ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ. Εργασία στις Εφαρµογές ηµοσίου ικαίου Θέµα : Η καλή πίστη ως συνταγµατική αρχή.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ. Εργασία στις Εφαρµογές ηµοσίου ικαίου Θέµα : Η καλή πίστη ως συνταγµατική αρχή."

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Εργασία στις Εφαρµογές ηµοσίου ικαίου Θέµα : Η καλή πίστη ως συνταγµατική αρχή. Καθηγητής: Ανδρέας ηµητρόπουλος ΕΠΩΝΥΜΟ:Ιωαννίδη ΟΝΟΜΑ: Αναστασία-Μαρία Α.Μ: Εξάµηνο:8 ο Ακαδηµαϊκό έτος:

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : Η έννοια της αρχής της καλής πίστης. 2.1 Γενικά σχόλια για την έννοια της καλής πίστης. 2.2 Η προέλευση της αρχής της καλής πίστης Η επίδραση του ελληνικού δικαίου Η καλή πίστη κατά το Ρωµαικό ίκαιο. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : Η καλή πίστη στο Αστικό ίκαιο. 3.1 Η έννοια της καλής πίστης γενικά. 3.2 Η έννοια της καλής πίστης ειδικότερα διακρίσεις Η έννοια της αντικειµενικής καλής πίστης Η έννοια της υποκειµενικής καλής πίστης. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : Ο κανόνας του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα. 4.1 Η έννοια της καλής πίστης στο άρθρο 281 του ΑΚ. 4.2 Άσκηση δικαιώµατος : Έννοια. 4.3 Η υπέρβαση των όριων της άσκησεως δικαιώµατος Κατάχρηση δικαιώµατος. 4.4 Το πεδίο εφαρµογής του κανόνα του άρθρου 281 του ΑΚ Ποιες απόψεις διατυπώθηκαν. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο : Το άρθρο 281 του ΑΚ και η διάκριση του δικαίου σε ιδιωτικό και δηµόσιο.

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο : Το άρθρο 281 του ΑΚ και το ηµόσιο ίκαιο. 6.1 Η εφαρµογή του άρθρου 281 του ΑΚ στο δηµόσιο δίκαιο. 6.2 Το άρθρο 281 του ΑΚ ως κανόνας δηµόσιας τάξης Συνέπειες από τον χαρακτήρα του άρθρου 281 του ΑΚ ως κανόνα δηµόσιας τάξης ικονοµικές συνέπειες Ουσιαστικές συνέπειες. 6.3 Ο κίνδυνος κατάχρησης δικαιώµατος στο δηµόσιο δίκαιο Λόγοι που καθιστούν τον κίνδυνο κατάχρησης δικαιώµατος µεγαλύτερο στο δηµόσιο δίκαιοεφαρµογή του άρθρου 281 του ΑΚ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο : Το άρθρο του ΑΚ και η σχέση του µε το Συνταγµατικό δίκαιο. 7.1 Το συνταγµατικό έρεισµα της διατάξεως του άρθρου 281 του ΑΚ. 7.2 Το έυρος της διάταξης του άρθρου 25 παρ. 3 του Συντάγµατος. 7.3 Είναι δυνατή η ταύτιση της έννοιας του άρθρου 25 παρ. 3 του Συντάγµατος µε την έννοια του άρθρου 281 του ΑΚ. 7.4 Η σχέση της διάταξης του άρθρου 281 του ΑΚ µε τη διάταξη του άρθρου 25 παρ. του Συντάγµατος. 7.5 Απαγόρευση της καταχρηστικής ασκήσεως

4 δικαιώµατος κατά το άρθρο 25 παρ. 3 του Συντάγµατος και πονικές κυρώσεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο : Το άρθαο 25 παράγραφος 1 του Συντάγµατος. 8.1 Η τροποποίηση του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγµατος µετά την αναθεώρηση. 8.2 Η σηµαντικότερη λειτουργία του άρθρου 25 παρ. του Συντάγµατος και το κράτος δικαίου. 8.3 Η ρύθµιση του τρίτου εδαφίου του άρθρου 25 παρ.1 του Συντάγµατος. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : Σχετική Νοµολογία Απόφαση Αρείου Πάγου: Αριθµ.651/1957 Τµ.Α. Απόφαση Μονοµελούς Πρωτοδικείου: Αριθµ.920/1983. Απόφαση Εφετείου: Αριθµ.3254/1990. Απόφαση Ολοµέλειας ΑΠ: 17/1978. Απόφαση ΠΠρΑΘ.: 2364/2002. Απόφαση ΕφΑθ: 1740/2001. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ο : Συµπέρασµα. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έννοια της αρχής της καλής πίστης, οι απαρχές της οποίας βρίσκονται στο Ρωµαϊκό δίκαιο, έµεινε ως ουσιαστικό στοιχείο κυρίως στο αστικό δίκαιο όπου κυριάρχησε και κυριαρχεί ως στις µέρες µας 1. Η αρχή της καλής πίστης είναι, όπως λέγεται, η εντιµότητα και η συνέπεια στην εκπλήρωση µιας υπόσχεσης. Επιτάσσει στα υποκείµενα του δικαίου να ενεργούν κατά τρόπο που να είναι σύµφωνος µε την εντιµότητα και την ευπρέπεια που απαιτείται στις συναλλαγές, επιτυγχάνοντας έτσι την διασφάλιση της οµαλής κοινωνικής συµβίωσης 2. Η κοινωνική λειτουργία της αρχής της καλής πίστης στον Αστικό Κώδικα βρίσκει εφαρµογή στη διάταξη περί απαγορεύσεως της καταχρήσεως δικαιώµατος (α 281 ΑΚ). Γίνεται δεκτό ότι κάθε δικαίωµα σε οποιοδήποτε πεδίο ή κλάδο ικαίου και αν ανήκει οποιασδήποτε βαρύνουσας σηµασίας και αν είναι, θα υπάρξουν φορές που κάτι θα σκιάσει την άσκηση του: σε τέτοια περίπτωση αυτό ασκείται καταχρηστικά. Κατά πόσο η αρχή της καλής πίστης βρίσκει εφαρµογή και στο ηµόσιο ίκαιο είναι ζήτηµα που απασχόλησε τη νοµική επιστήµη. Και για το οποίο εκφράσθηκαν διάφορες απόψεις και αντιρρήσεις. Σήµερα, υπό το κράτος δικαίου, η απαγόρευση καταχρηστικής άσκησης δικαιώµατος (α 1 Ν. Πανταζόπουλος, Ρωµαϊκόν ίκαιον εν διαλεκτική συναντήσει προς το ελληνικό, Αθήνα 1974, σελ Ν. Παπαντωνίου, Γενικές αρχές του αστικού δικαίου, β έκδ. Α, 1976, σελ. 216 επ.

6 281 ΑΚ), η οποία βρίσκεται σε εναρµόνιση προς την αντίστοιχη συνταγµατική επιταγή (α 25 3 Σ), επεκτάθηκε σε όλο το ίκαιο και το διατρέχει από άκρο σε άκρο ως βασική καταστατική αρχή.

7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΠΙΣΤΗΣ 2.1. Γενικά Η έννοια της καλής πίστης (bona fides) έχει την προέλευσή της στο Ρωµαϊκό δίκαιο. Ήδη, κατά τον 4 ο π.χ. αιώνα, µε τη δικαιοπλαστική δικαιοδοσία που είχαν οι Πραίτορες, εφαρµόζεται στην πράξη η αρχή της καλής πίστης, µε την χορήγηση ένδικων µέσων, τα οποία ανέτρεπαν µε την άσκηση τους την τότε δηµιουργηθείσα έννοµη κατάσταση µε βάσει το Jus Spritum, η οποία (άσκησή τους) θεµελιωνόταν σε καθαρά τυπικές προϋποθέσεις Η προέλευση της αρχής της καλής πίστης Η επίδραση του ελληνικού ικαίου Ως φυσικό δίκαιο, που πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες, διέκριναν στη σύγχρονη κοινωνία µας θεωρείται είτε το διαχρονικά συναγόµενο, είτε το θείο δίκαιο, που βρίσκεται πίσω από την αρχή Naturalis 4. Και βέβαια, για τον κάθε πιστό σηµαίνει ένα φυσικό κανόνα δικαίου. Έτσι το φυσικό δίκαιο δεν είναι ένα ιδεώδες, αλλά ούτε και ένα απλά φιλολογικό δίκαιο, αλλά ένα θείο δίκαιο, βαθιά ριζωµένο που δεσµεύει τις συνειδήσεις όλων 3 Ν. Πανταζόπουλος, Ρωµαϊκό ίκαιον, όπ.π. σελ.186, Ν. Πανταζόπουλος, Ρωµαϊκό ίκαιον, όπ.π. σελ. 181 επ.

8 των ανθρώπων, κάθε φυλής, κάθε χρώµατος, κάθε ιδεολογίας και πολιτιστικής αγωγής 5. Στην κλασική εποχή, οι σχέσεις του πολίτη και της πόλεως κράτους θεµελιώνονταν σε µια σιωπηρή συνθήκη (συµφωνία) που καταρτίζονταν µεταξύ της πολιτείας και του κάθε πολίτη, σύµφωνα µε τα όσα ίσχυαν για την «οµολογία» (συµφωνία) που στηρίζονταν βάση στη θεµελιώδη ρήτρα της καλής πίστης 6. Από αυτά προκύπτει ότι η καλή πίστη προέλευσης ελληνικής πηγάζει από το θετικό δίκαιο, ασχέτως αν µετέπειτα µεταφυτεύθηκε στο Ρωµαϊκό δίκαιο και αναδείχτηκε σε αυτό ως σπουδαία αρχή Η καλή πίστη κατά το Ρωµαϊκό ίκαιο Αρχικά η αρχή της καλής πίστης ήταν έννοια θρησκευτική και εξυπηρετούσε τις σχέσεις των πιστών. Αργότερα, παρατηρείται η επέκταση αυτής και στο πεδίο του δικαίου. Στο Ρωµαϊκό δίκαιο, η λεγόµενη εξουσία (imperium) που ασκείται από τον Πραίτορα, ο οποίος έχει δικαιοπλαστικές δικαιοδοσίες, για την εφαρµογή των κανόνων του γραπτού δικαίου, θεµελιώνεται στην αρχή της καλής πίστης ως γενικής ρήτρας του δηµοσίου δικαίου 7. 5 Χρήστος, Παν. ετσαρίδης, Οι αρχές της δικαιολογηµένης εµπιστοσύνης και της καλής πίστης στο διοικητικό δίκαιο, 2003, σελ.154 επ. 6 Ν. Πανταζόπουλος, Ρωµαϊκό ίκαιον, όπ.π., σελ. 181 επ. 7 Ν. Πανταζόπουλος, Ρωµαϊκό ίκαιο, όπ.π., σελ. 189

9 Ιδιαίτερη σηµασία αποκτά η γενική ρήτρα της καλής πίστης στην υποκειµενική της έννοια (ως ευδιάθετη κατάσταση) 8 στο δίκαιο των παπύρων 9. Στις δικαιοπραξίες του ιδιωτικού δικαίου και κυρίως, του συναλλακτικού δικαίου συναντάµε, την ρήτρα της καλής πίστης στους τοµείς των πωλητηρίων ακινήτων, στα πωλητήρια δούλων, στα µισθωτήρια κτηµάτων κ.α. Με την αντικειµενική της έννοια (ως η ευθύτητα και ειλικρίνεια που πρέπει να τηρεί κανείς στις συναλλαγές) 10 συναντάµε τη ρήτρα της καλής πίστης στην επιβαλλόµενη εντιµότητα στις συναλλαγές, ενώ στη Ρώµη τη συναντούµε στις σχέσεις Επιτροπείας, σε περίπτωση µίσθωσης εντολής, εταιρίας, χρησιδανείου, παρακαταθήκες κ.α Α., Σ., Γεωργιάδης, Γενικές Αρχές Αστικού ικαίου, Β έκδ., Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, 1997, σελ Ν. Πανταζόπουλος, Ρωµαϊκό ίκαιο, όπ.π., σελ Απ., Σ., Γεωργιάδης, Γενικές Αρχές Αστικού ικαίου, οπ.π., σελ. 11 Σ., Τρωϊανός Ι. Βελισσαροπούλου Καρακώστα, Ιστορία ικαίου, Ρωµαϊκό ίκαιο, Εκδ. Σάκκουλα, 2002, σελ.119 επ.

10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ 3.1 Η έννοια της καλής πίστης γενικά Στη σύγχρονη αντίληψη, η έννοια της καλής πίστης περιλαµβάνει γενικές περί ηθικής αντιλήψεις, που υπάρχουν και επικρατούν στις συναλλαγές στις οποίες στηρίζονται κατά την εκπλήρωση τους (άρθρο 288ΑΚ). Όπως ορίζεται στο άρθρο 281ΑΚ, η άσκηση του δικαιώµατος απαγορεύεται αν υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και ο κοινωνικός και οικονοµικός σκοπός του δικαιώµατος. 12 Παρακάτω, στο δεύτερο βιβλίο του Αστικού Κώδικα, στο άρθρο 287ΑΚ, ο νοµοθέτης καθόρισε την έννοια της ενοχής (ενοχή είναι η σχέση µε την οποία ένα πρόσωπο έχει υποχρέωση προς το άλλο σε παροχή. Η παροχή µπορεί να συνίσταται και σε παράλειψη) 13. Αµέσως µετά στο επόµενο άρθρο, 288ΑΚ, θέσπισε διάταξη η οποία εγκαθιδρύει την αρχή της καλής πίστης µεταξύ των συναλλασσόµενων, αποκτώντας έτσι η διάταξη του άρθρου 287ΑΚ τον κοινωνικό της προσανατολισµού διαµέσου της διατάξεως του άρθρου 288ΑΚ. Κατά αυτόν τον τρόπο, εκτός από τις υποχρεώσεις που τα µέρη προβλέψουν ρητά για κάποια συναλλαγή τους, ενδέχεται να προκύψουν και άλλες (υποχρεώσεις) που θα επιβάλλονται από την καλή πίστη 14. Γενικά, η αρχή της καλής πίστης (βλ. ΑΚ144, 281, 288 κα) επιτάσσει στα υποκείµενα του δικαίου να ενεργούν κατά τρόπο που δεν έρχεται σε αντίθεση µε την εντιµότητα και την ευπρέπεια που απαιτείται στις 12 Μιχ., Σταθόπουλος, Γενικό Ενοχικό ίκαιο, Γ Έκδ., Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, Αντ. Βαθρακοκοίλης, Αναλυτική Ερµηνεία Νοµολογία Αστικού Κώδικα, Γ Έκδοση, Αθήνα Μιχ. Σταθόπουλος, Γενικό Ενοχικό ίκαιο, όπ.π., σελ.

11 συναλλαγές και επιβάλλεται για τη διασφάλιση της οµαλής κοινωνικής συµβίωσης. Σκοπός της αρχής της καλής πίστης είναι η εξισορρόπηση των διαφόρων συµφερόντων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να µην προκαλούνται υπέρµετρες αδικίες εις βάρος κάποιου προσώπου 15, Η έννοια της καλής πίστης ειδικότερα διακρίσεις Η έννοια της αντικειµενικής καλής πίστης Η καλή πίστη διακρίνεται σε αντικειµενική καλή πίστη και σε υποκειµενική καλή πίστη 17. Ως αντικειµενική καλή πίστη εννοείται η ευθύτητα εντιµότητα και ειλικρίνεια που πρέπει να τηρεί κανείς στις συναλλαγές και γενικότερα στην κοινωνική συµβίωση. Η αντικειµενική καλή πίστη σε αντίθεση µε την υποκειµενική, αξιολογεί την εξωτερική συµπεριφορά του ατόµου αδιαφορώντας για τα κίνητρα του και γενικότερα για υποκειµενικούς παράγοντες 18, Η έννοια της υποκειµενικής καλής πίστης Ως καλή πίστη εννοείται η πεποίθηση ενός προσώπου ότι η συµπεριφορά του είναι καθόλα νόµιµη, ότι δεν αδικεί κανένα, ότι απέκτησε νοµότυπα ένα δικαίωµα και κατά συνέπεια ότι δεν δρα αδίκως. Πρόκειται για µια ευδιάθετη κατάσταση της οποίας το ακριβές περιεχόµενο προσδιορίζεται 15,16 Απ., Γεωργιάδης, Γενικές Αρχές Αστικού ικαίου, Β Έκδοση, Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, 1997, σελ. 22 Απ., Γεωργιάδης, α 281 Αστικός Κώδιξ, Ι Γενικαί Αρχαί, 1978, σελ Απ., Γεωργιάδης, Γενικές Αρχές Αστικού ικαίου, όπ.π., σελ.22 18,19 Απ., Γεωργιάδης, όπ.π., σελ.22 Ιω., Σπυριδάκης, Γενικές Αρχές, Α, 1985, σελ.130 επ.

12 στις κατ ιδίαν περιπτώσεις από τις οικείες διατάξεις (ΑΚ 1037, 1042 κλπ.) 20,21. 20,21 Απ., Γεωργιάδης, Γενικές Αρχές Αστικού ικαίου, όπ.π., σελ.22 και α 281, Αστικός Κώδιξ, Ι Γενικαί Αρχαί, 1978 Ιω., Σπυριδάκης, όπ.π., σελ.130 επ.

13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 281ΑΚ 4.1 Η έννοια της καλής πίστης στο α 281ΑΚ Στο άρθρο 281ΑΚ ο νοµοθέτης ορίζει πότε η συµπεριφορά κατά την άσκηση οποιουδήποτε δικαιώµατος συνιστά κατάχρηση αυτού. Η έννοια της καλής πίστης, που εδώ εµφανίζεται ως όριο (µαζί µε χρηστά ήθη και τον κοινωνικό και οικονοµικό σκοπό του δικαιώµατος) της θεµιτής άσκησης δικαιώµατος, εκφράζει την απαιτούµενη στις συναλλαγές ευθύτητα και αξιοπιστία µεταξύ των συναλλασσόµενων (δικαιούχου και υπόχρεου) όπως στα άρθρα 197, 200, 288 κλπ. του ΑΚ 22. Παρατηρείται ακόµη ότι η έννοια της καλής πίστης στο α 281ΑΚ έχει µεγαλύτερο εύρος από την έννοια των χρηστών ηθών η οποία εκφράζει την απαιτούµενη στην κοινωνία ηθική συµπεριφορά, και την οποία περικλείει (η έννοια της καλής πίστης αυτή των χρηστών ηθών) έτσι ώστε ό,τι αντίκειται στα χρηστά ήθη να αντίκειται και στην καλή πίστη. Με τον παραπάνω συλλογισµό διατυπώθηκε η άποψη ότι η αναφορά στα χρηστά ήθη στο α 281ΑΚ αποτελεί πλεονασµό, εφόσον η καλή πίστη καλύπτει στο πεδίο της την έννοια των χρηστών ηθών, εκτός αν ο όρος «χρηστά ήθη» περιορισθεί στη «δηµόσια αιδώ» Αλ., Λίπυβατς, Η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος. Βασική αρχή του δικαίου µε συνταγµατική ισχύ και διεθνή αναγνώριση, ΝοΒ 1989, σελ επ. 23 Αλ. Λίπυβατς, Η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος, όπ.π., σελ. 1012

14 4.2 Άσκηση δικαιώµατος Έννοια Με τον όρο άσκηση δικαιώµατος εννοείται η χρησιµοποίηση της εξουσίας που ενυπάρχει στο δικαίωµα και περιλαµβάνει την απόλαυση των ωφελειών που παρέχει, τη διάθεση του µε κάποιες εξαιρέσεις και την προστασία του. Γίνεται δεκτό ότι σε κάθε δικαίωµα ενυπάρχει ένας φραγµός ο οποίος προσδιορίζεται από το γενικό περί δικαίω συναίσθηµα και από τον σκοπό του δικαιώµατος. Η άσκηση του κάθε δικαιώµατος επιτρέπεται, είναι θεµιτή, εντός των πλαισίων του φραγµού αυτού. Όταν επέρχεται η υπέρβαση των ορίων αυτών, τότε συνιστάται η λεγόµενη κατάχρηση δικαιώµατος την οποία ο νόµος απαγορεύει διαµέσου της ερµηνευόµενης διατάξεως (α 281ΑΚ) η οποία αποτελεί γενική ρήτρα και έχει χαρακτήρα κατευθυντήριας αρχής 24,25, Η Υπέρβαση των ορίων της άσκησης δικαιώµατος Κατάχρηση δικαιώµατος Όπως αναφέρθηκε παραπάνω όταν η άσκηση του δικαιώµατος (ή ο τρόπος κτήσεως αυτού) υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονοµικός σκοπός του 24,25,26 Π., Θεράπου, Το άρθρον 281 Βασ., Βαθρακοκοίλης, Αναλυτική Ερµηνεία Νοµολογία Αστικού Κώδικα, Γ Έκδοση, Αθήνα 1989 Απ., Γεωργιάδης, α 281, Αστικός Κώδιξ, Γενικαί Αρχαί, 1978, σελ

15 δικαιώµατος, τότε πρόκειται για κατάχρηση δικαιώµατος 27,28. Η κατάχρηση αποτελεί καταρχήν νοµότυπη άσκηση δικαιώµατος. εν συνιστά δηλαδή παράβαση κανόνων δικαίου. Ο καταχρώµενος τα δικαιώµατα του τα ασκεί καταρχήν νοµίµως µε την έννοια ότι δεν παραβαίνει κάποια συγκεκριµένη διάταξη. Αυτό που συνιστά την κατάχρηση είναι η υπερβολική συµπεριφορά, η οποία αγγίζει τέτοιο βαθµό υπερβολής ώστε δεν είναι πλέον ανεκτή από την έννοµη τάξη 29. Ο νόµος θέτει για τον προσδιορισµό των ορίων πέραν των οποίων η άσκηση δικαιώµατος απαγορεύεται ως καταχρηστική, αντικειµενικά κριτήρια, τα οποία αποτελούν «αόριστες νοµικές έννοιες», δηλ. το περιεχόµενο τους εξειδικεύεται στις κατ ιδίαν περιπτώσεις. Επί τη βάση αυτών ο δικαστής θα κρίνει από το πραγµατικό υλικό που θα προσαχθεί αν, στην εκάστοτε συγκεκριµένη περίπτωση η άσκηση του δικαιώµατος είναι καταχρηστική 30,31. Στο σηµείο αυτό θα πρέπει να γίνει κάποια αναφορά στην «προφανής» υπέρβαση που ορίζεται στο ά 281ΑΚ κατά την άσκηση του δικαιώµατος. Ποια η ερµηνευτική θέση του επιρρηµατικού προσδιορισµού «προφανής» στη διάταξη του ά 281ΑΚ; Το επίρρηµα «προφανής» κατά την άποψη Λίπυβατς, του ά 281ΑΚ δεν µπορεί παρά να αναφέρεται στην απόδειξη για την οποία αν και τοποθετούµενο πλεοναστικά σηµαίνει από τη µια ότι µπαίνει µαχητό τεκµήριο µη κατάχρησης του δικαιώµατος και από την άλλη ότι δεν αρκεί πιθανολόγηση της κατάχρησης αλλά απαιτείται πλήρης απόδειξη των πραγµατικών ισχυρισµών που την 27,28 Βασ., Βαθρακοκοίλης, όπ.π., άρθρον 281ΑΚ Απ., Γεωργιάδης, α 281, Αστικός Κώδιξ, όπ.π., σελ Ανδ., ηµητρόπουλος, Γενική Συνταγµατική θεωρία, Παραδόσεις Συνταγµατικού ικαίου, τόµος Γ, Θ Έκδοση, 2001 σελ ,31 Βασ., Βαθρακοκοίλης, όπ.π., άρθρον 281ΑΚ Απ., Γεωργιάδης, ά 281, Αστικός Κώδιξ, όπ.π., σελ

16 στοιχειοθετούν. Η πλεοναστική τοποθέτηση του «προφανώς» φαίνεται και από το ότι παραλείπεται από την απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος του άρθρου 25 3 Σ (1975) 32. Στη συνέχεια θα εξετασθεί λεπτοµερώς η σχέση του ά 281ΑΚ και του άρθρου του Συντάγµατος Το πεδίο εφαρµογής του κανόνα του άρθρου 281ΑΚ Το άρθρο 281ΑΚ, σε σχέση µε τις υπόλοιπες γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, όπως είναι οι 174, 178, 200, 288 ΑΚ, κατέχει ιδιαίτερη θέση. Η διάταξη του άρθρου αυτού, του 281ΑΚ, οφείλει την ιδιαίτερη αυτή θέση που κατέχει µέσα στο πλέγµα των βασικών διατάξεων του δικαϊκού µας συστήµατος, στο γεγονός ότι έχει χαρακτήρα προληπτικό, προλαµβάνει δηλ. την παράνοµη πράξη. Αντίθετα όλες οι παραπάνω αναφερθείσες διατάξεις στοχεύουν στην καταστολή γι αυτό και ο χαρακτήρας τους είναι κατασταλτικός. Εκ προοιµίου συνεπώς, η διάταξη του ά 281ΑΚ απαγορεύει την άσκηση δικαιώµατος αντίθετης προς το νόµο 33. Για το πεδίο εφαρµογής του ά 281ΑΚ έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις και κάποιες από αυτές βρίσκονται και σε σύγκρουση. Κατά γενική οµολογία, συνοψίζοντας όλα όσα έχουν υποστηριχθεί για την εφαρµογή της διάταξης του άρθρου αυτού µπορεί κάποιος να καταλήξει στο σχηµατισµό δυο ευρύτερων οµάδων που οι µεν δέχονται την εφαρµογή 32 Αλ. Λίπυβατς, Η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος, όπ.π., ΝοµΒ 1989, σελ Γεωργ., Σιαµκούρης, Καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος (Ερµηνεία Νοµολογία), Εκδ. Σάκκουλα, θεσ., 1994, σελ.19

17 της διάταξης αυτής στον ευρύτερο δικαϊκό χώρο, καλύπτοντας όλους τους κλάδους του δικαίου και όχι µόνο τον ιδιωτικό. Οι δε δέχονται περιορισµούς στην εφαρµογή αυτής και την καθιστούν ανενεργή σε κλάδους πέραν του ιδιωτικού δικαίου. Παρακάτω γίνεται λεπτοµερής αναφορά για την εφαρµογή του ά 281ΑΚ στο ιδιωτικό και στο ηµόσιο ίκαιο, στο αντίστοιχο κεφάλαιο. Στο σηµείο αυτό θα αναφερθεί συνοπτικά το περιεχόµενο των δύο ευρύτερων οµάδων σύµφωνα µε την πρώτη, οι µεν οπαδοί αυτοί υποστηρίζουν ότι από το ά 281ΑΚ ελέγχονται δικαιώµατα που αποτιµώνται και έχουν οικονοµική αξία, όπως αυτά που απορρέουν από τον Αστικό Κώδικα 34, εν αντιθέσει µε τους δε που υποστηρίζουν η διάταξη του ά 281ΑΚ αποτελεί εξειδίκευση της τυπικά ανώτερης συνταγµατικής επιταγής του άρθρου 25 3Σ και κατ επέκταση εφαρµόζεται και σε δικαιώµατα που απορρέουν από το Σύνταγµα. ηλαδή δεν περιορίζεται η εφαρµογή της µόνο στο πεδίο του Ιδιωτικού ικαίου Γεωρ. Σιαµκούρης, Καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος, (Ερµηνεία Νοµολογία) Εκδ. Σάκκουλα, θεσ., 1994, σελ Ανδρ. ηµητρόπουλος, Γενική Συνταγµατική θεωρία, όπ.π., σελ. 899

18 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο Το άρθρο 281ΑΚ και η διάκριση του δικαίου σε ιδιωτικό και δηµόσιο Η ρήτρα που περιέχεται στο ά 281ΑΚ έχει βαρύνουσα σηµασία για την ηθική και την κοινωνική τάξη. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο γεννάται το ερώτηµα, εάν µπορεί αυτή (η ρήτρα) να τύχει εφαρµογής και πέρα από το πεδίο του Αστικού ικαίου. Η γενική ρήτρα του ά 281ΑΚ διαποτίζει ως ιδέα ολόκληρο το δίκαιο (αυτή ήταν άλλωστε και η πρόθεση του Γ. Μπαλή ο οποίος καθιέρωσε αυτή στον Αστικό Κώδικα να τύχει εφαρµογής αυτή σε ολόκληρο το δίκαιο «ε λλείψει ει δικότερων ορισµω ν» 36. Οπωσδήποτε όµως το πρόβληµα εφαρµογής του ά 281ΑΚ σε όλους του κλάδους του δικαίου δεν είναι άµοιρο δυσχερειών που προκύπτουν κυρίως από τη διαφορά που υπάρχει ανάµεσα στο ιδιωτικό και δηµόσιο δίκαιο και επηρεάζει την αντίστοιχη συνήθη διάκριση των δικαιωµάτων σε ιδιωτικά και δηµόσια. ιότι υποστηρίζεται µεν η θεωρία της ενότητας του δικαίου υπάρχουν όµως διαφορές ανάµεσα στο ιδιωτικό και το δηµόσιο δίκαιο, οι οποίες επεκτείνονται και σε άλλους τοµείς και διαµορφώνουν την ίδια την ουσία του δικαίου 37. Αρχικά ως κριτήριο για την κατάταξη ενός κανόνα δικαίου στο ιδιωτικό ή στο δηµόσιο δίκαιο εθεωρείτο ο ιδιωτικός ή δηµόσιος χαρακτήρας του συµφέροντος. Η βαθµιαία όµως δηµοσιοποίηση των ιδιωτικών σχέσεων οδήγησε τη νοµική επιστήµη στην υιοθέτηση ενός νέου κριτηρίου για την 36 Ν., Κουράκης, Κατάχρησις δικαιώµατος κατά το ιδιωτικόν και δηµόσιον δίκαιον, 1978, σελ Ν. Κουράκης, Κατάχρησις δικαιώµατος κατά το Ιδιωτικόν και δηµόσιον δίκαιον, 1978, σελ

19 ένταξη ενός κανόνα δικαίου στο ιδιωτικό ή στο δηµόσιο δίκαιο. Έτσι γίνεται δεκτό ως νέο κριτήριο, το είδος της έννοµης σχέσης, η οποία ρυθµίζεται από τον κανόνα δικαίου και η οποία θα προσδιορίσει τη φύση του κανόνα δικαίου ως ιδιωτικού ή ως δηµοσίου δικαίου. Η διάκριση του ιδιωτικού από το δηµόσιο δίκαιο, καθώς και η αυτοτέλεια του κάθε δικαϊκού κλάδου είναι καθιερωµένες, και µάλιστα στη χώρα µας έχουν και συνταγµατικό έρεισµα 38. Αναµφισβήτητα όµως, η διάκριση ιδιωτικού και δηµοσίου δικαίου και η πλήρης αιτιολόγηση της έχει ατονήσει γεγονός που οφείλεται στον αλληλοεπηρεασµό και την αλληλοδιείσδυση των δυο αυτών κλάδων του δικαίου. Έτσι δεχόµαστε ότι οι δύο αυτοί κλάδοι του δικαίου όχι µόνο δεν είναι εντελώς ξεχωριστοί, αλλά συνυπάρχουν και αλληλοσυµπληρώνονται χωρίς να χάνουν την αυτονοµία τους. Κατά αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα δανεισµού από τον κάθε κλάδο δογµατικών αρχών και εννοιών που είτε είναι κοινές σε ολόκληρη την έννοµη τάξη είτε καλλιεργήθηκαν αποκλειστικά στα πλαίσια του ενός µόνον κλάδου δικαίου 39. Σύµφωνα µε µια άποψη η εφαρµογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα στο δηµόσιο δίκαιο θεµελιώνεται, στο ότι οι γενικές αρχές που καθιερώνονται στον Αστικό Κώδικα ισχύουν σε όλο το δικαϊκό Πλέγµα και η Προσφυγή στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, έχει σαν σκοπό την διασαφήνιση του περιεχοµένου τους. Κατά άλλη άποψη η ύπαρξη κενών που εµφανίζουν οι ρυθµίσεις του δηµοσίου δικαίου καθιστά αναγκαίο την αναλογική εφαρµογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα προς 38 Βλ. άρθρο 94 παρ. 1-3 Συντάγµατος όπου γίνεται λόγος για διοικητικές και ιδιωτικές διαφορές, και άρθρο 103 παρ. 2-3 Συντάγµατος, όπου αναφέρεται η ύπαρξη σχέσεων ιδιωτικού δικαίου 39 Χρήστος, ετσαρίδης, Οι αρχές της δικαιολογηµένης εµπιστοσύνης και της καλής πίστης στο διοικητικό δίκαιο, Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα Θεσσαλονίκη, 2003, σελ

20 κάλυψη των κενών αυτών. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την αναλογική εφαρµογή είναι η οµοιότητα των πραγµατικών περιστατικών που θα την επιτρέπει (την εφαρµογή). Και οι δυο αυτές απόψεις αλληλοσυµπληρώνονται καταλήγοντας, η αρχή της καλής πίστης εφαρµόζεται γενικά στο δηµόσιο δίκαιο, είτε αναλογικά, ως αρχή του ιδιωτικού δικαίου, είτε αυτοτελώς στις περιπτώσεις όπου ο πολίτης και το κράτος φέρονται ως συναλλασσόµενοι δυνάµει συµβατικής σχέσης Χρήστος, ετσαρίδης, όπ.π., σελ

21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο ΤΟ ΑΡΘΡΟ 281 ΤΟΥ ΑΚ ΚΑΙ ΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ 6.1 Η Εφαρµογή του άρθρου 281ΑΚ στο δηµόσιο δίκαιο Πέχθηκαν πολλά µε την πάροδο του χρόνου και τη νοµοθετική εξέλιξη για το αν και κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρµογή του άρθρου 281ΑΚ στο πεδίο του ηµόσιου ικαίου. Υποστηρίχθηκε τόσο η άποψη που έκανε δεκτή την εφαρµογή του άρθρου στο ηµόσιο ίκαιο, όσο και η άποψη που απέρριπτε την εφαρµογή αυτού. Η διαµάχη για την εφαρµογή ή µη του άρθρου 281ΑΚ στο πεδίο του ηµοσίου ικαίου κράτησε ως τη στιγµή που ο Άρειος Πάγος εκφράστηκε. Με την Α.Πολ 173/61 Ελ..2/441 το Ανώτατο ικαστήριο είπε ότι το άρθρο 281ΑΚ εφαρµόζεται και σε θέµατα ηµοσίου ικαίου, όπως είναι το Εργατικό ίκαιο, υποστηρίζοντας ότι δεν χωρεί αποδυνάµωση από δικαιώµατα του εργαζοµένου 41. Πρέπει όµως να επεξηγηθεί ότι το νόηµα προηγούµενης απόφασης του Αρείου Πάγου, της ΑΠ 174/60 Αλ. 1/362 που διετύπωνε ότι το άρθρο 281ΑΚ είχε θεσπιστεί για το ουσιαστικό δίκαιο, δεν ήταν να αποκλείσει την εφαρµογή αυτού από άλλα πεδία του δικαϊκού χώρου (π.χ. στο ηµόσιο ίκαιο κλπ.). Σκοπός της ήταν να επισηµάνει ότι δεν ήταν νοητή απλώς η εφαρµογή του άρθρου 281ΑΚ σε άλλα πεδία του δικαϊκού χώρου πέραν του ιδιωτικού υπό την τυπική µορφή και διατύπωση (προφανής υπέρβαση των ορίων της καλής πίστης ή των χρηστών ηθών κλπ.). Το άρθρο 281ΑΚ, σαφώς και εφαρµόζεται και σε άλλα πεδία του δικαίου (π.χ. ηµόσιο, ιοικητικό κλπ.) όπου ο νόµος ειδικεύει την καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος λ.χ. στο ηµόσιο ίκαιο σαν 41 Γεωργ., Σιαµκούρης, Καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος, όπ.π., σελ

22 κατάχρηση εξουσίας 42, (ά 25 3Σ), σαν κακή εκτίµηση διακριτικής ευχέρειας κλπ., εφόσον κάθε δικαίωµα από οποιονδήποτε χώρο και αν προέρχεται και ασκείται στα νόµιµα πλαίσια που έχουν τεθεί τυγχάνει συνταγµατικής προστασίας. Γι αυτό και η εφαρµογή του άρθρου 281ΑΚ σε τέτοια περίπτωση είναι αυτονόητη Το άρθρο 281ΑΚ ως κανόνας δηµόσιας τάξης Το άρθρο 281ΑΚ είναι αναµφισβήτητα µια από τις σηµαντικότερες καινοτοµίες στον Αστικό Κώδικα γιατί εισήγαγε την αντικειµενική κατάχρηση δικαιώµατος. Η αντικειµενική αυτή κατάχρηση εξουσίας εισήχθη και στην περίπτωση εκτροπής της εξουσίας από τα νόµιµα πλαίσια άσκησης αυτής, η οποία υπάρχει ανεξάρτητα από υποκειµενικούς παράγοντες όπως η πρόθεση και γενικότερα η υπαιτιότητα του ασκούντος το δικαίωµα 44. Επιπλέον το άρθρο 281ΑΚ αποβλέπει στην καταπολέµηση των εγωιστικών τάσεων και στη διασφάλιση της κοινωνικής ισορροπίας. Ο χαρακτήρας του είναι θεµελιώδης ηθικός και κοινωνικός και γι αυτόν τον λόγο αποτελεί κανόνα έντονα δηµόσιας τάξης. Η ιδιότητα του δε αυτή ως κανόνα δηµόσιας τάξης έχει πρακτικές συνέπειες τόσο σε δικονοµικό επίπεδο όσο και σε ουσιαστικό Ανδρ., ηµητρόπουλος, Γενική Συνταγµατική Θεωρία, όπ.π., σελ Γεωργ., Σιαµκούρης, όπ.π., σελ Ε., Βουζίκας, Η εφαρµογή της περί καταχρήσεως διατάξεως του ά 281ΑΚ στο δηµόσιο δίκαιο συνάµα κριτική της υπ αριθµόν 8/1985 αποφάσεως του Ανωτάτου Ειδικού ικαστηρίου, ΕΕΝ, 1989, σελ Ν. Κουράκης, όπ.π., σελ

23 ικονοµικές συνέπειες Κύρια δικονοµική συνέπεια του χαρακτήρα της διατάξεως του άρθρου 281ΑΚ ως κανόνα δηµόσιας τάξης είναι ότι η ένσταση που απορρέει από τον κανόνα δικαίου του άρθρου για καταχρηστική άσκηση είναι επιτρεπτό να προταθεί σε κάθε στάση της δίκης, ακόµη και για πρώτη φορά ενώπιον του ΑΠ. Προϋπόθεση για το επιτρεπτό της πρότασης αυτής ενώπιον του ΑΠ για πρώτη φορά είναι τα πραγµατικά περιστατικά που την θεµελιώνουν να έχουν προβληθεί στο δικαστήριο της ουσίας εµπρόθεσµα και κατά προσήκοντα τρόπο (να έχει ασκηθεί από τον φορέα τον ίδιο και όχι από πρόσωπο τρίτου αµέτοχου στην έννοµη σχέση), δηλαδή κατά την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης ή και µεταγενέστερα αλλά χωρίς να τα αποκρούσει ως απαράδεκτα ο αντίδικος αυτού που τα προτείνει 46,47, Ουσιαστικές συνέπειες Η διάταξη του άρθρου 281ΑΚ, αποτελώντας έντονα κανόνα δηµόσιας τάξης, εφαρµόζεται σύµφωνα µε το άρθρο 19 του Εισαγωγικού Νόµου του Αστικού Κώδικα και σε δικαιώµατα τα οποία γεννήθηκαν πριν από την Εισαγωγή του Αστικού Κώδικα. Αποκτά κατά αυτόν τον τρόπο αναδροµική δύναµη. Το άρθρο 19 Εισαγ. Ν.ΑΚ ορίζει «Η διάταξη του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα εφαρµόζεται και σε γεγονότα και σχέσεις προγενέστερες από την εισαγωγή του». Το δικαίωµα είναι 46,47,48 Βας. Βαθρακοκοίλης, Κώδικας Πολιτικής ικονοµίας, Ερµηνευτική και Νοµολογιακή Ανάλυση (κατ άρθρο) τόµος Β, Άρθρα , Αθήνα 1994, σελ (σελ.192) Ν. Κουράκης, Κατάχρησις δικαιώµατος κατά το ιδιωτικόν και δηµόσιον δίκαιον, 1978, σελ , Νικολ. Τσάκος, Οι ενστάσεις του αστικού δικαίου και της πολιτικής δικονοµίας, Τεύχος Α, Γ Έκδοση, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα/Θεσσαλονίκη, 1991, σελ , (σελ.90)

24 δυνατό να έχει γεννηθεί πριν την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα, απαραίτητα όµως προϋπόθεση για την εφαρµογή του άρθρου 19 Εισαγ.ΝΑΚ είναι η άσκηση του να γίνεται υπό την ισχύ του Κώδικα αυτού. Για το λόγο αυτό το άρθρο 281ΑΚ µπορεί να εφαρµοσθεί και σε δικαιώµατα που απορρέουν από νόµους δηµόσιας τάξης, όσες φορές σταθµίζοντας τα εκατέρωθεν συµφέροντα προκύπτει έντονη παραβίαση της αρχής της καλής πίστης και υπέρβαση του κοινωνικού σκοπού για χάριν του οποίου τα δικαιώµατα αυτά ετάχθησαν Ο κίνδυνος κατάχρησης δικαιώµατος στο δηµόσιο δίκαιο Έχει υποστηριχθεί, από όσα συµπερασµατικά συνάγονται και από την παραπάνω ανάπτυξη, ότι το άρθρο 281ΑΚ εφαρµόζεται κατ αναλογία και στην περιοχή του δηµοσίου δικαίου. Άποψη που επικράτησε στη νοµολογία των πολιτικών δικαστηρίων παρά την αντίθεση του Συµβουλίου της Επικρατείας που παρέµενε στην µη επιτρεπόµενη εφαρµογή του ά281ακ στο δηµόσιο δικαίου προβάλλοντας την αιτιολογία ότι το άρθρο αυτό «αφορά στην άσκηση ιδιωτικών δικαιωµάτων». Για το αν όµως επιτρέπεται ή όχι η εφαρµογή του άρθρου 281ΑΚ και στο δηµόσιο δίκαιο θα έπρεπε να µη δοθούν βιαστικές απαντήσεις αλλά να ληφθεί υπόψη η έννοια του δικαιώµατος όσον αφορά τη θέση του για την εξυπηρέτηση του δηµόσιου συµφέροντος και να εξεταστεί επιπλέον κατά πόσο ο κίνδυνος κατάχρησης δικαιώµατος στο πεδίο του δηµοσίου 49 Ν. Κουράκης, όπ.π., σελ

25 δικαίου είναι περισσότερο αυξηµένος από ότι σε κάποιο άλλο χώρο του δικαίου Λόγοι που καθιστούν τον κίνδυνο καταχρήσεως δικαιώµατος µεγαλύτερο στο δηµόσιο δίκαιο Αναµφισβήτητα ο κρατικός µηχανισµός έχει τροµακτική εξουσία. Οι σχέσεις δηµοσίου δικαίου δεν είναι ισότιµες ανάµεσα στα συµβαλλόµενα πρόσωπα, εφόσον από τη µια πλευρά βρίσκεται ο ιδιώτης και από την άλλη κάποιος φορέας δηµόσιας εξουσίας. Για τον λόγο αυτό ακριβώς ο κίνδυνος καταχρηστικής ασκήσεως από τη µεριά του κράτους και των λοιπών φορέων δηµόσιας εξουσίας, ως µορφή κατάχρησης εξουσίας ή υπέρβαση των νοµίµων ορίων της διακριτικής ευχέρειας. Είναι πολύ µεγαλύτερος παρά από µέρους των ατόµων / ιδιωτών. Συνεπώς είναι δικαιολογηµένη απόλυτα η αναλογική επέκταση του ά281ακ στο δηµόσιο δίκαιο σύµφωνα µε την γνωστή δικαιοπολιτική αρχή «εκ των οµοίων τέµνεσθαι δει τα περί ων αι κείται νόµος». Η αναλογική εφαρµογή του ά281ακ στο δηµόσιο δίκαιο, πρέπει να σηµειωθεί, ότι δεν κατέστησε περιττή η διάταξη του Συντάγµατος του άρθρου 25 παρ.3 σύµφωνα µε την οποία «Η καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος δεν επιτρέπεται». Και αυτό διότι η διάταξη αυτή του Συντάγµατος εισάγει απλώς µια γενική αρχή του δικαίου περί απαγορεύσεως της καταχρηστικής άσκησης οποιουδήποτε δικαιώµατος, 50 Ε. Βουζίκας, Η εφαρµογή της περί καταχρήσεως διατάξεως του ά281ακ στο δηµόσιο δίκαιο, όπ.π., σελ.569

26 τόσο ιδιωτικού όσο και δηµοσίου, τόσον από µέρους του κράτους ή άλλου δηµόσιου φορέα, όσο και από µέρους των ατόµων 51,52,53. 51,52,53 Ε. Βουζίκας, όπ.π., σελ , 569 Ανδρ. ηµητρόπουλος, όπ.π., σελ. 898,899 Π.. αγτόγλου, Συνταγµατικό ίκαιο, Ατοµικά ικαιώµατα, Τόµος Α, Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, 1991, σελ. 131επ.

27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΤΟ ΑΡΘΡΟ 281ΑΚ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ 7.1 Το συνταγµατικό έρεισµα της διατάξεως του άρθρου 281ΑΚ Η απαγόρευση της καταχρηστικής ασκήσεως δικαιώµατος έχει λάβει συνταγµατική κατοχύρωση στο άρθρο 25 του Συντάγµατος παράγραφος 3, στην οποία ορίζεται ότι «η καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος δεν επιτρέπεται». Στο Αστικό ίκαιο η αρχή αυτή εξειδικεύεται στην διάταξη του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα το οποίο ορίζει ότι «Η άσκηση δικαιώµατος απαγορεύεται αν υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο οικονοµικός σκοπός του δικαιώµατος». Από τη διατύπωση του άρθρου προκύπτει ότι για την εφαρµογή της διάταξης απαιτείται να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: να υπάρχει δικαίωµα, το δικαίωµα να ασκείται και η άσκηση του να αποτελεί κατάχρηση. Να συνιστάται δηλαδή σε µια καταχρηστική συµπεριφορά, µια υπερβολική συµπεριφορά όπως προκύπτει από την ίδια την ετυµολογία της λέξης 54. Σκοπός της διάταξης του άρθρου 281ΑΚ είναι η καταπολέµηση της κακοπιστίας και της ανηθικότητας κατά την άσκηση των δικαιωµάτων. 7.2 Το εύρος της διάταξης του άρθρου 25 παρ.3 του Συντάγµατος Είναι σηµαντικό ερµηνεύοντας µια διάταξη να οριοθετηθεί το πλαίσιο εφαρµογής της. Ετέθη το ζήτηµα ποιο είναι το εύρος της διάταξης του 54 Ανδρ. ηµητρόπουλος, όπ.π., σελ.898

28 άρθρου 25 παρ.3 του Συντάγµατος, ποια δικαιώµατα καλύπτει η απαγόρευση. ηλαδή εκφράσθηκε η άποψη ότι εάν η διάταξη του άρθρου 25 παρ.3 του Συντάγµατος είχε διατύπωση κατά τρόπο που να προσδιορίζει ποιων δικαιωµάτων απαγορεύεται η καταχρηστική άσκηση, π.χ. των ιδιωτικών δικαιωµάτων, τότε θα προέκυπτε εύλογα το ερώτηµα αν αυτή (η διάταξη) ίσχυε και στα ατοµικά δικαιώµατα. Σε µια τέτοια περίπτωση θα µπορούσε να γίνει δεκτή ενδεχοµένως η συσταλτική ερµηνεία της διάταξης. Συσταλτική ερµηνεία ενός απαγορευτικού κανόνα είναι σκόπιµη όταν αυτή πρόκειται να εµποδίσει την επέκταση του κανόνα σε θέµατα, τα οποία παρουσιάζουν µεγαλύτερη και όχι µικρότερη ευαισθησία έναντι εκείνων, τα οποία ρυθµίζονται από τον κανόνα. 7.3 Είναι δυνατή η ταύτιση της έννοιας του άρθρου 25 3 Σ µε την έννοια του άρθρου 281ΑΚ; Η αρχή που ενυπάρχει στο άρθρο 281ΑΚ βρίσκει µεν τη συνταγµατική της θεµελίωση στη διάταξη του άρθρου 25 παρ.3 Σ, πρέπει όµως δε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο αν υπάρχει δυνατότητα ταύτισης της έννοιας ανάµεσα στις δύο αυτές διατάξεις του ά281 του ΑΚ και του ά25 3 Σ. Η έννοια του άρθρου 25 παρ.3 του Συντάγµατος δεν µπορεί να ταυτιστεί µε την έννοια του άρθρου 281ΑΚ, ώστε να µπορεί να θεωρηθεί το τελευταίο (το άρθρο 281ΑΚ) κατά τους ορισµούς του περιεχοµένου του συνταγµατικό κατοχυρωµένο. Μόνο η γενική αρχή της απαγόρευσης καταχρηστικής άσκησης δικαιώµατος αποκτά µε τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 25 του Συντάγµατος επαυξηµένη και τυπική.

29 Στην προκειµένη όµως περίπτωση η παρούσα διατύπωση της διάταξης αφορά τα ατοµικά δικαιώµατα. Άρα δεν υπάρχει λόγος να ακολουθηθεί η οδός της συσταλτικής ερµηνείας αυτής. Η διάταξη του άρθρου 25 παρ.3 του Συντάγµατος αφορά όχι µόνο τα ατοµικά δικαιώµατα αλλά όλα τα δικαιώµατα γενικά, όπως και κάθε έννοµη δραστηριότητα και συµπεριφορά του πολίτη µέσα στο κοινωνικό πλαίσιο. Το εύρος τέλος της διάταξης όσον αφορά στα πρόσωπα, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος προσδιορισµός ρητά, καλύπτει οποιονδήποτε ο οποίος ασκεί το δικαίωµα και προβαίνει σε καταχρηστική άσκηση αυτού µε τη συµπεριφορά του 55 συνταγµατική ισχύ, ώστε να µη µπορεί να καταργηθεί ή να αλλοιωθεί µε κοινό νόµο. Τίθεται από την αρχή της απαγόρευσης αυτής (της καταχρηστικής άσκησης) στην άσκηση των δικαιωµάτων δεν µπορεί να είναι αυτόµατα ή κατ αναλογία τα ίδια µε εκείνα του άρθρου 281ΑΚ (καλή πίστη, χρηστά ήθη, κοινωνικός ή οικονοµικός σκοπός του δικαιώµατος). Αυτά πρέπει να προσδιορισθούν κατ αναλογία από το σύνολο των διατάξεων του Συντάγµατος και τις γενικές αρχές που προκύπτουν από αυτές Η σχέση της διάταξης του άρθρου 281ΑΚ µε τη διάταξη του άρθρου 25παρ.3Σ 55 Ν. Κλαµαρής, Η καταχρηστική α σκησις δικαιώµατος εν τω α στικω δικονοµικω δικαίω, 1980, σελ Αλ. Λίπυβατς, Η απαγόρευση κατάχρησις δικαιώµατος. Βασική αρχή του δικαίου µε συνταγµατική ισχύ και διεθνή αναγνώριση, ΝΟΒ 1989, σελ. 1013

30 Η αρχή της απαγόρευσης κατάχρησης δικαιώµατος αποτελεί γενικότερη αρχή του δικαίου την οποία ορθά συµπεριέλαβε ο συντακτικός νοµοθέτης στο νέο Σύνταγµα. Η διάταξη του άρθρου 25 παρ.3 του Συντάγµατος απαγορεύει καταρχήν την κατάχρηση των θεµελιωδών δικαιωµάτων. Εξαιτίας όµως του χαρακτήρα αυτής ως συνταγµατικής αναφέρεται και ρυθµίζει και τα παρεχόµενα από το κοινό δίκαιο δικαιώµατα. Η γενική αυτή αρχή αναφέρεται σε όλα τα δικαιώµατα και τα δηµόσια και τα ιδιωτικά. Η αντίστοιχη διάταξη περί απαγορεύσεως της καταχρήσεως δικαιώµατος του κοινού δικαίου, η διάταξη του άρθρου 281 του ΑΚ αποτελεί εξειδίκευση της ιεραρχικά ανώτερης συνταγµατικής διάταξης. Ενόψει της ενότητας της έννοµης τάξης, εφόσον η ευκρινής διάκριση δηµοσίου και ιδιωτικού έχει ατονήσει γεγονός που οφείλεται στον αλληλοεπηρεασµό και στην αλληλοδιείσδυση των δύο αυτών κλάδων του δικαίου 57, όχι απλά επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται η ταυτόχρονη εφαρµογή της διάταξης αυτής του ΑΚ και η χρησιµοποίηση των κριτηρίων που θέτει 58, Απαγόρευση της καταχρηστικής ασκήσεως δικαιώµατος κατά το άρθρο 25 παρ.3 του Σ. και ποινικές κυρώσεις Ζήτηµα δηµιουργήθηκε γύρω από το γεγονός ότι το άρθρο 25 παρ.3 του Σ δεν περιλαµβάνει κάποιες κυρώσεις για την συµπεριφορά την οποία 57 Χρ. ετσαρίδης, όπ.π., σελ ,59 Ανδρ. ηµητρόπουλος, όπ.π., σελ.899 Αλ. Λίπυβατς, όπ.π., σελ.1013

31 αναφέρει και την οποία αποδοκιµάζει, την καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος. Στο ζήτηµα αυτό, διατυπώθηκε η άποψη ότι η απουσία ποινικών κυρώσεων για την καταχρηστική αυτή συµπεριφορά εκφράζει τη βούληση του συγκεκριµένου συντακτικού νοµοθέτη, άποψη η οποία δεν φαίνεται σωστή αφού σηµασία έχει το αντικειµενικό νόηµα του Συντάγµατος. Αν υποτεθεί ότι η απουσία αναφοράς ποινικών κυρώσεων στη διάταξη αντιπροσωπεύει την βούληση του συντακτικού νοµοθέτη, εκείνο που έχει σηµασία είναι ότι το Σύνταγµα συµπεριέλαβε την καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος ως µια συµπεριφορά που επισύρει την αποδοκιµασία. Για τον λόγο αυτό δεν εµποδίζεται από τίποτα ο κοινός νοµοθέτης να εισάγει ποινικές κυρώσεις για αυτή τη µορφή αποδοκιµαζόµενης συµπεριφοράς 60. Ακόµη διατυπώθηκε η άποψη (κατά Στράγγα) ότι η ρητή συνταγµατική απαγόρευση της κατάχρησης δικαιώµατος έχει παιδευτικό χαρακτήρα διότι η ύπαρξη αυτής της γενικής ρήτρας ή µη στο Σύνταγµα δεν έχει κάποιο ουσιαστικό ρόλο τη στιγµή που η «κατάχρηση» δικαιώµατος βρίσκεται ούτως ή άλλως εκτός της σφαίρας της συνταγµατικής προστασίας. Και αυτό συµβαίνει διότι, εκείνος που δεν κάνει χρήση αλλά κατάχρηση του δικαιώµατος του κινείται έξω από το συνταγµατικά περί χαρακωµένο δικαίωµά του. Επιπλέον η άποψη για τον παιδευτικό χαρακτήρα του άρθρου ενισχύεται και από το γεγονός της µη πρόβλεψης κάποιας ρητής κύρωσης που να επιβάλλεται για τη συµµόρφωση από την παρεκκλίνουσα συµπεριφορά Ανδρ. ηµητρόπουλος, όπ.π., σελ Τρ. Ηλιοπούλου Στράγγα, Κατάχρηση θεµελιωδών δικαιωµάτων και δηµοκρατία, ΕΕΝ, 1989, σελ.85επ.

