Περιεχόμενα. Τεύχος 23 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχόμενα. Τεύχος 23 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015"

Transcript

1 Τεύχος 23 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Περιοδική έκδοση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ Περιεχόμενα Μήνυμα Προέδρου ΕΙΕΕ... 1 Ετήσιο Συνέδριο ΕΙΕΕ Compliance Hub... 8 Εκδηλώσεις Εκπαίδευση Διαβάσαμε Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι, Μέλη του ΕΙΕΕ, Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου Εσωτερικού Ελέγχου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΕΙΕΕ) στο Μέγαρο Μουσικής. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πάνω από 550 μέλη και φίλοι του ΕΙΕΕ μας τίμησαν με την παρουσία τους. Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων που αποτυπώθηκαν στις ηλεκτρονικές φόρμες αξιολόγησης προκύπτει ότι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θετική άποψη για το συνέδριο. Εκ μέρους των μελών του ΔΣ θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας για την οικονομική στήριξη αλλά και το προσωπικό του Ινστιτούτου και τους εθελοντές μας, που εργάστηκαν σκληρά ώστε να λειτουργήσουν όλα άψογα. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλα τα τακτικά μέλη του ΕΙΕΕ, κάθε έναν ξεχωριστά, που μετά το πέρας του συνεδρίου παρέμειναν στο χώρο για την έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό την ανανέωση του Καταστατικού. Παρά την παρουσία άνω των 150 τακτικών μελών δεν επετεύχθη η απαραίτητη απαρτία, με συνέπεια να μην καταστεί δυνατή η διενέργεια την έκτακτης γενικής συνέλευσης. Ο στόχος για τον εκσυγχρονισμό του Καταστατικού παραμένει η πρώτη προτεραιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου. Θα ήθελα για ακόμα μια φορά να σας ευχαριστήσω για τη συνδρομή σας στο έργο μας και να ενθαρρύνω την ενεργή συμμετοχή σας στις δράσεις του ΕΙΕΕ. Με εκτίμηση Γ. Καλορίτης Πρόεδρος του ΕΙΕΕ Συντελεστές έκδοσης: Βαλαντάσης Παναγιώτης Μέλος ΔΣ Συντονιστής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων Δούνης Νίκος Συντονιστής Έκδοσης Newsletter Κληρονόμος Λάμπρος Κόκκα Έφη Ράλλης Ρετέλας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ (Ε.Ι.Ε.Ε.) Γ Σεπτεμβρίου 101 Αθήνα Τηλ.: , fax: info@hiia.gr, website:

2 2 Ετήσιο Συνέδριο Πάνος Βαλαντάσης Ετήσιο Συνέδριο EIEE 2015: 30 Χρόνια ΕΙΕΕ Το Xθες, το Σήμερα και το Αύριο του Εσωτερικού Ελέγχου Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΕΙΕΕ) Συνέδριο που φέτος είχε πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς συνέπεσε χρονικά με τα 30 χρόνια λειτουργίας του Ινστιτούτου. Έναρξη - Χαιρετισμοί Το Συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του ΕΙΕΕ κου Γ. Καλορίτη ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΙΑ) καθώς και του ΕΙΕΕ. Ο κ. Καλορίτης ευχαρίστησε τους σύνεδρους για τη συμμετοχή τους, τους ομιλητές και πανελίστες που με ευχαρίστηση ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΙΕΕ να μεταφέρουν την εμπειρία τους και τους χορηγούς και υποστηρικτές χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωση του συνεδρίου. χαρούμενος που βλέπει τόσους συμμετέχοντες στο Συνέδριο και το ΕΙΕΕ να πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Στο τέλος του χαιρετισμού, ο νυν Πρόεδρος κ. Καλορίτης ευχαρίστησε τον Πρώτο Πρόεδρο κ. Γιαννίρη δίνοντάς του ένα συμβολικό δώρο. Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο κ. Κυριαζής, Σύμβουλος Διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπενθύμισε στους συνέδρους ότι με έμμεσο τρόπο ο ΣΕΒ έχει σταθεί αρωγός στην θεμελίωση του Εσωτερικού Ελέγχου μέσα από την ανάπτυξη αρχών και εν τέλει του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Στο επετειακό φετινό Συνέδριο, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρώτος Πρόεδρος του ΕΙΕΕ ( ) κ. Τάκης Γιαννίρης, ο οποίος ενημέρωσε τους συνέδρους για τις πρώτες συναντήσεις που έγιναν το 1985 από μία μικρή ομάδα επαγγελματιών κυρίως λογιστών που μορφοποιήθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε ως ΕΙΕΕ καθώς και για τις δράσεις του ΕΙΕΕ εκείνη την εποχή. Ο κ. Γιαννίρης, φανερά συγκινημένος, τόνισε ότι είναι πολύ Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε και ο κ. Δ. Δημόπουλος (Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας), ο οποίος τόνισε ότι ο Εσωτερικός Έλεγχος έχει διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία για τις επιχειρήσεις γιατί συμβάλει στη διαφάνεια και την έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση. Για αυτό πρέπει ο Εσωτερικός Έλεγχος να αναβαθμίζεται συνεχώς με στόχο την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία του.

3 Ετήσιο Συνέδριο 3 Πρώτη Γραμμή Άμυνας Executive Management Ο κ. Βασίλης Μονογιός, Partner, Grant Thornton, συντόνισε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στην πρώτη Ενότητα του Συνεδρίου με εκπροσώπους Διοικήσεων Οργανισμών και εν προκειμένω τους: Ηλία Κουρεμένο, Σύμβουλο Eπιχειρήσεων, Αθηνά Ηλιάδη, Οικονομική Διευθύντρια Ομίλου J&P AVAX, Ζωούλη Μινά, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ανδρέα Αθανασόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο Dixons Southeast Europe, Μιχαήλ Μπρούστη, Γενικό Διευθυντή Υποστηρικτικών Λειτουργιών ΔΕΔΔΗΕ, Αφροδίτη Τσέζου, Οικονομική Διευθύντρια, Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν: Οι Διοικήσεις έχουν τους Εσωτερικούς Ελεγκτές που τους ταιριάζουν. Υπάρχει μία εποχικότητα στην αντιμετώπιση των Εσωτερικών Ελεγκτών από τις Διοικήσεις: όταν όλα πάνε καλά τότε κανείς δεν τους δίνει σημασία, όταν όλα δεν πάνε καλά τους λένε«δεν μας τα είπες». Ο Εσωτερικός Έλεγχος καλείται να βοηθήσει τη γρήγορη μετάλλαξη (transformation) των επιχειρήσεων στο τρέχον ασφυκτικό περιβάλλον λόγω παρατεταμένης κρίσης και αυξημένων κανονιστικών ρυθμίσεων. Ενίοτε, δεν υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Διοικήσεων και Εσωτερικού Ελέγχου. Από τη μια πλευρά πολλά στελέχη δεν γνωρίζουν την έννοια της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Διαχείρισης Κινδύνων. Αφετέρου, οι Εσωτερικοί Ελεγκτές τείνουν να παραμένουν προσκολλημένοι στους παραδοσιακούς ελέγχους, στους κινδύνους των συναλλαγών (transactional risk) γιατί αυτοί καθορίζουν τα όρια ασφάλειάς τους (comfort zone), και δεν ασχολούνται με τους στρατηγικούς κινδύνους. Οι Εσωτερικοί Ελεγκτές ενίοτε επωμίζονται το ρόλο του μεταφραστή καθότι η οπτική τους γωνία δεν γίνεται από όλους κατανοητή, το πόσο δηλαδή σημαντικό είναι να αλλάξει μία διαδικασία, αλλά και του κοστολόγου/εκτιμητή για να περιγράψουν το ύψος της ελλοχεύουσας ζημίας, το κόστος υλοποίησης και του εκτιμώμενου οφέλους της αλλαγής. Οι Εσωτερικοί Ελεγκτές πρέπει να έχουν εξοικείωση με την πληροφορία που σημαίνει εξοικείωση με τα συστήματα, τις βάσεις δεδομένων ώστε να ξέρουν τι να ψάξουν και που να το ψάξουν. Οι Εσωτερικοί Ελεγκτές πρέπει να λαβαίνουν υπόψη όλους τους stakeholders των οργανισμών στους οποίους εργάζονται καθότι η κοινωνία παίζει και αυτή καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. ==> Τέλος ο κ. Γιαννίρης με την πολύχρονη εμπειρία που έχει, έκανε μία παρέμβαση τονίζοντας ότι οι Οργανισμοί πρέπει να έχουν τους καλύτερους στον Εσωτερικό Έλεγχο, οι οποίοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα Συμβούλια Διοίκησης, να κάνουν από κοινού Αξιολογήσεις Κινδύνων με τις Διοικήσεις και τέλος δεν θα πρέπει να ριζώνουν εκεί αλλά περιοδικά να μεταφέρονται σε λειτουργικά πόστα. ΤΕΥΧΟΣ 23 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2015 HIIA Newsletter

4 4 Ετήσιο Συνέδριο Δεύτερη Γραμμή Άμυνας Chief Risk Officers, Chief Compliance Officers Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου ξεκίνησε με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Θάνου Παπανικολάου, Principal Deloitte, που αφορούσε το τσουνάμι κανονιστικών ρυθμίσεων του Χρηματοπιστωτικού κλάδου. Τονίστηκε ότι σε μία περίοδο πίεσης της κερδοφορία, η χρήση stress tests είναι όλο και πιο συχνή, οι ελεγκτές των ρυθμιστικών αρχών γίνονται όλο και ποιοτικότεροι, οι κανονισμοί προς τους οποίους πρέπει να συμμορφωθούν οι οργανισμοί όλο και πιο πολλοί. Σας παράδειγμα αναφέρθηκε ο Κανονισμός 239 της Επιτροπής Βασιλείας για Επίβλεψη των Τραπεζών (BCBS 239) που τονίζει ότι η Διακυβέρνηση και η Πληροφορική θα πρέπει να συντελούν στην συγκέντρωση εκείνων των πληροφοριών ώστε η αξιολόγηση κινδύνων να είναι έγκαιρη άρα και συχνή, ακριβής, πλήρης, ευέλικτη. Αναγκαστικά οι Εσωτερικοί Ελεγκτές στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς θα πρέπει αντίστοιχα να είναι πιο καταρτισμένοι και αντίστοιχα η ποιότητα των μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου υψηλότερη. Στη συνέχεια η κα Κωνσταντίνα Μπουργιώτου, Group Audit Director, ΤΙΤΑΝ συντόνισε τη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στην δεύτερη Ενότητα του Συνεδρίου με εκπροσώπους «Δεύτερης Γραμμής Άμυνας» και εν προκειμένω τους: Άρη Δημητριάδη, Executive Director Compliance, ERM & Insurance, Όμιλος ΟΤΕ, Αργυρώ Κασαπάκη, Group Compliance Officer, Τράπεζα Πειραιώς, Nτίνα Κουβέλου, Chief Compliance Officer, ΟΠΑΠ, Αλέξανδρο Μπένο, Βοηθό Γεν. Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων Τράπεζας & Ομίλου (CRO), Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Κωνσταντίνο Πανάγο, Διευθυντή Εταιρικής Ασφάλειας Διακινδύνευσης και Συμμόρφωσης, Vodafone. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν: Η «Πρώτη Γραμμή Άμυνας», δηλαδή η Διοίκηση, έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία επαρκούς Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων. Αλλά και το «επιχειρησιακό» προσωπικό που λειτουργεί κάτω από τις οδηγίες της Διοίκησης, πρέπει να καταλαβαίνει τους κινδύνους, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα. Η «Δεύτερη Γραμμή Άμυνας», δηλαδή η Διαχείριση Κινδύνων, η Συμμόρφωση έχει συμβουλευτικό ή/και συντονιστικό ρόλο. Δεν θα πρέπει να υπάρχει απομόνωση μεταξύ των διαφόρων φορέων της «Δεύτερης Γραμμής Άμυνας», αλλά συνεργασία (πχ. για οριζόντιους ελέγχους) αφενός μεταξύ των, αφετέρου με την «Τρίτη Γραμμή Άμυνας» δηλαδή τον Εσωτερικό Έλεγχο. Η «Δεύτερη Γραμμή Άμυνας» θα πρέπει να εστιάζει στο στήσιμο νέων διαδικασιών και προϊόντων, να εποπτεύει το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου (άρα χρειάζεται γνώση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων) και να μπορεί να ξεχωρίζει τις αληθινές ειδοποιήσεις (true alarms) από τις ψεύτικες (false alarms). Την ανάγκη να ενημερώνονται οι Επιτροπές Ελέγχου, πέραν των χρηματοοικονομικών θεμάτων και για άλλα θέματα που αφορούν λειτουργικούς κινδύνους όπως την Υγιεινή & Ασφάλεια, το Περιβάλλον, το Προσωπικό κλπ.

5 Ετήσιο Συνέδριο 5 Τέλος ο κ. Σπύρος Μαλτέζος, Senior Analytics Consultant SAS παρουσίασε την συμβολή των εξειδικευμένων προγραμμάτων ανάλυσης δεδομένων (data analytics) στη καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αυξάνοντας την αξιοπιστία των ελέγχων, βελτιώνοντας τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία και κανονισμούς και επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα με τη ορθή διαχείριση των ψευδών προειδοποιήσεων (false alarms) και την εστίαση μόνο σε αυτά που είναι ευλογοφανή (true alarms). Τρίτη Γραμμή Άμυνας Chief Audit Executives Η τρίτη Ενότητα, που αναφερόταν στους Επικεφαλείς Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου, ξεκίνησε με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κου Εμ. Μαρκάκη Senior Manager KPMG που αφορούσε μία πρόσφατη έρευνα της KPMG σχετικά με τις 10 κορυφαίες προκλήσεις, κινδύνους και ανησυχίες των μελών Επιτροπών Ελέγχου και πως κατά τη γνώμη τους μπορούν να βοηθήσουν οι Εσωτερικοί Ελεγκτές. Επιγραμματικά αναφέρθηκαν, η κυβερνo-ασφάλεια, η κανονιστική συμμόρφωση, η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι συγχωνεύσεις / εξαγορές, οι στρατηγικές συμμαχίες, η ενοποιημένη και διαρκής αξιολόγηση των κινδύνων, η ανάλυση δεδομένων. Η συζήτηση που ακολούθησε συντονίστηκε από τον κ. Γεώργιο Ραουνά Εταίρο της KPMG και συμμετείχαν οι Αθανάσιος Αθανασόπουλος, Διευθυντής, Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου Alpha Bank, Δέσποινα Ανδρεάδου, Chief Audit Executive Eurobank, Παναγιώτης Μοσχονάς, Group Chief Audit Executive Τράπεζα Πειραιώς, Μαρία Ροντογιάννη, Executive Director Internal Audit Όμιλος ΟΤΕ. Μεταξύ άλλων τονίστηκαν: Κατά τα τελευταία 30 χρόνια οι Εσωτερικοί Ελεγκτές: Τείνουν πλέον να ξεφεύγουν από τον καθιερωμένο έλεγχο των διαδικασιών και να έχουν μία στρατηγική οπτική, Είναι επαγγελματικά καταρτισμένοι και είχαν ουσιαστική συμβολή στην κατάρτιση των μελών των Επιτροπών Ελέγχου, Έχουν σταδιακά εξοικειωθεί με την τεχνολογία, Έχουν τυπικά και ουσιαστικά αναβαθμιστεί από το πλαίσιο διακυβέρνησης Παρ όλα αυτά οι Εσωτερικοί Ελεγκτές έχουν από εδώ και εμπρός ουσιαστικές προκλήσεις που αφορούν Την ενίσχυση της αντικειμενικότητας του έργου τους μέσω της ανάλυσης δεδομένων, Την συμβολή τους στην διαχείριση των αλλαγών (change management) στους οργανισμούς που απασχολούνται, Την συμβολή τους στην κανονιστική συμμόρφωση που όλο και περισσότερο επιβαρύνει τους οργανισμούς. Την περαιτέρω ανάπτυξη δεξιοτήτων (soft skills) αλλά και των γνώσεων με στόχο τους ενοποιημένους ελέγχους (integrated audits). ΤΕΥΧΟΣ 23 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2015 HIIA Newsletter

6 6 Ετήσιο Συνέδριο Ανακεφαλαίωση Συνεδρίου Πρόεδρος ΔΣ ΕΙΕΕ Ο κ. Καλορίτης, αφού ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους συντελεστές της Συνεδρίου, έκανε την ανακεφαλαίωση τονίζοντας την αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας, της κανονιστικής συμμόρφωσης, την ανάγκη εστίασης στη μείωση των δαπανών και στην αύξηση της παραγωγικότητας έχοντας ως κύριες αρχές την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα. Σημειώνεται ότι όλες οι παρουσιάσεις του συνεδρίου είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΙΕΕ με διαβαθμισμένη πρόσβαση. Το ΕΙΕΕ ευχαριστεί τους χορηγούς Deloitte, Grant Thornton, KPMG, OTE, SAS, AVIS, Aktina Travel, Καθημερινή, αλλά και τους υποστηρικτές Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (HACFE), Ινστιτούτο Ελεγκτών Συστημάτων Πληροφορικής (ISACA), χωρίς την ποικιλόμορφη στήριξη των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωση του Συνεδρίου. Το ΕΙΕΕ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στα μέλη και φίλους του που βοήθησαν εθελοντικά, με κέφι και ενθουσιασμό, στην επιτυχή οργάνωση του συνεδρίου: Σταυρούλα Αθανασοπούλου, Κώστα Βαρνάκα, Κώστα Βουδίγαρη, Σταυριανή Γιουσρά Ελ-Αζουζ, Άννα Ματθαίου, Μαρούλα Μαυρογιαννοπούλου, Νίκο Μίχο, Νίκο Μπάλλα, Ελένη Νάτσιου, Πέλη Ξυφαρά, Ζαχαρούλα Παυλοπούλου, Ζώη Σόμπολο, Ειρήνη Τζιαστούδη και Ειρήνη Χριστοφή. Δείτε και σχετική δημοσιότητα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΙΑ)

7 Ετήσιο Συνέδριο 7 Ετήσιο Συνέδριο EIEE 2015 Παραλειπόμενα Έρευνα Ικανοποίησης Η χρήση της τεχνολογίας μας επιτρέπει συγκρίσεις! Οι συμμετέχοντες, όπως και πέρσι ήταν πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένοι, με ποσοστά που αγγίζουν ή υπερβαίνουν το 80%, συνολικά για το Συνέδριο, τη θεματολογία του, και τη σχέση κόστους-αξίας (value for money), όπως φαίνεται και από το ιστόγραμμα που παρατίθεται. Ιδιαίτερα θετικά (>90%) κρίθηκε τόσο ο χώρος όσο και η προσβασιμότητα στο χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Ωστόσο βλέπουμε μία ελαφρά κάμψη στην υπερθετική κρίση της θεματολογίας («πάρα πολύ»). Επίσης σε επίπεδο κάλυψης των τρεχόντων θεμάτων φαίνεται πως εξακολουθεί και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ετήσιο Συνέδριο 2014 Ετήσιο Συνέδριο 2015 Παρά τη γενικά θετική εικόνα, που καταδεικνύεται και μέσα από τα σχόλια που λάβαμε, πιστεύουμε ότι ο πήχης έχει φθάσει ψηλά και σίγουρα του χρόνου το νέο ΔΣ θα χρειαστεί να ξεφύγει από τα καθιερωμένα. Επιγραμματικά να αναφέρουμε λοιπόν ορισμένα σχόλια προς αυτή τη κατεύθυνση: Η διεξαγωγή του συνεδρίου ήταν άρτια. Ακούστηκαν πολλές, άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις γύρω από τα ζητήματα του Εσωτερικού Ελέγχου. Πολύ καλή επιλογή του τόπου διεξαγωγής του Συνεδρίου, ίσως σε μεγαλύτερη αίθουσα την επόμενη φορά. Υπήρξε αναβάθμιση του Συνεδρίου με εκπληκτική συμμετοχή. Υπήρξε θερμό και ενθουσιώδες κλίμα. Το Συνέδριο ήταν καλά οργανωμένο, με ενδιαφέρουσα θεματολογία και καταξιωμένους ομιλητές, Ήταν εξαιρετικό για άλλη μία φορά! Συνεχίστε την καλή δουλειά ==> Δεν δόθηκε στίγμα για το αύριο του Εσωτερικού Ελέγχου (ΕΕ) τόσο ως κομμάτι των Οργανισμών όσο και ως επάγγελμα. ==> Θα πρότεινα να υπήρχε μία ποικιλία στους ομιλητές. Αν και όλοι τους αξιόλογοι, κάθε χρόνο ακούμε και βλέπουμε τους ίδιους. ==> Η Θεματολογία ήταν η ίδια με πέρσι και με κούρασαν τα πολλά panel ==> Οι παράλληλες παρουσιάσεις θα έκαναν το συνέδριο να ξεχωρίζει ==> Για τη επόμενη χρονιά, think outside of the box! Ναι, συμφωνούμε ότι του χρόνου το Συνέδριο θα πρέπει να έχει κάτι διαφορετικό! ΤΕΥΧΟΣ 23 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2015 HIIA Newsletter

8 8 Compliance Hub Ράλλης Ρετέλας Δωροδοκία και διαφθορά: δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων συμμόρφωσης Η διαφθορά συνεχίζει να διαβρώνει την παγκόσμια οικονομία, παρόλο που πέρασαν 18 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης από τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ποινικοποίηση της δωροδοκίας των δημοσίων λειτουργών. Παρά την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για την «καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς» ( ABC - Anti- Bribery & Corruption), τα αντισυμβαλλόμενα μέρη συνεχίζουν τις μεταξύ τους παράνομες πληρωμές επιβαρύνοντας έτσι τις οικονομίες τους. Βάσει εκτιμήσεων της Διεθνούς Τράπεζας, το ποσό των δωροδοκιών για το 2013 ανήλθε σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η KPMG, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Διοίκησης της Σιγκαπούρης (Singapore Management University), διενήργησε το 2015 μια διαδικτυακή έρευνα 1 με σκοπό να εντοπίσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία των εταιρειών στον τομέα του ABC. Σκοπός της έρευνας ήταν να αναδειχθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στο κανονιστικό κομμάτι καταπολέμησης του ABC. Στην έρευνα συμμετείχαν 659 επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, από όλο τον κόσμο. Τα βασικά ευρήματα αυτής ήταν τα ακόλουθα: Απότομη αύξηση, σε σχέση με παλαιότερη έρευνα, του ποσοστού εκείνων που επικαλούνται πως ζητήματα ABC τους απασχολούν όλο και περισσότερο. Μεγάλη πρόκληση για τα προγράμματα ABC των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται διεθνώς, είναι η διαχείριση των κατά τόπο επιχειρηματικών τους εταίρων (third parties). Η μη άσκηση του δικαιώματος ελέγχου (rightto-audit clause) που διαθέτουν στο πλαίσιο της παρακολούθησης των συμφωνιών που πραγματοποιούνται από τους επιχειρηματικούς τους εταίρους. Χαμηλή κατάταξη των ζητημάτων ABC στη λίστα προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων εκείνων που ετοιμάζονται να προβούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις εκτός συνόρων. Έλλειψη ανθρωπίνων πόρων που θα αναλά- 1 Anti-Bribery and Corruption: Rising to the challenge in the age of globalization ( home/insights/2015/09/rising-to-the-challenge.html) βουν τη διαχείριση του κινδύνου ABC. Αξιολόγηση του κινδύνου ABC, η οποία αποτελεί μια από τις κορυφαίες προκλήσεις των επιχειρήσεων. Σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο στην αξιολόγηση των δικλίδων ABC αποτελεί η αξιοποίηση της ανάλυσης δεδομένων (Data Analytics). Η παγκοσμιοποίηση έχει εισέλθει σε νέα φάση θέτοντας μεγαλύτερες προκλήσεις στις επιχειρήσεις γύρω από ζητήματα ABC σε σχέση με το παρελθόν. Οι δύο κυρίαρχες τάσεις που έχουν διαμορφώσει ένα αρκετά απαιτητικό περιβάλλον και κατευθύνουν τις αλλαγές είναι: α) ο αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων που είτε δημιουργούν αυστηρότερο πλαίσιο είτε εισάγουν νέα νομοθεσία στα κράτη τους και β) οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν διεθνή παρουσία - σε ποικίλα και απόμερα μέρη - και η εφοδιαστική τους αλυσίδα επεκτείνεται διαρκώς, και που βασίζουν τη δραστηριότητά τους όλο και περισσότερο σε επιχειρηματικούς εταίρους. Οι έξι κορυφαίες προκλήσεις, έτσι όπως προκύπτουν από την έρευνα της KPMG, σχετικές με κρίσιμα ζητήματα ABC που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά τη λειτουργία τους είναι: Η δυνατότητα ελέγχου συμμόρφωσης των επιχειρηματικών τους εταίρων. Οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών γύρω από τις απαιτήσεις περί προσωπικών δεδομένων. Η δυσκολία διεξαγωγής επισταμένων ελέγχων στους κατά τόπους επιχειρηματικούς εταίρους πριν από την έναρξη της συνεργασίας τους. Οι περιορισμένοι ανθρώπινοι πόροι (κυρίως σε επίπεδο θυγατρικών). Η δυσκολία στον εντοπισμό και στην αξιολόγηση των κινδύνων ABC. Τα διάφορα πολιτισμικά και γλωσσικά ζητήματα.

9 Compliance Hub 9 Η ανεπαρκής διαχείριση του κινδύνου που άπτεται της συνεργασίας της κάθε επιχείρησης με τρίτα μέρη (π.χ. προμηθευτές, αντιπροσώπους) είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος. Ο ΟΟΣΑ και τα κράτη-μέλη του εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της αντίστοιχης νομοθεσίας των Η.Π.Α και του Ηνωμένου Βασιλείου, που χρόνια τώρα διαθέτουν, αναγκάζει τα εμπλεκόμενα μέρη από μόνα τους να εφαρμόζουν προγράμματα συμμόρφωσης ABC. Οπότε, μια διεθνής επιχείρηση είναι σπάνιο να μην αντιμετωπίζει, λίγο-πολύ, τα όποια ζητήματα ABC προκύπτουν εντός του πλαισίου συμμόρφωσης που έχει αναπτύξει. Ο λόγος διενέργειας της αξιολόγησης κινδύνου ABC δεν είναι άλλος από το να διασφαλισθεί το κατά πόσο λειτουργεί το πρόγραμμα συμμόρφωσης περιορίζοντας τους σχετικούς κινδύνους. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφαίνεται πως οι επιχειρήσεις έχουν αποτύχει στο να μεταδώσουν τη σημασία των προγραμμάτων συμμόρφωσης στους εργαζομένους και στους συνεργάτες τους, και ως εκ τούτου εκτίθενται σε κίνδυνο. Η έρευνα καταδεικνύει πως οι επιχειρήσεις προσπαθούν αφενός να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ABC και αφετέρου να διαχειριστούν το διογκούμενο κανονιστικό πλαίσιο που τις περιβάλλει. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πια περισσότερο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για το θέμα, καθώς και δικλίδες ασφαλείας, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτυγχάνουν στο θέμα της καταπολέμησης της δωροδοκίας και της διαφθοράς. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, οπότε και η επιχειρηματική συμπεριφορά θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Τόσο η επιχειρηματική κοινότητα όσο και επιφανείς ηγέτες αναγνωρίζουν πως η πρόοδος επί του θέματος θα επέλθει με τη συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί και μέσω των συζητήσεων των κορυφαίων εταιρειών (B20) της ομάδας των G20, οι οποίες προσφέρουν στους ηγέτες της συμβουλές για την προαγωγή της επιχειρηματικής ακεραιότητας και διαφάνειας. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ CIA Η πιστοποίηση Certified Internal Auditor CIA είναι η μόνη παγκοσμίως αποδεκτή πιστοποίηση για τους Εσωτερικούς Ελεγκτές και παραμένει το πρότυπο βάσει του οποίου αποδεικνύεται η ικανότητα και ο επαγγελματισμός στο πεδίο του Εσωτερικού Ελέγχου. Από την εισαγωγή του προγράμματος το 1973, έδωσε την δυνατότητα και την ευκαιρία στους Εσωτερικούς Ελεγκτές σε παγκόσμιο επίπεδο να επικοινωνήσουν την ικανότητά τους να συνεισφέρουν ως παίκτες κλειδιά στην επιτυχία των οργανισμών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Από το 2000, το Ε.Ι.Ε.Ε. είναι ο μοναδικός επίσημα διαπιστευμένος φορέας στην Ελλάδα για τη διενέργεια και στη χώρα μας των εξετάσεων για τίτλους πιστοποίησης Certified Internal Auditor CIA. Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι: Ο υποψήφιος να είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (Ε.Ι.Ε.Ε.). Οι υποψήφιοι απαιτείται να υποβάλλουν για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις, την αίτηση συμμετοχής, character reference form, αντίγραφο πτυχίου και το experience verification form με την ολοκλήρωση των εξετάσεων για την απόκτηση του πιστοποιητικού. Για να αποκτήσετε την πιστοποίηση θα πρέπει να έχετε προϋπηρεσία 2 χρόνια στον Εσωτερικό Έλεγχο ή στον εξωτερικό Έλεγχο, internal control, compliance, quality assurance. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις (περιεχόμενο, τρόπος διεξαγωγής, εγγραφής για συμμετοχή κλπ) μπορείτε να επικοινωνείτε με την Γραμματεία του Ε.Ι.Ε.Ε. ( ). ΤΕΥΧΟΣ 23 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2015 HIIA Newsletter

10 10 Εκδηλώσεις Πάνος Βαλαντάσης 1. «Πρότυπα COBIT 5 for Mobile και IIA CBOK 2015»: Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, διοργανώθηκε η δεύτερη κοινή εκδήλωση του ΕΙΕΕ και ΙΕΣΠ για τη φετινή χρονιά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 55 μέλη και φίλοι των δύο Ινστιτούτων. Ο Παναγιώτης Δρούκας, CISA, CRISC, CGEIT Επιθεωρητής Συστημάτων Πληροφορικής στην Τράπεζα της Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας του ΙΕΣΠ, αναφέρθηκε στις διάφορες φορητές συσκευές που όλοι μεταφέρουμε και που ο βαθμός διασφάλισης των εταιρικών και προσωπικών δεδομένων που βρίσκονται σε αυτές δεν είναι πάντα ο ίδιος. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ζυγίσουν από την μία την διασφάλιση των δεδομένων και από την άλλη την ευελιξία και την παραγωγικότητα, επιλέγοντας ανάμεσα σε λύσεις διαχείρισης κινητών συσκευών (MDM-Mobile Device Management) και στη χρήση των συσκευών του προσωπικού (BYOD- Bring Your Own Device). Ο Γιώργος Πελεκανάκης, CIA, CISA, CFE, CCSA, CRP, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΙΕΕ ενημέρωσε τα μέλη των δύο Ινστιτούτων ότι στο Πλαίσιο Διεθνών Επαγγελματικών Προτύπων (IPPF) προστέθηκαν η Αποστολή και οι Αρχές του Εσωτερικού Ελέγχου ενώ οι Πρακτικές Συμβουλές (Practice Advisories) μετονομάστηκες σε Οδηγούς Εφαρμογής (Implementation Guides). Κατόπι παρουσίασε την πρώτη αναφορά που προέκυψε μετά από την ανάλυση των απαντήσεων που δόθηκαν στην παγκόσμια έρευνα CBOK του Διεθνούς ΙΙΑ που αφορούσε το ρόλο του Εσωτερικού Ελεγκτή στους Τεχνολογικούς Κινδύνους (IT Risks) 2. «Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας: Ενοποιημένο Πρόγραμμα Ελέγχου (Θεσσαλονίκη)» Τη Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015, σε μία όμορφη αίθουσα που διατέθηκε από τον ΟΤΕ, διοργανώθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του ΕΙΕΕ στη συμπρωτεύουσα. Στη συζήτηση που συντόνισαν η κα Ευαγγελία Ράπτη Υπεύθυνη Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. και ο κ. Άρης Δημητριάδης, Executive Director Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Διαχείρισης Εταιρικών Κινδύνων & Ασφάλισης Ομίλου ΟΤΕ συμμετείχαν 12 μέλη και φίλοι του ΕΙΕΕ. Η συζήτηση εστιάστηκε στο Πρότυπο Εφαρμογής 2050 και ιδιαίτερα στο «Συντονισμό» των τριών «Γραμμών Άμυνας» καθώς και στο πλαίσιο που θέτει το IIA για τις συγκεκριμένες λειτουργίες. Αφού Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τους Εσωτερικούς Ελεγκτές προτάθηκαν τα ακόλουθα: Κάθε Γραμμή Άμυνας θα πρέπει να υποστηρίζεται από κατάλληλες πολιτικές και καθορισμένους ρόλους. Σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις τρείς Λειτουργίες διαχείρισης κινδύνου και ελέγχου. Κατάλληλος συντονισμός και ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των ξεχωριστών Γραμμών Άμυνας προκειμένου να εκτελούν την αποστολή τους. Οι Γραμμές Άμυνας δεν θα πρέπει να συνδυαστούν ή να συντονίζονται με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την αντικειμενικότητά τους. Στόχος των τριών Λειτουργιών διαχείρισης κινδύνου και ελέγχου είναι μία συνεκτική και συντονισμένη προσέγγιση, προκειμένου να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα όλοι οι σημαντικοί κίνδυνοι του οργανισμού. Στιγμιότυπο από τη Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Τη φωτογραφία τράβηξε ο κ. Δημητριάδης γι αυτό και δεν εικονίζεται.

11 Εκπαίδευση Έφη Κόκκα 11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΩΡΕΣ CPE s ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΗΜ/ΝΙΑ Business Continuity Management Τυπική Οργάνωση μονάδας και σύστημα εσωτερικών διαδικασιών Εσωτερικού Ελέγχου Προετοιμασία υποψηφίων CIA (CIA Review Crash Course) με βάση το υλικό e-learning του IIA (όλα τα parts) Κανονιστική Συμμόρφωση και Εσωτερικός Έλεγχος ΝΕΟ ΝΕΟ Ασφάλεια Πληροφοριών (Information Security) Έλεγχος ή επισκόπηση χρηματοοικονομικών αναφορών. Το πλαίσιο και ο ρόλος του εσωτερικού ελέγχου ΝΕΟ ΝΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Εξειδικευμένα 8 7 Θέματα Εξειδικευμένα Θέματα Κύκλος Πιστοποίησης Εξειδικευμένα Θέματα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Εξειδικευμένα 8 7 Θέματα Χρημ/κός Κύκλος 8 7 ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ JOSEPH KASSAPIS A. ΔΗΜΗΤΡΙΑ- ΔΗΣ, Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΡΑΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 2,4/11 απόγευμα ΚΟΣΤΟΣ σε ** /11 πρωί ,13, 14/11 30/11 & 2/12 πρωί/ απόγευμα απόγευμα /12 πρωί 150 9/12 πρωί 150 Τα κόστη συμμετοχής παρέμειναν τα ίδια σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Δηλαδή τα πρωϊνά σεμινάρια (8 ώρες) κοστολογούνται στα 150 και τα απογευματινά (4 ώρες) στα 75 ανά άτομο. Στα διήμερα σεμινάρια οι τιμές διαμορφώνονται σε 250 και 100, αντίστοιχα. Για τους φοιτητές ή άνεργους παρέχεται έκπτωση 20%, ενώ για τα μη μέλη το κόστος προσαυξάνεται κατά 30. Επίσης στις εταιρείες παρέχεται ειδική έκπτωση, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο, που ορίζεται σε 10% για άνω των 2 ατόμων, σε 15 % άνω των 4 και 20 % άνω των 6 ατόμων. Για τα μέλη που θα παρακολουθήσουν το σύνολο των ενοτήτων του μακροχρονίου θα παρέχεται συνολική έκπτωση 30% και για τα μη μέλη 20%. Τα μέλη του ΔΣ συμμετέχουν ως εισηγητές αφιλοκερδώς. Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε και ο κατάλογος του Εκπαιδευτικού προγράμματος Στον κατάλογο θα βρείτε αναλυτική περιγραφή όλων των σεμιναρίων που έχουν προγραμματιστεί για το Καταρτίστηκε από την Εκπαιδευτική επιτροπή (Χ. Αρώνη, Ν. Γερόλυμο, Γ. Γεωργαντζά, Α. Ιορδάνου, Β. Κώνστα, Α. Κορβέση, Ν. Μίχαλο, Ι. Σαρδελή) υπό το συντονισμό του μέλους ΔΣ Γ. Κεραμμύδα. Μπορείτε να το βρείτε πατώντας το εικονίδιο του καταλόγου. Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα έχουν ληφθεί υπόψη οι σύγχρονες τάσεις του επαγγέλματος, οι προτάσεις για νέα θεματολογία, οι προηγούμενες αξιολογήσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος και η ανάγκη για βασική εκπαίδευση στον Εσωτερικό Έλεγχο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΙΕΕ ακολουθεί τις εξελίξεις του επαγγέλματος του Εσωτερικού Ελέγχου και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε επαγγελματία όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά την οποία δραστηριοποιείται. Απώτερος στόχος είναι ο Εσωτερικός Ελεγκτής να αποκτά επικαιροποιημένη γνώση ώστε να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και συμβουλές προσθέτοντας αξία στην επιχείρηση ή στον οργανισμό.

12 12 Διαβάσαμε... Λάμπρος Κληρονόμος Τη μελέτη της Thomson Reuters αναφορικά με την ετήσια αξιολόγηση κινδύνων (internal audit risk assessment) που διενεργείται από τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου σε συνεργασία με το Management (Ανώτατη Διοίκηση, Διευθυντές). Πολλές φορές οι Εσωτερικοί Ελεγκτές αντιλαμβάνονται τη διαδικασία αυτή ως μια απλή check-the-box activity προκειμένου να συμμορφώνονται με τα Πρότυπα, αλλά χωρίς να εμβαθύνουν στην πραγματική διαστρωμάτωση και προτεραιοποίηση των εταιρικών κινδύνων και στόχων. Κάποια red flags είναι και τα ακόλουθα: 1. Πόσο ειλικρινή και αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που τελικά παρέχονται από τους εμπλεκόμενους Διευθυντές; 2. Οι Διευθυντές εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στα υπό έλεγχο πεδία ή internal controls; 3. Πόσο βαθιά γνώση της εταιρίας έχει ο Εσωτερικός Ελεγκτής ώστε να γνωρίζει όλα τα επίπεδα και τις λειτουργίες, σε σχέση με τη Διοίκηση; Η πρόταση του συγγραφέα της μελέτης επικεντρώνεται στις ακόλουθες πράξεις: 1. Αποκτήστε μια λεπτομερή γνώση των διαφορετικών προοπτικών όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders), προκειμένου να έχετε μια πιο ολιστική αξιολόγηση κινδύνων. 2. Προσδιορίστε τις τάσεις ή τα συνεχόμενα μοτίβα των εταιρικών οργανωτικών στόχων, των στρατηγικών σχεδίων και των συνακόλουθων κινδύνων. 3. Αναγνωρίστε τυχόν ασυνέπειες και ανωμαλίες στις ως άνω προοπτικές, προκειμένου να καθορίσετε τις απαραίτητες διαδικασίες follow up. 4. Αναλύστε τα αποτελέσματα των ανωτέρω και εκτιμήστε κατά πόσον έχουν συλλεχθεί επαρκείς πληροφορίες για τη σύνταξη του Πλάνου Ελέγχου. 5. Ελέγξτε και διασταυρώστε την ενσωμάτωση των παραπάνω προοπτικών στο τρέχον Πλάνο Εσωτερικού Ελέγχου. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η προδιάθεση της εταιρίας απέναντι σε κάθε κίνδυνο, δηλ. το risk appetite, το οποίο περιλαμβάνει τη φύση και το είδος των κινδύνων, τις πιθανότητές τους και τον τρόπο που αυτοί έχουν γίνει αντικείμενο διερεύνησης, αποδοχής, ανοχής και εν γένει διαχείρισης. Πηγή: get-your-internal-audit-risk-assessment-right-year Γνωρίστε τους συντελεστές έκδοσης Πάνος Βαλαντάσης (MSc, CBM, FCCA, CISA) Υπεύθυνος Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων Διαθέτει μακρόχρονη προϋπηρεσία σε λογιστικούς ελέγχους και Εσωτερικό Έλεγχο και με πρόσφατες εξειδικεύσεις την αξιολόγηση των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου, τη Διαρκή Παρακολούθηση, τον έλεγχο απολογισμών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΕΙΕΕ από το Νίκος Δούνης (BSc, MSc, CIA, CRMA, PhD) Συντονιστής Έκδοσης Newsletter Εργάζεται ως Internal Control & Compliance Manager, SE Europe στην Imperial Tobacco Hellas ενώ έχει προϋπηρεσία στον χώρο του Εσωτερικού Ελέγχου στην Cosmote και την PwC. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού στον τομέα του Εσωτερικού Ελέγχου & Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου (Cass Business School). Λάμπρος Κληρονόμος (MSc, QMS, ISMS, CICA) Εργάζεται ως Global Director of Internal Audit στην Intralot SA, με 13ετή ελεγ κτι κή προϋπηρεσία, στους κλάδους της βιομηχανίας, ασφαλιστικής, νοσοκομείου και τυχερών παιχνιδιών. Ράλλης Ρετέλας (BSc, MBA, CICA) Εργάζεται ως Ανώτερος Σύμβουλος (Senior Advisor) στην KPMG στο Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνου & Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Internal Audit Risk Compliance Services), με προϋπηρεσία στον εξωτερικό και Εσωτερικό Έλεγχο σε εμπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες. Έφη Κόκκα (BSc) Εργάζεται ως Διοικητική Διευθύντρια του ΕΙΕΕ με προυπηρεσία ως Key Account Manager SCHNEIDER ELECTRIC, Group Product Manager LEGRAND, Product Manager & Internal Auditor σε Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας SHELL GAS. Περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία στο χώρο του Marketing & των Πωλήσεων σε εταιρίες του κλάδου ενέργειας. ISO 9001 Lead Auditor Certification.

Περιεχόμενα. Τεύχος 22 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Περιεχόμενα. Τεύχος 22 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Τεύχος 22 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Περιοδική έκδοση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ Περιεχόμενα Μήνυμα Προέδρου ΕΙΕΕ... 1 Συνέντευξη... 3 Compliance Hub... 6 Audit Commitee hub... 7 Διαβάσαμε...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σκοπός του Προγράμματος: Οι σύγχρονες και συνεχείς αλλαγές στο οικονομικό-ασφαλιστικό-επιχειρηματικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια καθιστούν τον Εσωτερικό Έλεγχο μια βασική λειτουργία για την ασφαλιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Νέα μέλη 1 Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2 Βιβλία 3 Διάφορα.. 4 International Conference & Global Council του ΙΙΑ 2016 5-6 Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Επιτροπή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ. Data Protection Officer - DPO Executive. (Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων)

ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ. Data Protection Officer - DPO Executive. (Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων) ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ Data Protection Officer - DPO Executive (Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων) DPO Executive (Data Protection Officer Executive Training Program) Στις 27 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Εσωτερικών. Σταδιοδρομία 2014. 29 30 Νοεμβρίου 2014. www.iiacyprus.org.cy / www.theiia.org

Σύνδεσμος Εσωτερικών. Σταδιοδρομία 2014. 29 30 Νοεμβρίου 2014. www.iiacyprus.org.cy / www.theiia.org Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου Σταδιοδρομία 2014 29 30 Νοεμβρίου 2014 Ορισμός του Εσωτερικού Ελέγχου 2 ΟΕσωτερικός Έλεγχος είναι «μια ανεξάρτητη, αντικειμενική, διαβεβαιωτική και συμβουλευτική δραστηριότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΣ Βιομηχανία Συσκευασιών ΑΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. 1 Σκοπός και βασικές αρχές. 2 Σύνθεση της επιτροπής ελέγχου

ΒΙΣ Βιομηχανία Συσκευασιών ΑΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. 1 Σκοπός και βασικές αρχές. 2 Σύνθεση της επιτροπής ελέγχου ΒΙΣ Βιομηχανία Συσκευασιών ΑΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 Σκοπός και βασικές αρχές 2 Σύνθεση της επιτροπής ελέγχου 3 Συνεδριάσεις της επιτροπής ελέγχου 4 Αρμοδιότητες της επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις και Εξελίξεις στο Επάγγελμα

Τάσεις και Εξελίξεις στο Επάγγελμα Τάσεις και Εξελίξεις στο Επάγγελμα Τα νεώτερα από ΙΙΑ και ΕCIIA Παναγιώτης Βαλαντάσης CBM, FCCA, CISA, M.Sc. Αντιπρόεδρος ΕΙΕΕ Λίγα λόγια για την εξέλιξη του ΙΙΑ 1/2 Λίγα λόγια για την εξέλιξη του ΙΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΧΑΕ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΧΑΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΧΑΕ Έκδοση : 3.0-21/02/2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΣΚΟΠΟΣ & ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 1 2 ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ... 2 3 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ... 2 4 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Πρόγραμμα Δράσης 2013 2015

Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Πρόγραμμα Δράσης 2013 2015 Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Πρόγραμμα Δράσης 2013 2015 Ιούνιος 2013 Βασικοί Στόχοι Αναβάθμιση του Θεσμικού Ρόλου του Ινστιτούτου και του επαγγέλματος του εσωτερικού ελεγκτή Βελτίωση παρεχόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση του Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου (CAE) με την Επιτροπή Ελέγχου (ΕΕ) CAE Perspective

Η σχέση του Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου (CAE) με την Επιτροπή Ελέγχου (ΕΕ) CAE Perspective ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ F EIEE Ετήσιο Συνέδριο 2013 Εσωτερικός Έλεγχος - Προκλήσεις & Ευκαιρίες ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ Σχέση Εσωτερικού Ελέγχου και Επιτροπής Ελέγχου Η σχέση του Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου (CAE)

Διαβάστε περισσότερα

Ο Pόλος του Υπεύθυνου Ασφάλειας Πληροφοριών (CISO)

Ο Pόλος του Υπεύθυνου Ασφάλειας Πληροφοριών (CISO) Ο Pόλος του Υπεύθυνου Ασφάλειας Πληροφοριών (CISO) Παρουσίαση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (Ε.Ι.Ε.Ε.) Νικόλαος Φράγκος, MSc., CISA, CGEIT 10η Οκτωβρίου 2012 10/10/2012 - Page 1 Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Πρότυπα: Το Επάγγελμα Κινείται! Εσείς; 13/10/2016. Δρ. Ανδρέας Γ. Κουτούπης, MSc, PhD, CMIIA, CIA, CICA, CCSA, CRMA, CCS

Νέα Πρότυπα: Το Επάγγελμα Κινείται! Εσείς; 13/10/2016. Δρ. Ανδρέας Γ. Κουτούπης, MSc, PhD, CMIIA, CIA, CICA, CCSA, CRMA, CCS Νέα Πρότυπα: Το Επάγγελμα Κινείται! Εσείς; 13/10/2016 Δρ. Ανδρέας Γ. Κουτούπης, MSc, PhD, CMIIA, CIA, CICA, CCSA, CRMA, CCS 1 Περιεχόμενα 1. Πλαίσιο Διεθνών Επαγγελματικών Προτύπων(IPPF). 2. Τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιροποίηση των Προτύπων

Επικαιροποίηση των Προτύπων Επικαιροποίηση των Προτύπων IIA Standards Update Π. Βαλαντάσης, CBM, FCCA, CISA (μέλος ΔΣ ΕΙΕΕ (έφορος) Χ. Ξύδης, MSc Internal Auditing, CRMA, CFE (Διοικητικός Διευθυντής ΕΙΕΕ) Τα Πρότυπα είναι κρίσιμα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Τεύχος 26 - ΜΑΊΟΣ Αγαπητά Μέλη του ΕΙΕΕ,

Περιεχόμενα. Τεύχος 26 - ΜΑΊΟΣ Αγαπητά Μέλη του ΕΙΕΕ, Τεύχος 26 - ΜΑΊΟΣ 2016 Περιοδική έκδοση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ Περιεχόμενα Μήνυμα Προέδρου ΕΙΕΕ... 1 Αρχαιρεσίες... 2 Πρόγραμμα Δράσης ΕΙΕΕ 2016-2019... 3 Άρθρο... 5 Διαβάσαμε...

Διαβάστε περισσότερα

EIEE Εσωτερικός Έλεγχος - Προκλήσεις & Ευκαιρίες

EIEE Εσωτερικός Έλεγχος - Προκλήσεις & Ευκαιρίες EIEE Εσωτερικός Έλεγχος - Προκλήσεις & Ευκαιρίες Ο Έλεγχος από την σκοπιά της Επιτροπής Ελέγχου Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2013 Γιώργος Ραουνάς Οι δύο ρόλοι / πόλοι A. Το σύμπαν του ελέγχου Ω. Η Επιτροπή Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

PwC. Νομοθετικό πλαίσιο και βέλτιστες πρακτικές Εσωτερικού Ελέγχου σε Ασφαλιστικές Εταιρείες

PwC. Νομοθετικό πλαίσιο και βέλτιστες πρακτικές Εσωτερικού Ελέγχου σε Ασφαλιστικές Εταιρείες Νομοθετικό πλαίσιο και βέλτιστες πρακτικές Εσωτερικού Ελέγχου σε Ασφαλιστικές Εταιρείες Ανδρέας Γ. Κουτούπης MIIA, PIIA, CIA, CCSA Senior Manager, Internal Audit Services PwC Εισαγωγή Η Εταιρική ιακυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες για τα εγκεκριμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος σεμινάρια του ΕΙΑΣ

Γενικές πληροφορίες για τα εγκεκριμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος σεμινάρια του ΕΙΑΣ Α.Π.: 3361 Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΠΑΝΑΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ (ΑΝΤ)ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ (Εγκεκριμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος) Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την 12/9/2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την 12/9/2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την 12/9/2017 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Άρθρο 1 Ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου (εφεξής ο «Κανονισμός») της εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

adecco.gr Δελτίο Τύπου

adecco.gr Δελτίο Τύπου Δελτίο Τύπου ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΠΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΨΗΛΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ «ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Ready Business Secure Business

Ready Business Secure Business Ready Business Secure Business Κωνσταντίνος Δ. Πανάγος Διευθυντής Εταιρικής Ασφάλειας Διακινδύνευσης Και Συμμόρφωσης Vodafone ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ Απρίλιος 2016 Τι θα συζητήσουμε σήμερα Vodafone : Λίγα λόγια,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή πληροφορία. Κων/νος Τριανταφυλλίδης, CIA, CFSA, CCSA, CFE

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή πληροφορία. Κων/νος Τριανταφυλλίδης, CIA, CFSA, CCSA, CFE 1 Αριθμός Πρωτ.: 35/1.9.2011 Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2011 Αγαπητές Κυρίες, Κύριοι, με αφορμή το Σχέδιο Διαβούλευσης για την επικείμενη Πράξη Διοικητή Τ.Ε για τα ΣΕΕ στις Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπισης Απατών Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου Επιθεώρησης του Ομίλου της Εθνικής

Αντιμετώπισης Απατών Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου Επιθεώρησης του Ομίλου της Εθνικής Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κατά της Απάτης (Hellenic ACFE) με την αρωγή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, διεξάγει το πρώτο Antifraud Συνέδριό του, με θέμα «Η Αντιμετώπιση του Φαινομένου της Απάτης», στις 18

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Εισαγωγή Η Επιτροπή Ελέγχου συγκροτείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου στα καθήκοντά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ Έκδοση : 4.0-28/09/2015 Το παρόν αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και προστατεύεται από τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σήμερα, εξίσου ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

REQUEST FOR PROPOSAL ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ

REQUEST FOR PROPOSAL ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ REQUEST FOR PROPOSAL ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ TAMEIO ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ...2 B. ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ...5 Γ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δύο συμπληρωματικοί ρόλοι, μια συμμαχία συνεργασίας

Δύο συμπληρωματικοί ρόλοι, μια συμμαχία συνεργασίας Controlling & Auditing : Forging a Collaborative Alliance Controlling & Auditing : Δύο συμπληρωματικοί ρόλοι, μια συμμαχία συνεργασίας Παρουσίαση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (Ε.Ι.Ε.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

(Κατά αλφαβητική σειρά)

(Κατά αλφαβητική σειρά) Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Υποψηφίων για εκλογή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση που θα γίνει την 1 η Ιουλίου 2015 (Κατά αλφαβητική σειρά) (1) Ονοματεπώνυμο Υποψηφίου:

Διαβάστε περισσότερα

Μηνύματα Υποψηφίων για τις εκλογές για ανάδειξη μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά την επικείμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση

Μηνύματα Υποψηφίων για τις εκλογές για ανάδειξη μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά την επικείμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση Μηνύματα Υποψηφίων για τις εκλογές για ανάδειξη μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά την επικείμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση 1. Χρίστος Βασιλείου Αγαπητοί συνάδερφοι, φίλες και φίλοι, Με την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Data Protection Officer (DPO) Training and Certification Δυνατότητα Παρακολούθησης και εξ' Αποστάσεως Με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) που ψηφίσθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών

Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) διοργανώνει Ειδική Ημερίδα με θέμα: «ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ II - Ολιστική προσέγγιση στην εφαρμογή Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς: Ο ρόλος του ελεγκτικού κλάδου. 23 Ιουνίου 2017

Καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς: Ο ρόλος του ελεγκτικού κλάδου. 23 Ιουνίου 2017 Καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς: Ο ρόλος του ελεγκτικού κλάδου 23 Ιουνίου 2017 Λογιστικό/Ελεγκτικό Επάγγελμα: Έντονα ρυθμιζόμενο επάγγελμα τόσο από Ευρωπαϊκές Οδηγίες όσο και από διεθνή πρότυπα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Α.Ε. ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΜ ΣΟΕΛ 156, ΑΦΜ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Α.Ε. ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΜ ΣΟΕΛ 156, ΑΦΜ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΜ ΣΟΕΛ 156, ΑΦΜ 997803446 1 Ιστορικό Η (Hellenic Auditing Company HAC) που εν συντομία θα αποκαλείται «η Εταιρία», αποτελείται από ένα δίκτυο ορκωτών ελεγκτών

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. «Θέματα Σύγκρουσης Συμφερόντων»

Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. «Θέματα Σύγκρουσης Συμφερόντων» Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Θέματα Σύγκρουσης Συμφερόντων» Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εθνικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Σύγχρονη Νοσοκομειακή μονάδα, αντιλαμβανόμενη την πολυπλοκότητα των λειτουργιών, την πολυμορφία των δραστηριοτήτων,

Διαβάστε περισσότερα

The DPO Academy Profile

The DPO Academy Profile The DPO Academy Profile 1 Περιεχόμενα Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) Η αγορά των Data Protection Officers Ο Ρόλος του Data Protection Officer Η ιδέα - Καινοτομία Σε ποιους απευθύνεται Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Ελέγχου. Κανονισμός Λειτουργίας

Επιτροπή Ελέγχου. Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπή Ελέγχου Κανονισμός Λειτουργίας ΜΑΪΟΣ 2019 Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου 1. Προοίμιο 1.1. Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του την 23.11.1995, αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα-Πρόγραμμα ΟΟΣΑ: Τεχνική Υποστήριξη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Ελλάδα-Πρόγραμμα ΟΟΣΑ: Τεχνική Υποστήριξη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα Ελλάδα-Πρόγραμμα ΟΟΣΑ: Τεχνική Υποστήριξη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα Προώθηση της Συμμόρφωσης, των Αποτελεσματικών Εσωτερικών Ελέγχων και της Επιχειρηματικής Ηθικής στις Ελληνικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι. Σκοπός Κύρια αποστολή της Επιτροπής Ελέγχου είναι η παροχή υποστήριξης στο Διοικητικό Συμβούλιο, για την εκπλήρωση της εποπτικής του ευθύνης έναντι των μετόχων,

Διαβάστε περισσότερα

COORDINATION of RISK, COMPLIANCE & INTERNAL AUDIT

COORDINATION of RISK, COMPLIANCE & INTERNAL AUDIT COORDINATION of RISK, COMPLIANCE & INTERNAL AUDIT 1 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΡΑΠΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. Λειτουργίες Διαχείρισης Κινδύνου & Ελέγχου Οι τρεις βασικές λειτουργίες δεν

Διαβάστε περισσότερα

Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ

Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ (έναρξη ισχύος 3 Μαΐου 2016) Στο παρόν καταστατικό επιθεώρησης η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθορίζει τον σκοπό, τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Διακυβέρνηση: Η πρόσφατη εμπειρία του Ν.4364/2016 για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Εταιρική Διακυβέρνηση: Η πρόσφατη εμπειρία του Ν.4364/2016 για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις Εταιρική Διακυβέρνηση: Η πρόσφατη εμπειρία του Ν.4364/2016 για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις IIA, Ιούλιος 2016 Dr. Stamatis Dritsas, CPA (GR), AAIA,CRP Deputy CEO, Head of Risk Advisory Services Sol Consulting

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Ελέγχου. Κανονισμός Λειτουργίας

Επιτροπή Ελέγχου. Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπή Ελέγχου Κανονισμός Λειτουργίας ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου 1. Προοίμιο 1.1. Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του την 23.11.1995, αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Απολογισμός Πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου 2014

Ετήσιος Απολογισμός Πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου 2014 Ετήσιος Απολογισμός Πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου 2014 Ετήσια Γενική Συνέλευση 27 Απριλίου 2015 Α γαπητοί συνάδελφοι, Ολοκληρώθηκε ήδη το δεύτερο έτος της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνου Αποτελεσματικής Διαχείρισης Ταλέντων Γενικά Στοιχεία. Τα 5 Cs: Οι 5 κατηγορίες κινδύνου αποτελεσματικής διαχείρισης ταλέντων

Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνου Αποτελεσματικής Διαχείρισης Ταλέντων Γενικά Στοιχεία. Τα 5 Cs: Οι 5 κατηγορίες κινδύνου αποτελεσματικής διαχείρισης ταλέντων Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνου Αποτελεσματικής Διαχείρισης Ταλέντων Γενικά Στοιχεία Από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2013, η KPMG International σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία ερευνών Brandon

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου

Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου Σκοπός της Επιτροπής Ο σκοπός της Επιτροπής Ελέγχου («η Επιτροπή»), είναι η εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 44 του Ν. 4449/2017

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου

Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Σύνθεση... 3 Θητεία... 4 Οργάνωση... 4 Αρμοδιότητες... 4 Κοινοποίηση Αποτελεσμάτων... 8 Εξουσιοδότηση... 9 Τροποποίηση του Κανονισμού...

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Εταιρικής Διακυβερνήσεως και Αναδείξεως Υποψηφίων. Κανονισμός Λειτουργίας

Επιτροπή Εταιρικής Διακυβερνήσεως και Αναδείξεως Υποψηφίων. Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπή Εταιρικής Διακυβερνήσεως και Αναδείξεως Υποψηφίων Κανονισμός Λειτουργίας ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Εταιρικής Διακυβερνήσεως και Αναδείξεως Υποψηφίων 1. Προοίμιο 1.1. Το Διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Ανάπτυξη Εργαζομένων

4.4 Ανάπτυξη Εργαζομένων 4.4 Ανάπτυξη Εργαζομένων Η προσέγγιση του ΟΤΕ και της COSMOTE για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, βασίζεται στη Αρχή Εταιρικής Συμπεριφοράς «Εξαιρετικό περιβάλλον για να εργαστώ και να αναπτυχθώ».

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΑΠ Α.Ε. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΟΠΑΠ Α.Ε. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Σελίδα 1 ΟΠΑΠ Α.Ε. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Εγκρίθηκε με την υπ αριθμόν 11/20.11.2014 (θέμα 7.2) Απόφαση του Δ.Σ. Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ελέγχου Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Kamil

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 1. Σύσταση... 3 2. Σύνθεση... 3 3. Σκοπός... 3 4. Καθήκοντα και Αρμοδιότητες... 3 4.1. Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

RISK & CRISIS LEADERSHIP MEETING

RISK & CRISIS LEADERSHIP MEETING RISK & CRISIS LEADERSHIP MEETING 27-28 Ιουνίου 2019 Divani Apollon Palace & Thalasso Το Risk & Crisis Leadership Meeting επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά, μετά την μεγάλη αποδοχή που γνώρισε η πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Η δέσμευσή μας για το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΟΤΕ: Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ελεγκτική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ελεγκτική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ελεγκτική Ενότητα # 2: Υπηρεσίες που προσφέρουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Νικόλαος Συκιανάκης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένο λογισμικό για GRC

Εξειδικευμένο λογισμικό για GRC Εξειδικευμένο λογισμικό για GRC Αναγκαίο για το αποτέλεσμα, ή πολυτέλεια; Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2019 Λευτέρης Αναστασάκης Αντιπρόεδρος ΔΣ, PRIORITY ISO 19600:2014 Compliance management systems Guidelines

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου κατά τη συνεδρίασή της υπ' αριθμ. 11/12-5-2004 (θ.1). Εγκρίθηκε από το Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές Εισαγωγή ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ AΝHKOYN ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. H ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Τεύχος 20 - ΜΑΪΟΣ 2015. Αγαπητοί Συνάδελφοι και φίλοι, μέλη του ΕΙΕΕ,

Περιεχόμενα. Τεύχος 20 - ΜΑΪΟΣ 2015. Αγαπητοί Συνάδελφοι και φίλοι, μέλη του ΕΙΕΕ, Τεύχος 20 - ΜΑΪΟΣ 2015 Περιοδική έκδοση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ Περιεχόμενα Μήνυμα Προέδρου ΕΙΕΕ... 1 Συνέντευξη... 2 Compliance Hub... 4 Διαβάσαμε... 6 Εκπαίδευση... 7 Εκδηλώσεις...

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Βέρρα Μαρμαλίδου Πρόεδρος

Συνέδριο Βέρρα Μαρμαλίδου Πρόεδρος Συνέδριο 2016 Βέρρα Μαρμαλίδου Πρόεδρος ΙΙΑ at 75 Καθοδηγεί το επάγγελμα του Εσωτερικού Ελέγχου παγκοσμίως και αναδεικνύει/προωθεί την αξία που αυτό δημιουργεί. Παρέχει εργαλεία, εκπαίδευση, διεθνώς αναγνωρισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Αντικείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας. η σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία της Ελεγκτικής Επιτροπής,

Άρθρο 1. Αντικείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας. η σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία της Ελεγκτικής Επιτροπής, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής (στο εξής ο «Κανονισμός») της εταιρείας «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» (στο εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ 1. Σύσταση... 3 2. Σύνθεση... 3 3. Σκοπός... 3 4. Καθήκοντα και Αρμοδιότητες... 4 4.1. Εξωτερικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Aegean Chapter (243) A.S.I.S International

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Aegean Chapter (243) A.S.I.S International ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Aegean Chapter (243) A.S.I.S International Τόπος: Ξενοδοχείο President Λ. Κηφισίας 43 Τηλ. 2106989000 Ημέρα: Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 Ωρα έναρξης : 14.00 ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ *Απόστολος Αλαμάνας Υποστράτηγος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, REPORTING & ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, REPORTING & ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ Ενότητα κύκλου «Η Βασιλεία ΙΙ στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» 23 Νοεμβρίου 2007 H αναβάθμιση του κανονιστικού πλαισίου περί υπολογισμού της επάρκειας ιδίων κεφαλαίων (Νέο Σύμφωνο της Βασιλείας,

Διαβάστε περισσότερα

ETHOS EVENTS 2015 CALENDAR

ETHOS EVENTS 2015 CALENDAR ETHOS EVENTS 2015 CALENDAR Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ / ΤΟΠΟΣ 1 MOBILITY FORUM & APPS AWARDS 2 Απριλίου 2 HR COMMUNITY & AWARDS 14 Μαΐου 3 OTCs & COSMETICS 4 HOSPITALITY FORUM & AWARDS 5 8 ο INSURANCE

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή ιονύση Νικολάου. στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος

Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή ιονύση Νικολάου. στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή ιονύση Νικολάου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος 17

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου κατά τη συνεδρίασή της υπ' αριθμ. 11/12-5-2004 (θ.1). Εγκρίθηκε από το Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας

Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας Ημερομηνίες: 30/1/2018 Λευκωσία 6/2/2018 Λεμεσός Σε συνεργασία με: ΚΕΒΕ Η οργάνωση γραφείου, αποτελεί στοιχείο κρίσιμης σημασίας για την κάθε επιχείρηση, αφού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Συναντήσεων Eurolife ERB Ασφαλιστική

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Συναντήσεων Eurolife ERB Ασφαλιστική Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Συναντήσεων ERB Ασφαλιστική Τμήμα ς Α Εξάμηνο 2019 Εισαγωγικό Σημείωμα Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων & ς Αγαπητοί συνεργάτες, Ο Οδηγός που κρατάτε στα χέρια σας θα προσπαθήσει να σας

Διαβάστε περισσότερα

2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη

2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη 2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη 27 18 2. Ουσιαστικά Θέματα και Ενδιαφερόμενα Μέρη Προσεγγίζουµε και αξιολογούµε υπεύθυνα τα ουσιαστικά θέµατα που αφορούν στην εταιρεία µας και επηρεάζουν άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Επαγγελματικές υπηρεσίες και πρότυπα εργασίας. Ενότητα 2. Α. Υπηρεσίες Διασφάλισης (assurance) Έννοια επαγγελματικών υπηρεσιών:

2.1 Επαγγελματικές υπηρεσίες και πρότυπα εργασίας. Ενότητα 2. Α. Υπηρεσίες Διασφάλισης (assurance) Έννοια επαγγελματικών υπηρεσιών: Ενότητα 2 Υπηρεσίες που προσφέρουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές 2.1 Επαγγελματικές υπηρεσίες και πρότυπα εργασίας Έννοια επαγγελματικών υπηρεσιών: κάθε είδους λογιστικο-ελεγκτικές υπηρεσίες, καθώς επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο Στελεχών Πωλήσεων NN Hellas 2018: I m possible. Start your impossible

Συνέδριο Στελεχών Πωλήσεων NN Hellas 2018: I m possible. Start your impossible Αθήνα, 24 Απριλίου 2018 Συνέδριο Στελεχών Πωλήσεων NN Hellas 2018: I m possible. Start your impossible H NN Hellas διοργάνωσε το Συνέδριο βραβεύσεων, απολογισμού και προϋπολογισμού των Στελεχών Πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

PROGRESS THROUGH COLLABORATION!

PROGRESS THROUGH COLLABORATION! PROGRESS THROUGH COLLABORATION! Γιώργος Πελεκανάκης, cia, cisa, cfe, cccsa, crp Panel discussion: Δημήτρης Βραχωρίτης Παναγιώτης Γαλάτης AGENDA Το πρόβλημα... Η καθοδήγηση ΣΟ 2050-1: Συνεργασία ΣΟ 2050-2:

Διαβάστε περισσότερα

Τα συνέδρια που έχει διοργανώσει τα προηγούμενα χρόνια το Ινστιτούτο αποτελούν την αιτία για:

Τα συνέδρια που έχει διοργανώσει τα προηγούμενα χρόνια το Ινστιτούτο αποτελούν την αιτία για: Η Ιδέα Το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος πιστό στην αποστολή του και στους στόχους του για την προώθηση του επαγγέλματος των Πωλήσεων, την συνεχή ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα Πωλήσεων, την εκπαίδευση σε Τεχνολογίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Στόχος της ΜΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ θα είναι η επέκταση, ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 59 Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΠΑΗΚ ΣΑΒΒΑΤΟ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝ, ΑΗΚ Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και

Διαβάστε περισσότερα

O ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 12 CPE CREDITS*

O ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 12 CPE CREDITS* O ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 12 CPE CREDITS* Σεμινάριο εξειδικευμένων γνώσεων 17 19 Ιουνίου 2014 Η ίδρυση και λειτουργία μιας επιτυχημένης Μονάδας Εσωτερικού

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

EXECUTIVE DEVELOPMENT IN INSURANCE(EDI) 2014

EXECUTIVE DEVELOPMENT IN INSURANCE(EDI) 2014 ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ Στόχος του προγράμματος: είναι οι απόφοιτοι να έχουν μια συνολική εποπτική και προχωρημένη γνώση όχι μόνο των τεχνικών ασφαλιστικών κλάδων αλλά και των άλλων λειτουργιώνμιας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών

Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών Ο ρόλος της Ασφάλειας Πληροφοριών στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργειών Δρ. Εμμανουήλ Σερρέλης, CISM, BEng, MSc, MBA, PhD Ειδικός Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφοριών Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Εισαγωγή Οι δημόσιες συμβάσεις είναι ένα νομικό και αναπτυξιακό εργαλείο μέσω του οποίου το κράτος αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα αγαθά και υπηρεσίες ή αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση ως προς την υπ' αριθ. 1302/ εγκύκλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Επιτροπή Ελέγχου του νόμου 4449/2017

Ενημέρωση ως προς την υπ' αριθ. 1302/ εγκύκλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Επιτροπή Ελέγχου του νόμου 4449/2017 Ενημέρωση ως προς την υπ' αριθ. 1302/28.04.2017 εγκύκλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Επιτροπή Ελέγχου του νόμου 4449/2017 Πρόσφατα εκδόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η υπ αριθ. 1302/28.04.2017

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter. «Οδηγούµε τους ανθρώπους στην επιτυχία σε έναν κόσµο που συνεχώς αλλάζει» TEYΧΟΣ 2 ο. Τριµηνιαίο ενηµερωτικό Η.R.

Newsletter. «Οδηγούµε τους ανθρώπους στην επιτυχία σε έναν κόσµο που συνεχώς αλλάζει» TEYΧΟΣ 2 ο. Τριµηνιαίο ενηµερωτικό Η.R. Newsletter Τριµηνιαίο ενηµερωτικό Η.R. Newsletter TEYΧΟΣ 2 ο «Οδηγούµε τους ανθρώπους στην επιτυχία σε έναν κόσµο που συνεχώς αλλάζει» Εditorial Αγαπητοί συνεργάτες, Το τρίµηνο που διανύσαµε η Adecco πραγµατοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Fraud Prevention Forum 2013 HCFF, EIEE, ISACA. Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2013. Εισήγηση. Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην πρόληψη της απάτης. Παναγιώτης Αλεξάκης

Fraud Prevention Forum 2013 HCFF, EIEE, ISACA. Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2013. Εισήγηση. Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην πρόληψη της απάτης. Παναγιώτης Αλεξάκης Fraud Prevention Forum 2013 HCFF, EIEE, ISACA Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2013 Εισήγηση Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην πρόληψη της απάτης Παναγιώτης Αλεξάκης Καθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Λειτουργίας

Βασικές Αρχές Λειτουργίας Βασικές Αρχές Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου 21 Ιανουαρίου 2009 PwC Περιεχόμενα Αρμοδιότητες Επιτροπής Ελέγχου - Παρακολούθηση της διαδικασίας ετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων - Καθήκοντα της ΕΕ αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

THE STATE OF THE CIO IN GREECE 2018

THE STATE OF THE CIO IN GREECE 2018 Εμείς δεν βλέπουμε ένα απλό σχεδιάγραμμα. Βλέπουμε τον τρόπο να αναπτύξετε το brand σας. Για εμάς έρευνα δεν είναι παράθεση αποτελεσμάτων. Για αυτό και θέλουμε να ερευνούμε σε βάθος, αξιοποιώντας την πολύχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Oκτώβριος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση από την Εκπαίδευση στην Απασχόληση: Ο Ρόλος των Επιχειρήσεων. Μίχου Τέσσα, Policy Expert, Απασχόληση και Αγορά Εργασίας, ΣΕΒ

Μετάβαση από την Εκπαίδευση στην Απασχόληση: Ο Ρόλος των Επιχειρήσεων. Μίχου Τέσσα, Policy Expert, Απασχόληση και Αγορά Εργασίας, ΣΕΒ Μετάβαση από την Εκπαίδευση στην Απασχόληση: Ο Ρόλος των Επιχειρήσεων Μίχου Τέσσα, Policy Expert, Απασχόληση και Αγορά Εργασίας, ΣΕΒ Βασικά χαρακτηριστικά της θέσης των νέων στην αγορά εργασίας, στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών Προοπτικές ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

6 ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών Προοπτικές ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 6 ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών Προοπτικές ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Χαιρετισμός του Καθηγητή B. Ασημακόπουλου Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας Το Ετήσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Δ/ΝΣΗ: ΜΗΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΤΡΩΟΥ / Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Πληροφορίες: ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Τηλέφωνο: 2103382203 Fax: 2103616464 E-mail: ksakellariou@acci.gr Αθήνα, 18/01/2018

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 2 Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ ενώ οι παλιοί επιχειρηματικοί κανόνες δεν ανταποκρίνονται στο νέο περιβάλλον. Ούτε τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη

2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη 2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη Τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη του ΟΤΕ και της COSMOTE είναι οι εργαζόμενοι οι επενδυτές οι πελάτες, οι δημόσιοι και ρυθμιστικοί φορείς, τα Μ.Μ.Ε. και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Βασικές Έννοιες Κανονιστικής Συμμόρφωσης»

Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Βασικές Έννοιες Κανονιστικής Συμμόρφωσης» Πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Βασικές Έννοιες Κανονιστικής Συμμόρφωσης» Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γενικά Οι αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

MPI HELLAS SA. Έκθεση Διαφάνειας έτους 2017

MPI HELLAS SA. Έκθεση Διαφάνειας έτους 2017 MPI HELLAS SA Έκθεση Διαφάνειας έτους 2017 Απρίλιος 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.3 1. Νομική μορφή και πλήρη στοιχεία της MPI HELLAS AE... 4 2. Εταιρική διακυβέρνηση... 6 3. Εσωτερικό σύστημα διασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

Θέλεις για την εταιρεία σου το καλύτερο προσωπικό.

Θέλεις για την εταιρεία σου το καλύτερο προσωπικό. Θέλεις για την εταιρεία σου το καλύτερο προσωπικό. Μπορείς να το έχεις! Αξιοποίησε τη δυναμική των ανθρώπων της Adecco! Κάποιες φορές χρειάζεσαι έναν πολύ καλό εργαζόμενο. Κάποιες άλλες πάλι χρειάζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις και εξελίξεις στο ελεγκτικό επάγγελμα. Νίκος Ιωάννου Partner Grant Thornton

Τάσεις και εξελίξεις στο ελεγκτικό επάγγελμα. Νίκος Ιωάννου Partner Grant Thornton Τάσεις και εξελίξεις στο ελεγκτικό επάγγελμα Νίκος Ιωάννου Partner Grant Thornton Παρούσα κατάσταση και τάσεις 2015 Grant Thornton. All rights reserved. Πώς διαμορφώνεται το ελεγκτικό επάγγελμα στις παρούσες

Διαβάστε περισσότερα

πρωτότυπο εργαστήριο βασισμένο στην τεχνική Pandemonium Management που βοηθά να βελτιώσουμε κατακόρυφα την αποτελεσματικότητά μας ως επικεφαλής ή ως

πρωτότυπο εργαστήριο βασισμένο στην τεχνική Pandemonium Management που βοηθά να βελτιώσουμε κατακόρυφα την αποτελεσματικότητά μας ως επικεφαλής ή ως πρωτότυπο εργαστήριο βασισμένο στην τεχνική Pandemonium Management που βοηθά να βελτιώσουμε κατακόρυφα την αποτελεσματικότητά μας ως επικεφαλής ή ως μέλη οποιασδήποτε ομάδας ΠΈΜΠΤΗ 21, ΔΕΥΤΈΡΑ 25 ΚΑΙ ΤΡΊΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Αγαπητοί Σύνεδροι, Στο 2 ND FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE 2015 που διοργανώθηκε από την Palladian, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.), του Εμπορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Έτους 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Έτους 2017 30 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οικονομικά αποτελέσματα Έτους 2017 Σταθερότητα του Κύκλου Εργασιών στα 1.080 εκ. και Μείωση Ζημιών για τον Όμιλο MIG Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου το 2017 παρέμειναν

Διαβάστε περισσότερα