρο 1 Τροποποίηση διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 09/10/2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4157 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Έχει ανακύψει εκατοντάδες φορές το ζήτημα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική νομολογία και

Έχει ανακύψει εκατοντάδες φορές το ζήτημα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική νομολογία και LEGAL INSIGHT ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΝΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΜΕΝΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Γιώργος Ψαράκης Έχει ανακύψει εκατοντάδες φορές το ζήτημα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική νομολογία και έχει

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ Τα δημόσια έσοδα. Ανδρέας Τσουρουφλής

Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ Τα δημόσια έσοδα. Ανδρέας Τσουρουφλής Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ 2018-2019 Τα δημόσια έσοδα Ανδρέας Τσουρουφλής 19.11.2018 Δημόσια έσοδα 2 Είσπραξη των δημοσίων εσόδων Όργανα είσπραξης του Δημοσίου Δ.Ο.Υ. Τελωνεία Λοιπά όργανα είσπραξης του

Διαβάστε περισσότερα

1. Συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» (στο εξής η «Εταιρεία»), με διάρκεια ενενήντα εννέα (99) έτη.

1. Συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» (στο εξής η «Εταιρεία»), με διάρκεια ενενήντα εννέα (99) έτη. Ν 4146/2013: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Άρθρο 16 ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. 1. Συστήνεται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» (στο εξής η «Εταιρεία»), με διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Ετερόρρυθμη Εταιρεία

Απλή Ετερόρρυθμη Εταιρεία Απλή Ετερόρρυθμη Εταιρεία Έννοια της ετερόρρυθμης εταιρείας κατά τον Ε.Ν.(Εμπορικό Νόμο) Σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 26 του Εμπορικού Νόμου ετερόρρυθμη εταιρεία είναι η συσταινόμενη μεταξύ ενός ή πολλών,

Διαβάστε περισσότερα

- οφειλές που αφορούν συμπληρωματικές χρεώσεις εκ των υστέρων επί τελωνειακών παραστατικών

- οφειλές που αφορούν συμπληρωματικές χρεώσεις εκ των υστέρων επί τελωνειακών παραστατικών 1. Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση Στη ρύθμιση, υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 55(Ι)/2018 Αρ. 4656, 13.6.2018 Ο περί της Εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 910/2014, σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση και τις Υπηρεσίες Εμπιστοσύνης για τις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα