2. Επιλέγω Διαχείριση. στοιχεία της εταιρείας. και καταχωρώ. προσθέσω και εικόνα. πρέπει να είναι σε μορφή.bmp).

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2. Επιλέγω Διαχείριση. στοιχεία της εταιρείας. και καταχωρώ. προσθέσω και εικόνα. πρέπει να είναι σε μορφή.bmp)."

Transcript

1 #1 Πώς δημιουργώ μια νέα εταιρεία Η εταιρεία Cronus Καλώδια ΕΠΕ είναι μια νέα εταιρεία παραγωγής καλωδίων. Το πρώτο απαραίτητο βήμα για να είναι διαθέσιμη για καταχώρηση στοιχείων από το MBS Navision είναι η δημιουργία της εταιρείας και μιας οικονομικής περιόδου έναρξης των δραστηριοτήτων της Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Αρχείο Εταιρεία Άνοιγμα. Επιλέγω το όνομα της εταιρείας και ΟΚ. 2. Επιλέγω Διαχείριση Παραμετροποίηση Εφαρμογών Γενικά Στοιχεία Εταιρείας και καταχωρώ τα στοιχεία της εταιρείας. Μπορώ να προσθέσω και εικόνα με την επιλογή Εικόνα Εισαγωγή (η εικόνα πρέπει να είναι σε μορφή.bmp). Κάθε ομάδα ατόμων ή κάθε άτομο (ανάλογα με την τάξη) θα χρησιμοποιήσει μια ξεχωριστή εταιρεία με αύξοντα αριθμό στο τέλος π.χ. 00, 01 κ.λ.π. για καλύτερο έλεγχο της προόδου. Τα περισσότερα στοιχεία δεν είναι απαραίτητα για να καταχωρηθούν, α- πλά καλό είναι να συμπληρωθούν για εξοικείωση με τις οθόνες υπό-οθόνες του MBS Navision. 3. Επιλέγω Οικονομική Διαχείριση Παραμετροποίηση Λογιστικές Περίοδοι. Στην οθόνη επιλέγω Δημιουργία και καταχωρώ έναρξη (01/01/01), α- ριθμό περιόδων (12), διάρκεια περιόδου (1M λατινικό) και OK. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία των 12 οικονομικών περιόδων της τρέχουσας χρήσης. Η δημιουργία των οικονομικών περιόδων είναι απαραίτητη για τη λογιστικοποίηση των εγγραφών που θα προκύψουν αργότερα στο παράδειγμα. Το σύστημα επιτρέπει ε- λεύθερα αριθμό περιόδων, επομένως καλύπτει και υπέρ- 12μηνη χρήση.

2 #2 Τα είδη της βιομηχανίας Επόμενο βασικό βήμα της παραμετροποίησης είναι η καταχώρηση των ειδών της βιομηχανίας. Γενικά η κωδικοποίηση των ειδών πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη σημασία γιατί πολύ εξειδικευμένη κωδικοποίηση μπορεί να ανατραπεί στο μέλλον από νέες κατηγορίες ειδών με διαφορετική λογική. Για το παράδειγμα ο κωδικός έχει τρία συνθετικά. Το 1 ο συνθετικό του κωδικού (πρώτα δυο ψηφία) είναι η σημασία του είδους στην παραγωγική διαδικασία. Έτσι έχουμε έτοιμα (01), ημικατεργασμένα (02), Α ύλες (03), Β ύλες (04) και υλικά συσκευασίας (05). Το 2 ο συνθετικό δείχνει την ομάδα. Έτσι έχουμε καλώδια (01), αγωγούς (02), ταινίες (03), σύρματα (04), μέταλλα (05), χαρτιά (06) και μανδύες (07). Τέλος το 3 ο συνθετικό είναι ο Α/Α (αύξων αριθμός) του είδους μέσα στην ομάδα. Τα είδη που θα καταχωρηθούν είναι Καλώδιο Ενέργειας (010101), Τηλεφωνικό Καλώδιο (010102), Αγωγός Ενέργειας (020201), Αγωγός Τηλεφωνικού (020202), Χαλκός (030501), Ταινία Κωδικοποίησης Ενέργειας (040301), Ταινία Κωδικοποίησης Τηλεφωνικού (040302), Σύρμα Σιδήρου (040401), Χαρτί (040601), Μανδύες PE (050701) και Μανδύες PVC (050702). Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Σχεδιασμός Πόρων Παραμετροποίηση Μονάδες Μέτρησης και καταχωρώ τις δυο βασικές μονάδες μέτρησης για τα είδη της βιομηχανίας, ήτοι κιλά και χιλιόμετρα Οι μονάδες μέτρησης είναι βασική παραμετροποίηση των ειδών γιατί δείχνουν ποια είναι η μονάδα αγοράς (υλικά και εμπορεύματα), διακίνησης (υλικά και παραγόμενα) και πώλησης (παραγόμενα και εμπορεύματα). 2. Επιλέγω Διαχείριση Παραμετροποίηση Εφαρμογών - Αποθήκη Παραμετροποίηση-Αποθέματα Ομάδες Ειδών και καταχωρώ τις ο- μάδες που δείχνουν τη φύση κάθε είδους της αποθήκης (υλικού και παραγόμενου). Όπως προαναφέρθηκε η κωδικοποίηση των ειδών θα μπορούσε να είναι α- πλούστερη (ένας αύξων αριθμός). Επιλέχθηκε να δοθεί κωδικός με σημασία ώστε να κατανοήσουν οι εκπαιδευόμενοι ότι αφ ενός έχουμε ομαδοποίηση των ειδών ανάλογα με τη χρήση τους στην παραγωγή (μια τέτοια ομαδοποίηση απαιτείται από μια βιομηχανία), αφ ετέρου δε μπορούμε να έχουμε διάφορες άλλες ομαδοποιήσεις για καθαρά πληροφοριακούς σκοπούς.

3 3. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδίαση Προϊόντος Είδη. Θα καταχωρηθούν πρώτα τα παραγόμενα (έτοιμα και ημικατεργασμένα) εξαντλώντας όλα τα παράθυρα της οθόνης και κατόπιν τα υλικά. 4. Καταχωρώ τον Κωδικό και την Περιγραφή του είδους και επιλέγω Βασική Μονάδα Μέτρησης (χιλιόμετρα για τα παραγόμενα και κιλά για τα υλικά) Κωδικό Ομάδας Ειδών (το 2 ο συνθετικό του κωδικού είδους). 5. Συνεχίζω με την καρτέλα Τιμολόγηση. Επιλέγω Πρότυπη Μέθοδο Κοστολόγησης για όλα τα είδη. Δίνω πρόσθετες επιβαρύνσεις στο πεδίο Έμμεσο Κόστος % (ποσοστό 5%). Στο πεδίο Υπολογισμός Τιμής/Κέρδους επιλέγουμε Τιμή = Κόστος + Κέρδος και Κέρδος% (ποσοστό κέρδους 30%) ώστε το σύστημα να προτείνει αυτόματα τιμή πώλησης. Η Ποσότητα ανά Μ.Μ. είναι η ποσότητα βάσει της οποίας υπολογίζονται οι πωλήσεις, αγορές και τεχνικές προδιαγραφές φασεολόγια για το είδος. Η επιλεγμένη μέθοδος κοστολόγησης δεν επηρεάζει την κοστολόγηση παραγωγής που γίνεται βάσει των προδιαγραφών του Ε.Γ.Λ.Σ., αλλά βοηθά στον υπολογισμό του προϋπολογιστικού κοστολογίου που το σύστημα υπολογίζει αυτόματα βάσει των τεχνικών προδιαγραφών (BOM Bill of Materials) και του φασεολογίου (BOR Bill of Resources).

4 6. Συνεχίζω με την καρτέλα Αναπλήρωση. Εφ όσον το είδος είναι παραγόμενο (έτοιμο) επιλέγω Εντολή Παραγωγής στον Τρόπο Αναπλήρωσης. Επιλέγω Αποθεματοποίηση στην Πολιτική Παραγωγής και Ολοκλήρωση Εντολής στη Μέθοδο Καταγραφής. Η Πολιτική Παραγωγής είναι για όλα τα είδη η Αποθεματοποίηση εφ όσον η έμφαση του παραδείγματος είναι στον προγραμματισμό παραγωγής και δυναμικότητας. Η Μέθοδος Καταγραφής (το πότε θα θεωρείται ότι παράχθηκε το παραγόμενο ή αναλώθηκε το υλικό) είναι για όλα τα είδη η ολοκλήρωση της Εντολής (στο τέλος της παραγωγής), ώστε να γίνονται οι αναλώσεις με την ολοκλήρωση της κάθε φάσης παραγωγής και να μην υπάρχουν προβλήματα έλλειψης αποθεμάτων (ειδικά στα ημικατεργασμένα που παράγονται στα ενδιάμεσα).

5 7. Ολοκληρώνω το είδος με την καρτέλα Προγραμματισμός. Επιλέγω Απαιτούμενη Ποσότητα κατά την Περίοδο Αναπαραγγελίας (lot-forlot) στην Πολιτική Αναπαραγγελίας και την ένδειξη Περιλαμβάνεται Τρέχον Απόθεμα ώστε να ληφθούν υπ όψιν τα τρέχοντα αποθέματα ανά είδος στον υπολογισμό των αναγκών. Επίσης παρατηρούμε ότι ανάλογα με την επιλογή στο πεδίο Πολιτική Αναπαραγγελίας διαφοροποιούνται τα διαθέσιμα πεδία στο δεξί μέρος της οθόνης, δηλαδή οι παράμετροι που δέχεται κάθε κανόνας. 8. Καταχωρώ και τα υπόλοιπα παραγόμενα ήτοι Τηλεφωνικό Καλώδιο (010102), Αγωγός Ενέργειας (020201) και Α- γωγός Τηλεφωνικού (020202). Στην καρτέλα Γενικά προσοχή στον Κωδικό Ο- μάδας των αγωγών που είναι διαφορετικός από αυτόν των καλωδίων. Οι επόμενες καρτέλες είναι ί- διες με το Καλώδιο Ενέργειας. Η Απαιτούμενη ποσότητα κατά την περίοδο αναπαραγγελίας (lot-for-lot) είναι ο απλούστερος κανόνας καθορισμού μεγέθους παρτίδας, καθ όσον παράγονται για κάθε περίοδο οι ποσότητες που απαιτούνται, αδιαφορώντας για κόστη προετοιμασίας (setup costs). Είναι α- πλός κανόνας και σύμφωνος με τη φιλοσοφία JIT (Just in time), γιατί παράγεται ότι απαιτείται όταν απαιτείται. Για την ταχύτερη καταχώρηση σε πολλαπλές καρτέλες συνήθως εξυπηρετεί η χρήση των κουμπιών Επόμενη (λογική εγγραφή) και Προηγούμενη (λογική εγγραφή). Έτσι επιλέγω μια καρτέλα (π.χ. Τιμολόγηση) και πατώντας το κουμπί Επόμενη προχωρά το σύστημα στην επόμενη λογική εγγραφή (η περιγραφή εμφανίζεται στην επικεφαλίδα της οθόνης καταχώρησης), οπότε συμπληρώνω τα στοιχεία κ.ο.κ.

6 9. Καταχωρώ το Χαλκό (030501) και τα υπόλοιπα υλικά ήτοι Ταινία Κωδικοποίησης Ενέργειας (040301), Ταινία Κωδικοποίησης Τηλεφωνικού (040302), Σύρμα Σιδήρου (040401), Χαρτί (040601), Μανδύες PE (050701) και Μανδύες PVC (050702). Προσέχω τον Κωδικό Ομάδας Ειδών που διαφοροποιείται ανάλογα με το υλικό (2 ο συνθετικό του κωδικού). 10. Στην καρτέλα Τιμολόγηση επιλέγω Πρότυπη Μέθοδο Κοστολόγησης (για όλα τα υλικά) και καταχωρώ Κόστος Μονάδος 11. Ολοκληρώνω την καταχώρηση της καρτέλας Τιμολόγηση για όλα τα υλικά με βάση το κόστος μονάδος του Καταλόγου Ειδών 12. Στην καρτέλα Α- ναπλήρωση επιλέγω για όλα τα υλικά Αγορά στον Τρόπο Αναπλήρωσης, Αποθεματοποίηση στην Πολιτική Παραγωγής και Ολοκλήρωση Εντολής στη Μέθοδο Καταγραφής.

7 13. Ολοκληρώνω την καταχώρηση των υλικών με την καρτέλα Προγραμματισμός ό- που επιλέγω Απαιτούμενη Ποσότητα κατά την Περίοδο Αναπαραγγελίας (lot-for-lot) στην Πολιτική Α- ναπαραγγελίας και την ένδειξη Περιλαμβάνεται Τρέχον Απόθεμα ώστε να ληφθούν υπ όψιν τα τρέχοντα αποθέματα ανά είδος στον υπολογισμό των αναγκών.

8 #3 Παραμετροποίηση Βαρδιών Ημερολογίων Παραγωγής Το 24ωρο στη βιομηχανία χωρίζεται σε τρεις οκτάωρες βάρδιες. Η βασική βάρδια (πρωινή) για το παράδειγμα θα αρχίζει στις 8:00πμ και θα τελειώνει στις 3:59:59μμ (Α βάρδια). Μια βιομηχανία που δεν έχει πρόβλημα δυναμικότητας συνήθως λειτουργεί σε μια μόνο βάρδια. Όταν όμως έχει πρόβλημα δυναμικότητας μπορεί να λειτουργεί σε δύο βάρδιες, ήτοι 8:00πμ 3:59:59μμ (Α βάρδια) και 4:00μμ 11:59:59μμ (Β βάρδια) ή αν το πρόβλημα είναι εντονότερο όλο το 24ωρο σε τρεις βάρδιες,, ήτοι 8:00πμ 3:59:59μμ (Α βάρδια), 4:00μμ 11:59:59μμ (Β βάρδια) και 12:00πμ 7:59:59πμ (Γ βάρδια). Επομένως πρέπει να κωδικοποιηθούν τρεις βάρδιες και τρία ημερολόγια παραγωγής το 1 ο που θα περιλαμβάνει την Α βάρδια μόνο, το 2 ο που θα περιλαμβάνει τις Α και Β βάρδιες και το 3 ο θα περιλαμβάνει τις Α, Β και Γ βάρδιες. Για το παράδειγμα το εργοστάσιο θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής - Παραμετροποίηση - Βάρδιες και καταχωρώ τις τρεις βάρδιες (Α, Β και Γ) 2. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής - Παραμετροποίηση - Ημερολόγια Παραγωγής και καταχωρώ τα τρία ημερολόγια (1, 2 και 3). Σε πολλές βιομηχανίες η 1 η βάρδια αρχίζει νωρίτερα, αλλά επιλέχθηκε αυτός ο διαχωρισμός για α- ποφυγή βαρδιών που επεκτείνονται σε διαφορετικά 24ωρα. Επίσης πολλά εργοστάσια δουλεύουν και το Σάββατο και την Κυριακή ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής. Όταν βρισκόμαστε σε κάποια στήλη μπορούμε να αντιγράψουμε τα περιεχόμενο της προηγούμενης γραμμής (στην ίδια στήλη) πατώντας το πλήκτρο F8. Επομένως στην περιγραφή της 2 ης βάρδιας πατάμε F8 και διορθώνουμε κ.ο.κ. 3. Στην ίδια οθόνη επιλέγω την 1 η γραμμή (1 ο ημερολόγιο) και Ημερολόγια - Εργάσιμες Ημέρες ώστε να ορίσω τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (βάρδιες) ανά ημερολόγιο παραγωγής.

9 4. Στο νέο παράθυρο καταχωρώ Ημέρα, Ώρα Έναρξης, Ώρα Λήξης και Κωδικό Βάρδιας με βάση το υπόδειγμα για μια βάρδια Δευτέρα έως Παρασκευή. Για ταχύτερη καταχώρηση στην 1 η γραμμή επιλέγω Η- μέρα, καταχωρώ 8π στην Ώρα Έναρξης και πατώ το πλήκτρο <Tab>, διορθώνω την Ώρα Λήξης και επιλέγω Κωδικό Βάρδιας. Στις επόμενες γραμμές επιλέγω Ημέρα και πατώντας το πλήκτρο F8 (και μετά <Tab>) τρεις φορές αντιγράφεται κάθε φορά η προηγούμενη γραμμή. 5. Συνεχίζω με την καταχώρηση του 2 ου ημερολογίου, για δυο βάρδιες Δευτέρα έως Παρασκευή. Για ταχύτερη καταχώρηση (α) αντιγράφω (Επεξεργασία - Επιλογή όλων Αντιγραφή) τα περιεχόμενα της προηγούμενης οθόνης (ημερολόγιο μιας βάρδιας), (β) στην 1 η γραμμή επιλέγω Η- μέρα, καταχωρώ 4μ στην Ώρα Έναρξης, πατώ το πλήκτρο <Tab> 2 φορές και επιλέγω Κωδικό Βάρδιας, στις επόμενες γραμμές επιλέγω Ημέρα και πατώντας το πλήκτρο F8 τρεις φορές και (γ) όταν ολοκληρώσω όλες τις ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) στην επόμενη γραμμή πατώ Επικόλληση, οπότε αντιγράφεται το προηγούμενο η- μερολόγιο (1 Βάρδια Δευτέρα Παρασκευή) στο τρέχον.

10 6. Ολοκληρώνω με την καταχώρηση του 3 ου ημερολογίου, για τρεις βάρδιες Δευτέρα έως Παρασκευή. Κατά παρόμοιο τρόπο με πριν, αντιγράφω τα περιεχόμενα της προηγούμενης οθόνης (ημερολόγιο δυο βαρδιών), καταχωρώ Δευτέρα έως Παρασκευή την βάρδια Γ και επικολλώ τις υπόλοιπες δυο.

11 #4 Παραμετροποίηση Δυναμικότητας Παραγωγής Επόμενο βήμα είναι η παραμετροποίηση του παραγωγικού δυναμικού του εργοστασίου, ήτοι των μηχανημάτων (Κέντρων Εργασίας) και του εργατικού δυναμικού (Πόροι Παραγωγής). Τα κέντρα εργασίας θα ομαδοποιηθούν στις ομάδες Μεταλλουργικό (01), Ενέργειας (02), Υψηλής Τάσης (03) και Τηλεφωνίας (04). Το κάθε κέντρο εργασίας θα έχει σαν 1 ο συνθετικό τον κωδικό της ομάδας και 2 ο έναν Α/Α. Επομένως το εργοστάσιο διαθέτει τα κέντρα: Συρματουργική (0101), Στρεπτική 1 (0102), Μονωτική 1 (0201), Στρεπτική 2 (0202), Οπλιστική (0301), Μονωτική 2 (0401) και Στρεπτική 3 (0402). Κάθε κέντρο διαθέτει ένα μηχάνημα και 1-2 εργάτες (πόροι). Οι πόροι παραγωγής συνδέονται με ένα κέντρο. Στο παράδειγμα κάθε μηχάνημα και εργάτης (πόροι) αντιστοιχούν σε ένα κέντρο και συνδέονται άμεσα με αυτό στην παραγωγική διαδικασία. Η κωδικοποίηση των πόρων ακολουθεί την κωδικοποίηση των αντίστοιχων κέντρων συν ένα Α/Α. Επομένως το εργοστάσιο διαθέτει τα μηχανήματα: 1 Συρματουργική (010101), 1 Στρεπτική 1 (010201),1 Μονωτική 1 (020101), 1 Στρεπτική 2 (020201), 1 Οπλιστική (030101), 1 Μονωτική 2 (040101) και 1 Στρεπτική 3 (040201). Αντίστοιχα διαθέτει τους εργάτες: 1 Εργάτης Συρματουργικής (010102), 1 Εργάτης Στρεπτικής 1 (010202), 2 Εργάτες Μονωτικής 1 (020102), 1 Εργάτης Στρεπτικής 2 (020202), 1 Εργάτης Οπλιστικής (030102), 2 Εργάτες Μονωτικής 2 (040102) και 2 Εργάτες Στρεπτικής 3 (040202). Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής - Παραμετροποίηση - Μονάδες Μέτρησης Δυναμικότητας. Καταχωρώ μια μονάδα μέτρησης (χάριν ευκολίας) για ανθρώπους και μηχανήματα και επιλέγω Τύπο Ώρες. 2. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής - Παραμετροποίηση Ομάδες Κέντρων Εργασίας και καταχωρώ τις ομάδες. Εάν κατά τον υπολογισμό δυναμικότητας προκύψουν πολύ μεγάλα νούμερα κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει καταχωρηθεί Τύπος στην οθόνη Μονάδες Μέτρησης Δυναμικότητας.

12 3. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής Κέντρα Εργασίας και καταχωρώ το 1 ο κέντρο και την Ομάδα. 4. Συνεχίζω στην καρτέλα Καταχώρηση και επιλέγω Μέθοδο Καταγραφής Ολοκλήρωση Εντολής (ώστε η ενημέρωση να γίνεται αυτόματα με την ολοκλήρωση της ε- ντολής παραγωγής). 5. Ολοκληρώνω την καταχώρηση με την καρτέλα Λεπτομερής Προγραμματισμός ό- που επιλέγω ΩΡΑ στον Κωδικό Μονάδας Μέτρησης και 1 (μια βάρδια) στον Κωδικό Ημερολογίου Παραγωγής. Η δυναμικότητα δίνεται 1 από το σύστημα, που ισχύει εφ όσον το εργοστάσιο διαθέτει από ένα κέντρο για κάθε τύπο και ο Συντελεστής Αξιοποίησης 100% που σημαίνει πλήρη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού. 6. Ολοκληρώνω την καταχώρηση των υπολοίπων κέντρων με βάση τα στοιχεία του πίνακα. Όλες οι παράμετροι είναι ίδιες με το 1 ο κέντρο. 7. Μετά την καταχώρηση των κέντρων πρέπει να υπολογισθεί η διαθεσιμότητα (με βάση το Ημερολόγιο Παραγωγής) κάθε κέντρου. Στην ίδια οθόνη επιλέγω Προγραμματισμός - Ημερολόγιο.

13 8. Στη νέα οθόνη επιλέγω Λειτουργίες - Υπολογισμός. Αν κατά τον υπολογισμό προκύψει πρόβλημα μεγέθους της βάσης δεδομένων, τότε πρέπει να επεκταθεί από την επιλογή Αρχείο Βάση Δεδομένων Επέκταση. 9. Στη νέα οθόνη επιλέγω την καρτέλα Επιλογές και καταχωρώ Ημερομηνία Έναρξης, Ημερομηνία Λήξης και ΟΚ. 10. Η δομή αυτής της οθόνης είναι αρκετά κοινή για το Navision. Κάτω αριστερά επιλέγω το διάστημα που μπορεί να είναι ανά ημέρα (1), εβδομάδα (7), μήνα (31), τρίμηνο (3), έτος (12) ή λογιστική περίοδος. Στο παράδειγμα έχει επιλεγεί το έτος (12). Παρατηρώ στο επάνω μέρος της οθόνης την επιλογή Βάρδια (Φίλτρο) που έχει την τιμή Α (08:00πμ 03:59μμ) ενεργή βάρδια για το η- μερολόγιο παραγωγής 1 (1 βάρδια Δευτέρα Παρασκευή). Ο προγραμματισμός παραγωγής για να τρέξει χρειάζεται να βρει υπολογισμένη τη δυναμικότητα όλων των κέντρων και των πόρων που απαιτούνται. Επειδή δε το παράδειγμα ετήσιου προγραμματισμού θα απαιτήσει περισσότερη δυναμικότητα από τη διαθέσιμη για ένα χρόνο (εκ προθέσεως), δημιουργούμε από την αρχή δυναμικότητα κέντρων για αρκετές χρονιές προς τα πίσω. Αν αντί της βάρδιας Α επιλέξω μια άλλη τότε θα μηδενισθεί η διαθεσιμότητα, εφ όσον τα κέντρα εργασίας χρησιμοποιούν το 1 ο Ημερολόγιο Παραγωγής (1 βάρδια Δευτέρα έως Παρασκευή, δηλαδή την Α βάρδια).

14 11. Επιλέγω Παραγωγή Πόροι Παραγωγής Πόροι Παραγωγής και καταχωρώ τον 1 ο πόρο. Στην καταχώρηση πρέπει οπωσδήποτε να συνδέσω κάθε πόρο με το αντίστοιχο κέντρο. 12. Συνεχίζω με την καρτέλα Καταχώρηση όπου καταχωρώ Άμεσο Κόστος Μονάδας και επιλέγω Μέθοδο Καταγραφής Ολοκλήρωση Εντολής. 13. Ολοκληρώνω την καταχώρηση του 1 ου πόρου με την καρτέλα Προγραμματισμός όπου καταχωρώ Δυναμικότητα και επιλέγω Κωδικό Μονάδας Μέτρησης Χρόνου. 14. Καταχωρώ και τους υπόλοιπους πόρους με μόνες διαφοροποιήσεις (πέραν του κωδικού, της ονομασίας και του κωδικού κέντρου) τη δυναμικότητα και το Άμεσο Κόστος Μονάδος. 15. Όπως και για τα κέντρα εργασίας πρέπει να υπολογισθεί η διαθεσιμότητα και των πόρων. Επιλέγω Προγραμματισμός - Ημερολόγιο

15 16. Στη νέα οθόνη επιλέγω Λειτουργίες Υπολογισμός. 17. Όπως και για τα κέντρα επιλέγω καρτέλα Επιλογές, καταχωρώ Ημερομηνία Έναρξης, Λήξης και ΟΚ. 18. Όπως και για τα κέντρα επιλέγω έτος (12) και βάρδια Α και βλέπω την ετήσια διαθεσιμότητα των πόρων. Οι πόροι που παρουσιάζουν 2πλάσια διαθεσιμότητα έχουν και 2πλάσια δυναμικότητα. Όπως και για τα κέντρα δίνω μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχω διαθεσιμότητα στο σενάριο ετήσιου υπολογισμού παραγωγής. Αν παρουσιασθεί πρόβλημα χωρητικότητας με τη βάση, τότε πρέπει να επεκταθεί από την επιλογή Αρχείο Βάση Δεδομένων Επέκταση. Παρ όλον ότι οι πόροι δεν συνδέονται άμεσα με κάποιο ημερολόγιο παραγωγής εν τούτοις συνδέονται έμμεσα μέσω των αντιστοίχων κέντρων.

16 #5 Φασεολόγια (BOR Bill of Resources) Τα φασεολόγια δείχνουν τα κέντρα και τους πόρους που απαιτούνται και για πόσο διάστημα για την παραγωγή μιας μονάδας παραγομένου. Η κωδικοποίηση των φασεολογίων μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την κωδικοποίηση των ειδών, χάριν όμως ευκολίας στη σύνδεση ειδών με φασεολόγια επιλέχθηκαν παρόμοιοι κωδικοί. Το σύστημα υποστηρίζει και σειριακά φασεολόγια (σειριακή εναλλαγή κέντρων και πόρων) και φασεολόγια δικτύου (παράλληλη λειτουργία). Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδίαση Προϊόντος - Φασεολόγια. Παρατηρώ ότι οι στήλες των αναλυτικών γραμμών είναι διαφορετικές στο υπόδειγμα. Επιλέγω (δεξί κλικ του ποντικιού) στις ε- πικεφαλίδες των αναλυτικών γραμμών και εμφανίζεται η επιλογή Απόκρυψη και Εμφάνιση Στήλης. 2. Επιλέγω Εμφάνιση Στήλης και από τη λίστα επιλέγω ποιες στήλες επιθυμώ να εμφανίζονται στην οθόνη.

17 3. Καταχωρώ το Σειριακό φασεολόγιο του Καλωδίου Ενέργειας με όλους τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή μιας μονάδας μέτρησης (1 χιλιόμετρο). Ο συνολικός χρόνος επεξεργασίας για τον εργάτη μονωτικής είναι διπλάσιος από το αντίστοιχο μηχάνημα (Μονωτική 1), λόγω του ότι απασχολώ 2 εργάτες στο μηχάνημα. Η χρήση σειριακών φασεολογίων είναι προβληματική (εσκεμμένα) εφ όσον οι εργάτες έπονται των αντίστοιχων μηχανημάτων, με αποτέλεσμα οι χρόνοι παραγωγής να διπλασιάζονται. Ο Κωδικός Εργασίας δίνεται από το χρήστη και ορίζει τη σειρά των εργασιών. Αφήνω κενά νούμερα ανάμεσα στους κωδικούς ώστε να μπορώ να προσθέσω νέα κέντρα ή πόρους στην αρχή, το τέλος ή ενδιάμεσα. 4. Συνεχίζω με το φασεολόγιο του τηλεφωνικού καλωδίου. 5. Συνεχίζω με τα φασεολόγια των ημικατεργασμένων (αγωγοί). 6. Ολοκληρώνω με το φασεολόγιο του αγωγού τηλεφωνικού.

18 7. Για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα φασεολόγια στον προγραμματισμό παραγωγής θα πρέπει να αλλάξουν όλα κατάσταση σε Εγκεκριμένη. Αν εκ των υστέρων διαπιστώσω λάθη, για να διορθωθεί ένα εγκεκριμένο φασεολόγιο θα πρέπει πρώτα να αλλάξει κατάσταση (π.χ. Υπό Επεξεργασία). Στην κατάσταση Ε- γκεκριμένη γίνονται και όλοι οι έλεγχοι για τη σωστή εναλλαγή των εργασιών ενός φασεολογίου (αυτό θα φανεί εντονότερα στα δικτυακά φασεολόγια όπου η εναλλαγή των εργασιών καθορίζεται από τον χρήστη).

19 #6 Τεχνικές Προδιαγραφές (BOM Bill of Materials) Οι τεχνικές προδιαγραφές δείχνουν τα παραγόμενα (ενδιάμεσα) και τα υλικά που απαιτούνται (σε ποσότητα) για την παραγωγή μιας μονάδας παραγομένου. Η κωδικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την κωδικοποίηση των ειδών, χάριν όμως ευκολίας στη σύνδεση ειδών με τεχνικές προδιαγραφές επιλέχθηκαν παρόμοιοι κωδικοί. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδίαση Προϊόντος - Τεχνική Προδιαγραφή. Καταχωρώ την 1 η τεχνική προδιαγραφή και αλλάζω κατάσταση σε ε- γκεκριμένη. 2. Συνεχίζω με το τηλεφωνικό καλώδιο. 3. Συνεχίζω με την τεχνική προδιαγραφή των αγωγών και συγκεκριμένα του αγωγού ενέργειας. 4. Ολοκληρώνω με τον αγωγό τηλεφωνικού.

20 #7 Τεχνικές προδιαγραφές Φασεολόγια ανά είδος. Μετά την ολοκλήρωση των φασεολογίων και των τεχνικών προδιαγραφών θα πρέπει να ενημερωθεί κάθε παραγόμενο βάσει ποιας τεχνικής προδιαγραφής και ποιου φασεολογίου παράγεται. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Παραγωγή Σχεδίαση Προϊόντος - Είδη. 2. Στην καρτέλα Α- ναπλήρωση επιλέγω Κωδικό Φασεολογίου και Κωδικό Τεχνικής Προδιαγραφή από τις λίστες επιλογής. Μόνο τώρα το σύστημα γνωρίζει με ποιο φασεολόγιο και ποια τεχνική προδιαγραφή παράγεται το παραγόμενο. 3. Ολοκληρώνω με την καταχώρηση των τεχνικών προδιαγραφών και των φασεολογίων για τα υπόλοιπα είδη.

21 #8 Λοιπή παραμετροποίηση παραγωγής. Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει παραμετροποιήσεις κυρίως τεχνικής φύσης που έχουν να κάνουν με τη λογική του MBS Navision. Μια σημαντική παραμετροποίηση είναι αυτή της αυτόματης αύξουσας αρίθμησης (Α/Α). Η Α/Α που δημιουργείται είναι απαραίτητη από το σύστημα προγραμματισμού παραγωγής (MPS Master Production Scheduling) εφ όσον το σύστημα δημιουργεί αυτόματα μια ή περισσότερες προτάσεις παραγωγής που πρέπει να έχουν διαφορετική αρίθμηση. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Διαχείριση - Παραμετροποίηση Εφαρμογών Γενικά Αρ. Σειράς Αρ. Σειράς. 2. Καταχωρώ Κωδικό και Περιγραφή και επιλέγω Σειρά Γραμμές ώστε να ορίσω τη μορφή της αυτόματης αρίθμησης.

22 3. Στη γραμμή δίνω Αριθμός Έναρξης π.χ. ΠΓ και Τέλους π.χ. ΠΓ και Ρυθμό Αύξησης 1. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα δίνει αυτόματα α- ριθμήσεις αρχίζοντας από το ΠΓ μέχρι και το ΠΓ με ρυθμό αύξησης 1 (δηλ. ΠΓ000002, ΠΓ κ.λ.π.), όταν δε η αρίθμηση φθάσει στο ΠΓ (Αριθμό Προειδοποίησης) τότε το σύστημα θα δώσει μήνυμα προειδοποίησης ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα λόγω έλλειψης επόμενου Α/Α. 4. Κατά την επιστροφή στην προηγούμενη οθόνη επιλέγω την ένδειξη Προεπιλεγμένη Αρίθμηση ( ) ώστε το σύστημα να δίνει αυτόματα την αρίθμηση. 5. Επιλέγω Παραγωγή - Παραμετροποίηση - Παραμετροποίηση Διαχείρισης Παραγωγής ώστε να καταχωρήσω τη βασική παραμετροποίηση. Καταχωρώ Χρόνο έναρξης 12πμ και λήξης 11:59:59μμ και επιλέγω τα υπόλοιπα πεδία της οθόνης.

23 6. Στην καρτέλα Α- ρίθμηση καταχωρώ τους αριθμούς σειρών για τις αυτόματες αριθμήσεις. Αριστερά είναι οι αριθμήσεις για τις διάφορες καταστάσεις των εντολών (από πρόχειρη έως εκδοθείσα). Στο παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω προγραμματισμένες εντολές παραγωγής γιατί αυτές επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και για το λόγο αυτό επιλέγω τον αριθμό σειράς που μόλις δημιούργησα. 7. Τέλος στην καρτέλα Προγραμματισμός καταχωρώ μια πρόβλεψη για το έτος 2001, βάσει της οποίας θα κάνω τους αρχικούς υπολογισμούς MPS/MRP. Τέλος επιλέγω την ένδειξη Ταυτόχρονος Υπολογισμός MPS/MRP ώστε το σύστημα να υπολογίζει ταυτόχρονα ανάγκες υλικών και παραγομένων. Στο δεξί μέρος της οθόνης δεν χρησιμοποιούμε αυτόματες αριθμήσεις για κέντρα, πόρους κ.λ.π. τα οποία έχουμε ήδη καταχωρήσει. Βάσει σχεδιασμού το σύστημα υποστηρίζει πολλαπλά σενάρια προβλέψεων. Επομένως θα μπορούσα να έχω και αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια βάσει των ο- ποίων θα κάνω προγραμματισμό παραγωγής.

ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Αριστομένης Μακρής Ο.Δ.Ε.Π. ΑΓΟΡΕΣ

ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Αριστομένης Μακρής Ο.Δ.Ε.Π. ΑΓΟΡΕΣ ΔΟΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΟΜΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης»

Εργαστήριο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης» 2015 Εργαστήριο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης» Διονύσης Καρούσος Έκδοση 1.0 28/2/2015 [1] Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο εμπεριέχονται σημειώσεις για το εργαστήριο «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης», του

Διαβάστε περισσότερα

Κόστους. Το ποια ενδιάμεσα προϊόντα συμμετέχουν στην παραγωγή κάθε ετοίμου προκύπτει από τις τεχνικές προδιαγραφές του ετοίμου. 2. Επιλέγω υπολογισμό

Κόστους. Το ποια ενδιάμεσα προϊόντα συμμετέχουν στην παραγωγή κάθε ετοίμου προκύπτει από τις τεχνικές προδιαγραφές του ετοίμου. 2. Επιλέγω υπολογισμό #1 Υπολογισμός πρότυπου κόστους τιμών πώλησης Έχοντας καταχωρήσει πρότυπο κόστος σε όλα τα υλικά, καθώς και φασεολόγια και τεχνικές προδιαγραφές σε όλα τα παραγόμενα και πρότυπο κόστος σε όλα τα κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε κέντρο εργασίας περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό μηχανημάτων και εργατών (πόροι παραγωγής).:

Κάθε κέντρο εργασίας περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό μηχανημάτων και εργατών (πόροι παραγωγής).: CRONUS Καλώδια ΕΠΕ Είναι μια βιομηχανία παραγωγής βιομηχανικών καλωδίων με έδρα τον Πειραιά. Θα εξετασθούν οι βασικές λειτουργίες της βιομηχανίας που αφορούν το Εργοστάσιο Παραγωγής, τις Αγορές και τις

Διαβάστε περισσότερα

#1 Καταχώρηση Πελατών Θα καταχωρήσω δυο πελάτες ώστε να μπορέσω να προχωρήσω σε προσφορά, παραγγελιοληψία και τιμολόγηση.

#1 Καταχώρηση Πελατών Θα καταχωρήσω δυο πελάτες ώστε να μπορέσω να προχωρήσω σε προσφορά, παραγγελιοληψία και τιμολόγηση. #1 Καταχώρηση Πελατών Θα καταχωρήσω δυο πελάτες ώστε να μπορέσω να προχωρήσω σε προσφορά, παραγγελιοληψία και τιμολόγηση. Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών 1. Επιλέγω Πωλήσεις & Μάρκετινγκ Πωλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών. 3. Επιλέγω Οικονομική Διαχείριση. - Παραμετροποίηση

Ενέργειες Οδηγίες εισηγητή Δείγματα οθονών. 3. Επιλέγω Οικονομική Διαχείριση. - Παραμετροποίηση #1 Γενικής Λογιστικής Μετά τη δημιουργία του ετήσιου πλάνου παραγωγής και αναγκών θα προχωρήσουμε στην αγορά μέρους των υλικών που προβλέπονται ώστε να μπορεί να αρχίσει η παραγωγική διαδικασία τον Ιανουάριο.

Διαβάστε περισσότερα

του πρώτου προμηθευτή. Στο πεδίο κωδικός δίνω <Enter> και το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση. 2. Συνεχίζω την καταχώρηση

του πρώτου προμηθευτή. Στο πεδίο κωδικός δίνω <Enter> και το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση. 2. Συνεχίζω την καταχώρηση #1 Καταχώρηση Προμηθευτών Αρχίζουμε με την καταχώρηση των προμηθευτών βασιζόμενοι στην παραμετροποίηση της προηγούμενης ενότητας. Παρατηρούμε ότι το σύστημα δίνει αυτόματα αρίθμηση σε κάθε νέο προμηθευτή

Διαβάστε περισσότερα

- Σε πολλές οθόνες με λίστες πεδίων δεν εμφανίζονται όλα τα πεδία

- Σε πολλές οθόνες με λίστες πεδίων δεν εμφανίζονται όλα τα πεδία Γενικές ερωτήσεις - Σε πολλές οθόνες με λίστες πεδίων δεν εμφανίζονται όλα τα πεδία Για να φανούν πατάμε δεξί κλικ στις επικεφαλίδες, στην γκρι περιοχή, Εμφάνιση Στήλης και επιλέγουμε τα πεδία που θέλουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοµένης Μακρής Ο..Ε.Π.

Αριστοµένης Μακρής Ο..Ε.Π. Βιοµηχανική Παραγωγή Σχεδιασµός Production Planning Ανεξάρτητη ζήτηση Προβλέψεις Πωλήσεων (Sales Forecast) Προγραµµατισµός Πωλήσων και Παραγωγής (SOP Sales and Operations Planning) ιαθέσιµοι Πόροι (Production

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Atlantis MRP & MRP II MRP I Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Στις προβλέψεις αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Είδη. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους

Pylon Entry. Είδη. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους Pylon Entry Είδη Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Είδους... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Πολιτική Τιμολόγησης...

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες

Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Πλήρης Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες

Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Διαχείριση Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Αδειών - Βιβλίο Αδειών - Μαζικές ενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Περιεχόμενα Δημιουργία και διαχείριση εκτυπώσεων ERG... 3 Επιλογή πεδίων... 4 Λεπτομέρειες... 6 Καθορισμός φίλτρων... 6 Ταξινόμηση και ομαδοποίηση... 7 Εξαγόμενο εκτύπωσης...

Διαβάστε περισσότερα

Αποθήκη. Διαχείριση Αποθήκης. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr)

Αποθήκη. Διαχείριση Αποθήκης. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > POS Manager > Αποθήκη Αποθήκη Διαχείριση Αποθήκης Στη Διαχείριση Αποθήκης έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα είδη της αποθήκης σας,

Διαβάστε περισσότερα

Είδη. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους

Είδη. Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους Είδη Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Δημιουργία, Μεταβολή, Διαγραφή και Αναζήτηση ενός είδους Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Είδους 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία 4 Καρτέλα Πολιτική Τιμολόγησης 7 Στην καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίας δημιουργίας Βαρδιών. να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Διαδικασίας δημιουργίας Βαρδιών. να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Δημιουργία Βαρδιών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας δημιουργίας Βαρδιών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή Δημιουργία Εταιρίας Καρτέλα Στοιχεία εταιρίας: Καρτέλα Πρόσθετα στοιχεία: Καρτέλα Τράπεζα:...

Είσοδος στην εφαρμογή Δημιουργία Εταιρίας Καρτέλα Στοιχεία εταιρίας: Καρτέλα Πρόσθετα στοιχεία: Καρτέλα Τράπεζα:... Περιεχόμενα Είσοδος στην εφαρμογή... 3 Δημιουργία Εταιρίας... 5 Καρτέλα Στοιχεία εταιρίας:... 6 Καρτέλα Πρόσθετα στοιχεία:... 6 Καρτέλα Τράπεζα:... 7 Καρτέλα λογιστική:... 9 Καρτέλα e-mail info... 9 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός προετοιμασίας. για την αλλαγή. των συντελεστών ΦΠΑ

Οδηγός προετοιμασίας. για την αλλαγή. των συντελεστών ΦΠΑ Μελίσσια, 10 Ιουνίου 2010 Οδηγός προετοιμασίας για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ Εισαγωγή... 1 Δημιουργία εγγραφών... 2 1. Δημιουργία Ομάδων Καταχώρησης Ειδών ΦΠΑ... 2 2. Δημιουργία Γενικής Ομάδας Καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Πλήρους Διαχείρισης Αδειών Βιβλίο Αδειών Μαζικές ενέργειες

Διαδικασία Πλήρους Διαχείρισης Αδειών Βιβλίο Αδειών Μαζικές ενέργειες Διαδικασία Πλήρους Διαχείρισης Αδειών Βιβλίο Αδειών Μαζικές ενέργειες Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Αδειών, της Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Διαχείριση ραντεβού

Εγχειρίδιο χρήσης. Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Διαχείριση ραντεβού Εγχειρίδιο χρήσης Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Διαχείριση ραντεβού Διαχείριση Ραντεβού Εγχειρίδια χρήσης - Ιατροί Δημιουργία προγράμματος ραντεβού Προκειμένου να δημιουργήσετε τον προγραμματισμό των

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Παραστατικού Αγοράς- Πώλησης και Μετασχηματισμοί

Δημιουργία Παραστατικού Αγοράς- Πώλησης και Μετασχηματισμοί Δημιουργία Παραστατικού Αγοράς- Πώλησης και Μετασχηματισμοί Περιεχόμενα Δημιουργία Παραστατικού Αγοράς... 3 Καρτέλα Παραστατικού Αγοράς... 3 Καρτέλα Βασικό... 4 Καρτέλα Πρόσθετα Στοιχεία... 5 Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9-Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής εργασίας

Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9-Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής εργασίας Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9-Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής εργασίας Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον χρήστη να κατανοήσει την ηλεκτρονική Υποβολή Εντύπων.

Διαβάστε περισσότερα

Εκτύπωση Λογιστικού Αποτελέσματος Καθαρών Κερδών και υπολογισμός Σεναρίων Αυτοελέγχου

Εκτύπωση Λογιστικού Αποτελέσματος Καθαρών Κερδών και υπολογισμός Σεναρίων Αυτοελέγχου Εκτύπωση Λογιστικού Αποτελέσματος Καθαρών Κερδών και υπολογισμός Σεναρίων Αυτοελέγχου Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας εκτύπωσης Λογιστικού Αποτελέσματος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Περιεχόμενα Δημιουργία εκτυπώσεων ERG... 3 Επιλογή πεδίων... 4 Λεπτομέρειες... 6 Καθορισμός φίλτρων... 6 Ταξινόμηση και ομαδοποίηση... 7 Εξαγόμενο εκτύπωσης... 7 Δικαιώματα πρόσβασης...

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Εκπαίδευση Προσωπικού

Σεμινάρια Εκπαίδευση Προσωπικού Σεμινάρια Εκπαίδευση Προσωπικού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας διαχείρισης Σεμιναρίων Εκπαίδευσης Προσωπικού. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία

Διαβάστε περισσότερα

1. Ετήσιος προϋπολογισμός

1. Ετήσιος προϋπολογισμός 1. Ετήσιος προϋπολογισμός Έχοντας ολοκληρώσει τον ετήσιο προγραμματισμό παραγωγής, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του ετήσιου προϋπολογισμού. Θα ξεκινήσουμε από την πρόβλεψη πωλήσεων, όπως σε κάθε προϋπολογισμό

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων

Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων Περιεχόμενα Παραμετροποίηση Γρήγορης Καταχώρησης... 3 Γρήγορη Καταχώρηση... 4 Κατηγορία Λιανικής & Μαζική Ανάθεση Κατηγορίας στα είδη... 9 Γρήγορη Καταχώρηση Πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προσαρτήματος

Οδηγίες Προσαρτήματος Οδηγίες Προσαρτήματος Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας εκτύπωσης Προσαρτήματος στην εφαρμογή Γενική Λογιστική Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των Βαρδιών

Διαχείριση των Βαρδιών Διαχείριση των Βαρδιών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης των βαρδιών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων

Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η παραμετροποίηση και η χρήση της γρήγορης καταχώρησης πωλήσεων, καθώς και της κατηγορίας λιανικής των ειδών. Περιεχόμενα Παραμετροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Pylon Entry Πόροι Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πόρου... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Επιταγών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Επιταγών στην εφαρμογή Λογιστική Διαχείριση της σειράς HyperΛογιστική. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Γρήγορης Παραμετροποίησης Auto Moto Cube

Οδηγός Γρήγορης Παραμετροποίησης Auto Moto Cube POWERED BY ACT Οδηγός Γρήγορης Παραμετροποίησης Auto Moto Cube Version: 01 1 Μάιος 2017 Περιεχόμενα Εισαγωγή 3 Ρυθμίσεις Auto-Moto Cube 4 Παραμετροποίηση Ειδών 6 Παραμετροποίηση Προμηθευτών 9 Παραμετροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) > Αρχεία Αρχεία Εισαγωγή από αρχείο ASCII Με την εργασία αυτή έχετε την δυνατότητα να εισάγετε

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2

Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2 Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2 Αποθήκη... 6 Διαθεσιμότητα... 7 Προϊόντα με παραστατικά... 9 Πωλήσεις... 9 Έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης... 9 Τιμολόγιο... 11 Δελτίο αποστολής... 12 Αναφορές... 16

Διαβάστε περισσότερα

Μελίσσια, 4 Μαρτίου Οδηγός προετοιμασίας για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ

Μελίσσια, 4 Μαρτίου Οδηγός προετοιμασίας για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ Μελίσσια, 4 Μαρτίου 2010 Οδηγός προετοιμασίας για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ Εισαγωγή... 1 Δημιουργία εγγραφών... 2 1. Δημιουργία Ομάδων Καταχώρησης Ειδών ΦΠΑ... 2 2. Δημιουργία Γενικής Ομάδας Καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής

Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής Διαδικασία Χρήσης Module Αναλυτικής Λογιστικής 1 Περίληψη Με την Αναλυτική Λογιστική πραγματοποιείται η παρακολούθηση όλου του κυκλώματος και η ενημέρωση της Αναλυτικής Λογιστικής από την εφαρμογή Hyper

Διαβάστε περισσότερα

Με την είσοδο στο eδαπυ, ο χρήστης επιλέγει από αριστερά τις Ενέργειες.

Με την είσοδο στο eδαπυ, ο χρήστης επιλέγει από αριστερά τις Ενέργειες. Με την είσοδο στο eδαπυ, ο χρήστης επιλέγει από αριστερά τις Ενέργειες. Κατόπιν, εφόσον η υποβολή είναι σε Κατάσταση Καταχώρησης Στοιχείων και ο χρήστης έχει ολοκληρώσει την καταχώρηση των επισκέψεων ή/και

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αξιόγραφων

Διαχείριση Αξιόγραφων Διαχείριση Αξιόγραφων 1 Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Διαχείρισης Αξιόγραφων στην εφαρμογή extra Λογιστική Διαχείριση. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις αλλαγής Λογιστικού Σχεδίου.

Περιπτώσεις αλλαγής Λογιστικού Σχεδίου. Μετατροπή Κωδικοποίησης Λογιστικού Σχεδίου Παράµετρος & Προτιµήσεις Εργασίες Έναρξης Οικονοµικές Χρήσεις Μετατροπή Κωδικοποίησης Λογιστικού Σχεδίου Μέσω της εργασίας αυτής, αναλύεται ο τρόπος µε τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Παραμετροποίηση

Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Παραμετροποίηση Μετάβαση σε Ε.Λ.Π. Εάν αποφασιστεί η μετάβαση στο προτεινόμενο από τα ΕΛΠ λογιστικό σχέδιο, το ATLANTIS E.R.P. παρέχει αυτόματες εργασίες μετάβασης. Η μετάβαση στο νέο λογιστικό σχέδιο πρέπει να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εισπράξεων. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η διαχείριση των εισπράξεων

Διαχείριση Εισπράξεων. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η διαχείριση των εισπράξεων Διαχείριση Εισπράξεων Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η διαχείριση των εισπράξεων Περιεχόμενα Δημιουργία είσπραξης μετρητών 3 Δημιουργία είσπραξης πιστωτικών καρτών 6 Δημιουργία είσπραξης αξιογράφου 11

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΙΣΡΟΕΣ»

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΙΣΡΟΕΣ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΙΣΡΟΕΣ» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΡΟΩΝ... 4 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

Αφού δώσουμε όνομα χρήση και password μπορούμε να επιλέξουμε ημερομηνία εισόδου στο σύστημα, εταιρία και υποκατάστημα

Αφού δώσουμε όνομα χρήση και password μπορούμε να επιλέξουμε ημερομηνία εισόδου στο σύστημα, εταιρία και υποκατάστημα Αφού δώσουμε όνομα χρήση και password μπορούμε να επιλέξουμε ημερομηνία εισόδου στο σύστημα, εταιρία και υποκατάστημα Η κεντρική οθόνη του προγράμματος. Ανά χρήστη υπάρχει δυνατότητα σχεδιασμού Menu Αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου

Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου Εκτύπωση Γενικού Ημερολογίου Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Εκτύπωσης Γενικού Ημερολογίου. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Για να δείτε όλες τις εγγραφές της εκτύπωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια.

Για να δείτε όλες τις εγγραφές της εκτύπωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βελάκια. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > PRISMA Win Εμπορικό > Πελάτες > Εκτυπώσεις Εκτυπώσεις Λογιστικές Καρτέλα Πελάτη Στην Καρτέλα του Πελάτη εμφανίζονται αναλυτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ωρομέτρηση Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Καλύπτει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο τις ανάγκες επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων ΦΟΡΕΑΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΟ: «Υλοποίηση Πληροφοριακού συστήματος για την Υποστήριξη του Έργου Διαχείρισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.» Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας των αριθμοδεικτών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας των αριθμοδεικτών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία Αριθμοδείκτες Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας των αριθμοδεικτών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΧΡΗΣΗΣ... 3 1 ο Βήμα: Δημιουργία νέας χρήσης.... 3 2 ο Βήμα: Εισαγωγή στην νέα χρήση... 3 3ο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9 Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής Εργασίας

Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9 Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής Εργασίας Ηλεκτρονική υποβολή εντύπου Ε9 Γνωστοποίηση Σύμβασης Μερικής ή και Εκ Περιτροπής Εργασίας Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον χρήστη να κατανοήσει την ηλεκτρονική Υποβολή Εντύπων.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ OTC Βήμα 1ο Πατήστε το νέο εικονίδιο, για τη διαχείριση τιμών (χονδρικών/λιανικών) των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (που υπάρχει πλέον στην κεντρική toolbar) και ανοίγει η ακόλουθη οθόνη ΕΛΕΓΧΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επιλογών Διαμόρφωσης

Διαχείριση Επιλογών Διαμόρφωσης 1 Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης επιλογών διαμόρφωσης εγγραφών Εσόδων Εξόδων & Άρθρων Γενικής Λογιστικής στην εφαρμογή της σειράς

Διαβάστε περισσότερα

Έκδοση νέας Μηνιαίας Κατάστασης ΜΥΦ από το ACADEMIA FINANCIALS ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ

Έκδοση νέας Μηνιαίας Κατάστασης ΜΥΦ από το ACADEMIA FINANCIALS ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ Έκδοση νέας Μηνιαίας Κατάστασης ΜΥΦ από το ACADEMIA FINANCIALS ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ Η έκδοση 3.20.21 του ACADEMIA FINANCIALS ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ υποστηρίζει την έκδοση της νέας Μηνιαίας Κατάστασης ΜΥΦ, η οποία πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία πληρωμής μετρητών Πεδία Παραστατικού Πληρωμής Δημιουργία πληρωμής αξιογράφων Καταχώρηση Αξιογράφου...

Δημιουργία πληρωμής μετρητών Πεδία Παραστατικού Πληρωμής Δημιουργία πληρωμής αξιογράφων Καταχώρηση Αξιογράφου... Δημιουργία πληρωμής Περιεχόμενα Δημιουργία πληρωμής μετρητών... 3 Πεδία Παραστατικού Πληρωμής... 4 Δημιουργία πληρωμής αξιογράφων... 6 Καταχώρηση Αξιογράφου... 8 Αντιγραφή παραστατικού πληρωμής... 10 Ακύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εκτέλεση-Χρήση Auto Moto Cube

Εκτέλεση-Χρήση Auto Moto Cube POWERED BY ACT Εκτέλεση-Χρήση Auto Moto Cube Version: 01 1 Μάιος 2017 Περιεχόμενα All in One 3 Καλάθι 13 2 All in One Η All in One αποτελεί μια ευέλικτη και εύχρηστη φόρμα δημιουργημένη να εξυπηρετεί πολλαπλές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ (MRP) Δημ. Εμίρης Αναπλ. Καθηγητής Πειραιάς, 2012 ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Ορισμοί Είδη ζήτησης Χρόνοι υστέρησης Κοινόχρηστα είδη Δομή και συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.1 2012 Τμήμα Οργάνωσης & Πληροφορικής - 1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

MEDIWARE L.I.S ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

MEDIWARE L.I.S ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ MEDIWARE L.I.S. 2006 ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ -1 -2 Προγραμματισμός Επισκέψεων. Με την επιλογή Προγραμματισμός Επισκέψεων ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει τις μελλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 7η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 7η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 7η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 Περιβάλλον εργασίας Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου: Το περιβάλλον εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC

Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC Πλοήγηση με χρήση γραφικών στοιχείων Ο κατάλογος επόμενης γενιάς GM Next Gen EPC διαθέτει διάφορες λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για ταχύτερη και ευκολότερη εύρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Απογραφή Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Απογραφής Ειδών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Soft1 Version 400.513. Νέες προδιαγραφές

Soft1 Version 400.513. Νέες προδιαγραφές Soft1 Version 400.513 Νέες προδιαγραφές Περιεχόμενα Συνοπτική περιγραφή νέων προδιαγραφών... 3 Αναλυτικά... 5 1 Αντιγραφή Στηλών Τύπων και Σειρών παραστατικών... 5 2 Browser to QlikView... 6 3 Στατιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ DYNAMICS NAV 2013 R2 - INNOVERA 7.1 ERP Για να κλείσουμε μία χρήση στο InnovEra, επιλέγουμε από το κεντρικό μενού των Τμημάτων «Οικονομική Διαχείριση», «Περιοδικές Εργασίες»,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Σύμφωνα με το άρθρο 36, παράγραφος 5 του ν.4036\2012 προβλέπεται η καταγραφή της Λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση & Έλεγχος Παραγωγής

Οργάνωση & Έλεγχος Παραγωγής OPUS Οργάνωση & Έλεγχος Παραγωγής Παραγγελίες Έλεγχος Παραγωγής Αποθήκη Κοστολόγηση Προγραµµατισµός Παραγωγής Ποιοτικός Έλεγχος Συντήρηση SCADA Παραγγελίες Καταχωρίστε τις παραγγελίες εύκολα και γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση Φορολογικής Βάσης λογαριασμών

Παρακολούθηση Φορολογικής Βάσης λογαριασμών Παρακολούθηση Φορολογικής Βάσης λογαριασμών Ο Νόμος 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» Σύμφωνα με τις διατάξεις του του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα», το λογιστικό σύστημα κάθε οντότητας

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Pylon Entry Υπηρεσίες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Περιεχόμενα Δημιουργία Νέας Υπηρεσίας... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Προτεινόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Οδηγιών Αυτόματου Κλεισίματος Ισολογισμού στην εφαρμογή Business Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού

Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Αυτόματο Κλείσιμο Ισολογισμού Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Οδηγιών Αυτόματου Κλεισίματος Ισολογισμού στην εφαρμογή extra Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΈΡΓΩΝ ΔΣ» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας

Pylon Entry. Υπηρεσίες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Pylon Entry Υπηρεσίες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή και Αναζήτηση υπηρεσίας Περιεχόμενα Δημιουργία Νέας Υπηρεσίας... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Προτεινόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ»

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 2. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ DC SCAN4YOU Η εφαρμογή WinEra ERP σας δίνει τη δυνατότητα να καταχωρήσετε παραστατικά γρήγορα, με ασφάλεια και με αυτοματοποιημένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΦΕΔ, ΕΦ ΔΣ, ΕΦ ΣΧ)» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ Απογραφή σημαίνει : 1. Καταμέτρηση (Καταγραφή) των διαθέσιμων υπολοίπων 2. Ενημέρωση της αποθήκης με τα σωστά υπόλοιπα 3. Υπολογισμός και Αποτύπωση των Ελλειμάτων και Πλεονασμάτων

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Pylon Entry Πελάτες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πελάτη... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 5 Καρτέλα Πρόσθετα Στοιχεία...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργίας Ενεργειών

Δημιουργίας Ενεργειών Δημιουργίας Ενεργειών Περιεχόμενα Δημιουργία Ενεργειών (Επικοινωνίας, Ραντεβού)... 3 Καταχώρηση Επικοινωνίας και Ραντεβού... 4 Βασικά Στοιχεία... 7 Πεδία Χρήστη... 8 Υπομνήματα... 8 Μεταβολή Ενέργειας...

Διαβάστε περισσότερα

Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227

Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η. ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 227 1. ΓΕΝΙΚΑ... 227 2. ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ... 228 3. ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ... 230 4. ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ... 232 4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ... 232 copyright DATA COMMUNICATION ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η.

Διαβάστε περισσότερα

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, Τ.Κ Μαρούσι Αττικής Τηλ.: Fax:

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, Τ.Κ Μαρούσι Αττικής Τηλ.: Fax: 01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, Τ.Κ. 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ.: 215.5500880 Fax: 215.5500883 E-mail: info@01solutions.gr Πίνακας Περιεχομένων 1. Εφαρμογές (w_diax01201)... 4 2. Σχέσεις Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ωρομέτρηση Η παρούσα διαδικασία αναλύει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ωρομέτρησης Προσωπικού, Παρουσιολογίου και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Καλύπτει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο τις ανάγκες επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΝΟΤΗΤΑ 1...1 ΠΛΗΚΤΡΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ...2 ΕΝΟΤΗΤΑ 2...3 ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...4 - Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΕΙΑ module PBS - ΕΛΠ. (Ελληνικά λογιστικά πρότυπα Ν.4308/2014)

ΒΟΗΘΕΙΑ module PBS - ΕΛΠ. (Ελληνικά λογιστικά πρότυπα Ν.4308/2014) ΒΟΗΘΕΙΑ module PBS - ΕΛΠ (Ελληνικά λογιστικά πρότυπα Ν.4308/2014) Το module των ΕΛΠ αποτελείται από 2 υπομενού. Το μενού των Προτύπων και το μενού των Εντύπων (ΕΙΚΟΝΑ 1) Για την δημιουργία ενός εντύπου

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Έκδοση Παραστατικών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Έκδοσης Παραστατικών στην εφαρμογή της Extra. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Εντύπων Intrastat και Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα

Δημιουργία Εντύπων Intrastat και Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Δημιουργία Εντύπων Intrastat και Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας Εντύπων Intrastat και Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα

Διαβάστε περισσότερα