32 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 8.1 Η τροποποίηση του άρθρου 25 παρ.1 του Συντάγµατος µετά την αναθεώρηση Η σηµαντικότερη από τις αναθεωρηµένες διατάξεις του Συντάγµατος του 1975 είναι αυτή της παραγράφου 1 του άρθρου 25, µε την οποία τίθεται το νέο γενικό πλαίσιο της προστασίας όλων των συνταγµατικών δικαιωµάτων, όλων των «γενεών» των συνταγµατικών δικαιωµάτων: των αµυντικών, των συµµετοχικών, των κοινωνικών, των δικονοµικών κλπ. Επιπλέον στο νέο άρθρο 25 παρ. 1 αποτυπώνεται και συντίθεται ένας προφανής «διάλογος» ανάµεσα στον αναθεωρητικό νοµοθέτη, τον κοινό νοµοθέτη, την νοµολογία και την επιστήµη. Αυτό αφορά πρωτίστως τη χρήση των όρων και άρα την επιλογή των νοµικών εννοιών Η σηµαντικότερη λειτουργία του άρθρου 25 παρ.1 του Συντάγµατος και το κράτος δικαίου Η σηµαντικότερη λειτουργία που επιτελεί ερµηνευτικά το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγµατος είναι η συµπληρωµατική του ερµηνεία η 62 Ευαγ. Βενιζέλος, Το Αναθεωρητικό Κεκτηµένο, Το Συνταγµατικό φαινόµενο στον 21 ο αιώνα και η εισφορά της αναθεώρησης του 2001, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, 2002, σελ

33 συµπλήρωση κάθε ενδεχόµενου γραµµατικού κενού µέσα στο σύστηµα της προστασίας των συνταγµατικών δικαιωµάτων µε την αναγωγή στην αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, στην υποχρέωση όλων των κρατικών οργάνων να διασφαλίζουν την ανεµπόδιστη και αποτελεσµατική άσκηση των δικαιωµάτων. Είναι γνωστό ότι η προστασία του ιδιώτη από τη δραστηριότητα της διοίκησης και των φορέων δηµόσιας εξουσίας επιβάλλεται µέσα στα πλαίσια ενός κράτος δικαίου. Με τον όρο κράτος δικαίου εννοείται το κράτος του οποίου όλες οι δραστηριότητες υπακούουν σε ορισµένους κανόνες δικαίου και επιβάλλονται αρχές όπως η νοµιµότητα της δράσης της διοίκησης που καθιστούν δυνατό έλεγχο της δραστηριότητας αυτής προς όφελος και προστασία για την µη παραβίαση δικαιωµάτων του ιδιώτη. Η προστασία των δικαιωµάτων του ανθρώπου ως µέλους του κοινωνικού συνόλου υπό την αρχή του κοινωνικού κράτους διατυπώνεται τώρα ρητά στην αναθεωρηµένη αυτή διάταξη Η ρύθµιση του γ εδαφίου του άρθρου 25 παρ.1 του Συντάγµατος Το γ εδάφιο του άρθρου 25 παρ.1 του Συντάγµατος ορίζει ότι «τα δικαιώµατα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις µεταξύ των ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν». Επιτυγχάνεται µε αυτή τη διατύπωση να προσδιορίζεται µε τον ευρύτερο δυνατό τρόπο το πεδίο εφαρµογής του άρθρου 25 του Συντάγµατος, του συνόλου των διατάξεων περί συνταγµατικών δικαιωµάτων, αλλά και όλης της συνταγµατικής τάξης. 63 Ευαγ. Βενιζέλος, όπ.π., σελ , Το κανονιστικό περιεχόµενο του Α25 παρ.1

34 Το Σύνταγµα, ως γνωστόν, δεν ρυθµίζει µόνο τη συγκρότηση και τη λειτουργία του κράτους και τη σχέση του ατόµου µε την κρατική εξουσία, αλλά και όλη τη λειτουργία της οικονοµίας και της κοινωνίας. Το Σύνταγµα συγκροτεί τη βάση και θέτει το πλαίσιο όλης της έννοµης τάξης, την οποία και διέπει. Συνεπώς αν το Σύνταγµα ως ρυθµιστική ύλη όσο και το κράτος ως οντότητα και ως σχέση συνθέτουν το εύρος και το αντικείµενο της έννοµης τάξης, τότε στο πεδίο εµπίπτουν προφανώς και οι σχέσεις µεταξύ ιδιωτών. ιαπιστώνεται λοιπόν ότι µε το εδάφιο γ του αναθεωρηµένου άρθρου 25 παρ.1 επεκτείνεται ευθέως η ισχύς των συνταγµατικών δικαιωµάτων και στις σχέσεις µεταξύ των ιδιωτών προσδιορίζοντας έτσι ρητά το ίδιο το πεδίο του Συντάγµατος και άρα του Κράτους. Οι σχέσεις, τέλος µεταξύ ιδιωτών µπορεί να είναι σχέσεις είτε µεταξύ φυσικών είτε µεταξύ νοµικών είτε µεταξύ φυσικών και νοµικών προσώπων. Κρίνοντας από αυτή τη σκοπιά η διατύπωση του άρθρου «...σχέσεις µεταξύ ιδιωτών...» είναι ακριβέστερη από την έκφραση «ιδιωτικές σχέσεις», καθώς ιδιωτική σχέση µε την έννοια της σχέσης που διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο µπορεί να συναφθεί και από το ίδιο το δηµόσιο και τα δηµόσια νοµικά πρόσωπα Ευαγ. Βενιζέλος, όπ.π., σελ

35 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ Στις παρακάτω αποφάσεις, που παρατίθενται ενδεικτικά, παρατηρείται η εφαρµογή του άρθρου 281 του ΑΚ και σε σχέσεις δηµοσίου δικαίου, σε συνδυασµό µε την εφαρµογή του άρθρου 25 παρ.3 του Σ., για τον προσδιορισµό των ορίων της µη καταχρηστικής άσκησης δικαιώµατος. Απόφαση 651/1957 τµ. Α Στην απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου εφαρµόζεται το άρθρο 281 του ΑΚ σε σχέση δηµοσίου δικαίου (σχέση ασφαλιστικού ταµείου µε ασφαλισµένο) Ταµείο Μεταλλευτών παροχή σύνταξης κατάχρηση δικαιώµατος αναίρεση λόγω εσφαλµένης εφαρµογής και ψευδούς ερµηνείας του άρθρου 281 του ΑΚ 65. Απόφαση 920/1983 Μον. Στην απόφαση αυτή η ενάγουσα εταιρία ζητεί την κήρυξη της απεργίας από επαγγελµατικό σωµατείο ως παράνοµη µε την αιτιολογία ότι δεν τήρησε (το σωµατείο) την από τον νόµο προβλεπόµενη διαδικασία. Επιπλέον ζητεί την κήρυξη αυτής ως παράνοµης γιατί οι απεργιακές εκδηλώσεις υπερέβησαν τις διατάξεις των άρθρων 281 του ΑΚ και /1957 τµ.α, ΑΠ, ΝΟΒ 1958, σελ. 436 επ.

36 παρ.3 Σ., και ζητά την παύση αυτών και τη µη επανάληψη τους στο µέλλον 66. Απόφαση 3254/1990 Εδώ πρόκειται για επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναγκαστική εκτέλεση αποτελεί άσκηση ουσιαστικού δικαιώµατος που πραγµατοποιείται από τον επισπεύδοντα δανειστή. Σαν δικαίωµα πρέπει να ασκείται σύµφωνα µε τις προϋποθέσεις άσκησης αυτού και να µην φτάνει σε σηµείο κατάχρησης. Στα συγκεκριµένα περιστατικά πρόκειται για κατάχρηση δικαιώµατος κατά το στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης εφόσον διεξήχθη ο πλειστηριασµός προ της ηµεροµηνίας για την οποία είχε οριστεί η αναστολή του. Η απαγόρευση της κατάχρησης θεµελιώνεται στις διατάξεις των άρθρων 20 1 και 25 παρ.3 Σ., 281ΑΚ και 116 Κπολ 67. Απόφαση 17/1978 Ολοµέλειας Στην απόφαση αυτή της Ολοµέλειας εξετάζεται το δικαίωµα του ηµοσίου κατ άµισθων υποθηκοφυλάκων για την απόδοση σ αυτό δικαιωµάτων που αυτοί εισπράττουν σύµφωνα µε τις ειδικές διατάξεις της οικείας νοµοθεσίας το δικαίωµα αυτό έχει χαρακτήρα δηµοσίου δικαίου για την άσκηση αυτού τίθενται τα όρια µε την αναλογική εφαρµογή του άρθρου 281ΑΚ για τη µη κατάχρηση δικαιώµατος /1983 Μον., ΝοΒ1983, σελ /1990, ΝοΒ 1990, σελ.1177 επ.

37 Σύµφωνα µε τα πραγµατικά περιστατικά της απόφασης η απαίτηση του ηµοσίου να αποδώσει ο υποθηκοφύλακας σ αυτό τα νόµιµα δικαιώµατα σε σηµείο που αυτά υπερτερούσαν τα παρακρατητέα απ αυτόν, υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης και του κοινωνικού σκοπού του δικαιώµατος, το οποίο ιδρύθηκε για µετριασµό των κερδών των άµισθων υποθηκοφυλάκων προς ανατροπή υπερβολών όχι όµως να καταλήξει και προς θετική ζηµία αυτών. Το επίδικο δικαίωµα παρόλο που ανήκει στη σφαίρα του ουσιαστικού δηµοσίου δικαίου, υπόκειται κατ αρχήν στην απαγόρευση του άρθρου 281ΑΚ που κηρύσσει σαφέστερα από το άρθρο 25 παρ.3 του Σ., το οποίο αναφέρεται γενικά και αδιάκριτα, στην άσκηση κάθε δικαιώµατος 68. Απόφαση 2364/2002 ΠΠρΑθ. Η απόφαση αυτή αφορά στην προστασία του δικαιώµατος της προσωπικότητας και την ελευθερία του δικαιώµατος της ελευθεροτυπίας και ελεύθερης δηµοσιογραφίας. Εδώ γίνεται αναφορά ότι το δικαίωµα της ελευθεροτυπίας όπως και της ελεύθερης δηµοσιογραφίας σύµφωνα µε τα άρθρα 25 παρ.3 του Συντάγµατος αλλά και 281 του Αστικού Κώδικα, υπόκεινται στους περιορισµούς των νόµων µε σκοπό τη µη καταχρηστική άσκηση αυτού του συνταγµατικού δικαιώµατος. Όσο δυσδιακριτικά και αν είναι τα όρια µεταξύ της ελεύθερης και της καταχρηστικής άσκησης του δικαιώµατος της ελευθεροτυπίας, δεν αποκλείεται η εφαρµογή των άρθρων 281ΑΚ σε συνδυασµό µε 25 παρ.3 Σ., κατά τα οποία κανένα δικαίωµα δεν µπορεί να ασκηθεί κατά τρόπο 68 17/1978 Ολοµελείας, ΝοΒ 1978, σελ επ.

38 που να υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή ο οικονοµικός σκοπός του δικαιώµατος 69. Απόφαση 1740/2001 ΕφΑθ. Και στην συγκεκριµένη απόφαση γίνεται αναφορά για την ελευθερία και τα όρια του συνταγµατικού δικαιώµατος της ελευθερίας του τύπου. Εξετάζεται το ζήτηµα για την ευθύνη του ιδιοκτήτη εντύπου για την δηµοσίευση σχολίων και αν συνίσταται προσβολή της προσωπικότητας των ατόµων που αναφέρονται σε αυτά. Και εδώ τα όρια για τη άσκηση του δικαιώµατος της ελευθεροτυπίας τίθενται από τον συνδυασµό των άρθρων 281ΑΚ και 25 παρ.3 του Σ ΠΠρΑθ. 2364/2002, ΕΕ, 2002, σελ /2001 ΕφΑθ., ΑΡΧΝ, 2001, σελ.505

39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Από την συνολική παρουσίαση για την έρευνα του ζητήµατος της καλής πίστης ως συνταγµατικής αρχής προκύπτει ότι η καλή πίστη ως γενική ρήτρα που διέπει τις έννοµες σχέσεις στο πεδίο του ιδιωτικού δικαίου εµφανίζεται στο άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, µε το οποίο ορίζεται η απαγόρευση της κατάχρησης δικαιώµατος. Η καλή πίστη δεν κατοχυρώνεται ως έννοια στο πεδίο του συνταγµατικού δικαίου όπως συµβαίνει µε άλλες νοµικές έννοιες που βρίσκονται στο χώρο του ιδιωτικού δικαίου (π.χ. τα χρηστά ήθη), αλλά βρίσκει συνταγµατικό έρεισµα ως τεθέν όριο της µη καταχρηστικής άσκησης του άρθρου 281ΑΚ στο άρθρο 25 παρ.3 του Σ. που αφορά στην απαγόρευση της κατάχρησης δικαιώµατος. Η κατάχρηση οποιουδήποτε δικαιώµατος απαγορεύεται από τη διάταξη αυτή του Συντάγµατος (άρθρο 25 παρ.3). Η προσφυγή σε περίπτωση κατάχρησης και στην αναλογική εφαρµογή του άρθρου 281ΑΚ είναι λογική τη στιγµή που το Σύνταγµα δεν προσδιορίζει τα κριτήρια της καταχρηστικής άσκησης δικαιώµατος 71. Με αυτόν τον τρόπο η συµπληρωµατική ανάλογη εφαρµογή της διάταξης του άρθρου 281ΑΚ ανάγεται σε εξειδίκευση αυτής της συνταγµατικά ανώτερης αρχής, αφού το νοµοθετικό κενό που υπάρχει στο Σύνταγµα ως προς τα κριτήρια, καλείται να καλύψει το άρθρο 281ΑΚ. Επιπλέον υπό το καθεστώς του κοινωνικού κράτους δικαίου και της αρχής της «ενότητας της εννόµου τάξεως», που δηµιουργείται από την 71 Κ.Ι.Παπαδηµητρίου, Εισαγωγικό Σηµείωµα, Απόφαση Ολοµέλειας ΑΠ., 17/1978, ΝοΒ 1978, σελ

40 αλληλοσυµπλήρωση και αλληλοδιείσδυση στοιχείων και εννοιών από τους χώρους του ιδιωτικού και δηµοσίου δικαίου, µπορεί η διάταξη του άρθρου 281ΑΚ να εφαρµόζεται παράλληλα και ως συµπλήρωσης της διάταξης του άρθρου 25 παρ.3 Σ. τόσο για περιπτώσεις κατάχρησης στον ιδιωτικό πεδίο έννοµων σχέσεων όσο και στο δηµόσιο.

41 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Βαθρακοκοίλης, Αντ. Βασ., Αναλυτική Ερµηνεία Νοµολογία Αστικού Κώδικα, Γ Έκδοση, Αθήνα, 1989, σελ.395 επ. Βαθρακοκοίλης, Αντ. Βασ., Κώδικας Πολιτικής ικονοµίας, Ερµηνευτική και Νοµολογιακή Ανάλυση (κατ άρθρο), Τόµος Β, Άρθρα , Αθήνα, 1994, σελ Βενιζέλος, Ευάγγελος, Το Αναθεωρητικό Κεκτηµένο, το Συνταγµατικό φαινόµενο στον 21 ο αιώνα και η εισφορά της αναθεώρησης του 2001, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, 2002, σελ , Γεωργιάδης, Σ. Απόστολος, Γενικές Αρχές Αστικού ικαίου, εύτερη Έκδοση, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, 1997, σελ.22 Γεωργιάδης, Σ. Απ., ά281, Αστικός Κώδιξ, Ι Γενικαί αρχαί, 1978, σελ αγτόγλου, Π.., Συνταγµατικό ίκαιο, Ατοµικά ικαιώµατα, Τόµος Α, Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, 1991, σελ.131 επ. ετσαρίδης, Παν. Χρήστος, Οι αρχές της δικαιολογηµένης εµπιστοσύνης και της καλής πίστης στο διοικητικό δίκαιο, Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα Θεσσαλονίκη, 2003, σελ.30-36,

42 ηµητρόπουλος, Α.Γ., Γενική Συνταγµατική Θεωρία, Παραδόσεις Συνταγµατικού ικαίου, Τόµος Γ, Θ Έκδοση, 2001, σελ Ηλιοπούλου Στράγγα, Τζ., Κατάχρηση θεµελιωδών δικαιωµάτων και δηµοκρατία, ΕΕΝ, 1989, σελ.85 επ. Θεράπου, Π., Το άρθρον 281, σελ.42-96, Κλαµαρής, Ν., Η καταχρηστική α σκησις δικαιώµατος εν τω α στικω δικονοµικω δικαίω, 1980 Κουράκης, Ν., Κατάχρησις δικαιώµατος κατά το ιδιωτικόν και δηµόσιον δίκαιον, 1978, σελ , Λίπυβατς, Αλ., Η απαγόρευση κατάχρησις δικαιώµατος. Βασική αρχή του δικαίου µε συνταγµατική ισχύ και διεθνή αναγνώριση, ΝοΒ, 1989, σελ.1009 επ. Λιτζερόπουλος, Αλ., Κατάχρησις της γενικής ελευθερίας του ατόµου ει ς τα σχέσεις ι διωτικού δικαίου (ά281ακ και 25 3 Σ 1975). Αφιέρωµα ει ς τον Αλέξανδρον Τσιριντάνην, 1980, σελ.435 επ. Πανταζόπουλος, Ν., Ρωµαϊκόν ίκαιον εν διαλεκτική συναρτήσει προς το ελληνικόν, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, 1974, σελ.186 επ. Παπαδηµητρίου Ι.Κ., Εισαγωγικό Σηµείωµα, Απόφαση Ολοµέλειας ΑΠ., 17/1978, ΝοΒ, 1978, σελ.1223 επ.

43 Παπαντωνίου, Ν., Γενικές αρχές του αστικού δικαίου, 3 η 1983, σελ.216 επ. έκδ., Σηµαντήρας, Κ., Γενικαί αρχαί του αστικού δικαίου, β έκδ., Α, 1976, σελ.300 επ. Σιαµκουρής, Γρ. Γεώργιος, Καταχρηστική άσκηση δικαιώµατος (Ερµηνεία Νοµολογία), Εκδ. Σάκκουλα, Θεσ. 1994, σελ.19, 26-27, 44, 46 Σπυριδάκης, Ιω., Γενικές Αρχές, Α, 1985, σελ.130 επ. Σταθόπουλος, Π.Μιχ., Γενικό Ενοχικό ικαίο, Τρίτη έκδοση, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα Κοµοτηνή, 1998 Τρωϊανός, Σ., - Βελισσαροπούλου Καρακώστα, Ι., Ιστορία ικαίου, Ρωµαϊκό ίκαιο, Εκδ. Σάκκουλα, 2002, σελ.119 επ.(120, 121) Τσάκος, Νικόλαος, Οι ενστάσεις του αστικού δικαίου και της πολιτικής δικονοµίας, τεύχος Α, Γ Έκδοση, Εκδ. Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη, 1991, σελ

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο εργασία 1η σχεδιαγραµµα 1)εισαγωγή:έννοια γενικών συνταγµατικών αρχών 2)ειδικότερα, η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος α)έννοια β)καθιέρωση της αρχής γ)εκταση εφαρµογής και σχέση α.25παρ3σ και 281 ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ. Θέµα: Η αρχή της ανθρώπινης αξίας ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΓΡΙΒΑ. ιδάσκων Καθηγητής: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ. Θέµα: Η αρχή της ανθρώπινης αξίας ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΓΡΙΒΑ. ιδάσκων Καθηγητής: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995)

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων ΙΙ (ΣτΕ 438/2001)

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων ΙΙ (ΣτΕ 438/2001) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ, 2003-2004

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2 Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων. 1.1.Χαρακτηριστικά του Δικαίου Ετερόνομοι κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: Η Αρχή της φορολογικής ισότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγµατος ΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγµατος ΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η :

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ

Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ Κύκλος ικαιωµάτων του Ανθρώπου ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΙΚΑΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Επιµέλεια εγγράφου: Χάρης Σιµόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ,2003-2004

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας : Άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγµατος( Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας) Σχολιασµός Αποφ. 40/1998 Α.Π

Θέµα εργασίας : Άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγµατος( Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας) Σχολιασµός Αποφ. 40/1998 Α.Π Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου. Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα «Συνταγµατικό ίκαιο», 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 4 η :

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 4 η : ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 4 η : ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΜΟΣΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

# εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

# εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1 # εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ 1]ΙΣΤΟΡΙΚΟ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 2]ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 3]ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 4]ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΙΚΑΙΟΥ 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε., Υπ. Δ.Ν ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α) Πηγες Διοικητικου Δικαιου Ως πηγή διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Χρόνος αναθεώρησης εργασιών που έχουν εκτελεσθεί προ της έγκρισης Α.Π.Ε. Ανώνυµη εταιρεία µέλος του ΣΑΤΕ υπέβαλε το ακόλουθο ερώτηµα:

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. Χρόνος αναθεώρησης εργασιών που έχουν εκτελεσθεί προ της έγκρισης Α.Π.Ε. Ανώνυµη εταιρεία µέλος του ΣΑΤΕ υπέβαλε το ακόλουθο ερώτηµα: Νοµική Υπηρεσία ΣΑΤΕ Σταµάτης Σ. Σταµόπουλος, ικηγόρος, Νοµικός Σύµβουλος ΣΑΤΕ Αθήνα, 23.3.2013 ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: Χρόνος αναθεώρησης εργασιών που έχουν εκτελεσθεί προ της έγκρισης Α.Π.Ε. Ανώνυµη εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ : Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΟΥΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ : Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΟΥΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου --------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ :

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ : Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου --------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: Σχολιασµός της υπ αριθµ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6 η : ΤΟ ΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι ΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας : Γενικές Συνταγµατικές Αρχές «Απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος» Καµιντζή Ιωάννα Α.Μ:322 Ε Mail:

Θέµα εργασίας : Γενικές Συνταγµατικές Αρχές «Απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος» Καµιντζή Ιωάννα Α.Μ:322 Ε Mail: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου. Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα «Συνταγµατικό ίκαιο», 2003

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.»

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.» Από τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.» τέθηκαν υπόψη μου το εξής περιστατικά: Οκτώ (8) από τα είκοσι ένα (21) μέλη του Δ.Σ., το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλογικό σημείωμα... Αντί προλόγου... ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Έννοια του δικαιώματος της απεργίας... 1 Εννοιολογικά γνωρίσματα... 2 α. Αποχή από την εργασία... 2 β. Συλλογική αποχή... 2 γ. Αγωνιστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ «Θεσµική εφαρµογή της θρησκευτικής ελευθερίας στα πλαίσια της θρησκευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη 1. Η πολιτική αγωγή στην ελληνική ποινική δίκη... 1 2. Νομική φύση της πολιτικής αγωγής Ο μικτός χαρακτήρας της... 6 2.1. Η βλάβη που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 9 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Αθ. Κανελλοπούλου-Μαλούχου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας (Εφετείο Λάρισας408/2002)

Θέµα εργασίας. Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας (Εφετείο Λάρισας408/2002) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :0 ΦΕΚ Α` ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2735 Διεθνής Εμπορική Διαιτησία. Αρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗ Καθαρότητα στη σκέψη Σαφήνεια στην έκφραση Η μία σκέψη να εισάγει την άλλη Η προηγούμενη σκέψη να τεκμηριώνει την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 1: Κράτος Δικαίου 1

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 1: Κράτος Δικαίου 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Κράτος Δικαίου 1 Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 Ευθύνη του Δημοσίου Έννοια ευθύνης του Δημοσίου υποχρέωση του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, να αποζημιώσουν τρίτα πρόσωπα για ζημίες που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

1ο Κεφάλαιο Το δικαίωµα του συνεταιρίζεσθαι στα πλαίσια του άρθρου 12 του Συντάγµατος

1ο Κεφάλαιο Το δικαίωµα του συνεταιρίζεσθαι στα πλαίσια του άρθρου 12 του Συντάγµατος Πρόλογος Η κατοχύρωση και η προστασία του δικαιώµατος της συνένωσης ή του συνεταιρίζεσθαι στο άρθρο 12 του ελληνικού Συντάγµατος δίνει σάρκα και οστά στο εύστοχο αρχαίο απόφθεγµα «η ισχύς εν τη ενώσει».

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ, 2003-2004

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑ Ερωτάται αν αν είναι στα πλαίσια ή όχι του Συντάγματος η εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 139 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών με την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Βουλή είναι εξοπλισμένη με αναθεωρητική αρμοδιότητα. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται αφορά την κατά χρόνον αρμοδιότητα αυτού τούτου του αναθεωρητικού

Βουλή είναι εξοπλισμένη με αναθεωρητική αρμοδιότητα. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται αφορά την κατά χρόνον αρμοδιότητα αυτού τούτου του αναθεωρητικού ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Η πρώτη σύνοδος αναθεωρητικής Βουλής και η λειτουργία τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής : Η περίπτωση της Ζ Αναθεωρητικής Βουλής (συμβολή στην ερμηνεία των άρθρων 40, 64, 71

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Θέμα 2 ον : Η δικαστική λειτουργία αποτελεί μία από τις τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ, ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ Α ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ο συνταγματικός θεσμός της συλλογικής αυτονομίας (Εισήγηση στην ημερίδα "Κλαδικές Συλλογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: 2009-2010 ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΥΤΡΟΥ ΛΥΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Ο Κανονισμός της βουλής 3. Η αρχή της αυτονομίας 4. Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα Θέμα: Θρησκευτική Ελευθερία Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα αναφορικά με το περιεχόμενο του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/ 2656/ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ 2/2016

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/ 2656/ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ 2/2016 1 Αθήνα, 25-04-2016 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/ 2656/25-04-2016 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ 2/2016 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε πλήρη Ολοµέλεια στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Προλογικό σημείωμα... Εισαγωγικές παρατηρήσεις... 1

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Προλογικό σημείωμα... Εισαγωγικές παρατηρήσεις... 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Προλογικό σημείωμα...... VII Εισαγωγικές παρατηρήσεις............ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και μη ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 24-12-2013 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/24-12-2013 Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία Δικαστήρια Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια συνταγματική δημοκρατία βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας, της ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015

ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015 ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ν.4321 με τροπ. με ν.4337/2015 «1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: Επαναφορά των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την φορολογική ισότητα ανδρών και γυναικών

Θέµα: Επαναφορά των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για την φορολογική ισότητα ανδρών και γυναικών 21 Μαρτίου 2017 Αριθµ. Πρωτ.: 216077/12786/2017 Ειδικ. Επιστήµονας: Μαρία Λιαδή Τηλ. 2131306828 Ανεξάρτητη Αρχή ηµοσίων Εσόδων Υπόψη ιοικητή, κυρίου Γ. Πιτσιλή Καραγεώργη Σερβίας 8 105 62 Αθήνα Θέµα: Επαναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Ειδικές μορφές στέρησης της ιδιοκτησίας και λοιποί θεμιτοί περιορισμοί της/ρήτρες συλλογικής διαπραγμάτευσης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Δημόσια Διαβούλευση Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Θέμα: «Δημόσια Διαβούλευση Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 7 Απριλίου 2009 Αριθ. Πρωτ.: 734 Προς: κ Νίκο Βασιλάκο. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Πανεπιστημίου 69 και Αιόλου, 105 64, Αθήνα. Θέμα: «Δημόσια Διαβούλευση Κώδικα Προμήθειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-10-2006

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-10-2006 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-10-2006 ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ.Σ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Σας κοινοποιούµε την επιστολή που έστειλε η Γ.Σ.Ε.Ε. στην Ένωση ικαστών και Εισαγγελέων και στον ικηγορικό Σύλλογο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ Καθορίζοντας το γενικό περιεχόµενο ενός δικαιώµατος, µε διατάξεις δικαίου στο πλαίσιο γενικής σχέσης, προσδιορίζονται τα ανώτατα όρια άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΣΥΝΟΨΗ ΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ Θέµα: υνατότητα διαφήµισης διδασκαλίας κατ οίκον Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Καλλιόπη Σπανού Ειδικός Επιστήµονας: Ευάγγελος Θωµόπουλος Αθήνα, Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011.

Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011. Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011. Α. Την 25/10/2012 περιήλθε στην Περιφερειακή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής και έλαβε αριθμ. πρωτ. 157658/387 το ανωτέρω σχετικό,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Χουρδάκης Ευστράτιος Σελίδα 1

Περιεχόμενα. Χουρδάκης Ευστράτιος Σελίδα 1 Περιεχόμενα Τεκμήριο νομιμότητας... 2 Διοικητικός καταναγκασμός... 2 Παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας... 2 Σύνθετη διοικητική ενέργεια:... 3 Αρχή της νομιμότητας της διοίκησης.... 3 Αρχή της υπεροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης)

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) Πρόεδρος: Μ. Τατσέλου Δικηγόρος: Α. Αγγελίδης Το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής ή η επικύρωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2003-2004 Υπεύθυνος Καθηγητής: Ανδρέας ηµητρόπουλος Μάθηµα: Συνταγµατικό ίκαιο ΘΕΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΘΟ ΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΑΛΕΞΗ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Δίκαιο: ονομάζεται το σύνολο των υποχρεωτικών και εξαναγκαστικών κανόνων οι οποίοι και ρυθμίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων, η παράβαση αυτών επιφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12 η : Δικαίωμα στην εκπαίδευση Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7 η : Οικονομικήελευθερία Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 27-02-2014 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/27-02-2014 Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος, στην

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002 ΠολΠρωτΑθ 528/2002 Προστασία καταναλωτή. Προστασία προσωπικών δεδομένων. Τράπεζες. Συλλογική αγωγή. Ενώσεις καταναλωτών. Νομιμοποίηση. (..) Ι. Από τις συνδυασμένες διατάξεις των αρ. 4 παρ. 2, 6, 12 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

Administrative eviction act and right to a prior hearing: observations on Naxos Court 27/2012 judgment. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος

Administrative eviction act and right to a prior hearing: observations on Naxos Court 27/2012 judgment. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος Πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από δασική έκταση και δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του διοικουμένου: παρατηρήσεις επί της απόφασης 27/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Νάξου Administrative eviction act

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχή της Νομιμότητας ως Οριοθέτηση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων

Η Αρχή της Νομιμότητας ως Οριοθέτηση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων Προπτυχιακή Εργασία Έλενα Κοντραφούρη Η Αρχή της Νομιμότητας ως Οριοθέτηση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ a) Συνταγματικά δικαιώματα Το θέμα που τίθεται υπό διαπραγμάτευση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ ΑΡΙΑ ΚΟΤΣΙΝΟΝΟΥ 1 Η ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ ΑΡΙΑ ΚΟΤΣΙΝΟΝΟΥ 1 Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ» ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 1 Η ΕΡΓΑΣΙΑ Μ ΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

15 Μαΐου Η σχέση του συνεταιρισμού με τα μέλη του: Η περίπτωση ΟΣΔΕ

15 Μαΐου Η σχέση του συνεταιρισμού με τα μέλη του: Η περίπτωση ΟΣΔΕ 15 Μαΐου 2017 Άρθρο της Ανδριανής-Άννας Μητροπούλου-Δικηγόρου Πρώην Νομικού Συμβούλου ΠΑΣΕΓΕΣ Το ερώτημα που πραγματεύεται το παρόν άρθρο είναι, κατά πόσον το μέλος ενός αγροτικού συνεταιρισμού πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα. Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εκ μέρους του εργοδότη

Εργασιακά Θέματα. Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εκ μέρους του εργοδότη Εργασιακά Θέματα Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εκ μέρους του εργοδότη Ιούλιος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Καταχρηστική καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εκ μέρους του εργοδότη

Διαβάστε περισσότερα

Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα

Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εννοιολογικά αδιαίρετα και ορίζουν το κοινωνικό δικαίωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Πράγματι, η

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο. Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία

Συνταγματικό Δίκαιο. Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων

ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων Εργασιακά Θέματα ίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής εργαζομένων «Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης 3 1.1 Γενικά 6 1.2 Δικαιούχοι 6 α) Ιδιωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ι. Η έννοια του δικαίου. 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ι. Η έννοια του δικαίου. 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το δημόσιο δίκαιο υφίσταται συνεχείς μεταβολές τόσο από την άποψη των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η εκάστοτε εξουσία διαμορφώνει, αποφασίζει και εκτελεί τις αποφάσεις της με νομοθετική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. «Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας, ως γενικής συνταγµατικής αρχής της ελληνικής έννοµης τάξης»

ΕΡΓΑΣΙΑ. «Το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξίας, ως γενικής συνταγµατικής αρχής της ελληνικής έννοµης τάξης» Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου ----------------------------------------------------- Μεταπτυχιακό ίπλωµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Δίκαιο: είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων, που ρυθμίζουν, κατά τρόπο υποχρεωτικό, την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων (βλ. σελ. 5) Δημόσιο Δίκαιο:

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999 ΟλΑΠ 18/1999 Παροχή δικηγορικών υπηρεσιών. Ευθύνη δικηγόρου για ζημία πελάτη. - Η παροχή δικηγορικών υπηρεσιών δεν υπάγεται στο ν. 2251/1994. Η ευθύνη των δικηγόρων για ζημία που προκλήθηκε κατά την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 4: Πηγές του Δικαίου

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 4: Πηγές του Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Πηγές του Δικαίου Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Σ Τ Α Σ Η ΚΑΤΑ Α ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ε Ν Σ Τ Α Σ Η ΚΑΤΑ Α ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Α ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις παραγράφους και στις σελίδες, όπου ενδείκνυται)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις παραγράφους και στις σελίδες, όπου ενδείκνυται) ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις παραγράφους και στις σελίδες, όπου ενδείκνυται) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις Εισαγωγή.... σ. 1 Εννοιολογικός προσδιορισμός της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. «Άσκηση ενδίκων μέσων» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ Γενικό Έγγραφο: Ε40/338/27-10-06 ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. 15176/19-10-06 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΣΙΝΟΝΟΥ

ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΣΙΝΟΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ» ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΣΙΝΟΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 11 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 11 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 11 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Λ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΑΣ 144, 114 71 ΑΘΗΝΑ / ΤΗΛ.:210 6460284, 210 6460734, ΦΑΞ:

Λ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΑΣ 144, 114 71 ΑΘΗΝΑ / ΤΗΛ.:210 6460284, 210 6460734, ΦΑΞ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πληροφορίες: Ανδρέας Μαντζουράνης Ειδικός Επιστήµονας Ηλεκτρον. /νση: amantzouranis@synigoroskatanaloti.gr Αθήνα, 13 Ιουλίου 2010 Αριθ. Πρωτ. : 1580 ΠΡΟΣ:... 2. ΕΥ ΑΠ Α.Ε. Ωρωπού 156

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΠΡΟΣ

Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΠΡΟΣ ι i ιι Αθήνα 1Ο Απριλίου 2013 ΕΜΗΝΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΑ Ο ΕΣΑΓΈΛΕΥΣ ΤΟΥ ΑΡΕΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔIΟΚΗΤιΚΟ ΤΗΛ. 2106411526 ΦΑΞ 2106411523 Αριθ. Πρωτ.: 1071 Αριθμός Γνωμοδότησης: 3/13 ΠΡΟΣ το Υπουργείο Οlκονομικών- Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο κατάλογος των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί τη βασική κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 6 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ Ι ΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑ 6 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ Ι ΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014»

Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014» Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014 Συνοπτική παρουσίαση 3 2. Εισαγωγή. 5

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της αναλογικότητας. Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Αρχή της αναλογικότητας. Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6 η : Αρχή της αναλογικότητας Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα