ΜΑΝΤΙΝΑ ΕΣ .GR. Μαντινάδες, έχω να σας πω ένα σακί γεµάτο να κάθεται ο καθένας σας να ξεπλεκά µέχρι να βρεις τον πάτο.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΝΤΙΝΑ ΕΣ .GR. Μαντινάδες, έχω να σας πω ένα σακί γεµάτο να κάθεται ο καθένας σας να ξεπλεκά µέχρι να βρεις τον πάτο."

Transcript

1 ΜΑΝΤΙΝΑ ΕΣ.GR Μαντινάδες, έχω να σας πω ένα σακί γεµάτο να κάθεται ο καθένας σας να ξεπλεκά µέχρι να βρεις τον πάτο. Όποιος χορεύει και γλεντά και τη ρακή την πίνει δεν θέλει καρδιοτόνωση, δεν θέλει πενικιλίνη Οι µαντινάδες θέλουνε µεράκι, για να βγούνε θέλουνε και καλούς τραγουδιστές, για να τσι τραγουδούνε Όποιος ούτε χορεύει ούτε γλεντά και τη ρακή δεν πίνει ίντα τη θέλει τη ζωή να τονε βασανίζει Στείλτε µας και τη δικιά σας κάνοντας κλικ εδώ Μαντινάδα λέγεται το σύντοµο ποίηµα, η αυτόνοµη στροφή µε τέσσερις στίχους που συνάµα περιέχει χρησµό, δηλαδή προµήνυµα ή έκφραση απόκρισης ή προαίσθηµα ή συναίσθηµα κ.τ.λ., από τα «µαντεύοµαι, µάντις, µάτις ή µήτις». Κατ άλλους η λέξη µαντινάδα προέρχεται είτε από το βενετσιάνικο matinada = ιταλικά mattino είτε από το λατινικό mandatum. Ωστόσο στα λατινικά mane > mattino = η αυγή, κάτι που δε συνάδει προς το νόηµα της ελληνικής λέξης «µαντινάδα». Οµοίως στα λατινικά mando > mandatum = το µαντάτο, η εντολή ( και εξ αυτού «άκουσες τα µαντάτα» = άκουσες τις εντολές, άρα τα νέα), κάτι που δε συνάδει προς το νόηµα της ελληνικής λέξης «µαντινάδα». Προφανώς το βενετσιάνικο «matinada είναι αντιδάνειο από την ελληνικό «µαντινάδα», όπως και τόσες άλλες λέξεις: teatro, commodia Ο Παυσανίας («Αττικά», 34) αναφέρει ότι στο µαντείο του Αµφιάραου (Το Αµφιαράειο ήταν µαντείο, ναός και θεραπευτήριο κοντά στον Ωρωπό και στο οποίο γινόταν και αγώνες µουσικοί και γυµνικοί) υπήρχε ένας Κρητικός µε το όνοµα Ιοφών από την Κνωσό που τους χρησµούς των εξηγητών τους έλεγε µε εξάµετρους στίχους και µ αυτά είχαν φτιαχτεί έπη. Εποµένως η µαντινάδα και γενικώς η ποίηση είναι στο αίµα των κρητικών εδώ και χιλιάδες χρόνια, από Μινωικής εποχής.

2 ΜΑΝΤΙΝΑ ΕΣ ΝΟ1 ΓΙΑ ΕΥΧΕΣ, ΑΓΑΠΗ, ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ Μέτρησα τ άστρα τ ουρανού, αλλά µου λείπει ένα φαίνεται πως δεν µέτρησα, αγάπη µου, εσένα. (G.K.) Πολλά κοµµάτια την καρδιά την έχω καµωµένη µα έχω σε µια µελαχρινή την πιο πολύ δοσµένη (Μ. Π.) Τα δυο σου µάτια µοιάζουνε µ ένα ζευγάρι άστρα και µου φωτίζουν τη ζωή, αγγελοξελογιάστρα. Και να µαχαιρωθεί το σώµα µου το αίµα που θα χύσει Κάθε σταγόνα θα γενεί καρδιά να σ αγαπήσει. Πάρτη την καρδιά µου, πάρτηνε, µε το δεξί σου χέρι και σφάξε την αλύπητα µε δίκοπο µαχαίρι... ότης θα γίνω της καρδιάς να µη ταφή στο χώµα Να ζει αυτή να σ αγαπά κι ας είναι σε άλλο σώµα Πιο εύκολο µου φαίνεται τη θάλασσα ν αδειάσω Να την πετάξω στη στεριά παρά να σε ξεχάσω. _Βρίσκω αθάνατο νερό να πιω να µη ποθάνω µ' αφού δε πίνεις ούτε εσύ, ιντα θα ζω να κάνω Συχνά µου φεύγει ο λογισµός και έρχεται µαζί σου και σου κρατάει συντροφιά µην είσαι µοναχή σου Παίξε µου χίλιες µαχαιριές µα Απ όλα τα άστρα τ ουρανού ένα είναι που σου µοιάζει κείνο που βγαίνει την αυγή κι όλα τα σκοτεινιάζει. Θα σου την δώσω την καρδιά για να χεις δυο, κερά µου, όταν θα στεναχωρηθείς, να κλαις µε την δικιά µου. Κοµµάτια µού κανες την καρδιά, µα δεν παραπονούµαι Και τα κοµµάτια θα γενούν καρδιές κι αυτές να σ αγαπούνε ε φτάνει µόνο µια καρδιά - ήθελα να' χω κι άλλη και µε τσι δυο να σ' αγαπώ και λίγο θα 'ναι πάλι. Εσύ µου κάνεις τη ζωή χαρούµενη κι ωραία Εσένα θέλω, αγάπη µου, παντοτινή παρέα Ωσάν τα κρίνα του αγρού που τη βροχή ποθούνε έτσι ποθούν τα µάτια µου τα µάτια σου να δούνε Μη φοβηθείς αν αισθανθείς κάτι στο πρόσωπό σου Η σκέψη µου είναι και ζητά ένα χαµόγελό σου. Με ένα µπιστόλι παίξε µου, µη λυπηθείς τις σφαίρες Έτσι κι αλλιώς χωρίς εσένα είναι νεκρές οι µέρες Είσαι για µένα η χαρά το νόηµα του

3 πόνο δε θα νιώσω τόσο πολύ που σ' αγαπώ δε θα το µετανιώσω Θεέ µου και να 'ταν δυνατό δέκα φορές να ζούσα δέκα φορές πιο δυνατά εκείνη ν' αγαπούσα. Χωρίς νερό, χωρίς ψωµί και δίχως οξυγόνο µπορώ και ζω µα να σαι εδώ να σαι κοιτάζω µόνο. Κιο ο Θεός να µου το πει για πάντα να σ αφήσω δεν ξαναµπαίνω σ εκλισσιά να τονε προσκυνήσω (Γ. Κοκολάκη) Τι µαντινάδα να σου πω, ψιµυδευτή µου βιόλα Που να τα κάλλη σου πολλά και δεν τα βάνει όλα (Α. Χαιρέτης) ε θέλω να τα ξαναδώ τα µάτια σου κλαµένα, πες µου τονε τον πόνο σου να κλαίω εγώ για σένα. κόσµου ζωή δε θέλω ούτε λεπτό χωρίς εσένα φως µου Θα κατεβώ στο Φόδελε να πάω να βρω τον Γκρέκο για να σε κάνει ζωγραφιά πάντα µου να σε βλέπω Στην αγκαλιά σου επιθυµώ µια νύχτα να περάσω να νιώσω την αγάπη σου κι ύστερα να σε χάσω. Πολύ ψηλά στον ουρανό λάµπουνε τα αστέρια, µα το δικό σου συνεχώς λάµπει στα δυο µου χέρια. Το ξέρεις ότι σ αγαπώ; µη µε ρωτήσεις πόσο, γιατί δεν έχω τη σωστή απάντηση να δώσω. Και συ φεγγάρι µπιστικός τσ αγάπης ταχυδρόµος πες της πως θα την αγαπώ, µέχρι να στέκει ο κόσµος

4 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Κρήτη, πατρίς του Μίνωα του Βενιζέλου µάνα χωρίς εσένα δε χτυπά τση λευτεριάς καµπάνα Στην Κρήτη εγενήθηκε η δόξα, η ανδρεία, η λευτεριά, η λεβεντιά και η φιλοξενία Κρήτη µε τσ' ανδρειωµένους σου κανένα µη φοβάσαι κι ανάµεσα στη θάλασσα ήσυχη να κοιµάσαι Κρήτη µε τα ψηλά βουνά και τσ'εύφορε κοιλάδες τσι ρίµες, τα ριζίτικα και µε τσι µαντινάδες. Κρήτη µου όµορφο νησί χιλιοτραγουδισµενο µε κάνεις σαν σε σκέφτοµαι πολύ ευτυχισµένο Κοπιάσετε στην Κρήτη µας µια τσικουδιά να πιείτε Φιλοξενία, λεβεντιά και λύρα να χαρείτε. Λασίθι µε το ία σου, Ηράκλειο µε τη Κνωσό σου Ρέθυµνο µε τα Αρκάδι σου, Χανιά µε το Θεό (Βενιζέλο) σου. ικταίο άντρο, Μεσσαρά, κορφή του Ψηλορείτη Χανιώτικες µαδάρες µου, δεν σ απαρνούµαι Κρήτη. Από την Κρήτη εφώτισεν, η αναµµένη δάδα, όλο το κόσµο κι 'έγινε αθάνατη η Ελλάδα. Κρήτ' ούλοι σε γνωρίζουνε, και τα πουλιά το λένε, πως τόπο πιό φιλόξενο, στο κόσµο δε κατένε. Να µουνε γλάρος του γιαλού ή αετός της ίκτης να φύγω από την ξενιτιά να πάω να δω την Κρήτη. Όλος ο κόσµος απ τη µια κι η Κρήτη απ την άλλη Ω την πατέρµη ζυγαριά, στην Κρήτη γέρνει πάλι. Τη λευτεριά ρωτήσανε ποιας µάνας είναι γέννα και είπε πως τη γέννησε το Κρητικό το αίµα Η Κρήτη είναι η µάνα µας ο τόπος οπού ζούµε γι αυτό κι εµείς οι κρητικοί δεν την(ε) λησµονούµε. Κάνε ένα φίλο κρητικό κι άµα σε συµπαθήσει Να είσαι τότε σίγουρη πως δεν θα σε πουλήσει. Χανιώτικες µαδάρες µου, κορφή του Ψηλορείτη Και Λασιθιώτικα βουνά, Γεια σου παντέρµη Κρήτη Κρήτη τα παλικάρια σου παντού 'ναι ξακουσµένα και τ'άρµατα πολλές φορές τά'χουνε τιµηµένα Η Κρήτη δεν είναι όραµα δεν είν µόνο πατρίδα είναι σαν το συναίσθηµα που φέρνει την ελπίδα. Κρήτη µου, όµορφο νησί, στο κόσµο ξακουσµένο, µε παλαιό πολιτισµό, απαθανατισµένο Κρήτη θα πει παλικαριά, θα πεί λεβεντοσύνη, Κρήτη θα πεί φιλότιµο, αγάπη και γαλήνη... Του αείµνηστου ερµιτζογιάνη:

5 Κρήτη µου είσαι αθάνατη, καθένας το κατέχει Τη όξα σου στην αντρηγειά άλλο νησί δεν έχει. Κρήτη µου, Κρήτη, Κρήτη µου, Κρήτη µου δοξασµένη Εσύ σαι η πιο ένδοξη κι η πιο βασανισµένη. Οι ξένοι πρέπει να ρχονται στην Κρήτη να θωρούνε Οι κρητικοί εις το χορό ίντα λογής πετούνε. Καµάρι της Σητείας µας, ερµιτζογιάννη, κάθε σου στίχος σκέψη τον Λασιθιώτικο Θεό, τον ία, έχεις κλέψει (Ελένη Κουνενάκη, Σητεία 1967) Κρήτη, µητέρα τσι αρχοντιάς της λευτεριάς δασκάλα Που γράφεται η ιστορία σου κάθε φορά µε µπάλα. Ο κρητικός τον θάνατο τον έχει για παιγνίδι Κι όταν ο χάρος τον κτυπά το µουστακάκι στρίβει. Οντέ χορεύει ο Κρητικός δείχνει την αντρειγιά του τη αρχοντιά, τη λεβεντιά και την παλικαριά του. Λασίθι σε στολίζουνε µύλοι Με το ικταίο άντρο σου που το υµνούνε Θρύλοι. Λασίθι µάνα του ιός, Μίλατος η σπηλιά σου Με τη Λατώ µας έδειξες την αρχαιότητά σου. Του αείµνηστου Καµινοκωστή:

6 Όποιος γυρεύει παντριγιά και θέλει πλούσια νύφη Και να χορτάσει έρωτα ας πάει στο Λασίθι Στου Μεραµβέλου τα χωριά όποιος θα βγει σεργιάνι Τονε µαγεύει η οµορφιά κι ο έρωτας τον πιάνει Ζενοµπατάρικο πουλί στη Στεία δε σιµώνει Κι ανε σιµώσει µια και δυο την τρίτη δεν γλιτώνει Ψηλά εις το Οροπέδιο όπου γυρνούνε οι µύλοι Έχει κοπέλες όµορφες µε ζαχαρένια χείλη Πρόκληση γλύκα κι οµορφιά η Στειακιά διαθέτει Είναι τεχνίστρα στο φιλί και µερακλού στο γλέντι. Στο κάµπο της Γεράπετρου ο έρωτας φωλιάζει µέσα στα θερµοκήπια τ αυγά ξεπουπουλιάζει Ο Άγιος Νικόλαος, µε οµορφιά περίσσια Ούτε Αθήνα πάει µπροστά ούτε και τα Παρίσια ΤΟΥ G. E. KRASSAN - Το χάρισµα του µερακλή µε - Από τη βρύση της καρδιάς ποτίζω χρήµα δεν πουλιέται σε να έχεις κι όποιος το έχει ώστε να ζει πάντα νερό για να ανθείς τους ποτέ δεν τ απαρνιέται. πόνους να αντέχεις.

7 - Άνυδρη βιόλα του βουνού δίχως νερό πώς κάνεις και κάθε µέρα που περνά καινούργια φύλλα βγάνεις. - Το βάδισµα σου κοπελιά πέρδικα µου θυµίζει κι η οµορφιά σου αµυγδαλιά την άνοιξη π' ανθίζει. -Αλλάζουν όλα στη ζωή και στς'αλλαγές ποντάρω καθυστερούµενες χαρές που µου χρωστείς να πάρω. - Μες στη ζωή µου κοπελιά δεν είχα ταπεινώσεις κι ήρθες εσύ σε µια βραδιά χιλιάδες να µου δώσεις. - Μη κλαις µα µε τα δάκρυα τίποτα δεν κερδίζεις τη βιόλα πριν να ξεραθεί πρέπει να τη ποτίζεις. - εν ξέρεις τι είναι να πονείς και να σου λένε οι άλλοι δεν είσαι άνδρας π'άφησες το δάκρυ να προβάλλει. -Εφτάξαµε µιαν εποχή που φίλος δεν υπάρχει στι χίλιους να βρεθει κανείς κι αυτός συµφέρον θά'χει -Ίντα το θέλω και αν γυρνάς και είσαι µετανιωµένη δεν χρησιµεύει το νερό σε βιόλα 3εραµένη. -Οντέ µοιράζει ο θεός χαρές, βρίχνοµαι σ'άλλους τόπους και οντέ µοιράζει βάσανα µε βρίχνει από τσι πρώτους. -Στο τέλος της υποµονής υπάρχει µια ελπίδα για να ελπίζουν οι καρδιές που'χουνε µαύρα φύλλα. -Εγώ πουλί µου σ'έµαθα τα δυο φτερά ν'ανοίγεις µα δεν εσκέφτηκα ποτέ µια µέρα πως θα φύγεις. -Θεέ µου συγχώρησέ τη 'νε και µην της πέπσεις λάθη γιατί γυναίκες σαν κι αυτή είναι δικά σου λάθη. -Πολλές φορές περνάει η χαρά απ'όξω µα δεν µπαίνει κι ας έχω τσι καρδιάς την πόρτα ανοιγµένη. -Στο γλυκοχάραµα τσ'αυγής που τα πουλιά πετούνε οι µερακλήδες του ντουνιά πάνε να κοιµηθούνε. - εν την αφήνω την πληγή που µ'άνοιξε να γιάνει γιατί είναι το µοναδικό δώρο που µου 'χει κάνει. -Ζω µ'ένα όνειρο κρυφό ίσως και ξεδιλιάνει κιαµιά φορά ξερό κλαδί στο βράχο απάνω πιάνει -Το δώρο µου είναι µικρό πρόσεχε µην την χάσεις γιατί το δώρο αν χαθεί και εµένα 8α ξεχάσεις

8 ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΚΕ, Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΚΕΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΕ ΘΩΡΩ ΝΑ ΚΟΥΤΟΥΛΩ, ΝΑ ΧΑΝΩ ΤΗ ΛΑΛΙΑ ΜΟΥ. ΑΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥΝΕ ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΑ ΧΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΘΩΡΩ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΩ ΚΑΙ ΚΣΙΑ ΣΟΥ ΜH ΜΕ ΘΩΡΕΙΣ ΜΙΚΙΟ ΜΙΚΙΟ ΣΑ ΤΟ ΣΚΑΤΖΟΧΙΡΑΚΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΟΥ ΤΗ ΦΙΛΗΣΑ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΙΑ ΣΤΟ ΡΥΑΚΙ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΚΕ, Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΚΕΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΕ ΘΩΡΩ ΝΑ ΚΟΥΤΟΥΛΩ, ΝΑ ΧΑΝΩ ΤΗ ΛΑΛΙΑ ΜΟΥ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΡΗ ΛΥΓΕΡΗ, ΞΑΝΘΗ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΑ ΜΥΑΛΟ ΚΑΡ ΙΑ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΑΜΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΑ "Katsas Lazaros"

9 εν µ αγαπάς ως αγαπώ δεν µ έχεις όπως σ έχω Χρυσό σταυρός στο στήθος µου σ έχω και σε προσέχω (Βαλεντίνος, Παγκρήτιος) Καλή σου νύχτα ακλόνητη κορφή του Ψηλορείτη τη µοναξιά µου σβήνουνε τσι µαντινάδας ήχοι ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΥΜΠΟΥ Όπου σταθώ πάντα βαστώ χώµα από τη ίκτη, τη γη κεντρίζω να γενεί ούλος ο κόσµος Κρήτη Γιάννης Βισκαδουράκης θεέ µου τον πόνο πάρε µου και κάντον µελωδία και στειλτον στην αγάπη µου να ζει στην ευτυχία! ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΥΜΠΟΥ Όταν θα νοιώσεις µοναξιά φέρε µε στο µυαλό σου Κι εγώ θα γίνω αστραπή να έρθω στο πλευρό σου (Μπαχλιτζανάκης, Παγκρήτιος) Όταν θα νοιώσεις ίντα θα πει αγάπη και πονέσεις όλες τις τρέλες πού κανα θα µου τις συγχωρέσεις (Ν. Ξ.) ΓΙΑ ΕΥΧΕΣ Στέλνω τη σκέψη να σε βρει να σε καληµερίσει να σ ευχηθεί χρόνια πολλά κι ύστερα να γυρίσει (Θ. Τζόντος) εν θα σου πω χρόνια πολλά. Ευχή συνηθισµένη Μα θα σου πω όπου κι αν πας, χαρά να σ ανιµένει. Μέρες που δέχεσαι ευχές, δέξου και µια από µένα Χρόνια πολλά. Χρόνια καλά, χρόνια ευτυχισµένα (Μ. Περισυνάκης, Νοµ. Σύµβουλος Λασιθίου) Θα σου πω «Χρόνια πολλά», ευχή συνηθισµένη Κι ακόµη η νέα η χρονιά να ναι ευτυχισµένη.

10 (ΜιΧ. Περισυνάκης) Χρόνια πολλά δεν θα σου πω που ο κόσµος συνιθίζει, χαµόγελο, θα ευχηθώ, στα χείλη σου ν ανθίζει (Α. Λιακόπουλος) Χαρούµενο σας εύχοµαι το δυο χιλιάδες τρία Σαν εορτή γεµάτη φως, αγάπη κι ευτυχία. Πέµπω τη σκέψη να σε βρει, µαζί σου να τσουγκρίσει «Χριστός Ανέστη!» να σου πει κι οπίσω να γυρίσει. Ειρήνη κι όχι πόλεµος λουλούδια στα κανόνια να χουνε µέλλον οι λαοί εκατοµµύρια χρόνια (Ξυλούρης Κώστας) Ήρθανε οι γι εορτές και πρέπει να χαρούµε Και από καρδιάς ο ένας τ αλλού «Χρόνια Πολλά!» να πούµε. (Κ. Ξυλούρης, Παγκρητίος (ΜιΧ. Περισυνάκης) Μαράζι να σαι µακριά κι η σκέψη να σε φέρνει σε απόσταση αναπνοής και να σε ξαναφέρνει (Α. Λιακόπουλος) Ευχές για τα Χριστούγεννα και τον καινούργιο χρόνο κι ό,τι έχεις µέσα στη καρδιά να ξετελέψει όλο. Πέµπω τη σκέψη να σε βρει, µαζί σου να τσουγκρίσει «Χριστός Ανέστη!» να σου πει κι οπίσω να γυρίσει. Στην εορτή σας εύχοµαι πάντα χαρά και γέλιο κι η ευτυχία να γενεί στο σπίτι σας θεµέλιο. (Γ.Κ.) Μια ευχή σου εύχοµαι για τον καινούργιο χρόνο Την πόρτα σου να τη χτυπά η ευτυχία µόνο. ΜΑΝΤΙΝΑ ΕΣ NO 2: ΓΙΑ ΧΑΡΕΣ & ΛΥΠΕΣ (Με κλικ εδώ) ΜΑΝΤΙΝΑ ΕΣ No 3: ΙΑΦΟΡΕΣ (Με κλικ εδώ) HOME

11 Πάντα εγώ θα αγαπώ αυτούς που µí αγαπούνε και θα µισώ όλους αυτούς που µε περιφρονούνε. Απο τότε που σε γνώρισα, σκέψη, ψυχή και σώµα, όλα εγώ σου τα δωσα και σí αγαπώ ακόµα. Αφού τη λέξη σí αγαπώ δεν την καταλαβαίνεις να µη την λες συνέχεια και καρδούλες να πικραίνεις. Αφού δεν ξέρεις να αγαπάς πρέπει να το δηλώσεις να µη δηµιουργείς δεσµούς κι ανθρώπους να πληγώσεις. Με ποιο δικαίωµα εσύ τη δίνεις την καρδιά σου για να πληγώνεις άτοµα που βρίσκονται κοντά σου. Εγώ íµαι εκείνη που θα íρθω για να τη χαιρετήσω τη πληγωµένη σου καρδιά πίσω να τη ζητήσω. Ζωγραφισµένο σε κρατώ και σε íχω στη καρδιά µου και δε σí αφήνω να χαθείς γλυκιά παρηγοριά µου. Θα ξεκλειδώσω την καρδιά και µέσα θα σε βάλω

12 και θα το σπάσω το κλειδί να µη σε ξαναβγάλω. Αν το íχει και σí απαρνηθώ και κάνω άλλο ταίρι, ετσά και íγώ να καίγοµαι χειµώνα ñ καλοκαίρι. Μη τους πιστέψεις, αγάπη µου, µα ψέµατα σου λένε. Θένε τα µάτια µου αυτοί να τα θωρούν να κλαίνε. Όντε θí αρραβωνιάζεσαι απέναντι θα στέκω, για να µε δεις και να µου πεις φύγε δε το αντέχω. Όντε θí αρραβωνιάζεσαι απέναντι σου θα íµαι, για να µε δεις και να µου πεις φύγε και íσυ ζητιάνε. ώρο πολυτιµότερο απí την καρδιά µου άλλο, για να σου δώσω αγάπη µου δεν έχω πιο µεγάλο. Ανάθεµα σε έρωτα πως µí έχεις καταντήσει, που αν ε-νοιώσει άλλος τι τραβώ µια ώρα δεν θí αντέξει. Μπορώ να ξαναβαφτιστώ, νí αλλάξω τí όνοµά µου, να µην πληγώσω µια καρδία που τη κρατώ κοντά µου.

13 Στου χωρισµού σου τη πληγή φάρµακο δε θα βάλω, για να πονώ, να µην ξεχνώ ένα σεβντά µεγάλο. Πάντα της δίνεις της καρδίας πόνους που δεν σηκώνει. Ποτέ µπαξές χωρίς νερό λουλούδι δε φυτρώνει. Βοήθησε µου Παναγία, το κέφι µου να γίνει, και το καντήλι κάθí αργά ποτέ του δε θα σβήνει. Το Πάσχα γίνεται γιí αυτούς που ξέρουν να πενθούνε, για τις ευαίσθητες καρδιές που πάντα θα θρηνούνε. Γλυκά, καλά, πολλά φιλιά απόψε σου χαρίζω, του έρωτα, τσí αγάπης µου εγώ σου χαλαλίζω. Σου χαλαλίζω το κορµί και τη ψυχή και σώµα, κάνí τα δικά σου αν ε-µπορείς να τα θωρείς για χρόνια. Πέµπω σου χαιρετίσµατα µε τσí άνοιξης τí αηδόνι. Να κελαηδεί γλυκά- γλυκά όντε θα είσαι µόνη. Κάθε µεγάλος έρωτας

14 καινούργιες µπόρες φέρνει. Να íναι γλυκές και η καρδία δεν του το απαγορεύει. Έχω δυνατά φτερά κι όσο κι αν ε-χτυπούνε, οι µπόρες όλες της ζωής ποτές τους δε θα σπούνε. Στα χέρια σου ήρθα κι έπεσα δεν ήξερα τον τρόπο, Μα το λαχείο µια φορά τυχαίνει των ανθρώπων. Εγώ, µωρό µου, αποχωρώ κι αφήνω το πεδίο ελεύθερο και µε χαρές να ζείτε εσείς οι δύο. Φαίνεται η αγάπη σου ήτανε παιχνίδι, που µου íβαλε στη χέρα µου του πόνου δαχτυλίδι. Σύννεφα πάρτε µε µακριά, της θάλασσας τα βάθη, έφεραν βροχή στα µάτια µου, δεν θέλω άλλα πάθη. Ένα κεράκι της λαµπρής άναψα στí όνοµά σου κι ευχήθηκα στη Παναγιά να φύγω απí τη καρδιά σου. Όρκο íκανα µε το Θεό να µη ξαναγαπήσω, κι όταν στον ύπνο µου σε δω

15 ποτέ να µη δακρύσω. Λίγα τα περιθώρια και τι να πρωτοπούµε, µόνο τη λέξη σí αγαπώ και θα ξαναβρεθούµε. Αδιαφορώ για τις χαρές που µου προσφέρει η µοίρα, αφού απí την αγάπη σου την πιο µεγάλη πήρα. Αδύνατο να κλείσουνε τα µατοβλέφαρά µου να κοιµηθώ και να µην íρθεί στη σκέψη µου η κερά µου. Για σένα έχω τη καρδιά παλάτι καµωµένη κι έβαλα την αγάπη σου κι ώστε να ζω δε βγαίνει. Κι άλλες αγάπες έκαµα µα εσύ δεν έχεις ταίρι, στο τσίµα- τσίµα του γκρεµού η αγάπη σου µε íχει φέρει. Ένας ζητιάνος τριγυρνά στους δρόµους του χωριού σου, µα είναι κλέφτης της καρδίας γιí αυτό να íχεις το νου σου. εν έχω άλλη δύναµη, κουράστηκε η φωνή µου. Να κλαίω και να τραγουδώ για σένα γιασεµί µου.

16 Το ηθικό της µοίρας µου, µου íχουν απαγορέψει να σí αγαπώ κι άλλη καµιά στον κόσµο δε µí αρέσει. Ε-στέρησες µου τη χαρά και µου íδωσες τον πόνο και δίκασες µε να πονώ εις τον απάνω κόσµο. Πήρα φωτιά και καίγοµαι σιγά- σιγά και λιώνω. Αφήστε µε να καώ, µα δε το µετανιώνω. Φωτιά µε καίει και πονώ, Θεέ µου, κι ήντα φωτιά íναι Αφού δεν σβήνει µε νερό τσí αγάπης πρέπει να íναι. Έχεις, µωρό µου, µια καρδιά σκληρή σαν το ατσάλι και µένει πάντα αγιάτρευτη στου πόνου µου τη ζάλη. Μην λες πως δεν ευθύνεσαι στον ε-δικό µου πόνο, γιατί η καρδιά µου από καιρό χτυπά για σένα µόνο. Εγώ, µικρή µου, σí αγαπώ και δε ρωτώ ποια είσαι κι ότι έγινε στο παρελθόν, πιάσε σφουγγάρι σβήσε. Όποιος δεν είναι µερακλής πρέπει νí αποθαίνει,

17 γιατί δεν είναι άξιος τον τόπο αυτό να πιάνει. Σαν το αγριοκάτσικο εις τα Λευκά τα Όρη αγρίεψες και δεν µπορώ να σε µερώσω, κόρη. Στη πέτρα απάνω ζωγραφιά έκανα τη µορφή σου, να τη ξανοίγω καθí αργά να βλέπω το κορµί σου. εν θέλω íγω Ανάσταση απí το δικό σου στόµα, γιατί µετά θα σου χρωστώ ολόκληρο το σώµα. Στí ορκίζοµαι να σí αγαπώ όσο καιρό κι αν ζήσω. Τον όρκο µου δεν τον πατώ κι ούτε τον παίρνω πίσω. Τα βλέµµατά σου, αγάπη µου να τα περιορίσεις γιατί στον κόσµο µίζερες πολλές καρδιές θα αφήσεις. Καλά íναι και τα πείσµατα, πιάνουν κι εκείνα τόπο. Μα να íναι µε την ώρα τους και µε íπιτήδειο τρόπο. Στο τόπο που ε-σµίγαµε ε-πέρασα τυχαία και βρήκα εκειά τη σκέψη µου και µου íκανε παρέα.

18 Του κάθε ανθρώπου η καρδιά όλα τα συγκεντρώνει, εκεί µαζεύονται οι χαρές, εκεί χτυπούν κι οι πόνοι. Ότι κι αν κάνω της καρδιάς αυτή µπλιό δε γένει, ετσά που την κατάντησες κι είναι πληγωµένη. Ε-µέθυσα χωρίς να πιω από τον ερωτά σου και κάνω πράγµατα τρελά όταν βρεθώ κοντά σου. Το ΑΧ να µην το πει κανείς, είναι δικό µου στίγµα. Με íκεινο ε-γεννήθηκα, µí αυτό θα µπω στο µνήµα. Μακριά από τα µνήµατα να βάλουν το δικό µου, να µην ακούν άλλοι νεκροί τον στεναγµό µου. Πονώ και δεν ε-βρίσκεται άνθρωπος να µε νοιώσει, στη πονεµένη µου καρδιά παρηγοριά να δώσει. Φεγγάρι από íσουν µάρτυρας στο πρώτο ραντεβού µας, ποιος είναι αιτία να µου πεις εδά του χωρισµού µας. Εξήντα χτύπους το λεπτό

19 κάθε καρδιά χτυπάει Και η δικιά µου σαν σε δει στους εξακόσιους πάει. Τη µάνα σου την αγαπώ και την φιλώ στο χέρι. Θα κάνω εκείνη πεθερά και σε θα κάνω ταίρι. Άµε να πεις της µάνας σου να µη µε καταριέται, για θα την ε-κάνω πεθερά και µην παραπονιέται.

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

w w w. s t i x o i. i n f o

w w w. s t i x o i. i n f o Μαύρο πουλί κλαψιάρικο φύγε μακριά από μένα μα όλα μου τα όνειρα τα είδα σκοτωμένα Μα όλα μου τα όνειρα καιρό είναι θαμμένα Λένε για μένα Στίχοι:Στέφανος Βορδώνης Μουσική:Παραδοσιακό Εκτελέσεις: έφανος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ευλογημένη τρεις φορές Του Οκτώβρη αυτή η μέρα, Που διώξανε τους Ιταλούς Απ την Ελλάδα πέρα. Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη, πάνω στην

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Λέγε-λέγε λόγια Λέγε-λέγε λόγια, - πώς να σου το πω - όταν σε ακούω κόβομαι στα δυό! Λέγε-λέγε κι άλλα, λέγε ως την αυγή, 1 / 17 όνειρα μεγάλα κάνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301.

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301. Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: 1953 Αριθμός δίσκου: Kal-301 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=9248 Απόψε μες, απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζού-, που τα μπουζούκια

Διαβάστε περισσότερα

Θα φύγω :: Παπαϊωάννου Ι. - Ευγενικός Α. :: Αριθμός δίσκου: GA

Θα φύγω :: Παπαϊωάννου Ι. - Ευγενικός Α. :: Αριθμός δίσκου: GA Θα φύγω :: Παπαϊωάννου Ι. - Ευγενικός Α. :: 1956 Αριθμός δίσκου: GA 7888 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5211 Για ένα πείσμα σου κουτό, θα φύγω να ξενιτευτώ, Θα πάρω σβάρνα το ντουνιά για

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξε και μετάνιωσα :: Χιώτης Μ. - Καζαντζίδης Σ. :: Αριθμός δίσκου: DG

Άνοιξε και μετάνιωσα :: Χιώτης Μ. - Καζαντζίδης Σ. :: Αριθμός δίσκου: DG Άνοιξε και μετάνιωσα :: Χιώτης Μ. - Καζαντζίδης Σ. :: 1955 Αριθμός δίσκου: DG-7137 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=143 - Χαράματα στην πόρτα μου, άραγε ποιός χτυπάει; Χαράματα στο σπίτι μου,

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιξε και μετάνιωσα :: Χιώτης Μ. - Καζαντζίδης Σ. :: Αριθμός δίσκου: DG

Άνοιξε και μετάνιωσα :: Χιώτης Μ. - Καζαντζίδης Σ. :: Αριθμός δίσκου: DG Άνοιξε και μετάνιωσα :: Χιώτης Μ. - Καζαντζίδης Σ. :: 1955 Αριθμός δίσκου: DG-7137 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=143 - Χαράματα στην πόρτα μου, άραγε ποιός χτυπάει; Χαράματα στο σπίτι μου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Είσαι ένας φάρος φωτεινός

Είσαι ένας φάρος φωτεινός Είσαι ένας φάρος φωτεινός Του Προμηθέα η φωτιά βάζει τη σπίθα στην καρδιά και θα γεμίσει απ αυτή λάμψη ολόκληρη η γη φιλόξενα την πόρτ ανοίγεις κι απλόχερα το φως σου δίνεις αθάνατη εσύ θα μείνεις κρατάς

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Αγία Παρασκευή» Θα θελα να µαι εκεί την Άγια αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: Αριθμός δίσκου:

Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: Αριθμός δίσκου: Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: 1947 Αριθμός δίσκου: 275203 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=7616 Μάτια σαν δυο μαύρα διαμάντια, χείλη σαν τα ρόδα τ' Απρίλη! Μάγια σκορπάτε, (κι)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ page 1 / 5 1)ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ 2)ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ 3)ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝΕ ΔΥΟ ΠΟΡΤΕΣ 4)ΤΑ 'ΠΑΙΞΑ ΟΛΑ 5)ΠΩΣ ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ 6)ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΣΟΥ ΘΑ ΣΠΑΣΩ 7)ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Αν δεν με θέλεις χήρα μου :: Δραγάτσης (Ογδοντάκης) Ι. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: AO-2500

Αν δεν με θέλεις χήρα μου :: Δραγάτσης (Ογδοντάκης) Ι. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: AO-2500 Αν δεν με θέλεις χήρα μου :: Δραγάτσης (Ογδοντάκης) Ι. - Παγιουμτζής Σ. :: 1938 Αριθμός δίσκου: AO-2500 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=15666 Αν δεν με θέλεις χήρα μου, να ρθω στη γειτονιά

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Γυφτοπούλα :: Στεφανίδης Ν. - Ατραΐδης Δ. :: Αριθμός δίσκου: GA Εγώ είμαι γυφτοπούλα

Γυφτοπούλα :: Στεφανίδης Ν. - Ατραΐδης Δ. :: Αριθμός δίσκου: GA Εγώ είμαι γυφτοπούλα Γυφτοπούλα :: Στεφανίδης Ν. - Ατραΐδης Δ. :: 1932 Αριθμός δίσκου: GA-1611 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=77 Εγώ είμαι γυφτοπούλα είμαι και προσφυγοπούλα ξέρω και χορεύω φίνα και με μαθαν

Διαβάστε περισσότερα

Για μια χήρα παιχνιδιάρα :: Τούντας Π. - Ρούκουνας Κ. :: Αριθμός δίσκου: DG

Για μια χήρα παιχνιδιάρα :: Τούντας Π. - Ρούκουνας Κ. :: Αριθμός δίσκου: DG Για μια χήρα παιχνιδιάρα :: Τούντας Π. - Ρούκουνας Κ. :: 1935 Αριθμός δίσκου: DG-6143 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=7688 'Δίσκος Columbia DG-6143 / 1934, Τραγ.: Μαριώ Σαλονικιά ' Σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ

General Music Catalog General Music  ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ ΛΟΥΛΑ Η Λούλα Παππά γεννήθηκε στην Ελάτεια Λοκρίδος. Ο πατέρας της ήταν μουσικός και ως εκ' τούτου απο πολύ μικρή είχε το μικρόβιο του τραγουδιού. Ξεκίνησε να τραγουδά απο 13 χρονών με τον πατέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Υπακοή» Σιγανά βαδίζεις πάντα σιωπηλή άγρυπνη ν ακούσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των Αρχαγγέλων Στον κόσµο που όλοι νιώθουν µοναξιά Η Αγάπη Του υπάρχει και ελπίζω Κι αν έφυγα

Διαβάστε περισσότερα

Απ' το Μαρόκο η Εσμέ :: Τούντας Π. - Περπινιάδης Σ. :: Αριθμός δίσκου: AO

Απ' το Μαρόκο η Εσμέ :: Τούντας Π. - Περπινιάδης Σ. :: Αριθμός δίσκου: AO Απ' το Μαρόκο η Εσμέ :: Τούντας Π. - Περπινιάδης Σ. :: 1939 Αριθμός δίσκου: AO-2611 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5771 Απ' το Μαρόκο η Εσμέ, το είχε αποφασίσει μες στον Περαία για να 'ρθει,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Βεδουΐνα :: Χιώτης Μ. - Λαζαρίδου Θ. :: Αριθμός δίσκου: B

Βεδουΐνα :: Χιώτης Μ. - Λαζαρίδου Θ. :: Αριθμός δίσκου: B Βεδουΐνα :: Χιώτης Μ. - Λαζαρίδου Θ. :: 1948 Αριθμός δίσκου: B-74149 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=6459 Με μαγεμένη την καρδιά, μπροστά στ' αστέρια, έχει ο νιος παραδοθεί, στα δυο της χέρια.

Διαβάστε περισσότερα

Η μάνα σου θα τα πληρώσει (Τί σου λέει η μάνα σου για 'μένα) :: Σκαρβέλης Κ. - Βέζος Σ. :: 1935

Η μάνα σου θα τα πληρώσει (Τί σου λέει η μάνα σου για 'μένα) :: Σκαρβέλης Κ. - Βέζος Σ. :: 1935 Η μάνα σου θα τα πληρώσει (Τί σου λέει η μάνα σου για 'μένα) :: Σκαρβέλης Κ. - Βέζος Σ. :: 1935 Αριθμός δίσκου: http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=1751 Τι σου λέγει η μάνα σου για μένα κι όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Βγήκε η Μαριγώ σεργιάνι :: Τζουανάκος Σ. - Καλλέργης Ν. :: Αριθμός δίσκου: DG

Βγήκε η Μαριγώ σεργιάνι :: Τζουανάκος Σ. - Καλλέργης Ν. :: Αριθμός δίσκου: DG Βγήκε η Μαριγώ σεργιάνι :: Τζουανάκος Σ. - Καλλέργης Ν. :: 1951 Αριθμός δίσκου: DG 6944 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5302 Βγήκε η Μαριγώ σιργιάνι [με το θαλασσί φουστάνι] x2 [στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142.

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142. Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: 1939 Αριθμός δίσκου: DT-142 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5465 Θα πάρω, θα πάρω πένα και χαρτί, να γράφω, να γράφω ένα χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

Playlist με τίτλο: Κώστας Κανούλας. Δημιουργήθηκε από georgina.levitikou στις 25 Ιανουαρίου 2016

Playlist με τίτλο: Κώστας Κανούλας. Δημιουργήθηκε από georgina.levitikou στις 25 Ιανουαρίου 2016 Playlist με τίτλο: Κώστας Κανούλας Δημιουργήθηκε από georgina.levitikou στις 25 Ιανουαρίου 2016 Κίτρινο σαμαροσκούτι :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: 1940 Αριθμός δίσκου: AO-2620 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=15115

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Γκιούλ Χανούμ :: Περιστέρης Σ. - Σάμης Π. :: Αριθμός δίσκου: B

Γκιούλ Χανούμ :: Περιστέρης Σ. - Σάμης Π. :: Αριθμός δίσκου: B Γκιούλ Χανούμ :: Περιστέρης Σ. - Σάμης Π. :: 1950 Αριθμός δίσκου: B-74184 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=9979 Στα χρυσοστόλιστα παλάτια δυο μάτια λάμπουν σαν διαμάντια, σκλάβοι για κείνα

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΥΚΛΟΣ 1 / ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ Χίλια καλώς ορίσατε, χίλια και δυο χιλιάδες Ο κάμπος με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες! Σγουρό βασιλικάκι μου εκειά που στέκεις στάσου Να παίρνει

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΕΤΘΤΝΗ ΚΑΘΗΓΗΣΡΙΑ : ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΣΑΡΙΔΑΚΗ

ΤΠΕΤΘΤΝΗ ΚΑΘΗΓΗΣΡΙΑ : ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΣΑΡΙΔΑΚΗ ΕΡΓΑΙΑ ΣΩΝ ΜΑΘΗΣΩΝ ΣΩΝ ΣΜΗΜΑΣΩΝ Β1 ΚΑΙ Β2 ΣΑ ΠΛΑΙΙΑ ΣΟΤ ΜΑΘΗΜΑΣΟ ΣΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ ΤΠΕΤΘΤΝΗ ΚΑΘΗΓΗΣΡΙΑ : ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΣΑΡΙΔΑΚΗ ΜΑΝΣΙΝΑΔΕ ΒΓΑΛΜΕΝΕ ΑΠ ΣΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑ!!! Φίλο δεν κάνω όποιον βρω που θα βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Έκαψα την καλύβα μου :: Μπακάλης Μ. - Μπέλλου Σ. :: Αριθμός δίσκου: GA

Έκαψα την καλύβα μου :: Μπακάλης Μ. - Μπέλλου Σ. :: Αριθμός δίσκου: GA Έκαψα την καλύβα μου :: Μπακάλης Μ. - Μπέλλου Σ. :: 1952 Αριθμός δίσκου: GA-7707 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=4669 Αφού με καταστρέψανε οι συγγενείς και οι φίλοι [έκαψα την καλύβα μου

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Κύριε των Δυνάμεων» Μπροστά σου αρχίζει η ζωή για σένα

Διαβάστε περισσότερα

Η δικη μου μαργαριτα 1

Η δικη μου μαργαριτα 1 Η δική μου Μαργαρίτα 1 Παναγιώτης Μπραουδάκης 2 Η δική μου Μαργαρίτα Η δική μου Μαργαρίτα 3 Παναγιώτης Μπραουδάκης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Παναγιώτης Μπραουδάκης Η δική μου Μαργαρίτα Διορθώσεις: Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ-ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΩΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ Ψεύτικες οι υποσχέσεις -των ανθρώπων παραμύθιατου Θεού ο Λόγος όμως

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε:

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: 1. «Είπα στη μυγδαλιά: «Αδερφή, μίλησέ μου για το Θεό». Κι η μυγδαλιά άνθισε» 2. «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑ:Γ1 ΣΧΟΛΟΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-2008 ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (Στίχοι που δείχνουν τα όνειρα και τον πόνο των ερωτευμένων) Όλοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε είσαι για φιλί (Έξω φτώχεια) :: Μητσάκης Γ. - Τζόυ Γεωργία :: Αριθμός δίσκου: AO

Απόψε είσαι για φιλί (Έξω φτώχεια) :: Μητσάκης Γ. - Τζόυ Γεωργία :: Αριθμός δίσκου: AO Απόψε είσαι για φιλί (Έξω φτώχεια) :: Μητσάκης Γ. - Τζόυ Γεωργία :: 1955 Αριθμός δίσκου: AO-5288 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=3066 Απόψε είσαι για φιλί και εγώ για σένα είμαι τρελή, για

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ. page 1 / 5

General Music Catalog General Music  ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ. page 1 / 5 ΠΥΡΓΑΚΗ ΦΥΛΙΩ page 1 / 5 1)ΖΩΗ ΓΕΜΑΤΗ ΒΑΣΑΝΑ 2)ΜΩΡ' ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΟΜΟΡΦΗ 3)ΜΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙΣ ΟΥΡΑΝΕ 4)ΕΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΟΥ 5)ΜΙΑ ΛΥΓΕΡΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ 6)ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΚΛΑΨΑΝΕ 7)ΠΕΣ ΜΟΥ ΒΡΕ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΙ ΚΛΑΙΣ 8)ΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας"

Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της  Μη βίας Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας" Στις 25-2-2013 οι ομάδα των Έμπιστων Διαμεσολαβητών του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας"

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΘΩΔΗ ΕΦΗ. page 1 / 5

General Music Catalog General Music  ΘΩΔΗ ΕΦΗ. page 1 / 5 ΘΩΔΗ ΕΦΗ page 1 / 5 1)ΑΙΣΘΗΜΑΤΑΚΙ ΜΟΥ 2)Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΙ ΑΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ 3)ΛΙΓΗ ΑΓΑΠΗ ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ 4)ΕΓΙΝΑΝ ΓΚΡΙΖΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ 5)Σ' ΕΙΧΑ ΚΑΙ Σ' ΕΧΑΣΑ 6)Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΣΒΗΝΕΙ 7)ΜΑΛΩΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ 8)ΚΟΨΕ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Βαρειά χτυπάει η καμπάνα :: Καπλάνης Κ. - Μπέλλου Σ. :: Αριθμός δίσκου: B

Βαρειά χτυπάει η καμπάνα :: Καπλάνης Κ. - Μπέλλου Σ. :: Αριθμός δίσκου: B Βαρειά χτυπάει η καμπάνα :: Καπλάνης Κ. - Μπέλλου Σ. :: 1951 Αριθμός δίσκου: B-74230 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=18214 Βαριά χτυπάει η καμπάνα κι αργοσβήνει κάποια μάνα. Και στο νεκρικό

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε που πέφτει κεραυνός τα λόγια του θυμούμαιέχουν την ίδια ένταση μα πιο πολύ πονούνε..

Κάθε που πέφτει κεραυνός τα λόγια του θυμούμαιέχουν την ίδια ένταση μα πιο πολύ πονούνε.. Κι οι δυο σε ξένες αγκαλιέςχωρίς να θέμε ζούμεδεν ξέρω πως περνάς εσυ εγώ όμως προσποιούμε Εχω τη δυνατότητα για να σε φέρω πίσωδεν έχω όμως τη δύναμηγι α να σε συνχωρήσω!!! Αφου λοιπόν δεν μαγαπάς χίλιες

Διαβάστε περισσότερα

Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: Αριθμός δίσκου:

Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: Αριθμός δίσκου: Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: 1947 Αριθμός δίσκου: 275203 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=7616 Μάτια σαν δυο μαύρα διαμάντια, χείλη σαν τα ρόδα τ' Απρίλη! Μάγια σκορπάτε, (κι)

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Αφ' ότου εγεννήθηκα :: Βαμβακάρης Μ. - Βαμβακάρης Μ. :: Αριθμός δίσκου: B

Αφ' ότου εγεννήθηκα :: Βαμβακάρης Μ. - Βαμβακάρης Μ. :: Αριθμός δίσκου: B Αφ' ότου εγεννήθηκα :: Βαμβακάρης Μ. - Βαμβακάρης Μ. :: 1940 Αριθμός δίσκου: B-74045 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=6162 Αφ' ότου εγεννήθηκα, φωτιά με τριγυρίζει αν μ' έκαιγε θα γλίτωνα,

Διαβάστε περισσότερα

General Music Catalog General Music ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ. page 1 / 6

General Music Catalog General Music  ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ. page 1 / 6 ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ page 1 / 6 1)Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ 2)ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ 3)ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΚΑΨΑΛΗ 4)ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΕ ΗΛΙΕ ΜΟΥ 5)ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙΤΕΣ 6)ΒΑΛΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ 7)ΒΡΕ ΓΙΩΡΓΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΤΣΙ 8)ΣΤΟ ΕΙΠΑ ΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον ήλιο Θεό Με του αγέρα το νέκταρ µεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό. Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάµαι, το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά Στα ψηλά τα βουνά να κοιµάµαι στο Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια ΒΑΠΤΙΣΗΣ 400 Προσοχή, προσοχή!!! Η βουτιά δε θα επαναληφθεί!!! Να είστε όλοι εκεί, μεγάλοι και μικροί, να δείτε ένα κουκλί, βρεγμένο σαν παπί!!! Βαπτίζομαι την & ώρα

Διαβάστε περισσότερα