9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel)"

Transcript

1 9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel) Ταξινόμηση Δεδομένων Μπορούμε να ταξινομήσουμε τα στοιχεία ενός πίνακα ανά πεδίο και με οποιαδήποτε σειρά. Η διαδικασία ταξινόμησης για τον παρακάτω πίνακα όσον αφορά τον πελάτη και την περιοχή γίνεται με τα παρακάτω βήματα : Κάνουμε κλικ μέσα σε κάποιο κελί στην περιοχή δεδομένων. Από το μενού Δεδομένα επιλέγουμε Ταξινόμηση Από το πρώτο πτυσσόμενο πλαίσιο επιλέγουμε Περιοχή για να ταξινομήσουμε τους πελάτες ανά περιοχή. Από το δεύτερο πτυσσόμενο πλαίσιο επιλέγουμε Κόστος παρασκευής, για να ταξινομήσουμε τους πελάτες κατά Κόστος Κατασκευής σε αύξουσα σειρά.

2 Έτσι θα έχουμε διπλή ταξινόμηση (ταξινόμηση μέσα σε ταξινόμηση). Οι γραμμές θα εμφανίζονται ομαδοποιημένες ανά περιοχή και σε κάθε περιοχή θα έχουμε ταξινομημένα ανά έτος τα ονόματα. Αν κατά την επιλογή του πίνακα έχουμε επιλέξει και τη γραμμή των επικεφαλίδων των πεδίων, τότε αυτές εμφανίζονται στις επιλογές του παραθύρου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχουμε τσεκάρει το σημείο Υπάρχει γραμμή κεφαλίδων. Σύμφωνα με αυτά που έχουμε επιλέξει ο πίνακας θα ταξινομηθεί αλφαβητικά, πρώτα κατά Περιοχή και μετά κατά Κόστος Κατασκευής. Πατάμε OK και ο ταξινομημένος πίνακας είναι έτοιμος. Αν κατά την επιλογή του πίνακα δεν έχουμε επιλέξει τις κεφαλίδες των πεδίων τότε αυτές δεν εμφανίζονται στα αντίστοιχα πτυσσόμενα πλαίσια. Αντί αυτών οι επιλογές αναφέρονται ως στήλη Α, Β, C κλπ. Φιλτράρισμα δεδομένων Μία άλλη διαδικασία εξίσου σημαντική είναι το φιλτράρισμα δεδομένων. Το φιλτράρισμα δεδομένων είναι μία διαδικασία κατά την οποία από μία λίστα δεδομένων με πολλές γραμμές μπορούμε να εμφανίσουμε μόνον εκείνες που μας ενδιαφέρουν και οι οποίες υπακούουν σε κάποια κριτήρια. Η διαδικασία γίνεται πολύ εύκολα με το αυτόματο φίλτρο. Κάνουμε κλικ μέσα σε κάποιο κελί στην περιοχή δεδομένων. Από το μενού Δεδομένα επιλέγουμε Φίλτρο και στη συνέχεια Αυτόματο φίλτρο. Βλέπουμε να εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή και σε κάθε στήλη πτυσσόμενα πλαίσια. Δίπλα στην κεφαλίδα κάθε πεδίου υπάρχει ένα βελάκι το οποίο εάν πατήσουμε μας παρέχει διάφορες επιλογές. Η κεφαλίδα μετατρέπεται σε πτυσσόμενη λίστα.

3 Μπορούμε να ταξινομήσουμε ή να φιλτράρουμε τον πίνακα επιλέγοντας την Προσαρμογή. Μπορούμε τότε να βάλουμε κάποιες συνθήκες φιλτραρίσματος στο παρακάτω παράθυρο. Σύμφωνα με το παραπάνω φίλτρο θα εμφανιστούν οι παρακάτω εγγραφές

4 Τα υπόλοιπα δεδομένα δεν χάνονται, απλώς εάν επιλέξουμε εκτύπωση θα εμφανιστούν μόνο τα φιλτραρισμένα. Για να απενεργοποιήσουμε το αυτόματο φίλτρο από το μενού Δεδομένα επιλέγουμε πάλι Φίλτρο και έπειτα Αυτόματο φίλτρο. Μερικό άθροισμα Από τον πίνακα της εικόνας μπορούμε να εξάγουμε το σύνολο του κόστους κατασκευής ανά περιοχή των πελατών. Επιλέγουμε τον πίνακα μαζί με τις κεφαλίδες των πεδίων. Από το μενού Δεδομένα επιλέγουμε Μερικά Αθροίσματα και εφαρμόζουμε τις επιλογές που φαίνονται παρακάτω Το Excel θα αθροίσει το κόστος κατασκευής ανά περιοχή. Εάν πατήσουμε OK ο πίνακας θα πάρει τη παρακάτω μορφή. Ο πίνακας που προκύπτει είναι πτυσσόμενος. Αριστερά επάνω υπάρχουν 3 κουμπιά. Εάν πατήσουμε το 1 τότε εμφανίζεται μόνο το Γενικό Άθροισμα. Εάν πατήσουμε το 2

5 εμφανίζονται τα αθροίσματα Σύνολο Α, Σύνολο Β, Σύνολο Γ και το Γενικό Άθροισμα. Εάν πατήσουμε το 3 τότε αναπτύσσεται ολόκληρος ο πίνακας με τις εγγραφές του. Εάν θέλουμε να επανέλθουμε στην αρχική μορφή του πίνακα τον επιλέγουμε και από το μενού Δεδομένα επιλέγουμε πάλι Μερικά Αθροίσματα. Στο παράθυρο που εμφανίζεται πατάμε το κουμπί κατάργηση όλων Οικονομικές συναρτήσεις PMT Αποδίδει το ποσό της δόσης ενός δανείου με βάση σταθερές πληρωμές και σταθερό επιτόκιο. Σύνταξη PMT(rate;nper;pv;fv;type) Rate: είναι το επιτόκιο ενός δανείου. Nper: είναι το συνολικό πλήθος πληρωμών του δανείου. Pv: είναι η παρούσα αξία ή το συνολικό ποσό στο οποίο ανέρχεται αυτή τη στιγμή μια σειρά μελλοντικών πληρωμών, γνωστό και ως αρχικό κεφάλαιο. Προαιρετικά ορίσματα Fv: είναι η μελλοντική αξία ή το υπόλοιπο ταμείου που θέλετε να επιτύχετε μετά την καταβολή της τελευταίας πληρωμής. Εάν παραλειφθεί το όρισμα fv, θεωρείται ίσο με 0 (μηδέν), δηλαδή η μελλοντική αξία ενός δανείου είναι 0.

6 Type: είναι ο αριθμός 0 ή 1 και επισημαίνει πότε πρέπει να καταβάλλονται οι πληρωμές. Ο τύπος πληρωμής έχει δύο πιθανές τιμές: την πρώτη του μήνα ή την τελευταία ημέρα του μήνα. Το μηδέν (0), που υποδηλώνει ότι η πληρωμή γίνεται στο τέλος του μήνα, είναι η προεπιλεγμένη τιμή. Αν η πληρωμή θα γίνεται την πρώτη του μήνα, θα πρέπει να συμπληρώσετε την τιμή ένα (1). Δεν χρειάζεται να εισαγάγετε τιμές για αυτά τα ορίσματα για να λειτουργήσει η συνάρτηση, αλλά τα προαιρετικά ορίσματα μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα. Αν η επεξήγηση συναρτήσεων δεν εμφανίζεται, η επιλογή ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένη. Στο μενού Εργαλεία, κάντε κλικ στην εντολή Επιλογές. Στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα Γενικά και επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Επεξηγήσεις συναρτήσεων. Κάντε κλικ στο κουμπί OK. Παράδειγμα 1 Έστω ότι θέλετε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο αξίας ευρώ με άντληση 100% του παραπάνω ποσού από δάνειο. Η τράπεζα σας δίνει τη δυνατότητα να αποπληρώσετε το δάνειο σε 12 ισόποσες έντοκες μηνιαίες δόσεις με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 8%. Πόση θα είναι η μηνιαία δόση; (8%/12 είναι το όρισμα του επιτοκίου[το διαιρούμε /12 γιατί το επιτόκιο είναι ετήσιο ενώ οι δόσεις μηνιαίες], 12 είναι το όρισμα του αριθμού δόσεων και είναι η σημερινή αξία). Η μηνιαία δόση θα είναι -1, Το αποτέλεσμα είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί (εκροή από το πορτοφόλι του καταναλωτή)και για αυτό τον λόγο είναι αρνητικός αριθμός.. RATE Αποδίδει το επιτόκιο μιας προσόδου ανά περίοδο. Η συνάρτηση RATE υπολογίζεται με επαναληπτική μέθοδο και μπορεί να μην έχει λύση ή να έχει αρκετές λύσεις Σύνταξη RATE(nper;pmt;pv;fv;type;guess) Υποχρεωτικά ορίσματα Nper: είναι ο συνολικός αριθμός των περιόδων πληρωμής μιας προσόδου.

7 Pmt: είναι η πληρωμή που καταβάλλεται σε κάθε περίοδο και δεν μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της προσόδου. Συνήθως, το όρισμα pmt περιλαμβάνει κεφάλαιο και επιτόκιο, αλλά όχι τέλη ή φόρους. Pv: είναι η παρούσα αξία ή το εφάπαξ ποσό που αντιπροσωπεύει μια σειρά μελλοντικών πληρωμών σε τρέχουσες τιμές. Προαιρετικά ορίσματα Fv: είναι η μελλοντική αξία ή το υπόλοιπο που θέλετε να έχετε μετά την καταβολή της τελευταίας πληρωμής. Εάν παραλειφθεί το όρισμα fv, θεωρείται ίσο με 0 (η μελλοντική αξία ενός δανείου, για παράδειγμα, είναι 0). Type: είναι ο αριθμός 0 ή 1 και επισημαίνει πότε πρέπει να καταβάλλονται οι πληρωμές. Παράδειγμα Έστω ότι έχουμε ένα τετραετές δάνειο ευρώ και πληρώνουμε μηνιαία δόση 800 ευρώ. Θέλουμε να υπολογίσουμε πόσο είναι το ετήσιο επιτόκιο του δανείου. (4*12 είναι τα έτη του δανείου, 800 ευρώ είναι η μηνιαία δόση και ευρώ είναι το ποσό του δανείου). Με αρνητικό πρόθεμα η συνάρτηση υπολογίζει τις τιμές ως πληρωμές Το μηνιαίο επιτόκιο του δανείου θα είναι 1%. NPER συνάρτηση Επιστρέφει το πλήθος των περιόδων μιας επένδυσης, με βάση περιοδικές σταθερές πληρωμές και σταθερό επιτόκιο. Σύνταξη NPER(επιτόκιο;πληρωμή;παρούσα_αξία;[μελλοντική_αξία];[τύπος]) Η σύνταξη της συνάρτησης NPER περιλαμβάνει τα παρακάτω υποχρεωτικά ορίσματα: Επιτόκιο Το επιτόκιο ανά περίοδο. Πληρωμή Η πληρωμή που καταβάλλεται σε κάθε περίοδο και δεν μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της προσόδου. Συνήθως, το όρισμα πληρωμή περικλείει αρχικό κεφάλαιο και επιτόκιο, αλλά όχι τέλη ή φόρους. Παρούσα_αξία Η παρούσα αξία ή το εφάπαξ ποσό που αντιπροσωπεύει μια σειρά μελλοντικών πληρωμών σε τρέχουσες τιμές. Προαιρετικά ορίσματα Μελλοντική_αξία Η μελλοντική αξία ή το υπόλοιπο ταμείου που θέλετε να έχετε μετά την καταβολή της τελευταίας πληρωμής. Εάν παραλειφθεί το όρισμα μελλοντική_αξία, θεωρείται ίσο με 0 (η μελλοντική αξία ενός δανείου, για παράδειγμα, είναι 0).

8 Τύπος Ο αριθμός 0 ή 1 και επισημαίνει πότε πρέπει να καταβάλλονται οι πληρωμές. Παράδειγμα Έστω ότι θέλουμε να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο αξίας Το επιτόκιο που ισχύει για την συγκεκριμένη αγοροπωλησία ανέρχεται σε 7,2%. Η δόση που θέλουμε να πληρώνουμε κάθε μήνα είναι 490. Βρείτε σε πόσους μήνες θα εξοφλήσουμε το αυτοκίνητο (7,2%/12 είναι το όρισμα του επιτοκίου, 18*12 είναι το όρισμα του αριθμού δόσεων, 490 ευρώ είναι η μηνιαία δόση και ευρώ είναι το ποσό που θέλουμε συνολικά να ξεχρεώσουμε). Με αρνητικό πρόθεμα η συνάρτηση υπολογίζει τις τιμές ως πληρωμές Θα χρειαστείτε 94 μήνες FV Αποδίδει τη μελλοντική αξία μιας επένδυσης με βάση περιοδικές, σταθερές πληρωμές και σταθερό επιτόκιο. Σύνταξη FV(rate;nper;pmt;pv;type) Rate: είναι το επιτόκιο ανά περίοδο. Nper: είναι ο συνολικός αριθμός των περιόδων πληρωμής μιας προσόδου. Pmt: είναι η πληρωμή που καταβάλλεται σε κάθε περίοδο και δεν μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της προσόδου. Συνήθως, το όρισμα pmt περικλείει αρχικό κεφάλαιο και επιτόκιο, αλλά όχι τέλη ή φόρους. Προαιρετικά ορίσματα Pv: είναι η παρούσα αξία ή το εφάπαξ ποσό που αντιπροσωπεύει μια σειρά μελλοντικών πληρωμών σε τρέχουσες τιμές. Type: είναι ο αριθμός 0 ή 1 και επισημαίνει πότε πρέπει να καταβάλλονται οι πληρωμές. Εάν παραλειφθεί το όρισμα type, θεωρείται ίσο με 0. Παράδειγμα Ας υποθέσουμε ότι αποταμιεύετε χρήματα για τις διακοπές σας. Θέλετε να μάθετε πόσα χρήματα θα έχετε σε 12 μήνες εάν ξεκινήσετε με 300 ευρώ στο λογαριασμό σας και καταθέτετε 150 ευρώ το μήνα, με ετήσιο επιτόκιο 6%.

9 (6%/12 είναι το όρισμα του επιτοκίου, ο αριθμός των δόσεων είναι 12 μήνες, το ποσό πληρωμής είναι 150 ευρώ και το ποσό που βρίσκεται ήδη στο λογαριασμό είναι 300 ευρώ). Με αρνητικό πρόθεμα η συνάρτηση υπολογίζει τις τιμές ως πληρωμές. Στο τέλος των δώδεκα μηνών θα έχετε στο λογαριασμό σας 2168,84 ευρώ για να κάνετε τις διακοπές σας. PV Αποδίδει την παρούσα αξία μιας επένδυσης. Η παρούσα αξία είναι το εφάπαξ ποσό που αντιπροσωπεύει μια σειρά μελλοντικών πληρωμών σε τρέχουσες τιμές. Σύνταξη PV(rate;nper;pmt;fv;type) Rate: είναι το επιτόκιο ανά περίοδο. Nper: είναι ο συνολικός αριθμός των περιόδων πληρωμής μιας προσόδου Pmt: είναι η πληρωμή που καταβάλλεται σε κάθε περίοδο και δεν μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της προσόδου. Συνήθως το όρισμα pmt περιλαμβάνει κεφάλαιο και επιτόκιο, αλλά όχι τέλη ή φόρους. Προαιρετικά ορίσματα Fv: είναι η μελλοντική αξία ή το υπόλοιπο που θέλετε να έχετε μετά την καταβολή της τελευταίας πληρωμής. Εάν παραλειφθεί το όρισμα fv, θεωρείται ίσο με 0 (η μελλοντική αξία ενός δανείου, για παράδειγμα, είναι 0). Type: είναι ο αριθμός 0 ή 1 και επισημαίνει πότε πρέπει να καταβάλλονται οι πληρωμές. Παράδειγμα Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να αποταμιεύσετε ευρώ για τις σπουδές του παιδιού σας δηλαδή μετά από 18 χρόνια αλλά και ότι έχετε κληρονομήσει κάποια χρήματα και ότι κάποια από αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μικρότερες μηνιαίες πληρωμές και να φτάσετε το στόχο σας. Πόσα χρήματα θα πρέπει να καταθέσετε από την αρχή ώστε οι μηνιαίες δόσεις σας να είναι 100 ευρώ; (Το ετήσιο επιτόκιο 6% διαιρείται δια του 12, επειδή ο υπολογισμός γίνεται σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός δόσεων (μηνιαίων) είναι 18*12, για 18 έτη. Η δόση είναι το ποσό που πληρώνετε

