Στόχοι. Εισαγωγή. προσδιορίζετε τα πλεονεκτήματα των δημοσίων δικτύων μεταγωγής δεδομένων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στόχοι. Εισαγωγή. προσδιορίζετε τα πλεονεκτήματα των δημοσίων δικτύων μεταγωγής δεδομένων"

Transcript

1

2 Στόχοι Όταν τελειώσετε αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να μπορείτε να: ορίζετε την έννοια του δικτύου ευρείας περιοχής αναγνωρίζετε δίκτυα ευρείας περιοχής που υλοποιούνται με μόνιμες συνδέσεις, επιλεγόμενες συνδέσεις, μεταγωγή πακέτων και μεταγωγή κελιών περιγράφετε τις αρχές διασύνδεσης δικτύων με τη χρήση γεφυρών, δρομολογητών και πυλών προσδιορίζετε τα πλεονεκτήματα των δημοσίων δικτύων μεταγωγής δεδομένων αναφέρετε τις υπηρεσίες που παρέχει το ψηφιακό δίκτυο ενοποιημένων υπηρεσιών (ISDN) ορίζετε την έννοια του εικονικού ιδιωτικού δικτύου περιγράφετε τη λειτουργία των δικτύων κελιών αναφέρετε τα πλεονεκτήματα των δικτύων ATM περιγράφετε τις δυνατότητες διασύνδεσης στον Ελλαδική χώρο επιλέγετε ανάμεσα σε διαφορετικές λύσεις υλοποίησης δικτύων ευρείας περιοχής Εισαγωγή Η ταχύτατη ανάπτυξη και η ευρύτατη αποδοχή των τοπικών δικτύων την τελευταία δεκαετία αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας των δικτύων ως προς την αποτελεσματική κάλυψη των υπολογιστικών και επικοινωνιακών αναγκών της σύγχρονης επιχείρησης. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε φαινόμενα παγκοσμιοποίησης της αγοράς αλλά και συγχώνευσης επιχειρήσεων σε πολυεθνικούς γίγαντες. Οι σχετικά μικρές εταιρίες έχουν προβλήματα στις σύγχρονες συνθήκες του σκληρού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν σύνθετη οργάνωση με πολλά τμήματα και υποκαταστήματα διασκορπισμένα στα όρια μιας πόλης, ενός κράτους αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σε ολόκληρη τη γη. Τα δίκτυα που εξετάσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο (τοπικά δίκτυα) είναι κατάλληλα για επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ένα κτίριο ή σε συγκρότημα κτιρίων. Για τη κάλυψη επιχειρήσεων με ανάγκες μεταφοράς δεδομένων σε μακρινές αποστάσεις υπάρχουν τα μητροπολιτικά δίκτυα (MAN - Metropolitan Area Network) και τα δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN - Wide Area Network). Τα μητροπολιτικά δίκτυα εκτείνονται στα όρια μιας πόλης, ενώ τα δίκτυα ευρείας περιοχής σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις. Διάφορες τεχνικές επέκτασης και διασύνδεσης τοπικών δικτύων έχουν αναπτυχθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις απόστασης, ταχύτητας, πρωτοκόλλων πρόσβασης και ιδιοκτησίας των γραμμών μεταφοράς. Τυπικές συσκευές διασύνδεσης τοπικών δικτύων είναι οι γέφυρες και οι δρομολογητές. Τα δίκτυα ευρείας περιοχής μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο δέσμευσης των γραμμών διασύνδεσης. Τα δίκτυα επιλεγόμενης σύνδεσης (circuit-switched), μόνιμης σύνδεσης (full-period) και μεταφοράς πακέτων (packet-switched). Τέλος, υπάρχουν και τα ασύρματα δίκτυα ευρείας περιοχής. Τις κατηγορίες αυτές καθώς και τις τυποποιήσεις δικτύων ευρείας περιοχής θα εξετάσουμε στη συνέχεια αυτού τον κεφαλαίου. Επίσης, θα αναπτυχθούν οι απαιτήσεις λογισμικού, τα κριτήρια επιλογής δικτύων ευρείας περιοχής και οι δυνατότητες διασύνδεσης στον Ελλαδικό χώρο.

3 1. Συσκευές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, η δημιουργία ενός μητροπολιτικού δικτύου ή και ενός δικτύου ευρείας περιοχής στη τυπική περίπτωση προκύπτει ως διασύνδεση δύο ή και περισσοτέρων τοπικών δικτύων που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Για τη διασύνδεση των επιμέρους τοπικών δικτύων πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παράγοντες που αφορούν: την αρχιτεκτονική των επιμέρους τοπικών δικτύων τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν τις απαιτήσεις ταχύτητας Στην περίπτωση που τα επιμέρους τοπικά δίκτυα χρησιμοποιούν ίδια ή αντίστοιχα πρωτόκολλα (π.χ. 802.x) μέχρι και το επίπεδο σύνδεσης δεδομένων τότε η σύνδεση τους είναι εφικτή με γέφυρα (Bridge). Οι γέφυρες εκτός από τις υπηρεσίες διασύνδεσης, προσφέρουν : αυξημένη ασφάλεια (κάθε τμήμα τον δικτύου που διασυνδέει η γέφυρα λαμβάνει μόνο την κίνηση που το αφορά, και όχι τη συνολική κίνηση του δικτύου όπως συμβαίνει με τους επαναλήπτες) αύξηση απόδοσης, αφού το συνολικό φορτίο κατανέμεται μόνο στο τμήμα στο οποίο ανήκει και όχι στο σύνολο του δικτύου αύξηση της αξιοπιστίας (πιθανός προβληματικός σταθμός βγάζει εκτός λειτουργίας μόνο το τμήμα του δικτύου στο οποίο ανήκει). Η λειτουργία της γέφυρας έχει ως εξής: όταν ένα πλαίσιο (frame) φτάσει στη γέφυρα, εξετάζεται η διεύθυνση προορισμού και προωθείται στο σωστό τμήμα του δικτύου. Αν δεν γνωρίζει σε ποιο τμήμα βρίσκεται το σύστημα προορισμού, τότε τοποθετεί το πλαίσιο σε κάθε τμήμα εκτός αυτού από το οποίο προήλθε. Με αυτόν τον τρόπο, η γέφυρα κατασκευάζει έναν πίνακα συνδέσεων, με βάση τον οποίο προωθεί τα πλαίσια στη συνέχεια. Στην περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε ανομοιογενή δίκτυα, π.χ. ένα δίκτυο 10 Base-T με ένα δίκτυο FDDI η διασύνδεση πρέπει να γίνει στο επίπεδο του δικτύου. Η συσκευή που αναλαμβάνει τη διασύνδεση δικτύων σε επίπεδο υψηλότερο του δευτέρου στο μοντέλο OSI, ονομάζεται πύλη (Gateway). Ειδικά για τη διασύνδεση στο επίπεδο του δικτύου η πύλη καλείται δρομολογητής (Router). Μερικές από τις λειτουργίες του δρομολογητή είναι η δρομολόγηση πακέτων μεταξύ των θυρών του, η προσαρμογή των πλαισίων μεταξύ ανομοιογενών δικτύων, η προσαρμογή των διευθύνσεων κ.ά. Οι σύγχρονοι δρομολογητές είναι συσκευές πολύ πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες από ό,τι οι γέφυρες. Μπορούν να διασυνδέσουν πολλά διαφορετικά δίκτυα, να απαγορεύσουν ή και να επιτρέψουν πρόσβαση, να κρατήσουν στατιστικά στοιχεία και πολλές άλλες λειτουργίες.

4 2. Απαιτήσεις λογισμικού Όπως τα τοπικά δίκτυα, έτσι και τα δίκτυα ευρείας περιοχής, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι σταθμοί εργασίας και οι κόμβοι που το απαρτίζουν, πρέπει να διαθέτουν λειτουργικό σύστημα με δικτυακή υποστήριξη. Το λειτουργικό σύστημα δικτύου αναλαμβάνει την οργάνωση της προς μετάδοση πληροφορίας σε πλαίσια και την αποστολή στο δίκτυο μέσω της κάρτας δικτύου. Στα δίκτυα ευρείας περιοχής είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχει μίξη διαφορετικών τρόπων μετάδοσης με τη χρήση διαφορετικών πρωτοκόλλων σε διαφορετικά μέσα μετάδοσης. Έτσι, είναι απαραίτητη η ύπαρξη λογισμικού που να υποστηρίζει τη μετατροπή ή την ενθυλάκωση ενός πρωτοκόλλου σε άλλο, με σκοπό να γεφυρώσει την ποικιλία των τρόπων, των πρωτοκόλλων και των μέσων μετάδοσης. Το λογισμικό αυτό μπορεί να "τρέχει" σε κάποιο σταθμό εργασίας αλλά κατά κανόνα υποστηρίζεται από εξειδικευμένο υλικό, όπως οι δρομολογητές και οι μετατροπείς πρωτοκόλλων (gateways). Μερικές από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που αναλαμβάνει είναι: διασύνδεση διαφορετικών δικτύων (SNA, Χ.25, ATM κ.λπ.) δρομολόγηση διαφορετικών πρωτοκόλλων (TCP/IP, IPX κ.λπ.) μεταγωγή πακέτων δεδομένων, φωνής και κινούμενης εικόνας διαχείριση συστήματος ασφάλεια (λίστες πρόσβασης, διαδικασία επικύρωσης, κωδικοποιημένες επικοινωνίες κ.λπ.) συλλογή στατιστικών στοιχείων χρήσης δικτύου (accounting). Ακόμη, αναλαμβάνει την παροχή αυξημένης αξιοπιστίας, έλεγχο συμφόρησης και ροής, μετάδοσης πολλαπλών σημείων (multicast), καθώς και θέματα ποιότητας παροχής υπηρεσιών (Quality of Service - QoS). 3. Δημόσιο επιλεγόμενο τηλεφωνικό δίκτυο Ιστορικά το δημόσιο επιλεγόμενο τηλεφωνικό δίκτυο (Public Switched Telephone Network - PSTN) είναι η πρώτη λύση που εφαρμόστηκε για τη διασύνδεση τερματικών συσκευών (DTE - Data Terminating Equipment) και τοπικών δικτύων. Με τη χρήση του modem περνάμε τα δεδομένα μας μέσα από κοινές τηλεφωνικές γραμμές. Τα βασικότερα προβλήματα αυτού του τρόπου σύνδεσης είναι: χαμηλή ταχύτητα επικοινωνίας μειωμένη ποιότητα σύνδεσης υψηλό τιμολόγιο χρέωσης (για μακρινές συνδέσεις) Τα πλεονεκτήματα του δημόσιου επιλεγόμενου τηλεφωνικού δικτύου είναι η χρέωση μόνο για το διάστημα που κάνουμε χρήση του τηλεφωνικού δικτύου και ο σχετικά εύκολος τρόπος σύνδεσης με άλλους υπολογιστές (αρκεί να διαθέτουν modem). Σε χώρες με σχετικά φθηνά τηλεπικοινωνιακά τέλη, επιχειρήσεις χωρίς μεγάλες απαιτήσεις μεταφοράς δεδομένων μπορούν να κάνουν χρήση του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου για την υλοποίηση των WAN τους. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο και σε κάποιες περιπτώσεις η λύση αυτή υλοποιείται μόνο ως εφεδρικός τρόπος σύνδεσης. Η σύνδεση με το Διαδίκτυο (από το σπίτι μας μέχρι και τον παροχέα υπηρεσιών) γίνεται κυρίως μέσω του PSTN. Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση ο παροχέας της σύνδεσης μας είναι προσπελάσιμος με τοπική κλήση και το αρνητικό είναι η χαμηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

5 4. Ιδιωτικά δίκτυα δεδομένων Τα ιδιωτικά δίκτυα δεδομένων (Private Network - ΡΝ) υλοποιούνται με την ενοικίαση μόνιμων αφιερωμένων κυκλωμάτων ή με τη χρήση ιδιωτικών γραμμών ζεύξης. Το κύκλωμα μπορεί να είναι δισύρματο ή τετρασύρματο συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων, ομοαξονικό καλώδιο, μικροκυματική ζεύξη, οπτική ίνα, δορυφορική ζεύξη κ.λπ. Συνήθως η επιχείρηση τοποθετεί ιδιωτικά συστήματα έξυπνης πολύπλεξης (IMUX - Intelligent Multiplexers), τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δεδομένα αλλά και φωνή. Η ασφάλεια των δεδομένων (μια και η ζεύξη είναι αποκλειστική) είναι ανάμεσα στα θετικά των ΡΝ. Επιπλέον, η εταιρία μπορεί να επιλέξει η ίδια τα πρωτόκολλα που θα τρέξει στα νοικιασμένα κυκλώματα έχοντας έτσι τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία. Το μειονέκτημα των ιδιωτικών δικτύων δεδομένων είναι το μεγάλο κόστος των κυκλωμάτων (αυξάνει ανάλογα με την απόσταση και την ταχύτητα) καθώς και το κόστος εγκατάστασης των συστημάτων μεταγωγής (ΡΑΒΧ). Στην πράξη μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί (τράπεζες, αεροπορικές εταιρίες κ.λπ.) μπορούν να ανεχθούν το υψηλό κόστος λειτουργίας ενός ΡΝ, αλλά και να διακινούν δεδομένα ολόκληρο το 24ωρο, ώστε να έχουν μέγιστη εκμετάλλευση του δικτύου. Τυπικές τιμές για κύκλωμα των 1,544 Mbps (γραμμή Τ1) στην Αμερική είναι της τάξης των $5.000 το μήνα για απόσταση μιλίων. Ακόμα ταχύτερη γραμμή, στα 45 Mbps (γραμμή Τ3), κοστίζει πάνω από $ για απόσταση μιλίων σε μηνιαία βάση. Στην Ελλάδα, η ζεύξη Αθήνας - Θεσσαλονίκης (ευθεία απόσταση 472 Km) στα 2 Mbps έχει μηνιαία χρέωση περίπου δρχ. Σε γενικές γραμμές, το κόστος του κυκλώματος είναι ανάλογο της ταχύτητας και της απόστασης. Τις περισσότερες φορές τα κυκλώματα αποτελούνται είτε από χάλκινους αγωγούς είτε από συνδέσεις οπτικών ινών. Στην περίπτωση που η απόσταση μεταξύ των κόμβων (δικτύων) που θα διασυνδεθούν είναι μεγάλη, συμφέρει η ενοικίαση δορυφορικών υπηρεσιών. Εταιρίες παρέχουν συνδέσεις σε ταχύτητες 19,2 Kbps έως και πολλαπλάσια των γραμμών Τ1. Η εγκατάσταση μιας δορυφορικής σύνδεσης περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός VSAT (Very Small Aperture Terminal) με ακτίνα διαμέτρου 1,2 έως 2,8 m στην οροφή του κτιρίου του ενδιαφερόμενου πελάτη. Για διασύνδεση αποστάσεων μέχρι και 500 μίλια η χρήση δορυφορικών ζεύξεων είναι μάλλον ασύμφορη. Για αποστάσεις πάνω από τα 500 μίλια η δορυφορική σύνδεση γίνεται ανταγωνιστική ως προς τις επίγειες ζεύξεις. Το πρόβλημα που δημιουργείται στη δορυφορική ζεύξη σχετίζεται με την καθυστέρηση μεταφοράς σήματος από τη γη στο δορυφόρο και το αντίστροφο. Ακόμα και με την ταχύτητα του φωτός, ο χρόνος αυτός είναι περίπου 0,27 sec. Εφαρμογές όπως μεταφορά αρχείων ή ιστοσελίδων δεν προβληματίζονται από αυτή την καθυστέρηση, όμως διαλογικές εφαρμογές (interactive) που απαιτούν άμεση απόκριση πιθανώς να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα ιδιωτικά δίκτυα ονομάζονται και Enterprisewide Networks και στις περιπτώσεις που επεκτείνονται σε περισσότερες από μία χώρες είναι γνωστά ως Global Networks.

6 5. Δημόσια Δίκτυα Δεδομένων Τα δημόσια δίκτυα δεδομένων (Public Data Network - PDN) δημιουργήθηκαν με στόχο την εξάλειψη κάποιων μειονεκτημάτων των ιδιωτικών δικτύων αλλά και για την κάλυψη των αναγκών επιχειρήσεων μικρότερης εμβέλειας και μεγέθους. Το βασικό μειονέκτημα των ιδιωτικών δικτύων είναι το μεγάλο κόστος, τόσο των γραμμών επικοινωνίας όσο και του εξοπλισμού, για τη διασύνδεση των επιμέρους τοπικών δικτύων. Λύση στο πρόβλημα αυτό δίνουν τα δημόσια δίκτυα δεδομένων τα οποία λειτουργούν και ανήκουν φυσικά αλλά και διαχειριστικά σε μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς (π.χ. Ο.Τ.Ε. για την Ελλάδα). Στόχος των δημοσίων δικτύων δεδομένων είναι η παροχή δικτυακών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα πελατών με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικό εξοπλισμό. Ο υποψήφιος πελάτης μπορεί να έχει πρόσβαση στο δημόσιο δίκτυο δεδομένων με υπολογιστή (προσωπικό, σταθμό εργασίας, κεντρικό σύστημα) αλλά και με ένα απλό ασύγχρονο τερματικό. Ο όρος DTE (Data Terminating Equipment) αναφέρεται σε τερματικό εξοπλισμό δεδομένων του πελάτη/χρήστη του δικτύου. Αναλαμβάνει την οργάνωση της προς μετάδοση πληροφορίας σε πακέτα τα οποία και αποστέλλει στο δίκτυο ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες (πρωτόκολλα). Ένας άλλος όρος που εμφανίζεται ταυτόχρονα με το DTE είναι το DCE (Data Circuit - terminating Equipment) και αναφέρεται σε εξοπλισμό ο οποίος τερματίζει ένα κύκλωμα επικοινωνίας και αποτελεί πύλη εισόδου δεδομένων από τον εξοπλισμό του χρήστη (DTE). Για παράδειγμα, το modem είναι DCE για το τηλεφωνικό δίκτυο (PSTN). 0 ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στο δίκτυο πληρώνοντας την πάγια (συνήθως μηνιαία) συνδρομή του, καθώς και κάποια επιπλέον χρέωση ανάλογα με τον όγκο της κίνησης των δεδομένων του. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της χρήσης του PDN είναι η δυνατότητα επικοινωνίας με ένα μεγάλο σύνολο συστημάτων στο δημόσιο δίκτυο (αλλά και έξω από αυτό, μια και συνήθως συνδέονται με άλλα μεγάλα διεθνή δημόσια δίκτυα) σε αντίθεση με την επικοινωνία από άκρο σε άκρο που συνεπάγεται η χρήση ενός ιδιωτικού δικτύου. Επίσης, το δίκτυο PDN υποστηρίζει διαφορετικές ταχύτητες σύνδεσης για την εξυπηρέτηση των διαφορετικών αναγκών των πελατών του. Φυσικά, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά δίκτυα, τα αποστελλόμενα δεδομένα είναι πιο ευάλωτα σε υποκλοπές και οι κόμβοι σε θέματα ασφάλειας. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες δημοσίων δικτύων δεδομένων. Τα δημόσια δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος (CSPDN - Circuit Switched Public Data Network) και τα δημόσια δίκτυα μεταγωγής πακέτων (PSPDN - Packet Switched Public Data Network). Στη πρώτη κατηγορία (CSPDN) ένας φυσικός δρόμος, κύκλωμα (circuit), εγκαθίσταται για τη μεταφορά δεδομένων από άκρο σε άκρο. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς το κύκλωμα ελευθερώνεται. Η χρέωση γίνεται για όσο χρόνο το κύκλωμα είναι ενεργοποιημένο και ανάλογα με την ταχύτητα μεταφοράς και την

7 6. Δημόσια Δίκτυα Μεταγωγής Πακέτων απόσταση των άκρων που επικοινωνούν. Μέσα από το κύκλωμα μπορεί να περάσει ταυτόχρονα ήχος και δεδομένα. Στην πράξη τα CSPDN αποτελούν τη μετεξέλιξη (ψηφιακή ολοκλήρωση) των PSTN. Τυπική περίπτωση τέτοιου δικτύου είναι το ISDN (Integrated Services Digital Network) που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια του κεφαλαίου. Η δεύτερη κατηγορία (PSPDN) αφορά τη δυνατότητα διασύνδεσης ενός DTE με έναν κόμβο μεταγωγής πακέτων (PSE - Packet Switching Exchange) και στη συνέχεια επικοινωνία με κάθε άλλο DTE του PSPDN. Η χρέωση γίνεται με βάση τον όγκο της μεταφερόμενης πληροφορίας. Τα προς μεταφορά δεδομένα τεμαχίζονται σε μικρότερες οντότητες που ονομάζονται πακέτα και αποστέλλονται στο PSE. Εκεί αποθηκεύονται, ελέγχονται και στη συνέχεια προωθούνται στο επόμενο PSE μέχρι να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη. Ανάλογα με τον τρόπο προώθησης των πακέτων έχουμε δύο τεχνικές που χρησιμοποιούνται: (α) Αυτοδύναμο πακέτο (Datagram): κατά την οποία τα πακέτα ακολουθούν τη βέλτιστη διαδρομή για τον αποδέκτη DTE. Συνεπώς, μια και η βέλτιστη διαδρομή δεν είναι η ίδια στη ροή του χρόνου, διαφορετικά πακέτα μπορούν να προωθηθούν από διαφορετικούς κόμβους μεταγωγής πακέτων (PSE). Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι: η αυξημένη αξιοπιστία (ύπαρξη εναλλακτικών δρόμων μεταγωγής) γρηγορότερη μεταγωγή (μια και δεν υπάρχει ανάγκη εγκατάστασης μονοπατιού) καλύτερη συμπεριφορά στην περίπτωση που υπάρχουν κόμβοι με συμφόρηση. (β) Εικονικό κύκλωμα (Virtual Circuit): πριν τη μεταφορά εγκαθίσταται ένα λογικό μονοπάτι μέσω του οποίου προωθούνται όλα τα πακέτα. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι: ταξινομημένη παραλαβή των πακέτων δυνατότητα ελέγχου ροής Στην περίπτωση που έχουμε μακροχρόνια ανταλλαγή δεδομένων προτιμάται η τεχνική του εικονικού κυκλώματος. Όπως ήδη αναφέραμε, τα PSPDN χρησιμοποιούν είτε την προώθηση πακέτων μέσω datagram είτε μέσω εικονικού κυκλώματος (virtual circuit). Η χρήση datagram γίνεται κατά κανόνα για την προώθηση μικρών μηνυμάτων που μπορούν να φιλοξενηθούν σε ένα πακέτο. Αν το μήνυμα περιέχει περισσότερα του ενός πακέτα συνήθως επιλέγουμε την τεχνική του εικονικού κυκλώματος. Εστω ότι το DTE1 θέλει να επικοινωνήσει με το DTE2. Προτού το DTE1 αρχίσει τη μεταφορά των πακέτων στέλνει ένα πακέτο αίτησης στο τοπικό PSE1 με τη διεύθυνση του DTE2 που θέλει να επικοινωνήσει και ένα προσδιοριστή τον εικονικού κυκλώματος VCI1 (VCI - Virtual Circuit Identifier). Η αίτηση - κλήση προωθείται στο PSE προορισμού (PSE2), στο οποίο δημιουργείται ένας δεύτερος προσδιοριστής εικονικού κυκλώματος VCI2. Τέλος, αν η κλήση γίνει αποδεκτή από το DTE προορισμού (DTE2), δημιουργείται ένας τρίτος προσδιοριστής εικονικού κυκλώματος VCI3, και ένα κατάλληλο πακέτο επιστρέφεται στο αρχικό DTE1. Σε αυτό το σημείο το εικονικό κύκλωμα έχει εγκατασταθεί με τον τρόπο που φαίνεται στο παραπάνω σχήμα. Επίσης, οι εγγραφές δρομολόγησης που έχουν δημιουργηθεί στα PSE φαίνονται στους πίνακες. Ο αριθμός που προσδιορίζει το εικονικό κύκλωμα χρησιμεύει στη διάκριση των πακέτων που φτάνουν από τα ίδια PSE αλλά αναφέρονται σε διαφορετικές κλήσεις. Μετά τη μεταφορά των πακέτων το εικονικό κύκλωμα ελευθερώνεται. Αν χρειάζεται, μπορούμε να έχουμε μόνιμο εικονικό κύκλωμα (PVC - Permanent Virtual Circuit) σε περιπτώσεις συχνής επικοινωνίας δύο DTE, ώστε να μην έχουμε ανάγκη εγκατάστασης (και συνεπώς καθυστέρηση) εικονικού κυκλώματος κάθε τόσο.

8 6.1. Δίκτυα Χ.25 Το διεθνές πρότυπο για τη διασύνδεση ενός DTE σε ένα PSPDN είναι το Χ.25. Στην πραγματικότητα το Χ.25 είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων. Σε γενικές γραμμές η μετάδοση είναι σύγχρονη και διπλής κατεύθυνσης (full duplex). Η φυσική σύνδεση του DTE και του DCE συνήθως υλοποιείται με μισθωμένη τηλεφωνική γραμμή. Κάθε κόμβος του δικτύου έχει μια μοναδική διεύθυνση NUA (Network User Address) που αποτελείται από 14 ψηφία. Τα τρία πρώτα καθορίζουν τη χώρα, το τέταρτο το δίκτυο και τα υπόλοιπα έναν κωδικό περιοχής και έναν τοπικό αριθμό (αντίστοιχο με τον αριθμό τηλεφώνου). Οι τυπικές τιμές λειτουργίας δικτύων μεταγωγής πακέτων βρίσκονται στο εύρος των 56 Kbps και φτάνουν μέχρι και 1,544 Mbps. Τα δίκτυα Χ.25 ορίζουν τα τρία χαμηλότερα επίπεδα του μοντέλου αρχιτεκτονικής δικτύου OSI. Η ονομασία των επιπέδων αυτών στα δίκτυα Χ.25 είναι: φυσικό επίπεδο, επίπεδο πλαισίων και επίπεδο πακέτων. Στο φυσικό επίπεδο χρησιμοποιείται η προδιαγραφή X.21/X.21.bis (της CCITT/TTU-T) για τη σύνδεση του DTE με το DCE. Το επίπεδο πλαισίων χρησιμοποιεί μια έκδοση του πρωτοκόλλου HDLC (High level Data Link Control) και σκοπός του είναι να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς πλαισίων χωρίς σφάλματα. Η βελτιωμένη έκδοση που χρησιμοποιείται είναι η LAPB (Link Access Procedure Balanced). Τέλος, το επίπεδο των πακέτων ασχολείται με 6.2. Συσκευή συναρμολόγησης - αποσυναρμολόγησης πακέτων Για να μπορέσει μια συσκευή να συνδεθεί με ένα PSPDN, πρέπει να έχει τη δυνατότητα σχηματισμού πακέτων του πρωτοκόλλου Χ.25. Στην περίπτωση που έχουμε έναν υπολογιστή, αυτή η απαίτηση υλοποιείται εύκολα. Αν, όμως, έχουμε ένα κοινό ασύγχρονο τερματικό (που είναι πολύ διαδεδομένα), τότε είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετήσουμε το τερματικό πίσω από μια συσκευή συναρμολόγησης - αποσυναρμολόγησης πακέτων (PAD - Packet Assembler Disassembler). Οι χαρακτήρες που το ασύγχρονο τερματικό αποστέλλει στο δίκτυο οργανώνονται από το PAD σε πακέτα και αποστέλλονται στον DTE προορισμού. Αντίθετα, όταν το PAD λαμβάνει πακέτα από το τοπικό PSE τότε τα αποσυναρμολογεί και στέλνει τους χαρακτήρες στο ασύγχρονο τερματικό έναν προς έναν. Στην τυπική περίπτωση το PAD έχει 8 έως 24 ασύγχρονες θύρες για σύνδεση τερματικών και μια σύγχρονη για σύνδεση του PAD στο δίκτυο. Σε άλλα PAD ένα σύνολο των θυρών μπορεί να λειτουργήσει είτε σύγχρονα είτε ασύγχρονα, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη λειτουργικότητα Δίκτυα Frame Relay Το Χ.25 ήταν το επικρατέστερο πρωτόκολλο (σύνολο πρωτοκόλλων) για τα δίκτυα μεταγωγής πακέτων μέχρι το Το πρωτόκολλο έχει συντηρητική σχεδίαση και διαθέτει πολλές λειτουργίες που αφορούν την αξιόπιστη μετάδοση των δεδομένων πάνω από τις γραμμές διασύνδεσης. Οι τεχνικές αυτές προστατεύουν τα δεδομένα και ήταν απαραίτητες - έως ένα βαθμό - πριν από μερικά χρόνια, αφού το αναλογικό δίκτυο που υπήρχε παρουσίαζε σημαντικό αριθμό λαθών. Σήμερα, όμως, οι ψηφιακές ζεύξεις που χρησιμοποιούμε είναι αξιόπιστες και εμφανίζουν μικρό αριθμό λαθών και προβλημάτων. Έτσι, πολλές από τις λειτουργίες του Χ.25 αποτελούν περιττό βάρος (overhead) για το πρωτόκολλο. Ένα νέο πρωτόκολλο που ονομάστηκε Frame Relay αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται από το Σε αντίθεση με το Χ.25, που είναι πρωτόκολλο τρίτου επιπέδου (layer 3 protocol), το Frame Relay είναι πρωτόκολλο δευτέρου επιπέδου (layer 2 protocol). Το πρωτόκολλο αυτό δεν αναλαμβάνει θέματα ελέγχου και διόρθωσης λαθών και αφήνει την ευθύνη της σωστής αναμετάδοσης της πληροφορίας στα υψηλότερα επίπεδα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Η συγκεκριμένη τεχνική ταιριάζει την αξιόπιστη μεταφορά μηνυμάτων TPDUs με τη λειτουργία (Τransport των Protocol σύγχρονων Data Unit) πρωτοκόλλων και με την (TCP/IP ή IPX) που διαθέτουν πολύπλεξη ενός ή περισσοτέρων κλήσεων πάνω στο μοναδικό φυσικό μέσο. τους δικούς τους μηχανισμούς διόρθωσης λαθών και επανεκπομπής πακέτων. To Frame Relay είναι πιο ευάλωτο σε καταστάσεις συμφόρησης, αφού η διόρθωση λαθών από τα DTE μπορεί να προκαλέσει καταιγισμό επανεκπομπών και να επιτείνει τη συμφόρηση. Για το λόγο αυτόν το Frame Relay διαθέτει ειδικές τεχνικές για αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων. Δυστυχώς, οι τεχνικές αυτές δεν είναι δεσμευτικό μέρος του πρωτοκόλλου και κάποιοι κατασκευαστές δεν τις ενσωματώνουν στις συσκευές τους. Σε κάθε περίπτωση όμως η συμπεριφορά του Frame Relay είναι καλύτερη του Χ.25 και υιοθετείται για την κατασκευή δικτύων ευρείας περιοχής στη θέση του Χ.25.

9 7. Ψηφιακά Δίκτυα Ενοποιημένων Υπηρεσιών προταθεί για τη διασφάλιση του στόχου αυτού. Το ψηφιακό δίκτυο ενοποι- Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες της ταχύτατης ανάπτυξης των τηλεφωνικών εταιριών καθώς και εταιριών παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας. Τα παλαιά αναλογικά κυκλώματα αντικαθιστούνται από νέα ψηφιακά με αυξημένη αξιοπιστία και μεγάλες ταχύτητες. Ο στόχος είναι σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα παροχής ψηφιακής σύνδεσης από άκρο σε άκρο με παράλληλη δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων και φωνής. Μια σειρά συστάσεων με το όνομα I-series έχουν ημένων υπηρεσιών (Integrated Services Data Network - ISDN) είναι υπηρεσία ολοκληρωμένης ψηφιακής διασύνδεσης (με μετάδοση δεδομένων και φωνής) από άκρο σε άκρο με τη χρήση διεπιλογής. Ο ρυθμός μεταφοράς φτάνει τα 2 Mbps. Δύο είναι τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται στα ψηφιακά δίκτυα ενοποιημένων υπηρεσιών: το Euro-ISDN και το Αμερικανικό πρότυπο για το ISDN. Το πρότυπο Euro-ISDN παρέχει δύο τύπους πρόσβασης. Η διασύνδεση βασικού ρυθμού (Basic Rate Interface - BRI) προσφέρει δύο κανάλια των 64 Kbps (Β channels) και ένα κανάλι των 16 Kbps (D channel). Το κανάλι D χρησιμοποιείται για σηματοδότηση (έναρξη κλήσης, κουδούνισμα, κ.λπ.). Για πελάτες με μεγαλύτερες ανάγκες, υπάρχει η διασύνδεση πρωτεύοντος ρυθμού (Primary Rate Interface - PRI) με 30 κανάλια Β και ένα κανάλι D των 64 Kbps. Το αμερικανικό πρότυπο για το ISDN παρέχει τη βασική πρόσβαση (2B+D) αλλά και την πρωτεύουσα πρόσβαση με 23 κανάλια Β και ένα κανάλι D των 64 Kbps. Από την πλευρά του χρήστη το ISDN εμφανίζεται σαν: (α) ένα σημείο πρόσβασης στο κοινό τηλεφωνικό δίκτυο, με τη διαφορά ότι μπορούμε να έχουμε δύο ταυτόχρονες συνδέσεις οι οποίες είναι ψηφιακές, Φ) ένα δίκτυο μεταγωγής κυκλώματος, (γ) ένα δίκτυο ολοκληρωμένων υπηρεσιών (φωνή και δεδομένα) με παράλληλη υποστήριξή τους, (δ) ένας σύνδεσμος με ένα τοπικό ΡΑΒΧ ή τοπικό δίκτυο.

10 7.1. Υπηρεσίες που προσφέρει το ISDN To ISDN προσφέρει μεγάλο πλήθος εντυπωσιακών εφαρμογών και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Η χρήση του εικονοτηλεφώνου (κίνηση και χρώμα), η χρήση του Fax group 4 (64 Kbps ) με δυνατότητα αποστολής σελίδας σε 3 έως 5 δευτερόλεπτα, η τηλεδιάσκεψη, η τηλεκπαίδευση, η τηλεϊατρική και η ταυτόχρονη χρήση φωνής, εικόνας και δεδομένων είναι από τις πλέον χρήσιμες υπηρεσίες του ISDN. Σε γενικές γραμμές ο χρήστης μπορεί να εκτελέσει ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές επικοινωνίες όταν διαθέτει βασική πρόσβαση. Συγκεκριμένα, μπορούμε να έχουμε: δύο ανεξάρτητες τηλεφωνικές γραμμές και μια επικοινωνία δεδομένων χαμηλής ταχύτητας μια οπτική τηλεφωνία και επικοινωνία δεδομένων χαμηλής ταχύτητας οποιεσδήποτε δύο ανεξάρτητες επικοινωνίες (πλην οπτικής τηλεφωνίας) και επικοινωνία δεδομένων χαμηλής ταχύτητας των χρηστών μέσω του συνδρομητικού κέντρου ISDN. Για να γίνει αντιληπτό το όφελος των ενοποιημένων υπηρεσιών που προσφέρει το ISDN σκεφτείτε το εξής παράδειγμα: έστω ότι είστε πωλητής σε μια επιχείρηση και διαπραγματεύεστε την πώληση μιας μεγάλης παρτίδας προϊόντων με έναν πελάτη με τον οποίο έχετε οπτικοακουστική επικοινωνία με το εικονοτηλέφωνο. Ταυτόχρονα, έχετε πρόσβαση μέσω του Ο τερματικού σας στη βάση δεδομένων της αποθήκης της εταιρίας σας και στο λογιστήριο. Γνωρίζοντας τιμές πώλησης, κέρδος, κ.λπ. από το λογιστήριο και γνωρίζοντας και τον αριθμό του προϊόντος στην αποθήκη, μπορείτε να διαπραγματευτείτε με τον πελάτη σας την αγορά με τρόπο βέλτιστο για την εταιρία σας. Στο τέλος της επικοινωνίας τού αποστέλλετε και το έντυπο της παραγγελίας σε μερικά δευτερόλεπτα με τη χρήση Fax Group 4. Η ποιότητα της εξυπηρέτησης και των υπηρεσιών που προσφέρατε αποτελεί σημαντικό προβάδισμα σε μια έντονα ανταγωνιστική κοινωνία, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. To ISDN βοηθά στην κατεύθυνση αυτή, μια και αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο στη μετεξέλιξη του PSTN. Άλλες υπηρεσίες που παρέχει το ISDN είναι η παρουσίαση του καλούντος αριθμού, εκτροπή και προώθηση κλήσης, η ένδειξη αναμονής κλήσης, καθώς και η παρουσίαση στοιχείων χρέωσης της κλήσης κατά τη διάρκειά της. Σε γενικές γραμμές η διάταξη που προσφέρει το ISDN έχει ως εξής: ρυθμός πρωτεύουσας πρόσβασης προσφέρει 30 ταυτόχρ Η συσκευή ΝΤΕ είναι το σημείο τερματισμού του δικτύου ISDN. Στο ΝΤ1 μπορούν να συνδεθούν έως 8 συσκευές σε απόσταση 150m ή 4 συσκευές σε απόσταση 1000 m συγκεντρωμένες στο άκρο. 8. Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών Ευρείας Ζώνης Το ψηφιακό δίκτυο ενοποιημένων υπηρεσιών ISDN καλύπτει ικανοποιητικά τις εφαρμογές μεταφοράς φωνής, δεδομένων, κειμένου και εικόνας. Σε περιπτώσεις, όμως, που έχουμε μεταφορά κινούμενης εικόνας, μεταφορά ραδιοφωνίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εικόνα και ήχο αλλά και τηλεοπτικού σήματος, θα θέλαμε ταχύτητες υψηλότερες των 2 Mbps που προσφέρει το ISDN. Η ITU-T τυποποίησε το ψηφιακό δίκτυο ενοποιημένων υπηρεσιών ευρείας ζώνης (Broadband ISDN - B-ISDN) που λειτουργεί στα 155 Mbps, βασίζεται στην τεχνολογία ATM - που θα περιγράψουμε παρακάτω - και εξυπηρετεί καλύτερα τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες δικτύωσης ευρείας περιοχής σε υψηλές ταχύτητες.

11 9. Δίκτυα κελιών (Cell - Based δίκτυα) Ιστορικά, τα πρώτα δίκτυα ήταν επιφορτισμένα μόνο με τη μετάδοση δεδομένων. Αρχικά, με την ανάπτυξη των πολυμέσων (ήχος, κινούμενη εικόνα κ.λπ.) εμφανίστηκε η ανάγκη μεταφοράς πληροφορίας που απαιτεί ένα σταθερό ρυθμό μεταφοράς δεδομένων (bit rate) μεταξύ της πηγής και του αποδέκτη. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων απαιτήσεων είναι οι παρακάτω: (α) διακρίνουμε την πηγή της πληροφορίας που έχει ανάγκη σταθερού ρυθμού μεταφοράς δεδομένων και τη διαχειριζόμαστε διαφορετικά από τις υπόλοιπες, (β) επιλέγουμε ένα σύστημα μεταγωγής που δε λαμβάνει υπόψη του τη φύση των δεδομένων και τις απαιτήσεις τους, αλλά είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να υποστηρίζει μεταγωγή δεδομένων όλων των μορφών. Στα δίκτυα κελιών η προς μετάδοση πληροφορία τεμαχίζεται σε σταθερού μεγέθους μονάδες που ονομάζονται κελιά (cells) και δρομολογούνται στον παραλήπτη. Η επιλογή του μεγέθους του κελιού είναι κρίσιμη μια και μικρά μεγέθη βοηθάνε στη μείωση της καθυστέρησης μετάδοσης (πλεονέκτημα για υπηρεσίες σταθερών απαιτήσεων μετάδοσης), αλλά πρόσθετο επιπλέον βάρος (overhead) στη Την προσέγγιση (α) ακολουθεί το δίκτυο οπτικών ινών FDDI. Τα δίκτυα που ακολουθούν την προσέγγιση (β) ονομάζονται δίκτυα κελιών και τυπικός εκπρόσωπος τους είναι τα δίκτυα ATM. μεταδιδόμενη πληροφορία. Η επιλογή του μεγέθους του cell για τα δίκτυα ATM αλλά και για άλλα δίκτυα cell-based είναι 53 οκτάδες (byte). Οι 48 οκτάδες περιέχουν πληροφορία και οι 5 οκτάδες περιέχουν επικεφαλίδα με πληροφορία δρομολόγησης και άλλα πεδία. Στην πράξη τα δίκτυα cell-based χάνοντας λίγο ως προς την απόδοση αποδεικνύονται λειτουργικά για τη δρομολόγηση δεδομένων με απαιτήσεις σταθερού ρυθμού μετάδοσης. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε τον τυπικό εκπρόσωπο τους, αλλά και ό,τι νεότερο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία των δικτύων σήμερα, τα δίκτυα ATM.

12 9.1. Διπλή αρτηρία κατανεμημένης ουράς Η διπλή αρτηρία κατανεμημένης ουράς (Distributed Queue Dual Bus - DQDB) έχει αναπτυχθεί για τη διασύνδεση απομακρυσμένων τοπικών δικτύων και σταθμών εργασίας σε υψηλές ταχύτητες. Τα τοπικά δίκτυα και οι σταθμοί εργασίας βρίσκονται στα όρια μιας πόλης ή ενός νομού (περίπου 50 Km απόσταση για ταχύτητα των 155 Mbps) και το συνολικό σύστημα αποτελεί ένα μητροπολιτικό δίκτυο cell-based (cell των 53 οκτάδων). Τυπικές τιμές μετάδοσης είναι 34/45/140/155 Mbps με τη χρήση κυκλωμάτων υψηλής ταχύτητας τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Η λειτουργία του δικτύου είναι ορισμένη από το πρότυπο IEEE Το δίκτυο DQDB αποτελείται από μια διπλή αρτηρία με αντίθετη κατεύθυνση της πληροφορίας. Κάθε αρτηρία έχει στο ένα άκρο της μια κεφαλή (head-end), που παράγει σταθερή ακολουθία κελιών των 53 οκτάδων. Τα κελιά διατρέχουν την αρτηρία και απορρίπτονται στο τέλος της. Κάθε κελί έχει δύο δυαδικά ψηφία τα οποία δηλώνουν αν το κελί είναι κατειλημμένο (Busy bit) και αν υπάρχει αίτηση μετάδοσης δεδομένων (Request bit). Κάθε σταθμός που θέλει να στείλει δεδομένα πρέπει να γνωρίζει αν ο σταθμός αποδέκτης βρίσκεται στα αριστερά τον ή στα δεξιά τον και αντίστοιχα επιλέγει για αποστολή τη σωστή αρτηρία. Πριν την έναρξη της αποστολής πρέπει να δηλώσει την πρόθεση τον, θέτοντας σε κατάσταση 1 το δυαδικό ψηφίο αίτησης μετάδοσης δεδομένων σε κάποιο κελί. Η έναρξη της αποστολής δεν είναι άμεση αλλά ακολου- θεί συγκεκριμένους κανόνες, έτσι ώστε όλοι οι σταθμοί να μεταδίδουν με πολιτική FIFO (First In First Out). Τα σχήματα που παραθέτουμε παρουσιάζουν τυπικά παραδείγματα διπλής αρτηρίας κατανεμημένης ουράς. Στην περίπτωση της ανοικτής αρτηρίας έχουμε διασύνδεση δύο τοπικών δικτύων για την υλοποίηση ενός Μητροπολιτικού δικτύου. Στην κλειστή αρτηρία οι συσκευές για τη διασύνδεση (Network Interface Unit - NIU) των επιμέρους τοπικών δικτύων σχηματίζουν κύκλωμα. Η συγκεκριμένη τοπολογία είναι περισσότερο αξιόπιστη, αφού η καταστροφή μιας σύνδεσης του κυκλώματος, δεν οδηγεί σε κατάτμηση το δίκτυο μια και υπάρχει εναλλακτικό μονοπάτι επικοινωνίας. Το σχήμα παρουσιάζει ένα δίκτυο ευρείας περιοχής που απαρτίζεται από ένα σύνολο μητροπολιτικών δικτύων διπλής αρτηρίας κατανεμημένης ουράς. Η διασύνδεση των επιμέρους μητροπολιτικών δικτύων γίνεται με την χρήση συστημάτων μεταγωγής (Man Switching System - MSS) Δίκτυα ATM Τα δίκτυα ATM (Asynchronous Transfer Mode) είναι χαρακτηριστική περίπτωση δικτύων cell-based. Η προς μετάδοση πληροφορία τεμαχίζεται σε σταθερού μεγέθους κελιά τα οποία μετάγονται σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Η ATM είναι μετάδοση με σύνδεση (connection oriented) με την χρήση νοητού κυκλώματος από την πηγή μέχρι τον προορισμό. Η πολύπλεξη των κελιών είναι στατιστική (Statistical Multiplexing), βασισμένη στο ρυθμό μετάδοσης (στη στατιστική πολύπλεξη το μέσο μετάδοσης κατανέμεται δυναμικά στους σταθμούς εργασίας που έχουν δεδομένα για μεταφορά). Τα κελιά διαφορετικών πηγών (εισόδων) απέχουν τυχαία χρονικά διαστήματα μεταξύ τους, γι' αυτό και καλούνται δίκτυα ασύγχρονης κατάστασης μεταφοράς.

13 Η τοπολογία ενός δικτύου ATM είναι ακανόνιστη (mesh) και αποτελείται από ένα σύνολο διασυνδεδεμένων κόμβων μεταγωγής κελιών (ATM Switch). Η όλη διάταξη είναι ανάλογη με αυτή των τηλεφωνικών δικτύων με τη χρήση ΡΑΒΧ. Κάθε ATM Switch έχει έναν αριθμό από θύρες στις οποίες μπορεί να τοποθετηθεί ένας δρομολογητής, ένας σταθμός εργασίας, ένας συγκεντρωτής, κ.λπ. Προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ δύο σταθμών εργασίας πρέπει να ορισθεί ένα μονοπάτι επικοινωνίας. Στη συνέχεια, όλα τα κελιά της συγκεκριμένης κλήσης (VC - Virtual Connection) δρομολογούνται μέσα από το ίδιο μονοπάτι και συνεπώς φθάνουν με την ίδια σειρά με την οποία αποστέλλονται. Η εγκατάσταση του VC γίνεται με αίτηση σε ένα κεντρικό σημείο ελέγχου, γνωστό ως Signaling Control Point - SCP. To SCP είναι υπεύθυνο για την εγκατάσταση τον μονοπατιού, για το εύρος μετάδοσης καθώς και για τον τερματισμό της σύνδεσης. To SCP είναι συνήθως ένας ισχυρός σταθμός εργασίας και διατηρεί VC με όλα τα συστήματα του δικτύου. Αν υποθέσουμε ότι ο σταθμός Α θέλει να επικοινωνήσει με το σταθμό Β, τότε ο Α αποστέλλει μια αίτηση στο SCP. To SCP στη συνέχεια εξετάζει τη διαθεσιμότητα του κόμβου Β και του απαραίτητου εύρους ζώνης και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις εγκαθιστά πληροφορίες δρομολόγησης στα ATM Switches και ενημερώνει το σταθμό Α ότι μπορεί να ξεκινήσει την αποστολή δεδομένων. Όλα τα μηνύματα σήμανσης για την έναρξη και τον τερματισμό κλήσης μεταφέρονται στο δίκτυο από και προς το SCP με τη χρήση κελιών πάνω από ένα σύνολο μονίμων VC που ονομάζονται Signaling Virtual Channel Connections - SVCC. To σύνολο των SVCC καθώς και των μονίμων VC μεταξύ των σταθμών εργασίας και του SCP δημιουργείται από το σύστημα διαχείρισης δικτύου. Ένα δίκτυο ATM εκτός από τις υπηρεσίες μεταφοράς φωνής, εικόνας, video, έχει να αντιμετωπίσει και τις κλασικές υπηρεσίες ενός δικτύου για τη μεταφορά αρχείων ταχυδρομείου κάτω από την ευρύτατα διαδεδομένη οικογένεια πρωτοκόλλων TCP/IP. Το πρωτόκολλο IP παρέχει υπηρεσίες χωρίς σύνδεση (User Datagram Protocol - UDP) που δεν υπάρχουν σε ένα δίκτυο ATM. Για να εξυπηρετηθούν τέτοιες ανάγκες σε ένα τοπικό δίκτυο ATM πρέπει να υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ κάθε σταθμού εργασίας και εξυπηρετητή. Όταν ο αριθμός των συστημάτων είναι μεγάλος τότε το πλήθος των συνδέσεων αυξάνει δραματικά (τάξης η 2 για η σταθμούς εργασίας). Η λύση που εφαρμόζεται χρησιμοποιεί ένα σύνολο μονίμων συνδέσεων PVC ανάμεσα σε όλους τους σταθμούς εργασίας και ενός εξειδικευμένου σταθμού εργασίας που καλείται Lan Emulator Server (LES). Αντίστοιχα, πρόβλημα μεγάλου αριθμού συνδέσεων εμφανίζεται και στην υπηρεσία υποστήριξης video conferencing. Αντί κάθε σταθμός που λαμβάνει μέρος στην τηλεσυνδιάσκεψη να διατηρεί VC με κάθε άλλο (τάξη η 2 ), διατηρεί με ένα συγκεκριμένο server, που καλείται Broadcast Server, και μεταφέρει το video output στους υπολοίπους σταθμούς εργασίας. Τα δίκτυα ATM μπορεί να είναι τοπικής εμβέλειας (LAN), αλλά μπορούν να αποτελέσουν διασύνδεση μεταξύ τοπικών δικτύων, για να υλοποιήσουν ένα μητροπολιτικό δίκτυο ATM. Η διασύνδεση μητροπολιτικών δικτύων ATM με τη χρήση MSS παράγει ένα Switched Multimegabit Data Service (SMDS) που αποτελεί το ΑΤΜ ευρείας περιοχής. Στην περίπτωση που η διασύνδεση των MSS γίνεται με ένα ATM Switching Network, τότε το συνολικό δίκτυο που δημιουργείται καλείται B-ISDN (Broadband ISDN). Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι η ATM μετάδοση είναι η πλέον σύγχρονη λύση δικτύωσης σήμερα, αφού συνδυάζει ένα μεγάλο αριθμό από πλεονεκτήματα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η απλότητα, η ταχύτητα, η δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων - φωνής - κινούμενης εικόνας, η δυνατότητα υλοποίησης τοπικών, μητροπολιτικών αλλά και ευρείας περιοχής δικτύων, η δυνατότητα μεταφοράς όλων των πρωτοκόλλων (TCP/IP, IPX, SNA, Χ.25, Frame Relay κ.λπ.) καθώς και η υποστήριξη εφαρμογών πολυμέσων. Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η μετάδοση ATM αποτελεί ολοκληρωμένη και ενιαία λύση αποδεκτή από τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

14 10. Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα Η υλοποίηση ιδιωτικών δικτύων προσφέρει ασφάλεια, αξιοπιστία και αποτελεί πολύ καλή προσέγγιση ανάπτυξης ενός WAN, αρκεί ο φορέας να μπορεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος που απαιτείται. Μικρότερες εταιρίες, που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες για δημιουργία ιδιωτικών δικτύων, μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεράστια ανάπτυξη και επέκταση του Διαδικτύου (Internet) και να το χρησιμοποιήσουν ως όχημα για την υλοποίηση τον WAN τους, που σε αυτή την περίπτωση αποτελεί ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (Virtual Private Network - VPN). Για παράδειγμα, ας θεωρήσουμε μια μεγάλη εταιρία που διαθέτει δύο υποκαταστήματα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Το κόστος ενοικίασης αφιερωμένης γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης είναι πολύ υψηλό. Πιθανή λύση είναι η συμμετοχή και των δύο υποκαταστημάτων σε ένα Δημόσιο Δίκτυο Δεδομένων (π.χ. Hellaspac). Μια εναλλακτική λύση είναι η συνδρομή και των δύο υποκαταστημάτων σε κάποιον τοπικό παροχέα υπηρεσιών Internet (π.χ., OTEnet) με τη χρήση μισθωμένων γραμμών ή μέσω ISDN. Η τελευταία δυνατότητα φαντάζει πολύ ελκυστική μια και έχει σχετικά μικρό κόστος και είναι εύκολα υλοποιήσιμη με τη χρήση φθηνού εξοπλισμού. Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει αφορά την ασφάλεια των δεδομένων, αφού δρομολογούνται μέσω ενός συνόλου εξοπλισμού μαζί με πληροφορίες πολλών άλλων συνδρομητών. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας και αξιοπιστίας αναπτύχθηκαν ειδικά πρωτόκολλα, όπως τα Point-to-Point Tunneling Protocol (ΡΡΤΡ), Layer 2 Forwarding Protocol (L2F) και Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP). Η λειτουργία των πρωτοκόλλων έχει ως εξής : κάθε LAN συνδέεται με ένα δρομολογητή στον τοπικό παροχέα. Τα δεδομένα που προορίζονται για το απομακρυσμένο LAN κωδικοποιούνται και εισάγονται σε ένα πακέτο IP (Internet Protocol), που αποστέλλεται στο δρομολογητή τον δικτύου-αποδέκτη. Εκεί, εξάγεται και αποκωδικοποιείται το πακέτο και προωθείται στον τελικό αποδέκτη του τοπικού δικτύου. Φυσικά, η λύση αυτή ελαττώνει σημαντικά το κόστος διασύνδεσης τοπικών δικτύων και προσφέρει μεγάλη ευελιξία, αλλά ακόμη και με τη χρήση πρωτοκόλλων ασφαλείας δεν είναι εγγυημένη ούτε η αξιοπιστία ούτε και η απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων μας. Ως φορέα υλοποίησης του εικονικού ιδιωτικού δικτύου μπορούμε να έχουμε και ένα δημόσιο δίκτυο μεταγωγής πακέτων δεδομένων (π.χ. Hellaspac). 11. Δυνατότητες διασύνδεσης στον Ελλαδικό χώρο Ο Ο.Τ.Ε. ε ενδιαφερόμενος πελάτης μπορεί να επιλέξει μέσα από ένα ικανοποιητικό σύνολο δυνατοτήτων διασύνδεσης που προσφέρει ο Ο.Τ.Ε. Οι κυριότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρει παρουσιάζονται στη συνέχεια. Δημόσιο δίκτυο μεταγωγής δεδομένων (Hellaspac II) Η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί από το Η αρχική τον μορφή (Hellaspac) ήταν ένα δίκτυο Χ.25 και τώρα έχει εξελιχθεί σε Frame Relay (Hellaspac II). Η συγκεκριμένη υπηρεσία προτιμάται από εταιρίες και επιχειρήσεις με σχετικά μικρές επικοινωνιακές ανάγκες. Ψηφιακές συνδέσεις από άκρο σε άκρο (Hellascom) Η διασύνδεση Hellascom παρέχει αποκλειστική ψηφιακή σύνδεση μεγάλου εύρους από σημείο σε σημείο. Η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας ξεκίνησε από το Γραμμές Hellascom χρησιμοποιούν νια να έχουν πρόσβαση στη ραχοκοκαλιά τον δικτύου τους σημεία παρουσίας (POP - Point of Presence) οργανισμών παροχής υπηρεσιών Internet. Ακόμα, μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα (Τ.Ε.Ι., Α.Ε.Ι., κ.λπ.) χρησιμοποιούν γραμμές Hellascom για την πρόσβαση στο διαπανεπιστημιακό δίκτυο GUNet (Greek University Network). Συνδέσεις ISDN Η πλέον σύγχρονη μορφή τηλεπικοινωνιακού δικτύου αναπτύσσεται στην Ελλάδα από τον Ο.Τ.Ε. Η λειτουργία τους έχει ξεκινήσει στα μεγαλύτερα εμπο-

15 ρικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, κ.λπ.) και εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα σημεία της χώρας. To ISDN λειτουργεί ως ένα πλήρως εμπορικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο προσφέροντας γρήγορα και αξιόπιστα όλες τις υπηρεσίες που διατίθενται διεθνώς. Επίσης, ο Ο.Τ.Ε. προχωρεί σταδιακά στην εξασφάλιση διεθνών ζεύξεων με άλλες χώρες που έχουν δίκτυα ISDN, ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δυναμικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων διεθνώς. To ISDN αποτελεί εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης χρηστών τον Διαδικτύου με τον παροχέα τους. Η αυξημένη ταχύτητα και αξιοπιστία του μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο χρήσης του για τη διασύνδεση με το Διαδίκτυο. Φυσικά, το θέμα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την πολιτική κοστολόγησης τον, η οποία βελτιώνεται συνεχώς. Παροχείς υπηρεσιών Internet (ISPs - Internet Service Providers) Όπως ήδη αναφέραμε, το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει το όχημα για τη δημιουργία εικονικών ιδιωτικών δικτύων. Η εξάπλωση τον σε κάθε σημείο της επικράτειας καθώς και το λογικό τιμολόγιο χρέωσης χρήσης του (αποτέλεσμα του μεγάλου ανταγωνισμού στο χώρο) αποτελούν βασικά προτερήματα για την επιλογή τον ως φορέα υλοποίησης του δικτύου μας (πρόσφατα κάποιες χώρες παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς χρέωση). Ένας μεγάλος αριθμός από φορείς με ποικιλία υπηρεσιών και κόστους υπάρχει στην Ελλάδα. Οι δύο μεγαλύτεροι είναι το ForthNet και ο OTEnet, που μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις οποιεσδήποτε επικοινωνιακές ανάγκες. Η δομή τον δικτύου OTEnet (από την Ιστοσελίδα του ΟΤΕ 13/11/98). Οι πελάτες μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο μέσω επιλεγόμενου τηλεφωνικού δικτύου (PSTN ή ISDN), δημοσίου δικτύου δεδομένων (Hellaspac Frame Relay) ή με σύνδεση Hellascom. Παρέχονται όλες οι υπηρεσίες τον παγκοσμίου ιστού και μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης εικονικών δικτύων ευρείας περιοχής Οι κόμβοι τον δικτύου ForthNet (από την Ιστοσελίδα τον ForthNet 13/11/98). To ForthNet παρέχει όλες τις υπηρεσίες του παγκοσμίου ιστού και μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης εικονικών δικτύων ευρείας περιο- χής- Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας - ΕΛΕΤ Το ΕΔΕΤ εντάσσεται στο β' Κοινοτικό Πρόγραμμα Στήριξης και διασυνδέει τα ερευνητικά κέντρα και τα ερευνητικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ τους αλλά και με τον ευρωπαϊκό φορέα ακαδημαϊκών και ερευνητικών δικτύων DANTE. Για τις διασυνδέσεις των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο εσωτερικό, χρησιμοποιούνται μισθωμένα κυκλώματα PCM, Hellascom, συνδέσεις μέσω Hellaspac II (Frame Relay). Η διεθνής σύνδεση με το εξωτερικό είναι στα 34 Mbps. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους φορείς που συμμετέχουν στο ΕΔΕΤ. Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Πατρών Πανεπιστήμιο Κρήτης Πανεπιστήμιο Θράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ελληνικό Πανεπιστημιακό Διαδίκτυο (GUNet - Greek Universities Network) συμμετέχουν 18 ΑΕΙ και 14 ΤΕΙ. Για λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και τις υπηρεσίες τον δικτύου, μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από τον κόμβο και στο Διαδίκτυο.

16 12. Κριτήρια επιλογής δικτύων ευρείας περιοχής Η εγκατάσταση ενός δικτύου ευρείας περιοχής απαιτεί προσεκτική μελέτη και ανάλυση των επικοινωνιακών απαιτήσεων αφού τις περισσότερες φορές το κόστος υλοποίησης του δικτύου είναι σημαντικό. Όπως και στην επιλογή τοπικών δικτύων, θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τις απαιτήσεις μας και μετά να επιλέξουμε την καλύτερη λύση. Βασικά κριτήρια που θα καθορίσουν το είδος του δικτύου που θα χρησιμοποιήσουμε είναι: Απόσταση των τοπικών δικτύων και των συσκευών - συστημάτων (DTE) που πρόκειται να δικτυωθούν Ασφάλεια των δεδομένων Εφάπαξ κόστος εγκατάστασης και μηνιαίο κόστος λειτουργίας του δικτύου Απαιτήσεις χρόνου διαθεσιμότητας του δικτύου (uptime) και πιθανή ανάγκη ύπαρξης και εφεδρικής λύσης (backup line) Ανάγκη υποστήριξης ειδικευμένων εφαρμογών Απαιτήσεις ταχύτητας επικοινωνίας και πιθανή αναβάθμιση στο μέλλον Δυνατότητα υποστήριξης της συγκεκριμένης λύσης και σε κόμβους/υποκαταστήματα που θα προστεθούν στο μέλλον Αρχιτεκτονική βασιζόμενη σε διεθνή πρότυπα, για εξασφάλιση της επένδυσης μας Διαθεσιμότητα και άλλων υπηρεσιών εκτός από τη δυνατότητα επικοινωνίας δεδομένων (μεταφορά φωνής, εκτροπή κλήσης, πληροφορίες χρήσης, αναστροφή χρέωσης κ.λπ.)

17 Ανακεφαλαίωση Ο έντονος ανταγωνισμός, το άνοιγμα των αγορών και άλλοι πολιτικοοικονομικοί παράγοντες συντέλεσαν στην ανάπτυξη των μεγάλων εταιριών και οργανισμών τα τελευταία χρόνια. Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών επικοινωνίας ανάμεσα στα τμήματα τέτοιων εταιριών - που σε πολλές περιπτώσεις εκτείνονται έξω από τα όρια ενός κράτους - βοήθησε στη γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων ευρείας περιοχής. Αρχικά, τα δίκτυα αυτά υποστήριζαν μεταφορά δεδομένων, όμως στη συνέχεια προσαρμόστηκαν στις νέες απαιτήσεις ολοκληρωμένης επικοινωνίας (δεδομένων και φωνής). Ένα μεγάλο πλήθος διαφορετικών λύσεων δικτύωσης ευρείας περιοχής αναπτύσσεται για να ικανοποιήσει τις διάφορες απαιτήσεις υπηρεσιών επικοινωνίας. Επιπλέον, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ταυτόχρονη μείωση του κόστους δικτυακού εξοπλισμού κάνει λύσεις που χθες φαινόταν απρόσιτες να είναι σήμερα άμεσα εφαρμόσιμες από ένα ευρύ σύνολο εταιριών. Καταρχήν, τα δημόσια δίκτυα μεταγωγής δεδομένων (Χ.25) παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε λογικό κόστος. Η σταδιακή μετατροπή του τηλεφωνικού δικτύου από αναλογικό σε ψηφιακό εισάγει νέα πρότυπα στο χώρο των δημοσίων δικτύων μεταγωγής δεδομένων (Frame Relay). Ταυτόχρονα η διαφαινόμενη ανάγκη παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών αντανακλάται στη σχεδίαση και εισαγωγή ενός δικτύου ικανού να μεταφέρει πληροφορίες ψηφιακά από άκρο σε άκρο (ISDN). Η εξέλιξη της τεχνολογίας κάνει προσιτή τη λύση δορυφορικών διασυνδέσεων και δημιουργίας ιδιωτικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων. Η ολοένα και πιο πιεστική απαίτηση για επικοινωνία (μεταφορά όχι μόνο φωνής αλλά και εικόνας και κινούμενης εικόνας) καλύπτεται από την εισαγωγή των δικτύων ATM που λειτουργούν σε υψηλές ταχύτητες με στόχο την αποτελεσματικότερη προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Τέλος, το παγκόσμιο Διαδίκτυο (Internet) μπορεί να αποτελέσει και αυτό όχημα (με αντίστοιχους συμβιβασμούς στην ποιότητα, ασφάλεια και αξιοπιστία των υπηρεσιών) για τη φθηνή υλοποίηση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανεχθούν το αυξημένο κόστος αλλά και τις υποχρεώσεις ενός δικτύου ευρείας περιοχής. Δραστηριότητες 1) Ας υποθέσουμε ότι τα σχολεία τον νομού σας θέλουν να συνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν δίκτυο ευρείας περιοχής. Ποιας μορφής δικτύωση πρέπει νά υλοποιήσουν (λαμβάνοντας υπόψη σας και τις ιδιαιτερότητες του νομού σας) και γιατί; Ποιες επικοινωνιακές ανάγκες θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτή η διασύνδεση; 2) Διαλέξτε μια εταιρία της περιοχής σας που πιστεύετε ότι έχει ανάγκη ενός δικτύου ευρείας περιοχής. Συζητήστε με κάποιο στέλεχος της εταιρίας τις επικοινωνιακές ανάγκες και τον τρόπο εξυπηρέτησης τους. Αναπτύξτε αυτά τα θέματα σε μια σύντομη αναφορά και εμπλουτίστε τη με τη δική σας άποψη για τη δικτυακή υποδομή που πρέπει να διαθέσει η εταιρία και για τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει. Ευρετήριο ATM Switch B-ISDN Βλ. Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών Ευρείας Ζώνης Bridge Βλ. γέφυρα γέφυρα 11-3 δημόσια δίκτυα δεδομένων 11-6 δημόσια δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος 11-6 δημόσια δίκτυα μεταγωγής πακέτων 11-6 δημόσιο επιλεγόμενο τηλεφωνικό δίκτυο 11-4 διασύνδεση βασικού ρυθμού 11-9 διασύνδεση πρωτεύοντος ρυθμού 11-9 δίκτυα ATM 11-12, δίκτυα cell-based 11-11, δίκτυα ευρείας περιοχής 11-2 δίκτυα μητροπολιτικά 11-2, 11-12, δίκτυα Χ Διπλή αρτηρία κατανεμημένης ουράς δρομολογητής 11-3 Datagram 11-7 DTE 11-4

18 Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα εικονικό κύκλωμα 11-7 Enterprisewide Networks Euro-ISDN 11-9 ForthNet Frame Relay 11-8,11-13, 11-14, 11-15, Gateway Βλ.πύλη Global Networks 11-5 HDLC 11-8 Hellascom 11-14, Hellaspac I 11-14, ιδιωτικά δίκτυα δεδομένων 11-5 ISDN 11-7, 11-9,11-10, 11-13, 11-14, 11-15, L2F L2TP LAPB 11-8 MSS 11-12, NIU NUA 11-8 OTEnet 11-14, πύλη 11-3 PAD 11-8 PPTP PSE 11-7, 11-8 Router Βλ. δρομολογητής Signaling Virtual Channel Connections Switched Multimegabit data Service Virtual Circuit 11-7 Virtual Connection VSAT 11-5 X.21/X.21.bis 11-8 Ψηφιακά Δίκτυα Ενοποιημένων Υπηρεσιών Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών Ευρείας Ζώνης Ερωτήσεις 1) Τι είναι το μητροπολιτικό δίκτυο και τι το δίκτυο ευρείας περιοχής. 2) Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των ιδιωτικών δικτύων έναντι των δημοσίων δικτύων δεδομένων; 3) Τι είναι η γέφυρα και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται; 4) Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της διασύνδεσης δικτύων με δρομολογητή αντί γέφυρας. 5) Τι είναι οι πύλες; 6) Ποια τα προτερήματα της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ((μονής - δεδομένων - εικόνας) από ένα δίκτυο ευρείας περιοχής; 7) To Frame Relay προέκυψε ως βελτίωση των δικτύων Χ.25. Ποια η βασική του διαφορά και ποιο το όφελος στο χρήστη του δικτύου. 8) Τι είναι τα δίκτυα cell-based και για ποιο λόγο αναπτύχθηκαν; 9) Αν επιτρέπαμε ένα δίκτυο cell-based να έχει μεταβλητό μέγεθος cell τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα θα είχαμε; Σε τι βοηθάει ένα μεγάλο cell και σε τι ένα μικρό; 10) Αναφέρατε κριτήρια επιλογής δικτύων ευρείας περιοχής. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα τρία με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον επιχειρησιακό κόσμο; 11) Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός δικτύου μεταγωγής πακέτων με την τεχνική του εικονικού κυκλώματος (virtual circuit). Βιβλιογραφία Αλεξόπουλος Α., Λαγογιάννης Τ., «Τηλεπικοινωνίες και δίκτυα υπολογιστών», 1997 DerflerF., «Using Networks», QUE, 1998 Dertler F., Freed L, «How Networks Work», QUE, 1998 Halsall F., «Data Communications, Computer Networks and Open Systems», Addison-Wesley, 1996 Tanenbaum S. Α., «Computer Networks», Prentice Hall, 1996

Ιδιωτικά δίκτυα δεδομένων - Δημόσια δίκτυα δεδομένων

Ιδιωτικά δίκτυα δεδομένων - Δημόσια δίκτυα δεδομένων 102 Τετράδιο Εργασίας 16 η Διδακτική Ενότητα Ιδιωτικά δίκτυα δεδομένων - Δημόσια δίκτυα δεδομένων Προβλεπόμενες διδακτικές ώρες: 1 Λέξεις Κλειδιά 4 datagram DTE/DCE IMUX ΡΑΒΧ PSE virtual circuit VSAT δημόσια

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Ορισμός Ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (Wide Area Network, WAN) είναι ένα σύνολο υπολογιστών που εκτείνονται σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή και

Διαβάστε περισσότερα

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επιλεγόμενων τηλεφωνικών γραμμών; Είναι πολύ διαδεδομένες Εχουν μικρό κόστος

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επιλεγόμενων τηλεφωνικών γραμμών; Είναι πολύ διαδεδομένες Εχουν μικρό κόστος 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονομαστικά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Κεφάλαιο 6 Δίκτυα Ευρείας Περιοχής 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές 6.3 Μισθωμένες Γραμμές 6.4 X.25 Σελ. 196-202 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr Creative

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονοµαστικά τις τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κεφάλαιο 6 KTYA EYPEAΣ ΠEPOXHΣ 6.5SDN Τατελευταία χρόνια εµφανίστηκε µεγάλη ζήτηση για παροχή υπηρεσιώνήχου, εικόνας, video, δεδοµένων. Οι διάφοροι τηλεπικοινωνιακοί φορείς προσπαθώντας να ικανοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 5 1. Τι γνωρίζετε για τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής; Τα τοπικά δίκτυα αποτελούν πολύ καλή λύση για επικοινωνία με περιορισμένη, όμως, απόσταση κάλυψης. Για να ικανοποιηθεί η

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Κεφάλαιο 6 Δίκτυα Ευρείας Περιοχής 6.6 Frame Relay 6.7 ATM 6.8 xdsl 6.9 Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα 6.10 Κριτήρια Επιλογής τεχνολογιών WAN Σελ. 205-216 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:.

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εμφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Ε.Παπαπέτρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Επιβλέπων καθηγητής:τσιαντης Λεωνίδας Τμήμα τηλεπληροφορικής και διοίκησης Τ.ε.ι Ηπειρου Άρτα 2005 Σπουδαστές: Κοτρώτσιος Λουκάς Παλιάτσας θεόδωρος Θέματα Επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Δίίκτυα επικοινωνίίας

Δίίκτυα επικοινωνίίας Ενότητα 5 η Δίίκτυα επικοινωνίίας Πηγέές - Βιβλιογραφίία 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ 2. Δίκτυα Δηµόσιας Χρήσης και Διασύνδεση Δικτύων, Σηµειώσεις διαλέξεων,

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης Στόχοι ΑΤΜ Αρχιτεκτονική ΑΤΜ Κατακόρυφα επίπεδα (planes) Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Δημιουργία - Συγγραφή Costas Chatzinikolas www.costachatzinikolas.gr info@costaschatzinikolas.gr Τελευταία Ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου 2013 Οδηγίες Τα θέματα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός και πλεονεκτήματα χρήσης δικτύων

Ορισμός και πλεονεκτήματα χρήσης δικτύων 70 Τετράδιο Εργασίας 6 η Διδακτική Ενότητα Ορισμός και πλεονεκτήματα χρήσης δικτύων Προβλεπόμενες διδακτικές ώρες: 1 Λέξεις Κλειδιά δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών κόμβος περιφερειακές συσκευές δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Δικτύωση υπολογιστών

Δικτύωση υπολογιστών Δικτύωση υπολογιστών Από το 1985 αρχίζει η δικτύωση των υπολογιστών Επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων Η/Υ για μεταφορά αρχείων και δεδομένων Διαχειριστής δικτύου (Server) Εκτυπωτής 1 Πλεονεκτήματα δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο Κεφ8: Δίκτυα Υπολογιστών 8.1 Επικοινωνία και Δίκτυα Υπολογιστών Τι εννοούμε με τον όρο δίκτυο; Εννοούμε ένα σύνολο αντικειμένων (π.χ. τηλεφώνων, υπολογιστών) ή ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN.

1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και διαχειρίζεται από µόνη της τις γραµµές WAN. 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΕΦ. 8 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2014-2015 Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ e-mail: vczioulas@yahoo.com site: http://www.zioulas.gr ΚΕΦ.8 ΔΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων 2 Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 /

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6)

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6) ΕΠΑ.Λ. Άµφισσας Τάξη : Γ Σχολικό Έτος : 2014-2015 Τοµέας : Πληροφορικής Μάθηµα : ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ιδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΘΕΩΡΙΑ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6)

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: X.25

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: X.25 Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: X.25 Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα που θα μας απασχολήσουν Πρωτόκολλο Χ.25, τι είναι DTE DCE Λειτουργίες Χ.25 Επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε ΙΚΤΥΑ & INTERNET ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκευές συνδέονται µεταξύ τους µε καλώδια

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 20 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Frame Relay

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Frame Relay Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Frame Relay Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης Περιγραφή Χρήσεις Σύγκριση με άλλες τεχνολογίες Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων)

Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων) Ερωτήσεις / Απαντήσεις Πιστοποίησης (Επικοινωνίες Δεδομένων) 1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακής και αναλογικής μετάδοσης; Σχεδιάστε ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό σήμα. Αναλογικά είναι τα σήματα τα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος?

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος? Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών 68 Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Απάντηση : Στα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος (circuit switching networks), η μετάδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς Συνδεσμική Δικτύωση και ΑΤΜ Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι τηλεφωνικές εταιρείες διεπίστωσαν ότι η επικοινωνία φωνής θα απέφερε σταδιακά μειωμένο περιθώριο κέρδους Απεφάσισαν

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες Δίκτυα Διαδίκτυο και ιστοσελίδες ΜΕΡΟΣ Α 1. Επικοινωνίες Αναλογικό Σήμα (analog signal) Eίναι ένα σήμα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στο χρόνο. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #4: Πρωτόκολλα Χ.25, Frame Relay, ISDN

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #4: Πρωτόκολλα Χ.25, Frame Relay, ISDN ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #4: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι:

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι: Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο Εξαιρούνται οι παράγραφοι: 12.1 12.3.2 12.3.7 12.4 1 12.2 Ηλεκτρονική επικοινωνία Τι ονομάζουμε τηλεπικοινωνία; Την επικοινωνία από απόσταση Τι ονομάζουμε ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 5ο Βελώνης - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 Σύνδεση με το Internet PSTN, ISDN, xdsl, Leased Line 5-2 Τρόποι Σύνδεσης 1. Σύνδεση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2003 ΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΙΑ ΗΣ 2003 ηµήτρης Ζησιάδης Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση όλου ή µέρους του υλικού αυτού σε οποιαδήποτε µορφή (ούτε και σε φωτοαντίγραφα) ή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το ISDN; Η ψηφιακή μετάδοση. Όλα τα σήματα μεταδίδονται σε ψηφιακή μορφή απ' άκρη σ' άκρη του δικτύου,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #4: Πρωτόκολλα Χ.25, Frame Relay, ISDN

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #4: Πρωτόκολλα Χ.25, Frame Relay, ISDN ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #4: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α. Πριν εμφανιστεί η τεχνολογία ISDN οι υπηρεσίες φωνής, εικόνας και δεδομένων απαιτούσαν διαφορετικά δίκτυα.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α. Πριν εμφανιστεί η τεχνολογία ISDN οι υπηρεσίες φωνής, εικόνας και δεδομένων απαιτούσαν διαφορετικά δίκτυα. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α ΚΥΡΙΑΚΗ 04/05/2014- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1)

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1) Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1) Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 2ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 2ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελών ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 2ο Βελών - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίν Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1 Τεχνολογίες Μεταγωγής Δεδομένων Δίκτυα Μεταγωγής Βελών Βελών Δίκτυα Μεταγωγής Δίκτυα Μεταγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δίκτυα Η/Υ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής V.1.0, 2017, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Διάλεξη 8 Δίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστές που συνδέονται μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1 Δίκτυα ATM Εισαγωγή Εικονικά κυκλώματα Πακέτα και κελιά Δρομολόγηση και προώθηση Ιεραρχία πρωτοκόλλων Επίπεδα προσαρμογής Ποιότητα υπηρεσίας Υποστήριξη IP Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών ικτυακός Καταµερισµός Εργασίας Το υπόδειγµα του Internet Εξοπλισµός ικτύου Κατηγοριοποίηση ικτύων

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών 1 ίκτυα μικρά και μεγάλα Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 7: Digital Subscriber Line/DSL(Θ) Ψηφιακή Γραμμή Συνδρομητή (Digital Subscriber Line, DSL) Χρήση απλού τηλεφωνικού καλωδίου (χαλκός, CAT3) Έως 2,3

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 5: Δίκτυα επικοινωνίας Τι είναι δίκτυο; Δίκτυο είναι μια ομάδα υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους ενσύρματα ή ασύρματα, η οποία επιτρέπει σε πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 7.1-7.2

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1. Τι ονομάζουμε επικοινωνία δεδομένων; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εννοούμε την ανταλλαγή πληροφοριών υπό την μορφή data, μεταξύ υπολογιστικών και τερματικών σταθμών. Οι πληροφορίες αυτές είναι δεδομένα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Συνδέσεις και Επικοινωνίες Δίκτυα υπολογιστών Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 4 1. Γιατί η μεταφορά των δεδομένων δεν καλύπτεται επαρκώς από το Επίπεδο Δικτύου; Επειδή το επίπεδο δικτύου από τη φύση του είναι αναξιόπιστο, τα πακέτα φθάνουν καθυστερημένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα Δίκτυα Υπολογιστών, ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνία. Νοήμον Δίκτυο

Τηλεφωνία. Νοήμον Δίκτυο Τηλεφωνία Νοήμον Δίκτυο Intelligent Network (IN) Το νοήμον δίκτυο: η ευφυΐα εξάγεται από τα τηλεφωνικά κέντρα και τοποθετείται σε κόμβους (υπολογιστές) που κατανέμονται σε όλο το δίκτυο Ευφυΐα = πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5)

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ, Α. ΙΛΕΡΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα πτυχιακής: Voice over IP Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα Εισαγωγή στην Υπηρεσία Voice over IP Το Voice over IP (VoIP) είναι μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς Τεχνολογίες WAN και Δρομολόγηση LAN Επεκτείνεται μόνον σε ένα κτίριο ή ομάδα κτιρίων WAN (Wide Area Network) Επεκτείνονται σε μεγάλες περιοχές MAN Ενδιάμεσο ως προς το μέγεθος της

Διαβάστε περισσότερα