ΔΕΛΤΙΟ Νο 40 ΜΑΪΟΣ 2005 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ. Γραφεία: Δασκαλάκη 35, Αμπελόκηποι, ΑΘΗΝΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΕΛΤΙΟ Νο 40 ΜΑΪΟΣ 2005 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ. Γραφεία: Δασκαλάκη 35, 11526 Αμπελόκηποι, ΑΘΗΝΑ"

Transcript

1 ΔΕΛΤΙΟ Νο 40 ΜΑΪΟΣ 2005 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ Γραφεία: Δασκαλάκη 35, Αμπελόκηποι, ΑΘΗΝΑ Τηλ: Fax: ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ Σ.Ε.Ψ. Με αθρόα συμμετοχή των συναδέλφων απ όλη την Ελλάδα διεξήχθησαν στις 22 Μαρτίου 2005 οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Ψ.. Παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με κάθε προηγούμενη ψηφοφορία των τελευταίων ετών. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλα τα μέλη που έλαβαν μέρος. Θεωρεί ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι μόνο η υποστήριξη στους υποψηφίους να συνεχίσουν να εργάζονται για τα κοινά συμφέροντα του κλάδου αλλά συγχρόνως και ένα έμπρακτο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα καθώς και γι αυτά που αναμένονται να συμβούν την επόμενη διετία. Οι εκτεταμένες και γόνιμες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις δυο τελευταίες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις (Δεκεμβρίου 2004, Φεβρουαρίου 2005) φαίνεται ότι αποτέλεσαν το έναυσμα των κινητοποιήσεων και της αθρόας συμμετοχής των μελών στις εκλογές. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν με σειρά προτεραιότητας. Παπαδάκης Θαλής Πρόεδρος Μανθούλη Μαρίνα Αντιπρόεδρος Μπουκουβάλα Βασιλική Γεν. Γραμματέας Καράμπελας Άγγελος Ειδ. Γραμματέας Γεωργακοπούλου Αλίκη Ταμίας Βλασσά Νένα Υπεύθυνη Περιφέρειας Καπράλος Γιώργος Μέλος

2 Βερβελίδου Σοφία Μέλος Αθηνιώτου Παρασκευή Μέλος Γιώτσα Άρτεμις Αναπληρωματικό Μέλος Βέκκου Ειρήνη Αναπληρωματικό Μέλος Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν Βογιατζάκη Ζωή Τιμογιανάκη Μαρία Κοσμόγιαννη Αγγελική Προγραμματισμός για την Περίοδο Τα τελευταία χρόνια στις εξαμηνιαίες Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μας έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά και έχουν συζητηθεί διεξοδικά, τόσο το πρόγραμμα δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και οι προδιαγραφόμενοι στόχοι. Στο κείμενο αυτό θα αναπτυχθούν σε συντόμως: Α) Προώθηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχολογίας (Euro Psy): Ήδη από το 1995 ο Σ.Ε.Ψ. υποστήριξε την δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού τίτλου για τους Ψυχολόγους, ο οποίος θα εμπεριέχει πέντε χρόνια Πανεπιστημιακών σπουδών και ένα έτος εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης. Ο απώτερος στόχος της υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Διπλώματος είναι: α) Να βελτιώσει το επίπεδο κατάρτισης των παρεχομένων από τους ψυχολόγους υπηρεσιών, ώστε να καθιστά τον κλάδο μας ανταγωνιστικότερο σε μία ολοένα και πιο απαιτητική αγορά εργασίας. β) Να εμπλακούν ενεργά οι ήδη επαγγελματίες Ψυχολόγοι στα διάφορα θεσμικά πλαίσια εποπτείας και εκπαίδευσης. γ) να προκαλέσει τις απαραίτητες θεσμικές κατοχυρώσεις του επαγγέλματός μας, προκειμένου να εφαρμοστεί αξιόπιστα στη χώρα μας, όπως π.χ. η ένταξη των Ψυχολόγων των υπηρετούντων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στο Ε.Σ.Υ., οι οποίοι θα αναλάβουν το κύριο βάρος της εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης των νέων συναδέλφων.

3 Στην εξαμηνιαία συνάντηση των Προέδρων των Συλλόγων των Ψυχολόγων της E.F.P.A., τον περασμένο Απρίλιο, ανακοινώθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο ότι το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ψυχολογίας μπαίνει στην Τρίτη φάση επεξεργασίας του, με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα: v Μάιος Ιούνιος 2005: Ψήφιση της οδηγίας 119/2002 Περί αναγνωρίσεως των επαγγελματικών προσόντων στην Ευρώπη, όπου στο άρθρο 15 αναφέρεται το επάγγελμα του Ψυχολόγου. v Ιούλιος Ιούλιος 2007:Διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για τις λεπτομέρειες εφαρμογής σε κάθε χώρα. Πειραματική εφαρμογή σε τέσσερις χώρες: Ουγγαρία, Φιλανδία, Ισπανία, Μ. Βρετανία. v Ιούλιος 2007: Συζήτηση και έγκριση από την Γεν. Συνέλευση της Ε.F.P.A. (Πράγα) των πιθανών τροποποιήσεων του Euro Psy. Οι εξαιρετικά θετικές αυτές εξελίξεις θέτουν την Κοινότητα των Ψυχολόγων της χώρας μας μπροστά στο καθήκον να προετοιμάσει τους Ψυχολόγους, την Πολιτεία και την Κοινή Γνώμη για τις εξελίξεις αυτές. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει από τώρα να ενεργοποιηθεί η Εθνική Επιτροπή Ψυχολογίας, που την αποτελούν ο Σ.Ε.Ψ. και η ΕΛ.Ψ.Ε., για να αναλάβει πρωτοβουλίες διάδοσης και σχεδιασμού ενεργειών για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Διπλώματος στη χώρα μας, όπως π.χ. τα κριτήρια για τη θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης. Β) Δημιουργία κλάδου Ψυχολόγων Ε.Σ.Υ.: Από τις αρχές τις δεκαετίας του 90 ετέθη από το Διοικητικό Συμβούλιο το αίτημα αυτό, ως στρατηγικός στόχος του κλάδου μας. Οι λόγοι είναι: α) να αναβαθμιστεί το έργο και η υπευθυνότητα του Ψυχολόγου στον Δημόσιο Τομέα, γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου του Ψυχολόγου τόσο στο δημόσιο τομέα,όσο και στον ιδιωτικό. β) να θεσμοθετήσει την εποπτευόμενη άσκηση των νέων Ψυχολόγων, ως αναπόσπαστο μέρος της εργασίας του Ψυχολόγου, όπως γίνεται και στα άλλα επαγγέλματα, (Γιατροί,Κοινωνικοί Λειτουργοί, κ.λ.π.). Η μη θεσμοθετημένη, σήμερα, πρακτική άσκηση του Ψυχολόγου, δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη εγκυρότητα, που θέλουμε να αποπνέει το επάγγελμά μας. Ο Σ.Ε.Ψ. σε στενή συνεργασία με τον κλαδικό Σύλλογο Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕ.ΝΟ.ΨΥ.),προώθησε και συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς να προωθεί το σχέδιο αυτό. Έως σήμερα με τον Ν / 97 έχει επιτευχθεί: α) η πρόβλεψη για δημιουργία κλάδου στο Ε.Σ.Υ. και β) η ανάληψη εφημερίων από τους Ψυχολόγους. Επίσης, έχει διατυπωθεί το σχέδιο νόμου για την σύσταση κλάδου στο Ε.Σ.Υ. το οποίο δεν απαιτεί επιπλέον οικονομικό κόστος για να εφαρμοστεί και αγωνιζόμαστε να υιοθετηθεί από την Πολιτεία.

4 Γ) Απαραίτητες προσθήκες στο Νόμο για την νομιμοποίηση της εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης στο Δημόσιο και Ευρύτερο Τομέα. Με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο η εποπτευόμενη πρακτική άσκηση των νέων Ψυχολόγων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, επειδή δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ουσιαστικά,είναι παράνομη. Αυτό το καθεστώς θέτει υπό ομηρία το επάγγελμά μας και αναγκαστικά το υποτάσσει στα άλλα επαγγέλματα που έχουν νομική υπόσταση. Φυσικά, η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αλλάξει. Δ) Δημιουργία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους Ψυχολόγους. Τα τελευταία χρόνια οι νέοι Ψυχολόγοι γίνονται συχνά αντικείμενο εκμετάλλευσης (οικονομικής, ποιότητας εργασίας, κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων κ.λ.π. από διάφορα θεσμικά πλαίσια ιδιαίτερα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και Ιδιωτικού. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για την διαμόρφωση και σύναψη συλλογικών συμβάσεων, ξεχωριστών για τους Ψυχολόγους, σε διαφόρους τομείς απασχόλησης. Ε) Αναβάθμιση του Θεσμικού Πλαισίου Λειτουργίας του Σ.Ε.Ψ. Η εφαρμογή στο άμεσο μέλλον του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχολογίας θα διευκολυνθεί από την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Σ.Ε.Ψ. Η αναβάθμιση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι ο επιστημονικός-επαγγελματικός φορέας των Ψυχολόγων θα πρέπει να έχει ένα καταστατικό που να προβλέπει τη ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στη χώρα μας, και αυτό να αναγνωρίζεται από την Πολιτεία, ως κανονιστικό πλαίσιο. Επομένως, είναι αναγκαίο να ανατεθούν στον Σ.Ε.Ψ. από την Πολιτεία με σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι εξής τρεις βασικές λειτουργίες: 1. Η υποχρεωτική εγγραφή των Ψυχολόγων (Ελλήνων και Ευρωπαίων), που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα μας, 2. Η τήρηση μητρώου επαγγελματιών Ψυχολόγων. 3. Η υποχρεωτική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας (ελληνικού και της Ε.F.P.A.) με νομοθετική πρόβλεψη κυρώσεων. Μετά από διαβουλεύσεις με την Ε.F.P.A., λαμβάνοντας υπ όψιν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συλλόγων των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σε συνάρτηση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του Euro Psy, μετά από διερεύνηση του θέματος με διακεκριμένους νομικούς γνώστες του Ευρωπαϊκού δικαίου και πρακτικής και, τέλος, λαμβάνοντας υπ όψιν τον βαθμό

5 ωριμότητας του επαγγέλματός μας στη χώρα μας, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στην άποψη ότι η πλέον ωφέλιμη για τον κλάδο μας μορφή οργάνωσης, την παρούσα περίοδο, είναι αυτή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Τα προτερήματα αυτής της νομικής μορφής είναι τα ακόλουθα: 1) Διατηρείται η ιστορική συνέχεια του Σ.Ε.Ψ. (Όνομα, Περιουσία, Αρχείο, Νομοθεσία, Διεθνείς Σχέσεις). 2) Διατηρείται η οικονομική και πολιτική του αυτοτέλεια, δηλαδή δεν μετατρέπεται σε παράρτημα παραταξιακών, κομματικών, κρατικών ή άλλων συμφερόντων. 3) Διατηρείται η ευέλικτη οργανωτική μορφή του επαγγελματικού- επιστημονικού φορέα των Ψυχολόγων, όπως απαιτείται σήμερα σε περίοδο ανάπτυξης του κλάδου. 4) Πρόκειται για μία μορφή οργάνωσης που προτιμάται σήμερα τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και Ελληνικό. Η πρόταση αυτή συσπειρώνει και συναδέλφους, που δεν είναι εγγεγραμμένοι ακόμη στον Σ.Ε.Ψ., αλλά ενδιαφέρονται για την ενότητα του κλάδου και την προώθηση των στόχων του. ΣΤ) Επιστημονική Δραστηριότητα: Προσκαλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν ενεργά στις κάτωθι διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια που συνδιοργανώνει ο Σ.Ε.Ψ. με άλλους Συλλόγους και Εταιρείες. Η συμμετοχή μας είναι απαραίτητη, διότι θα απεικονίσει τον δυναμισμό στον οποίο βρίσκεται το επάγγελμά μας. v 31 Μαϊου 2005: Ο Σ.Ε.Ψ. σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων οργανώνει διάλεξη του καθηγητού B. Chouvier του Πανεπιστήμιου Lyon II με θέμα Ο ρόλος του Κλινικού Ψυχολόγου στις Υπηρεσίες Περίθαλψης v 3-8 Ιουλίου Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων των Ψυχολόγων (E.F.P.A.), μέλος της οποίας είναι ο Σ.Ε.Ψ., οργανώνει το 9 ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχολογίας στην Γρανάδα της Ισπανίας. v Ιουλίου 2005: Ο Διεθνής Σύλλογος Σχολικής Ψυχολογίας (International School Psychology Association-ISPA) σε συνεργασία με τον Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν το 27 ο Διεθνές Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας στην Αθήνα, Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της ΕΛ.ΨΕ., του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, του κλάδου της Σχολικής Ψυχολογίας της ΕΛ.ΨΕ. και της Εταιρείας Ελλήνων Σχολικών Ψυχολόγων.

6 v Στις Ιουλίου H Διεθνής Εταιρεία Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (International Association of Applied Psychology, IΑAP) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων και την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία διοργανώνουν το 26 ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (ΙCAP 2006), στην Αθήνα.Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Η συνεισφορά της επιστήμης της Ψυχολογίας στα ατομικά και κοινωνικά θέματα». Ζ) To Περιοδικό «Ψυχολογικά Θέματα»: Έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο τόμοι αφιερωμένοι στη μνήμη των αειμνήστων συναδέλφων Ν. Χαρβάτη και Μ. Νασιάκου, οι οποίοι διατέθηκαν στα οικονομικά ενήμερα μέλη. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν δύο επόμενα τεύχη. Η) Συμμετοχή στις Ομάδες Εργασίας της E.F.P.A.: Ο Σ.Ε.Ψ. συμμετέχει ενεργά σε τέσσερις διεθνείς ομάδες εργασίας της E.F.P.A.: Ψυχοθεραπείας, Διαχείρισης Κρίσεων, Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Γεροντολογίας. Οι ομάδες αυτές έχουν ως στόχο τη συλλογή, επεξεργασία και διατύπωση κοινών για την Ευρωπαϊκή Ένωση θέσεων, τις οποίες η E.F.P.A. εισηγείται ως μη κυβερνητικός οργανισμός σύμβουλος στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε θέματα Ψυχολογίας. Το Ενημερωτικό Δελτίο του Σ.Ε.Ψ. από τον Ιούνιο 2005 θα είναι πλέον σε ηλεκτρονική μορφή και θα μπορείτε να το επισκέπτεστε στο Διαδίκτυο :

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ 2012-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Τι είναι ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα... 4 1.2 Δομή Επιχειρησιακού Προγράμματος... 28 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άρθρο 1 Έμβλημα Σφραγίδα 1. Το κατά τις διατάξεις του Π.Δ. 83/1984 Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

χρηματοδότησης οδηγός Ερευνητικών Επιμορφωτικών Έργων Οδηγός Χρηματοδότησης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας - 1 -

χρηματοδότησης οδηγός Ερευνητικών Επιμορφωτικών Έργων Οδηγός Χρηματοδότησης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας - 1 - - 1 - Οδηγός Χρηματοδότησης Ερευνητικών Επιμορφωτικών Έργων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας χρηματοδότησης οδηγός - 2 - ΕΛΚΕ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ περιεχόμενα Πρόλογος 1. Κεφάλαιο πρώτο 5 7 9 10 12 Όργανα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΓΕΤ)

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΓΕΤ) Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Γραφείο Γενικού Γραμματέα Μεσογείων 14-18, Αθήνα ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΓΕΤ) Αθήνα, 18/7/2012 Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης. Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης. Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης μη-τυπικής & Άτυπης Μάθησης Ελληνική Πραγματικότητα Συστάσεις από Γυναίκες Ρομά και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: ΟΙΚΟ ΟΜΗΣΗ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ" υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο PRODI και τον αντιπρόεδρο KINNOCK 1 1. Εισαγωγή Κατά τις

Διαβάστε περισσότερα

Το εκκρεμές των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα. από το παράδειγμα των πολιτικών αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας

Το εκκρεμές των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα. από το παράδειγμα των πολιτικών αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας ACADEMIA ISSN, 2241-1402 http://hepnet.upatras.gr 37 Volume 4, Number 1, 2014 Το εκκρεμές των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση μέσα από το παράδειγμα των πολιτικών αξιολόγησης και διασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007-2009 Ο απολογισμός που παρουσιάζεται αφορά την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές του Τ.Ε.Ε. το Νοέμβρη του 2006 και πιο συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ «Δημιουργία Μεθοδολογιών και Εργαλείων Ένταξης Παρακολούθησης και Ελέγχου της Διάστασης της Ισότητας των Φύλων σε όλες τις Δημόσιες Πολιτικές»

ΕΡΓΟ «Δημιουργία Μεθοδολογιών και Εργαλείων Ένταξης Παρακολούθησης και Ελέγχου της Διάστασης της Ισότητας των Φύλων σε όλες τις Δημόσιες Πολιτικές» ΕΡΓΟ «Δημιουργία Μεθοδολογιών και Εργαλείων Ένταξης Παρακολούθησης και Ελέγχου της Διάστασης της Ισότητας των Φύλων σε όλες τις Δημόσιες Πολιτικές» ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

MEMBER OF THE CPLOL-LCSTL

MEMBER OF THE CPLOL-LCSTL 1 ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών κρίνει σκόπιµο αλλά και σηµαντικό να καθορίσει τα βασικά κριτήρια της αρχικής εκπαίδευσης στη Λογοπεδική, όπως αυτά καθορίζονται σήµερα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομοθεσία. Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική

Επίσημη Εφημερίδα. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομοθεσία. Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ISSN 1725-2547 L 337 Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Νομοθεσία 52ο έτος 18 Δεκεμβρίου 2009 Περιεχόμενα I Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Κυριάκος Σουλιώτης Ελευθέριος Θηραίος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Άρθρο 1 Σκοπός πεδίο εφαρμογής

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Άρθρο 1 Σκοπός πεδίο εφαρμογής ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 1 Σκοπός πεδίο εφαρμογής 1. Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ανάπτυξη της διά βίου μάθησης, μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 10 χρόνια εφαρμογής ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Σεπτέμβριος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΙ. ΙΙΙ. ΙV. V. Πρόλογος σ.3 Συντομογραφίες Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ) για τις Εισηγμένες Εταιρείες

Ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ) για τις Εισηγμένες Εταιρείες Ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΚΕΔ) για τις Εισηγμένες Εταιρείες ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 1 Περιεχόμενα Διάρθρωση του Κώδικα Προοίμιο... 2 Μέρος A Το ΔΣ και τα μέλη του... 7 I. Ρόλος και αρμοδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Στατιστικό Σύστηµα. Συµβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής. εύτερη Ετήσια Έκθεση

Ελληνικό Στατιστικό Σύστηµα. Συµβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής. εύτερη Ετήσια Έκθεση Ελληνικό Στατιστικό Σύστηµα Συµβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής εύτερη Ετήσια Έκθεση εκέµβριος 2014 1 Εισαγωγή Η Συµβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής, στο εξής αναφερόµενη ως η Επιτροπή, συστάθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Α.ΔΙ.Π. 2011-12

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Α.ΔΙ.Π. 2011-12 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Α.ΔΙ.Π. 2011-12 ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 1 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Α.ΔΙ.Π. 2011-12 ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 2 ΣΥΝΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 3 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 2014 ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΘΗΡΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 549 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Κατσανδρή Αικατερίνη Φιλόλογος ΤΕΕ Αμοργού ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 Συντελεστές Την έντυπη έκδοση του οδηγού επιμελείται συστηματικά κάθε χρόνο η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, την οποία ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΡΙΘΜ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. τη διάταξη του άρθρου 3 του ν. 3242/2004

Διαβάστε περισσότερα

XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παρ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1-1.5 2. ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη βιολογική παραγωγή και τα βιολογικά προϊόντα:

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη βιολογική παραγωγή και τα βιολογικά προϊόντα: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ International Federation of Organic Agriculture Movements - Ευρωπαϊκό Τμήμα Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη βιολογική παραγωγή και τα βιολογικά προϊόντα: (ΕΚ) αριθ. 834/2007 ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ÅÎÅÉÄÉÊÅÕÌÅÍÇ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ ãéá Ýíôáîç ìáèçôþí ìå áíáðçñßá Þ/êáé åéäéêýò åêðáéäåõôéêýò

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 1. Εισαγωγή Ως σύστημα διακυβέρνησης ορίζουμε το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη συγκρότηση, την οργάνωση και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πρώτο. Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Κεφάλαιο Πρώτο. Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» Κεφάλαιο Πρώτο Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

«Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα Δημόσια αγαθά.

«Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα Δημόσια αγαθά. «Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα Δημόσια αγαθά.» ΜΕΛΕΤΗ ΑΘΗΝΑ, ΜΑΙΟΣ 2014 Έκδοση του Κοινωνικού Πολύκεντρου, «Πρωτοβάθμια

Διαβάστε περισσότερα