10 κάθε μήνα, καταχωρημένο ως (Με το αρνητικό πρόθεμα η συνάρτηση υπολογίζει αυτήν την τιμή ως πληρωμή.) Η μελλοντική αξία είναι το ποσό που θέλετε συνολικά να αποταμιεύσετε, καταχωρημένο ως Οπότε θα χρειαστείτε αρχική κατάθεση (7240,85 ευρώ) για να έχετε ευρώ σε 18 χρόνια αποταμιεύοντας 100 ευρώ το μήνα με ετήσιο επιτόκιο 6%.) Δραστηριότητα 1 Ανοίξτε το βιβλίο ΑΣΚΗΣΗ 9 και μεταφερθείτε στο φύλο εργασίας Συγκεντρωτικός πίνακας πραγματοποιείστε τα παρακάτω Ταξινομείστε τα περιεχόμενα του Συγκεντρωτικού Πίνακα πρώτα ανά Έτος και ύστερα ανά περιοχή Δημιουργήστε με την χρήση φίλτρου τον πίνακα όλων των πελατών που το κόστος κατασκευής είναι μεγαλύτερο από και έχουν πραγματοποιηθεί μετά το έτος 2007 Δραστηριότητα 2 Μεταφερθείτε στο φύλο εργασίας Τελική αξία και με την χρήση της συνάρτηση FV βρείτε την τελική αξία της επένδυσης Δραστηριότητα 3 Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο αξίας ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 2,9% και να αποπληρώσετε το συνολικό ποσό του δανείου σε τρία χρόνια. Δεν θέλετε να πληρώνετε περισσότερα από 350 ευρώ το μήνα. Θα πρέπει να υπολογίσετε πόσα χρήματα θα πληρώσετε ως προκαταβολή για να διατηρηθεί η μηνιαία δόση σε αυτό το επίπεδο. Στο κελί E2, χρησιμοποιήστε τη συνάρτηση PV για να υπολογίσετε το ποσό. Δραστηριότητα 4 Έστω ότι έχετε πάρει στεγαστικό δάνειο ευρώ με διάρκεια 25 ετών και ετήσιο επιτόκιο 6%, υπολογίστε ποια θα είναι η μηνιαία δόση του δανείου που καλείστε να πληρώσετε. Βρείτε και πάλι τη μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου για δάνειο με διάρκεια 25 ετών, ετήσιο επιτόκιο 6% και πληρωμή στην αρχή του μήνα. Υπολογίστε τη διαφορά αυτής της μηνιαίας δόσης από την προηγούμενη, που είναι το ποσό που θα είμαστε χαμένοι αν αποπληρώνουμε στο τέλος του μήνα και όχι στις αρχές Χρησιμοποιείστε την συνάρτηση PMT για να υπολογίσετε την μηνιαία δόση

11 Δραστηριότητα 5 Υπολογίσετε πόσα χρήματα πρέπει να αποταμιεύετε κάθε μήνα με ετήσιο επιτόκιο 6% για να συγκεντρώσετε ευρώ σε 18 χρόνια, ξεκινώντας από το μηδέν Χρησιμοποιείστε την συνάρτηση PMT για να υπολογίσετε την μηνιαία αποταμίευση Δραστηριότητα 6 Υπολογίστε πόσο είναι το πραγματικό ετήσιο επιτόκιο ενός δανείου δόσεων, με σταθερή μηνιαία δόση 232 Χρησιμοποιείστε την συνάρτηση RATE για να υπολογίσετε τo μηνιαίο επιτόκιο

Ταξινόμηση Δεδομένων. 9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel)

Ταξινόμηση Δεδομένων. 9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel) 9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel) Ταξινόμηση Δεδομένων Μπορούμε να ταξινομήσουμε τα στοιχεία του πίνακα ανά πεδίο και με οποιαδήποτε σειρά. Η διαδικασία είναι η εξής: Κάνουμε κλικ μέσα σε κάποιο κελί στην

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές συναρτήσεις PMT. Αποδίδει το ποσό της δόσης ενός δανείου με βάση σταθερές πληρωμές και σταθερό επιτόκιο. Σύνταξη PMT(rate;nper;pv;fv;type)

Οικονομικές συναρτήσεις PMT. Αποδίδει το ποσό της δόσης ενός δανείου με βάση σταθερές πληρωμές και σταθερό επιτόκιο. Σύνταξη PMT(rate;nper;pv;fv;type) Οικονομικές συναρτήσεις PMT Αποδίδει το ποσό της δόσης ενός δανείου με βάση σταθερές πληρωμές και σταθερό επιτόκιο. PMT(rate;nper;pv;fv;type) Rate: είναι το επιτόκιο ενός δανείου. Nper: είναι το συνολικό

Διαβάστε περισσότερα

Με την βοήθεια του Microsoft Excel μεταφέρουμε τα παραδείγματα σε ένα φύλλο εργασίας και στην συνέχεια λύνουμε την άσκηση που ακολουθεί.

Με την βοήθεια του Microsoft Excel μεταφέρουμε τα παραδείγματα σε ένα φύλλο εργασίας και στην συνέχεια λύνουμε την άσκηση που ακολουθεί. Εργαστήριο 9 ο Με την βοήθεια του Microsoft Excel μεταφέρουμε τα παραδείγματα σε ένα φύλλο εργασίας και στην συνέχεια λύνουμε την άσκηση που ακολουθεί. NPER Αποδίδει το πλήθος των περιόδων μιας επένδυσης,

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Κεφάλαιο 1 Λειτουργίες βάσης δεδομένων Κεφάλαιο 2 Συγκεντρωτικοί πίνακες Πρόλογος... 11

Πίνακας περιεχομένων. Κεφάλαιο 1 Λειτουργίες βάσης δεδομένων Κεφάλαιο 2 Συγκεντρωτικοί πίνακες Πρόλογος... 11 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 11 Κεφάλαιο 1 Λειτουργίες βάσης δεδομένων...13 1.1 Εισαγωγή... 13 1.2 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 14 1.3 Ταξινόμηση βάσης δεδομένων... 16 1.4 Μερικά αθροίσματα... 20

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ FV Η συνάρτηση αυτή υπολογίζει την μελλοντική αξία μιας επένδυσης βάσει περιοδικών, σταθερών πληρωμών και σταθερού επιτοκίου. =FV(επιτόκιο; αριθμός περιόδων; δόση αποπληρωμής; παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Η σύνταξη της συνάρτησης SUMIF έχει τα ακόλουθα ορίσματα:

Η σύνταξη της συνάρτησης SUMIF έχει τα ακόλουθα ορίσματα: Συνάρτηση SUMIF() Περιγραφή Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που καθορίζετε. Για παράδειγμα, υποθέτουμε ότι σε μια στήλη η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η σύνταξη της συνάρτησης SUMIF έχει τα ακόλουθα ορίσματα:

Η σύνταξη της συνάρτησης SUMIF έχει τα ακόλουθα ορίσματα: Συνάρτηση SUMIF() Περιγραφή Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που καθορίζετε. Για παράδειγμα, υποθέτουμε ότι σε μια στήλη η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Διαφορές ανάμεσα στο Excel 2010 και Excel 2013 9. Βασικές λειτουργίες 16. Βασικοί χειρισμοί 24. Τύποι, συναρτήσεις και τελεστές 32

Εισαγωγή 6. Διαφορές ανάμεσα στο Excel 2010 και Excel 2013 9. Βασικές λειτουργίες 16. Βασικοί χειρισμοί 24. Τύποι, συναρτήσεις και τελεστές 32 περιεχόμενα Εισαγωγή 6 Διαφορές ανάμεσα στο Excel 2010 και Excel 2013 9 Βασικές λειτουργίες 16 Βασικοί χειρισμοί 24 Τύποι, συναρτήσεις και τελεστές 32 Χρηματοοικονομικές συναρτήσεις 38 Αρχεία στο σύννεφο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 14 Οικονομικές Συναρτήσεις Δάνειων

Εργαστηριακή Άσκηση 14 Οικονομικές Συναρτήσεις Δάνειων Εργαστηριακή Άσκηση 14 Οικονομικές Συναρτήσεις Δάνειων Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι να σας εξοικειώσει με μια σειρά ενσωματωμένων οικονομικών συναρτήσεων που παρέχει το Excel και είναι σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα 6 ου εργαστηρίου

Αντικείμενα 6 ου εργαστηρίου 1.1 Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διδάσκων: Δρ. Γκόγκος Χρήστος Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο) Ακαδημαϊκό έτος: 2013-2014 Εξάμηνο Α 6 ο Φυλλάδιο Ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037

Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Εκτυπώσεις -> Ενσωματωμένες -> Νέες Μισθολογικές Εκτυπώσεις -> Νέα Μηνιαία Κατάσταση (3 γραμμές) Α3 (Οριζόντια) Α/Α 1037 Πρόκειται για εκτύπωση που απεικονίζει μία ή περισσότερες μισθοδοσίες μηνός, είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ WORD & EXCEL

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ WORD & EXCEL ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ WORD & EXCEL ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ WORD Απόσταση χαρακτήρων Επιλέξτε το κείμενο που θέλετε να αλλάξετε. Από το μενού Μορφή/ Γραμματοσειρά /Απόσταση χαρακτήρων. Διάστιχο Επιλέξτε το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Advanced Excel 2007

Microsoft Advanced Excel 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Σερφιώτου 83-85, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Advanced Excel 2007 Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πεδί α

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πεδί α ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Βάση δεδομένων είναι συσχετισμένα μεταξύ τους δεδομένα, οργανωμένα σε μορφή πίνακα. Οι γραμμές του πίνακα αποτελούν τις εγγραφές και περιλαμβάνουν τις πληροφορίες για μια οντότητα. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel

Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel Περιεχόμενα Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel 2003... 7 Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια... 9 Λήψη βοήθειας για το βιβλίο και το CD του...9 Λήψη βοήθειας για το Microsoft Excel 2003...9 Χρήση του συνοδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel

Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel Περιεχόμενα Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel 2003... 7 Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια... 9 Λήψη βοήθειας για το βιβλίο και το CD του...9 Λήψη βοήθειας για το Microsoft Excel 2003...9 Χρήση του συνοδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

8o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΑ, ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

8o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΑ, ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 8o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΑ, ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Κωδικοί σφαλμάτων 2. Μορφοποίηση υπό όρους 3. Γραφήματα 1. Κωδικοί σφαλμάτων ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ #### Το πλάτος της στήλης

Διαβάστε περισσότερα

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου & Κανακίδη 1, ΚΑΛΛΙΘΕΑ Τηλ Fax

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου & Κανακίδη 1, ΚΑΛΛΙΘΕΑ Τηλ Fax Το νέο σύστημα αναφορών του edu4schools είναι πλέον διαθέσιμο! Όλες οι αναφορές που χρησιμοποιούσατε βρίσκονται σε ένα κεντρικό σημείο κάνοντας την πρόσβασή σε αυτές αμεσότερη και ευκολότερη, ενώ ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Τι νέο υπάρχει στο Excel 2007; 65

Περιεχόμενα. 1 Τι νέο υπάρχει στο Excel 2007; 65 Περιεχόμενα Ο συγγραφέας... 9 Ευχαριστίες... 10 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου... 11 Χρήση του CD του βιβλίου... 13 Τα περιεχόμενα του CD...13 Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος...15 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γνωριμία με το Excel 1. Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 23. Εκτέλεση υπολογισμών σε δεδομένα 35. Αλλαγή της εμφάνισης του εγγράφου 49

Περιεχόμενα. Γνωριμία με το Excel 1. Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 23. Εκτέλεση υπολογισμών σε δεδομένα 35. Αλλαγή της εμφάνισης του εγγράφου 49 Περιεχόμενα Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel 2002 Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια Χρήση του συνοδευτικού CD του βιβλίου Συμβάσεις και χαρακτηριστικά του βιβλίου Θέματα εξέτασης MOUS Εξετάσεις MOUS vii

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία. Εκτυπώσεων & Προβολών

Δημιουργία. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία. Εκτυπώσεων & Προβολών Δημιουργία Εκτυπώσεων & Προβολών Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία Εκτυπώσεων & Προβολών Περιεχόμενα Διαχείριση Εκτυπώσεων & Προβολών 3 Εκτύπωση Γενικές Παράμετροι... 4 Φίλτρα... 4 Bands...

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής

Σύλλογος Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Σύλλογος Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Εφαρμογή Διαχείρισης Συλλόγων - Σωματείων Καταχώρηση Νέου Μέλους Στην Φόρμα Καταχώρησης Νέου Μέλους τα πεδία με αστερίσκο και με έντονη γραφή είναι υποχρεωτικά για την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2007), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας (Βιβλίο1) με

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

a. Επιλέγουμε τις γραμμές προς διαγραφή a. Επιλέγουμε τις στήλες προς διαγραφή a. Γράφουμε σε μια στήλη μια σειρά από αριθμούς ή αλφαριθμητικά

a. Επιλέγουμε τις γραμμές προς διαγραφή a. Επιλέγουμε τις στήλες προς διαγραφή a. Γράφουμε σε μια στήλη μια σειρά από αριθμούς ή αλφαριθμητικά Τρίτο μάθημα Excel 1. Προσθήκη γραμμών a. Δίνουμε δεξί κλικ πάνω στην γραμμή όπου μας ενδιαφέρει να εισάγουμε νέα γραμμή b. Πατάμε εισαγωγή c. Μια νέα γραμμή εισάγεται 2. Προσθήκη στηλών a. Δίνουμε δεξί

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα 2 ου εργαστηρίου

Αντικείμενα 2 ου εργαστηρίου 1.0 Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διδάσκων: Δρ. Γκόγκος Χρήστος Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο) Ακαδημαϊκό έτος: 2013-2014 Εξάμηνο Α 2 ο Φυλλάδιο Ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείρισης Αποδείξεων Πετρελαίου Θέρμανσης

Διαχείρισης Αποδείξεων Πετρελαίου Θέρμανσης Διαχείρισης Αποδείξεων Πετρελαίου Θέρμανσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Αποδείξεων Πετρελαίου Θέρμανσης. Παρουσιάζονται οι διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης

Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης Βασικά Στοιχεία Μορφοποίησης Φύλλων Εργασίας 3 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιλογή διαφόρων στοιχείων ενός φύλλου Αλλαγή μεγέθους γραμμών και στηλών Εισαγωγή και διαγραφή γραμμών και στηλών Εισαγωγή και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017, Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS A. Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Γνωριμία με την ACCESS B. Δημιουργία Πινάκων 1. Εξήγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε Κελιά /Γραμματοσειρά και δώστε συγκεκριμένο μέγεθος και τύπο

Επιλέξτε Κελιά /Γραμματοσειρά και δώστε συγκεκριμένο μέγεθος και τύπο 1 Μορφοποίηση κελιών Η μορφοποίηση των κελιών γίνεται από το μενού Μορφή ή πατώντας Control+1 ή κάνοντας δεξί κλικ πάνω στα επιλεγμένα κελιά και στο µενού συντόμευσης που εµφανίζεται κάνουμε επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων

Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων sevdesk Walkthrough Πίνακας Διαχείρισης Επαφές Παραγγελίες - Προσφορές Τιμολόγια Αποδείξεις Πληρωμές Παραστατικά Αναφορές Εργασίες Καταγραφή εμπορευμάτων Πίνακας Διαχείρισης Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2003... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 3 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 37 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ Για τις παρακάτω ασκήσεις, κατεβάστε στον υπολογιστή σας το αρχείο reports.zip, αποσυµπιέστε το. Θα δουλέψτε µε το αρχείο reports.mdb που υπάρχει µέσα σ αυτό. Θα σας χρειαστεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα... - 1 - Εισαγωγή... - 2 - Σηµείο πρόσβασης και αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές»

Εργαστήριο «Βάσεις Οικολογικών Δεδομένων και Εφαρμογές» 2 Ενότητα 5 Φίλτρα & Ερωτήματα 3 4 5.1 Φίλτρα Για να εμφανίσετε επιλεκτικά κάποιες εγγραφές που πληρούν κάποια κριτήρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φιλτράρισμα με βάση την επιλογή, φιλτράρισμα εκτός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πληροφορική. Εργαστηριακή Ενότητα 6 η : Ταξινόμηση & Ομαδοποίηση Δεδομένων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πληροφορική. Εργαστηριακή Ενότητα 6 η : Ταξινόμηση & Ομαδοποίηση Δεδομένων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πληροφορική Εργαστηριακή Ενότητα 6 η : Ταξινόμηση & Ομαδοποίηση Δεδομένων Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Τα συγκεντρωτικά ερωτήματα αφορούν στην ομαδοποίηση των δεδομένων και στη. χρήση συναρτήσεων ομαδοποίησης κατά την εκτέλεση ενός ερωτήματος προβολής

Τα συγκεντρωτικά ερωτήματα αφορούν στην ομαδοποίηση των δεδομένων και στη. χρήση συναρτήσεων ομαδοποίησης κατά την εκτέλεση ενός ερωτήματος προβολής Εργαστήριο 8 ο Συγκεντρωτικά ερωτήματα Ερωτήματα διασταύρωσης Ερωτήματα Ενεργειών Συγκεντρωτικά ερωτήματα Τα συγκεντρωτικά ερωτήματα αφορούν στην ομαδοποίηση των δεδομένων και στη χρήση συναρτήσεων ομαδοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες...

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες... Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 13 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο... 15 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 15 Σύντομη παρουσίαση... 16 Μερικές συμβάσεις... 18 Μία τελευταία λέξη (ή και περισσότερες)... 18 2 Τι νέο υπάρχει στο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο 3.4.2.1 Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο Αν και ένα έγγραφο περιέχει ως επί το πλείστο κείμενο, μπορείτε να εισάγετε σε αυτό και άλλα αντικείμενα. Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Η Microsoft Access 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Αλλαγή του

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (αρ. έκδοσης ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ - ΟΤΕ ΕΥΑΘ WIND (εφαρμόζεται αντίστοιχα στις ΔΕΥΑ)

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (αρ. έκδοσης ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ - ΟΤΕ ΕΥΑΘ WIND (εφαρμόζεται αντίστοιχα στις ΔΕΥΑ) ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (αρ. έκδοσης 2.0.4.1.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ - ΟΤΕ ΕΥΑΘ WIND (εφαρμόζεται αντίστοιχα στις ΔΕΥΑ) Αρχική οθόνη Αφού κάνουμε login εμφανίζονται στην αρχική οθόνη τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα 1 ου εργαστηρίου

Αντικείμενα 1 ου εργαστηρίου 1.0 Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διδάσκων: Δρ. Γκόγκος Χρήστος Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο) Ακαδημαϊκό έτος: 2013-2014 Εξάμηνο Α 1 ο Φυλλάδιο Ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 1 Συνάρτηση SUMIF() Περιγραφή Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο Μάθημα 6ο Υπολογιστικό Φύλλο Σελίδα 81 από 105 6.1 Εισαγωγή Ένα υπολογιστικό φύλλο, είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, χωρισμένη σε γραμμές και στήλες για την ευκολότερη καταγραφή διάφορων δεδομένων. Με

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ALTEC SOFTWARE Περιεχόµενα Σύνδεση στον προσωπικό χώρο...2 Το κεντρικό παράθυρο...3 ιαδροµή φακέλου...3 ιαχείριση αρχείων και φακέλων...4 Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Εκτυπώσεις. Πλήκτρα & Λειτουργίες Εκτυπώσεων. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr)

Εκτυπώσεις. Πλήκτρα & Λειτουργίες Εκτυπώσεων. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Έσοδα - Έξοδα > Εκτυπώσεις Εκτυπώσεις Πλήκτρα & Λειτουργίες Εκτυπώσεων Στη δεξιά πλευρά των διαλόγων υπάρχουν τα παρακάτω πλήκτρα:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας

3.1 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας 3.1 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας 3.1.1 Ρυθμίσεις Το Discoverer μας παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις Ρυθμίσεις ενός βιβλίου εργασίας. Για να κάνουμε χρήση της λειτουργίας αυτής ακολουθούμε τη

Διαβάστε περισσότερα

4o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λεζάντες, Περιεχόμενα και Εξώφυλλο

4o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λεζάντες, Περιεχόμενα και Εξώφυλλο 4o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Λεζάντες, Περιεχόμενα και Εξώφυλλο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Λεζάντες σε Εικόνες και Πίνακες 2. Εφαρμογή Στυλ σε Κεφάλαια και Υποκεφάλαια 3. Περιεχόμενα 4. Αλλαγή Σελίδας 5. Εξώφυλλο και αρίθμηση

Διαβάστε περισσότερα

Backorder ονομάτων χώρου

Backorder ονομάτων χώρου Backorder ονομάτων χώρου Βήμα 1: Αναζήτηση ονομάτων χώρου για backorder Εισάγεται το όνομα ή τα ονόματα χώρου που σας ενδιαφέρουν, με καταλήξεις, χωρίζοντας με κενό ή new line αν έχετε πάνω από δύο ονόματα(π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Καταχώρηση ονομάτων χώρου

Καταχώρηση ονομάτων χώρου Καταχώρηση ονομάτων χώρου Βήμα 1: Αναζήτηση ονομάτων χώρου για καταχώρηση Εισάγεται το όνομα ή τα ονόματα χώρου που σας ενδιαφέρουν, χωρίς καταλήξεις, χωρίζοντας με κενό ή new line αν έχετε πάνω από δύο

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Επιστηµονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής Συγγραφή Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ», το

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Απλές βάσεις δεδομένων. 1 Εξερεύνηση μιας βάσης δεδομένων της Access 2010 35. 2 Δημιουργία βάσεων δεδομένων και απλών πινάκων 77.

Περιεχόμενα. Απλές βάσεις δεδομένων. 1 Εξερεύνηση μιας βάσης δεδομένων της Access 2010 35. 2 Δημιουργία βάσεων δεδομένων και απλών πινάκων 77. Περιεχόμενα Εισαγωγή στη Microsoft Access 2010...11 Αλλαγή της εμφάνισης της Κορδέλας...17 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...23 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...25 Βοήθεια...27 Μέρος 1 Απλές βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Επιστηµονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Σιασιάκος, ρ Πληροφορικής Συγγραφή Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ», το

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Μια πρώτη επαφή με το Excel. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ανοίγω Κλείνω Ανοίγω Κλείνω και αποθηκεύω. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Μαθαίνω να κάνω υπολογισμούς

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Μια πρώτη επαφή με το Excel. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ανοίγω Κλείνω Ανοίγω Κλείνω και αποθηκεύω. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Μαθαίνω να κάνω υπολογισμούς Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Μια πρώτη επαφή με το Excel 1.1 Ξεκινώντας το Excel 2016 1.2 Προβολή Microsoft Office Backstage 1.3 Επεξήγηση στοιχείων 1.4 Βασικές έννοιες στα υπολογιστικά φύλλα 1.5 Βιβλίο Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικό σύστημα πακέτων φιλοξενίας

Διαχειριστικό σύστημα πακέτων φιλοξενίας Διαχειριστικό σύστημα πακέτων φιλοξενίας Το διαχειριστικό σύστημα πακέτων φιλοξενίας απευθύνεται σε όλους τους χρήστες οι οποίοι έχουν παραγγείλει τα πακέτα τους μέσα από το σύστημα μας ή τα έχουν προσθέσει

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ψηφιακής Χαρτοθήκης Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΑΡΤΩΝ. Βιβλιοθήκη Πανεπιστηµίου Αιγαίου Μυτιλήνη, Μάιος 2007

Υπηρεσία Ψηφιακής Χαρτοθήκης Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΑΡΤΩΝ. Βιβλιοθήκη Πανεπιστηµίου Αιγαίου Μυτιλήνη, Μάιος 2007 Υπηρεσία Ψηφιακής Χαρτοθήκης Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΧΑΡΤΩΝ Βιβλιοθήκη Πανεπιστηµίου Αιγαίου Μυτιλήνη, Μάιος 2007 1 Ηπρόσβαση στην αναζήτηση χαρτών της Υπηρεσίας Ψηφιακής Χαρτοθήκης γίνεται µέσω της

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2

ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2 ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2 Δεκέμβριος 2012 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή.. σελ. 3 2. Σύνδεση για πρώτη φορά με την εφαρμογή 4 3. Είσοδος στην εφαρμογή 9 4. Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο ΕΠΛ001 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Microsoft Excel Μέρος 1 Παναγιώτης Χατζηχριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Σχεδίασης Μισθοδοτικής Κατάστασης. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Οι τύποι στο Excel Οι τύποι είναι η σημαντικότερη λειτουργία των λογιστικών φύλλων, γιατί είναι αυτοί που επεξεργάζονται τα δεδομένα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Οι τύποι στο Excel Οι τύποι είναι η σημαντικότερη λειτουργία των λογιστικών φύλλων, γιατί είναι αυτοί που επεξεργάζονται τα δεδομένα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Οι τύποι στο Excel Οι τύποι είναι η σημαντικότερη λειτουργία των λογιστικών φύλλων, γιατί είναι αυτοί που επεξεργάζονται τα δεδομένα. Χρήση τύπων γίνεται και στο κεφάλαιο των συναρτήσεων. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή καταχωρητή ονομάτων χώρου

Αλλαγή καταχωρητή ονομάτων χώρου Αλλαγή καταχωρητή ονομάτων χώρου Βήμα 1: Αναζήτηση ονομάτων χώρου για αλλαγή καταχωρητή Εισάγεται το όνομα ή τα ονόματα χώρου που σας ενδιαφέρουν, με καταλήξεις, χωρίζοντας με κενό ή new line αν έχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο) 1.0 Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μάθημα: Πληροφορική Ι (εργαστήριο) Ακαδημαϊκό έτος: 2013-2014 Εξάμηνο Α ΑΣΚΗΣΕΙΣ Άσκηση 1 Κατασκευάστε ένα λογιστικό φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Microsoft Excel Μέρος 1

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση τεχνοοικονομικής μελέτης.

Άσκηση τεχνοοικονομικής μελέτης. Άσκηση τεχνοοικονομικής μελέτης. Σε αρχείο Excel να γίνει ένα πρόγραμμα οικονομοτεχνικής ανάλυσης επενδύσεων για Αιολικά Πάρκα. Το πρόγραμμα αυτό θα διαθέτει σε διαφορετικά φύλλα του προγράμματος τις παραμέτρους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΝΟΥ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ»

ΜΕΝΟΥ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» ΜΕΝΟΥ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» Για τον έλεγχο των συνταγών (Χειρόγραφων και Ηλεκτρονικών) επιλέξτε από το μενού εργασιών το . ΓΕΝΙΚΑ Η οθόνη εργασίας αυτής της επιλογής προσφέρεται για:

Διαβάστε περισσότερα

Η μελλοντική των 20 ευρώ σε 3 χρόνια με μηνιαίο ανατοκισμό θα βρεθεί από 12 )3 12

Η μελλοντική των 20 ευρώ σε 3 χρόνια με μηνιαίο ανατοκισμό θα βρεθεί από 12 )3 12 ΠΔΕ35 Λύση ης γραπτής εργασίας 05-6. Λύση: Το ουσιαστικό επιτόκιο θα βρεθεί από er = ( + r m m όπου m= o αριθμός των ανατοκισμών στο έτος. Συνεπώς το ουσιαστικό επιτόκιο είναι er = ( + 0.09 = 0.093807

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Έκδοση 3.2014.1

ΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Έκδοση 3.2014.1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Έκδοση 3.2014.1 1. Δημιουργία Μεταβολή Καρτέλας Λογιστικής. Αν η καρτέλα έχει τύπο Λογιστικής και μορφή Κινούμενη, τότε ενεργοποιείται το πεδίο Αριθμός ΦΤΜ στην θέση του πεδίου Επάγγελμα.

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Γραφήµατα Πληροφορίες για τα γραφήµατα T α γραφήµατα προσελκύουν την προσοχή και διευκολύνουν την προβολή συγκρίσεων, τάσεων σε δεδοµένα. Για παράδειγµα, αντί

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης ιστοσελίδας VOLVO

Οδηγίες χρήσης ιστοσελίδας VOLVO Οδηγίες χρήσης ιστοσελίδας VOLVO Ρύποι & Τέλη - Προσφορές Η ιστοσελίδα (http://www.volvocalcprices.gr) δηµιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2010 ως εργαλείο για την εύρεση της τελικής προτεινόµενης Λιανικής τιµής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Α Περιβάλλον Εργασίας Windows... 19. Εργαστηριακή Άσκηση 1 Το Γραφικό Περιβάλλον του Υπολογιστή... 21

Μέρος Α Περιβάλλον Εργασίας Windows... 19. Εργαστηριακή Άσκηση 1 Το Γραφικό Περιβάλλον του Υπολογιστή... 21 Περιεχόμενα Μέρος Α Περιβάλλον Εργασίας Windows... 19 Εργαστηριακή Άσκηση 1 Το Γραφικό Περιβάλλον του Υπολογιστή... 21 1.1 Εκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή... 22 1.2 Γραφικό παραθυρικό περιβάλλον εργασίας...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εισαγωγής Νέων Εγγραφών Εσόδων Εξόδων και Άρθρων Γενικής Λογιστικής

Διαχείριση Εισαγωγής Νέων Εγγραφών Εσόδων Εξόδων και Άρθρων Γενικής Λογιστικής Διαχείριση Εισαγωγής Νέων Εγγραφών Εσόδων Εξόδων και Άρθρων Γενικής Λογιστικής ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή Νέας εγγραφής Εσόδου Εξόδου και Άρθρου Γενικής Λογιστικής.... 4 1.1. Διαδικασία εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα