Μιχάλης Διακαντώνης: Οικονομολόγος/Διεθνολόγος Msc. Συντονιστής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μιχάλης Διακαντώνης: Οικονομολόγος/Διεθνολόγος Msc. Συντονιστής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων."

Transcript

1 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Μιχάλης Διακαντώνης: Οικονομολόγος/Διεθνολόγος Msc. Συντονιστής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

2 H έννοια της «Oικονομικής Διπλωματίας»; Άσκηση εξωτερικής πολιτικής δια της χρησιμοποίησης οικονομικών μέσων. Χρήση διπλωματικών μέσων για την επίτευξη οικονομικών στόχων. Η οικονομική διπλωματία μπορεί να ειδωθεί τόσο ως μέσο (ως μηχανισμός δηλαδή της ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους) όσο και ως διαδικασία (ως ένα συνολικό σύστημα λήψης αποφάσεων της εξωτερικής πολιτικής).

3 Ανάλυση 4 Διαστάσεων της Ρωσικής Οικονομικής Διπλωματίας Ενεργειακή Εμπορική - Κυρώσεις Επενδυτική Χρηματοπιστωτική

4 Η Ενεργειακή Διάσταση Διατήρηση - Eπέκταση του ενεργειακού ρόλου της Ρωσίας Επέκταση στις αγορές της Ασίας (ιδιαίτερα στην Κίνα) Παράκαμψη της Ουκρανίας

5 Επέκταση στην Ασία γιατί... Προφανείς οικονομικοί λόγοι (αύξηση εσόδων) σ ένα περιβάλλον έντονου ενεργειακού ανταγωνισμού. Διεύρυνση διπλωματικών δεσμών διπλωματικών δεσμών σε μια περιοχή όπου υπάρχουν κράτη με λιγότερο ανταγωνιστικές σχέσεις με τη Ρωσία.

6 Επέκταση στην Ασία γιατί... Απαραίτητη η οικονομική ανάπτυξη των ανατολικών περιοχών της χώρας (Ανατολική Σιβηρία και ρωσική Άπω Ανατολή), οι οποίες βρίσκονται υπό την έντονη επιρροή της Κίνας. Αύξηση γεωπολιτικής ισχύος Αύξηση γεωπολιτικής ισχύος μέσω της ενεργειακής παρουσίας της στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου. «Παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη»

7 Οι συμφωνίες Ρωσίας-Κίνας για το αέριο Συμφωνία (Μάϊος 2014) αξίας περίπου $400 δις με την Κίνα για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia, ο οποίος θα προμηθεύει με ρωσικό αέριο τις ανατολικές κινεζικές επαρχίες (συμφωνία 30 ετών, καλύπτει περίπου το 25% των ετησίων αναγκών κατανάλωσής της Κίνας). Πλεονεκτήματα: Οικονομικά οφέλη, Διαφοροποίηση πελατολογίου, Στενότεροι διπλωματικοί δεσμοί με την Κίνα.

8 Οι συμφωνίες Ρωσίας-Κίνας για το αέριο

9 Οι συμφωνίες Ρωσίας-Κίνας για το αέριο Μια δεύτερη συμφωνία (Νοέμβριος 2014) με την Κίνα προβλέπει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο των δυτικών κινεζικών επαρχιών για μία περίοδο 30 ετών με 30 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Altai που ξεκινάει απ τη δυτική Σιβηρία. όμως... Είναι σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθούν και τα δύο έργα στο εγγύς μέλλον, λόγω υψηλού κόστους. Πιθανότατα, θα κατασκευαστεί ο Power of Siberia (ο ανατολικός αγωγός).

10

11 Η παράκαμψη της Ουκρανίας Η Ρωσία σκοπεύει να μειώσει την γεωπολιτική αξία της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω της κατασκευής αγωγών που θα την παρακάμπτουν. Μια αδύναμη οικονομικά Ουκρανία αδύναμη οικονομικά Ουκρανία είναι πιθανότερο να περάσει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά την απώλεια εδαφών στο ανατολικό μέρος της που κατοικούνται κυρίως απ το ρωσόφωνο πληθυσμό.

12 Πώς θα επιτευχθεί η παράκαμψη; α) κατασκευή του Turkish Stream (αντικατέστησε τον South Stream). β) επέκταση του αγωγού Yamal Europe που περνάει απ τη Λευκορωσία και την Πολωνία και καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη. γ) επέκταση του αγωγού Nord Stream (από Ρωσία σε Γερμανία) μέσω κατασκευής του δύο ακόμα «γραμμών» συνολικής χωρητικότητας 55bcm.

13 Ο South Stream που έγινε Turkish Stream O South Stream θα μετέφερε 63 bcm (δις κυβικά μέτρα) μέσω των Βαλκανίων σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Αντικαταστάθηκε από τον Turkish Stream Turkish Stream, που θα έχει την ίδια χωρητικότητα, μεταφέροντας αρχικά αέριο στην Τουρκία και ίσως αργότερα στην Κεντρική Ευρώπη (πιθανώς μέσω Ελλάδας).

14

15

16

17 Πόσο πιθανό είναι να κατασκευαστούν οι αγωγοί αυτοί; Ο Turkish Stream είναι αμφίβολος Η υλοποίηση του εξαρτάται από τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις και τη συγκατάθεση από πλευράς Βουλγαρίας ή Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε.

18 Πόσο πιθανό είναι να κατασκευαστούν οι αγωγοί αυτοί; Τα σχέδια επέκτασης του Yamal Europe ναυάγησαν Εξαιτίας του Πολωνού προέδρου του Εξαιτίας του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, ο οποίος απαίτησε η «Πολωνική κυβέρνηση να έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση του έργου».

19 Πόσο πιθανό είναι να κατασκευαστούν οι αγωγοί αυτοί; Ο Nord Stream είναι πιθανότερο να κατασκευαστεί, όμως οι νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν οι νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της Ε.Ε., μπορεί να υποχρεώσουν τη Ρωσία να παραχωρήσει ένα μεγάλο μέρος της χωρητικότητας του αγωγού σε τρίτα μέρη (50% αν δεν υπάρξει κάποια εξαίρεση).

20 Η «απάντηση» της Δύσης- ο Διαδριατικός αγωγός (TAP)

21 Η «απάντηση» της Δύσης- o Kάθετος Διάδρομος και ο Eastring

22 Μελλοντικά Σενάρια για τη μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας

23 Θα παρακαμφθεί τελικά η Ουκρανία; Η Ρωσία φαίνεται πλέον να αποδέχεται ότι μετά το 2019 (και μέχρι περίπου το 2025) θα συνεχίσει να διέρχεται αέριο μέσω Ουκρανίας, αν και σε μικρότερες ποσότητες από σήμερα διότι: 1) Η Ε.Ε. θέτει κανονιστικούς περιορισμούς. 2) Η Gazprom δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει όλους τους σχεδιαζόμενους αγωγούς. 3) Η Ουκρανία αποτελεί τον πιο σύντομο δρόμο του ρωσικού αερίου για την Τουρκία και τη Ν.Α. Ευρώπη, αρκεί να υπάρξει συνεννόηση με την Ε.Ε. για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

24 Άλλα ενεργειακά projects (1) Aύξηση ποσότητας φυσικού αερίου που θα διοχετεύει στην Τουρκία μέσω αγωγού Blue Stream σε 19 δισεκατ. κυβικά μέτρα ετησίως. Κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, στην περιοχή του Ακούγιου. Κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν και συνεργασίες στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας.

25 Άλλα ενεργειακά projects (2) Κατασκευή στην Αργεντινή δύο νέων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας. Ενεργειακές συμφωνίες με τη Βραζιλία.

26 Άλλα ενεργειακά projects (3) Στη Βενεζουέλα, η Rosneft θα δημιουργήσει μια κοινή επιχείρηση η Rosneft θα δημιουργήσει μια κοινή επιχείρηση με την τοπική PDVSA, που θα δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, μεταφορά και αποθήκευση του πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας αλλά και στην επεξεργασία του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του.

27 Άλλα ενεργειακά projects (4) Στη Νότιο Αφρική, η Ρωσία συμφώνησε να κατασκευάσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ισχύος 9.6 GW που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2030.

28 Άλλα ενεργειακά projects (5) Στην Κούβα, η Rosneft θα συνεργαστεί με την κρατική Cupet για την αύξηση και τη βελτίωση της παραγωγής πετρελαίου και η Inter RAO Export ανέλαβε να κατασκευάσει 4 νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

29 Ο Ενεργειακός Ρόλος των BRICS Ρωσικές συμφωνίες με Κίνα, Βραζιλία και Νότιο Αφρική, στοχεύουν και στην ενδυνάμωση του θεσμού των BRICS. Ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την τελευταία σύνοδο Ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής των BRICS στη Βραζιλία εξέφρασε την πρόθεσή του, για τη δημιουργία μιας «ενεργειακής ένωσης» που θα απαρτίζεται απ τα κράτη-μέλη του οργανισμού αυτού.

30 Κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν τις ενεργειακές εξελίξεις για τη Ρωσία στο μέλλον 1) Το μέλλον των ρωσο-τουρκικών σχέσεων. 2) Οι οικονομικοί πόροι που θα έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να επεκτείνει το δίκτυο των αγωγών της. 3) Η ανάπτυξη νέων τερματικών σταθμών υγροποίησης, αποθηκευτικών χώρων και η δυνατότητα διασύνδεσής τους εντός Ευρώπης.

31 Κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν τις ενεργειακές εξελίξεις για τη Ρωσία στο μέλλον 4) Η πιθανότητα η Γερμανία να υλοποιήσει την επέκταση του Nord Stream επιβάλλοντας τη θέλησή της στα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. 5) Η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Gazprom, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που θα προέλθει απ την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (αμερικανικό LNG). 6) Ο βαθμός και η ταχύτητα επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

32 Η Εμπορική Διάσταση και οι Κυρώσεις/Απειλές Δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU). Μέλη: Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία. Δημιουργία της «Μεγάλης Ευρασίας», μέσω της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης του SCO, του ASEAN και της Ε.Ε. Ο «νέος δρόμος του μεταξιού» προωθεί το κινεζικό εμπόριο από την Ανατολή στην Ευρώπη. Συνεργασία με τα κράτη-μέλη της BRICS

33 Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU) Δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU). Μέλη: Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία. Ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, εργαζομένων και κεφαλαίων μεταξύ των μελών της. Συντονισμός βιομηχανικού, αγροτικού και χρηματοπιστωτικού τομέα των εταίρων της. Μελλοντικά, ενδεχόμενη υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος.

34 O Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και η «Μεγάλη Ευρασία» Μέλη : Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν. Ο SCO, αποτελεί έναν διακυβερνητικό οργανισμό που εστιάζει στην αμυντική συνεργασία, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προωθεί όμως και μια οικονομική agenda μεταξύ των μελών του

35 O Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και η «Μεγάλη Ευρασία» Μέλη : Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν. Προτάσεις για ίδρυση επενδυτικής τράπεζας ανάπτυξης, για σχηματισμό ζώνης ελεύθερου εμπορίου και ενεργειακής ένωσης

36 O Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και η «Μεγάλη Ευρασία» Μέλη : Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν. Ο Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία της «Μεγάλης Ευρασίας», μέσω της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, του SCO, του ASEAN και της Ε.Ε.

37 Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού Τον Ιούνιο του 2016, Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν μια Τον Ιούνιο του 2016, Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που θα οδηγήσουν στη σύζευξη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του κινεζικού project για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού».

38 O κινεζικός «νέος δρόμος του Μεταξιού» Ο «νέος δρόμος του μεταξιού» προωθεί το κινεζικό εμπόριο από την Ανατολή στην Ευρώπη, μέσω χερσαίων και θαλασσίων μεταφορών αλλά και νέων εμπορικών σταθμών. Οι συμφωνίες αυτές αφορούν συνεργασίες Ρωσίας-Κίνας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, στους τομείς εμπορίου, ενέργειας, αγροτικής ανάπτυξης, άμυνας, καθώς και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

39 O κινεζικός «νέος δρόμος του Μεταξιού»

40 Συνεργασία με τα κράτη-μέλη της BRICS Να διευρύνει τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της BRICS Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας, Ρωσικής Ομοσπονδίας, Δημοκρατίας της Ινδίας, Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής

41 Συνεργασία με τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ Να επεκτείνει τον κύκλο των χωρών που συνεργάζονται μαζί της, να αναπτύξει το επίπεδο της συνεργασίας επί τη βάσει των κοινών συμφερόντων για την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και σύμφωνα με τις διατάξεις του Χάρτη του ΟΗΕ και τους άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

42 Εξασφάλιση βασικών αγαθών για τον πληθυσμό της Ρωσίας Εμπορικές συμφωνίες για να υποκαταστήσει πιθανές ελλείψεις στην αγορά προϊόντων της με: Τουρκία (πουλερικά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά) Βραζιλία (κρέας, καλαμπόκι και σόγια) Χιλή (φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά) Αίγυπτο (αγροδιατροφικά προϊόντα) Νότιo Αφρική (αγροτικά προϊόντα) Αργεντινή (κρέας, πουλερικά, αγροτικά προϊόντα) Νέα Ζηλανδία (τυροκομικά προϊόντα) Τατζικιστάν (αγροτικά προϊόντα) Ισημερινό (θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά)

43 Εξαγωγές Αμυντικών Εξοπλισμών Ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τις ΗΠΑ (25% των συνολικών παγκοσμίων πωλήσεων). Έσοδα περίπου $15 δις. Αγοραστές: Κίνα, Ινδία (ο μεγαλύτερος αγοραστής), Αίγυπτος, Αλγερία, Ιράν, Ιράκ Βραζιλία, Βενεζουέλα, Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Σρι Λάνκα, Μιανμάρ, μοναρχίες του Κόλπου. Πωλήσεις ανά περιφέρεια: 42% σε Ασία-Ειρηνικό, 36% σε Μέση Ανατολή-Β.Αφρική, 9% Λατινική Αμερική και χώρες ΚΑΚ, 4% υπόλοιπα κράτη

44 Ειδικές Εμπορικές Σχέσεις με Τουρκία και Αίγυπτο Τουρκία: Στόχος είναι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές να ξεπεράσουν τα $100 δις το Αίγυπτος: Πιθανή κατασκευή σταθμού διαχείρισης της Αίγυπτος: Πιθανή κατασκευή σταθμού διαχείρισης της διακίνησης εμπορευμάτων στην Μαύρη Θάλασσα και δημιουργία ενός βιομηχανικού κόμβου της Ρωσίας στο αιγυπτιακό έδαφος μέσω της επέκτασης της Διώρυγας του Σουέζ. Μελλοντικά, είναι ενδέχεται να υπογραφεί μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

45 Ρωσικές Κυρώσεις/Απειλές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Εμπάργκο σε εισαγωγές από Ε.Ε., ΗΠΑ, Καναδά και Νορβηγία (κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά). Απειλή διακοπής παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και μέσω αυτής προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Απειλή απαγόρευσης πτήσεων πάνω απ το ρωσικό εναέριο χώρο. Κυρώσεις κατά δυτικών πολυεθνικών εταιρειών στη Ρωσία, όπως Coca Cola, Mc Donald s κ.α. μέσω φορολογίας και υγιειονομικών διατάξεων.

46 Η Επενδυτική Διάσταση Συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Νικαράγουας για την κατασκευή του «Δια-Ωκεάνειου Καναλιού» στη Νικαράγουα που θα έχει μεγαλύτερο μήκος, πλάτος και βάθος απ την διώρυγα του Παναμά. Το έργο αυτό αναμένεται να ευνοήσει οικονομικά περισσότερο το θαλάσσιο εμπόριο της Κίνας. Προβληματισμός στις ΗΠΑ για την απώλεια του μονοπωλίου των μεταφορών που διαθέτουν στην περιοχή μέσω του ελέγχου του Παναμά.

47 Ρωσο-κινεζικά projects Σιδηροδρομική γραμμή Μόσχας-Καζάν (αξία $21.4 δις). Θα επεκταθεί μέχρι την Κίνα, μέσω Καζακστάν. Συνεργασία για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, ύψους $2 δις. Συνεργασία για την προώθηση του αεροσκάφους Sukhoi Superjet 100 στις αγορές της Ασίας. Επενδυτική συνεργασία μέσω της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (ΑΙΙΒ). Διαθέτει 57 μέλη και συνολικά κεφάλαια ύψους $100 δις.

48 Άλλες Επενδυτικές Συμφωνίες Αργεντινή: Κατασκευή και εκσυγχρονισμός υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής και φραγμάτων σε όλη τη χώρα. Σημαντικές συμφωνίες στο διαστημικό και στρατιωτικό τομέα - εγκατάσταση στη χώρα σταθμού του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης GLONASS (του ρωσικού GPS).

49 Άλλες Επενδυτικές Συμφωνίες Βραζιλία - Νικαράγουα Εγκατάσταση ανάλογων σταθμών του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης GLONASS Στη Βραζιλία, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό για την κατασκευή του κρατικού σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ υπάρχει επίσης συνεργασία και στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, όπως και στην περίπτωση της Βενεζουέλας.

50 Η Χρηματοπιστωτική Διάσταση Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας από τις χώρεςμέλη των BRICS. Η τράπεζα αυτή διαθέτει αρχικά κεφάλαια ύψους $50 δις και συναλλαγματικά διαθέσιμα $100 δις. Στόχος της είναι η υποστήριξη των χωρών των BRICS σε περιόδους βραχυπρόθεσμων κρίσεων ρευστότητας, αλλά και η χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων τους. Ο οργανισμός αυτός ουσιαστικά έχει σκοπό να υποκαταστήσει το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

51 Περιορισμός των ρωσικών συναλλαγών σε αμερικανικά δολάρια (1) Στα τέλη του 2010, Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν να επιτρέψουν την ελεύθερη διαπραγμάτευση του γουάν έναντι του ρουβλίου - χωρίς την παρεμβολή του δολαρίου. Το 2011, η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μείωσε τα αποθεματικά της σε αμερικανικά δολάρια, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα τα καναδικά δολάρια που κατείχε. Τον Ιανουάριο του 2012, η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεση της να ανταλλάσσει το ρούβλι απευθείας με το ιρανικό ριάλ, προκειμένου να βοηθήσει το Ιράν να αντιμετωπίσει το ευρωαμερικανικό εμπάργκο.

52 Περιορισμός των ρωσικών συναλλαγών σε αμερικανικά δολάρια (2) Μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης: Ρωσία και Κίνα αποφάσισαν να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες συναλλαγές τους σε ρούβλι και γουάν. Ρωσία και Ινδία συμφώνησαν να αναπτύξουν μηχανισμούς για σύναψη μελλοντικών συναλλαγών μεταξύ ρουβλίου και ινδικής ρουπίας. Η Τουρκία πρότεινε στη Ρωσία να γίνονται οι διμερείς συναλλαγές τους απευθείας στα εθνικά τους νομίσματα ενώ το ίδιο έπραξε και η Αργεντινή. Η Gazprom συμφώνησε με πολλούς πελάτες της να μετατρέψουν τα συμβόλαιά τους από δολάρια σε ευρώ με τη δυνατότητα περαιτέρω μετατροπής τους σε ρούβλια, ενώ άλλες μεγάλες ρωσικές εταιρείες -όπως η MegaFon και η Norilsk Nickel- αποφάσισαν να μετατρέψουν τα αμερικανικά τους δολάρια σε δολάρια Χονγκ Κονγκ.

53 Διαγραφή Χρεών Διαγραφή του 90% του χρέους της Κούβας (ύψους $32 δις) που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης. Διαγραφή του 90% του χρέους ($10 δις) της Βόρειας Κορέας.

54 Γεωπολιτική Στόχευση: Ο παράγοντας «χρόνος» Βραχυπρόθεσμα Aντιμετώπιση μέρους των επιπτώσεων που θα επιφέρουν οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. στην οικονομία της χώρας και στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών της και επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων στη Δύση.

55 Γεωπολιτική Στόχευση: Ο παράγοντας «χρόνος» Μεσοπρόθεσμα Ανάπτυξη εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων Ανάπτυξη εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με την Κίνα, την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Τουρκία με σκοπό να ενισχυθούν τα έσοδα του ρωσικού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και να αναπτυχθούν διπλωματικές σχέσεις με μια σειρά κρατών που κατέχουν είτε οικονομική και στρατιωτική ισχύ, είτε γεωγραφικό βάθος.

56 Γεωπολιτική Στόχευση: Ο παράγοντας «χρόνος» Μακροπρόθεσμα Προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του διεθνούς οικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος (δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, τράπεζας των BRICS, περιορισμός χρήσης δολαρίου). Συμφωνίες που διευρύνουν τη γεωπολιτική ρωσική ισχύ, δημιουργώντας νέες οικονομικές και διπλωματικές δυνατότητες (αγωγoί όπως ο Power of Siberia, κανάλι Νικαράγουας, πρόταση για ενεργειακή ένωση των BRICS).

57 Γεωπολιτική Στόχευση: «Τα επίπεδα των συμμαχιών» 1 ο επίπεδο Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση αποτελεί μια σαφή προσπάθεια της Μόσχας να ανασυγκροτήσει τον γεωπολιτικό χώρο που κατείχε ως Σοβιετική Ένωση. Για αυτό το λόγο, ο θεσμός αυτός αναμένεται να διευρυνθεί στο μέλλον και με τη συμμετοχή άλλων χωρών. Ένα ακόμη πιο μακρόπνοο σχέδιο;; H ενσωμάτωση στην οικονομική αυτή ένωση, κρατών που θα προέρχονται απ τα ίδια την Ε.Ε.

58 Γεωπολιτική Στόχευση: «Τα επίπεδα των συμμαχιών» 2 ο επίπεδο Προσέγγιση κρατών της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής προκειμένου να φθάσει στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ. Αύξηση ρωσικής προβολής ισχύος «Αντίποινα» για τη δυτική παρέμβαση στην Ουκρανία Εξασφάλιση βασικών πόρων

59 Γεωπολιτική Στόχευση: «Τα επίπεδα των συμμαχιών» 3 ο επίπεδο Προσπάθεια προσεταιρισμού συμμάχων των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, και το Ισραήλ, προκειμένου να αποδυναμωθεί ως ένα βαθμό η συνοχή της δυτικής συμμαχίας.

60 Γεωπολιτική Στόχευση: «Τα επίπεδα των συμμαχιών» 4 ο επίπεδο Χρησιμοποίηση του θεσμού των BRICS και του Χρησιμοποίηση του θεσμού των BRICS και του SCO, όχι μόνο ως αντιδυτικού συνασπισμού αλλά και ως μέσο προσέγγισης της Κίνας και την Ινδίας που αποτελούν τις δύο μεγάλες γεωπολιτικές δυνάμεις της Ασίας και δυνητικούς συμμάχους σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Δύση.

61 Περιορισμοί / Αδυναμίες της Ρωσικής Οικονομικής Διπλωματίας (1) Περιορισμένοι οικονομικοί πόροι λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας. Προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης. Μελλοντικά, αναμένεται έντονος ανταγωνισμός στις αγορές ενέργειας, κυρίως από ΗΠΑ, Αυστραλία στο φυσικό αέριο αλλά και από Ιράν, Ιράκ, Τουρκμενιστάν, Λιβύη στον πετρελαϊκό τομέα. Σχέση εξάρτησης απ την Κίνα. Κινέζοι μοναδικοί πελάτες για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Σιβηρίας. Χρηματοδότες έργων, παρέχουν υλικο-τεχνική υποδομή, προσβλέπουν και σε αγορά μετοχικών μεριδίων ρωσικών εταιρειών ενέργειας.

62 Περιορισμοί / Αδυναμίες της Ρωσικής Οικονομικής Διπλωματίας (2) Προσέγγιση Κούβας - ΗΠΑ, οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα δυσκολεύουν την διείσδυση στη Λατινική Αμερική. Κακή οικονομική κατάσταση Βραζιλίας, οικονομική επιβράδυνση Κίνας, αποδυναμώνουν το θεσμό των BRICS. Πρόσφατη αμυντική Συμφωνία Ισραήλ-ΗΠΑ, σταθεροποιεί τους διπλωματικούς δεσμούς των δύο χωρών, κάνοντας λιγότερο εφικτή την προσέγγιση με τη Ρωσία.

63 Περιορισμοί / Αδυναμίες της Ρωσικής Οικονομικής Διπλωματίας (3) Αίγυπτος δύσκολο να περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ανακάλυψη νέων ενεργειακών κοιτασμάτων που για να αξιοποιηθούν μελλοντικά απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Ιράν μπορεί να προσδεθεί στη Ρωσία;; (αποτυχία ένταξης στον SCO, απειλή νέων κυρώσεων απ τη Δύση, προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης). Ετερόκλητα συμφέροντα εντός του SCO (π.χ. Ρωσία-Κίνα, Πακιστάν-Ινδία), ίσως αποδυναμώσουν το ρόλο του. Η τράπεζα των BRICS και η ΑΙΙΒ δεν διαθέτουν ακόμη τα κεφάλαια και την εμπειρία του ΔΝΤ και της ΠΤ. Πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των μελών της.

64 Ανεξάρτητα απ την πραγμάτωση ή όχι των στόχων της ρωσικής οικονομικής διπλωματίας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή είναι: πολύ-επίπεδη και δυναμική εναλλάσσει το κίνητρο, την ανταμοιβή και την τιμωρία στοχεύει σε βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους στόχους, διατηρώντας ένα επίπεδο ιστορικής συνέχειας αλλά και ένα φιλόδοξο όραμα για το μέλλον

65 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος Μόσχα Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις ρωσικού embargo σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων από σκοπιά ρωσικών εισαγωγών Ανταγωνισμός από άλλες χώρες

Επιπτώσεις ρωσικού embargo σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων από σκοπιά ρωσικών εισαγωγών Ανταγωνισμός από άλλες χώρες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος Μόσχα Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Επιπτώσεις ρωσικού embargo σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων από σκοπιά ρωσικών εισαγωγών Ανταγωνισμός από άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Νότια Ευρώπη. Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα. Ελληνικά

Νότια Ευρώπη. Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα. Ελληνικά Νότια Ευρώπη Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα H ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ ανήλθε στο 44% το 1995, θα έχει αυξηθεί κατά 65% μέχρι το 2025 και έως και 80% για το φυσικό αέριο. Η

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου FMW/IENE 6ο Ενεργειακο Συμποσιο, Λευκωσια, 4 Δεκεμβριου 2018 Dr. CHARLES ELLINAS Atlantic Council / CEO e-cnhc 1 Περιεχομενο Επισκοπηση

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. σύμφωνα με τα άρθρα 212 και 214 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. σύμφωνα με τα άρθρα 212 και 214 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0240/2019 11.4.2019 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ σύμφωνα με τα άρθρα 212 και 214 του Κανονισμού σχετικά με τον αριθμό των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών, των

Διαβάστε περισσότερα

Προμήθεια και Ζήτηση στην Ευρώπη

Προμήθεια και Ζήτηση στην Ευρώπη Φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο: Ελλάδα Η πύλη προς την Ευρώπη Δημήτριος Ε. Μανώλης, Διευθυντής Παρακολούθησης Διεθνών Έργων, ΔΕΠΑ Α.Ε. Ηράκλειο, 26 Μαΐου 2012 Προμήθεια και Ζήτηση στην Ευρώπη Ευρώπη(Ζήτηση)

Διαβάστε περισσότερα

10995/15 ΑΝ/γπ 1 DG C 2A

10995/15 ΑΝ/γπ 1 DG C 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2015 (OR. en) 10995/15 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: με ημερομηνία: 20 Ιουλίου 2015 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45%

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45% Εµπορικό Ισοζύγιο Για το, ο όγκος εµπορίου της Ιταλίας ανήλθε σε 743 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ιταλικές εξαγωγές ήταν 365 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές 377 δισ. ευρώ. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

ιηπειρωτικοί αγωγοί Φ.Α. στη Ν.Α. Ευρώπη (Προοπτικές αβεβαιότητες)

ιηπειρωτικοί αγωγοί Φ.Α. στη Ν.Α. Ευρώπη (Προοπτικές αβεβαιότητες) ιηπειρωτικοί αγωγοί Φ.Α. στη Ν.Α. Ευρώπη (Προοπτικές αβεβαιότητες) Καθ.. ηµ. Μαυράκης ιευθυντής ΚΕΠΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήµιον Αθηνών 1 Περιεχόµενα 1. Εισαγωγή (2) 2. Τα θεµελιώδη της γεωπολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι Όροι που χρησιμοποιούνται στο παρόν μνημόνιο (συμπεριλαμβανομένου του προοιμίου) έχουν την ακόλουθη έννοια:

Οι Όροι που χρησιμοποιούνται στο παρόν μνημόνιο (συμπεριλαμβανομένου του προοιμίου) έχουν την ακόλουθη έννοια: Αθήνα, 19 Ιουνίου 2015 ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ: ηµόσια Επιχείρηση Αερίου Χάρης Σαχίνης

ΕΠΑ: ηµόσια Επιχείρηση Αερίου Χάρης Σαχίνης ΕΠΑ: ηµόσια Επιχείρηση Αερίου Χάρης Σαχίνης IENE, 15 o Συνέδριο Ενέργειας 22/11/2010 ΕΠΑ: ιεθνής Επιχείρηση Αερίου Χάρης Σαχίνης IENE, 15 o Συνέδριο Ενέργειας 22/11/2010 Η διεθνής αγορά φυσικού αερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Χρηματοδότηση Σκοπός: Επενδύσεις (Μακροπρόθεσμος δανεισμός) Κεφάλαια Κίνησης (Βραχυπρόθεσμος δανεισμός) Αγορά πρώτων υλών / πληρωμή προμηθευτών / εξόφληση λοιπών

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρόσκληση. Θεωρώ μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι η Κύπρος δίνει το

Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρόσκληση. Θεωρώ μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι η Κύπρος δίνει το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2012 ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ K.ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST THE CYPRUS-EU PRESIDENCY SUMMIT: LEADERSHIP STRATEGY FOR STABILITY, PROGRESS AND PROSPERITY

Διαβάστε περισσότερα

Ρωσική Αγορά καλλυντικών & προϊόντων αρωματοποιίας

Ρωσική Αγορά καλλυντικών & προϊόντων αρωματοποιίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ρωσική Αγορά καλλυντικών & προϊόντων αρωματοποιίας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 1 Πίνακας Περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Α.

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική» Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2009

Ημερίδα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική» Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2009 Ημερίδα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική» Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2009 IENE - Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Κυρίες και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ)

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ) ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β1 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2017 Δράσεις Υπουργείου Εξωτερικών Ενίσχυσης θεσμικού πλαισίου οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Αποθέματα Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Συνεισφέροντας στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αποθέματα Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Συνεισφέροντας στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποθέματα Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Συνεισφέροντας στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η Ενέργεια στο Επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος Συνθήκη για την ίδρυση

Διαβάστε περισσότερα

Οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι

Οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι Κυρίες και Κύριοι, Οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι 1800λ. Η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη έρχονται σήμερα στο παγκόσμιο προσκήνιο ως οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

«Social Agribusiness and Farmworkers Cooperatives AGRIFARM» 15/07/2019, 18:30 Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας

«Social Agribusiness and Farmworkers Cooperatives AGRIFARM» 15/07/2019, 18:30 Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας «Social Agribusiness and Farmworkers Cooperatives AGRIFARM» 15/07/2019, 18:30 Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας Παρουσίαση Δικτύου Κ.Α.Π.Α. με θέμα: Συνεταιρισμοί ως μοχλός ανάπτυξης Διαχρονικά παραδείγματα από

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη Global Fraud Survey 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ιούλιος 2018

Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη Global Fraud Survey 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ιούλιος 2018 Παγκόσμια έρευνα ΕΥ για την εταιρική απάτη 2018 Ευρήματα για την Ελλάδα Ταυτότητα έρευνας Μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018, οι ερευνητές μας διεξήγαγαν 2.550 συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0375/16. Τροπολογία. Fabio Massimo Castaldo, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0375/16. Τροπολογία. Fabio Massimo Castaldo, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 5.12.2018 A8-0375/16 16 Fabio Massimo Castaldo, Rolandas Paksas Παράγραφος 7 7. τονίζει ότι συνεχίζεται η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας, ότι οι συμφωνίες του Μινσκ - χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ σας παραθέτουµε στη συνέχεια τα δύο κείµενα.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ σας παραθέτουµε στη συνέχεια τα δύο κείµενα. Αθήνα, 19 Ιουνίου 2015 Υπογράφηκε µεταξύ του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη και του υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Οµοσπονδίας A. Novak το µνηµόνιο συνεργασίας για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό Κοινή δήλωση του

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία

Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία Η αγορά προϊόντων αλιείας και πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βελγικής στατιστικής υπηρεσίας, το εμπορικό ισοζύγιο του Βελγίου κατά το έτος υπήρξε ελλειμματικό κατά 3,97 δις., σημειώνοντας βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΙΕΝΕ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΙΕΝΕ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΙΕΝΕ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων, Έντιμοι κύριοι υπουργοί, Έντιμοι αρχηγοί και εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

9855/1/19 REV 1 ΝΙΜ/γομ/ΔΠ 1 TREE.2.B

9855/1/19 REV 1 ΝΙΜ/γομ/ΔΠ 1 TREE.2.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2019 (OR. en) 9855/1/19 REV 1 ENER 285 RELEX 566 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Για την προώθηση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και ασφάλειας στην ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Για την προώθηση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και ασφάλειας στην ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ 1 116 ο Κογκρέσο 1 η Σύνοδος Για την προώθηση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για άλλους σκοπούς ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ Ο κ. Menendez (για τον

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη

Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 41 Απρίλιος 2008 Η πορεία των εξαγωγών κατά το έτος 2007 Πρωταγωνιστές τα δώδεκα νέα κράτη-µέλη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Κέντρο Εξαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικές εξαγωγές υπό εξέταση προϊόντων προς Ρωσία

Ελληνικές εξαγωγές υπό εξέταση προϊόντων προς Ρωσία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος Μόσχα Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Επιπτώσεις ρωσικού embargo σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων Ροδάκινα, Φράουλες, Ακτινίδια, Κεράσια, Βερίκοκα,

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Διαμετακόμισης του ΔΕΣΦΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Έργα Διαμετακόμισης του ΔΕΣΦΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Έργα Διαμετακόμισης του ΔΕΣΦΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη Νίκος Κατσής Διευθυντής Δραστηριότητας Ρυθμιστικών Θεμάτων & Στρατηγικού Σχεδιασμού, ΔΕΣΦΑ Α.Ε. ΙΕΝΕ, Αθήνα 11 Νοεμβρίου 2009 Περιεχόμενα Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Τα αναλυτικά αποτελέσματα από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD

Τα αναλυτικά αποτελέσματα από την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD Η Ελλάδα, για το 2015, κατέγραψε σημαντική υποχώρηση στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και πλέον βρίσκεται στην 56 η θέση μεταξύ 61 χωρών, από την 50 η θέση την οποία είχε καταλάβει κατά το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Eξαγωγές -εισαγωγές αγαθών Αυστραλίας με τις 100 κυριότερες χώρες το

Eξαγωγές -εισαγωγές αγαθών Αυστραλίας με τις 100 κυριότερες χώρες το Eξαγωγές -εισαγωγές αγαθών Αυστραλίας με τις 100 κυριότερες χώρες το 2010-2001 Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, οι εξαγωγές αγαθών της Αυστραλίας κατά το οικονομικό έτος 2010-11

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βελγικής στατιστικής υπηρεσίας, το εμπορικό ισοζύγιο του Βελγίου κατά το έτος υπήρξε ελλειμματικό κατά 6,64 δις., σημειώνοντας αξιόλογη

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0369/21. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0369/21. Τροπολογία 5.12.2018 A8-0369/21 21 Helmut Scholz, Marina Albiol Guzmán, João Ferreira, João Pimenta Lopes, Miguel Viegas, Maria Lidia Senra Rodríguez, Paloma López Bermejo Έκθεση Παράγραφος 28 α (νέα) 28α. καταδικάζει

Διαβάστε περισσότερα

Eπιδημιολογικά Δεδομένα Ανθεκτικής και Πολυανθεκτικής Φυματίωσης (DR και MDR-ΤΒ) Απ. Παπαβασιλείου ΑντιφυματικόΤμήμα Γ.Ν.Ν.Θ.

Eπιδημιολογικά Δεδομένα Ανθεκτικής και Πολυανθεκτικής Φυματίωσης (DR και MDR-ΤΒ) Απ. Παπαβασιλείου ΑντιφυματικόΤμήμα Γ.Ν.Ν.Θ. Eπιδημιολογικά Δεδομένα Ανθεκτικής και Πολυανθεκτικής Φυματίωσης (DR και MDR-ΤΒ) Απ. Παπαβασιλείου ΑντιφυματικόΤμήμα Γ.Ν.Ν.Θ.Α «ΣΩΤΗΡΙΑ» Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) Μόλυνση (Λανθάνουσα λοίμωξη): 1.900.000.000

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Συντάχθηκε απο τον/την kazanidis Πέμπτη, 02 Δεκέμβριος :49

Αγορά Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Συντάχθηκε απο τον/την kazanidis Πέμπτη, 02 Δεκέμβριος :49 Η κάλυψη των αναγκών των αναπτυγμένων κυρίως κρατών σε ενέργεια και σε πρώτες ύλες είναι πρωταρχικής σημασίας για τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών. Για το λόγο αυτό είναι καθημερινά σε εξέλιξη διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Οκτωβρίου Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Οκτωβρίου Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 17 o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012 30-31 Οκτωβρίου 2012 Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα Έντιμε Κύριε Υπουργέ, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. newsletter. Δεκέμβριος Ιανουάριος Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. newsletter. Δεκέμβριος Ιανουάριος Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση Δεκέμβριος Ιανουάριος 2015 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση Η κυβέρνηση της πρόεδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, κατηγόρησε τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα επικοινωνίας για

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Γέννηση του Ρωσικού κράτους 4 Αυτοκρατορίες 4 κρίσεις

Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Γέννηση του Ρωσικού κράτους 4 Αυτοκρατορίες 4 κρίσεις ΗΜ: Παρασκευή ΩΡΕΣ:11.15-14. Αίθουσα 339 Πρώτο μάθημα 28.2.2014 Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Παρουσίαση του Σχεδιαγράμματος του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου και τα νέα δεδοµένα στην Ανατολική Μεσόγειο»

ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου και τα νέα δεδοµένα στην Ανατολική Μεσόγειο» ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου και τα νέα δεδοµένα στην Ανατολική Μεσόγειο» 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ 1 Αγαπητή κυρία Υπουργέ Αγαπητοί φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Κινητής Προγράμματα Καρτοκινητής Φεβρουάριος 2019

Τιμοκατάλογος Κινητής Προγράμματα Καρτοκινητής Φεβρουάριος 2019 Τιμοκατάλογος Κινητής Προγράμματα Καρτοκινητής Φεβρουάριος 2019 1/10 Taza ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΑΚΕΤΑ Εμπορικά διαθέσιμα πακέτα Περιγραφή Τιμή Διάρκεια ισχύος Data 2GB 2GB 4,44 25 ημέρες Data 5GB 5GB 8,50

Διαβάστε περισσότερα

Συνολική διάδοση του υπερβολικού βάρους ενηλίκων & της παχυσαρκίας ανά γεωγραφική περιφέρεια

Συνολική διάδοση του υπερβολικού βάρους ενηλίκων & της παχυσαρκίας ανά γεωγραφική περιφέρεια Συνολική διάδοση του υπερβολικού βάρους ενηλίκων & της παχυσαρκίας ανά γεωγραφική περιφέρεια Ευρωπαϊκή ήπειρος Αλβανία 2008-9 Πανεθνικά 10302 15-49 44.8 8.5 29.6 9.7 DHS Αρμενία 2005 Πανεθνικά 6016 15-49

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN THE EU EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east to west ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ THE RECENT STATUS OF ENERGY EXPLORATION IN CYPRUS Τίτος Χριστοφίδης Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Economist Conference

Διαβάστε περισσότερα

προγράμματος Tempus Μαρούσι,

προγράμματος Tempus Μαρούσι, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ----- Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180 - Μαρούσι Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα Εμπόριο Αμυντικού Εξοπλισμού Αμυντικές δαπάνες κρατών-μελών ΝΑΤΟ Αμυντικές

Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα Εμπόριο Αμυντικού Εξοπλισμού Αμυντικές δαπάνες κρατών-μελών ΝΑΤΟ Αμυντικές 1o Συνέδριο Οικονομικού Σώματος Αμυντικές Δαπάνες: Διεθνής Πρακτική - Προκλήσεις για το Μέλλον Λγός (Ο) Δημήτριος Μελέτης Δντής ΔΟΙ/71 Α/Μ ΤΑΞ Αθήνα, 22 Φεβ 2018 1 Περίγραμμα Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 (Νο 281 / τεύχος 7ο) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Βέλγιο Ενημερωτικά δελτία οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων, 1-10 & 11-20 Οκτωβρίου 2012 Βουλγαρία 20η Διεθνής Έκθεση για

Διαβάστε περισσότερα

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων Δελτίο Τύπου Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β1 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2017 Δράσεις Υπουργείου Εξωτερικών Ενίσχυσης θεσμικού πλαισίου οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς

Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς Ε π ι σ η µ ά ν σ ε ι ς Σύντοµα σηµειώµατα για θέµατα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 63 Σεπτέµβριος 2012 Η πορεία των εξαγωγών κατά τους πρώτους έξι µήνες του 2012 (Ιανουάριος Ιούνιος) ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΣΎΝΔΕΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

MINISTER OF TOURISM, GREECE

MINISTER OF TOURISM, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ELENA KOUNTOURA MINISTER OF TOURISM, GREECE THE EU EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east to west ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ELENA KOUNTOURA

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού κ.δ.μάρδα Αθήνα, 18 Ιουλίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού κ.δ.μάρδα Αθήνα, 18 Ιουλίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού κ.δ.μάρδα Αθήνα, 18 Ιουλίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: Nέα δράση για την στήριξη των ελληνικών εξαγωγών. Στο πλαίσιο των δράσεων της

Διαβάστε περισσότερα

Νο. 85 Μάρτιος 2017 Η πορεία των εξαγωγών κατά το 2016 (Ιανουάριος Δεκέμβριος)

Νο. 85 Μάρτιος 2017 Η πορεία των εξαγωγών κατά το 2016 (Ιανουάριος Δεκέμβριος) Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 85 Μάρτιος 2017 Η πορεία των εξαγωγών κατά το 2016 (Ιανουάριος Δεκέμβριος) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών & Μελετών

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ. «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ. «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 4ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ώρα για αποφάσεις» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. Μάριου Καράντωνα 1 Έντιμε κύριε υπουργέ, Έντιμε κύριε πρόεδρε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ερεβάν, 30 Οκτωβρίου 2015 ΑΠ.Φ. 17.150/ΑΣ 176 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: - ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (μ.η.) - Γραφείο κ. Γεν. Γραμ. ΔΟΣ & ΑΣ - Γρ. κ. Β Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, 23.11.2013 Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β 1 Συνολική παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

Eισαγωγές εξαγωγές αναλυτικά Παρασκευή, 24 Ιούνιος :35 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 05 Απρίλιος :15

Eισαγωγές εξαγωγές αναλυτικά Παρασκευή, 24 Ιούνιος :35 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 05 Απρίλιος :15 Eισ Eισαγωγές - Eξαγωγές οίνου 2015(σε HL) ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΞΙΑ(ΕΥΡΩ) ΛΙΤΡΑ ΑΞΙΑ/ΛΙΤΡΟ ΙΣΛΑΝΔΙΑ 734 411 1,79 ΝΟΡΒΗΓΙΑ 258.693 44.533 5,81 ΕΛΒΕΤΙΑ 821.844 184.455 4,46 ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ 30 2 15,00 ΤΟΥΡΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Ενέργεια & Εξωτερική Πολιτική» ευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

«Ενέργεια & Εξωτερική Πολιτική» ευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 «Ενέργεια & Εξωτερική Πολιτική» ευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 Κυρίες και Κύριοι, Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές, το Υπουργείο Εξωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece Χ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Ευχαριστώ και ευχαριστώ που με προσκαλέσατε. Συγγνώμη για τα Αγγλικά μου, αλλά έρχομαι από μερικές εβδομάδες που μιλούσα στους ξένους επενδυτές και γι αυτό ίσως έρχονται τα Αγγλικά πιο εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα

KKE Τα Κόμματα που Συμμετείχαν Κομμουνιστικά Κόμματα

KKE Τα Κόμματα που Συμμετείχαν Κομμουνιστικά Κόμματα Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από 73 Κόμματα, ενώ άλλα 7 κόμματα, που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν, έστειλαν τις παρεμβάσεις τους. Ετσι, συνολικά, 80 κόμματα παρενέβησαν στις εργασίες της

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Νο. 84 Νοέμβριος 2016

Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Νο. 84 Νοέμβριος 2016 Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο. 84 Νοέμβριος 2016 Η πορεία των εξαγωγών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 (Ιανουάριος Σεπτέμβριος) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ 14 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Η Ελλάδα ως κόμβος στον 21ο αιώνα Η διοίκηση των εμπορικών, ενεργειακών και ναυτιλιακών δικτύων ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Δραστηριότητα και προοπτική των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκη, 23/11/2018

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επάρκεια: Στρατηγική Προσέγγιση στο πλαίσιο της Απελευθερωµένης Αγοράς Ενέργειας

Ενεργειακή Επάρκεια: Στρατηγική Προσέγγιση στο πλαίσιο της Απελευθερωµένης Αγοράς Ενέργειας Ενεργειακή Επάρκεια: Στρατηγική Προσέγγιση στο πλαίσιο της Απελευθερωµένης Αγοράς Ενέργειας «Αειφόρος Ανάπτυξη & Βιοµηχανία Εκδήλωση ΤΕΕ/ΤΚΜ, Θεσσαλονίκη 21 Ιουνίου 2008 Βασικοί στόχοι Βασικοί στόχοι της

Διαβάστε περισσότερα

5. Την κληροδότηση στα παιδιά μας μέρος των ωφελειών που θα αποκομίσουμε από την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

5. Την κληροδότηση στα παιδιά μας μέρος των ωφελειών που θα αποκομίσουμε από την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη με θέμα «Η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου και η γεωστρατηγική σημασία του για την περιοχή», στο συνέδριο του Economist,

Διαβάστε περισσότερα

ΣHMEIA ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣHMEIA ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣHMEIA ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Αθήνα, 9.10.2017 Κυρίες και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ Α - Διαγνωστική ανάλυση SWOT ΜΕΡΟΣ Β - Εξωτερικό περιβάλλον ΜΕΡΟΣ Γ - Όραμα, αποστολή και στρατηγική ΜΕΡΟΣ Α Διαγνωστική ανάλυση SWOT ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (SWOT) ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ Ιστορικής,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης.

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Ευρωπαϊκή Οικονομία Νίκος Κουτσιαράς σε συνεργασία με την Ειρήνη Τσακνάκη Πηγές- Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα

Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα Βασικός ανταγωνισμός σε κύρια ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα Ο Πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει τις 10 πρώτες κατηγορίες προϊόντων που εξήχθησαν από Ελλάδα προς τις ΗΠΑ (έτος βάσης το 2013), καθώς και τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν γύρω μας. Είναι φανερό πως πολλά δεδομένα που ίσχυαν στις πολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής

Διαβάστε περισσότερα

Η ZENTIVA ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο πολύτιμος εταίρος σας στα γενόσημα φάρμακα

Η ZENTIVA ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο πολύτιμος εταίρος σας στα γενόσημα φάρμακα Η ZENTIVA ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ Στόχος μας είναι να γίνουμε ο πολύτιμος εταίρος σας στα γενόσημα φάρμακα Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία Πορτογαλία Πολωνία Δημοκρατία της Τσεχίας Γερμανία Εσθονία Λετονία Λιθουανία Σλοβακία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1ο. ΕΤΟΣ ΕΚΤΑΣΗ σε τετρ. χλμ. Α. Ε. Π. ΠΛΗΘΥ- ΣΜΟΣ ΚΡΑΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΠΥΚΝ ΙΔΡΥΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΗ σε $ κατά.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1ο. ΕΤΟΣ ΕΚΤΑΣΗ σε τετρ. χλμ. Α. Ε. Π. ΠΛΗΘΥ- ΣΜΟΣ ΚΡΑΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΠΥΚΝ ΙΔΡΥΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΗ σε $ κατά. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1ο Άγιος Βικέντιος & Γρεναδίνες Καραϊβική Κοινοβ. Δημοκρατία 1979 1979 389 104217 268 0,645 6.016 2010 Άγιος Μαρίνος Ευρώπη Κοινοβ. Δημοκρατία 301 301 61,2 30.324 495 1,662 41.900 2007 Άγιος

Διαβάστε περισσότερα

Σκληρή δύναμη, ήπια ισχύς κι ενεργειακή δύναμη

Σκληρή δύναμη, ήπια ισχύς κι ενεργειακή δύναμη Σκληρή δύναμη, ήπια ισχύς κι ενεργειακή δύναμη Το νέο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής Γράφει ο: Michael T. Klare Η συζήτηση για το αν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό εξυπηρετούνται καλύτερα από την σκληρή

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος Κινητής Προγράμματα Καρτοκινητής Φεβρουάριος 2018

Τιμοκατάλογος Κινητής Προγράμματα Καρτοκινητής Φεβρουάριος 2018 Τιμοκατάλογος Κινητής Προγράμματα Καρτοκινητής Φεβρουάριος 208 /7 Vodafone International Χρεώσεις Ομιλίας, Video-κλήσεων, SMS & MMS προς Διεθνείς Προορισμούς Αζερμπαϊτζάν 0,28845 0,28845 - Άιγυπτος 0,07980

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν με την πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Είναι φανερό πως

Διαβάστε περισσότερα

Τα εμπορεύματα ανακάμπτουν μετά από μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας

Τα εμπορεύματα ανακάμπτουν μετά από μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας Τα εμπορεύματα ανακάμπτουν μετά από μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας του Ole Hansen Πλησιάζοντας προς το τέλος του τριμήνου και μετά από μια πάροδο αυξημένης μεταβλητότητας, η αγορά εμπορευμάτων καταγράφει

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο SWD(2017) 290 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο SWD(2017) 290 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12165/17 ADD 3 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: WTO 191 SERVICES 28 FDI

Διαβάστε περισσότερα

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 www.geostrategy.gr Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξεγέρσεων Οι πρόσφατες εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ Νοεμβρίου

2 η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ Νοεμβρίου 2 η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ 10-14 Νοεμβρίου 2008 -------------------------------------- Ημερίδα ΥΠΕΞ «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική» Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2008 --------------------------------- Εισαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα «Ενεργειακά δίκτυα στην Ευρώπη η υλοποίηση ενός οράματος» The Economist «Η Θάλασσα της Ευρώπης: Σκιαγραφώντας τον χάρτη της οικονομικής ανάπτυξης» Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2014 Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Αποτελέσματα Α Εξαμήνου Date : 26-07- Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε μείωση πωλήσεων αλλά βελτίωση κερδών το 1ο εξάμηνο. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 712,5 εκ., παρουσιάζοντας κάμψη κατά 61,3 εκ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών..4 2. Λειτουργικό Κέρδος.7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση.. 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά ζητήματα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12.9.2014 L 271/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 960/2014 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 8ης Σεπτεμβρίου 2014 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 2015 (OR. en) Θεματικό έγγραφο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Ασία

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 2015 (OR. en) Θεματικό έγγραφο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Ασία Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 2015 (OR. en) 9725/15 LIMITE PUBLIC ASIE 25 COASI 71 COPS 171 CFSP/PESC 231 RELEX 462 ECOFIN 467 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού. προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού. προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 2011/0300(COD) 5.3.2012 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2008 Δελτίο Τύπου Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2008 Oμιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κυρίου Χρήστου Φώλια σε Συζήτηση με θέμα «Γέφυρες και Οδοί από τους Παραγωγούς στους Καταναλωτές» στο πλαίσιο του 19 ου Συνεδρίου του Χάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής Στο αύριο της Ελλάδας: μια καυτή Αθήνα 10-1515 περισσότερες ημέρες καύσωνα 20 περισσότερες νύχτες με θερμοκρασίες άνω των 20 ο C 10% αύξηση των ακραίων 10% αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων Πλαίσιο παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012.

ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012. ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012. Αναλύονται ακολούθως οι εμπορικές ροές προϊόντων (εξαγωγές - εισαγωγές) της Ν. Αφρικής για το έτος 2012, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» ΕΝΟΤΗΤΑ:

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΜΙΛΙΑ Υφυπουργού κ. Στυλιανίδη στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» ΕΝΟΤΗΤΑ: Το µέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη (18 Απριλίου 2007) Κυρίες και

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νικος Σ. Παναγιωτου Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Δρ. Νικος Σ. Παναγιωτου Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δρ. Νικος Σ. Παναγιωτου Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Διάκριση κατά Nye, μεταξύ, «Σκληρής» και «Ήπιας» Ισχύος. Σκληρή ισχύς, κατά βάση η στρατιωτική Η «ήπια ισχύς» έχει πολλές πηγές προέλευσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ THE EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east to west ΤΡΙΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΕΙ ΜΙΛΛΕΡ: Ο SOUTH STREAM ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΑΛΕΞΕΙ ΜΙΛΛΕΡ: Ο SOUTH STREAM ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Επιστολή του Αλεξέι Μίλλερ 3 South Stream: Ένα έργο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης 4 Ο βέλτιστος διάδρομος για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών

Διαβάστε περισσότερα

H AΓΟΡΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

H AΓΟΡΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ H AΓΟΡΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Κάιρο, 26 Νοεµβρίου 2012 Α) Γενικά σχόλια: Η Αίγυπτος παράγει µεγάλες ποσότητες νωπών φρούτων. Η εγχώρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΡΕΖΑ ΦΩΚΙΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ FLOW ENERGY S.A. Πρώην Πρόεδρος και Δ/νουσα Σύμβουλος ΔΕΠ-ΕΚΥ

ΤΕΡΕΖΑ ΦΩΚΙΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ FLOW ENERGY S.A. Πρώην Πρόεδρος και Δ/νουσα Σύμβουλος ΔΕΠ-ΕΚΥ ΤΕΡΕΖΑ ΦΩΚΙΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ FLOW ENERGY S.A. Πρώην Πρόεδρος και Δ/νουσα Σύμβουλος ΔΕΠ-ΕΚΥ Σε ένα κόσμο πλήρους αβεβαιότητας ένα μόνο είναι βέβαιο, η συνεχής αύξηση των ενεργειακών αναγκών Το 40% του παγκόσμιου

Διαβάστε περισσότερα

14638/18 ΔΙ/γπ 1 RELEX.1.B

14638/18 ΔΙ/γπ 1 RELEX.1.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2018 (OR. en) 14638/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 14634/18

Διαβάστε περισσότερα

A8-0375/22. Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina εξ ονόματος Ομάδας GUE/NGL

A8-0375/22. Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina εξ ονόματος Ομάδας GUE/NGL 5.12.2018 A8-0375/22 22 Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina Αιτιολογική αναφορά 10 έχοντας υπόψη το έγγραφο προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα